Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις"

Transcript

1 Με αυτούς µπορείς να ακούσεις µουσική, να δεις ταινίες, να παίξεις παιχνίδια στον υπολογιστή, να αποθηκεύσεις και να µεταφέρεις πλήθος πληροφοριών: φωτογραφίες, βίντεο, ηλεκτρονικά έντυπα. Είναι οι δίσκοι CD (compact disk συµπαγής δίσκος) και οι µεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκοι DVD (digital versatile disk - ψηφιακός πολυ- µορφικός δίσκος). Σκέφτηκες ποτέ πώς κατασκευάζονται αυτά τα δισκάκια, από ποια υλικά δηµιουργούνται και τι γίνονται όταν δεν τα χρειάζεσαι πλέον; Η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, καταναλώνει πολύτιµες πρώτες ύλες και παράγει απόβλητα. Κάθε προϊόν έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από κάποιες πρώτες ύλες και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν πετάξεις το προϊόν στα σκουπίδια διακόπτεις τον κύκλο ζωής του, χάνονται πολύτιµοι φυσικοί πόροι και ενέργεια, ενώ ορισµένες ουσίες του προϊόντος µπορούν να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μαθαίνοντας τον κύκλο ζωής τους µπορείς να πληροφορηθείς πως να ελαττωθούν οι επιδράσεις στο περιβάλλον και να εξοικονοµηθούν φυσικοί πόροι που συνδέονται µε τα προϊόντα που χρησιµοποιείς κάθε µέρα. Όταν αντιληφθείς αυτές τις σχέσεις, θα είσαι σε θέση να κάνεις καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές για τα προϊόντα που χρειάζεσαι και απορρίπτεις.

2 Τα CD/DVD φτιάχνονται από πολλές διαφορετικές ύλες, καθεµία από τις οποίες έχει το δικό της ξεχωριστό κύκλο ζωής που περιλαµβάνει ενεργειακή χρήση και απόβλητα. Αλουµίνιο το πιο άφθονο µεταλλικό στοιχείο της γήινης κρούστας. Κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή του είναι το ορυκτό βωξίτης. Πολυκαρβονικό είδος πλαστικού το οποίο παράγεται από αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξορύσσεται από τη γη. Λάκα ακρυλικό, ένα άλλο είδος πλαστικού. Χρυσός µέταλλο που εξορύσσεται από τη γη. Χρωστικές χηµικά που φτιάχνονται στο εργαστήριο, µερικώς από πετρελαιοειδή που προέρχονται από τη γη. Άλλες ύλες όπως νερό, γυαλί, ασήµι και νικέλιο. Οι περισσότερες ύλες επεξεργάζονται κατάλληλα για να µετατραπούν σε µια αξιοποιήσιµη µορφή πριν οι κατασκευαστές τις χρησιµοποιήσουν για την κατασκευή των CD/DVD. Για παράδειγµα: Το ορυκτό βωξίτης πλένεται, θρυµµατίζεται, διαλύεται και φιλτράρεται για την παρασκευή της αλουµίνας, η οποία µετατρέπεται σε αλουµίνιο µε τη διεργασία που ονοµάζεται τήξη. Στη συνέχεια το µέταλλο µορφοποιείται σε µπιγιέτες, ρολά, ταινίες. Για την παραγωγή πλαστικών, το αργό πετρέλαιο κατεργάζεται µε φυσικό αέριο και χηµικά σε ειδική µονάδα επεξεργασίας.

3 Η διαδικασία παραγωγής που περιγράφεται εδώ είναι παραπλήσια για τους δίσκους CD και τους δίσκους DVD. Η διαδικασία ξεκινά µε τη δηµιουργία δίσκου από πολυκαρβονικό υλικό πάχους µόλις 1,2 χιλιοστών, το οποίο στη συνέχεια σφραγίζεται µε µεγάλη πίεση για την τύπωση των ψηφιακών δεδοµένων πάνω στο δίσκο. Μετά το σφράγισµα τα πολυκαρβονικά δισκάκια επιστρώνονται µε ένα λεπτό στρώµα αλουµινίου, για να κάνει την επιφάνεια γυαλιστερή, ώστε να µπορεί να ανακλάται η δέσµη του laser και να διαβάζονται τα δεδοµένα. Στο επόµενο στάδιο περνάει µια βαφή λάκας πάνω από το αλουµίνιο για την προστασία του µετάλλου από πιθανή διάβρωση και τη σκουριά. Τέλος, τις περισσότερες φορές τυπώνεται στο δίσκο η ετικέτα ή κάποιο χαρακτηριστικό σχέδιο, µε τις κλασσικές µεθόδους µεταξοτυπίας και λιθογραφίας και τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως χαρτί πολυγράφου, ξύστρες και µελάνια.

4 Τα CD/DVD συσκευάζονται σε διαφανείς ή έγχρωµες πλαστικές θήκες (jewel cases) ή χάρτινες και στη συνέχεια τυλίγονται µε πλαστικό προστατευτικό περίβληµα. Τα µέσα συσκευασίας µπορεί να προέρχονται είτε από ανακυκλωµένες είτε από παρθένες ύλες. Για παράδειγµα, το χρησιµοποιούµενο πλαστικό µπορεί να προέρχεται από ανακυκλωµένα µπουκάλια ή από αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξορύχτηκαν από τη γη και κατεργάστηκαν µε χηµικά. Τα δισκάκια µετά τη συσκευασία τους είναι πλέον έτοιµα να σταλούν στα κέντρα διανοµής, στη λιανική αγορά ή άλλους προορισµούς διακίνησής τους. Η µεταφορά αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδροµικώς απαιτεί κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιµα, η οποία συνεισφέρει στις κλιµατικές αλλαγές.

5 Τα CD/DVD είναι αρκετά ανθεκτικά - µε την κατάλληλη προσοχή έχουν χρόνο ζωής αρκετές δεκαετίες - ίσως ακόµη κι έναν αιώνα. Ορισµένες συνθήκες όπως η υψηλή υγρασία, οι εκτεταµένες περίοδοι υψηλών θερµοκρασιών, καθώς και οι απότοµες µεταπτώσεις της θερµοκρασίας και η έκθεση σε ορισµένα είδη φωτός µπορεί να προκαλέσουν φθορές στους δίσκους ή να µικρύνουν τη διάρκεια ζωής τους. Με τη σωστή φροντίδα των δίσκων σου, όπως αποφυγή της έκθεσής τους στον ήλιο, τη θερµότητα και το νερό µπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους. εν θα εξοικονοµήσεις µόνο χρήµατα αλλά θα συµβάλλεις και στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων. Αν έχουν γρατσουνιστεί ή λερωθεί, µε αποτέλεσµα να "πηδούν" όταν τα παίζεις, µην απελπίζεσαι: Άπλωσε στην καλή επιφάνειά του και τρίψε ελαφρά µε το δάχτυλό σου λίγη συνηθισµένη οδοντόπαστα (όχι τη διαυγή gel). Άφησέ την 5 λεπτά και µετά σκούπισέ την µε ένα νωπό µαλακό χνουδωτό πανί. Εναλλακτικά, υπάρχουν λειαντικά στο εµπόριο που µπορούν ανέξοδα να επισκευάσουν τα δισκάκια σου. Τα παλιά ή ανεπιθύµητα δισκάκια µπορούν να πουληθούν σε ορισµένα µαγαζιά, να ανταλλαχθούν µεταξύ φίλων ή να δωρηθούν σε σχολεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. Η αγορά µεταχειρισµένων CD/DVD ή ο δανεισµός από µια βιβλιοθήκη επίσης βοηθά στη µείωση των επιδράσεων στο περιβάλλον που συνδέονται µε την κατασκευή νέων προϊόντων. Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία των άχρηστων προϊόντων ώστε να ξαναγίνουν πρώτη ύλη και να χρησιµοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Εξειδικευµένες εταιρίες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού εξοπλισµού µπορούν να µετατρέψουν τα άχρηστα δισκάκια σου σε πλαστικά υψηλής ποιότητας για πληθώρα χρήσεων, όπως: αυτοκινητοβιοµηχανία πρώτες ύλες για την κατασκευή πλαστικών εξοπλισµός γραφείου σκληρές πλαστικές θήκες (jewel cases)

6 Οι περισσότερες από τις εταιρίες ανακύκλωσης δέχονται µόνο µεγάλα αποθέµατα από παλιά, χαλασµένα και µη χρησιµοποιηµένα CD/DVD των επιχειρήσεων. Πολύ λίγες εταιρίες δέχονται µικρότερες ποσότητες που στέλνουν µεµονωµένα άτοµα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κάδοι συλλογής ΑΗΗΕ (Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισµού) προς ανακύκλωση στη γειτονιά σου µην τους αγνοήσεις, χρησιµοποίησέ τους. Για πληροφορίες σχετικά µε τα σηµεία περισυλλογής επικοινώνησε µε το ήµο ή την κοινότητά σου ή αναζήτησε πληροφορίες στo διαδίκτυο. Να απορρίπτεις τα δισκάκια σου µόνο όταν δεν έχεις άλλη επιλογή. Να προσπαθείς πάντα να µοιράζεσαι, να δωρίζεις ή να ανταλλάσεις τα δισκάκια σου ή εναλλακτικά να τα διαθέτεις στα δηµοτικά σηµεία περισυλλογής ΑΗΗΕ προς ανακύκλωση. Τα δισκάκια που πετιούνται στα σκουπίδια αυξάνουν τον όγκο απορριµµάτων, επιβαρύνουν το περιβάλλον µε επικίνδυνες ουσίες, καταναλώνουν ενέργεια και πολύτιµους φυσικούς πόρους.

7 Η επιλογή του καταναλωτή έχει µεγάλη επιρροή στην αγορά. Συνήθως αναζητάµε την καλύτερη σχέση τιµήςποιότητας στα προϊόντα. Αυτό το φυλλάδιο σου παρέχει πληροφορίες για τις επιδράσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και χρήση των CD/DVD, προκειµένου να ενσωµατώσεις τον παράγοντα περιβάλλον στις αγοραστικές επιλογές σου. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον ενθαρρύνει τις εταιρείες να βελτιώνονται συνεχώς προς την παραγωγή προϊόντων πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Λάβε υπόψη τις πληροφορίες αυτές στη λήψη των αγοραστικών σου αποφάσεων σκεπτόµενος ότι οι επιλογές σου έχουν επίδραση στο περιβάλλον. Η αλλαγή στην καταναλωτική σου στάση δε σηµαίνει ότι στερείσαι κάτι, σηµαίνει ότι κάνεις έξυπνες αγορές. Μπορεί η πληροφορία που χρειάζεσαι µε την αγορά ενός CD να είναι διαθέσιµη στο διαδίκτυο. Σκέψου ότι αν όντως είναι διαθέσιµη, µπορεί να µη χρειάζεται να αγοράσεις το CD καθόλου! Ας αλλάξουµε όλοι από λίγο την αγοραστική µας συµπεριφορά για να βοηθήσουµε στην προστασία του περιβάλλοντος. ε χρειάζεται να κάνεις κάτι πολύ δραστικό και είναι µάλιστα ένας τρόπος να εξοικονοµείς χρήµατα!...υποβαθµίζω το φυσικό περιβάλλον, εξαντλώ γρηγορότερα τους φυσικούς πόρους µε οδυνηρές συνέπειες για τις επερχόµενες γενιές και επιβαρύνω τους χώρους υγειονοµικής ταφής απορριµµάτων περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής τους.

8 Σχεδιάζοντας προϊόντα τα οποία θα έχουν όσο το δυνατό πιο µικρή επίδραση στο περιβάλλον, από τη στιγµή που παράγονται έως τη στιγµή που απορρίπτονται, οι κατασκευαστές βοηθούν να ελαττωθεί η ποσότητα σκουπιδιών και ρύπανσης που δηµιουργούν. Ο σχεδιασµός για το περιβάλλον προνοεί την ενσωµάτωση των περιβαλλοντικών πτυχών και χαρακτηριστικών κατά το στάδιο του σχεδιασµού και της ανάπτυξης ενός προϊόντος, λαµβάνοντας υπόψη όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Για παράδειγµα, η εταιρεία που φτιάχνει τα φύλλα Post-it, CD-ROM και κασέτες, ψάχνει τρόπους για να κάνει τις παραγωγικές διαδικασίες της πιο αποδοτικές, προλαµβάνοντας τη ρύπανση και εξοικονο- µώντας χρήµατα. Το 1996, η εταιρεία ανακοίνωσε πως η νέα διαδικασία της για την παραγωγή αυτοκόλλητων ταινιών µείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 77 % και ελάττωσε το χρησιµοποιούµενο διαλύτη κατά 1,1 εκατοµµύριο κιλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ένα σήµα για την αναγνώριση, στα καταστήµατα, των αγαθών που έχουν ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον και λέγεται οικολογικό σήµα. Τα προϊόντα λαµβάνουν το οικολογικό σήµα µόνον εάν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και όσο το δυνατό για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους (κατασκευή, πώληση, χρήση και διάθεση). Σκέψου επίσης ότι οι κατασκευαστές µπορεί να χρησιµοποιούν νέα σχέδια και τεχνολογία για να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση ενός προϊόντος στο περιβάλλον, αλλά οι δηµιουργικές προσπάθειές τους δεν έχουν νόηµα εάν οι καταναλωτές δεν αγοράζουν τα αγαθά!

9 Τα σκουπίδια από τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό (περιλαµβανοµένων των CD/DVD) αυξάνουν κατά % κάθε πέντε χρόνια - τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δηµοτικά σκουπίδια. Όχι µόνον αυτό, επιπλέον είναι µία από τις µεγαλύτερες πηγές βαρέων µετάλλων και οργανικών ρύπων που πρέπει να διευθετήσουν οι τοπικές αρχές. Σύµφωνα µε το διεθνή περιβαλλοντικό οργανισµό WorldWatch Institute, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσµίως περισσότερα από 55 εκατοµµύρια CD που περιέχουν προγράµµατα (λογισ- µικό) για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρκετά εκατοµµύρια παλιών ή αχρηστευ- µένων µουσικών CD και DVD. Κάθε µήνα πετιούνται περισσότεροι από 45 τόνοι παλιών CD/DVD παγκοσµίως, µε αποτέλεσµα το περιβάλλον να επιβαρύνεται µε επικίνδυνες ουσίες που κρύβονται στα µεταλλικά και στα πλαστικά µέρη, καθώς και στις βαφές τους. H µεγαλύτερη εταιρία ανακύκλωσης CD λειτουργεί σήµερα στην Καλιφόρνια των Ηνωµένων Πολιτειών και επεξεργάζεται περίπου ένα εκατοµµύριο άχρηστα CD/ DVD το µήνα (το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της υπολογίζεται ότι ανακύκλωσε 20 εκα-τοµµύρια CD και πάνω από τόνους χαρτιού από τα εξώφυλλά τους). H Ευρώπη κινείται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, µε τη µεγαλύτερη αντίστοιχη µονάδα να έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Ιούνιο του 2004 εγκρίθηκε το εθνικής εµβέλειας συλλογικό σύστηµα «ΑΝΑΚΥ- ΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ», για την εναλλακτική διαχείριση όλων των κατηγοριών ΑΗΗΕ, οικιακής και µη οικιακής προέλευσης. Για την οργάνωση της χωριστής συλλογής των ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης, συµπεριλαµβανοµένων των CD/DVD, η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ συνεργάζεται µε τους ήµους της χώρας για την οργάνωση ηµοτικών σηµείων συλλογής. Μέχρι σήµερα έχει συνάψει συνεργασία µε 56 ήµους (16 στην Αττική, 3 στην Πελοπόννησο, 17 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη υτική Μακεδονία, 2 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 2 στη Θεσσαλία, 4 στη Στερεά Ελλάδα, 6 στην Κρήτη και 1 στο Βόρειο Αιγαίο). Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό (συµπεριλαµβανοµένων των CD/ DVD) βασίζεται σε δύο συµπληρωµατικές στρατηγικές: αποφυγή αποβλήτων µε τη βελτίωση του σχεδιασµού των προϊόντων και αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιµοποίησης των αποβλήτων. Επίσης, υπάρχουν διεθνή πρότυπα για τον οικολογικό σχεδιασµό: ISO/TR για Περιβαλλοντική ιαχείριση Ενσωµάτωση Περιβαλλοντικών Πτυχών στο Σχεδιασµό και στην Ανάπτυξη Προϊόντων.

10 Κάθε προϊόν που µπαίνει στην αγορά έχει ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από διάφορα στάδια (κατασκευή, πώληση, χρήση, διάθεση), που µοιάζουν µε τις φάσεις της ανθρώπινης ζωής. Κάθε στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος επιδρά στο περιβάλλον διαφορετικά από τον τρόπο που χρησι- µοποιούµε τα προϊόντα µέχρι τις ποσότητες που αγοράζουµε. Οµοίως, ο τρόπος που επιλέγουµε να διαθέσουµε το προϊόν, όταν δεν το χρειαζόµαστε πλέον, έχει επίπτωση στο περιβάλλον. Τα στάδια της ζωής ενός προϊόντος συνήθως περιλαµβάνουν τα παρακάτω: Σχεδιασµός: Οι µηχανικοί, οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές συλλαµβάνουν ιδέες για τα προϊόντα και στη συνέχεια τα κατασκευάζουν. Οι περισσότεροι σχεδιασµοί προϊόντων περνούν από τα στάδια έρευνας και ελέγχου πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Ο αρχικός σχεδιασµός ενός προϊόντος επηρεάζει καταλυτικά κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του και της επίδρασής του στο περιβάλλον. Για παράδειγµα, τα προϊόντα που σχεδιάζονται για να επαναχρησιµοποιηθούν αυξάνουν τον κύκλο ζωής τους, µειώνουν τον όγκο απορριµµάτων και εξοικονοµούν πολύτιµους φυσικούς πόρους. Απόκτηση πρώτων υλών: Όλα τα προϊόντα ανθρωπογενούς ή φυσικής προέλευσης φτιάχνονται από πρώτες ύλες. Παρθένα υλικά, όπως τα δέντρα και το µετάλλευµα σιδήρου λαµβάνονται από τη γη, διαδικασία µε την οποία προκαλούνται κλιµατικές αλλαγές, χρησιµοποιούνται µεγάλες ποσότητες ενέργειας και µειώνεται το απόθεµα των φυσικών µας πόρων. Η παραγωγή νέων προϊόντων από υλικά που χρησιµοποιήθηκαν σε ένα άλλο προϊόν γνωστά ως ανακυκλωµένα ή ανακτηµένα υλικά µπορεί να µειώσει τη ρύπανση, τη χρήση ενέργειας και την ποσότητα πρώτων υλών που χρειάζεται να εξάγουµε από τη γη. Για παράδειγµα, η χρήση 1 τόνου ανακυκλωµένων προϊόντων σιδήρου έναντι της εξόρυξης µεταλλεύµατος σιδήρου εξοικονοµεί 520 κιλά λιγνίτη, 45 κιλά ασβεστόλιθου και αρκετή ενέργεια για να καλύψουµε τις ανάγκες 18 εκατοµµυρίων σπιτιών για ένα χρόνο! Επεξεργασία υλικών: Μετά την εξαγωγή των υλών από τη γη, οι ύλες συνήθως χρειάζεται να µετατραπούν σε µια µορφή που να είναι αξιοποιήσιµη για την παραγωγή προϊόντων. Για παράδειγµα, τα δέντρα δίνουν το ξύλο από το οποίο φτιάχνεται το χαρτί. Το ξύλο µετατρέπεται σε χαρτί µε ποικίλες µεθόδους παραγωγής. Κάθε παραγωγική διαδικασία δηµιουργεί απόβλητα και καταναλώνει ενέργεια. Για παράδειγµα, για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό χρησιµοποιηµένο χαρτί αντί παρθένας ξυλείας σώζονται 17 δέντρα, µειώνεται η απελευθέρωση 2,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα, καταναλώνεται 64% λιγότερη ενέργεια (ίση µε τη θέρµανση µιας µεσαίας κατοικίας για 6 µήνες), εξοικονοµούνται περίπου 2,3 κυβικά µέτρα χώρου ταφής και δηµιουργούνται 5-πλάσιες θέσεις εργασίας! Κατασκευή: Τα προϊόντα παράγονται στις βιοµηχανίες, οι οποίες χρησιµοποιούν ενέργεια. Οι παραγωγικές διαδικασίες επίσης δηµιουργούν απόβλητα και συχνά συνεισφέρουν στις κλιµατικές αλλαγές. Για παράδειγµα, το γυαλί µπορεί να χρησιµοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και να ανακυκλωθεί αν φθαρεί ή σπάσει - απεριόριστες φορές. Με την ανακύκλωση ενός τόνου γυαλιού εξοικονοµείται ενέργεια για να ανάψεις µία λάµπα 100-watt για 4 ώρες!

11 Συσκευασία: Πολλά προϊόντα συσκευάζονται σε χαρτί ή πλαστικό, τα οποία επίσης φτιάχνονται ξεχωριστά µε παραγωγικές διαδικασίες που χρησιµοποιούν ενέργεια και καταναλώνουν φυσικούς πόρους. Αν και η συσκευασία εξυπηρετεί πλήθος λειτουργικών αναγκών, όπως η προστασία από φυσικές και χηµικές φθορές, η αναγνώριση του προϊόντος και η διατήρηση της ποιότητας και φρεσκάδας, µερικές φορές γίνεται υπερβολική χρήση της. ιανοµή: Τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά οδικώς, αεροπορικώς, σιδηροδροµικώς ή ακτοπλοϊκώς. Τα υλικά και ο βοηθητικός εξοπλισµός για την κατασκευή τους επίσης µεταφέρονται στα διάφορα µέρη στα πρώτα στάδια ζωής των προϊόντων. Όλα αυτά τα µέσα µεταφοράς χρησιµοποιούν ενέργεια και παράγουν αέρια του θερµοκηπίου και κατά συνέπεια συνεισφέρουν στις κλιµατικές αλλαγές. Χρήση: Ο τρόπος µε τον οποίο χρησιµοποιούνται τα προϊόντα έχει επίδραση στο περιβάλλον. Τα επαναχρησιµοποιήσιµα, µεγάλης διάρκειας, και ανακυκλώσιµα προϊόντα εξοικονοµούν φυσικούς πόρους και ενέργεια και δηµιουργούν λιγότερα απορρίµµατα από τα προϊόντα µίας χρήσης. Για παράδειγµα, οι λάµπες εξοικονόµησης ενέργειας καταναλώνουν 4 µε 5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάµπες. Με τη χρήση µιας λάµπας εξοικονόµησης γλιτώνουµε την ατµόσφαιρα από περίπου 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει µόλις µε 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Η µείωση της χρήσης ενέργειας επίσης περιορίζει σηµαντικά τις εκποµπές από σταθµούς παραγωγής ενέργειας που συµβάλλουν στις κλιµατικές αλλαγές, την όξινη βροχή και το νέφος. Επιπλέον, η σωστή φροντίδα των προϊόντων αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους, γι αυτό να ακολουθείς προσεκτικά τις οδηγίες καθαρισµού, χρήσης και συντήρησης των προϊόντων σου, ειδικά τα λάστιχα των ποδηλάτων και άλλων οχηµάτων. Επαναχρησιµοποίηση - ανακύκλωση: Με την ανακύκλωση ή ανακατασκευή των προϊόντων σε νέα προϊόντα εξοικονοµείται ενέργεια και πρώτες ύλες. Όταν τα προϊόντα επαναχρησιµοποιούνται ή ανακυκλώνονται αυξάνεται ο κύκλος ζωής τους και ανακτώνται πρώτες ύλες που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν. Για παράδειγµα, 1 κιλό ανακυκλωµένου χαρτιού µπορεί να φτιάξει 16 νέα κουτιά δηµητριακών και 5 ανακυκλω- µένα κουτιά σόδας µπορούν να φτιάξουν αρκετό πληρωτικό υλικό για ένα σκι τζάκετ. ιάθεση: Το πέταµα των προϊόντων στα σκουπίδια τερµατίζει τον κύκλο ζωής τους. Με την επιλογή αυτή χάνουµε πολύτιµους φυσικούς πόρους και αυξάνουµε τον όγκο απορριµµάτων. Με την ανακύκλωση ενός αλουµινένιου κουτιού από αναψυκτικό εξοικονοµείτε τόση ενέργεια όση θα χρειαζόταν η λειτουργία ενός υπολογιστή για δέκα ώρες! Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποσύνθεση µιας πλαστικής σακούλας; 50 χρόνια; 100 χρόνια; Ή µήπως 200 χρόνια; Η απάντηση είναι περισσότερο από 200 χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες δεν είναι βιοδιασπώµενες και η φύση χρειάζεται πολύ χρόνο για να τις αποσυνθέσει. Όχι µόνο αποσυντίθενται δύσκολα και αυξάνουν τον όγκο απορριµµάτων, αλλά και µόλις πεταχτούν στη θάλασσα σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες τις καταπίνουν νοµίζοντας ότι είναι µέδουσες. Αγόρασε µια υφασµάτινη ή µια ψάθινη τσάντα που µπορεί να ξαναχρησιµοποιηθεί ή χρησιµοποίησε ένα σακίδιο για να µεταφέρεις τα προϊόντα σου.

12 Κάθε µέρα χρησιµοποιούµε εκατοντάδες προϊόντα: ρούχα, παπούτσια, βιβλία, εφηµερίδες, τετράδια, CD/DVD players, βιντεοπαιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις. Σκέφτηκες ποτέ πώς κατασκευάζονται αυτά τα προϊόντα, από πού προέρχονται τα υλικά κατασκευής τους και που καταλήγουν όταν πάψουν να µας εξυπηρετούν; Σκέφτηκες ποτέ τις επιδράσεις που έχει καθένα από αυτά τα προϊόντα στο περιβάλλον µας; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος δεν προκύπτουν µόνο κατά την κατασκευή του, αλλά από ολόκληρο τον κύκλο ζωής του: από την απόκτηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή του προϊόντος, µέχρι την επιστροφή των υλικών αυτών στη γη. Μαθαίνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων µπορούµε να δούµε πως µπορούµε να συνεισφέρουµε στη µείωση των επιδράσεων στο περιβάλλον που συνδέονται µε τα προϊόντα που χρησιµοποιούµε. Όταν αντιληφθούµε αυτές τις συσχετίσεις, θα είµαστε σε θέση να κάνουµε καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές.

13 ιερεύνησε τις επιλογές που έχεις στη γειτονιά σου για ανακύκλωση και ενθάρρυνε την οικογένειά σου να ταξινοµεί τα σκουπίδια και να επαναχρησιµοποιεί ή να ανακυκλώνει όσο το δυνατόν περισσότερα. Χρησιµοποίησε για τα ψώνια σου ένα δίχτυ ή µια υφασµάτινη τσάντα. Εναλλακτικά, πολλά σούπερ µάρκετ προσφέρουν επαναχρησιµοποιούµενες πλαστικές σακούλες αντί για αναλώσιµες µιας χρήσης. Μπορεί να έχουν ένα ονοµαστικό κόστος, όµως είναι πιο ισχυρές και διαρκούν περισσότερο. Όταν πηγαίνεις για ψώνια, θυµήσου να παίρνεις µαζί σου σακούλες αντί να παίρνεις καινούριες στο ταµείο. Ίσως να µη χρειάζεσαι τη συσκευασία που σου προσφέρεται. Πες στον υπεύθυνο εάν χρειάζεσαι ή όχι επιπλέον σακούλες για να βάλεις µέσα τις αγορές σου, ή εάν πιστεύεις πως ένα προϊόν έχει πολύ άχρηστο περιτύλιγµα, το επιστρέφεις στον υπεύθυνο και συνιστάς στο κατάστηµα να χρησιµοποιήσει λιγότερο στο µέλλον. Προτίµησε τις γυάλινες συσκευασίες και ιδιαίτερα εκείνες που επιστρέφονται και ξαναχρησιµοποιούνται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα µπουκάλια, αν δεν έχεις άλλη δυνατότητα επιλογής παρά µόνο την πλαστική συσκευασία, προτίµησε το πλαστικό ΡΕΤ (άχρωµο και διαφανές) που είναι λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον από το PVC (γαλάζια απόχρωση). Αγοράζοντας προϊόντα χύµα (δηµητριακά για πρωινό ή τροφή για κατοικίδια ζώα) µπορείς να µειώσεις τα σκουπίδια και να εξοικονοµήσεις συσκευασίες. Ψάξε για καταστήµατα επιδιόρθωσης στη γειτονιά σου και ενθάρρυνε την οικογένειά σου και τους φίλους σου να τα χρησιµοποιήσουν, παρά να πετούν τα πράγµατα όταν παθαίνουν µια βλάβη. Πριν πετάξεις ρούχα κατάλληλα να φορεθούν, αλλά εκτός µόδας, και πριν αγοράσεις καινούρια, φαντάσου τρόπους για να τα µετατρέψεις, να τους δώσεις νέα ζωή, ή να τα χαρίσεις. Μάθε από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποια αγαθά καλύπτονται από το οικολογικό σήµα και ψάξε για το λουλούδι λογότυπο όταν ψωνίζεις.

14 Όρισε µια µέρα στο σχολείο σε µέρα ανταλλαγής CD/DVD ηµιούργησε µια βιβλιοθήκη για την κοινόχρηστη χρήση CD/DVD ιοργάνωσε πρόγραµµα συλλογής για την ανακύκλωση CD/DVD για να υποστηρίξεις την κοινότητά σου Βάλε στην ιστοσελίδα σου πληροφορίες Moιράσου τις γνώσεις σου µε άλλους

15 Τα παλιά CD µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε πολλά χειροτεχνήµατα αρκεί να έχεις αρκετή φαντασία και µπόλικα CD για ανακύκλωση. Το πιο απλό είναι να τα χρησιµοποιήσεις ως σουβέρ ή να τα δέσεις σε µια πετονιά και να τα κρεµάσεις, π.χ. 6-7 σειρές για κουρτίνα. Παρακάτω δίνονται τρία παραδείγµατα κατασκευών. ες και το: Παίρνεις παλιά CD και τα κόβεις σε µικρά κοµµάτια. Παίρνεις µια µπάλα από φελιζόλ και ένα κοµµάτι σύρµα το οποίο το περνάς γύρω από τη µπάλα και το δένεις όπως στη φωτογραφία για να µπορείς να το κρεµάς. Κολλάς τα κοµµατάκια επάνω µε κατάλληλη για τα υλικά κόλλα. Μπορείς να φτιάξεις πολλές και να τις κρεµάσεις στο πάρτυ σου! Παίρνεις το παλιό ρολόι που έχεις στον τοίχο. Βγάζεις τον µηχανισµό έξω µε τους δείκτες και τα σχετικά. Παίρνεις ένα CD και ανοίγεις δύο µικρές τρυπούλες στην µέση την µία απέναντι από την άλλη. Επιλέγεις την καλή επιφάνεια που θέλεις να φαίνεται ή - ακόµα καλύτερα - αγοράζεις µια σελίδα µε αυτοκόλλητα για CD και κολλάς ένα της αρεσκείας σoυ. Αφού τοποθετήσεις τον µηχανισµό µε δύο µικρές λαµαρινόβιδες ή ξυλόβιδες το στερεώνεις. Παίρνεις την θήκη του CD και την ανοίγεις ανάποδα έτσι ώστε να παραµείνει ανοικτό. Εάν κάνει το ''ζόρικο'' υπάρχει και η logo. Παίρνεις παλιά CD από περιοδικά, διαφηµιστικά, καµένα κ.λπ. αγοράζεις ένα cold cathode light και το ξεµοντάρεις, φτιάχνεις µια βάση και ένα "καπάκι", περνάς τα CD, βάζεις το "balast" στη βάση και έτοιµη η CD-LAMP!

16 Μείωση - Επαναχρησιµοποίηση - Ανακύκλωση Κύκλος Ζωής Προϊόντων Επαναχρησιµοποίηση - Ανακύκλωση CD/DVD Περιβαλλοντικό παιχνίδι για ηλεκτρονικό υπολογιστή Οι Ενέργειες συγχρηµατοδοτούνται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο. Το πόστερ πραγµατοποιήθηκε από την ΕΕ ΣΑ στο πλαίσιο του προγράµµατος «Ενηµέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Περιοχή ράσης Μαρούσι» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Απασχόληση και Επαγγελµατική Κατάρτιση», Μέτρο 6: «Eνίσχυση της απασχόλησης ανέργων µε την ενεργό συµµετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Για πληροφορίες παρακαλούµε επικοινωνείστε µαζί µας στο info@eedsa.gr ή επισκευτείτε το Concept: Αντώνης Μαυρόπουλος. Kείµενα: Κατερίνα Κορυζή. Σχεδιασµός

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Βασιλική Ηρακλέους Στ 1 Το διαβάζουμε, το μουτζουρώνουμε, το πετάμε. Μετά από τον μπλε κάδο, τι; Η ανακύκλωση χαρτιού είναι μια χρήσιμη διαδικασία, στην οποία συμβάλλουμε οι περισσότεροι, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου

1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου 1o ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου Μάθημα: Ερευνητική εργασία-project Θέμα: «Ανακύκλωση και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά» Καθηγητής: Λιάπης Λάμπρος Τμήμα: Α3 Τί είναι η ανακύκλωση; Ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Μαρία Δημητρίου Δ τάξη Τι είναι η ανακύκλωση; Τι είναι ανακύκλωση Τι είναι ανακύκλωση Ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας Τσόγκας Βασίλης ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουµε πόσο σηµαντική είναι η ανακύκλωση των υλικών, αν θέλουµε να διατηρήσουµε το περιβάλλον µας καθαρό. Κάθε ένας από εµάς µεµονωµένα

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα»

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 1 Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 2 Κάδοι για τη συλλογή των απορριµµάτων Οι κάδοι που µοιράστηκαν στα πρώτα πιλοτικά σπίτια είναι τέσσερις µεγάλοι κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ Οµάδα Α Βέτος Σταύρος Λεονταρίδης Κώστας Λιθοξόπουλος Θεόδωρος Καπτέλι Τάσος Οµάδα Γ Κιοσσίδου Γρηγορίδου Γιαννάκης Παναγιώτης Κρικόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΑΦΑΝΕΙΕΣ. Μαµάης Ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 Εαρινό Εξάµηνο Τάσεις εξάπλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Δουζίνας Άκης Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού Το χρονικό δημιουργίας του συλλογικού συστήματός

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δίπλαρου. Δ Τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δίπλαρου. Δ Τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δίπλαρου. Δ Τάξη ΕΙΔΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης.

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Πατρών Άγιος Στέφανος,Τ.Κ.25200. ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση χαρτιού. Ιάκωβος Πάντουρα Ε ΤΑΞΗ

Ανακύκλωση χαρτιού. Ιάκωβος Πάντουρα Ε ΤΑΞΗ Ανακύκλωση χαρτιού Ιάκωβος Πάντουρα Ε ΤΑΞΗ Οι κάδοι της ανακύκλωσης Ο πράσινος κάδος της ανακυκυκλωσησ είναι για τα γυάλινα μπουκάλια Ο καφές κάδος της ανακύκλωσης είναι για τα χάρτινα κουτιά Ο μπλε κάδος

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ερευνητική εργασία B Τετρ. 2011-2012 Τμήμα PR4 - Α Λυκείου Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ΟΜΑΔΑ 2 : Πρασινούληδες Τόρε Χρήστος Ταραμάς Δημήτριος Τσομπάνη Θωμαή Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 Πίνακας 1: Μέσοι όροι τµηµάτων ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 A01 Μεταξύ ενός οικολογικού και ενός κοινού προϊόντος, 4.99 3.46 2.22 διαλέγω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βιωματικό εργαστήριο : «Το τρίπτυχο Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω μέσα από καθημερινές πρακτικές» Σχεδιασμός-συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ AΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤIΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ AΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤIΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ AΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤIΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ Στις 2 Αυγούστου 2014 με αφετηρία την παραλία στο Λαγονήσι ξεκίνησαν στο Δήμο μας με πρωτοβουλία του Γ.Α.Σ. Καλυβίων, δράσεις με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης

Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης Ερευνητική εργασία : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πέγκυ Σφυρή Μυρτώ Τσίρου Σοφία Τερζοπούλου Χρήστος Τελούσης ΙΣΤΟΡΙΑ Ο αρχαιότερος επαγγελµατίας ανακυκλωτής είναι ο παλιατζής. Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Ανακύκλωση Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος από

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ ΠΤΚΔΘ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών. Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

«Εμείς και τα απορρίμματα»

«Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» «Εμείς και τα απορρίμματα» είναι ο τίτλος ερωτηματολογίου που ετοίμασαν παιδιά της Στ τάξης, στα πλαίσια της οικολογικής δράσης του σχολείου μας, και που δόθηκε σε όλες τις οικογένειές

Διαβάστε περισσότερα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα To Πρόβλημα Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα Tι σημαίνει «Ανακύκλωση»? Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της παρασκευής νέων αγαθών από ένα προϊόν που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ 2008/98/ ΕΚ "ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ" Ειρήνη Βασιλάκη αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Νομικού Χριστίνα μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Μετασχηματισμός του παραδοσιακού σχολείου σε αειφόρο Α. Στον παιδαγωγικό τομέα Μαθητοκεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012. Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012. Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012 Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος Κοιτώντας γύρω μας, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι περιτριγυριζόμαστε από πλαστικό. Παιχνίδια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ομάδα : Πένγκου Ιωάννα Γκέγκι Γκίνα Λιάκου Μαρία Ζουράμπι Μελάντζε Ανακύκλωση συσκευασιών στη Γερμανία Με βάση νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1991: Οι συσκευασίες των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ Μειώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μιας χρήσης π.χ. πλαστικά πιάτα, ποτήρια κ.ο.κ. Για τα ψώνια μας έχουμε μαζί μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/ Δεκεμβρίου 2015

LIFE ENV/GR/ Δεκεμβρίου 2015 30 Δεκεμβρίου 2015 ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, συμβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος. Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων

Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος. Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων Μαρία Τσάκωνα Μηχανικός Περιβάλλοντος Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων Χρήση ενός προϊόντος παραπάνω από μία φορά Επιδιόρθωση για μακροβιότερη χρήση Μοίρασμα ή δανεισμός των υλικών

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε:

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1. Τι ονομάζεται περιβάλλον; Οτιδήποτε μας περιβάλλει ονομάζεται περιβάλλον. Για παράδειγμα στο περιβάλλον ανήκουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων 28-31 Μαΐου 2009 άφησε άφησε το το σημάδι σημάδι σου σου και και βοήθησε βοήθησε το το περιβάλλον περιβάλλον ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ τα έσοδα από την πώληση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2 Η εταιρεία ZEME ECO FUELS & ALLOYS LTD πρόκειται να προβεί στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας που θα περιλαμβάνει την παραγωγή υψηλής αξίας κραμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

«Προσαρμογή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην κλιματική αλλαγή» Ο ρόλος της ανακύκλωσης

«Προσαρμογή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην κλιματική αλλαγή» Ο ρόλος της ανακύκλωσης Περιβάλλον και Ανάπτυξη «Προσαρμογή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην κλιματική αλλαγή» Ο ρόλος της ανακύκλωσης Ρ. Χαριτοπούλου, Δρ. Μηχ. Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ Εντεταλμένη Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3.

Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3. Α. Λόγοι συντήρησης Ονομάζεται και οξείδωση Τα μέταλλα τείνουν να επιστρέφουν στη μορφή του οξειδίου Τρεις βασικές μορφές: 1. αλλοίωση μάζας 2. αποφλοίωση 3. ευλογίαση Είδος διάβρωσης Επιστημονικά ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΕ.Λ. ΛΑΜΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Οικολογικά Σχολεία: ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΝΕΡΟ» ΚΑΙ ΤΟΥ 5 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013 25 Σεπτεμβρίου 2013 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Σ. ΚΑΣΙΔΩΝΗ Αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων Πολύπλοκη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩ Ε κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩ Ε κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩ Ε κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ Στα εγκαίνια του Εργοστασίου Ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισµού 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 Κυρίες και κύριοι, Σήµερα, εδώ στην περιοχή των Αγίων

Διαβάστε περισσότερα

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Αλλαγές στη συλλογή των υλικών από το 2010 Σάκης Θεοδοσίου Εμπορικός Διευθυντής Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd Το μόνο αδειοδοτημένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: Α1 Γαζεπίδη Μαριλένα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Μαθητές της ομάδας Βιργινία Καρασταμάτη Σταματία Κουτσίκου Νικολοπούλου Μαρία- Ελένη Ντούνκιεβτς Λάουρα Μωϊσιάδη Λυδία Αναστασία Χουτζούμη Κουρούβανης Κων/νος Αδαμαντία Ριτσοτάκη Κουρούπη Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ηπολιτική µας για το περιβάλλον. 6 Μαρτίου 2009

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ηπολιτική µας για το περιβάλλον. 6 Μαρτίου 2009 Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ηπολιτική µας για το περιβάλλον 6 Μαρτίου 2009 Ησηµερινή µας συνάντηση Η στρατηγική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη φροντίδα του περιβάλλοντος Στόχοι Οµάδες Επιρροής Πλαίδιο ράσεων:

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ιµία µέθοδος που µπορεί να µειώσει σηµαντικά τον όγκο των παραγοµένων. απορριµµάτων. Tα πιθανά οφέλη από την ανακύκλωση είναι τα παρακάτω:

Είναι ιµία µέθοδος που µπορεί να µειώσει σηµαντικά τον όγκο των παραγοµένων. απορριµµάτων. Tα πιθανά οφέλη από την ανακύκλωση είναι τα παρακάτω: Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα Κέντρα Ανακύκλωσης είναι μονάδες επεξεργασίας, σωστά οργανωμένοι χώροι, κυρίως δημοτικοί, στους οποίους μπορεί να μεταφέρουν οι δημότες μόνοι τους διάφορα υλικά για επαναχρησιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Τάξεις: Α (τµήµατα Α1 & Α2) και. άσκαλοι Μυροφόρα Παναγιωτίδου (Α1 τάξη) Εµµανουέλα Λυκουροπούλου (Α2 τάξη) Λουκάς Κατσιούλης ( τάξη) Τα θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες Προγράµµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ραστηριότητες Προγράµµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ραστηριότητες Προγράµµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ονόµατα µελών (όνοµα οµάδας) (Ο προσωπικός µου χαιρετισµός : ) (Το σύνθηµά µας : ) (Το σήµα µας : ) ΤΟ ΑΣΟΣ 2 ΑΣΟΣ ΤΟ ΑΣΟΣ 3 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 η ΠΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ Ανακύκλωση Σιδήρου ΣΤΟΧΟΙ Ενημέρωση των συμμαθητών για το θέμα της ανακύκλωσης σιδήρου. Ευαισθητοποίηση των μαθητών και για το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο για την ανακύκλωση σιδήρου. Απόκτηση οικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ 1 η OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ. www.greendot.com.cy T: 7000 0090 Τυπωμένο σε ανακυκλωμένο χαρτί ΜΑΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Απορρίμματα Τι είναι τα απορρίμματα; Απορρίμματα είναι υπολείμματα τροφών και αντικειμένων τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 1 Σκοποί ενότητας Κατανόηση των ειδών και τον χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014

Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων. Σχολικό έτος: 2013-2014 Α Λυκείου Γυµνάσιο & Λυκ. Τάξεις Φούρνων Σχολικό έτος: 2013-2014 Στόχοι της έρευνας Να γνωρίσουµε το πρόβληµα που υπάρχει στον πλανήτη µας σε σχέση µε τα απορρίµµατα και την µόλυνση του περιβάλλοντος Να

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 εργασία Οικιακής Οικονομίας Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 Η ρύπανση του περιβάλλοντος Εισαγωγή Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ Το κοινοτικό συμβούλιο Γαλάτας με τη στήριξη τεχνογνωσίας από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου κατασκεύασε

Διαβάστε περισσότερα

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011 Εργαλεία και μεθοδολογίυ σχεδιασμού συσκευασιών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C 3 www.c3.teiwm.gr 1 Αειφορία Περιεχόμενα Εργαλεία πράσινου σχεδιασμού Αξιολόγηση κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών στην ΕΕ Το 2010 μέσο Ευρωπαίος χρησιμοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Αχιλλέας Γκούγκος Μηχανικός ΕΕΑΑ Hμερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων Φεβρουάριος 2014 ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ Ιστορικό Οκτ. 1992: 1993 2001: Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα:

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Τα Σκουπίδια µας (Αστικά Στερεά Απόβλητα) Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Ζυµώσιµα: 44% Η µέση ποιοτική σύσταση των παραγόµενων Χαρτί: 25% αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, Πλαστικά: 12%

Διαβάστε περισσότερα

7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στον Δήμο μας

7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στον Δήμο μας φ ύλ τάξη: όνομα: σχολείο: υλικά: μολύβια, στυλό, χρώματα, χαρτί / διάρκεια: 3-4 διδακτικές ώρες λ ο ε ργ α σί α ς7 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στον Δήμο μας Έχετε ακούσει ποτέ για τον Βιολογικό Καθαρισμό

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμμάτων

Διαχείριση Απορριμμάτων Διαχείριση Απορριμμάτων Βιβλιογραφικές πηγές Περιβαλλοντική Τεχνολογία, 2008, Α. Ανδρεαδάκης κ.α., Κεφάλαιο 7, Εκδόσεις Συμμετρία (κατά κύριο λόγο) Introduction to Environmental Engineering and Science,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013 ΣΕΡΕΤΗ ΦΑΝΗ ΤΣΙΟΥΠΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Τσαβέ Κατερίνα Πλίκα Άννυ Χατζοπούλου Χριστίνα Σουλένη

Διαβάστε περισσότερα

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...»

«Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού «Το Gr-RAC πάει σχολείο...» ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!! μειώνουμε τα σκουπίδια

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα.

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Δρα Αδαμάντιου Δ. Σκορδίλη Γεν. Δ/ντή Ε.Ο.ΑΝ. ΕΛ.ΙΝ.Υ.ΑΕ. ΑΘΗΝΑ 2012 Παραγωγή Αποβλήτων στην ΕΕ Οικιακά 241 εκατ τον. Βιομηχανικά 427» Κατασκευές 510» Ενέργεια - Δραστ.

Διαβάστε περισσότερα

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου:

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: Συμπληρώνω ερωτηματολόγιο και συλλέγω χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των συμμαθητών μου απέναντι στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;'

'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' 'Απόβλητα, πρόβληµα της σύγχρονης κοινωνίας : Μπορεί η τεχνολογία να δώσει βιώσιµες λύσεις;' Kωνσταντίνος Συµεωνίδης, ιευθυντής Περιβάλλοντος ΚΤΕ, Α.Ε. Tσιµέντων ΤΙΤΑΝ) Οδηγία 1999/31/EK Η πρόληψη και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ 24ΩΡΟ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το οικολογικό αποτύπωμα ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ Ο πλανήτης κινδυνεύει. Αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να τον προστατέψεις; Στο παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Κατάταξης Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων

Αναφορά Κατάταξης Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων Αναφορά Κατάταξης Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων WASP Tool Εργαλείο υποστήριξης της πρόληψης αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση http://wasptool.hua.gr 16-06-2015 10:25:17 WASP Tool - LIFE10 ENV/GR/622 -

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές Νομικού Χριστίνα Αειφορία Η αειφορία είναι μια πολύπλοκη έννοια που συγκροτείται από την αλληλόδραση των πεδίων της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα