Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ"

Transcript

1 Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ Σπύρος Μερκούρης Πρόεδρος Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών Ευρώπης, Πρόεδρος ΜΚΟ Ορίζοντες Αγαπημένοι μου φίλοι, Θα σας διαβάσω ένα ποίημα του Friedrich Schiller: "Καταραμένε Έλληνα! Όπου να γυρίσω τη σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, εσένα βρίσκω... Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά πρώτος και αξεπέραστος! Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος εσύ και ανυπέρβλητος! Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου ασυναγώνιστος και ανεπισκίαστος! Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη γνώση. Γιατί να σε αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;" O Schiller σε αυτές τις λίγες γραμμές κατάφερε να δώσει όλο το βάθος και τη λαμπρότητα του Ελληνικού πολιτισμού. Ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Η δύναμη του Ελληνικού πολιτισμού είναι η διάρκειά του. Ο Ελληνικός πολιτισμός γεννήθηκε και βασίστηκε στη θάλασσα. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αυτές τις μικρές θάλασσες με τον κολοσσιαίο πολιτισμό που η δυναμική τους οδήγησε στο θαύμα της κλασσικής Ελλάδας. Στην Ελληνική Μυθολογία στην Κύπρο αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας η Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα και της Αγάπης. Στις Κυκλάδες, χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, έχουμε τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Στην Κρήτη τον Μινωϊκό Πολιτισμό. Στις Μυκήνες τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

2 Στην Ιωνία τους προ-σωκρατικούς φιλοσόφους με το Θαλή τον Μιλήσιο, τον Ηράκλειτο, τον Αναξαγόρα, κ.ά. που εξέταζαν και ερευνούσαν τα φαινόμενα της φύσης και την αρχή του κόσμου. Στην Πολιόχνη της Λήμνου ανακαλύφθηκε τον 20 ο αιώνα το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρονολογίας π.χ. Βρέθηκε ένας χώρος όπου μαζεύονταν οι κάτοικοι και έπαιρναν κοινές αποφάσεις. Στη Χίο τον Όμηρο. Ο Όμηρος προέβαλλε το ήθος, την τιμή, την ανδρεία και τη ζωή των ηρώων. Ο Αχιλλέας είναι ο τέλειος νέος. Με τη ρώμη του, την αρετή, την ηθική του αγωγή. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας παλεύει τη φύση, τον Ποσειδώνα με την ευφυΐα του. Ο Οδυσσέας είναι ο πρώτος άνθρωπος που παίρνει την τύχη στα χέρια του, «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Στη Σάμο, το μεγάλο φιλόσοφο μαθηματικό, Πυθαγόρα. Στα δυτικά παράλια της Θράκης, στα Άβδηρα, το Δημόκριτο, που ανακάλυψε το άτομο. Το εργαλείο του ήταν μόνο ο νους του. Στην Κω, τον Ιπποκράτη. Τον μεγάλο φιλόσοφο, επιστήμονα ιατρό, τον άνθρωπο. Στην Αθήνα, τους μεγάλους πολιτικούς και φιλοσόφους, που ασχολήθηκαν με τον άνθρωπο. Τον Περικλή, που καθιέρωσε και λάμπρυνε τη Δημοκρατία. Τον Σωκράτη, το μεγάλο φιλόσοφο - δάσκαλο που καθιέρωσε τη διαλεκτική. Τον Πλάτωνα, με τις ιδέες του που ακόμα απασχολούν τους ερευνητές της κοινωνικής ζωής. Στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, τον μεγάλο φιλόσοφο και ερευνητή της φύσης και του ανθρώπου τον Αριστοτέλη. Τον μαθητή του Πλάτωνα, το δάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σταματώ. Αν συνέχιζα δεν θα έφταναν μήνες. Μιλάμε για πολιτισμό. Αλλά τι είναι πολιτισμός; Υπάρχουν πολλοί ορισμοί του πολιτισμού. Αλλά ας μιλήσουμε για τον απλούστερο. Ο λόγος, η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, η μουσική, ο χορός, οι Καλές Τέχνες, η αρχιτεκτονική, η επιστήμη και η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι εκφράσεις του πολιτισμού, δημιουργούν πολιτισμό. Η έννοια του πολιτισμού όμως είναι πολύ ευρύτερη και βαθύτερη. Οι πολιτισμοί διαμορφώνονται και σχηματίζονται από αυτά που έχει πει και έχει κάνει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα. Πολλά από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά από λαούς και κοινωνίες και έχουν αφομοιωθεί και ενσωματωθεί στις συνήθειες, στα ήθη, στις πράξεις, στις παραδόσεις, στις μνήμες τους. Ο πολιτισμός αντλεί από το παρελθόν, διαμορφώνει το παρόν και ατενίζει το μέλλον.

3 Ο πολιτισμός καλλιέργεια υπάρχει σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας ενέργεια. Είναι παιδεία, γνώση, συμπεριφορά, ελευθερία έκφρασης, εποικοδομητικός διάλογος, υπευθυνότητα, σεβασμός στην άποψη και ιδιαιτερότητα του άλλου. Είναι δημιουργία, ποιότητα και τρόπος ζωής. Η γεωγραφία και το κλίμα έχουν παίξει έναν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των πολιτισμών. Τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής φύσης διαμορφώνουν τον Ελληνικό χαρακτήρα. Ελληνικό Φως: Πέτρα: έμπνευση, φαντασία, οξύς νους, εφευρετικότητα, δημιουργία, χαρά της ζωής. σκληρή εργασία, σκληρή ζωή, τραγωδία, αντοχή, επιβίωση Θάλασσα: Το ταξίδι, η περιπέτεια, η επικοινωνία, οι συναλλαγές, το εμπόριο, η ανταλλαγή ιδεών, η εμπειρία, η κοσμοπολίτικη γνώση Το γνώθι σ αυτόν, μέτρον άριστον, η καλλιέργεια του πνεύματος και του σώματος, το ευ ζην, η ελευθερία έκφρασης, η δύναμη της ευχέρειας και διατύπωσης της ελληνικής γλώσσας δημιουργούν τον Ελληνικό ανθρωποκεντρικό πολιτισμό. Στην Ελλάδα σε κάθε μέτρο που περπατάς, σε κάθε βήμα που κάνεις, άμα σκύψεις και σκάψεις αναβλύζει πολιτισμός, πολιτισμός χιλιάδων ετών, πολιτισμός που δημιούργησε, που δεν ξεπεράστηκε και που εξακολουθεί να δημιουργεί. Μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι λαοί που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα και που έχουν μνήμη πάνω από χρόνια. Το βιογραφικό της Ελλάδας είναι ο Πολιτισμός της. Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι οικουμενικός. Είναι ανθρωποκεντρικός. Ο άνθρωπος ότι και αν συμβεί, τελικά, πάει μπροστά. Είναι το πεπρωμένο του. Ο πολιτισμός είναι οριζόντιος, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Πρέπει να πιστέψουμε στην παραγωγικότητα του πολιτισμού και να επενδύσουμε σε αυτόν. Βρίσκομαι στην Κω. Επανέρχομαι στον Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης είναι ο πρώτος Φιλόσοφος, Επιστήμων Ιατρός που απορρίπτει από την Ιατρική τη μυστηριακή θρησκεία που προϋπάρχει στην Ανατολή και που ερμήνευε ως υπεύθυνο των ασθενειών το θεϊκό. Ο Ιπποκράτης εξετάζει την ανθρώπινη φύση. Το σώμα. Τη λειτουργία του. Θεμελιώνει την έρευνα και την ανάλυση. Παρατηρεί τα συμπτώματα. Προσεγγίζει και παραβάλει περιπτώσεις. Αντιλαμβάνεται την επίδραση του κλίματος και του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία και στον πολιτισμό. Βγάζει τα συμπεράσματά του, τα κοινολογεί και τα συζητά.

4 Ο Ιπποκράτης ζει στον 5 ο αιώνα π.χ. Στον αιώνα της δημοκρατίας όπου τα πάντα είναι λόγος και διάλογος. Πρέπει να εκθέσει, να αποδείξει, να πείσει για να γίνουν οι απόψεις του αποδεκτές, καθολικές. Με αυτή τη διαλεκτική, με αυτές τις σκέψεις και μέθοδο, ο Ιπποκράτης συμμετέχει και συμβάλει στη δυναμική της ανάπτυξης του Ελληνικού πνεύματος και στη δημιουργία του ανθρωποκεντρικού ελληνικού πολιτισμού. Το ήθος του Ιπποκράτη είναι απαράμιλλο. Ο όρκος του Ιπποκράτη, που καταγράφει τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του ιατρού, είναι η πεμπτουσία της συμπεριφοράς των γιατρών ακόμη και σήμερα. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ηθικής του Ιπποκράτη και τη συμπεριφορά του απέναντι στους ανθρώπους, αναφέρομαι σε δήλωσή του: «Δεν με ενδιαφέρει εάν οι άρρωστοι είναι άνδρες ή γυναίκες, με ενδιαφέρουν εάν είναι άρρωστοι. Δεν με ενδιαφέρουν εάν οι άρρωστοι είναι ελεύθεροι ή δούλοι. Με ενδιαφέρουν εάν είναι άρρωστοι». Σκεφτείτε ότι τα λόγια αυτά τα είπε και τα έκανε πράξη πριν από χρόνια. Η εποχή μας δεν αρκείται στο λόγο. Θέλει πράξη. Θέλει έργο. Μαζί με το Στέφανο Γερουλάνο, την Κάρλα Μανωλοπούλου, το Μανώλη Καβουκλή, το Νίκο Κουτσιανά, τον Κώστα Σταθόπουλο, το Γιάννη Ιωαννίδη, τον τέως Δήμαρχο Μιλτιάδη Φάκο, και με τη συμπαράσταση της Έπαρχου Μαρίας Κυπραίου οραματιστήκαμε να κάνουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό έργο στην Κω. Να φτιάξουμε μία έκθεση μουσείο με την ιστορία της Ελληνικής ιατρικής. Ένα κήπο που θα φυτεύαμε τα θεραπευτικά βότανα του Ιπποκράτη, και ένα μονοπάτι που θα συνέδεε σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα με το Ασκληπιείο. Δυστυχώς, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα για την έκθεση μουσείο. Έπρεπε να γίνουν μεγάλες μετατροπές στο υπάρχον κτίριο και νέα στατική μελέτη κάτι που δεν ήταν εφικτό διότι απαιτούσε χρόνο και χρήμα. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να γίνει μία άλλη έκθεση εξίσου εντυπωσιακή. Μία έκθεση με επιστημονική έρευνα και περιγραφή των θεραπευτικών φυτών και βοτάνων του Ιπποκράτη. Θα αναφερθούμε σε μεγάλους ερευνητές και γιατρούς που εμπνεύστηκαν και πίστεψαν τον Ιπποκράτη και τις θεωρίες του για τα θεραπευτικά βότανα. Ο Διοσκουρίδης (40-90 μ.χ.), υιοθετώντας τις απόψεις του Ιπποκράτη για τα φυτά και τα βότανα και ύστερα από προσεκτική πρακτική εμπειρία σχετικά με τις θεραπευτικές χρήσεις τους άρχισε να γράφει στα ελληνικά τις φαρμακευτικές ιδιότητες τους. Αυτό το χειρόγραφο ήταν η βάση για τη σύνταξη της φαρμακολογίας και της ιατρικής σε σχέση με τα βότανα. Ο Γαληνός ( μ.χ.), ήταν ένας παραγωγικός ιατρικός συγγραφέας. Έτσι η ιατρική

5 παράδοση της ελληνικής Ιπποκρατικής ιατρικής μεταδόθηκε στους μελετητές της Αναγέννησης και επιβίωσε μέσα από αραβικές μεταφράσεις των κειμένων του. Ο Αβικέννας ( μ.χ.), είχε αναπτύξει ένα ιατρικό σύστημα που συνδύαζε τη δική του προσωπική εμπειρία με αυτό της ισλαμικής ιατρικής, το ιατρικό σύστημα του Γαληνού, την Αριστοτελική μεταφυσική και την αρχαία ιατρική της Περσίας, της Ινδίας και της Μεσοποταμίας. Ο Μωυσής Μαϊμονίδης ( μ.χ), ήταν ένας ραβίνος, γιατρός και φιλόσοφος. Ο ίδιος προώθησε τη φιλοσοφική παράδοση του Αριστοτέλη. Ως αποτέλεσμα, κέρδισε μία σημαντική και αμφιλεγόμενη επιρροή στη Δύση. Ο Κάρολος Λινναίος ( μ.χ.), δημοσίευσε την ταξινόμηση των οργανισμών του στο διάσημο βιβλίο του Systema Natura. Το σύστημά του για την ονομασία, την κατάταξη και την ταξινόμηση των οργανισμών είναι ακόμα σε ευρεία χρήση σήμερα. Ο Τζον Σίμπθορπ ( μ.χ.) αναζωπύρωσε και πάλι το ενδιαφέρον για τη βοτανική επιστήμη. Συνέταξε δύο έργα τα: Flora Graeca Prodromus και Flora Graeca, ένα μνημειώδες δεκάτομο έργο με εξαιρετικής ποιότητας έγχρωμες απεικονίσεις φυτών από την Ελλάδα με βάση τις υδατογραφίες του Φέρντιναντ Λούκας Μπάουερ. Ευρωπαίοι. Άραβες, Εβραίοι, όλοι θαύμαζαν και επηρεάστηκαν από τον Ιπποκράτη. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2009 μία επίσημη αντιπροσωπεία Κινέζων ήρθε στην Κω, εξαιτίας του Ιπποκράτη, τον οποίο οι Κινέζοι σέβονται και εκτιμούν ιδιαίτερα. Φύτεψαν στον Κήπο του Ιπποκράτη θεραπευτικά βότανα που έφεραν από την Κίνα. Οι Κινέζοι φίλοι μας θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν στον πατέρα της Ιατρικής. Η έκθεση αυτή θα είχε τεράστια απήχηση διεθνώς. Σας δίνω μία πληροφορία. Η Μισέλ Ομπάμα, η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, στον κήπο του Λευκού Οίκου, έχει φυτέψει θεραπευτικά βότανα. Εάν γνώριζε όχι μόνο αυτή αλλά και όλος ο κόσμος ότι υπάρχει ένας κήπος μαζί με ένα μουσείο για τα φυτά του Ιπποκράτη στην Κω το ενδιαφέρον τους θα ήταν τεράστιο. Και η Κως θα γινόταν ένα κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος. Φοιτητές, γιατροί, επιστήμονες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πλήθος κόσμου, θα έρχονταν να πληροφορηθούν για τη σύγχρονη επίδραση των θεραπευτικών αυτών βοτάνων. Θα δημοσιεύονταν άρθρα στον ελληνικό και διεθνή τύπο, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και ταινίες που θα προέβαλλαν όχι μόνο την έκθεση και τον κήπο του Ιπποκράτη αλλά και την Κω. Η ποιότητα του τουρισμού θα άλλαζε καθοριστικά. Επαναλαμβάνω πρέπει να πιστέψουμε στην παραγωγικότητα του πολιτισμού για την ανάπτυξη και καλλιέργεια του ανθρώπου και κυρίως αυτή τη στιγμή για τη βελτίωση και αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς. Ο πολιτισμός μας είναι η μοναδική θεραπεία που απαιτείται για να

6 επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πρέπει να καταλάβουμε και να πιστέψουμε στη δύναμη και την επιρροή που ασκεί ακόμα ο «Ιπποκράτης». Ακόμα και σήμερα, το όνομά του είναι μαγικό. Σας αναφέρω ότι στην Τουρκική πόλη Μούγλα, στις ακτές του Αιγαίου, αναγέρθηκε άγαλμα του Ιπποκράτη. Ο Δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε ότι αποκαλύπτεται το άγαλμα του Ιπποκράτη, για να αναδειχθούν οι άνθρωποι του Αιγαίου που από την αρχαιότητα έδειξαν στον κόσμο τις οικουμενικές αξίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ότι ο Ιπποκράτης ήταν Έλληνας και παρουσιάζεται ως κάτοικος της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο της Αρχαιότητας. Όπως βλέπετε οι Τούρκοι θέλουν να τον οικειοποιηθούν. Αισθάνομαι ντροπή ως Έλληνας που δεν αξιολογούμε σωστά τον Ιπποκράτη. Πρέπει να καταλάβουμε και να πιστέψουμε στη δύναμη που έχει ο Ιπποκράτης σήμερα παγκοσμίως. Ο πρώτος που πρέπει να το αντιληφθεί αυτό είναι ο Δήμαρχος της Κω. Ο πρώτος πολίτης του νησιού. Χωρίς τη θέλησή του δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Θα πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη παρουσίασης, με σωστό τρόπο, του κήπου του Ιπποκράτη με τη θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων του. Θα πρέπει να συνεργαστεί με την πολιτεία, γιατί χρειάζονται αρχαιολόγοι, για τη χάραξη του μονοπατιού που θα συνδέει το Ασκληπιείο με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα. Θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα καθώς και με ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς για την ολοκλήρωση αυτού του πολιτιστικού έργου. Και προπαντός, πρέπει να κινητοποιήσει τους συμπολίτες του για να συνειδητοποιήσουν όλοι μαζί, τον πλούτο του πολιτισμού του νησιού τους. Κώες, θα έλεγα ότι κρατάτε «χρυσάφι» στα χέρια σας. Αλλά, έχετε περισσότερο από χρυσάφι. Έχετε τον Ιπποκράτη. Κως 28/04/2012 Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΚΑΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ διάλογος-συνέντευξη γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤ. ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ* Πυθαγόρας, Ευφυής Σχεδιασμός και Μη Γραμμικά Μαθηματικά. Clono

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 enimerotiko XII_enimerotiko XII 27/6/13 9:23 π.μ. Page 1 EKΔOΣEIΣ Π ATA K H ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ..............................................................

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την άδεια που έχουμε να βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τους προγόνους μας, για να συμμετέχουμε στην πιο φωτεινή

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την άδεια που έχουμε να βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τους προγόνους μας, για να συμμετέχουμε στην πιο φωτεινή Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την άδεια που έχουμε να βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τους προγόνους μας, για να συμμετέχουμε στην πιο φωτεινή μέρα του μήνα, στη Μηνιαία Δέηση ευχαριστίας. Σήμερα θα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Επιστημονική Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Ε. Ρετσίλα Συντονίστρια Έργου: Κ.Χ. Παπατζανή Ερευνητική Ομάδα: Κ. Αρβανίτης Γλ. Βλαχογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

Για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει να υπάρχουν τα εξής στοιχεία: ο πομπός και ο δέκτης

Για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει να υπάρχουν τα εξής στοιχεία: ο πομπός και ο δέκτης ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη και περιγράφει την: ανταλλαγή μηνυμάτων τη μετάδοση σημασιών και την αλληλεπίδραση των ατόμων Για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει να υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου»

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα πτυχιακής εργασίας: «Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009 Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους Μια μοναδική ευκαιρία για Ηγέτες με Όραμα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Μερικής φοίτησης για επαγγελματίες, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Copyright British Council

Copyright British Council ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Connecting Classrooms ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Το εγχειρίδιο αυτό δημιουργήθηκε για να παρέχει ιδέες, έμπνευση και πρακτική βοήθεια σε εκπαιδευτικούς που σχεδιάζουν καινοτόμα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;»

Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;» Πτυχιακή εργασία Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;» Φοιτήτρια: Οργιανέλη Δήμητρα Α.Μ. 671 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μυλωνά Ιφιγένεια Καστοριά, 2006

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητα προσόντα: αυθορμητισμός, αμεσότητα, ζεστή καρδιά, αγάπη για βιβλία, διάλογος, ανθρώπινη επαφή.

Απαραίτητα προσόντα: αυθορμητισμός, αμεσότητα, ζεστή καρδιά, αγάπη για βιβλία, διάλογος, ανθρώπινη επαφή. Ένα βιιβλίίο ζητά το μάστορά του Νο..6 Διάρκεει ια:: ΙΙούνι ιος 2014 -- Mάιος 2015 Απαραίτητα προσόντα: αυθορμητισμός, αμεσότητα, ζεστή καρδιά, αγάπη για βιβλία, διάλογος, ανθρώπινη επαφή. Αν σ αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος «διακοσμητικές εφαρμογές» αφορά μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων που μας περιβάλλουν και που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσουμε ένα-ένα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

25η γενική συνέλευση ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛOΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΩΝ ΚYΠΡΟΥ 2006/07. Χορηγός

25η γενική συνέλευση ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛOΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΩΝ ΚYΠΡΟΥ 2006/07. Χορηγός 25η γενική συνέλευση ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛOΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤOΝΩΝ ΚYΠΡΟΥ 2006/07 Χορηγός Νοέμβριος 2007 Αγαπητοί συνάδελφοι, Αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη του συνεδρία έθεσε τα θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφηµερίδα των νέων µας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας -Τεύχος 3, εκέµβριος 2008 URL: www.unesco.gr - E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου ΒιβΑίο δασκάλου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης ΚοΑιόπουιϊος Ομόημοδ Καθηγηιή$ Ιάκωβος Μιχαηίϊίδη$ Επίκουροδ Καθηγητήδ, ΑΠΘ Αθανάσιος ΚαΛΛιανιωχηδ ΣχοήΙικόδ

Διαβάστε περισσότερα

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων.

5. Κάθε δικαίωµα που έχουµε γεννά και µια υποχρέωση. Αντιστοιχίστε τις κάρτες των δικαιωµάτων µε τις κάρτες των υποχρεώσεων. 3. ιαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες; Παρατηρήστε τις εικόνες. Ποιες διαφορές έχουν τα παιδιά ; Είµαι ο Γιάννης, είµαι 10 χρονών και ζω στην Ελλάδα. Είµαι ο Οµάν, είµαι 11 χρονών και ζω στην

Διαβάστε περισσότερα

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!»

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Δρ. Λεωνίδας Χ. Μπόμπας Συγκριτικός της Εκπαίδευσης Δ/ντής Σπουδών «Νέα Εκπαιδευτήρια-Γ. Μαλλιάρα» Προλογικές διασαφηνίσεις

Διαβάστε περισσότερα