Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1963 1966 1968 1969 1970-1972 1976 1977"

Transcript

1

2 Ιστορία Πρωτοπορίας και Καινοτοµίας Η Γενική Μεταλλευτική κα Μεταλλουργική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε από τον οραµατιστή και πρωτοπόρο επιχειρηµατία Πρόδροµο Αθανασιάδη Μποδοσάκη το Η διορατικότητα, και το επιχειρηµατικό πνεύµα του ιδρυτή και η εξειδίκευση του προσωπικού συνέβαλλαν ώστε η Εταιρεία να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και να γίνει σήµερα ο µεγαλύτερος παραγωγός.

3 Ορόσηµα 1963 Η ΛΑΡΚΟ ιδρύεται από τον Πρόδροµο Αθανασιάδη Μποδοσάκη 1966 Ίδρυση του εργοστασίου στην περιοχή της Λάρυµνας και πρώτη παραγωγή σιδηρονικελίου. 1968Έναρξηκατασκευής 2 οικισµών µεσχολεία, νηπιαγωγεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα για τους εργαζόµενους της Εταιρείας Έναρξη λειτουργίας και ανάπτυξης των Μεταλλείων Εύβοιας ύο νέες περιστροφικές κάµινοι προστίθενται στη παραγωγή, αυξάνοντας την παραγωγή στους τόνους νικελίου Η ΛΑΡΚΟ είναι η πρώτη µεταλλουργική εταιρεία στον κόσµο που εισάγει το κοκκοποιηµένο σιδηρονικέλιο στην αγορά Εγκατάστασητηςµεγαλύτερηςµεταφορικήςταινίας (7.5χλµ) µεταλλεύµατος στην Ευρώπη στα Μεταλλεία της Εύβοιας, η οποία εξοικονοµεί ενέργεια και περιορίζει τους ρύπους µειώνοντας τα δροµολόγια µεταφοράς µε φορτηγά.

4 1989 Μετά την εκκαθάριση της παλαιάς ΛΑΡΚΟ, η νέα ΛΑΡΚΟ ιδρύεται µε µετόχους την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), τη ηµόσια Επιχείρηση Ηλεκτρικού ( ΕΗ) και τον Οργανισµό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) Πιστοποίησητηςεταιρείαςµε ISO 9000 για την ποιότητα του προϊόντος. Έναρξη εκµετάλλευσης κοιτασµάτων της Λεροπηγής στον νοµό της Καστοριάς και ανάπτυξη των οµώνυµων µεταλλείων.

5 Υλοποίηση επενδυτικού προγράµµατος στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Ενέργειας (ΕΠΕ) ύψους 20 εκατ. Ευρώπουαφορούσε την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισµό βασικών µεταλλουργικών µονάδων παραγωγής. Η ΛΑΡΚΟ πετυχαίνει κερδοφορία 2004 Η ΛΑΡΚΟ εισέρχεται πάλι σε περίοδο κερδοφορίας Υλοποίηση δεύτερου επενδυτικού προγράµµατος στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) ύψους 40 εκατ. ευρώ που αφορά στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής και εκσυγχρονισµού των µονάδων παραγωγής του Μεταλλουργικού Εργοστασίου Λάρυµνας.

6 2006 Η ΛΑΡΚΟ µεταφέρει τα κεντρικά γραφεία σε νέο µοντέρνο αυτοτελές κτίριο στο Μαρούσι Τα µελλοντικά σχέδια περιλαµβάνουν ανακατασκευή και πλήρη εκσυγχρονισµό της µεγαλύτερης Ηλεκτροκαµίνου του Εργοστασίου Λαρύµνης, ο εκσυγχρονισµός τηςμονάδαςπαραγωγήςοξυγόνου, πλήρη ανακαίνιση του συστήµατος Ηλεκτροφίλτρων για την αποτελεσµατικότερη δέσµευση της σκόνης που εκλύεται κατά την µεταλλουργική επεξεργασία. 2010: Επαναλειτουργία σε πλήρη δυναµικότητα το Β' εξάµηνο. Επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία

7 Ι ΡΥΤΗΣΤΗΣΛΑΡΚΟ To πραγµατικό όνοµα του ιδρυτή της ΛΑΡΚΟήτανΠρόδροµοςΑθανασιάδης. Έγινε γνωστός ως Μποδοσάκης (από την τ του «Πρόδροµος) και υπήρξε θρύλος για τον Ελλαδικό χώρο.

8 Το 1940 βρίσκει τον Μποδοσάκη επικεφαλής µιας σειράς βιοµηχανιών που εξασφάλιζαν τον πολεµικό εφοδιασµό Ελλάδας και των συµµάχων της. Μεταπολεµικά κυριάρχησε στην οικονοµία της χώρας, απασχολώντας µεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναµικού της.

9 ΙΟΙΚΗΣΗ Πρόεδροςτου.Σ Γριµάνης Βασίλειος

10 Αντιπρόεδροςτου.Σ. και ιευθύνωνσύµβουλος ΚωνσταντίνοςΜποµπής

11 Μέλητουσυµβουλίου Παπαµαντέλλος ηµήτριος Γρηγορόπουλος Γρηγόριος Μπάτσος Γεώργιος Σταθόπουλος Μιλτιάδης ουλτσίνος Βασίλειος Αγγελόπουλος Γεώργιος Πολυζώης Κωνσταντίνος Καζάνας Ζαχαρίας

12 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Προχωρώντας µπροστά ΗΛΑΡΚΟσήµεραβρίσκεταισε διαδικασία θεµελιωδών αλλαγών. Είναι µια νέα περίοδος για την Εταιρεία που προσοµοιάζει µε την περίοδο ανάπτυξής της από τον ιδρυτή της Πρόδροµο Μποδοσάκη Αθανασιάδη.

13 Ο νέος στρατηγικός στόχος της ΛΑΡΚΟ περικλείεται σε δύο λέξεις: διαρκής ανάπτυξη. Η στρατηγική παρέχει το πλαίσιο για τους στόχους και τις δεσµεύσεις της Εταιρείας απέναντι στουςεργαζοµένους, τουςµετόχους, τους επενδυτές και τις τοπικές κοινωνίες.

14 Οιστρατηγικέςαρχέςπου διέπουντηνεταιρείαείναι: Νααυξήσειτηνµετοχικήαξία Αναπτύσσοντας νέες, πιο αποτελεσµατικές και πιο οικονοµικές µεθόδους παραγωγής Ισορροπώντας παλαιότερες οικονοµικές απώλειες και επενδύοντας σε νέες ευκαιρίες. ηµιουργώντας τη δική της µονάδα ενέργειας. Εξασφαλίζοντας γεωγραφικά περισσότερα αποθέµατα µεταλλεύµατος εκτός και εντός Ελλάδος. Εκσυγχρονίζοντας και αναπτύσσοντας το Εργοστάσιο και τα Μεταλλεία της Εµπλουτίζοντας τις δραστηριότητές της µε επέκταση σε νέους τοµείς επιχειρηµατικής δραστηριότητας όπως ο κλάδος ενέργειας και η εκµετάλλευση και άλλων βιοµηχανικών ορυκτών και παραπροϊόντων. Φροντίζοντας το περιβάλλον και ανακυκλώνοντας τις εκποµπές στερεών και αποβλήτων.

15 Να δηµιουργήσει νέες πηγές εσόδων: Επεκτείνοντας το πελατολόγιό της εκτός Ευρώπης Αναπτύσσοντας νέες αγορές για τα προϊόντα ηµιουργώντας Συµβούλιο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Να επενδύσει στους ανθρώπους και τις νέες τεχνολογίες.

16 ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ Τµήµα διακίνησης [πρώτες ύλες] Περιστροφικά καµίνια [4] Ηλεκτρικά καµίνια [5] Μεταλλάκτες Λιµάνι Pellets Τµήµα ηλεκτρολογικής και µηχανολογικής συντήρησης

17 ΤιπαράγειηΛάρκο?

18 Η Λάρκο είναι µία ότι τις µεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκοσµίως και οι δραστηριότητές της περιλαµβάνουν την εκµετάλλευση, αξιοποίηση, εξόρυξη, σύντηξη και εµπορία των προϊόντων της σε παγκόσµιο επίπεδο. Επιπλέον, η εταιρεία έχει σηµαντική ΕρευνητικήκαιΑναπτυξιακήδραστηριότητα, και συνεργάζεται στενά µε άλλες οργανώσεις όπωςτο Imperial College of Science, Technology and Medicine, τοπανεπιστήµιο της Πάτρας, την Εταιρεία Βιοµηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων και το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήµιο

19 Κατά το 2011 η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ παρήγαγε τόνους Νικελίου έναντι τόνωντο 2010, σηµειώνοντας αύξηση παραγωγής κατά 32,70% και σηµαντική µείωση του κόστους. Η παραγωγή του 2011 αποτελεί µία από τις καλύτερες αποδόσεις στην ιστορία της Εταιρείας και καταγράφεται ως η 4η υψηλότερη από συστάσεως ΛΑΡΚΟ.

20 Η ΛΑΡΚΟ έχει µακρά παράδοση στην καινοτοµία. Είναι η πρώτη, σε όλο τον κόσµο, εταιρεία που εισήγαγε στην διεθνή αγορά το κοκκοποιηµένο σιδηρονικέλιο το Οι λοιποί ανταγωνιστές της ακολούθησαν δύο χρόνια αργότερα και σήµερατο 70-80% τουπαγκόσµια παραγόµενου σιδηρονικελίου είναι σε κοκκοποιηµένη µορφή. Η Εταιρεία έχει καταφέρει να κερδίσει την εµπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς, σε όρους παράδοσης και ποιότητας σιδηρονικελίου σε συνδυασµό µε τη µακρόχρονη λειτουργία της και τον υψηλό βαθµό εξειδίκευσης του προσωπικού της.

21 ΗΛΑΡΚΟέχειµακράπαράδοσηστηνκαινοτοµία. Είναι η πρώτη, σε όλο τον κόσµο, εταιρεία που εισήγαγε στην διεθνή αγορά το κοκκοποιηµένο σιδηρονικέλιο το Οι λοιποί ανταγωνιστές της ακολούθησανδύοχρόνιααργότερακαισήµερατο 70-80% του παγκόσµια παραγόµενου σιδηρονικελίου είναισεκοκκοποιηµένηµορφή. Η εξαγγελία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό είναι χαρακτηριστικά, ενώ µεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ανεκµετάλλευτα κοιτάσµατα νικελίου στη Φλαµουριά Καστοριάς, τα επόµενα καλύτερα ύστερα από αυτά της Λάρυµνας που τροφοδοτούν τη ΛΑΡΚΟ.

22 ΗΛΑΡΚΟγιαπολλέςδεκαετίεςήτανη «ναυαρχίδα» του οµίλου Μποδοσάκη και το νικέλιο, τις δεκαετίες του 60 και του 70, εθεωρείτο ένας από τους «πυλώνες»τηςελληνικήςβιοµηχανίας. Τα µεταλλεία της Λάρυµνας άλλωστε ήταν γνωστά από την Αρχαιότητα, αλλά η σύγχρονη εκµετάλλευσή τους ξεκίνησε µόλις το 1901 από τον Αντώνιο Σταµατιάδη.

23 Τιπροιόνταχρησιµοποιείη Λάρκογιατηνπαραγωγήτης? Κατά το 2011 η ΛΑΡΚΟ προέβη, µετά από συστηµατικές δοκιµές, στην αλλαγή του µίγµατος των ορυκτών καυσίµων που χρησιµοποιεί στην µεταλλουργική διαδικασία. Αποτέλεσµα της αλλαγής αυτής ήταν η σηµαντικότατη µείωση της ειδικής κατανάλωσης καυσίµων ανά τόνο επεξεργαζόµενου µεταλλεύµατος. Μεταλλουργικέςεγκαταστάσεις βρίσκονταιστηλάρυµναστονοµόφθιώτιδας, 130 χλµ περίπου, Β / ΒΑ της Αθήνας. Στο Μεταλλουργικό Εργοστάσιο γίνεται πυροµεταλλουργική επεξεργασία των Ελληνικών σιδηρονικελιούχων µεταλλευµάτων (λατεριτών) µε στόχο την παραγωγή σιδηρονικελίου (FeNi), περιεκτικότητας 18-24% σε νικέλιο που αποτελεί πρώτη ύλη για τις βιοµηχανίες παραγωγής ανοξείδωτωνχαλύβωνστονευρωπαϊκόχώρο.

24 Η συνολική ετήσια ποσότητα µεταλλεύµατος που επεξεργάζεται το Εργοστάσιο της Λάρυµνας ανέρχεται στους τόνους περίπου. ΗετήσιαπαραγωγήσεΝικέλιο (Ni) ανέρχεταισε τόνουςκαι καλύπτει το 6% περίπου της ζήτησης της. H Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟείναι o µεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και ένας από τους πέντε µεγαλύτερους παραγωγούςπαγκοσµίως. ΗΛΑΡΚΟερευνά, εξορύσσει, παράγει και εµπορεύεται το προϊόν τηςσεόλοτονκόσµο.

25 Τονικέλιοκαιοβωξίτηςείναιδύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις µεταλλευµάτων µε µεγάλη ιστορία επενδύσεων, δηµιουργίας θέσεωνεργασίας, εξαγωγώνκαιπλούτου, αλλά µε διαφορετική κατάληξη. Τη στιγµή που η βιοµηχανία του αλουµινίου ανθεί, το νικέλιο θεωρείται ότι έχει µεγάλες δυνατότητες, οι οποίες λόγω κρίσης ανακαλύπτονται εκ νέου. Όλοιοιπαραγωγοίανοξείδωτουχάλυβα, όπωςοι: Thyssen-Krupp, Outokumpu OY & AB, Acerinox, Glencore, Avesrapolarit χρησιµοποιούν στα εργοστάσιά τους κοκκοποιηµένοσιδηρονικέλιοτηςλαρκο. Ευρωπαϊκής Αγοράς σε νικέλιο.

26 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ; Ζηµιές ύψους 105,494 εκατ. ευρώ εµφάνισε η Λάρκο το 2009 έναντι επίσης ζηµιών 116,335 εκατ. ευρώ την προηγούµενη οικονοµική χρήση. Η εταιρεία βρίσκεται σε δεινή οικονοµική θέση µε αρνητικά ίδια κεφάλαια την 31η εκεµβρίου 2009 τα οποία διαµορφώθηκαν στα 35,654 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τον ισολογισµό της µεταλλευτικής επιχείρησης, οι συνολικές υποχρεώσεις στο τέλος της παρελθούσης χρήσης είχαν εκτοξευθεί στα 233,949 εκατ. ευρώ από 230,1 εκατ. ευρώτο Ταέξοδαδιοικητικήςλειτουργίαςτο 2009 έφθασαν τα 8,504 εκατ. ευρώ, τα ταµειακά διαθέσιµα την 31η εκεµβρίου 2009 δεν ξεπερνούσαν τις 63,283 χιλιάδες ευρώ από 80,048 χιλιάδες ευρώ το 2008, ενώ οι καταθέσεις όψεως και προθεσµίας έφθασαν τα 18,47 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου µε µετρητά ύψους 134,336 εκατ. ευρώ που είχε αποφασισθεί τον Μάιο του 2009 δεν καλύφθηκε καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 65,512 εκατ. ευρώ µέσω της έκδοσης νέων µετοχών αξίας 7,85 ευρώ εκάστη. Το υπουργείο Οικονοµικών δεν έχει γνωστοποιήσειµέχρισήµερατοσχέδιογιατηνεξυγίανσητηςλάρκο. Μάλιστα, η εταιρεία δεν είχε συµπεριληφθεί και στις τελευταίες αποφάσεις του υπουργικού συµβουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας

27 Κρίσιµεςηµέρεςγιατα οικονοµικάτηςλαρκο Κρίσιµες ηµέρες διανύει η ΛΑΡΚΟ, η διοίκηση της οποίας προσέρχεται στην επικείµενη έκτακτη γενική συνέλευση των µετόχων (δηµόσιο, ΕΤΕ, ΕΗ) µεπρόταση για αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ. Ηνέαδιοίκησηπου ανέλαβε τον περασµένο Φεβρουάριο, έχει εκπονήσει νέο business plan για την έξοδο τηςεταιρείαςαπότηνκρίσηκαιτην υλοποίησηεπενδύσεων 232,8 εκατ. ευρώ µέχρι το 2011.

28 ΠΟΙΑ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΙΚΤΩΝΤΗΣΛΑΡΚΟΚΑΙΠΟΙΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ; Συνεχίζεται, για δεύτερη συνεχή χρήση, η θεαµατική βελτίωση οικονοµικών αποτελεσµάτων και λειτουργικών δεικτών της ΛΑΡΚΟ. Αύξησηκύκλουεργασιώνκατά 30%, σε 311,1 εκατ. ευρώ. Καθαράκέρδηύψους 6,6 εκατ. ευρώ. Αύξηση παραγωγής κατά 33,6%, στα υψηλότερα επίπεδα από ιδρύσεως Εταιρίας, χωρίς εισαγωγές µεταλλεύµατος, αλλά µε αύξηση κατά 14,3% στην παραγωγή των µεταλλείων. Μείωση του κόστους παραγωγής ανά τόνο νικελίου κατά 6,7%. Σηµαντική βελτίωση λειτουργικών δεικτών.

29 Η ΛΑΡΚΟ, εκ των πέντε κορυφαίων παραγωγώνσιδηρονικελίουπαγκοσµίως, αξιοποίησε και το 2011 τη θετική διεθνή συγκυρία για τον τοµέα του νικελίου διατηρώντας την πρώτη θέση στην προµήθεια νικελίου προς τους µεγαλύτερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τιµές του νικελίου στο LME κινήθηκαν στα επίπεδα των δολ./τόνο σε όλη τη διάρκεια του 2011, µε εξαίρεση το τελευταίο τρίµηνο του έτους, όπου παρουσιάσθηκε ελάχιστητιµή δολ./τόνο.

30 ΤαοικονοµικάαποτελέσµατατηςΕταιρείας, όπως εµφανίζονται στις δηµοσιευµένες οικονοµικές καταστάσεις, διαµορφώνονται ως εξής: - Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30%, σε 311,12 εκατ. ευρώ, έναντι 239,5 εκατ. ευρώτο Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 42%, σε τόνους, ενώτοκόστος πωληθέντων ανήλθε σε 282,56 εκατ. ευρώ. - Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA - Κέρδη προαποσβέσεων, φόρωνκαιτόκων) ξεπέρασε τα 33 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδηαυξήθηκανσε 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2010.

31 ΟικονοµικάΑποτελέσµατα Στη χρήση 2010 η εταιρεία πέτυχε την αναστροφή των δυσµενών οικονοµικών αποτελεσµάτων της προηγούµενης χρήσης, µε θετικές προβλέψεις της ιοίκησης για συνέχιση της ίδιας πορείας και στην τρέχουσα χρήση. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του δηµοσιευµένου ισολογισµού της Εταιρείας, Η εταιρεία επανήλθε σε πλήρη παραγωγική δυναµικότητα από το β εξάµηνο του Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 142% καιανήλθανσε 239,5 εκατ. ευρώ. Η Εταιρεία αξιοποίησε αποτελεσµατικά την αυξηµένη διεθνή ζήτηση και τη βελτίωση της διεθνούς χρηµατιστηριακής τιµής του νικελίου, επιτυγχάνοντας αύξηση της παραγωγής νικελίου κατά 68,8%, µε παράλληλη σηµαντική µείωση του κόστους παραγωγής ανά τόνο νικελίου κατά 27,5%.

32 Η ίδια πορεία ανάκαµψης συνεχίζεται και το Η ιοίκηση προβλέπει, µε βάση την έως τώρα πορεία, ότι ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί σηµαντικά, ενώ ακόµη µεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των κερδών, καθώς θα συνεχισθεί και η µείωση του κόστους παραγωγής ανά τόνο νικελίου.

33 Ερωτήσεις Τι παράγει η Λάρκο; Τι προϊόντα χρησιµοποιεί η Λάρκο για την παραγωγή της; Ποια είναι τα οικονοµικά της Λάρκο και ποιες είναι οι κρίσιµες ηµέρες για τα οικονοµικά της Λάρκο; Ποια η βελτίωση των οικονοµικών αποτελεσµάτων και λειτουργικών δεικτών τηςλάρκοκαιποιαταοικονοµικάτης αποτελέσµατα;

34 ΦΥΣΙΚΟΙΠΟΡΟΙΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΙΚΕΛΙΟ Τα κοιτάσµατα των σιδηρονικελιούχων λατεριτών, που εξορύσσονταιαπότηνλαρκοστηνστερεάκαιβ. Ελλάδα, αποτελούν την πρώτη ύλη για την µεταλλουργική παραγωγή νικελίου στο εργοστάσιο τηςεταιρίαςστηνλάρυµνα. Στασυνολικά 90 εκ. τόνους εκµεταλλεύσιµα και αξιοποιήσιµα αποθέµατα µε περίπου 1,10 % Ni περιλαµβάνονται τα ενεργά µεταλλείακαστοριάς, Εύβοιας, Βοιωτίας. Περιοχές µε δυναµικά αποθέµατα από έρευνες του ΙΓΜΕ και της ΛΑΡΚΟ στο Βέρµιο τεκµηριώνουν περαιτέρω κοιτασµατολογικούς στόχους στην ευρύτερη δυτική Μακεδονία.

35

36 Τιείναιτο νικέλιο Τονικέλιοαποτελείτο 5οπιοκοινό στοιχείο στη Γη. Είναι ένα στοιχείο το οποίο συναντάταικυρίωςστηδοµήθειούχων, οξειδίωνκαιαλάτωνανόργανωνουσιών. Το νικέλιο είναι εξαιρετικά σηµαντικό εµπορικόπροϊόν, διαδραµατίζοντας σηµαντικό ρόλο στην παγκόσµια βιοµηχανική ανάπτυξη παραµερίζοντας σχεδόν όλα τα υπόλοιπα βιοµηχανικά µέταλλα.

37 Οι παράγοντες που καθιστούν το νικέλιο και τα κράµατα του πολύτιµα εµπορεύσιµα αγαθά είναι η αντοχή, η αντίσταση στη διάβρωση, η ελαστικότητα, η καλή θερµική και ηλεκτρική αγωγιµότητα, τα µαγνητικά χαρακτηριστικά και οι καταλυτικές ιδιότητες που διαθέτει.

38

39 Οιχρήσειςτου Το νικέλιο χρησιµοποιείται κυρίως στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα µέσω τουκράµατοςτουσιδηρονικέλιου (66%). Ωστόσο, χρησιµοποιείται επίσης στην παραγωγή µη σιδηρούχων κραµάτων(12%), ειδικώνκραµάτων χάλυβα(5%), στηνεπιµετάλλωση (7%), στη χύτευση των µετάλλων (3%) και στους συσσωρευτές(2%).

40 Το σιδηρονικέλιο χρησιµοποιείται πρωτίστως στην κατασκευή Ωστενιτικών ανοξείδωτων χάλυβων (γνωστών και ως σειρές 200 και 300). Αυτοί είναι µη µαγνητικοί και περιέχουν µεταξύ 8.5% και 25% νικέλιο, ενισχύονταςτην αντιδιαβρωτική τους αντίσταση. Είναι η πιο ευρέως διαδεδοµένη οµάδα ανοξείδωτων χάλυβων, αναλογώνταςστο 70%-75% περίπου της παγκόσµιας παραγωγής. Οι Φερριτικοί ανοξείδωτοι χάλυβες (γνωστοί και ως σειρά 400) δεν περιέχουν νικέλιο.

41 Πωςπαράγεταιτο σιδηρονικέλιο; Στην Ελλάδα η βασική γεωλογική έρευνα και µελέτες διεξάγεται κυρίως από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το οποίο παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά µε τη γεωλογική δοµή της χώρας, το µέγεθος, την τοποθεσία και την ποιότητα των διαφόρων µεταλλείων της Ελλάδας και κατά δεύτερο λόγο από άλλους φορείς.

42 Η ΛΑΡΚΟ διεξάγει εκτεταµένη και λεπτοµερή έρευνα που περιλαµβάνει γεωλογική αναγνώριση, χαρτογράφηση και ερευνητικές γεωτρήσεις δειγµατοληψίας χρησιµοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Η µελέτη και αξιολόγηση των αποτελεσµάτων της γεωλογικής έρευνας γίνεται µε τα πλέον σύγχρονα και πιστοποιηµένα προγράµµατα ηλεκτρονικών υπολογιστών και έτσι υπολογίζεται ο όγκος και η ποιότητα των αποθεµατικών και αποθεµάτων των νικελιούχων µεταλλευµάτων.

43 Ο δεύτερoς τύπος είναι οι ιζηµατογενείς (µεταφερµένoι) λατερίτες. Είναιλατερίτες που έχουν διαβρωθεί και το υλικό τους µεταφέρθηκε µε τη βοήθεια της βαρύτητας ήτουνερούκαιαποτέθηκεεκνέουσεάλλη περιοχή. Οι λατερίτες αυτού του τύπου είναι πιο οµοιόµορφοι και εποµένως εξορύσσονταιπιοεύκολα. Ωστόσο, έχουν µικρότερη περιεκτικότητα σε νικέλιο. Αυτού του τύπου είναι τα κοιτάσµατα του Αγίου Ιωάννη και της Εύβοιας.

44 Εργοστάσιο Το εργοστάσιο της εταιρίας βρίσκεται στη Λάρυµνα. Η βασικήγραµµήπαραγωγήςαποτελείταιαπό 4 περιστροφικέςκαµίνους, 5 ηλεκτρικέςκαµίνουςκαι 2 µεταλλάκτες τύπου ΟΒΜ, δυναµικότητας 50 τόνων µετάλλου έκαστος. Πέραν των ανωτέρω υπάρχουν και οι αναγκαίες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως οι 2 µονάδες για την παραγωγή οξυγόνου και αζώτου, µονάδα πελλετοποίησης κόνεων, µονάδα κοκκοποίησης FeNi και µονάδες µαγνητικού εµπλουτισµού. Το εργοστάσιο λειτουργεί 24 ώρες την ηµέρα, 365 ηµέρες το χρόνο παράγοντας κοκκοποιηµένο σιδηρονικέλιο υψηλής καθαρότητας, χαµηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, το οποίο χρησιµοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγήανοξείδωτουχάλυβα.

45 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις διαδικασίες του εργοστασίου κάντε Μεταφορά Το τελικό προϊόν αποθηκεύεται στο λιµάνι της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυµνα προκειµένου να προωθηθεί στους πελάτες.

46 Έναµικρόσπουδαστικό όνειρο.. o ανοξείδωτος χάλυβας! Υπενθυµίζεται εδώ (για τους νεώτερους) ότι η Ελλάδα παρήγαγε στο παρελθόν σιδηροχρώµιο στο εργοστάσιο της εταιρείας «Ελληνικά Σιδηροκράµατα» (ΕΛΣΙ) στοτσιγκέλιαλµυρού. Tο εργοστάσιο αυτό, που ήταν δυναµικότητας περίπου τόνων τον χρόνο, λειτούργησε για δέκα χρόνια και έκλεισε οριστικά το Στα χέρια του καταναλωτή, το νικέλιο γίνεται αναγνωρίσιµοστιςανοξείδωτεςοικιακέςσυσκευές, όπωςνεροχύτες, µαχαιροπήρουνα, κάδοι πλυντηρίων, ιατρικά εργαλεία κλπ.

47

48 ΗΛΑΡΚΟΓΜΜΑΕαπασχολείπάνω από 1300 άτοµασεµόνιµηβάση, δραστηριοποιείταισε 6 νοµούς, και εκτός των ανωτέρω ασχολείται µέσω θυγατρικών της εταιρειών, µε τα θέµατα αξιοποίησηςτηςσκουριάς (περίπου 2 εκατ. τον./έτος) καιτωνµεταλλευτικών παραπροϊόντων καθώς και µε τα ενεργειακά θέµατα.

49 Μετά από τη χρονιά-σταθµό (2005) που η εταιρεία έκανε ρεκόρ παραγωγής (αλλά και κερδών) ξεπερνώνταςτους 19 χιλ. τον. αλλά και τις πολύ καλές επόµενες χρονιές, από τα τέλητου 2008, ηµεγάληπτώσητηςτιµήςτου νικελίουαλλάκιηάνοδοςτηςτιµήςτου ηλεκτρικού ρεύµατος έφεραν την εταιρεία σε δεινή θέση. Ελπίζουµε ότι κάποια πολιτική ηγεσία θα καταφέρει να επιλύσει το θέµα βιωσιµότητας της ΛΑΡΚΟ χωρίς φυσικά να την κλείσει και χωρίς να περιορίζεται µόνο σε ενέσεις/ανάσες οικονοµικής ρευστότητας.

50 ΣΚΩΡΙΑΜΕΤΑΛΛΑΚΤΩΝ Η Σκωρία Μεταλλακτών που παράγεται κατά την 4η φάση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελείται κυρίως από οξείδια του σιδήρου (Fe total περί το 60%) και θραύεται σε µέγεθος -5mm. Η Σκωρία Μεταλλακτών χρησιµοποιείται στο σύνολό της για την παραγωγή ειδικού τύπου σκυροδέµατος για την κάλυψη υποθαλάσσιων αγωγών πετρελαίου σε πολλά µέρη του κόσµου.

51 Α ΡΑΝΗΥΛΙΚΑ Κατάτηνφάσητηςαποκάλυψηςτου σιδηρονικελιούχου µεταλλεύµατος στα µεταλλεία της εταιρείας, παράγεται µεγάλη ποσότητα αδρανών υλικών, κυρίως ασβεστόλιθος (CaCO3 >95%, MgO<0,7%, Cr2O3<0.03%), και σε µικρότερες ποσότητες σπιλίτης (ηφαιστειακό πέτρωµα). Είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση στη παραγωγή τσιµέντου, στη παρασκευή σκυροδέµατος, σε λιµενικά έργα και έργα οδοποιίας (ασβεστόλιθος), ως αδρανή σε αντιολισθητικούς ασφαλτοτάπητες (σπιλίτης- PSV>57) και σε άλλα τεχνικά έργα.

52 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένασηµαντικόβήµαγιατηδιασφάλισητης βιωσιµότητας των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, ώστε να συνεχίσει την προσφορά της στην Εθνική Οικονοµία και να διευκολυνθεί η διαδικασίααποκρατικοποίησηςτηςεταιρείας, αποτελεί η απόφαση της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας, επί της καταγγελίας της ΛΑΡΚΟ κατά της ΕΗ, µε την οποία επιβάλλεται µειωµένη προσωρινή τιµή παροχής ρεύµατος.

53

54 ΠεριβαλλοντικέςΕπιπτώσεις Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της µεταλλευτικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ H εταιρείαλαρκο, δηµιούργηµατουευφυούς, αυτοδηµιούργητου και ευεργέτη Μικρασιάτη Πρόδροµου Μποδοσάκη είναι κατ ουσίαν κρατική και ένας από τους µεγαλύτερους παγκόσµια παραγωγούς νικελίου. Οι εξαγωγική της συµµετοχή στο σύνολο των ελληνικώνεξαγωγώνπλησιάζειτο 2,5%. Παρέχειεργασίασεπερίπου 1300 εργαζόµενους και έχει τις κύριες δραστηριότητές της στην Εύβοια, την Λάρυµνα και την Καστοριά.

55 υστυχώςηεταιρείαέχειένααπόταχειρότερα περιβαλλοντικά προφίλ και είναι η 6η πιο ρυπογόνος εταιρεία της χώρας. Οι δυσµενέστατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της αποτελούν το αντικείµενο της παρουσιαζόµενης εργασίας, µέσα από µία συνολική θεώρηση της εταιρείας και των σηµαντικότερων παραµέτρων που την αφορούν. (Σηµειώσεις: α) ηλαρκοέχεικαιένααπόταπιο βεβαρηµένα ιστορικά ως προς την εργασιακή ασφάλειακαιταατυχήµατασεεργαζοµένουςτης. Αυτό όµως δεν αποτελεί αντικείµενο του παρόντος β) η εργασία έχει εκπονηθεί στα πλαίσια σχετικού µε το Περιβάλλον και την Βιώσιµη Ανάπτυξη προγράµµατος του Παν/µίου Αθηνών).

56 ΗπιθανήσχέσητηςΛΑΡΚΟµετο εξασθενές χρώµιο έγινε η αιτία για να έρθουνστοφωςκαιταυπόλοιπα παγκοσµίως γνωστά αλλά επιµελώς αποσιωπούµενα περιβαλλοντικά εγκλήµατα της εταιρείας. Το φθινόπωρο του 2009 η ΛΑΡΚΟ έκανε µία απόπειρα να κρύψει κάποια από τα προβλήµατα σε ανοιχτά ορυχεία της σκεπάζοντας (χωρίς καµία επιστηµονικότητα ή περιβαλλοντική πρόνοια) πρόχειρα τις υπάρχουσες λίµνες µολυσµένου ύδατος. Μετά από έντονες παρεµβάσεις αναγκάστηκε να σταµατήσει.

57

58 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Ένας 38χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών νεκρός και τρεις τραυµατίες ο πικρός απολογισµός από έκρηξηστηλαρκο. ΚάηκεζωντανόςτηνΚυριακήτοπρωίο38χρονος εργάτηςστοεργοστάσιοτηςλαρκοστηλάρυµνα, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όταν µετά από απανωτές εκρήξεις στην ηλεκτροκάµινο τον περιέλουσε καυτό µέταλλο και σκουριά. Άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυµατίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν. Το εργατικό αυτό έγκληµα έρχεται να προστεθεί στο µεγάλο κατάλογο εργατικών εγκληµάτων που έχουν συµβεί στη ΛΑΡΚΟ από τη µέρα της λειτουργίας της, αλλά και συνολικά στους τόπους δουλειάς.

59 Είναι χαρακτηριστικό ότι σύµφωνα µε τα στοιχείατουσώµατοςεπιθεώρησηςεργασίας, κάθε δύο µέρες σκοτώνεται και ένας εργάτης. Μέσα στο 2008 σκοτώθηκαν στους χώρους δουλειάς 142 εργάτες, ενώ σύµφωνα µε την καταµέτρηση του «Ρ» τα εργατικά θανατηφόρα «ατυχήµατα» από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε τουλάχιστον 50. Για «τυχαίο περιστατικό στα πλαίσια του στατιστικού κανόνα» έκανε λόγο προς τηλεοπτικά µέσα, µε απύθµενη προκλητικότητα, ηδιοίκησητηςλαρκο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι για την εργοδοσία ο θάνατος ενός εργάτη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόµα στατιστικό συµβάν.

60

61 Τονπεριέλουσεκαυτό µέταλλο Λίγο µετά τις 6.30 το πρωί της Κυριακής, στο ξεκίνηµα σχεδόν της βάρδιας, έγιναν απανωτές εκρήξεις στο καµίνι όπου εργαζόταν ο άτυχος εργάτης. Όπως λένε οι εργαζόµενοι, κόπηκε ένα ηλεκτρόδιο της ηλεκτροκαµίνου µε αποτέλεσµα να γίνει εκτόνωση στο καµίνι του µετάλλου και να φύγει το καπάκι του. Ο θάνατος του 38χρονου ήταν τραγικός, καθώς τον περιέλουσε το καυτό µέταλλο (νικέλιο και σκουριά). Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές και το µέταλλο τόσο καυτό, που οι φλόγες πετάχτηκαν µέχρι πάνω και έλιωσαν τη σκεπή του εργοστασίου στο συγκεκριµένο σηµείο. Τρεις συνάδελφοί του, που ήταν παραπέρα, µόλις είδαν την έκρηξη έτρεξαν να τον βοηθήσουν, µε αποτέλεσµα να τραυµατιστούν και οι ίδιοι, αλλά ήταν ήδη αργά.

62 Όπως σηµειώνουν οι εργαζόµενοι, από καθαρή τύχη δε θρηνήσαµε και άλλα θύµατα, αφούτο «ατύχηµα»έγινε Κυριακή, που δουλεύουν λιγότερα συνεργεία και σχεδόν στο ξεκίνηµα της βάρδιας. Επιπλέον, ογερανιστής, που ήταν δίπλα στην έκρηξη, σώθηκε από θαύµα (σ.σ. τελευταία στιγµή πρόλαβε και αποµακρύνθηκε), ενώ λίγα λεπτά αργότερα θα βρίσκονταν στο σηµείο και άλλοι δύο ηλεκτρολόγοι.

63 Το Σύστηµα Προστασίας της Υγείας περιλαµβάνει : Αναγνώριση των βλαπτικών για την υγεία παραγόντων και ενηµέρωση των εργαζοµένων για τιςεπιπτώσειςστηνυγείατους. Αναγνώριση της µόνιµης ή παροδικής παθολογικής κατάστασης των εργαζοµένων από τον ιατρό εργασίας. Παροχή και έλεγχο εφαρµογής ατοµικών µέσων προστασίαςτηςυγείας. Λήψη µέτρων και κατασκευή εγκαταστάσεων για την προστασίατηςυγείας (διατήρησηιατρείου, φαρµακείουκαιβασικούεξοπλισµού). ιατήρηση καθαριότητας και απολύµανση χώρων και εγκαταστάσεων Περιοδικήιατρικήπαρακολούθηση.

64 Περιοδική πραγµατοποίηση προληπτικών παραϊατρικώνεξετάσεων. Περιοδικήεκτέλεσηεµβολιασµών. Τήρηση σε πλήρη ετοιµότητα νοσοκοµειακώνοχηµάτων. Περιοδική εκπαίδευση και ασκήσεις σε θέµαταα' Βοηθειώνκαιδιάσωσης. Πλήρεις επικοινωνίες και άµεση διασύνδεση µε εξωτερικές υπηρεσίες διάσωσης (νοσοκοµεία, κέντρα υγείας κλπ.) ιατήρηση και επεξεργασία αρχείου ιατρικήςπαρακολούθησηςεργαζοµένων.

65 Ασφαλείας και περιλαµβάνει: Εναρµόνιση µε την νοµοθεσία της Ελλάδος και τηςε.ε. Λήψηόλωντωναπαιτούµενωναδειών, κυκλοφορίας, χρήσηςλειτουργίας, χειρισµού, πυρασφάλειας, οικοδοµών κλπ. για όλα τα µηχανήµατα, εγκαταστάσεις και το προσωπικό. Χρησιµοποίηση φορητού χωµατουργικού εξοπλισµού, οχηµάτωνκαιεγκαταστάσεων, υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας και πυρασφάλειας, τα οποία ελέγχονται και συντηρούνταισυστηµατικά. Εγκατάσταση στα µηχανήµατα και εγκαταστάσεις των αναγκαίων αυτόµατων συστηµάτωνπυρόσβεσης.

66 ΠαροχήΑτοµικώνΜέσωνπροστασίας. Σήµανσησεόλουςτουςχώρουςεργασίας. Έκδοση και τήρηση εγκεκριµένων κανονισµών ασφαλούς λειτουργίας για κάθεθέσηκαιειδικότηταεργαζοµένων. Έκδοση εγχειριδίων µε παρουσίαση κανόνωνασφάλειαςεργασίαςκατάθέµα, ταοποίαδιανέµονταιστοπροσωπικό. Περιοδική εκπαίδευση όλου του προσωπικού. Περιοδικές ασκήσεις ασφάλειας και πυρασφάλειας.

67 Έλεγχος συστηµάτων ασφαλείας και ασφαλούς εργασίας στους χώρους εργασίας. Επάνδρωση µε πεπειραµένους επιστήµονες για την επίβλεψη των τµηµάτων. Στατιστική παρακολούθηση των ατυχηµάτων.

68 300 περίπου κατοικίες (µονοκατοικίες - διαµερίσµατα) ύο µονάδες Βιολογικού Καθαρισµού Πρότυπο Ιατρείο, που βρίσκεται σε 24ωρη ετοιµότητα Σχολεία ( ηµοτικό, Γυµνάσιο, Λύκειο) ιάφορα καταστήµατα Πλαζµεκυλικείο, ATM'S, Ξενώνες, ΑθλητικέςΕγκαταστάσεις, Λιµεναρχείο, Εκκλησία κ.λ.π.

69 Τέλος, οι προγραµµατιζόµενες επενδύσεις θα δηµιουργήσουν ακόµα περισσότερες θέσεις εργασίας και θα συµβάλλουν στην αύξηση του τοπικού εθνικού ΑΕΠ. Η ΛΑΡΚΟ φιλοδοξεί να διαδραµατίσει ηγετικό στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙ ΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙ ΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙ ΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ρ Ιωάννης Κοντός Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ ΓΕΝΙΚΑ 1963: Ίδρυση της εταιρίας από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Η µεταλλευτική δραστηριότητα του Βωξίτη στην Ανατολική Στερεά. Ιστορική διαδροµή Βιωσιµότητα και προοπτικές Κ. Αργύρης- Ζ. Γεωργιάννης- Θ. Μαργωµένος- Ν. Σακελλάρης- Χ. Σιαφάκας-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2 η Ημερίδα Έργου ENERGY WASTE Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2013

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2013 Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2013 Date : 01-08-2013 Το Α Εξάμηνο του 2013 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ενίσχυσε περαιτέρω τα βασικά οικονομικά του μεγέθη, αυξάνοντας τις πωλήσεις, παράγοντας θετικές ταμειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεάμηνου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεάμηνου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12 Νοεμβρίου 2015 Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεάμηνου 2015 Ιστορικά υψηλά λειτουργικά αποτελέσματα Ομίλου, αυξημένες εξαγωγές, διατήρηση ομαλής τροφοδοσίας αγοράς μετά τα capital controls

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28 Φεβρουαρίου 2019 Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2018 Υψηλή κερδοφορία λόγω ιστορικά υψηλού παραγωγής και εξαγωγών, παρά τα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης σε σχέση με πέρυσι. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 Αυγούστου 2016 Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2016 Βελτίωση στα αποτελέσματα λόγω αυξημένης παραγωγής, παραγωγικότητας και πωλήσεων, παρά την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ.Σ. ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ.Σ. ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2009 ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ.Σ. ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2009 ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΜΟΥ 25 14564 ΚΗΦΙΣΙΑ Α.Φ.Μ.: 094149722.Ο.Υ.: ΦΑΒΕ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 Νοεμβρίου 2016 Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2016 Θετικά αποτελέσματα λόγω αύξησης παραγωγής και εξαγωγών, παρά τη σημαντική υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης Οι ισχυρές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 Νοεμβρίου Αποτελέσματα Γ Τριμήνου Βελτιωμένα αποτελέσματα λόγω υψηλότερων διεθνών περιθωρίων διύλισης και αυξημένης συνεισφοράς των εξαγωγών από το διυλιστήριο Ελευσίνας Η πτώση των διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2016

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2016 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Date : 03-11- Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ βελτιώθηκαν σημαντικά το εννεάμηνο του, αντικατοπτρίζοντας την άνοδο της αγοράς στις ΗΠΑ και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Αίγυπτο.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµικά Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2007

Οικονοµικά Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2007 Οικονοµικά Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2007 Συνέχιση των ανοδικών ρυθµών ανάπτυξης πωλήσεων και κερδοφορίας Περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισµού Οικονοµικά Αποτελέσµατα Οµίλου( χιλ.) 9M 2007 %

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ(Θ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ(Θ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ(Θ) Ενότητα 4: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ανθυμίδης Κωνσταντίνος Διδάκτορας Μηχανολόγος Μηχανικός ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 Ιουλίου Αποτελέσματα Β Τριμήνου Βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων σε όλες τις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου Επιτυχής υλοποίηση χρηματοοικονομικής στρατηγικής με βελτίωση σε ρευστότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ορυκτός πλούτος. Κατάσταση και ορυκτός πλούτος στη Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει άφθονο και ποικίλο ορυκτό πλούτο.

Ορυκτός πλούτος. Κατάσταση και ορυκτός πλούτος στη Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει άφθονο και ποικίλο ορυκτό πλούτο. Ορυκτός πλούτος Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με παράλληλη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης κλάδων της βαριάς βιομηχανίας και της μεταποίησης κάθε χώρας. Αυτό απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

http://www.economics.edu.gr 7

http://www.economics.edu.gr 7 6 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1.3 Λειτουργίες της Επιχείρησης 1.3.1 Η αλυσίδα των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Όπως κάθε οργανισµός, έτσι και η επιχείρηση, προκειµένου να ζήσει, ν ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2012

Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2012 Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2012 Date : 12-11-2012 O κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το εννεάμηνο του 2012 ανήλθε σε 847 εκ., σημειώνοντας αύξηση 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011. Τα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31 Αυγούστου 2017 Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2017 Σημαντική βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων, λόγω αυξημένης παραγωγής και πωλήσεων, αριστοποίησης εφοδιασμού και διεθνών περιθωρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2009 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2009 Date : 18-03-2010 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ O κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το 2009 ανήλθε σε 1.361 εκ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2008. Τα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της μεταλλευτικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της μεταλλευτικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της μεταλλευτικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δ. ΣΟΥΦΛΕΡΗΣ Δικηγόρος Πρόεδρος ΔΣ του ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ, μέλος του Δικτύου Αιγαίου Χαλκίδα, Ιούνιος 2010 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22 Φεβρουαρίου 2018 Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2017 Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, λόγω λειτουργικών επιδόσεων και ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης. Μείωση χρηματοοικονομικών εξόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2009 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2009 Date : 25-11-2009 ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Λειτουργική κερδοφορία Γ Τριμήνου 2009: -2% Έναρξη λειτουργίας νέας γραμμής παραγωγής στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και των εταιρειών μελών του

Συνοπτική παρουσίαση της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και των εταιρειών μελών του Συνοπτική παρουσίαση της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και των εταιρειών μελών του Παραγωγή ενέργειας Τσιμεντοβιομηχανία Κατασκευές Βιομηχανία αλουμινίου,

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα α τριμήνου 2010 του Ομίλου ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα α τριμήνου 2010 του Ομίλου ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 19 Μαΐου Αποτελέσματα α τριμήνου του Ομίλου ΔΕΗ Τα προ φόρων κέρδη του α τριμήνου, ανήλθαν σε 343,6 εκατ., έναντι 329,0 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2008

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2008 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2008 Date : 31-07-2008 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το Α εξάμηνο 2008 ανήλθε σε 765 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με το 2007. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα 3 ου Τριµήνου 2013 Οµίλου Γενικής Τράπεζας

Αποτελέσµατα 3 ου Τριµήνου 2013 Οµίλου Γενικής Τράπεζας Αποτελέσµατα 3 ου Τριµήνου 2013 Οµίλου Γενικής Τράπεζας Σηµαντική Βελτίωση του Λειτουργικού Αποτελέσµατος ιατήρηση Ισχυρών Χρηµατοοικονοµικών εικτών Σηµαντική περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσµατος

Διαβάστε περισσότερα

TEE - Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες

TEE - Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες TEE - Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΓΚΙΩΝΑ» Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΓΚΙΩΝΑ» Η Γκιώνα έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο! Γίνονται,, με την ανοχή

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Αποτελέσματα Α Εξαμήνου Date : 26-07- Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε μείωση πωλήσεων αλλά βελτίωση κερδών το 1ο εξάμηνο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 712,5 εκ., παρουσιάζοντας κάμψη κατά 61,3 εκ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Έτους/ Δ τριμήνου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Έτους/ Δ τριμήνου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28 Φεβρουαρίου 2012 Αποτελέσματα Έτους/ Δ τριμήνου 2012 Ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ένα δύσκολο περιβάλλον Έναρξη συνεισφοράς διυλιστηρίου Ελευσίνας Επιτυχής ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών 329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25%

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών 329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23 Φεβρουαρίου 2017 Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2016 Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών 329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2012

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2012 Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2012 Date : 29-08-2012 O κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το Α Εξάμηνο του 2012 ανήλθε σε 548 εκ., σημειώνοντας μείωση 2% σε σύγκριση με το Α Εξάμηνο του 2011. Τα λειτουργικά κέρδη

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

(7,7) (3,7) 109,7% Δικαιώματα μειοψηφίας (0,7) (0,4) Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 40,0 4,3%

(7,7) (3,7) 109,7% Δικαιώματα μειοψηφίας (0,7) (0,4) Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 40,0 4,3% ΟΜΙΛΟΣ MARFIN POPULAR BANK ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ 31.03.2010 Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 εκατ. Αύξηση χορηγήσεων κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009 Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009 Καθαρά Κέρδη Ομίλου: 82,4 εκ. (-1,6%, σε επαναλαμβανόμενη βάση +6,4%), Τράπεζας: 96,3 εκ. (+46,7%), με περαιτέρω βελτίωση της προ προβλέψεων οργανικής

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2017

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2017 Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου Date : 02-11- O Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε το εννεάμηνο του μικρή αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας, κυρίως λόγω της ανόδου στην αγορά των ΗΠΑ. Ο ενοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ του ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΙΦΕΤ ΑΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ του ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΙΦΕΤ ΑΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ του ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΙΦΕΤ ΑΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ Κύριοι, Σας υϖοβάλουµε ϖρος έγκριση τις συνηµµένες ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις της Εταιρείας «Ι.Φ.Ε.Τ.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Κέρδη 85,1 εκατ. µετά από φόρους πέτυχε η GENIKI Bank στο εννεάµηνο του 2014, έναντι ζηµιών τις 10 προηγούµενες ετήσιες χρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Date : 10-03-2016 Το 2015 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της δυναμικής ανόδου της αγοράς στις ΗΠΑ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] Η ΔΕΗ διαθέτει μια πολύ μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη,

[ 1 ] Η ΔΕΗ διαθέτει μια πολύ μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, [ 1 ] [ 1 ] >> Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια πελάτες. Μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα α εξαμήνου 2007 του Ομίλου ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,47 δις από 2,33 δις, το α εξάμηνο του 2006,αυξημένα κατά 6%.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα α εξαμήνου 2007 του Ομίλου ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,47 δις από 2,33 δις, το α εξάμηνο του 2006,αυξημένα κατά 6%. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα α εξαμήνου του Ομίλου ΔΕΗ Αθήνα 28 Αυγούστου Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,47 δις από 2,33 δις, το α εξάμηνο του,αυξημένα κατά 6%. Το πολύ χαμηλό ύψος χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013 Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013 Date : 12-11-2013 Ενίσχυση των θετικών τάσεων που άρχισαν να διαγράφονται εντός του 2013 παρουσίασε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, παρά την αβεβαιότητα και τις δύσκολες συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ-ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΩΤΟ ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ-ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟ ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ-ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένας κτηµατίας πρέπει να καθορίσει πόσα στρέµµατα καλαµποκιού και σιταριού να φυτέψει αυτή τη χρονιά. Ένα στρέµµα σιταριού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 Φεβρουαρίου 2016 Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2015 Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα λόγω εκμετάλλευσης υψηλών διεθνών περιθωρίων διύλισης και βελτιωμένης λειτουργίας διυλιστηρίων Επιβάρυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΤΟ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε.»

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΤΟ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε.» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΤΟ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε.» Απόστολος Στρατής ιευθυντής ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ; Η «ΑΕΙΦΟΡΟΣ» ιδρύθηκε το 2001 ως θυγατρική εταιρεία του οµίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.»

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.» ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015 ΠΕΡΙΟ ΟΣ 1/1/2015 31/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;'

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' 'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' Kωνσταντίνος Συµεωνίδης, ιευθυντής Περιβάλλοντος ΚΤΕ, Α.Ε. Tσιµέντων ΤΙΤΑΝ) Οδηγία 1999/31/EK Η πρόληψη και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2007

ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2007 ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2007 Date : 26-02-2008 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ O κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το 2007 ανήλθε σε 1.497 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σύγκριση με το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ανακοίνωση στοιχείων της ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ και πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό στο πλαίσιο της αρ. 21 Εγκυκλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και γενικότερα στοιχείων και πληροφοριών για την

Διαβάστε περισσότερα

514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη)

514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη) 514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη) Το Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συστάθηκε στα πλαίσια της Ενέργειας "Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Απριλίου 218 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε µήνα από το 1981 Έρευνες Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επάρκεια: Στρατηγική Προσέγγιση στο πλαίσιο της Απελευθερωµένης Αγοράς Ενέργειας

Ενεργειακή Επάρκεια: Στρατηγική Προσέγγιση στο πλαίσιο της Απελευθερωµένης Αγοράς Ενέργειας Ενεργειακή Επάρκεια: Στρατηγική Προσέγγιση στο πλαίσιο της Απελευθερωµένης Αγοράς Ενέργειας «Αειφόρος Ανάπτυξη & Βιοµηχανία Εκδήλωση ΤΕΕ/ΤΚΜ, Θεσσαλονίκη 21 Ιουνίου 2008 Βασικοί στόχοι Βασικοί στόχοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ Χαιρετισµός Προέδρου ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. κου Παναγιώτη Γιαννόπουλου Εκδήλωση ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ «Ενέργεια Φωτοβολταϊκά πάρκα» Τετάρτη 18 Απριλίου 2007 Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 Date : 26-08-2010 O κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθε σε 681 εκ., παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2011

Αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2011 Αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2011 Date : 05-05-2011 O κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανήλθε σε 253 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 12% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα 1ου Τριμήνου 2015

Οικονομικά Αποτελέσματα 1ου Τριμήνου 2015 Οικονομικά Αποτελέσματα 1ου Τριμήνου 2015 Date : 07-05-2015 Το πρώτο τρίμηνο του 2015 συνεχίστηκε η ανάκαμψη των αποτελεσμάτων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 283,8 εκ., παρουσιάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα 2. Αειφόρος κατασκευή: προκλήσεις στην Ε.Ε. 3. Αειφόρος κατασκευή: δράσεις στην Ε.Ε. 4. Βιοκλιµατι

οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα 2. Αειφόρος κατασκευή: προκλήσεις στην Ε.Ε. 3. Αειφόρος κατασκευή: δράσεις στην Ε.Ε. 4. Βιοκλιµατι ιαγωνισµός «Αειφόρου Κατασκευαστικής ραστηριότητας»» Προβληµατισµοί 3 Ιουνίου 2008, ηµοσιογραφική Εστία Ιωάννα Κωνσταντινίδου, Υπηρεσία Περιβάλλοντος οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα

Διαβάστε περισσότερα

Η μελλοντική αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και η συνεισφορά της ΕΑΓΜΕ από την οπτική γωνία του ΣΜΕ

Η μελλοντική αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και η συνεισφορά της ΕΑΓΜΕ από την οπτική γωνία του ΣΜΕ Η μελλοντική αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και η συνεισφορά της ΕΑΓΜΕ από την οπτική γωνία του ΣΜΕ Αθήνα, 11/06/2019 Αθανάσιος Κεφάλας Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Η Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία αιχµής στην υπηρεσία της Αειφόρου Ανάπτυξης. Χρηματιστήριο Αθηνών 14/6/17

Τεχνολογία αιχµής στην υπηρεσία της Αειφόρου Ανάπτυξης. Χρηματιστήριο Αθηνών 14/6/17 Τεχνολογία αιχµής στην υπηρεσία της Αειφόρου Ανάπτυξης Χρηματιστήριο Αθηνών 14/6/17 Όμιλος Πάνου Γερμανού 1 Όμιλος 7 Εταιρείες 6 Χώρες 5800 Εργαζόμενοι Systems Sunlight Αποτελέσματα 2016 2 Pb Pb Η SYSTEMS

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 Μαΐου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Το δυσμενές περιβάλλον διύλισης και ιδιαίτερα η χειρότερη περίοδος πετρελαίου θέρμανσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα επηρέασαν τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ 14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα Η διοίκηση των εμπορικών, ενεργειακών και ναυτιλιακών δικτύων ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκη, 23/11/2018

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος-σημασία-προοπτικές, θέσεις και βασικά αιτήματα»

«Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος-σημασία-προοπτικές, θέσεις και βασικά αιτήματα» «Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος-σημασία-προοπτικές, θέσεις και βασικά αιτήματα» του κ. Χρ. Καβαλόπουλου, Γεν. Δν/ντή ΣΜΕ «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής υνατότητες προσαρµογής υφιστάµενων Μονάδων ΕΗ I. ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ Α. ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Εξορυκτικός Κλάδος Μοχλός Ανάπτυξης της Χώρας

Ο Εξορυκτικός Κλάδος Μοχλός Ανάπτυξης της Χώρας Ο Εξορυκτικός Κλάδος Μοχλός Ανάπτυξης της Χώρας Ανοιχτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης Μελών Αθήνα, 30/05/2018 Αθανάσιος Κεφάλας Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Η Ελληνική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές προτεραιότητες στον τοµέα των κατασκευαστικών υλικών

Ερευνητικές προτεραιότητες στον τοµέα των κατασκευαστικών υλικών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ερευνητικές προτεραιότητες στον τοµέα των κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

Όµιλος ATEbank - Αποτελέσµατα A Τριµήνου 2011

Όµιλος ATEbank - Αποτελέσµατα A Τριµήνου 2011 Όµιλος ATEbank - Αποτελέσµατα A Τριµήνου 2011 25 Μαΐου 2011 Αύξηση κερδών προ προβλέψεων Α τριµήνου 2011 Το Πρόγραµµα Αναδιάρθρωσης και η επικείµενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ισχυροποιούν την ATEbank

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Εταίροι, Οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της εταιρίας για τις χρήσεις 2016 και 2015 έχουν ως εξής:

Κύριοι Εταίροι, Οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της εταιρίας για τις χρήσεις 2016 και 2015 έχουν ως εξής: ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ Του Διαχειριστή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης «ΑΦΟΙ ΠΑΛΙΓΓΙΝΗ ΙΚΕ» Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 007693401000, ΑΦΜ: 998398747 Προς την Ετήσια Συνέλευση των Εταίρων της 25 Ιουλίου 2017 Επί του

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία κ. Νικόλαου Νανόπουλου ιευθύνοντος Συµβούλου του Οµίλου Eurobank EFG

Οµιλία κ. Νικόλαου Νανόπουλου ιευθύνοντος Συµβούλου του Οµίλου Eurobank EFG Οµιλία κ. Νικόλαου Νανόπουλου ιευθύνοντος Συµβούλου του Οµίλου Eurobank EFG Ηµερίδα µε θέµα: Χρηµατοδότηση της επιχειρηµατικότητας στη νέα ελληνική οικονοµία Πέµπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 Αµφιθέατρο του Μεγάρου

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2008

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2008 Αθήνα, 30 Οκτωβρίου Αποτελέσματα Εννεαμήνου Αύξηση Καθαρών Κερδών Ομίλου κατά 4,6% σε 647εκ., παρά τις αντίξοες συνθήκες στο παγκόσμιο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα Ενίσχυση Οργανικών Κερδών κατά

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 1 Περιεχόμενα 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. Ποσοστά & Ζώνες ενίσχυσης 3. Βασικοί όροι και προϋποθέσεις 4. Κριτήρια Αξιολόγησης Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

Μέσω της λειτουργίας της στηρίζει την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα σε ακριτικές περιοχές.

Μέσω της λειτουργίας της στηρίζει την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα σε ακριτικές περιοχές. Επιτελική Σύνοψη Η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ διαχρονικά συντηρεί ένα ευρύ οικοσύστημα, προσφέροντας οφέλη στην ελληνική και τοπική οικονομία, καθώς και σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2010 έως 31 ης Μαρτίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2010 έως 31 ης Μαρτίου 2010 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2010 έως 31 ης Μαρτίου 2010 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α! Τριμήνου 2010 Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά το διάστημα από 1 ης Ιανουαρίου έως

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ιδάσκοντες: ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ...είναι το σπίτι μας και το μέλλον των παιδιών μας Τι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και γιατί ΜΑσ αφορα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: www.4design.gr Η βιώσιµη ή αειφόρος ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ποιότητα Βασικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας στην βιοµηχανία επίπλου ρ. Ιωάννης Μπαρµπούτης,

Διαβάστε περισσότερα

9. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης.

9. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σηµειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η µόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ Η ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 30.12.2016 και ασκεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Δικτύου Διανοµής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νοµού Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2005

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2005 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2005 ΑΘΗΝΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006 Ο Όµιλος Alpha Bank Κατά τη διάρκεια της χρήσεως 2005 συνεχίσθηκε η κερδοφόρος πορεία του Οµίλου και αξιοποιήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Η ισορροπία των οικοσυστηµάτων βασίζεται στην αγαστή συνεργασία των ειδών που τα απαρτίζουν. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική χρήση των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Αποδόσεις κλίµακας, Εκτίµηση κόστους και καινοτοµίες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Αποδόσεις κλίµακας, Εκτίµηση κόστους και καινοτοµίες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Αποδόσεις κλίµακας, Εκτίµηση κόστους και καινοτοµίες Αποδόσεις κλίµακας Ο βαθµός στον οποίο µεταβάλλεται η παραγωγή µετά από µια µεταβολή στην ποσότητα των εισροών που χρησιµοποιούνται στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 26Αυγούστου 2009 Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 Καθαρά κέρδη Ομίλου: 71,3εκ. (+1,8%), Τράπεζα: 84,7 (+56,9%) Διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης χορηγήσεων (22,9% έναντι 7,6% της

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους Αθήνα, 29 Μαρτίου 2016

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους Αθήνα, 29 Μαρτίου 2016 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Αθήνα, 29 Μαρτίου 2016 Οικονομικά Αποτελέσματα Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Προτεραιότητες Προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ Κ Ο Σ Μ Η Τ Ο Ρ Α Σ

E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ Κ Ο Σ Μ Η Τ Ο Ρ Α Σ E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ Κ Ο Σ Μ Η Τ Ο Ρ Α Σ Αριθ. Πρωτ. 1531 Αθήνα 14-5-2013 ΩΡΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Π.Σ.) ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14 Νοεμβρίου Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου Θετικά αποτελέσματα Γ Τριμήνου λόγω αριστοποίησης λειτουργίας Διυλιστηρίου Ελευσίνας, αυξημένων εξαγωγών και βελτιωμένης λειτουργικής επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις. Νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ανατολ. Μακεδονία & Θράκη µέχρι σήµερα 35 εκ. 2014 2018 59 εκ. Κεντρική Μακεδονία µέχρι σήµερα 50 εκ. 2014 2018

Διαβάστε περισσότερα

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2006

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2006 MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2006 Προς την ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας Κύριοι Μέτοχοι, Από µέρους του.σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29 Αυγούστου 2019 Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2019 Ισχυρή κερδοφορία με θετικές ταμειακές ροές και βελτίωση ισολογισμού, παρά τα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης της τελευταίας

Διαβάστε περισσότερα

Πεπραγµένων Ιανουαρίου 2013

Πεπραγµένων Ιανουαρίου 2013 120 Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Μ Ε Τ Α Λ Λ Ε Υ Τ Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν Βασ. Γεωργίου Β 10 & Ρηγίλλης, Αθήνα 106 74 Τηλ: 210-7215900, Fax: 210-7215950, e-mail: info@ sme.gr Ενηµερωτική Έκθεση Πεπραγµένων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος: Quarry Resource Efficiency Demonstration Project Ακρωνύμιο: QuaResE (LIFE 11 ENV/CY/859 )

Τίτλος Προγράμματος: Quarry Resource Efficiency Demonstration Project Ακρωνύμιο: QuaResE (LIFE 11 ENV/CY/859 ) LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση Τίτλος Προγράμματος: Quarry Resource Efficiency Demonstration Project Ακρωνύμιο: QuaResE (LIFE 11 ENV/CY/859 ) Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26 Φεβρουαρίου 2015 Αποτελέσματα Δ Τριμήνου 2014 Ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών σε συνδυασμό με βελτιωμένα διεθνή περιθώρια διύλισης οδηγούν σε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα Σημαντική επιβάρυνση

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Q1.15

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Q1.15 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Q1.15 Επαρκής ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες Δάνεια προς καταθέσεις στο 104% σε επίπεδο Ομίλου και 95% στην Ελλάδα Τρέχουσα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής

Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής Κείμενο θέσεων και πολιτικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της χρήσης

Διαβάστε περισσότερα