που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο"

Transcript

1 Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών» της Πράξης «Επαγγελµατικό λογισµικό στην ΤΕΕ: επιµόρφωση και εφαρµογή» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, ΕΚ, Μέτρο 2.3, Ενέργεια 2.3.2) που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο Φορέας Υλοποίησης και Τελικός ικαιούχος Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων Ειδική Υπηρεσία Εφαρµογής Προγραµµάτων ΚΠΣ Φορέας Λειτουργίας Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων ιεύθυνση Σπουδών ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης-Τµήµα Β Επιστηµονικός Τεχνικός Σύµβουλος Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Υπεύθυνος Πράξης Βασίλειος Νικολόπουλος Προϊστάµενος Μονάδας Α1-Ειδική Υπηρεσίας Εφαρµογής Προγραµµάτων ΚΠΣ-ΥπΕΠΘ.

2 ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (ΤΕΕ), ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΤΕΕ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΤΕΕ, ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ» Ή ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΙΑ «Ε2 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΕ» Υπεύθυνοι Έργου Επιστηµονικός Υπεύθυνος του έργου: Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πρόεδρος της ιοικούσας Επιτροπής της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Αναπληρωτής Επιστηµονικός Υπεύθυνος του έργου: Θεόδωρος Καρτσιώτης, ρ. Πληροφορικός, Συντονιστής παραγωγής εκπαιδευτικού και επιµορφωτικού υλικού και Συντονιστής επιµόρφωσης Υπεύθυνος ιαχείρισης και Εκπαιδευτικού Υλικού: Ιωάννης Κ. Ψυχογυιός, Υπεύθυνος Γραφείου Υποστήριξης Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραµµάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Υπεύθυνος Έργου για το Πανεπιστήµιο Πειραιά: Συµεών Ρετάλης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιά Συγγραφική οµάδα Πανέτσος Σπύρος Κατσίρης Γιάννης Τσαρτσόλης Χρήστος Ε 2 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

3

4 Μάθηµα 1. Υπολογισµός των ρευµάτων και των τάσεων σε κύκλωµα αντιστάσεων, πυκνωτών και πηνίων Συνολικές ώρες µάθησης: 2 Ώρες µε παρουσία εισηγητή: 2 Σκοπός Σκοπός του µαθήµατος είναι να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα και τα µειονεκτήµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και οι αρχές των θεωριών µάθησης που ακολουθούν την προσέγγιση αυτή. Ειδικότερα, οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να διακρίνουν µέσω της παρουσίασης παραδειγµατικής διδασκαλίας µε χρήση του λογισµικού TinaPro, όπως επίσης µέσω της αναζήτησης και µελέτης σχετικού υλικού στο διαδίκτυο το οποίο και θα παρουσιάσουν µε τη χρήση του λογισµικού Microsoft PowerPoint. Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα Έννοιες Κλειδιά Οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τα βασικά γνωρίσµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και θα µπορούν να σχεδιάσουν θεµατικές ενότητες ή και να εφαρµόσουν δραστηριότητες στη διδακτική τους πρακτική. Θα µπορούν επίσης να αξιοποιούν το λογισµικό Microsoft PowerPoint. Κατευθυνόµενη ιδασκαλία (directed instruction) Βehaviourism Ιnformation processing Τeaching guidelines Ιnstructional design system approaches Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ενότητα που ακολουθεί εστιάζει στην κριτική θεώρηση του µοντέλου της «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» (χαρακτηριστικά γνωρίσµατα, µειονεκτήµατα). Γνωστοποιείται το θεωρητικό πλαίσιο της προσέγγισης, αλλά και η πρακτική εφαρµογή του. Οι εκπαιδευόµενοι, συµµετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, χωρίζονται σε οµάδες των 4-5 ατόµων, εξετάζουν τις θεωρίες που ερµηνεύουν την κατευθυνόµενη προσέγγιση στη µάθηση και τη διδασκαλία και ευαισθητοποιούνται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του λογισµικού Microsoft PowerPoint.

5

6 1. ιδασκαλία µε θέµα «Υπολογισµός των ρευµάτων και των τάσεων σε κύκλωµα αντιστάσεων, πυκνωτών και πηνίων» Θα γίνει παραδειγµατική διδασκαλία µε θέµα «Υπολογισµός των ρευµάτων και των τάσεων σε κύκλωµα αντιστάσεων, πυκνωτών και πηνίων» βασισµένη σε προσέγγιση κατευθυνόµενης µάθησης µε αξιοποίηση του λογισµικού TinaPro. ιάρκεια διδασκαλίας: δύο (2) ώρες Τοµέας Ηλεκτρολογικός Επιλεγµένη ενότητα: Εκµάθηση του λογισµικού. Σκοπός: Να µάθουν οι εκπαιδευόµενοι: Να µάθουν τα εργαλεία του λογισµικού TinaPro Να αξιοποιούν τα εργαλεία του λογισµικού TinaPro Να χρησιµοποιούν τα όργανα του λογισµικού TinaPro

7 ιδασκαλία µε θέµα «Υπολογισµός των ρευµάτων και των τάσεων σε κύκλωµα αντιστάσεων, πυκνωτών και πηνίων» Η δραστηριότητα αναφέρεται στην εξοικείωση του επιµορφούµενου µε το λογισµικό TinaPro. Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να δηµιουργούν ένα κύκλωµα και να υπολογίζουν τις τάσεις και τα ρεύµατα του κυκλώµατος χρησιµοποιώντας τις παρακάτω εντολές και λειτουργίες του TinaPro. Οι εντολές σχεδίασης και επεξεργασίας είναι: εξάρτηµα, περιστροφή δεξιά, περιστροφή αριστερά, αγωγός, κατοπτρισµός, ιδιότητες. Θα γίνει συµβολική και ηµισυµβολική ανάλυση του κυκλώµατος, καθώς και χρήση των οργάνων: ωµόµετρο, αµπερόµετρο, βολτόµετρο, ψηφιακό πολύµετρο. Α. οµηµένες, Καθοδηγούµενες Πρακτικές Οι εκπαιδευόµενοι παρακολουθούν τον εκπαιδευτή να παρουσιάζει τον τρόπο δηµιουργίας κυκλώµατος αντιστάσεων και τον τρόπο υπολογισµού των τάσεων και των ρευµάτων του κυκλώµατος, µε συµβολική ανάλυση και µε την χρήση των εικονικών οργάνων, όπως αµπερόµετρο, βολτόµετρο και εικονικό ψηφιακό πολύµετρο. Οι εκπαιδευόµενοι βοηθούµενοι από τον εκπαιδευτή δηµιουργούν το κύκλωµα της εικόνας 1-1 και υπολογίζουν τις τάσεις και τα ρεύµατα του κυκλώµατος. ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Η διαδικασία δηµιουργίας του κυκλώµατος και ο υπολογισµός των τάσεων και των ρευµάτων του κυκλώµατος αναλύεται σε βήµατα-δραστηριότητες, που παρουσιάζονται στη συνέχεια.

8 ραστηριότητα 1 η α) Περιγραφή: Εντοπίζονται και τοποθετούνται τα εξαρτήµατα του κυκλώµατος β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τη γραµµή εξαρτηµάτων και οργάνων του TinaPro και εντοπίζει και τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή µία αντίσταση και µία πηγή. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή εντοπίζει στη γραµµή εργαλείων το εξάρτηµα της αντίστασης, το επιλέγει και τοποθετεί το εξάρτηµα στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος. Στη συνέχεια εντοπίζει στη γραµµή εργαλείων το εξάρτηµα της πηγής τάσης, το επιλέγει και το τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ΕΙΚΟΝΑ 1-2 Με το τέλος της δραστηριότητας η εικόνα του σχεδιαστικού επεξεργαστή του TinaPro θα είναι η εικόνα 1-2 και ο εκπαιδευόµενος θα έχει µάθει να εντοπίζει και να τοποθετεί αντιστάσεις και πηγές στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του λογισµικού. ραστηριότητα 2 η α) Περιγραφή: Μεταβάλλεται ο προσανατολισµός και οι ιδιότητες των εξαρτηµάτων και των οργάνων µέτρησης. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευόµενος παρακολουθεί τον εκπαιδευτή να µεταβάλλει την τιµή και τον προσανατολισµό µιας αντίστασης.

9 γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή µεταβάλλει την τιµή και τον προσανατολισµό µιας αντίστασης καθώς και την τιµή και τον προσανατολισµό της πηγής τάσης Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει µόνος του τη διαδικασία τοποθέτησης και προσανατολισµού όλων των εξαρτηµάτων του κυκλώµατος. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ΕΙΚΟΝΑ 1-3 Με το τέλος της δραστηριότητας η εικόνα του σχεδιαστικού επεξεργαστή του TinaPro θα είναι η εικόνα 1-3 και οι εκπαιδευόµενοι θα έχουν µάθει να εντοπίζουν και να µεταβάλλουν τις ιδιότητες και τη θέση των αντιστάσεων και των πηγών του σχεδιαστικού επεξεργαστή του λογισµικού. ραστηριότητα 3 η α) Περιγραφή: Σύνδεση των εξαρτηµάτων β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής επιδεικνύει τον τρόπο µε τον οποίο συνδέονται δύο αντιστάσεις. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε την καθοδήγηση και την επίβλεψη του εκπαιδευτή συνδέει όλα τα εξαρτήµατα σύµφωνα µε το σχέδιο κυκλώµατος.

10 Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. Με το τέλος της δραστηριότητας η εικόνα του σχεδιαστικού επεξεργαστή του TinaPro θα είναι η εικόνα 1-4 και οι εκπαιδευόµενοι θα έχουν µάθει να συνδέουν εξαρτήµατα στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του λογισµικού. ΕΙΚΟΝΑ 1-4 ραστηριότητα 4 η α) Περιγραφή: Εντοπισµός, τοποθέτηση και µεταβολή του προσανατολισµού των οργάνων

11 ΕΙΚΟΝΑ 1-5 β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τη γραµµή εξαρτηµάτων και οργάνων του TinaPro, εντοπίζει και τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή ένα βολτόµετρο και ένα αµπερόµετρο. Μεταβάλλει τον προσανατολισµό των οργάνων µέτρησης και τα συνδέει στο κύκλωµα µε την σωστή πολικότητα. (εικόνα 1-5) γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή εντοπίζει στη γραµµή εργαλείων το όργανο του αµπερόµετρου, το επιλέγει, το τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος και µεταβάλλει τον προσανατολισµό του, αν αυτό είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια εντοπίζει στη γραµµή εργαλείων το όργανο του βολτόµετρου, το επιλέγει, το τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος και µεταβάλλει τον προσανατολισµό του (αν χρειάζεται) και την ετικέτα του Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει µόνος του τη διαδικασία τοποθέτησης όλων των αµπεροµέτρων και βολτοµέτρων του κυκλώµατος. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται.

12 ΕΙΚΟΝΑ 1-6 Με το τέλος της δραστηριότητας η εικόνα του σχεδιαστικού επεξεργαστή του TinaPro θα είναι η Εικόνα 1-6 και οι εκπαιδευόµενοι θα έχουν µάθει να εντοπίζουν, να τοποθετούν και να µεταβάλλουν τη θέση των αµπεροµέτρων και των βολτοµέτρων του σχεδιαστικού επεξεργαστή του λογισµικού. ραστηριότητα 5 η α) Περιγραφή: Μελέτη κυκλώµατος µε εικονικά όργανα β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τον τρόπο υπολογισµού των τάσεων µε την χρήση βολτοµέτρων και των ρευµάτων µε την χρήση αµπεροµέτρων. Επίσης παρουσιάζει τα παραπάνω µε την χρήση εικονικού ψηφιακού πολυµέτρου. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε την καθοδήγηση του εκπαιδευτή εµφανίζει τις τιµές των τάσεων µε τη χρήση των οργάνων µέτρησης του κυκλώµατος και του εικονικού ψηφιακού πολυµέτρυ (εικόνα 1-7). Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται.

13 ΕΙΚΟΝΑ 1-7 Ο εκπαιδευόµενος µε την καθοδήγηση του εκπαιδευτή εµφανίζει τις τιµές των ρευµάτων µε τη χρήση των οργάνων µέτρησης του κυκλώµατος και του εικονικού ψηφιακού πολυµέτρυ (εικόνα 1-8). Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται.

14 ΕΙΚΟΝΑ 1-8 Β. Ανεξάρτητη Πρακτική Ο εκπαιδευόµενος δηµιουργεί και υπολογίζει τις τάσεις και τα ρεύµατα του κυκλώµατος της εικόνας 1-9. Το κύκλωµα αποτελείται από τις αντιστάσεις R1=R5=R7=2ΚΩ, R2=R3=1ΚΩ, R4=R6=4ΚΩ, έναν συσσωρευτή V=10Volts, τρία αµπερόµετρα και δύο βολτόµετρα. ΕΙΚΟΝΑ 1-9

15 Μάθηµα 2. Κατευθυνόµενη διδασκαλία µε θέµα «Κυκλώµατα µε διόδους τεσσάρων στρώσεων» Συνολικές ώρες µάθησης: 3 Ώρες µε παρουσία εισηγητή: 3 Σκοπός Σκοπός του µαθήµατος είναι να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα και τα µειονεκτήµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και οι αρχές των θεωριών µάθησης που ακολουθούν την προσέγγιση αυτή. Ειδικότερα, οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να διακρίνουν µέσω της παρουσίασης παραδειγµατικής διδασκαλίας µε χρήση του λογισµικού TinaPro, όπως επίσης µέσω της αναζήτησης και µελέτης σχετικού υλικού στο διαδίκτυο το οποίο και θα παρουσιάσουν µε τη χρήση του λογισµικού Microsoft PowerPoint. Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα Έννοιες Κλειδιά Οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τα βασικά γνωρίσµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και θα µπορούν να σχεδιάσουν θεµατικές ενότητες ή και να εφαρµόσουν δραστηριότητες στη διδακτική τους πρακτική. Θα µπορούν επίσης να αξιοποιούν το λογισµικό Microsoft PowerPoint. Κατευθυνόµενη ιδασκαλία (directed instruction) Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ενότητα που ακολουθεί εστιάζει στην κριτική θεώρηση του µοντέλου της «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» και γνωστοποιείται το θεωρητικό πλαίσιο της προσέγγισης, αλλά και η πρακτική εφαρµογή του. Οι εκπαιδευόµενοι, συµµετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, χωρίζονται σε οµάδες των 4-5 ατόµων, εξετάζουν τις θεωρίες που ερµηνεύουν την κατευθυνόµενη προσέγγιση στη µάθηση και τη διδασκαλία και ευαισθητοποιούνται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του λογισµικού Microsoft PowerPoint.

16 1. ιδασκαλία µε θέµα «Κυκλώµατα µε διόδους τεσσάρων στρώσεων» Θα γίνει παραδειγµατική διδασκαλία µε θέµα «Κυκλώµατα µε διόδους τεσσάρων στρώσεων» βασισµένη σε προσέγγιση κατευθυνόµενης µάθησης µε αξιοποίηση του λογισµικού TinaPro. ιάρκεια διδασκαλίας: τρεις (3) ώρες Τοµέας Ηλεκτρολογικός Επιλεγµένη ενότητα: Ψηφιακά κυκλώµατα. Σκοπός: Να µάθουν οι εκπαιδευόµενοι: Να µάθουν τα εργαλεία του λογισµικού TinaPro για τα αναλογικά ηλεκτρονικά κυκλώµατα. Να αξιοποιούν τα εργαλεία του λογισµικού TinaPro για τα αναλογικά ηλεκτρονικά κυκλώµατα. Να χρησιµοποιούν τα όργανα του λογισµικού TinaPro για τα αναλογικά ηλεκτρονικά κυκλώµατα.

17 ιδασκαλία µε θέµα «Κυκλώµατα µε διόδους τεσσάρων στρώσεων» Η δραστηριότητα αναφέρεται στην εξοικείωση του επιµορφούµενου µε το λογισµικό TinaPro. Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να δηµιουργούν ένα ηλεκτρονικό κύκλωµα και να παίρνουν τις κυµατοµορφές εισόδου και εξόδου, χρησιµοποιώντας τις εντολές και λειτουργίες του TinaPro. Τα όργανα που θα χρησιµοποιηθούν θα είναι ο παλµογράφος και η µεταβατική ανάλυση. Α. οµηµένες, Καθοδηγούµενες Πρακτικές Οι εκπαιδευόµενοι παρακολουθούν τον εκπαιδευτή να παρουσιάζει τον τρόπο µε τον οποίο εισάγονται τα εξαρτήµατα και πως γίνεται η µεταβατική ανάλυση των κυµατοµορφών εισόδου και εξόδου. ΕΙΚΟΝΑ 2 1 Οι εκπαιδευόµενοι βοηθούµενοι από τον εκπαιδευτή δηµιουργούν το κύκλωµα της εικόνας 2-1 και παίρνουν τις κυµατοµορφές εισόδου και εξόδου. Οι τιµές των εξαρτηµάτων του κυκλώµατος, φαίνονται στον πίνακα 2-1. ΠΙΝΑΚΑΣ 2-1 ΟΝΟΜΑ ΤΙΜΗ ΟΝΟΜΑ ΤΙΜΗ R1 1 ΚΩ D1 D4 1N3492

18 P1 1 ΚΩ SCR 2N1595 C1 470 mf DIAC Η διαδικασία δηµιουργίας του κυκλώµατος και η έξοδος των χαρακτηριστικών κυµατοµορφών του κυκλώµατος αναλύεται σε βήµατα-δραστηριότητες, που παρουσιάζονται στη συνέχεια. ραστηριότητα 1 η α) Περιγραφή: Εντοπίζονται και τοποθετούνται τα εξαρτήµατα του κυκλώµατος β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τη γραµµή εξαρτηµάτων και οργάνων του TinaPro και εντοπίζει και τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή µία αντίσταση και µία πηγή. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή εντοπίζει στη γραµµή εργαλείων το εξάρτηµα της αντίστασης, το επιλέγει και τοποθετεί το εξάρτηµα στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος. Επαναλαµβάνει τα παραπάνω βήµατα µέχρις ότου τοποθετήσει στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος όλες τα εξαρτήµατα. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ΕΙΚΟΝΑ 2 2

19 Με το τέλος της δραστηριότητας η εικόνα του σχεδιαστικού επεξεργαστή του TinaPro θα είναι η εικόνα 2-2 και ο εκπαιδευόµενος θα έχει µάθει να εντοπίζει και να τοποθετεί τα εξαρτήµατα στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του λογισµικού. ραστηριότητα 2 η α) Περιγραφή: Μεταβάλλεται ο προσανατολισµός και οι ιδιότητες των εξαρτηµάτων και των οργάνων µέτρησης. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευόµενος παρακολουθεί τον εκπαιδευτή να µεταβάλλει την τιµή και τον προσανατολισµό µιας αντίστασης. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή µεταβάλλει την τιµή και τον προσανατολισµό µιας αντίστασης καθώς και την τιµή και τον προσανατολισµό της πηγής τάσης Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει µόνος του τη διαδικασία τοποθέτησης όλων των εξαρτηµάτων του κυκλώµατος. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ΕΙΚΟΝΑ 2 3 Με το τέλος της δραστηριότητας η εικόνα του σχεδιαστικού επεξεργαστή του TinaPro θα είναι η εικόνα 2-3 και οι εκπαιδευόµενοι θα έχουν µάθει να εντοπίζουν και να µεταβάλλουν τις ιδιότητες και τη θέση των εξκαρτηµάτων του σχεδιαστικού επεξεργαστή του λογισµικού.

20 ραστηριότητα 3 η α) Περιγραφή: Σύνδεση των εξαρτηµάτων β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής επιδεικνύει τον τρόπο µε τον οποίο συνδέονται δύο αντιστάσεις. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε την καθοδήγηση και την επίβλεψη του εκπαιδευτή συνδέει όλα τα εξαρτήµατα σύµφωνα µε το σχέδιο κυκλώµατος. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. Με το τέλος της δραστηριότητας η εικόνα του σχεδιαστικού επεξεργαστή του TinaPro θα είναι η εικόνα 2-4 και οι εκπαιδευόµενοι θα έχουν µάθει να συνδέουν εξαρτήµατα στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του λογισµικού. ΕΙΚΟΝΑ 2 4 ραστηριότητα 4 η α) Περιγραφή: Εντοπισµός, τοποθέτηση και µεταβολή του προσανατολισµού των οργάνων του ανοιχτού κυκλώµατος. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τη γραµµή εξαρτηµάτων και οργάνων του TinaPro, εντοπίζει και τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή ένα βολτόµετρο και ένα αµπερόµετρο. Μεταβάλλει τον προσανατολισµό των οργάνων µέτρησης και τα συνδέει στο κύκλωµα µε την σωστή πολικότητα.

21 γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή εντοπίζει στη γραµµή εργαλείων το όργανο του αµπερόµετρου, το επιλέγει, το τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος και µεταβάλλει τον προσανατολισµό του, αν αυτό είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια εντοπίζει στη γραµµή εργαλείων το όργανο του βολτόµετρου, το επιλέγει, το τοποθετεί στο σχεδιαστικό επεξεργαστή του κυκλώµατος και µεταβάλλει τον προσανατολισµό του (αν χρειάζεται) και την ετικέτα του Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει µόνος του τη διαδικασία τοποθέτησης όλων των αµπεροµέτρων και βολτοµέτρων του κυκλώµατος. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ραστηριότητα 5 η α) Περιγραφή: Μελέτη κυκλώµατος µε εικονικά όργανα β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τον τρόπο απεικόνισης των κυµατοµορφών στην µεταβατική ανάλυση. Επίσης παρουσιάζει τα παραπάνω µε την χρήση εικονικού παλµογράφου. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε την καθοδήγηση του εκπαιδευτή εµφανίζει τις κυµατοµορφές µε τη χρήση της µεταβατικής ανάλυσης (εικόνα 2-5). Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ΕΙΚΟΝΑ 2 5

22 Β. Ανεξάρτητη Πρακτική Ο εκπαιδευόµενος δηµιουργεί και υπολογίζει τις κυµατοµορφές στο κύκλωµα που εµφανίζεται στην εικόνα 2-6, ακολουθώντας την διαδικασία των παραπάνω δραστηριοτήτων. ΕΙΚΟΝΑ 2 6 Οι τιµές των εξαρτηµάτων, είναι ίδιες µε αυτές του Πίνακα 2-1, εκτός από το TRIAC το οποίο είναι το 2Ν5444.

23 Μάθηµα 3. Εποικοδοµητισµός (Constructivism). Συνολικές ώρες µάθησης: 2 Ώρες µε παρουσία εισηγητή: 2 Σκοπός Σκοπός του µαθήµατος είναι να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα και τα µειονεκτήµατα της προσέγγισης του εποικοδοµητισµού, αλλά και οι αρχές των θεωριών µάθησης που ακολουθούν την προσέγγιση αυτή. Ειδικότερα, µε την ολοκλήρωση του µαθήµατος, οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τις θεωρίες που ακολουθούν την προσέγγιση του εποικοδοµητισµού και τους κύριους εκφραστές τους, αλλά και θα µπορούν να αναζητούν σχετικό υλικό στο διαδίκτυο και να παρουσιάζουν µε τη χρήση του προγράµµατος Microsoft PowerPoint σχέδια µαθήµατος τα οποία σχετίζονται µε τις θεωρίες µάθησης που µελετούν. Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα Έννοιες Κλειδιά Οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τα βασικά γνωρίσµατα της προσέγγισης του εποικοδοµητισµού, αλλά και θα µπορούν να σχεδιάσουν ένα σχέδιο µαθήµατος. Θα µπορούν επίσης να αξιοποιούν το λογισµικό Microsoft PowerPoint. Εποικοδοµητισµός(Constructivism) Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ενότητα που ακολουθεί εστιάζει στην κριτική θεώρηση του εποικοδοµητισµού. Γνωστοποιείται το θεωρητικό πλαίσιο της προσέγγισης, η πρακτική εφαρµογή του, αλλά και η ανάπτυξη σχεδίων µαθήµατος. Οι εκπαιδευόµενοι, συµµετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, κυρίως οµαδικά, και ευαισθητοποιούνται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του λογισµικού Microsoft PowerPoint.

24 1. ιδασκαλία εποικοδοµητικής µορφής µε αξιοποίηση του TinaPro, µε θέµα «Μελέτη ψηφιακών κυκλωµάτων» Θα γίνει υποδειγµατική διδασκαλία µε θέµα «Μελέτη ψηφιακών κυκλωµάτων», βασισµένη σε προσέγγιση εποικοδοµητισµού. ιάρκεια διδασκαλίας: δύο (2) ώρες Ηλεκτρονικός Τοµέας Επιλεγµένη ενότητα: Τροφοδοτικές διατάξεις Πλήρης ανόρθωση - Σταθεροποίηση τάσης µε ολοκληρωµένα Σκοπός: Oι εκπαιδευόµενοι να διερευνήσουν και να εξασκηθούν στη δηµιουργία, στη µελέτη και στην προσοµοίωση ψηφιακών κυκλωµάτων µε χρήση του λογισµικού TinaPro. ιδασκαλία µε θέµα «Μελέτη ψηφιακών κυκλωµάτων» Στόχοι Ο εκπαιδευτής διατυπώνει τους εκπαιδευτικούς στόχους που θέλει να έχουν επιτευχθεί µε το τέλος του µαθήµατος. Ο εκπαιδευόµενος: Να µπορεί να χρησιµοποιεί τις βασικές εντολές του TinaPro. Να σχεδιάζει και να µελετά ψηφιακά κυκλώµατα. Εκπαιδευτικοί Πόροι Προσδιορίζονται µε ακρίβεια τα υλικά που θα χρειαστούν για τη διεξαγωγή του µαθήµατος από τον εκπαιδευτικό και το µαθητή. Εκπαιδευτικό λογισµικό TinaPro H/Y Projector Προετοιµασία Μαθητών Προετοιµασία Εκπαιδευτικού Ο εκπαιδευόµενος πρέπει να έχει ειδοποιηθεί, ώστε να φέρει το υλικό που χρειάζεται για τη σωστή διεξαγωγή του µαθήµατος. Ίσως απαιτείται ο εκπαιδευτικός να εκπαιδευτεί, ώστε να αποκτήσει κάποια εξειδίκευση ή να εκπαιδευτεί στη χρήση κάποιας συσκευής ή µηχανήµατος που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει προβλέψει και να έχει π.χ. φορητή µνήµη (flash memory) π.χ. η εκπαίδευση µπορεί να έχει τη µορφή συνεδρίου, workshop, αλλά και εκπαίδευση σε αίθουσα διδασκαλίας.

25 ραστηριότητ ες Εκπαιδευοµένων Ρόλος Εκπαιδευόµενων προµηθευτεί επιπλέον υλικό προετοιµασίας για τους εκπαιδευόµενους που ξέχασαν να προετοιµαστούν ή δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να αγοράσουν το υλικό που απαιτείται. Ο εκπαιδευτικός δίνει συγκεκριµένες οδηγίες για την εκτέλεση κάποιας δραστηριότητας και οι µαθητές σε οµάδες τις εκτελούν. Ο εκπαιδευόµενος είναι σε θέση συµµετέχοντας στις δραστηριότητες να ανακαλύπτει τη νέα γνώση και να την οικοδοµεί. Οµαδικό project, ανάπτυξη νέου προϊόντος. Εξερευνά τις δυνατότητες του λογισµικού, συνεργάζεται µε άλλους, γίνεται πιο αποδοτικός. ραστηριότητ ες Εκπαιδευτικού Ο εκπαιδευτικός παρέχει σταδιακά τις δραστηριότητες/ εργασίες και χρησιµοποιώντας τον projector καθοδηγεί τους εκπαιδευόµενους. Ο εκπαιδευτικός δίνει συγκεκριµένες οδηγίες για την εκτέλεση κάποιας δραστηριότητας και οι µαθητές σε οµάδες τις εκτελούν. Ο εκπαιδευτικός τους ζητάει να ερµηνεύσουν τα αποτελέσµατα των δραστηριοτήτων και να ελέγξουν τις ιδέες που διατύπωσαν αρχικά. Βοηθάει τους µαθητές που έχουν απορίες. Ο εκπαιδευτικός µε τις κατάλληλες ερωτήσεις προσπαθεί να οδηγήσει τη συζήτηση στη διατύπωση του επιστηµονικού προτύπουορισµού. Ρόλος Εκπαιδευτικού Ο εκπαιδευτικός έχει ρόλο καθοδηγητή και διευκολυντή της διαδικασίας της µάθησης καθώς οι εκπαιδευόµενοι δηµιουργούν τη δική τους

26 γνώση. Είναι συνεργάτης και βοηθός καθώς οι εκπαιδευόµενοι ερευνούν τα θέµατα. Αξιολόγηση Οι µαθητές συγκρίνουν τις νέες ιδέες τους µε αυτές που είχαν στην αρχή της διδασκαλίας και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα αυτών που ανακάλυψαν. Τα εργαλεία µέτρησης της απόδοσης µπορεί να διαφέρουν µεταξύ των εκπαιδευόµενων. Η αξιολόγηση γίνεται µε τη µέθοδο portfolio, µέσω παρατήρησης και µε δουλειά για το σπίτι.

27 ιδασκαλία µε θέµα «Μελέτη ψηφιακών κυκλωµάτων» Το πρόβληµα: Πρόκειται να δηµιουργηθεί και να γίνει προσοµοίωση γιαόλες τις πύλες των ψηφιακών κυκλωµάτων. Επιπλέον, θα γίνει υπολογισµός και απεικόνιση των κυµατοµορφών εισόδου και εξόδου των κυκλωµάτων. Επέκταση: Σαν επέκταση της δραστηριότητας, οι εκπαιδευόµενοι µπορούν να κάνουν χρήση εντολών του λογισµικού, να δηµιουργήσουν και να µελετήσουν συνδυαστικά κυκλώµατα. Οι εκπαιδευόµενοι θα χωριστούν σε ισοδύναµες οµάδες 2-3 ατόµων Α. ηµιουργία και προσοµοίωση ψηφιακών κυκλωµάτων Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει το κύκλωµα της πύλης XOR και κάνει την προσοµοίωσή της (εικόνα 3-1). ΕΙΚΟΝΑ 3 1 Στην συνέχεια δηµιουργεί τον πίνακα αληθείας της πύλης (Πίνακας 3-1), σύµφωνα µε την µεταβατική ανάλυση του TinaPro (εικόνα 3-1). ΠΙΝΑΚΑΣ 3-1 A B F ραστηριότητα 1 η : Προσοµοίωση πύλης AND

28 Οι εκπαιδευόµενοι δηµιουργούν ένα νέο αρχείο στον σχεδιαστικό επεξεργαστή του προγράµµατος και µε την βοήθεια του εκπαιδευτή σχεδιάζουν το κύκλωµα της εικόνας 3-2. ΕΙΚΟΝΑ 3 2 Οι εκπαιδευόµενοι χρησιµοποιούν τα εξαρτήµατα που απεικονίζονται στην εικόνα. Μεταβάλλουν τις τιµές από τις γεννήτριες παλµών, ώστε η «Α» να έχει συχνότητα 1MHz και η «Β» να έχει συχνότητα 2MHz. Για την αλλαγή της συχνότητας στην γεννήτριες παλµών «Α», κάνετε διπλό κλικ πάνω της και ανοίγει το παράθυρο διαλόγου της εικόνας 3-3. πηγαίνετε στην τιµή της συχνότητας και κάνοντας κλικ σε αυτήν, αλλάζετε την τιµή της. ΕΙΚΟΝΑ 3 3 Για την αλλαγή της συχνότητας στην γεννήτριες παλµών «Β», κάνετε τις ίδιες ενέργειες (εικόνας 3-4).

29 ΕΙΚΟΝΑ 3 4 Με την βοήθεια της µεταβατικής ανάλυσης, δηµιουργείται τον πίνακα αληθείας της πύλης. ραστηριότητα 2 η : Προσοµοίωση και µελέτη άλλων πυλών Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει τις ενέργειες της ραστηριότητας 1 και µε την βοήθεια του επιµορφωτή διορθώνει τα λάθη του. Οι ενέργειες αυτές θα γίνουν για: Την πύλη OR (εικόνας 3-5) Την πύλη NOR (εικόνας 3-6) ΕΙΚΟΝΑ 3 5 ΕΙΚΟΝΑ 3 6

30 Την πύλη NAND (εικόνας 3-7) ΕΙΚΟΝΑ 3 7 Β. ηµιουργία και προσοµοίωση µε συνδιαστικά κυκλώµατα Οι εκπαιδευόµενοι, δηµιουργούν τα κυκλώµατα των βασικών πυλών που προαναφέρθηκαν, µε συνδιαστικά κυκλώµατα που θα αποτελούνται µόνο από πύλες NAND Οι γεννήτριες που συνδέονται στην είσοδο του κυκλώµατος έχουν την συχνότητα που προαναφέρθηκε. Προσοµοιώνοντας το κύκλωµα, εµφανίζονται οι κυµατοµορφές εισόδου και εξόδου. Οι εκπαιδευόµενοι τις αποθηκεύουν στο αρχείο διαγραµµάτων και δηµιουργούν τους πίνακες αληθείας. Γ. Αξιολόγηση Η αξιολόγηση γίνεται µε την µέθοδο του portfolio, όπου ο εκπαιδευτής ελέγχει τα αρχεία των κυκλωµάτων και διαγραµµάτων που έχουν αποθηκευτεί από κάθε εκπαιδευόµενο στον αποθηκευτικό του χώρο. Ο έλεγχος γίνεται ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των κυκλωµάτων και διαγραµµάτων. Εισάγοντας στοιχεία κειµένου πάνω στο σχέδιο των κυκλωµάτων, δίνει γραπτή ανατροφοδότηση προς τους εκπαιδευόµενους. Οι εκπαιδευόµενοι, λαµβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτή, µπορούν να πραγµατοποιήσουν τις απαιτούµενες διορθώσεις στα κυκλώµατα και τα διαγράµµατα.

31 Μάθηµα 4. Παρουσίαση πρότυπης διδασκαλίας µε αξιοποίηση του σχεδιαστικού λογισµικού TinaPro βασισµένη σε προσέγγιση εποικοδοµητισµού Συνολικές ώρες µάθησης: 3 Ώρες µε παρουσία εισηγητή: 3 Σκοπός Σκοπός του µαθήµατος είναι να παρουσιαστεί πρότυπη διδασκαλία του TinaPro και να προσδιοριστούν χαρακτηριστικά γνωρίσµατα του εποικοδοµητισµού καθώς και ο τρόπος ενσωµάτωσής τους σ αυτήν. Ειδικότερα, µε την ολοκλήρωση του µαθήµατος, οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τον τρόπο ενσωµάτωσης των χαρακτηριστικών του εποικοδοµητισµού σε πρότυπη διδασκαλία. Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα Οι εκπαιδευόµενοι θα προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα του εποικοδοµητισµού καθώς και τον τρόπο ενσωµάτωσής τους σε πρότυπη διδασκαλία. Έννοιες Κλειδιά Εποικοδοµητισµός Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ενότητα που ακολουθεί παρουσιάζει µία πρότυπη διδασκαλία µε αξιοποίηση του λογισµικού προσοµοίωσης TinaPro. Η ενότητα αφορά στη συνεργατική σχεδίαση της µονάδας ενός διαφορικού ενισχυτή και εµπλέκει εκπαιδευόµενους για εξοικείωση µε το λογισµικό. Οι εκπαιδευόµενοι αναγνωρίζουν και προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά του εποικοδοµητισµού, καθώς και τον τρόπο ενσωµάτωσής του στη διδασκαλία. Παράλληλα, διδάσκονται µε εποικοδοµητικό τρόπο εντολές του λογισµικού που επιτρέπουν την ταυτόχρονη σχεδίαση ενός σχεδίου από πολλά άτοµα

32 ιδασκαλία µε θέµα «Συνεργατική σχεδίαση ψηφιακού κυκλώµατος µε πύλες NAND» Θα γίνει υποδειγµατική διδασκαλία µε θέµα «Συνεργατική σχεδίαση ψηφιακού κυκλώµατος µε πύλες NAND» βασισµένη σε προσέγγιση εποικοδοµητισµού. ιάρκεια διδασκαλίας: τρεις (3) ώρες Ηλεκτρονικός Τοµέας Επιλεγµένη ενότητα: Συνδεσµολογία πολυβάθµιδων ψηφιακών κυκλωµάτων. Σκοπός: Να σχεδιάζουν οι εκπαιδευόµενοι πολυβάθµιδα ψηφιακά κυκλώµατα αξιοποιώντας τις δυνατότητες συνεργατικής σχεδίασης του TinaPro και να προσοµοιώνουν τα κυκλώµατα που έχουν δηµιουργήσει σε συνεργασία. ιδασκαλία µε θέµα «Συνεργατική σχεδίαση ψηφιακού κυκλώµατος µε πύλες NAND» Πρόκειται να διδαχθεί η µέθοδος της συνεργατικής σχεδίασης και στη συνέχεια να εφαρµοστεί στη σχεδίαση σύνθετων ηλεκτρονικών κυκλωµάτων όπου θα γίνει µελέτη και προσοµοίωση αυτών. Στόχοι Εκπαιδευτικοί Πόροι Ο εκπαιδευόµενος θα µάθει : Να συνεργάζεται µε άλλος για την σχεδίαση σύνθετων ψηφιακών κυκλωµάτων, µε τη βοήθεια του λογισµικού. Να δηµιουργεί κυκλώµατα µε σχεδιαστικές οντότητες (blocks) και να τα χρησιµοποιεί. Να δηµιουργεί κωδικούς πρόσβασης για κάθε σχεδιαστική οντότητα (block) του κυκλώµατος. Να σχεδιάζει ένα τµήµα του κυκλώµατος σε κάθε σχεδιαστική οντότητα (block). Να δηµιουργεί ένα σχηµατικό κύκλωµα χρησιµοποιώντας τις σχεδιαστικές οντότητες (blocks). Να µελετά και να προσοµοιώνει κυκλώµατα µε σχεδιαστικές οντότητες (blocks). Η πρότυπη διδασκαλία θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισµένο εργαστήριο, επειδή είναι απαραίτητη η χρήση Η/Υ. Το εργαστήριο θα υποστηρίζεται και από ένα τοπικό δίκτυο LAN, για να µπορούν οι χρήστες να επικοινωνούν µεταξύ τους και να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικό υλικό. Για την λειτουργία του συστήµατος θα χρειαστούν ένας Η/Υ για τον εκπαιδευτή, ένας για κάθε εκπαιδευόµενο, ένας Η/Υ που θα λειτουργεί σαν Server και ένας βιντεοπροβολέας. Για τη λειτουργία του συστήµατος χρειάζεται το λογισµικό TinaPro.

33 Προετοιµασία Εκπαιδευόµενων Προετοιµασία Εκπαιδευτικού ραστηριότητες Εκπαιδευόµενων Οι εκπαιδευόµενοι θα πρέπει: να έχουν εξοικειωθεί µε τις εντολές του λογισµικού TinaPro, το οποίο το έχουν διδαχθεί σε προηγούµενες ενότητες. να έχουν µαζί τους ένα εγχειρίδιο χρήσης του λογισµικού TinaPro. Ο εκπαιδευτής πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τις εντολές σχεδίασης και προσοµοίωσης του λογισµικού TinaPro και να µπορεί να χειρίζεται το βιντεοπροβολέα. Οι εκπαιδευόµενοι, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας θα: χρησιµοποιήσουν εντολές του TinaPro που αφορούν στη συνεργατική σχεδίαση. συνεργασθούν µε άλλος για την σχεδίαση σύνθετων ψηφιακών κυκλωµάτων (Συνεργατική σχεδίαση). Οι εκπαιδευόµενοι χωρίζονται σε οµάδες, ανάλογα µε τις σχεδιαστικές οντότητες (blocks) του κυκλώµατος (ένας για κάθε σχεδιαστική οντότητα). Εκτός από τις ειδικές αρµοδιότητές που θα έχει ο κάθε εκπαιδευόµενος στα πλαίσια της οµάδας, αναλαµβάνει να σχεδιάσει το τµήµα του κυκλώµατος που του αναλογεί, µετά από συνεννόηση µε την οµάδα του. Επίσης, θα πρέπει να αποστείλει ηλεκτρονικά το κύκλωµα της σχεδιαστικής του οντότητας (block). Ρόλος οµάδας εκπαιδευόµενων Κάθε οµάδα αναλαµβάνει να σχεδιάσει κύκλωµα µε τις σχεδιαστικές οντότητες (blocks) των µελών της και να ελέγξει τη λειτουργία του κυκλώµατος. Ρόλος Εκπαιδευόµενων Ρόλος µελών κάθε οµάδας Οι εκπαιδευόµενοι που αποτελούν µία οµάδα αναλαµβάνουν συγκεκριµένους ρόλους. Εκπαιδευόµενος Α: Είναι ο εκπρόσωπος της οµάδας και συνήθως επιλέγεται ο εκπαιδευόµενος που έχει τη µεγαλύτερη ευχέρεια στο χειρισµό του TinaPro. Είναι υπεύθυνος για: τη δηµιουργία και ενηµέρωση των συγκεντρωτικών σχεδίων της οµάδας. την συγκέντρωση των σχεδίων των µελών της οµάδας, αν αυτό δεν γίνει αυτόµατα λόγω οποιουδήποτε προβλήµατος και την σύνθεση του ηλεκτρονικού σχεδίου. Την σύνθεση του ηλεκτρονικού σχεδίου από τα τµήµατα του σχεδίου που έχουν σχεδιάσει όλα τα µέλη της οµάδας. την βοήθεια των άλλων µελών της οµάδας αν έχουν δυσκολίες στη σχεδίαση. την αποθήκευση των κυκλωµάτων, στο τέλος της δραστηριότητας.

34 Υπόλοιποι Εκπαιδευόµενοι: εν έχουν κάποια ειδική αρµοδιότητα. ραστηριότητες Εκπαιδευτικού Ρόλος Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση Ο εκπαιδευτικός παρέχει σταδιακά τις δραστηριότητες/ εργασίες και καθοδηγεί τους εκπαιδευόµενους και χρησιµοποιώντας τον βιντεοπροβολέα. ίνει συγκεκριµένες οδηγίες για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων και οι εκπαιδευόµενοι, σε οµάδες, τις εκτελούν. Βοηθάει τους εκπαιδευόµενους που έχουν απορίες Εισάγει τα αρχικό σχέδιο στον server του εργαστηρίου. Καθορίζει τη σύνθεση των οµάδων. Ζητά από κάθε οµάδα να σχεδιάσει τα απαραίτητα κυκλώµατα στα οποία αναφέρονται οι δραστηριότητες. Ζητά από κάθε οµάδα να αποθηκεύσει τα αρχεία των κυκλωµάτων. Κατά την πραγµατοποίηση των δραστηριοτήτων παρέχει βοήθεια σχετικά µε τη χρήση των απαραίτητων λογισµικών. Αξιολογεί κάθε οµάδα και παρέχει ανατροφοδότηση. Η αξιολόγηση των εκπαιδευόµενων θα γίνει µε τη µέθοδο portfolio. Τα αρχεία των κυκλωµάτων που έχουν αποθηκευτεί από τους εκπαιδευόµενους, τόσο ατοµικά όσο και οµαδικά, θα ελεγχθούν και θα δοθεί γραπτή ανατροφοδότηση µε την εισαγωγή στοιχείων κειµένου πάνω στο σχέδιο του κυκλώµατος.

35 1. Γενικά Πρόκειται να διδαχθεί ο τρόπος συνεργατικής σχεδίασης ψηφιακών κυκλωµάτων µε χρήση του λογισµικού TinaPro. Οι εκπαιδευόµενοι, έχοντας στη διάθεσή τους τα ηλεκτρονικά σχέδια, θα σχεδιάσουν, σε δύο φάσεις, έναν διαφορικό ενισχυτή και έναν προενισχυτή και θα κάνουν προσοµοίωση αυτών. 2. Περιγραφή ραστηριοτήτων Η διδασκαλία αποτελείται από δύο δραστηριότητες, που θα πραγµατοποιηθούν από οµάδες εκπαιδευόµενων των τριών ατόµων, ανάλογα µε την εξοικείωσή τους µε το λογισµικό. Η διδασκαλία θα βασιστεί σε προσέγγιση εποικοδοµητισµού. Η πρώτη δραστηριότητα σκοπεύει στην εξοικείωση των εκπαιδευόµενων µε εντολές του λογισµικού που επιτρέπουν τη συνεργατική σχεδίαση και την εφαρµογή της στο κύκλωµα ενός διαφορικού ενισχυτή. Η δεύτερη αφορά στη συνεργατική σχεδίαση ενός συγκριτή και τον έλεγχο της λειτουργίας του. Οι εκπαιδευόµενοι θα αποθηκεύουν τα σχέδια που θα παράγουν προκειµένου να αξιολογηθούν µε τη µέθοδο του portfolio. ραστηριότητα 1 η : Συνεργατική σχεδίαση ψηφιακού κυκλώµατος µε πύλες NAND. Περιλαµβάνει τέσσερα βήµατα και δίνει δυνατότητα στους εκπαιδευόµενους να διερευνήσουν, να πειραµατιστούν και να χρησιµοποιήσουν εντολές του λογισµικού. Ο µέσος χρόνος εκτέλεσης κάθε βήµατος πρέπει να είναι δεκαπέντε λεπτά. Το κύκλωµα είναι ένας συγκριτής δύο λέξεων 3-bit και χωρίζεται σε τρία «Block», όπως φαίνεται στην εικόνα 4-1. Το «Block 1» είναι ο συγκριτής ισότητας Το «Block 2» είναι ο συγκριτής όπου Α>Β Το «Block 3» είναι ο συγκριτής όπου Α<Β

36 Εικόνα 4-1 Βήµα 1 ο : Καθορισµός των σχεδιαστικών οντοτήτων (blocks) κυκλώµατος διαφορικού ενισχυτή. Το λογισµικό TinaPro δίνει τη δυνατότητα σχεδίασης ηλεκτρονικών κυκλωµάτων σε σχεδιαστικές οντότητες µε ιδιότητες που µπορούν να ρυθµιστούν από τον χειριστή. Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει το κύκλωµα του διαφορικού ενισχυτή (εικόνα 4-1) για τον σχεδιασµό του οποίου θα συνεργαστούν οι εκπαιδευόµενοι. Επίσης καθορίζει τα τµήµατα του κυκλώµατος που θα αναλάβει να σχεδιάσει ο κάθε εκπαιδευόµενος. Αντικαθιστώντας τα τµήµατα του κυκλώµατος µε σχεδιαστικές οντότητες (blocks) θα προκύψει το σχεδιάγραµµα της εικόνας 4-2.

37 Εικόνα 4 2 Βήµα 2 ο : ηµιουργία και εισαγωγή σχεδιαστικών οντοτήτων (Blocks) Στο βήµα αυτό, ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τον τρόπο που δηµιουργείται το block και το σχηµατικό κύκλωµα µε blocks και πως καθορίζεται ο κωδικός πρόσβασης (password) ηµιουργία block Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τις ενέργειες που κάνει ο εκπαιδευόµενος για τη δηµιουργία ενός block και οι οποίες είναι: Ενέργεια 1 η : Ενεργοποιεί την επιλογή «Εισαγωγή / Μπλοκ» της γραµµής µενού του λογισµικού (εικόνα 4-3). Εικόνα 4 3

38 Ενέργεια 2 η : Συµπλήρωση των στοιχείων στο παράθυρο «Οδηγός Block» Εισάγει το όνοµα του block και τους απαραίτητους ακροδέκτες για την σύνδεση στο σχηµατικό κύκλωµα, καθώς και την ονοµασία που θα φέρει ο κάθε ακροδέκτης (εικόνα 4-4) Εικόνα 4 4 Ενέργεια 3 η : Ενεργοποιείται ο «Επεξεργαστής Συµβόλων Σχηµατικού ΤΙΝΑ» (εικόνα 4-5). Στην οθόνη του Επεξεργαστής Συµβόλων Σχηµατικού ΤΙΝΑ µπορούν µεταβληθούν γραφικά όλα τα στοιχεία του block (π.χ. όνοµα, τύπος και µέγεθος γραµµατοσειράς, τύποι ακροδεκτών κ.λ.π.) Με την επιλογή «Αρχείο / ΟΚ» µεταφέρεται το block στην οθόνη του σχεδιαστικού επεξεργαστή του κυκλώµατος. Εικόνα 4 5

39 ηµιουργία κωδικού πρόσβασης (password) του block Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τις ενέργειες που κάνει ο εκπαιδευόµενος για τη δηµιουργία κωδικού πρόσβασης (password) σε ένα block. Για τη δηµιουργία του κωδικού πρόσβασης (password) του block επιλέγεται η εντολή «Επεξεργασία / ιανοµή / Κλείδωµα» από το µενού εντολής (εικόνα 4-6). Εικόνα 4 6 ηµιουργία σχηµατικού κυκλώµατος µε blocks Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τις ενέργειες που κάνει ο εκπαιδευόµενος για τη δηµιουργία ενός σχηµατικού κυκλώµατος µε blocks. Οι εκπαιδευόµενοι συνεργάζονται για: τη δηµιουργία των blocks του κυκλώµατος που έχει δοθεί τον καθορισµό των κωδικών πρόσβασης τη δηµιουργία του σχηµατικού µε blocks τη δηµιουργία αντιγράφων του αρχείου του σχηµατικού κυκλώµατος ηµιουργία σχηµατικού κυκλώµατος µε blocks για το κύκλωµα του ψηφιακού κυκλώµατος µε πύλες NAND Οι εκπαιδευόµενοι της κάθε οµάδας συνεδριάζουν και αναθέτουν αρµοδιότητες, έτσι: Ο εκπαιδευόµενος Α θα σχεδιάσει το block 1. Ο εκπαιδευόµενος Β θα σχεδιάσει το block 2. Ο εκπαιδευόµενος Γ θα σχεδιάσει το block 3. Οι εκπαιδευόµενοι συνεργάζονται για: την δηµιουργία των blocks του κυκλώµατος του διαφορικού ενισχυτή τον καθορισµό των κωδικών πρόσβασης των blocks την δηµιουργία του σχηµατικού κυκλώµατος µε blocks Για το κύκλωµα του διαφορικού ενισχυτή θα δηµιουργηθούν τρία blocks µε τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται στον πίνακα 4-1

40 Πίνακας 4-1 Όνοµα Κωδικός Ετικέτα Εκπαιδευόµενος Α Block 1 Difamp1 U1 Εκπαιδευόµενος Β Block 2 Difamp2 U2 Εκπαιδευόµενος Γ Block 3 Difamp3 U3 Ενέργεια 1 η : ηµιουργία των blocks του κυκλώµατος του διαφορικού ενισχυτή Ο τρεις εκπαιδευόµενοι της οµάδας, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευόµενου Α, δηµιουργούν και εισάγουν τα blocks του κυκλώµατος του διαφορικού ενισχυτή Ενέργεια 2 η : ηµιουργία κωδικού πρόσβασης για τα blocks του κυκλώµατος του διαφορικού ενισχυτή Ο κάθε εκπαιδευόµενος δηµιουργεί κωδικό πρόσβασης για το δικό του block, υπό την εποπτεία του εκπαιδευόµενου Α, τον οποί θα πρέπει να γνωρίζει. Ενέργεια 3 η : ηµιουργία σχηµατικού κυκλώµατος του διαφορικού ενισχυτή Ο εκπαιδευόµενος Α σε συνεργασία µε τους εκπαιδευόµενους Β και Γ, δηµιουργεί το σχηµατικό κύκλωµα συγκριτή πραγµατοποιώντας τις συνδέσεις µεταξύ των blocks του κυκλώµατος και την αντιστοιχία τους σε blocks που έγινε στο βήµα 1.. Ενέργεια 4 η : ηµιουργία αρχείων εκπαιδευοµένων Ο εκπαιδευόµενος Α σε συνεργασία µε τους εκπαιδευόµενους Β και Γ, αποθηκεύει το αρχείο του σχηµατικού κυκλώµατος του διαφορικού ενισχυτή µε blocks µε το όνοµα «Συγκριτής -1» στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο της οµάδας. Οµοίως, ο εκπαιδευόµενος Β µε το όνοµα «Συγκριτής -2» και ο εκπαιδευόµενος Γ µε το όνοµα «Συγκριτής -3». Η αντιστοιχία των αρχείων που θα δουλέψει ο κάθε εκπαιδευόµενος, φαίνεται στον πίνακα 4-2. Πίνακας 4-2 Όνοµα Block Όνοµα αρχείου Εκπαιδευόµενος Α Block 1 Συγκριτής -1 Εκπαιδευόµενος Β Block 2 Συγκριτής -2 Εκπαιδευόµενος Γ Block 3 Συγκριτής -3 Βήµα 3 ο : Σχεδίαση τµήµατος κυκλώµατος διαφορικού ενισχυτή σε block. Οι εκπαιδευόµενοι παρακολουθούν τον εκπαιδευτή να παρουσιάζει τον τρόπο σχεδίασης τµήµατος κυκλώµατος σε block. Στη συνέχεια ο κάθε εκπαιδευόµενος σχεδιάζει το ηλεκτρικό κύκλωµα που αντιστοιχεί στο block που του ανήκει. Σχεδίαση τµήµατος κυκλώµατος σε block Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τις ενέργειες που κάνει ο εκπαιδευόµενος για τη δηµιουργία του ηλεκτρικού κυκλώµατος που περικλείεται σε ένα block, ως µακροεντολή. Ένας εκπαιδευόµενος (στο συγκεκριµένο παράδειγµα ο Γ) επιλέγει το δικό του block και κάνει διπλό κλικ πάνω στο εξάρτηµα του block, εµφανίζεται το παράθυρο µε τα χαρακτηριστικά του συγκεκριµένου block. Επιλέγοντας το τετράγωνο της εντολής

41 «Εισαγωγή Μάκρο» (εικόνα 4-9), το λογισµικό TinaPro ζητάει από τον συγκεκριµένο εκπαιδευόµενο τον κωδικό πρόσβασης. Εικόνα 4 9 Αν δοθεί ο κωδικός, τότε εµφανίζεται σχεδιαστικός επεξεργαστής µε τους ακροδέκτες του συγκεκριµένου block. Ανάµεσα στους ακροδέκτες, ο εκπαιδευόµενος σχεδιάζει το ηλεκτρικό κύκλωµα που περικλείει το συγκεκριµένο block. Στη συνέχεια επιλέγει το εικονίδιο «κλείσιµο» για να αποθηκεύσει και να επιστρέψει στο σχηµατικό κύκλωµα. Σχεδίαση των τµηµάτων του κυκλώµατος στα blocks Οι υπόλοιποι εκπαιδευόµενοι (στη συγκεκριµένη περίπτωση ο Α και ο Β) κάνουν τις παραπάνω ενέργειες για το δικό τους block. Στη συνέχεια αποστέλλονται στον εκπαιδευόµενο Α και αυτός αποθηκεύει το αρχείο στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο. Βήµα 4 ο : Συνένωση blocks κυκλώµατος διαφορικού ενισχυτή και δηµιουργία πλήρους κυκλώµατος. Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τον τρόπο συνένωσης block από επιλεγµένο αρχείο σε τρέχον αρχείο. Στη συνέχεια οι εκπαιδευόµενοι συνενώνουν, ο καθένας στο αρχείο του, τα τµήµατα του κυκλώµατος του συγκριτή που σχεδίασαν οι άλλοι εκπαιδευόµενοι και υπολογίζουν τις χαρακτηριστικές εξόδου του πλήρους κυκλώµατος. Συνένωση blocks και δηµιουργία πλήρους κυκλώµατος Για να είναι δυνατή η συνένωση blocks δύο κυκλωµάτων, πρέπει τα blocks που υπάρχουν και στα δύο κυκλώµατα να έχουν το ίδιο όνοµα, τον ίδιο κωδικό πρόσβασης και την ίδια ετικέτα. Για την συνένωση των blocks ο εκπαιδευόµενος επιλέγει «Επεξεργασία / ιανοµή / Προσαρµογή» από την γραµµή εργαλείων (εικόνα 4-12)

42 Εικόνα 4 12 Εµφανίζεται το παράθυρο της σχηµατικής προσαρµογής της εικόνας 4-13 στο οποίο παρουσιάζονται τα blocks του τρέχοντος κυκλώµατος. Με την επιλογή αναζήτηση θα εµφανιστεί το παράθυρο «Άνοιγµα Σχεδιαστικού» (εικόνα 4-13). Από τα αρχεία που εµφανίζονται επιλέγετε το αρχείο που περιέχει το block που θα συνενωθεί στο τρέχον κύκλωµα. Εικόνα 4 13

43 Με την εισαγωγή του επιλεγµένου αρχείου στο παράθυρο «Σχηµατική Προσαρµογή» εµφανίζονται τα blocks του τρέχοντος και του επιλεγµένου κυκλώµατος που περιέχει το τµήµα του κυκλώµατος που θα συνενωθεί µε το τρέχον αρχείο. Στη συνέχεια επιλέγεται το πλήκτρο της συνένωσης και τέλος επιβεβαιώνεται η διαδικασία της συνένωσης (εικόνα 4-14). Εικόνα 4 14 Έλεγχος περιεχοµένου blocks Ο εκπαιδευόµενος για να ελέγξει αν έγινε η συνένωση του block στο τρέχον κύκλωµα χρησιµοποιεί την εντολή «Αρχείο / Άνοιγµα Μακροεντολής» από την γραµµή εργαλείων για να εµφανίσει το περιεχόµενο του block του τρέχοντος κυκλώµατος. Συνένωση blocks των τµηµάτων κυκλώµατος διαφορικού ενισχυτή και δηµιουργία πλήρους σχηµατικού κυκλώµατος διαφορικού ενισχυτή. Οι εκπαιδευόµενοι συνενώνουν, ο καθένας στο δικό του αρχείο, τα blocks των τµηµάτων του κυκλώµατος διαφορικού ενισχυτή που σχεδίασαν οι άλλοι εκπαιδευόµενοι. Μετά την συνένωση των blocks οι εκπαιδευόµενοι έχουν το πλήρες σχηµατικό κύκλωµα του διαφορικού ενισχυτή. Υπολογισµός των τάσεων του κυκλώµατος. Κάθε εκπαιδευόµενος υπολογίζει τις τάσεις και τις κυµατοµορφές των τάσεων και τις αποθηκεύει στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο µε όνοµα αρχείου «Συγκριτής [ονοµατεπώνυµο εκπαιδευοµένου]». Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση γίνεται µε την µέθοδο του portfolio, όπου ο εκπαιδευτής ελέγχει τα αρχεία των κυκλωµάτων και διαγραµµάτων που έχουν αποθηκευτεί από κάθε

44 εκπαιδευόµενο στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό του χώρο. Ο έλεγχος γίνεται ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των κυκλωµάτων και διαγραµµάτων. Εισάγοντας στοιχεία κειµένου πάνω στο σχέδιο των κυκλωµάτων, δίνει γραπτή ανατροφοδότηση προς τους εκπαιδευόµενους. Οι εκπαιδευόµενοι, λαµβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτή, µπορούν να πραγµατοποιήσουν τις απαιτούµενες διορθώσεις στα κυκλώµατα και τα διαγράµµατα.

45 ραστηριότητα 2 η : Οµαδική σχεδίαση κυκλώµατος τροφοδοτικού και έλεγχος της λειτουργίας του Γενική περιγραφή της δραστηριότητας Η εισαγωγική αυτή δραστηριότητα περιλαµβάνει πέντε βήµατα που επιτρέπουν στους εκπαιδευόµενους να διερευνήσουν, να πειραµατιστούν και να χρησιµοποιήσουν εντολές του λογισµικού µε σκοπό την οµαδική σχεδίαση ενός κυκλώµατος τροφοδοτικού. Ρόλος εκπαιδευτή Παραδίδει σε κάθε οµάδα το έντυπο µε το προς σχεδίαση κύκλωµα Ζητά από τους εκπαιδευόµενους να σχεδιάσουν οµαδικά το κύκλωµα, µε την βοήθεια του λογισµικού TinaPro. Ζητά από τους εκπαιδευόµενους να κάνουν χρήση των εντολών δηµιουργίας, µελέτης και προσοµοίωσης του λογισµικού TinaPro. Ζητά από τους εκπαιδευόµενους να αποθηκεύσουν τα αρχεία των κυκλωµάτων στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο της οµάδας. Κατά την πραγµατοποίηση των εργασιών παρέχει βοήθεια σχετικά µε τη χρήση του λογισµικού. Ρόλος εκπαιδευοµένου Οι εκπαιδευόµενοι χωρίζονται σε οµάδες. Εκτός από τις ειδικές αρµοδιότητές του στα πλαίσια της οµάδας, κάθε εκπαιδευόµενος αναλαµβάνει να σχεδιάσει το τµήµα του κυκλώµατος που του αναλογεί µε χρήση του λογισµικού TinaPro και να πραγµατοποιήσει έλεγχο λειτουργίας του κυκλώµατος. Ρόλος οµάδας εκπαιδευόµενων Οι εκπαιδευόµενοι χωρίζονται σε οµάδες των τριών ατόµων. Κάθε οµάδα αναλαµβάνει να σχεδιάσει οµαδικά ένα τροφοδοτικό και να ελέγξει τη λειτουργία του κυκλώµατος. Ρόλος µελών κάθε οµάδας Οι εκπαιδευόµενοι που αποτελούν µία οµάδα αναλαµβάνουν συγκεκριµένους ρόλους. Εκπαιδευόµενος Α: Είναι ο εκπρόσωπος της οµάδας και ο εκπαιδευόµενος που έχει τη µεγαλύτερη ευχέρεια στο χειρισµό του TinaPro. Κατά τη διαδικασία της σχεδίασης, είναι υπεύθυνος για τη δηµιουργία και ενηµέρωση των συγκεντρωτικών σχεδίων της οµάδας. Αν αυτό δεν γίνει αυτόµατα, λόγω οποιουδήποτε προβλήµατος, αναλαµβάνει να συνθέσει το ηλεκτρικό σχέδιο από τα τµήµατα του σχεδίου που έχουν σχεδιάσει όλα τα µέλη της οµάδας. Για να πραγµατοποιήσει τις ενέργειές του, συνεργάζεται µε τα υπόλοιπα µέρη της οµάδας. Αναλαµβάνει επίσης να βοηθήσει τα άλλα µέλη της οµάδας αν έχουν δυσκολίες στη σχεδίαση. Στο τέλος της δραστηριότητας αναλαµβάνει την αποθήκευση των κυκλωµάτων στο κοινόχρηστο αρχείο της οµάδας. Εκπαιδευόµενος Β: εν έχει κάποια ειδική αρµοδιότητα. Εκπαιδευόµενος Γ: εν έχει κάποια ειδική αρµοδιότητα. Κάθε εκπαιδευόµενος έχει στη διάθεσή του:

46 Έναν Η/Υ µε πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο (LAN) Το έντυπο σχέδιο του κυκλώµατος που πρόκειται να σχεδιάσει Το λογισµικό TinaPro Επέκταση : Αν η οµάδα το επιθυµεί και αφού ολοκληρώσει την δηµιουργία του δοθέντος κυκλώµατος, µπορεί να µεταβάλει τις τιµές των εξαρτηµάτων ή να προκαλέσει βλάβη στα εξαρτήµατα του κυκλώµατος του τροφοδοτικού και να ελέγξει την λειτουργία του. Αναλυτική περιγραφή της δραστηριότητας Βήµα 1 ο : Καθορισµός των σχεδιαστικών οντοτήτων (blocks) Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει το κύκλωµα του διαφορικού ενισχυτή που θα σχεδιαστεί οµαδικά από τους εκπαιδευόµενους (εικόνα 4-15). Οι εκπαιδευόµενοι καθορίζει τα τµήµατα του κυκλώµατος που θα αναλάβει να σχεδιάσει ο καθένας και ανακοινώνουν την απόφασή τους στον εκπαιδευτή. Βήµα 2 ο : ηµιουργία σχεδιαστικών οντοτήτων (blocks) του κυκλώµατος, καθορισµός κωδικών πρόσβασης (password) και δηµιουργία σχηµατικού κυκλώµατος Οι εκπαιδευόµενοι συνεργάζονται για την δηµιουργία των blocks του κυκλώµατος του προενισχυτή, για τον καθορισµό των κωδικών πρόσβασης των blocks και την δηµιουργία του σχηµατικού κυκλώµατος. Επίσης δηµιουργούν αντίγραφα του αρχείου του σχηµατικού κυκλώµατος, ένα για κάθε εκπαιδευόµενο. Τα αρχεία του σχηµατικού κυκλώµατος αποθηκεύονται στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο της οµάδας. Βήµα 3 ο : Σχεδίαση τµήµατος κυκλώµατος σε block Κάθε εκπαιδευόµενος αναζητά στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο το αρχείο του σχηµατικού κυκλώµατος που αντιστοιχεί σε αυτόν. Ο εκπαιδευόµενος σχεδιάζει το τµήµα του προενισχυτή, που του αντιστοιχεί, στο αντίστοιχο block. Για τη σχεδίαση του τµήµατος του προενισχυτή χρησιµοποιεί τις τιµές των εξαρτηµάτων του πίνακα 4-3. Πίνακας 4-3 Εξαρτήµατα του τροφοδοτικού R1 470K P1 10k D1 D4 1N3492 R2 4,7K R3 470K T1 BC517 R4 10K C1 470mF T2 BC337 Μ/Σ 220V/22V Zener BZD23-C12

47 Εικόνα 4 15 Βήµα 4 ο : Συνένωση blocks και δηµιουργία πλήρους κυκλώµατος Κάθε εκπαιδευόµενος συνενώνει στο δικό του αρχείο τα τµήµατα κυκλώµατος που σχεδίασαν οι άλλοι εκπαιδευόµενοι. Μετά την ολοκλήρωση της συνένωσης των blocks των αρχείων, κάθε εκπαιδευόµενος έχει το πλήρες σχηµατικό κύκλωµα του τροφοδοτικού. Αποθηκεύει το πλήρες σχηµατικό κύκλωµα που δηµιούργησε στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο µε όνοµα αρχείου «ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΟ - (ονοµατεπώνυµο εκπαιδευοµένου)». Βήµα 5 ο : Έλεγχος και λειτουργία κυκλώµατος Κάθε εκπαιδευόµενος πραγµατοποιεί έλεγχο λειτουργίας στο σχηµατικό κύκλωµα του τροφοδοτικού. Για τον έλεγχο λειτουργίας του τροφοδοτικού: Στην είσοδο του κυκλώµατος συνδέεται γεννήτρια τάσης που παρέχει εναλλασσόµενη τάση ηµιτονοειδούς µορφής 220V/50Hz. Στην έξοδο του κυκλώµατος συνδέεται αντίσταση φορτίου R=50kΩ. Για την απεικόνιση των κυµατοµορφών εξόδου χρησιµοποιείται ο εικονικός παλµογράφος. Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση γίνεται µε την µέθοδο του portfolio, όπου ο εκπαιδευτής ελέγχει τα αρχεία των κυκλωµάτων και διαγραµµάτων που έχουν αποθηκευτεί από κάθε εκπαιδευόµενο στον κοινόχρηστο αποθηκευτικό του χώρο. Ο έλεγχος γίνεται ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των κυκλωµάτων και διαγραµµάτων. Εισάγοντας στοιχεία κειµένου πάνω στο σχέδιο των κυκλωµάτων, δίνει γραπτή ανατροφοδότηση προς τους εκπαιδευόµενους. Οι εκπαιδευόµενοι, λαµβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτή, µπορούν να πραγµατοποιήσουν τις απαιτούµενες διορθώσεις στα κυκλώµατα και τα διαγράµµατα.

48 Μάθηµα 5. ηµιουργία ηλεκτρολογικής βιβλιοθήκης για το AutoCad Συνολικές ώρες µάθησης: 5 Ώρες µε παρουσία εισηγητή: 5 Σκοπός Σκοπός του µαθήµατος είναι να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα και τα µειονεκτήµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και οι αρχές των θεωριών µάθησης που ακολουθούν την προσέγγιση αυτή. Ειδικότερα, οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να διακρίνουν µέσω της παρουσίασης παραδειγµατικής διδασκαλίας µε χρήση του λογισµικού AutoCad, όπως επίσης µέσω της αναζήτησης και µελέτης σχετικού υλικού στο διαδίκτυο το οποίο και θα παρουσιάσουν µε τη χρήση του λογισµικού Microsoft PowerPoint. Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα Έννοιες Κλειδιά Οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τα βασικά γνωρίσµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και θα µπορούν να σχεδιάσουν θεµατικές ενότητες ή και να εφαρµόσουν δραστηριότητες στη διδακτική τους πρακτική. Θα µπορούν επίσης να αξιοποιούν το λογισµικό Microsoft PowerPoint. Κατευθυνόµενη ιδασκαλία (directed instruction) Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ενότητα που ακολουθεί γνωστοποιείται το θεωρητικό πλαίσιο της προσέγγισης, αλλά και η πρακτική εφαρµογή του. Οι εκπαιδευόµενοι, συµµετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, χωρίζονται σε οµάδες των 4-5 ατόµων, εξετάζουν τις θεωρίες που ερµηνεύουν την κατευθυνόµενη προσέγγιση στη µάθηση και τη διδασκαλία και ευαισθητοποιούνται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του λογισµικού Microsoft PowerPoint.

49 1. ιδασκαλία µε θέµα «ηµιουργία ηλεκτρολογικής βιβλιοθήκης για το AutoCad» Θα γίνει παραδειγµατική διδασκαλία µε θέµα «ηµιουργία ηλεκτρολογικής βιβλιοθήκης για το AutoCad» βασισµένη σε προσέγγιση κατευθυνόµενης µάθησης µε αξιοποίηση του λογισµικού AutoCad. ιάρκεια διδασκαλίας: πέντε (5) ώρες Τοµέας: Ηλεκτρολογικός Επιλεγµένη ενότητα: Εκµάθηση του λογισµικού. Σκοπός: Να µάθουν οι εκπαιδευόµενοι: Να µάθουν να σχεδιάζουν σχήµατα (σύµβολα) µε τη βοήθεια του λογισµικού AutoCad. Να αποθηκεύουν αυτά σε κάποιο φάκελο, οµαδοποιηµένα. Να τα ανακαλούν όταν πρόκειται να τα χρησιµοποιήσουν σε κάποιο σχέδιο.

50 ιδασκαλία µε θέµα «ηµιουργία ηλεκτρολογικής βιβλιοθήκης για το AutoCad» Η δραστηριότητα αναφέρεται στην εξοικείωση του επιµορφούµενου µε το λογισµικό AutoCad. Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να δηµιουργούν βιβλιοθήκες ηλεκτρολογικών συµβόλων σχεδιασµού κα να τα χρησιµοποιούν όταν πρόκειται να τα χρησιµοποιήσουν για να σχεδιάσουν µε το AutoCad. Α. οµηµένες, Καθοδηγούµενες Πρακτικές Οι εκπαιδευόµενοι παρακολουθούν τον εκπαιδευτή να παρουσιάζει τον τρόπο σχεδίασης ενός ηλεκτρολογικού συµβόλου και τους εναλλακτικούς τρόπους που υπάρχουν στον σχεδιασµό ενός ηλεκτρολογικού συµβόλου. Ο εκπαιδευτής θα καθοδηγήσει τους εκπαιδευόµενους για τον τρόπο που σχεδιάζεται το σύµβολο ενός ηλεκτρικού πίνακα. Η διαδικασία δηµιουργίας του συµβόλου αναλύεται σε βήµατα-δραστηριότητες, που παρουσιάζονται στη συνέχεια. ραστηριότητα 1 η α) Περιγραφή: Πριν αρχίσετε να δηµιουργείτε τα διάφορα Blocks, θα πρέπει να ανοίξετε κάποιο Layer και µέσα σε αυτό θα τοποθετήσετε τα Blocks που σχεδιάζετε. Το Layer δηλαδή, είναι ένας φάκελος αποθήκευσης αρχείων του AutoCad. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει την διαδικασία µε την οποία δηµιουργείται κάποιο Layer. Η διαδικασία δηµιουργίας ενός Layer γίνεται µε δύο τρόπους, οι οποίοι είναι: Πηγαίνετε στην γραµµή εντολών του AutoCad και επιλέγετε Format > Layer Οπότε εµφανίζετε η εικόνα 5-1.

51 ΕΙΚΟΝΑ 5-1 Πηγαίνετε στο εικονίδιο Layers της γραµµής σχεδιασµού και πατάτε αριστερό κλικ (εικόνα 5-1) Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσµα να εµφανιστεί ο πίνακας διαλόγου της εικόνας 5-2. ΕΙΚΟΝΑ 5-2 Επιλέγετε «New» και ανοίγει ένα νέο Layer µε όνοµα «Layer1» και το οποίο µπορείτε να του δώσετε το όνοµα που θέλετε.

52 ραστηριότητα 2 η α) Περιγραφή: Γίνεται ο σχεδιασµός του περιγράµµατος του συµβόλου από τον εκπαιδευτή. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τις γραµµές σχεδιασµού του AutoCad και εξηγεί τους τρόπους µε τους οποίους µπορεί να σχεδιαστεί ένα περίγραµµα παραλληλόγραµµο. ΕΙΚΟΝΑ 5-3 Πηγαίνει στη γραµµή του Command, που βρίσκεται κάτω αριστερά στην οθόνη (εικόνα 5-3), πληκτρολογεί PLINE και πατάει το πλήκτρο ENTER. Στην συνέχεια εµφανίζεται µία σειρά µηνυµάτων και απαντά στο καθένα από αυτά, πατώντας «ENTER» κάθε φορά. Μετά το «ENTER», εµφανίζεται νέο µήνυµα κα το παλιό µεταφέρεται στην από πάνω γραµµή (εικόνα 5-4). ΕΙΚΟΝΑ 5-4 Το µήνυµα που εµφανίζεται κάθε φορά και η απάντηση που πληκτρολογείται, εµφανίζονται στον πίνακα 5-1. ΠΙΝΑΚΑΣ 5-1 ΜΗΝΥΜΑ Specify start point: Specify next point or [Arc/Halfwidth/Length/Undo/Width]: Specify length of line: ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ Current line-width is

53 Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: Specify next point CL Ο δεύτερος τρόπος σχηµατισµού του παραλληλόγραµµου, είναι: Πηγαίνετε στη γραµµή του Command, πληκτρολογείτε PLINE και πατάτε το πλήκτρο ENTER. Οδηγείτε το σταυρόνηµα σε κάποιο σηµείο του κάναβου και οδηγείστε κάθετα ή οριζόντια από γραµµές που εµφανίζονται καθώς κινείτε το σαυρόνηµα. Οπότε σχηµατίζετε το παραλληλόγραµµο (εικόνα 5-5). ΕΙΚΟΝΑ 5-5 Πρέπει να σηµειωθεί ότι καθώς κινείτε το σταυρόνηµα, εµφανίζονται και οι συντεταγµένες του, ως προς το αρχικό σηµείο εκκίνησης. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή εντοπίζει το σταυρόνηµα και δηµιουργεί το παραλληλόγραµµο µε τον πρώτο τρόπο. Επαναλαµβάνει τον σχεδιασµό του παραλληλογράµµου και µε τον δεύτερο τρόπο. Βγάζει από µόνος του τα συµπεράσµατα για το ποιος τον διευκολύνει περισσότερο. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ραστηριότητα 3 η α) Περιγραφή: Σχεδιάζεται η διαγώνιος µέσα στο τετράγωνο που σχεδιάστηκε στην δραστηριότητα 1 β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευόµενος παρακολουθεί τον εκπαιδευτή να προετοιµάζει το λογισµικό για τον σχεδιασµό της διαγωνίου. Ό εκπαιδευτής πηγαίνει στη γραµµή του Command, που βρίσκεται κάτω αριστερά στην οθόνη, πληκτρολογεί τη λέξη «LINE» και πατάει το πλήκτρο ENTER.

54 Εµφανίζεται η εντολή Specify first point: Στη συνέχεια, µε πιεσµένο το πλήκτρο Shift πιέζουµε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και από το αναδυόµενο menu επιλέγουµε Intersection (εικόνα 5-6). ΕΙΚΟΝΑ 5-6 Οδηγούµε το σταυρόνηµα στην κάτω αριστερή γωνία και πιέζουµε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουµε Enter. Στο κάτω αριστερό µέρος της οθόνης εµφανίζεται η εντολή «Specify next point or [Undo]:» Με πιεσµένο το πλήκτρο Shift πιέζουµε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και από το αναδυόµενο menu επιλέγουµε Intersection. Οδηγούµε το σταυρόνηµα στην πάνω γωνία και πιέζουµε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουµε Enter. Οπότε θα σχηµατιστεί η διαγώνιος, όπως φαίνεται και στην εικόνα 5-7.

55 ΕΙΚΟΝΑ 5-7 γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή σχηµατίζει την διαγώνιο. Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει µόνος του την παραπάνω διαδικασία. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ραστηριότητα 4 η α) Περιγραφή: Σκιαγράφηση ενός τριγώνου β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής επιδεικνύει τον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η σκιαγράφηση του ενός τριγώνου. Η διαδικασία που ακολουθείται, είναι: Πιέστε το εικονίδιο Hatch και επιλέξτε µε το ποντίκι την επιλογή pattern για να επιλέξετε τύπο σχεδιαγράφησης (εικόνα 5-8). Στην συνέχεια επιλέγετε την εντολή Other predefined από την κατηγορία Pattern.

56 ΕΙΚΟΝΑ 5-8 Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσµα να φανεί το παράθυρο που εµφανίζεται στην εικόνα 5-9, όπου στη συνέχεια επιλέγετε τον τύπο σκιαγράφησης SOLID. ΕΙΚΟΝΑ 5-9

57 γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε την καθοδήγηση και την επίβλεψη του εκπαιδευτή δηµιουργεί το σύµβολο που απεικονίζεται στην εικόνα 5-10, ακολουθώντας τα παραπάνω βήµατα. ΕΙΚΟΝΑ 5-10 Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. Με το τέλος της δραστηριότητας οι εκπαιδευόµενοι θα έχουν µάθει να σχεδιάζουν το σύµβολο του ηλεκτρικού πίνακα. ραστηριότητα 5 η α) Περιγραφή: Αποθήκευση ηλεκτρολογικών συµβόλων ως Blocks. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής επιλέγει το σύµβολο που θέλει να αποθηκεύσει ως block, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: Στο Commandπληκτρολογεί την εντολή «WBLOCK» και πατάει ENTER. Εµφανίζεται το παράθυρο διαλόγου της εικόνας 5-11.

58 ΕΙΚΟΝΑ 5-11 ίνουµε το όνοµα του block που επιθυµούµε, στη θέση του προτεινόµενου new block (π.χ. diakoptis) και επιλέγουµε ΟΚ. γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή επιλέγει το ηλεκτρολογικό σύµβολο και το αποθηκεύει. Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει µόνος του τη διαδικασία αποθήκευσης συµβόλου. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται.

59 Μάθηµα 6. Κατευθυνόµενη διδασκαλία (Directed instruction), για την διδασκαλία του µαθήµατος: «Σχεδίαση ηλεκτρικής εγκατάστασης σε διαµέρισµα» Συνολικές ώρες µάθησης: 5 Ώρες µε παρουσία εισηγητή: 5 Σκοπός Σκοπός του µαθήµατος είναι να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα και τα µειονεκτήµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας». Ειδικότερα, οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να διακρίνουν µέσω της παρουσίασης παραδειγµατικής διδασκαλίας µε χρήση του λογισµικού AutoCad, όπως επίσης µέσω της αναζήτησης και µελέτης σχετικού υλικού στο διαδίκτυο το οποίο και θα παρουσιάσουν µε τη χρήση του λογισµικού Microsoft PowerPoint. Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα Έννοιες Κλειδιά Οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τα βασικά γνωρίσµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και θα µπορούν να σχεδιάσουν θεµατικές ενότητες ή και να εφαρµόσουν δραστηριότητες στη διδακτική τους πρακτική. Θα µπορούν επίσης να αξιοποιούν το λογισµικό Microsoft PowerPoint. Κατευθυνόµενη ιδασκαλία (directed instruction) Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ενότητα που ακολουθεί εστιάζει στην κριτική θεώρηση του µοντέλου της «κατευθυνόµενης διδασκαλίας». Γνωστοποιείται το πλαίσιο της πρακτικής εφαρµογή του. Οι εκπαιδευόµενοι, συµµετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, χωρίζονται σε οµάδες των 4-5 ατόµων, εξετάζουν τις θεωρίες που ερµηνεύουν την κατευθυνόµενη προσέγγιση στη µάθηση και τη διδασκαλία και ευαισθητοποιούνται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του λογισµικού Microsoft PowerPoint.

60

61 1. ιδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικής εγκατάστασης σε διαµέρισµα» Θα γίνει παραδειγµατική διδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικής εγκατάστασης σε διαµέρισµα», βασισµένη σε προσέγγιση κατευθυνόµενης µάθησης. ιάρκεια διδασκαλίας: πέντε (5) ώρα Τµήµα: Τοµέας Ηλεκτρολογικός Σκοπός: Να µάθουν οι µαθητές τις δυνατότητες του λογισµικού και τις γενικές αρχές λειτουργίας αυτού. Η διδασκαλία της επιλεγµένης ενότητας θα ακολουθήσει τις παρακάτω φάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν κατευθυνόµενου τύπου προσεγγίσεις. ιδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικής εγκατάστασης σε διαµέρισµα» Φάση Προσανατολισµού (orientation) Φάση Παρουσίασης (presentation). α) Ο εκπαιδευτικός δίνει µε λίγα λόγια µια γενική εικόνα της ενότητας που θα διδάξει (τι πρόκειται να µάθουν). β) Ο εκπαιδευτικός εξηγεί στους µαθητές γιατί το συγκεκριµένο µάθηµα είναι χρήσιµο. γ) Ο εκπαιδευτικός εξηγεί πώς η ενότητα αυτή συνδέεται µε προηγούµενες που ήδη γνωρίζουν. α) Αρχικά, παρέχονται επεξηγήσεις και γίνεται γνωστός ο τρόπος εκκίνησης και ρύθµισης του λογισµικού. Ο τρόπος παρουσίασής του ακολουθεί τη βήµα-βήµα (step-by-step) παρουσίασης. β) Ακολουθούν αρκετά παραδείγµατα που σχετίζονται µε τη ρύθµιση αλλά και µε τις δεξιότητες που απαιτούνται. γ) Μπορούν να αναφερθούν ή α) Η θεµατική αυτή αφορά στη σχεδίαση ηλεκτρικής εγκατάστασης διαµερίσµατος µε το λογισµικό AutoCad. β) Γιατί στην επαγγελµατική τους σταδιοδροµία θα κληθούν να σχεδιάσουν µε Η/Υ. γ) Στην εισαγωγική αυτή δραστηριότητα θα χρησιµοποιηθούν τακτικές που οι µαθητές έχουν ήδη συναντήσει στο θεωρητικό µάθηµα. α) Ο µαθητής πρώτα εξοικειώνεται µε το περιβάλλον του λογισµικού και µετά χρησιµοποιεί τις κατάλληλες ρυθµίσεις που απαιτούνται από το πρόγραµµα. β) Αναφέρονται παραδείγµατα που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήµατα σχεδίασης µε Η/Υ. Αναφέρονται, επίσης, οι διαφορετικές δεξιότητες που απαιτούνται σε σχέση µε την παραδισιακή σχεδίαση. γ) Υπάρχουν διάφορα

62 Φάση οµηµένων, Καθοδηγούµενων και Ανεξάρτητων Πρακτικών (structured, guided, and independent practice). και να χρησιµοποιηθούν και λογισµικά που είναι συναφή µε αυτό. δ) Στο τέλος της φάσης αυτής, ο εκπαιδευτικός κάνει διάφορες ερωτήσεις για να διαπιστώσει, αν οι µαθητές κατανόησαν αυτά που τους είπε. α) Ο εκπαιδευτικός προτείνει µια δραστηριότητα. β) Ο εκπαιδευόµενος καθοδηγείται σε κάθε βήµα της προσπάθειάς του. Η σωστή απάντηση ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. γ) Στη συνέχεια ο εκπαιδευόµενος εργάζεται περισσότερο µόνος του. Οι προσπάθειές του πάλι ελέγχονται και διορθώνονται τα λάθη του. δ) Τέλος, τους δίνεται σχεδόν µόνο η εκφώνηση του προβλήµατος και οι εκπαιδευόµενοι θα πρέπει να µπορούν να το επιλύσουν µε ελάχιστη βοήθεια από τον εκπαιδευτικό. λογισµικά, που κάποια από αυτά είναι ελεύθερα διαθέσιµα στο διαδίκτυο, µε τα οποία µπορούµε να σχεδιάσουµε. δ) π.χ. γιατί νοµίζετε ότι οι περισσότεροι επαγγελµατίες σχεδιάζουν µε Η/Υ και όχο µε το χέρι όπως έκαναν παλαιότερα; Ποιες δεξιότητες νοµίζετε ότι πρέπει να έχει ένας σχεδιαστής µε Η/Υ; Υπάρχει περίπτωση να είναι πιο καλή η σχεδίαση στο χέρι; α) Η δραστηριότητα που θα µας απασχολήσει αφορά την σχεδίαση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ενός διαµερίσµατος. β) Η δραστηριότητα χωρίζεται σε επιµέρους ρυθµίσεις που καταρχήν εκτελεί ο εκπαιδευτικός. Στη συνέχεια καθοδηγεί τους εκπαιδευό- µενους να τις επαναλάβουν και διορθώνει τα λάθη τους. γ) Στη συνέχεια ο εκπαιδευόµενος ρυθµίζει µόνος του το σύστηµα. Οι προσπάθειές του πάλι ελέγχονται και διορθώνονται τα λάθη του. δ) Ο εκπαιδευόµενος ρυθµίζει µόνος του το σύστηµα ένα παραπλήσιο σύστηµα µε αυτό που διδάχθηκε στην προηγούµενη φάση από την αρχή χωρίς βοήθεια.

63 ιδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικής εγκατάστασης σε διαµέρισµα» Η ραστηριότητα αφορά την εξοικείωση του µαθητή µε το λογισµικό και τις δυνατότητες που έχει. Η ραστηριότητα αποτελείται από τρεις επιµέρους δραστηριότητες που αποσκοπούν στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόµενοι βασικές δεξιότητες στο χειρισµό του προγράµµατος και συγκεκριµένα στην σχεδίαση µε σύµβολα που είναι αποθηκευµένα σε Blocks ή µεταφέρονται από άλλο σηµείο. Οι δραστηριότητες αυτές φαίνονται στον πίνακα VI-1. ΠΙΝΑΚΑΣ VI.1-1 ραστηριότητα 1 ραστηριότητα 2 ραστηριότητα 3 ραστηριότητα 4 ηµιουργία µονογραµµικού σχεδίου εγκατάστασης Τοποθέτηση εξαρτηµάτων σε κάτοψη, για την σχεδίαση της ηλεκτρικής εγκατάστασης Σχεδιασµός µονογραµµικής ηλεκτρικής εγκατάστασης διαµερίσµατος ραστηριότητα 1 η : α) Περιγραφή: ηµιουργία µονογραµµικού σχεδίου εγκατάστασης που αποτελείται από δύο διακόπτες, τρία φωτιστικά και έναν ρευµατοδότη. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευόµενος παρακολουθεί επίδειξη από τον εκπαιδευτή ο οποίος ανοίγει ένα νέο σχέδιο στο AutoCad και εισάγει µέσα Blocks για την δηµιουργία µιας ηλεκτρικής εγκατάστασης. Για την εισαγωγή των Blocks, από την γραµµή εντολών επιλέγει: Insert > Block Οπότε εµφανίζεται το παράθυρο διαλόγου της εικόνας 6-1.

64 ΕΙΚΟΝΑ 6-1 Όπου επιλέγει τον φάκελο όπου έχουν αποθηκευτεί τα Blocks και στη συνέχεια επιλέγει το αρχείο που επιθυµεί. Με το πλήκτρο ΟΚ εισάγει το Block στον κάναβο του προγράµµατος (εικόνα 6-2). ΕΙΚΟΝΑ 6-2

65 γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Οι εκπαιδευόµενοι βοηθούµενοι από τον εκπαιδευτή εισάγουν ένα νέο Block στην κάναβο. δ) Ανεξάρτητη Πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µεταφέρει στην κάναβο και τα υπόλοιπα υλικά, για να δηµιουργήσει το µονογραµµικό σχέδιο εγκατάστασης που αποτελείται από αυτά τα εξαρτήµατα. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ραστηριότητα 2 η α) Περιγραφή: Τοποθέτηση εξαρτηµάτων για την σχεδίαση της ηλεκτρικής εγκατάστασης στην κάτοψη της εικόνας 6-3 ΕΙΚΟΝΑ 6-3 β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής, ακολουθώντας την διαδικασία εισόδου Block στην κάναβο, εισάγει και τοποθετεί στην κάτοψη τον ηλεκτρικό πίνακα (εικόνα 6-4).

66 ΕΙΚΟΝΑ 6-4 γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή εντοπίζει τα αρχεία των Blocks και τοποθετεί στην κάναβο µία ηλεκτρική κουζίνα (εικόνα 6-5).

67 ΕΙΚΟΝΑ 6-5 δ) Ανεξάρτητη Πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει τα παραπάνω βήµατα µέχρις ότου τοποθετήσει όλα τα εξαρτήµατα που χρειάζονται για την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού και τα οποία φαίνονται στον πίνακα 6-1 ΩΜΑΤΙΟ ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ WC ΧΩΛ ΠΙΝΑΚΑΣ διακόπτες εναλλαγής 2 ρευµατοδότες 1 φως 2 διακόπτες εναλλαγής 1 διακόπτης 4 ρευµατοδότες 3 φώτα 1 ηλ. κουζίνα 1 φως 1 θερµοσίφωνο 2 διακόπτες ρευµατοδότης 1 φως Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ραστηριότητα 3 η α) Περιγραφή: Σχεδιασµός µονογραµµικής ηλεκτρικής εγκατάστασης διαµερίσµατος. β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευτής, ακολουθώντας την διαδικασία εισόδου Block, εισάγει και τοποθετεί στην κάναβο έναν ρευµατοδότη (εικόνα 6-6). ΕΙΚΟΝΑ 6-6 γ) Καθοδηγούµενη πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος µε τη βοήθεια του εκπαιδευτή εντοπίζει τα αρχεία των Blocks και τοποθετεί στην κάναβο έναν διακόπτη εναλλαγής.

68 δ) Ανεξάρτητη Πρακτική: Ο εκπαιδευόµενος επαναλαµβάνει τα παραπάνω βήµατα µέχρις ότου τοποθετήσει όλα τα εξαρτήµατα που χρειάζονται για την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού, όπως αυτά φαίνονται στον πίνακα 6-1, χωρίς τις ηλεκτρικές συσκευές. Στη συνέχεια σχεδιάζει το µονογραµµικό σχέδιο της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Ο σωστός χειρισµός των εκπαιδευοµένων ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. ραστηριότητα Στην εικόνα 6-7 φαίνεται η κάτοψη δύο διαµερισµάτων. Από αυτά µόνο στο ένα υπάρχει το ηλεκτρικό σχέδιο. Οι εκπαιδευόµενοι θα πρέπει να: Κάνουν ηλεκτρική εγκατάσταση και στο άλλο διαµέρισµα. Κάνουν το µονογραµµικό σχέδιο της εγκατάστασης. ΕΙΚΟΝΑ 6-7 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : το σχέδιο θα δοθεί και σε ηλεκτρονική µορφή.

69 Μάθηµα 7. Κατευθυνόµενη διδασκαλία (Directed instruction), για την διδασκαλία του µαθήµατος: «Σχεδίαση ηλεκτρικού πίνακα διαµερίσµατος και υποµνήµατος» Συνολικές ώρες µάθησης: 5 Ώρες µε παρουσία εισηγητή: 5 Σκοπός Σκοπός του µαθήµατος είναι να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα και τα µειονεκτήµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας». Ειδικότερα, οι εκπαιδευόµενοι θα είναι σε θέση να διακρίνουν µέσω της παρουσίασης παραδειγµατικής διδασκαλίας µε χρήση του λογισµικού AutoCad, όπως επίσης µέσω της αναζήτησης και µελέτης σχετικού υλικού στο διαδίκτυο το οποίο και θα παρουσιάσουν µε τη χρήση του λογισµικού Microsoft PowerPoint. Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα Έννοιες Κλειδιά Οι εκπαιδευόµενοι θα γνωρίσουν τα βασικά γνωρίσµατα µιας «κατευθυνόµενης διδασκαλίας» αλλά και θα µπορούν να σχεδιάσουν θεµατικές ενότητες ή και να εφαρµόσουν δραστηριότητες στη διδακτική τους πρακτική. Θα µπορούν επίσης να αξιοποιούν το λογισµικό Microsoft PowerPoint. Κατευθυνόµενη ιδασκαλία (directed instruction) Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ενότητα που ακολουθεί εστιάζει στην κριτική θεώρηση του µοντέλου της «κατευθυνόµενης διδασκαλίας». Γνωστοποιείται το πλαίσιο της πρακτικής εφαρµογή του. Οι εκπαιδευόµενοι, συµµετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, χωρίζονται σε οµάδες των 4-5 ατόµων, εξετάζουν τις θεωρίες που ερµηνεύουν την κατευθυνόµενη προσέγγιση στη µάθηση και τη διδασκαλία και ευαισθητοποιούνται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του λογισµικού Microsoft PowerPoint.

70

71 1. ιδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικού πίνακα διαµερίσµατος και υποµνήµατος» Θα γίνει παραδειγµατική διδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικού πίνακα διαµερίσµατος», βασισµένη σε προσέγγιση κατευθυνόµενης µάθησης. ιάρκεια διδασκαλίας: πέντε (5) ώρα Τµήµα: Τοµέας Ηλεκτρολογικός Σκοπός: Να µάθουν οι µαθητές τις δυνατότητες του λογισµικού και τις γενικές αρχές λειτουργίας αυτού. Η διδασκαλία της επιλεγµένης ενότητας θα ακολουθήσει τις παρακάτω φάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν κατευθυνόµενου τύπου προσεγγίσεις. ιδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικού πίνακα διαµερίσµατος και υποµνήµατος» Φάση Προσανατολισµού (orientation) Φάση Παρουσίασης (presentation). α) Ο εκπαιδευτικός δίνει µε λίγα λόγια µια γενική εικόνα της ενότητας που θα διδάξει (τι πρόκειται να µάθουν). β) Ο εκπαιδευτικός εξηγεί στους µαθητές γιατί το συγκεκριµένο µάθηµα είναι χρήσιµο. γ) Ο εκπαιδευτικός εξηγεί πώς η ενότητα αυτή συνδέεται µε προηγούµενες που ήδη γνωρίζουν. α) Αρχικά, παρέχονται επεξηγήσεις και γίνεται γνωστός ο τρόπος εκκίνησης και ρύθµισης του λογισµικού. Ο τρόπος παρουσίασής του ακολουθεί τη βήµα-βήµα (step-by-step) παρουσίασης. β) Ακολουθούν αρκετά παραδείγµατα που σχετίζονται µε τη ρύθµιση αλλά και µε τις δεξιότητες που απαιτούνται. α) Η θεµατική αυτή αφορά στη σχεδίαση ηλεκτρικού πίνακα διαµερίσµατος και υποµνήµατος µε το λογισµικό AutoCad. β) Γιατί στην επαγγελµατική τους σταδιοδροµία θα κληθούν να σχεδιάσουν µε Η/Υ. γ) Στην εισαγωγική αυτή δραστηριότητα θα χρησιµοποιηθούν τακτικές που οι µαθητές έχουν ήδη συναντήσει στο θεωρητικό µάθηµα. α) Ο µαθητής πρώτα εξοικειώνεται µε το περιβάλλον του λογισµικού και µετά χρησιµοποιεί τις κατάλληλες ρυθµίσεις που απαιτούνται από το πρόγραµµα. β) Αναφέρονται παραδείγµατα που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήµατα σχεδίασης µε Η/Υ. Αναφέρονται, επίσης, οι διαφορετικές δεξιότητες που απαιτούνται σε σχέση µε την παραδισιακή σχεδίαση.

72 Φάση οµηµένων, Καθοδηγούµενων και Ανεξάρτητων Πρακτικών (structured, guided, and independent practice). γ) Μπορούν να αναφερθούν ή και να χρησιµοποιηθούν και λογισµικά που είναι συναφή µε αυτό. δ) Στο τέλος της φάσης αυτής, ο εκπαιδευτικός κάνει διάφορες ερωτήσεις για να διαπιστώσει, αν οι µαθητές κατανόησαν αυτά που τους είπε. α) Ο εκπαιδευτικός προτείνει µια δραστηριότητα. β) Ο εκπαιδευόµενος καθοδηγείται σε κάθε βήµα της προσπάθειάς του. Η σωστή απάντηση ενισχύεται και τα λάθη διορθώνονται. γ) Στη συνέχεια ο εκπαιδευόµενος εργάζεται περισσότερο µόνος του. Οι προσπάθειές του πάλι ελέγχονται και διορθώνονται τα λάθη του. δ) Τέλος, τους δίνεται σχεδόν µόνο η εκφώνηση του προβλήµατος και οι εκπαιδευόµενοι θα πρέπει να µπορούν να το επιλύσουν µε ελάχιστη βοήθεια από τον εκπαιδευτικό. γ) Υπάρχουν διάφορα λογισµικά, που κάποια από αυτά είναι ελεύθερα διαθέσιµα στο διαδίκτυο, µε τα οποία µπορούµε να σχεδιάσουµε. δ) π.χ. γιατί νοµίζετε ότι οι περισσότεροι επαγγελµατίες σχεδιάζουν µε Η/Υ και όχο µε το χέρι όπως έκαναν παλαιότερα; Ποιες δεξιότητες νοµίζετε ότι πρέπει να έχει ένας σχεδιαστής µε Η/Υ; Υπάρχει περίπτωση να είναι πιο καλή η σχεδίαση στο χέρι; α) Η δραστηριότητα που θα µας απασχολήσει αφορά την σχεδίαση ηλεκτρικού πίνακα ενός διαµερίσµατος. β) Η δραστηριότητα χωρίζεται σε επιµέρους ρυθµίσεις που καταρχήν εκτελεί ο εκπαιδευτικός. Στη συνέχεια καθοδηγεί τους εκπαιδευό- µενους να τις επαναλάβουν και διορθώνει τα λάθη τους. γ) Στη συνέχεια ο εκπαιδευόµενος ρυθµίζει µόνος του το σύστηµα. Οι προσπάθειές του πάλι ελέγχονται και διορθώνονται τα λάθη του. δ) Ο εκπαιδευόµενος ρυθµίζει µόνος του το σύστηµα ένα παραπλήσιο σύστηµα µε αυτό που διδάχθηκε στην προηγούµενη φάση από την αρχή χωρίς βοήθεια.

73 ιδασκαλία µε θέµα «Σχεδίαση ηλεκτρικού πίνακα διαµερίσµατος και υποµνήµατος» Η ραστηριότητα αφορά την εξοικείωση του µαθητή µε το λογισµικό και τις δυνατότητες που έχει. Η ραστηριότητα αποτελείται από τρεις επιµέρους δραστηριότητες που αποσκοπούν στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόµενοι βασικές δεξιότητες στο χειρισµό του προγράµµατος και συγκεκριµένα στην σχεδίαση µε σύµβολα που είναι αποθηκευµένα σε Blocks ή µεταφέρονται από άλλο σηµείο. Οι δραστηριότητες αυτές φαίνονται στον πίνακα VI-1. ΠΙΝΑΚΑΣ VI.1-1 ραστηριότητα 1 ραστηριότητα 2 ραστηριότητα 3 ραστηριότητα 4 ηµιουργία ηλεκτρικού πίνακα Σύνδεση των εξαρτηµάτων του πίνακα Εισαγωγή κειµένου στον πίνακα ηµιουργία υποµνήµατος σε ηλεκτρικό σχέδιο ραστηριότητα 1 η : α) Περιγραφή: ηµιουργία ηλεκτρικού πίνακα (εικόνα 7-1), που αποτελείται από: 2 γραµµές φωτισµού 2 γραµµές ρευµατοδοτών 1 ενισχυµένη γραµµή ρευµατοδότη 1 γραµµή θερµοσίφωνου 1 γραµµή ηλεκτρικής κουζίνας 1 γραµµή πλυντηρίου ρούχων 1 ενισχυµένη γραµµή ρευµατοδότη 1 εφεδρική γραµµή

74 ΕΙΚΟΝΑ 7-1 β) Επίδειξη: Ο εκπαιδευόµενος παρακολουθεί επίδειξη από τον εκπαιδευτή ο οποίος ανοίγει ένα νέο σχέδιο στο AutoCad και εισάγει µέσα Blocks για την δηµιουργία µιας ηλεκτρικής εγκατάστασης. Για την εισαγωγή των Blocks, από την γραµµή εντολών επιλέγει: Insert > Block Οπότε εµφανίζεται το παράθυρο διαλόγου της εικόνας 7-2. ΕΙΚΟΝΑ 7-2

ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙ

ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙ Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών» της Πράξης «Επαγγελµατικό λογισµικό στην ΤΕΕ: επιµόρφωση και εφαρµογή» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.3, Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο. του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών»

Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο. του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών» Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών» της Πράξης «Επαγγελµατικό λογισµικό στην ΤΕΕ: επιµόρφωση και εφαρµογή» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.3, Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1

ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1 ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1 Εργαστηριακές ασκήσεις σε Εικονικό Περιβάλλον με τα Λογισμικά LabVIEW, Eagle και ΝΙ Circuit Design Suite 10 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιμορφωτών και βοηθών επιμορφωτών» της Πράξης «Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: επιμόρφωση και εφαρμογή» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.3, Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο. του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών»

Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο. του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών» Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιµορφωτών και βοηθών επιµορφωτών» της Πράξης «Επαγγελµατικό λογισµικό στην ΤΕΕ: επιµόρφωση και εφαρµογή» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.3, Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2

ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2 ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2 Εκπαίδευση στα Λογισμικά Adobe Premiere Pro CS3 και Visual Basic ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ Το παρόν εκπονήθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04)

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04) «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών για

Διαβάστε περισσότερα

Ε 2. Για την ΤΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Διδασκαλία με Η/Υ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ

Ε 2. Για την ΤΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Διδασκαλία με Η/Υ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ Ε 2 Για την ΤΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Διδασκαλία με Η/Υ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιμορφωτών και βοηθών επιμορφωτών» της Πράξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αναπνευστικό σύστηµα» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Αναγνωρίζει απλούς κωδικοποιητές - αποκωδικοποιητές.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Αναγνωρίζει απλούς κωδικοποιητές - αποκωδικοποιητές. ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Αναγνωρίζει απλούς κωδικοποιητές - αποκωδικοποιητές. 2.Επαληθεύει τη λειτουργία των κωδικοποιητών αποκωδικοποιητών με τη βοήθεια πινάκων 3. Υλοποιεί συνδυαστικά κυκλώματα με αποκωδικοποιητές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή. E2-Λογισμικό

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή. E2-Λογισμικό ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή E2-Λογισμικό Εκπαίδευση στα Λογισμικά REAL NURSING SKILLS-PEDIATRIC NURSING SKILLS και FUNDAMENTALS OF NURSING ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ ΟΒΑΔΙΑΣ ΣΑΒΒΑΣ. Συνεργατική εργασία συναδέλφων: Δημητρίου Καβαλιέρου Ευσταθίου Κόντου

Δραστηριότητες ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ ΟΒΑΔΙΑΣ ΣΑΒΒΑΣ. Συνεργατική εργασία συναδέλφων: Δημητρίου Καβαλιέρου Ευσταθίου Κόντου Συνεδρία 10 η Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή μ-σενάριο Κυκλώματα στο Εναλλασσόμενο Ρεύμα Κύκλωμα RL σε σειρά Δραστηριότητες Εισαγωγή στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των ΤΠΕ και στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ **********

ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ********** ΗΕ2-Μ5 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ********** ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΚΛΑΔΟΣ: ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΗΜΑ : ΤΑΞΗ: ΠΕΡΙΟΔΟΙ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ιαχείρισης (MIS)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Σύνδεση της εμπειρίας των μαθητών με το διδακτικό αντικείμενο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Σύνδεση της εμπειρίας των μαθητών με το διδακτικό αντικείμενο 1 ΠΕΚ ΠΑΤΡΩΝ Α' ΦΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ 2010-2011 ΕΚΠ/ΚΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ ΔΙΠΛ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π., Msc Υ/ΝΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσίασης με εικόνες και εφέ κίνησης με το λογισμικό παρουσίασης Impress

Δημιουργία παρουσίασης με εικόνες και εφέ κίνησης με το λογισμικό παρουσίασης Impress Δημιουργία παρουσίασης με εικόνες και εφέ κίνησης με το λογισμικό παρουσίασης Impress Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΕΛΕΧΑΚΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση. Κεφάλαιο 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

Πρακτική Άσκηση. Κεφάλαιο 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Κεφάλαιο 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Με το κεφάλαιο αυτό ολοκληρώνεται το ταχύρυθµο πρόγραµµα επιµόρφωσης των εκπαιδευτικών, δίνοντας παραδείγµατα εφαρµογών των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αναζήτησης πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Τοπικών Δικτύων Υπολογιστών

Σχεδίαση και Ανάλυση Τοπικών Δικτύων Υπολογιστών Σχεδίαση και Ανάλυση Τοπικών Δικτύων Υπολογιστών Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον)

Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ με τη βοήθεια του λογισμικού Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον) Φυσική Β Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Νοέμβριος 2013 0 ΤΙΤΛΟΣ ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος πιστοποίησης δεξιοτήτων και γνώσεων επιµορφωτών Β Επιπέδου

Μέθοδος πιστοποίησης δεξιοτήτων και γνώσεων επιµορφωτών Β Επιπέδου «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Μέθοδος πιστοποίησης δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες Δημιουργός: Γιώργος Παπαβασιλείου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ60/70 (78 ώρες)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ60/70 (78 ώρες) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ60/70 (78 ώρες) 1. 9 Εκπαιδευτική χρήση βασικών εργαλείων πληροφορικής, πολυµεσικών εργαλείων και του διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Wiki: Η διδασκαλία τoυ νόµου του Ohm σε µαθητές Γ Γυµνασίου

Wiki: Η διδασκαλία τoυ νόµου του Ohm σε µαθητές Γ Γυµνασίου ραστηριότητα για το Γενικό Μέρος Ενότητα 5: "Χρήση εκπαιδευτικού λογισµικού" Παπαδηµητρόπουλος Νικόλαος ΠΕ04 Χηµικός ΠΑΚΕ: Αττικής και Στερεάς Ελλάδας Τµήµα: 4880-4 email: npapadimitropoulos@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

«Γνωριμία με το Εσωτερικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή»

«Γνωριμία με το Εσωτερικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή» «Γνωριμία με το Εσωτερικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή» Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Μαθήματος. Τίτλος: Εφαρμογές αρχών διατήρησης στη μελέτη ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Παραγρ. 2.5 (Συνδεσμολογία αντιστατών)

Σενάριο Μαθήματος. Τίτλος: Εφαρμογές αρχών διατήρησης στη μελέτη ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Παραγρ. 2.5 (Συνδεσμολογία αντιστατών) Σενάριο μαθήματος Τίτλος: Εφαρμογές αρχών διατήρησης στη μελέτη ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Παραγρ. 2.5 (Συνδεσμολογία αντιστατών) Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές: Φυσική Γ Γυμνασίου Γνώσεις και αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 η : ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 2 η : ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 η : ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:.. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:.. Α. ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε.

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε. Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και εικαστικός Σχεδιασμός Ιστοτόπων

Ανάπτυξη και εικαστικός Σχεδιασμός Ιστοτόπων Ανάπτυξη και εικαστικός Σχεδιασμός Ιστοτόπων Σεμινάριο για τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών της ΤΕΕ Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Εκπαίδευση επιμορφωτών και βοηθών επιμορφωτών» της Πράξης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης (MIS) για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην επιμόρφωση Β Επιπέδου από τους εκπαιδευτικούς

Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης (MIS) για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην επιμόρφωση Β Επιπέδου από τους εκπαιδευτικούς ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης (MIS)

Διαβάστε περισσότερα

Ο πρώτος νόμος της Θερμοδυναμικής για τα κλειστά συστήματα

Ο πρώτος νόμος της Θερμοδυναμικής για τα κλειστά συστήματα Ο πρώτος νόμος της Θερμοδυναμικής για τα κλειστά συστήματα Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Μηχανολογία (Ε.Ε.) Δημιουργός: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. 478 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Γλάρος Ιωάννης ΤΕ 01 Ηλεκτρονικός Εκπαιδευτικός Δ.Ε http://3tee-rodou.dod.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2702006 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) 1.α 3 ώρες Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία των φιλολογικών µαθηµάτων Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές λειτουργίας τρανζίστορ BJT Ευθεία φόρτου - Σημείο Q

Περιοχές λειτουργίας τρανζίστορ BJT Ευθεία φόρτου - Σημείο Q Περιοχές λειτουργίας τρανζίστορ BJT Ευθεία φόρτου - Σημείο Q Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ηλεκτρονική - Αυτοματισμός (Ε.Ε.) Δημιουργός: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η λογαριθµική συνάρτηση και οι ιδιότητές της

Η λογαριθµική συνάρτηση και οι ιδιότητές της ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Η λογαριθµική συνάρτηση και οι ιδιότητές της Η διδασκαλία της λογαριθµικής συνάρτησης, στο σχολικό εγχειρίδιο της Β Λυκείου, έχει σαν βάση την εκθετική συνάρτηση και την ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΕ 19 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ενότητα Προγραµµατισµός στο ηµοτικό (Ε και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικής Υποδομής Υποχρεωτικό

Ειδικής Υποδομής Υποχρεωτικό ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD560 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ψηφιακά Συστήματα ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε περίπτωση που οι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch

Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό της γης

Το εσωτερικό της γης Το εσωτερικό της γης Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΔΕ) Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΩΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα Σενάριο 3. Τα µέσα των πλευρών τριγώνου Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα τριγώνων, τριγωνοµετρικοί αριθµοί περίµετρος και εµβαδόν.

Διαβάστε περισσότερα

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes).

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes). ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τις εκστρατείες του» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών

Διαβάστε περισσότερα

«Έχω δικαιώματα. Μπορεί κανείς να μου τα προστατέψει; Μια διδακτική πρόταση μέσω ΤΠΕ»

«Έχω δικαιώματα. Μπορεί κανείς να μου τα προστατέψει; Μια διδακτική πρόταση μέσω ΤΠΕ» «Έχω δικαιώματα. Μπορεί κανείς να μου τα προστατέψει; Μια διδακτική πρόταση μέσω ΤΠΕ» Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός Δημιουργός: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αγωγοί και µονωτές» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΟΥΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου-Εργαστήριο

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου-Εργαστήριο 4.3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 4.3.1. Αναλογικό διάγραμμα πρώτης τάξης Ένα φυσικό σύστημα πρώτης τάξης: έχει διαφορική εξίσωση: αy + by = c x(t) ή α dy(t) + by(t) = c x(t) (4.33) και αναλογικό διάγραμμα:

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Μέρος: Θέμα: Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Φύλλα Δραστηριότητας L1 - Εύκολες L2 - Μέτριες L3

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΠΕ) Δημιουργός: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΤΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Παρουσιάσεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 1 Κεφάλαιο 5 Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής. Χρήση Η/Υ και Γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Η επιτυχία ή αποτυχία µιας παρουσίασης εξαρτάται από ένα µεγάλο αριθµό παραγόντων και σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη Ημερήσιου (1Θ+3Ε) και Εσπερινού (1Θ+3Ε) ΕΠΑ.Λ. (ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΜΕΑ)

Β τάξη Ημερήσιου (1Θ+3Ε) και Εσπερινού (1Θ+3Ε) ΕΠΑ.Λ. (ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΜΕΑ) Βασικά Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Α.Π.Σ. ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΣΚΗΣΗ 3 ΑΣΚΗΣΗ 4 ΑΣΚΗΣΗ 5 ΑΣΚΗΣΗ 6 ΑΣΚΗΣΗ 7 ΑΣΚΗΣΗ 8 ΑΣΚΗΣΗ 9 ΑΣΚΗΣΗ 10 ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ ΝΟΤ, AND ΚΑΙ OR ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ NAND, NOR ΚΑΙ XOR

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθηµα: Εφαρµοσµένη ιδακτική των Φυσικών Επιστηµών (Πρακτικές Ασκήσεις Γ Φάσης) ΜΙΧΑΗΛ ΣΚΟΥΜΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το έργο χρηµατοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Τεχνική Βοήθεια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να:

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να: ΣΧΟΛΕΙΟ Με αφόρμηση τα ενημερωτικά σποτ του ιστότοπου http://www.saferinternet.gr οι μαθητές εντοπίζουν αρχικά τα κυριότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη μη ορθή χρήση του Διαδικτύου. Στη συνέχεια αφού

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης «Επιµόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρµογή των ΤΠΕ στη ιδακτική Πράξη» ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ικαιούχος Φορέας Συµπράττοντες Επιστηµονικοί Φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Α)Πλαίσιο σχεδιασμού και αναφοράς σεναρίου στο ΚΣΕ Β) Αναστοχασμός διδασκαλίας στο ΚΣΕ

Α)Πλαίσιο σχεδιασμού και αναφοράς σεναρίου στο ΚΣΕ Β) Αναστοχασμός διδασκαλίας στο ΚΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Πρακτική άσκηση εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ) (ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή ΕΦ.Υ.Ε.Σ. (ΕΦαρµογή Υποστήριξης Έρευνας Στατιστικής, άλφα έκδοση) και η ένταξή της στη διδασκαλία της Φυσικής Γυµνασίου - Λυκείου

Η εφαρµογή ΕΦ.Υ.Ε.Σ. (ΕΦαρµογή Υποστήριξης Έρευνας Στατιστικής, άλφα έκδοση) και η ένταξή της στη διδασκαλία της Φυσικής Γυµνασίου - Λυκείου Η εφαρµογή ΕΦ.Υ.Ε.Σ. (ΕΦαρµογή Υποστήριξης Έρευνας Στατιστικής, άλφα έκδοση) και η ένταξή της στη διδασκαλία της Φυσικής Γυµνασίου - Λυκείου Εµµανουήλ Κουσλόγλου, Ηλεκτρονικός Φυσικός ΠΕ12 Τηλ. 2510 250165

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Ουρανία Καλαντζή ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΠΣ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ «ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ & ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΜΟΝΑ Α Α2 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς ΠΕΑΠ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς ΠΕΑΠ Υποέργο 3: Πολιτική ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Σχολείο: Η Εκμάθηση της Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς ΠΕΑΠ Ευδοκία Καραβά, Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας παράλληλα λατινική γλώσσα και ρωμαϊκή ιστορία

Διδάσκοντας παράλληλα λατινική γλώσσα και ρωμαϊκή ιστορία Διδάσκοντας παράλληλα λατινική γλώσσα και ρωμαϊκή ιστορία Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Λατινικά Δημιουργός: Αλεξάνδρα Χιώτη ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Βασίλειος Βασιλάκης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Αγιώτης Πέτρος pagioti@sch.gr Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η έννοια των σταθερών και της καταχώρησης στη Visual Basic Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας 1. Εισαγωγή Σχολιασµός των εργασιών της 16 ης παράλληλης συνεδρίας µε θέµα «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στα Σεµινάρια του Εργαστηρίου Προηγµένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρµογών Κινητών Συσκευών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στα Σεµινάρια του Εργαστηρίου Προηγµένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρµογών Κινητών Συσκευών ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στα Σεµινάρια του Εργαστηρίου Προηγµένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρµογών Κινητών Συσκευών Προθεσµίες δηλώσεων συµµετοχής 7 και 28 Ιανουαρίου 2018 Με το πέρας των

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Κεφάλαιο 3: Σχεδίαση γραφικών...78 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση εικόνων...111 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Α) Διάταξη χώρου (γενικά): Β) Διάταξη χώρου (ως προς τις ΦΕ): Γ) Δυναμικό τάξης (αριθμός μαθητών, φύλο μαθητών, προνήπια-νήπια, κλπ): Δ) Διάρκεια διδασκαλίας: Ε) Ήταν προϊδεασμένοι οι μαθητές για το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εικονικό εργαστήριο στο ηλεκτρικό κύκλωμα

Εικονικό εργαστήριο στο ηλεκτρικό κύκλωμα Εικονικό εργαστήριο στο ηλεκτρικό κύκλωμα ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ευάγγελος Κολτσάκης, ΠΕ0401 ΣΧΟΛΕΙΟ Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκη, 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ. «ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ Ή ΌΧΙ» 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ. «ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ Ή ΌΧΙ» 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περι ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αγωγοί και µονωτές» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ 2.5.1.α «Ανάπτυξη των Ι ΒΕ και λειτουργία Προγραµµάτων δια βίου εκπαίδευσης»

ΕΠΕΑΕΚ 2.5.1.α «Ανάπτυξη των Ι ΒΕ και λειτουργία Προγραµµάτων δια βίου εκπαίδευσης» ΕΠΕΑΕΚ 2.5.1.α «Ανάπτυξη των Ι ΒΕ και λειτουργία Προγραµµάτων δια βίου εκπαίδευσης» ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ια του Τµήµατος: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch

Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΥ 130 : Ψηφιακή σχεδίαση Βόλος 2015 1 Εισαγωγή Το Multisim είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον προσομοίωσης της συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΞΥΔΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ).

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΡΑΒΟΓΛΙΑΔΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

h t t p s : / / k p p. c t i. g r

h t t p s : / / k p p. c t i. g r Οδηγός Αξιοποίησης Υποστηρικτικού Υλικού για την προετοιμασία του μαθητή Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την υποστήριξη μαθητών και στους μαθητές που ενδιαφέρονται να προετοιμαστούν για

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ)

Πρακτική Άσκηση Εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ) Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ (2007 2013) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Πρακτική Άσκηση Εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Οι κλασματικές μονάδες και οι απλοί κλασματικοί αριθμοί ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ»

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» Νικόλαος Μπαλκίζας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του σχεδίου μαθήματος είναι να μάθουν όλοι οι μαθητές της τάξης τις έννοιες της ισοδυναμίας των κλασμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τεχνική Σχεδίαση Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 - ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ Ι ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΩΝ KIRCHOFF ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ Τμήμα Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ Υλοποίηση Επιµόρφωσης εκπαιδευτικών Πληροφορικής

ΕΡΓΟ Υλοποίηση Επιµόρφωσης εκπαιδευτικών Πληροφορικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑ Α Α1β Ταχ. /νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37 Ταχ. Κωδ. : 151 80 Μαρούσι Fax : 210-34 42 153 Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγραφή γενετικού υλικού

Μεταγραφή γενετικού υλικού Μεταγραφή γενετικού υλικού Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Βιολογία Δημιουργός: Αικατερίνη Δασκαλάκη ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μηνύματα επανάστασης - Μηνύματα ελευθερίας

Μηνύματα επανάστασης - Μηνύματα ελευθερίας Μηνύματα επανάστασης - Μηνύματα ελευθερίας Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ιστορία (ΔΕ) Δημιουργός: ΘΕΩΝΗ ΓΙΑΜΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ ΟΒΑΔΙΑΣ ΣΑΒΒΑΣ. ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Msc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Mobile phone:

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ ΟΒΑΔΙΑΣ ΣΑΒΒΑΣ. ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Msc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός  & Mobile phone: Συνεδρία 1 η Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή και Υγεία 1 η Δραστηριότητα Εισαγωγή στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των ΤΠΕ και στο Β1 επίπεδο επιμόρφωσης. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ ΟΒΑΔΙΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού. Εργασία 2 - Α' φάση. Σενάριο/Σχέδιο μαθήματος. Σταματία Κορρέ Μ1430

Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού. Εργασία 2 - Α' φάση. Σενάριο/Σχέδιο μαθήματος. Σταματία Κορρέ Μ1430 Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Εργασία 2 - Α' φάση Σενάριο/Σχέδιο μαθήματος Σταματία Κορρέ Μ1430 2 Περιεχόμενα Τίτλος... 2 Γνωστικό αντικείμενο... 2 Βαθμίδα εκπαίδευσης... 3 Διδακτικοί στόχοι... 3 Αναμενόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΦΤ 14 «ιδασκαλία Φυσικών Επιστηµών σε περιβάλλον ΤΕΠ» Εργασία «ιδασκαλία της ενότητας Μπαταρίες σε περιβάλλον ΤΕΠ» Ονοµατεπώνυµο φοιτητή : Πιτταράς Κων/νος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Help-File) Για το περιβάλλον ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στην πιστοποίηση

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Help-File) Για το περιβάλλον ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στην πιστοποίηση Πράξη: «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Βασικές Δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)στην Εκπαίδευση» Είναι ενταγμένη στο Μέτρο 2.1 και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη δομή επιλογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH.

Εισαγωγή στη δομή επιλογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH. Εισαγωγή στη δομή επιλογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH. Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ENOTHTAΣ: ΜΑΘΗΜΑ WORD

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ENOTHTAΣ: ΜΑΘΗΜΑ WORD ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ENOTHTAΣ: ΜΑΘΗΜΑ WORD (Μορφοποίηση κειμένου έντονα, πλάγια, υπογραμμισμένα γράμματα, στοίχιση κειμένου) 1 ως 2 διδακτικές ώρες. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοίωση μετρήσεων επί αεροτομών αεροσκαφών, με το λογισμικό Foilsim ΙΙΙ

Προσομοίωση μετρήσεων επί αεροτομών αεροσκαφών, με το λογισμικό Foilsim ΙΙΙ Προσομοίωση μετρήσεων επί αεροτομών αεροσκαφών, με το λογισμικό Foilsim ΙΙΙ Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Μηχανολογία (Ε.Ε.) Δημιουργός: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ (6 ώρες) ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (45 )

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ (6 ώρες) ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (45 ) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ (6 ώρες) ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (45 ) 1.Πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η Διδακτική ενότητα (Δ.Ε.) 1.1. Πρόγραμμα: Η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Γωνίες μεταξύ παραλλήλων ευθειών που τέμνονται από τρίτη ευθεία

Γωνίες μεταξύ παραλλήλων ευθειών που τέμνονται από τρίτη ευθεία Γωνίες μεταξύ παραλλήλων ευθειών που τέμνονται από τρίτη ευθεία Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Μαθηματικά (ΔΕ) Δημιουργός: ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Σεµινάριο επιµόρφωσης - Νο 1 (36 ώρες)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Σεµινάριο επιµόρφωσης - Νο 1 (36 ώρες) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Σεµινάριο επιµόρφωσης - Νο 1 (36 ώρες) Α/Α ΩΡΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1 3 Γνωριµία µε το εργασίας 2 3 Ο Πίνακας Ελέγχου ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Γνωριµία µε το εργασίας functions subvi

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ

ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ Α ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ Ιώ Παπαδηµητρίου 757 Σηµείωση: Θα πρέπει εδώ να σηµειωθεί ότι στην προσχολική αγωγή δε συνηθίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ. Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ. Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών Τοµέας Επιµόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ COACH 5 ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ Τ.Ε.Ε.

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ COACH 5 ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ Τ.Ε.Ε. 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 485 Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ COACH 5 ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ Τ.Ε.Ε. Μπουλταδάκης Στέλιος Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ LOGO

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ LOGO ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ LOGO ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ 06/04/18 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Η πρακτική

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες.

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους

Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα