Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη. Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη. Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας http://www.mmb.org.gr/"

Transcript

1 Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Λίλιαν Βουδούρη Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας Βιβλιοθήκη library@megaron.gr Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι: 1. ιαφάνεια σαφήνεια στόχων Το όνοµα του δικτυακού τόπου (Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας Λίλιαν Βουδούρη) είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό της φύσης του. Πρόκειται για το δικτυακό τόπο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, σκοπός της οποίας είναι η προσφορά επιστηµονικής πληροφόρησης στο χώρο της µουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση. Επίσης, το λογότυπο του δικτυακού τόπου αντανακλά επίσης τη φύση και αποστολή του. Εµφανίζεται σε κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου και τοποθετείται στην πάνω αριστερή γωνία της εκάστοτε σελίδας. Επιπλέον, ο δικτυακός κόµβος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας θέτει στη διάθεση του χρήστη µια σύντοµη δήλωση της αποστολής του δικτυακού τόπου. Συγκεκριµένα προσδιορίζει:

2 Το σκοπό και τους στόχους του δικτυακού τόπου Τη θεµατική περιοχή του περιεχοµένου του δικτυακού τόπου Το σηµαντικότερο περιεχόµενο του δικτυακού τόπου Κ.λ.π. Η πληροφορία αυτή παρέχεται στην ενότητα «Γενικές πληροφορίες» µέσω ενός συνδέσµου από την αρχική σελίδα. Παράλληλα, ο κόµβος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας παρέχει πληροφόρηση για τον πολιτιστικό οργανισµό (Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας) που έχει στην κατοχή του το δικτυακό τόπο. Η πληροφόρηση αυτή αφορά στις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης, σε πληροφορίες εγγραφής των µελών, στους κανόνες λειτουργίας της βιβλιοθήκης, στον τρόπο παραγγελίας των άρθρων, στους τρόπους πρόσβασης στο χώρο της βιβλιοθήκης (διεύθυνση, τηλ, κ.λ.π.) και δίνεται στην ενότητα «Γενικές πληροφορίες» και στις υποενότητες «Λειτουργία» και «ιεύθυνση-ωράριο», που παρέχονται µέσω συνδέσµων από την αρχική σελίδα.

3 2. Περιεχόµενο Το περιεχόµενο του δικτυακού τόπου χαρακτηρίζεται από απλότητα και µεστότητα. Οι παρουσιαζόµενες πληροφορίες είναι σαφείς και εύκολα κατανοητές στο χρήστη. Συγκεκριµένα, ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί απλή γλώσσα, µεστές σε νόηµα επικεφαλίδες, αποφεύγει σύνθετες δοµές προτάσεων και τεχνική ορολογία ή µη οικείες εκφράσεις. Επίσης τα κείµενα είναι σωστά από άποψη γραµµατικής, ορθογραφίας και σύνταξης. Επίσης, η παρουσιαζόµενη πληροφορία χαρακτηρίζεται από πληρότητα και ακρίβεια. Ο δικτυακός τόπος δεν παραλείπει κρίσιµο περιεχόµενο και περιλαµβάνει επαρκείς συνδέσµους ή παραποµπές σε άλλες σχετικές πηγές. Ενδεικτικά, στην

4 παρουσίαση της Συλλογής των Ελληνικών Τραγουδιών παρέχεται οι ακόλουθες πληροφορίες: εισαγωγή (ιστορία της συλλογής, χρονική περίοδος) κύρια χαρακτηριστικά της συλλογής θεµατολογία των ελληνικών τραγουδιών εκτενής βιβλιογραφία δισκογραφία σηµαντικότεροι συνθέτες σηµαντικότεροι στιχουργοί σηµαντικότεροι εκτελεστές ηχογραφήσεις Τα παρουσιαζόµενα µουσικά αποσπάσµατα υποστηρίζονται από πρόσθετες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στο όνοµα του στιχουργού, στο όνοµα του συνθέτη, στον τίτλο του τραγουδιού από το οποίο προέρχεται το µουσικό απόσπασµα, στην ηµεροµηνία ηχογράφησης, στον δίσκο στον οποίο ανήκει το µουσικό κοµµάτι, στα ονόµατα των εκτελεστών κ.λ.π. Επιπλέον, η σχέση µεταξύ των µουσικών αποσπασµάτων και των πρόσθετων πληροφοριών είναι σαφής στον τελικό χρήστη.

5 Επίσης, οι παρουσιαζόµενες εικόνες υποστηρίζονται από πρόσθετες πληροφορίες ενώ η σχέση µεταξύ αυτών είναι σαφής. Η πρόσθετη πληροφορία, στην περίπτωση αυτή, αφορά σε µια σύντοµη περιγραφή του παρουσιαζόµενου αντικειµένου. Τέλος, ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα απόκτησης νέων γνώσεων ενώ υποστηρίζει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Σηµαντικά προς την κατεύθυνση αυτή συµβάλει η παροχή άµεσων συνδέσµων προς ενδιαφέρουσες Ιστοσελίδες σχετικού υλικού. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Ενδιαφέρουσες Ιστοσελίδες» που τοποθετείται στο επάνω δεξί τµήµα κάθε σελίδας του δικτυακού τόπου.

6 Αξίζει να σηµειωθεί ότι η παροχή αυτών των Ιστοσελίδων γίνεται µέσω θεµατικού µουσικού ευρετηρίου, γεγονός που διευκολύνει πολύ την προσέγγιση του άµεσα ενδιαφερόµενου υλικού. 3. Ποιότητα εικόνων Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας χρησιµοποιεί εικόνες για την παρουσίαση φωτογραφιών των συνθετών, στιχουργών, εκτελεστών καθώς επίσης για την παρουσίαση παρτιτούρων, αφισών, χειρόγραφων σηµειώσεων, αποκοµµάτων τύπου κ.λ.π. Η πολιτική που ακολουθείται στο θέµα αυτό είναι η παροχή κάθε εικόνας σε δύο εκδόσεις για την προβολή στο ιαδίκτυο. Μια έκδοση thumbnail. Η έκδοση thumbnail χρησιµοποιείται συνήθως για προεπισκόπηση, είναι χαµηλής ανάλυσης και µικρών διαστάσεων. Μια έκδοση καλύτερης ποιότητας της εικόνας. Η έκδοση αυτή παρέχεται µέσω συνδέσµου από την έκδοση thumbnail της εικόνας και είναι υψηλότερης ανάλυσης και µεγαλύτερων διαστάσεων.

7 Επιπλέον, οι εικόνες που προβάλλονται στο δικτυακό κόµβο είναι σε µορφή JPEG. 4. Ποιότητα πολυµεσικού υλικού Ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί αρχεία ήχου για την απόδοση µουσικών αποσπασµάτων από το σύνολο των συλλογών και αρχείων που διατηρεί και συντηρεί. Τα αρχεία ήχου ακολουθούν πρότυπους και κοινά αποδεκτούς τύπους και συγκεκριµένα είναι της µορφής.wav(waveform Audio).

8 Επίσης, ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί αρχεία βίντεο για την παρουσίαση των χώρων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Τα αρχεία βίντεο ακολουθούν πρότυπους και κοινά αποδεκτούς τύπους (Microsoft Audio Video Interleave -.AVI). Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος παρέχει πληροφόρηση στο χρήστη για το είδος και το µέγεθος του αρχείου βίντεο στο οποίο οδηγεί ο εκάστοτε σύνδεσµος. Τα αρχεία ήχου γίνονται άµεσα αντιληπτά στο χρήστη µε τη χρήση του εικονιδίου του µεγάφωνου ( ) πριν ή µετά το σύνδεσµο που οδηγεί σε αυτά. Τέλος, ο δικτυακός τόπος παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης ή της συµπεριφορά των µέσων ήχου και βίντεο. Για παράδειγµα, για

9 όλα τα αρχεία βίντεο και ήχου τα παρέχονται εντολές ελέγχου όπως «έναρξη», «παύση», «ακύρωση», «επανεκκίνηση», «προς τα εµπρός», «προς τα πίσω». 5. Οργάνωση περιεχοµένου Το περιεχόµενο του δικτυακού τόπου οργανώνεται ιεραρχικά µε την αρχική σελίδα στην κορυφή της ιεραρχίας. Η αρχική σελίδα δίνει ενδείξεις σχετικά µε τη δοµή και την οργάνωση του δικτυακού τόπου, του περιεχοµένου του και των συστηµάτων πλοήγησης που είναι διαθέσιµα. Μέσα σε αυτή την ιεραρχική διάταξη της πληροφορίας υπάρχουν σύνδεσµοι προς οµάδες πληροφορίας που µπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες στην πλοήγησή τους στη δοµή του δικτυακού τόπου.

10 Η οµαδοποίηση της πληροφορίας γίνεται σε θεµατικές ενότητες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: «Γενικές πληροφορίες», «Κατάλογοι Βιβλιοθήκης», «Εργογραφία Συνθετών», «Αρχείο Ελληνικής Μουσικής», «Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά προγράµµατα», «Επικοινωνία µε τη Βιβλιοθήκη», «Νέα της Βιβλιοθήκης» και «Τετράδιο». Κάθε µια από τις ενότητες αυτές οµαδοποιείται θεµατικά, επιτρέποντας µε αυτό τον τρόπο την περιγραφή των περιεχοµένων από το γενικό προς το ειδικό. Η οργάνωση των πληροφοριών του δικτυακού τόπου είναι άµεσα ορατή στον τελικό χρήστη. Η πολιτική που ακολουθείται στον τοµέα αυτό είναι η εξής: Ο δικτυακός τόπος παρέχει µια σύντοµη περιγραφή της κάθε οµάδας πληροφορίας.

11 Ο δικτυακός τόπος περιλαµβάνει ένα σύνδεσµο προς το χάρτη του δικτυακού τόπου (site map) από κάθε σελίδα του. Η ύπαρξη του χάρτη του δικτυακού τόπου συµβάλει καθοριστικά στην απόκτηση µιας σφαιρικής άποψης σχετικά µε την οργάνωση και τη δοµή του κόµβου. Ο δικτυακός τόπος κάνει χρήση οπτικών ενδείξεων για τη διαφοροποίηση µεταξύ οµάδων περιεχοµένου. Συγκεκριµένα, ο δικτυακός τόπος κάνει χρήση: o Ετικετών που δείχνουν σε ποια οµάδα ανήκει το συγκεκριµένο αντικείµενο περιεχοµένου.

12 o ιαφορετικών γραφικών και χρωµατικών υποβάθρων στις σελίδες για τη διάκριση µεταξύ διαφορετικών τύπων περιεχοµένου. Τέλος, σηµαντικό στοιχείο είναι η παροχή µιας ξεχωριστής έκδοσης των σελίδων του δικτυακού τόπου κατάλληλη και φιλική προς εκτύπωση. Η έκδοση αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Εκτύπωση» στο κάτω αριστερό µέρος κάθε σελίδας του δικτυακού τόπου και ουσιαστικά συνιστάται στην αφαίρεση όλων των γραφικών και στην παρουσίαση µόνο της κρίσιµης και χρήσιµης πληροφορίας.

13 6. Πνευµατικά δικαιώµατα Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας παρέχει µόνο χαµηλής ανάλυσης εικόνες και µικρά και χαµηλής ποιότητας αποσπάσµατα του πλούσιου µουσικού υλικού που περιέχει ως πολιτική προστασίας των πνευµατικών δικαιωµάτων των δηµιουργών. 7. Πολιτική συντήρησης Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας διατηρεί το περιεχόµενό του µε περιοδικές ενηµερώσεις και παράλληλα ενηµερώνει το χρήστη για νέο-επίκαιρο περιεχόµενο. Η κατεύθυνση που ακολουθείται είναι η παροχή µιας ξεχωριστής ενότητας που φέρει τον τίτλο «Νέα της Βιβλιοθήκης» µέσω ενός συνδέσµου από την αρχική σελίδα. Η παρουσίαση των νέων γίνεται σε µια λίστα µε χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα νέα του δικτυακού τόπου.

14 Παράλληλα, στο τµήµα νέα υπάρχουν ξεχωριστές θεµατικές ενότητες που αφορούν σε: Πρόσφατα αποκτήµατα o Βιβλία o Παρτιτούρες o Ηχογραφήσεις Παρουσιάσεις νέων τίτλων Επιλογές του Μήνα Οι εν λόγω ενότητες, εκτός από την παρουσίαση των πιο επίκαιρων διαθέσιµων πληροφοριών συντηρούν και αρχείο παλιότερων πληροφοριών, καθιστώντας δυνατή την ενηµέρωση και πρόσβαση του χρήστη οποιαδήποτε χρονική στιγµή.

15 Επίσης, ο δικτυακός τόπος κάνει χρήση οπτικών ενδείξεων, όπως χρήση της ετικέτας, προκειµένου να ενηµερώσει το χρήστη για οποιοδήποτε νέο περιεχόµενο. Τέλος, για σελίδες που ενηµερώνονται συχνά (για παράδειγµα, Επιλογή Βιβλιογραφίας για την Αρχαία Ελληνική Μουσική), ο δικτυακός τόπος παρέχει την ηµεροµηνία τελευταίας ενηµέρωσης. Η ηµεροµηνία αυτή αναγράφεται στο κάτω µέρος της σελίδας και τιτλοφορείται ως «τελευταία ενηµέρωση». Επίσης οι ηµεροµηνίες εισάγονται σε πλήρη µορφή (π.χ. 1 Οκτωβρίου 2004).

16 8. Πλοήγηση Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας οργανώνεται σε µια ιεραρχική δοµή, που περιλαµβάνει ένα αριθµό από επίπεδα. Η πρόσβαση του τελικού χρήστη στο πληροφοριακό υλικό του δικτυακού τόπου µπορεί να επιτευχθεί µε δύο τρόπους: είτε µέσω του συστήµατος κύριας πλοήγησης ή µέσω του χάρτη του δικτυακού τόπου. Το περιεχόµενο της µπάρας κύριας πλοήγησης είναι εύκολο αποµνηµονεύσιµο καθώς αποτελείται από οχτώ στοιχεία και κάθε στοιχείο έχει ένα όνοµα µεστό σε νόηµα (Γενικές πληροφορίες, Κατάλογοι της Βιβλιοθήκης, Εργογραφία Συνθετών, Αρχείο ελληνικής Μουσικής, Εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράµµατα, Επικοινωνία µε τη Βιβλιοθήκη, Νέα της Βιβλιοθήκης, Τετράδιο). Η µπάρα κύριας πλοήγησης είναι άµεσα ορατή στο χρήστη. Η µπάρα κύριας πλοήγησης τοποθετείται σε µια στήλη στα αριστερά της σελίδας και είναι σαφής ο διαχωρισµός µε το κυρίως περιεχόµενο. Επίσης εµφανίζεται στην ίδια θέση σε κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου και έχει την ίδια γραφική εµφάνιση κατά µήκος όλων των σελίδων.

17 Προκειµένου οι χρήστες να µπορούν να προσανατολιστούν στο περιεχόµενο κάθε ενότητας στις οποίες οδηγούν οι σύνδεσµοι της µπάρας κύριας πλοήγησης, ο δικτυακός τόπος παρέχει και συστήµατα δευτερεύουσας πλοήγησης που ουσιαστικά αποτελούνται από µια λίστα θεµάτων στα οποία διαιρείται η εκάστοτε ενότητα. Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος επιτρέπει στο χρήστη να προσδιορίσει την τρέχουσα θέση του στη δοµή του δικτυακού τόπου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί διάφορες τεχνικές, όπως: Χρήση περιγραφικού τίτλου σε κάθε σελίδα.

18 Επίδειξη του µονοπατιού από την Αρχική σελίδα στην τρέχουσα σελίδα του δικτυακού τόπου. Το µονοπάτι τοποθετείται στο πάνω µέρος κάθε σελίδας, εκτός από την αρχική και είναι της µορφής: Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Αρχείο Ελληνικής Μουσικής Αρχεία Notebook Τα στοιχεία του µονοπατιού είναι ενεργοί σύνδεσµοι, που προσφέρουν άµεση πρόσβαση στις συγκεκριµένες ενότητες και τµήµατα του δικτυακού τόπου. Τέλος, η πλοήγηση στο δικτυακό τόπο είναι φιλική προς το χρήστη, που σηµαίνει ότι η µετακίνηση µεταξύ των σελίδων του δικτυακού τόπου είναι εύκολη. Αυτό επιτυγχάνεται µε τους ακόλουθους τρόπους: Ο δικτυακός τόπος παρέχει έναν σύνδεσµο προς την αρχική σελίδα από κάθε εσωτερική σελίδα του Ο δικτυακός τόπος παρέχει τη δυνατότητα επιστροφής σε προηγούµενα σηµεία µέσω του κουµπιού Πίσω Back του φυλλοµετρητή Ο δικτυακός τόπος παρέχει τη δυνατότητα επιστροφής σε προηγούµενα σηµεία µέσω της επίδειξης του µονοπατιού Ο δικτυακός τόπος αποφεύγει την οριζόντια κύλιση Ο δικτυακός τόπος παρέχει έναν σύνδεσµο προς το χάρτη του Ιστοτόπου (site map) από κάθε σελίδα του. Οι σελίδες που απαιτούν κύλιση πρέπει να περιέχουν ένα σύνδεσµο Επιστροφή στην αρχή.

19 Οι µεγάλες σελίδες του δικτυακού τόπου παρέχουν µενού από page jumps που οδηγούν σε συγκεκριµένα τµήµατα της σελίδας. Στην ενότητα «Αρχείο Ελληνικής Μουσικής» προσφέρεται και ένας τρίτος τρόπος πλοήγησης το θεµατικό ευρετήριο. Η πλοήγηση στο σύνολο του περιεχοµένου αυτής της ενότητας οργανώνεται µε βάση τον καλλιτέχνη ή τη θεµατολογία της µουσικής συλλογής.

20 9. Αναζήτηση Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας παρέχει µια ενσωµατωµένη µηχανή αναζήτησης, η παρουσία της οποίας αποτελεί θεµελιώδες συστατικό λόγω του µεγάλου όγκου των περιεχοµένων του. Η λειτουργία της αναζήτησης είναι άµεσα διαθέσιµη στο χρήστη από κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου και συγκεκριµένα τοποθετείται στο επάνω δεξί µέρος της εκάστοτε σελίδας.

21 Επίσης, ο δικτυακός τόπος υποστηρίζει διάφορους τύπους αναζήτησης, οι οποίοι είναι: Βασική αναζήτηση: Αναζήτηση περιεχοµένου µέσω λέξεων-κλειδιών ή συµβολοσειρών Προηγµένη αναζήτηση: Αναζήτηση πληροφορίας µε βάση τον καλλιτέχνη, τον τίτλο ή το θέµα ή βάση άλλων συγκεκριµένων χαρακτηριστικών. Η προηγµένη αναζήτηση βρίσκει άµεση εφαρµογή σε πολλές θεµατικές ενότητες του δικτυακού τόπου µεταξύ των οποίων είναι «Κατάλογοι Βιβλιοθήκης» και «Εργογραφία Συνθετών». Πρόκειται ουσιαστικά για συνδυασµό ευρετηρίων και

22 προηγµένης αναζήτησης, όπου ο χρήστης µπορεί να παραµετροποιήσει τα κριτήρια της αναζήτησης µε εφαρµογή διαδοχικών φίλτρων.

23 Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος παρέχει πληροφόρηση και βοήθεια σχετικά µε τον τρόπο χρήσης της µηχανής αναζήτησης. Η πληροφορία αυτή δίνεται µέσω του συνδέσµου «Βοήθεια» στο κάτω δεξί µέρος κάθε σελίδας προηγµένης αναζήτησης. Τα αποτελέσµατα της αναζήτησης καθίστανται κατανοητά και σαφή στους χρήστες. Αυτό επιτυγχάνεται µε την παροχή περιγραφικών τίτλων στις διευθύνσεις των σελίδων των αποτελεσµάτων που προσδιορίζουν τη σηµασία τους.

24 Όταν το πλήθος των αποτελεσµάτων της αναζήτησης είναι µεγάλο, τότε ο δικτυακός τόπος παρουσιάζει τα αποτελέσµατα σε περισσότερες από µία σελίδες. Η πρακτική που ακολουθεί είναι η παρουσίαση πενήντα (50) εγγραφών ανά σελίδα αποτελέσµατος. Επιπλέον, η κάθε σελίδα, εκτός από τα παρουσιαζόµενα αποτελέσµατα, παρουσιάζει: Το συνολικό αριθµό των αποτελεσµάτων της αναζήτησης Το συνολικό αριθµό των σελίδων στις οποίες παρουσιάζονται τα αποτελέσµατα υνατότητες µετακίνησης στο σύνολο των αποτελεσµάτων της αναζήτησης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στο πάνω και στο κάτω µέρος κάθε σελίδας αποτελεσµάτων και είναι της µορφής: Βρέθηκαν 179 εγγραφές l1-50l51-100l l l Τέλος, η πλοήγηση στο σύνολο των ανακτηµένων αντικειµένων είναι εύκολη. Αυτό σηµαίνει ότι ο δικτυακός τόπος πέρα από τη δυνατότητα πρόσβασης στα ανακτηµένα αποτελέσµατα, υποστηρίζει και τη δυνατότητα επιστροφής στα αποτελέσµατα της αναζήτησης οποιαδήποτε στιγµή. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Επιστροφή στη σελίδα των αποτελεσµάτων» στο κάτω µέρος κάθε σελίδας αποτελέσµατος.

25 10. Προσβασιµότητα Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας έχει κατασκευαστεί για διάφορους τύπους φυλλοµετρητών (Internet Explorer, Mozilla κ.λ.π.). Επιπλέον, η πρόσβαση στο περιεχόµενο του δικτυακού τόπου γίνεται ανεξαρτήτως συσκευής (µέσω του ποντικιού και µέσω πληκτρολογίου). 11. Χρόνος απόκρισης του δικτυακού τόπου Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας κάνει χρήση τεχνολογιών συµπίεσης προκειµένου να βελτιστοποιήσει το χρόνο απόκρισης αυτού. Συγκεκριµένα όλα τα γραφικά του δικτυακού τόπου είναι αρχεία τύπου.gif, όλες οι εικόνες είναι αρχεία τύπου.jpeg και τα βίντεο είναι αρχεία τύπου.avi. Επίσης, τα µουσικά αποσπάσµατα που παρέχονται µέσω του δικτυακού τόπου επιτρέπουν µικρούς χρόνους απόκρισης αυτού. Η πολιτική που ακολουθείται προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η διάσπαση των µουσικών αποσπασµάτων σε επιµέρους τµήµατα είναι µικρής χρονικής διάρκειας (κατά µέσο όρο 50 δευτερολέπτων) και κατά συνέπεια µικρότερου µεγέθους.

26 Τέλος, ο δικτυακός τόπος ενηµερώνει το χρήστη για το µέγεθος του αρχείου ήχου και τις χρονικές καθυστερήσεις που εισάγει η µεταφόρτωσή του. Η δυνατότητα του χρήστη να λαµβάνει κάποιο άµεσο µήνυµα αποδοχής της επιλογής του µε ταυτόχρονη αναγγελία ότι το αποτέλεσµα της ενέργειάς του ετοιµάζεται, είναι πολύ σηµαντική. Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος παρέχει τη δυνατότητα ακύρωσης µιας µεταφόρτωσης ενός αρχείου ήχου, στην περίπτωση που αυτό είναι επιθυµητό. 12. Πολυγλωσσία Ο δικτυακός τόπος του της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας Λίλιαν Βουδούρη είναι στο σύνολό του δίγλωσσος (Ελληνικά - Αγγλικά).

27 Οι όροι που δεικνύουν τη γλώσσα κάνουν χρήση των λεκτικών χαρακτηριστικών της γλώσσας και όχι των σηµαιών. Επιπλέον, οι όροι που δεικνύουν τη γλώσσα γράφονται στη σχετική γλώσσα. Για παράδειγµα, το κουµπί επιλογής για την Αγγλική γλώσσα, λέει «English» και όχι «Αγγλικά». Τέλος, η εναλλαγή µεταξύ των γλωσσών είναι εύκολη. Ο επιλογές της γλώσσας τοποθετείται σε ορατή και σταθερή θέση (στο πάνω δεξί µέρος) σε κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου. Στην περίπτωση εναλλαγής γλώσσας, η µετάβαση από τη µια γλώσσα στην άλλη οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα. 13. Ποιότητα συνδέσµων

28 Οι σύνδεσµοι του δικτυακού τόπου είναι σαφώς κατανοητοί στην κοινότητα των χρηστών του. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη χρήση περιγραφικών και µεστών ετικετών που περιγράφουν τον προορισµό των συνδέσµων (π.χ. Μίκη Θεοδωράκη, Γεωργίου Πονηρίδη) και την αποφυγή ετικετών όπως «προηγούµενη», «επόµενη» και «περισσότερα». Επιπλέον οι σύνδεσµοι είναι άµεσα ορατοί στην κοινότητα των χρηστών του δικτυακού τόπου. Όλοι οι σύνδεσµοι χαρακτηρίζονται από τη χρήση του χρώµατος µπλε. Τέλος, ο δικτυακός τόπος αποφεύγει τη χρήση συνδέσµων προς σελίδες «υπό κατασκευή». Επίσης οι σύνδεσµοι στο σύνολό τους είναι ενεργοί και ενήµεροι. 14. Παρουσίαση Η παρουσίαση στο σύνολο του δικτυακού τόπου χαρακτηρίζεται από οµοιοµορφία και συνέπεια. Συγκεκριµένα, ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας χρησιµοποιεί ίδιες συµβάσεις και κανόνες κατά µήκος διαφορετικών σελίδων οι οποίες αφορούν στην τοποθέτηση και το στυλ των στοιχείων πλοήγησης, του επιλογέα της γλώσσας, στη χρήση των χρωµάτων, στο στυλ των επικεφαλίδων και των γραφικών, στη δοµή και το διάγραµµα των σελίδων κ.λ.π.

29 Σε ότι αφορά στα χρώµατα, ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί καλή ισορροπία χρωµάτων στο κείµενο, στους συνδέσµους, στο φόντο, στις εικόνες και σε άλλα συστατικά. Συγκεκριµένα, χρησιµοποιεί περιορισµένο αριθµό χρωµάτων ανά σελίδα και ακολουθεί τον κανόνα χρήσης µέχρι επτά χρωµάτων για παρουσίαση υλικού που περιλαµβάνει και γραφικά. Επίσης υπάρχει επαρκής αντίθεση µεταξύ των κειµένων και του χρωµατικού υποβάθρου. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη χρήση µαύρου χρώµατος για τα κείµενα σε άσπρο φόντο, που αποτελεί την τρέχουσα βέλτιστη πρακτική.

30 Τέλος, ο δικτυακός τόπος χαρακτηρίζεται από ποιότητα στην τυπογραφία των κειµένων. Τα κείµενα του δικτυακού τόπου αποφεύγουν τη χρήση της κεφαλαίας γραφής, της υπογράµµισης και της πλάγιας γραφής. Επίσης ο δικτυακός τόπος χρησιµοποιεί έντονη γραφή για να προσδώσει έµφαση µόνο σε µικρά τµήµατα πληροφορίας, ενώ το σύνολο των κειµένων του είναι στοιχισµένο στα αριστερά. 15. Αλληλεπίδραση Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας επιτρέπει την αλληλεπίδραση του µε τους χρήστες. Προς την κατεύθυνση αυτή ο δικτυακός τόπος παρέχει µηχανισµούς ανατροφοδότησης στους χρήστες, ώστε να κάνουν

31 σχολιασµούς, διορθώσεις, κριτικές και να υποβάλλουν ερωτήµατα. Στους µηχανισµούς αυτούς συµπεριλαµβάνονται: Υπηρεσία αποστολής Φόρµα επικοινωνίας µε τους χρήστες. Η φόρµα αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «Οι Ερωτήσεις σας» της ενότητας «Επικοινωνία µε τη Βιβλιοθήκη» που παρέχεται µέσω της µπάρας κύριας πλοήγησης. Συχνές ερωτήσεις: Ο δικτυακός τόπος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα ανάγνωσης προηγούµενων ερωτήσεων άλλων χρηστών και των απαντήσεων που έχουν δοθεί από τους υπευθύνους επικοινωνίας µε τη Βιβλιοθήκη. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέσω του συνδέσµου «είτε προηγούµενες Ερωτήσεις και Απαντήσεις» στο τµήµα «Οι Ερωτήσεις σας» της ενότητας «Επικοινωνία µε τη Βιβλιοθήκη».

32 Ενηµερωτικό ελτίο: Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας παρέχει τη δυνατότητα ενηµέρωσης του χρήστη, µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, για τα νέα της, τις δραστηριότητές της και τα νέα της αποκτήµατα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι:

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι: Μουσείο Μπενάκη Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας Μουσείο Μπενάκη http://www.benaki.gr Μουσείο benaki@benaki.gr Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι:

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης http://www.emst.gr/ Μουσείο protocol@emst.culture.gr Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι:

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό κόµβο «καλή πρακτική», σε σχέση µε τις επιλεγµένες περιοχές είναι: The Louvre Museum Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας The Louvre Museum http://www.louvre.fr/ http://www.louvre.org/ Μουσείο info@louvre.fr Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό

Διαβάστε περισσότερα

The state Hermitage Museum

The state Hermitage Museum The Hermitage Museum Όνοµα κόµβου URL Τοµέας Στοιχεία επικοινωνίας The state Hermitage Museum http://www.hermitagemuseum.org/ Μουσείο info@thehermitage.com Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον δικτυακό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικοί οργανισµοί

Πολιτιστικοί οργανισµοί Οι Πολιτιστικοί Οργανισµοί στο ιαδίκτυο Αρχές σχεδιασµού πολιτιστικών δικτυακών τόπων Σοφία Καραγιωργούδη Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, MSc. Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη Πολιτιστικοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ηλεκτρονικά Καταστήµατα Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ορισµός Τα Ηλεκτρονικά Καταστήµατα αποτελούν το ψηφιακό αντίστοιχο µιας επιχείρησης στο Internet που παρουσιάζει την ίδια και τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Προσβασιµότητα στους διαδικτυακούς κόµβους

Προσβασιµότητα στους διαδικτυακούς κόµβους Οι Πολιτιστικοί Οργανισµοί στο ιαδίκτυο Προσβασιµότητα και ασφάλεια στους διαδικτυακούς κόµβους Εµµανουήλ Γ. Καρατζάς Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών, MSc. Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη Προσβασιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ Για να αναζητήσετε Μαθησιακά Αντικείμενα στο Φωτόδεντρο χρησιμοποιείστε το πεδίο εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

EBSCOhost Research Databases

EBSCOhost Research Databases Η EBSCOhost είναι ένα online σύστημα αναζήτησης σε έναν αριθμό βάσεων δεδομένων, στις οποίες είναι συμβεβλημένο κάθε φορά το ίδρυμα. Διαθέτει πολύγλωσσο περιβάλλον αλληλεπίδρασης (interface) με προεπιλεγμένη

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Σχεδιασµού Συστήµατος ιεπιφάνειας - Πλοήγηση

Βασικές Αρχές Σχεδιασµού Συστήµατος ιεπιφάνειας - Πλοήγηση Βασικές Αρχές Σχεδιασµού Συστήµατος ιεπιφάνειας - Πλοήγηση ρ. Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου Περιεχόµενα Μη γραµµική επικοινωνία Μαθητευόµενου ΕΛ 1 Παράθυρο ΕΛ Πλαίσιο ιδασκαλίας Κουµπιά Πλοήγησης

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Βασ. Σοφίας 55, ΤΚ 11521 Τηλ: 210-7239770 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Ψαρρών 2, ΤΚ 10552 Τηλ: 210-5228643 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1.1. Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις 1.1.1 Εκκίνηση, Τερµατισµός, Επανεκκίνηση του Η/Υ ακολουθώντας τις κατάλληλες διαδικασίες 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση - 0 - Πίνακας Περιεχοµένων 1 Εισαγωγή.. 2 1.1 Σχολές/Τµήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του Δήμου Πετρούπολης.

Σύντομη παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του Δήμου Πετρούπολης. Σύντομη παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του Δήμου Πετρούπολης. Η νέα ιστοσελίδα σχεδιάσθηκε ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο επαφής του δήμου με τους πολίτες. Σκοπός της είναι να επικοινωνήσει

Διαβάστε περισσότερα

Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1)

Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1) International Diploma in It Skills Foundation for Young Learners Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1) Χρήση Υπολογιστή (Κωδ. AJ1.A 01) 1.1 Γενικές διαδικασίες και ρυθμίσεις 1.1.1 Βασικές λειτουργίες και ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης της Διαδικτυακής Πύλης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εγχειρίδιο Χρήσης της Διαδικτυακής Πύλης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης της Διαδικτυακής Πύλης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Έκδοση 1.0 Contents 1. Εισαγωγή... 4 2. Αρχική Σελίδα... 4 2.1 Κεφαλίδα... 5 2.1.1 Λογότυπο...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Κωδικός Πακέτου ACTA CCU/2-012 Τίτλος Πακέτου Εκπαιδευτικές Ενότητες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Χρήση Η/Υ και ιαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 6 Presentation) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 8-12 (οκτώ έως δώδεκα) ώρες σε 4-6 (τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Άδειες χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Προσβάσιμες παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην NetLibrary.

Πρόσβαση στην NetLibrary. ΝetLibrary Η δικτυακή-ηλεκτρονική βιβλιοθήκη (ΝetLibrary) μας παρέχει πρόσβαση στην συλλογή των ηλεκτρονικών βιβλίων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιλέγουμε με το δείκτη μας το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.1. Χειρισµός εγγράφων 1.1.1. ηµιουργία, Άνοιγµα, Κλείσιµο, Αποθήκευση εγγράφου 1.1.2. Αποθήκευση εγγράφου µε

Διαβάστε περισσότερα

International Diploma in IT Skills Proficiency Level

International Diploma in IT Skills Proficiency Level International Diploma in IT Skills Proficiency Level Εξεταστέα Ύλη ιεθνές Πιστοποιητικό στην Τεχνολογία των Πληροφοριών Επίπεδο Proficiency 3.2.5 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 5: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass ηµιουργία Μαθήµατος 1 Η ηµιουργία Μαθήµατος είναι η πιο σηµαντική ενέργεια του χρήστη Εκπαιδευτή στην πλατφόρµα. Ειδικότερα, για να δηµιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Διαδίκτυο Internet... 9 Κεφάλαιο 2: Υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου... 18 Κεφάλαιο 3: O φυλλομετρητής Internet Explorer... 29 Κεφάλαιο 4:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Φοιτητών Πίνακας Εικόνων Εικόνα 1.1. Εκκίνηση της διαδικασία εγγραφής...5 Εικόνα 1.2. Σελίδα εγγραφής...6 Εικόνα 1.3. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα...1 Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

1 Tο βιβλίο Ξεκίνηµα Προγράµµατα και παιχνίδια Περιεχόµενα. Ευχαριστίες... x

1 Tο βιβλίο Ξεκίνηµα Προγράµµατα και παιχνίδια Περιεχόµενα. Ευχαριστίες... x Περιεχόµενα iii Περιεχόµενα Ευχαριστίες... x 1 Tο βιβλίο... 1 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 1 Σύντοµη παρουσίαση... 2 Τι νέο υπάρχει στα Windows XP;... 4 Μερικές υποθέσεις... 5 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)...

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις. Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη 3.0. Έκδοση 1.0

Παρουσιάσεις. Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη 3.0. Έκδοση 1.0 Παρουσιάσεις Προχωρημένο Επίπεδο Εξεταστέα Ύλη 3.0 Έκδοση 1.0 Copyright 1997-2018 Ίδρυμα ECDL Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή εν όλω ή εν μέρει του παρόντος σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρµογής Γραµµατειών Περιεχόμενα Πίνακας Εικόνων...3 1. Είσοδος στο σύστημα...5 2. Στοιχεία Γραμματείας...9 3. Μεταπτυχιακά Προγράμματα...

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger Δημιουργία ιστολογίου 1. Ανοίξτε το φυλλομετρητή Google Chrome, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων τη διεύθυνση www.blogger.com και πατήστε

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό (Software) 23 Ιστορική Εξέλιξη

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό (Software) 23 Ιστορική Εξέλιξη Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Μαθαίνετε Εύκολα Microsoft Office 2003 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Περιγραφή και επεξήγηση της χρήσης του χώρου διαχείρισης της ιστοσελίδας για τους καλλιτέχνες 1 Περιεχόμενα Είσοδος στο χώρο διαχείρισης...3 Επεξεργασία της σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση στον Ιστό. Πληκτρολόγηση του URL: στο πλαίσιο αναζήτησης του Mozilla Firefox. Enter ή κλικ στο Αναζήτηση

Αναζήτηση στον Ιστό. Πληκτρολόγηση του URL:  στο πλαίσιο αναζήτησης του Mozilla Firefox. Enter ή κλικ στο Αναζήτηση Αναζήτηση στον Ιστό Χρήση μιας μηχανής αναζήτησης Επιλογή συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης Είναι συχνό το φαινόμενο να θέλει ο χρήστης να εντοπίσει πληροφορίες στο διαδίκτυο και να μην ξέρει που να κοιτάξει.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE Περιεχόμενα ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή... 2 Λειτουργίες εφαρμογής υπολογισμού διαδρομής... 2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Επιλογή Υποβάθρου... 4 Εύρεση Διαδρομής... 4 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ 3: «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιµετώπισης φαινοµένων της Σχολικής Βίας και Eκφοβισµού»

ΔΡΑΣΗ 3: «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιµετώπισης φαινοµένων της Σχολικής Βίας και Eκφοβισµού» «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιµετώπισης φαινοµένων της Σχολικής Βίας και Eκφοβισµού» ΔΡΑΣΗ 3: Ενηµέρωση- επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη διάγνωση, πρόληψη και αντιµετώπιση των φαινοµένων

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στον δικτυακό τόπο

Είσοδος στον δικτυακό τόπο Συνοπτικός οδηγός ανάρτησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+ στο δικτυακό τόπο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περ/κής Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κρήτης Είσοδος στον δικτυακό τόπο Για να εισέλθετε στον δικτυακό

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Υ2 Θέµατα πνευµατικών δικαιωµάτων Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ -Για τους Φοιτητές- Έκδοση 1.2 Οκτώβριος 2015 Υπεύθυνος Σύνταξης: Χρήστος Λάζαρης (lazaris@aueb.gr) Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 4.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2003 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Εγχειρίδιο λογισμικού 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ...3 ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ...4 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ...5 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗ...6 ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Ιστοσελίδας. Newsletter. Νέα και Ανακοινώσεις 12/07/05 1/5. Υπηρεσίες που προτείνονται για την ιστοσελίδα:

Θέματα Ιστοσελίδας. Newsletter. Νέα και Ανακοινώσεις 12/07/05 1/5. Υπηρεσίες που προτείνονται για την ιστοσελίδα: 12/07/05 1/5 Υπηρεσίες που προτείνονται για την ιστοσελίδα: Θέματα Ιστοσελίδας Newsletter Αυτόματη αποστολή σε εγγεγραμμένους χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Α) με γενικά θέματα: Υπογραφή ΣΣΕ Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Web-TMS Web Thesaurus Management System

Web-TMS Web Thesaurus Management System Web-TMS Web Thesaurus Management System Περιγραφή Συστήματος Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Ινστιτούτο Πληροφορικής Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης K&I LMS User Manual. Για γονείς

Εγχειρίδιο Χρήσης K&I LMS User Manual. Για γονείς Εγχειρίδιο Χρήσης K&I LMS User Manual Για γονείς Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 2 2. Επεξήγηση Διεπαφής Χρήστη... 2 2.1 Μπάρα Πλοήγησης... 2 2.2 Δομικά Στοιχεία... 2 2.3 Ο HTML κειμενογράφος... 2 3. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

SilverPlatter WebSPIRS 4.1.

SilverPlatter WebSPIRS 4.1. WebSPIRS 4.1. Η υπηρεσία WebSPIRS από τη SilverPlatter αποτελεί ένα φιλικό εργαλείο πρόσβασης και αναζήτησης σε περιεχόμενα βάσεων δεδομένων. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Σύνδεση από την Εταιρική Ιστοσελίδα... 1 Εταιρικό Ιστολόγιο... 3 Πύλη Ηλεκτρονικού Εµπορίου... 5 Στοιχεία Λογαριασµού Χρήστη... 11

Περιεχόµενα Σύνδεση από την Εταιρική Ιστοσελίδα... 1 Εταιρικό Ιστολόγιο... 3 Πύλη Ηλεκτρονικού Εµπορίου... 5 Στοιχεία Λογαριασµού Χρήστη... 11 Έκδοση 1 MEDICAL GROUP ΚΑΒΑΛΑΣ Ι.Κ.Ε. Εταιρικό Ιστολό λόγιο και Πύλη ιαδικτυακού Εµπορίου Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Κ Τ Ι Κ Ο Υ Λ Ι Κ Ο www.mediclagroup.g Πέτρος Πιστοφίδης Κουντουριώτου 9 Καβάλα 65302 Τηλ: 2510

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστολόγιου

Κατασκευή Ιστολόγιου Κατασκευή Ιστολόγιου Τι είναι το ιστολόγιο Τα blog είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες που ανανεώνονται τακτικά συνήθως σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Το µάθηµα Ψηφιακές Βιβλιοθήκες

Το µάθηµα Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Το µάθηµα Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Σαράντος Καπιδάκης Επικοινωνία Σαράντος Καπιδάκης Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής ηµοσίευσης sarantos@ionio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Σύρος, 26-28 Ιουνίου 2015 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 Windows 8.1 1.1 Βασικές Έννοιες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Εισαγωγή 19 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 20 Κατηγορίες Υπολογιστών 21 Κύρια μέρη ενός Προσωπικού Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft POWERPOINT Περιεχόμενα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Ανάπτυξη Μιας Παρουσίασης 3 Κείμενο 4 Γραφήματα 5 Γραφικά Αντικείμενα Εργασία με παρουσιάσεις και αποθήκευση σε διάφορες μορφές αρχείων.

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Σχεδιασμός Παρουσίασης

Microsoft POWERPOINT ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Σχεδιασμός Παρουσίασης Microsoft POWERPOINT Περιεχόμενα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 1 Σχεδιασμός Παρουσίασης 2 Υποδείγματα Διαφανειών και Πρότυπα 3 Γραφικά Αντικείμενα 4 Γραφήματα και Διαγράμματα 5 Πολυμέσα 6 Βελτίωση Παραγωγικότητας 7 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6 Παρουσιάσεις

Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 4.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2003 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Π.ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ Κ.ΛΙΟΔΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» δ.τ. «INFOΔΗΜ»

ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Π.ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ Κ.ΛΙΟΔΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» δ.τ. «INFOΔΗΜ» ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Π.ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ Κ.ΛΙΟΔΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» δ.τ. «INFOΔΗΜ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΝΤΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1ου ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το συγκεκριµένο έντυπο έχει δηµιουργηθεί για την αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία

Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης στο ΠΕΡΙΛΗΨΗ σύστημα Ερευνητικού Αποθετηρίου CRIS ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2016 Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεχειριστήριο (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Τηλεχειριστήριο (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Τηλεχειριστήριο (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ-24γ Εγχειρίδιο Χρήσης Δ.Δ.Π. Του Δήμου Αιγάλεω

ΠΑ-24γ Εγχειρίδιο Χρήσης Δ.Δ.Π. Του Δήμου Αιγάλεω ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΠΑ-24γ Εγχειρίδιο Χρήσης Δ.Δ.Π. Του Δήμου Αιγάλεω Έκδοση 1.0 12 Ιανουαρίου 2009 ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ : 25978/04.08.2008 ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΥ : Προσαρμογή, Ανάπτυξη, Έλεγχος και Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΛΤΙΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΛΤΙΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΛΤΙΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ Εγχειρίδιο Εφαρµογής Φοιτητών 1 Από το ακαδηµαϊκό έτος 2011-12 οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας θα παραλαµβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α Δομή και λειτουργία προσωπικού υπολογιστή...11 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Β Δομή και χρήση λειτουργικών συστημάτων DOS, UNIX και λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 3 Word Processing) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 14-20 (δεκατέσσερις έως είκοσι)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εγχειρίδιο για την ενημέρωση του κόμβου «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» μέσω του http://odysseusbo.culture.gr/ Αικ. Χαμπούρη Ιωαννίδου ΜΑ ΜSc, Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Μάρκος Ν. ενδρινός Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ-Α Microsoft Office Power Point 2003

ρ. Μάρκος Ν. ενδρινός Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ-Α Microsoft Office Power Point 2003 ρ. Μάρκος Ν. ενδρινός Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ-Α Microsoft Office Power Point 2003 8-10 Νοεµβρίου 2010 1 1. PowerPoint. Ενας επεξεργαστής παρουσιάσεων. Το PowerPoint είναι ένα πρόγραµµα, ίσως όχι τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων.

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων. Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων http://schoolpress.sch.gr Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Έκδοση 1.0 Ιανουάριος 2013 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 4 Spreadsheets) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 10-14 (δέκα έως δεκατέσσερις) ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μόλις ξεκινάμε το παιχνίδι είναι μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα βίντεο με τα οποία μπορούμε να εξασκηθούμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Εκπαιδευτικής Εφαρμογής Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων. Πριν την εγκατάσταση... 3. Ελάχιστες απαιτήσεις σε εξοπλισμό... 3 2. Εγκατάσταση... 4

Διαβάστε περισσότερα

Π ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Π ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Π.6.4.4. ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψηφιακή Μουσική Βιβλιοθήκη... 2 1. Εισαγωγή... 2 2. Πρόσβαση... 3 3. Περιεχόμενο... 5 4. Λειτουργικές προδιαγραφές Αναζήτηση... 6 1 Ψηφιακη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 2 Using the Computer and Managing Files) Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης Συνολική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα... - 1 - Εισαγωγή... - 2 - Σηµείο πρόσβασης και αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών. του Συµβουλίου ιοίκησης. στο ΤΕΙ Αθήνας

Ο ΗΓΙΕΣ για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών. του Συµβουλίου ιοίκησης. στο ΤΕΙ Αθήνας Ο ΗΓΙΕΣ για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών του Συµβουλίου ιοίκησης στο ΤΕΙ Αθήνας «Έχουν ληφθεί όλα τα πρόσφορα µέτρα ώστε η διαδικασία να εκτελείται µε υψηλό επίπεδο διαφάνειας και µε στόχο τη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε στη

Διαβάστε περισσότερα

Certified Computer Expert (CCE)

Certified Computer Expert (CCE) Certified Computer Expert (CCE) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοίχιση ΚΑΔ και Αυτόματη Αποστολή Αρχείου νέων ΚΑΔ

Αντιστοίχιση ΚΑΔ και Αυτόματη Αποστολή Αρχείου νέων ΚΑΔ Αντιστοίχιση ΚΑΔ και Αυτόματη Αποστολή Αρχείου νέων ΚΑΔ 1. Μετάβαση στο menu Αρχείο για έναρξη της λειτουργίας Αντιστοίχισης Κ.Α.Δ. Για την αντιστοίχιση των Κ.Α.Δ. του 1997 με τους Κ.Α.Δ. του 2008 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με κοινές εργασίες. Γρήγορα αποτελέσματα σειρά

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με κοινές εργασίες. Γρήγορα αποτελέσματα σειρά Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με κοινές εργασίες. Γρήγορα αποτελέσματα σειρά 2 Microsoft Dynamics CRM 2013 & Microsoft Dynamics CRM Online Φθινόπωρο 13 Πρώτα, θα χρειαστεί

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ 23 Γενιές

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ 23 Γενιές Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Μαθαίνετε Εύκολα MS OFFICE 2007 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσεως Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστοριών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ)

Οδηγίες Χρήσεως Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστοριών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) Οδηγίες Χρήσεως Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστοριών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) http://multimia-library.prosvasimo.gr Στον παρόν οδηγό μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τις δυνατότητες, τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 2 1.1. Κοινά Στοιχεία User Interface... 3 1.2. Σχέση δικαιωμάτων με User Interface... 4 1.3. Διαθέσιμα εργαλεία του περιβάλλοντος λειτουργίας (GUI)... 4 1.4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ . 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΕΣ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ Πλοήγηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας...4 Πλοήγηση σε µια ιστοσελίδα...5 Άνοιγµα µιας σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγή στην Πληροφορική

1 Εισαγωγή στην Πληροφορική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 17 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 18 Υλικό Λογισµικό 19 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυµέσα Οδηγός χρήσης

Πολυµέσα Οδηγός χρήσης Πολυµέσα Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 15 Ιστορική Ανασκόπηση 16 Γενιές Υπολογιστών 20 Κατηγορίες Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Ρόδου, Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών. Εγχειρίδιο χρήσης Διαδικτυακής Εφαρμογής της Δ/ΝΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Δήμος Ρόδου, Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών. Εγχειρίδιο χρήσης Διαδικτυακής Εφαρμογής της Δ/ΝΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δήμος Ρόδου, Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Εγχειρίδιο χρήσης Διαδικτυακής Εφαρμογής της Δ/ΝΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τμήμα Διαχείρισης Εξοπλισμού ΤΠΕ και Πληροφοριακών Συστημάτων Πληροφορίες: Ντρίτσος

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά" Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access...

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο µε µια µατιά Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access... Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά"...13 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 16 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)... 16 2 Εισαγωγή στη Microsoft

Διαβάστε περισσότερα