ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωική Νεοανακτορική αρχιτεκτονική

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωική Νεοανακτορική αρχιτεκτονική"

Transcript

1 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Μινωική Νεοανακτορική αρχιτεκτονική

2 Νεοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΙΙΒ ΥΜΙΒ ΥΜΙΙ)

3 Αρχιτεκτονική Νεοανακτορικής εποχής Τα κύρια χαρακτηριστικά της μινωικής αρχιτεκτονικής κατά τη νεοανακτορική περίοδο είναι: Όλα τα κτήρια έχουν περισσότερους από έναν ορόφους. Η εξωτερική εμφάνιση των οροφών είναι βαθμιδωτή. Μόνο ένα μέρος του ισογείου είναι προσβάσιμο απότοίδιοτοισόγειο, ενώ στο υπόλοιπο η πρόσβαση γίνεται μέσω κλιμάκων από τον επάνω όροφο. Οι εσωτερικοί χώροι είναι τετράγωνης κάτοψης, εκτός από τους διαδρόμους και κάποιες εσωτερικές αυλές.

4 Η πρόσβαση σε έναν χώρο είναι δυνατή από διαφορετικές εισόδους. Τα δωμάτια ομαδοποιούνται σε ζώνες κοινής λειτουργίας. Το εσωτερικό των μινωικών κτηρίων είναι φωτεινό και διακοσμείται με χρώματα και παραστάσεις. Το εξωτερικό περίγραμμα των τοίχων των οικιών είναι οδοντωτό. Κανένα μινωικό σπίτι δεν είναι πανομοιότυπο στο σχέδιο με κάποιο άλλο.

5 Βασικά συστατικά στοιχεία των νεοανακτορικών οικιών Το σύστημα αιθουσών. Υπαίθριοι χώροι στο εξωτερικό των οικιών με ποικίλες λειτουργίες. Στο εσωτερικό του κτηρίου οδηγούν είσοδοι που ανοίγονται στην άκρη των προσόψεων. Οι κλίμακες διαμορφώνονται με κεφαλόσκαλο και δύο πτέρυγες. Οι εξώστες στους άνω ορόφους φέρουν συχνά κιονοστοιχία. Οι φωταγωγοί αποτελούν οργανικό στοιχείο του συστήματος αιθουσών και ήταν αστέγαστοι. Τα παράθυρα είναι μονά, διπλά και πολυπαράθυρα. Στο εσωτερικό των οικιών αναγνωρίζονται εργαστηριακοί και αποθηκευτικοί χώροι, χώροι διαμονής και υποδοχής και χώροι που σχετίζονται με την οικιακή λατρεία.

6 Μινωικές επαύλεις Οι μινωικές επαύλεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν (κατά van Effenterre) σε: Ανακτορικά κτήρια, όπωςτακτήριαστην Αγία Τριάδα και το Μοναστηράκι. Μέλαθρα, όπως η Οικία Ε στα Μάλια και οι οικίες της Τυλίσσου. Αγροικίες ή επαύλεις, όπως οι οικία στο Βαθύπετρο και το Σκλαβόκαμπο.

7 Μία διαφορετική κατηγοριοποίηση (κατά Betancourt & Marinatos) είναι: Εξοχικές επαύλεις, που βρίσκονται απομονωμένες στην εξοχή. Επαύλεις μέγαρα κάποιου φέουδου, η οποίες δεσπόζουν μιας κώμης ή πόλης. Αστικές επαύλεις, η οποίες κτίζονται στα όρια μιας μεγάλης πόλης.

8 Τα κτήρια της νεοανακτορικής Κρήτης μπορούν να ομαδοποιηθούν κατά περιοχές. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα κτήρια στη βόρεια και κεντρική Κρήτη (κτήρια περιοχής Κνωσού, Αμνισού, Γόρτυνας, Νίρου Χάνι, Βαθύπετρου, Τυλίσσου, Αρχανών και Γαλατά). Ηδεύτερη, κτήρια που εντοπίσθηκαν στην ανατολική Κρήτη (οικίες Μαλίων, Αγίας Βαρβάρας, Γουρνιών, Μόχλου, Κληματαριάς, Ζου, Αχλαδιών, Προφήτη Ηλία Πραισού, Μακρύγιαλου, Ρουσσών & Πετρά). Ητρίτη, κτήρια στο χώρο της δυτικής Κρήτης (κτήρια Καστελλίου Χανίων, Νεροκούρου & Ζωμίνθου)

9 Βασιλική Έπαυλη Βρίσκεται ΒΑ του ανακτόρου της Κνωσού στην κατωφέρεια πλαγιάς. Το κτήριο διέθετε δύο ή τρεις ορόφους. Στην έπαυλη εντοπίσθηκαν χώροι διαμονής και άσκησης λατρείας (κρύπτη πεσσών και κόγχη για την τοποθέτηση κάποιου λατρευτικού αγάλματος), δεν εντοπίσθηκαν όμως αποθηκευτικοί και εργαστηριακοί χώροι. Πιθανώς, αποτελούσε ενδιαίτημα οικογένειας ή ομάδας ατόμων που ασκούσαν θρησκευτικά καθήκοντα.

10 Οικία του Ιερού Βήματος Πρόκειται για διώροφο κτήριο εφαπτόμενο στην ανατολική πλευρά του ανακτόρου της Κνωσού. Πήρε το όνομά του από τη βαθμιδωτή πλατφόρμα που εντοπίσθηκε σε ένα από τα δωμάτια. Στοκτήριοεντοπίσθηκαν χώροι που σχετίζονται σε τη λατρεία (δεξαμενή καθαρμών, κρύπτη πεσσών), καθώς και χώροι διαμονής των ενοίκων.

11 Νότια Οικία Βρίσκεται στη ΝΔ γωνία του ανακτόρου,κτισμένο σε τρία επίπεδα. Ανοικοδομήθηκε κατά τη ΜΜΙΙΙΒ. Εντοπίσθηκανόλοιοιχώροι μίας τυπικής μινωικής οικίας (χώροι ενδιαίτησης, άσκησης λατρείας και αποθηκευτικοί).

12 Νοτιοανατολική οικία Η οικία ανοικοδομήθηκε κατά τη ΜΜΙΙΙΑ. Στοκτήριοεντοπίσθηκανοι χώροι που χαρακτηρίζουν μία τυπική μινωική οικία (χώροι ενδιαίτησης, σύστημα αιθουσών, αποθήκες, κρύπτη πεσσών).

13 Οικία των Τοιχογραφιών Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της πόλης της Κνωσού και χρονολογείται στη ΜΜΙΙΙΒ ΥΜΙ. Το όνομά της το πήρε από μια σειρά τοιχογραφιών που εντοπίσθηκαν στο εσωτερικό της. Πρέπει να ήταν χώρος διαμονής κάποιων σημαντικών ενοίκων. Εντοπίστηκαν το σύστημα αιθουσών, εργαστήρια και αποθηκευτικοί χώροι, ενώ δεν βρέθηκε κλίμακα.

14 Οικία των Τοιχογραφιών (ΥΜ ΙΑ)

15 Καραβάν Σεράϊ Βρίσκεται νότια του ανακτόρου και χρονολογείται στη ΜΜΜΙΙΙ ΥΜΙ. Αποτελείται από δύο κύρια δωμάτια με βαθμιδωτές εισόδους. Σταδυτικότεραεντοπίσθηκαν ένα δωμάτιο με κατάλοιπα λίθινου λουτήρα και ακόμη δυτικότερα ένας υπόγειος χώρος με μικρή δεξαμενή στο δάπεδο (Fountain Chamber).

16

17 Δωμάτιο με κατάλοιπα λίθινου λουτήρα και υπόγειος χώρος με μικρή δεξαμενή στο δάπεδο (Fountain Chamber).

18 Η ζωφόρος με τις πέρδικες

19

20 Μικρό ανάκτορο Πρόκειται για πλούσια ιδιωτική οικία και συνδέεται μέσω του δευτέρου ορόφου με το «Ανεξερεύνητο Μέγαρο». Κατά μήκος της ανατολικής πλευράς εντοπίσθηκαν μακρές σειρές αιθουσών, στην πρόσθια όψη της οποίας ανοίγεται μικρή περίστυλη αυλή. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας ιδιωτικής οικίας (σύστημα αιθουσών, κρύπτες πεσσών, δεξαμενή καθαρμών, τουαλέττα, αποθήκες και θυρωρείο).

21

22 Έπαυλη Αμνισού Βρίσκεται κοντά στο Ηράκλειο. Το όνομά της συναντάται σε πινακίδες της Γραμμικής Β και στα ομηρικά έπη. Η έπαυλη ήταν ενταγμένη σε οικισμό, ο οποίος υπήρξε το επίνειο της Κνωσού. Η έπαυλη χρονολογείται από την ΥΜ Ι, ενώ δυτικότερα αποκαλύφθηκε ιερό και άλλα κτίσματα που χρονολογούνται στην ΜΜ ΙΙΙ/ΥΜ ΙΑ και ΥΜΙΙΙ.

23

24

25

26 Αγροτική Έπαυλη στη Γόρτυνα Βρίσκεται ΝΔ του χωριού Μητρόπολη, κοντά στην ελληνορωμαϊκή πόλη της Γόρτυνας. Χρονολογείται στην ΥΜ Ι περίοδο. Πρόκειται για αγροικία που αποτελούσε τμήμα ενός ευρύτερου κτηριακού αγροτικού συγκροτήματος. Η κάτοψη είναι ορθογώνια και η κατασκευή των τοίχων είναι ιδιαίτερα επιμελημένη με τη χρήση πελεκητών λίθων.

27 Οι χώροι στο ισόγειο πρέπει να χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες και εργαστήρια. Κλίμακες οδηγούν σε κάποια από τα δωμάτια του άνω ορόφου, ενώ κάποια άλλα έχουν πρόσβαση μόνον από τον όροφο. Οι χώροι 16 και 17 πρέπει να αποτελούσαν κάποιο οικιακό ιερό (εικ). Πλησιέστερο παράλληλο η «οικία ΔΑ» των Μαλίων.

28 Είσοδος

29 Νότιος εξωτερικός τοίχος Θέση πεσσού

30 Οικίες της Τυλίσου

31

32 Οικία Α Η «Οικία Α» της Τυλίσου χρονολογείται στη ΜΜΙΙΙ ΥΜΙΒ και ανοικοδομήθηκε εκ νέου κατά την ΥΜΙΙΙ. Η οικία ήταν χωρισμένη σε δύο ευρύτερες ζώνες λειτουργίας, τη βόρεια που την αποτελούσαν αποθήκες και τη νότια όπου βρίσκονταν οι χώροι διαμονής. Η είσοδος στο κτήριο γινόταν από τα ανατολικά. Κλίμακες οδηγούσαν στον άνω όροφο του κτηρίου.

33 Οικία Β Η «Οικία Β» είναι πιθανό να αποτελούσε προσθήκη αποθηκών της «Οικίας Α», παράλληλο της διαρρύθμισης των «μικρών ανακτόρων» της Κνωσού, Φαιστού και Μαλίων. Είχε είσοδο στο ισόγειο και ενωνόταν με την «Οικία Α» στο επίπεδο του δευτέρου ορόφου.

34 Οικία Γ Η «Οικία Γ» αποτελεί το καλύτερο οικοδόμημα στην Τύλισο. Καταστράφηκε κατά την ΥΜΙΒ και ανοικοδομήθηκε εκ νέου κατά την ΥΜΙΙΙ. Η είσοδος βρίσκεται στα ανατολικά (Ε). Τρεις κλίμακες οδηγούν στον άνω όροφο σε ομάδες δωματίων διαφορετικής λειτουργίας.

35 Ανακτορικό κτήριο στις Αρχάνες Πρόκειται για τουλάχιστον διώροφο κτήριο. Οι παχείς τοίχοι του ισογείου στήριζαν τον άνω όροφο που ήταν κατασκευασμένος από πλίνθους και με πλακοστρωμένο δάπεδο. Ηπρόσβασηστοκτήριο γίνεται μέσω εντυπωσιακής εισόδου και στη συνέχεια μέσω πολυθύρου εισέρχεται κανείς στα δωμάτια του.

36 Στο ισόγειο μεταξύ των άλλων εντοπίσθηκε και ένας λατρευτικός χώρος, ενώ στον άνω όροφο φιλοξενούνταν βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Στην αυλή όπου εντοπίσθηκε οργανωμένο λίθινο αποχετευτικό σύστημα, είχε κατασκευασθεί μία εξέδρα βωμός από πελεκητούς πωρόλιθους, ενώ λίγο δυτικότερα εντοπίσθηκε ακόμη ένας μικρότερος βαθμιδωτός βωμός.

37 Ηεξέδρα βωμός στην αυλή του κτηρίου.

38 Το ανάκτορο στο Γαλατά Ο λόφος του Γαλατά κατοικήθηκε από την ΠΜΙ ΙΙΑκαικαθόλητηδιάρκειατης παλαιοανακτορικής. Η κατασκευή του ανακτόρου ανάγεται στη ΜΜΙΙΙΒ και διαρκεί μέχρι την ΥΜΙΑ, οπότε και καταστρέφεται. Ο προσανατολισμός του είναι Β Νκαιοι διαστάσεις του είναι 70 μ. μήκος και 60 μ. πλάτος. Διαθέτει πλακοστρωμένη με πωρόλιθο κεντρική αυλή, ενώ έχει αποκαλυφθεί και τμήμα της νότιας αυλής. Στην ανατολική πτέρυγα, η οποία διέθετε και άνω όροφο, ήλθαν στο φως αποθηκευτικοί χώροι, η «Αίθουσα των πεσσών» και η «Αίθουσα του κίονα». Στο κέντρο της «Αίθουσας των πεσσών» εντοπίσθηκε εστία που περιβάλλεται από τέσσερις πεσσούς. Η «Αίθουσα του κίονα» φέρει στο κέντρο έναν κίονα, που στήριζε άνω όροφο, και σχετίζεται με τροφοπαρακευαστικές δραστηριότητες.

39 Ανατολική Κρήτη Ανασκαμμένες θέσεις

40 Οικίες στα Μάλια Η «Οικία ΖΑ»διαθέτει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική των μινωικών ιδιωτικών κατοικιών. Εξωτερικά διακρίνονται οι εσοχές προεξοχές. Διαθέτει κύρια είσοδο με προθάλαμο και κλιμακοστάσιο για τον άνω όροφο. Διαθέτει σύστημα αιθουσών, δεξαμενή καθαρμών και σειρές θαλάμων που διαχωρίζονται με θύρες στυλοβάτες.

41 Η «Οικία ΔΑ» φέρει εξωτερικά τις γνωστές εσοχές προεξοχές. Υπάρχει κύρια είσοδος με προθάλαμο και κλίμακα για τον άνω όροφο. Στο ισόγειο εντοπίζεται το σύστημα πολυθύρων. Επίσης, φωταγωγός, δεξαμενή καθαρμών, αποθηκευτικοί χώροι και εργαστήρια.

42 Η «Οικία ΖΒ» έχει είσοδο στη ΒΑ γωνία και κλίμακα για τον άνω όροφο. Και εδώ εξωτερικά παρατηρούνται οι εσοχές προεξοχές. Εντοπίσθηκε το σύστημα αιθουσών, μαγειρείο, αποθηκευτικοί χώροι, δωμάτια υπηρεσίας και τουαλέτα που γειτνιάζει με τους χώρους υποδοχής.

43 Οικία στην Αγία Βαρβάρα ΒΑ των Μαλίων στη θέση Αγία Βαρβάρα εντοπίσθηκε οικία ορθογώνιας κάτοψης αποτελούμενη από δέκα επιμέρους χώρους. Κτίστηκε στη ΜΜ και καταστράφηκε την ΥΜΙΒ.

44 Γουρνιά Βρίσκεται στις πλαγιές μικρού λόφου που βλέπει στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Μικρές χαλικόστρωτες βαθμιδωτές οδοί οδηγούν στην κορυφή του λόφου, ενώ μία μεγάλη περιφερειακή οδός περιβάλλει όλο τον οικισμό.

45 Η πρωιμότερη κατοίκηση του χώρου τοποθετείται στην ΠΜΙΙΙ και καταστράφηκε κατά την ΥΜΙΒ. Κατά την ΥΜΙΙΙ η πόλη επανακατοικήθηκε. Τα σπίτια βλέπουν προς το δρόμο και οι κατόψεις τους είναι τετράγωνες ή ορθογώνιες.

46 Για την κατασκευή των κτηρίων χρησιμοποιήθηκαν αργοί λίθοι, πλίνθοι, πηλοκονίαμα, ασβεστοκονίαμα, αλλά και μεγάλοι πελεκητοί λίθοι. Τα υπόγεια των οικιών και οι αποθήκες έχουν πρόσβαση μόνο από τον άνω όροφο με φορητές σκάλες.

47 Μεταξύ των οικιών και στα βόρεια του λεγόμενου «ανακτόρου» διακρίθηκε ένας χώρος που χαρακτηρίσθηκε ως ιερό. Το κτήριο ανεγέρθηκε κατά την ΥΜ Ι, αλλά τα σημαντικότερα ευρήματα ανάγονται στην ΥΜ ΙΙΙΒ. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται τράπεζα προσφορών, πήλινα ειδώλια της «θεάς με τα υψωμένα χέρια», ειδώλια πτηνών, πήλινα σωληνοειδή αγγεία με ανάγλυφες παραστάσεις φιδιών και κέρατα καθοσιώσεως.

48 Το «ανάκτορο» βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του πλατώματος της κορυφής του λόφου. Είναι κτισμένο από αργολιθοδομή και με μερική χρήση πελεκητών λίθων. Τέσσερις είσοδοι σε διαφορετικά σημεία οδηγούν στο ανάκτορο. Το συγκρότημα διέθετε υπόγειο, κυρίως όροφο και άνω όροφο. Τα περισσότερα δωμάτια του υπογείου χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Στον κυρίως όροφο τα περισσότερα δωμάτια είναι ευρύχωρα και συνδέονται μεταξύ τους με πολύθυρα. Εδώ βρίσκονται οι κύριοι χώροι διαμονής, ενώ κλίμακες οδηγούν στον άνω όροφο.

49 Μόχλος Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι στη βόρεια ακτή της Κρήτης στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Η θέση έγινε γνωστή κυρίως για το ΠΜ νεκροταφείο της και δευτερευόντως για τον οικισμό. Τόσο στο νησάκι όσο και την απέναντι ακτή εντοπίσθηκαν οικιστικά και ταφικά λείψανα της ΥΜ Ι και ΥΜ ΙΙΙ περιόδου.

50 Κατά τους παλαιοανακτορικούς χρόνους φαίνεται ότι η θέση εγκαταλείπεται, αλλά κατά τη διάρκεια της νεοανακτορικής φάσης επαναχρησιμοποιείται μέχρι και την ΥΜ ΙΒ, οπότε και καταστρέφεται. Κατά τις ανασκαφές ήλθαν στο φως τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα όπου εντοπίσθηκαν τέσσερις οικίες.

51 Τα «Κτήρια Α & Β» χαρακτηρίστηκαν ως «συνοικία των καλλιτεχνών» από την πληθώρα των πρώτων υλών και των εργαλείων που εντοπίσθηκαν στους χώρους τους. Το «Κτήριο Α» ήταν μονώροφο και η είσοδός του βρισκόταν στα δυτικά και ως κατώφλι χρησιμοποιήθηκε μία μεγάλη λίθινη πλάκα. Το κεντρικό δωμάτιο και δύο γειτονικά του χρησιμοποιήθηκαν ως εργαστηριακοί χώροι για την κατασκευή κυρίως λίθινων και μετάλλινων αντικειμένων. Τα υπόλοιπα δωμάτια ταυτίστηκαν με χώρους αποθήκευσης, προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού. Ένας δρόμος που ερχόταν από την ακτή χωρίζει το «Κτήριο Α» από το σημαντικότερο οικοδόμημα του οικισμού, το «Κτήριο Β», τμήματα του οποίου αντιπροσωπεύουν τρεις φάσεις κατοίκησης. Κτισμένο σε τρία επίπεδα είχε περισσότερους του ενός ορόφους και αποτελούσε το διοικητικό και λατρευτικό κέντρο του οικισμού. Η κύριαείσοδος βρίσκεται στη ΒΑ γωνία του κτηρίου, το κατώφλι της οποίας είναι κατασκευασμένο από μία μεγάλη ασβεστολιθική πλάκα. Εντός της οικίας εντοπίσθηκαν εργαστηριακοί χώροι κεραμέα, λιθοξόου και υφαντουργού, χώροι αποθήκευσης, προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφών, καθώς και χώροι ανάπαυσης και άσκησης λατρευτικών δραστηριοτήτων.

52 Η αγροικία στο Χαλινομούρι Η αγροικία στο Χαλινομούρι βρίσκεται ανατολικότερα του Μόχλου, στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Η θέσηείχε κατοικηθεί από την παλαιοανακτορική εποχή, όπως επιβεβαιώνεται από την παρουσία ΜΜ κεραμικής, αλλά τα σημαντικότερα οικοδομικά λείψανα (τα κτήρια Α και Β) χρονολογούνται στην ΥΜ περίοδο.

53 Το μεγαλύτερο από τα δύο κτήρια, το «Κτήριο Α», κατασκευάσθηκε στην ΥΜ ΙΒ, καταστράφηκε στα τέλη αυτής της φάσης και επαναχρησιμοποιήθηκε στην ΥΜ ΙΙΙΒ. Το κτήριο της ΥΜΙΒ ήταν ορθογώνιου σχήματος και αποτελούνταν από έξι δωμάτια με την κύρια είσοδό του να βρίσκεται στην εσοχή της ΝΑ γωνίας. Στουςχώρουςτων δωματίων εντοπίσθηκαν στοιχεία που συνηγορούν στη λειτουργία της οικίας ως εργαστηρίου για την κατασκευή λίθινων αγγείων. Οι υπόλοιποι χώροι χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση, προετοιμασία και κατανάλωση τροφής, όπως και ανάπαυσης. Η επανακατοίκηση της οικίας στην ΥΜΙΙΙΒ φάση πιστοποιήθηκε από την παρουσία της κεραμικής και λιγοστών αρχιτεκτονικών καταλοίπων που σώζονται σε πολύ κακή κατάσταση. Με τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι η έκταση της οικίας περιορίζεται. Βορειότερα του «Κτηρίου Α» εντοπίσθηκε μία μακρόστενη αυλή, στο άκρο της οποίας ανασκάφηκε ένας φούρνος ή κεραμικός κλίβανος. Ακόμη βορειότερα και στην κορυφή του λόφου εντοπίσθηκαν τα λιγοστά και σε κακή διατήρηση λείψανα ενός μικρού ορθογώνιου κτηρίου, το «Κτήριο Β», το οποίο χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα με την κύρια οικία της αγροικίας. Πιθανότατα αποτελούσε ένα φυλάκιο που επόπτευε τον όρμο.

54 Αγροικία στη Κληματαριά Σητείας Βρίσκεται σε πλαγιά λόφου. Η οικία ήταν κτισμένη σε τρία επίπεδα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κλίμακες. Εντοπίσθηκαν ένδεκα δωμάτια ορθογώνιας κάτοψης σε κακή κατάσταση διατήρησης.

55 Κάτοψη

56 Αναπαράσταση οικίας Κληματαριάς

57 Δυτικό τμήμα Ανατολικό τμήμα

58 Δωμάτια Ι & Κ και σε λεπτομέρεια λίθινη βάση κίονα.

59 Δωμάτια Ζ & Η

60 Το νότιο κλιμακοστάσιο του κτηρίου.

61 Αγροικία στη Ζου Πρόκειται για τμήμα ενός μικρού οικισμού που απλωνόταν στην περιοχή. Το κτήριο είναι κτισμένο από μεγάλους πελεκητούς λίθους και αργολιθοδομή ανάμεσά τους. Διακρίθηκαν δύο αρχιτεκτονικές φάσεις, με είκοσι χώρους διαμορφωμένους στα άνδηρα. Το σπίτι εκτός των χώρων διαμονής διέθετε μαγειρείο, αποθηκευτικούς χώρους, ιερό και εργαστήριο κεραμεικής.

62 Κάτοψη Βόρεια είσοδος

63 Οι οικίες στα Αχλάδια Πρόκειται για δύο οικίες (Α & Β) που βρίσκονται μεταξύ Σητείας και Χαμαιζίου. Χρονολογούνται με βάση την κεραμική στην ΥΜΙΑ.

64 Η «Οικία Α» έχει δύο οικοδομικές φάσεις. Έχει ορθογώνια κάτοψη και οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κτισμένοι με αδρά πελεκητούς λίθους. Κάποια από τα δάπεδα είναι βοτσαλόστρωτα. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, ενώ μία δευτερεύουσα βρίσκεται στη ΒΔ γωνία. Το σπίτι έχει συνολικά δώδεκα δωμάτια και πιθανολογείται η ύπαρξη και δευτέρου ορόφου. Η «Οικία Β» έχει ανασκαφεί μερικώς.

65 Κάτοψη και ισομετρικό.

66 Ισομετρικό 1 Ισομετρικό 2

67 Αποκατάσταση 1 Αποκατάσταση 2

68 Αγροικία στον Προφήτη Ηλία Πραισού Η αγροικία βρίσκεται στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου επάνω σε άνδηρα. Χρονολογείται στην ΥΜΙΒ με δύο φάσεις χρήσης, ενώ η κατάσταση διατήρησης δεν είναι καλή. Το κτίσμα απαρτίζεται από δωμάτια ορθογώνιας κάτοψης.

69 Ορισμένοι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι με πελεκητούς ασβεστόλιθους.

70 Η αρχική κύρια είσοδος βρίσκεται στα δυτικά, ενώ αργότερα η πρόσβαση γίνεται από το δεύτερο άνδηρο. Η οργάνωση των χώρων γίνεται βάσει των δραστηριοτήτων που ασκούνται σε αυτούς. Στο υψηλότερο άνδηρο αναπτύσσονταν οικιακές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, ενώ στο μεσαίο διακρίθηκαν υφαντικές δραστηριότητες.

71 Έπαυλη στο Μακρυγιαλό Πρόκειται για έπαυλη δίπλα στο χωριό Μακρυγιαλός που χρονολογείται στην ΥΜΙΒ.

72 Έχει χαρακτηριστικά ανάλογα των ανακτόρων, δηλ. κεντρική αυλή με βωμό, σειρές κιονοστοιχιών στη βόρεια και σε τμήμα της ανατολικής πλευράς, δυτική αυλή και αποθήκες.

73 Αναπαράσταση

74 Η καλής ποιότητας κεραμεική από το κτήριο διακοσμείται με θέματα του «θαλάσσιου ρυθμού».

75 Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται πήλινα πύραυνα και λίθινα αγγεία, με χαρακτηριστικότερο τον γνωστό τύπο του κυπέλλου ιερής κοινωνίας.

76 «Οικίσκος ιερό» στις Ρουσσές Πρόκειται για μικρών διαστάσεων μονώροφο οικοδόμημα που χρονολογείται στη ΜΜΙΙΙΒ. Αποτελείται από πέντε δωμάτια τετράγωνης ή ορθογώνιας κάτοψης. Από την ανεύρεση κεράτων καθοσιώσεως και το πλήθος της κεραμεικής θεωρήθηκε αγροτικό ιερό.

77 Ανακτορικό κτήριο στον Πετρά Το ανακτορικό κτήριο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στο κέντρο ενός οικισμού. Η θέση είχε χρησιμοποιηθεί από την Τελική Νεολιθική μέχρι και τη μινωική εποχή. Στα βυζαντινά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.

78 ΠΜ ΙΙΒ

79 ΠΜ ΙΙΙ ΜΜΙΑ ΜΜΙΒ ΜΜΙΑ

80 Κατά την ΜΜΙΙΑ ΜΜΙΙΒ παρατηρείται η πρώτη περίοδος ακμής του, στο τέλος της οποίας, το κτήριο καταστρέφεται από πυρκαγιά. Ανοικοδομείται κατά την ΜΜΙΙΙΒ ΥΜΙΑ και καταστρέφεται εκ νέου από σεισμό.

81 Κατά την ΥΜΙΒ ανοικοδομείται με σημαντικές αρχιτεκτονικές αλλαγές και καταστρέφεται στο τέλος της φάσης. Ο χώρος επαναχρησιμοποιείται κατά την ΥΜΙΙΙΑ και στην ΥΜΙΙΙΒ.

82 Κατά τη νεοανακτορική φάσηηκεντρικήαυλή είναι επιστρωμένη με γύψο και διαθέτει αποχετευτικό σύστημα.

83 Εντοπίσθηκαν μακρόστενοι χώροι που ταυτίζονται με αποθήκες.

84 Κατά την ΥΜ ΙΒ αυξήθηκαν οι αποθηκευτικοί χώροι και περιορίσθηκε η έκταση της αυλής.

85 Στο κτήριο εντοπίζονται αρκετά ανακτορικά στοιχεία. Πρόκειται για την παρουσία κεντρικής αυλής, μεγάλων αποθηκευτικών χώρων και επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως μεγάλα κατώφλια, βάσεις παραστάδων, κιονοστοιχίες, πλακοστρωμένοι διάδρομοι και τοιχογραφικός διάκοσμος.

86 Δυτική Κρήτη Ευρήματα νεοανακτορικών οικιών στην περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων είναι περιορισμένα

87 Καστέλλι Χανίων Στο Καστέλλι Χανίων εντοπίσθηκε τμήμα της νεοανακτορικής πόλης. Πρόκειται για τέσσερις οικίες διευθετημένες γύρω από μία πλατεία μεγάλων διαστάσεων. Η «Οικία Ι» αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα. Χρησιμοποιήθηκε κατά την ΥΜΙΑ και ΥΜΙΒ, στο τέλος της οποίας καταστράφηκε. Διαιρείται σε δύο πτέρυγες, όπου διαρθρώνονται 14 δωμάτια. Εντοπίσθηκε το μινωικό σύστημα αιθουσών, εργαστήρια, αποθηκευτικοί χώροι και μαγειρείο.

88 Κτήριο Ι στο Νεροκούρου Κοντά στα Χανιά εντοπίσθηκε αποσπασματικά σωζόμενη η νεοανακτορική αγροικία του Νεροκούρου.

89 Διακρίθηκαν τρεις οικοδομικές φάσεις που ανήκουν στην ΜΜΙΙΙΒ, ΥΜΙΑ και ΥΜΙΒ.

90 Το κτήριο ήταν ορθογώνιας κάτοψης. Είναι κτισμένο από πελεκητούς ασβεστόλιθους, ενώ τα δάπεδα είναι είτε πλακοστρωμένα με έγχρωμο ασβεστόλιθο είτε από κονίαμα αναμεμειγμένο με βότσαλα και όστρακα. Στοκέντροτουκτηρίου εντοπίσθηκε το σύστημα αιθουσών, αλλά δεν διακρίθηκαν χώροι συνδεδεμένοι με τη λατρεία, αλλά ούτε αποθηκευτικοί χώροι.

91 Ευρήματα από το «κτήριο 1».

92

93 Ευρήματα από το «κτήριο 2».

94 Βρύσες Κυδωνίας Σημαντικό ΥΜ Ι κτήριο με έξι τουλάχιστον διαφορετικούς χώρους, μεταξύ των οποίων αποθήκες με πίθους και μαγειρεία με άωτα κύπελλα, αμφορείς και άλλα χρηστικά σκεύη.

95 Οικία στο Σκλαβόκαμπο Βρίσκεται στους πρόποδες λόφου μεταξύ Τυλίσου και Ανωγείων. Χρονολογείται στη ΜΜΙΙΙ ΥΜΙ. Η οικία αποτελείται από δύο ζώνες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους στο ισόγειο. Η βόρεια πλευρά βρίσκονταν οι χώροι διαμονής, ενώ στη νότια μαγειρείο και αποθήκη. Στοκέντροτηςνότιαςπλευράς εντοπίσθηκε ανοικτή αυλή.

96 Κεντρικό Κτήριο στη Ζώμινθο ΣτηθέσηΖώμινθος, μεταξύ Ανωγείων και Ιδαίου Άντρου, και σε ύψος 1200 μ. περίπου, εντοπίσθηκε ένα διώροφο οικοδόμημα 1600 τ.μ. μεπαχείςτοίχους που σώζονται σε ύψος μέχρι 2,5 μ. Το κτήριο κτίσθηκε γύρω στα 2000 π.χ., αλλά μετά από μία πρώτη καταστροφή, επιδιορθώνεται και επεκτείνεται με την ακμή του να τοποθετείται στην ΥΜΙΑ, στο τέλος της οποίας καταστρέφεται εκ νέου από σεισμό. Κατά τον ανασκαφέα το κτήριο αποτελεί ένα σημαντικό διοικητικό κέντρο, κτηνοτροφικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα, η λειτουργία του οποίου συνδέεται με το λατρευτικό κέντρο του Ιδαίου Άντρου.

97 Το λεγόμενο Κεντρικό Κτήριο αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό δωματίων, σε μερικά από τα οποία σώζονται έγχρωμα κονιάματα, διαδρόμους, αυλές, φωταγωγούς και θυρωρείο. Λείψανα ενός μεγάλου κλιμακοστασίου και μικρότερες λίθινες εσωτερικές κλίμακες πιστοποιούν την ύπαρξη ορόφων.

98 Στη ΒΑ γωνία του κτηρίου εντοπίσθηκε μία δεξαμενή καθαρμού, ενώ στη δυτική πτέρυγα εντοπίσθηκαν βιοτεχνικές δραστηριότητες. Ο εντοπισμός κτιστής κατασκευής, κεραμικού τροχού και εργαλείων κεραμέα πιστοποιούν τη λειτουργία ενός κεραμικού εργαστηρίου.

99 Ευρήματα από το εργαστήριο του κεραμέα

100 Επίσης, εντοπίσθηκε εργαστήριο επεξεργασίας ορείας κρυστάλλου και πιθανότατα εργαστήριο μετάλλου.

101 Μεταξύ των κινητών ευρημάτων μνημονεύονται πήλινα κωνικά και ζωόμορφα ρυτά, μεγάλα πιθάρια με ανάγλυφη διακόσμηση, ειδώλια, σφραγίδες, κοσμήματα, πύραυνα και όπλα.

102

103 Βιβλιογραφία Μαντζουράνη Ε. 2002, Προϊστορική Κρήτη, Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική, Preziosi D. & Hitchcock L. 1999, Aegean Art and Architecture, Oxford University Press, Betancourt Ph. 2007, Introduction to Aegean Art, INSTAP Academic Press, Δημοπούλου Ρεθεμιωτάκη Ν. 2005, Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εκδόσεις Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση, 77 85

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Μινωικοί ιεροί χώροι Ενδεχομένως από τη Νεολιθική, αλλά με βεβαιότητα από την Προανακτορική εποχή φαίνεται ότι οι μινωίτες ασκούσαν τις λατρευτικές τους πρακτικές στα σπήλαια.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Προανακτορική Κρήτη (ΠΜΙ - ΠΜΙΙ ΠΜΙΙΙ ΜΜΙΑ 3650/ π.χ. περίπου)

Προανακτορική Κρήτη (ΠΜΙ - ΠΜΙΙ ΠΜΙΙΙ ΜΜΙΑ 3650/ π.χ. περίπου) Προανακτορική Κρήτη (ΠΜΙ - ΠΜΙΙ ΠΜΙΙΙ ΜΜΙΑ 3650/3500 2000 π.χ. περίπου) ΠΡΩΤΟΜΙΝΩΙΚΗ Ι Η Πρωτομινωική Ι περίοδος χαρακτηρίζεται από την αύξηση των θέσεων, αλλά ελάχιστα αρχιτεκτονικά λείψανα εντοπίσθηκαν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Μινωική Αρχαιολογία ΙΑ 10 ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΛΙΚΑ ΟΜΗΣ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Μινωική Αρχαιολογία ΙΑ 10 ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΛΙΚΑ ΟΜΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Μινωική Αρχαιολογία ΙΑ 10 ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΛΙΚΑ ΟΜΗΣ Βασικά δομικά υλικά Λίθος (αργός ή επεξεργασμένος) Λάσπη Πηλός (αχυροπηλός/pisé & οπτή γη/terracota) Ξύλο Πλίνθος (ωμόπλινθος

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Περίληψη των εργασιών Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά (Καβούσι, Ιεράπετρα), στη βορειοανατολική Κρήτη, διήρκεσαν 11 εβδομάδες,

Διαβάστε περισσότερα

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ.

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ. Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/1600 1100/1050 π.χ. Υστεροκυπριακή Ι: 1650/1600-1450 π.χ. (ΥΚ ΙΑ:1650/1600-1500 π.χ. και ΥΚΙΒ: 1500-1450 π.χ.) Υστεροκυπριακή ΙΙ: 1450-1200 π.χ. (ΥΚΙΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32 Το πρώτο ανάκτορο της Κνωσού κτίστηκε γύρω στο 2000 π.χ. στο νότιο άκρο της μεσομινωικής πόλης και καταστράφηκε από σεισμό στο 1900 π.χ. {tab=το ανάκτορο} Στη θέση του κτίστηκε σχεδόν αμέσως ένα νέο, λαμπρότερο

Διαβάστε περισσότερα

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Μικροί αρχιτέκτονες σε δράση Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ημερομηνία Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ

ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διώροφο οικοδόμημα Θαλαμωτός τάφος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Εισαγωγή Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, στη βορειοανατολική Κρήτη (Καβούσι, Ιεράπετρα), διήρκεσαν 6 εβδομάδες, ενώ ακολούθησε

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια ΠΡΟΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Πριν από τις επιφανειακές έρευνες στην περιοχή του Πλακιά και της Πρεβέλης στη νότια Κρήτη, τα μόνα γνωστά προνεολιθικά ευρήματα προέρχονταν από το εσωτερικό του σπηλαίου Ασφέντου στο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακρωτήρι Το Ακρωτήρι της Θήρας είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός των Κυκλάδων. Διατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜIΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ. Η περίπτωση του νεκροταφείου των Αρχανών

ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜIΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ. Η περίπτωση του νεκροταφείου των Αρχανών ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜIΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Η περίπτωση του νεκροταφείου των Αρχανών Φοιτήτρια: Ιωάννα Χριστοπούλου Μάθημα: " Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά τη 2η χιλετία π.χ." Διδάσκων: Α. Βλαχόπουλος Τομέας: Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ (ΘΟΛΩΤΟΙ) ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ

ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ (ΘΟΛΩΤΟΙ) ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ (ΘΟΛΩΤΟΙ) ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, Α.Μ.: 9676 ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 19η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ Πλάτανος Θέση «Ομβριάσα» Η 19η ΕΒΑ διενεργεί ανασκαφική έρευνα στον αγρό ιδιοκτησίας Σ. και Α. Υφαντή, η οποία είναι συνέχεια αυτής που διενεργούσε η 7η ΕΒΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017 Γιώργος Πρίμπας Στην περιοχή της πόλης του Άργους έχει διαπιστωθεί αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία, με σημαντικές πόλεις και οικισμούς, τα τελευταία πεντέμισι με έξι χιλιάδες χρόνια. Αναπόφευκτο λοιπόν να

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Κατά την περίοδο 2010 συνεχίσαμε την έρευνα τόσο στο χώρο της αίθουσας όσο και στο χώρο του αιθρίου με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες Μυκηναϊκή θρησκεία Τα στοιχεία που διαθέτουμε για αυτήν προέρχονται: 1.Από την εικονογραφία σφραγιστικών δακτυλιδιών, σφραγίδων, τοιχογραφιών και αντικειμένων μικροτεχνίας (ελεφαντουργίας κλπ). Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ.

