ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ"

Transcript

1 Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ ) Kuwayt - Dawlat al تيوكلا ةلود (

2

3 Εικ Ο πύργος Madinat al-hareer, η πόλη του Μεταξιού, ύψους µέτρων! 1 Το Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό, το Κουβέιτ. Το Κουβέιτ είναι µια µικρή χώρα στην καρδιά του Περσικού Κόλπου µε ατελείωτα κοιτάσµατα πετρελαίου. Στις 19 Ιουνίου του 1961 ήταν το πρώτο κράτος του Κόλπου που ανέκτησε την ανεξαρτησία του από τη βρετανική επικυριαρχία. Το Κουβέιτ, που στα αραβικά σηµαίνει «Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό», έγινε παγκοσµίως γνωστό το 1991, όταν καταλήφθηκε από το γειτονικό Ιράκ. Ένας στρατός 34 χωρών παρατάχθηκε στον Κόλπο στο πλευρό του Κουβέιτ. Η στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήµου» στέφθηκε µε επιτυχία κι οι Ιρακινοί εκδιώχθηκαν από τη χώρα στον Πρώτο Πόλεµο του Κόλπου. Το ανασυγκροτηµένο πλέον Κουβέιτ είναι µια πλούσια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει παγκόσµιος πόλος τουρισµού. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου στον κόσµο, του Madinat al-hareer, ύψους µέτρων! 1 (πηγή :

4

5 6.1 - Γεωπολιτικά Στοιχεία Εικ Η γεωγραφική θέση του Κουβέιτ (πηγή: wikipedia.org). Η λέξη Κουβέιτ είναι υποκοριστικό της αραβικής φράσης «Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό»! Το «Φρούριο» είναι µια µικρή χώρα που καλύπτει έκταση τετραγωνικών χιλιοµέτρων, µια έκταση λίγο µεγαλύτερη από τη Θεσσαλία. Το Κουβέιτ συνορεύει από το νότο µε τη Σαουδική Αραβία (σύνορα µήκους 222 χιλιοµέτρων) και από το βορρά µε το Ιράκ (σύνορα µήκους 240 χιλιοµέτρων). Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Πόλη του Κουβέιτ. Άλλες µεγάλες πόλεις είναι οι Jahrah κι Ahmadi. Έχει εννέα νησιά, το µεγαλύτερο των οποίων ονοµάζεται Bubiyan και συνδέεται µε την ηπειρωτική χώρα µε γέφυρα (µετά από την απελευθέρωση το 1991, το νησί µετατράπηκε σε στρατιωτική βάση και αυτήν την περίοδο κανένας πολίτης δεν έχει την άδεια να εισέλθει στο νησί). Τα άλλα νησιά είναι τα: Umm Al Maradim, Umm Al Namil, Qaruh, Miskan, Kubbar, Failaka, Auhah και το Warbah (βλ.-13). Το Κουβέιτ είναι χωρισµένο διοικητικά σε 6 κυβερνεία (muhafazat) τα οποία είναι τα ακόλουθα: το Al Ahmadi, το Al Farwaniyah, το Al Asimah, το Al Jahra, το Hawalli και το Mubarak Al-Kabeer. Το Κουβέιτ καλύπτεται από έρηµο µε χαµηλούς αµµόλοφους. Το Κουβέιτ είναι η µόνη χώρα στον κόσµο χωρίς φυσική λίµνη ή φυσικά υδραγωγεία. Τα καλοκαίρια (από τον Απρίλιο µέχρι τον Οκτώβριο) είναι εξαιρετικά καυτά και ξηρά µε τις θερµοκρασίες που φθάνουν επάνω από 51 C στην Πόλη του Κουβέιτ. Ο δε χειµώνας (από το Νοέµβριο µέχρι το Φεβρουάριο) είναι δροσερός µε περιορισµένες βροχοπτώσεις και µείωση της θερµοκρασίας κάτω από 21 C (βλ.-15).

6 Το Κουβέιτ έχει συνολικό πληθυσµό ανθρώπων και περίπου 2 εκατοµµύρια είναι οι ξένοι υπήκοοι που εργάζονται στη χώρα. Η κυβέρνηση σπάνια χορηγεί την υπηκοότητα σε ξένους πολίτες (expatriates). Στους ξένους συγκαταλέγονται κυρίως Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι, Πακιστανοί, Ινδοί και Φιλιππινέζοι. Το Κουβέιτ είχε στο παρελθόν ένα µεγάλο παλαιστινιακό πληθυσµό, εν τούτοις οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα µετά την υποστήριξη του Yassir Arafat και της PLO υπέρ του Ιράκ κατά τη διάρκεια της ιρακινής επίθεσης στο Κουβέιτ. Ο ρυθµός αύξησης του γηγενούς πληθυσµού είναι 3,52% (βλ.-13). Η επίσηµη γλώσσα είναι τα Αραβικά, αν και τα αγγλικά γίνονται γενικά κατανοητά. Το Hindi, Urdu, Punjabi, Ταµίλ και άλλες ινδικές γλώσσες µιλιούνται κατά ένα µεγάλο µέρος από τους εκπατριζόµενους. Ο αλφαβητισµός αγγίζει το 83,5% και η µέση προσδόκιµη ηλικία είναι τα 77,2 έτη ζωής, από τα µεγαλύτερα ποσοστά στον Κόλπο (βλ.-13). Επίσηµη θρησκεία στο Κουβέιτ είναι η ισλαµική. Περίπου 85% του πληθυσµού του Κουβέιτ είναι µουσουλµάνοι, από το οποίο υπολογίζεται ότι περίπου 65% είναι Σουνίτες και περίπου 35% Σιίτες. Το νόµισµα της χώρας είναι το ηνάριο του Κουβέιτ (Kuwaiti Dinar -KWD) και η συναλλαγµατική ισοτιµία του έναντι του Ευρώ στις 24 Αυγούστου 2006 ήταν (βλ.-11): 1 EUR = 0, KWD 1 KWD = 2,69361 EUR Εικ. 6.4 Το Dinar, το νόµισµα του Κουβέιτ (πηγή: wikipedia.org).

7 Στην Εικόνα 6.5 φαίνεται διαγραµµατικά (βλ.-12) η πορεία του νοµίσµατος έναντι του Euro για ένα διάστηµα 12 µηνών (29/08/05 22/08/06). Τον εκέµβριο του 2001, το Συµβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (στο οποίο συµµετέχει το Κουβέιτ) συµφώνησε να καθιερωθεί από τον Ιανουάριο του 2010 ένα κοινό νέο νόµισµα στη περιοχή που θα ονοµάζεται δηνάριο. Εικ. 6.5 Η πορεία του δηναρίου έναντι του Ευρώ για το διάστηµα 29/08/05 22/08/06 (πηγή: (βλ.-13). Το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι $ δολάρια, περίπου όσο της Ελλάδας Ιστορία Τα αρχαιολογικά ευρήµατα στο Failaka, στο µεγαλύτερο νησί του Κουβέιτ, αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κέντρο εµπορικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια του πολιτισµού των Σουµερίων. Το Failaka λειτούργησε ως αγορά για περίπου έτη, και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Παρά τη µακροχρόνια ιστορία του ως σταθµός για τους εµπόρους, το Failaka εγκαταλείπεται εντελώς τον 1 ο αιώνα µ.χ.

8 Η σύγχρονη ιστορία του Κουβέιτ άρχισε στο 18 ο µ.χ. αιώνα µε την ίδρυση της Πόλης του Κουβέιτ από τους Uteiba, µια οµάδα της φυλής Anaiza, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα από το Κατάρ. Η απειλή από τους Οθωµανούς Τούρκους καθώς κι από διάφορες ισχυρές αραβικές οµάδες, οδήγησε το Κουβέιτ να υπογράψει συνθήκη µε τη Μεγάλη Βρετανία, παρόµοια µε αυτές που είχαν ήδη υπογράψει οι Βρετανοί µε τα Trucial States (H.Α.Ε.) και το Μπαχρέιν. Τον Ιανουάριο του 1899, ο Σεΐχης Mubarak Al Sabah ο Μέγας υπέγραψε συµφωνία µε τη βρετανική κυβέρνηση που δέσµευε αυτόν και τους διαδόχους του να µην εκχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος, ούτε να έχει διπλωµατικές σχέσεις µε οποιαδήποτε άλλη ξένη δύναµη χωρίς τη συγκατάθεση της βρετανικής κυβέρνησης, σε αντάλλαγµα της στρατιωτικής προστασίας και µιας ετήσιας επιχορήγησης που θα προσέφερε στο Κουβέιτ η Μεγάλη Βρετανία. Όταν ο Mubarak πέθανε το 1915, ο πληθυσµός του Κουβέιτ (περίπου τότε) εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη ναυπηγική (χρησιµοποιούν ξύλο από την Ινδία) και την αλιεία µαργαριταριών. Οι δυο γιοι του Mubarak, οι Jabir ( ) και Salim ( ), τον διαδέχτηκαν στην εξουσία. Ο Σεΐχης Jabir κυβέρνησε το Κουβέιτ από το 1921 µέχρι το θάνατό του το 1950, µια περίοδος στην οποία ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο (1938) και στην οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να καθιερώσει τα πρώτα διεθνώς αναγνωρισµένα σύνορά της. Το πετρέλαιο µετασχηµάτισε το Κουβέιτ σε µια από τις πλουσιότερες χώρες στην αραβική χερσόνησο, µάλιστα το 1953 η χώρα ήταν ο µεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Το Κουβέιτ ανέκτησε την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς στις αρχές του 1961, όταν στη χώρα Σεΐχης ήταν ο Abdullah Al-salim Al Sabah. Στις 19 Ιουνίου του 1961, το Κουβέιτ έγινε πλήρως ανεξάρτητο κράτος. Η χώρα γνώρισε µια πρωτοφανή περίοδο ευηµερίας κάτω από το Σεΐχη Amir Sabah al-salim Al Sabah, ο οποίος πέθανε το 1977 µετά από 12 έτη επιτυχούς διακυβέρνησης κατά την οποία το Κουβέιτ µετασχηµατίστηκε σε ένα ιδιαίτερα αναπτυγµένο κράτος κοινωνικής πρόνοιας µε µια οικονοµία ελεύθερης αγοράς. Μια πολύ οδυνηρή παρένθεση στην πολιτική, κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη του Κουβέιτ ήταν η συντριβή του χρηµατιστηρίου Souk Al- Manakh το 1982.

9 Τα σύνορα του Κουβέιτ µε το Ιράκ αποτελούσαν µόνιµη προστριβή µεταξύ των δυο χωρών. Είχαν πρωτοκαθοριστεί µε µια συµφωνία µε την Τουρκία το Μετά την ανεξαρτησία του Κουβέιτ το 1961, το Ιράκ διεκδίκησε τα εδάφη του Κουβέιτ. Οι Βρετανοί ήταν αυτοί που ανέκοψαν την επίθεση των Ιρακινών. Εντέλει το 1963, το Ιράκ αποδέχτηκε µε συµφωνία τα σύνορά του Κουβέιτ και την αυτοκυριαρχία του. Όµως οι επεκτατικές βλέψεις του Ιράκ δεν είχαν τελειώσει. Τον Αύγουστο του 1990, το Ιράκ του Σαντάµ Χουσεΐν εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Κατά την επτάµηνη κατοχή από το Ιράκ, ο Εµίρης του Κουβέιτ, η κυβέρνηση του Κουβέιτ, και πολλοί Κουβετιανοί βρήκαν καταφύγιο στη γειτονική Σαουδική Αραβία καθώς και σε άλλα αραβικά έθνη. Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή ήταν δυναµική. Ένας συνασπισµός 34 εθνών οδηγούµενος από τις Ηνωµένες Πολιτείες βοµβάρδιζε τις θέσεις των ιρακινών για αρκετές εβδοµάδες από αέρος. Έπειτα µε µια χερσαία επιχείρηση, το Φεβρουάριο του 1991, απελευθέρωσε το Κουβέιτ. Οι ιρακινές δυνάµεις, καθώς υποχωρούσαν, έβαλαν φωτιά στις πετρελαιοπηγές της χώρας. Οι πυρκαγιές διήρκεσαν περισσότερο από εννέα µήνες, η επισκευή τους κόστισε $5 δισεκατοµµύρια δολάρια και η οικολογική καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη Μετά από την απελευθέρωση από το Ιράκ, τα Ηνωµένα Έθνη, στο πλαίσιο του ψηφίσµατος 687 του Συµβουλίου Ασφαλείας, οριοθέτησαν τα σύνορα Κουβέιτ- Ιράκ όπως ορίζονταν µε τις συµφωνίες του 1932 και του Σήµερα, το Κουβέιτ είναι ένα ανεξάρτητο κράτος κάτω από τη διακυβέρνηση του Εµίρη Sabah Al- Ahmad Al-Jabir Al-Sabah (βλ.-14, 15, 26 και 36) Πολιτικό Πλαίσιο Το Κουβέιτ είναι µια συνταγµατική µοναρχία και έχει το παλαιότερο άµεσα εκλεγµένο από το λαό Κοινοβούλιο του Περσικού Κόλπου. Αρχηγός του κράτους είναι ο Εµίρης κι ο τίτλος είναι κληρονοµικός. Η οικογένεια Al Sabah κυβερνά το Κουβέιτ για πάνω από 200 έτη. Ωστόσο, σύµφωνα µε το Σύνταγµα, ο διορισµός ενός νέου διαδόχου του θρόνου από την κυβερνώσα οικογένεια πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Κοινοβούλιο (βλ.-15). Εάν δεν κερδίσει την ψηφοφορία µε την απόλυτη πλειοψηφία της συνέλευσης, ο Εµίρης θα πρέπει να υποβάλει τα ονόµατα τριών υποψηφίων στο Κοινοβούλιο, και η συνέλευση πρέπει να επιλέξει έναν από αυτούς

10 για να είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου! Όπως προαναφέρθηκε σηµερινός Εµίρης του Κουβέιτ είναι ο Sabah Al-Ahmad Al-Jabir Al-Sabah. Το Κοινοβούλιο, γνωστό ως Majlis Al-Umma (Εθνική Συνέλευση), αποτελείται από 50 εκλεγµένα µέλη, τα οποία εκλέγονται στις εκλογές που πραγµατοποιούνται κάθε τέσσερα έτη. Στους κυβερνητικούς υπουργούς, σύµφωνα µε το σύνταγµα του κράτους, δίνεται η αυτόµατη ιδιότητα µέλους στο Κοινοβούλιο, και µπορούν να αριθµήσουν µέχρι 15. Ο Εµίρης διορίζει τον Πρωθυπουργό που ηγείται του Υπουργικού Συµβουλίου και συνήθως χρήζει Πρωθυπουργό το διάδοχο του θρόνου. Σηµερινός Πρωθυπουργός και διάδοχος είναι ο Σεΐχης Sabah al- Ahmad al-jabir Al Sabah. Ο αριθµός των υπουργών δεν πρέπει να υπερβεί το 1/3 των εκλεγµένων µελών του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο έχει τη δύναµη να αποµακρύνει τον Πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε υπουργό µέσω µιας σειράς συνταγµατικών διαδικασιών. Αν και ο εµίρης διατηρεί την τελική λέξη στην κυβερνητική πολιτική, η Εθνική Συνέλευση διαδραµατίζει έναν πραγµατικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και µάλιστα συχνά απορρίπτει τα νοµοθετικά διατάγµατα που προωθεί ο Εµίρης (βλ.-15). Πριν από το 2005, µόνο το 15% του πληθυσµού των πολιτών επιτράπηκε να ψηφίσει. Όλες τις γυναίκες, οι πρόσφατα πολιτογραφηµένοι πολίτες (λιγότερο από 30 έτη υπηκοότητας) και τα µέλη των οπλισµένων δυνάµεων ήταν αποκλεισµένα από τις εκλογές. Ωστόσο, στις 16 Μάιου του 2005, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ψήφο των γυναικών µε πλειοψηφία 35-23, για την επόµενη κοινοβουλευτική εκλογή του Πρόσφατα, ο Εµίρης ανήγγειλε το διορισµό της Dr Massouma Mubarak ως υπουργού προγραµµατισµού και ανάπτυξης για τις διοικητικές υποθέσεις. Ο διορισµός µιας γυναίκας στο υπουργικό αξίωµα κάνει το Κουβέιτ την τρίτη χώρα στο συντηρητικό Περσικό Κόλπο των αραβικών µοναρχιών που έχει γυναίκα υπουργό (βλ.-14). Το Κουβέιτ έχει ένα σύνθετο δικαστικό σύστηµα, µε βάση τις διαφορετικές νοµικές πηγές. Μια µίξη από τη Σαρία, το Οθωµανικό ίκαιο καθώς και από άλλους Αστικούς Κώδικες που δηµιουργήθηκαν µε τη βοήθεια των βρετανικών συµβούλων στις αρχές του 20 αιώνα.

11 Το Κουβέιτ έγινε µέλος των Ηνωµένων Εθνών και της αραβικής ένωσης το Το 1981 ενώθηκε µε τους πέντε γείτονές του τη Σαουδική Αραβία, το Οµάν, το Μπαχρέιν, τα Η.Α.Ε. και το Κατάρ - για να διαµορφώσει το Συµβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC). Επίσης, είναι ενεργό µέλος της Παγκόσµιας Τράπεζας, του ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, της UNESCO, του ΟΠΕΚ, του ΟΑΠΕΚ, της ισλαµικής τράπεζας ανάπτυξης (IDB), της Ένωσης Αραβικών Χωρών (League of Arab States) κ.ά. Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, το Κουβέιτ διατηρεί, όπως είναι φυσικό, πολύ στενές σχέσεις µε τις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, διατηρεί στενούς δεσµούς µε τα αραβικά κράτη τα οποία το υποστήριξαν ενεργά µε την αποστολή στρατευµάτων στο σχηµατισµό της συµµαχικής δύναµης. Αυτά ήταν τα άλλα πέντε µέλη του Συµβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Οµάν και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα), η Αίγυπτος και η Συρία. Από την άλλη, η ανάπτυξη σχέσεων µε εκείνα τα έθνη που υποστήριξαν την εισβολή του Ιράκ, όπως η Ιορδανία, το Σουδάν, η Υεµένη και η Κούβα, ήταν αργές. Η υποστήριξη του προέδρου Yasir Arafat και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO) στο πρόσωπο του Σαντάµ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του πολέµου, είχε επιπτώσεις στη στάση του Κουβέιτ απέναντι στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, µε αποτέλεσµα το Κουβέιτ να µη στηρίζει ένθερµα τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κουβέιτ έχει εγκαταλείψει την πολιτική του περιορισµού της εισόδου των εργαζοµένων από τα έθνη των οποίων ηγέτες είχαν υποστηρίξει το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέµου του Κόλπου (βλ.-14). Τέλος, αξίζει να αναφέρουµε ότι σήµερα το Κουβέιτ προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη και συµµετέχει µε συνέπεια στις προσπάθειες ανοικοδόµησης και ανάπτυξης στο Ιράκ Κοινωνία - Πολιτισµός Πάνω από 90% του πληθυσµού των 2,9 εκατοµµυρίων της χώρας ζει µέσα σε µια περιοχή 500 τετραγωνικών χιλιοµέτρων που περιβάλλει την Πόλη του Κουβέιτ και το λιµάνι του (βλ.-15). Η ανακάλυψη του πετρελαίου το 1938 έφερε πολλούς µουσουλµάνους από τα κοντινά κράτη. Μετά την απελευθέρωση από την ιρακινή

12 κατοχή το 1991, η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανέλαβε µια σοβαρή προσπάθεια να µειώσει τον εκπατριζόµενο πληθυσµό και πιο συγκεκριµένα να περιορίσει την είσοδο των εργαζοµένων από τα έθνη των οποίων ηγέτες είχαν υποστηρίξει το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέµου του Κόλπου. Το Κουβέιτ εγκατέλειψε αργότερα αυτήν την πολιτική, και σήµερα έχει ένα αρκετά µεγάλο ξένο εργατικό δυναµικό (πάνω από 60% του συνολικού πληθυσµού). Ο ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης είναι της τάξης του 5,9%, ένας από τους υψηλότερους παγκοσµίως, και η ανεργία αγγίζει µόλις το 2,2% (βλ.-13). Ενώ η εθνική απογραφή δεν διακρίνει τους πολίτες σε Σουνίτες και Σιίτες, η πλειοψηφία των πολιτών, συµπεριλαµβανοµένης της κυβερνώσας οικογένειας, ανήκει στο Σουνιτικό κλάδο του Ισλάµ. Οι εκτιµήσεις του χριστιανικού πληθυσµού κυµαίνονται από κατοίκους, εκ των οποίων µόλις 200 είναι πολίτες του Κουβέιτ. Επίσης υπάρχουν µεγάλες κοινότητες Hindus ( ) και Σιχ (10.000). Τα εισοδήµατα πετρελαίου έχουν επιτρέψει στο Κουβέιτ να αναπτύξει ένα εκτενές εκπαιδευτικό σύστηµα σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό βασικής εκπαίδευσης του Κουβέιτ αγγίζει το 83%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του αραβικού κόσµου (βλ.-13). Η εκπαίδευση στα δηµόσια σχολεία είναι υποχρεωτική ως τα 13 και παρέχεται δωρεάν ακόµα και στην ανώτατη βαθµίδα (Πανεπιστήµιο του Κουβέιτ). Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη φοίτηση στο εξωτερικό για τους φοιτητές των οποίων οι βαθµοί είναι χαµηλοί για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήµιο του Κουβέιτ, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο στον Κόλπο. Το σύστηµα µεταφορών του Κουβέιτ είναι σύγχρονο και εξυπηρετικό, µε ένα ευρύ οδικό σύστηµα και πάνω από 250 γέφυρες. εν υπάρχει κανένα σύστηµα σιδηροδρόµων και εν γένει χρησιµοποιούνται τα λεωφορεία. Η χώρα έχει τρία σύγχρονα λιµάνια, ένα από τα οποία αφορά αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου. Όσον αφορά στην αντιµετώπιση των γυναικών, τα πολιτικά τους δικαιώµατα γνώρισαν ένα σηµαντικό βήµα προς τα εµπρός, όταν χορηγήθηκε στις γυναίκες το δικαίωµα να ψηφίσουν µε διάταγµα που εγκρίθηκε το Μάιο του Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει γυναίκα υπουργός στη χώρα. Στον τοµέα της υγείας, το Κουβέιτ έχει δώσει µεγάλη προτεραιότητα, χορηγώντας σε όλους τους υπηκόους δωρεάν υγειονοµική περίθαλψη. Μάλιστα,

13 στους δείκτες θνησιµότητας νεογνών κατέχει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό παγκοσµίως µε 2,41% 0. Ο προσδόκιµος χρόνος ζωής είναι υψηλός και πλησιάζει τα 77,2 χρόνια (βλ.-13). Το Κουβέιτ είναι µια χώρα που θέλει να αποκτήσει σύγχρονο προφίλ και για αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράµµατα παγκοσµίως: το Madinat Al-Hareer, την πόλη του Μεταξιού. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει τον πιο ψηλό ουρανοξύστη στον κόσµο που θα αγγίζει τα µέτρα ύψος, ένα µεγάλο λιµάνι, ένα αεροδρόµιο και πάµπολλες οµάδες µικρότερων ουρανοξυστών που θα φιλοξενήσουν ξενοδοχεία, νοσοκοµεία, πολυκαταστήµατα κ.ά. Αναµένεται να ολοκληρωθεί περίπου το 2030 (βλ.-37)! Τα µέσα µαζικής επικοινωνίας στο Κουβέιτ περιλαµβάνουν 10 τηλεοπτικά κανάλια (τα 4 ελέγχονται από το Υπουργείο πληροφοριών), 7 ραδιοφωνικούς σταθµούς FM (5 αραβόφωνους και 2 αγγλόφωνους), 5 καθηµερινές εφηµερίδες που δηµοσιεύονται στα Αραβικά, και 3 καθηµερινές εφηµερίδες στα αγγλικά. Οι εφηµερίδες δεν υπόκεινται σε λογοκρισία, ωστόσο απαγορεύεται να επικρίνουν την εκτελεστική αρχή (Εµίρη, Κοινοβούλιο, Υπουργούς). Όλες οι εφηµερίδες στο Κουβέιτ καθιερώθηκαν µε «πριγκηπικό διάταγµα». Η χώρα είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Προστασίας της Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization WIPO). Η κατάληξη των διαδικτυακών τόπων της χώρας είναι το.kw και υπάρχει µεγάλη διείσδυση του Ίντερνετ στον πληθυσµό, περίπου χρήστες το 2005 (βλ.-13, 37)! 6.5 Οικονοµία Πριν την ανακάλυψη του πετρελαίου οι περισσότεροι κάτοικοι του Κουβέιτ ήταν ψαράδες ή αλιείς µαργαριταριών. Η εκµετάλλευση του µαύρου χρυσού µεταµόρφωσε την οικονοµία της χώρας που διέγραψε µια ανοδική πορεία µέχρι τον τριπλό κλονισµό του κραχ του Έπειτα, ανέκαµψε πάλι µέχρι το 1991, οπότε και η εισβολή του Ιράκ την καθήλωσε. Οι δαπάνες της µεταπολεµικής ανασύστασης του κράτους πρόσθεσαν ένα βαρύ οικονοµικό φορτίο στη χώρα, αλλά µέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 το Κουβέιτ είχε επανακτήσει την ευηµερία της περιόδου πριν την εισβολή.

14 Σήµερα, το Κουβέιτ, αν και µικρή χώρα, λόγω των πλούσιων κοιτασµάτων πετρελαίου είναι µία από τις πιο ισχυρές οικονοµίες της περιοχής. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν το 2005 άγγιξε τα $53,31 δισεκατοµµύρια δολάρια και τα $ κατά άτοµο. Ο πληθωρισµός είναι της τάξης του 3,5%. Το πετρέλαιο αποτελεί σχεδόν το µισό του ΑΕΠ, 95% των εσόδων εξαγωγών και 80% του κυβερνητικού εισοδήµατος. Η ηµερήσια παραγωγή πετρελαίου είναι 2,41 εκατοµµύριο βαρέλια (bpd) και στα σχέδια του Κουβέιτ είναι να αυξήσει την παραγωγή στα 3,5 εκατοµµύρια µέχρι το Τα αποθέµατα ακατέργαστου πετρελαίου υπολογίζονται σε 96 δισεκατοµµύρια βαρέλια, περίπου το 10% των παγκόσµιων αποθεµάτων σε µαύρο χρυσό! Μόνο η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ έχουν µεγαλύτερα αποθέµατα πετρελαίου. Το Κουβέιτ είναι η 12 η µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και o 8 ος µεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου (βλ.-13). Η βιοµηχανία στο Κουβέιτ πέρα από τα πετροχηµικά παράγει λιπάσµατα, τούβλα, κατασκευαστικά υλικά και τσιµέντο. Σηµαντικά είναι επίσης και τα ναυπηγεία της χώρας. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονοµία από τον πετρελαϊκό της χαρακτήρα. Η κυβέρνηση έχει χρησιµοποιήσει τα εισοδήµατα πετρελαίου για να χτίσει µια προηγµένη υποδοµή στις µεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Ο τοµέας των τραπεζικών εργασιών και κατασκευών έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από το Το 2004, η κυβέρνηση του Κουβέιτ σύναψε µια συµφωνία Εµπορίου και Επένδυσης (Trade and Investment Framework Agrrement - TIFA) µε τις ΗΠΑ, ώστε να προσελκυστεί η ξένη επένδυση στο Κουβέιτ και να διαφοροποιηθεί η οικονοµία της χώρας από τον αµιγώς πετρελαϊκό χαρακτήρα της (βλ.-37,38). Ο περιφερειακός τουρισµός είναι επίσης µια σηµαντική πηγή εισοδήµατος. Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει µια παγκόσµια καµπάνια εκατοµµυρίων δολαρίων για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, χτίζονται υπερσύγχρονα ξενοδοχεία και σχεδιάζεται η κατασκευή του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσµο. Όσον αφορά στη γεωργία, η αγροτική καλλιέργεια περιορίζεται από την έλλειψη ύδατος και καλλιεργήσιµου εδάφους. Επιπλέον, το µεγαλύτερο µέρος του εδάφους που ήταν κατάλληλο για καλλιέργεια στο νότιο και κεντρικό Κουβέιτ καταστράφηκε όταν τα ιρακινά στρατεύµατα έβαλαν φωτιά στις πετρελαιοπηγές της

15 περιοχής και δηµιούργησαν τις απέραντες «λίµνες πετρελαίου». Ωστόσο, το Κουβέιτ έχει πειραµατιστεί µε την ανάπτυξη τροφίµων µε υδροπονία (hydroponics) * σε αυστηρά επιτηρούµενες εγκαταστάσεις. Τέλος, τα ψάρια και οι γαρίδες είναι άφθονα στα χωρικά ύδατα, και η µεγάλης κλίµακας εµπορική αλιεία έχει επεκταθεί ακόµα και µέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Το Κουβέιτ είναι µέλος της ενωµένης αραβικής ναυτιλιακής εταιρίας (United Arab Shipping Company). Η ναυτιλιακή εταιρεία Kuwait Oil Tankers Co. έχει 35 δεξαµενόπλοια στο στόλο της και είναι η µεγαλύτερη εταιρεία δεξαµενόπλοιων σε χώρα του ΟΠΕΚ (βλ.-14). Το Κουβέιτ βοηθά οικονοµικά άλλα κράτη µέσω του Κουβεϊτιανού Ταµείου για την Αραβική Οικονοµική Ανάπτυξη (Kuwait Fund for Arab Economic Development - KFAED) που δηµιουργήθηκε το Από τη σύστασή του, το KFAED έχει καταβάλει $11 δισεκατοµµύρια δολάρια σε δάνεια και επιχορηγήσεις σε 102 χώρες! Αξίζει να αναφέρουµε πως το 2003, η κυβέρνηση του Κουβέιτ δέσµευσε $1,5 δισεκατοµµύρια για την ανοικοδόµηση του Ιράκ. Οι Άµεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign Direct Investments F.D.I.) υπολογίζεται ότι το 2005 έφτασαν στο επίπεδο των $830 εκατοµµυρίων δολαρίων (το 2003 άγγιξαν στα $1,43 δισεκατοµµύρια!). Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι κλάδοι στους οποίους επενδύονται τα περισσότερα κεφάλαια (βλ.-18). Ιδιοκτησία, Τουρισµός και Ψυχαγωγία 20% Επιχειρήσεις και Οικονοµικές Υπηρεσίες 14% Καταναλωτικά Αγαθά 12% Βαριά Βιοµηχανία 8% Χηµικά, Πλαστικά και Πολυµερή 8% Εξοπλισµός Μεταφορών 8% Ποτά / Αναψυκτικά 6% Ελαφριά Βιοµηχανία 4% Πηγή: Ιούνιος 2006 Εικ. 6.5 Κατανοµή Α.Ξ.Ε. ανά κλάδο στο Κουβέιτ. * Hydroponics: Εναλλακτική µορφή καλλιέργειας, καλλιέργεια «εκτός εδάφους». εν χρησιµοποιείται ευρέως λόγω του υψηλού κόστους της.

16 6.6 Επιχειρηµατική ραστηριοποίηση στο Κουβέιτ. Το Κουβέιτ εκπροσωπείται από πρεσβεία στην Ελλάδα και επίσης υπάρχει ελληνική πρεσβεία στο Κουβέιτ. Στον ακόλουθο πίνακα υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας των δύο πρεσβειών (βλ.-30). ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΟΥΒΕΙΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ /νση : Μαραθωνοδρόµων 27, Παλαιό Ψυχικό /νση : Khaldiya, Bl.4,Str 44, Hs 4 (P.O.Box Safat 13099, Kuwait) Τηλ.: (0030) Τηλ.: (00965) Fax : (0030) Fax : (00965) Πρέσβης: Khaled Mutlaq Al Duwailah Πρέσβης: εναξάς Ευάγγελος Σηµαντική πηγή πληροφοριών για τη χώρα αποτελεί το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν πολλές και ενηµερωµένες ιστοσελίδες υπουργείων, οργανισµών κτλ. Στο Παράρτηµα της χώρας µπορεί κανείς να συλλέξει τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Οι δυο χώρες διατηρούν οµαλές και αρµονικές διµερείς σχέσεις κι ο ετήσιος όγκος των ελληνικών εξαγωγών στο Κουβέιτ το 2005 (βλ.-20) ανήρθε στα 12,2 εκατοµµύρια ευρώ (αύξηση 27,3% από το 2004) και οι εισαγωγές στα 2,4 εκατοµµύρια ευρώ (µείωση 82% από το 2004). Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι το διακρατικό εµπόριο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα κυρίως λόγω της διστακτικότητας των Ελλήνων εξαγωγέων και επενδυτών να επιχειρήσουν στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο υπάρχουν µεγάλα περιθώρια για δυναµική διείσδυση των προϊόντων µας στο Κουβέιτ. Το νοµικό πλαίσιο παρέχει ένα ενθαρρυντικό επιχειρησιακό περιβάλλον µε ελάχιστη γραφειοκρατία για το στήσιµο µιας ιδιωτικής επιχείρησης. Η κυβέρνηση επιτρέπει την ξένη ιδιοκτησία των επιχειρήσεων µέχρι και 100% (βλ.-36). Τα δικαιώµατα του επενδυτή είναι κατοχυρωµένα και δεν µπορούν να ακυρωθούν. Ο επενδυτής µπορεί να µεταφέρει την ιδιοκτησία της επένδυσής του σε κάποιον άλλο ξένο ή εγχώριο επενδυτή και µπορεί να µεταφέρει τα κέρδη και το κεφάλαιο του στη χώρα του (ή οπουδήποτε αλλού επιθυµεί). Επίσης, επιτρέπεται να φέρει στο Κουβέιτ οποιονδήποτε ξένο εργάτη θεωρεί απαραίτητο για την εκπλήρωση του

17 επιχειρηµατικού του σχεδίου! Τέλος, ο ξένος επενδυτής απολαµβάνει απαλλαγή από φόρο εισοδήµατος ή οποιονδήποτε άλλο τύπο φόρου για µια περίοδο 10 ετών. Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει µεταξύ του επενδυτή και κάποιου τρίτου (όπου τρίτος µπορεί να είναι και κάποιος κυβερνητικός οργανισµός) επιλύεται µέσω διεθνούς επιδιαιτησίας (international arbitration). Παρατηρούµε ότι το Κουβέιτ προσφέρει ένα ασφαλές και ελκυστικό επιχειρηµατικό περιβάλλον. Το κράτος συµµετέχει ενεργά σε σηµαντικούς παγκόσµιους οργανισµούς, στηρίζει και συµµορφώνεται στα ψηφίσµατά τους. Το Κουβέιτ είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου και συµµετέχει στη Γενική Συµφωνία ασµών και Εµπορίου (General Agreement on Tariffs and Trade - GATT) κ.ά. Σηµαντική γέφυρα µεταξύ του ιδιωτικού τοµέα και της Κυβέρνησης είναι το Επιµελητήριο Εµπορίου και Βιοµηχανίας του Κουβέιτ (Kuwait Chamber of Commerce and Industry - KCCI). Βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση όπου υπάρχουν σηµαντικές πληροφορίες για το πώς µπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί επιχειρηµατικά στη χώρα. Στη χώρα γίνονται ετησίως πολλές παγκοσµίου εµβέλειας εκθέσεις. Χρήσιµος διαδικτυακός τόπος είναι αυτός του Kuwait International Fair (www.kif.net). Οι υποδοµές των συνεδριακών κέντρων είναι κορυφαίες. Το Kuwait International Exhibition Center έχει 6 µεγάλες αίθουσες συνεδρίων και καλύπτει µια έκταση τ.µ. Σηµαντικές εκθέσεις είναι οι ακόλουθες: International Carpet Exhibition, Kuwait International Travel & Tourism Exhibition, Gold & Jewellery Exhibition, Kuwait Household Exhibition, Kuwait Arabic Books Exhibition, Gifts Exhibition, Building & Reconstruction Exhibition, GCC Industries Exhibition, INFOBIZ 2006 κ.ά. 6.7 Πρόσβαση στη χώρα. Η πρόσβαση στη χώρα µπορεί να γίνει βασικά µέσω του διεθνούς αεροδροµίου στην πρωτεύουσα (Kuwait International Airport). Οι αερογραµµές της χώρας είναι οι Kuwait Airways (www.kuwait-airways.com) που δυστυχώς δεν έχουν γραµµή από και προς την Ελλάδα. Βασικότερα λιµάνια της χώρας είναι η Πόλη του Κουβέιτ, το Ash Shuwaykh, όπου υπάρχει και η ζώνη ελεύθερου εµπορίου του

18 Κουβέιτ (KUWAIT FREE TRADE ZONE KFTZ), το Ash Shuaybah και το Mina Abd Allah (βλ.-19). 6.8 Επίλογος: Γιατί.Ε.. στο Κουβέιτ; Όπως όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου, έτσι και το Κουβέιτ κατέχει µια στρατηγική θέση στον παγκόσµιο χάρτη (στο µεσοδιάστηµα της απόστασης Ευρώπης Κίνας, Ινδίας). Όµως, επιπλέον το Κουβέιτ βρίσκεται κυριολεκτικά στη καρδιά του Περσικού Κόλπου. Η δυνατότητα καθολικής ιδιοκτησίας µιας επιχείρησης είναι ένα µεγάλο πλεονέκτηµα που επιτρέπει η χώρα σε αντίθεση π.χ. µε τα Η.Α.Ε. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προσφέρει για να στηρίξει τις ξένες επενδύσεις και η ασφάλεια που προσφέρει το νοµοθετικό πλαίσιο συνθέτουν ένα πολύ ελκυστικό επιχειρηµατικό περιβάλλον. Επιπλέον, το δεδοµένο ότι το Κουβέιτ έχει τα τρίτα µεγαλύτερα αποθέµατα πετρελαίου στον κόσµο (µετά το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία) την καθιστά χώρα µε µακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχουν µεγάλες και αναξιοποίητες ακόµη δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των διµερών σχέσεων Ελλάδας-Κουβέιτ. Η αγορά του Κουβέιτ, παρά το σχετικά µικρό της µέγεθος, θα µπορούσε να αποτελέσει καλή βάση και αφετηρία για περαιτέρω εξάπλωση των ελληνικών εξαγωγών και επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη αραβική Χερσόνησο. Θα πρέπει κλείνοντας να τονίσουµε ότι η µεγάλη οικονοµική βοήθεια που παρέχει το Κουβέιτ στον πρώην εισβολέα του αποτελεί ένα εχέγγυο για τη µακροηµέρευση της χώρας και της περιοχής γενικότερα. Στο Παράρτηµα 6 υπάρχουν χάρτες της χώρας, στοιχεία επικοινωνίας διαφόρων σηµαντικών υπουργείων, χρήσιµες διαδικτυακές διευθύνσεις και διάφορες χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Κουβέιτ.

19 Παράρτηµα Κεφαλαίου 6

20

21 6.1 Χάρτης του Κουβέιτ. Πηγή : CIA Factbook

22 6.2 Χρήσιµοι διαδικτυακοί τόποι Πληροφορίες Εκθέσεις Υπουργεία Ministry of Justice Ministry of Interior Ministry of Oil Ministry of Education Ministry of Health Ministry of Finance Ministry of Information Chamber of Commerce and Industry Χρηµατιστήριο

23 6.3 Φωτογραφικό υλικό Εικ. Π Το Κουβέιτ όπως φαίνεται από το δορυφόρο. Εικ. Π Ο Πύργος της Ελευθερίας στην Πόλη του Κουβέιτ.

24 Εικ. Π Το Majlis al-umma, το Κοινοβούλιο της χώρας. Εικ. Π Ο Εµίρης του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Εικ. Π Το «Μεγάλο Τζαµί» στην Πόλη του Κουβέιτ.

25 Εικ. Π Οι Πύργοι του Κουβέιτ, το πιο γνωστό αξιοθέατο της χώρας. Εικ. Π Σύναψη µιας επιχειρηµατικής συµφωνίας στην Πόλη του Κουβέιτ.

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Πληθυσμός 28,5 εκατομμύρια 5,5 από τα οποία δεν είναι Σαουδάραβες SAGIA Saudi Arabian General

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Qatar) - Dawlat رطق ةلود) Εικ. 5.1 Το νησί Μαργαριτάρι (µελλοντική άποψη). 1 Ο Γίγαντας του Φυσικού Αερίου, το Κατάρ. Το Κατάρ βρίσκεται στο κέντρο του Περσικού Κόλπου, µια

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ DR ALI OTHMAN BADRI SINDI MINISTER OF PLANNING, KURDISTAN REGION, IRAQ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ.

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ. Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. Από: Embαssy ο - Office ο Econ. & Com. Affairs Αποστολή: Πέµπτη, 10 Ιουλίου 2014 4:36 µµ Προς: 'Embαssy ο - Ο8 of Econ. & Com. Affairs' Θέµα: Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ MUSTAFA OSMAN ISMAIL ALAMIN MINISTER OF INVESTMENT, REPUBLIC OF SUDAN TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ABBAS ALI AL-NAQI SECRETARY GENERAL, ORGANIZATION OF ARAB PETROLEUM EXPORTING COUNTRIES, STATE OF KUWAIT TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν

Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν al-bahrayn) Mamlakat -نيرحبلا ةكلمم) Εικ. 7.1 - The Bahrain Financial Harbor φιλοδοξεί να γίνει το Τραπεζικό και Χρηµατοοικονοµικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου (µελλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Umān) - Sultanat سلطنة ع مان) Εικ. 8.1 Το µεγάλο τζαµί του Σουλτάνου Qaboos µπορεί να φιλοξενήσει µέχρι και 20.000 προσκυνητές. 1 Η χώρα των µαχαιριών khanjar, των µουσουλµάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξεγέρσεων Οι πρόσφατες εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 Τρία καίρια ερωτήματα Από που θα έρθει η ανάκαμψη; Ποιες είναι οι απόψεις των επενδυτών γιατοεπιχειρηματικόπεριβάλλον στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν με την πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είναι φανερό πως

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς:

CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE <ecocom- jeddah@mfa.gr> Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς: .7 r, λι-, φ0η κε Info νι Από: CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς: keeuhcci; info@acci.gr; Helen Foti; excom; Arab

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ PANAGIOTIS MIHALOS SECRETARY GENERAL FOR INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS, MINISTRY OF FOREING AFFAIRS, GREECE TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the

Διαβάστε περισσότερα

Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας

Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας Η στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, το Ευρώ & τις σχέσεις Κράτους - Οικονομίας Δεκέμβριος 2008 0840 / Διάγραμμα 1 Public Issue: Πηγές στοιχείων Κλίμακα στάσεων απέναντι στον

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία τηςμελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία της μελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας

Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας as- - Al-Mamlakah al-'arabiyyah ةيدوعسلا ةيبرعلا ةكلمملا) Sa'ūdiyyah) Εικ. 9.1 - Προσκυνητές στη Μέκκα, την πόλη που γεννήθηκε ο Προφήτης του Ισλάµ, ο Μωάµεθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αλλά και άλλων χημικών προϊόντων παγκοσμιώς. Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας καθώς έχει ευρεία χρήση. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ LIWA SMAYSIM MINISTER OF TOURISM AND ANTIQUITIES, REPUBLIC OF IRAQ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε.

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. Στα πλαίσια της συµµετοχής της MERIT Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. στη δηµόσια εγγραφή της Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη Α.Β.Ε. στο Χ.Α.Α, σας αποστέλλουµε πληροφοριακό υλικό σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 Επισκόπηση της κινεζικής οικονομίας 2 Διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Κίν 3 Προοπτικές 4 Οδηγός επιχειρείν 1 Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 Λονδίνο, 4 Δεκεμβρίου 215 Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο Σύμφωνα με τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 10: Αντιαποικιοκρατικά Κινήματα και Αραβικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ Το γκολφ αποτελεί μία ιδιαίτερα υποσχόμενη επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα, λόγω των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξής του σε μια χώρα που έχει ολιγάριθμα σχετικά με τις δυνατότητές της λειτουργούντα

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας

Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρήσεων» Λάρισα 23 Μαίου 2013 Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Παρουσίαση από Δημήτριο Μίχα Σύμβουλο Ο.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα

Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα Muttahidah) - Al Imarat al Arabiyah al الا مارات العربي ة المت حد) Εικ. 2.1 - «Το Φοινικόδεντρο», σύµπλεγµα τεχνητών νησιών στο Ντουµπάι. 1 Η χώρα του Παραµυθιού, τα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών (web: http://www.minfin.bg/en/page/542) και τα ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στην Κύπρο Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί γίνεται ένας πόλεμος ;

Γιατί γίνεται ένας πόλεμος ; Γιατί γίνεται ένας πόλεμος ; Τα παρασκήνια της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ το 1991 Μέρος ύλης από το μάθημα Κατασκευή μοντέλων και διαχείριση Φυσικών Πόρων 1, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Τα έξοδα για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΤΖΕΝΤΑΣ. Συντάκτης Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Α Ο.Ε.Υ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΤΖΕΝΤΑΣ. Συντάκτης Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Α Ο.Ε.Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΤΖΕΝΤΑΣ Συντάκτης Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Α Ο.Ε.Υ. 1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SAMA) Καταβολή επιπλέον βοηθήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ν. 4019/2011)

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ν. 4019/2011) (Ν. 4019/2011) ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» Α.Σ. «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»» Γιώργος Μπιθυμήτρης Σύμβουλος συγχρηματοδοτούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Προϊστάμενος : Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α 1 Οκτώβριος 2014 ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (008) ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας 12 10 8 6 4 2 0-2 % 1999 Η δυναµική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ 7 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap. 1 Eurochambers Economic Survey 2011 Οκτώβριος 2010 TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.gr GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION 2 ΠΙΚΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ

Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ Al-Iraqiyah) Al-Jumhuriyah -ةيقارعلا ةيروهمجلا) Εικ. 3.1 - Ο µιναρές Malwaiya του 9 ου αιώνα µ.χ. στη πόλη Σαµάρα! 1 Η Γη στις όχθες των δύο ποταµών, η Μεσοποταµία, η ηµοκρατία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2012) XXX σχέδιο ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κράτος μέλος: Ελλάδα που συνοδεύει το έγγραφο ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Καριέρα στη Ναυτιλία Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Επαγγελματικός Σύνδεσμος Εγχώριας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας Ιανουάριος 1989: Ίδρυση ΚΝΕ από 17 Μέλη Στόχοι: Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Η Unilever είναι μία από τις κορυφαίες προμηθέυτριες εταιρείες στον κόσμο, που μεταφέρουν με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Που βρίσκεται; Ξεκινώντας από τον βορρά και προχωρώντας προς το νότο διακρίνονται τέσσερις φυσικές περιοχές που διαφέρουν μεταξύ τους: το Γερμανικό Βαθύπεδο (Norddeutsche Tiefebene), τα Μεσαία

Διαβάστε περισσότερα

Η Προοπτική Ανάπτυξης του Κυπριακού Τουρισµού µέσω των PPPs Αντώνης Πασχαλίδης Υπουργός Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού 1 Τι είναι οι Συµπράξεις ηµοσίου Ιδιωτικού Τοµέα; PPP s: είναι ευρέως γνωστές,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά εν έτει 2015 24.6.2015

Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά εν έτει 2015 24.6.2015 Θέση φωτογραφίας Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά εν έτει 2015 24.6.2015 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ζούμε στον πλανήτη Γη και από την πρώτες έως τις τελευταίες ημέρες μας αντιμετωπίζουμε κινδύνους που απειλούν το άτομο, την

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια της εκδήλωσης What s Next Κεφαλαιοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Washington 23 Μαρτίου 2010 Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

«ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την επωνυμία «ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής «η Εταιρεία») κατ άρθρο 13 παρ. 10 του Κ.Ν. 2190/1920 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ενόψει

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας: «Θεσµική εφαρµογή των θεµελιωδών δικαιωµάτων».υπόθεση Κλόντια Σίφερ.

Θέµα εργασίας: «Θεσµική εφαρµογή των θεµελιωδών δικαιωµάτων».υπόθεση Κλόντια Σίφερ. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου. Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα «Συνταγµατικό ίκαιο», 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στη

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Παρουσίαση Φεβ 2013

Εταιρική Παρουσίαση Φεβ 2013 Εταιρική Παρουσίαση Φεβ 2013 Η εταιρεία Η DOPPLER ΑΒΕΕ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2000. Τον Νοέμβριο του 2000 η εταιρεία εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο επιφάνειας 4500 τ.μ. στο Βιομηχανικό Πάρκο Πολυκάστρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Πειραιάς, 23 Απριλίου 2014 ΤΜΗΜΑ: Εμπορίου Αρ. Πρωτ.: 2476 Πληροφορίες: Ε. Ξενάκη Τηλέφωνο: 2104177241-5

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Α ΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Τζέντα, 19 Μαϊου 2014 Α.Π.Φ. 750.3.ΑΣ 182 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ:

Διαβάστε περισσότερα

<<Ο αξιόπιστος συνεργάτης στις επιχειρηµατικές σας σχέσεις µε την Βουλγαρία>>

<<Ο αξιόπιστος συνεργάτης στις επιχειρηµατικές σας σχέσεις µε την Βουλγαρία>> ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Η Βουλγαρία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς

Έκθεση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Έκθεση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάπτυξη Τουριστικών Αγορών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν και Κουβέιτ Ετοιμάστηκε για τον ΚΟΤ Από την Κοινοπραξία CYMAR Market Research Ltd - Markeway Ltd. Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο»

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» 1. Εθνικό πλαίσιο επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Σκοπός του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (νόμος 3468/2006 ΑΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λευκωσία, 29-03-2010 ΘΕΜΑ: «Το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου» Το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τις δυσανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...1 1. Εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ...1 2. Σύσταση εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ MEGA 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

«Η ιστορία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας» Ευάγγελος Παππάς Πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E.

«Η ιστορία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας» Ευάγγελος Παππάς Πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E. «Η ιστορία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας» Ευάγγελος Παππάς Πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E. Ηµερίδα Τεχνικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας ΤΕΕ/Τµήµα Ανατολικής Μακεδονίας «Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα

Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα Το υφιστάµενο νοµικό καθεστώς προδιαγράφει σε σηµαντικό Βαθµό αρκετούς περιορισµούς ενός επιχειρηµατικού σχεδίου Βασικά Θέµατα Νοµικό Πλαίσιο Επιχειρήσεων Επιλογή Νοµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Hλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός. (Αναλυτές)

ΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Hλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός. (Αναλυτές) ΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Hλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός (Αναλυτές) Copyright: H. Konofagos & N. Lygeros on line Η θαλάσσια (offshore) παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Ονοματεπώνυμο: Τάσιος Ανδρέας Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Δεκέμβριος 2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ H NEA ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ H NEA ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Αγαπητοί συνεργάτες, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ H NEA ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Η εταιρεία GREAT Greek Exports and Trade με χαρά σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην 2 η Δ.Ε. FOODAFRICA Cairo

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. 30, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ Dr. NABIL DMAIDI MINISTER OF TRANSPORTATION, PALESTINE TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 (τεύχος 6 ο Νο 265) Η ενημερωτική Εγκύκλιος περιλαμβάνει πληροφορίες για θέματα διεθνών συνεργασιών, διαγωνισμών, εκθέσεων, προμηθειών, αναφορές για οικονομικόεπιχειρηματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα παγκόσμια έσοδα της PwC για το οικονομικό έτος 2015 αυξάνονται κατά 10% σκαρφαλώνοντας στα 35,4 δις δολάρια

Τα παγκόσμια έσοδα της PwC για το οικονομικό έτος 2015 αυξάνονται κατά 10% σκαρφαλώνοντας στα 35,4 δις δολάρια Δελτίο Τύπου Ημερομηνία: 06 Οκτωβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ Follow/retweet: @pwc_greece

Διαβάστε περισσότερα

H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις.

H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις. H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις. 1 Το MICE παρουσιάζει σχετικά μικρό βαθµό εποχικότητας % 2010 Ιαν 2 Φεβ Μαρ 5

Διαβάστε περισσότερα

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Το βελγικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει το 2,9% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε., το 4% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 0,97% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ (στοιχεία 2014). Το Βέλγιο είναι ένας σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Ίδρυση εταιρείας: Υπάρχει υπηρεσία ενός «παραθύρου» (one window shop) στο Υπουργείο Φόρων, η οποία εκδίδει άδεια για την ίδρυση νέας εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ - ΕΠΕΙΓΟΝ Τζέντα, 6 Mαϊου 2014 Α.Π.Φ. 700/Β.1.ΑΣ 163 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡϟΑ, 4 Ιουνίου 2013, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου:

Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡϟΑ, 4 Ιουνίου 2013, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡϟΑ, 4 Ιουνίου 2013, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Κύρωση των Συµφωνιών:

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 Τίτλος : Απουσιάζει ο Τουρισμός από τον προεκλογικό διάλογο Ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα τηλεμαχίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Οι εξαγωγές αποτελούν το «κλειδί» για την αναθέρµανση της ελληνικής οικονοµίας. Με δεδοµένη την αδυναµία της εγχώριας αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

I N D E X. 1...About us...σελ. 1. 2...Location...σελ. 4. 3...Building Plans...σελ. 6. 4...West Road...σελ. 15. 5...Summer 2007...σελ.

I N D E X. 1...About us...σελ. 1. 2...Location...σελ. 4. 3...Building Plans...σελ. 6. 4...West Road...σελ. 15. 5...Summer 2007...σελ. I N D E X 1...About us...σελ. 1 2...Location...σελ. 4 3...Building Plans...σελ. 6 4...West Road...σελ. 15 5...Summer 2007...σελ. 21 1 Η πρώτη από τις εταιρίες που αποτελούν πλέον την Ellinas Group, µετράει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ FOODEX 2015 ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ FOODEX 2015 ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ FOODEX 2015 ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΝΕΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 05 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 11:00 19:00 Αξιότιµοι εκπρόσωποι του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων Δελτίο Τύπου Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του τεχνικού δυναμικού στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υ/Α: Παρουσίαση της Εθνικής και Διεθνούς Εμπειρίας

Ο ρόλος του τεχνικού δυναμικού στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υ/Α: Παρουσίαση της Εθνικής και Διεθνούς Εμπειρίας Ο ρόλος του τεχνικού δυναμικού στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υ/Α: Παρουσίαση της Εθνικής και Διεθνούς Εμπειρίας 8 χρόνια στον Πρίνο: Απασχόληση και συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία Δρ. Ντίνος Νικολάου,

Διαβάστε περισσότερα

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά Νότια Ευρώπη Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα H ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ ανήλθε στο 44% το 1995, θα έχει αυξηθεί κατά 65% μέχρι το 2025 και έως και 80% για το φυσικό αέριο. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα