ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ; ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Υποβληθείσα στον καθηγητή ΚΑΡΑΣΣΑΒΟΓΛΟΥ Γ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ; ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Υποβληθείσα στον καθηγητή ΚΑΡΑΣΣΑΒΟΓΛΟΥ Γ."

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ (Π.Σ Ε) ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ; ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Υποβληθείσα στον καθηγητή ΚΑΡΑΣΣΑΒΟΓΛΟΥ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΕΝΑΡΞΗ: 6/6/2003 ΠΑΡΑΔΟΣΗ; 12/2/2004 Από την σπουδάστρια ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Εθνικής ΑντιστάΟΕως 53, 60100, Κατερίνη, Τηλ /76936

2 IV ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1.1 Ι ' Περίοδος Ιδρυση Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης 1.2 2^ Περίοδος Ίδρυση Νοσοκομείων ως Ν.Π.Δ.Λ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2.1 Εισαγωγή στα «Συστήματα Υγείας» 2.2 Κριτήρια διάκρισης συστημάτων υγείας 2.3 Φιλελεύθερα συστήματα υγείας (συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης) 2.4 Μικτά συστήματα υγείας (συστήματα κοινωνικής ασφάλισης- το πρότυπο του Bismark) 2.5 Τα εθνικά συστήματα υγείας (το πρότυπο του Beveridge) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 3.1 Εθνικό Σύστημα Υγείας (Νόμος 1397/1983) Εφαρμογή Εθνικού Συστήματος κατά την περίοδοί Είσοδος του Ιδιωτικού τομέα στην Νοσοκομειακή Περίθαλψη (Νόμοι: 2071/1992, 2194/1994, 2519/1997) 3.3Σύσταση Ανωνύμων Εταιρειών από τα Πε.Σ.Υ. (Νόμος 2889/2001) Ιδιωτικοποίηση Δευτερευουσών Υπηρεσιών Νοσοκομείων (φύλαξη και καθαριότητα χώρων) Ιδιωτικοποίηση Κύριων Υπηρεσιών Νοσοκομείων- Απογευματινά Ιατρεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 4.1 Οικονομικοί πόροι Δημόσιων Ιδρυμάτων Υγείας (Νόμος 1397/1983 Ε.Σ.Υ.) Αδυναμία ελέγχου των νοσοκομειακών δαπανών 4.2 Οικονομικοί πόροι Πε.Σ.Υ. (Νόμος 2889/2001) 4.3 Μέθοδοι αποζημίωσης των Προμηθευτών στο Ελληνικό σύστημα υγείας και ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών 4.4 Νομοθετικό πλαίσιο προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία 4.5 Προβλήματα εφαρμογής στις διαδικασίες προμηθειών σελίδα

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 5.1 Ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας Απαξίωση Δημόσιας περίθαλψης Ανεπίσημες πληρωμές- Ιδιωτικοποίηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΜΗΣΕΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 56 57

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η καταγραφή του φαινομένου της Ιδιωτικοποίησης στη Δημόσια Νοσοκομειακή περίθαλψη. Στο 1 κεφάλαιο γίνεται μια αναλυτική ιστορική αναδρομή που αφορά, την αφετηρία και την μετέπειτα πορεία της κοινωνικής ασφάλισης και των δομών που λειτουργούσαν κατά την περίοδο αυτή για την παροχή υπηρεσιών υγείας, με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και συνολική παρουσίαση των νόμων και των προτάσεων που αποτέλεσαν την βάση για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο 2 κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια εκτενής αναφορά στα κριτήρια διάκρισης των συστημάτων υγείας καθώς και στα μοντέλα συστημάτων υγείας που έχουν επικρατήσει διεθνώς, με ανάλυση των κύριων χαρακτηριστικών, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας σε σχέση με την ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας. Στο 3 κεφάλαιο αναφέρονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν την οργάνωση και λειτουργία της νοσοκομειακής περίθαλψης μετά το Αναλύεται ο πρώτος νόμος που αψορά την σύσταση του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας, η δεκάχρονη πορεία του, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του και τα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα είχαμε διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες, είτε καταργούσαν εντελώς το νόμο του Ε.Σ.Υ. με σαφείς τάσεις ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας (Ν.2071/1992), είτε αποκαθιστούσαν ή εκσυγχρόνιζαν το Ε.Σ.Υ. (Ν.2194/1994, Ν.2519/1997), είτε τέλος προέβλεπαν την ιδιωτικοποίηση κύριων και δευτερευουσών υπηρεσιών της Δημόσιας Νοσοκομειακής περίθαλψης μέσα από την σύσταση Ανώνυμων εταιρειών (Ν.2889/2001). Στο 4 κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στους οικονομικούς πόρους χρηματοδότησης των Δημόσιων Νοσοκομείων καθώς και στις μεθόδους αποζημίωσης των προμηθευτών υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον αναλύονται τα διοικητικά μέσα διαχείρισης αυτών των πόρων, με σκοπό να καταστούν σαφείς οι λόγοι, για τους οποίους τα νοσοκομεία δεν δύναται να λειτουργήσουν αποδοτικά, μειώνοντας τις δαπάνες τους και παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

5 Στο 5 κεφάλαιο καταγράφονται και αναλύονται οι αδυναμίες της Δημόσιας Νοσοκομειακής περίθαλψης, οι οποίες οδηγούν στην απαξίωσή της από τους πολίτες, με τελικό αποτέλεσμα, την ιδιωτικοποίησή της μέσα από έντονα φαινόμενα παραοικονομίας και επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών. Στο 6 κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις, όπως αυτά προκύπτουν, από τη συνολική παρουσίαση και ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Νοσοκομειακής περίθαλψης.

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1.1 1' Περίοδος Ίδρυση Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης Μετά την ττερίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η πρώτη συνταγματική κυβέρνηση που επέδειξε δραστηριότητα όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών ήταν η κυβέρνηση Α. Μιαούλη ( ) με την ίδρυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του Ταμείου Συντάξεων των Δημοσίων Υπαλλήλων και την νομοθέτηση του φόρου αποζημίωσης των θυμάτων από ατυχήματα στα μεταλλεία (1861). Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι υπήρξε κακοδιαχείριση όσον αφορά τα έσοδα των ταμείων αυτών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή δημοσίων εσόδων^ Πέρασαν 60 χρόνια χωρίς αξιόλογη κρατική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα. Το 1922 επί πρωθυπουργίας του Δ. Γούναρη ψηφίστηκε ο Νόμος 2868/ ο οποίος θέσπισε την υποχρέωση του κράτους και των εργοδοτών για τη δημιουργία κλαδικών ταμείων με σκοπό την κάλυψη εργατών σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 70 εργαζόμενους και οι οποίες λειτουργούσαν πάνω από μία τριετία. Με το Νόμο 2882/1922 ιδρύεται το Υπουργείο Υγιεινής και Κοινωνικής Πρόνοιας. Το επίπεδο περίθαλψης την εποχή εκείνη ήταν υποτυπώδες. Οι Δήμοι και οι κοινότητες ασκούσαν τον έλεγχο των λίγων Δημοτικών Κοινοτικών νοσοκομείων, εξαίρεση αποτελούσαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της εποχής όπως ο «Ευαγγελισμός», «Ερυθρός Σταυρός», ενώ υπήρχαν λίγα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το 1925 άρχισαν να εμφανίζονται κλαδικά ταμεία για τη συνταξιοδότηση (και αργότερα για την περίθαλψη) επαγγελματιών; δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γιατρών, φαρμακοποιών, χρηματιστών, τελωνειακών, πρακτόρων ναυτιλίας, εργολάβων δημοσίων έργων, εμπόρων κ.λ.π. 1. Τσαλίκης Γ. «Η θεμελίωση της (Ανη)κοινοινικής ασφάλισης στην Ελλάδα » σελ24, σ ασφάλιση Υγείας στην Ελλάδα», Εκδόσεις Θεμέλιο Αθήνα 2001.

7 Στην ίδια περίοδο εμφανίστηκαν και ασφαλιστικά ταμεία για ομάδες μισθωτών εκτεθειμένων σε ιδιαίτερους επαγγελματικούς κινδύνους ή εποχιακή ανεργία όπως καττνεργάτες, μυλεργάτες κ.λ.π.. Τα περισσότερα κλαδικά ταμεία ενισχύθηκαν με κρατική συνεισφορά από ειδικούς έμμεσους φόρους ή «κοινωνικούς πόρους». Το ύψος βέβαια των κοινωνικών πόρων διέφερε δραματικά μεταξύ των ταμείων κυρίως ανάλογα με την πολιτική και οικονομική ισχύ των μελών τους. Το σύνολο των ασφαλισμένων από τα κλαδικά ταμεία το 1929 ήταν άτομα ' Περίοδος Ίδρυση νοσοκομείων ως Ν.Π.Δ.Δ. Το 1934 με τον Νόμο 6298 ιδρύεται το Ι.Κ.Α. (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) που αφορούσε τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα για τους ανασφάλιστους εργάτες και υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και τη θέσπιση γενικών αρχών για τις υγειονομικές παροχές των υπαρχόντων κλαδικών ταμείων. Η λειτουργία του Ι.Κ.Α. ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα το 1937 λόγω οικονομικών προβλημάτων και κάλυπτε από τη μία ασφάλιση υγείας και ιατρικές παροχές και από την άλλη σύνταξη και ανεργία. Με τη δημιουργία του Ι.Κ.Α. καθιερώθηκε οριστικά το καθεστώς της κλαδικής ασφάλισης, των κεκτημένων δικαιωμάτων και της πολυνομίας^. Με το Νόμο 965 /1937 άρχισε να οικοδομείται η νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο το Δ.Σ των δημόσιων νοσοκομείων ρύθμιζε το τιμολόγιο των νοσηλίων και ο Υπουργός Υγιεινής το ενέκρινε. Οι πηγές χρηματοδότησης ήταν η ετήσια κρατική επιχορήγηση, τα νοσήλια των ασφαλιστικών οργανισμών, οι ίδιες πληρωμές των ασθενών, επιχορηγήσεις από τους δήμους, κληρονομιές κ.λ.π.. Στη συνέχεια με τον Νόμο 2769/41 ιδρύθηκαν προσωρινά κρατικά νοσοκομεία για τις ανάγκες του πολέμου τα οποία παρέμειναν και μετά τη λήξη του^. 2. Τσαλίκης Γ. «Η θεμελίαχιη της (Αντί)κθ(νωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα )» σελ-36,στο Κυριόπσυλος Γ. «Η ασφάλιση Υγείας στην Ελλάδα»,Εκδόσεις θεμέλιο Αθήνα Πολύζος Ν. «Δευτεροβάθμια - Τριτοβάθμια περίθαλψη» σελ 147, στο «Μελέτη για το Σχεδίασμά και την Οργάνωση των Υπηρεσιών Υγείαφ), Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθήνα 1994.

8 Δεύτερη σημαντική αλλαγή της περιόδου αυτής ήταν η ψήφιση του Νόμου 4169/61 σύμφωνα με τον οποίο, δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) για να καλύψει τον αγροτικό πληθυσμό, δηλαδή περίπου το 51% του συνολικού πληθυσμού. Η έννοια του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα ξεκίνησε τυπικά το 1952 με τον Νόμο της κυβέρνησης Παπάγου (Νόμος 2593/52) ο οποίος έβαλε τις θεσμικές βάσεις για την οργάνωση μονάδων υγείας, κυρίως των νοσοκομείων με την οργάνωση τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την καθιέρωση των νοσηλίων'*. Στην συνέχεια στις δεκαετίες '60 και 70 παρουσιάστηκε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, δημιουργήθηκαν νέες επιχειρήσεις και τράπεζες οι οποίες δημιούργησαν τους δικούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με χρηματοδότηση κυρίως από εισφορές εργοδοτών (π.χ. κέρδη τραπεζών), παρέχοντας υψηλής ποιότητας ασφαλιστική κάλυψη σε όχι περισσότερο από το 3% του συνολικού πληθυσμού. Κατά την περίοδο αυτή ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται αρκετά. Ο ερχομός όμως της δικτατορίας ( ) πρόσθεσε αρκετά προβλήματα αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες που αναφέρονται στο σχέδιο για την «Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη» του Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου αυτού ήταν, η επέκταση του δημόσιου τομέα στην παραγωγή υπηρεσιών, με την δημιουργία νέων δημόσιων νοσοκσμείων, η γεωγραφική ανακατανομή των υπηρεσιών με σκοπό την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην παροχή υπηρεσιών υγείας, οι βελτιώσεις στις υπηρεσίες υγείας για τον αγροτικό πληθυσμό και τέλος η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μεγάλης έλλειψης νσσηλευτικού προσωπικού. Το 1973 που τελείωσε ο χρόνος εφαρμογής του σχεδίου μόνο ένα μικρό μέρος των στόχων είχε επιτευχθεί. Ωστόσο σ αυτή την περίοδο παρουσιάστηκαν οι πρώτες προτάσεις για ένα εθνικό σύστημα υγείας. 4. Πολύζος Ν. «Η Διαχείριση του υγειονομικού συστήματος : η εμπειρία και η προοππκή» σελ. 47, στο Κυριόπουλος Γ. κ.α. «Προτεραιότητες για την αναμόρςχοση της διοίκησης - διαχείρισης του συστήματος υπηρεσιών υγείας». Εκδόσεις Θεμέλιο Αθήνα 2000.

9 Συγκεκριμένα είχε προταθεί η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Υγείας το οποίο θα συντόνιζε τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και θ αναλάμβανε την κύρια ευθύνη για το σχεδιασμό του υγειονομικού τομέα. Το σχέδιο προέβλεπε τη σταδιακή εγκαθίδρυση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας βασισμένο στους οικογενειακούς γιατρούς που θα αμείβονταν κατά κεφαλήν ασφαλισμένου, αντικαθιστώντας τους υπάρχοντες ιδιώτες ειδικευμένους γιατρούς. Προβλεπόταν ακόμη η δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα μπορούσε να γίνει η ενιαία πηγή χρηματοδότησης του υγειονομικού τομέα και θα συγκέντρωνε όλες τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ θα είχε την δυνατότητα να πληρώσει γιατρούς και νοσοκομεία στη βάση της αμοιβής κατά πράξη, μετά από διαπραγματεύσεις με τους ιατρικούς συλλόγους. Και αυτό το σχέδιο δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγω της «στρατιωτικής γραφειοκρατίας». Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας μια ομάδα εργασίας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις για την οργάνωση του συστήματος, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην έκθεση αυτή το πρόβλημα της παραοικονομίας στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα προτάθηκε: Η δημιουργία μιας ενιαίας Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Ενοποίηση των μεγαλυτέρων ασφαλιστικών φορέων (Ι.Κ.Α., Ο.Γ.Α., Τ.Ε.Β.Ε.) και κάθε άλλου ταμείου που θα ήθελε να συμμετάσχει. Το συντονισμό και τη συνεργασία των υπαρχόντων ταμείων για την κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού. Το 1979 με το Προεδρικό Διάταγμα 957/79 καθιερώθηκε το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο ως μέθοδος αποζημίωσης των νοσοκομείων από τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Η διαφορά όμως μεταξύ του ονομαστικού (κλειστό νοσήλιο) με τις πραγματικές τιμές (μέσο ημερήσιο κόστος νοσηλείας), ήταν μεγάλη και είχε ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της ισορροπίας στους νοσοκομειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση για πρώτη φορά ελλειμμάτων. Το 1980 ο υπουργός Υγείας καθηγητής Σ. Δοξιάδης προσπάθησε να περάσει νόμο για τη δημιουργία ενός φορέα κυβερνητικού προγραμματισμού για 5. Καρόκης Λ, Σισσύρας Λ, «Οργάνοχιη κι ι Χρημαεοδότηση» σελ.55, στο ((Μελέτη για το Σχεδίασμά και την Οργάνωση tcov Υπηρεσιών Υγείας, Ανάλυση και Δομή του Συστήματοφ», Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικάιν Ασφαλίσεων, Αθήνα 1994.

10 τον συντονισμό του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας. Επιχείρησε επίσης ν αναπτύξει ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δυστυχώς όμως η αντίδραση των γιατρών και των πολιτικών ακόμα και μέσα στο κυβερνών κόμμα ήταν μεγάλη και έτσι αυτή η πρόταση δεν έγινε ποτέ νόμος.

11 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2.1 Εισαγωγή στα «Συστήματα Υγείας» Πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή και ανάλυση των κυριοτέρων συστημάτων υγείας θα ήταν χρήσιμο πρώτα, να αναφερθούμε στον εννοιολογικό προσδιορισμό των όρων «Υγεία» και «Σύστημα Υγείας». Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως «Υγεία» ορίζεται η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και όχι μόνο η απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση και το επίπεδο υγείας ενός πληθυσμού δεν περιλαμβάνει μόνο τους κλασικούς δείκτες «αρνητικής» υγείας, δηλαδή της θνησιμότητας και της νοσηρότητας, αλλά και τους θετικούς δείκτες αυτοεκτίμησης της κατάστασης υγείας από τα ίδια τα άτομα. Ως «Σύστημα Υγείας» σύμφωνα πάλι με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ορίζεται το σύνολο των ανθρωπίνων, υλικών και χρηματικών πόρων καθώς επίσης και των οργανισμών, ιδρυμάτων και φορέων οι οποίοι συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη ρύθμιση και την επιτέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων ή «δράσεων υγείας» με πρωταρχικό σκοπό τη βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας και περιλαμβάνει όχι μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά όλα τα κοινωφελή και ιδιωτικά ιδρύματα που είναι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Με άλλα λόγια δεν περιλαμβάνει μόνο την ιατρική περίθαλψη αλλά και υπηρεσίες όπως η πρόληψη, η ενημέρωση, η υγιεινή της κατοικίας και της εργασίας, ο οικογενειακός προγραμματισμός κ.λ.π. 2.2 Κριτήρια διάκρισης συστημάτων υγείας Τα κριτήρια διάκρισης των υγειονομικών συστημάτων που είναι περισσότερο αποδεκτά και υιοθετούνται και από τον 0.0.Σ.Α. είναι: 6. Κυριόπουλος Γ, Γκρέγκορυ Σουζόοΰ, Οικονόμου X «Υγεία κ Λη&υσμό», εκδόσεις Παπαζήση Αθήνα 2003 σελ. 20 ι Υτιηρεσίες Υγείας c

12 11 I. Η πηγή χρηματοδότησης II. Η μέθοδος αποζημίωσης των προμηθευτών υπηρεσιών υγείας III. Η κρατική παρέμβαση Όσον αφορά την ττηγή χρηματοδότησης των υγειονομικών συστημάτων, δηλαδή την προέλευση των οικονομικών πόρων, αυτή μπορεί να προέρχεται από: Τον Δημόσιο τομέα Τον Ιδιωτικό τομέα Την ασφάλιση υγείας Σύμφωνα με μια άλλη προσέγγιση οι οικονομικοί πόροι μπορεί να προέρχονται από: α)το Δημόσιο ( Ασφαλιστικά ταμεία, Υπουργείο Υγείας κ.λ.π.) β) τις εργοδοτικές εισφορές, γ) την τοπική κοινότητα, δ) τα νοικοκυριά, ε)τη βοήθεια από το εξωτερικό, στ) τις εθελοντικές οργανώσεις και ζ) άλλες πηγές Οι μέθοδοι αττοζημίωσης των προμηθευτών για τους μεν γιατρούς, είναι οι εξής: Αμοιβή κατά πράξη: με αυτήν την μέθοδο η πληρωμή του γιατρού γίνεται είτε από τον ασθενή, που κατόπιν μπορεί να εισπράξει μέρος ή όλο το ποσό από τον ασφαλιστικό του φορέα, είτε απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα βάσει προσυμφωνημένων τιμολογίων. Η επιλογή του γιατρού συνήθως είναι στην ευχέρεια του ασθενούς. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο ασθενής έχει να επιλέξει από ένα κατάλογο γιατρών συμβεβλημένων με τον ασφαλιστικό του φορέα. Αμοιβή με μισθό: γίνεται με βάση το χρόνο που διαθέτει ο γιατρός για την παροχή ενός φάσματος υπηρεσιών, ανάλογα με την ειδικότητα του, άσχετα με τον όγκο ή την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το ύψος της αμοιβής είναι αποτέλεσμα συλλογικών συνήθως διαπραγματεύσεων μεταξύ ασφαλιστικών φορέων και ιατρικών συλλογών ή διοικητικών αποφάσεων της κυβέρνησης.0 γιατρός μπορεί να είναι μόνιμος, με σύμβαση αορίστου χρόνου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου και πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Αμοιβή με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων στη λίστα των ασθενών. Με αυτή τη μέθοδο ο γιατρός αμείβεται με κάποιο προσυμφωνημένο ποσό κατά κεφαλήν. Έτσι το εισόδημα του καθορίζεται από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον κατάλογο του. Το ποσό αυτό πληρώνεται άσχετα με τη χρησιμοποίηση ή όχι των υπηρεσιών του γιατρού και φυσικά άσχετα με τον αριθμό

13 12 επισκέψεων του ασθενούς. Οι βασικές μέθοδοι αποζημίωσης των νοσοκομειακών μονάδων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν είναι οι εξής: Η εκ των υστέρων - αναδρομική : Η εκ των προτέρων - προοπτική Η εκ των υστέρων απο^ηυίωση γίνεται με βάση το ημερήσιο νοσήλιο. Υπάρχουν τρεις τύποι ημερήσιου νοσηλίου ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού του. Κλειστό ημερήσιο νοσήλιο. Αποτελεί ένα πάγιο ποσό που καταβάλλεται στο νοσοκομείο για κάθε μέρα νοσηλείας του ασθενούς, ανεξάρτητα από το είδος και την ποσότητα των υπηρεσιών που θα του παρασχεθούν την ημέρα αυτή και το οποίο υποτίθεται πως καλύπτει το μέσο κόστος νοσηλείας του ασθενούς. Ανοικτό ημερήσιο νοσήλιο. Σε αυτό ο υπολογισμός του κόστους νοσηλείας γίνεται με τον διαχωρισμό του σε σταθερό κόστος, που περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές και διοικητικές υπηρεσίες που παρέχονται στον ασθενή και στο μεταβλητό κόστος που ισούται με την τιμή της κάθε ιατρικής πράξης, εξέτασης, επέμβασης και θεραπείας, πολλαπλασιασμένο με τον αριθμό των πράξεων που υπεβλήθη ο ασθενής κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Ευλύγιστο ή σπαστό ημερήσιο νοσήλιο. Αυτό βασίζεται σε μια πάγια ημερήσια αμοιβή, όπως το ημερήσιο κλειστό νοσήλιο, με τη διαφορά ότι το ποσό αυτό αλλάζει για κάθε ιατρική ειδικότητα - τομέα^. Η εκ των προτέοων αποζηυίωση γίνεται με την εφαρμογή α) του συστήματος των ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών, β) με τον σφαιρικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το σύστημα των «ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών». 7. Πισιμίσης Θ. «Οικονομική της Υγείθ9>, Σημειώσεις στο μάθημα, Τ.Ε.Ι Καλαμάτας 1995

14 13 ταξινομούνται οι ασθένειες κατά ομάδες σύμφωνα με τη διάγνωση και τσ κόστος υπολογίζεται με βάση το είδος της ασθένειας και την χρήση των πόρων που είναι απαραίτητοι κατά μέσο όρο για την θεραπεία της ασθένειας αυτής. Ο ασθενής δηλαδή μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο κατατάσσεται σε κάποια προσδιορισμένη και προκοστολογημένη διάγνωση και η δαπάνη καταβάλλεται στο νοσοκομείο από τον ασφαλιστικό οργανισμό μέσα στο ίδιο έτος. Η μέθοδος αυτή βοηθάει στη μείωση της διάρκειας νοσηλείας και στη μείωση του κόστους λόγω μη πραγματοποίησης πολλών και περιττών εξετάσεων. Η αποζημίωση των νοσοκομειακών μονάδων με σ φ α ιρ ικό π ροϋ π ολογισ μό χρησιμοποιεί ως βάση τη δραστηριότητα του νοσοκομείου κατά τα προηγούμενα χρόνια και κάνει εκτίμηση του έργου που πρόκειται να παραχθεί την επόμενη χρονιά. Έτσι λοιπόν κάθε νοσοκομείο καταρτίζει έναν ετήσιο συνολικό προϋπολογισμό λαμβάνοντας υπόψη: Τον προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Την αύξηση των τιμών των αγαθών και των εισοδημάτων. Τις ιδιαίτερες ανάγκες του νοσοκομείου. Ο σφαιρικός προϋπολογισμός είναι ένα σύνολο επιμέρους προϋπολογισμών που προκύπτουν και συντάσσονται από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Είναι ένα σύστημα αποκεντρωμένης συμμετοχής στη διαχείριση των εργαζομένων, γιατρών, διοικητικών και νοσηλευτών πσυ σκοπό έχει τη συνειδητοποίηση του κόστους που προκύπτει από τις δραστηριότητες τους. Η κρατική παρέμβαση είναι εμφανής μέσα από τρεις μηχανισμούς: Οργάνωση και συντονισμός συστήματος υγείας. Χρηματοδότηση της λειτουργίας του. Άμεση παροχή υπηρεσιών. 8. Οικονόμου X. «Οι Σύ/χρσνες εξελίξεις στα συστήματα Υγείας - Προβλήματα και τάσεις» σελ. 466, σ Σακελλαρόπουλος Θ. «Η μεταρρύθμιση του Κοινωνικού κράτου9>, Εκδόσεις Κριτική Αθήνα 1999.

15 Αν και λόγω της πληθώρας των συνδυασμών και των επιλογών που υιοθετούνται στην πράξη μεταξύ των στοιχείων που συνθέτουν τα συστήματα υγείας υπάρχουν τρία κλασικά μοντέλα εμφανίζονται με διάφορες παραλλαγές. που έχουν επικρατήσει και τα οποία 2.3 Φιλελεύθερα συστήματα υγείας (συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης) Κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος αυτού είναι τα εξής: Λειτουργία συστήματος τιμών το οποίο διαμορφώνει την αγορά και την παροχή υπηρεσιών υγείας με κριτήριο την ζήτηση που εκδηλώνεται για αυτές. Η υγειονομική κάλυψη δεν είναι υποχρεωτική και παρέχεται μέσω ιδιωτικής ασφάλισης και αποτελεί προσωπική υπόθεση που απορρέει από την ελευθερία επιλογής του καθενός. Η χρηματοδότηση των συστημάτων αυτών γίνεται κυρίως από ιδιωτικές πηγές (ιδιωτική ασφάλιση υγείας δηλαδή ατομικές ή εργοδοτικές εισφορές, με βάση τον κίνδυνο που διατρέχει κάθε άτομο σύμφωνα με τα ατομικά του χαρακτηριστικά.) Συγκέντρωση των υπηρεσιών στα αστικά κέντρα και αδυναμία εφαρμογής περιφερειακών πολιτικών υγείας με συνέπεια τη δημιουργία κοινωνικών και γεωγραφικών υγειονομικών ανισοτήτων. Κατοχή των παραγωγικών συντελεστών από ιδιώτες. Η κρατική παρέμβαση περιορίζεται σε προγράμματα τα οποία καλύπτουν τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού (φτωχούς, ηλικιωμένους, ανάπηρους κ.λ.π.). Αν και οι υποστηρικτές των συστημάτων αυτών μιλούν για «κυριαρχία του καταναλωτή», στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα συστήματα αυτά αντιμετωπίζουν την υγεία ως ιδιω τικό αγαθό. Ειδικότερα έχουμε τον αποκλεισμό ασθενών από την αγορά υγείας λόγω χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος, κερδοσκοπική συμπεριφορά ιατρικού σώματος και αύξηση του κόστους των υγειονομικών υπηρεσιών. 9. Σούλης Σ. «Οικονομική της Υγειαφ», Εκδόσεις Παπαζήση Αθήνα 1999, σελ_ 63.

16 15 Κλασσικός εκπρόσωπος του συστήματος αυτού είναι οι Η.Π.Α., Η χώρα αυτή με την προηγμένη ιατρική και την πλέον εξελιγμένη Βιοιατρική τεχνολογία η οποία βασίζεται σε οικονομικές συνθήκες ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς δεν μπορεί να εξασφαλίσει: α) καθολική κάλυψη της υγείας του πληθυσμού της(30% του πληθυσμού της είναι ανασφάλιστοι) και β) να έχει ένα γενικό επίπεδο υγείας αποδεκτό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Το γεγονός αυτό αποκαλείται «αμερικανικό παράδοξο». 2.4 Μικτά συστήματα υγείας (συστήματα κοινωνικής ασφάλισης- το πρότυπο του Bismark) Τα μικτά υγειονομικά συστήματα δημιουργήθηκαν με βάση το πρότυπο του Bismark ο οποίος με μια σειρά νόμων που θεσπίστηκαν στην Γερμανία το 1880 θεμελίωσε το πρώτο οργανωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με ευθύνη των εργατών και εργοδοτών. Τα συστήματα αυτά απαντώνται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες με αντιπροσωπευτικότερους εκφραστές την Γαλλία και την Γερμανία^. Ως κύρια χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών διακρίνουμε τα παρακάτω: Το καθεστώς ασφάλισης του πληθυσμού έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η ασφάλιση υγείας θεωρείται καθολικό δικαίωμα ανεξάρτητα από το εισόδημα και την υγειονομική κατάσταση των ατόμων. Η κυριότητα των παραγωγικών συντελεστών μπορεί να είναι ιδιωτική ή δημόσια, δίνοντας έτσι ένα μικτό πλαίσιο στην προσφορά των υπηρεσιών από τους προμηθευτές. Υπάρχει κρατική παρέμβαση σε ότι αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης των προμηθευτών όπως και σε θέματα συνολικού προγραμματισμού των υπηρεσιών (έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας των ιδρυμάτων ή περιφερειακή κατανομή των υπηρεσιών)". 10. Κοντούλη -Γείτονα Μ. ((Πολιπιοή και Οικονομία της Υγείας)», Εκδόσεις Εξάντας Αθήνα 1997 σελ Θεοδώρου Μ., Σαρρής Μ., Ιούλης Σ., «Συστήματα Υγείας και Ελληνική πραγματικότητα», Εκδόσεις Θεμέλιο Αθήνα 1996, σελ

17 16 Στα συστήματα αυτά υττάρχει η θεσμική δυνατότητα της κεντρικής διοίκησης (κράτους) να συντονίζει και να ελέγχει τόσο τις μονάδες παραγωγής και διανομής υπηρεσιών υγείας (πλευρά προσφοράς) όσο και των φορέων χρηματοδότησης (πλευρά της ζήτησης)^^. Οι επεμβάσεις αυτές της κεντρικής διοίκησης, με στόχο την περιφερειακή διάρθρωση των υπηρεσιών υγείας, δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα την άριστη κατανομή των πόρων υγείας στην περιφέρεια και αυτό γιατί ακόμα και σε αυτά τα συστήματα που δεν βασίζονται αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς είναι τόσο έντονη η αρνητική στάση των παραγόντων της προσφοράς (ιατρικό σ ώ μα- λόγω του μονοπωλίου της γνώσης που κατέχουν), που επιφέρουν σημαντικά «εμπόδια» στις προσπάθειες όποιου κρατικού προγραμματισμού. 2.5 Τα Εθνικά συστήματα υγείας (το ττρότυπο του Beveridge) Τα εθνικά συστήματα υγείας, με αντιπροσωπευτικό εκφραστή το National Health Service της Μ. Βρετανίας, είχαν σαν εμπνευστή τον λόρδο Beveridge και πιο συγκεκριμένα την μελέτη του για το Σύστημα Ασφάλισης και Συναφών Υπηρεσιών και ειδικότερα το σχέδιο του για την δημιουργία ενός εθνικού συστήματος υγείας^^. Με πρωτοπόρο την Μ.Βρετανία μια σειρά από χώρες όπως η Σουηδία, η Ιταλία, η Ελλάδα κ.α. ακολούθησαν αυτό το πρότυπο με μικρές διαφοροποιήσεις. Κύρια χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι: Η κάλυψη του πληθυσμού είναι πλήρης και καθολική και χρηματοδοτείται κυρίως μέσω της φορολογίας (κρατικός προϋπολογισμός), τις ασφαλιστικές εισφορές ή από ένα μικτό σύστημα. Υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός με βάση τον οποίο καθορίζεται ο τρόπος παραγωγής και διανομής των υπηρεσιών υγείας. Η υγειονομική πολιτική όσον αφορά τον σχεδίασμά και την επιλογή προτεραιοτήτων εφαρμόζεται με γνώμονα τις ανάγκες του πληθυσμού. 12. Μπουρσανίδης X. «Αποκεντρωμένο Υπόδειγμα διαχείρισης υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα.. Σκέψεις για μια νέα αρχιτεκτονική και διοικητική κουλτούρα στο σύστημα Υγείαφ» σελ. 89, στο Κυριόπουλος Γ. κ.α. «Προτεραιότητες για την αναμόριρωση της διοίκησης - διαχείρισης του συστήματος υπηρεσιών υγείας>>. Εκδόσεις )εμέλιο Αθήνα Σουλιώτης Κ. «Ο ρόλος του ιδιωηκού τομέα στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας», Εκδόσεις Παπαζήση Αθήνα 2000, σελ 59.

18 Αποκεντρωτική λειτουργία και λήψη αποφάσεων στον τομέα της υγείας. Από όλα τα μοντέλα συστημάτων υγείας τα εθνικά συστήματα πετυχαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό περιφερειακή ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας και αυτό γιατί η συγκεντρωτική μέθοδος χρηματοδότησης από το κράτος επιτρέπει τον προσανατολισμό της προσφοράς (προμηθευτών) εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και η αγορά αδυνατεί να παρέμβει. Το μονοπώλιο της κρατικής ιδιοκτησίας στις υπηρεσίες υγείας, διευκολύνει την υλοποίηση των στόχων του κεντρικού σχεδιασμού ενώ από την άλλη μεριά, η έλλειψη συνθηκών εσωτερικού ανταγωνισμού οδηγεί σε έλλειψη οικονομικών κινήτρων και κατά συνέπεια σε μείωση της αποδοτικότητας του συστήματος και των εμπλεκομένων σε αυτό προμηθευτών.

19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 3.1 Εθνικό σύστημα υγείας (Ν. 1397/1983) Ενώ μέχρι το 1983 το Ελληνικό σύστημα υγείας με τη μορφή που είχε ανήκε στα μικτά συστήματα κατά το μοντέλο ΒίεητιαΓΚ.με την ψήφιση του Νόμου 1397/1983 (Νόμος Αυγερινού) για την εφαρμογή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ιδιαίτερα ο νοσοκομειακός τομέας μετατράπηκε σε μοντέλο Beveridge (χρηματοδότηση από το κράτος - γενική φορολογία). Ο νόμος του Ε.Σ.Υ. αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Οι κυριότερες αρχές του νόμου του Ε.Σ.Υ. όπως αυτές συνοψίζονται στο άρθρο 1 είναι οι παρακάτω: 1. Κρατική ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών. Το κράτος θα ήταν ο κύριος προμηθευτής υπηρεσιών και συνεπώς στο νοσοκομειακό τομέα δεν θα επιτρεπόταν πλέον η ίδρυση ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών. Τα υπάρχοντα ιδιωτικά νοσοκομεία εξαναγκάσθηκαν τελικά να κλείσουν αν και αρκετά αγοράστηκαν από το κράτος, ενώ τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έγιναν δημόσια. 2. Ίση κατανομή υπηρεσιών υγείας 3. Επαρκής κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή δυνατότητα να πληρώσει. 4. Αποκέντρωση των υπηρεσιών και συμμετοχή της κοινότητας στις αποφάσεις. 5. Βελτιώσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών και καλύτερη οργάνωση της παροχής υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών. 6. Ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Προβλεπόταν η δημιουργία ενός συστήματος που θα βασιζόταν στην ίδρυση των Κέντρων Υγείας και τους Οικογενειακούς γιατρούς. Τα σημαντικότερα σημεία αυτού του νόμου ήταν; Άρθρο 2: Διαίρεση της χώρας σε εννέα Υγεισνομικές Περιφέρειες.

20 19 Άρθρο 3: Δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΠΕ.Σ.Υ) στην έδρα κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Άρθρο 5: Διάκριση της ττερίθαλψης σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια η οποία παρέχεται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (ιδιώτες γιατρούς), ενώ οι δαπάνες βαρύνουν το δημόσιο ή τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα ταμεία τους. Άρθρο 6 : Στο άρθρο αυτό προβλέπεται η ίδρυση νοσοκομείων μόνο ως Ν.Π.Δ.Δ. Η ίδρυση νοσοκομείου με οποιαδήποτε άλλη νομική μορφή και η χρησιμοποίηση της ονομασίας «νοσοκομείο» ή παρεμφερούς από ιδιωτικές κλινικές απαγορεύεται, είναι υποχρεωτική δε η αναφορά «ιδιωτική κλινική» προκειμένου για ιδιωτικές κλινικές. Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού η ίδρυση, η επέκταση σε δύναμη κρεβατιών και η μετατροπή ιδιωτικών κλινικών κατά αντικείμενο ή νομική μορφή απαγορεύονται. Άρθρο 7: Ρλα τα νοσοκομεία οποιαδήποτε νομικής μορφής, υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας και Προνοίας, ανεξάρτητα από το φορέα στον οποίο ανήκουν. Άρθρο 8: Τα νοσοκομεία διακρίνονται σε Γενικά και Ειδικά. Γενικά είναι όσα διαθέτουν τουλάχιστον δύο τομείς. Χειρουργικό και Παθολογικό. Ειδικά είναι όσα διαθέτουν τμήματα κύριας νοσηλείας σε μια ειδικότητα. Τα Γενικά διακρίνονται σε Περιφερειακά και Νομαρχιακά. Άρθρο 11: Άναφέρεται η διάκριση της ιατρικής υπηρεσίας σε τομείς. Σημαντικό σημείο σ αυτό το άρθρο είναι η εμφάνιση της Κοινωνικής Ιατρικής ως ένας κύριος και ανεξάρτητος τομέας. Άρθρο 14: Το άρθρο αυτό αφορά την σύσταση Κέντρων Υγείας ως αποκεντρωμένων μονάδων των νοσοκομείων του Νομού καθώς και Περιφερειακών Ιατρείων ως αποκεντρωμένων μονάδων των Κέντρων Υγείας. Άρθρο 15: Σκοπός των Κ.Υ. α) Παροχή ισότιμης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο σύνολο του πληθυσμού της περιοχής τους και σε όσους προσωρινά διαμένουν σ'αυτήν. β) Η νοσηλεία και παρακολούθηση αρρώστων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης ή μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο. γ) Η παροχή πρώτων βοηθειών και η νοσηλεία σε έκτακτες περιπτώσεις έως τη διακομιδή των αρρώστων στο νοσοκομείο. δ) Η διακομιδή αρρώστων με ασθενοφόρο αυτοκίνητο ή με οποιοδήποτε

21 20 άλλο μέσο μεταφοράς σε έκτακτες περιπτώσεις, στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο. ε) Η οδοντιατρική περίθαλψη. στ) Η άσκηση προληπτικής ιατρικής ή οδοντιατρικής και η Υγειονομική διαφώτιση του πληθυσμού. ζ) Η ιατροκοινωνική και επιδημιολογική έρευνα. η) Η ιατρική της εργασίας. θ) Η παροχή υπηρεσιών σχολικής υγιεινής. ι) Η ενημέρωση και διαφώτιση για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, κ) Η εκπαίδευση των γιατρών και του λοιπού προσωπικού υγείας, λ) Η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. μ) Η παροχή φαρμάκων σε δικαιούχους, αν δε λειτουργεί φαρμακείο στην περιοχή τους. Άρθρο 16. παρ.4: Αναφέρεται στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το άρθρο, οι ασφαλιστικοί φορείς και τα ταμεία αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και Προνοίας τις δαπάνες περίθαλψης και νοσηλείας των ασφαλισμένων τους στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία. Τα αντίστοιχα ποσά φέρονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Προνοίας σε ενιαίο φορέα και διαθέτονται για την λειτουργία των Κέντρων Υγείας, και των νοσοκομείων. Ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια για τον καθορισμό και απόδοση των δαπανών της παραγράφου αυτής θα καθορίζονται στο μέλλον με Προεδρικό Διάταγμα των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και κοινωνικών Ασφαλίσεων. Άρθρο 17: Οργάνωση και τρόπος λειτουργίας Κέντρα Υγείας αστικών περιοχών. Σ' αυτό το άρθρο προτείνεται η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού ως θεσμός Συγκεκριμένα θέσεις οικογενειακών γιατρών καταλαμβάνουν, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα ηλικίας μέχρι 14 ετών, παιδίατροι ή γιατροί γενικής ιατρικής και για τις υπόλοιπες ηλικίες γιατροί γενικής ιατρικής ή παθολόγοι. Τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία περιθάλπουν τους πολίτες ύστερα από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού ή απευθείας σε τακτές ώρες ύστερα από προσυνεννόηση. Οι οικογενειακοί γιατροί δέχονται τους αρρώστους στο Κέντρο Υγείας ή τα περιφερειακά ιατρεία και σε ειδικές περιπτώσεις τους επισκέπτονται και τους περιθάλπουν στο σπίτι τους. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής

22 του οικογενειακού τους γιατρού, μεταξύ των γιατρών των Κέντρων Υγείας, της ττόλης που κατοικούν. Άρθρο 24: Γιατροί του ΕΣΥ. Οι γιατροί των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και απαγορεύεται ν ασκούν την ιατρική ως ελεύθερο επάγγελμα. Μέχρι και το άρθρο 40 αναφέρονται με πλήρη λεπτομέρεια οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο νόμος προέβλεπε τα πάντα για την οργανωτική δομή του συστήματος και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, αλλά μόνο ένα άρθρο (αρθ.16) και μάλιστα μία παράγραφος αυτού (παράγραφος 4) αναφερόταν στην χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, λέγοντας ότι η χρηματοδοτική σχέση μεταξύ ΕΣΥ και ασφαλιστικών ταμείων θα καθορίζονταν στο εγγύς μέλλον, ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να επιλέξουν το ιδιωτικό ή δημόσιο σύστημα υγείας. Στην περίπτωση χρησιμοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς στο τέλος κάθε έτους θα έπρεπε να πληρώνουν το αντίστοιχο κόστος σε ένα συγκεκριμένο λογαριασμό που θα τηρούνταν από το Υπουργείο Υγείας. Η όλη διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής θα ρυθμίζονταν με Προεδρικά Διατάγματα. Βλέπουμε λοιπόν ότι το Ε.Σ.Υ. στόχευε στην εφαρμογή μεγάλων αλλαγών όσον αφορά το σύστημα παροχής υπηρεσιών ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ οργανωτικού προγραμματισμού και χρηματοδότησης ήταν ασθενής Εφαρμογή Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά την ττερίοδο Κατά την περίοδο η οποία ακολούθησε την ψήφιση του νόμου κυριάρχησαν τα παρακάτω ζητήματα - γεγονότα : Η δηυιουονία δικτύου Ανοοτικών Κέντρων Yvείαc. Κατά την δεκαετία του '80 κτίσθηκαν και εξοπλίστηκαν 200 αγροτικά κέντρα υγείας. ΔDαστnpιότητεc Ιδιωτικού Τουέα.Ενώ ο νόμος 1397/1983 απαγόρευε την δημιουργία ιδιωτικών νοσοκομείων, επιτρεπόταν η δημιουργία ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων να αναπτυχθούν κατά την δεκαετία του '80. Τα Π.Ε.Σ.Υ. (Περιφερειακά συμβούλια υνείαο) δεν λειτούργησαν ποτέ και έτσι ουσιαστική αποκέντρωση στις υπηρεσίες δεν έγινε. Η διοίκηση του υγειονομικού συστήματος παρέμεινε στην αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και

23 ειδικότερα του Υπουργείου Υγείας. Μετατόπιση tdc ισοοροπίαο υετα^ύ Δηυόσιου και Ιδιωτικού Νοσοκουειακού Τουέα. Με την απαγόρευση της δημισυργίας νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και το κλείσιμο των παλιών η ισορροπία μεταξύ Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μετατοπίσθηκε υπέρ του πρώτου. Εονασιακέε σγέσειε των Γιατρών. Σύμφωνα με τον νόμο του Ε.Σ.Υ. (1397/1983) οι γιατροί που εργάζονταν στα δημόσια νοσοκομεία δεν επιτρεπόταν να ασκούν ιδιωτική ιατρική, ενώ δεν απαγορεύεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς η άσκηση ιδιωτικού έργου. Οι αρχές και τα καλά αποτελέσματα του Ε.Σ.Υ. κράτησαν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80, ενώ από την αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισαν έντονα τα σημάδια απορύθμισής του. Τα αίτια ήταν πολλά από τα οποία θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως σημαντικότερα τα εξής: Τσ σύστηυα vpnuat000tnanc υέσα από πολλά ασφαλιστικά ταυεία. υψηλή κρατική επιχορήγηση και τέλος οι ιδιωτικές δαπάνες και κυρίως η παραοικονομία με τα φακελάκια, λόγω της μη τήρησης στην πραγματικότητα, ταυ περιορισμού άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλλειψη δουών και σγεδιασυού σε περιφερειακό επίπεδο η οποία δημιούργησε μη ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων ευνοώντας μεγάλες γεωγραφικές ανισότητες. Ανεπαρκήε διοίκηση - διαγείοιση. συνδυαζόμενη με τον περιορισμό της ευελιξίας στο προσωπικό, στους προϋπολογισμούς και στις τιμές αποζημίωσης. Έλλείφη ολοκληοωυένου auat0uatoc πρωτοβάθυιαο δηυόσιαε υνείαε. Έλλείφη δικτύου πληροφόρησηο και επαρκούε αξιολόνησηο^"*. 14. Πολύζος Ν. «Η Διαχείριση του υγειονομικού συστήματος: η εμπειρία κα η προοπηκή» σελ. 48, στο Κυριόπουλος Γ. κ.α. «Π(Χ)τεραιόπγΓες για ττιν αναμόρφοχτη της διοίκηστ]ς- διαχείρισης τι i συστήματος υπηρεσιών υγείαφι. Εκδόσεις Θεμέλιο Αθήνα 2000.

24 3.2 Είσοδος Ιδιωτικού τομέα στην νοσοκομειακή ττερίθαλψη (Νόμοι: 2071/92, 2194/94, 2519/1997) Ο νόμος 2071/92 επιχειρεί σημαντικές αλλαγές του νόμου 1397/83 (νόμος Ε.Σ.Υ.). Αναλυτικότερα, επιχειρείται η ενίσχυση της αντίληψης της αγοράς στις υπηρεσίες υγείας, με κύρια χαρακτηριστικά την ενθάρρυνση της ιδιωτικοποίησηςαποκρατικοποίησης, τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών υγείας, τη μεταφορά σημαντικού ποσοστού χρηματοδότησης στα νοικοκυριά, την οργανική και διοικητική αποσύνδεση των κέντρων υγείας, από τα νοσοκομεία, το δικαίωμα επιλογής από τον γιατρό της εργασιακής του σχέσης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης), την εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες από το κράτος το οποίο εγγυάται την ύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων σχηματισμών υγείας. Ο σημαντικότερος στόχος του νόμου αυτού ήταν να δώσει το δικαίωμα στον πολίτη της ελεύθερης επιλογής γιατρού η νοσοκομείου, μέσα από την ύπαρξη ιδιωτικών ή δημόσιων οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας^^. Στην συνέχεια με τον νόμο 2194/1994 καταργήθηκαν όλες σχεδόν οι ρυθμίσεις του νόμου 2071/1992 επαναφέροντας τις αρχές και τους στόχους του νόμου του Ε.Σ.Υ. Το 1997 με τον νόμο 2519 είχαμε τη νομοθετική ρύθμιση για την «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, ρυθμίσεις για το φάρμακο και άλλες διατάξεις». Τα σημαντικότερα σημεία αυτού του νόμου ήταν ; Άρθρο 1 : Σύσταση οργάνων για την προστασία των νοσοκομειακών ασθενών. Άρθρο 2 : Επαναδιατύπωση των σκοπών, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς την κατεύθυνση της πρόληψης, της ενημέρωσης, του ελέγχου των παραγόντων κινδύνου στο χώρο εργασίας, της συνεχούς εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού. 15. Ρόμπολης Σ. «Ενιαίος Φορέας Υγείας από τον κρατικό έλεγχο της προσφοράς και στον κρατικό έλεγχο της ζήτησης υπηρεσιών υγείαφι, σελ.275, στο Κυριόπουλος Γ. tea. «Ενιαίος Φορέας Υγείας: Αναγκαιότητα και Αυταπάτη» Εκδόσεις Θεμέλιο Αθήνα 1997.

25 Άρθρο 6 : Σύσταση θέσεων γιατρών δημόσιας υγείας στον κλάδο γιατρών ΕΣΎ. Άρθρο 9 :Σύσταση του Ινστιτούτου Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (Ι.Ε.Ε.Π.Υ.Υ). Σκοπός της μονάδας αυτής είναι: α) η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, β) η στατιστική ανάλυση και η οικονομική αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων και υπηρεσιών υγείας, γ) ο έλεγχος διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, δ) η χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων διασφάλισης της ποιότητας για τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα εργαστήρια, τις κλινικές, τα ιατρεία, ε) η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα στον τομέα των επιστημών υγείας και στ) η σύνταξη και υποβολή εκθέσεων για τις ιατρικές υπηρεσίες αυτεπάγγελτα ή κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Άρθρο 31: Θέσπιση Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συγκεκριμένα για τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στην κατεύθυνση της λειτουργίας Ενιαίου Φορέα Υγείας (Ε.Φ.Υ.), μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Ε.Σ.Υ., των Ασφαλιστικών Οργανισμών και Ταμείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ. οργανώνονται και λειτουργούν ως Δίκτυα παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και διασυνδέονται λειτουργικά και επιστημονικά με νοσοκομεία του Ε Σ Υ. Άρθρο 32. Επαναφορά του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ο οποίος θα στελεχώσει τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι επιλεγμένοι οικογενειακοί γιατροί των Δικτύων, θα συνάπτουν ετήσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με το φορέα που έχει την ευθύνη για το Δίκτυο και θα αμείβεται ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που θα καλύπτει. Ο αριθμός αυτός θα κυμαίνεται από άτομα. 3.2 Σύσταση Ανωνύμων Εταιρειών από τα Πε.Σ.Υ. (Νόμος 2889/2001) Η σημαντικότερη νομοθετική ρύθμιση μετά την ψήφιση του νόμου του Ε.Σ.Υ. είναι ο Νόμος 2889/2001 «Βελτίωση και εκσυγχρσνισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις». Ο νόμος αυτός επέφερε σημαντικότατες

26 αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίες ισχύουν μέχρι και σήμερα. Αναλυτικότερα οι πιο σημαντικές από τις εν λόγω αλλαγές είναι: Άρθρο 1: Δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε.Σ.Υ.) με διαίρεση της επικράτειας σε Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες ταυτίζονται με τις Διοικητικές. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας ιδρύεται Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Περιφερειακό Σύστημα υγείας». Σκοπός του Πε.Σ.Υ. είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, σε επίπεδο περιφέρειας, υψηλής ποιότητας από την πρόληψη μέχρι και την μετανοσοκομειακή φροντίδα, την αποκατάσταση και την κατ' οίκον νοσηλεία. Όλες οι νοσοκομειακές μονάδες καθώς και τα κέντρα υγείας με τα περιφερειακά τους ιατρεία που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ. και τα οποία βρίσκονται και λειτουργούν στη χωρική αρμοδιότητα κάθε ιδρύματος Πε..Σ.Υ. μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αποκεντρωμένες και ανεξάρτητες υπηρεσιακές μονάδες του αντίστοιχου Πε.Σ.Υ., με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Άοθοα 2: Στην παρ. 4ιη' του εν λόγω άρθρου ορίζεται ότι το Πε.Σ.Υ. αποφασίζει για τη σύσταση αυτοτελώς ή από κοινού με άλλα Πε.Σ.Υ., Ανώνυμων Εταιριών που το μετοχικό τους κεφάλαιο ανήκει κατά ποσοστό 100% στο Πε.Σ.Υ. και έχουν σκοπό τη μελέτη, κατασκευή ή συντήρηση κτιριακών υποδομών και του συναφούς εξοπλισμού, καθώς και την ανάπτυξη άλλων κοινών υποστηρικτικών λειτουργιών, όπως η φροντίδα για την καθαριότητα ή την τροφοδοσία των αποκεντρωμένων μονάδων του, εξαιρουμένων των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Άρθρο 5: Στο άρθρο αυτό προβλέπονται τα όργανα Διοίκησης των νοσοκομείων καθώς και η λειτουργική τους σχέση με τα Πε.Σ.Υ. Προβλέπεται η θέσπιση μιας οργανικής θέσης Διοικητή, με πενταετή θητεία που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο Διοικητής υπογράφει με το Πε.Σ.Υ. «συμβόλαιο αποδοτικότητας», στο οποίο καταχωρούνται οι ειδικότερες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η μη επίτευξη αυτών των στόχων συνεπάγεται τη λήξη της θητείας του και την απόλυση του. Άρθρο 6 : Στην παρ. 3 του άρθρου αυτού αναφέρεται η σύσταση σργανικών θέσεων Ειδικού Επιστημονικού προσωπικού- Συμβούλων Οργάνωσης, (1) ή (2), ανάλογα με τις κλίνες που διαθέτει κάθε νοσοκομείο, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου, η οποία μπορεί να καταγγέλλεται ελεύθερα σε περίπτωση αποχώρησης του Διοικητή, για οποιοδήποτε λόγω.

27 Άρθρο 9 : Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του νόμου, αποτελεί ο θεσμός της Ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων που αφορά την λειτουργία απογευματινών ιατρείων και την διενέργεια διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων Άρθρο VL Οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (αρ.11, παρ,1), ενώ οι πανεπιστημιακοί που εργάζονται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό έργο. Άρθρο 13 :Στο άρθρο 13 παρ. 2 επιτρέπεται πλέον η ανάθεση φύλαξης των χώρων του νοσοκομείου σε ιδιωτικά, ειδικά συνεργεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, με σύμβαση έργου κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, χωρίς την έγκριση σκοπιμότητας από άλλο όργανο και ανεξάρτητα αν η αμοιβή του αναδόχου υπερβαίνει, την απαιτούμενη δαπάνη για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων Ιδιωτικοποίηση Δευτερευουσών Υπηρεσιών Νοσοκομείων (φύλαξη και καθαριότητα χώρων) Όπως αναφέρθηκε κατά τη ανάλυση των άρθρων του Ν. 2889/2001 στο αρθ. 13, παρ.2 επιτρέπεται πλέον, η ανάθεση φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία των χώρων του νοσοκομείου, ανεξάρτητα αν η αμοιβή του ιδιώτη υπερβαίνει, την απαιτούμενη δαπάνη για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων από το νοσοκομείο. Με αυτό το άρθρο εκχωρείται πλέον η φύλαξη των νοσοκομείων, σε ιδιώτες, χωρίς κανένα περιορισμό, στα πλαίσια της γενικότερης ιδιωτικοποίησης που επιχειρείται στη δημόσια υγεία. Όσον αφορά την καθαριότητα στους χώρους των νοσοκομείων, αυτή γίνεται είτε από το μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου είτε από ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας ύστερα από διαγωνισμό, έγκριση της σκοπιμότητας από το Πε.Σ.Υ. και χωρίς η αμοιβή του αναδόχου να ξεπερνά την απαιτούμενη δαπάνη, για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων (σχετικές διατάξεις αρ.37 Ν.2072/92, Κ.Υ.Α. Υ4β / οικ /Φ.16 / , Κ.Υ.Α. Υ4β / οικ / Φ16 / ). Συνεπώς και ο τομέας αυτός όπως και εκείνος της φύλαξης ανατίθεται εν μέρει ή και συνολικά σε ιδιώτες, με απώτερο σκοπό, το πέρασμά του εξ ολοκλήρου σ" αυτούς.

28 3.3.2 Ιδιω τικοποίηση Κύριων Υπηρεσιών Νοσοκομείω ν- Απογευματινά Ιατρεία Με τον Ν.2889/2001, αρ.9 θεσπίζεται η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και η διενέργεια διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων μετά το τακτικό ωράριο. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) Υ4α / Γ.Π.οικ / 2001 καθορίζει το ύψος της αμοιβής για επίσκεψη σε απογευματινό ιατρείο, καθώς και το ποσοστό, που κατανέμεται στο νοσοκομείο και στο προσωπικό, που ασχολείται σ' αυτά. Αναλυτικότερα στο άρθρο 2 καθορίζεται, το ύψος της αμοιβής των γιατρών ( ) για επίσκεψη σε απογευματινά ιατρεία, για τις διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτή καταβάλλεται απευθείας στο νοσοκομείο από τον εξεταζόμενο ασθενή και κατατίθεται από το νοσοκομείο στον Ειδικό Λογαριασμό. Με την Κ.Υ.Α. Υ5α / οικ / 2001 προβλέπεται η σύσταση Ειδικού Λογαριασμού σε κάθε νοσοκομείο, που θα υποστηρίζει οικονομικά την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. Η Διοίκηση και Διαχείριση του Λογαριασμού, πραγματοποιείται από όργανα ανεξάρτητα από την διοίκηση και διαχείριση του νοσοκομείου (αρ.4). Σκοπός του Λογαριασμού είναι η διαχείριση των κονδυλίων που προέρχονται από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και αφορούν την αμοιβή του ιατρικού, τεχνολογικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και τέλος η διάθεση κονδυλίων από τα αποθεματικά του λογαριασμού για την προμήθεια εξοπλισμού, καθώς και πάσης φύσεως λειτουργικών δαπανών για τις ανάγκες των απογευματινών ιατρείων. Κατά την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων οι γιατροί αμείβονται κατά πράξη σε αντίθεση με την αμοιβή τους κατά το υπόλοιπο διάστημα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους που είναι με πάγιο μισθό. Ο αριθμός των περιστατικών που εξετάζονται από κάθε γιατρό ανά εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων, που διενεργεί κάθε γιατρός ανά εβδομάδα, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων, ττου διενεργούνται από τον ίδιο τον γιατρό στο τακτικό ωράριό του. Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων γίνεται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έρχεται σε σοβαρή αντίθεση με τα πρωινά τακτικά τα οποία ασκούνται στους ίδιους χώρους, από τα ίδια άτομα με μια σημαντική διαφορά όμως. Στα πρώτα πληρώνεις και έχεις άμεσες ιατρικές υπηρεσίες από τσν γιατρό της επιλογής σου, ενώ στα δεύτερα είναι σχεδόν δωρεάν αλλά περιμένεις

29 αρκετά έως πολλή στις λίστες αναμονής χωρίς δυνατότητα επιλογής γιατρού. Πιστεύω ότι ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων έγινε για να περιοριστεί η παράνομη δραστηριότητα των γιατρών οι οποίοι διατηρούν «κρυφό» -μόνο για τις διοικήσεις των νοσοκομείων-ιατρείο -που είναι κοινό μυστικό για όλους τους άλλους- και για να αυξήσει την απόδοση τους αφού, στα απογευματινά ιατρεία αμείβονται κατά πράξη, ενώ υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τσυ αριθμού των περιστατικών που εξετάζουν στα τακτικά πρωινά ιατρεία και αυτών που εξετάζουν στα απογευματινά και όχι για να αποτρέψει τους πολίτες να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Σ' αυτόν πήγαιναν ούτως ή άλλως αυτοί που είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι, εκείνοι που δεν έχουν να πληρώσουν που θα πάνε; Γι αυτούς τα απογευματινά ιατρεία δεν προσφέρουν τίποτε, αφού δεν είχαν αλλά και ούτε έχουν να πληρώσουν. Αλήθεια που είναι οι αρχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας για ισότιμη και δωρεάν παροχή υγείας προς όλους, ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής καταστάσεως τους; Εκτός εάν οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν ουσιαστική κατάργηση τους και πλήρης Ιδιωτικοποίηση των πάντων στην υγεία. Θεωρώ την σύσταση και λειτουργία των απογευματινών ιατρείων σαν ένα «βήμα» προς την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης αφού καταργούν στην ουσία, την ισότιμη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, προς όλους, απευθυνόμενα μόνο σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν.

30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 4.1 Οικονομικοί πόροι Δημόσιων Ιδρυμάτων Υγείας (Νόμος 1397/1983 Ε.Σ.Υ.) Σύμφωνα με τον Νόμο 1397/83 για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), τα νοσοκομεία και όλοι οι σχηματισμοί παροχής υπηρεσιών υγείας που ανήκαν πλέον στο Δημόσιο είχαν ως έσοδα τα νοσήλια από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους ανασφάλιστους και κάποια κρατική επιχορήγηση. Στην συνέχεια οι οικονομικοί πόροι των νοσοκομείων προσδιορίστηκαν με τον Νόμο 2519/97 ως εξής: ΆρΘοο 28: Σύμφωνα με το άρθρο αυτό οι πόροι των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προέρχονταν κυρίως: α) Από την ετήσια επιχορήγηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, β) Τα νοσήλια από τα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τα νοσήλια που βαρύνουν το δημόσιο ή τους ίδιους τους νοσηλευόμενους, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από κοινές υπουργικές αποφάσεις, ημερήσιο ή συνολικό ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο κατά κατηγορία παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών ή συνολικό νοσήλιο (κλειστό) κατά διαγνωστική κατηγορία, εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων, γ) Έσοδα από την παροχή μετανοσοκομειακής και ειδικής φροντίδας σε νοσηλευθέντες στο νοσοκομείο και σε εξωτερικούς ασθενείς, όπως επίσης και από την παροχή υπηρεσιών από τις μονάδες αποκατάστασης και αποθεραπείας ττου λειτουργούν στα νοσοκομεία, δ) από νοσήλια για υπηρεσίες που παρέχονται σε ασφαλισμένους συμβεβλημένους ασφαλιστικών εταιριών, ε) Έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία για εξετάσεις ασφαλισμένων τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των κέντρων ψυχικής υγείας και των μονάδων ψυχικής υγείας, στ) Έσοδα από παροχή υπηρεσιών, όμοιων με την προηγούμενη παράγραφο σε άτομα που δεν είναι ασφαλισμένα ή είναι αλλοδαποί, ζ) Έσοδα από εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, η) Τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες ή άλλους πιστωτικούς οργανισμούς και τέλος

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Εθνικός σχεδιασμός και ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Πρόληψης: α. Καταπολέμηση και προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτικό πλαίσιο και χρηματοδοτική ροή: contradictio in terminis

Οργανωτικό πλαίσιο και χρηματοδοτική ροή: contradictio in terminis Η υπέρβαση της κρίσης στον ΕΟΠΥΥ: ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ασφάλισης και της περίθαλψης Γιάννης Κυριόπουλος MD, MPH, MSc, PhD, Αναστάσης Σκρουμπέλος BSc, MSc Τομέας Οικονομικών της Υγείας Εθνική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2014 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Γ. Τ. Μαμπλέκος Καρδιολόγος Γεν. Αρχίατρος ε.α. Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσπασματικά νομοθετήματα μέχρι το 1983 : παρακαταθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Γενικό Σύστημα Υγείας

Παρουσίαση Γενικό Σύστημα Υγείας Παρουσίαση Γενικό Σύστημα Υγείας 17 Ιουνίου 2014 Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Περιεχόμενα Α. Υφιστάμενη κατάσταση Β. Κύρια χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ Γ. Εισφορές και Συμπληρωμές Δ. Υποχρεώσεις με βάση το Μνημόνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον Τομέας Υγείας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Τριτοβάθμια Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. Υ4α/147881/10 (ΦΕΚ 1851 Β/25-11-2010) : Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αριθμ. Υ4α/147881/10 (ΦΕΚ 1851 Β/25-11-2010) : Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθμ. Υ4α/147881/10 (ΦΕΚ 1851 Β/25-11-2010) : Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Έχοντας υπόψη τις διατάξεις: 1. Του άρθρου 1 του Ν. 3868/2010 «Αναβάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Π.Ε.Δ.Υ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Π.Ε.Δ.Υ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Π.Ε.Δ.Υ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ o ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 6298/1934 o Τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.

Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν. Πράξης Καρδιολόγων Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) στην καρδιολογία Γεώργιος Κορωνιώτης - Καρδιολόγος Υποστράτηγος

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά της κάρτας υγείας EY Club ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Προσφορά της κάρτας υγείας EY Club ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Προσφορά της κάρτας υγείας EY Club ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΕΛΛΑ Α

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΕΛΛΑ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΕΛΛΑ Α Ο όρος «προσφορά υπηρεσιών υγείας» εκφράζει την παροχή υπηρεσιών που προέρχονται από προµηθευτές υγείας (γιατρούς, νοσοκοµεία κ.τ.λ). Οι παράγοντες που προσδιορίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 1. 3. 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Αρ. πρωτ. Υ3α/ΓΠ οικ 137463/11 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Σύμφωνα με την «ιατρική προσέγγιση» η αναπηρία σχετίζεται με την απώλεια, τη βλάβη ή την απόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Καθολική Κάλυψη & Γενικό Σύστημα Υγείας

Καθολική Κάλυψη & Γενικό Σύστημα Υγείας Καθολική Κάλυψη & Γενικό Σύστημα Υγείας Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2 Απριλίου 2018 Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Το σύνολο του περιεχομένου αυτής της παρουσίασης ανήκει αποκλειστικά στον Οργανισμό Ασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 12 ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 12.1. Το Ταµείο εγκρίνει στα άµεσα µέλη του και στα έµµεσα µέλη της ιδίας οικογενείας που πάσχουν από ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, τη µετάβαση σε ενδεδειγµένα θεραπευτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Α.1. ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Προοίμιο

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Προοίμιο ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Β 485 2002) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ορισμός του κατά το άρθρο 13 του Ν. 2716/99 ειδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ

ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ Εργασία στο μάθημα: Διεθνή Συστήματα Υγείας Θέμα: «Θεωρώντας ότι είστε σύμβουλοι του Υπουργού Υγείας στην Ελλάδα και έχοντας μελετήσει καλές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑ Ν. ΚΑΝΤΖΑΝΟΥ Ιατρός Βιοπαθολόγος Λέκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών Εργαστήριο Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής Ιατρικής Στατιστικής WHO «Το επίπεδο υγείας του

Διαβάστε περισσότερα

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ!

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! Τα νέα δεδομένα στην υγεία Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας στην Ευρώπη (41%). Πάνω από 2 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Με απόφαση του Δ/Σ το πρόγραμμα δύναται να δοθεί εκτός των συναδέλφων σε γονείς τέκνα & αδέλφια (άνεργα, χωρίς ταμείο & ισχύουν ίδιες παροχές).

Με απόφαση του Δ/Σ το πρόγραμμα δύναται να δοθεί εκτός των συναδέλφων σε γονείς τέκνα & αδέλφια (άνεργα, χωρίς ταμείο & ισχύουν ίδιες παροχές). ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νοσηλεία-Διαγνωστικές εξετάσεις «Family Plus» - «Ότι καλύτερο» Παροχές-Εξετάσεις 1) Απεριόριστες προγραμματισμένες ΙΑΤΡΙΚΕΣ επισκέψεις πανελλαδικά (άνω των 5.000 ιατρών όλων των ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16/2017 ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΓΕΣΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16/2017 ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΓΕΣΥ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16/2017 ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΓΕΣΥ Το αίτημα για ένα καθολικό γενικό σχέδιο υγείας το οποίο να παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ όλο τον πληθυσμό αποτέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

35o. Αθήνα 11 Μαΐου 2009

35o. Αθήνα 11 Μαΐου 2009 35o Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Αθήνα 11 Μαΐου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας στους 4 Έλληνες πολίτες πληρώνει από την τσέπη του για υπηρεσίες υγείας ενώ, συνολικά, η δαπάνη των νοικοκυριών για υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 1. Το όφελος των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας στην Τουρκία είναι εγγυημένο από το Σύνταγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας. 2. Η γενική ασφάλιση υγείας στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Στοιχεία προγράμματος ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές) στις Δημόσιες Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ!

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! H INTERAMERICAN, το 2013, κατέβαλε 58,1 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις ατομικών ασφαλίσεων υγείας, σε 193.500 περιπτώσεις Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η προμήθεια υπηρεσιών υγείας. μετά τον Ν. 4238/2014. Το Eθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θεσπίσθηκε το 1983 με Υπουργό

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η προμήθεια υπηρεσιών υγείας. μετά τον Ν. 4238/2014. Το Eθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θεσπίσθηκε το 1983 με Υπουργό Η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η προμήθεια υπηρεσιών υγείας μετά τον Ν. 4238/2014 Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Πεχλιβανίδη Aναπληρώτρια. Καθηγήτρια στο Παν/μιο Αθηνών, δικηγόρος Το Eθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/ ) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι

Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/ ) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φεβρουάριος 2011 1 Με βάση τον Κανονισµό για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ 883/2004 2004) που ενσωµατώνεται στην Οδηγία: Οι πολίτες (και κάτοικοι από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ Πειραιάς, 22 Απριλίου 2016 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Αλλαγές για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3235/ΦΕΚ53/A / Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3235/ΦΕΚ53/A / Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ - 269 - * ΝΟΜΟΙ * Νο. 4 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3235/ΦΕΚ53/A /18.02.2004 Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν ΚΕΝ τα οποία δεν έχουν συσχέτιση με ICD10 και ιατρικές πράξεις,

Υπάρχουν ΚΕΝ τα οποία δεν έχουν συσχέτιση με ICD10 και ιατρικές πράξεις, Υπάρχουν ΚΕΝ τα οποία δεν έχουν συσχέτιση με ICD10 και ιατρικές πράξεις, Υπάρχουν ΚΕΝ τα οποία δεν έχουν συσχέτιση με ICD10 αλλά έχουν ιατρικές πράξεις, Υπάρχουν ΚΕΝ τα οποία δεν έχουν Ιατρικές πράξεις,

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011 2011-01-11 12:28:57 Αυστηρό έλεγχο από κλιμάκια της τρόικας ανά τρίμηνο και εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1,25 δισεκατομμύριο ευρώ), προβλέπει για το 2011 το αναθεωρημένο μνημόνιο στον τομέα της

Διαβάστε περισσότερα

Θάνος Μπαλασόπουλος, BSc, MSc Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Θάνος Μπαλασόπουλος, BSc, MSc Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Φραγμοί και εμπόδια στην πρόσβαση και τη χρήση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Θάνος Μπαλασόπουλος, BSc, MSc Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Εισαγωγή: Δαπάνες υγείας Συνολικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη Κυριάκος Σουλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Φωτεινή Γιαλαµά Υποψήφια Διδάκτωρ,

Διαβάστε περισσότερα

Με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4472/2017. Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών

Με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4472/2017. Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών ΝΟΜΟΣ 4387/2016 Με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4472/2017 Άρθρο 39 Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών 1.α. Από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ TMHMA Α4 ΠΕΡΙΟΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΡΖΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΤΕΡΠΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1 Τι είναι σύστημα υγείας; Σύστημα Υγείας είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙ ΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Πρόληψη νόσων είναι οι διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 36 παράγραφος 1 εδάφιο β του Ν. 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση ποιότητας των σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΧΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΧΕΣ Α. Η παρούσα πρόταση έχει ως αφετηρία τα κάτωθι: 1 ον ) Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστά το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας και

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για την πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας. Πυρπασόπουλος Μάριος Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Χαλκιδικής

Προτάσεις για την πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας. Πυρπασόπουλος Μάριος Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Χαλκιδικής Προτάσεις για την πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας Πυρπασόπουλος Μάριος Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Χαλκιδικής Δοµή οµιλίας Προτάσεις σύµπραξης ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα σύµφωνα µε την παρούσα πραγµατικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΛΙΛΤΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΣΙΝΔΟΣ 2011 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ!

Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! H INTERAMERICAN, το 2016, κατέβαλε 57,9 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις ατομικών ασφαλίσεων υγείας, σε 212.927 περιπτώσεις Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Η Ερευνητική Στρατηγική

Η Ερευνητική Στρατηγική Η Ερευνητική Στρατηγική Ο τομέας της Υγείας Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όσων ζουν στα κράτημέλη σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδικές Ασφαλίσεις και σύγχρονη επιχείρηση

Ομαδικές Ασφαλίσεις και σύγχρονη επιχείρηση Ομαδικές Ασφαλίσεις και σύγχρονη επιχείρηση Παρουσίαση στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας 17/9/2018 Ηρακλής Δασκαλόπουλος Ομαδικές Ασφαλίσεις Ασφάλιση ομάδας ατόμων με ένα Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο Τα μέλη της ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) Το σύνολο του περιεχομένου αυτής της παρουσίασης ανήκει αποκλειστικά στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση,

Διαβάστε περισσότερα

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ!

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! H INTERAMERICAN, το 2013, κατέβαλε 58,1 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις ατομικών ασφαλίσεων υγείας, σε 193.500 περιπτώσεις Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24/3/2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ.10043/οικ.14226/431 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μισθοδοσία Ιατρών ΕΣΥ και Ιδιωτικού Τομέα. Σύγκριση με άλλα Συστήματα

Μισθοδοσία Ιατρών ΕΣΥ και Ιδιωτικού Τομέα. Σύγκριση με άλλα Συστήματα Μισθοδοσία Ιατρών ΕΣΥ και Ιδιωτικού Τομέα. Σύγκριση με άλλα Συστήματα Φωτεινή Γιαλαμά Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Υποψήφια Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τεχνικές Αποζημίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 25, 2013 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΛΑΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΛΑΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΛΑΤΗ Ονοματεπώνυμο Ασφαλιζόμενου: ΠΕΛΑΤΙΔΟΥdΑΓΑΠΗΤΗ Ονοματεπώνυμο Αντισυμβαλλομένου: ΠΕΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣdΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ Ασφαλιστικό Γραφείο: Ονοματεπώνυμο Συνεργάτη: Τηλέφωνο Επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ"

Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ Ολοκληρωμένα Δίκτυα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην ΠΦΥ" ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Rn, PhD, MSc, NFESC Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Αν και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εθεωρείτο στο παρελθόν, ως κοινωνικό αγαθό, σήµερα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια και στην ύπαρξη ασφάλισης. Είναι λοιπόν φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Η πρότασή μας υποστηρίζεται από 7 μέτρα-πυλώνες που έχουν ως εξής:

Η πρότασή μας υποστηρίζεται από 7 μέτρα-πυλώνες που έχουν ως εξής: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ 'ΥΓΕΙΑ' στη χώρα μας. Η πρότασή μας υποστηρίζεται από 7 μέτρα-πυλώνες που έχουν ως εξής: 1. Θεσμοθετείται υπουργείο ΥΓΕΙΑΣ ως ξεχωριστό υπουργείο, αυτοδύναμο και ανεξάρτητο,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις αναφορικά με τον θεσμό του οικογενειακού Ιατρού και την διαδικασία εγγραφής σε αυτόν.

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις αναφορικά με τον θεσμό του οικογενειακού Ιατρού και την διαδικασία εγγραφής σε αυτόν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Φ.Υ.) ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία µε θέµα: Ικανοποίηση & φροντίδα ασθενών σε δηµόσιο & ιδιωτικό τοµέα. Της Τσολάκη Ζαφειρούλας Νοσηλευτική ΣΕΥΠ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2007

Πτυχιακή εργασία µε θέµα: Ικανοποίηση & φροντίδα ασθενών σε δηµόσιο & ιδιωτικό τοµέα. Της Τσολάκη Ζαφειρούλας Νοσηλευτική ΣΕΥΠ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2007 Πτυχιακή εργασία µε θέµα: Ικανοποίηση & φροντίδα ασθενών σε δηµόσιο & ιδιωτικό τοµέα. Της Τσολάκη Ζαφειρούλας Νοσηλευτική ΣΕΥΠ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2007 Ορισµοί: Ποιότητα στην υγεία: ικανοποίηση των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Πειραιάς,1.06.2006 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ 2004/2005 ΑΠΑΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ΓεΣΥ

Βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ΓεΣΥ Βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ΓεΣΥ 1. Ποιες υπηρεσίες φροντίδας υγείας καλύπτονται από το ΓεΣΥ; Από 01/06/2019: Φροντίδα υγείας από προσωπικούς ιατρούς Φροντίδα υγείας από ειδικούς ιατρούς

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα που ζει στην ύπαιθρο είχε πάντα μειωμένη πρόσβαση σε τομείς όπως η Υγεία - Πρόνοια, με δεδομένο ότι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην

Η γυναίκα που ζει στην ύπαιθρο είχε πάντα μειωμένη πρόσβαση σε τομείς όπως η Υγεία - Πρόνοια, με δεδομένο ότι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Η γυναίκα που ζει στην ύπαιθρο είχε πάντα μειωμένη πρόσβαση σε τομείς όπως η Υγεία - Πρόνοια, με δεδομένο ότι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ύπαιθρο ήταν πάντα πιο υποβαθμισμένη σε σχέση με τα μεγάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΓεΣΥ - Μετρώντας Αντίστροφα

ΓεΣΥ - Μετρώντας Αντίστροφα ΓεΣΥ - Μετρώντας Αντίστροφα Δημοσιογραφική Διάσκεψη 26-6-2018 Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Το σύνολο του περιεχομένου αυτής της παρουσίασης ανήκει αποκλειστικά στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ : Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ : Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ : Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το Πρακτικό 20/2011 της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το Πρακτικό 20/2011 της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος Ελληνική 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ.Αποφ.82/2011 Από το Πρακτικό 20/2011 της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία των ΤΟΜΥ και η πορεία ανάπτυξής τους στη χώρα

Λειτουργία των ΤΟΜΥ και η πορεία ανάπτυξής τους στη χώρα Λειτουργία των ΤΟΜΥ και η πορεία ανάπτυξής τους στη χώρα Δημητριάδης Δημήτριος Αναπληρωτής Διοικητής 5 ης ΥΠε Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής ΠΦΥ Τι είναι οι ΤΟΜΥ; Είναι ολιγομελείς

Διαβάστε περισσότερα

1 η Φάση Ιούνιος 2019

1 η Φάση Ιούνιος 2019 340 Μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ 1 η Φάση Ιούνιος 2019 Εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας o o o o Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες και παιδιά Ειδικοί Ιατροί Φαρμακεία και φάρμακα Εργαστήρια 8 Κομβικά σημεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ψαλτοπούλου Θεοδώρα Παθολόγος, Επίκουρη Καθ. Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Σχεδιασμός ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4334691ΩΓ-Ξ69. Βαθμός Ασφαλείας. Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΔΑ: Β4334691ΩΓ-Ξ69. Βαθμός Ασφαλείας. Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012 Βαθμός Ασφαλείας ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚHTIΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛ/ΣΗΣ ΔΙΑΔ/ΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Μενάνδρου 41-43 Ταχ. Κώδικας: 104 37 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Α. Στεργίου

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται:

Ι. Οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.για ιατρική εξέταση, συνταγογράφηση και αναγραφή εξετάσεων μπορούν να εξυπηρετούνται: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ. 210 6871719

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χάρτης του εθελοντισµού προς τα παιδιά στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα

Ο Χάρτης του εθελοντισµού προς τα παιδιά στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ο Χάρτης του εθελοντισµού προς τα παιδιά στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα Μάνθου Γιώτα Ψυχολόγος / Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Σύσταση και Καταστατικό της " Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε." (Ε.Σ.Α.Ν Α.Ε.-) και λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΚΖΘ-6ΤΕ ΕΓΚΥΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΔΑ: ΒΙΚΖΘ-6ΤΕ ΕΓΚΥΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, 17/03/2014 Αριθ. Πρωτ.: Υ3/Γ.Π./οικ.23726 Ταχ. Διεύθυνση :Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλιστικά ζητήματα μελών ΔΣ και ελευθέρων επαγγελματιών και δημοσιονομικές επιπτώσεις

Ασφαλιστικά ζητήματα μελών ΔΣ και ελευθέρων επαγγελματιών και δημοσιονομικές επιπτώσεις Ασφαλιστικά ζητήματα μελών ΔΣ και ελευθέρων επαγγελματιών και δημοσιονομικές επιπτώσεις 10 Απριλίου 2017 CPA LAW, είναι ανεξάρτητο μέλος του διεθνούς φορολογικού δικτύου της KPMG. Με την επιφύλαξη κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 2 ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ) ιδρύθηκε με το ΦΕΚ Β 727/14.05.2004 και

Διαβάστε περισσότερα

FORUM ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Άρης Σισσούρας

FORUM ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Άρης Σισσούρας FORUM ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Για την περιπέτεια της Π.Φ.Υ.: Από την πρωτοπορία του Σχεδίου Δοξιάδη και της μεταρρύθμισης Αυγερινού στην «αέναη» αδράνεια και κρίση Άρης Σισσούρας Με «περίοδο Δοξιάδη» ως καμπή:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ Άρθρο 3 Τομείς Ψυχικής Υγείας - Ένταξη των Μονάδων Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του ΠΑΜΕ υγείας και σωματείων για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας

Συνέντευξη του ΠΑΜΕ υγείας και σωματείων για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας Συνέντευξη του ΠΑΜΕ υγείας και σωματείων για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας Η επίθεση, που οργανώνεται από την κυβέρνηση για την υγεία θίγει από τη μία τους υγειονομικούς και από την άλλη τους χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Ασφάλιση 38,61 Νοσοκομειακή Περίθαλψη Απόλυτη Προστασία 1.662,25

Βασική Ασφάλιση 38,61 Νοσοκομειακή Περίθαλψη Απόλυτη Προστασία 1.662,25 ΚΑΛΥΨΗ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ Βασική Ασφάλιση 38,61 Νοσοκομειακή Περίθαλψη Απόλυτη Προστασία 1.662,25 Εγγ. Εισφορά 0,29 Ετήσιο Κόστος 1.701,15 Μηνιαία 147,43 Πρώτη όση 154,77 Στα παραπάνω ασφάλιστρα συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Στο πλαίσιο της μεγάλης διάρκειας συνάντησης (4 ωρών) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλυση του Οδικού Χάρτη του ΓΕΣΥ»

«Ανάλυση του Οδικού Χάρτη του ΓΕΣΥ» Εργαστήρι «ΓΕΣΥ και Σπάνιες Παθήσεις στην Κύπρο» 4 Οκτωβρίου 2014 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Cine Studio «Ανάλυση του Οδικού Χάρτη του ΓΕΣΥ» Δρ Χριστόδουλος Καϊσής Πρώτος Ιατρικός Λειτουργός Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ MEGA BROKERS S.A. A. Παροχές Ασφαλιζόµενα Ποσά ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ 100,00.-

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ MEGA BROKERS S.A. A. Παροχές Ασφαλιζόµενα Ποσά ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ 100,00.- ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ MEGA BROKERS S.A. A. Παροχές Ασφαλιζόµενα Ποσά ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΕΥΡΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ 100,00.- Η κάλυψη του Άρθρου 2 του Προσαρτήµατος (Επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ Σε περίπτωση προγραμματισμένης ή έκτακτης νοσηλείας Σας συστήνουμε να ανατρέξετε στον Οδηγό Μέλους Κανονισμό Παροχών του Ταμείου μέσω του οποίου θα λάβετε κάθε αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου

Ιατρικός Σύλλογος. Ηρακλείου. Συνέντευξη τύπου Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου Συνέντευξη τύπου 01.02.2010 Η πολιτεία τα τελευταία τριάντα χρόνια αδυνατεί ή δεν θέλει, να λάβει αποφάσεις, να κάνει τομές, να δώσει λύσεις σε θέματα που αφορούν την Υγεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αγ.

Διαβάστε περισσότερα

Λεμεσός, 28/11/2013. Αγαπητοί συνάδελφοι,

Λεμεσός, 28/11/2013. Αγαπητοί συνάδελφοι, Λεμεσός, 28/11/2013 Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε, στην πρώτη παγκύπρια συγκέντρωση της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, η οποία έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Νοσοκομειακή περίθαλψη Α. Η νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει τη νοσηλεία του πάσχοντα, την ενδιαίτησή του, την οποιασδήποτε φύσεως ιατρική,

Νοσοκομειακή περίθαλψη Α. Η νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει τη νοσηλεία του πάσχοντα, την ενδιαίτησή του, την οποιασδήποτε φύσεως ιατρική, Νοσοκομειακή περίθαλψη Α. Η νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει τη νοσηλεία του πάσχοντα, την ενδιαίτησή του, την οποιασδήποτε φύσεως ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική προς αυτόν συνδρομή και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το ΓεΣΥ

πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το ΓεΣΥ πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το ΓεΣΥ Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) είναι ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα υγείας που προσφέρει σε όλους τους πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Νοσοκομειακό Πρόγραμμα Υγείας

Νοσοκομειακό Πρόγραμμα Υγείας Νοσοκομειακό Πρόγραμμα Υγείας Ευελιξία Συνθέστε το δικό σας Medical Safety Εστιάστε στα σημεία που θέτει ως προτεραιότητα ο υποψήφιος ασφαλισμένος. 2 3 Βασικά Κριτήρια Επιλογής 1. Ανώτατο Όριο Ετήσιων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Φ. ΚΑΛΥΒΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Παιδίατρος- Ιατρός Δημόσιας Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωδικός: 06178 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: 0 Άνδρας Health Keeper ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Φ.10043/οικ.14226/431/

Φ.10043/οικ.14226/431/ Φ.10043/οικ.14226/431/24.03.2017 Υπ. Εργασίας Αριθ. Πρωτ. : Φ.10043/οικ.14226/431/24.03.2017 Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 36 παρ. 1 και 2 του ν.4387/2016 για την παράλληλη ασφάλιση. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σχετ 1: Η με αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/ (ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) εγκύκλιος.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σχετ 1: Η με αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/ (ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) εγκύκλιος. Φ10042/οικ. 13567/329/8.6.2018 - Συμπληρωματικές οδηγίες για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης &

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα λειτουργίας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Η σημερινή κατάσταση.

Ζητήματα λειτουργίας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Η σημερινή κατάσταση. Ζητήματα λειτουργίας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Η σημερινή κατάσταση. Περικλής Τζιάρας, Κοινωνικός Λειτουργός Γ.Ν.Ελευσίνας "Θριάσιο", Μέλος ΔΣ ΣΚΛΕ Κοινωνική Εργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Prestige Plus Prestige Comprehensive Standard

Prestige Plus Prestige Comprehensive Standard Διεθνές Πρόγραμμα Υγείας Σύνοψη παροχών AXAPPP Ένα απλό γράφημα για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το επίπεδο της κάλυψης που σας ταιριάζει Οι τέσσερις επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε Prestige Plus Prestige

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Κυριάκος Σουλιώτης 1, Χαράλαμπος Νάκος 2 1 Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας & Αναπληρωτής Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 2 Φαρμακοποιός / Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΥΠΔ ΣΤΗ Π.Φ.Υ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΥΠΔ ΣΤΗ Π.Φ.Υ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ- ΥΠΔ ΣΤΗ Π.Φ.Υ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Στις περισσότερες περιπτώσεις, στον πυρήνα της ΠΦΥ βρίσκεται ο οικογενειακός ιατρός, θεσμός που παρουσιάστηκε στην Αγγλία πριν

Διαβάστε περισσότερα

N. 3685/2008 Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Άρθρο 11 Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα 1. α) Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά

N. 3685/2008 Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Άρθρο 11 Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα 1. α) Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά N. 3685/2008 Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Άρθρο 11 Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα 1. α) Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.),

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας

Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Η επίδραση των ΚΕΝ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων Εισηγητής: Θωμάς Χ. Λάζαρης Οικονομολόγος Υγείας Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας 1 Δομή εισήγησης Η εργασία εντάσσεται στην θεματική ενότητα του

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409)

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Συντονιστής μαθήματος: Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής. Τηλ. 2310999137, e-mail: benos@med.auth.gr Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα