Το υπόδειγµα της κοινωνικής επιχείρησης για εγγυηµένη απασχόληση στις Ηνωµένες Πολιτείες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το υπόδειγµα της κοινωνικής επιχείρησης για εγγυηµένη απασχόληση στις Ηνωµένες Πολιτείες"

Transcript

1 2014 / 1 Το υπόδειγµα της κοινωνικής επιχείρησης για εγγυηµένη απασχόληση στις Ηνωµένες Πολιτείες Της Pavlina R. Tcherneva Η πρόταση για εγγυηµένη απασχόληση συµβάλλει στη µακροοικονοµική σταθερότητα και εξασφαλίζει ένα θεµελιώδες ανθρώπινο δικαίωµα. Ωστόσο, παρά τα οικονοµικά και ηθικά πλεονεκτήµατα αυτής της πολιτικής, το πρόγραµµα πολύ συχνά απορρίπτεται λόγω ανησυχιών σχετικά µε τη διαχείρισή του. Πώς θα εφαρµοστεί το πρόγραµµα; Ποιος θα δηµιουργήσει τις θέσεις εργασίας; Μπορεί να λειτουργήσει για κάθε άνεργο που επιθυµεί να εργαστεί; Το παρόν σηµείωµα πολιτικής φιλοδοξεί να αντιµετωπίσει αυτές τις ανησυχίες µε την ανάπτυξη µιας πρότασης για εγγυηµένη απασχόληση στις Ηνωµένες Πολιτείες µέσω του τοµέα της κοινωνικής επιχείρησης, ο οποίος περιλαµβάνει µη κερδοσκοπικές οργανώσεις και αναδυόµενες µη κερδοσκοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις (βλ. Tcherneva 2012A). Προσδιορίζοντας το πρόβληµα Το πρόβληµα είναι ουσιαστικό. Δεν είναι απλώς πρόβληµα της σηµερινής οικονοµικής κρίσης. Είναι µόνιµο πρόβληµα. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που είναι πρόθυµοι να εργαστούν, αλλά δεν µπορούν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τοµέα επειδή οι Η Pavlina R. Tcherneva είναι Ερευνήτρια στο Levy Economics Institute και Επίκουρος Καθηγήτρια Οικονοµικών στο Bard College Levy Economics Institute of Bard College.

2 2 επιχειρήσεις δεν επιθυµούν να τους προσλάβουν. Δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας για όλους εκείνους που θέλουν να εργαστούν ακόµα και σε περιόδους ραγδαίας οικονοµικής ανάπτυξης. Σήµερα, ο αριθµός των ανθρώπων που επιθυµούν να εργαστούν, αλλά δεν µπορούν να βρουν θέση απασχόλησης, ξεπερνά τα 24 εκατοµµύρια. Ο αριθµός των επίσηµα ανέργων ανέρχεται σε 10,4 εκατοµµύρια και της κρυφής ανεργίας σε 13,9 εκατοµµύρια (άνθρωποι που είναι πρόθυµοι να εργαστούν, αλλά δεν υπολογίζονται ως άνεργοι ή εργάζονται µε καθεστώς µερικής απασχόλησης επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιµες θέσεις πλήρους απασχόλησης) (Σχήµα 1). Το ίδιο το σηµάδι της ανεργίας αποτελεί εµπόδιο στην πρόσληψη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργοδότες εξισώνουν εννέα µήνες ανεργίας µε τέσσερα χρόνια χαµένης εργασιακής εµπειρίας (Eriksson και Rooth 2014). Έτσι, η ανεργία αναπαράγει το πρόβληµα της µη απασχολησιµότητας, τροφοδοτώντας την ανοδική τάση της µακροχρόνιας ανεργίας που λαµβάνει χώρα εδώ και µερικές δεκαετίες, ενώ συσσωρεύεται το οικονοµικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος. 1 Είναι σηµαντικό όταν εξετάζεται το πρόβληµα της ανεργίας να τονίζεται η µακροχρόνια τάση της ανεργίας. Ο στόχος είναι να βρεθεί µια λύση για την ανεργία τόσο σε περιόδους 1 Στις Ηνωµένες Πολιτείες, το κόστος που σχετίζεται µόνο από την απώλεια παραγωγής για το 2011 έχει υπολογιστεί σε περίπου 10 δισεκατοµµύρια δολάρια ανά ηµέρα (Mitchell 2012).

3 3 ύφεσης όσο και σε περιόδους οικονοµικής επέκτασης. Οι οικονοµολόγοι έχουν την τάση να εξετάζουν µια σειρά προτάσεων για τη δηµιουργία θέσεων εργασίας όταν η οικονοµία βρίσκεται σε κάµψη, αλλά από τη στιγµή που η οικονοµία ανακάµπτει και η ανεργία φτάνει σε κάποιο συµφωνηθέν όριο (η Οµοσπονδιακή Τράπεζα έχει θέσει το όριο στο 6,7% (Weidner και Williams 2011), το πρόβληµα µε τους υπόλοιπους ανέργους ξεχνιέται πολύ γρήγορα. Είναι καιρός να αναπροσανατολιστεί η εστίαση της πολιτικής από τη δηµιουργία θέσεων εργασίας για τους σηµερινούς ανέργους µε τη µόνιµη δηµιουργία θέσεων εργασίας για τους ανέργους. Στην πραγµατικότητα, ούτε ο ιδιωτικός τοµέας ούτε η συµβατική αναπτυξιακή δηµοσιονοµική πολιτική µπορεί να εκπληρώσει αυτή την αποστολή (Tcherneva 2012B, 2013a). Η εγγυηµένη απασχόληση παρέχει ολοκληρωµένη λύση στο πρόβληµα της ανεργίας. Το πρόγραµµα εγγυηµένης απασχόλησης έχει συζητηθεί εκτενώς στη βιβλιογραφία (π.χ., Kaboub 2007). Προσφέρει µακροπρόθεσµη λύση στο πρόβληµα της ανεργίας µέσω της θέσπισης ενός οµοσπονδιακά χρηµατοδοτούµενου, αλλά τοπικά διαχειριζόµενου προγράµµατος, το οποίο εξασφαλίζει ευκαιρίες απασχόλησης σε όποιο άτοµο είναι έτοιµο, πρόθυµο και ικανό να εργαστεί σε κάποιο δηµόσιο έργο µε βασικό µισθό. Υπάρχουν πολλά σχέδια εφαρµογής για ένα τέτοιο πρόγραµµα. Το παρόν σηµείωµα πολιτικής προτείνει ότι, στις Ηνωµένες Πολιτείες, το πρόγραµµα θα µπορούσε να λειτουργήσει πιο αποτελεσµατικά µέσω του τοµέα των κοινωνικών επιχειρήσεων. Ο τοµέας των κοινωνικών επιχειρήσεων δηµιουργεί θέσεις εργασίας, όχι η οµοσπονδιακή κυβέρνηση Η εγγυηµένη απασχόληση αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την απασχόληση. Δεν έχει σχεδιαστεί προκειµένου να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα στηρίγµατα κοινωνικής πρόνοιας, συµπεριλαµβανοµένων των παραδοσιακών συστηµάτων ασφάλισης ανεργίας (υπό αυτή την έννοια, η συµµετοχή στην εγγυηµένη απασχόληση είναι εθελοντική), ούτε είναι ασυµβίβαστη ή αποτελεί αντικατάσταση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα. Αντιθέτως, το ρυθµιστικό απόθεµα, που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, καθιστά την εγγυηµένη απασχόληση συµβιωτική και αλληλοεξαρτώµενη µε τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τοµέα (περισσότερα παρακάτω). Η οµοσπονδιακή κυβέρνηση χρηµατοδοτεί το πρόγραµµα, αλλά οι µη κερδοσκοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις και οι παραδοσιακές µη κερδοσκοπικές οργανώσεις προτείνουν, διαχειρίζονται και υλοποιούν τα έργα. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε την ήδη υπάρχουσα υποδοµή για την έναρξη του προγράµµατος. Μετατρέπουµε τα γραφεία ανεργίας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα σε «γραφεία ευρέσεως εργασίας» και τα αφήνουµε να δηλώσουν όλους τους ανέργους που επιθυµούν να εργαστούν στον κοινωνικό τοµέα µε ένα βασικό µισθό (π.χ. µε ένα µισθό που καλύπτει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης). Επιτρέπουµε στους µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς και στις µη κερδοσκοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόµενους από τους

4 4 δηλωµένους ανέργους στα γραφεία ευρέσεως εργασίας προκειµένου να εµπλακούν στο είδος των δραστηριοτήτων που ήδη εκτελούν αυτές οι οµάδες. Γιατί µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί και κοινωνικές επιχειρήσεις; Ο τοµέας των µη κερδοσκοπικών οργανισµών και των κοινωνικών επιχειρήσεων παράγει πρωτότυπες, καινοτόµες και βιώσιµες λύσεις σε φαινοµενικά δυσεπίλυτα κοινωνικοοικονοµικά προβλήµατα τα οποία δεν κατάφερε να λύσει ο ιδιωτικός τοµέας. Η αποστολή και ο λόγος της ύπαρξής τους είναι να δηµιουργούν κοινωνική αξία και να αντιµετωπίζουν πολύ συγκεκριµένα προβλήµατα, όπως η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη στέγης, η υποβάθµιση του περιβάλλοντος, ο µαρασµός της κοινότητας, ανεπαρκή φροντίδα και εκπαίδευση για όλους. Το έργο που εκτελεί ο τοµέας των κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελεί φωτεινό σηµείο σε πολλές οικονοµίες σήµερα, καθώς προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες που ο ιδιωτικός τοµέας και οι απηρχαιωµένες κυβερνητικές πολιτικές δεν µπόρεσαν να αντιµετωπίσουν. Ακολουθούν µερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του τοµέα των κοινωνικών επιχειρήσεων, που τον καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλο για τη λειτουργία ενός προγράµµατος εγγυηµένης απασχόλησης στις Ηνωµένες Πολιτείες µε τρόπο που ενισχύει τη συµµετοχική δηµοκρατία, την ατοµική πρωτοβουλία και την επιχειρηµατικότητα: Οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν δηµιουργηθεί εθελοντικά και διοικούνται από οµάδες πολιτών. Ως αποτέλεσµα, ενώ µπορούν να λαµβάνουν επιχορηγήσεις και δωρεές από τις δηµόσιες αρχές ή ιδιωτικές εταιρείες, οι κοινωνικές επιχειρήσεις απολαµβάνουν υψηλό βαθµό αυτονοµίας... Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι το αποτέλεσµα µιας πρωτοβουλίας πολιτών που αφορούν άτοµα που ανήκουν σε µια κοινότητα ή σε µια οµάδα που έχουν µια κοινή ανάγκη ή έναν κοινό σκοπό. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πρέπει να διατηρήσουν αυτή τη διάσταση. Τα δικαιώµατα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ανήκουν σε όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη, συνήθως µε βάση την αρχή «ένα µέλος, µία ψήφος». Αν και οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου στις κοινωνικές επιχειρήσεις διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο, η εξουσία για τη λήψη αποφάσεων δεν βασίζεται στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι συµµετοχικού χαρακτήρα, στο βαθµό που αυτοί που επηρεάζονται από τις δραστηριότητες (οι χρήστες των υπηρεσιών των κοινωνικών επιχειρήσεων) εκπροσωπούνται και συµµετέχουν στη διαχείριση των δραστηριοτήτων. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας από τους στόχους είναι η ενίσχυση της δηµοκρατίας στο τοπικό επίπεδο µέσω οικονοµικών δραστηριοτήτων.

5 5 Οι κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαµβάνουν οργανισµούς που απαγορεύουν εντελώς τη διανοµή των κερδών και οργανισµούς, όπως οι συνεταιρισµοί, οι οποίοι µπορούν να διανέµουν τα κέρδη τους µόνο έως ένα βαθµό. Ως εκ τούτου, οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποφεύγουν την συµπεριφορά της µεγιστοποίησης του κέρδους, καθώς αφορούν περιορισµένη διανοµή των κερδών. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν ρητά να ωφελήσουν την κοινότητα ή µια συγκεκριµένη οµάδα ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο, προωθούν είτε άµεσα είτε έµµεσα την έννοια της κοινωνικής ευθύνης στο τοπικό επίπεδο. (OECD 2006). Ωστόσο, η παροχή συστηµατικών λύσεων στα κοινωνικά προβλήµατα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς και τις κοινωνικές επιχειρήσεις για δύο λόγους: (1) οι υπηρεσίες που προσφέρουν πάσχουν µονίµως από το πρόβληµα της επαρκούς χρηµατοδότησης και (2) αντιµετωπίζουν διαρκώς το πρόβληµα της έλλειψης επαρκούς προσωπικού. Η εγγυηµένη απασχόληση δίνει λύση και στα δύο αυτά προβλήµατα παρέχει χρηµατοδότηση, καθώς και εργατικό προσωπικό. Παρά ταύτα, ενώ η αντιµετώπιση των κοινωνικών προβληµάτων που προκύπτουν από την ανεργία και την υποαπασχόληση είναι µέσα στα όρια των µη κερδοσκοπικών οργανισµών και των κοινωνικών επιχειρήσεων, η επίτευξη της πλήρους απασχόλησης δεν αποτελεί στόχο τους. Με τη διατύπωση της εξάλειψης της ακούσιας ανεργίας ως κοινωνικό στόχο που κυµαίνεται στο ίδιο επίπεδο µε την εξάλειψη του φαινοµένου των αστέγων και της πείνας, και την ενδυνάµωση των µη κερδοσκοπικών οργανισµών και των κοινωνικών επιχειρήσεων προκειµένου να συµβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, η εγγυηµένη απασχόληση θα εκπληρώσει το στόχο της Οικουµενικής Διακήρυξης των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου για την εγγύηση αξιοπρεπούς εργασίας σε όλους όσους επιθυµούν να εργαστούν (Ηνωµένα Έθνη 1948). Ο ίδιος ο στόχος της επίτευξης της πλήρους απασχόλησης σε µακροπρόθεσµο πλαίσιο παράγει κοινωνική αξία που εξυπηρετεί το δηµόσιο σκοπό. Η πρόταση για εγγυηµένη απασχόληση συνιστά βιώσιµη λύση στο πρόβληµα της ανεργίας. Με την αξιοποίηση της ενέργειας των κοινωνικών επιχειρήσεων, ο συγκεκριµένος τοµέας µετουσιώνεται σε θεσµό ικανό να παρέχει πραγµατική πλήρη απασχόληση σε µακροπρόθεσµο χρονικό ορίζοντα. Για την επίτευξη αυτού του έργου, η πολιτική µπορεί να κάνει τρία πράγµατα: (1) Να συνενώσει τους διάφορους κοινωνικούς στόχους του κοινωνικού τοµέα γύρω από την παροχή θέσεων εργασίας για εκείνους που επιθυµούν να εργαστούν. Να επιτρέψει στους ανέργους να συµµετάσχουν στην ίδια τη διαδικασία της κοινωνικής παροχής µε την εγγύηση µια θέσης εργασίας στον εν λόγω τοµέα σε οποιοδήποτε άτοµο είναι έτοιµο, πρόθυµο και ικανό να εργαστεί. (2) Να ενδυναµώσει τις κοινωνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη µε επιτυχία. Δεν

6 6 υπάρχει καµία ανάγκη να εφεύρουµε νέους τύπους έργων. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιτρέψουµε στις κοινωνικές επιχειρήσεις να µπορούν να κάνουν περισσότερα από αυτά που ήδη κάνουν. (3) Να αναπαράγει ήδη επιτυχηµένα µοντέλα απασχόλησης σε µέρη όπου δεν υπάρχουν τέτοιοι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί ή κοινωνικές επιχειρήσεις. Οι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί και πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν αντικυκλική επίδραση Ένα βασικό χαρακτηριστικό του τοµέα των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι ότι ένα µεγάλο µέρος των εργασιών τους έχει αντικυκλική επίδραση, κάτι που επιτρέπει στον µηχανισµό του ρυθµιστικού αποθέµατος της εγγυηµένης απασχόλησης να λειτουργεί αποτελεσµατικά (Mitchell 1998). Όταν οι οικονοµίες παραπαίουν, οι ανάγκες των κοινοτήτων πολλαπλασιάζονται και τα κοινωνικά προβλήµατα αυξάνονται. Τότε ακριβώς είναι η στιγµή που ο κοινωνικός τοµέας θα πρέπει να εκτελεί µεγαλύτερο έργο και που χρειάζεται επιπλέον εργατικά χέρια. Τότε είναι επίσης η στιγµή για την επέκταση της εγγυηµένης απασχόλησης. Αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους θα µεταφερθούν τώρα από τον ιδιωτικό τοµέα στον κοινωνικό τοµέα της απασχόλησης, αντί από την απασχόληση στην ανεργία. Δεδοµένου ότι έχουµε να κάνουµε µε εγγυηµένη απασχόληση, το πρόγραµµα είναι επίσης ανοικτό σε νεοεισερχόµενους και σε όποιον επιθυµεί να εργαστεί στον κοινωνικό τοµέα για ένα βασικό µισθό. Όταν οι οικονοµίες ανακάµπτουν, ορισµένα κοινωνικά προβλήµατα µειώνονται, οι δαπάνες για τα προγράµµατα συρρικνώνονται, απαιτούνται λιγότεροι εργαζόµενοι, και πολλοί καταλήγουν σε καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα. Ωστόσο, επειδή οι κοινωνικές ανάγκες εξακολουθούν να υφίστανται, ο µη κερδοσκοπικός τοµέας είναι ιδανικός για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας σε εκείνους που δεν έχουν ωφεληθεί από την ανάπτυξη της οικονοµίας. Σε αντίθεση µε τα συµβατικά προγράµµατα τόνωσης της οικονοµίας, το έργο των µη κερδοσκοπικών οργανισµών και των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια µιας επέκτασης της οικονοµίας. Προσαρµόζοντας την απασχόληση στον εργαζόµενο Μια κοινή ανησυχία είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή παραγωγική εργασία για όλους. Η εµπειρία των προγραµµάτων του New Deal στις Ηνωµένες Πολιτείες την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και του σχεδίου Jefes στην Αργεντινή την περίοδο της κρίσης του 2001 δείχνουν ότι τέτοιου είδους προγράµµατα µπορεί να οργανωθούν και να λειτουργήσουν µέσα σε τέσσερις ή έξι µήνες και ότι χρήσιµες δουλειές µπορεί να γίνουν

7 7 ακόµη και από τους λιγότερο ειδικευµένους και λιγότερο µορφωµένους πολίτες (Tcherneva 2013b). Ο δηµόσιος τοµέας µπορεί να ξεκινήσει µεγάλα δηµόσια έργα σήµερα και να ανοικοδοµήσει τις καταρρέουσες υποδοµές των ΗΠΑ. Ωστόσο, ενώ αυτό αποτελεί ένα κρίσιµο στρατηγικό στόχο της πολιτικής που απαιτεί άµεση προσοχή, τα δηµόσια έργα συγκροτούν στην πραγµατικότητα µια µάλλον αδέξια µέθοδο για την παροχή θέσεων εργασίας σε µακροπρόθεσµο χρονικό ορίζοντα. Η οικοδόµηση µιας γέφυρας δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για την απασχόληση ανέργων. Είναι πολύ πιο κατάλληλο να βρεθεί στοχευµένη και άµεση απασχόληση σε έναν τοµέα που είναι ήδη αντικυκλικός, όπως ο τοµέας των κοινωνικών επιχειρήσεων. Δεδοµένου ότι η εγγυηµένη απασχόληση εγγυάται δουλειά για όλους µε ένα βασικό µισθό, ανεξάρτητα από την ικανότητα ή το επίπεδο εκπαίδευσης του εργαζοµένου, το πρόγραµµα θα προσαρµόζει την απασχόληση στον εργαζόµενο (αντί να προσαρµόζεται ο εργαζόµενος στην εργασία). Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι, µετά την αξιολόγηση των αναγκών και των πόρων µιας κοινότητας, να επιτραπεί στους µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς και στις κοινωνικές επιχειρήσεις, και µέσω αυτών στους ίδιους τους άνεργους, να προτείνουν τη δουλειά που θέλουν να κάνουν σε αυτές τις κοινότητες. Όπως περιγράφεται παραπάνω, αυτός είναι ο τρόπος µε τον οποίον ήδη λειτουργεί ο τοµέας των κοινωνικών επιχειρήσεων. Η λειτουργία του προγράµµατος εγγυηµένης απασχόλησης µέσω αυτού του τοµέα θα αποτελούσε µια πραγµατική πολιτική από τα κάτω προς τα πάνω, που τροφοδοτείται από τις κοινότητες, τις τοπικότητες και τα ίδια τα άτοµα. Το πρόγραµµα εγγυηµένης απασχόλησης θα προσφέρει εργασία και χρηµατοδότηση στα προγράµµατα που έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν κάποιο δηµόσιο σκοπό και να αντιµετωπίζουν κάποιο σηµαντικό κοινωνικό πρόβληµα. Μια βασική διαδικασία επιθεώρησης για τις επιχορηγήσεις θα µπορούσε να εγκρίνει ή να απορρίπτει αυτά τα έργα, µε βάση τις ίδιες κατευθυντήριες γραµµές που υπάρχουν ήδη για τους µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς. Τι είδους θέσεις εργασίας; Οι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί και οι κοινωνικές επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη προκειµένου να προσφέρουν βιώσιµες και χαµηλού κόστους λύσεις στα κοινωνικά προβλήµατα που ταλανίζουν τις οικονοµικά υποβαθµισµένες περιοχές στη χώρα µας, µέσω έργων όπως κοινοτικές κλινικές, υπηρεσίες βετεράνων του στρατού, προγράµµατα καθοδήγησης της νεολαίας, κ.ο.κ. Πολλοί άνθρωποι στηρίζουν τις κοινοτικές πρωτοβουλίες αειφόρου γεωργίας, εργάζονται για να αντιµετωπίσουν τη διπλή πρόκληση της έλλειψης στέγης και του AIDS, παρέχουν ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε νέους υψηλού κινδύνου ή ανακαινίζουν και οµορφαίνουν παραµεληµένους αστικούς χώρους.

8 8 Σκεφτείτε µόνο ένα πρόβληµα που αντιµετωπίζουν αµέτρητες κοινότητες των ΗΠΑ: το πρόβληµα της πρόσβασης στα τρόφιµα. Πολλές αγροτικές και αστικές περιοχές εξαρτώνται από τα βενζινάδικα ή τα ψιλικατζίδικα για τρόφιµα. Δεν υπάρχουν κήποι, λαϊκές αγορές ή άλλες πηγές φρέσκων προϊόντων. Οι περιοχές που πλήττονται από την επισιτιστική ανασφάλεια εµφανίζουν επίσης υψηλά ποσοστά ασθενειών και άλλα κοινωνικά προβλήµατα. Η αντιµετώπιση και µόνο αυτού του προβλήµατος θα µπορούσε να δηµιουργήσει εκατοµµύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η χρηµατοδότηση του προγράµµατος Το πρόγραµµα θα είναι οικονοµικά βιώσιµο σε µακροπρόθεσµο χρονικό πλαίσιο εάν η οµοσπονδιακή κυβέρνηση αναλάβει τη χρηµατοδότηση. 2 Η οµοσπονδιακή κυβέρνηση, ωστόσο, δεν χρειάζεται να χρηµατοδοτεί το συνολικό κόστος αυτών των έργων. Πολλοί µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί και κοινωνικές επιχειρήσεις διαθέτουν έχουν ήδη κάποιους πόρους και, όπως έγινε στην περίπτωση της Αργεντινής το 2002, η κυβέρνηση θα µπορούσε να δεσµευτεί για την καταβολή 60% έως 80% του συνολικού κόστους των έργων (Tcherneva 2013b). Οι επιχειρήσεις του κοινωνικού τοµέα θα εξασφαλίσουν το υπόλοιπο είτε µε την άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες χορηγούς είτε µε την παροχή µέρους των υποδοµών τους για την εκτέλεση των έργων. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα µπορούσε να διοχετεύσει το 80% του προϋπολογισµού της για µισθούς και µόνο το 20% για υλικά (που ήταν σχετικά η αναλογία που χρησιµοποιήθηκε για τα έργα των προγραµµάτων του New Deal). Αυτού του είδους οι συµπράξεις δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα µπορούν να συµβάλλουν ώστε να σφραγιστεί το κοινωνικό συµβόλαιο. Μια τελευταία λέξη για τον ιδιωτικό-κερδοσκοπικό τοµέα Αν τα 25 εκατοµµύρια άτοµα, που σήµερα δεν διαθέτουν ή έχουν επισφαλή εισόδηµα, µπορούσαν να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό, τον δηµόσιο ή τον κοινωνικό τοµέα µε έναν αξιοπρεπή µισθό, οι επιπτώσεις στον ιδιωτικό-κερδοσκοπικό τοµέα θα ήταν 2 Η οµοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν περιορίζεται οικονοµικά µε τον ίδιο τρόπο που περιορίζονται οι πολιτείες και οι τοπικότητες, επειδή η Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το Υπουργείο Οικονοµικών συντονίζουν ώστε να καλυφθούν όλες οι οµοσπονδιακές πληρωµές (Wray 1998). Οι πολιτείες, αντιθέτως, δεν έχουν κυρίαρχη εξουσία πάνω από την έκδοση του νοµίσµατος. Έτσι, η ύπαρξη του προγράµµατος θα µπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο λόγω υστέρησης πολιτειακών εσόδων κατά τη διάρκεια µιας ύφεσης δηλαδή ακριβώς τη στιγµή που οι δαπάνες για το πρόγραµµα θα πρέπει να αυξηθούν. Οι πολιτείες περιορίζονται επίσης από τις τροπολογίες για την ισοσκέλιση του προϋπολογισµού τους, εµποδίζοντάς τες από το να δαπανούν µε τον ίδιο αντικυκλικό τρόπο όπως η οµοσπονδιακή κυβέρνηση.

9 9 σταθερή ζήτηση, αύξηση του κέρδους, ανάπτυξη, και πολύ καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα. Επειδή η εγγυηµένη απασχόληση είναι προαιρετική και παρέχει δουλειά µε ένα βασικό µισθό, µάλλον δεν πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι θα ενταχθούν στο πρόγραµµα όλοι οι σηµερινοί άνεργοι. Αν κάποιοι από αυτούς αποφασίσουν να δηµιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή κερδοσκοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις, η ίδια η ύπαρξη της εγγυηµένης απασχόλησης διασφαλίζει ότι θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους σε µια πολύ πιο σταθερή οικονοµία µε πολύ πιο σταθερή ζήτηση απ ό, τι έχουµε βιώσει ποτέ. Η σταθερότητα που προσδίδει η εγγυηµένη απασχόληση στη συνολική ζήτηση διασφαλίζει ότι πολλοί από τους σηµερινούς ανέργους θα βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τοµέα. Η εµπειρία µε τα προγράµµατα άµεσης δηµιουργίας θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσµο δείχνει ότι προωθούν την απασχόληση στον ιδιωτικό τοµέα πιο επιθετικά από ό, τι η συµβατική πολιτική της τόνωσης της οικονοµίας (Tcherneva 2013b). Το συγκλονιστικό ποσοστό ανεργίας ανάµεσα στους νέους (13,5% σε εθνικό επίπεδο και 20,2% και 44% για τους Ισπανόφωνους και Αφροαµερικανούς νέους, αντίστοιχα) έχει σοβαρές µακροχρόνιες κοινωνικές επιπτώσεις, ανάµεσα στις οποίες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήµατα των µελλοντικών γενιών, στην απασχολησιµότητα και στις οικονοµικές ευκαιρίες. Ωστόσο, οι νέοι έχουν πάρα πολλές ιδέες για το είδος των κοινοτήτων που θέλουν να ζουν, και αναλαµβάνουν δυνητικά µετασχηµατιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα από τις αστικές γεωργικές πρωτοβουλίες στην πόλη του Κάνσας και σε ολόκληρη τη χώρα έως τους νέους επιχειρηµατίες στο Ντιτρόιτ (Salter 2013). Μια πολιτική εγγυηµένης απασχόλησης θα πολλαπλασίαζε τις προσπάθειές τους, διασφαλίζοντας παράλληλα µια ευκαιρία βασικής απασχόλησης για όλους. Τέλος, η λειτουργία της µέσω του κοινωνικού τοµέα θα αντιπροσώπευε µια θεµελιώδη επανεξέταση του διχτύου ασφαλείας. Πηγές Eriksson, S., and D.-O. Rooth Do Employers Use Unemployment as a Sorting Criterion When Hiring? Evidence from a Field Experiment. American Economic Review (forthcoming). Kaboub, F Employment Guarantee Programs: A Survey of Theories and Policy Experiences. Working Paper No. 498, Annandale-on-Hudson, N.Y.: Levy Economics Institute of Bard College. May. Mitchell, W. F The Buffer Stock Employment Model and the NAIRU: The Path to Full Employment. Journal of Economic Issues 32(2): The Costs of Unemployment Again. Bill Mitchell Billy Blog, January 13.

10 10 OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) The Social Enterprise Sector: a Conceptual Framework. Local Economic and Employment Development (LEED) Programme, accessed January 8, Salter, E How A Young Community of Entrepreneurs Is Rebuilding Detroit. Fast Company Magazine, April 15. Tcherneva, P. R. 2012a. Full Employment through Social Entrepreneurship: The Nonprofit Model for Implementing a Job Guarantee. Policy Note 2012/2. Annandale-on- Hudson, N.Y.: Levy Economics Institute of Bard College. March b. The Role of Fiscal Policy: Lessons from Stabilization Efforts in the U.S. during the Great Recession. International Journal of Political Economy 41(2): a. Reorienting Fiscal Policy: A Critical Assessment of Fiscal Fine-Tuning. Working Paper No Annandale-on-Hudson, N.Y.: Levy Economics Institute of Bard College. August b. Beyond Full Employment: What Argentina s Plan Jefes Can Teach Us about the Employer of Last Resort. In M. Forstater and M. Murray, eds. The Job Guarantee: Toward True Full Employment. New York: Palgrave. United Nations Universal Declaration of Human Rights, G.A. res. 217A (III), UN Doc. A/810 at 71. Weidner, J., and J. C. Williams What Is the New Normal Unemployment Rate? FRBSF Economic Letter, no (February 14). Wray, L. R Understanding Modern Money: The Key to Full Employment and Price Stability. Northampton: Edward Elgar.

Επιστηµονική Εργασία υπό Εξέλιξη (Working Paper) No. 789. Πλήρης Απασχόληση: Ένας δρόµος που δεν ακολουθήθηκε. Της

Επιστηµονική Εργασία υπό Εξέλιξη (Working Paper) No. 789. Πλήρης Απασχόληση: Ένας δρόµος που δεν ακολουθήθηκε. Της Επιστηµονική Εργασία υπό Εξέλιξη (Working Paper) No. 789 Πλήρης Απασχόληση: Ένας δρόµος που δεν ακολουθήθηκε Της Pavlina R. Tcherneva Levy Economics Institute of Bard College Μάρτιος 2014 The Levy Economics

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ανεργία φ σ υ ικό ό π ο π σ ο οσ ο τό τ ό α νε ν ργί γ ας

Φυσική ανεργία φ σ υ ικό ό π ο π σ ο οσ ο τό τ ό α νε ν ργί γ ας ΑΝΕΡΓΙΑ Κατηγορίες ανεργίας Φυσική ανεργία (υπάρχει µακροχρονίως σε µια οικονοµία) το σύνηθες ποσοστό ανεργίας [δεν παραµένει σε σταθερό ύψος και επηρεάζεται από την οικονοµική πολιτική, απλά υποδηλώνει

Διαβάστε περισσότερα

επιχειρηματιών. Υπάρχει, όμως, μια βασική προϋπόθεση: Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σκεφτόμαστε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ».

επιχειρηματιών. Υπάρχει, όμως, μια βασική προϋπόθεση: Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σκεφτόμαστε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ». ΟΜΙΛΙΑ Καλησπέρα σε όλους. Ονομάζομαι Αποστολίδου Ελισάβετ, είμαι δικηγόρος και συνεργάτης της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠΣΑ ΕΡΜΗΣ, η οποία υλοποιεί στην Θεσσαλονίκη το έργο «Τοπικό σχέδιο δράσης για την

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος)

Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος) Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος) Χαιρετισµός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιµιλιανίδου στο 2 ο Ετήσιο Συνέδριο ενάντια στη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισµό,

Διαβάστε περισσότερα

A8-0014/1. João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas και άλλοι

A8-0014/1. João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas και άλλοι 15.10.2014 A8-0014/1 60 Παράγραφος -1 (νέα) -1. θεωρεί ζωτικής σηµασίας την άσκηση πίεσης για µια σηµαντική αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισµού της Ένωσης στα κεφάλαια της οικονοµικής και κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 2015/0000(INI) 25.6.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

«Πλαίσιο. Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Ηνωμένο Βασίλειο» Ηνωμένο Βασίλειο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Πλαίσιο. Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Ηνωμένο Βασίλειο» Ηνωμένο Βασίλειο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Πλαίσιο Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Ηνωμένο Βασίλειο» ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Διακίδης Ισίδωρος, Αντιδήμαρχος Haringey Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών»

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ στην Ηµερίδα της ΟΚΕ µε θέµα: «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» 6 Μαρτίου 2008 Αθήνα, Παλαιά Βουλή 0

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ FEDERATION OF HELLENIC ASSOCIATIONS OF YOUNG ENTREPRENEURS

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ FEDERATION OF HELLENIC ASSOCIATIONS OF YOUNG ENTREPRENEURS ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Προτάσεις για δράση! Πως επιχειρήσεις, κυβέρνηση αλλά και οι διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών µπορούν να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν την δική τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2236(INI) 15.4.2015

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2236(INI) 15.4.2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 15.4.2015 2014/2236(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική καινοτομία στην καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις 1. Πότε θεσμοθετήθηκε η Κοινωνική Οικονομία στην χώρα μας και ποια τα αποτελέσματα έως τώρα;... 2 2. Ποιο είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία;... 2

Διαβάστε περισσότερα

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τι είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση; Όλοι χρειαζόμαστε μια δουλειά. Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

B8-0058/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού

B8-0058/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 15.7.2014 B8-0058/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού σχετικά µε την απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 Ανεργία ΑΝΕΡΓΙΑ Εργατικό δυναμικό (N) = απασχολούμενοι (Ε) + άνεργοι (U). ή Ν=Ε+U Ποσοστό ανεργίας (u) = (άνεργοι /εργατικό δυναμικό)*100. ή u=u/n*100 ή u=(n-e)/100. Ποσοστό συμμετοχής στο

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 15.5.2012 B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΜΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Εισήγηση θέμα : Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Γιάννης Γούπιος ιευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Ενότητα 3: Τα χαρακτηριστικά των φορέων της κοινωνικής οικονομίας Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ «e-πιμενω» Θέµα ηµερίδας:

Διαβάστε περισσότερα

«Εγγύηση για τη Νεολαία»

«Εγγύηση για τη Νεολαία» Πρόγραμμα ενημέρωσης και κινητοποίησης των Νέων εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης έως 24 ετών για τις προοπτικές ένταξής τους στην Αγορά Εργασίας στους τομείς της της Γαλάζιας Ανάπτυξης και

Διαβάστε περισσότερα

Dojo", Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά)

Dojo, Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά) Σύντομη Εισαγωγή Η μελέτη περίπτωσης χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τα δύο πρώτα (ορισμοί και παρουσίαση της κοινωνικής καινοτομίας) παρουσιάζονται στους μαθητές από τον καθηγητή (ή τον εθελοντή). Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.06) (OR. en) 11838/11 SOC 583 JEUN 36 ECOFIN 443 EDUC 206

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.06) (OR. en) 11838/11 SOC 583 JEUN 36 ECOFIN 443 EDUC 206 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.06) (OR. en) 11838/11 SOC 583 JEUN 36 ECOFIN 443 EDUC 206 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς τις : αντιπροσωπείες αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Εισαγωγή Σκοπός του εντύπου είναι η παρουσίαση των βασικών προνοιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή»,

Διαβάστε περισσότερα

15949/14 ΣΠΚ/μκ 1 DG B 4A

15949/14 ΣΠΚ/μκ 1 DG B 4A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2014 (08.12) (OR. en) 15949/14 EMPL 172 SOC 815 ECOFIN 1081 EDUC 332 JEUN 112 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

B8-0051/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού

B8-0051/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 15.7.2014 B8-0051/2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού σχετικά µε την απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.3.2019 A8-0079/160 160 Αιτιολογική σκέψη 2 (2) Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επένδυσης στους νέους και ανακοίνωσε τη σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Τράπεζα Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Ανάγκη υποστήριξης για προσωπική αυτονομία... 3 Ανεξάρτητη διαβίωση... 3 Αντισταθμιστικά μέσα... 3 Άτομα με μειωμένη κινητικότητα....

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0043/4. Τροπολογία. Laura Agea, Rolandas Paksas, Tiziana Beghin εξ ονόµατος της Οµάδας EFDD

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0043/4. Τροπολογία. Laura Agea, Rolandas Paksas, Tiziana Beghin εξ ονόµατος της Οµάδας EFDD 9.3.2015 A8-0043/4 4 Παράγραφος 78 78. επιδοκιµάζει την έκκληση του Προέδρου της Επιτροπής προς τα κράτη µέλη για καθιέρωση ελάχιστου εισοδήµατος µε σκοπό τη µείωση της φτώχειας στην ΕΕ ζητεί από την Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2015/0009(COD) 3.3.2015 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Προϋπολογισµών

Διαβάστε περισσότερα

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές''

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' ''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' Άρης Περουλάκης Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Τμήμα Επικοινωνίας / Εταιρικών

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 14 και 15 Νοεμβρίου 2013. Τοποθέτηση του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου. στην 2 η Συνεδρία με θέμα:

Αθήνα, 14 και 15 Νοεμβρίου 2013. Τοποθέτηση του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου. στην 2 η Συνεδρία με θέμα: ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αθήνα, 14 και 15 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στην παγίδα της λιτότητας της τρόικας

Η Ελλάδα στην παγίδα της λιτότητας της τρόικας 2012 / 12 Η Ελλάδα στην παγίδα της λιτότητας της τρόικας Του Γιώργου Αργείτη Στις 27 Νοεµβρίου 2012, το Eurogroup κατέληξε σε µια νέα «ελληνική συµφωνία», που αποκαλύπτει για µια ακόµη φορά ότι δεν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Ορισμός επιχειρηματικότητας κάθε προσπάθεια για δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/11. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/11. Τροπολογία 10.3.2017 A8-0060/11 11 Παράγραφος 1 1. χαιρετίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο προϋπολογισμός της ΕΕ δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τονίζει ότι οι αξιοπρεπείς,

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική

Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Τι είναι η δημόσια οικονομική Η Δημόσια Οικονομική μελετά το ρόλο του δημόσιου τομέα, του κράτους δηλαδή στην οικονομία. Βασική έμφαση δίνεται στο ρόλο των δημόσιων δαπανών

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0309/7. Τροπολογία. Ernest Urtasun εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0309/7. Τροπολογία. Ernest Urtasun εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 21.10.2016 A8-0309/7 7 Παράγραφος 5 5. εκφράζει την ικανοποίησή του για τη διατήρηση της προσέγγισης της Επιτροπής για περιορισμό του αριθμού των συστάσεων, και για την προσπάθειά της να εξορθολογίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Η Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) 8361/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 25 Απριλίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στο Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

EL Ενωµένη στην πολυµορφία EL B8-0655/1. Τροπολογία

EL Ενωµένη στην πολυµορφία EL B8-0655/1. Τροπολογία 6.7.2015 B8-0655/1 1 Αιτιολογική σκέψη Ε Ε. λαµβάνοντας υπόψη ότι, στον απόηχο της χρηµατοπιστωτικής κρίσης, τα θεσµικά όργανα της ΕΕ θέσπισαν µια σειρά από νοµοθετικές πράξεις που αποσκοπούν στην πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία 13.2.2017 A8-0037/1 1 Παράγραφος 6 α (νέα) 6α. Επισύρει την προσοχή στη μείωση του μεριδίου των μισθών στην ΕΕ, στη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά τους μισθούς και τα εισοδήματα και στην αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014 «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

11/19/13. Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E.

11/19/13. Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. 1 100 100 100 100 100 100 Ε.Ε. Ελλάδα 90 80 70 93 94 87 79 75 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 Ε.Ε. Ελλάδα 30 27.4 25 24.2 20 17.7 15 10 8.3

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0051 (NLE) 6144/15 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: SOC 70 EMPL 31 ECOFIN

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0239/13. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0239/13. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE 3.7.2017 A8-0239/13 13 Παράγραφος 14 14. τονίζει ότι, εξαιτίας της βιομηχανικής γεωργίας που κυριαρχεί στην ΕΕ, δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη του ΣΒΑ 2 για τη βιώσιμη γεωργία και των ΣΒΑ για την πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2032(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Alf Svensson (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2032(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Alf Svensson (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ανάπτυξης 13.4.2011 2011/2032(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-30 Alf Svensson (PE860.471v01-00) σχετικά με τις εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ υπέρ του εκδημοκρατισμού (2011/2032(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ 1 η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 17 23 Νοεµβρίου, 2008 Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E.

Ράλλης Γκέκας. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. 100 100 100 100 100 100 Ε.Ε. Ελλάδα 90 80 70 93 94 87 79 75 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 Πηγή: Eurostat Ε.Ε. Ελλάδα 30 25 24,2 27,4 20

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0072(CNS) της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0072(CNS) της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης 14.10.2009 2009/0072(CNS) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία 6.3.2019 A8-0079/193 193 Αιτιολογική σκέψη 10 (10) Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της Ασφάλειας και της Ανάπτυξης

ΚΟΙΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της Ασφάλειας και της Ανάπτυξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Στρασβούργο, 5.7.2016 SWD(2016) 225 final ΚΟΙΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 Γενική Περιγραφή: Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ) αποτελεί το µέσο για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 - Με την παρούσα εγκύκλιο γίνεται αποτύπωση της προόδου των διαπραγµατεύσεων για τη διαµόρφωση του Κανονιστικού πλαισίου της νέας περιόδου, καθώς και των σηµαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Η συµβολή του ΕΣΠΑ ( ΚΠΣ) στην ενδυνάµωση του Ανθρώπινου υναµικού

Η συµβολή του ΕΣΠΑ ( ΚΠΣ) στην ενδυνάµωση του Ανθρώπινου υναµικού Η συµβολή του ΕΣΠΑ ( ΚΠΣ) στην ενδυνάµωση του Ανθρώπινου υναµικού ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΜ, ΜΕΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) ) 2007-2013 Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου υναµικού Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Εταίροι: Νοµικός Ιωάννης του Μηνά, και Αλκης Κορνήλιος του ηµητρίου. Άρθρο 1

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Εταίροι: Νοµικός Ιωάννης του Μηνά, και Αλκης Κορνήλιος του ηµητρίου. Άρθρο 1 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο που κατετέθην στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών µε αυξ. Αριθµό 5427 το οποίο θεωρήθηκε για την νόµιµη σήµανση, Αθήνα, 6 Απριλίου 2006. Εταίροι:

Διαβάστε περισσότερα

Entrepreneurship Sharing and Training Network Δίκτυο Επιχειρηματικής Ανταλλαγής και Εκπαίδευσης ENS-TRAIN-NET

Entrepreneurship Sharing and Training Network Δίκτυο Επιχειρηματικής Ανταλλαγής και Εκπαίδευσης ENS-TRAIN-NET Entrepreneurship Sharing and Training Network Δίκτυο Επιχειρηματικής Ανταλλαγής και Εκπαίδευσης ENS-TRAIN-NET Ταυτότητα έργου Πρόγραμμα: Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες Ακρωνύμιο έργου: ENS-TRAIN-NET

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες Βασικές αρχές: Αλληλεγγύη Κοινωνική συνοχή Υπεροχή του ατόμου έναντι του κεφαλαίου, Κοινωνική υπευθυνότητα και δημοκρατική λήψη αποφάσεων Στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2235(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2235(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 23.3.2015 2014/2235(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας της ΕΕ για τον 21ο αιώνα:

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονική Εργασία υπό Εξέλιξη (Working Paper) No. 732

Επιστηµονική Εργασία υπό Εξέλιξη (Working Paper) No. 732 Επιστηµονική Εργασία υπό Εξέλιξη (Working Paper) No. 732 Πέρα από την πλήρη απασχόληση: Ο εργοδότης της έσχατης προσφυγής ως θεσµικό όργανο για αλλαγή Της Pavlina R. Tcherneva Levy Economics Institute

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 11.2.2015 B8-0000/2015 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B8-000/2015 σύμφωνα με το άρθρο 128, παράγραφος 5, του

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ConseilUE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ PUBLIC Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: Προεδρίας τηνεπιτροπήτων ΜόνιμωνΑντιπροσώπων(1οτμήμα)/τοΣυμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ENTANGLE Ενημερωτικό Δελτίο #1

ENTANGLE Ενημερωτικό Δελτίο #1 Πλαίσιο του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έργου.. 1 Περιγραφή του έργου. 2 Εταίροι... 3 Εναρκτήρια συνάντηση στις Βρυξέλλες 4 Επανεξετάζοντας την εκπαίδευση.4 Επαφές χρηματοδότηση.5 Πρόσθετες εθνικές διεθνείς έρευνες έδειξαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η δυνατότητα για εργασιακή απασχόληση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες κοινωνικής καταξίωσης και αποδοχής του ατόμου από το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Εισαγωγή 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 04 Τι είναι το Οικουμενικό Σύμφωνο; 05 06 06 Οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου Γιατί μια διεθνής Πρωτοβουλία; Ποιοι συμμετέχουν; Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης Στέλλα Γαμβρέλλη, Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Eσπερίδα της Innovation-Community.gr «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» Πολυσυνέδριο Capital & Vision

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 10 Ιουλίου 2015. Frank Hoffer, Bureau for Workers Activities

Λευκωσία, 10 Ιουλίου 2015. Frank Hoffer, Bureau for Workers Activities Μηχανισμός καθορισμού των μισθών στην προσδοκόμενη επανενωμένη Κύπρο Οι οικονομικές επιπτώσεις των ελάχιστων μισθών και της συλλογικής διαπραγμάτευσης : Ένα αμφισβητούμενο πεδίο Λευκωσία, 10 Ιουλίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στη µακροοικονοµική

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στη µακροοικονοµική Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη µακροοικονοµική Περίγραµµα κεφαλαίων Ποιο είναι το αντικείµενο της µακροοικονοµικής Με τι ασχολούνται οι µακροοικονοµολόγοι; Γιατί διαφωνούν οι µακροοικονοµολόγοι Ποιο είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΛΑΜΙΑ. Λαμία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΛΑΜΙΑ. Λαμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ Λαμία 24-2-2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, αρχικά επιβράδυνσης των συνεπειών

Διαβάστε περισσότερα

Λιμνιωτάκη Δέσποινα Ψυχολόγος MSc Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree

Λιμνιωτάκη Δέσποινα Ψυχολόγος MSc Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ) στην βάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την εργασία των νέων, την επαναδραστηριοποίηση του άνεργου πληθυσμού και την αειφορία Λιμνιωτάκη Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

Μια δεκαετία πτωτικής τάσης των µισθών: Από το κακό στο χειρότερο

Μια δεκαετία πτωτικής τάσης των µισθών: Από το κακό στο χειρότερο 215 / 3 Μια δεκαετία πτωτικής τάσης των µισθών: Από το κακό στο χειρότερο Του Fernando Rios-Avila Έχει αναφερθεί ευρέως ότι οι πραγµατικοί µισθοί στις ΗΠΑ καταγράφουν πτωτική τάση εδώ και δεκαετίες. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

μεγάλο ποσοστό των οποίων εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, με περιορισμένης διάρκειας συμβόλαια και σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης.

μεγάλο ποσοστό των οποίων εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, με περιορισμένης διάρκειας συμβόλαια και σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης. Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στο Συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας με θέμα «Εξαλείφοντας το Χάσμα Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών: Καλές Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/19. Τροπολογία. Raymond Finch εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0060/19. Τροπολογία. Raymond Finch εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 10.3.2017 A8-0060/19 19 Παράγραφος 1 1. χαιρετίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο προϋπολογισμός της ΕΕ δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τονίζει ότι οι αξιοπρεπείς,

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ο.Ε.Λ: Ο Μελλοντικός Ρόλος του Ελέγχου. Η Συμβολή των Ελεγκτικών Εταιριών στις Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ο.Ε.Λ: Ο Μελλοντικός Ρόλος του Ελέγχου. Η Συμβολή των Ελεγκτικών Εταιριών στις Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 19 Σεπτεμβρίου 2014 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ο.Ε.Λ: Ο Μελλοντικός Ρόλος του Ελέγχου Η Συμβολή των Ελεγκτικών Εταιριών στις Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα 19 Σεπτεμβρίου 2014 Γενικότερο Πλαίσιο Τα επίπεδα της ανεργίας αποτελούν βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι δηµοσιονοµικές εξελίξεις στις χώρες της Ε.Ε Γιώργος Σταθάκης Το θέµα το όποιο θα ήθελα να θίξω στην σύντοµη αυτή παρέµβαση αφορά στην εικόνα που παρουσιάζουν οι προϋπολογισµοί των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Η άποψή σας για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020

Η άποψή σας για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Επιτροπή των Περιφερειών Διαβούλευση Η άποψή σας για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020 Βασικές διαπιστώσεις, αξιολόγηση και επιπτώσεις στην πολιτική Μάιος 2010 ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14 Αξιοπιστία, Πληθωρισµός και Νοµισµατική Πολιτική

Κεφάλαιο 14 Αξιοπιστία, Πληθωρισµός και Νοµισµατική Πολιτική Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναµική Μακροοικονοµική, Αθήνα 2013 Κεφάλαιο 14 Αξιοπιστία, Πληθωρισµός και Νοµισµατική Πολιτική Στο κεφάλαιο αυτό αναλύουµε τον προσδιορισµό του πληθωρισµού και της ανεργίας ισορροπίας,

Διαβάστε περισσότερα

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5776/17 IND 18 MI 82 COMPET 58 FISC 27 PI 9 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Μαρί-Κωνστάνς Κων/νου

Μαρί-Κωνστάνς Κων/νου ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η συγκεκριμένη έκδοση γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να καταγραφούν και να προβληθούν, έστω συνοπτικά, τα κυρίως θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά, ενώ παράλληλα καταδεικνύει πως η επαφή, η επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15613/14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου JEUN 108 EDUC 327 SOC 791 JUR 854 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Τροπολογία. Isabella Adinolfi εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Τροπολογία. Isabella Adinolfi εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.9.2018 A8-0060/179 179 Αιτιολογική σκέψη 8 (8) Το θα πρέπει να δημιουργεί νέες ευκαιρίες ώστε οι νέοι να συμμετέχουν σε θέσεις εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης ή θέσεις εργασίας σε τομείς που σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα