Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΎΣ ΧΡΌΝΟΥΣ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΎΣ ΧΡΌΝΟΥΣ:"

Transcript

1 Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΎΣ ΧΡΌΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ ΣΌΦΙΑ ΚΡΕΜΥΔΗ-ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος/ΕΙΕ* Σε διάστημα διακοσίων περίπου ετών, από τις αρχές του 2ου έως τα τέλη του Ιου προχριστιανικού αιώνα, τα ελληνιστικά Βασίλεια που διαδέχθηκαν τη βραχύβια αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου στον ελληνικό χώρο και την Ανατολή προσαρτήθηκαν σταδιακά στο Ρωμαϊκό κράτος και μετατράπηκαν σε Επαρχίες του. Η εδαφική επέκταση της Ρώμης οδήγησε αναπόφευκτα στην κατάλυση της Ρωμαϊκής δημοκρατίας και στη δημιουργία της αυτοκρατορίας, με την επιβολή του μοναρχικού πολιτεύματος από τον Οκταβιανό, θετό γιο του Καίσαρα. Ο Οκταβιανός κατόρθωσε να επικρατήσει του Αντωνίου, ιδιοποιήθηκε τον τίτλο του Αυγούστου, δηλαδή Σεβαστού, και ως μονάρχης με αυξημένες αρμοδιότητες αναδιοργάνωσε το κράτος και τη διοίκηση των Επαρχιών. Η στρατιωτική επέκταση της Ρώμης έγινε πολύ γρήγορα αισθητή στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καθώς ο οικονομικός έλεγχος και η εκμετάλλευση των νέων Επαρχιών πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Οι δημοκρατικοί θεσμοί των πόλεων, στους οποίους είχε βασιστεί ο ελληνικός κόσμος, αποδυναμώθηκαν και η πολιτική ισχύς περιορίστηκε στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. Οι πολεμικές αποζημιώσεις, οι έκτακτες εισφορές, η απομύζηση των οικονομικών πόρων κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων στρατιωτικών αναμετρήσεων στα χρόνια της Δημοκρατίας, καθώς και ο περιορισμός του εμπορίου εξασθένησαν τις ελληνικές πόλεις, με αποτέλεσμα η οικονομική επιβάρυνση που απαιτούσε η ανάληψη αξιωμάτων να είναι πλέον απαγορευτική για το μεγαλύτερο μέρος των ντόπιων πληθυσμών 1. * Μια πρώτη μορφή του παρακάτω κειμένου διάβασε η συνάδελφος κυρία Αντιγόνη Ζουρνατζή την οποία και ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις της. 1. Για την πολιτική ιστορία της όψιμης ελληνιστικής περιόδου μπορεί κανείς να συμβουλευθεί τον Ε. Will, Histoire politique du monde hellénistique, Nancy , τ. 2. Για τις σχέσεις του ελληνισμού με την ανερχόμενη Ρώμη βλέπε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των E.S. Gruen, The Hellenistic World and the Coming of Rome, Berkley 1986 και J.-L. Ferrary, Philhellénisme et impérialisme: aspects idéologiques de la conquête romaine du monde hellénistique de la seconde guerre de la Macédoine à la guerre contre Mithridate, BEFAR 271, Rome 1988.

2 -48- Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ή Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ή ΤΗΣ Ν Ο Μ Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Ή Σ Μ Ο Ν Ά Δ Α Σ Σ Τ Η Ν Ε Λ Λ Ά Δ Α Εικ. 1: ΤΕΤΡΑΔΡΑΧΜΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε: Κεφαλή Αθηνάς Ο: Γλαύκα πάνω σε αμφορέα Α-ΘΕ, ονόματα αρχόντων Όλη η παράσταση μέσα σε στεφάνι δάφνης Υπό αυτές τις συνθήκες, η πληθωρική νομισματοκοπία που είχαν να επιδείξουν οι ελληνικές πόλεις στα κλασικά και πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, ήταν φυσικό να ατονήσει 2. Μοναδική εξαίρεση στον ελλαδικό χώρο αποτέλεσε η Αθήνα, η οποία με την υποστήριξη και την ενίσχυση της Ρώμης έθεσε σε κυκλοφορία ένα ανανεωμένο νόμισμα, γνωστό από την αρχαιότητα ως 'στεφανηφόρον' λόγω του στεφάνου δάφνης που περιέβαλε πλέον την καθιερωμένη παράσταση της γλαύκας στην οπίσθια όψη (εικ. 1). Τα 2. Το Βιβλίο του Ad. Giovannini, Rome et la circulation monétaire en Grèce au 2e siècle av. J.-C, Basel 1978, παρότι παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι σε πολλά σημεία ξεπερασμένο. Γενικά για την περίοδο αυτή: Μ. Crawford, Coinage and Money under the Roman Republic, London A.M. Burnett, M.H. Crawford (eds), The Coinage of the Roman World in the Late Republic, BAR 326 (1987).

3 -49- Ol ΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 'στεφανηφόρα' τετράδραχμα κυκλοφόρησαν ευρέως στις αγορές της Ανατολής και αποτέλεσαν το μοναδικό διεθνές ελληνικό νόμισμα έως τα μέσα περίπου του Ιου αι. π.χ. 3. Οι υπόλοιπες ελληνικές πόλεις ή τα Κοινά που συνέχισαν τη νομισματική τους παραγωγή στους όψιμους ελληνιστικούς χρόνους περιορίστηκαν σε μικρές κοπές με τοπική εμβέλεια. Πρόσφατες μελέτες εξάλλου έχουν δείξει πως, σε πολλές περιπτώσεις, οι κοπές αυτές είχαν ως κύριο στόχο τη χρηματοδότηση των πολεμικών αναμετρήσεων των Ρωμαίων στρατηγών, και κατά κύριο λόγο του πολέμου του Σύλλα με τον Μιθριδάτη 4. Η κατάκτηση του ελληνιστικού κόσμου από τους Ρωμαίους είχε ως φυσική συνέπεια τη σταδιακή εισαγωγή του δηναρίου στις αγορές της Ανατολής όπου κυκλοφόρησε ως ισοδύναμο της αττικής δραχμής. Το δηνάριο εισέρρευσε από τη Δύση τόσο μέσω του εμπορίου όσο και μέσω του Ρωμαϊκού διοικητικού μηχανισμού που το χρησιμοποίησε για τη μισθοδοσία του στρατού που στάθμευε στις Επαρχίες και φύλασσε τα σύνορα. Στα τέλη του Ιου αι. π.χ. το δηνάριο είχε ήδη κυριαρχήσει στις αγορές της Μεσογείου και η πολιτική του Αυγούστου συντέλεσε καθοριστικά στην οριστική καθιέρωση του. Ο Αύγουστος κατόρθωσε να καταστήσει το ρωμαϊκό νόμισμα ελκυστικό και εξαιρετικά ανταγωνιστικό, αυξάνοντας την περιεκτικότητα των αργυρών και χρυσών υποδιαιρέσεων σε πολύτιμο μέταλλο και αναμορφώνοντας τις χάλκινες κοπές. Η πλήρης όμως αντικατάσταση των τοπικών αργυρών κοπών από το δηνάριο και η καθολική επικράτηση του στο έδαφος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πραγματοποιήθηκαν σταδιακά και με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε περιοχή. Η οικονομική ευρωστία των Επαρχιών και η δύναμη συνέχισης των τοπικών παραδόσεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Στις πλούσιες και πολυάνθρωπες επαρχίες της Ασίας και της Αιγύπτου για παράδειγμα, παρά την ολοένα αυξανόμενη παρουσία του δηναρίου, αργυρές κοπές που ακολουθούσαν τοπικούς σταθμητικούς κανόνες συνέχισαν να παράγονται κατά τους δύο πρώτους αιώνες της αυτοκρατορίας. Οι κοπές αυτές έφεραν το πορτραίτο του αυτοκράτορα και ήταν πάντοτε συμβατές και εύκολα ανταλλάξιμες με το ρωμαϊκό νόμισμα. Η δραχμή του Κοινού των Λυκείων, για παράδειγμα, καθώς και το αλεξανδρινό τετράδραχμο ισοδυναμούσαν με ένα δηνάριο ενώ το κιστοφορικό τετράδραχ- 3. Για τη χρήση του όρου 'αργύριον στεφανηφόρον' σης επιγραφές: L. Robert, 'Les drachmes du Stéphanéphore à Athènes', Études de numismatique grecque, Paris, 1951, σσ και του ιδίου, 'L'argent d'athènes stéphanéphore', RN 1977, σσ H Βασική νομισματική μελέτη είναι της M. Thompson, The New Style Silver Coinage ofathens, N. York 1961, αλλά η χρονολόγηση που πρότεινε έχει πλέον αναθεωρηθεί. Συγκεντρωμένη νεότερη βιβλιογραφία για το θέμα της χρονολόγησης: I. Touratsoglou, The Coin Circulation in Ancient Macedonia, Athens 1993, σσ. 20, σημ J. Warren, 'The Achaian League, Sparta, Lucullus: Some Late Hellenistic Coinages', στον τόμο: Χαρακτήρ, Αφιέρωμα στην Μάντω Οικσνομίδου, Αθήνα 1996,σσ

4 -50- Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ή Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ή Τ Η Σ Ν Ο Μ Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Ή Σ Μ Ο Ν Ά Δ Α Σ Σ Τ Η Ν Ε Λ Λ Ά Δ Α μο της Μ. Ασίας ανταλλάσσονταν με τρία. Τα αργυρά αυτά νομίσματα κυκλοφορούσαν στο εμπόριο παράλληλα με τα δηνάρια και γίνονταν δεκτά από τη ρωμαϊκή διοίκηση για την είσπραξη φόρων. Η επιβίωση των αργυρών τοπικών κοπών των πλουσιότερων επαρχιών επέτρεπε τη συνέχιση των τοπικών παραδόσεων υπό ρωμαϊκό έλεγχο και ταυτοχρόνως Βοηθούσε την κεντρική εξουσία να εξοικονομήσει πόρους. Ως συμπλήρωμα των αργυρών κοπών επιβίωσαν και οι χάλκινες ελληνικές υποδιαιρέσεις, όπως οι οβολοί, οι χαλκοί, τα τρίχαλκα και τα τετράχαλκα. Και σε αυτές τις επαρχίες όμως η πολυμορφία αντικαταστάθηκε σταδιακά από την ομοιογένεια και οι ρωμαϊκές υποδιαιρέσεις επικράτησαν σε όλη την αυτοκρατορία 5. Μια επιγραφή του 2ου μ.χ. αιώνα από τη Σμύρνη, όπου αναφέρεται πως το ναύλο για τη διέλευση ενός πορθμού μετατράπηκε από 2 οβολούς σε 2 ασσάρια, αποτυπώνει πολύ χαρακτηριστικά αυτή τη μεταβολή^. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ανατολή, στις Ε παρχίες της Αχαΐας και της Μακεδονίας, το δηνάριο επιβλήθηκε οριστικά παράλληλα με την ίδρυση της αυτοκρατορίας. Απελευθερωτικές επιγραφές από τη Θεσσαλία τεκμηριώνουν την ύπαρξη μιας αυτοκρατορικής εντολής της εποχής του Αυγούστου που καθιέρωνε την ισοτιμία με την οποία ο τοπικός φόρος των 15 αργυρών Θεσσαλικών στατήρων μετατρέπονταν σε δηνάρια?. Στη Μακεδονία, που αποτελεί και το κύριο θέμα της σημερινής παρουσίασης, οι αργυρές κοπές διεκόπησαν με τη μετατροπή της περιοχής σε ρωμαϊκή Επαρχία το 148 π.χ. 8 και η αγορά κατακλύστηκε από αθηναϊκά τετράδραχμα. Αλλά μερικά χρόνια αργότερα, στις αρχές του Ιου π.χ. αιώνα, η ρωμαϊκή διοίκηση της Επαρχίας αναγκάστηκε να κόψει ένα νέο αργυρό νόμισμα για να αντιμετωπίσει πολεμικές, κυρίως, ανάγκες και συγκεκριμένα για να εξαγοράσει την ουδετερότητα των φιλοπόλεμων θρακικών φύλων την κρίσιμη περίοδο των συγκρούσεων με τον Μιθριδάτη. Τα νομίσματα αυτά, μια από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δίγλωσσων κοπών, έφεραν την επιγραφή ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ στην εμπρόσθια όψη και το όνομα του Ρωμαίου ταμία AESILLAS Q(uaestor) στην οπίσθια 9 (εικ. 2). Τόσο τα αθηναϊκά τετράδραχμα όσο και αυτά του Aesilla σταμάτησαν να παράγονται γύρω στα μέσα 5. Για την επιβίωση των ελληνικών υποδιαιρέσεων και τη σχέση τους με τις ρωμαϊκές: C. Howgego, Greek Imperial CountermarL, London 1985, σο , Κ. Harl, Coinage in the Roman Economy, 300 BC to AD 700, Baltimore 1996, σσ IGRIV, D. Klose, Die Münzprägung von Smyrna in der Römischen Kaiserzeit, Berlin 1987, σ Για πρόσφατη συζήτηση των επιγραφών αυτών βλ. Β. Helly, 'Le diôrthoma d'auguste fixant la conversion des statères thessaliens en deniers. Une situation de "passage à la monnaie unique" ', Topòi 7 (1997), σσ Για την Επαρχία της Μακεδονίας: F. Papazoglou, 'Quelques aspects de l'histoire de la province de Macédoine', ANRW7,1, 2, σσ RA. Bauslaugh, Silver Coinage with the Types ofaesillas the Quaestor, New York 2000.

5 51 Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΎΣ του Ιου π.χ. αιώνα, και το μοναδικό αργυρό νόμισμα που κυκλοφορούσε πλέον στη Μακεδονία ήταν το δηνάριο10. Με την οριστική επικράτηση του δηναρίου στα χρόνια της αυτοκρατορίας η νομισματική παραγωγή της Μακεδονίας περιορίστηκε στις χάλκινες κοπές των πόλεων και του Μακεδόνικου Κοινού, που εξυ πηρετούσαν τις περιορισμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας 11. Η Θεσσαλονίκη (εικ. 3) και ΧΡΌΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ Εικ. 2 : ΤΕΤΡΑΑΡΑΧΜΟ ΑΙΣΥΛΛΑ Ε: Κεφαλή Αλεξάνδρου, ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Ο: Ρόπαλο, cista (='χρηματοκιβώτιο') και sella curulis (='επίσημο κάθισμα') του ταμία AESILLAS Q(UAESTOR) Touratsoglou, The Coin Circulation in Ancient Macedonia, Athens 1993, niv. Ila. 11. Για τις πόλεις της Μακεδονίας στους ρωμαϊκούς χρόνους: F. Papazoglou, Les villes de Macédoine à l'époque romaine, BCH Suppl. 16, Athènes Γενικά για τη νομισματοκοπία τους: Η. Gaebler, Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, Berlin 1906, τ. 3, 1 (στο εξής: AMNG, III, 1) και Berlin 1932, τ. 3, 2 (στο εξής: AMNG, III, 2), καθώς και Α. Burnett, M. Amandry, Père P. Ripollès, Roman Provincial Coinage, τ. 1, London-Paris 1992 (στο εξής: RPCÏ), Α. Burnett, Μ. Amandry, I. Carradice, Roman Provincial Coinage, τ. II, London-Paris 1999 (στο εξής: RPC II). Ειδικότερες μελέτες περιλαμβάνουν: Η.

6 Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ή Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ή Τ Η Σ Ν Ο Μ Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Ή Σ Μ Ο Ν Ά Δ Α Σ Σ Τ Η Ν Ε Λ Λ Ά Δ Α Εικ. 3: ΑΣΣΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε: Προτομή Καρακάλλα με δάφνινο στεφάνι ΑΥ Κ Μ ΑΥΡ ΑΝΤΩΝΙΝΟΣ Ο: Νίκη που κρατά στεφάνι και κλαδί δάφνης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ η Αμφίπολη, που είχαν ήδη από την εποχή του Φιλίππου Ε' δική τους 'αυτόνομη' νομισματική παραγωγή, υπήρξαν και τα σημαντικότερα νομισματοκοπεία των αυτοκρατορικών χρόνων. Οι πόλεις αυτές διατήρησαν ένα προνομιακό πολιτικό και φορολογικό καθεστώς στα χρόνια της ρωμαιοκρατίας, κατακτώντας τον τίτλο της 'civitas libera'^2, ενώ η Έδεσσα, μια πόλη με λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς απέναντι στη Ρώμη, έκοψε για πρώτη φορά νόμισμα την εποχή του Αυγούστου (εικ. 4). Η παλαιά λαμπρή πρωτεύουσα του Μακεδόνικου Βασιλείου, γενέτειρα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, η Πέλλα, είχε σχε- Gaebler, 'Zur Münzkunde Makedoniens, IV Makedonien in der Kaiserzeit' ZfN 24 (1904), σσ Touratsoglou, Die Münzstätte von Thessalonike in der römischen Kaiserzeit, Berlin Σ. Κρεμύδη-Σισιλιάνου, Η Νομισματοκοπία της Ρωμαϊκής αποικίας του Δίου, Αθήνα Ε. Papaefthymiou, Édessa de Macédoine. Étude historique et numismatique, Athènes Πλίνιος, IV, 36, 38.

7 53 - Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙ ΟΥΣ ΧΡΌΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ δόν εγκαταλειφθεί τον Ιο π.χ. αιώνα. Οι διαθέσιμες γαίες ώθησαν τον Αύγουστο να στείλει στην περιοχή αποίκους για μόνιμη εγκατάσταση και αυτοί έκτισαν μια νέα πόλη σε πολύ μικρή απόσταση από την ελληνιστική. Η νέα αυτή πόλη ονομάστηκε colonia Pellensis και έκοψε νομίσματα με λατινικές επιγραφές. Νομίσματα έκοψαν και οι υπόλοιπες ρωμαϊκές αποικίες της Μακεδονίας, οι Φίλιπποι, η Κασσάνδρεια και το Δίον, κέντρα που λειτούργησαν ως εστίες εκρωμαϊσμού, καθώς μετεμφύτευσαν τη λατινική γλώσσα και τους ρωμαϊκούς πολιτικούς θεσμούς στην περιοχή. Μέσα στα γεωγραφικά όρια της Επαρχίας της Μακεδονίας βρίσκονταν και μια πόλη με ιδιότυπο καθεστώς στα αυτοκρατορικά χρόνια, οι ΣτόΒοι. Αυτή ανήκε στην κατηγορία των municipia, τίτλος που χαρακτήριζε ορισμένες πόλεις που θεωρούνταν ρωμαϊκές, αλ- Εικ. 4: ΑΣΣΑΡΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ Ε: Προτομή Μακρινού με δάφνινο οτεφάνι Μ ΟΠΕΛ ΣΕΥ ΜΑΚΡΕΙΝΟΣ Ο: Η πόλη της Έδεοσας στεφανώνει την καθιστή Ρώμη ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ

8 -54- Η ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΤΗΣ Ν Ο Μ Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Ή Σ ΜΟΝΆΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ Εικ. 5: ΑΣΣΑΡΙΟ ΣΤΟΒΩΝ Ε: Κεφαλή Σεπτιμίου Σεβήρου με δάφνινο στεφάνι SEVERUS PIÙ AUGU Ο: Νίκη που κρατά οτεφάνι και κλαδί δάφνης MUNICIPI [UM] STOBE[NSIS] λά δεν ήταν αποικίες. Όπως και οι αποικίες έτσι και το municipium Stobensis έκοψε νομίσματα με λατινικές επιγραφές (εικ. 5). Όλες οι παραπάνω πόλεις, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, παρήγαγαν χάλκινα νομίσματα που ακολουθούσαν το ρωμαϊκό νομισματικό σύστημα και στη Μακεδονία, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνόφωνο κόσμο, η Βασική ρωμαϊκή χάλκινη υποδιαίρεση as ονομάστηκε ασσάριο 1^. Λίγα μόλις χρόνια μετά την επικράτηση του Αυγούστου, τα τοπικά νομισματοκοπεία, τόσο στη Μακεδονία όσο και στις υπόλοιπες Επαρχίες, υιοθέ- 13. Ο όρος 'ασσάριον' μνημονεύεται σε επιγραφές της Μακεδονίας από τη Δερρίοπο {CRAI 1939, σσ Α, στ. 9-12, Β, στ. 8-11) και τη Βέροια {ΕΚΜ, Ι, αρ. 7, στ. 32).

9 Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΌ -55- ΣΧΡΌΝΟΥΣ: TOΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑΤΗΣΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ τησαν το πορτραίτο του αυτοκράτορα στην μπροστινή όψη των χάλκινων νομισμάτων τους. Κατά πόσο η ενέργεια αυτή ήταν το αποτέλεσμα άνωθεν εντολής ή αποτελούσε πρωτοβουλία των πόλεων που έσπευδαν να μιμηθούν τη Ρώμη και να διακηρύξουν την υπακοή τους προς τον νέο μονάρχη, δεν είναι γνωστό. Αλλά γεγονός παραμένει πως ενώ το πορτραίτο επικράτησε στην μπροστινή όψη των ασσαρίων, απουσίαζε συχνά από τις μικρότερες υποδιαιρέσεις (εικ. 6). Ο κανόνας άρα δεν ήταν απόλυτος. Η επιλογή των οπισθοτύπων που υιοθέτησαν οι πόλεις μάς επιτρέπει να ανιχνεύσουμε την επίσημη πολιτική τους απέναντι στη Ρώμη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παλαιότερες παραδόσεις τροποποιήθηκαν και μετεξελίχθηκαν στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας πραγματικότητας. Για τις αποικίες ειδικότερα, η νομισματική εικονογραφία αποτελεί συχνά μοναδικό τεκμήριο για την προέλευση των αποίκων καθώς και για την πολιτική τους απέναντι στο ντόπιο στοιχείο. Η παρουσία των στρατιωτικών λαβάρων σε νομίσματα των Φιλίππων 14 και της Κασσάνδρειας 15 υποδεικνύει κάτι που δεν παραδίδουν οι φιλολογικές μαρτυρίες, ότι δηλαδή οι πόλεις αυτές αποικίστηκαν από στρατιωτικούς. Η επιγραφή DIANA BAPHYRIA σε νομίσματα της αποικίας του Δίου με παράσταση Αρτέμιδος 16 είναι ενδεικτική της πολιτικής προβολής και ενσωμάτωσης τοπικών λατρειών. Το επίθετο Βαφυρία μνημονεύει θεότητα που λατρευόταν στις εκβολές του ποταμού Βαφύρα, το ιερό της οποίας έχει βρεθεί στις πρόσφατες ανασκαφές 17. Ιδιαίτερα κατά τα πρώτα αυτοκρατορικά χρόνια, τα εικονογραφικά δάνεια από τη Ρώμη αλλά και η επίδειξη νομιμοφροσύνης προς τον αυτοκράτορα και την οικογένεια του χαρακτηρίζουν τις επιλογές των μακεδόνικων πόλεων. Η προσωπική νίκη του Αυγούστου στη ναυμαχία του Ακτίου που έθεσε και τη βάση για τη μονοκρατορία του μνημονεύεται τόσο σε νομίσματα της Θεσσαλονίκης 18 όσο και της Πέλλας 19 ενώ γλυπτό σύμπλεγμα που απεικονίζει τον Αύγουστο να στεφανώνεται από τον θεοποιημένο Καίσαρα απαντά αυτούσιο σε κοπές της Αμφίπολης 20 και των Φιλίππων 21. Η αυτοκρατορική λατρεία διαδόθηκε πολύ 14. RPCI, RPCI, RPCI, Δ. Παντερμαλή, Δίον. Η Ανακάλυψη, Αθήνα 1999, σσ RPCI, RPCI, RPCI, RPCI, 1650, 1653,1655. RPCII,

10 -56- Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ή Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ή ΤΗΣ Ν Ο Μ Ι Σ ΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΆΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ Εικ. 6: ΗΜΙΑΣΣΑΡΙΟ ΔΙΟΥ, ΕΠΟΧΗ ΝΕΡΩΝΟΣ Ε: Προτομή αλόγου COL DIENSIS Ο: Δρεπάνι και αγγείο Μουσείο Δίου γρήγορα στις ανατολικές Επαρχίες και η Μακεδονία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η θεοποίηση της ΛιΒίας, συζύγου του Αυγούστου και μητέρας του ΤιΒερίου, βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στη Μακεδονία και η καθιστή μορφή της που κρατά στάχυα ή φιάλη 22 αποτελεί μια ακόμα μαρτυρία για τη λατρεία της. Η προσωποποιημένη μορφή της Ρώμης, εξάλλου, απαντά συχνά σε νομίσματα της Αμφίπολης 23. Οι παραστάσεις που υιοθετούσαν τη ρωμαϊκή προπαγάνδα και κολάκευαν τη Ρώμη ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες κατά τον Ιο μ.χ. αιώνα. Από την εποχή 22. RPCI AMNG, III, 2, πίν. 10, αρ. 7, 9.

11 -57- Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΎΣ ΧΡΌΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ του Δομιτιανού ωστόσο, οι τύποι αυτοί λιγοστεύουν και παρατηρείται μια στροφή σε παραστάσεις που παραπέμπουν στο ελληνικό παρελθόν των πόλεων, τάση που κορυφώνεται στα χρόνια του Αδριανού. Η περίπτωση της Πέλλας είναι χαρακτηριστική. Η πόλη αυτή χρησιμοποίησε καθαρά ρωμαϊκούς τύπους την εποχή του Αυγούστου και του Τιβερίου και στη συνέχεια διέκοψε τη νομισματική της παραγωγή για σχεδόν έναν αιώνα. Με την επανάληψη των κοπών στα χρόνια του Αδριανού, η πόλη επέλεξε ως οπισθότυπο τον Πάνα, μια θεότητα πολύ σημαντική για την ελληνιστική Μακεδονία αλλά και για την ίδια την Πέλλα (εικ. 7). Η παράσταση του Πάνα 24 τον 2ο μ.χ. αιώνα Εικ. 7: ΑΣΣΑΡΙΟ ΠΕΑΛΑΣ Ε: Κεφαλή Γορδιανού Γ [IMP C GORDI]ANVS AVG Ο: Πάνας κάθεται σε βράχο και κρατά λαγοβόλο Στο έδαφος: Σύριγγα [COL IVL A] UG PELLA 24. AMNG, III, 2, πίν. 19, αρ

12 -58- Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ή Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ή Τ Η Σ Ν Ο Μ Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Ή Σ Μ Ο Ν Ά Δ Α Σ Σ Τ Η Ν Ε Λ Λ Ά Δ Α ακολούθησε Βέβαια την τάση της εποχής για πιο σύνθετες απεικονίσεις, καθώς ο θεός παριστάνεται καθισμένος σε &ράχο με το λαγοβόλο και τη σύριγγα, σε μια δηλαδή πολύ πιο παραστατική απεικόνιση από αυτή των ελληνιστικών χρόνων 25. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Πέλλα, που ήταν ρωμαϊκή αποικία, στην Αμφίπολη η παράσταση της Αρτέμιδος Ταυροπόλου που είχε πρωταγωνιστήσει στις ελληνιστικές κοπές της πρώτης μερίδος 2^, διοικητικής ενότητας της ανατολικής Μακεδονίας με πρωτεύουσα την Αμφίπολη, επαναλήφθηκε στα χρόνια του Αυγούστου 27 και συνέχισε, σε διάφορες παραλλαγές, να αποτελεί την κεντρική επιλογή του νομισματοκοπείου. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί και ο τύπος του Άμμωνος Διός στα νομίσματα της Κασσάνδρειας 28 (εικ. 8). Η λατρεία του Άμμωνος Διός στην ελληνιστική Κασσάνδρεια θεωρείται πιθανή και πάντως είναι βεβαιωμένη στη γειτονική Άφυτι, όπου υπήρχε το περίφημο ιερό 29. Η Άφυτις, που μετά την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας εντάχθηκε στη χώρα της Κασσάνδρειας, είχε χρησιμοποιήσει τον τύπο του Άμμωνος σε νομίσματα της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου (εικ. 9) 30 Η επιλογή ελληνικών θεοτήτων ως νομισματικών τύπων σε αρκετές περιπτώσεις συνδεόταν με την αυτοκρατορική πολιτική. Η υιοθέτηση του τύπου του Ολυμπίου Διός στα χρόνια του Αδριανού στο Δίον θα πρέπει να συνδεθεί με τη λατρεία του Αδριανού, όπως δείχνει και η επιγραφή του εμπροσθοτύπου όπου ο αυτοκράτορας ονομάζεται Ολύμπιος 31. Η αποπεράτωση του αρχαϊκού ναού του Ολυμπίου Διός από τον Αδριανό στην Αθήνα, όπου ο αυτοκράτορας λατρεύτηκε ως σύνναος του θεού, καθώς και η ταυτόχρονη ίδρυση του Πανελληνίου αποτέλεσαν μια πρωτοφανή ευκαιρία για πολυάριθμες πόλεις να του αφιερώσουν ανδριάντες. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές, όπως παραδίδεται από την επιγραφή ενός σωζόμενου βάθρου, ήταν και η αποικία του Δίου 32. Οι δύο πρώτοι αιώνες υπήρξαν μια περίοδος ειρήνης και ευμάρειας για την αυτοκρατορία. Μέσα 25. AMNG, III, 2, πίν. 18, αρ AMNG, III, 1, πίν. 2, αρ. 1-4, RPCI, 1626κ.ε. 28. RPCI, 1511, ; RPCII, 314, Ε. Γιούρη, 'Το ιερόν του Άμμωνος Διός παρά την Άφυτιν', ΑΑΑΛ (1971), σσ και της ιδίας, 'Το εν Αφύτει ιερόν του Διονύσου και το ιερόν του Άμμωνος Διός', στον τόμο: U. Janzen (εκδ), Neue Forschungen in Griechischen Heiligtümern, Tübingen 1976, σσ AMNG, III, 2, πίν. 11, αρ Κρεμύδη-Σισιλιάνου, ό.π., (σημ. 11) σσ CIL III, Suppl. I, 7281=CJL üi, 548.

13 59 Οι ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚ ΟΥΣ ΧΡΌΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ Ä στον 3ο αιώνα ωστόσο η κατάσταση άλλαξε δραστικά. Οι βαρβαρικές εισβολές στα βόρεια και ανατολικά σύνορα έγιναν ιδιαίτερα απειλητικές, η κεντρική εξουσία αναγκαζόταν πλέον να δαπανά σημαντικά κονδύλια για τον στρατό, που απέκτησε μεγάλη δύνα μη, η πολιτική κατάσταση αποσταθεροποιήθηκε ενώ παράλληλα το ρωμαϊκό νόμισμα υφίστατο συνεχείς υποτιμήσεις, οι τιμές ανέβαιναν και ο πληθωρισμός κάλπαζε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περίοδο αυτή σώζεται πληθώρα θησαυρών, τόσο Εικ. 8: ΑΣΣΑΡΙΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΕΠΟΧΗ ΝΕΡΩΝΟΣ Ο: Κεφαλή Αμμωνος Διός COL IVL AVO [CASSANDRENSIS] α π ό τη Μακεδονία όσο και από άλλες Επαρχίες του Ρωμαϊ κού κράτους. Οι εμπόλεμες συνθήκες και η γενική ανασφάλεια ωθούσαν τους α ν θ ρ ώ π ο υ ς να κ ρ ύ ψ ο υ ν τις αποταμιεύσεις τους, τις οποίες, μέσα στη γενική Εικ. 9: ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΦΥΤΑΙΩΝ 2ος αι. π.χ. Ε: Κεφαλή Άμμωνος Διός

14 -60- Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ή Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ή ΤΗΣ Ν Ο Μ Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Ή Σ Μ Ο Ν Ά Δ Α Σ Σ Τ Η Ν Ε Λ Λ Ά Δ Α Εικ. 10: ΑΣΣΑΡΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Ε: Κεφαλή Αλεξάνδρου με διάδημα. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Εικ. 11: ΑΣΣΑΡΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Ε: Κεφαλή Αλεξάνδρου με κράνος. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ αναταραχή, δεν κατάφερναν να ανακτήσουν33. Παράλληλα, σε πόλεις που είχαν παραμείνει ατείχιστες για δύο τουλάχιστον αιώνες υψώθηκαν τείχη. Η γενική αυτή ανασφάλεια οδήγησε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, σε μια στροφή στο παρελθόν. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία, η λατρεία του Αλεξάνδρου γνώρισε μια πρωτοφανή διάδοση, και τόσο στη θεσσαλονίκη όσο και στη Βέροια γνωρίζουμε πως τελούνταν γιορτές προς τιμήν του Αλεξάνδρου, τα Αλεξάνδρεια'. Το κοινό των Μακεδόνων είχε χάσει προ πολλού την πολιτική σημασία του και παρέμενε 33. Σ. Κρεμύδη-Σισιλιάνου, 'Απόκρυψη θησαυρών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Με αφορμή ένα μακεδόνικο θησαυρό του 3ου αι. μ.χ. στον τόμο: Χαρακτήρ, Αφιέρωμα στηνμάντω Οικονομίδου, Αθήνα 1996, σσ

15 -öl- Oi ΚΟΠΈΣ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΎΣ ΧΡΌΝΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ μια θρησκευτική ένωση με κύριο σκοπό τη διάδοση της αυτοκρατορικής λατρείας και τη διοργάνωση αγώνων προς τιμή των αυτοκρατόρων. Στα νομίσματα του Κοινού του 3ου αιώνα παρατηρείται μια εικονογραφική έξαρση παραστάσεων που σχετίζονται με τον Αλέξανδρο 34. Το επικό παρελθόν της Μακεδονίας χρησιμοποιείται πλέον ως μέσο τόσο αυτοκρατορικής προπαγάνδας -οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες σπεύδουν να ταυτιστούν με τον Αλέξανδρο 35 -, όσο και αυτοπροσδιορισμού της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητος από τον ντόπιο πληθυσμό (εικ. 9, 10). Οι πόλεμοι των Ρωμαίων με τους Πάρθους στα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας στα χρόνια αυτά παραλληλίζονται με την περσική εκστρατεία του Αλεξάνδρου. Η ραγδαία άνοδος των τιμών κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα αποτυπώνεται πολύ παραστατικά στις απελευθερωτικές επιγραφές από το ιερό της Μητέρας των Θεών στη Λευκόπετρα, λίγο έξω από τη Βέροια. Από τις χρονολογημένες αυτές επιγραφές προκύπτει πως το πρόστιμο για την παράβαση των απελευθερωτικών νόμων από τα τέλη του 2ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα αυξήθηκε κατακόρυφα^. Η ραγδαία άνοδος των τιμών επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, και την αγο- ραστική δυνατότητα των χάλκινων ασσαρίων. Στα μέσα του 3ου αιώνα, στη Θεσσαλονίκη, οι υποδιαιρέσεις των 2, 1 και Υι ασσαρίου έχουν πλέον εκλείψει και απαντούν μόνον οι υποδιαιρέσεις των 6 και 4 ασσαρίων 37. Οι επιγραφές πάνω στα νομίσματα αποδεικνύουν την ανατίμηση των χάλκινων αυτών κοπών, πιθανώς όμως το ίδιο να ίσχυε και σε άλλες πόλεις. Λίγο μετά τα μέσα του 3ου αιώνα, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις οδήγησαν στον τερματισμό των κοπών των πόλεων της ανατολικής αυτοκρατορίας. Ο αντωνινιανός, το ρωμαϊκό αργυρό νόμισμα που είχε αντικαταστήσει το δηνάριο, με την ολοένα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άργυρο, καθιστούσε την κοπή των τοπικών χαλκών λιγότερο αναγκαία αλλά και οικονομικά ασύμφορη. Καθοριστικότερος όμως παράγοντας υπήρξε η αποδυνάμωση των τοπικών αριστοκρατιών, της λεγόμενης βουλευτικής τάξης, και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος τους προς τη Ρώμη, παράγοντας που τους οδήγησε να παύσουν να υποστηρίζουν οικονομικά τις τοπικές κοπές 38. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στη δημιουργία περιφερειακών νομισματοκοπείων που ελέγχονταν από το κέντρο, εξέλιξη που σηματοδοτεί μια εποχή κατά την οποία η 34. AMNG, III, 1, πίν. 4, αρ , πίν. 5, αρ Κ. Μπουραζέλης, ΘείαΑωρεά, Αθήνα 1989, σσ Ph. Petsas, Μ.Β. Hatzopoulos, L. Gounaropoulou, P. Paschides, Inscriptions du sanctuaire de la Mère des Dieux Autochtone de Leukopétra, Αθήνα I. Touratsoglou, ό.π., (σημ. 11), σσ Για το τέλος των τοπικών κοπών μετά τα μέσα του 3ου αι. βλέπε τις παρατηρήσεις των Howgego, ό.π. (σημ. 5), σσ και Harl, ό.π. (σημ. 5), σσ

16 -62 - Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ή Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ή Τ Η Σ Ν Ο Μ Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Ή Σ Μ Ο Ν Ά Δ Α Σ Σ Τ Η Ν Ε Λ Λ Ά Δ Α διοίκηση ασκείται πλέον πολύ πιο συγκεντρωτικά και επικεντρώνεται στο πρόσωπο του αυτοκράτορα. Οι υπερφυσικοί αδριάντες των αυτοκρατόρων, όπως το κολοσσικό κεφάλι του Κωνσταντίνου που είδαμε πρόσφατα εκτεθειμένο στο Βυζαντινό Μουσείο 39, χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή. 39. Για το κεφάλι του Μεγάλου Κωνσταντίνου από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης βλ.: Ώρες Βυζαντίου. Το Βυζάντιο ως Οικουμένη, ΥΠΠΟ, Αθήνα 2001, σσ , λήμμα 13.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 1. Τα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι δημιούργησαν οικισμούς, άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα. Επειδή τα μέταλλα δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα, οι συναλλαγές τους

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ)

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) 1.1 Ο Διοκλητιανός και η αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας Επιμέλεια, Δ. Πετρουγάκη, Φιλόλογος Οι διοικητικές αλλαγές Ο Διοκλητιανός (284 μ.χ.) επεδίωξε

Διαβάστε περισσότερα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Ανάβρυτα 2015 2016 Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Γεωργική Οικονομία Τα πρώτα βήματα στην γεωργική οικονομία γίνονται κατά την Μυκηναϊκήεποχή. Τηνεποχήαυτή:

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία.

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Η Νίκη σε νομίσματα Νίκη: θεά της ελληνικής μυθολογίας προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Η Νίκη στέλνονταν από το Δία για να εξυμνήσει μία νίκη, να προσφέρει σπονδές ή να στεφανώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη  συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 [Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου] ΕΩΣ 30 π.χ. [κατάληψη της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Ανατολής από τους Ρωμαίους, ξεκινά η περίοδος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας]

Διαβάστε περισσότερα

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού)

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Α τάξη Γενικού Λυκείου και Α τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Ι. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. Α.ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Β. ΑΠΟΤΗΡΩΜΗΣΤΟΒΥΖΑΝΤΙΟ 1 Τα ελληνιστικά βασίλεια Ελληνιστικός : από το ρήµα ελληνίζω, δηλ. µιµούµαι τους Έλληνες Ήταν τα βασίλεια

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασόπουλος Ανδρέας Αρβανίτη Νικολέτα Τάξη: Α1 3 ο ΓΕΛ Πάτρας Σχολ. Έτος: 2013-14 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντούμα Μαρία

Αναστασόπουλος Ανδρέας Αρβανίτη Νικολέτα Τάξη: Α1 3 ο ΓΕΛ Πάτρας Σχολ. Έτος: 2013-14 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντούμα Μαρία Αναστασόπουλος Ανδρέας Αρβανίτη Νικολέτα Τάξη: Α1 3 ο ΓΕΛ Πάτρας Σχολ. Έτος: 2013-14 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντούμα Μαρία Μεταλλικά νομίσματα αρχίζουμε να συναντάμε από το 2000 π.χ. στην Μεσόγειο. Συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο Η εποχή του Περικλή Ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος Επέκταση της εμπορικής επιρροής των Αθηναίων στην Δύση (ίδρυση της αποικίας των Θουρίων το 444/3 π.χ.) Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο κυριότερο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6400 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1o ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Η ομηρική εποχή ονομάζεται επίσης:

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Η νομισματική μαρτυρία για τη ρωμαϊκή αποικία του Δίου από τον Αύγουστο έως τον Αδριανό

Η νομισματική μαρτυρία για τη ρωμαϊκή αποικία του Δίου από τον Αύγουστο έως τον Αδριανό Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τομέας Αρχαιολογίας Η νομισματική μαρτυρία για τη ρωμαϊκή αποικία του Δίου από τον Αύγουστο έως τον Αδριανό Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Μιχάλης Κοκοντίνης 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη 2017-18 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 30 π.χ. Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου Έλλειψη διαδόχου (νόμιμου και ικανού) διασπαστικές τάσεις: 1. Εξεγέρσεις (Αθηναίων και Αιτωλών) εναντίον των Μακεδόνων υποταγή των Αθηναίων 2. Εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική περίοδος

Προϊστορική περίοδος ΕΦΕΣΟΣ Ιστορικό πλαίσιο Θέση Η Έφεσος βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. νότια της Σμύρνης, κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΰστρου. Κατοικήθηκε αδιάλειπτα έως τις ημέρες μας, αν και παρήκμασε μετά την αραβική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ Αρχαία 2016-2017 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ? Η ιστορία των χρημάτων δείχνει ότι είναι ένα μέσο ανταλλαγής για το εμπόριο. Μπορούν να αποτελέσουν μέσο ανταλλαγής γιατί

Διαβάστε περισσότερα

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις 7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις πώς διαχειρίστηκε ο Ηράκλειος τόσο τους κινδύνους που απειλούσαν τα σύνορα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους όσο και τα σοβαρά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα.

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η τροφή της Αρχαϊκής οικογένειας ήταν αποτελούνταν από λαχανικά, ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν κομψή, αλλά όχι εξεζητημένη. Το βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Αυγούστου (27 π.χ.-14 μ.χ.) Δεμοιράκου Μαρία

Η εποχή του Αυγούστου (27 π.χ.-14 μ.χ.) Δεμοιράκου Μαρία Η εποχή του Αυγούστου (27 π.χ.-14 μ.χ.) Δεμοιράκου Μαρία Αύγουστος Ο όγδοος μήνας του χρόνου τίτλος αυτοκρατόρων στη ρωμαϊκή και βυζαντινή αυτοκρατορία Η ισχυροποίηση της κεντρικής εξουσίας Ποιος; Οκταβιανός

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι του ελληνικού χρήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τον αντιπραγματισμό στο κερματόμορφο νόμισμα. Υπεύθυνος καθηγητής Βασιλική

Το ταξίδι του ελληνικού χρήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τον αντιπραγματισμό στο κερματόμορφο νόμισμα. Υπεύθυνος καθηγητής Βασιλική Το ταξίδι του ελληνικού χρήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τον αντιπραγματισμό στο κερματόμορφο νόμισμα. Υπεύθυνος καθηγητής Βασιλική Κατσούλη, οικονομολόγος Παιδαγωγική διαδικασία Α. Σκοπός έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α. Α. 1. α. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: 1. Ο αρχηγός της αποστολής κατά το β αποικισμό ονομαζόταν: α) ευγενής β) ιδρυτής γ) οικιστής

ΟΜΑΔΑ Α. Α. 1. α. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: 1. Ο αρχηγός της αποστολής κατά το β αποικισμό ονομαζόταν: α) ευγενής β) ιδρυτής γ) οικιστής ΟΜΑΔΑ Α Α. 1. α. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: 1. Ο αρχηγός της αποστολής κατά το β αποικισμό ονομαζόταν: α) ευγενής β) ιδρυτής γ) οικιστής 2. Η σάρισα ήταν: α) Η επίσημη ονομασία της μακεδονικής φάλαγγας.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας.

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Πρόταση διδασκαλίας Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Ενότητα 4. Το έργο του Αλέξανδρου Κύρια σημεία της ενότητας Περιγραφή της γεωγραφικής έκτασης και της ποικιλίας των λαών του κράτους που δημιούργησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Σταυρούλας Σδρόλια Το κρασί έπαιζε τεράστιο ρόλο στην οικονομία της περιοχής του Δήμου Μελιβοίας από την αρχαιότητα μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Οι αρχαιότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ α. η αραβική εξάπλωση με την καθοδήγηση των δύο πρώτων χαλιφών οι Άραβες εισέβαλαν και κατέκτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πλούσιες χώρες της Εγγύς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία Κουτίδης Σιδέρης Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση Εισαγωγή Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

3.3. Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της ρωμαϊκής πολιτείας Res publica (σελ.170-αρχή 175)

3.3. Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της ρωμαϊκής πολιτείας Res publica (σελ.170-αρχή 175) Λατινική ορολογία για τις Ενότητες της Ρωμαϊκής Ιστορίας Plebes (171) = 1. οι πληβείοι (= αρχικά όσοι δεν ήταν πατρίκιοι, αργότερα όσοι δεν ήταν πατρίκιοι ούτε ιππείς). 2. το πλήθος, ο όχλος. Senatus (171,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΗΧΑΝΟΥ Α 2 ΜΑΘΗΜΑ:ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.ΤΖΟΥΜΕΡΙΩΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΗΧΑΝΟΥ Α 2 ΜΑΘΗΜΑ:ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.ΤΖΟΥΜΕΡΙΩΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΗΧΑΝΟΥ Α 2 ΜΑΘΗΜΑ:ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.ΤΖΟΥΜΕΡΙΩΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 2011 Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Λ Ε Χ Α Ι Ν Ω Ν Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

εκέµβριος 2015 Νοµισµατική Συλλογή Alpha Bank, Πανεπιστηµίου 41, , Αθήναι, Τηλ

εκέµβριος 2015 Νοµισµατική Συλλογή Alpha Bank, Πανεπιστηµίου 41, , Αθήναι, Τηλ εκέµβριος 2015 Νοµισµατική Συλλογή Alpha Bank, Πανεπιστηµίου 41, 102 52, Αθήναι, Τηλ. 210 326 2460-1 www.alphanumismatics.gr, numismatic@alpha.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έκθεση: «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Αρχαϊκή εποχή 1 Πότε; 750 480 Π.Χ Τι εποχή είναι; 2 Εποχή προετοιμασίας και απαρχών : Οικονομικής Πολιτικής Πολιτιστικής εξέλιξης Πώς αντιμετωπίστηκε η κρίση του ομηρικού κόσμου στα μέσα του 8 ου αι π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου:

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: Σελίδα: 16 Μέγεθος: 510 cm ² Μέση κυκλοφορία: 7510 Επικοινωνία εντύπου: (210) 8113000 Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: 210 5231.831-4 Είδος: Εφημερίδα / Κύρια / Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Κεφάλαια: 2,3,6,7,8,9,10,11,13,14,15,16,18,19,21,22,23,24,25,26,31,32,37 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Α) Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι: 1. Εισαγωγή α) Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο όψεις του Αθηναϊκού τετράδραχμου. Στην μία η Αθηνά και στην άλλη, το σύμβολο της Αθηνάς, η γλαυξ (κουκουβάγια)

Οι δύο όψεις του Αθηναϊκού τετράδραχμου. Στην μία η Αθηνά και στην άλλη, το σύμβολο της Αθηνάς, η γλαυξ (κουκουβάγια) Οι δύο όψεις του Αθηναϊκού τετράδραχμου. Στην μία η Αθηνά και στην άλλη, το σύμβολο της Αθηνάς, η γλαυξ (κουκουβάγια) Η δραχμή με το θυραίο του Όθωνα Χρυσό νόμισμα των 20 δραχμών που κόπηκε από τον βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν 19 Ιανουαρίου 2017 Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν Επιστήμες / Ιστορία / Μουσεία Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ----- ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: ΤΜΗΜΑ Ανδρέα Παπανδρέου Α 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ. Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις στις τρεις (3). Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με τέσσερις (4) μονάδες.

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ. Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις στις τρεις (3). Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με τέσσερις (4) μονάδες. ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ Μάθημα: Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία Τάξη: Β Γυμνασίου Ενότητα: Οι πρώτοι αιώνες του Βυζαντίου Χρόνος εξέτασης: 45 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843)

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) μεγάλες εδαφικές απώλειες ενίσχυση ελληνικότητας νέοι θεσμοί πλαίσιο μέσα στο οποίον το Βυζάντιο

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο Τα όρια του βυζαντινού κράτους από τα μέσα του 7ου ως τον 9ο αιώνα. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. ΙΜΕ http://www.ime.gr/chronos/09/gr/gallery/main/others/o2p 2.html I. Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ό γ ρ α μ μ α Ε κ δ η λ ώ σ ε ω ν ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ & ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Π ρ ό γ ρ α μ μ α Ε κ δ η λ ώ σ ε ω ν ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ & ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Π ρ ό γ ρ α μ μ α Ε κ δ η λ ώ σ ε ω ν ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ & ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βία & Ανεκτικότητα ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ «ΒΙΑ &

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ Στο θρόνο βρίσκεται ο Αλέξιος Α Κομνηνός 1081 1118 (ιδρυτής δυναστείας Κομνηνών) Ο Αλέξιος Α Κομνηνός μπροστά στο Χριστό Ο Αλέξιος Α διαπραγματεύεται με τους σταυροφόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΗ. ΚΡΙΣΗ Νομισματική υποτίμηση, αύξηση της φορολογίας

ΡΩΜΗ. ΚΡΙΣΗ Νομισματική υποτίμηση, αύξηση της φορολογίας ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΡΩΜΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Νομισματική υποτίμηση, αύξηση της φορολογίας Τα νομίσματα συνεισφέρουν σημαντικά στην ερμηνεία των οικονομικών κρίσεων της αρχαιότητας. Καθώς η αξία του αρχαίου νομίσματος από ευγενή

Διαβάστε περισσότερα

Το νόμισμα στα Αρχαία Χρόνια

Το νόμισμα στα Αρχαία Χρόνια Το νόμισμα στα Αρχαία Χρόνια Εισαγωγή Τα νομίσματα αποτελούν βασική μονάδα μέτρησης του χρήματος. Η λέξη νόμισμα προέρχεται ετυμολογικά από το «νόμος»,επιβεβαιώνοντας ότι το νόμισμα το ζυγίζει, το ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ Αρχαία Νικόπολη Νικόπολη Στη σημερινή χερσόνησο της Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την ομώνυμη πόλη, βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη. Ίδρυση Νικόπολης Κλεοπάτρα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ιστορία (55 ΒΥ1) Διδάσκων: Andrew Farrington (eduserv@otenet.gr)

Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ιστορία (55 ΒΥ1) Διδάσκων: Andrew Farrington (eduserv@otenet.gr) Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ιστορία (55 ΒΥ1) Διδάσκων: Andrew Farrington (eduserv@otenet.gr) Ενότητα 2: H ρωμαϊκή αυτοκρατορία: Εξάπλωση της κυριαρχίας της Ρώμης μέχρι το τέλος της Δημοκρατίας 1.). Η γεωγραφία

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Ἱστορίης Ἐπίσκεψις Μάθημα: Βυζαντινή Ιστορία ιδάσκουσα: Ειρήνη Χρήστου Ειρήνη Χρήστου Βυζαντινή Ιστορία Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας ελληνιστικός ονομάστηκε o πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων κατά τους τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Τι είναι Aρχαιολογία; Η επιστήμη της αρχαιολογίας: Ασχολείται με την περισυλλογή,

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας H ιστορία του κάστρου της Πάτρας Από την Αρχαιότητα μέχρι την Α' περίοδο Τουρκοκρατίας Μία εργασία της ομάδας Γ (Αβούρης Ε, Γεωργίου Ν, Καρατζιάς Γ, Παπατρέχας Ι) Το κάστρο βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Η αιώνια πόλη. Γιορταμάκης Μανώλης Β1 Γυμνασίου

Η αιώνια πόλη. Γιορταμάκης Μανώλης Β1 Γυμνασίου Η αιώνια πόλη Γιορταμάκης Μανώλης Β1 Γυμνασίου Σήμερα, η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας, της ομώνυμης επαρχίας και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης και κατατάσσεται 6 η σε πληθυσμό ( μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6326 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: (με μαυρισμένα γράμματα είναι η σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. Να αναφέρετε και να εξηγήσετε ποιες ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη και εξέλιξη της πόλης- κράτους. 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, Πανεπιστημίου 41, 102 52, Αθήναι, Τηλ. 210 326 2460-1 www.alphanumismatics.gr, numismatic@alpha.gr εκέμβριος 2014 Νέα Έκθεση: Η

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Ιστορίας Α Λυκείου από όλη την ύλη

Θέματα Ιστορίας Α Λυκείου από όλη την ύλη Θέματα Ιστορίας Α Λυκείου από όλη την ύλη 1. Σημασία του Νείλου για την οικονομία της Αιγύπτου. Σελ. 21. Προσοχή στο παράθεμα της ίδιας σελίδας. 2. Κοινωνική οργάνωση στην αρχαία Αίγυπτο. Σελ. 22 3. Πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 7-2 0 1 8 Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Η Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Β. Δ Η Μ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Α

Διαβάστε περισσότερα

Για τις προαγωγικές εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2018 ως εξεταστέα ύλη ορίζεται η ακόλουθη: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Για τις προαγωγικές εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2018 ως εξεταστέα ύλη ορίζεται η ακόλουθη: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.& Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ Δ/ΝΣΗ Δ/ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ 6 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΑΞΗ : Α Για τις προαγωγικές εξετάσεις περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1. Εισαγωγή - Η πιο παραμελημένη περίοδος της ιστορίας της Ελληνικής είναι η μεσαιωνική. Για λόγους καθαρά ιδεολογικούς και πολιτικούς, το

Διαβάστε περισσότερα

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Βούλγαροι Αρχικά ζουν σε εδάφη του Βυζαντίου εμποδίζουν άλλους λαούς να μετακινηθούν Αργότερα ιδρύουν κράτος προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΓΥΠΤΟΣ:Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΞΕΙΣ Α 1,Α 2

ΑΙΓΥΠΤΟΣ:Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΞΕΙΣ Α 1,Α 2 ΑΙΓΥΠΤΟΣ:Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΞΕΙΣ Α 1,Α 2 Η αρχή του Αιγυπτιακού πολιτισμού Αρχαία Περίοδος Με βάση τα τελευταία συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών, η χρονολόγηση των διαφόρων εποχών της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ όβολός4 Το νόμισμα στο μακεδόνικο χώρο ΠΡΑΚΤΙΚΑ Β' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του μαθήματος είναι η διδασκαλία της ύλης χωρίς χάσματα και ασυνέχειες. Η αποσπασματικότητα δεν επιτρέπει στους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια έκθεσης 23.10.2013, 13.00 Διάρκεια Έκθεσης 19.10.2013 19.1.2014

Εγκαίνια έκθεσης 23.10.2013, 13.00 Διάρκεια Έκθεσης 19.10.2013 19.1.2014 Εγκαίνια έκθεσης 23.10.2013, 13.00 Διάρκεια Έκθεσης 19.10.2013 19.1.2014 Επιμέλεια έκθεσης Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Νίκος Μπονόβας Mε την περιοδική έκθεση «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ. Νομισματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης στα τέλη του 5ου αι. π.χ.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ. Νομισματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης στα τέλη του 5ου αι. π.χ. ΙΣΤΟΡΙΑ Στο τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου (413 404 π.χ.) η Αθήνα βρέθηκε σε μείζονα οικονομική κρίση. Οι Σπαρτιάτες τής απέκλεισαν την πρόσβαση στα μεταλλεία του Λαυρίου. Τα μέλη της Αθηναϊκής Συμμαχίας

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ )

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ ) 2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ. 20-23) 2.1. Η Χώρα. Νείλος : Πηγές από Αιθιοπία και δέλτα. Δυτικά : Η Λιβυκή έρημος. Ανατολικά : Η έρημος του Σινά έως Ερυθρά Θάλασσα. Λάσπη Ευφορία. Άνω Αίγυπτος-Κάτω Αίγυπτος. 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ANΩΜΥMOΣ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Mετάφραση από τα αγγλικά ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΥΛΗΣ 7o ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ BMC Burrer Burrer De Luynes Helly 1966 Klose RN Rogers RPC 1 SNG Ashmolean SNG Berry SNG Copenhagen SNG

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington ( Ενότητα 8: Iστορική Αφήγηση (Ο Ελληνιστικός Κόσμος)

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (  Ενότητα 8: Iστορική Αφήγηση (Ο Ελληνιστικός Κόσμος) Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr Ενότητα 8: Iστορική Αφήγηση (Ο Ελληνιστικός Κόσμος) Ο Αλέξανδρος διέσχισε όλη την Ασία μέχρι τα σύνορα της

Διαβάστε περισσότερα

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Εκδοχές ίδρυσης Σύμφωνα με την παράδοση από τον Ρωμύλο, γιο του Αινεία (γύρω στο 735 π.x.) Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα στη

Διαβάστε περισσότερα

Αναμνηστικά κέρματα ευρώ

Αναμνηστικά κέρματα ευρώ 2010 Αναμνηστικό κέρμα 2 για τον εορτασμό της 2500 ης επετείου της Μάχης του Μαραθώνα. Αναμνηστικά κέρματα ευρώ Ονομαστική αξία: 2 2.500.000 τεμάχια Αναμνηστικό Κέρματα κυκλοφορίας τεμάχιο Τιμή Μέχρι 100

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης

1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ΟΜΑΔΑ Α 1. Α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με την ένδειξη Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ) 1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης 2. Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ποιος πόλεμος ονομάζεται Πελοποννησιακός: Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αθήνας - Σπάρτης και των συμμαχικών τους πόλεων-κρ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Νομίσματα Ελασσόνων Ελληνιστικών Βασιλείων

Νομίσματα Ελασσόνων Ελληνιστικών Βασιλείων Περίληψη : Οι νομισματικές κοπές που έθεσαν σε κυκλοφορία οι βασιλείς του Περγάμου, της Βιθυνίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νομισματική κυκλοφορία στη Μικρά Ασία,

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στις έννοιες και τα εγχειρίδια της βυζαντινής φιλολογίας. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Mια πρώτη επαφή με τη Βυζαντινή Φιλολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο Ακρόπολης,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Από την ρωμαϊκή λεγεώνα στον Μεσαίωνα Γιώργος Μαργαρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι Εσωτερική κρίση εξωτερικοί κίνδυνοι 1054-10811081 Στο σημερινό μάθημα θα δούμε: 1. τα εσωτερικά προβλήματα 2. τους εξωτερικούς κινδύνους 3. κυρίως τη μάχη στο Ματζικέρτ και τις συνέπειές της Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σελίδα 1 Κωνσταντινούπολη Η ξακουστή και δοξασµένη πολιτεία, µε τη λαµπρή, χιλιόχρονη ιστορία, που για δέκα αιώνες δέσποζε πρωτεύουσα της

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτοι ταχυδρόμοι

Οι πρώτοι ταχυδρόμοι Το ταχυδρομείο Οι πρώτοι ταχυδρόμοι Η ιστορία του ταχυδρομείου πάει πίσω στους αιώνες, αρχικά με τους αγγελιοφόρους να μεταφέρουν προφορικά μηνύματα και στη συνέχεια να παραδίδουν και υλικά αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Ενότητα 6: Ιστορικό Πλαίσιο 8ου-9ου αιώνα: Σκοτεινοί αιώνες-εικονομαχία. Θεοφάνης: Βίος και Έργο. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Οι φοιτητές θα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6 ος 9 ος αι Οικονομική κατάσταση στο Βυζάντιο από το β μισό του 6 ου αι. αρχές 9 ου αι. το κίνημα του Θωμά του Σλάβου 6 ος 8 ος αι. Προβλήματα δημογραφικά Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Α Δηλιακή συμμαχία Πηγαίνετε στη σελίδα 99 και διαβάστε την πηγή. Ποια ήταν η έδρα της συμμαχίας; Ποιοι συμμετείχαν; Ποιος ήταν ο στόχος της συμμαχίας

Α Δηλιακή συμμαχία Πηγαίνετε στη σελίδα 99 και διαβάστε την πηγή. Ποια ήταν η έδρα της συμμαχίας; Ποιοι συμμετείχαν; Ποιος ήταν ο στόχος της συμμαχίας Κλασική εποχή Κλασική εποχή ονομάζεται η περίοδος από το 480 έως το 323 π.χ. Γιατί έχουν επιλεγεί αυτά τα έτη; 480π.Χ.: τέλος των περσικών πολέμων 323π.Χ.: θάνατος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι ονομάζουμε σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο κεντρικός λόγος της παιδείας σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναμφισβήτητος. Και δεν μιλώ για την παιδεία που παρέχει το «υπουργείο Παιδείας». Η παιδεία

Διαβάστε περισσότερα