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Στην ανάπτυξή του συντέλεσαν το εύκρατο - θερμό κλίμα, το εύφορο έδαφος, η μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ. Ονομ/πωνυμο: Λυδία Παππά Καθηγητής: Ανδρέας Βλαχόπουλος Μάθημα: Εισαγωγή Στο Μινωικό Πολιτισμό

ΙΕΡΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ. Ονομ/πωνυμο: Λυδία Παππά Καθηγητής: Ανδρέας Βλαχόπουλος Μάθημα: Εισαγωγή Στο Μινωικό Πολιτισμό ΙΕΡΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Ονομ/πωνυμο: Λυδία Παππά Καθηγητής: Ανδρέας Βλαχόπουλος Μάθημα: Εισαγωγή Στο Μινωικό Πολιτισμό Πίνακας Χρονολόγησης Πρωτομινωϊκή I 3200/3000-2600 Πρωτομινωϊκή ΙΙ 2600-2300

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Μινωικός - Μυκηναϊκός Κόσµος Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Η Κρήτη, ένα νησί που εκτείνεται σε µήκος περίπου 260 χλµ. και µέγιστο πλάτος µόλις 60 χλµ., βρίσκεται σε προνοµιακή γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Greither Elias. "Icarus" Fresco Munchen 1616

Greither Elias. Icarus Fresco Munchen 1616 Greither Elias. "Icarus" Fresco Munchen 1616 Η θρησκεία των Μινωιτών Στην είσοδο του Ιδαίου Αντρου φαίνεται ο βωμός λαξευμένος στο βράχο σπήλαιο Καμαρών Δικταίο άντρο τριμερές ιερό ανακτόρωνφαιστού Μινωική

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Η ανασκαφή τού 2012 είχε ως στόχους: την περαιτέρω διερεύνηση της στοάς του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου με τη στοά περιμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑ Α Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Ταχ. Κώδικας : 10681 Αθήνα Πληροφορίες: Α. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Τηλέφωνο : 2103307622 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 3o ΕΠΙΠΕΔΟ

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 3o ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 3o ΕΠΙΠΕΔΟ 1 Μέρος από την τοιχογραφία του «Ελαιώνα» που βρέθηκε στην Κνωσό, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Αρχαιολογικό Μουσείο 2 Τοιχογραφία από το Ανάκτορο της Κνωσού. Εικονίζει σκηνή γιορτής

Διαβάστε περισσότερα

Φωνές νερού μυριάδες Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής. Φυλλάδιο δράσης

Φωνές νερού μυριάδες Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής. Φυλλάδιο δράσης Φωνές νερού μυριάδες 2010 Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής Φυλλάδιο δράσης Το κείμενο του φυλλαδίου της δράσης ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΜΩΝΑ ΔΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Το ιερό του Διονύσου και του Άμμωνα

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill Η ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά στη βορειοανατολική Κρήτη (Καβούσι,

Διαβάστε περισσότερα

Originalveröffentlichung in: Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας 2004, S. 99-110 9. Α ΝΑΣΚΑΦΗ ΖΩΜΙΝΘΟΥ

Originalveröffentlichung in: Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας 2004, S. 99-110 9. Α ΝΑΣΚΑΦΗ ΖΩΜΙΝΘΟΥ Originalveröffentlichung in: Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας 2004, S. 99-110 9. Α ΝΑΣΚΑΦΗ ΖΩΜΙΝΘΟΥ (Πίν. 52-54) Ή Ζώμινθος είναι μία μικρή πεδινή έκταση πού ορίζεται από χαμηλούς σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ 1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ Η αίθουσα του αναψυκτήριου βρίσκεται στην IV πτέρυγα της επέκτασης του Μουσείου και έχει εσωτερικές διαστάσεις 6,90 μ. χ 4,45 μ. Το δάπεδο είναι από πορώδες

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Εργασία στο μάθημα: Το Νησιωτικό Αιγαίο κατά την 3 η Χιλιετία π.χ. Παναγιώτης Καπλάνης Επιβλέπων Καθηγητής: Βλαχόπουλος Ανδρέας Εαρινό Εξάμηνο 2015 Η Θέση Η Ίος βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

Α ΝΑΣΚΑΦΗ. 01 Μεσοβυζαντινός ναός και κτιριακό συγκρότημα 4ου-3ου αι. π.χ.

Α ΝΑΣΚΑΦΗ. 01 Μεσοβυζαντινός ναός και κτιριακό συγκρότημα 4ου-3ου αι. π.χ. Α ΝΑΣΚΑΦΗ 01 Μεσοβυζαντινός ναός και κτιριακό συγκρότημα 4ου-3ου αι. π.χ. 84 teyχοσ 1 22 Δεκέμβριος 2016 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟι ΧΡΟΝΟΙ 4ος έως 14ος αι. μ.χ. Η ΚΟΙΛΆΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΏΝ (IV) ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μινωική Οικιστική και Ταφική Αρχιτεκτονική της Νεοανακτορικής και Μετανακτορικής Περιόδου. Δομή κεφαλαίων

Μινωική Οικιστική και Ταφική Αρχιτεκτονική της Νεοανακτορικής και Μετανακτορικής Περιόδου. Δομή κεφαλαίων Μινωική Οικιστική και Ταφική Αρχιτεκτονική της Νεοανακτορικής και Μετανακτορικής Περιόδου. Σύνθεση δεδομένων βασισμένη στο κείμενο του καθ. J. Rutter http://www.dartmouth.edu/~prehistory/aegean/?page_id=708

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά ευρήματα σε Σικυώνα

Μοναδικά ευρήματα σε Σικυώνα 06/09/2019 Μοναδικά ευρήματα σε Σικυώνα / Παιδεία και Πολιτισμός Ενδυναμώνεται το ενδεχόμενο εντοπισμού της αρχαϊκής πόλης της Σικυώνας στη σημερινή περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου. Οικιστικά κατάλοιπα κλασσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ Αλέξανδρος Βροντουλάκης Α.Μ. : 991 Επιβλέπων καθηγητής : Μέντης Κωνσταντίνος Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Σωσάνδρα είναι ένα από τα οµορφότερα και πιο αναπτυσσόµενα χωριά της περιοχής της Αλµωπίας, µόλις 3 χλµ. από την Αριδαία. Ανήκει στον ήµο Αριδαίας και έχει 1200 περίπου κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Η περιοχή ΒΔ της Αγοράς μέχρι το τείχος της πόλης, όπου το Δίπυλο, αλλά και πέρα από το τείχος, όπου και το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Η ονομασία της οφείλεται στις εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι λατρείας, τρόποι έκφρασης και προβλήματα

Χώροι λατρείας, τρόποι έκφρασης και προβλήματα Χώροι λατρείας, τρόποι έκφρασης και προβλήματα Περιεχόμενα: Χρόνος και Χώρος Σπήλαια Ιερά κορυφής Τύποι Ιερών Ανακτορικά Ιερά Τοιχογραφίες Ιερά Σύμβολα και Λατρευτικά αντικείμενα Ειδώλια θεότητας Συμπεράσματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ 1 Στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου και το Σιδηροδρομικό σταθμό, υψώνεται ένας βραχώδης οχυρός λόφος γνωστός με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

majestic insight in living

majestic insight in living Ψυχικό Πρεσβεία ή Ιδιωτική Κατοικία ή Συγκρότημα Κατοικιών (Υπό κατασκευή) Κτίσμα 1800 μ2 σε οικόπεδο 1300μ2 Μοναδική θέση στην καλύτερη περιοχή του Ψυχικού Κορυφαία Αρχιτεκτονική Σχεδίαση από τον Αλέξανδρο

Διαβάστε περισσότερα

1. Επεμβάσεις συντήρησης

1. Επεμβάσεις συντήρησης Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατά την ανασκαφική περίοδο του 2018 της Σ. Χλουβεράκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΙΝΣΤΑΠ Κέντρο Μελέτης Αν Κρήτης Αρ. Άδ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Σεπτεμβρίου 2013 ΘΕΜΑ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος

Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος Προνεολιθική Περίοδος ή Φάση Ακρωτηρίου: 11000/10000 8200 π.χ. Νεολιθική Περίοδος: 8200 3900/ 3700 π.χ. Ακεραμεική Νεολιθική: 8200 5500 π.χ. Πρωτοκεραμεική Νεολιθική («lacuna»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μαρία Γερολέμου Β`2 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική εισαγωγή...σελ.3 Ιστορική αναδρομή...σελ.4 Οικία Αχιλλέα...σελ.5 Οικία Μονομάχων...σελ.6 Παλαιοχριστιανική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 13-17 Νοεμβρίου 2008 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr / info@diazoma.gr

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2014) Donald C. Haggis, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Chapel Hill)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2014) Donald C. Haggis, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Chapel Hill) Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2014) Donald C. Haggis, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Chapel Hill) Εισαγωγή Οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά στη βορειοανατολική Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Βογιατζόπουλος Σταμάτης Ιστορικό - Αρχαιολογικό Ιωαννίνων Ζ' Εξάμηνο Υπ.Καθ : Αν. Βλαχόπουλος, Μάθημα: Κρητομυκηναϊκή Θρησκεία Δεκέμβριος 2013 Εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Αρ. πρωτ. 1395/2-5-2017 - Το τεχνικό αντικείμενο αφορά την έκδοση των οικοδομικών αδειών που απαιτούνται για την συντήρηση-ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων, την ανέγερση νέων σύγχρονων

Διαβάστε περισσότερα

Ισόγειος κατοικία εκτός σχεδίου στην Β αρχ.ζώνη Μαλίων

Ισόγειος κατοικία εκτός σχεδίου στην Β αρχ.ζώνη Μαλίων Νίκος Σκουτέλης & Φλάβιο Ζανόν Συνεργάτες: Κώστας Βλάχος αρχιτέκτων μηχανικός Μιχάλης Μαυράκης πολιτικός μηχανικός Γιώργος Παπαδάκης μηχανολόγος μηχανικός Ισόγειος κατοικία εκτός σχεδίου στην Β αρχ.ζώνη

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού 2 1100-810 π.χ. Πρωτογεωμετρική περίοδος 810-700 π.χ. Γεωμετρική περίοδος 1000 π.χ. Κάθοδος Δωριέων 600-500 π.χ. 700-600

Διαβάστε περισσότερα

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Τα αρχοντικά σπίτια της Κέρκυρας, όσα διασώθηκαν μέσα στο χρόνο, αποτελούν ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, φορτωμένα με μνήμες και θρύλους. Ιστορικά, δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΕΝΟΜΕΤΩΠΟ ΚΑΜΑΡΟΣΠΙΤΟ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ 6/7/12 AAO13/12 BM13/08 6/7/12 ΑΑΟ14/12 Β349/79 6/7/12 ΑΑΟ15/12 ΒΜ91/95 6/7/12 ΑΑΟ17/12 Β363/62 Ενσωμάτωση εγκριμένης βεράντας στην κύρια χρήση του διαμερίσματος στον 3 ον όροφο (ρετιρέ) Μετατροπή μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες

Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες Κατάφερες να χρησιμοποιήσεις με επιτυχία το έντυπο με τίτλο «Ακολούθησέ με στο ανάκτορο της Κνωσού»! Γι αυτό τώρα, ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον

Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Όνομα:Αναστασία Επίθετο:Χαραλάμπους Τμήμα: Β 5 Το Κούριον Ετος: 2012-2013 Θέμα: Το Κούριο Καθηγήτρια: Κ. Μαρία Χατζημιχαήλ 1 Περιεχόμενα 1. Γενική εισαγωγή...3 2. Ιστορική αναδρομή...4-8 3. Παράρτημα πηγών...9

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟΓ-ΘΙ9 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΨΟΓ-ΘΙ9 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681 Πληροφορίες : Χαράλαμπος Ράπτης Τηλέφωνο : 2103307648 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΣημαντικήακαρνανικήπόληχτισμένηστιςεκβολέςτουποταμούΑχελώου Στον κατάφυτο από βελανιδιές λόφο «Τρίκαρδο» συναντάμε τηςακαρνανικήςπόληςτωνοινιάδων. τα ερείπια Λόγω της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ.

Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ. Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ. Α Ενότητα: Άνθρωπος και Τοπίο Τροία, πεδιάδα Σκαμάνδρου Ιράκ Ποταμός Ευφράτης Ιορδανία Ιορδάνης και υψίπεδα Μάλτα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕ.Σ.Δ.Α.

3. ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕ.Σ.Δ.Α. 3. ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕ.Σ.Δ.Α. 3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Περιφέρεια Κρήτης, αποτελείται από τις Π.Ε. Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων και έχει έδρα το Ηράκλειο, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Βρέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα