Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις"

Transcript

1 Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις πλήθος πληροφοριών: φωτογραφίες, βίντεο, ηλεκτρονικά έντυπα. Είναι οι δίσκοι CD (compact disk συµπαγής δίσκος) και οι µεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκοι DVD (digital versatile disk - ψηφιακός πολυ- µορφικός δίσκος). Σκέφτηκες ποτέ πώς κατασκευάζονται αυτά τα δισκάκια, από ποια υλικά δηµιουργούνται και τι γίνονται όταν δεν τα χρειάζεσαι πλέον; Η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, καταναλώνει πολύτιµες πρώτες ύλες και παράγει απόβλητα. Κάθε προϊόν έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από κάποιες πρώτες ύλες και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν πετάξεις το προϊόν στα σκουπίδια διακόπτεις τον κύκλο ζωής του, χάνονται πολύτιµοι φυσικοί πόροι και ενέργεια, ενώ ορισµένες ουσίες του προϊόντος µπορούν να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μαθαίνοντας τον κύκλο ζωής τους µπορείς να πληροφορηθείς πως να ελαττωθούν οι επιδράσεις στο περιβάλλον και να εξοικονοµηθούν φυσικοί πόροι που συνδέονται µε τα προϊόντα που χρησιµοποιείς κάθε µέρα. Όταν αντιληφθείς αυτές τις σχέσεις, θα είσαι σε θέση να κάνεις καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές για τα προϊόντα που χρειάζεσαι και απορρίπτεις.

2 Τα CD/DVD φτιάχνονται από πολλές διαφορετικές ύλες, καθεµία από τις οποίες έχει το δικό της ξεχωριστό κύκλο ζωής που περιλαµβάνει ενεργειακή χρήση και απόβλητα. Αλουµίνιο το πιο άφθονο µεταλλικό στοιχείο της γήινης κρούστας. Κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή του είναι το ορυκτό βωξίτης. Πολυκαρβονικό είδος πλαστικού το οποίο παράγεται από αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξορύσσεται από τη γη. Λάκα ακρυλικό, ένα άλλο είδος πλαστικού. Χρυσός µέταλλο που εξορύσσεται από τη γη. Χρωστικές χηµικά που φτιάχνονται στο εργαστήριο, µερικώς από πετρελαιοειδή που προέρχονται από τη γη. Άλλες ύλες όπως νερό, γυαλί, ασήµι και νικέλιο. Οι περισσότερες ύλες επεξεργάζονται κατάλληλα για να µετατραπούν σε µια αξιοποιήσιµη µορφή πριν οι κατασκευαστές τις χρησιµοποιήσουν για την κατασκευή των CD/DVD. Για παράδειγµα: Το ορυκτό βωξίτης πλένεται, θρυµµατίζεται, διαλύεται και φιλτράρεται για την παρασκευή της αλουµίνας, η οποία µετατρέπεται σε αλουµίνιο µε τη διεργασία που ονοµάζεται τήξη. Στη συνέχεια το µέταλλο µορφοποιείται σε µπιγιέτες, ρολά, ταινίες. Για την παραγωγή πλαστικών, το αργό πετρέλαιο κατεργάζεται µε φυσικό αέριο και χηµικά σε ειδική µονάδα επεξεργασίας.

3 Η διαδικασία παραγωγής που περιγράφεται εδώ είναι παραπλήσια για τους δίσκους CD και τους δίσκους DVD. Η διαδικασία ξεκινά µε τη δηµιουργία δίσκου από πολυκαρβονικό υλικό πάχους µόλις 1,2 χιλιοστών, το οποίο στη συνέχεια σφραγίζεται µε µεγάλη πίεση για την τύπωση των ψηφιακών δεδοµένων πάνω στο δίσκο. Μετά το σφράγισµα τα πολυκαρβονικά δισκάκια επιστρώνονται µε ένα λεπτό στρώµα αλουµινίου, για να κάνει την επιφάνεια γυαλιστερή, ώστε να µπορεί να ανακλάται η δέσµη του laser και να διαβάζονται τα δεδοµένα. Στο επόµενο στάδιο περνάει µια βαφή λάκας πάνω από το αλουµίνιο για την προστασία του µετάλλου από πιθανή διάβρωση και τη σκουριά. Τέλος, τις περισσότερες φορές τυπώνεται στο δίσκο η ετικέτα ή κάποιο χαρακτηριστικό σχέδιο, µε τις κλασσικές µεθόδους µεταξοτυπίας και λιθογραφίας και τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως χαρτί πολυγράφου, ξύστρες και µελάνια.

4 Τα CD/DVD συσκευάζονται σε διαφανείς ή έγχρωµες πλαστικές θήκες (jewel cases) ή χάρτινες και στη συνέχεια τυλίγονται µε πλαστικό προστατευτικό περίβληµα. Τα µέσα συσκευασίας µπορεί να προέρχονται είτε από ανακυκλωµένες είτε από παρθένες ύλες. Για παράδειγµα, το χρησιµοποιούµενο πλαστικό µπορεί να προέρχεται από ανακυκλωµένα µπουκάλια ή από αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξορύχτηκαν από τη γη και κατεργάστηκαν µε χηµικά. Τα δισκάκια µετά τη συσκευασία τους είναι πλέον έτοιµα να σταλούν στα κέντρα διανοµής, στη λιανική αγορά ή άλλους προορισµούς διακίνησής τους. Η µεταφορά αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδροµικώς απαιτεί κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιµα, η οποία συνεισφέρει στις κλιµατικές αλλαγές.

5 Τα CD/DVD είναι αρκετά ανθεκτικά - µε την κατάλληλη προσοχή έχουν χρόνο ζωής αρκετές δεκαετίες - ίσως ακόµη κι έναν αιώνα. Ορισµένες συνθήκες όπως η υψηλή υγρασία, οι εκτεταµένες περίοδοι υψηλών θερµοκρασιών, καθώς και οι απότοµες µεταπτώσεις της θερµοκρασίας και η έκθεση σε ορισµένα είδη φωτός µπορεί να προκαλέσουν φθορές στους δίσκους ή να µικρύνουν τη διάρκεια ζωής τους. Με τη σωστή φροντίδα των δίσκων σου, όπως αποφυγή της έκθεσής τους στον ήλιο, τη θερµότητα και το νερό µπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους. εν θα εξοικονοµήσεις µόνο χρήµατα αλλά θα συµβάλλεις και στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων. Αν έχουν γρατσουνιστεί ή λερωθεί, µε αποτέλεσµα να "πηδούν" όταν τα παίζεις, µην απελπίζεσαι: Άπλωσε στην καλή επιφάνειά του και τρίψε ελαφρά µε το δάχτυλό σου λίγη συνηθισµένη οδοντόπαστα (όχι τη διαυγή gel). Άφησέ την 5 λεπτά και µετά σκούπισέ την µε ένα νωπό µαλακό χνουδωτό πανί. Εναλλακτικά, υπάρχουν λειαντικά στο εµπόριο που µπορούν ανέξοδα να επισκευάσουν τα δισκάκια σου. Τα παλιά ή ανεπιθύµητα δισκάκια µπορούν να πουληθούν σε ορισµένα µαγαζιά, να ανταλλαχθούν µεταξύ φίλων ή να δωρηθούν σε σχολεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. Η αγορά µεταχειρισµένων CD/DVD ή ο δανεισµός από µια βιβλιοθήκη επίσης βοηθά στη µείωση των επιδράσεων στο περιβάλλον που συνδέονται µε την κατασκευή νέων προϊόντων. Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία των άχρηστων προϊόντων ώστε να ξαναγίνουν πρώτη ύλη και να χρησιµοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Εξειδικευµένες εταιρίες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού εξοπλισµού µπορούν να µετατρέψουν τα άχρηστα δισκάκια σου σε πλαστικά υψηλής ποιότητας για πληθώρα χρήσεων, όπως: αυτοκινητοβιοµηχανία πρώτες ύλες για την κατασκευή πλαστικών εξοπλισµός γραφείου σκληρές πλαστικές θήκες (jewel cases)

6 Οι περισσότερες από τις εταιρίες ανακύκλωσης δέχονται µόνο µεγάλα αποθέµατα από παλιά, χαλασµένα και µη χρησιµοποιηµένα CD/DVD των επιχειρήσεων. Πολύ λίγες εταιρίες δέχονται µικρότερες ποσότητες που στέλνουν µεµονωµένα άτοµα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κάδοι συλλογής ΑΗΗΕ (Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισµού) προς ανακύκλωση στη γειτονιά σου µην τους αγνοήσεις, χρησιµοποίησέ τους. Για πληροφορίες σχετικά µε τα σηµεία περισυλλογής επικοινώνησε µε το ήµο ή την κοινότητά σου ή αναζήτησε πληροφορίες στo διαδίκτυο. Να απορρίπτεις τα δισκάκια σου µόνο όταν δεν έχεις άλλη επιλογή. Να προσπαθείς πάντα να µοιράζεσαι, να δωρίζεις ή να ανταλλάσεις τα δισκάκια σου ή εναλλακτικά να τα διαθέτεις στα δηµοτικά σηµεία περισυλλογής ΑΗΗΕ προς ανακύκλωση. Τα δισκάκια που πετιούνται στα σκουπίδια αυξάνουν τον όγκο απορριµµάτων, επιβαρύνουν το περιβάλλον µε επικίνδυνες ουσίες, καταναλώνουν ενέργεια και πολύτιµους φυσικούς πόρους.

7 Η επιλογή του καταναλωτή έχει µεγάλη επιρροή στην αγορά. Συνήθως αναζητάµε την καλύτερη σχέση τιµήςποιότητας στα προϊόντα. Αυτό το φυλλάδιο σου παρέχει πληροφορίες για τις επιδράσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και χρήση των CD/DVD, προκειµένου να ενσωµατώσεις τον παράγοντα περιβάλλον στις αγοραστικές επιλογές σου. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον ενθαρρύνει τις εταιρείες να βελτιώνονται συνεχώς προς την παραγωγή προϊόντων πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Λάβε υπόψη τις πληροφορίες αυτές στη λήψη των αγοραστικών σου αποφάσεων σκεπτόµενος ότι οι επιλογές σου έχουν επίδραση στο περιβάλλον. Η αλλαγή στην καταναλωτική σου στάση δε σηµαίνει ότι στερείσαι κάτι, σηµαίνει ότι κάνεις έξυπνες αγορές. Μπορεί η πληροφορία που χρειάζεσαι µε την αγορά ενός CD να είναι διαθέσιµη στο διαδίκτυο. Σκέψου ότι αν όντως είναι διαθέσιµη, µπορεί να µη χρειάζεται να αγοράσεις το CD καθόλου! Ας αλλάξουµε όλοι από λίγο την αγοραστική µας συµπεριφορά για να βοηθήσουµε στην προστασία του περιβάλλοντος. ε χρειάζεται να κάνεις κάτι πολύ δραστικό και είναι µάλιστα ένας τρόπος να εξοικονοµείς χρήµατα!...υποβαθµίζω το φυσικό περιβάλλον, εξαντλώ γρηγορότερα τους φυσικούς πόρους µε οδυνηρές συνέπειες για τις επερχόµενες γενιές και επιβαρύνω τους χώρους υγειονοµικής ταφής απορριµµάτων περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής τους.

8 Σχεδιάζοντας προϊόντα τα οποία θα έχουν όσο το δυνατό πιο µικρή επίδραση στο περιβάλλον, από τη στιγµή που παράγονται έως τη στιγµή που απορρίπτονται, οι κατασκευαστές βοηθούν να ελαττωθεί η ποσότητα σκουπιδιών και ρύπανσης που δηµιουργούν. Ο σχεδιασµός για το περιβάλλον προνοεί την ενσωµάτωση των περιβαλλοντικών πτυχών και χαρακτηριστικών κατά το στάδιο του σχεδιασµού και της ανάπτυξης ενός προϊόντος, λαµβάνοντας υπόψη όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Για παράδειγµα, η εταιρεία που φτιάχνει τα φύλλα Post-it, CD-ROM και κασέτες, ψάχνει τρόπους για να κάνει τις παραγωγικές διαδικασίες της πιο αποδοτικές, προλαµβάνοντας τη ρύπανση και εξοικονο- µώντας χρήµατα. Το 1996, η εταιρεία ανακοίνωσε πως η νέα διαδικασία της για την παραγωγή αυτοκόλλητων ταινιών µείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 77 % και ελάττωσε το χρησιµοποιούµενο διαλύτη κατά 1,1 εκατοµµύριο κιλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ένα σήµα για την αναγνώριση, στα καταστήµατα, των αγαθών που έχουν ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον και λέγεται οικολογικό σήµα. Τα προϊόντα λαµβάνουν το οικολογικό σήµα µόνον εάν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και όσο το δυνατό για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους (κατασκευή, πώληση, χρήση και διάθεση). Σκέψου επίσης ότι οι κατασκευαστές µπορεί να χρησιµοποιούν νέα σχέδια και τεχνολογία για να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση ενός προϊόντος στο περιβάλλον, αλλά οι δηµιουργικές προσπάθειές τους δεν έχουν νόηµα εάν οι καταναλωτές δεν αγοράζουν τα αγαθά!

9 Τα σκουπίδια από τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό (περιλαµβανοµένων των CD/DVD) αυξάνουν κατά % κάθε πέντε χρόνια - τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δηµοτικά σκουπίδια. Όχι µόνον αυτό, επιπλέον είναι µία από τις µεγαλύτερες πηγές βαρέων µετάλλων και οργανικών ρύπων που πρέπει να διευθετήσουν οι τοπικές αρχές. Σύµφωνα µε το διεθνή περιβαλλοντικό οργανισµό WorldWatch Institute, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσµίως περισσότερα από 55 εκατοµµύρια CD που περιέχουν προγράµµατα (λογισ- µικό) για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρκετά εκατοµµύρια παλιών ή αχρηστευ- µένων µουσικών CD και DVD. Κάθε µήνα πετιούνται περισσότεροι από 45 τόνοι παλιών CD/DVD παγκοσµίως, µε αποτέλεσµα το περιβάλλον να επιβαρύνεται µε επικίνδυνες ουσίες που κρύβονται στα µεταλλικά και στα πλαστικά µέρη, καθώς και στις βαφές τους. H µεγαλύτερη εταιρία ανακύκλωσης CD λειτουργεί σήµερα στην Καλιφόρνια των Ηνωµένων Πολιτειών και επεξεργάζεται περίπου ένα εκατοµµύριο άχρηστα CD/ DVD το µήνα (το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της υπολογίζεται ότι ανακύκλωσε 20 εκα-τοµµύρια CD και πάνω από τόνους χαρτιού από τα εξώφυλλά τους). H Ευρώπη κινείται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, µε τη µεγαλύτερη αντίστοιχη µονάδα να έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Ιούνιο του 2004 εγκρίθηκε το εθνικής εµβέλειας συλλογικό σύστηµα «ΑΝΑΚΥ- ΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ», για την εναλλακτική διαχείριση όλων των κατηγοριών ΑΗΗΕ, οικιακής και µη οικιακής προέλευσης. Για την οργάνωση της χωριστής συλλογής των ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης, συµπεριλαµβανοµένων των CD/DVD, η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ συνεργάζεται µε τους ήµους της χώρας για την οργάνωση ηµοτικών σηµείων συλλογής. Μέχρι σήµερα έχει συνάψει συνεργασία µε 56 ήµους (16 στην Αττική, 3 στην Πελοπόννησο, 17 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη υτική Μακεδονία, 2 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 2 στη Θεσσαλία, 4 στη Στερεά Ελλάδα, 6 στην Κρήτη και 1 στο Βόρειο Αιγαίο). Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό (συµπεριλαµβανοµένων των CD/ DVD) βασίζεται σε δύο συµπληρωµατικές στρατηγικές: αποφυγή αποβλήτων µε τη βελτίωση του σχεδιασµού των προϊόντων και αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιµοποίησης των αποβλήτων. Επίσης, υπάρχουν διεθνή πρότυπα για τον οικολογικό σχεδιασµό: ISO/TR για Περιβαλλοντική ιαχείριση Ενσωµάτωση Περιβαλλοντικών Πτυχών στο Σχεδιασµό και στην Ανάπτυξη Προϊόντων.

10 Κάθε προϊόν που µπαίνει στην αγορά έχει ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από διάφορα στάδια (κατασκευή, πώληση, χρήση, διάθεση), που µοιάζουν µε τις φάσεις της ανθρώπινης ζωής. Κάθε στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος επιδρά στο περιβάλλον διαφορετικά από τον τρόπο που χρησι- µοποιούµε τα προϊόντα µέχρι τις ποσότητες που αγοράζουµε. Οµοίως, ο τρόπος που επιλέγουµε να διαθέσουµε το προϊόν, όταν δεν το χρειαζόµαστε πλέον, έχει επίπτωση στο περιβάλλον. Τα στάδια της ζωής ενός προϊόντος συνήθως περιλαµβάνουν τα παρακάτω: Σχεδιασµός: Οι µηχανικοί, οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές συλλαµβάνουν ιδέες για τα προϊόντα και στη συνέχεια τα κατασκευάζουν. Οι περισσότεροι σχεδιασµοί προϊόντων περνούν από τα στάδια έρευνας και ελέγχου πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Ο αρχικός σχεδιασµός ενός προϊόντος επηρεάζει καταλυτικά κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του και της επίδρασής του στο περιβάλλον. Για παράδειγµα, τα προϊόντα που σχεδιάζονται για να επαναχρησιµοποιηθούν αυξάνουν τον κύκλο ζωής τους, µειώνουν τον όγκο απορριµµάτων και εξοικονοµούν πολύτιµους φυσικούς πόρους. Απόκτηση πρώτων υλών: Όλα τα προϊόντα ανθρωπογενούς ή φυσικής προέλευσης φτιάχνονται από πρώτες ύλες. Παρθένα υλικά, όπως τα δέντρα και το µετάλλευµα σιδήρου λαµβάνονται από τη γη, διαδικασία µε την οποία προκαλούνται κλιµατικές αλλαγές, χρησιµοποιούνται µεγάλες ποσότητες ενέργειας και µειώνεται το απόθεµα των φυσικών µας πόρων. Η παραγωγή νέων προϊόντων από υλικά που χρησιµοποιήθηκαν σε ένα άλλο προϊόν γνωστά ως ανακυκλωµένα ή ανακτηµένα υλικά µπορεί να µειώσει τη ρύπανση, τη χρήση ενέργειας και την ποσότητα πρώτων υλών που χρειάζεται να εξάγουµε από τη γη. Για παράδειγµα, η χρήση 1 τόνου ανακυκλωµένων προϊόντων σιδήρου έναντι της εξόρυξης µεταλλεύµατος σιδήρου εξοικονοµεί 520 κιλά λιγνίτη, 45 κιλά ασβεστόλιθου και αρκετή ενέργεια για να καλύψουµε τις ανάγκες 18 εκατοµµυρίων σπιτιών για ένα χρόνο! Επεξεργασία υλικών: Μετά την εξαγωγή των υλών από τη γη, οι ύλες συνήθως χρειάζεται να µετατραπούν σε µια µορφή που να είναι αξιοποιήσιµη για την παραγωγή προϊόντων. Για παράδειγµα, τα δέντρα δίνουν το ξύλο από το οποίο φτιάχνεται το χαρτί. Το ξύλο µετατρέπεται σε χαρτί µε ποικίλες µεθόδους παραγωγής. Κάθε παραγωγική διαδικασία δηµιουργεί απόβλητα και καταναλώνει ενέργεια. Για παράδειγµα, για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό χρησιµοποιηµένο χαρτί αντί παρθένας ξυλείας σώζονται 17 δέντρα, µειώνεται η απελευθέρωση 2,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα, καταναλώνεται 64% λιγότερη ενέργεια (ίση µε τη θέρµανση µιας µεσαίας κατοικίας για 6 µήνες), εξοικονοµούνται περίπου 2,3 κυβικά µέτρα χώρου ταφής και δηµιουργούνται 5-πλάσιες θέσεις εργασίας! Κατασκευή: Τα προϊόντα παράγονται στις βιοµηχανίες, οι οποίες χρησιµοποιούν ενέργεια. Οι παραγωγικές διαδικασίες επίσης δηµιουργούν απόβλητα και συχνά συνεισφέρουν στις κλιµατικές αλλαγές. Για παράδειγµα, το γυαλί µπορεί να χρησιµοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και να ανακυκλωθεί αν φθαρεί ή σπάσει - απεριόριστες φορές. Με την ανακύκλωση ενός τόνου γυαλιού εξοικονοµείται ενέργεια για να ανάψεις µία λάµπα 100-watt για 4 ώρες!

11 Συσκευασία: Πολλά προϊόντα συσκευάζονται σε χαρτί ή πλαστικό, τα οποία επίσης φτιάχνονται ξεχωριστά µε παραγωγικές διαδικασίες που χρησιµοποιούν ενέργεια και καταναλώνουν φυσικούς πόρους. Αν και η συσκευασία εξυπηρετεί πλήθος λειτουργικών αναγκών, όπως η προστασία από φυσικές και χηµικές φθορές, η αναγνώριση του προϊόντος και η διατήρηση της ποιότητας και φρεσκάδας, µερικές φορές γίνεται υπερβολική χρήση της. ιανοµή: Τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά οδικώς, αεροπορικώς, σιδηροδροµικώς ή ακτοπλοϊκώς. Τα υλικά και ο βοηθητικός εξοπλισµός για την κατασκευή τους επίσης µεταφέρονται στα διάφορα µέρη στα πρώτα στάδια ζωής των προϊόντων. Όλα αυτά τα µέσα µεταφοράς χρησιµοποιούν ενέργεια και παράγουν αέρια του θερµοκηπίου και κατά συνέπεια συνεισφέρουν στις κλιµατικές αλλαγές. Χρήση: Ο τρόπος µε τον οποίο χρησιµοποιούνται τα προϊόντα έχει επίδραση στο περιβάλλον. Τα επαναχρησιµοποιήσιµα, µεγάλης διάρκειας, και ανακυκλώσιµα προϊόντα εξοικονοµούν φυσικούς πόρους και ενέργεια και δηµιουργούν λιγότερα απορρίµµατα από τα προϊόντα µίας χρήσης. Για παράδειγµα, οι λάµπες εξοικονόµησης ενέργειας καταναλώνουν 4 µε 5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάµπες. Με τη χρήση µιας λάµπας εξοικονόµησης γλιτώνουµε την ατµόσφαιρα από περίπου 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει µόλις µε 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Η µείωση της χρήσης ενέργειας επίσης περιορίζει σηµαντικά τις εκποµπές από σταθµούς παραγωγής ενέργειας που συµβάλλουν στις κλιµατικές αλλαγές, την όξινη βροχή και το νέφος. Επιπλέον, η σωστή φροντίδα των προϊόντων αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους, γι αυτό να ακολουθείς προσεκτικά τις οδηγίες καθαρισµού, χρήσης και συντήρησης των προϊόντων σου, ειδικά τα λάστιχα των ποδηλάτων και άλλων οχηµάτων. Επαναχρησιµοποίηση - ανακύκλωση: Με την ανακύκλωση ή ανακατασκευή των προϊόντων σε νέα προϊόντα εξοικονοµείται ενέργεια και πρώτες ύλες. Όταν τα προϊόντα επαναχρησιµοποιούνται ή ανακυκλώνονται αυξάνεται ο κύκλος ζωής τους και ανακτώνται πρώτες ύλες που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν. Για παράδειγµα, 1 κιλό ανακυκλωµένου χαρτιού µπορεί να φτιάξει 16 νέα κουτιά δηµητριακών και 5 ανακυκλω- µένα κουτιά σόδας µπορούν να φτιάξουν αρκετό πληρωτικό υλικό για ένα σκι τζάκετ. ιάθεση: Το πέταµα των προϊόντων στα σκουπίδια τερµατίζει τον κύκλο ζωής τους. Με την επιλογή αυτή χάνουµε πολύτιµους φυσικούς πόρους και αυξάνουµε τον όγκο απορριµµάτων. Με την ανακύκλωση ενός αλουµινένιου κουτιού από αναψυκτικό εξοικονοµείτε τόση ενέργεια όση θα χρειαζόταν η λειτουργία ενός υπολογιστή για δέκα ώρες! Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποσύνθεση µιας πλαστικής σακούλας; 50 χρόνια; 100 χρόνια; Ή µήπως 200 χρόνια; Η απάντηση είναι περισσότερο από 200 χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες δεν είναι βιοδιασπώµενες και η φύση χρειάζεται πολύ χρόνο για να τις αποσυνθέσει. Όχι µόνο αποσυντίθενται δύσκολα και αυξάνουν τον όγκο απορριµµάτων, αλλά και µόλις πεταχτούν στη θάλασσα σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες τις καταπίνουν νοµίζοντας ότι είναι µέδουσες. Αγόρασε µια υφασµάτινη ή µια ψάθινη τσάντα που µπορεί να ξαναχρησιµοποιηθεί ή χρησιµοποίησε ένα σακίδιο για να µεταφέρεις τα προϊόντα σου.

12 Κάθε µέρα χρησιµοποιούµε εκατοντάδες προϊόντα: ρούχα, παπούτσια, βιβλία, εφηµερίδες, τετράδια, CD/DVD players, βιντεοπαιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις. Σκέφτηκες ποτέ πώς κατασκευάζονται αυτά τα προϊόντα, από πού προέρχονται τα υλικά κατασκευής τους και που καταλήγουν όταν πάψουν να µας εξυπηρετούν; Σκέφτηκες ποτέ τις επιδράσεις που έχει καθένα από αυτά τα προϊόντα στο περιβάλλον µας; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος δεν προκύπτουν µόνο κατά την κατασκευή του, αλλά από ολόκληρο τον κύκλο ζωής του: από την απόκτηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή του προϊόντος, µέχρι την επιστροφή των υλικών αυτών στη γη. Μαθαίνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων µπορούµε να δούµε πως µπορούµε να συνεισφέρουµε στη µείωση των επιδράσεων στο περιβάλλον που συνδέονται µε τα προϊόντα που χρησιµοποιούµε. Όταν αντιληφθούµε αυτές τις συσχετίσεις, θα είµαστε σε θέση να κάνουµε καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές.

13 ιερεύνησε τις επιλογές που έχεις στη γειτονιά σου για ανακύκλωση και ενθάρρυνε την οικογένειά σου να ταξινοµεί τα σκουπίδια και να επαναχρησιµοποιεί ή να ανακυκλώνει όσο το δυνατόν περισσότερα. Χρησιµοποίησε για τα ψώνια σου ένα δίχτυ ή µια υφασµάτινη τσάντα. Εναλλακτικά, πολλά σούπερ µάρκετ προσφέρουν επαναχρησιµοποιούµενες πλαστικές σακούλες αντί για αναλώσιµες µιας χρήσης. Μπορεί να έχουν ένα ονοµαστικό κόστος, όµως είναι πιο ισχυρές και διαρκούν περισσότερο. Όταν πηγαίνεις για ψώνια, θυµήσου να παίρνεις µαζί σου σακούλες αντί να παίρνεις καινούριες στο ταµείο. Ίσως να µη χρειάζεσαι τη συσκευασία που σου προσφέρεται. Πες στον υπεύθυνο εάν χρειάζεσαι ή όχι επιπλέον σακούλες για να βάλεις µέσα τις αγορές σου, ή εάν πιστεύεις πως ένα προϊόν έχει πολύ άχρηστο περιτύλιγµα, το επιστρέφεις στον υπεύθυνο και συνιστάς στο κατάστηµα να χρησιµοποιήσει λιγότερο στο µέλλον. Προτίµησε τις γυάλινες συσκευασίες και ιδιαίτερα εκείνες που επιστρέφονται και ξαναχρησιµοποιούνται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα µπουκάλια, αν δεν έχεις άλλη δυνατότητα επιλογής παρά µόνο την πλαστική συσκευασία, προτίµησε το πλαστικό ΡΕΤ (άχρωµο και διαφανές) που είναι λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον από το PVC (γαλάζια απόχρωση). Αγοράζοντας προϊόντα χύµα (δηµητριακά για πρωινό ή τροφή για κατοικίδια ζώα) µπορείς να µειώσεις τα σκουπίδια και να εξοικονοµήσεις συσκευασίες. Ψάξε για καταστήµατα επιδιόρθωσης στη γειτονιά σου και ενθάρρυνε την οικογένειά σου και τους φίλους σου να τα χρησιµοποιήσουν, παρά να πετούν τα πράγµατα όταν παθαίνουν µια βλάβη. Πριν πετάξεις ρούχα κατάλληλα να φορεθούν, αλλά εκτός µόδας, και πριν αγοράσεις καινούρια, φαντάσου τρόπους για να τα µετατρέψεις, να τους δώσεις νέα ζωή, ή να τα χαρίσεις. Μάθε από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποια αγαθά καλύπτονται από το οικολογικό σήµα και ψάξε για το λουλούδι λογότυπο όταν ψωνίζεις.

14 Όρισε µια µέρα στο σχολείο σε µέρα ανταλλαγής CD/DVD ηµιούργησε µια βιβλιοθήκη για την κοινόχρηστη χρήση CD/DVD ιοργάνωσε πρόγραµµα συλλογής για την ανακύκλωση CD/DVD για να υποστηρίξεις την κοινότητά σου Βάλε στην ιστοσελίδα σου πληροφορίες Moιράσου τις γνώσεις σου µε άλλους

15 Τα παλιά CD µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε πολλά χειροτεχνήµατα αρκεί να έχεις αρκετή φαντασία και µπόλικα CD για ανακύκλωση. Το πιο απλό είναι να τα χρησιµοποιήσεις ως σουβέρ ή να τα δέσεις σε µια πετονιά και να τα κρεµάσεις, π.χ. 6-7 σειρές για κουρτίνα. Παρακάτω δίνονται τρία παραδείγµατα κατασκευών. ες και το: Παίρνεις παλιά CD και τα κόβεις σε µικρά κοµµάτια. Παίρνεις µια µπάλα από φελιζόλ και ένα κοµµάτι σύρµα το οποίο το περνάς γύρω από τη µπάλα και το δένεις όπως στη φωτογραφία για να µπορείς να το κρεµάς. Κολλάς τα κοµµατάκια επάνω µε κατάλληλη για τα υλικά κόλλα. Μπορείς να φτιάξεις πολλές και να τις κρεµάσεις στο πάρτυ σου! Παίρνεις το παλιό ρολόι που έχεις στον τοίχο. Βγάζεις τον µηχανισµό έξω µε τους δείκτες και τα σχετικά. Παίρνεις ένα CD και ανοίγεις δύο µικρές τρυπούλες στην µέση την µία απέναντι από την άλλη. Επιλέγεις την καλή επιφάνεια που θέλεις να φαίνεται ή - ακόµα καλύτερα - αγοράζεις µια σελίδα µε αυτοκόλλητα για CD και κολλάς ένα της αρεσκείας σoυ. Αφού τοποθετήσεις τον µηχανισµό µε δύο µικρές λαµαρινόβιδες ή ξυλόβιδες το στερεώνεις. Παίρνεις την θήκη του CD και την ανοίγεις ανάποδα έτσι ώστε να παραµείνει ανοικτό. Εάν κάνει το ''ζόρικο'' υπάρχει και η logo. Παίρνεις παλιά CD από περιοδικά, διαφηµιστικά, καµένα κ.λπ. αγοράζεις ένα cold cathode light και το ξεµοντάρεις, φτιάχνεις µια βάση και ένα "καπάκι", περνάς τα CD, βάζεις το "balast" στη βάση και έτοιµη η CD-LAMP!

16 Μείωση - Επαναχρησιµοποίηση - Ανακύκλωση Κύκλος Ζωής Προϊόντων Επαναχρησιµοποίηση - Ανακύκλωση CD/DVD Περιβαλλοντικό παιχνίδι για ηλεκτρονικό υπολογιστή Οι Ενέργειες συγχρηµατοδοτούνται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο. Το πόστερ πραγµατοποιήθηκε από την ΕΕ ΣΑ στο πλαίσιο του προγράµµατος «Ενηµέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Περιοχή ράσης Μαρούσι» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Απασχόληση και Επαγγελµατική Κατάρτιση», Μέτρο 6: «Eνίσχυση της απασχόλησης ανέργων µε την ενεργό συµµετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Για πληροφορίες παρακαλούµε επικοινωνείστε µαζί µας στο ή επισκευτείτε το Concept: Αντώνης Μαυρόπουλος. Kείµενα: Κατερίνα Κορυζή. Σχεδιασµός

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας Τσόγκας Βασίλης ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουµε πόσο σηµαντική είναι η ανακύκλωση των υλικών, αν θέλουµε να διατηρήσουµε το περιβάλλον µας καθαρό. Κάθε ένας από εµάς µεµονωµένα

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου 1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου Μάθημα: Ερευνητική εργασία-project Θέμα: «Ανακύκλωση και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά» Καθηγητής: Λιάπης Λάμπρος Τμήμα: Α3 Τί είναι η ανακύκλωση; Ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ Οµάδα Α Βέτος Σταύρος Λεονταρίδης Κώστας Λιθοξόπουλος Θεόδωρος Καπτέλι Τάσος Οµάδα Γ Κιοσσίδου Γρηγορίδου Γιαννάκης Παναγιώτης Κρικόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα»

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 1 Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 2 Κάδοι για τη συλλογή των απορριµµάτων Οι κάδοι που µοιράστηκαν στα πρώτα πιλοτικά σπίτια είναι τέσσερις µεγάλοι κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΑΦΑΝΕΙΕΣ. Μαµάης Ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 Εαρινό Εξάµηνο Τάσεις εξάπλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βιωματικό εργαστήριο : «Το τρίπτυχο Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω μέσα από καθημερινές πρακτικές» Σχεδιασμός-συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Δουζίνας Άκης Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού Το χρονικό δημιουργίας του συλλογικού συστήματός

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 Πίνακας 1: Μέσοι όροι τµηµάτων ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 A01 Μεταξύ ενός οικολογικού και ενός κοινού προϊόντος, 4.99 3.46 2.22 διαλέγω

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης

Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης ΙΣΤΟΡΙΑ Ο αρχαιότερος επαγγελµατίας ανακυκλωτής είναι ο παλιατζής. Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ Μειώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μιας χρήσης π.χ. πλαστικά πιάτα, ποτήρια κ.ο.κ. Για τα ψώνια μας έχουμε μαζί μας και

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012. Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012. Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012 Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος Κοιτώντας γύρω μας, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι περιτριγυριζόμαστε από πλαστικό. Παιχνίδια,

Διαβάστε περισσότερα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα To Πρόβλημα Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα Tι σημαίνει «Ανακύκλωση»? Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της παρασκευής νέων αγαθών από ένα προϊόν που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ 2008/98/ ΕΚ "ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ" Ειρήνη Βασιλάκη αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014 Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων Σχολικό έτος: 2013-2014 Στόχοι της έρευνας Να γνωρίσουµε το πρόβληµα που υπάρχει στον πλανήτη µας σε σχέση µε τα απορρίµµατα και την µόλυνση του περιβάλλοντος Να

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2 Η εταιρεία ZEME ECO FUELS & ALLOYS LTD πρόκειται να προβεί στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας που θα περιλαμβάνει την παραγωγή υψηλής αξίας κραμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος. Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων

Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος. Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων Χρήση ενός προϊόντος παραπάνω από μία φορά Επιδιόρθωση για μακροβιότερη χρήση Μοίρασμα ή δανεισμός των υλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε Ανακύκλωση συσκευασιών στη Γερμανία Με βάση νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1991: Οι συσκευασίες των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013 ΣΕΡΕΤΗ ΦΑΝΗ ΤΣΙΟΥΠΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Τσαβέ Κατερίνα Πλίκα Άννυ Χατζοπούλου Χριστίνα Σουλένη

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε:

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1. Τι ονομάζεται περιβάλλον; Οτιδήποτε μας περιβάλλει ονομάζεται περιβάλλον. Για παράδειγμα στο περιβάλλον ανήκουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ Το κοινοτικό συμβούλιο Γαλάτας με τη στήριξη τεχνογνωσίας από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου κατασκεύασε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Απορρίμματα Τι είναι τα απορρίμματα; Απορρίμματα είναι υπολείμματα τροφών και αντικειμένων τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Σάκης Θεοδοσίου Εμπορικός Διευθυντής Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Το μόνο αδειοδοτημένο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Αχιλλέας Γκούγκος Μηχανικός ΕΕΑΑ Hμερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων Φεβρουάριος 2014 ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ Ιστορικό Οκτ. 1992: 1993 2001: Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ. www.greendot.com.cy T: 7000 0090 Τυπωμένο σε ανακυκλωμένο χαρτί ΜΑΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Κατάταξης Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων

Αναφορά Κατάταξης Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων Αναφορά Κατάταξης Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων WASP Tool Εργαλείο υποστήριξης της πρόληψης αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση http://wasptool.hua.gr 16-06-2015 10:25:17 WASP Tool - LIFE10 ENV/GR/622 -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3.

Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3. Α. Λόγοι συντήρησης Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3. ευλογίαση Είδος διάβρωσης Επιστημονικά ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου:

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: Συμπληρώνω ερωτηματολόγιο και συλλέγω χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των συμμαθητών μου απέναντι στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013 25 Σεπτεμβρίου 2013 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Σ. ΚΑΣΙΔΩΝΗ Αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων Πολύπλοκη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα.

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Δρα Αδαμάντιου Δ. Σκορδίλη Γεν. Δ/ντή Ε.Ο.ΑΝ. ΕΛ.ΙΝ.Υ.ΑΕ. ΑΘΗΝΑ 2012 Παραγωγή Αποβλήτων στην ΕΕ Οικιακά 241 εκατ τον. Βιομηχανικά 427» Κατασκευές 510» Ενέργεια - Δραστ.

Διαβάστε περισσότερα

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...»

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού «Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!! μειώνουμε τα σκουπίδια

Διαβάστε περισσότερα

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011 Εργαλεία και μεθοδολογίυ σχεδιασμού συσκευασιών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C 3 www.c3.teiwm.gr 1 Αειφορία Περιεχόμενα Εργαλεία πράσινου σχεδιασμού Αξιολόγηση κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμμάτων

Διαχείριση Απορριμμάτων Διαχείριση Απορριμμάτων Βιβλιογραφικές πηγές Περιβαλλοντική Τεχνολογία, 2008, Α. Ανδρεαδάκης κ.α., Κεφάλαιο 7, Εκδόσεις Συμμετρία (κατά κύριο λόγο) Introduction to Environmental Engineering and Science,

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ

Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ Η συνέπεια της ανάπτυξης σε μιά παγκόσμια οικονομία, είναι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της κατανάλωσης. Αποτέλεσμα : υπερβολική αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα:

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Τα Σκουπίδια µας (Αστικά Στερεά Απόβλητα) Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Ζυµώσιµα: 44% Η µέση ποιοτική σύσταση των παραγόµενων Χαρτί: 25% αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, Πλαστικά: 12%

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 2 Κατηγορίες Υλικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Παραδείγματα Το πεντάγωνο των υλικών Κατηγορίες υλικών 1 Ορυκτά Μέταλλα Φυσικές πηγές Υλικάπουβγαίνουναπότηγημεεξόρυξηήσκάψιμοή

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε:

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Παραθέτουμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της κ ας Αθανασιάδου Δέσποινας Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσια απορρίµµατα. Σχολείο: ... Τάξη: ... Όνοµα: ίας ασ. λλο εργ φύ

Θαλάσσια απορρίµµατα. Σχολείο: ... Τάξη: ... Όνοµα: ίας ασ. λλο εργ φύ Σχολείο:... Τάξη: λλο εργ φύ ίας ασ 3 Όνοµα:...... Θαλάσσια απορρίµµατα Η ακτογραµµή της Ελλάδας ξεπερνά τα 15.000 χλµ και σε αυτήν κάθε χρόνο καταφτάνουν εκατοµµύρια επισκέπτες από όλο τον κόσµο για διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα

Τρόφιμα με λιγότερα υλικά συσκευασίας

Τρόφιμα με λιγότερα υλικά συσκευασίας Φύλλο 1 Τρόφιμα με λιγότερα υλικά συσκευασίας ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Φέρε τρόφιμα από το σπίτι για να φας ένα «σκουπιδοπρωινό» με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σου. Όσο τρώτε, αφήστε στην άκρη του τραπεζιού

Διαβάστε περισσότερα

7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στον Δήμο μας

7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στον Δήμο μας φ ύλ τάξη: όνομα: σχολείο: υλικά: μολύβια, στυλό, χρώματα, χαρτί / διάρκεια: 3-4 διδακτικές ώρες λ ο ε ργ α σί α ς7 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στον Δήμο μας Έχετε ακούσει ποτέ για τον Βιολογικό Καθαρισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ Ανακύκλωση Σιδήρου ΣΤΟΧΟΙ Ενημέρωση των συμμαθητών για το θέμα της ανακύκλωσης σιδήρου. Ευαισθητοποίηση των μαθητών και για το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο για την ανακύκλωση σιδήρου. Απόκτηση οικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες «αγαπάμε τη φύση» και «μαχητές της φύσης» 3 ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου τμήμα Α2 και Β1 σχολικό έτος 2007-2008 για το πρόγραμμα eco -schools

Ομάδες «αγαπάμε τη φύση» και «μαχητές της φύσης» 3 ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου τμήμα Α2 και Β1 σχολικό έτος 2007-2008 για το πρόγραμμα eco -schools Ομάδες «αγαπάμε τη φύση» και «μαχητές της φύσης» 3 ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου τμήμα Α2 και Β1 σχολικό έτος 2007-2008 για το πρόγραμμα eco -schools Εισαγωγή Τα παιδιά της Πρώτης και της Δευτέρας τάξης βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στο δήμο μας! Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν την επανάχρησή τους. Ο βαθμός επεξεργασίας εξαρτάται από την χρήση για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΦΟΡΕΙΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩ Ε

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΦΟΡΕΙΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩ Ε Ανακύκλωση Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισµού Ν.2939/01 ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Υλικά Συσκευασίας Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές συσκευές Οχηµάτων Τέλους Κύκλου Ζωής Ελαστικά Αυτοκινήτων Ηλεκτρικές Στήλες & Συσσωρευτές

Διαβάστε περισσότερα

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 2012 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η σηµασία της ανακύκλωσης Γνώσεις και απόψεις των µαθητών του Τσιρείου Γυµνασίου

Η σηµασία της ανακύκλωσης Γνώσεις και απόψεις των µαθητών του Τσιρείου Γυµνασίου Η σηµασία της ανακύκλωσης Γνώσεις και απόψεις των µαθητών του Τσιρείου Γυµνασίου Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έζησε σε αρµονία µε τη φύση και το φυσικό του περιβάλλον που του πρόσφερε όσα χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Συσκευασίας Μπαχαρικών

Σχεδιασμός Συσκευασίας Μπαχαρικών ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ Σχεδιασμός Συσκευασίας Μπαχαρικών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

Λαρισαίων στην πορεία προς µια Κοινωνία. Ανακύκλωσης ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Ιωακειµίδου Ξένια Αντιδήµαρχος Καθαριότητας

Λαρισαίων στην πορεία προς µια Κοινωνία. Ανακύκλωσης ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Ιωακειµίδου Ξένια Αντιδήµαρχος Καθαριότητας Η συµβολή του ήµου Λαρισαίων στην πορεία προς µια Κοινωνία Ανακύκλωσης ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ιωακειµίδου Ξένια Αντιδήµαρχος Καθαριότητας 1 Ο ήµος Λαρισαίων µετά τον Καλλικράτη

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων στον κόσμο Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων Πηγές: Eurostat (SBS), Being wise with waste: the EU s approach to waste management (European Union 2010) Στο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ενότητα: Περιβάλλον (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: B1, B2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α Αρφανάκου Αναστασία ΥΠΕΚΑ Γραφείο Εναλλακτικής ιαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων Θεσμικό Πλαίσιο για την Ανακύκλωση Νόμος 4042/ 2012 (ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τη χρήση νερού και εναλλακτικών πηγών. Κ. Νουτσόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ

Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τη χρήση νερού και εναλλακτικών πηγών. Κ. Νουτσόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τη χρήση νερού και εναλλακτικών πηγών Κ. Νουτσόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Εκπαιδευτικό υλικό προγράμματος «Η παρούσα έρευνα έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ *Φέρουσα χωρητικότητα Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing

Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing 1 Περιεχόµενα Σηµερινή κατάσταση - Ενέργειες για καθαρό περιβάλλον Ιδιότητες Αλουµινίου Ποιότητα, Περιβάλλον, Υγεία & Ασφάλεια «Πράσινες» Καινοτόµες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υγγραφή άρθρου Upcycling Αrt: Όταν η τέχνη συναντά τις σακούλες σκουπιδιών, τότε τα ευτελή υλικά μεταποιούνται σε "ντιζαϊνάτες" κατασκευές!!! Ση δημοσιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΟΑΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΟΑΝ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΟΑΝ Αθήνα, 25 Μαρτίου 2014 1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σο 1977 πρωτοεμφανίστηκε μαζικά στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ η πλαστική σακούλα και κάθε χρόνο η χρήση τους αυξaνόταν. Με αυτόν τον τρόπο αυξανόταν

Σο 1977 πρωτοεμφανίστηκε μαζικά στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ η πλαστική σακούλα και κάθε χρόνο η χρήση τους αυξaνόταν. Με αυτόν τον τρόπο αυξανόταν Σο 1977 πρωτοεμφανίστηκε μαζικά στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ η πλαστική σακούλα και κάθε χρόνο η χρήση τους αυξaνόταν. Με αυτόν τον τρόπο αυξανόταν και η ποσότητα των ρύπων στον αέρα. Σο περιβάλλον δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή ενός θαλάµου έκθεσης φωτοευαίσθητων πλακετών για την µεταφορά τυπωµένων κυκλωµάτων από ένα

Διαβάστε περισσότερα

γυαλι απάντηση Ε Ν Ο Τ Η Τ Α 1. Γ 2. A 3. Γ 4. Δ 5. Β 6. Α 7. Β 8. Δ Α. Σόδα Β. Ασβεστόλιθος Γ. Πλαστικό Δ. Πυρίτιο

γυαλι απάντηση Ε Ν Ο Τ Η Τ Α 1. Γ 2. A 3. Γ 4. Δ 5. Β 6. Α 7. Β 8. Δ Α. Σόδα Β. Ασβεστόλιθος Γ. Πλαστικό Δ. Πυρίτιο γυαλι Τ Τ 1 οιες από τις παρακάτω ουσίες δεν χρησιμοποιείται στην παρασκευή γυαλιού; Τι ξέρετε για την ανακύκλωση του γυαλιού; άντε το κουίζ για να διαπιστώσετε τι γνωρίζετε. 1. όδα Β. σβεστόλιθος Γ. λαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κυρίες και Κύριοι, Η στροφή στην οικολογία εμφανίζεται σήμερα σαν μία νέα τάση, απόρροια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον. Συγκεκριμένα ο τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα WASP Tool Ανάπτυξη και Επίδειξη ενός Εργαλείου Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (LIFE10 ENV/GR/ 622)

Πρόγραμμα WASP Tool Ανάπτυξη και Επίδειξη ενός Εργαλείου Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (LIFE10 ENV/GR/ 622) Development and Demonstra/on of a Waste Preven/on Support Tool for Local Authori/es - WASP Tool (LIFE10 ENV/GR/ 622) Πρόγραμμα WASP Tool Ανάπτυξη και Επίδειξη ενός Εργαλείου Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ατμοσφαιρική Ρύπανση Υλικά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαβρώσει τα υλικά και να καταστρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη!

2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη! Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη! Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 9-10-11 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ Διδάσκων Δρ Κατσιρόπουλος Χρήστος Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών 2014-15 1 ΟΡΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα