Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις"

Transcript

1 Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις πλήθος πληροφοριών: φωτογραφίες, βίντεο, ηλεκτρονικά έντυπα. Είναι οι δίσκοι CD (compact disk συµπαγής δίσκος) και οι µεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκοι DVD (digital versatile disk - ψηφιακός πολυ- µορφικός δίσκος). Σκέφτηκες ποτέ πώς κατασκευάζονται αυτά τα δισκάκια, από ποια υλικά δηµιουργούνται και τι γίνονται όταν δεν τα χρειάζεσαι πλέον; Η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, καταναλώνει πολύτιµες πρώτες ύλες και παράγει απόβλητα. Κάθε προϊόν έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από κάποιες πρώτες ύλες και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν πετάξεις το προϊόν στα σκουπίδια διακόπτεις τον κύκλο ζωής του, χάνονται πολύτιµοι φυσικοί πόροι και ενέργεια, ενώ ορισµένες ουσίες του προϊόντος µπορούν να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μαθαίνοντας τον κύκλο ζωής τους µπορείς να πληροφορηθείς πως να ελαττωθούν οι επιδράσεις στο περιβάλλον και να εξοικονοµηθούν φυσικοί πόροι που συνδέονται µε τα προϊόντα που χρησιµοποιείς κάθε µέρα. Όταν αντιληφθείς αυτές τις σχέσεις, θα είσαι σε θέση να κάνεις καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές για τα προϊόντα που χρειάζεσαι και απορρίπτεις.

2 Τα CD/DVD φτιάχνονται από πολλές διαφορετικές ύλες, καθεµία από τις οποίες έχει το δικό της ξεχωριστό κύκλο ζωής που περιλαµβάνει ενεργειακή χρήση και απόβλητα. Αλουµίνιο το πιο άφθονο µεταλλικό στοιχείο της γήινης κρούστας. Κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή του είναι το ορυκτό βωξίτης. Πολυκαρβονικό είδος πλαστικού το οποίο παράγεται από αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξορύσσεται από τη γη. Λάκα ακρυλικό, ένα άλλο είδος πλαστικού. Χρυσός µέταλλο που εξορύσσεται από τη γη. Χρωστικές χηµικά που φτιάχνονται στο εργαστήριο, µερικώς από πετρελαιοειδή που προέρχονται από τη γη. Άλλες ύλες όπως νερό, γυαλί, ασήµι και νικέλιο. Οι περισσότερες ύλες επεξεργάζονται κατάλληλα για να µετατραπούν σε µια αξιοποιήσιµη µορφή πριν οι κατασκευαστές τις χρησιµοποιήσουν για την κατασκευή των CD/DVD. Για παράδειγµα: Το ορυκτό βωξίτης πλένεται, θρυµµατίζεται, διαλύεται και φιλτράρεται για την παρασκευή της αλουµίνας, η οποία µετατρέπεται σε αλουµίνιο µε τη διεργασία που ονοµάζεται τήξη. Στη συνέχεια το µέταλλο µορφοποιείται σε µπιγιέτες, ρολά, ταινίες. Για την παραγωγή πλαστικών, το αργό πετρέλαιο κατεργάζεται µε φυσικό αέριο και χηµικά σε ειδική µονάδα επεξεργασίας.

3 Η διαδικασία παραγωγής που περιγράφεται εδώ είναι παραπλήσια για τους δίσκους CD και τους δίσκους DVD. Η διαδικασία ξεκινά µε τη δηµιουργία δίσκου από πολυκαρβονικό υλικό πάχους µόλις 1,2 χιλιοστών, το οποίο στη συνέχεια σφραγίζεται µε µεγάλη πίεση για την τύπωση των ψηφιακών δεδοµένων πάνω στο δίσκο. Μετά το σφράγισµα τα πολυκαρβονικά δισκάκια επιστρώνονται µε ένα λεπτό στρώµα αλουµινίου, για να κάνει την επιφάνεια γυαλιστερή, ώστε να µπορεί να ανακλάται η δέσµη του laser και να διαβάζονται τα δεδοµένα. Στο επόµενο στάδιο περνάει µια βαφή λάκας πάνω από το αλουµίνιο για την προστασία του µετάλλου από πιθανή διάβρωση και τη σκουριά. Τέλος, τις περισσότερες φορές τυπώνεται στο δίσκο η ετικέτα ή κάποιο χαρακτηριστικό σχέδιο, µε τις κλασσικές µεθόδους µεταξοτυπίας και λιθογραφίας και τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως χαρτί πολυγράφου, ξύστρες και µελάνια.

4 Τα CD/DVD συσκευάζονται σε διαφανείς ή έγχρωµες πλαστικές θήκες (jewel cases) ή χάρτινες και στη συνέχεια τυλίγονται µε πλαστικό προστατευτικό περίβληµα. Τα µέσα συσκευασίας µπορεί να προέρχονται είτε από ανακυκλωµένες είτε από παρθένες ύλες. Για παράδειγµα, το χρησιµοποιούµενο πλαστικό µπορεί να προέρχεται από ανακυκλωµένα µπουκάλια ή από αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξορύχτηκαν από τη γη και κατεργάστηκαν µε χηµικά. Τα δισκάκια µετά τη συσκευασία τους είναι πλέον έτοιµα να σταλούν στα κέντρα διανοµής, στη λιανική αγορά ή άλλους προορισµούς διακίνησής τους. Η µεταφορά αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδροµικώς απαιτεί κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιµα, η οποία συνεισφέρει στις κλιµατικές αλλαγές.

5 Τα CD/DVD είναι αρκετά ανθεκτικά - µε την κατάλληλη προσοχή έχουν χρόνο ζωής αρκετές δεκαετίες - ίσως ακόµη κι έναν αιώνα. Ορισµένες συνθήκες όπως η υψηλή υγρασία, οι εκτεταµένες περίοδοι υψηλών θερµοκρασιών, καθώς και οι απότοµες µεταπτώσεις της θερµοκρασίας και η έκθεση σε ορισµένα είδη φωτός µπορεί να προκαλέσουν φθορές στους δίσκους ή να µικρύνουν τη διάρκεια ζωής τους. Με τη σωστή φροντίδα των δίσκων σου, όπως αποφυγή της έκθεσής τους στον ήλιο, τη θερµότητα και το νερό µπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους. εν θα εξοικονοµήσεις µόνο χρήµατα αλλά θα συµβάλλεις και στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων. Αν έχουν γρατσουνιστεί ή λερωθεί, µε αποτέλεσµα να "πηδούν" όταν τα παίζεις, µην απελπίζεσαι: Άπλωσε στην καλή επιφάνειά του και τρίψε ελαφρά µε το δάχτυλό σου λίγη συνηθισµένη οδοντόπαστα (όχι τη διαυγή gel). Άφησέ την 5 λεπτά και µετά σκούπισέ την µε ένα νωπό µαλακό χνουδωτό πανί. Εναλλακτικά, υπάρχουν λειαντικά στο εµπόριο που µπορούν ανέξοδα να επισκευάσουν τα δισκάκια σου. Τα παλιά ή ανεπιθύµητα δισκάκια µπορούν να πουληθούν σε ορισµένα µαγαζιά, να ανταλλαχθούν µεταξύ φίλων ή να δωρηθούν σε σχολεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. Η αγορά µεταχειρισµένων CD/DVD ή ο δανεισµός από µια βιβλιοθήκη επίσης βοηθά στη µείωση των επιδράσεων στο περιβάλλον που συνδέονται µε την κατασκευή νέων προϊόντων. Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία των άχρηστων προϊόντων ώστε να ξαναγίνουν πρώτη ύλη και να χρησιµοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Εξειδικευµένες εταιρίες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού εξοπλισµού µπορούν να µετατρέψουν τα άχρηστα δισκάκια σου σε πλαστικά υψηλής ποιότητας για πληθώρα χρήσεων, όπως: αυτοκινητοβιοµηχανία πρώτες ύλες για την κατασκευή πλαστικών εξοπλισµός γραφείου σκληρές πλαστικές θήκες (jewel cases)

6 Οι περισσότερες από τις εταιρίες ανακύκλωσης δέχονται µόνο µεγάλα αποθέµατα από παλιά, χαλασµένα και µη χρησιµοποιηµένα CD/DVD των επιχειρήσεων. Πολύ λίγες εταιρίες δέχονται µικρότερες ποσότητες που στέλνουν µεµονωµένα άτοµα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κάδοι συλλογής ΑΗΗΕ (Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισµού) προς ανακύκλωση στη γειτονιά σου µην τους αγνοήσεις, χρησιµοποίησέ τους. Για πληροφορίες σχετικά µε τα σηµεία περισυλλογής επικοινώνησε µε το ήµο ή την κοινότητά σου ή αναζήτησε πληροφορίες στo διαδίκτυο. Να απορρίπτεις τα δισκάκια σου µόνο όταν δεν έχεις άλλη επιλογή. Να προσπαθείς πάντα να µοιράζεσαι, να δωρίζεις ή να ανταλλάσεις τα δισκάκια σου ή εναλλακτικά να τα διαθέτεις στα δηµοτικά σηµεία περισυλλογής ΑΗΗΕ προς ανακύκλωση. Τα δισκάκια που πετιούνται στα σκουπίδια αυξάνουν τον όγκο απορριµµάτων, επιβαρύνουν το περιβάλλον µε επικίνδυνες ουσίες, καταναλώνουν ενέργεια και πολύτιµους φυσικούς πόρους.

7 Η επιλογή του καταναλωτή έχει µεγάλη επιρροή στην αγορά. Συνήθως αναζητάµε την καλύτερη σχέση τιµήςποιότητας στα προϊόντα. Αυτό το φυλλάδιο σου παρέχει πληροφορίες για τις επιδράσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και χρήση των CD/DVD, προκειµένου να ενσωµατώσεις τον παράγοντα περιβάλλον στις αγοραστικές επιλογές σου. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον ενθαρρύνει τις εταιρείες να βελτιώνονται συνεχώς προς την παραγωγή προϊόντων πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Λάβε υπόψη τις πληροφορίες αυτές στη λήψη των αγοραστικών σου αποφάσεων σκεπτόµενος ότι οι επιλογές σου έχουν επίδραση στο περιβάλλον. Η αλλαγή στην καταναλωτική σου στάση δε σηµαίνει ότι στερείσαι κάτι, σηµαίνει ότι κάνεις έξυπνες αγορές. Μπορεί η πληροφορία που χρειάζεσαι µε την αγορά ενός CD να είναι διαθέσιµη στο διαδίκτυο. Σκέψου ότι αν όντως είναι διαθέσιµη, µπορεί να µη χρειάζεται να αγοράσεις το CD καθόλου! Ας αλλάξουµε όλοι από λίγο την αγοραστική µας συµπεριφορά για να βοηθήσουµε στην προστασία του περιβάλλοντος. ε χρειάζεται να κάνεις κάτι πολύ δραστικό και είναι µάλιστα ένας τρόπος να εξοικονοµείς χρήµατα!...υποβαθµίζω το φυσικό περιβάλλον, εξαντλώ γρηγορότερα τους φυσικούς πόρους µε οδυνηρές συνέπειες για τις επερχόµενες γενιές και επιβαρύνω τους χώρους υγειονοµικής ταφής απορριµµάτων περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής τους.

8 Σχεδιάζοντας προϊόντα τα οποία θα έχουν όσο το δυνατό πιο µικρή επίδραση στο περιβάλλον, από τη στιγµή που παράγονται έως τη στιγµή που απορρίπτονται, οι κατασκευαστές βοηθούν να ελαττωθεί η ποσότητα σκουπιδιών και ρύπανσης που δηµιουργούν. Ο σχεδιασµός για το περιβάλλον προνοεί την ενσωµάτωση των περιβαλλοντικών πτυχών και χαρακτηριστικών κατά το στάδιο του σχεδιασµού και της ανάπτυξης ενός προϊόντος, λαµβάνοντας υπόψη όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Για παράδειγµα, η εταιρεία που φτιάχνει τα φύλλα Post-it, CD-ROM και κασέτες, ψάχνει τρόπους για να κάνει τις παραγωγικές διαδικασίες της πιο αποδοτικές, προλαµβάνοντας τη ρύπανση και εξοικονο- µώντας χρήµατα. Το 1996, η εταιρεία ανακοίνωσε πως η νέα διαδικασία της για την παραγωγή αυτοκόλλητων ταινιών µείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 77 % και ελάττωσε το χρησιµοποιούµενο διαλύτη κατά 1,1 εκατοµµύριο κιλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ένα σήµα για την αναγνώριση, στα καταστήµατα, των αγαθών που έχουν ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον και λέγεται οικολογικό σήµα. Τα προϊόντα λαµβάνουν το οικολογικό σήµα µόνον εάν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και όσο το δυνατό για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους (κατασκευή, πώληση, χρήση και διάθεση). Σκέψου επίσης ότι οι κατασκευαστές µπορεί να χρησιµοποιούν νέα σχέδια και τεχνολογία για να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση ενός προϊόντος στο περιβάλλον, αλλά οι δηµιουργικές προσπάθειές τους δεν έχουν νόηµα εάν οι καταναλωτές δεν αγοράζουν τα αγαθά!

9 Τα σκουπίδια από τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό (περιλαµβανοµένων των CD/DVD) αυξάνουν κατά % κάθε πέντε χρόνια - τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δηµοτικά σκουπίδια. Όχι µόνον αυτό, επιπλέον είναι µία από τις µεγαλύτερες πηγές βαρέων µετάλλων και οργανικών ρύπων που πρέπει να διευθετήσουν οι τοπικές αρχές. Σύµφωνα µε το διεθνή περιβαλλοντικό οργανισµό WorldWatch Institute, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσµίως περισσότερα από 55 εκατοµµύρια CD που περιέχουν προγράµµατα (λογισ- µικό) για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρκετά εκατοµµύρια παλιών ή αχρηστευ- µένων µουσικών CD και DVD. Κάθε µήνα πετιούνται περισσότεροι από 45 τόνοι παλιών CD/DVD παγκοσµίως, µε αποτέλεσµα το περιβάλλον να επιβαρύνεται µε επικίνδυνες ουσίες που κρύβονται στα µεταλλικά και στα πλαστικά µέρη, καθώς και στις βαφές τους. H µεγαλύτερη εταιρία ανακύκλωσης CD λειτουργεί σήµερα στην Καλιφόρνια των Ηνωµένων Πολιτειών και επεξεργάζεται περίπου ένα εκατοµµύριο άχρηστα CD/ DVD το µήνα (το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της υπολογίζεται ότι ανακύκλωσε 20 εκα-τοµµύρια CD και πάνω από τόνους χαρτιού από τα εξώφυλλά τους). H Ευρώπη κινείται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, µε τη µεγαλύτερη αντίστοιχη µονάδα να έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Ιούνιο του 2004 εγκρίθηκε το εθνικής εµβέλειας συλλογικό σύστηµα «ΑΝΑΚΥ- ΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ», για την εναλλακτική διαχείριση όλων των κατηγοριών ΑΗΗΕ, οικιακής και µη οικιακής προέλευσης. Για την οργάνωση της χωριστής συλλογής των ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης, συµπεριλαµβανοµένων των CD/DVD, η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ συνεργάζεται µε τους ήµους της χώρας για την οργάνωση ηµοτικών σηµείων συλλογής. Μέχρι σήµερα έχει συνάψει συνεργασία µε 56 ήµους (16 στην Αττική, 3 στην Πελοπόννησο, 17 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη υτική Μακεδονία, 2 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 2 στη Θεσσαλία, 4 στη Στερεά Ελλάδα, 6 στην Κρήτη και 1 στο Βόρειο Αιγαίο). Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό (συµπεριλαµβανοµένων των CD/ DVD) βασίζεται σε δύο συµπληρωµατικές στρατηγικές: αποφυγή αποβλήτων µε τη βελτίωση του σχεδιασµού των προϊόντων και αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιµοποίησης των αποβλήτων. Επίσης, υπάρχουν διεθνή πρότυπα για τον οικολογικό σχεδιασµό: ISO/TR για Περιβαλλοντική ιαχείριση Ενσωµάτωση Περιβαλλοντικών Πτυχών στο Σχεδιασµό και στην Ανάπτυξη Προϊόντων.

10 Κάθε προϊόν που µπαίνει στην αγορά έχει ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από διάφορα στάδια (κατασκευή, πώληση, χρήση, διάθεση), που µοιάζουν µε τις φάσεις της ανθρώπινης ζωής. Κάθε στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος επιδρά στο περιβάλλον διαφορετικά από τον τρόπο που χρησι- µοποιούµε τα προϊόντα µέχρι τις ποσότητες που αγοράζουµε. Οµοίως, ο τρόπος που επιλέγουµε να διαθέσουµε το προϊόν, όταν δεν το χρειαζόµαστε πλέον, έχει επίπτωση στο περιβάλλον. Τα στάδια της ζωής ενός προϊόντος συνήθως περιλαµβάνουν τα παρακάτω: Σχεδιασµός: Οι µηχανικοί, οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές συλλαµβάνουν ιδέες για τα προϊόντα και στη συνέχεια τα κατασκευάζουν. Οι περισσότεροι σχεδιασµοί προϊόντων περνούν από τα στάδια έρευνας και ελέγχου πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Ο αρχικός σχεδιασµός ενός προϊόντος επηρεάζει καταλυτικά κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του και της επίδρασής του στο περιβάλλον. Για παράδειγµα, τα προϊόντα που σχεδιάζονται για να επαναχρησιµοποιηθούν αυξάνουν τον κύκλο ζωής τους, µειώνουν τον όγκο απορριµµάτων και εξοικονοµούν πολύτιµους φυσικούς πόρους. Απόκτηση πρώτων υλών: Όλα τα προϊόντα ανθρωπογενούς ή φυσικής προέλευσης φτιάχνονται από πρώτες ύλες. Παρθένα υλικά, όπως τα δέντρα και το µετάλλευµα σιδήρου λαµβάνονται από τη γη, διαδικασία µε την οποία προκαλούνται κλιµατικές αλλαγές, χρησιµοποιούνται µεγάλες ποσότητες ενέργειας και µειώνεται το απόθεµα των φυσικών µας πόρων. Η παραγωγή νέων προϊόντων από υλικά που χρησιµοποιήθηκαν σε ένα άλλο προϊόν γνωστά ως ανακυκλωµένα ή ανακτηµένα υλικά µπορεί να µειώσει τη ρύπανση, τη χρήση ενέργειας και την ποσότητα πρώτων υλών που χρειάζεται να εξάγουµε από τη γη. Για παράδειγµα, η χρήση 1 τόνου ανακυκλωµένων προϊόντων σιδήρου έναντι της εξόρυξης µεταλλεύµατος σιδήρου εξοικονοµεί 520 κιλά λιγνίτη, 45 κιλά ασβεστόλιθου και αρκετή ενέργεια για να καλύψουµε τις ανάγκες 18 εκατοµµυρίων σπιτιών για ένα χρόνο! Επεξεργασία υλικών: Μετά την εξαγωγή των υλών από τη γη, οι ύλες συνήθως χρειάζεται να µετατραπούν σε µια µορφή που να είναι αξιοποιήσιµη για την παραγωγή προϊόντων. Για παράδειγµα, τα δέντρα δίνουν το ξύλο από το οποίο φτιάχνεται το χαρτί. Το ξύλο µετατρέπεται σε χαρτί µε ποικίλες µεθόδους παραγωγής. Κάθε παραγωγική διαδικασία δηµιουργεί απόβλητα και καταναλώνει ενέργεια. Για παράδειγµα, για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό χρησιµοποιηµένο χαρτί αντί παρθένας ξυλείας σώζονται 17 δέντρα, µειώνεται η απελευθέρωση 2,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα, καταναλώνεται 64% λιγότερη ενέργεια (ίση µε τη θέρµανση µιας µεσαίας κατοικίας για 6 µήνες), εξοικονοµούνται περίπου 2,3 κυβικά µέτρα χώρου ταφής και δηµιουργούνται 5-πλάσιες θέσεις εργασίας! Κατασκευή: Τα προϊόντα παράγονται στις βιοµηχανίες, οι οποίες χρησιµοποιούν ενέργεια. Οι παραγωγικές διαδικασίες επίσης δηµιουργούν απόβλητα και συχνά συνεισφέρουν στις κλιµατικές αλλαγές. Για παράδειγµα, το γυαλί µπορεί να χρησιµοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και να ανακυκλωθεί αν φθαρεί ή σπάσει - απεριόριστες φορές. Με την ανακύκλωση ενός τόνου γυαλιού εξοικονοµείται ενέργεια για να ανάψεις µία λάµπα 100-watt για 4 ώρες!

11 Συσκευασία: Πολλά προϊόντα συσκευάζονται σε χαρτί ή πλαστικό, τα οποία επίσης φτιάχνονται ξεχωριστά µε παραγωγικές διαδικασίες που χρησιµοποιούν ενέργεια και καταναλώνουν φυσικούς πόρους. Αν και η συσκευασία εξυπηρετεί πλήθος λειτουργικών αναγκών, όπως η προστασία από φυσικές και χηµικές φθορές, η αναγνώριση του προϊόντος και η διατήρηση της ποιότητας και φρεσκάδας, µερικές φορές γίνεται υπερβολική χρήση της. ιανοµή: Τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά οδικώς, αεροπορικώς, σιδηροδροµικώς ή ακτοπλοϊκώς. Τα υλικά και ο βοηθητικός εξοπλισµός για την κατασκευή τους επίσης µεταφέρονται στα διάφορα µέρη στα πρώτα στάδια ζωής των προϊόντων. Όλα αυτά τα µέσα µεταφοράς χρησιµοποιούν ενέργεια και παράγουν αέρια του θερµοκηπίου και κατά συνέπεια συνεισφέρουν στις κλιµατικές αλλαγές. Χρήση: Ο τρόπος µε τον οποίο χρησιµοποιούνται τα προϊόντα έχει επίδραση στο περιβάλλον. Τα επαναχρησιµοποιήσιµα, µεγάλης διάρκειας, και ανακυκλώσιµα προϊόντα εξοικονοµούν φυσικούς πόρους και ενέργεια και δηµιουργούν λιγότερα απορρίµµατα από τα προϊόντα µίας χρήσης. Για παράδειγµα, οι λάµπες εξοικονόµησης ενέργειας καταναλώνουν 4 µε 5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάµπες. Με τη χρήση µιας λάµπας εξοικονόµησης γλιτώνουµε την ατµόσφαιρα από περίπου 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει µόλις µε 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Η µείωση της χρήσης ενέργειας επίσης περιορίζει σηµαντικά τις εκποµπές από σταθµούς παραγωγής ενέργειας που συµβάλλουν στις κλιµατικές αλλαγές, την όξινη βροχή και το νέφος. Επιπλέον, η σωστή φροντίδα των προϊόντων αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους, γι αυτό να ακολουθείς προσεκτικά τις οδηγίες καθαρισµού, χρήσης και συντήρησης των προϊόντων σου, ειδικά τα λάστιχα των ποδηλάτων και άλλων οχηµάτων. Επαναχρησιµοποίηση - ανακύκλωση: Με την ανακύκλωση ή ανακατασκευή των προϊόντων σε νέα προϊόντα εξοικονοµείται ενέργεια και πρώτες ύλες. Όταν τα προϊόντα επαναχρησιµοποιούνται ή ανακυκλώνονται αυξάνεται ο κύκλος ζωής τους και ανακτώνται πρώτες ύλες που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν. Για παράδειγµα, 1 κιλό ανακυκλωµένου χαρτιού µπορεί να φτιάξει 16 νέα κουτιά δηµητριακών και 5 ανακυκλω- µένα κουτιά σόδας µπορούν να φτιάξουν αρκετό πληρωτικό υλικό για ένα σκι τζάκετ. ιάθεση: Το πέταµα των προϊόντων στα σκουπίδια τερµατίζει τον κύκλο ζωής τους. Με την επιλογή αυτή χάνουµε πολύτιµους φυσικούς πόρους και αυξάνουµε τον όγκο απορριµµάτων. Με την ανακύκλωση ενός αλουµινένιου κουτιού από αναψυκτικό εξοικονοµείτε τόση ενέργεια όση θα χρειαζόταν η λειτουργία ενός υπολογιστή για δέκα ώρες! Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποσύνθεση µιας πλαστικής σακούλας; 50 χρόνια; 100 χρόνια; Ή µήπως 200 χρόνια; Η απάντηση είναι περισσότερο από 200 χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες δεν είναι βιοδιασπώµενες και η φύση χρειάζεται πολύ χρόνο για να τις αποσυνθέσει. Όχι µόνο αποσυντίθενται δύσκολα και αυξάνουν τον όγκο απορριµµάτων, αλλά και µόλις πεταχτούν στη θάλασσα σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες τις καταπίνουν νοµίζοντας ότι είναι µέδουσες. Αγόρασε µια υφασµάτινη ή µια ψάθινη τσάντα που µπορεί να ξαναχρησιµοποιηθεί ή χρησιµοποίησε ένα σακίδιο για να µεταφέρεις τα προϊόντα σου.

12 Κάθε µέρα χρησιµοποιούµε εκατοντάδες προϊόντα: ρούχα, παπούτσια, βιβλία, εφηµερίδες, τετράδια, CD/DVD players, βιντεοπαιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις. Σκέφτηκες ποτέ πώς κατασκευάζονται αυτά τα προϊόντα, από πού προέρχονται τα υλικά κατασκευής τους και που καταλήγουν όταν πάψουν να µας εξυπηρετούν; Σκέφτηκες ποτέ τις επιδράσεις που έχει καθένα από αυτά τα προϊόντα στο περιβάλλον µας; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος δεν προκύπτουν µόνο κατά την κατασκευή του, αλλά από ολόκληρο τον κύκλο ζωής του: από την απόκτηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή του προϊόντος, µέχρι την επιστροφή των υλικών αυτών στη γη. Μαθαίνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων µπορούµε να δούµε πως µπορούµε να συνεισφέρουµε στη µείωση των επιδράσεων στο περιβάλλον που συνδέονται µε τα προϊόντα που χρησιµοποιούµε. Όταν αντιληφθούµε αυτές τις συσχετίσεις, θα είµαστε σε θέση να κάνουµε καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές.

13 ιερεύνησε τις επιλογές που έχεις στη γειτονιά σου για ανακύκλωση και ενθάρρυνε την οικογένειά σου να ταξινοµεί τα σκουπίδια και να επαναχρησιµοποιεί ή να ανακυκλώνει όσο το δυνατόν περισσότερα. Χρησιµοποίησε για τα ψώνια σου ένα δίχτυ ή µια υφασµάτινη τσάντα. Εναλλακτικά, πολλά σούπερ µάρκετ προσφέρουν επαναχρησιµοποιούµενες πλαστικές σακούλες αντί για αναλώσιµες µιας χρήσης. Μπορεί να έχουν ένα ονοµαστικό κόστος, όµως είναι πιο ισχυρές και διαρκούν περισσότερο. Όταν πηγαίνεις για ψώνια, θυµήσου να παίρνεις µαζί σου σακούλες αντί να παίρνεις καινούριες στο ταµείο. Ίσως να µη χρειάζεσαι τη συσκευασία που σου προσφέρεται. Πες στον υπεύθυνο εάν χρειάζεσαι ή όχι επιπλέον σακούλες για να βάλεις µέσα τις αγορές σου, ή εάν πιστεύεις πως ένα προϊόν έχει πολύ άχρηστο περιτύλιγµα, το επιστρέφεις στον υπεύθυνο και συνιστάς στο κατάστηµα να χρησιµοποιήσει λιγότερο στο µέλλον. Προτίµησε τις γυάλινες συσκευασίες και ιδιαίτερα εκείνες που επιστρέφονται και ξαναχρησιµοποιούνται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα µπουκάλια, αν δεν έχεις άλλη δυνατότητα επιλογής παρά µόνο την πλαστική συσκευασία, προτίµησε το πλαστικό ΡΕΤ (άχρωµο και διαφανές) που είναι λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον από το PVC (γαλάζια απόχρωση). Αγοράζοντας προϊόντα χύµα (δηµητριακά για πρωινό ή τροφή για κατοικίδια ζώα) µπορείς να µειώσεις τα σκουπίδια και να εξοικονοµήσεις συσκευασίες. Ψάξε για καταστήµατα επιδιόρθωσης στη γειτονιά σου και ενθάρρυνε την οικογένειά σου και τους φίλους σου να τα χρησιµοποιήσουν, παρά να πετούν τα πράγµατα όταν παθαίνουν µια βλάβη. Πριν πετάξεις ρούχα κατάλληλα να φορεθούν, αλλά εκτός µόδας, και πριν αγοράσεις καινούρια, φαντάσου τρόπους για να τα µετατρέψεις, να τους δώσεις νέα ζωή, ή να τα χαρίσεις. Μάθε από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποια αγαθά καλύπτονται από το οικολογικό σήµα και ψάξε για το λουλούδι λογότυπο όταν ψωνίζεις.

14 Όρισε µια µέρα στο σχολείο σε µέρα ανταλλαγής CD/DVD ηµιούργησε µια βιβλιοθήκη για την κοινόχρηστη χρήση CD/DVD ιοργάνωσε πρόγραµµα συλλογής για την ανακύκλωση CD/DVD για να υποστηρίξεις την κοινότητά σου Βάλε στην ιστοσελίδα σου πληροφορίες Moιράσου τις γνώσεις σου µε άλλους

15 Τα παλιά CD µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε πολλά χειροτεχνήµατα αρκεί να έχεις αρκετή φαντασία και µπόλικα CD για ανακύκλωση. Το πιο απλό είναι να τα χρησιµοποιήσεις ως σουβέρ ή να τα δέσεις σε µια πετονιά και να τα κρεµάσεις, π.χ. 6-7 σειρές για κουρτίνα. Παρακάτω δίνονται τρία παραδείγµατα κατασκευών. ες και το: Παίρνεις παλιά CD και τα κόβεις σε µικρά κοµµάτια. Παίρνεις µια µπάλα από φελιζόλ και ένα κοµµάτι σύρµα το οποίο το περνάς γύρω από τη µπάλα και το δένεις όπως στη φωτογραφία για να µπορείς να το κρεµάς. Κολλάς τα κοµµατάκια επάνω µε κατάλληλη για τα υλικά κόλλα. Μπορείς να φτιάξεις πολλές και να τις κρεµάσεις στο πάρτυ σου! Παίρνεις το παλιό ρολόι που έχεις στον τοίχο. Βγάζεις τον µηχανισµό έξω µε τους δείκτες και τα σχετικά. Παίρνεις ένα CD και ανοίγεις δύο µικρές τρυπούλες στην µέση την µία απέναντι από την άλλη. Επιλέγεις την καλή επιφάνεια που θέλεις να φαίνεται ή - ακόµα καλύτερα - αγοράζεις µια σελίδα µε αυτοκόλλητα για CD και κολλάς ένα της αρεσκείας σoυ. Αφού τοποθετήσεις τον µηχανισµό µε δύο µικρές λαµαρινόβιδες ή ξυλόβιδες το στερεώνεις. Παίρνεις την θήκη του CD και την ανοίγεις ανάποδα έτσι ώστε να παραµείνει ανοικτό. Εάν κάνει το ''ζόρικο'' υπάρχει και η logo. Παίρνεις παλιά CD από περιοδικά, διαφηµιστικά, καµένα κ.λπ. αγοράζεις ένα cold cathode light και το ξεµοντάρεις, φτιάχνεις µια βάση και ένα "καπάκι", περνάς τα CD, βάζεις το "balast" στη βάση και έτοιµη η CD-LAMP!

16 Μείωση - Επαναχρησιµοποίηση - Ανακύκλωση Κύκλος Ζωής Προϊόντων Επαναχρησιµοποίηση - Ανακύκλωση CD/DVD Περιβαλλοντικό παιχνίδι για ηλεκτρονικό υπολογιστή Οι Ενέργειες συγχρηµατοδοτούνται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο. Το πόστερ πραγµατοποιήθηκε από την ΕΕ ΣΑ στο πλαίσιο του προγράµµατος «Ενηµέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Περιοχή ράσης Μαρούσι» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Απασχόληση και Επαγγελµατική Κατάρτιση», Μέτρο 6: «Eνίσχυση της απασχόλησης ανέργων µε την ενεργό συµµετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Για πληροφορίες παρακαλούµε επικοινωνείστε µαζί µας στο ή επισκευτείτε το Concept: Αντώνης Μαυρόπουλος. Kείµενα: Κατερίνα Κορυζή. Σχεδιασµός

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙ ΑΣ Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ Σχολικό έτος 2013-2014 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας Αειφορία!... Σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας έτσι ώστε να παραταθεί η ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace εν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως για τη σύγχρονη οικολογική κρίση που αντιµετωπίζει ο πλανήτης µας, οι ευθύνες βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά την

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - Τροιζήνας - Μεθάνων Πρόγραμμα Πρόγραμμα Π.Ε. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Π.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου Συγγραφή και συνεργασία: Γιώργος Κουτσίδης

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Νερό: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης, μέχρι το 2025,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Μην απορρίπτεις Τσαβέ Πηνελόπη Παρδαλίδης Θεολόγος Περιεχόμενα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Ενέργεια: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Η χρήση της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΘΕΟΔΟΣΟΥΛΗ ΑΝ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-9963-0-9165-2

ISBN: 978-9963-0-9165-2 1 Επιστημονική επιμέλεια έκδοσης: Αραβέλλα Ζαχαρίου, Κώστας Καδής και Σάκης Θεοδοσίου Συγγραφή εκπαιδευτικών προτάσεων: Γεωργία Δημητρίου και Γιώργος Σαββίδης Σχεδιασμός υλικού: Appios Communication Ltd

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών)

Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών) Φύλλο εργασίας 1 Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών) Αν αφήσουµε τη µπάλα από τη θέση Α θα κινηθεί γιατί έχει ενέργεια. Έτσι λέγεται η ενέργεια που έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΒΥΡΩΝΑΣ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ) ΜΑΚΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA ηµήτρης Κ. Μητσάτσος Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Απαγορεύεται η ολική ή µερική αναδηµοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειµένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον

Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον 4.1 Η σηµερινή κατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος Κάθε µεγάλη οικολογική καταστροφή που πλήττει διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγµα το ναυάγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 1 2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ... 2 2.1 ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Εργαστήριο Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτοµάτου Ελέγχου. ιπλωµατική εργασία:

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Εργαστήριο Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτοµάτου Ελέγχου. ιπλωµατική εργασία: ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτοµάτου Ελέγχου ιπλωµατική εργασία: Ανακύκλωση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισµού Η πρόκληση

Διαβάστε περισσότερα

για τη µελέτη. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας Α. Λαζαρίδη Α. Μαυρόπουλος Σ. Μοιρασγεντής Ν. Σελλάς

για τη µελέτη. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας Α. Λαζαρίδη Α. Μαυρόπουλος Σ. Μοιρασγεντής Ν. Σελλάς Σχέδιο Τελικής Έκθεσης Προς το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη µελέτη Εκτίµηση των Γενικευµένων Επιπτώσεων και Κόστους ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Λάλας Ε. Γεωργοπούλου Ε. Γιδαράκος Ρ. Γκέκας

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον;

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ομάδα Εργασίας: Γ. Αλέξανδρος, Δ. Λαμπρινή, Κ. Χαραλαμπία, Κ. Θεόδωρος, Κ. Ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

www.climatechange.eu.com

www.climatechange.eu.com Εκδότης... Catie Thorburn Διεθνής συντονιστής... Sylvie Huysmans Συντονιστής διακίνησης... Stéphanie Racette Εθνικός συντονιστής... Αναστασία Γκίκα Γραφικά και προεκτύπωση... Dominique Chasseur, Myriam

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Ο οδηγός έχει συγγραφεί από τους Nia Owen, Sarahjane Widdowson, Lucy Shields Εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΗΠΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΗΠΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Προγράµµατα Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΗΠΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.6.1«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα