Τεύχος 159 Φλεβαρης 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 159 Φλεβαρης 2015"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 159 Φλεβαρης 2015 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Arecibo SV-QRP... Αίγινα... SX9C... ΣΥ.Ρ.ΜΑ... DX-news... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας (www.5-9report.gr 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σελίδα 2

3 Σελίδα 3 (2,5 ΙΣΕΚΑΤΟMΜΥΡΙΑ) WATTS 430 MHz ARECIBO ANTENNA Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης

4 Σελίδα 4 Βρισκόµαστε στην δεκαετία του 1960 ο ψυχρός πόλεµος βρίσκεται στο ζενίθ τα συστήµατα έγκαιρης προειδοποιήσεως στους διηπειρωτικούς πυραύλους, οι δορυφόροι Sputnik και άλλοι ευρίσκονται στην περιστροφή της γης. Η Αµερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ψάχνει να βρει τρόπους έγκαιρου ανιχνεύσεως των Σοβιετικών δορυφόρων την τροχιά τους και την πιθανή είσοδο στην γήινη ατµόσφαιρα τα πιθανά κατάλοιπα, κλπ.η λύση έρχεται από την επιστηµονική κοινότητα, από το 1950 υπήρχαν σχέδια για να µελετήσουν την Ιονόσφαιρα αλλά τώρα ο William E. Gordon, ένας αστρονόµος και Μηχανικός άρχισε να σχεδιάζει ένα γιγαντιαίο Ραδιοτηλεσκόπιο το οποίο θα είχε και ένα Radar Transmitter. Η κατάλληλη τοποθεσία έπρεπε να είναι στην Τροπική ζώνη όπου όλοι οι πλανήτες του Ηλιακού µας συστήµατος διέρχονται από πάνω της σε κατακόρυφη θέση... για εύκολη παρατήρηση. Το πρόβληµα της επιλογής χώρας ήταν ένα πρόβληµα δεν θα µπορούσε να γίνει στην Κούβα ενώ στο Puerto Rico ήταν ποιο φιλική η Κυβέρνηση... Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του ραδιοτηλεσκόπιου που µέχρι σήµερα µετά από 53 χρόνια είναι το µεγαλύτερο στον πλανήτη µας. Μετά από µερικές αναβαθµίσεις το 1974 µε αλλαγή της επιφάνειάς του µε διάτρητα πάνελ αλουµίνιου για αύξηση των υψηλών συχνοτήτων και την τοποθέτηση του DOM µε το Gregorian κάτοπτρο το 1997 η αναβάθµιση του έδωσε τεράστιες δυνατότητες Σε αυτές δεν είναι µόνο τα εισερχόµενα σήµατα από τους Γαλαξίες εκατοµµύρια έτη φωτός ή το άκουσµα «tap-dancing» των Pulsars ή τον θόρυβο των ατόµων του Υδρογόνου ή το µουρµούρισµα των γαλακτικών ατόµων... Το ραδιοτηλεσκόπιο Εκπέµπει προς το διάστηµα σήµατα αλλά και µε ρόλο Radar έχει την δυνατότητα να γνωρίζει εάν ένα σώµα, µετεωρίτης κλπ απειλεί την Γη µε πρόσκρουση ελέγχοντας την τροχιά του. Το 1979 ανίχνευσε και επιβεβαίωσε πυρηνική δοκιµή στην Ν. Αφρική στην υψηλή ατµόσφαιρα που µέσω Ιονόσφαιρας τα κύµατα ταξιδεύουν µε 600 µέτρα ανά δευτερόλεπτο και φυσικά ανιχνεύονται Οι επιτεύξεις τα 53 χρόνια λειτουργίας του επισυνάπτονται σε χρονολογικό κατάλογο. Σε αυτόν ανακοινώνονται και τα κονδύλια... Που κατά καιρούς έχουν παραχωρηθεί για βελτίωση των συστηµάτων πολλαπλάσια αυτών για την όλη κατασκευή. Το πρώτο σχέδιο - µακέτα του κάτοπτρου ήταν µε σταθερό σηµείο του feed Point που θα περιόριζε τις δυνατότητές του τελικά οι Έλληνες Μηχανικοί αδελφοί Γιώργος και Ηλίας ουνδουλάκης πρότειναν την σηµερινή µορφή. Με δυνατότητες επιλογής σχεδόν ολόκληρου του ουράνιου θόλου...

5 Σελίδα 5 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ Μία φυσική κοιλότητα έµελλε να µετατραπεί στο µεγαλύτερο επίγειο ραδιοτηλεσκόπιο στο Arecibo του Puerto Rico, το Οι εργασίες άρχισαν το 1960 µε διαµόρφωση του γεωφυσικού τοπίου µε χωµατουργικές εργασίες και διάνοιξη δρόµων προσβάσεως στην παρθένα τοποθεσία.

6 Σελίδα 6 Αµέσως άρχισε το σιδέρωµα των βάσεων των πυλώνωνµε τόνους ενισχυµένου χάλυβα για Την αντοχή των τριών πυλώνων τόσο στο δικό τους βάρος των Κιλών σκυροδέµατος εκάστου που το παρασκεύασµα εγένετο επί τόπου από ειδικό εργοτάξιο στην βάση του κάτοπτρου και µε µεγάλους γερανούς και κάδους το µεταφέρανε στα σηµεία των βάσεων στην συνέχεια κατασκευής των 3 πυλώνων από οπλισµένο σκυρόδεµα. Εδώ βλέπουµε τα δύο πρώτα µέρη ενός πυλώνα βάθους 10µέτρων µέσα στον βράχο µε εκτεταµένο χαλύβδινο οπλισµό.

7 Σελίδα 7 Εδώ βλέπουµε τα δύο πρώτα µέρη ενός πυλώνα βάθους 10 µέτρων µέσα στον βράχο µε εκτεταµένο χαλύβδινο οπλισµό. Στην κάτω φωτογραφία φαίνεται η δεύτερη τηλεσκοπική µορφή του πυλώνα από τις έξη συνολικά. για αντοχή οι πυλώνες έχουν µορφή σταυρού µε ισόπλευρες ακµές για αντοχή τόσο στα φορτία της κορυφής όσο και στην εξασφάλιση µηδενικής στρέψης. Η όλη κατασκευή που είναι πρόκληση στην τεχνολογία γιατί συνδυάζει στοιχεία καλωδιακής γέφυρας και ανοχές για την χρήση της mm που στην γεφυροποιία είναι πολλαπλάσιες εάν λάβουµε υπ όψη τα φορτία από τον άνεµο, σεισµούς κλπ φαινόµενα. Για να παραµένει η όλη κατασκευή «ακίνητη» και σταθερή. Οι 3 πυλώνες φέρουν 10 επίτονους έκαστος στην αντίθετη πλευρά για αντιστήριξη των πυλώνων που απαιτείται στην κορυφή για να ισοσταθµίσουν το φορτίο των Κιλών της εξέδρας. Τόνους σκυροδέµατος τοποθέτησαν στην βάση των επίτονων όπου τα 10 συρµατόσχοινα αντισταθµίζουν τον κάθε ιστό. Λόγω του κεκλιµένου των βάσεων των επίτονων ειδικά κυλιόµενα αναβατόρια σε σιδηροτροχιές ανέβαζαν το σκυρόδεµα στο επάνω σηµείο και µέσω καναλιών το διοχέτευαν σταδιακά από την βάση µέχρι την κορυφή.

8 Σελίδα 8 Μετά τους πυλώνες και την ελάττωση της παραγωγής των σκυροδεµάτων των πυλώνων και των βάσεων των επίτονων ελευθερώνεται ο χώρος του κάτοπτρου για να συναρµολογηθούν οι κατασκευές της εξέδρας έτσι τα εργοτάξια αλλάζουν θέση σε παράπλευρες θέσεις. Συναρµολόγηση της κυρίας εξέδρας συνολικού βάρους κιλών. Το δικτύωµα της εξέδρας που αναρτάται σε τρία σηµεία ανέβηκε µε εφεδρικά συρµατόσχοινα µέσω των πυλώνων και αντίστοιχων βαρούλκων µέχρι την τελική θέση της όπου αυτά αντικαταστάθηκαν από τα τρία διπλά συρµατόσχοινα διαµέτρου 82 mm. η εξέδρα έτοιµη βαµµένη µε ειδικό λευκό χρώµα anti-infrared γιαελάττωση θερµικού θορύβου.

9 Η εξέδρα ανεβαίνει για την τελική της θέση σε ύψος 145 µέτρων από το έδαφος. Σελίδα 9 Ακολουθεί η ανύψωση των τεµαχίων του κυκλικού φορέα µε την σιδηροτροχιά επάνω στον οποίο περιστρέφεται το δικτύωµα µε τις κεραίες για κάθε αζιµουθιακή θέση. Παράλληλα συναρµολογείται και το τοξοειδές δικτύωµα των 100 µέτρων που στο κάτω µέρος του φέρει και αυτό σιδηροτροχιές για την κίνηση των κεραιών ώστε να είναι δυνατή η σκόπευση για κάθε επιθυµητή θέση του ουράνιου θόλου. Οι εναερίτες εργάζονται στην συναρµολόγηση του κυκλικού αζιµουθιακού στεφανιού 145 µέτρα ύψος από το έδαφος. Παράλληλα κατασκευάζεται ο «κάνναβος» από συρµατόσχοιναγια να τοποθετηθούν τα πλαίσια του ανακλαστήρα - κάτοπτρου

10 Σελίδα 10 Ο ανακλαστήρας µέχρι το 1974 ήταν από συρµατόσχοινα πουπεριόριζαν την ανώτερη συχνότητα στους 500 MHz! Με την συµπλήρωση των αλουµινένιων διάτρητων πάνελ 1 Χ 2µέτρα η συχνότητα έφτασε τους ΜΗz...

11 Σελίδα 11 Η τοξοειδής εξέδρα των κεραιών µήκους 100 µέτρων. Η τριγωνική εξέδρα και το αζιµουθιακό στεφάνι αναµένει την άνοδο του φορέα των κεραιών. Υπάρχουν και Ειδικές εξέδρες προσβάσεως στην εξέδρα µε µορφή κρεµαστής γέφυρας. Τάνυση των συρµατόσχοινων της υποδοµής του κάτοπτρου. Εναερίτες πραγµατικές Αράχνες στην συναρµολόγηση τουπλέγµατος του κάτοπτρου. Όλα µε σχολαστική ακρίβεια χιλιοστού.

12 Σελίδα 12 Υπάρχει και ηλεκτρικό αναβατόριο ( telepherique). Στην βάση τουκτιρίου που ανεβάζει σύντοµα τους τεχνικούς στην εξέδρα. Στο κέντρο του κάτοπτρου υπάρχουν σταυρωτά δίπολα που εκπέµπουν µε µεγάλη ισχύ εξ ου και τα σφαιρικά άκρα τους προς αποφυγή φαινοµένων Corona που θερµαίνουν την Ιονόσφαιρα... Στο εσωτερικό του κτιρίου τα µηχανήµατα ελέγχου και ρυθµίσεως των κεραιών και τα καταγραφικά των λαµβανοµένων σηµάτων.

13 Σελίδα 13 Control Room, ελέγχου µεταξύ των άλλων και τους 26κινητήρες της πλατφόρµας για ρύθµιση των κεραιών.

14 Σελίδα 14 Η είσοδος του κτιρίου. Το επισκέπτονται άτοµα κάθε χρόνο. Το κτίριο και η βάση του πυλώνα φαίνεται η σταυροειδής µορφή του. Από την πλατφόρµα στα τρία άκρα της κρέµονται 3 συρµατόσχοινα ελεγχόµενα µε υδραυλικούς εντατήρες και κρατούν σταθερά την πλατφόρµα στην θέση της µε ανοχή mm. Η ανοχή αυτή στις µικρο -κυµατικές συχνότητες είναι σοβαρή διότι µπορεί αλλού να σκοπεύει η κεραία και αλλού να βρίσκεται και όταν ελέγχουµε σηµεία στο διάστηµα οι ανοχές αυτές είναι οι µέγιστες. Η γωνία του κάτοπτρου είναι της τάξεως των λασµάτων της µοίρας, άρα κάθε χιλιοστό µπορεί να εκτρέψει την δέσµη από το επίµαχο σηµείο.

15 Σελίδα 15 Ο επιβλητικός πυλώνας των 112 µέτρων εξ ολοκλήρου από σκυρόδεµα σε 6 επίπεδα πλάτους, βάρους Kg Στο κάτοπτρο τοποθέτησαν επί πλέον περιµετρικά στο στεφάνι του ειδική προστασία ύψους 10 µέτρων για περιορισµό της επίγειας θερµικής ακτινοβολίας.

16 Σελίδα 16 Με τα νέα πάνελ από αλουµίνιο ( διάτρητο ) το κάτοπτρο έγινε πλέον υψηλών συχνοτήτων µέχρι ΜΗz. Το τοπογραφικό διάγραµµα µε την κεραία και τις κτιριακέςεγκαταστάσεις υποδοµής Τα κτίρια της φωτοµετρίας και του Ραντάρ µε Λέιζερ ονοµαζόµενο Lidar.

17 Σελίδα 17 Οι δέσµες Laser του LIDAR Τοποθέτηση των νέων πάνελ για την αύξηση των υψηλών συχνοτήτων. ( 1,0 Χ 2,0 Μ ) από διάτρητο αλουµίνιο. Τα εργαστήρια λήψεως και εκποµπής των διαφόρων συστηµάτων.

18 Ο µετεωρίτης που έπεσε στην Ρωσία στο Chelyabinsk στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, είχε διάµετρο 15 µέτρων αλλά προξένησε ζηµιές και τραυµατισµούς περισσότερο λόγω της µεγάλης ταχύτητας και των ηχητικών κυµάτων σε 1200 άτοµα κτίρια και ειδικά σε υαλοπίνακες λόγω του εκκωφαντικού κύµατος.η ταχύτητα του σώµατος ήταν 18 km/s (χιλιόµετρα ανά δευτερόλεπτο) δηλαδή km/h ( χιλιόµετρα ανά ώρα). Γι αυτό ονοµάζονται και «Βολίδες». Σελίδα 18 Το σύστηµα παρακολουθήσεως των αστεροειδών του Arecibo ονοµάζεται Planetary Radar και ανιχνεύει τις πορείες και τα «κοντινά» περάσµατα αυτών από την Γη. Οι µικροί 5-15 µέτρα δεν προκαλούν ζηµιές... Ένας µεγάλος διαστάσεων 325 µέτρων θα περάσει κοντά στην Γη το 2029 και 2036 ονοµάζεται APOPHIS και είναι σε συνεχή παρακολούθηση. Πάντως µέχρι σήµερα δεν έχουν ανιχνευθεί τέτοιες τροχιές και σίγουρα µεγάλοι µετεωρίτες δεν θα συγκρουσθούν µε την Γη για τις επόµενες εκατονταετίες... Το σύστηµα Radar LIDAR ανιχνεύει PULSARS ένας από αυτούς όπως φαίνεται και στο συγκριτικό σχέδιο είναι δύο φορές «βαρύτερος» από τον Ήλιο µας ως προς την µάζα του που αυτά τα στοιχεία τον τοποθετούν ως το µεγαλύτερο Neutron Star που γνωρίζουµε µέχρι σήµερα. Ο Γιάννης Αντωνιάδης Ph.D στο Max Plank Institute του Μονάχου τον έχει παρουσιάσει και ειδικά τον Νάνο δορυφόρο του και το φως που εκπέµπει λόγω της τεράστιας ταχύτητας περιστροφής του µε 25 στροφές ανά δευτερόλεπτο!!! Όλα αυτά είναι πραγµατικά εξωγήινα τόσο από πλευράς αποστάσεων όσο και ταχυτήτων.

19 Σελίδα 19 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ARECIBO (εντός παρενθέσεων αναφέρονται το κόστος και οι προυπολογισµοί των διαφόρων projects ) 1963 Arecibo Ionospheric Observatory Commissioned for service, 1 November, [$9.7M] Το αρχικό κόστος κατασκευής One of its first accomplishments: Establishing the rotating rate of Mercury, which turned out to be 59 days rather than the previously estimated 88 days Sporadic radio pulses from the direction of the Crab Nebula supernova remnant found at Green Bank were shown by Arecibo to come from a 33-ms period pulsar situated at the center of the nebula The National Science Foundation assumes operations from DoD, 1 October, The National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC) begins New high precision surface reflector installed, planetary radar transmitter installed. [$8M - $5M from NSF, $3M from NASA] 1974 The first pulsar in a binary system was discovered, leading to important confirmation of Einstein's theory of general relativity and a Nobel Prize 1993 for astronomers Russell Hulse and Joseph Taylor September, 1979, a large, anomalous traveling ionospheric disturbance (that is, an upper atmosphere wave) moving southeast to northwest was detected in the early morning hours - something researchers had never before witnessed. These data helped define the probable cause as an air nuclear blast over the Indian Ocean. Richard Behnke reported his information to the American public on the final CBS news broadcast of Walter Cronkite First radar ranging to an Earth-crossing asteroid (1862 Apollo) 1981 First radar maps of the geologic surface of Venus are produced The discovery of strong "megamaser" emission from the hydroxyl (OH) molecule in the starburst galaxy Arp 220 (IC 4553).

20 1982 The discovery of millisecond pulsars, which rotate several hundred times per second. This demonstrated the existence of two classes of pulsars: the millisecond pulsars and the slower-rotating pulsars, which rotate about once per second. Σελίδα Adonis -- extremely unusual echo polarization establishes extreme diversity of NEA surface properties Late 80's Detailed maps of the distribution of galaxies in the universe produces 3D description of the Universe. Late 80's Provided much of our pre-magellan mission knowledge of the surface of Venus via 1.5 km resolution imagery of the surface through the planet's cloud cover using the radar system The first measurement of hydrogen escape flux from earth is presented, based on velocity distribution measurements of the hydrogen airglow emission in the upper atmosphere. Early 90's The first planets outside the solar system were discovered around Pulsar B , a rapidly rotating pulsar with three Earth-like planets in orbit. (early 1990s) Oct Ice is discovered in shadowed craters at Mercury's north pole. Later observations show ice in south pole craters as well. (Harmon et al., 1992 Science vol. 258, no. 5082, p ) 1996 Gregorian dome with sub reflectors enhances telescope capability, new planetary radar transmitter installed ground screen installed. [$25M - $14M from NSF, $11M from NASA] Investigations of ice craters at the polar regions of the planet Mercury with the radar system (1990s) and similar investigation of the lunar poles for evidence of ice (1997) A layer of helium ions is shown to be a common, but previously unrecognized feature in the low-latitude ionosphere near 600 km. May 2000 Radar Observations of Asteroid 216 Kleopatra revea l a "dog bone" shaped metal-rich object, 220km x 90km x 80km. (Ostro et al., 2000 Science Volume 288, Issue 5467, pp ).

21 Σελίδα 21 Sep Discovery that 2000 DP107 was the first asteroid identified by radar as a binary system. The primary is roughly spherical with a diameter of 800 meters (a half mile) and the smaller secondary, which orbits it in 1.8 days, is about 300 meters (1000 feet). More Information Arecibo Observatory is simultaneously recognized as an IEEE "Electrical Engineering Milestone" and a ISME "Mechanical Engineering Landmark". Jan Ice is discovered in shadowed craters at Mercury's north pole. Later observations show ice in south pole craters as well. More Information Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) spacecraft, suffered communication loss with European Space Agency and NASA ground station on 24 June, Arecibo Observatory "found" the satellite 28 July, 1998, by bouncing a radar signal off the satellite, the mission was resumed thereafter, producing solar data through Evidence for hydrocarbon lakes on the Saturn satellite "Titan" is established using the Observatory planetary radar. May 2004 Images and movies of the binary asteroid 2003 YT1 can be seen by clicking here. - Arecibo Observatory is uniquely suited to search for signals from extraterrestrial life, by focusing on thousands of star systems in the 1,000MHz to 3,000 MHz range. No such signals have been found Radar refinement of the 2029 miss distance of Apophis Search for water ice in the permanent shadow of the lunar Shackleton Crater disputes evidence for water ice on the lunar surface First ground-based images of a cometary nucleus are recovered. Oct Radar images of the south pole of the moon reveal no evidence for thick deposits of ice (Campbell et al Nature Volume 443, Issue 7113, pp ) Nov Radar images of binary asteroid (66391) 1999 KW4 in May 2001 and again in June 2002 reveal exotic physical and dynamical properties which may be common among near-earth binaries. (Ostro et al., 2006, Science Volume 314, Issue 5803, pp , and Scheeres et al. Science Volume 314, Issue 5803, pp ) Jan Asteriod 2006 AM4 rotates in less than 5 minutes and is 150m in diameter, so there can be no loose material on the surface. A movie of the asteroid rotating can be found here... Mar Radar images of Mercury reveal features to be studied further by the Messenger spacecraft over the next several years. (Harmon et al, 2007 Icarus v187 pp ) 2007 Core or planet Mercury is determined to be liquid using a coordinated experiment between Arecibo Observatory, the Goldstone Radar in California, and Green Bank telescope in West Virginia The largest single-source collection of galaxy rotation velocity data coupled with galaxy intrinsic luminosity data in existence, including photometric data and spectroscopic data from Arecibo Observatory is made public. The data are used to accurately map distances to galaxies YORP (2000 PH5): Spin rate increasing due to YORP effect

22 Σελίδα Previously undetected radio lines of the molecule hydrogen cyanide (HCN), and the presence of the molecule methanimine (CH2NH), were recently discovered in the distant galaxy Arp 220. Arp 220, a "starburst galaxy"in which massive stars are being born at a rate one hundred times that within our own Milky Way, lies 250 million light years away! Both methanimine and hydrogen cyanide are considered to be "pre-biotic", which is to say that they are among the fundamental building blocks for the production of more complex molecules with relevance to the origins of life in the Universe. Specifically, they are likely to participate in the interstellar formation of the simplest amino acid, glycine. The occurrence of these pre-biotic molecules in such a distant galaxy is surely telling us much of importance concerning how the ingredients for life may have arisen in the first place, and of how widespread they are likely to be in the cosmos. May 2007 Radar observations of Mercury point to a molten core. The measurements show that the planet exhibits librations in longitude as predicted by theory. (Margot et al., 2007 Science Volume 316, Issue 5825, pp. 710). Dec Images of the nucleus of 8P/Tuttle were obtained at Arecibo. The nucleus has an unusual double-lobed appearance, which has not been seen before in a comet nucleus. Read more... Jan Asteroid 2007 TU24 passed only 1.4 times the distance to the moon. This rounded object is about 200m in diameter, and currently poses no threat of impact to the Earth. We transmitted from Arecibo and received the signal at the GBT to generate images of this object click here. Feb Discovery of the first triple asteroid system among the near-earth asteroids. The asteroid, 2001 SN263, is about 2km (1.5 mi) in diameter, with two moons, 1km and 600m in diameter orbiting it. More information about this object click here Observations with Arecibo discover a radio outburst in the nearby galaxy NGC 660, ten times brighter than a radio supernova Observations of the effects of polar sudden stratospheric warmings on the tropical ionosphere provide further confirmation of their global effects.chau, J. L., N. A. Aponte, E. Cabassa, E., M. P. Sulzer, L. P. Goncharenko, and S. A. González, 2010.Quiet time ionospheric variability over Arecibo during sudden stratospheric warming events, J. Geophys. Res., 115, A00G06, DOI: /2010JA Published: SEP Oct Radar images of the nucleus of the comet 103P/Hartley 2 allowed the EPOXI spacecraft to image the nucleus during its flyby on November 5, The two-lobed appearance in the radar images was confirmed in the spacecraft images, and the complex rotation state was revealed Bistatic imaging of the moon using the orbiting Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) with the Arecibo Observatory acting as the transmitter and the spacecraft as receiver. This allows the measurement of radar reflectance at a range of phase angles, and can distinguish between rough rocky surfaces and the presence of ice Observations of brown dwarfs find the coldest star to show radio emission A shape model of the two-lobed near-earth asteroid 1996 HW1 is derived from radar images taken in September, Light curves help to constrain this detailed model of the asteroid, 3.8x1.8 km in size. This object does not pose an impact hazard to the Earth in the foreseeable future. Nov Radar imaging of near-earth asteroid 2005 YU55, which made a very close flyby. This dark, spheroidal asteroid was found to be about 350m in diameter and have a rough surface covered with 10-m scale boulders. This object does not pose an Earth impact hazard in the foreseeable future Arecibo joins with telescopes in Europe and with the Russian Radio Astron satellite to form the largest telescope ever 20 times the size of the Earth.

23 Σελίδα 23 Το παρατηρητήριο του Arecibo χρησιµοποιείται και από το τοπικό Radio Club του Puerto Rico και λαµβάνει µέρος σε ΕΜΕ contest µε συµµετοχή και πληθώρα QSO µε εκατοντάδες QRP σταθµών που είναι δυνατόν λόγω της υψηλής απολαβής της κεραίας του. Το φωτογραφικό υλικό της κατασκευής του Arecibo,courtesy of the NAIC & NSF. Όλα αυτά είναι πραγµατικά εξωγήινα τόσο από πλευράς αποστάσεων όσο και ταχυτήτων. 73, SV1DB Κ. Ψιλογιάννης

24 Σελίδα 24 Ο ΠΑΠΑΦΟΥΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙ 2015 αξίζουµε µία καλύτερη ραδιοερασιτεχνική χρονιά! Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συνάδερφοι ραδιοερασιτέχνες και µη, εύχοµαι σε εσάς και τις οικογένειές σας, υγεία, τύχη και προκοπή και µία καλύτερη ραδιοερασιτεχνική χρονιά! Έτσι όπως κοιτάς τον χάρτη της Ελλάδος, και τρέχοντας µε το µάτι νοµό από νοµό, αυτό που διαπιστώνεις είναι ότι το χόµπι έχει γίνει ατοµική δουλειά στις περισσότερες των περιπτώσεων λίγοι είναι οι ρ/ε σύλλογοι που υφίστανται και που κινούνται σε µεγάλο ποσοστό έπαψε ο µεµονωµένος ρ/ε να στηρίζει τον τοπικό σύλλογο τι κι αν από αυτόν τον σύλλογο έµαθε τι εστί ραδιοερασιτεχνισµός το χόµπι γίνεται και ατοµικά και δεν βαριέσαι από την άλλη µεριά η ίδια η πολιτεία µε τις νοµοθεσίες της στέρησε µεγάλο µέρος της δύναµης του τοπικού συλλόγου, µε αποτέλεσµα να έχουν γίνει ρ/ε άτοµα που τίποτε δεν γνωρίζουν για την υπηρεσία ρ/ε πάρα µόνο ότι έχουν ένα call sign τα διακριτικά κλήσεως δίνονται κατά δεκάδες και παρ όλα αυτά, αυτά που ακούς στον αέρα είναι µία καρφίτσα στον αχυρώνα χάνουν το ενδιαφέρον τους, πληγώνονται και τα παρατούν, αλλιώς νόµιζαν ότι ήταν αυτό το χόµπι, ή πήραν το δ/κ για να εξυπηρετήσουν κάποιο άλλο σκοπό ειλικρινά δεν ξέρω Με την µεριά του και ο σύλλογος, αφού δεν έχει µέλη, αρχίζει να κουράζει τα λίγα που έµειναν πίσω, και ειδικά αν υπάρχουν και οικονοµικές απαιτήσεις για την εύρωστη λειτουργία των εντευκτηρίων (νοίκι, δάνειο κλπ), τότε το πελάγωµα και το σήκωµα των χεριών είναι αναπόφευκτο το να ξεκινήσει µία εκστρατεία για επανασύνδεση των παλαιών µελών και η προσηλύτιση νέων φαντάζει ως ηράκλειος άθλος και έτσι κάπως επέρχεται το µοιραίο και δεν µιλάµε για συλλόγους οι οποίοι εκπαιδεύουν τόσο τους υποψηφίους όσο και τους αδειοδοτηµένους ρ/ε, παράγουν µε λίγα λόγια ραδιοερασιτεχνισµό, µιλάµε απλά για έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων οι οποίοι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και αγάπη για το χόµπι και εκεί θέλω να καταλήξω στην αγάπη η αγάπη ίσως να είναι κάτι το άπιαστο, κάτι το οποίο δεν υπάρχει παρά µόνο στις ταινίες µα αν τα θέλω του καθενός µας ξεκίναγαν από την αγάπη είναι σίγουρο ότι η υπηρεσία ρ/ε θα βρισκόταν στο µέγιστο επίπεδο!

25 Σελίδα 25 Από την αγάπη πηγάζει ο εθελοντισµός, που είναι το µεγαλύτερο κεφάλαιο στην υπηρεσία ρ/ε! Αν αγαπάς αποκλείεται να κρύβεις σκοπιµότητες στην πορεία σου και να φοβάσαι την αλήθεια! Αν αγαπάς, σέβεσαι τον διπλανό σου και δεν τον πληγώνεις! Αν αγαπάς βοηθάς ακόµη και τον άγνωστο ρ/ε, πόσο µάλλον τον γνωστό και φίλο! Αν αγαπάς δεν προσποιείσαι αλλά είσαι ο εαυτός σου! Καταλήγοντας θέλω να πιστεύω ότι η χρονιά που ξεκίνησε θα είναι και πρέπει να είναι καλύτερη αρκεί να σηκωθούµε από τον καναπέ και να βοηθήσουµε τον τοπικό σύλλογο κι αν ο σύλλογος είναι αδρανής να τον επαναδραστηριοποιήσουµε κι αν ο σύλλογος δεν τα βγάζει πέρα να ενωθεί µε τον διπλανό σύλλογο και από κοινού να αντιµετωπίσουν την καθηµερινότητα και το µέλλον δεν νοείται σε πόλη της πατρίδας µας να υπάρχουν στα χαρτιά τρεις σύλλογοι και ουσιαστικά κανένας! Εννοείται ότι για τα παραπάνω θα πρέπει να νοιαστεί και η ΕΕΡ να κάτσει να σκεφτεί, πως, αφού οι πολιτικές που ακολούθησε δεν ευώδωσαν, να βρει εκείνες τις συνιστώσες που θα δώσουν ελπίδα, χαρά, προοπτική, γνώση στον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη / υποψήφιο ρ/ε κι ας µην είναι µέλος της περάστε το µήνυµα της πραγµατικής εξωστρέφειας, δώστε λίγο τόπο στα νιάτα, κι επιτέλους, βάλτε λίγο χαµόγελο στο µενού των συναθροίσεων σας η Ελλάδα είναι στο χέρι µας να αλλάξει, τα καµπανάκια βαράνε ανασκουµπωθείτε επιτέλους και θα βρείτε σε αυτήν την πορεία συµµάχους και συνοδοιπόρους πολλούς! Μέσα σε αυτούς να ξέρετε θα είναι και ο Παπαφούνης σας το λέω καραντί! Συµφιλιωθείτε, µονιάστε, συζητείστε και χαράξτε κοινές πορείες για να δούµε καλύτερες ηµέρες στα ραδιοερασιτεχνικά δρώµενα της χώρας µας! Είπα και ελάλησα! 73 Παπαφούνης

26 Σελίδα 26 Εδώ Νήσος Αίγινα... Γράφει: ο Νεκτάριος Λαβούτας sv8um Για µια ακόµα φορά η Οµάδα Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας (Ο.Ρ.Α) παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του νησιού µας, καλύπτοντας τηλεπικοινωνιακά τις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, που µε την παρουσία της γνώρισαν οι συντοπίτες µας τον ρόλο του Ραδιοερασιτέχνη. εν είναι λίγες αυτές οι δραστηριότητες όπως: α. Στις εορταστικές εκδηλώσεις, εις µνήµη του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. ιοργανωτές, ήµος Αίγινας, αθλητικά σωµατεία του νησιού. Μήνας Ιανουάριος. β.αγώνες ανωµάλου δρόµου «Κύπελλο Αφαία» που διεξάγεται στην ορεινή περιοχή πέριξ του Αρχαίου Ναού της Αφαίας Αθηνάς, που διοργανώνει ο Σύλλογος ροµέων Υγείας Αίγινας. Μήνας Μάιος- Ιούνιος γ. Ηµιµαραθώνιος αγώνας καλύπτοντας απόσταση από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο, που διοργανώνει το Ίδρυµα Κωστάκος. Μήνας Σεπτέµβριος. δ. Λαµπαδηδροµία µε συµµετοχή αθλητικών σωµατείων του νησιού που διοργανώνει ο ήµος Αίγινας, συµµετέχοντας στη Πανελλήνια Λαµπαδηδροµία Αιµοδοτών. ε. Μεταφορά του Αγίου Φωτός, από το Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος, µε πλωτό σκάφος του Λ.Σ στη Αίγινα και στην συνέχεια µε οχήµατα Ραδιοερασιτεχνών στα µοναστήρια και τους Ι. Ναούς του νησιού.στ. Συντονισµός ποµπής της περιφοράς της Αγιάς Κάρας του Αγίου Νεκτάριου την ηµέρα εορτασµού Του. Μήνας Νοέµβριος. Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. προβάλουν το έργο της Ο.Ρ.Α. και τώρα πια µας αναγνωρίζουν, µας τιµούν µε διάφορες πλακέτες για την προσφορά µας στην τοπική κοινωνία. εν θα πρέπει να παραλείψω και την Πρώτη θέση της Οµάδος µας στο AEGEANVHFCONTESτου 2013 µε διακριτικό κλήσεως SX8AEG.

27 Σελίδα 27 Η οµάδα µας δια εκπροσώπου µας, συµµετέχει στο συντονιστικό του ήµου Αίγινας σε θέµατα που αφορούν τις Οµάδες Εκτάκτου Ανάγκης και ενηµερώνει τους αρµοδίους για τον ρόλο µας σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Ένα άλλο θέµα που έχει σηµασία για όλους εµάς, παλαιούς και νέους Ραδιοερασιτέχνες, είναι η υποχρέωση που έχουµε να µεταλαµπαδεύσουµε τις γνώσεις µας σε νέα παιδιά. Σχεδόν κάθε χρόνο µας καλούν να ενηµερώσουµε µαθητές για το ρόλο των Ραδιοερασιτεχνών ξεκαθαρίζοντας στα παιδιά και τους µεγάλους, ότι δεν έχουµε σχέση µε µουσικές παραγωγέςαφιερώσεις κ.λ.π. Ακολουθεί πάντα ενηµερωτικό dvd και η καθιερωµένη επίσκεψη στο shackπαρακολουθώντας από κοντά κάποιες επαφές µε όλα τα διαθέσιµα modes. Με την ευκαιρία αυτή, να ενηµερώσω τους φίλους Ραδιοερασιτέχνεςότι η «οικογένεια» των ραδιοερασιτεχνών της Αίγινας αυξήθηκε µε τον ερχοµό του Τον εκέµβριο 2014 ένα νέο µέλος εντάχτηκε στην Ο.Ρ.Α είναι η νεώτερη ηλικιακά µόλις 12 ετών, το όνοµά της είναι Βίκυ µε διακριτικό κλήσεως SY8BFGκαι είναι εγγονή του SV8UMΝεκτάριου,της ευχόµαστε κάθε επιτυχία στον νέο ρόλο της. Στην φετινή κοπή της πίτας της Οµάδος µας η µικρή Βίκυ έδωσε ένα άλλο χρώµα µε την παρουσία της, ανάµεσα σε όλους εµάς τους παππούδες. Καλή Ραδιοχρονιά!!!

28 Σελίδα 28 Από την Ιεράπετρα καλεί το : Θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και ως συµµετοχή έκπληξη η µετάβαση δύο ρ/ε από την Θεσσαλονίκη στην άλλη άκρη της Ελλάδας στην λεβεντογέννα Κρήτη, και από εκεί στην άλλη άκρη της, την µοναδική Ιεράπετρα! Όλα από κάπου ξεκινούν και για να βάλουµε τα πράµατα σε µία σειρά θα πρέπει να γυρίσουµε τον χρόνο στις 20 Ιαν 2002 και περί ώρας 16.06utc Τότε γνωρίστηκαν ο SV9FBK ο αγαπητός Γιάννης µε τον Παπαφούνη, µέσα από ένα qso αντάλλαξαν κάρτες και µετά από µερικούς µήνες, όταν ενεργοποιήθηκε η Γαύδος, µε τον εδκ SX9G, ο Γιάννης πήρε την οικογένειά του και σε συνεννόηση µε τον φούνη, επισκέφτηκε την αποστολή, έζησε µαζί µε τους χειριστές, ξενύχτησε, χάρηκε σαν µικρό παιδί! Τα χρόνια περνούν αλλά η φιλία και η αγάπη µεταξύ Θεσσαλονίκης & Κρήτης καλά κρατεί και το 2008 η παρέα ξανασµίγει στον Άνω Βιάνο και στην Ιεράπετρα, όπου έρχεται και δένει το γλυκό µε την γνωριµία και µε τον έτερο Γιάννη SV9FBG.

29 Σελίδα 29 Και σαν να µην έφτανε αυτό σε 2 γίγα-κατεδαφίσεις, που έλαβαν χώρα στο Ρέθυµνο, ο Φούνης νιώθει στο πετσί του, την Κρητική φιλοξενία ενώ ανταµώνει κ µε τους SV9COL ηµήτρη, SV9CJO Γιάννη, SV9GPV Γιώργο (αλησµόνητη η φιλοξενία σου Παπαβίκτορα). Και έτσι κάπως φτάσαµε στο 2014 τα κοπέλια πότε του δεν τα ξέχασε µα ούτε κι αυτά αυτόνε, πάντα µαθαίνει νέα τους και από τα πιο φρέσκα hot news, ήταν η συµµετοχή της Κρητικής παρέας στο CQ WW SSB Contest στις 25 και 26 Οκτ - Βαγγέλη (SV2RJV) τι λες? Πάµε στην Κρήτη? Τα κοπέλια είναι δικοί µου άνθρωποι, φίλοι καρδιακοί, µε καλά µηχανήµατα, καλές κεραίες και καλά κοψίδια! - Φούνη το ρωτάς Φύγαµεεεεε! Μαζί µε τον Βαγγέλη SV2RJV όπου µας ξεπροβόδισε ο Χρήστος SV2DGH Σε µία ώρα από SV2 στην SV9 ατσαλάκωτος!

30 Σελίδα 30 Μετά από µία διήµερη στάση στα Χανιά, την Παρασκευή πριν την έναρξη του διαγωνισµού, ξεκινήσαµε να διασχίσουµε όλο το νησί µέσα σε ένα κατακλυσµό από βροχή και κάµερες βροχή! Μετρήσαµε πάνω από σαρανταπέντε!!! SV2RJV Βαγγέλης! Νιάτο παντελονάτο µε προσφορά στον ραδιοερασιτεχνισµό µε το καληµέρα! Με την άφιξη στο qth του SV9FBG φάνηκε το πόσο οργάνωσαν αυτήν την δραστηριότητα! εν υπήρχε κάτι που να µην το είχαν προβλέψει µε σκοπό όλοι µα και οι Θεσσαλονικείς να νιώθουν σαν το σπίτι τους! Και από ρ/ε εξοπλισµό σούπερ ντούπερ! Αφού γνωριστήκαµε µε τους ρ/ε και τον εξοπλισµό οργανώθηκε µίτινγκ µε σκοπό να αποσαφηνιστεί το σχέδιο του 48ώρου και µετά έπεσε η ιδέα να βγει ο Φούνης κλειδί απαίτηση η οποία υλοποιήθηκε µέσα σε κλίµα ενθουσιώδες και µε γέλια µέχρι δακρύων! Ο χρόνος κυλούσε και οι χειριστές κατέβασαν για ένα δίωρο τα ρολά πριν ξεκινήσει ο πόλεµος! Έτσι στις utc οι 2 συστοιχίες διηπειρωτικών κατευθυνόµενων κυµάτων γέµισαν ενέργεια, στόχευσαν όπλισαν, απασφάλισαν και έβαλαν προς όλες τις διοπτεύσεις του ορίζοντα αδιαφορώντας για το πόσο µακριά βρισκόταν ο δυνητικός εχθρός!

Τεύχος 149 Απριλιος 2014

Τεύχος 149 Απριλιος 2014 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 149 Απριλιος 2014 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: ΨΑΡΑ 2014... Τα CB επιστρέφουν... SAT QSO... Vee beam... Rotator... Μαραθώνιος... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 118 Σεπτεµβρίος 2011

Τεύχος 118 Σεπτεµβρίος 2011 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 118 Σεπτεµβρίος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: J 4 5 K. Conical. έκτες... Ηµέρα Υπαίθρου.. SZ8S & J48S... Iστοί & πυλώνες.. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9»

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011

Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: MOXON... PSK Club. Καλωδιώσεις... ΤΗΛΕΘΡΑ... Πολώσεις... Awards... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 56ο ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

Τεύχος 56ο ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2006 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 56ο ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2006 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: ΑθΩΣ β µέρος... J47DKT. Κίνηση ορυφόρων... Φάρος Πλάκας... J 4 5 M. S W 1 J C O... J 4 2 A V C... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

1 & 2 Ιουλίου 2006. Τεύχος 55ο ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2006. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση:

1 & 2 Ιουλίου 2006. Τεύχος 55ο ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2006. Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 55ο ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SV2LAND. S X 7 M L. Ωριαία σήµατα... ΑΟ-51 για αρχή... Προσκλητήριο... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 93ο ο Αύγουστος 2009

Τεύχος 93ο ο Αύγουστος 2009 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 93ο ο Αύγουστος 2009 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: DX news. SV2ASP/A. Field Day 2009... DL5EBE... Κυµα εδάφους... Αγαθονήσι... SX2CM. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 123 Φεβρουάριος 2012

Τεύχος 123 Φεβρουάριος 2012 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 123 Φεβρουάριος 2012 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: T 2 F D Antenna.. Να µαζευτούµε... BUD dipole... Αποπαγoποίηση.. ποίηση.. RF Connectors... IOTA Results...

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 77ο ο Απρίλιος 2008

Τεύχος 77ο ο Απρίλιος 2008 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 77ο ο Απρίλιος 2008 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SWL DXing. Πεδιόµετρο... EPC Awards... 1B1AB... To 5-9 Report και οι συνεργάτες του σας εύχονται ΧΡΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Amerikanies..!!! Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY...

Amerikanies..!!! Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου. Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY... Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 101ο Aπρίλιος 2010 Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: G 5 R V. LEGO antenna... AEGEAN RTTY... Δενδροφύτευση... Corner antenna... Πρόσκληση... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός συγγραφής τεχνικών άρθρων

Διαγωνισμός συγγραφής τεχνικών άρθρων Διαγωνισμός συγγραφής τεχνικών άρθρων Με την ευκαιρία της επίσημης ψηφιακής έκδοσης του περιοδικού SV NEA προκηρύσσεται διαγωνισμός συγγραφής τεχνικών άρθρων από τα μέλη της Ε.Ε.Ρ. με τα εξής βραβεία:

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 105 Άυγουστος 2010

Τεύχος 105 Άυγουστος 2010 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 105 Άυγουστος 2010 Διαβάστε σε αυτή την έκδοση: J 4 8 S FIELD-DAY DAY 2010.. Παγκοσμια ημερα Τηλεπικοινωνιών.. DAYTON 2010... Νεο QRP... S X 2 I M

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 83ο ο Οκτωβριος 2008

Τεύχος 83ο ο Οκτωβριος 2008 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 83ο ο Οκτωβριος 2008 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SY7ISDE... Η ΣΜΎΡΝΗ... HAMFEST... Απλός δέκτης... VK2ABQ... Στην Ολλανδία... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9»

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 143 Οκτωβριος 2013

Τεύχος 143 Οκτωβριος 2013 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 143 Οκτωβριος 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Autonomous... 136 KHz... SZ8S... Μυθολογία... Faraday... SX2IMA/p... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9»

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 113 Aπρίλιος 2011

Τεύχος 113 Aπρίλιος 2011 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 113 Aπρίλιος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Υ. Ε. S.. Χωρίς SURPLUS... EME πρωτιές... 23cm Antennas... RX vs TX power... CP-6 επισκευή... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 134 Γενάρης 2013

Τεύχος 134 Γενάρης 2013 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 134 Γενάρης 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SX100SKG... Maria Maluca. Κρυσταλλοι... ιάδοση... Βραβεία... Εκλογές Ε.Ρ.... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Νοµοσχέδιο. Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Το Νέο Νοµοσχέδιο. Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 01-2-2003 2003 Τεύχος 15ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2003 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών SV5 και SV9 Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό Σε αυτή την έκδοση: Ραδιοναυτιλία.. Απλά πράγµατα... Εκλογές

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ John Devoldere, ON4UΝ Mark Demeuleneere, ON4WW ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ και ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ Έκδοση 2η ΕΕΡ 2010 . John Devoldere, ON4UΝ και Mark Demeuleneere, ON4WW ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 91ο ο Ιούνιος 2009

Τεύχος 91ο ο Ιούνιος 2009 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 91ο ο Ιούνιος 2009 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: SV2FPU..Amerika... Aegean Contest... Γράµµα από Κρήτη... Συµβουλές... ιαβούλευση... Η πορεία µου...

Διαβάστε περισσότερα

In this issue: Club page: Page 3

In this issue: Club page: Page 3 Contents Science & Technology 2009 In this issue: Club page: Page 3 Featured Article: Exploring CERN after the LHC s first beam circulation and the incident of September 19. Editorial: Page 4 Club Activities:

Διαβάστε περισσότερα

ιασυλλογικές συνεργασίες

ιασυλλογικές συνεργασίες 06-11 11-2003 Τεύχος 24ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών SV5 και SV9 Τ ο Π ρ ώ τ ο Ε λ λ η ν ι κ ό Ρ α δ ι ο ε ρ α σ ι τ ε χ ν ι κ ό Κ υ β ε ρ ν ο π ε ρ ι ο δ ι κ ό ιαβάστε σε αυτή την

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβουλος: Μπογάς Χρήστος,

Σύμβουλος: Μπογάς Χρήστος, ΕΠΕΑΕΚ 2.4.2.β Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών Υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ματθαίου Χριστίνα (Α.Μ.5230) Καρανάτσιου Αναστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ HOU-CS-UGP-2009-14 «Ανάπτυξη ενός Εργαλείου Οπτικοποίησης της Γεωγραφικής Θέσης των Υπηρεσιών και των Εγκαταστάσεων του Ε.Α.Π.» ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ ΑΝ ΡΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εύρηκα! Όταν οι απόφοιτοι ερευνούν, οι επιστήμες προοδεύουν ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Εύρηκα! Όταν οι απόφοιτοι ερευνούν, οι επιστήμες προοδεύουν ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ερμης ΤΡIMHNIAIA EKΔOΣH TOY ΣYΛΛOΓOY AΠOΦOITΩN KOΛΛEΓIOY AΘHNΩN TEYXOΣ Nο 51, ΠEPIOΔOΣ B ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΔIEYΘ. ΣAKA: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΕΛΤΑ 15-154 52 ΨΥΧΙΚΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ PRESS POST X + 7 T S P O S S E P

Διαβάστε περισσότερα

LITERARY PERIODICAL OF THE GREEK-AUSTRALIAN CULTURAL LEAGUE OF MELBOURNE

LITERARY PERIODICAL OF THE GREEK-AUSTRALIAN CULTURAL LEAGUE OF MELBOURNE 2009 issue 55 Lyno Writing at Cavallero. Fluid acrylic on canvas. 48 in x 36in. Soula Mantalvanos Αφιέρωμα στην Ρένα Φραγκιουδάκη LITERARY PERIODICAL OF THE GREEK-AUSTRALIAN CULTURAL LEAGUE OF MELBOURNE

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑ Α ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑ Α ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Ω ΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟ ΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑ Α ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ου ΙΕΘΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΟ ΟΥ: «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

THE ANTIKYTHERA MECHANISM

THE ANTIKYTHERA MECHANISM Περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο: 07.12.09 ΕΩΣ 25.01.10 Μηχανισμός των Αντικυθήρων Ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: www.namuseum.gr/collections/bronze/ellinistiki/ellinistiki06-gr.html

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 13 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ AΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 13 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ AΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 13 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ AΠΘ Η Συνεδρίαση ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 και ώρα 13.00 στην αίθουσα Α του ΚΗΔ, συνεχίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπη Έκδοση Ημερίδας με θέμα:

Έντυπη Έκδοση Ημερίδας με θέμα: ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ Έντυπη Έκδοση Ημερίδας με θέμα: Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας: Υπεύθυνος Διάλογος για την Έγκυρη Ενημέρωση & την Προστασία των Πολιτών Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. συστατικά (υγεία. οικογένειες σας. Πολλές ευχές επίσης στους

Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. συστατικά (υγεία. οικογένειες σας. Πολλές ευχές επίσης στους 01-1-2003 Τεύχος 14ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2003 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών SV5 και SV9 Το πρώτο Ελληνικό ραδιοερασιτεχνικό κυβερνοπεριοδικό Σε αυτή την έκδοση: Ο Κόσµος µας. Timer.. CW αναδροµή. Αστρονόµοι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εντοπισµός και Παρακολούθηση Θέσης µέσω Ασύρµατων ικτύων ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα