ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ / ERASMUS Χρήσιµες ερωτήσεις και απαντήσεις Τι είναι το Πρόγραµµα Ανταλλαγής ERASMUS; Είναι η δράση του Προγράµµατος SOCRATES που απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες Ιδρυµάτων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης και αφορά όλους τους κλάδους και τις βαθµίδες εκπαίδευσης, µέχρι και το διδακτορικό δίπλωµα. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει κινητικότητα ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ και Ι ΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ Τι σηµαίνει συµµετέχω στο πρόγραµµα; Αντί να φοιτήσεις για µια περίοδο σπουδών (3 έως 12 µήνες το ανώτερο) στο Ελληνικό Πανεπιστήµιο στο οποίο είσαι εγγεγραµµένος, µπορείς να παρακολουθήσεις µαθήµατα, σε κάποιο πανεπιστήµιο του εξωτερικού. Φυσικά, το Πανεπιστήµιο Προέλευσης πρέπει να έχει υπογράψει διµερή συµφωνία συνεργασίας µε κάποιο άλλο πανεπιστήµιο στο εξωτερικό. Πώς µπορώ να µάθω ποιες είναι οι διµερείς συµφωνίες συνεργασίας που το Πανεπιστήµιό µου έχει υπογράψει µε Ιδρύµατα στο εξωτερικό; Από τον πίνακα των διµερών συµφωνιών που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση - Πρόγραµµα Erasmus Συνεργαζόµενα Ιδρύµατα µε το Πρόγραµµα Erasmus. Πότε µπορώ να συµµετέχω; Αρκεί να έχεις ολοκληρώσει το πρώτο έτος των σπουδών σου. Μέχρι τη στιγµή που υποβάλλεις αίτηση για το πρόγραµµα θα πρέπει να έχεις περάσει µε επιτυχία όσα µαθήµατα απαιτούνται από το Ενδεικτικό πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατός σου, τα ¾ εκ των οποίων πρέπει να είναι µαθήµατα του α έτους. Βασική προϋπόθεση επίσης είναι η καλή γνώση τουλάχιστον της Αγγλικής γλώσσας, η γνώση της οποίας πρέπει να αποδειχθεί µε προσκόµιση πιστοποιητικών/ διπλωµάτων. Τι χρειάζεται να ξέρω για να κάνω ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ αίτηση; Να σέβεσαι τις προθεσµίες υποβολής αιτήσεων: Χειµερινό/Eαρινό εξάµηνο επόµενου έτους: 1-15 Μαρτίου κάθε έτους Εαρινό εξάµηνο (2 η προθεσµία): 1-15 Σεπτεµβρίου κάθε έτους Την ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, θα την κατεβάσεις από την Ιστοσελίδα του Ιδρύµατος, (www.tuc.gr - Πρόγραµµα Erasmus Προκαταρκτική αίτηση συµµετοχής). Χρειάζεται να προσκοµίσεις ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ και πιστοποιητικά /διπλώµατα γνώσης ξένων γλωσσών. Στην αίτηση (την οποία προσκοµίζεις στο Γραφείο ηµοσίων και ιεθνών Σχέσεων, στο κτήριο της Πρυτανείας), έχεις τη δυνατότητα να συµπληρώσεις µέχρι τρία πανεπιστήµια της επιλογής σου, κατά αύξοντα αριθµό.

2 Βάσει ποιών κριτηρίων µπορώ να επιλέξω το Πανεπιστήµιο Υποδοχής; 1. Βάσει του αντικειµένου των σπουδών σου, από τον πίνακα των διµερών συµφωνιών που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση - Πρόγραµµα Erasmus Συνεργαζόµενα Ιδρύµατα µε το Πρόγραµµα Erasmus. 2. Βάσει του προγράµµατος Σπουδών του Παν/µίου Υποδοχής (το οποίο πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αντίστοιχο µε αυτό του Ελληνικού Πανεπιστηµίου). Πως µπορώ να ενηµερωθώ για το πρόγραµµα Σπουδών του Πανεπιστηµίου για το οποίο ενδιαφέροµαι; Είτε µέσω της ιστοσελίδας των Πανεπιστηµίων Υποδοχής είτε από οδηγούς Σπουδών, που το Γραφείο ιεθνών Σχέσεων, διατηρεί στα αρχεία του ακριβώς γι αυτό το σκοπό. Θα συµβουλεύεσαι τον λεγόµενο ECTS Guide, που περιέχει όλα τα µαθήµατα που διδάσκονται σε φοιτητές που συµµετέχουν στο πρόγραµµα ERASMUS. Αναλυτικά στοιχεία για την ιστοσελίδα κάθε Ιδρύµατος υπάρχουν στον πίνακα µε όλα τα Συνεργαζόµενα Πανεπιστήµια, που θα κατεβάσεις από την ιστοσελίδα - Πρόγραµµα Erasmus - Συνεργαζόµενα Ιδρύµατα µε το Πρόγραµµα Erasmus. Πότε θα ξέρω αν η αίτησή µου έχει εγκριθεί ή όχι; Θα ενηµερωθείς από το Γραφείο ιεθνών Σχέσεων ή από τον Ακαδηµαϊκό Υπεύθυνο για το πρόγραµµα Erasmus του Τµήµατός στο οποίο είσαι εγγεγραµµένος. Υπεύθυνοι Erasmus ανά Τµήµα ΓΕΝΙΚΟ Αν. Καθ. Γεντεκάκης Ιωάννης Τηλ Fax: ΜΠ Επ. Καθ. ουλάµης Αναστάσιος Τηλ Fax: ΜΗΧΟΠ Καθ. Αγιουτάντης Ζαχαρίας Τηλ Fax: ΜΗΠΕΡ Επ. Καθ. Λαζαρίδης Μιχαήλ Τηλ Fax: ΗΜΜΥ εν έχει ορισθεί. Ποια είναι η διαδικασία στη συνέχεια; Θα πρέπει να συµπληρώσεις τα κάτωθι έντυπα, ειδικές φόρµες του Πανεπιστηµίου Υποδοχής. Student Application Form Learning Agreement Application for Accommodation (εάν υπάρχει) Στο Learning Agreement αναγράφονται τα µαθήµατα που θα επιλέξεις να παρακολουθήσεις στο Πανεπιστήµιο Υποδοχής. Η συµπλήρωσή του γίνεται αφού πρώτα έχει ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία.

3 Ποια είναι η διαδικασία επιλογής των µαθηµάτων; Αφού επιλέξεις τα µαθήµατα, από τον λεγόµενο ECTS guide, οφείλεις να επικοινωνήσεις µε τους καθηγητές που διδάσκουν αυτά τα µαθήµατα στο Πανεπιστήµιό σου, για να πάρεις την έγκρισή τους όσον αφορά την αναγνώριση παρακολούθησης αυτών στο εξωτερικό. Θα πρέπει φυσικά να προσκοµίσεις στον καθηγητή την διδακτέα ύλη του µαθήµατος, την οποία θα φροντίσεις να βρεις από το πρόγραµµα σπουδών του Παν/µίου Υποδοχής. Έχοντας πάρει την έγκριση για την αναγνώριση των µαθηµάτων, το Student Application Form και το Learning Agreement πρέπει να αποσταλούν µε υπογραφές εις διπλούν και σε πρωτότυπη µορφή, στο Πανεπιστήµιο Υποδοχής από το Γραφείο ιεθνών Σχέσεων, εντός των προθεσµιών που θέτει το Ίδρυµα Υποδοχής. Στη συνέχεια περιµένουµε για την έγκριση των αιτήσεων. Για όλα αυτά τα µαθήµατα οφείλεις ΕΠΙΣΗΜΑ (κατόπιν αιτήµατός σου προς τη Γενική Συνέλευση του Τµήµατος στο οποίο φοιτάς) να πάρεις έγκριση από τη ΓΣ, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και βεβαίως ΠΡΙΝ την αναχώρησή σου και την υπογραφή της σύµβασης συµµετοχής σου στο πρόγραµµα µε το ΙΚΥ. Αν ορισµένα από τα µαθήµατα αυτά είναι του Γενικού Τµήµατος, τότε οφείλεις να κάνεις αίτηση και στη ΓΣ του Γενικού Τµήµατος. Θα φροντίσεις να πάρεις τα Πρακτικά της Συνεδρίασης, για να µπουν στο φάκελο σου, µε τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Τα µαθήµατα αυτά υποχρεούσαι να τα περάσεις µε επιτυχία στο εξωτερικό, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να επιστρέψεις τα χρήµατα της υποτροφίας στο ΙΚΥ. Μπορώ να κάνω αλλαγές στο Learning Agreement; Οι αλλαγές θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται µέσα σε διάστηµα 1 µηνός από την άφιξη στο Παν. Υποδοχής. Πρόκειται για αυστηρό όριο το οποίο τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το ακαδηµαϊκό έτος και εφεξής. Αλλαγές είναι καλό να γίνονται αν συντρέχει σοβαρός λόγος (ξαφνική απουσία καθηγητού, απρόβλεπτη αλλαγή προγράµµατος σπουδών, έλλειψη αιθουσών κλπ). ΓΙΑ ΝΑ προσθέσεις κάποιο νέο µάθηµα στο Learning Agreement: Οφείλεις να επικοινωνήσεις πρώτα µε τον διδάσκοντα καθηγητή στο Πανεπιστήµιο σου στην Ελλάδα, να του προσκοµίσεις µε ή fax την ύλη του µαθήµατος και να λάβεις µε απάντηση από τον καθηγητή για την έγκριση ή όχι του νέου µαθήµατος. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρος ότι µπορεί να προχωρήσεις την διαδικασία για εκ νέου έγκριση των προστιθέµενων µαθηµάτων µέσω της ΓΣ του Τµήµατος. Τότε µπορείς να συµπληρώσεις το έγγραφο CHANGES TO ORIGINAL STUDY PROGRAM. Εκεί αναφέρεις τα µαθήµατα που αφαιρούνται στη στήλη DELETED και αυτά που προστίθενται στη στήλη ADDED, συνοδευόµενα από τον κωδικό τους και τις ανάλογες ιδακτικές Μονάδες (Credits). Για τις αλλαγές σε αυτό το έγγραφο, οφείλεις να πάρεις υπογραφές και έγκριση από τον Υπεύθυνο Erasmus του Τµήµατος και τον Συντονιστή Erasmus του Πανεπιστηµίου Υποδοχής (χρειάζεται και σφραγίδα). Στη συνέχεια, αποστέλλεις µε fax τη σελίδα των αλλαγών στο Γραφείο ιεθνών Σχέσεων του Π.Κ. ( ).

4 Το γραφείο µεριµνά για την αποστολή των Αλλαγών στους Ακαδηµαϊκούς Υπεύθυνους για το πρόγραµµα Erasmus για έγκριση. Καλό είναι για τα προστιθέµενα µαθήµατα να υπάρχει και συνοδευτική περίληψη της ύλης αυτών, για διευκόλυνση της αναγνώρισης αυτών από τους διδάσκοντες. Τι σηµαίνει το πεδίο των ιδακτικών Μονάδων ( Μ) στο Learning Agreement ; Σηµαίνει ότι τα µαθήµατα που θα παρακολουθήσεις, συνοδεύονται από διδακτικές µονάδες, τις οποίες θα πρέπει να συµπληρώσεις αντίστοιχα στο Learning Agreement. Πόσες ιδακτικές Μονάδες ( Μ) πρέπει να συγκεντρώσω; Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συγκεντρώσεις 20 Μ αν φύγεις για 3 µήνες και 30 Μ αν φύγεις για 6 µήνες. Αν η µετακίνησή σου αντίστοιχα φτάσει τους 12 µήνες, τότε θα πρέπει να συγκεντρώσεις συνολικά 60 Μ. Τι σηµαίνει ακριβώς «συγκεντρώνω και µεταφέρω Μ»; Σκοπός της συµµετοχής σου στο πρόγραµµα είναι να παρακολουθήσεις µαθήµατα και να τα περάσεις µε επιτυχία. Με αυτό τον τρόπο θα µπορέσεις να µεταφέρεις και να αναγνωρίσεις τις Μ, µε σκοπό να περαστούν στην αναλυτική βαθµολογία σου αργότερα. ΠΩΣ γίνεται η αναγνώριση των µαθηµάτων; Χρειάζεται να προσκοµίσεις στη Γραµµατεία του Τµήµατος σου φωτοτυπία του TRANSCRIPT OF RECORDS και να επισυνάψεις αντίγραφα των βαθµολογιών σου από κάθε µάθηµα για το οποίο εξετάστηκες επιτυχώς στο εξωτερικό, για να σου χορηγηθεί το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ERASMUS. Αυτό το Πιστοποιητικό θα προωθηθεί κατόπιν στο Τµήµα Σπουδών του Τµήµατός σου, για να συµπληρωθούν οι νέες βαθµολογίες στην Αναλυτική Βαθµολογία σου. Τι γίνεται µε τα υποχρεωτικά µαθήµατα του εξαµήνου µου από το Πρόγραµµα Σπουδών µου, τα οποία δεν έχω επιλέξει να παρακολουθήσω στο Πανεπιστήµιο Υποδοχής; Τα µαθήµατα αυτά οφείλεις να τα δηλώσεις στο Τµήµα Σπουδών, για να µπορέσεις να εξεταστείς σε αυτά την επόµενη εξεταστική περίοδο. Αν ήδη έχεις φύγει για το εξωτερικό, και η περίοδος δήλωσης των µαθηµάτων δεν έχει ακόµα αρχίσει, ίσως χρειαστεί να κάνεις εξουσιοδότηση σε κάποιο συµφοιτητή σου για να µπορέσει να σου δηλώσει τα µαθήµατα αυτά. Για να ενηµερωθείς σχετικά, προτιµητέο είναι να επικοινωνήσεις προηγουµένως µε το Τµήµα Σπουδών στο οποίο είσαι εγγεγραµµένος. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑ ΜΗΝΑ & ΧΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ Ανάλογα µε την χώρα στην οποία θα µεταβείς, η χρηµατική ενίσχυση ανέρχεται σε: Ακαδηµαϊκό έτος Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 440 Σκανδιναβικές χώρες, χώρες της Βαλτικής Φοιτητές µε σοβαρές αναπηρίες Για τους µετακινούµενους φοιτητές µε ειδικές ανάγκες, το ποσό της οικονοµικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 500 ευρώ/ µήνα.

5 ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΙΚΥ; Αν µετακινηθείς το χειµερινό εξάµηνο, θα λάβεις την υποτροφία µετά την έναρξη των σπουδών σου εξωτερικό, κατά τους µήνες Οκτώβριο-Νοέµβριο. Για να παραλάβεις την υποτροφία οφείλεις να κάνεις ΕΞΟΥΣΙΟ ΟΤΗΣΗ σε κάποιο δικό σου (γονέα - φίλο, άτοµο της εµπιστοσύνης σου, κλπ) ο οποίος θα παραλάβει εκ µέρους σου την υποτροφία ERASMUS. Η εξουσιοδότηση πρέπει να είναι επικυρωµένη από την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, και να δοθεί στο εξουσιοδοτηµένο άτοµο πριν την µετακίνησή σου. είγµα του εντύπου της εξουσιοδότησης παρέχεται από το Γραφείο ιεθνών Σχέσεων. Το εξουσιοδοτηµένο άτοµο θα πρέπει να έχει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασµού σου για να σου καταθέσει τα χρήµατα, αφού θα έχει πρώτα λάβει την ειδοποίηση από το Γραφείο ιεθνών Σχέσεων για την καταβολή των υποτροφίας. Κάθε µετακινούµενος φοιτητής πρέπει ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ να ενηµερώνει το Γραφείο ιεθνών Σχέσεων για το άτοµο το οποίο έχει εξουσιοδοτήσει, (δίνοντας στο Γραφείο τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του εξουσιοδοτηµένου ατόµου) έτσι ώστε ο αρµόδιος υπάλληλος του Γραφείου να στέλνει την εντολή ειδοποίηση για την καταβολή της υποτροφίας στο εξουσιοδοτηµένο άτοµο. Αν µετακινηθείς το εαρινό εξάµηνο έχεις τη δυνατότητα να λάβεις την υποτροφία πριν την µετακίνησή σου, µε την προϋπόθεση ότι η διαδικασία για τη συµµετοχή σου στο πρόγραµµα έχει ακολουθηθεί σωστά, όπως δηλαδή ορίζεται από το ΙΚΥ. ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Ε-128 (αφορά ασφάλιση για χώρες της Ε.Ε.) Το γραφείο ιεθνών Σχέσεων θα σου δώσει Βεβαίωση για τη συµµετοχή σου στο πρόγραµµα Erasmus. Για να σου χορηγηθεί το Ε-128: Αν είσαι ασφαλισµένος στο Πολυτεχνείο θα δώσεις την παραπάνω Βεβαίωση στη Γραµµατεία του Τµήµατος σου Σε αντίθετη περίπτωση, θα δώσεις τη βεβαίωση στο φορέα στον οποίο είσαι ασφαλισµένος. Για το ακαδηµαϊκό έτος και εφεξής, θα χορηγείται η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης και ασθενείας. ΙΕΘΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Προορίζεται για όλους τους φοιτητές/ σπουδαστές πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με αυτήν κερδίζεις εκπτώσεις σε αεροπορικά εισιτήρια, δροµολόγια τρένων, hostels, µουσεία, camping, κλπ. Χρειάζεται να προσκοµίσεις (σε φωτοτυπία): Αστυνοµική ταυτότητα, ιαβατήριο, Ελληνικό Πάσο τρέχοντος έτους, 1 φωτογραφία προσώπου, Μια συνδροµή (~10 )

6 ΑΘΗΝΑ : Βουλής 43, ΤΚ Τηλ , Fax: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Τσιµισκή 130, ΤΚ Τηλ: , Fax: ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Σµύρνης 10, ΤΚ Τηλ: , Fax: & ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ERASMUS για την εκµάθηση των λιγότερο οµιλούµενων γλωσσών των χωρών που συµµετέχουν στο πρόγραµµα Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει εντατικά γλωσσικά µαθήµατα για την εκµάθηση των λιγότερο οµιλούµενων γλωσσών των χωρών που συµµετέχουν στο πρόγραµµα, µε σκοπό την προετοιµασία των εξερχόµενων φοιτητών/ καθηγητών πριν την έναρξη της περιόδου ERASMUS. Τα µαθήµατα έχουν διάρκεια από 3 έως 8 εβδοµάδες, προσφέρονται σε δυο επίπεδα, (αρχαρίων και µέσου επιπέδου) σε φοιτητές & καθηγητές που έχουν επιλεγεί να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα, πριν από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους (καλοκαίρι) και πριν την έναρξη του εαρινού εξαµήνου και µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Οι συµµετέχοντες στα µαθήµατα δεν επιβαρύνονται µε δίδακτρα, αλλά λαµβάνουν οικονοµική ενίσχυση από το ΙΚΥ για το χρονικό διάστηµα πραγµατοποίησης των µαθηµάτων. Το ύψος της ενίσχυσης κυµαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα µε το ύψος της υποτροφίας ERASMUS. Πλήρης ενηµέρωση παρέχεται µέσω των ιστοσελίδων ΠΡΙΝ µετακινηθείς, πρέπει να έχεις συµπληρώσει τα εξής δικαιολογητικά: Έγγραφα του Ιδρύµατος Υποδοχής: (δικές τους φόρµες) Student Application Form Learning Agreement Form Έγγραφα Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών ΑΙΤΗΣΗ - ΗΛΩΣΗ Συµπληρώνεται από το φοιτητή, υπογράφεται από Πρόεδρο, Γραµµατέα Τµήµατος και Πρύτανη. ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ Συµπληρώνεται από το φοιτητή, (ορίζεται υπεύθυνος από το γραφείο ιεθνών Σχέσεων στο πεδίο της εξουσιοδότησης - για να αντιπροσωπεύει τον φοιτητή σε ζητήµατα που αφορούν τις σχέσεις του µε το Π.Κ.- ΓΙΑ ΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ), συµπληρώνεται η περίοδος σπουδών, το ύψος της υποτροφίας, κλπ.

7 Λοιπά έγγραφα ικαιολογητικά ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Πρέπει να υπάρχει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ στο φάκελό σου ΠΡΙΝ την αναχώρησή σου. Απαραίτητο για την αναγνώριση των µαθηµάτων από το Παν. Προέλευσης. Ε-128 (αφορά ασφάλιση για χώρες της Ε.Ε.) ΕΞΟΥΣΙΟ ΟΤΗΣΗ, σε δικό σου έµπιστο άτοµο για την παραλαβή της υποτροφίας ERASMUS (για φοιτητές που µετακινούνται κυρίως το χειµερινό εξάµηνο) Πρωτότυπα έγγραφα δικαιολογητικά που παίρνεις µαζί σου ΠΡΙΝ µετακινηθείς, για να ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΟΥ, από το Πανεπιστήµιο Υποδοχής CONFIDENTIAL SUPERVISOR S REPORT Συµπληρώνεται µε υπογραφές και σφραγίδες στο Πανεπιστήµιο Υποδοχής από τον Υπεύθυνο Συντονιστή Erasmus του Πανεπιστηµίου Υποδοχής κατά τη λήξη ολοκλήρωσης των σπουδών σου. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ στο φάκελό σου και είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ έγγραφο σε περίπτωση ελέγχου του ΙΚΥ. TRANSCRIPT OF RECORDS (Αναλυτική βαθµολογία) Πρέπει να συµπληρωθεί από το Πανεπιστήµιο Υποδοχής όταν ολοκληρώσεις την Περίοδο Σπουδών σου. Το έντυπο θα το δώσεις (σε φωτοτυπία) στη Γραµµατεία του Τµήµατός σου, για να αναγνωρισθούν τα µαθήµατα από το Τµήµα σου µετά την επιστροφή σου. Επισυνάπτονται οι βαθµολογίες των µαθηµάτων και οι αντίστοιχες βεβαιώσεις από τους καθηγητές. Πρόκειται για το πλέον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ έγγραφο που απεικονίζει την πρόοδο των σπουδών του υπότροφου και είναι απαραίτητο σε περίπτωση ελέγχου του ΙΚΥ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ φεύγοντας για το εξωτερικό, πρέπει να έχεις µαζί σου τα Student Application Form Learning Agreement Form & Changes to LA Accommodation Form (εάν υπάρχει) καθώς και οτιδήποτε αλληλογραφία είχες µε το ξένο Πανεπιστήµιο και εσύ κρίνεις ότι είναι απαραίτητη για τη διαµονή σου. Μετά την επιστροφή σου, οφείλεις να προσκοµίσεις στο Γραφείο ιεθνών Σχέσεων: Έγγραφα Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ (σε µορφή ερωτηµατολογίου) ΕΝΤΥΠΟ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Συνοδεύεται ΟΠΩΣ ΗΠΟΤΕ µε φωτοτυπία της απόδειξης είσπραξης της Υποτροφίας από την Τράπεζα. CONFIDENTIAL SUPERVISOR S REPORT TRANSCRIPT OF RECORDS (συνηµµένες οι βεβαιώσεις των καθηγητών)

8 ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΟΥ Χρειάζεται να προσκοµίσεις στη Γραµµατεία του Τµήµατος σου φωτοτυπία του TRANSCRIPT OF RECORDS και να επισυνάψεις αντίγραφα των βαθµολογιών σου από κάθε µάθηµα για το οποίο εξετάστηκες επιτυχώς στο εξωτερικό. Φυσιολογικά - πριν την έναρξη περιόδου σπουδών Erasmus - προϋπάρχει ήδη έγκριση για αναγνώριση µαθηµάτων από τη Γ.Σ. του Τµήµατος. Η Γραµµατεία θα σου χορηγήσει το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ERASMUS. Αυτό το Πιστοποιητικό θα προωθηθεί κατόπιν στο Τµήµα Σπουδών του Τµήµατός σου, για να συµπληρωθούν οι νέες βαθµολογίες στην Αναλυτική Βαθµολογία σου. Το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ERASMUS οφείλεις να το προσκοµίσεις στο Γραφείο ιεθνών Σχέσεων, για να κλείσει ο φάκελος των σπουδών σου. Με αυτόν τον τρόπο έχεις εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν εκκρεµότητες όσον αφορά τις υποχρεώσεις σου προς το πρόγραµµα. Για περισσότερες πληροφορίες, µπορείς να απευθύνεσαι στο Γραφείο ιεθνών Σχέσεων, Κτήριο Πρυτανείας Tηλ Πληροφορίες: Χαβρέ ήµητρα Τηλ & Fax: &

Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης του φοιτητή που μετακινείται στο εξωτερικό για σπουδές καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής ως εξής:

Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης του φοιτητή που μετακινείται στο εξωτερικό για σπουδές καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής ως εξής: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Το ERASMUS+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο τη νέα περίοδο 2014-2020 συνεχίζεται ενισχυμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ Erasmus+ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ERASMUS ID Code : G ATHINE 42 ECHE reference number: 31720-LA-1-2014-1-GR E4AKA1-ECHE ΟΔΗΓΙΕΣ: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ 1 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία: Θα ήθελες να ζήσεις στο εξωτερικό; Να γνωρίσεις έναν καινούργιο πολιτισμό;

Επικοινωνία: Θα ήθελες να ζήσεις στο εξωτερικό; Να γνωρίσεις έναν καινούργιο πολιτισμό; Θα ήθελες να ζήσεις στο εξωτερικό; Να γνωρίσεις έναν καινούργιο πολιτισμό; Να πραγματοποιήσεις μέρος των σπουδών σου σε ένα ξένο Πανεπιστήμιο με πλήρη ακαδημαϊκή αναγνώριση; Να κάνεις νέους φίλους; Να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές και πρακτική άσκηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές και πρακτική άσκηση. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Το ERASMUS+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο τη νέα περίοδο 2014-2020 συνεχίζεται ενισχυμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατη Εκπαίδευση (Erasmus)»FAQ's - Συχνές ερωτήσεις σε θέματα ECTS/DS FAQ's - Συχνές ερωτήσεις σε θέματα ECTS/DS

Ανώτατη Εκπαίδευση (Erasmus)»FAQ's - Συχνές ερωτήσεις σε θέματα ECTS/DS FAQ's - Συχνές ερωτήσεις σε θέματα ECTS/DS Ανώτατη Εκπαίδευση (Erasmus)»FAQ's - Συχνές ερωτήσεις σε θέματα ECTS/DS FAQ's - Συχνές ερωτήσεις σε θέματα ECTS/DS Συχνές ερωτήσεις σε θέματα ECTS/DS: Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος National Teams

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούσι, 20/01/2015 Αριθ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. 8888/Ζ1 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Μαρούσι, 20/01/2015 Αριθ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. 8888/Ζ1 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ & ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ Δ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ----- Ταχ. Δ/νση: Aνδρέα

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια Υγεία & ιοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

ηµόσια Υγεία & ιοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ Παρακάτω παραθέτουµε κάποια από τα µεταπτυχιακά που απευθύνονται στην εργοθεραπεία. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε Ιούλιο του 2009 από την ιστοσελίδα του γραφείου διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 MΕΡΟΣ Α':...4 ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...4 ΑΡΘΡΟ 1 - ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ...4 ΑΡΘΡΟ 2 - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ...5 ΑΡΘΡΟ 3 - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, Φεβρουάριος 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 4 Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ... 4 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ (1) ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ (1) ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ (1) ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016 Σελίδα 1 από 11 Η Δικηγορική Εταιρεία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, στο πλαίσιο της εταιρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ. Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ. Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) Ιούλιος 2014 1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ Μέρος Α Όροι φοίτησης και παρακολούθησης Προγράμματος 1. Εγγραφή σε Πρόγραμμα 1.1 Ο/η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ο ΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2015 ΤΟΜΟΣ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015/2016 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015/2016 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015/2016 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Το Ίδρυμα Ωνάση προκηρύσσει το 16 ο πρόγραμμα υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2015/2016, για Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα σε δημόσια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΕΚΛ) ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΕΚΛ) ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΕΚΛ) ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Άρθρο 1 ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΙΑ Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου ιδρύει τμήμα διδασκαλίας των βαλκανικών

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούσι, 24. 1. 2014 Αριθ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. Φ4/10380/ Β3 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Α Π Ο Φ Α Σ Η

Μαρούσι, 24. 1. 2014 Αριθ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. Φ4/10380/ Β3 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Μαρούσι, 24. 1. 2014 Αριθ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. Φ4/10380/ Β3 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ----- Ταχ. Δ/νση: Aνδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Α3)

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Α3) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (ΛΑΕΚ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΕΚ 0,45% ΕΤΟΥΣ 2006 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Επαναπροκήρυξη υποτροφιών της Κυβέρνησης της Εσθονίας σε Έλληνες υπηκόους για το θέρος 2013 και για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

ΘΕΜΑ: Επαναπροκήρυξη υποτροφιών της Κυβέρνησης της Εσθονίας σε Έλληνες υπηκόους για το θέρος 2013 και για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Ταχ. Δ/νση: Aνδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 151

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση Επιχορήγησης Erasmus+ για Σπουδές ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: (να αναφέρεται σε κάθε σχετική αλληλογραφία)

Σύμβαση Επιχορήγησης Erasmus+ για Σπουδές ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: (να αναφέρεται σε κάθε σχετική αλληλογραφία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ------ Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ON-LINE ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ON-LINE ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ON-LINE ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ 1. Εισαγωγή στην on-line βάση 1. Ο φοιτητής εισέρχεται στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥ Μ Α Λ Ο Χ Α Γ Ο Υ Φ Α Ν Ο ΥΡ Α ΚΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ι ΡΥ Μ Α Λ Ο Χ Α Γ Ο Υ Φ Α Ν Ο ΥΡ Α ΚΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ι ΡΥ Μ Α Λ Ο Χ Α Γ Ο Υ Φ Α Ν Ο ΥΡ Α ΚΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ To Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη παρέχει υποτροφίες για μεταπτυχιακές, διδακτορικές, μεταδιδακτορικές ή λοιπές ερευνητικές σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2011 ΤΟΜΟΣ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -----

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτερ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΏΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΝOΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014/2015 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014/2015 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014/2015 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Το Ίδρυμα Ωνάση προκηρύσσει το 15 ο πρόγραμμα υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2014/2015, για Μεταπτυχιακές σπουδές στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1ο : Άρθρο 2ο : Άρθρο 3ο : Άρθρο ο 4 : Άρθρο ο 5 : Άρθρο ο 6 : Άρθρο ο 7 : Άρθρο ο 8 : Άρθρο 9ο : Άρθρο 10ο : Άρθρο 11ο :

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1ο : Άρθρο 2ο : Άρθρο 3ο : Άρθρο ο 4 : Άρθρο ο 5 : Άρθρο ο 6 : Άρθρο ο 7 : Άρθρο ο 8 : Άρθρο 9ο : Άρθρο 10ο : Άρθρο 11ο : ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1 ο : Γενικές Διατάξεις.. 1 Άρθρο 2 ο : Έδρα του Π.Μ.Σ.... 1 Άρθρο 3 ο : Διοίκηση και Οργανωτική Δομή του Προγράμματος... 1 Άρθρο 4 ο : Αντικείμενο και Σκοπός του Προγράμματος 3 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελιστρίας 2 105 63 Αθήνα Τηλ 213 136 1308 Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο: emn@ypes.gr

Ευαγγελιστρίας 2 105 63 Αθήνα Τηλ 213 136 1308 Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο: emn@ypes.gr Το Ευρωπαϊκό ίκτυο Μετανάστευσης (Ε Μ) θεσπίστηκε το 2003, αρχικά ως προπαρασκευαστική δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας σκοπό την παροχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη-µέλη αντικειµενικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Ε.Α.Π. ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Ε.Α.Π. ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Ε.Α.Π. ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ Για να έχετε πιθανότητες να εγγραφείτε στο Πρόγραμμα Σπουδών το οποίο έχετε επιλέξει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩ Ν ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩ Ν ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩ Ν ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 2015 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Το Ίδρυμα Ωνάση παρέχει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πρόσωπα που έχουν την Ελληνική ιθαγένεια ή/και εθνικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Μαρούσι, 23-06-2014 ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Αρ. Πρωτ. 5954 Δ/νση : Α. Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Οικονομίας, ιοίκησης και Πληροφορικής Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Οικονομίας, ιοίκησης και Πληροφορικής Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Οικονομίας, ιοίκησης και Πληροφορικής Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κανονισμός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Υπολογιστών Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα