ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ"

Transcript

1 Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ ) Kuwayt - Dawlat al تيوكلا ةلود (

2

3 Εικ Ο πύργος Madinat al-hareer, η πόλη του Μεταξιού, ύψους µέτρων! 1 Το Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό, το Κουβέιτ. Το Κουβέιτ είναι µια µικρή χώρα στην καρδιά του Περσικού Κόλπου µε ατελείωτα κοιτάσµατα πετρελαίου. Στις 19 Ιουνίου του 1961 ήταν το πρώτο κράτος του Κόλπου που ανέκτησε την ανεξαρτησία του από τη βρετανική επικυριαρχία. Το Κουβέιτ, που στα αραβικά σηµαίνει «Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό», έγινε παγκοσµίως γνωστό το 1991, όταν καταλήφθηκε από το γειτονικό Ιράκ. Ένας στρατός 34 χωρών παρατάχθηκε στον Κόλπο στο πλευρό του Κουβέιτ. Η στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήµου» στέφθηκε µε επιτυχία κι οι Ιρακινοί εκδιώχθηκαν από τη χώρα στον Πρώτο Πόλεµο του Κόλπου. Το ανασυγκροτηµένο πλέον Κουβέιτ είναι µια πλούσια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει παγκόσµιος πόλος τουρισµού. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου στον κόσµο, του Madinat al-hareer, ύψους µέτρων! 1 (πηγή :

4

5 6.1 - Γεωπολιτικά Στοιχεία Εικ Η γεωγραφική θέση του Κουβέιτ (πηγή: wikipedia.org). Η λέξη Κουβέιτ είναι υποκοριστικό της αραβικής φράσης «Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό»! Το «Φρούριο» είναι µια µικρή χώρα που καλύπτει έκταση τετραγωνικών χιλιοµέτρων, µια έκταση λίγο µεγαλύτερη από τη Θεσσαλία. Το Κουβέιτ συνορεύει από το νότο µε τη Σαουδική Αραβία (σύνορα µήκους 222 χιλιοµέτρων) και από το βορρά µε το Ιράκ (σύνορα µήκους 240 χιλιοµέτρων). Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Πόλη του Κουβέιτ. Άλλες µεγάλες πόλεις είναι οι Jahrah κι Ahmadi. Έχει εννέα νησιά, το µεγαλύτερο των οποίων ονοµάζεται Bubiyan και συνδέεται µε την ηπειρωτική χώρα µε γέφυρα (µετά από την απελευθέρωση το 1991, το νησί µετατράπηκε σε στρατιωτική βάση και αυτήν την περίοδο κανένας πολίτης δεν έχει την άδεια να εισέλθει στο νησί). Τα άλλα νησιά είναι τα: Umm Al Maradim, Umm Al Namil, Qaruh, Miskan, Kubbar, Failaka, Auhah και το Warbah (βλ.-13). Το Κουβέιτ είναι χωρισµένο διοικητικά σε 6 κυβερνεία (muhafazat) τα οποία είναι τα ακόλουθα: το Al Ahmadi, το Al Farwaniyah, το Al Asimah, το Al Jahra, το Hawalli και το Mubarak Al-Kabeer. Το Κουβέιτ καλύπτεται από έρηµο µε χαµηλούς αµµόλοφους. Το Κουβέιτ είναι η µόνη χώρα στον κόσµο χωρίς φυσική λίµνη ή φυσικά υδραγωγεία. Τα καλοκαίρια (από τον Απρίλιο µέχρι τον Οκτώβριο) είναι εξαιρετικά καυτά και ξηρά µε τις θερµοκρασίες που φθάνουν επάνω από 51 C στην Πόλη του Κουβέιτ. Ο δε χειµώνας (από το Νοέµβριο µέχρι το Φεβρουάριο) είναι δροσερός µε περιορισµένες βροχοπτώσεις και µείωση της θερµοκρασίας κάτω από 21 C (βλ.-15).

6 Το Κουβέιτ έχει συνολικό πληθυσµό ανθρώπων και περίπου 2 εκατοµµύρια είναι οι ξένοι υπήκοοι που εργάζονται στη χώρα. Η κυβέρνηση σπάνια χορηγεί την υπηκοότητα σε ξένους πολίτες (expatriates). Στους ξένους συγκαταλέγονται κυρίως Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι, Πακιστανοί, Ινδοί και Φιλιππινέζοι. Το Κουβέιτ είχε στο παρελθόν ένα µεγάλο παλαιστινιακό πληθυσµό, εν τούτοις οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα µετά την υποστήριξη του Yassir Arafat και της PLO υπέρ του Ιράκ κατά τη διάρκεια της ιρακινής επίθεσης στο Κουβέιτ. Ο ρυθµός αύξησης του γηγενούς πληθυσµού είναι 3,52% (βλ.-13). Η επίσηµη γλώσσα είναι τα Αραβικά, αν και τα αγγλικά γίνονται γενικά κατανοητά. Το Hindi, Urdu, Punjabi, Ταµίλ και άλλες ινδικές γλώσσες µιλιούνται κατά ένα µεγάλο µέρος από τους εκπατριζόµενους. Ο αλφαβητισµός αγγίζει το 83,5% και η µέση προσδόκιµη ηλικία είναι τα 77,2 έτη ζωής, από τα µεγαλύτερα ποσοστά στον Κόλπο (βλ.-13). Επίσηµη θρησκεία στο Κουβέιτ είναι η ισλαµική. Περίπου 85% του πληθυσµού του Κουβέιτ είναι µουσουλµάνοι, από το οποίο υπολογίζεται ότι περίπου 65% είναι Σουνίτες και περίπου 35% Σιίτες. Το νόµισµα της χώρας είναι το ηνάριο του Κουβέιτ (Kuwaiti Dinar -KWD) και η συναλλαγµατική ισοτιµία του έναντι του Ευρώ στις 24 Αυγούστου 2006 ήταν (βλ.-11): 1 EUR = 0, KWD 1 KWD = 2,69361 EUR Εικ. 6.4 Το Dinar, το νόµισµα του Κουβέιτ (πηγή: wikipedia.org).

7 Στην Εικόνα 6.5 φαίνεται διαγραµµατικά (βλ.-12) η πορεία του νοµίσµατος έναντι του Euro για ένα διάστηµα 12 µηνών (29/08/05 22/08/06). Τον εκέµβριο του 2001, το Συµβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (στο οποίο συµµετέχει το Κουβέιτ) συµφώνησε να καθιερωθεί από τον Ιανουάριο του 2010 ένα κοινό νέο νόµισµα στη περιοχή που θα ονοµάζεται δηνάριο. Εικ. 6.5 Η πορεία του δηναρίου έναντι του Ευρώ για το διάστηµα 29/08/05 22/08/06 (πηγή: (βλ.-13). Το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι $ δολάρια, περίπου όσο της Ελλάδας Ιστορία Τα αρχαιολογικά ευρήµατα στο Failaka, στο µεγαλύτερο νησί του Κουβέιτ, αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κέντρο εµπορικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια του πολιτισµού των Σουµερίων. Το Failaka λειτούργησε ως αγορά για περίπου έτη, και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Παρά τη µακροχρόνια ιστορία του ως σταθµός για τους εµπόρους, το Failaka εγκαταλείπεται εντελώς τον 1 ο αιώνα µ.χ.

8 Η σύγχρονη ιστορία του Κουβέιτ άρχισε στο 18 ο µ.χ. αιώνα µε την ίδρυση της Πόλης του Κουβέιτ από τους Uteiba, µια οµάδα της φυλής Anaiza, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα από το Κατάρ. Η απειλή από τους Οθωµανούς Τούρκους καθώς κι από διάφορες ισχυρές αραβικές οµάδες, οδήγησε το Κουβέιτ να υπογράψει συνθήκη µε τη Μεγάλη Βρετανία, παρόµοια µε αυτές που είχαν ήδη υπογράψει οι Βρετανοί µε τα Trucial States (H.Α.Ε.) και το Μπαχρέιν. Τον Ιανουάριο του 1899, ο Σεΐχης Mubarak Al Sabah ο Μέγας υπέγραψε συµφωνία µε τη βρετανική κυβέρνηση που δέσµευε αυτόν και τους διαδόχους του να µην εκχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος, ούτε να έχει διπλωµατικές σχέσεις µε οποιαδήποτε άλλη ξένη δύναµη χωρίς τη συγκατάθεση της βρετανικής κυβέρνησης, σε αντάλλαγµα της στρατιωτικής προστασίας και µιας ετήσιας επιχορήγησης που θα προσέφερε στο Κουβέιτ η Μεγάλη Βρετανία. Όταν ο Mubarak πέθανε το 1915, ο πληθυσµός του Κουβέιτ (περίπου τότε) εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη ναυπηγική (χρησιµοποιούν ξύλο από την Ινδία) και την αλιεία µαργαριταριών. Οι δυο γιοι του Mubarak, οι Jabir ( ) και Salim ( ), τον διαδέχτηκαν στην εξουσία. Ο Σεΐχης Jabir κυβέρνησε το Κουβέιτ από το 1921 µέχρι το θάνατό του το 1950, µια περίοδος στην οποία ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο (1938) και στην οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να καθιερώσει τα πρώτα διεθνώς αναγνωρισµένα σύνορά της. Το πετρέλαιο µετασχηµάτισε το Κουβέιτ σε µια από τις πλουσιότερες χώρες στην αραβική χερσόνησο, µάλιστα το 1953 η χώρα ήταν ο µεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Το Κουβέιτ ανέκτησε την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς στις αρχές του 1961, όταν στη χώρα Σεΐχης ήταν ο Abdullah Al-salim Al Sabah. Στις 19 Ιουνίου του 1961, το Κουβέιτ έγινε πλήρως ανεξάρτητο κράτος. Η χώρα γνώρισε µια πρωτοφανή περίοδο ευηµερίας κάτω από το Σεΐχη Amir Sabah al-salim Al Sabah, ο οποίος πέθανε το 1977 µετά από 12 έτη επιτυχούς διακυβέρνησης κατά την οποία το Κουβέιτ µετασχηµατίστηκε σε ένα ιδιαίτερα αναπτυγµένο κράτος κοινωνικής πρόνοιας µε µια οικονοµία ελεύθερης αγοράς. Μια πολύ οδυνηρή παρένθεση στην πολιτική, κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη του Κουβέιτ ήταν η συντριβή του χρηµατιστηρίου Souk Al- Manakh το 1982.

9 Τα σύνορα του Κουβέιτ µε το Ιράκ αποτελούσαν µόνιµη προστριβή µεταξύ των δυο χωρών. Είχαν πρωτοκαθοριστεί µε µια συµφωνία µε την Τουρκία το Μετά την ανεξαρτησία του Κουβέιτ το 1961, το Ιράκ διεκδίκησε τα εδάφη του Κουβέιτ. Οι Βρετανοί ήταν αυτοί που ανέκοψαν την επίθεση των Ιρακινών. Εντέλει το 1963, το Ιράκ αποδέχτηκε µε συµφωνία τα σύνορά του Κουβέιτ και την αυτοκυριαρχία του. Όµως οι επεκτατικές βλέψεις του Ιράκ δεν είχαν τελειώσει. Τον Αύγουστο του 1990, το Ιράκ του Σαντάµ Χουσεΐν εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Κατά την επτάµηνη κατοχή από το Ιράκ, ο Εµίρης του Κουβέιτ, η κυβέρνηση του Κουβέιτ, και πολλοί Κουβετιανοί βρήκαν καταφύγιο στη γειτονική Σαουδική Αραβία καθώς και σε άλλα αραβικά έθνη. Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή ήταν δυναµική. Ένας συνασπισµός 34 εθνών οδηγούµενος από τις Ηνωµένες Πολιτείες βοµβάρδιζε τις θέσεις των ιρακινών για αρκετές εβδοµάδες από αέρος. Έπειτα µε µια χερσαία επιχείρηση, το Φεβρουάριο του 1991, απελευθέρωσε το Κουβέιτ. Οι ιρακινές δυνάµεις, καθώς υποχωρούσαν, έβαλαν φωτιά στις πετρελαιοπηγές της χώρας. Οι πυρκαγιές διήρκεσαν περισσότερο από εννέα µήνες, η επισκευή τους κόστισε $5 δισεκατοµµύρια δολάρια και η οικολογική καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη Μετά από την απελευθέρωση από το Ιράκ, τα Ηνωµένα Έθνη, στο πλαίσιο του ψηφίσµατος 687 του Συµβουλίου Ασφαλείας, οριοθέτησαν τα σύνορα Κουβέιτ- Ιράκ όπως ορίζονταν µε τις συµφωνίες του 1932 και του Σήµερα, το Κουβέιτ είναι ένα ανεξάρτητο κράτος κάτω από τη διακυβέρνηση του Εµίρη Sabah Al- Ahmad Al-Jabir Al-Sabah (βλ.-14, 15, 26 και 36) Πολιτικό Πλαίσιο Το Κουβέιτ είναι µια συνταγµατική µοναρχία και έχει το παλαιότερο άµεσα εκλεγµένο από το λαό Κοινοβούλιο του Περσικού Κόλπου. Αρχηγός του κράτους είναι ο Εµίρης κι ο τίτλος είναι κληρονοµικός. Η οικογένεια Al Sabah κυβερνά το Κουβέιτ για πάνω από 200 έτη. Ωστόσο, σύµφωνα µε το Σύνταγµα, ο διορισµός ενός νέου διαδόχου του θρόνου από την κυβερνώσα οικογένεια πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Κοινοβούλιο (βλ.-15). Εάν δεν κερδίσει την ψηφοφορία µε την απόλυτη πλειοψηφία της συνέλευσης, ο Εµίρης θα πρέπει να υποβάλει τα ονόµατα τριών υποψηφίων στο Κοινοβούλιο, και η συνέλευση πρέπει να επιλέξει έναν από αυτούς

10 για να είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου! Όπως προαναφέρθηκε σηµερινός Εµίρης του Κουβέιτ είναι ο Sabah Al-Ahmad Al-Jabir Al-Sabah. Το Κοινοβούλιο, γνωστό ως Majlis Al-Umma (Εθνική Συνέλευση), αποτελείται από 50 εκλεγµένα µέλη, τα οποία εκλέγονται στις εκλογές που πραγµατοποιούνται κάθε τέσσερα έτη. Στους κυβερνητικούς υπουργούς, σύµφωνα µε το σύνταγµα του κράτους, δίνεται η αυτόµατη ιδιότητα µέλους στο Κοινοβούλιο, και µπορούν να αριθµήσουν µέχρι 15. Ο Εµίρης διορίζει τον Πρωθυπουργό που ηγείται του Υπουργικού Συµβουλίου και συνήθως χρήζει Πρωθυπουργό το διάδοχο του θρόνου. Σηµερινός Πρωθυπουργός και διάδοχος είναι ο Σεΐχης Sabah al- Ahmad al-jabir Al Sabah. Ο αριθµός των υπουργών δεν πρέπει να υπερβεί το 1/3 των εκλεγµένων µελών του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο έχει τη δύναµη να αποµακρύνει τον Πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε υπουργό µέσω µιας σειράς συνταγµατικών διαδικασιών. Αν και ο εµίρης διατηρεί την τελική λέξη στην κυβερνητική πολιτική, η Εθνική Συνέλευση διαδραµατίζει έναν πραγµατικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και µάλιστα συχνά απορρίπτει τα νοµοθετικά διατάγµατα που προωθεί ο Εµίρης (βλ.-15). Πριν από το 2005, µόνο το 15% του πληθυσµού των πολιτών επιτράπηκε να ψηφίσει. Όλες τις γυναίκες, οι πρόσφατα πολιτογραφηµένοι πολίτες (λιγότερο από 30 έτη υπηκοότητας) και τα µέλη των οπλισµένων δυνάµεων ήταν αποκλεισµένα από τις εκλογές. Ωστόσο, στις 16 Μάιου του 2005, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ψήφο των γυναικών µε πλειοψηφία 35-23, για την επόµενη κοινοβουλευτική εκλογή του Πρόσφατα, ο Εµίρης ανήγγειλε το διορισµό της Dr Massouma Mubarak ως υπουργού προγραµµατισµού και ανάπτυξης για τις διοικητικές υποθέσεις. Ο διορισµός µιας γυναίκας στο υπουργικό αξίωµα κάνει το Κουβέιτ την τρίτη χώρα στο συντηρητικό Περσικό Κόλπο των αραβικών µοναρχιών που έχει γυναίκα υπουργό (βλ.-14). Το Κουβέιτ έχει ένα σύνθετο δικαστικό σύστηµα, µε βάση τις διαφορετικές νοµικές πηγές. Μια µίξη από τη Σαρία, το Οθωµανικό ίκαιο καθώς και από άλλους Αστικούς Κώδικες που δηµιουργήθηκαν µε τη βοήθεια των βρετανικών συµβούλων στις αρχές του 20 αιώνα.

11 Το Κουβέιτ έγινε µέλος των Ηνωµένων Εθνών και της αραβικής ένωσης το Το 1981 ενώθηκε µε τους πέντε γείτονές του τη Σαουδική Αραβία, το Οµάν, το Μπαχρέιν, τα Η.Α.Ε. και το Κατάρ - για να διαµορφώσει το Συµβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC). Επίσης, είναι ενεργό µέλος της Παγκόσµιας Τράπεζας, του ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, της UNESCO, του ΟΠΕΚ, του ΟΑΠΕΚ, της ισλαµικής τράπεζας ανάπτυξης (IDB), της Ένωσης Αραβικών Χωρών (League of Arab States) κ.ά. Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, το Κουβέιτ διατηρεί, όπως είναι φυσικό, πολύ στενές σχέσεις µε τις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, διατηρεί στενούς δεσµούς µε τα αραβικά κράτη τα οποία το υποστήριξαν ενεργά µε την αποστολή στρατευµάτων στο σχηµατισµό της συµµαχικής δύναµης. Αυτά ήταν τα άλλα πέντε µέλη του Συµβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Οµάν και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα), η Αίγυπτος και η Συρία. Από την άλλη, η ανάπτυξη σχέσεων µε εκείνα τα έθνη που υποστήριξαν την εισβολή του Ιράκ, όπως η Ιορδανία, το Σουδάν, η Υεµένη και η Κούβα, ήταν αργές. Η υποστήριξη του προέδρου Yasir Arafat και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO) στο πρόσωπο του Σαντάµ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του πολέµου, είχε επιπτώσεις στη στάση του Κουβέιτ απέναντι στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, µε αποτέλεσµα το Κουβέιτ να µη στηρίζει ένθερµα τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κουβέιτ έχει εγκαταλείψει την πολιτική του περιορισµού της εισόδου των εργαζοµένων από τα έθνη των οποίων ηγέτες είχαν υποστηρίξει το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέµου του Κόλπου (βλ.-14). Τέλος, αξίζει να αναφέρουµε ότι σήµερα το Κουβέιτ προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη και συµµετέχει µε συνέπεια στις προσπάθειες ανοικοδόµησης και ανάπτυξης στο Ιράκ Κοινωνία - Πολιτισµός Πάνω από 90% του πληθυσµού των 2,9 εκατοµµυρίων της χώρας ζει µέσα σε µια περιοχή 500 τετραγωνικών χιλιοµέτρων που περιβάλλει την Πόλη του Κουβέιτ και το λιµάνι του (βλ.-15). Η ανακάλυψη του πετρελαίου το 1938 έφερε πολλούς µουσουλµάνους από τα κοντινά κράτη. Μετά την απελευθέρωση από την ιρακινή

12 κατοχή το 1991, η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανέλαβε µια σοβαρή προσπάθεια να µειώσει τον εκπατριζόµενο πληθυσµό και πιο συγκεκριµένα να περιορίσει την είσοδο των εργαζοµένων από τα έθνη των οποίων ηγέτες είχαν υποστηρίξει το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέµου του Κόλπου. Το Κουβέιτ εγκατέλειψε αργότερα αυτήν την πολιτική, και σήµερα έχει ένα αρκετά µεγάλο ξένο εργατικό δυναµικό (πάνω από 60% του συνολικού πληθυσµού). Ο ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης είναι της τάξης του 5,9%, ένας από τους υψηλότερους παγκοσµίως, και η ανεργία αγγίζει µόλις το 2,2% (βλ.-13). Ενώ η εθνική απογραφή δεν διακρίνει τους πολίτες σε Σουνίτες και Σιίτες, η πλειοψηφία των πολιτών, συµπεριλαµβανοµένης της κυβερνώσας οικογένειας, ανήκει στο Σουνιτικό κλάδο του Ισλάµ. Οι εκτιµήσεις του χριστιανικού πληθυσµού κυµαίνονται από κατοίκους, εκ των οποίων µόλις 200 είναι πολίτες του Κουβέιτ. Επίσης υπάρχουν µεγάλες κοινότητες Hindus ( ) και Σιχ (10.000). Τα εισοδήµατα πετρελαίου έχουν επιτρέψει στο Κουβέιτ να αναπτύξει ένα εκτενές εκπαιδευτικό σύστηµα σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό βασικής εκπαίδευσης του Κουβέιτ αγγίζει το 83%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του αραβικού κόσµου (βλ.-13). Η εκπαίδευση στα δηµόσια σχολεία είναι υποχρεωτική ως τα 13 και παρέχεται δωρεάν ακόµα και στην ανώτατη βαθµίδα (Πανεπιστήµιο του Κουβέιτ). Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη φοίτηση στο εξωτερικό για τους φοιτητές των οποίων οι βαθµοί είναι χαµηλοί για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήµιο του Κουβέιτ, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο στον Κόλπο. Το σύστηµα µεταφορών του Κουβέιτ είναι σύγχρονο και εξυπηρετικό, µε ένα ευρύ οδικό σύστηµα και πάνω από 250 γέφυρες. εν υπάρχει κανένα σύστηµα σιδηροδρόµων και εν γένει χρησιµοποιούνται τα λεωφορεία. Η χώρα έχει τρία σύγχρονα λιµάνια, ένα από τα οποία αφορά αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου. Όσον αφορά στην αντιµετώπιση των γυναικών, τα πολιτικά τους δικαιώµατα γνώρισαν ένα σηµαντικό βήµα προς τα εµπρός, όταν χορηγήθηκε στις γυναίκες το δικαίωµα να ψηφίσουν µε διάταγµα που εγκρίθηκε το Μάιο του Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει γυναίκα υπουργός στη χώρα. Στον τοµέα της υγείας, το Κουβέιτ έχει δώσει µεγάλη προτεραιότητα, χορηγώντας σε όλους τους υπηκόους δωρεάν υγειονοµική περίθαλψη. Μάλιστα,

13 στους δείκτες θνησιµότητας νεογνών κατέχει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό παγκοσµίως µε 2,41% 0. Ο προσδόκιµος χρόνος ζωής είναι υψηλός και πλησιάζει τα 77,2 χρόνια (βλ.-13). Το Κουβέιτ είναι µια χώρα που θέλει να αποκτήσει σύγχρονο προφίλ και για αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράµµατα παγκοσµίως: το Madinat Al-Hareer, την πόλη του Μεταξιού. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει τον πιο ψηλό ουρανοξύστη στον κόσµο που θα αγγίζει τα µέτρα ύψος, ένα µεγάλο λιµάνι, ένα αεροδρόµιο και πάµπολλες οµάδες µικρότερων ουρανοξυστών που θα φιλοξενήσουν ξενοδοχεία, νοσοκοµεία, πολυκαταστήµατα κ.ά. Αναµένεται να ολοκληρωθεί περίπου το 2030 (βλ.-37)! Τα µέσα µαζικής επικοινωνίας στο Κουβέιτ περιλαµβάνουν 10 τηλεοπτικά κανάλια (τα 4 ελέγχονται από το Υπουργείο πληροφοριών), 7 ραδιοφωνικούς σταθµούς FM (5 αραβόφωνους και 2 αγγλόφωνους), 5 καθηµερινές εφηµερίδες που δηµοσιεύονται στα Αραβικά, και 3 καθηµερινές εφηµερίδες στα αγγλικά. Οι εφηµερίδες δεν υπόκεινται σε λογοκρισία, ωστόσο απαγορεύεται να επικρίνουν την εκτελεστική αρχή (Εµίρη, Κοινοβούλιο, Υπουργούς). Όλες οι εφηµερίδες στο Κουβέιτ καθιερώθηκαν µε «πριγκηπικό διάταγµα». Η χώρα είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Προστασίας της Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization WIPO). Η κατάληξη των διαδικτυακών τόπων της χώρας είναι το.kw και υπάρχει µεγάλη διείσδυση του Ίντερνετ στον πληθυσµό, περίπου χρήστες το 2005 (βλ.-13, 37)! 6.5 Οικονοµία Πριν την ανακάλυψη του πετρελαίου οι περισσότεροι κάτοικοι του Κουβέιτ ήταν ψαράδες ή αλιείς µαργαριταριών. Η εκµετάλλευση του µαύρου χρυσού µεταµόρφωσε την οικονοµία της χώρας που διέγραψε µια ανοδική πορεία µέχρι τον τριπλό κλονισµό του κραχ του Έπειτα, ανέκαµψε πάλι µέχρι το 1991, οπότε και η εισβολή του Ιράκ την καθήλωσε. Οι δαπάνες της µεταπολεµικής ανασύστασης του κράτους πρόσθεσαν ένα βαρύ οικονοµικό φορτίο στη χώρα, αλλά µέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 το Κουβέιτ είχε επανακτήσει την ευηµερία της περιόδου πριν την εισβολή.

14 Σήµερα, το Κουβέιτ, αν και µικρή χώρα, λόγω των πλούσιων κοιτασµάτων πετρελαίου είναι µία από τις πιο ισχυρές οικονοµίες της περιοχής. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν το 2005 άγγιξε τα $53,31 δισεκατοµµύρια δολάρια και τα $ κατά άτοµο. Ο πληθωρισµός είναι της τάξης του 3,5%. Το πετρέλαιο αποτελεί σχεδόν το µισό του ΑΕΠ, 95% των εσόδων εξαγωγών και 80% του κυβερνητικού εισοδήµατος. Η ηµερήσια παραγωγή πετρελαίου είναι 2,41 εκατοµµύριο βαρέλια (bpd) και στα σχέδια του Κουβέιτ είναι να αυξήσει την παραγωγή στα 3,5 εκατοµµύρια µέχρι το Τα αποθέµατα ακατέργαστου πετρελαίου υπολογίζονται σε 96 δισεκατοµµύρια βαρέλια, περίπου το 10% των παγκόσµιων αποθεµάτων σε µαύρο χρυσό! Μόνο η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ έχουν µεγαλύτερα αποθέµατα πετρελαίου. Το Κουβέιτ είναι η 12 η µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και o 8 ος µεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου (βλ.-13). Η βιοµηχανία στο Κουβέιτ πέρα από τα πετροχηµικά παράγει λιπάσµατα, τούβλα, κατασκευαστικά υλικά και τσιµέντο. Σηµαντικά είναι επίσης και τα ναυπηγεία της χώρας. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονοµία από τον πετρελαϊκό της χαρακτήρα. Η κυβέρνηση έχει χρησιµοποιήσει τα εισοδήµατα πετρελαίου για να χτίσει µια προηγµένη υποδοµή στις µεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Ο τοµέας των τραπεζικών εργασιών και κατασκευών έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από το Το 2004, η κυβέρνηση του Κουβέιτ σύναψε µια συµφωνία Εµπορίου και Επένδυσης (Trade and Investment Framework Agrrement - TIFA) µε τις ΗΠΑ, ώστε να προσελκυστεί η ξένη επένδυση στο Κουβέιτ και να διαφοροποιηθεί η οικονοµία της χώρας από τον αµιγώς πετρελαϊκό χαρακτήρα της (βλ.-37,38). Ο περιφερειακός τουρισµός είναι επίσης µια σηµαντική πηγή εισοδήµατος. Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει µια παγκόσµια καµπάνια εκατοµµυρίων δολαρίων για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, χτίζονται υπερσύγχρονα ξενοδοχεία και σχεδιάζεται η κατασκευή του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσµο. Όσον αφορά στη γεωργία, η αγροτική καλλιέργεια περιορίζεται από την έλλειψη ύδατος και καλλιεργήσιµου εδάφους. Επιπλέον, το µεγαλύτερο µέρος του εδάφους που ήταν κατάλληλο για καλλιέργεια στο νότιο και κεντρικό Κουβέιτ καταστράφηκε όταν τα ιρακινά στρατεύµατα έβαλαν φωτιά στις πετρελαιοπηγές της

15 περιοχής και δηµιούργησαν τις απέραντες «λίµνες πετρελαίου». Ωστόσο, το Κουβέιτ έχει πειραµατιστεί µε την ανάπτυξη τροφίµων µε υδροπονία (hydroponics) * σε αυστηρά επιτηρούµενες εγκαταστάσεις. Τέλος, τα ψάρια και οι γαρίδες είναι άφθονα στα χωρικά ύδατα, και η µεγάλης κλίµακας εµπορική αλιεία έχει επεκταθεί ακόµα και µέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Το Κουβέιτ είναι µέλος της ενωµένης αραβικής ναυτιλιακής εταιρίας (United Arab Shipping Company). Η ναυτιλιακή εταιρεία Kuwait Oil Tankers Co. έχει 35 δεξαµενόπλοια στο στόλο της και είναι η µεγαλύτερη εταιρεία δεξαµενόπλοιων σε χώρα του ΟΠΕΚ (βλ.-14). Το Κουβέιτ βοηθά οικονοµικά άλλα κράτη µέσω του Κουβεϊτιανού Ταµείου για την Αραβική Οικονοµική Ανάπτυξη (Kuwait Fund for Arab Economic Development - KFAED) που δηµιουργήθηκε το Από τη σύστασή του, το KFAED έχει καταβάλει $11 δισεκατοµµύρια δολάρια σε δάνεια και επιχορηγήσεις σε 102 χώρες! Αξίζει να αναφέρουµε πως το 2003, η κυβέρνηση του Κουβέιτ δέσµευσε $1,5 δισεκατοµµύρια για την ανοικοδόµηση του Ιράκ. Οι Άµεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign Direct Investments F.D.I.) υπολογίζεται ότι το 2005 έφτασαν στο επίπεδο των $830 εκατοµµυρίων δολαρίων (το 2003 άγγιξαν στα $1,43 δισεκατοµµύρια!). Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι κλάδοι στους οποίους επενδύονται τα περισσότερα κεφάλαια (βλ.-18). Ιδιοκτησία, Τουρισµός και Ψυχαγωγία 20% Επιχειρήσεις και Οικονοµικές Υπηρεσίες 14% Καταναλωτικά Αγαθά 12% Βαριά Βιοµηχανία 8% Χηµικά, Πλαστικά και Πολυµερή 8% Εξοπλισµός Μεταφορών 8% Ποτά / Αναψυκτικά 6% Ελαφριά Βιοµηχανία 4% Πηγή: Ιούνιος 2006 Εικ. 6.5 Κατανοµή Α.Ξ.Ε. ανά κλάδο στο Κουβέιτ. * Hydroponics: Εναλλακτική µορφή καλλιέργειας, καλλιέργεια «εκτός εδάφους». εν χρησιµοποιείται ευρέως λόγω του υψηλού κόστους της.

16 6.6 Επιχειρηµατική ραστηριοποίηση στο Κουβέιτ. Το Κουβέιτ εκπροσωπείται από πρεσβεία στην Ελλάδα και επίσης υπάρχει ελληνική πρεσβεία στο Κουβέιτ. Στον ακόλουθο πίνακα υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας των δύο πρεσβειών (βλ.-30). ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΟΥΒΕΙΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ /νση : Μαραθωνοδρόµων 27, Παλαιό Ψυχικό /νση : Khaldiya, Bl.4,Str 44, Hs 4 (P.O.Box Safat 13099, Kuwait) Τηλ.: (0030) Τηλ.: (00965) Fax : (0030) Fax : (00965) kuwemath@otenet.gr grembkw@hotmail.com Πρέσβης: Khaled Mutlaq Al Duwailah Πρέσβης: εναξάς Ευάγγελος Σηµαντική πηγή πληροφοριών για τη χώρα αποτελεί το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν πολλές και ενηµερωµένες ιστοσελίδες υπουργείων, οργανισµών κτλ. Στο Παράρτηµα της χώρας µπορεί κανείς να συλλέξει τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Οι δυο χώρες διατηρούν οµαλές και αρµονικές διµερείς σχέσεις κι ο ετήσιος όγκος των ελληνικών εξαγωγών στο Κουβέιτ το 2005 (βλ.-20) ανήρθε στα 12,2 εκατοµµύρια ευρώ (αύξηση 27,3% από το 2004) και οι εισαγωγές στα 2,4 εκατοµµύρια ευρώ (µείωση 82% από το 2004). Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι το διακρατικό εµπόριο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα κυρίως λόγω της διστακτικότητας των Ελλήνων εξαγωγέων και επενδυτών να επιχειρήσουν στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο υπάρχουν µεγάλα περιθώρια για δυναµική διείσδυση των προϊόντων µας στο Κουβέιτ. Το νοµικό πλαίσιο παρέχει ένα ενθαρρυντικό επιχειρησιακό περιβάλλον µε ελάχιστη γραφειοκρατία για το στήσιµο µιας ιδιωτικής επιχείρησης. Η κυβέρνηση επιτρέπει την ξένη ιδιοκτησία των επιχειρήσεων µέχρι και 100% (βλ.-36). Τα δικαιώµατα του επενδυτή είναι κατοχυρωµένα και δεν µπορούν να ακυρωθούν. Ο επενδυτής µπορεί να µεταφέρει την ιδιοκτησία της επένδυσής του σε κάποιον άλλο ξένο ή εγχώριο επενδυτή και µπορεί να µεταφέρει τα κέρδη και το κεφάλαιο του στη χώρα του (ή οπουδήποτε αλλού επιθυµεί). Επίσης, επιτρέπεται να φέρει στο Κουβέιτ οποιονδήποτε ξένο εργάτη θεωρεί απαραίτητο για την εκπλήρωση του

17 επιχειρηµατικού του σχεδίου! Τέλος, ο ξένος επενδυτής απολαµβάνει απαλλαγή από φόρο εισοδήµατος ή οποιονδήποτε άλλο τύπο φόρου για µια περίοδο 10 ετών. Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει µεταξύ του επενδυτή και κάποιου τρίτου (όπου τρίτος µπορεί να είναι και κάποιος κυβερνητικός οργανισµός) επιλύεται µέσω διεθνούς επιδιαιτησίας (international arbitration). Παρατηρούµε ότι το Κουβέιτ προσφέρει ένα ασφαλές και ελκυστικό επιχειρηµατικό περιβάλλον. Το κράτος συµµετέχει ενεργά σε σηµαντικούς παγκόσµιους οργανισµούς, στηρίζει και συµµορφώνεται στα ψηφίσµατά τους. Το Κουβέιτ είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου και συµµετέχει στη Γενική Συµφωνία ασµών και Εµπορίου (General Agreement on Tariffs and Trade - GATT) κ.ά. Σηµαντική γέφυρα µεταξύ του ιδιωτικού τοµέα και της Κυβέρνησης είναι το Επιµελητήριο Εµπορίου και Βιοµηχανίας του Κουβέιτ (Kuwait Chamber of Commerce and Industry - KCCI). Βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση όπου υπάρχουν σηµαντικές πληροφορίες για το πώς µπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί επιχειρηµατικά στη χώρα. Στη χώρα γίνονται ετησίως πολλές παγκοσµίου εµβέλειας εκθέσεις. Χρήσιµος διαδικτυακός τόπος είναι αυτός του Kuwait International Fair ( Οι υποδοµές των συνεδριακών κέντρων είναι κορυφαίες. Το Kuwait International Exhibition Center έχει 6 µεγάλες αίθουσες συνεδρίων και καλύπτει µια έκταση τ.µ. Σηµαντικές εκθέσεις είναι οι ακόλουθες: International Carpet Exhibition, Kuwait International Travel & Tourism Exhibition, Gold & Jewellery Exhibition, Kuwait Household Exhibition, Kuwait Arabic Books Exhibition, Gifts Exhibition, Building & Reconstruction Exhibition, GCC Industries Exhibition, INFOBIZ 2006 κ.ά. 6.7 Πρόσβαση στη χώρα. Η πρόσβαση στη χώρα µπορεί να γίνει βασικά µέσω του διεθνούς αεροδροµίου στην πρωτεύουσα (Kuwait International Airport). Οι αερογραµµές της χώρας είναι οι Kuwait Airways ( που δυστυχώς δεν έχουν γραµµή από και προς την Ελλάδα. Βασικότερα λιµάνια της χώρας είναι η Πόλη του Κουβέιτ, το Ash Shuwaykh, όπου υπάρχει και η ζώνη ελεύθερου εµπορίου του

18 Κουβέιτ (KUWAIT FREE TRADE ZONE KFTZ), το Ash Shuaybah και το Mina Abd Allah (βλ.-19). 6.8 Επίλογος: Γιατί.Ε.. στο Κουβέιτ; Όπως όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου, έτσι και το Κουβέιτ κατέχει µια στρατηγική θέση στον παγκόσµιο χάρτη (στο µεσοδιάστηµα της απόστασης Ευρώπης Κίνας, Ινδίας). Όµως, επιπλέον το Κουβέιτ βρίσκεται κυριολεκτικά στη καρδιά του Περσικού Κόλπου. Η δυνατότητα καθολικής ιδιοκτησίας µιας επιχείρησης είναι ένα µεγάλο πλεονέκτηµα που επιτρέπει η χώρα σε αντίθεση π.χ. µε τα Η.Α.Ε. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προσφέρει για να στηρίξει τις ξένες επενδύσεις και η ασφάλεια που προσφέρει το νοµοθετικό πλαίσιο συνθέτουν ένα πολύ ελκυστικό επιχειρηµατικό περιβάλλον. Επιπλέον, το δεδοµένο ότι το Κουβέιτ έχει τα τρίτα µεγαλύτερα αποθέµατα πετρελαίου στον κόσµο (µετά το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία) την καθιστά χώρα µε µακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχουν µεγάλες και αναξιοποίητες ακόµη δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των διµερών σχέσεων Ελλάδας-Κουβέιτ. Η αγορά του Κουβέιτ, παρά το σχετικά µικρό της µέγεθος, θα µπορούσε να αποτελέσει καλή βάση και αφετηρία για περαιτέρω εξάπλωση των ελληνικών εξαγωγών και επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη αραβική Χερσόνησο. Θα πρέπει κλείνοντας να τονίσουµε ότι η µεγάλη οικονοµική βοήθεια που παρέχει το Κουβέιτ στον πρώην εισβολέα του αποτελεί ένα εχέγγυο για τη µακροηµέρευση της χώρας και της περιοχής γενικότερα. Στο Παράρτηµα 6 υπάρχουν χάρτες της χώρας, στοιχεία επικοινωνίας διαφόρων σηµαντικών υπουργείων, χρήσιµες διαδικτυακές διευθύνσεις και διάφορες χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Κουβέιτ.

19 Παράρτηµα Κεφαλαίου 6

20

21 6.1 Χάρτης του Κουβέιτ. Πηγή : CIA Factbook

22 6.2 Χρήσιµοι διαδικτυακοί τόποι Πληροφορίες Εκθέσεις Υπουργεία Ministry of Justice Ministry of Interior Ministry of Oil Ministry of Education Ministry of Health Ministry of Finance Ministry of Information Chamber of Commerce and Industry Χρηµατιστήριο

23 6.3 Φωτογραφικό υλικό Εικ. Π Το Κουβέιτ όπως φαίνεται από το δορυφόρο. Εικ. Π Ο Πύργος της Ελευθερίας στην Πόλη του Κουβέιτ.

24 Εικ. Π Το Majlis al-umma, το Κοινοβούλιο της χώρας. Εικ. Π Ο Εµίρης του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Εικ. Π Το «Μεγάλο Τζαµί» στην Πόλη του Κουβέιτ.

25 Εικ. Π Οι Πύργοι του Κουβέιτ, το πιο γνωστό αξιοθέατο της χώρας. Εικ. Π Σύναψη µιας επιχειρηµατικής συµφωνίας στην Πόλη του Κουβέιτ.

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ DR ALI OTHMAN BADRI SINDI MINISTER OF PLANNING, KURDISTAN REGION, IRAQ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Πληθυσμός 28,5 εκατομμύρια 5,5 από τα οποία δεν είναι Σαουδάραβες SAGIA Saudi Arabian General

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ.

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ. Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. Από: Embαssy ο - Office ο Econ. & Com. Affairs Αποστολή: Πέµπτη, 10 Ιουλίου 2014 4:36 µµ Προς: 'Embαssy ο - Ο8 of Econ. & Com. Affairs' Θέµα: Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Qatar) - Dawlat رطق ةلود) Εικ. 5.1 Το νησί Μαργαριτάρι (µελλοντική άποψη). 1 Ο Γίγαντας του Φυσικού Αερίου, το Κατάρ. Το Κατάρ βρίσκεται στο κέντρο του Περσικού Κόλπου, µια

Διαβάστε περισσότερα

«Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah»

«Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah» «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah» Magdi El Halawani, PhD Ηead of Public Relations, Greece Consolidated Contractors Company A Αντιπρόεδρος Αραβο-ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρεσβεία της Ελλάδος στα Η.Α.Ε. Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντουμπάι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - Τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή άνθησε η βιομηχανία αλιείας των μαργαριταριών. - Στις

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ MUSTAFA OSMAN ISMAIL ALAMIN MINISTER OF INVESTMENT, REPUBLIC OF SUDAN TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN THE EU EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ABBAS ALI AL-NAQI SECRETARY GENERAL, ORGANIZATION OF ARAB PETROLEUM EXPORTING COUNTRIES, STATE OF KUWAIT TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World:

Διαβάστε περισσότερα

Εξήντα δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κένυα από την Παγκόσμια Τράπεζα

Εξήντα δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κένυα από την Παγκόσμια Τράπεζα Επιλεγμένες Επιχειρηματικές Ειδήσεις από την Κένυα 1 Εξήντα δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κένυα από την Παγκόσμια Τράπεζα Το μέγαρο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ναϊρόμπι. Ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν

Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν al-bahrayn) Mamlakat -نيرحبلا ةكلمم) Εικ. 7.1 - The Bahrain Financial Harbor φιλοδοξεί να γίνει το Τραπεζικό και Χρηµατοοικονοµικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου (µελλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Umān) - Sultanat سلطنة ع مان) Εικ. 8.1 Το µεγάλο τζαµί του Σουλτάνου Qaboos µπορεί να φιλοξενήσει µέχρι και 20.000 προσκυνητές. 1 Η χώρα των µαχαιριών khanjar, των µουσουλµάνων

Διαβάστε περισσότερα

Ιορδανία Published on TaxExperts (

Ιορδανία Published on TaxExperts ( Πίνακας περιεχομένων Επιχειρηματικό και εμπορικό περιβάλλον Φορολογικό σύστημα Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Φορολογικοί Συντελεστές Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Φορολογική σχέση με την Ελλάδα Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: EC - EIE Programme - SEIPLED Project WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο Τοπικές συνθήκες Εμπόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Στάδιο Σχεδιασμού Πρόγραμμα εργασίας 1. Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2 ERASMUS 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος 17.12.2016 Στ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γαλλία 3-7 Ισπανία.. 8-13 Γερμανία 14-20 Ιταλία. 21-25 2 ΓΑΛΛΙΑ: Θέση και σύνορα 4 Κλίμα 5 Πρωτεύουσα. 6 Βιομηχανία...

Διαβάστε περισσότερα

Ντουμπάι, ένας δημοφιλής προορισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ντουμπάι, ένας δημοφιλής προορισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή Γενικές Πληροφορίες σχετικά με την καταχώρηση επιχειρήσεων στο Ντουμπάι Όροι & Προϋποθέσεις λειτουργίας οικονομικών - επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο Εμιράτο του Ντουμπάι

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST JIANZHONG LU ΟΜΙΛΙΑ FOUNDING CHAIRMAN, SILK ROAD CHAMBER OF INTERNATIONAL COMMERCE (SRCIC), PRESIDENT, TANG WEST MARKET GROUP

THE ECONOMIST JIANZHONG LU ΟΜΙΛΙΑ FOUNDING CHAIRMAN, SILK ROAD CHAMBER OF INTERNATIONAL COMMERCE (SRCIC), PRESIDENT, TANG WEST MARKET GROUP THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ JIANZHONG LU FOUNDING CHAIRMAN, SILK ROAD CHAMBER OF INTERNATIONAL COMMERCE (SRCIC), PRESIDENT, TANG WEST MARKET GROUP THE EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή 21 Τι είναι η Ιστορία; 21 Τότε και τώρα, εκεί και εδώ 24 Το φυσικό περιβάλλον 28 Λίγη περιγραφική Γεωγραφία 29 Επίλογος 32

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή 21 Τι είναι η Ιστορία; 21 Τότε και τώρα, εκεί και εδώ 24 Το φυσικό περιβάλλον 28 Λίγη περιγραφική Γεωγραφία 29 Επίλογος 32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εικονογραφήσεις 13 Βιογραφικά 15 Πρόλογος στην 11 η έκδοση 17 1. Εισαγωγή 21 Τι είναι η Ιστορία; 21 Τότε και τώρα, εκεί και εδώ 24 Το φυσικό περιβάλλον 28 Λίγη περιγραφική Γεωγραφία 29 Επίλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 Τρία καίρια ερωτήματα Από που θα έρθει η ανάκαμψη; Ποιες είναι οι απόψεις των επενδυτών γιατοεπιχειρηματικόπεριβάλλον στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου FMW/IENE 6ο Ενεργειακο Συμποσιο, Λευκωσια, 4 Δεκεμβριου 2018 Dr. CHARLES ELLINAS Atlantic Council / CEO e-cnhc 1 Περιεχομενο Επισκοπηση

Διαβάστε περισσότερα

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξεγέρσεων Οι πρόσφατες εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29-30 Νοεμβρίου 2016 5o ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ (5th Arab-Hellenic Economic Forum) 3 η Συνεδρία: Επενδυτικές Ευκαιρίες στα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν με την πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είναι φανερό πως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Πλαίσιο ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες της κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση τα στοιχεία που ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Ιστορία Στ Γενικές πληροφορίες Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνο-Αραβική Τεχνική Συνεργασία. Αθήνα Ε. Dalamangas EuropeAid Cooperation Office

Ελληνο-Αραβική Τεχνική Συνεργασία. Αθήνα Ε. Dalamangas EuropeAid Cooperation Office Ελληνο-Αραβική Τεχνική Συνεργασία Αθήνα 27.03.08 Ε. Dalamangas Cooperation Office Η Αναπτυξιακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η ΕΕ και η εξωτερική συνεργασία με τρίτες χώρες Το πολιτικό πλαίσιο, τα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας

Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας Δεκέμβριος 2008 0840 / Διάγραμμα 1 Public Issue: Πηγές στοιχείων Κλίμακα στάσεων απέναντι στον

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Η 17 η χρονιά της μοναδικής έκθεσης στη Μέση Ανατολή για Φυσικά & Βιολογικά προϊόντα

Η 17 η χρονιά της μοναδικής έκθεσης στη Μέση Ανατολή για Φυσικά & Βιολογικά προϊόντα Η 17 η χρονιά της μοναδικής έκθεσης στη Μέση Ανατολή για Φυσικά & Βιολογικά προϊόντα ORGANIC & NATURAL PRODUCTS EXPO 2019 Ημερομηνία 3-5 Δεκεμβρίου 2019 Ώρες 10:00 18.00 Χώρος Χρόνος Πρόσβαση Dubai Convention

Διαβάστε περισσότερα

γλυκό νερό που υπάρχει στον κόσμο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και στο μέλλον βροχοπτώσεις ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες

γλυκό νερό που υπάρχει στον κόσμο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και στο μέλλον βροχοπτώσεις ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες Το γλυκό νερό που υπάρχει στον κόσμο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και στο μέλλον, εάν οι βροχοπτώσεις ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες στην επιφάνεια του πλανήτη και αν όλες οι περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ)

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο πόλεµος στο Ιράκ, για εµάς τους Έλληνες, είναι ένα θέµα πολύ σηµαντικό, αρκετά σηµαντικό, όχι και τόσο σηµαντικό, ή καθόλου σηµαντικό;

Ο πόλεµος στο Ιράκ, για εµάς τους Έλληνες, είναι ένα θέµα πολύ σηµαντικό, αρκετά σηµαντικό, όχι και τόσο σηµαντικό, ή καθόλου σηµαντικό; ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο πόλεµος στο Ιράκ, για εµάς τους Έλληνες, είναι ένα θέµα πολύ σηµαντικό, αρκετά σηµαντικό, όχι και τόσο σηµαντικό, ή καθόλου σηµαντικό; 47 34 12 6 2 Πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Trade Fair at a glance!

Trade Fair at a glance! Πρόσκληση συμμετοχής στη 16η Διεθνή Έκθεση Middle East Organic and Natural Products Expo Dubai- Η μοναδική έκθεση στη Μέση Ανατολή η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της σε προιόντα ανώτερης ποιότητας. Trade

Διαβάστε περισσότερα

CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE <ecocom- jeddah@mfa.gr> Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς:

CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE <ecocom- jeddah@mfa.gr> Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς: .7 r, λι-, φ0η κε Info νι Από: CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς: keeuhcci; info@acci.gr; Helen Foti; excom; Arab

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκτελεστική Εξουσία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Η Εκτελεστική Εξουσία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Η Εκτελεστική Εξουσία Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Εκτελεστική εξουσία -Πρόκειται για την πιο απαραίτητη συνιστώσα της διακυβέρνησης. -Η εκτελεστική εξουσία διαχωρίζεται ανάμεσα στο πολιτικό σκέλος, που χαράσσει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας Υφυπουργός Εξωτερικών κ.δημήτρης Μάρδας Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας Υφυπουργός Εξωτερικών κ.δημήτρης Μάρδας Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας 2015 2016 Υφυπουργός Εξωτερικών κ.δημήτρης Μάρδας Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Άσκηση οικονομικής διπλωματίας με στόχο την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Strahinjica Bana 76, Belgrade Τηλ.: ,

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Strahinjica Bana 76, Belgrade Τηλ.: , ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Strahinjica Bana 76, 11000 Belgrade Τηλ.: +381 11 322-23-38, +381 11 323-15-77 Fax: +381 11 324-92-15 e-mail:ecocom-belgrade@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία τηςμελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Το βελγικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει το 2,9% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε., το 4% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 0,97% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ (στοιχεία 2014). Το Βέλγιο είναι ένας σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Δελτίο τύπου Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2015 Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΥ για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση 0,3% σε μείωση 0,4%. Για το 2016

Διαβάστε περισσότερα

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Στους ναπολεόντειους πολέμους, η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα με αποτέλεσμα κατά την ειρήνη του Κίελου (1813) να χάσει τη Νορβηγία, που παραχωρήθηκε στην Σουηδία. Το 1864 ο Γερμανός Βίσμαρκ,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

Σχέδιο προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας Σχέδιο προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας 1 Οφέλη από την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας: / Δημιουργία εμπειρογνωμοσύνης & νέων θέσεων εργασίας / Εδραίωση συνεργασιών μεταξύ στελεχών της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2014** 2009 2010 2011 2012 2013 2014*

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε.

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. Στα πλαίσια της συµµετοχής της MERIT Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. στη δηµόσια εγγραφή της Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη Α.Β.Ε. στο Χ.Α.Α, σας αποστέλλουµε πληροφοριακό υλικό σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

MINISTER OF TOURISM, GREECE

MINISTER OF TOURISM, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA MINISTER OF TOURISM, GREECE THE EU EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2017

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2017 Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2017 Date : 27-07-2017 Το πρώτο εξάμηνο του έτους συνεχίστηκε η άνοδος αποτελεσμάτων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 773,8 εκ., παρουσιάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία της μελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειµµα

Έλλειµµα ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2010-2011 Σηµαντική αύξηση του δηµοσίου χρέους και επιδείνωση του ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Πλαίσιο ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες της ΕΚΤ κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση τα στοιχεία που

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ LIWA SMAYSIM MINISTER OF TOURISM AND ANTIQUITIES, REPUBLIC OF IRAQ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ PANAGIOTIS MIHALOS SECRETARY GENERAL FOR INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS, MINISTRY OF FOREING AFFAIRS, GREECE TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν γύρω μας. Είναι φανερό πως πολλά δεδομένα που ίσχυαν στις πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ν. 4019/2011)

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ν. 4019/2011) (Ν. 4019/2011) ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» Α.Σ. «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»» Γιώργος Μπιθυμήτρης Σύμβουλος συγχρηματοδοτούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Δεκέμβριος Ιανουάριος 2015 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Η κυβέρνηση της πρόεδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, κατηγόρησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα επικοινωνίας για

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ ΑΦΡΙΚΗ Η Αφρική είναι η δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό ήπειρος της γης με πληθυσμό περίπου 1 δισ κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 12.1 Η μετανάστευση 12.1 Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 1/7 Μετανάστευση Η μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες. 3 12.1 Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογία εργαζομένων ελληνικού δημοσίου τομέα σε σχέση με δεκαπέντε πολυεθνικές εταιρίες.

Αναλογία εργαζομένων ελληνικού δημοσίου τομέα σε σχέση με δεκαπέντε πολυεθνικές εταιρίες. Αναλογία εργαζομένων ελληνικού δημοσίου τομέα σε σχέση με δεκαπέντε πολυεθνικές εταιρίες. Γκούμας Στράτος. Πτυχιούχος Οικονομολόγος. MSc Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική (Ε.Κ.Π.Α./ Τμήμα Οικονομικών)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών (web: http://www.minfin.bg/en/page/542) και τα ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2013* 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : Nishi Azabu, Minato-ku, Tokyo Japan

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : Nishi Azabu, Minato-ku, Tokyo Japan ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : 3-16-30 Nishi Azabu, Minato-ku, 106-0031 Tokyo Japan Τηλέφωνο: +81-3-3404 5853, Fax : +81-3-3404 5845, E-mail: ecocom-tokyo@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ Ανταγωνισµός ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αυτή είναι η µετάφραση του µέρους του Πίνακα Αποτελεσµάτων για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορά την - Επικαιροποίηση Φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0214/1. Τροπολογία. Ulrike Lunacek εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0214/1. Τροπολογία. Ulrike Lunacek εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE 9.3.2015 B8-0214/1 1 Παράγραφος 19 α (νέα) 19 α. εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Jean- Claude Juncker, έχει προωθήσει την ιδέα να µην διευρυνθεί περαιτέρω η ΕΕ κατά τα

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας Όψεις και Διαστάσεις Η Φτώχεια: Μια «άβολη» έννοια Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ (1984) σημειώνει ότι: «Φτωχοί είναι τα άτομα, οι οικογένειες και οι ομάδες προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 10: Αντιαποικιοκρατικά Κινήματα και Αραβικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013.

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013. 2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία Άννα Κομποθέκρα, 2013. Περιεχόμενα 1. Παρουσίαση στατιστικών σειρών για την περίοδο 1750-1914 των οικονομικών μεταβλητών : 1) πληθυσμός, 2) ΑΕΠ, 3) κατά κεφαλήν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Πλαίσιο ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες της κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση τα στοιχεία που ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 60. "Για τον καθορισµό κατωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου των παιδιών σε µη βιοµηχανικές εργασίες"

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 60. Για τον καθορισµό κατωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου των παιδιών σε µη βιοµηχανικές εργασίες ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 60 "Για τον καθορισµό κατωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου των παιδιών σε µη βιοµηχανικές εργασίες" Η Γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από

Διαβάστε περισσότερα

«Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, τουρισμός, υποδομές και νέες επενδύσεις.

«Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, τουρισμός, υποδομές και νέες επενδύσεις. «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, τουρισμός, υποδομές και νέες επενδύσεις. Πως θα εξελιχθούν σε ισχυρούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Ηπείρου. Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και αναγκαίες προσαρμογές» Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση

Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση Κεφάλαιο 24 Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση Ηευημερία(το βιοτικό επίπεδο)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ. Δρ. Γεώργιος Θερίου

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ. Δρ. Γεώργιος Θερίου ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ Δρ. Γεώργιος Θερίου Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στο κεφάλαιο 1 μελετήσαμε έννοιες φιλοσοφίας και ηθικής, όπως αυτές εξελίχθηκαν στα τελευταία 3.000 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ιοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη επίσκεψη-ορόσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Επίσημη επίσκεψη-ορόσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες Επιλεγμένες Επιχειρηματικές Ειδήσεις από την Κένυα 1 Επίσημη επίσκεψη-ορόσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κένυας, κος Uhuru Kenyatta, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κο Donald Trump. Η Α.Ε. ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 Συνάδελφοι -σες Η εκδήλωσή μας, αυτή σκοπό έχει το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ Το γκολφ αποτελεί μία ιδιαίτερα υποσχόμενη επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα, λόγω των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξής του σε μια χώρα που έχει ολιγάριθμα σχετικά με τις δυνατότητές της λειτουργούντα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη

Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 41 Απρίλιος 2008 Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο Εξαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα