Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΘΕΣΗ ΗΜΟΣΙΟΥ Καθηγητής: Ανδρέας ηµητρόπουλος Εξάµηνο: ΣΤ Σεπτέµβριος 2003 Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Επιµέλεια: Ναταλία Παξινού Νικολοπούλου Α.Μ

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ (Αρ.14 3 Σ) σελ Τι ισοδυναµεί µε κατάσχεση σελ Η έννοια των εντύπων µέσων σελ Η ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ (Αρ Σ) σελ Προϋποθέσεις διενέργειας αυτής της κατάσχεσης σελ Η διαδικασία αυτής της κατάσχεσης (Αρ Σ) σελ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ σελ Τα ασφαλιστικά µέτρα ως ειδική διαδικασία σελ Επιτρέπεται η κατάσχεση εντύπων µέσων µε ασφαλιστικά µέτρα; σελ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ σελ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΚΑΤ ΑΡΘΡ. 16 Ν. 2387/1920. ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 14 1 και 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ σελ. 38 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ σελ. 41 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σελ. 44 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ σελ. 46

3 1. Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ (Αρ.14 3 Σ) Σύµφωνα µε το αρ.14 1 Σ. «καθένας µπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασµούς του, τηρώντας τους νόµους του κράτους». Στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου κατοχυρώνεται η ελευθερία του τύπου. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό µέτρο απαγορεύονται. Η συνταγµατική αυτή επιταγή έχει απόλυτη ισχύ και εποµένως δεν πρόκειται για συνταγµατική διάταξη νόµου που απαγορεύει δηµοσιεύµατα συγκεκριµένου περιεχοµένου ή την δηµοσίευση προκηρύξεων ή ακόµα δηλώσεων που προέρχονται από συγκεκριµένες οργανώσεις ή άλλους φορείς. Η επιβολή προληπτικών µέτρων καθώς και η υπαγωγή σε προηγούµενη άδεια της διοίκησης είναι συνταγµατικά απαγορευµένη 1. Στις δύο πρώτες παραγράφους του υπό µελέτη άρθρου του Συντάγµατος κατοχυρώνεται η ελευθερία γνώµης και η ελευθερία πληροφόρησης. Η τελευταία απορρέει από το συνδυασµό του άρθρου 14Σ µε το άρθρο 5 1 Σ. περί αναπτύξεως της προσωπικότητας και συµµετοχής στην κοινωνική, οικονοµική και πολιτική ζωή της χώρας 2. Το αρ Σ περιέχει µία γενική επιφύλαξη νόµου, την υπαγωγή δηλαδή στους γενικούς νοµικούς κανόνες κοινωνικής συµβιώσεως. Το αυτό ορίζεται και στο αρ ΕΣ Α κατά το οποίο οι θεµιτοί περιορισµοί της ελευθερίας της 1 Πρβλ. ηµητρόπουλο, Παραδόσεις Συντ. ικαίου ΙΙΙ, σ Πρβλ. αγτόγλου, Ατοµικά ικαιώµατα, σ.407 επ.

4 2 γνώµης πρέπει να είναι και αναγκαίοι σε µία δηµοκρατική κοινωνία 3. Στο αρ Σ ορίζεται ρητώς ότι η κατάσχεση εφηµερίδων και άλλων εντύπων απαγορεύεται είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή. Μία προσεχτικότερη µελέτη αυτής της παραγράφου σε συνδυασµό µε την αµέσως προηγούµενη οδηγεί στα εξής συµπεράσµατα: Καταρχήν προβλέπεται ρητά η απαγόρευση κάθε προληπτικού µέτρου εις βάρος της ελευθερίας του τύπου 4. Προληπτικά µέτρα µε τα οποία εκδηλώνεται η ρυθµιστική παρέµβαση του κράτους σχετικά µε την άσκηση της ελευθερίας του τύπου είναι όµως όχι µόνο η λογοκρισία αλλά και η προηγούµενη άδεια της αρχής για την έκδοση περιοδικού εντύπου, η εγγυοδοσία για την έκδοση εφηµερίδας ή περιοδικού, η βαριά φορολογία του χάρτου, οι περιορισµοί στην κυκλοφορία των εντύπων, η παύση περιοδικά εκδιδόµενου εντύπου που συνίσταται στην απαγόρευση της συνέχισης της έκδοσής του είτε προσωρινά είτε οριστικά και τέλος ο καθορισµός προσόντων για τον ιδιοκτήτη ή τον εκδότη εφηµερίδας ή περιοδικού και ίσως γι αυτούς που ασκούν γενικά το δηµοσιογραφικό επάγγελµα 5. Για το λόγο αυτό δεν είµαστε απόλυτα ακριβείς λέγοντας ότι απαγορεύεται ρητά κάθε προληπτικό µέτρο, αφού στο αρ Σ καθιερώνεται η παύση και η απαγόρευση σε βαριές περιπτώσεις παύσης, της άσκησης του δηµοσιογραφικού επαγγέλµατος από τον καταδικασθέντα και στο αρ Σ προβλέπεται ότι «νόµος ορίζει τις προϋποθέσεις και τα προσόντα άσκησης του δηµοσιογραφικού επαγγέλµατος». Τέλος στο αρ εδ. Β επιτρέπεται η άσκηση ενδίκων µέσων και συγκεκριµένα της έφεσης 3 Πρβλ. αγτόγλου, Ατοµικά δικαιώµατα, σ.417 επ. 4 Πρβλ. αγτόγλου, οπ.π., σ Πρβλ. Π.Χρ. 1989, σ.534 επ.

5 3 και της αναίρεσης, όχι µόνο στον εκδότη του κατασχεθέντος εντύπου, αλλά και στον εισαγγελέα 6. Κατά δεύτερον προκύπτει από το συνδυασµό των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 14 του Συντάγµατος ότι επιτρέπεται στα κρατικά όργανα η αντιµετώπιση κατασταλτικά της καταχρηστικής άσκησης του εν λόγω δικαιώµατος, εκτός βέβαια από την κατάσχεση 7. Κατασταλτικά µέτρα είναι ποινές που επιβάλλονται σε όσους διαπράττουν αξιόποινα αδικήµατα τα οποία προβλέπονται από την περί τύπου νοµοθεσία ή άλλες ποινικές διατάξεις 8 ή ακόµα και ανάλογες διατάξεις του αστικού δικαίου Τι ισοδυναµεί µε κατάσχεση Το ειδικότερο και δραστικότερο κατασταλτικό µέτρο είναι η κατάσχεση εντύπων, η οποία όπως προαναφέρθηκε απαγορεύεται είτε πριν είτε µετά την κυκλοφορία των εντύπων. Κατάσχεση εντύπων µέσων είναι η δυνατότητα της κρατικής εξουσίας να αφαιρεί αναγκαστικά από την κατοχή ορισµένου προσώπου έντυπα και να απαγορεύει την κυκλοφορία τους 9 δεσµεύοντάς τα. Με τον όρο αυτό δεν εννοείται µόνον η τυπική ανακριτική πράξη, αλλά και οποιαδήποτε ενέργεια έχει το ίδιο αποτέλεσµα. Πάντως η κατάσχεση δεν αποτελεί έναν απλό περιορισµό, αλλά ανατροπή ή απαγόρευση εφάπαξ άσκησης του δικαιώµατος 10. Εποµένως ορθά θεωρείται ως το δραστικότερο κατασταλτικό µέτρο και απαγορεύεται από το Σύνταγµα εκτός από ρητά αναφερόµενες εξαιρέσεις. 6 Πρβλ. Γεωργόπουλο, Επιτοµή Σ.., σ.517 επ. 7 Πρβλ. Γεωργόπουλο, όπ.π., σ Πρβλ. Γεωργόπουλο, Επιτοµή Σ.., σ Πρβλ. ηµητρόπουλο, Παραδόσεις Συντ. ικαίου ΙΙΙ, σ Πρβλ. Ποιν. Χρ. 1989, σ.535.

6 Η έννοια των εντύπων µέσων Στο σηµείο αυτό κρίνεται απαραίτητη η αναφορά στο τι εννοεί ο συντακτικός νοµοθέτης µε την έννοια «εντύπων» και το τι έχει υπαχθεί µε νοµολογιακή διάπλαση στην έννοια αυτή. Στην παλαιότερη διατύπωση του άρθρου είχε υποστηριχθεί ότι στον όρο «έντυπες διατριβές» δεν περιλαµβάνονταν και τα βιβλία 11. Αυτή η άποψη διατυπώθηκε από τον αρχικό συντάκτη της διατάξεως (1864) Ν. Ι. Σαρίπολο. Αργότερα περιορίστηκε η έννοια αυτή στα «έντυπα εκείνα, τα οποία εξ απόψεως περιεχοµένου συνάπτονται προς την έννοια της εφηµερίδος» 12. Σύµφωνα µε το αρ.1 του Α.Ν. 1092/1933 που επανήλθε σε ισχύ µε το αρ.2 του νόµου 10/1975 τύπος και έντυπο είναι κάθε τι το οποίο παράγεται µε τυπογραφικά µέσα ή µε οποιοδήποτε άλλο µηχανικό ή χηµικό µέσο, σε όµοια αντίτυπα και χρησιµεύει στον πολλαπλασιασµό ή στη διάδοση χειρογράφων, εικόνων, παραστάσεων µετά ή άνευ σηµειώσεων ή µουσικών έργων µετά κειµένου ή επεξηγήσεων ή φωνογραφικών πλακών. Η διάταξη αυτή δεν καταργήθηκε από το νόµο 2243/1994, διότι δεν είναι ουσιαστική ποινική διάταξη ούτε δικονοµική, όπως ορίζεται στο νόµο 2243/ Η διατύπωση του ισχύοντος Συντάγµατος δεν αφήνει περιθώρια αµφισβήτησης για το αν στην έννοια των εντύπων περιλαµβάνονται και τα βιβλία ή όχι. Τα βιβλία υπάγονται στα έντυπα µέσα τόσο από πλευράς εξωτερικής όσο και από πλευράς περιεχοµένου. Το αυτό δέχεται και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κων. Κόλλιας σε γνωµοδότησή του για τον τύπο, όπου αναφέρεται ότι η κατάσχεση των βιβλίων δεν ασφαλίζεται µεν από 11 Πρβλ. αγτόγλου, Ατοµικά ικαιώµατα, σελ Πρβλ. αγτόγλου, αυτόθι. 13 Πρβλ. Σταθέα, Ερµηνεία του νέου νόµου περί τύπου Ν. 2243/94, σ.65.

7 5 το Σύνταγµα, υπάγεται δε στις συνταγµατικές εγγυήσεις που ισχύουν για τις εφηµερίδες και τα άλλα έντυπα µέσα 14. Η νοµολογία των ελληνικών δικαστηρίων αναφέρει ρητά πλέον ότι τα βιβλία υπάγονται στην έννοια του τύπου 15. Τέλος για να χαρακτηριστεί το υλικό αντικείµενο ως τύπος έχει σηµασία η προέλευσή του. Απαιτείται να έχει παραχθεί από µέσο µαζικής παραγωγής. Η πηγή παραγωγής του υλικού αντικειµένου που συνιστά τύπο θα πρέπει να έχει την ικανότητα παραγωγής µεγάλου αριθµού όµοιων αντιτύπων. Τα χειρόγραφα πάντως δεν µπορούν να χαρακτηριστούν ως έντυπα, όσο µεγάλος και αν είναι ο αριθµός τους για το λόγο ότι δεν έχουν παραχθεί µε µηχανικό, χηµικό ή φυσικοχηµικό µέσο 16. Το περιεχόµενο του εντύπου είναι αδιάφορο για το χαρακτηρισµό αυτού ως εντύπου. Πάντως κατά το αρ.15 1 του Σ. «οι προστατευτικές για τον τύπο διατάξεις του άρθρου 14 του Σ δεν εφαρµόζονται στον κινηµατογράφο, τη φωνογραφία, τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεµφερές µέσο µετάδοσης λόγου ή παράστασης» 17. Όλα αυτά τα µέσα δεν συνιστούν εποµένως τύπο. 14 Πρβλ. ηµητρόπουλο, Παραδόσεις Συνταγµ. ικαίου ΙΙΙ, σ Πρβλ. απ. Μον.Πρ.Αθ. 5208/2000, Ολ. ΑΠ 13/1999 ΝοΒ 48(2000) σελ.447 επ. 16 Πρβλ. Κόλλια, Τύπος κ.λπ., ΝοΒ (1955), σ Σ. αρ.15 1.

8 6 2. Η ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ (Αρ Σ) 2.1. Προϋποθέσεις διενέργειας αυτής της κατάσχεσης Το αρ. 14 του Σ στην παράγραφο 3 αναφέρει τους ειδικούς περιορισµούς, εκείνους δηλαδή που εκτείνονται πέρα από τους περιορισµούς των γενικών νόµων και αφορούν ειδικά τον τύπο. Οι ειδικοί περιορισµοί δεν θεσπίζονται από τον κοινό νοµοθέτη ούτε εφαρµόζονται από το δικαστή παρά µόνο στις περιπτώσεις και στο µέτρο που κάτι τέτοιο επιτρέπεται από το Σύνταγµα 18. έον να παρατηρηθεί στο σηµείο αυτό ότι οι ειδικοί περιορισµοί που αφορούν στην ελευθερία του τύπου δεν δύνανται να εφαρµοστούν για τα έντυπα που είναι κατά κύριο λόγο έργα τέχνης ή επιστήµης. Και αυτό γιατί η ελευθερία της τέχνης και της επιστήµης (αρ.16 1 Σ) δεν υπόκειται σε ειδικούς περιορισµούς. Στην υπόθεση Ανδρουλάκη (Αποφ. Μον.Πρ.Αθ. 5208/2000) γίνεται εκτενής αναφορά στις διαφορές, αλλά και στις οµοιότητες των άρθρων 14 και 16 του Συντάγµατος. Το δικαστήριο καταλήγει να κατατάξει το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη στα λογοτεχνικά έργα και κατά µείζονα λόγο να θεωρήσει αβάσιµη την αίτηση των ασφαλιστικών µέτρων περί κατάσχεσης του βιβλίου. Αναφέρουµε ακόµα το ν. 5060/1931 «περί τύπου» όπου εξαιρούνται τα έργα τέχνης και επιστήµης από την κατάσχεση. Η εξαίρεση αυτή απορρέει απευθείας από το Σύνταγµα. Στους ειδικούς «περιορισµούς» της ελευθερίας του Τύπου εντάσσεται η επιτρεπόµενη κατ εξαίρεση κατάσχεση η οποία 18 Πρβλ. αγτόγλου, Ατοµικά ικαιώµατα, σελ. 523.

9 7 µπορεί να συντελεστεί µετά την κυκλοφορία µε παραγγελία του εισαγγελέα. Η κατάσχεση καταχρηστικά και µόνο αναφέρεται ως περιορισµός, διότι όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω, είναι ανατροπή ή ακόµα απαγόρευση εφάπαξ άσκησης του δικαιώµατος. Για να κατασχεθούν κατ εξαίρεση έντυπα µέσα απαιτείται να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ρητά τίθενται στο Σύνταγµα. Η πρώτη προϋπόθεση αφορά τα χρονικά περιθώρια. Έτσι µόνο µετά την κυκλοφορία του εντύπου επιτρέπεται η κατάσχεση αυτού. Με τον όρο κυκλοφορία εννοείται η χρονική στιγµή κατά την οποία το έντυπο κατέστη προσιτό στο κοινό και περιλαµβάνει την ενέργεια της αποστολής, διανοµής ή πωλήσεως του εντύπου 19. Η ρύθµιση αυτή περί χρονικών ορίων συνάδει προς τη συνταγµατική απαγόρευση της κατάσχεσης εντύπου προ της κυκλοφορίας αυτού, δηλαδή την απαγόρευση οποιουδήποτε προληπτικού µέτρου. Στα πλαίσια του αρ.48 του Σ., σε περιπτώσεις κατάστασης ανάγκης, θα µπορούσε ίσως να επιβληθεί προληπτική κατάσχεση 20. εύτερη προϋπόθεση που τίθεται από το Σύνταγµα για την κατ εξαίρεση επιτρεπόµενη κατάσχεση είναι η ύπαρξη συγκεκριµένων αντικειµενικών περιστάσεων, οι οποίες αναφέρονται περιοριστικά στο Σύνταγµα και εποµένως δεν είναι δυνατή η αναλογική εφαρµογή ή η διασταλτική ερµηνεία. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής: α) Για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας. Σε αντίθεση µε τα παλαιότερα Συντάγµατα, όπου επιτρεπόταν η κατάσχεση σε περίπτωση προσβολής της χριστιανικής θρησκείας µόνον, το Σύνταγµα του 1975 επιτρέπει 19 Πρβλ. αγτόγλου, Ατοµικά δικαιώµατα, σ Πρβλ. ηµητρόπουλο, Παραδόσεις Συντ. ικαίου ΙΙΙ, σ.1084.

10 8 την κατάσχεση εφόσον προσβάλλεται κάθε γνωστή θρησκεία. Εξάλλου, στο αρ.13 του Σ. προστατεύονται µόνον οι γνωστές θρησκείες 21. Με τον όρο προσβολή εννοεί ο συντακτικός νοµοθέτης καταρχήν την καθύβριση θρησκείας στο αρ.199 Π.Κ., αλλά και άλλες περιπτώσεις όπου η προσβολή θρησκείας δεν θα συνιστά παράλληλα και αξιόποινη πράξη 22. β) Για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της ηµοκρατίας. Στο Σύνταγµα του 1952 η ισχύουσα διάταξη αναφερόταν και στα µέλη του Προέδρου της ηµοκρατίας και όχι µόνο στον ίδιο. Επιδίωξη του συντακτικού νοµοθέτη είναι η προστασία της τιµής του ανώτατου άρχοντα του κράτους και όχι του αξιώµατος αυτού. Σκοπός περαιτέρω είναι να επιτευχθεί η διαφύλαξη του κύρους του πολιτεύµατος της προεδρευόµενης κοινοβουλευτικής δηµοκρατίας 23. Η προσβολή θα πρέπει να αφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της ηµοκρατίας, δηλαδή του φορέα του προεδρικού αξιώµατος και όχι στον προεδρικό αξίωµα καθ αυτό. Η προσβολή του προεδρικού αξιώµατος συνιστά περιύβριση της αρχής (αρ.181 Π.Κ.) και δεν µπορεί να οδηγήσει σε κατάσχεση εφηµερίδων ή εντύπων. Στα πλαίσια µιας δηµοκρατικής κοινωνίας κατοχυρώνεται από το Σύνταγµα η ελευθερία του τύπου ως µέσου πληροφόρησης και έκφρασης των στοχασµών και των διανοηµάτων κάθε πολίτη χωριστά. Η συνταγµατική κατοχύρωση επιτρέπει την άσκηση κριτικής που αφορά γεγονότα ή πρόσωπα και αναφέρεται στην συµπεριφορά των ασκούντων δηµόσια διοίκηση κυβερνητικών ή 21 Πρβλ. Γεωργόπουλο, Επιτοµή Συντ. ικαίου, σ Πρβλ. ηµητρόπουλο, Παραδόσεις Συντ. ικαίου ΙΙΙ, σ Πρβλ. ηµητρόπουλο, Παραδόσεις Συντ. δικαίου ΙΙΙ, σ

11 9 άλλων πολιτικών παραγόντων 24. Η άσκηση κριτικής θα πρέπει να µην υπερβαίνει τα όρια της κατάχρησης συνταγµατικά κατοχυρωµένου δικαιώµατος. Μια τέτοια περίπτωση θα συνιστούσε η αναγραφή αντικειµενικών ψευδών γεγονότων εν γνώσει του γράφοντος 25. γ) Για δηµοσίευµα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισµό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάµεων ή την οχύρωση της Χώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύµατος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Αξίζει να σηµειωθεί αρχικά, ότι η περίπτωση αυτή είναι ευρύτερη του Συντάγµατος του 1952 διότι περιλαµβάνει και πληροφορίες σχετικά µε τη σύνθεση, τον εξοπλισµό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάµεων της Χώρας 26. Η κατάσχεση επιτρέπεται µόνον όταν το έντυπο αποκαλύπτει πληροφορίες στρατιωτικής σηµασίας. Με τον όρο «αποκάλυψη» εννοείται η δηµοσίευση για πρώτη φορά πληροφορίας που είναι µυστική 27. Οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται θα πρέπει να ήταν µυστικές ή να µην είχαν αποκαλυφθεί ακόµη. εν επιτρέπεται κατάσχεση για δεύτερη αποκάλυψη ή για πολλαπλή δηµοσίευση. Σκόπιµο είναι να αναφερθεί το αρ.42 του ν. 1092/1938 όπου απαγορεύεται και τιµωρείται η δηµοσίευση πληροφοριών στρατιωτικής σηµασίας. Η έννοια της δηµοσίευσης διαφέρει από αυτή της αποκάλυψης, διότι δηµοσίευση ενός εντύπου µπορεί να γίνει πολλές φορές, ενώ αντίθετα αποκάλυψη τελείται µία και µόνο φορά. Ενώ και η δηµοσίευση συνιστά αξιόποινη πράξη, εντούτοις 24 Πρβλ. ηµητρόπουλο, Παραδόσεις Σ.., σ Πρβλ. ηµητρόπουλο, αυτόθι. 26 Πρβλ. Γεωργόπουλο, Επιτοµή Συντ. ικαίου σ Πρβλ. αγτόγλου, Ατοµικά δικαιώµατα σ.526.

12 10 µόνο η αποκάλυψη µπορεί να οδηγήσει στην κατάσχεση των εντύπων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο συντακτικός νοµοθέτης αναφερόµενος στην περίπτωση δηµοσιεύµατος που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους έχει υπ όψιν του δηµοσιεύµατα που «µε οποιοδήποτε τρόπο αµφισβητούν ή αρνούνται την ελληνικότητα τµήµατος της ελληνικής επικράτειας» 28. Στο Σύνταγµα του 1952 επιτρεπόταν η κατάσχεση και στην περίπτωση δηµοσιεύµατος που αποτελούσε πρόκληση σε διάπραξη εγκλήµατος εσχάτης προδοσίας 29. δ) Για άσεµνα δηµοσιεύµατα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δηµόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόµος. Καταρχήν η έννοια του ασέµνου προσδιορίζεται στο άρθρο 30 του ν. 5060/1931: «Άσεµνα. είναι τα χειρόγραφα, έντυπα, εικόνες και λοιπά αντικείµενα, οσάκις, συµφώνως προς το κοινόν αίσθηµα, προσβάλλωσι την αιδώ». Το πότε συµβαίνει αυτό εξαρτάται από τον τόπο, το χρόνο, το πρόσωπο του αποδέκτη και τη φύση του εντύπου. Αιδώς εννοείται όχι η αιδώς ενός µεµονωµένου προσώπου ή η κακώς εννοούµενη σεµνοτυφία, αλλά η αιδώς ολόκληρης κατηγορίας ανθρώπων. Για τα έργα τέχνης ή επιστήµης δεν ισχύουν περιορισµοί, διότι το ίδιο το Σύνταγµα στο αρ.16 1 τα εξαιρεί. Για να κατασχεθούν έντυπα όµως απαιτείται να προσβάλλεται η δηµόσια αιδώς ολοφάνερα. εν αρκεί η προσβολή της αιδούς του µηνύοντος. Ακόµα θα πρέπει η προσβολή αυτή να γίνεται αντιληπτή από τον καθένα ηµητρόπουλος, Παραδόσεις Συντ. ικαίου ΙΙΙ, σ Πρβλ. αγτόγλου, Ατοµικά ικαιώµατα, σ Πρβλ. αγτόγλου, αυτόθι.

13 11 Χρήσιµο στο σηµείο αυτό είναι να αναφερθεί η έννοια του ασέµνου. Έχουν διατυπωθεί τρεις απόψεις σχετικά µε αυτό. Η πρώτη είναι η λεγόµενη αντικειµενική περί ασέµνου άποψη. Σύµφωνα µε αυτή την άποψη κριτήριο για να χαρακτηριστεί κάποιο έντυπο άσεµνο είναι η αντίληψη του κοινού, δηλαδή του µέσου πολίτη. Εντούτοις το θέµα δεν επιλύεται µε αυτή την άποψη, γιατί δεν καθορίζεται ποιο θα είναι το κοινό, η άποψη του οποίου θα ληφθεί υπ όψιν. Απαραίτητο είναι να συνεκτιµηθούν οι παράγοντες του τόπου, του χρόνου, της µορφώσεως κ.ά. για τον προσδιορισµό του κοινού 31. Η δεύτερη άποψη θεωρία είναι η λεγόµενη υποκειµενική. Σύµφωνα µε αυτή άσεµνο χαρακτηρίζεται ένα έργο όταν αυτό προκύπτει από το σκοπό και την πρόθεση του συγγραφέα. Θα πρέπει δηλαδή ο συγγραφέας να προκαλεί γενετήσιο ερεθισµό ή υποκίνηση των αναγνωστών σε µίµηση των περιγραφοµένων ή απεικονιζόµενων πράξεων 32. Τέλος, αναφέρουµε και την µικτή θεωρία, η οποία διαµορφώθηκε από το ανώτατο οµοσπονδιακό δικαστήριο στη Γερµανία. Άσεµνο θεωρείται σύµφωνα µε τη µικτή θεωρία κάθε δηµοσίευµα που είναι πρόσφορο να προκαλέσει γενετήσιες απρέπειες ανεξάρτητα από τα κίνητρα του δράστη 33. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του Σ. η αρίθµηση των περιστάσεων, κατά τις οποίες επιτρέπεται κατ εξαίρεση η κατάσχεση των εντύπων µέσων είναι περιοριστική. εν δύναται ο κοινός νοµοθέτης να διευρύνει το πεδίο των κατασχέσεων σε καµία περίπτωση Πρβλ. Καίσαρη, Η έννοια του ασέµνου κατά το αρ.29 Ν. 5060/1931, ΝοΒ (27) 1979, σ Πρβλ. Καίσαρη, αυτόθι. 33 Πρβλ. Καίσαρη, αυτόθι. 34 Πρβλ. Γεωργόπουλο, Επιτοµή Συντ. δικαίου, σ

14 Η διαδικασία αυτής της κατάσχεσης (Αρ Σ) Η τρίτη προϋπόθεση για την κατ εξαίρεση κατάσχεση των εντύπων µέσων αφορά στην προβλεπόµενη από το Σύνταγµα διαδικασία. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά αυστηρή µε σκοπό τη διασφάλιση πλήρους δικαστικού ελέγχου του συνταγµατικώς θεµιτού της κατασχέσεως και ταχείας άρσης της εκκρεµότητας. Η κατάσχεση διενεργείται από ανακριτή ή ανακριτικούς υπαλλήλους και σε κάθε περίπτωση µετά από παραγγελία του εισαγγελέα. Σε καµία περίπτωση δεν είναι δυνατή κατάσχεση χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα µε το αιτιολογικό ότι τα εγκλήµατα αυτά διώκονται µε τη διαδικασία του αυτοφώρου ή ότι υπάρχει κίνδυνος εκ της αναβολής. Αρµόδιος εισαγγελέας είναι ο κατά τόπον εισαγγελέας Πληµµελειοδικών. Για τα έντυπα που εκδόθηκαν στην ηµεδαπή αρµόδιος εισαγγελέας είναι ο εισαγγελέας του τόπου όπου δηµοσιεύτηκε το έντυπο και ακόµα ο τόπος της κατοικίας ή προσωρινής διαµονής του κατηγορουµένου. Ο εισαγγελέας υποχρεούται εντός 24 ωρών από την κατάσχεση να υποβάλει την υπόθεση στο δικαστικό συµβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εκτός άλλων είκοσι τεσσάρων ωρών για το αν θα διατηρήσει ή θα άρει την κατάσχεση. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσχεση αίρεται αυτοδικαίως. Η απόφαση αυτή του συµβουλίου είναι προσωρινής ισχύος και αφορά τα κατασχεθέντα έντυπα 35. Όπως προκύπτει από τη διατύπωση του άρθρου 14 του Συντάγµατος τα αστυνοµικά όργανα και τα όργανα της χωροφυλακής δεν µπορούν να αναπτύξουν πρωτοβουλία σχετικά µε θέµατα που αφορούν την κατάσχεση εντύπων αλλά θα πρέπει πάντα να απευθύνονται στον αρµόδιο εισαγγελέα Πρβλ. Κόλλιας, Τύπος, κ.λπ., ΝοΒ 1979, σ Πρβλ. Κόλλιας, αυτόθι.

15 13 3. Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 3.1. Τα ασφαλιστικά µέτρα ως ειδική διαδικασία Τα ασφαλιστικά µέτρα αποτελούν µορφή προσωρινής δικαστικής προστασίας, η οποία κατοχυρώνεται συνταγµατικά στο αρ.20 1 του Σ. Η παροχή αποτελεσµατικής δικαστικής προστασίας αποτελεί γενική αρχή και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντλείται από τις κοινές στα κράτη-µέλη συνταγµατικές παραδόσεις και στηρίζεται στα αρ.6 και 13 ΕΣ Α. Στο πλαίσιο του ΕΚ και του ΠΕΚ προβλέπεται η λήψη προσωρινών µέτρων σύµφωνα µε το άρθρο 39 ΣΕΚΑΧ, 243 ΣΕΚ και 158 ΣΕΚΑΕ καθώς και η δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτελέσεως 37. Προϋποθέσεις για την λήψη ασφαλιστικών µέτρων είναι η ύπαρξη επικείµενου κινδύνου ή επείγουσας περίπτωσης (αρ ΚΠολ ). Σκοπός των ασφαλιστικών µέτρων είναι «η διασφάλιση των αµφισβητούµενων δικαιωµάτων των διαδίκων προς αποτροπή του επικείµενου κινδύνου ως την οριστική κρίση της διαφοράς ή η προσωρινή ρύθµιση νοµικής καταστάσεως λόγω συνδροµής επείγουσας περιπτώσεως» 38. Στην πράξη τα ασφαλιστικά µέτρα έχουν πολύ µεγάλη σπουδαιότητα, γιατί χαρακτηρίζονται από ταχεία και εύκαµπτη διαδικασία αντιµετωπίζοντας άµεσα τα προβλήµατα της καθηµερινότητας. Ο δικαστής δεν υποχρεούται να διατάξει το ασφαλιστικό µέτρο που του ζητείται. Μπορεί να επιλέξει ο ίδιος κάποιος από τα 37 Πρβλ. Κεραµέας Κονδύλης Νίκας, Ερµηνεία κ.λπ., σελ επ. 38 Κεραµέα Κονδύλη Νίκα, Ερµηνεία κ.λπ., σ.1320.

16 14 ασφαλιστικά µέτρα, αυτό δηλαδή που θεωρεί εκείνος ως το καταλληλότερο για την κρινόµενη περίπτωση (αρ ΚΠολ ) 39. Τα ασφαλιστικά µέτρα δεν οδηγούν σε πλήρη ικανοποίηση του δικαιώµατος (αρ ΚΠολ ) και ισχύουν προσωρινά χωρίς να επηρεάζουν την κύρια δίκη (αρ. 695 ΚΠολ ). Λόγω της ύπαρξης αυτών των φραγµών ο ενδιαφερόµενος δεν παραµένει στη διαδικασία των ασφαλιστικών µέτρων, αλλά προχωράει και στην άσκηση τακτικής αγωγής. Τα ασφαλιστικά µέτρα λόγω της ταχύτητας εκδίκασης της υπόθεσης δεν προσφέρουν τις αυτές δικονοµικές εγγυήσεις ορθής κρίσεως που προσφέρει η τακτική διαδικασία. Ως µορφή προσωρινής δικαστικής προστασίας τα ασφαλιστικά µέτρα έχουν παρεπόµενο χαρακτήρα και πάντοτε συνδέονται τελολογικώς µε την κύρια αγωγή, η οποία είναι εκκρεµής ή της οποίας αναµένεται η έναρξη. Τα ασφαλιστικά µέτρα συνδέονται τελολογικώς και µε το ασφαλιστέο ουσιαστικό δικαίωµα, το οποίο αποτελεί το αντικείµενο της κύριας διαγνωστικής δίκης 40. Αντικείµενο στη δίκη για τα ασφαλιστικά µέτρα είναι η ύπαρξη ή η ανυπαρξία δικαιώµατος του αιτούντος για παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας µε τα κατάλληλα ασφαλιστικά µέτρα 41. Η απόφαση που θα εκδοθεί κατά την ειδική αυτή διαδικασία θα διατάσσει είτε δέσµευση της περιουσίας του οφειλέτη από τον πιθανολογούµενο κίνδυνο είτε προσωρινή ρύθµιση της κατάστασης, ώσπου να κριθούν οι οριζόµενες έννοµες σχέσεις. Χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών µέτρων είναι εποµένως η ταχύτητα και το προσωρινό της ρύθµισης. 39 Πρβλ. Τζίφρα Π., Ασφαλιστικά µέτρα, σελ Πρβλ. Κεραµέα Κονδύλη Νίκα, Ερµηνεία κ.λπ., σ Πρβλ. Κεραµέα Κονδύλη Νίκα, αυτόθι.

17 Επιτρέπεται η κατάσχεση εντύπων µέσων µε ασφαλιστικά µέτρα; Από τις γενικές διατάξεις περί ασφαλιστικών µέτρων δεν προκύπτει κάποια ειδική µεταχείριση σε θέµατα τύπου. Γίνεται δεκτό πάντως ότι σε περίπτωση προσβολής απόλυτων δικαιωµάτων όπως π.χ. το δικαίωµα της προσωπικότητας είναι δυνατή η παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας 42. Ο προσβάλλων το απόλυτο δικαίωµα θα καταδικαστεί σε άρση της προσβολής, παράλειψη αυτής στο µέλλον και ίσως σε αυτοπρόσωπη θετική ενέργεια. Η προστασία της προσωπικότητας απορρέει από το συνδυασµό των άρθρων 57, 914 και 59 ΑΚ. Η προσβολή της προσωπικότητας θα πρέπει να είναι παράνοµη. Η συµπεριφορά είναι παράνοµη, όταν είναι απαγορευµένη από το νόµο ή όταν προκύπτει ότι η έννοµη τάξη στη γενική της συγκριτική εκτίµηση αποδίδει µείζονα σηµασία στο προσβαλλόµενο δικαίωµα. Αυτή η συµπεριφορά του τύπου εισχωρεί στην προσωπικότητα του ατόµου, διακωµωδεί το άτοµο και υποτιµά στοιχεία της προσωπικότητας του ατόµου 43. εν αρκεί δηλαδή απλώς η προσβολή κάποιου αγαθού από εκείνα που αποτελούν το δικαίωµα της προσωπικότητας. Αποζηµίωση µπορεί να ζητηθεί σύµφωνα µε τις διατάξεις περί αδικοπραξιών αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρµογής αυτών. Πταίσµα απαιτείται όταν θεµελιωτικός νόµος της ευθύνης είναι τα άρθρα 914, 919 και 920 ΑΚ και όχι όταν θεµελιωτικός 42 Πρβλ. Καρακώστα, Το δίκαιο των ΜΜΕ, σελ Πρβλ. Σταθέα, Ερµηνεία του νέου νόµου περί τύπου 2243/94, σ

18 16 κανόνας αναγνωρίσεως ευθύνης είναι το άρθρο 59 ΑΚ. Στην τελευταία περίπτωση δεν απαιτείται η ύπαρξη πταίσµατος του δράστη για τη χρηµατική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Στο αρ.59 ΑΚ προβλέπεται η ικανοποίηση για ηθική βλάβη του προσβαλλόµενου στην προσωπικότητά του. Η ικανοποίηση αυτή µπορεί να συνίσταται σε πληρωµή χρηµατικού ποσού, σε δηµοσίευµα ή σε ο,τιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις. Η συνδροµή του στοιχείου της υπαιτιότητας είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ζητείται και η καταβολή αποζηµίωσης για την αιτία αυτή 44. Πεδίο εφαρµογής των ασφαλιστικών µέτρων είναι τα στάδια προετοιµασίας και διαδόσεως ενός δηµοσιεύµατος κατά τα οποία µπορεί να εγερθεί τόσο αρνητική αγωγή για παράλειψη όσο και αγωγή άρσεως της προσβολής. Σε περίπτωση δηµοσίευσης προσβλητικής για την προσωπικότητα ειδήσεως, γνώµης ή κρίσεως ενδέχεται να µην πληρούται η προϋπόθεση του επείγοντος που απαιτεί ο νόµος για την επιβολή ασφαλιστικών µέτρων (αρ. 682 ΚΠολ ) 45. Τα ελληνικά δικαστήρια είναι ιδιαίτερα διστακτικά προκειµένου να διατάξουν την επιβολή ασφαλιστικών µέτρων εναντίον µέσων µαζικής ενηµέρωσης. Η πλειοψηφία της νοµολογίας δέχεται ότι δεν µπορεί να διαταχθεί ως ασφαλιστικό µέτρο η απαγόρευση κυκλοφορίας βιβλίου που περιέχει ανακριβή πραγµατικά περιστατικά και προσβάλλει την προσωπικότητα, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναµεί µε κατάσχεση εντύπου, η οποία αντίκειται 44 Πρβλ. Χαµηλοθώρη, Ασφαλιστικά Μέτρα-Θεωρία, σελ Πρβλ. Καράκωστα, Το δίκαιο των ΜΜΕ, σ. 240.

19 17 στο αρ.14 του Συντάγµατος, εκτός και αν πρόκειται για κάποια από τις ρητά αναφερόµενες εξαιρέσεις. Εντούτοις έχουν εκδοθεί και αντίθετες προς τούτο αποφάσεις, οι οποίες διατάσσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας του εντύπου. Η επιβολή ασφαλιστικών µέτρων σε αυτές τις περιπτώσεις µπορεί να οδηγήσει σε δυσµενείς καταστάσεις και να επιφέρει περιορισµούς στον τύπο και υποτίµηση της αποστολής αυτού. Κίνδυνος υφίσταται και σε περίπτωση καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώµατος παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, όταν π.χ. σκοπός είναι να καθυστερήσει η δηµοσίευση µιας είδησης µε ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα 46. Η εκτίµηση από µέρους του δικαστή του καταχρηστικού της αιτήσεως είναι δύσκολη υπόθεση. Εποµένως η επιβολή ασφαλιστικών µέτρων σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται µε ιδιαίτερη φειδώ και µόνο εφόσον υφίσταται ιδιαίτερα σηµαντική ζηµία ο προσβαλλόµενος και το µέτρο δεν είναι δυσανάλογο προς τη ζηµία. Σε καµία περίπτωση όµως δεν θα πρέπει να επιτραπεί µε ασφαλιστικά µέτρα η κατάσχεση εντύπων αντίθετα προς τα όσα ρητά ορίζονται στο Σύνταγµα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε τέτοια απόφαση είναι να µην αντίκειται στην ελευθερία του τύπου και στη συνταγµατική επιταγή απαγορεύσεως της προληπτικής λογοκρισίας 47. Η διαδικασία που προβλέπεται στο αρ.14 4 Σ. είναι υποχρεωτική για τις κατασχέσεις εντύπων και δεν µπορεί να παρακαµφθεί. 46 Πρβλ. Καράκωστα, Το δίκαιο των ΜΜΕ, σ Πρβλ. Καράκωστα, αυτόθι.

20 18 Επίσης οι επιτρεπόµενες κατ εξαίρεση περιπτώσεις κατασχέσεων εντύπων απαριθµούνται περιοριστικά στο Σύνταγµα. Τέλος για την επιβολή ασφαλιστικών µέτρων δέον είναι α) να µην παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (αρ ΚΠολ ), β) τα ασφαλιστικά µέτρα να µην συνίστανται στην ικανοποίηση του δικαιώµατος (αρ ΚΠολ ) και γ) τα ασφαλιστικά µέτρα να µην προσβάλλουν δικαιώµατα τρίτων προσώπων (αρ ΚΠολ ) 48. Απαραίτητο είναι ο δικαστής να σταθµίσει και το δικαιολογητικό λόγο που επικαλείται ο δράστης, να µην υπάρχει δηλαδή δικαιολογηµένο συµφέρον για τη διάδοση του επιλήψιµου δηµοσιεύµατος ή το δηµοσίευµα να περιλαµβάνει προφανώς αναληθείς, προσβλητικές ή αυθαίρετες πληροφορίες. Ο δικαστής πάντως σε κάθε περίπτωση µπορεί να διατάξει άλλο, λιγότερο περιοριστικό για τον τύπο µέτρο, που µπορεί να επανορθώσει ή να εξουδετερώσει την προσβολή (π.χ. δικαίωµα απαντήσεως ή επανορθώσεως εκ µέρους του δηµοσιογράφου ή άλλου υπεύθυνου προσώπου). Στο σηµείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ως αποκαταστατικά µέσα προετοιµασίας για την προσβολή της προσωπικότητας από δηµοσιεύµατα στον τύπο παρέχονται τα δικαιώµατα απαντήσεως και επανορθώσεως. Τα δικαιώµατα αυτά προβλέπονται ρητώς και στο Σύνταγµα στο αρ Ο συντακτικός νοµοθέτης αναθέτει στον κοινό νοµοθέτη τον καθορισµό του τρόπου της δια του τύπου πλήρους επανορθώσεως ανακριβών δηµοσιευµάτων 49. Οι σχετικές µε το θέµα νοµοθετικές διατάξεις υπήρχαν πριν από το Σύνταγµα 48 Πρβλ. Καράκωστα, Το δίκαιο των ΜΜΕ, σ Πρβλ. Γεωργόπουλο, Επιτοµή Συντ. ικαίου, σελ. 525.

21 19 του 1952, αρχικά στα άρθρα 8 και 9 του Ν. 5060/1931 και αργότερα στα άρθρα 37 και 38 του Α.Ν. 1092/1938 που τα αντικατέστησαν. Στο άρθρο 37 του Α.Ν. 1092/1938 αναφέρεται στην υποχρέωση επανόρθωσης ανακριβών δηµοσιευµάτων σχετικών µε τις ενέργειες δηµόσιας αρχής ή δηµοσίου υπαλλήλου, ενώ το άρθρο 38 στο δικαίωµα απάντησης που έχει ο ιδιώτης, φυσικό ή νοµικό πρόσωπο, σε δηµοσίευµα που τον έθιγε τον έθιγε µε οποιονδήποτε τρόπο 50. Τέλος θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υποχρέωση για την καταχώριση επανόρθωσης ή απάντησης δεν έχει σχέση µε την ποινική ή αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη, εκδότη ή διευθυντή εφηµερίδος ή περιοδικού για το δηµοσίευµα που την προκαλεί. Ο εκδότης ή διευθυντής εφηµερίδος ή περιοδικού δύναται να αρνηθεί τη δηµοσίευση αν περιέχει εκφράσεις δυσφηµιστικές ή εκφράσεις που συνιστούν αξιόποινη πράξη ή αν έχει περάσει ορισµένο χρονικό διάστηµα από τη δηµοσίευση του επιλήψιµου δηµοσιεύµατος. Το χρονικό αυτό διάστηµα είναι ένας µήνας αν αυτός που ζητάει την καταχώριση διαµένει στην Ελλάδα και τρεις µήνες αν διαµένει στο εξωτερικό. Εκείνος που αρνείται τη δηµοσίευση οφείλει να καταθέσει την επανόρθωση µε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την άρνησή του στον αρµόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών. 50 Πρβλ. Γεωργόπουλο, Επιτοµή Συντ. ικαίου, σελ. 525.

22 20 4. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί σε αρκετές περιπτώσεις σχετικά µε το νοµικό ζήτηµα της επιτρεπόµενης ή όχι κατάσχεσης εντύπων µέσων µε ασφαλιστικά µέτρα. Αναφέρουµε τις κυριότερες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων ως προς το θέµα αυτό µε χρονολογική σειρά για να διαπιστωθούν και οι τυχόν αλλαγές στην ελληνική νοµολογία. Α) Απόφαση 345/1979 Μον.Πρωτ.Ηρ. (ασφ.) 51 Πρόκειται για την υπόθεση Καπετάν-Μπαντουβά. Στις αρχές του έτους 1979 τέθηκαν σε κυκλοφορία τα ιστορικού περιεχοµένου βιβλία µε τον τίτλο «Καπετάν Μπαντουβά Αποµνηµονεύµατα», τα οποία αναφέρονται στην εθνική αντίσταση του αποβιώσαντος Γεωργίου Πετρακογιώργη, γνωστού ως Καπετάν Μπαντουβά και αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης της Κρήτης κατά τη διάρκεια της γερµανικής κατοχής. Στα βιβλία αυτά περιγράφονται πραγµατικά περιστατικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και µε τον τρόπο αυτό προσβάλλουν τη µνήµη του νεκρού. Οι αιτούντες ζητούσαν προς άρση της προσβολής της µνήµης του νεκρού και παράλειψη αυτής στο µέλλον την παύση της κυκλοφορίας του βιβλίου επ απειλή χρηµατικής ποινής και απαγγελίας προσωπικής κρατήσεως. 51 ΝοΒ 27 (1362 επ.) Υπόθεση Καπετάν-Μπαντουβά.

23 21 Το νοµικό ερώτηµα που προκύπτει είναι εάν δύναται µε την διαδικασία των ασφαλιστικών µέτρων να αρθεί η προσβολή της προσωπικότητας ή να παραληφθεί αυτή στο µέλλον, η οποία συντελέσθηκε µε την ανακριβή αναγραφή πραγµατικών περιστατικών στα εν λόγω βιβλία. Σύµφωνα µε το αρ.57 ΑΚ όποιος προσβάλλεται παράνοµα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωµα να ζητήσει άρση της προσβολής και παράλειψη αυτής στο µέλλον. Αν η προσβολή αφορά σε πρόσωπο που πέθανε το δικαίωµα αυτό το έχουν ο σύζυγος, οι κατιόντες, οι ανιόντες, οι αδελφοί και οι κληρονόµοι εκ διαθήκης. Αξίωση προς αποζηµίωση κατά τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται. Άρση της προσβολής ή παράλειψη αυτής στο µέλλον θα µπορούσε να επιτευχθεί µόνο µέσω κατασχέσεως του βιβλίου ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας αυτού. Εντούτοις όµως σύµφωνα µε το αρ Σ. ορίζεται ότι η κατάσχεση εφηµερίδων και άλλων εντύπων µέσων, στα οποία κατατάσσονται και τα βιβλία, απαγορεύεται είτε πριν είτε µετά από την κυκλοφορία αυτών. Κατ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση µε παραγγελία του εισαγγελέα, µετά την κυκλοφορία: α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας, β) για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της ηµοκρατίας, γ) για δηµοσίευµα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισµό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάµεων ή την οχύρωση της Χώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύµατος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Κράτους, δ) για άσεµνα δηµοσιεύµατα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δηµόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόµος. Όπως

24 22 προκύπτει από τα πραγµατικά περιστατικά δεν πρόκειται για µία από τις ρητά αναφερόµενες στο Σύνταγµα εξαιρέσεις. Εποµένως δεν είναι δυνατή η κατάσχεση των βιβλίων, διότι υπερισχύει η προστασία της ελευθερίας του τύπου (αρ.14 1 Σ.) έναντι της άρσης της προσβολής και της παράλειψης αυτής στο µέλλον. Αποµένει η εφαρµογή των υπολοίπων διατάξεων που ρυθµίζουν τα θέµατα (Αρ. 37 και 38 ν. 1092/1938 σε συνδ. µε αρ.14 5 Σ.) και συγκεκριµένα των προβλεποµένων ποινικών κυρώσεων και των αξιώσεων προς αποζηµίωση και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης. Όµως ακριβώς επειδή οι δύο τελευταίες, εκδικαζόµενες, θα αποτελούσαν πλήρη ικανοποίηση του προσβαλλόµενου δικαιώµατος, πράγµα το οποίο απαγορεύεται (αρ.692 ΚΠολ ) ενόψει του ότι τα ασφαλιστικά µέτρα είναι ειδική διαδικασία µε στόχο την προσωρινή ρύθµιση της κατάστασης, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ως αβάσιµη. Β) Απόφαση 10939/83 ΜονΠρΑθ. (ασφ.µ.) 52 Σύµφωνα µε τα πραγµατικά περιστατικά ο εκδότης της εφηµερίδας «Έθνος» Γεώργιος Μπόµπολας ισχυρίζεται ότι ο συγγραφέας Παύλος Αναστασιάδης κυκλοφόρησε ένα βιβλίο µε τίτλο «Πάρτε το έθνος στα χέρια σας», στο οποίο προσβάλλεται βάναυσα η τιµή και η υπόληψη του εκδότη της εφηµερίδας «Έθνος» και µειώνεται αυτός στην προσωπικότητά του. Αυτό συµβαίνει γιατί εµφανίζεται ο εκδότης της εφηµερίδας ως πράκτορας ξένης δύναµης και συγκεκριµένα πράκτορας της Κα- 52 Αδηµοσίευτη. Υπόθεση Μπόµπολα.

25 23 Γκε-Μπε στην Ελλάδα. Ζητείται η λήψη ασφαλιστικού µέτρου το οποίο συνίσταται στην προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου συνοδευόµενο από απειλή ποινών. Το νοµικό ζήτηµα το οποίο προκύπτει στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι το κατά πόσο η αίτηση ασφαλιστικών µέτρων για προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου ισοδυναµεί µε την έννοια της κατασχέσεως εντύπου και εποµένως αντίκειται στο αρ. 14 του Συντάγµατος. Το δικαστήριο έκρινε ότι σύµφωνα µε τα άρθρα 682 επ., 731, 732 και 947 ΚΠολ ικ. νόµιµα ζητείται η λήψη του ασφαλιστικού µέτρου, το οποίο δεν έχει την έννοια της κατασχέσεως εντύπου, οπότε δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 14 του Συντάγµατος. Η αιτιολογία αυτή αποτελεί παρέκκλιση από την συνήθη αιτιολογία των ελληνικών δικαστηρίων στο νοµικό ζήτηµα που τέθηκε. Περαιτέρω η αίτηση των ασφαλιστικών µέτρων δεν δέχεται κατ ουσίαν το αίτηµα για το λόγο ότι η έκθεση των πραγµατικών περιστατικών στο βιβλίο του είναι εµπεριστατωµένη, συνοδευόµενη από έγγραφα (επιστολές και φωτογραφίες), τα οποία δεν αµφισβητεί ο αιτών. Κρίνεται εποµένως ότι δεν θίγεται η τιµή, η υπόληψη και γενικότερα η προσωπικότητα του αιτούντος, ώστε να δικαιολογείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου. Γ) Απόφαση 8064/1986 Μον.Πρ.Αθ. (Ασφ.µ.) 53 Σύµφωνα µε τα πραγµατικά περιστατικά κάποιο βιβλίο περιέχει ανακριβείς ειδήσεις για κάποια πρόσωπα. Το ζήτηµα που προκύπτει από νοµικής πλευράς είναι αν µπορεί να διαταχθεί ως ασφαλιστικό µέτρο η απαγόρευση της 53 ΝοΒ 35 (σελ ).

26 24 κυκλοφορίας βιβλίου που περιέχει ανακριβείς ειδήσεις και προσβάλλει την προσωπικότητα σύµφωνα µε το αρ.57 ΑΚ. Ένα τέτοιο ασφαλιστικό µέτρο ισοδυναµεί µε κατάσχεση, την οποία ρητώς απαγορεύει το Σ. εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπου επιτρέπεται η κατάσχεση µετά την κυκλοφορία και µόνον µετά από παραγγελία του εισαγγελέα. Τέλος µε τα αρ. 37 και 38 του ν. 1092/1938 «Περί Τύπου», που επαναφέρθηκε σε ισχύ µε το αρ.2 του ν. 10/1975 ορίζεται ως τρόπος επανόρθωσης της αναγραφής ανακριβών ειδήσεων, η καταχώριση κειµένων για την αποκατάσταση της αλήθειας στην εφηµερίδα ή το περιοδικό που δηµοσίευσε την είδηση, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα άρθρα. Το δικαστήριο µελετώντας τα ζητήµατα που προέκυψαν, αποφάνθηκε ότι πρώτον είναι επιβεβληµένη η προστασία της ελευθερίας του τύπου (αρ.14 1 Σ.) του οποίου προορισµός είναι η ενηµέρωση του κοινού για τα γεγονότα της ηµέρας και για τη διαφώτισή του σε θέµατα γενικότερου ενδιαφέροντος. εύτερον, είναι δυνατόν να υπάρξει προσβολή της προσωπικότητας ατόµων κατά την επιτέλεση του έργου από τον Τύπο, η οποία είναι πάντοτε παράνοµη αν πρόκειται για αναγραφή ανακριβών ειδήσεων. Τρίτον, σύµφωνα µε τα αρ. 57, 914, 59 ΑΚ γεννιούνται σε περίπτωση παράνοµης προσβολής αξιώσεις για άρση της προσβολής, παράλειψή της στο µέλλον, αποζηµίωση και ικανοποίηση ηθικής βλάβης εκείνου που προσβλήθηκε από το δηµοσίευµα. Ενόψει της απαγόρευσης κατάσχεσης εντύπων µέσων (αρ.14 4 Σ.) δεν είναι δυνατή η άρση της προσβολής και η παράλειψή της στο µέλλον και ειδικότερα για τα βιβλία που έχουν ήδη εκδοθεί και κυκλοφορήσει. Συµπερασµατικά η αίτηση κρίθηκε αβάσιµη και απορρίφθηκε.

27 25 ) Απόφαση 22338/1996 Μον.Πρ.Αθ. (ασφ.µ.) 54 Σύµφωνα µε τα πραγµατικά περιστατικά την κυκλοφόρησε το υπ.9 τεύχος του περιοδικού µε τον διακριτικό τίτλο., όπου υπήρχε δηµοσίευµα µε τον τίτλο «Μελωδίες από άλλες εποχές», το οποίο υπέγραφε γνωστός δηµοσιογράφος. Το δηµοσίευµα αυτό περιείχε πραγµατικά περιστατικά, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγµατικότητα και τα οποία γράφησαν εν γνώσει της αναλήθειάς τους εν όψει της παρουσιάσεως έργων στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 4 και 5 Σεπτεµβρίου 1996, σε περιφερειακά φεστιβάλ και σε προγραµµατισµένες εκδηλώσεις στην Ευρώπη. Ο αιτών, ο οποίος προσβάλλετο από το δηµοσίευµα στην προσωπικότητά του, ζήτησε ως ασφαλιστικό µέτρο την κατάσχεση του περιοδικού, την δηµοσίευση περίληψης της εκδοθησοµένης αποφάσεως στο επόµενο από τη δηµοσίευση τεύχος του περιοδικού. επ απειλή χρηµατικής ποινής. Το νοµικό ζήτηµα που προκύπτει είναι ακριβώς το ίδιο µε τα αναφερθέντα στις αποφάσεις 345/1979 και 8064/1986, δηλαδή κατά πόσο είναι επιτρεπτή η κατάσχεση εντύπων µέσων µε ασφαλιστικά µέτρα σε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας. Το δικαστήριο και σε αυτή την υπόθεση αποφάσισε ότι η κατάσχεση δηµοσιευµένου περιοδικού δεν είναι επιτρεπτή εφόσον δεν εµπίπτει σε µία από τις ρητά αναφερόµενες στο αρ.14 4 Σ. εξαιρέσεις. Η ελευθερία του τύπου υπερισχύει στην περίπτωση αυτή. Ακόµα δέχθηκε το δικαστήριο ότι οι προβλεπόµενες ποινικές κυρώσεις και αξιώσεις δύνανται να επιδιωχθούν και να ικανοποιηθούν µόνο µε την τακτική διαδικασία γιατί θα οδηγήσουν 54 ΝοΒ 45 (σ.73 επ.) Υπόθεση Μελωδίες από άλλες εποχές.

28 26 σε πλήρη ικανοποίηση του παρεχοµένου στον προσβαλλόµενο δικαιώµατος, γεγονός που δεν συνάδει µε το χαρακτήρα των ασφαλιστικών µέτρων (αρ. 692 ΚΠολ ). Ε) Απόφαση 17618/98 ΜονΠρΑθ (ασφ.µ.) 55 Στο ιστορικό της απόφασης εκθέτονται τα εξής: στο 185 ο τεύχος του περιοδικού «Χάι» υπάρχει συκοφαντικό και άκρως προσβλητικό για την προσωπικότητα της ηθοποιού Βάνας Μπάρµπα δηµοσίευµα, που αφορά στην ιδιωτική της ζωή και συνοδεύεται από φωτογραφίες. Συγκεκριµένα το δηµοσίευµα αναφέρει ψευδώς ότι γνωστός τραγουδιστής κατέβαλε το απαιτούµενο ποσό για την αποφυλάκιση του πατέρα της ηθοποιού και επίσης ότι η ηθοποιός διατηρεί ερωτικό δεσµό µε τον εν λόγω τραγουδιστή. Ζητείται ως ασφαλιστικό µέτρο, λόγω του κατεπείγοντος, να παραλείπουν οι καθών εκδότες του περιοδικού στο µέλλον οποιαδήποτε δια του τύπου παρόµοια προσβολή της προσωπικότητας της ηθοποιού και επίσης να διαταχθεί η δηµοσίευση της απόφασης στο παραπάνω περιοδικό και η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των καθών. Το νοµικό ζήτηµα που δηµιουργήθηκε είναι το αν δύναται το δικαστήριο να διατάξει ως ασφαλιστικό µέτρο όχι την κατάσχεση του εντύπου, αλλά τη δηµοσίευση της απόφασης και την παράλειψη της προσβολής στο µέλλον. εν τέθηκε ζήτηµα κατάσχεσης του εντύπου, για το οποίο το δικαστήριο καλείτο να σταθµίσει την ελευθερία του τύπου και την προσβολή της προσωπικότητας. 55 Αδηµοσίευτη. Υπόθεση Μπάρµιτα.

29 27 Το δικαστήριο αποφάσισε λαµβάνοντας υπ όψιν τις διατάξεις των άρθρων 25 του Συντάγµατος, 57, 59, 914 και 932 του ΑΚ καθώς και το νόµο 1178/1981 ο οποίος αναφέρεται στην αστική ευθύνη του τύπου και ρυθµίζει την αποζηµίωση για ηθική βλάβη. Επίσης έλαβε υπ όψιν του τις διατάξεις για τα ασφαλιστικά µέτρα του ΚΠολ (682 επ.). Έκρινε λοιπόν τον επείγοντα χαρακτήρα των περιστάσεων, δεδοµένου ότι είναι δυνατόν να επαναληφθούν τέτοια προσβλητικά για την αιτούσα δηµοσιεύµατα. Επίσης έκρινε ότι το εν λόγω δηµοσίευµα προσβάλλει την τιµή και την αξιοπρέπεια της αιτούσας, συνιστά παραπληροφόρηση και µειώνει την αιτούσα στην προσωπικότητά της και την ιδιωτική της ζωή. Υποχρέωσε τους καθών να παραλείπουν στο µέλλον την προσβολή της προσωπικότητας της αιτούσας δηµοσιεύοντας ψευδή γεγονότα για την ιδιωτική της ζωή. ιέταξε τη δηµοσίευση της περιλήψεως της απόφασης και του διατακτικού αυτής στο πρώτο τεύχος του περιοδικού, που θα κυκλοφορήσει µετά την επίδοση της παρούσης στους καθών, αλλά δεν διέταξε συντηρητική κατάσχεση γιατί δεν πιθανολογήθηκε η µειωµένη περιουσιακή κατάσταση της αιτούσας. ΣΤ) Απόφαση 18134/1998 ΜονΠρΘεσ 56 Σύµφωνα µε τα πραγµατικά περιστατικά ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαµπινιώτης συνέταξε το «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας» και το κέντρο Λεξικολογίας το εξέδωσε. Στο λεξικό αυτό και συγκεκριµένα στο λήµµα λέξη «Βούλγαρος» παρατίθενται τα εξής: «Βούλγαρος: 1. αυτός που γεννήθηκε στη 56 Αδηµοσίευτη. Υπόθεση λεξικού Μπαµπινιώτη (Βούλγαρος).

30 28 Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί, 2. (καταχρ. υβριστ.) ο οπαδός ή παίκτης οµάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ). Αίτηµα των αιτούντων είναι η λήψη ασφαλιστικών µέτρων και συγκεκριµένα η απαγόρευση κυκλοφορίας του εν λόγω λεξικού και η απόσυρσή του από την κυκλοφορία εντός δέκα ηµερών από την επίδοση της αποφάσεως, επ απειλή προσωπικής κράτησης του γλωσσολόγου λεξικογράφου και του εκπροσώπου του Κέντρου Λεξικολογίας και χρηµατικής ποινής. Το νοµικό ζήτηµα το οποίο γεννάται είναι εάν είναι δυνατό το δικαστήριο να διατάξει την κατάσχεση εντύπων, στα οποία περιλαµβάνονται τα βιβλία, µε ασφαλιστικά µέτρα. Το δικαστήριο δέχεται πρωτίστως την προσβολή της προσωπικότητας και την προστασία αυτής µε τα άρθρα 57 και 59 ΑΚ. Η προσβολή της προσωπικότητας, στην οποία εντάσσεται και η ψυχική υπόσταση του ανθρώπου, συντελείται τόσο µε λόγια όσο και µε έργα. Η ανάγκη της προσωπικότητας θεµελιώνεται και στο Σύνταγµα (αρ. 5 1, 2 1, 7 2, 9, 19, 23 1), αλλά και σε διεθνείς συµβάσεις (.Σ. Ρώµης). Το δικαστήριο δεν αναφέρεται καθόλου σε τυχόν σύγκρουση της ελευθερίας του τύπου και της προστασίας της προσωπικότητας, ούτε κάνει λόγο για την απαγορευµένη από το Σύνταγµα κατάσχεση. έχεται εποµένως ότι είναι δυνατόν να διαταχθεί ως ασφαλιστικό µέτρο η κατάσχεση του λεξικού. Εντούτοις αυτό δεν το πράττει. ιατάσσει, εξαιτίας της επείγουσας περίπτωσης, ως ασφαλιστικό µέτρο την απάλειψη της δεύτερης έννοιας του λήµµατος Βούλγαρος από κάθε µελλοντική ανατύπωση ή έκδοση αυτού καθώς και από όσα αντίτυπα δεν έχουν διατεθεί στο αναγνωστικό κοινό και βρίσκονται στα χέρια των καθών κατά τη δηµοσίευση της απόφασης. Οι λόγοι προς τούτο είναι η

31 29 προσβολή της προσωπικότητας του αιτούντος και των υπέρ αυτού παρεµβαινόντων, αλλά και η δηµιουργούµενη σύγχυση για την εθνική καταγωγή των παικτών και των οπαδών της οµάδας του ΠΑΟΚ καθώς και των Μακεδόνων γενικότερα. Η χρήση της λέξης αυτής µε τη δεύτερη έννοια που αναγράφεται στο λεξικό κρίθηκε ως σποραδική, µεµονωµένη και χωρίς διάρκεια. Ζ) Απόφαση 24742/1998 Μον.Πρ.Θεσ. 57 Σύµφωνα µε τα πραγµατικά περιστατικά στο «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» και συγκεκριµένα στη λέξη λήµµα «Πόντιος» αναγράφηκε ο χαρακτηρισµός του «υπερβολικά αφελούς, που µπορεί να θεωρηθεί και ανόητος». Με την αναγραφή αυτή θεωρήθηκε ότι προσβάλλεται η τιµή των Ποντίων, αφού θίγεται η εθνική ταυτότητα και συνείδησή τους και εποµένως και η προσωπικότητάς τους κατά το αρ.57 ΑΚ. Ζητήθηκε να υποχρεωθούν οι καθών να αποσύρουν από την κυκλοφορία το εν λόγω λεξικό µέσα σε προθεσµία 10 ηµερών από την επίδοση της αποφάσεως διαφορετικά να επιτραπεί να το πράξουν οι αιτούντες. Το νοµικό ζήτηµα το οποίο προέκυψε συνοψίζεται στα εξής: σύµφωνα µε το αρ.57 ΑΚ όποιος προσβάλλεται παράνοµα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωµα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να παραλειφθεί στο µέλλον. Κατά το αρ.59 ΑΚ µπορεί ο υπαίτιος να καταδικαστεί και σε ικανοποίηση της ηθικής βλάβης αυτού που έχει προσβληθεί. εν αρκεί προσβολή της προσωπικότητας, αλλά απαιτείται αυτή να είναι και παράνοµη. Η παρανοµία διακριβώνεται όταν υπάρχει διάταξη που απαγορεύει , 142 επ. Υπόθεση λεξικού Μπαµπινιώτη (Πόντιος)

32 30 συγκεκριµένη πράξη και προσβάλλει κάποια πτυχή της προσωπικότητας ανεξάρτητα από το αν η διάταξη αυτή είναι δηµόσιο ή ιδιωτικό δίκαιο. Όµως σύµφωνα µε το αρ Σ. η κατάσχεση εντύπων µέσων στα οποία συγκαταλέγονται και τα λεξικά, απαγορεύεται εκτός από κάποιες συγκεκριµένες εξαιρέσεις όπου επιτρέπεται η κατάσχεση µε ρητή παραγγελία του εισαγγελέα. Οι διατάξεις των αρ. 57, 914, 59 ΑΚ που αναφέρονται ρητά στις αξιώσεις σε περίπτωση παράνοµης προσβολής της προσωπικότητας, υποχωρούν µπροστά στο γενικότερο συµφέρον της προστασίας της ελευθερίας του τύπου. Έτσι σε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας που επήλθε µε ανακριβείς ειδήσεις, που έχουν περιληφθεί σε βιβλίο ή έντυπο που έχει εκδοθεί δεν είναι δυνατή η άρση της προσβολής ούτε η παράλειψή της στο µέλλον, αφού αυτό θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί µόνο µε την κατάσχεση του βιβλίου ή µε την απαγόρευση κυκλοφορίας του, τα οποία απαγορεύονται από το Σύνταγµα και επιτρέπονται µόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το δικαστήριο έκρινε µε την ανωτέρω δικαιολογία την αίτηση αβάσιµη και την απέρριψε. Χρήσιµο είναι στο σηµείο αυτό να σταθούµε σε µία διαπίστωση που απορρέει από την απόφαση. Το δικαστήριο έκρινε ότι ένα λεξικό είναι επιστηµονικό έργο, αφού στη σύνταξή του δεν µπορεί να προβεί οποιοσδήποτε, αλλά µόνο εκείνος, ο οποίος έχει επιστηµονική κατάρτιση και µάλιστα συγκεκριµένη και εξειδικευµένη γνώση της έννοιας των λέξεων, που παρατίθενται, όπως οι φιλόλογοι, και ακόµα ότι προορισµός των λεξικών είναι όχι η απλή καταγραφή των λέξεων, αλλά η καταγραφή των λέξεων µε τη σωστή εννοιολογική σηµασία τους, δεδοµένου µάλιστα ότι η

33 31 ελληνική γλώσσα είναι γλώσσα πολύ πλούσια σε λεξιλόγιο. Σκοπός του λεξικού είναι να καθοδηγεί τους αναγνώστες στη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας και µέσα από αυτό να διδάσκονται οι αναγνώστες, ώστε να εµπεδώσουν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ορθό προφορικό και γραπτό λόγο. Εποµένως καταλήγει η απόφαση ότι υποχρέωση του ευσυνείδητου επιστήµονα και γενικά του λεξικογράφου είναι να διαφυλάττει την ελληνική γλώσσα, από τις οποιεσδήποτε παρερµηνείες, ώστε αυτή να παραµένει αναλλοίωτη στο χρόνο και να της δίδεται η αναγνώριση που της αξίζει. Εντούτοις όµως η απόφαση ίσως να παραβλέπει ότι ενόψει της συνταγµατικά κατοχυρωµένης ελευθερίας της επιστηµονικής έρευνας οποιαδήποτε αξιολόγηση γίνεται µε γενικά και απρόσωπα κριτήρια ως πρόταση επιστηµονικής συζήτησης και για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι προσβάλλει την προσωπικότητα τρίτων. Η) Απόφαση 13/1999 (Ολ.ΑΠ) 58 Στην πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε από το Μονοµελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διετάχθη ως ασφαλιστικό µέτρο η απάλειψη της έννοιας αυτής του λήµµατος Βούλγαρος στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας που εκδόθηκε από τον καθηγητή Γεώργιο Μπαµπινιώτη. Στο λήµµα Βούλγαρος είχαν καταχωρηθεί δύο έννοιες: 1. αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί, 2. (κατ.χρ.υβρισ.) ο οπαδός ή παίκτης οµάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ). Η απόφαση του 58 ΝοΒ 48 (σ.447 επ.) Υπόθεση λεξικού Μπαµπινιώτη (Βούλγαρος)

34 32 Μον. Πρωτοδικείου αναφέρει ότι η δεύτερη έννοια της λέξης Βούλγαρος χρησιµοποιείται από ασήµαντη µερίδα ποδοσφαιρόφιλων του νότου, σαν σύνθηµα µάλλον παρά σαν έννοια της λέξης, µεµονωµένα, σποραδικά και χωρίς κάποια διάρκεια. Για το λόγο αυτό συνεχίζει η απόφαση δεν αποτελεί «λήµµα που µπορούσε να έχει καταχωρηθεί σε λεξικό», η δε απάλειψή της από το συγκεκριµένο λεξικό «ουδόλως θα αναιρούσε την επιστηµονικότητά του η οποία είναι δεδοµένη». Εποµένως µε την αναγραφή της έννοιας αυτής της λέξεως βούλγαρος προσβάλλονται οι αιτούντες στην προσωπικότητά τους παράνοµα. Ο Άρειος Πάγος όµως διατύπωσε διαφορετική άποψη για την συγκεκριµένη υπόθεση. εν προκύπτει παράνοµη προσβολή της προσωπικότητας από την απλή αναφορά καταγραφή στο λεξικό ότι η λέξη «Βούλγαρος» χρησιµοποιείται καταχρηστικώς ως εξυβριστική ονοµασία κατηγορίας φιλάθλων και αθλητών. Ο χαρακτηρισµός αυτός δεν ενέχει αποδοχή από το συντάκτη και µάλιστα εφόσον ο συντάκτης συµπληρώνει ότι πρόκειται για µία έννοια «καταχρηστική-υβριστική». Τα µέλη του δικαστηρίου διατύπωσαν τη γνώµη ότι ο λεξικογράφος δεν προσδίδει νόηµα στις λέξεις ούτε τις χρησιµοποιεί µε το όποιο νόηµα έχουν προσλάβει από τη χρήση τους. Η απλή καταγραφή της έννοιας δεν ενέχει προσβολή της προσωπικότητας. Αντίθετα µάλιστα θεωρήθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι η απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης παραβίασε τις διατάξεις των άρθρων 57 του ΑΚ και 16 παρ.1 εδ.α, του Συντάγµατος. Ο Άρειος Πάγος καταλήγει ότι σε περίπτωση συγκρούσεως των προστατευοµένων εννόµων αγαθών της ελευθερίας εκφράσεως των στοχασµών (αρ Σ) και της ελευθερίας της επιστήµης και της τέχνης (αρ Σ) µε το επίσης

35 33 συνταγµατικώς προστατευόµενο έννοµο αγαθό της προσωπικότητας (αρ Σ), έκφανση της οποίας αποτελεί η τιµή και υπόληψη κάθε προσώπου θα πρέπει να γίνεται στάθµιση µεταξύ των αγαθών που προαναφέρθηκαν. Κατά τη στάθµιση αυτή θα πρέπει να λαµβάνεται υπόψη ότι το δικαίωµα της προσωπικότητας είναι δικαίωµα πλαίσιο. Στη σύγκρουση αυτού του τελευταίου µε τα δικαιώµατα της ελευθερίας εκφράσεως των στοχασµών και της ελευθερίας της επιστήµης και της τέχνης θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν και το εύλογο δικαίωµα του κοινού για πληροφόρηση µέσω των δύο άλλων ελευθεριών υπό την προϋπόθεση ότι δεν πλήττεται ο πυρήνας του δικαιώµατος της προσωπικότητας, δηλαδή η αξία του ανθρώπου. Στην απόφαση 13/1999 ΟλΑΠ αναφέρεται και η άποψη της µειοψηφίας, σύµφωνα µε την οποία η καταχώριση της δεύτερης έννοιας της λέξης Βούλγαρος δεν ανταποκρίνεται στην κοινή νεοελληνική γλώσσα και για το λόγο αυτό δεν νοµιµοποιείται ο λεξικογράφος να επισηµοποιήσει και να µονιµοποιήσει µία περιθωριακή κατάσταση. Εντούτοις και η µειοψηφία σηµειώνει ότι είναι απαραίτητη η στάθµιση των συµφερόντων των εκατέρωθεν δικαιωµάτων προτού δοθεί η προτεραιότητα σε οποιοδήποτε από αυτά τα δικαιώµατα, όπως έπραξε το Μονοµελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Θ) Απόφαση 5208/2000 Μον. Πρωτ. Αθηνών (ασφ.µ.) 59 Σύµφωνα µε τα πραγµατικά περιστατικά που αναφέρουν οι αιτούντες στην αίτησή τους, ο συγγραφέας Μίµης Ανδρουλάκης συνέγραψε βιβλίο µε αισχρό και άσεµνο περιεχόµενο µε τον τίτλο 59 Τράπεζα νοµικών πληροφοριών ΣΑ (αδηµοσίευτη) Υπόθεση Ανδρουλάκη.

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας : Άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγµατος( Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας) Σχολιασµός Αποφ. 40/1998 Α.Π

Θέµα εργασίας : Άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγµατος( Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας) Σχολιασµός Αποφ. 40/1998 Α.Π Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου. Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα «Συνταγµατικό ίκαιο», 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6 η : ΤΟ ΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι ΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Σύνταγµα κατοχυρώνει την ελευθερία έκφρασης και διάδοσης των στοχασµών στο άρθρο 14.Ουσιαστικά αντικείµενο προστασίας της προαναφερθείσας διάταξης του Συντάγµατος είναι η ελευθερία του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Δημοσίου δικαίου. Θέμα εργασίας εαρινού εξαμήνου 2009 : Η κατάσχεση εντύπων με ασφαλιστικά μέτρα

Εφαρμογές Δημοσίου δικαίου. Θέμα εργασίας εαρινού εξαμήνου 2009 : Η κατάσχεση εντύπων με ασφαλιστικά μέτρα ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Εφαρμογές Δημοσίου δικαίου Θέμα εργασίας εαρινού εξαμήνου 2009 : Η κατάσχεση εντύπων με ασφαλιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΠΡΑΖΙΤΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α.Μ.: 1340200200341 Ι ΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2003-2004, ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ι ΑΣΚΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.» ----------. ---------- Άρθρο 1 Δικαιούμενοι στην άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 6 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ Ι ΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑ 6 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ Ι ΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. Το Π.Δ. 81/2002 (ΦΕΚ Α 57) περί συγχωνεύσεως των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

2. Το Π.Δ. 81/2002 (ΦΕΚ Α 57) περί συγχωνεύσεως των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ: 343/2002 ΦΕΚ: Α 284/22.11.2002 ΤΙΤΛΟΣ: ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 98/84 ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1998

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ,2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η :

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων ΙΙ (ΣτΕ 438/2001)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων ΙΙ (ΣτΕ 438/2001) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «Άσκηση ενδίκων μέσων» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Γενικό Έγγραφο: Ε40/338/27-10-06 ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. 15176/19-10-06 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 11: Ραδιοτηλεόραση και προστασία της προσωπικότητας. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 11: Ραδιοτηλεόραση και προστασία της προσωπικότητας. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 11: Ραδιοτηλεόραση και προστασία της προσωπικότητας Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1 # εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ 1]ΙΣΤΟΡΙΚΟ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 2]ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 3]ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 4]ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΙΚΑΙΟΥ 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :0 ΦΕΚ Α` ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2735 Διεθνής Εμπορική Διαιτησία. Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ 40/1998 ΑΠ

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ 40/1998 ΑΠ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ» Ι ΑΣΚΩΝ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΛΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ 40/1998 ΑΠ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΖΩΡΗΣ Α.Μ 1340199607481 1 Περιεχόµενα Εισαγωγή... 3 Οριοθετήσεις - Περιορισµοί... 3 Η επιλογή του κατασταλτικού συστήµατος για τη ρύθµιση της

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας (Εφετείο Λάρισας408/2002)

Θέµα εργασίας. Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας (Εφετείο Λάρισας408/2002) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο εργασία 1η σχεδιαγραµµα 1)εισαγωγή:έννοια γενικών συνταγµατικών αρχών 2)ειδικότερα, η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος α)έννοια β)καθιέρωση της αρχής γ)εκταση εφαρµογής και σχέση α.25παρ3σ και 281 ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 Ευθύνη του Δημοσίου Έννοια ευθύνης του Δημοσίου υποχρέωση του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, να αποζημιώσουν τρίτα πρόσωπα για ζημίες που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα Θέμα: Θρησκευτική Ελευθερία Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα αναφορικά με το περιεχόμενο του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ Καθαρότητα στη σκέψη Σαφήνεια στην έκφραση Η μία σκέψη να εισάγει την άλλη Η προηγούμενη σκέψη να τεκμηριώνει την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη 1. Η πολιτική αγωγή στην ελληνική ποινική δίκη... 1 2. Νομική φύση της πολιτικής αγωγής Ο μικτός χαρακτήρας της... 6 2.1. Η βλάβη που

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Επιµέλεια εγγράφου: Χάρης Σιµόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΝΘΕΣΗ ΗΜΟΣΙΟΥ Καθηγητής : ηµητρόπουλος Ανδρέας Εξάµηνο : Ή Έτος : 2006 Εργασία µε θέµα: Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Κ Π 544/2003 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Ο Επίτροπος Ρυθµίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων, ασκώντας τις εξουσίες που του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: Η Αρχή της φορολογικής ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173)

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή ο νέος νόμος 3886/2010 σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13 η : Δικαίωμα δικαστικής προστασίας Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγµατος ΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγµατος ΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999 ΟλΑΠ 18/1999 Παροχή δικηγορικών υπηρεσιών. Ευθύνη δικηγόρου για ζημία πελάτη. - Η παροχή δικηγορικών υπηρεσιών δεν υπάγεται στο ν. 2251/1994. Η ευθύνη των δικηγόρων για ζημία που προκλήθηκε κατά την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

1ο Κεφάλαιο Το δικαίωµα του συνεταιρίζεσθαι στα πλαίσια του άρθρου 12 του Συντάγµατος

1ο Κεφάλαιο Το δικαίωµα του συνεταιρίζεσθαι στα πλαίσια του άρθρου 12 του Συντάγµατος Πρόλογος Η κατοχύρωση και η προστασία του δικαιώµατος της συνένωσης ή του συνεταιρίζεσθαι στο άρθρο 12 του ελληνικού Συντάγµατος δίνει σάρκα και οστά στο εύστοχο αρχαίο απόφθεγµα «η ισχύς εν τη ενώσει».

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας : Γενικές Συνταγµατικές Αρχές «Απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος» Καµιντζή Ιωάννα Α.Μ:322 Ε Mail:

Θέµα εργασίας : Γενικές Συνταγµατικές Αρχές «Απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος» Καµιντζή Ιωάννα Α.Μ:322 Ε Mail: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου. Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα «Συνταγµατικό ίκαιο», 2003

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή:

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 2522 ικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συµβάσεως δηµόσιων έργων, κρατικών προµηθειών και υπηρεσιών σύµφωνα µε την οδηγία 89/665 Ε.Ο.Κ. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 218/2016 Α2 Τμ.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 218/2016 Α2 Τμ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Δεν είναι δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής για απαίτηση, η οποία προέρχεται από διαφορά δημοσίου δικαίου, όπως είναι και οι διαφορές από την εξωσυμβατική ευθύνη του Δημοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Δ. ΥΦΑΝΤΗ & ΣΥΝ Τρίτη, 06 Νοέμβριος :00

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Δ. ΥΦΑΝΤΗ & ΣΥΝ Τρίτη, 06 Νοέμβριος :00 ΠΡΟΣ 'Ολο το προσωπικό του Νοσοκομείου ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σε απάντηση ερωτήματος που μου ετέθη από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αναφορικά με το ζήτημα της παραγραφής των αξιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

(Αποστολή µε FAX) Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2122-1/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 34/2017

(Αποστολή µε FAX) Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2122-1/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 34/2017 ΕΠΕΙΓΟΝ (Αποστολή µε FAX) ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 22-03-2017 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2122-1/22-03-2017 Α Π Ο Φ Α Σ Η 34/2017 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η εφαρµογή του δικαιώµατος της επικοινωνίας στον οικογενειακό χώρο» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η εφαρµογή του δικαιώµατος της επικοινωνίας στον οικογενειακό χώρο» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 14/2012

Α Π Ο Φ Α Σ Η 14/2012 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 01-02-2012 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/168-1/01-02-2012 Α Π Ο Φ Α Σ Η 14/2012 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 Αριθ.Πρωτ.: 893 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 2α Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων

Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων Φάκελος Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων Προβλήματα Συρροής Σχετικός με το ζήτημα του προστατευόμενου έννομου αγαθού είναι και ο προβληματισμός για τη συρροή 1 ανάμεσα στην πορνογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΥΤΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Ο Κανονισμός της βουλής 3. Η αρχή της αυτονομίας 4. Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ρ.ν Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ

ΕΛΕΝΗ Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ρ.ν Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΛΕΝΗ Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ρ.ν Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003 1 ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ 1. Το Σύνταγµα εκτός από την

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο. Αστική ευθύνη του δημοσίου 1 ο μέρος. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Διοικητικό Δίκαιο. Αστική ευθύνη του δημοσίου 1 ο μέρος. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Αστική ευθύνη του δημοσίου 1 ο μέρος Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠ 13/1999 (Ελευθερία της επιστήµης- Σ 16 ΠΑΡ.1 ΚΑΙ ανθρώπινη αξία Σ 2 ΠΑΡ.1/5 ΠΑΡ.1)

ΑΠ 13/1999 (Ελευθερία της επιστήµης- Σ 16 ΠΑΡ.1 ΚΑΙ ανθρώπινη αξία Σ 2 ΠΑΡ.1/5 ΠΑΡ.1) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου --------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο κατάλογος των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί τη βασική κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6 η : Αρχή της αναλογικότητας Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 43/2017

Α Π Ο Φ Α Σ Η 43/2017 ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 31-03-2017 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2764/31-03-2017 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Α Π Ο Φ Α Σ Η 43/2017 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ικανότητα δικαίου έχει κάθε πρόσωπο, φυσικό και νομικό. Η φράση αυτή σημαίνει ότι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΥΒΡΙΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ»

«Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΥΒΡΙΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ Βασιλική Χελιδώνη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Μ.: 1340201000395 Σχολή ΝΟΠΕ, Τμήμα Νομικής ΜΑΘΗΜΑ: «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΥΒΡΙΣΗ ΔΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Declaration on freedom of political debate in the media Greek version* ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ιακήρυξη για την Ελευθερία του Πολιτικού ιαλόγου στα Μέσα (Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/550-1/ Γ Ν Ω Μ Ο Ο Τ Η Σ Η ΑΡ. 1 /2018

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/550-1/ Γ Ν Ω Μ Ο Ο Τ Η Σ Η ΑΡ. 1 /2018 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 27-02-2018 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/550-1/27-02-2018 Γ Ν Ω Μ Ο Ο Τ Η Σ Η ΑΡ. 1 /2018 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνήλθε, µετά από πρόσκληση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4135, 18/7/2007

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4135, 18/7/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ --------------------- Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα της. E.E L 166, 11.6.1998, σ.51: L

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0046/2012) Αφορά: Αιτιολογηµένη γνώµη του γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 «1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ [Πληκτρολογήστε κείμενο] ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 ΜΑΘΗΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ [Πληκτρολογήστε

Διαβάστε περισσότερα

Aθήνα, 10 Απριλίου 2008. Αρ.πρωτ.: 2015. 2. 3/08 ΠΟΡΙΣΜΑ

Aθήνα, 10 Απριλίου 2008. Αρ.πρωτ.: 2015. 2. 3/08 ΠΟΡΙΣΜΑ Aθήνα, 10 Απριλίου 2008 ΠΟΡΙΣΜΑ Αρ.πρωτ.: 2015. 2. 3/08 Κατόπιν διερεύνησης της µε αριθµό πρωτοκόλλου 2015/2008 αναφοράς της κυρίας *** και της ανεπαρκούς αιτιολόγησης που παρείχε το Προξενείο Καϊρου,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός του νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μπορούν να διασαλεύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και δικαιώματα των θυμάτων

Περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και δικαιώματα των θυμάτων Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, όπου τα άτομα περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται κάθε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 60/2014

Α Π Ο Φ Α Σ Η 60/2014 ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 29-05-2014 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/3360/29-05-2014 Α Π Ο Φ Α Σ Η 60/2014 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Administrative eviction act and right to a prior hearing: observations on Naxos Court 27/2012 judgment. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος

Administrative eviction act and right to a prior hearing: observations on Naxos Court 27/2012 judgment. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος Πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από δασική έκταση και δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του διοικουμένου: παρατηρήσεις επί της απόφασης 27/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Νάξου Administrative eviction act

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α )

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α ) Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α ) Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων Γ.Γ.Δ.Ε. Μ. Πρινιωτάκη Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. Άρθρο 1. (άρθρο 1 της Οδηγίας) Αντικείμενο της ρύθμισης. Άρθρο 2. (άρθρο 2 της Οδηγίας) Ορισμοί

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. Άρθρο 1. (άρθρο 1 της Οδηγίας) Αντικείμενο της ρύθμισης. Άρθρο 2. (άρθρο 2 της Οδηγίας) Ορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2011/99/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2011 περί της ευρωπαϊκής εντολής προστασίας» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ «Θεσµική εφαρµογή της θρησκευτικής ελευθερίας στα πλαίσια της θρησκευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ελευθερία πληροφόρησης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών

Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ελευθερία πληροφόρησης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ελευθερία πληροφόρησης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών *Το παρόν αποτελεί μετάφραση του ενημερωτικού φυλλαδίου του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Άρθρο 1

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Άρθρο 1 ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Άρθρο 1 Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του ν. 3126/2003 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Οι αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στην

Διαβάστε περισσότερα

της 8ης Ιουνίου 1971<appnote>*<appnote/>

της 8ης Ιουνίου 1971<appnote>*<appnote/> ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ της 8ης Ιουνίου 1971* Στην υπόθεση 78/70, η οποία έχει ως αντικείμενο αίτηση του Hanseatisches Oberlandesgericht του Αμβούργου προς το Δικαστήριο, κατ' εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 145/2011

Α Π Ο Φ Α Σ Η 145/2011 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 11-11-2011 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/7490/11-11-2011 Α Π Ο Φ Α Σ Η 145/2011 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 25.8.2016 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δικαίωμα συνέρχεσθαι

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δικαίωμα συνέρχεσθαι Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα 03.04.2017 Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου Συλλογικές ελευθερίες Δικαιώματα συλλογικής δράσης Δικαίωμα συνέρχεσθαι Ιδιαίτερη σημασία για τη διάδοση των ιδεών και την κοινωνική διεκδίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3414, 23/6/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3414, 23/6/2000 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3414 της 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2000 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: Σχολιασµός της υπ αριθµ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος. Συντομογραφίες..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος. Συντομογραφίες.. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Συντομογραφίες.. VII XV Α. Εγκλήματα κατά της τιμής (ά. 361-369 ΠΚ) Βασική βιβλιογραφία... 1 Ι. Εισαγωγή. 1 1. Το έννομο αγαθό της τιμής (1-26)... 3 1.1. Τι προστατεύεται.. 3 1.1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο. Δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα και δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Διοικητικό Δίκαιο. Δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα και δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα και δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

31987L0344. EUR-Lex L EL. Avis juridique important

31987L0344. EUR-Lex L EL. Avis juridique important Avis juridique important 31987L0344 Οδηγία 87/344/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου 1987 για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με την ασφάλιση νομικής προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικό Δίκαιο. Συνταγματικά ατομικά δικαιώματα. Α. Τσουρουφλής

Φορολογικό Δίκαιο. Συνταγματικά ατομικά δικαιώματα. Α. Τσουρουφλής Φορολογικό Δίκαιο Συνταγματικά ατομικά δικαιώματα Α. Τσουρουφλής 16/4/2018 Η οικονομική ελευθερία Δεν επιτρέπεται η φορολογία να περιορίζει υπέρμετρα την άσκηση επαγγέλματος Τα τεκμήρια δεν προσκρούουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.)

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.) Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.) 5 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της, στις 27.11.2017 με την εξής σύνθεση: Κωνσταντίνος Κορομπέλης, Πρόεδρος, Μαρία Μανδράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 15.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (49/2011) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη της Γερουσίας της Ιταλικής ηµοκρατίας σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 58/2017

Α Π Ο Φ Α Σ Η 58/2017 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 31-05-2017 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/4277/31-05-2017 Α Π Ο Φ Α Σ Η 58/2017 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ. ΑΠ 13/1999 (Ελευθερία της επιστήµης- Σ 16 ΠΑΡ.1 και ανθρώπινη αξία Σ 2 ΠΑΡ.1/5 ΠΑΡ.1) ΚΛΟΥΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩ ΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ. ΑΠ 13/1999 (Ελευθερία της επιστήµης- Σ 16 ΠΑΡ.1 και ανθρώπινη αξία Σ 2 ΠΑΡ.1/5 ΠΑΡ.1) ΚΛΟΥΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου --------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από την Δικαστή Σοφία - Αλεξάνδρα Ζήκου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, που ορίσθηκε κατόπιν νόμιμης κλήρωσης. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΠΡΟΣ

Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΠΡΟΣ ι i ιι Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΕΜΗΝΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑ Ο ΕΣΑΓΈΛΕΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔIΟΚΗΤιΚΟ ΤΗΛ. 2106411526 ΦΑΞ 2106411523 Αριθ. Πρωτ.: 1071 Αριθμός Γνωμοδότησης: 3/13 ΠΡΟΣ το Υπουργείο Οlκονομικών- Γενική

Διαβάστε περισσότερα