Μια αθησαύριστη πηγή της ιστορίας του ελληνικού κινηµατογράφου στο αρχείο της Μητρόπολης Λάµπης, Συβρίτου και Σφακίων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μια αθησαύριστη πηγή της ιστορίας του ελληνικού κινηµατογράφου στο αρχείο της Μητρόπολης Λάµπης, Συβρίτου και Σφακίων"

Transcript

1 KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Μια αθησαύριστη πηγή της ιστορίας του ελληνικού κινηµατογράφου στο αρχείο της Μητρόπολης Λάµπης, Συβρίτου και Σφακίων «Βρισκόµαστε στα Το µεγαλύτερο µέρος της ταινίας Οι Γερµανοί ξανάρχονται γυρίστηκε µε ηρωϊκές ολονυκτίες. [ ] Ήταν χειµώνας και το κρύο φοβερό. Ο Φίνος είχε φέρει µια σόµπα πετρελαίου, που η θερµαντική της εµβέλεια ήταν µόλις λίγα µέτρα γύρω της. Όταν ξεπαγιάζαµε, τρέχαµε γύρω στη σόµπα, ζεσταινόµαστε κάπως κι ύστερα συνεχίζαµε τη δουλειά µας. Εκεί απέξω είχε βάρδια τις περισσότερες φορές ένας πόλισµαν, ο Παντελής Παλιεράκης, που υπηρετούσε στο Τµήµα της περιοχής. [ ] Ερχόταν, λοιπόν, καθόταν δίπλα στη σόµπα και παρακολουθούσε το γύρισµα. Σιγά-σιγά, ο Παντελής, που έγινε εν τω µεταξύ φίλος µας, άρχισε να ψωνίζεται µε τον κινηµατογράφο. Ρωτούσε τι είναι αυτό, τι είναι το άλλο, γιατί αυτό γίνεται έτσι κι όχι έτσι και τέλος πάντων, µέρα µε τη µέρα κατατοπιζόταν στα τεχνικά της 7 ης τέχνης». 1 Η παραπάνω αφήγηση είναι του Αλέκου Σακελλάριου, ο οποίος, ίσως µε κάποια δόση υπερβολής, βεβαιώνει «ότι αν δεν υπήρχαν δυο τρεις Παλιεράκηδες σ αυτήν τη δουλειά, κινηµατογράφος ελληνικός δε θα υπήρχε», (Μπουνιάς 1994, 10). Για να ολοκληρωθεί το γύρισµα µιας σκηνής εκτέλεσης στην ελληνική ταινία που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1950, Η τελευ- 1. «Ο Αλέκος Σακελλάριος θυµάται», στον τόµο του Αλκίνου Μπουνιά, 30 χρόνια πίσω από την κάµερα της Φίνος Φίλµ, αφηγείται ο Παντελής Παλιεράκης, προλογίζει ο Αλέκος Σακελάριος, Σµυρνιωτάκης, Αθήνα 1994, σ. 11. Ο τόµος περιέχει κατάλογο των ταινιών της Φίνος Φίλµ από το 1946 µέχρι το 1976, ο οποίος όµως δεν είναι πλήρης. Οι Γερµανοί ξανάρχονται, είναι η πρώτη ταινία του ελληνικού κινη- µατογράφου, στην οποία χρησιµοποιούνται «µηχανήµατα συγχρονισµού και ντουµπλαρίσµατος της Φίνος Φίλµ», όπως σηµειώνει ο Στάθης Βαλούκος, Φιλµογραφία του ελληνικού κινηµατογράφου, ( ), Αιγόκερως, Αθήνα 1998, σ. 59.

2 334 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ ταία αποστολή, χρειάζονταν έντεκα όπλα, τα οποία «έκλεψε» από το 26 ο Αστυνοµικό Τµήµα της Αθήνας, µόνο για λίγες ώρες, για χάρη της Φίνος Φίλµ, ο ίδιος ο νεαρός αστυνόµος, που καταγόταν από το Σπήλι, πρωτεύουσα της τότε επαρχίας Αγίου Βασιλείου, (Μπουνιάς 1994, 23-25). 2 Η σοβαρότατη παράβαση καθήκοντος τιµωρήθηκε µόνο µε τις κατάρες του διοικητή, επειδή τύχαινε να είναι κοντοχωριανός του παραβάτη. Ο Π. Παλιεράκης εξασφάλισε µε µυθιστορηµατικό τρόπο το «αυτοκίνητοτέρας» για την ταινία του Γιώργου Τζαβέλα το Σωφεράκι (1953), αλλά και το απολύτως απαραίτητο πυροσβεστικό όχηµα, που θα κατάβρεχε το δρόµο για να φαίνεται «υπό της βροχής» στην ανάλογη σκηνή της ταινίας Οι ουρανοί είναι δικοί µας (1953), (Μπουνιάς 1994, και 43-46). 3 Ο ίδιος άνθρωπος βρήκε τις στάµνες για την Θεία από το Σικάγο, πρωτοστάτησε για να χτιστεί το καφενείο στα Κίτρινα γάντια, και ανέλαβε το µικρό ρόλο του Σωτήρη στην ίδια ταινία. Σταχυολόγησα λίγα δείγµατα από την αφήγηση, που φρόντισε να µας παραδώσει ο Π. Παλιεράκης, µια αφήγηση που συµπυκνώνει τις µνήµες τριάντα χρόνων πίσω από την κάµερα της Φίνος Φίλµ. Ο Π. Παλιεράκης, γεννήθηκε το 1922 και πέθανε στην Αθήνα σχετικά πρόσφατα, το Υπήρξε το «δεξί χέρι» του «πατριάρχη» του ελληνικού κινηµατογράφου, του Φιλοποίµενα Φίνου ( ). 5 Εγ- 2. Η τελευταία αποστολή, σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου, γυρίστηκε το 1949, (Βαλούκος 1998, 276). 3. Βλ. επίσης, Βαλούκος 1998, 273 και 225 αντίστοιχα. 4. Οι βιογραφικές πληροφορίες προέρχονται από επιτόπια έρευνα στο Σπήλι και από συνεντεύξεις µε στενούς συγγενείς του Παντελή Παλιεράκη. Ευχαριστώ τον αδελφό του, Σταύρο Παλιεράκη και τα παιδιά του τελευταίου, Άννα και Αποστόλη, οι οποίοι δέχτηκαν να µοιραστούν µαζί µου µνήµες από τη ζωή του Π. Παλιεράκη. Πολλές ευχαριστίες οφείλω επίσης, στον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουµενικού θρόνου, θεολόγο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό Ευάγγελο Κοπανάκη και στην σύζυγό του πρεσβυτέρα Ελένη, επίσης στενούς συγγενείς του Π. Παλιεράκη, οι οποίοι διευκόλυναν την πρόσβασή µου στο αρχείο της Μητρόπολης Λάµπης, Συβρίτου και Σφακίων, και ήταν πραγµατικά πρόθυµα δίπλα µου για την επίλυση κάθε σχετικής απορίας. Τέλος ευχαριστώ τη µητέρα µου, που σήκωσε για µια ακόµα φορά διάφορα βάρη για χάρη µου, όσο διαρκούσε στο Σπήλι η ερευνητική διαδικασία. 5. Οι χαρακτηρισµοί είναι του Α. Σακελλάριου, (Μπουνιάς 1994, 10). Τα πρώτα βή- µατα του Φίνου στο χώρο του ελληνικού κινηµατογράφου περιγράφει ο Γιάννης Σολδάτος, Ιστορία του Ελληνικού Κινηµατογρλαφου, Α τόµος ( ), Αιγόκερως, Αθήνα 1999 (Η έκδοση αναθεωρηµένη), σ. 48, 55-56,

3 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 335 κατέλειψε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 τη στολή του αστυνόµου, αφού τον κέρδισε, «χωρίς να έχει κλίση», όπως έλεγε ο ίδιος, το πλατώ της έβδοµης τέχνης. Και δούλεψε ως φροντιστής στα γυρίσµατα των ταινιών της Φίνος Φίλµ, µέχρι θάνατο του ιδρυτή της, στα Προφανώς δεν είχε κάνει κινηµατογραφικές σπουδές κι ούτε διέθετε σχετική εµπειρία. Υπήρξε αρχικά ένας ερασιτέχνης, δηλαδή ένας εραστής της τέχνης του κινηµατογράφου, ο οποίος την υπηρέτησε τελικά, ως ακούραστος επαγγελµατίας. Πέρα όµως από τον ακαταπόνητο ζήλο και την ευρηµατικότητα του φροντιστή, διέθετε κι ένα ακόµα ταλέντο που συνδέεται µε ένα ιδιαίτερο τρόπο µε το πρώτο: το ζήλο του συλλέκτη-ιστοριοδίφη. Ο Π. Παλιεράκης φαίνεται να είχε συνείδηση αυτού που ονοµάζουµε γενικόλογα πολιτισµική µας κληρονοµιά. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουµε τη διαισθητική έγνοια, που τον έσπρωχνε στη συγκέντρωση και διάσωση των σεναρίων; Αλλά και στη συλλογή από αφίσες της πρώτης προβολής των ταινιών της Φίνος Φίλµ; 7 Ακόµα και για τη µέριµνα που έδειξε για τις µνήµες του, που ευτυχώς δεν πέρασαν µόνο στην προφορική παράδοση των συγγενών και των φίλων του, αλλά παραδόθηκαν στο τυπογραφείο, και αποτελούν µια ακόµα πρωτογενή πηγή, σχετική µε τα πρώτα βήµατα του ελληνικού κινηµατογράφου. 8 Ο Παλιεράκης είχε στην κατοχή του εβδοµήντα σενάρια της Φίνος Φίλµ και στην ωριµότητα της ζωής του αναζητούσε τον κατάλληλο χώρο που θα φιλοξενήσει αυτή την πολύτιµη συλλογή. Με προτροπή του συγγενή του πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Κοπανάκη, την κλη- 6. Ο Αλέκος Σακελάριος σηµειώνει ότι η πρώτη αυθόρµητη «υπηρεσία» του Π. Παλιεράκη στη Φίνος Φίλµ ήταν στα γυρίσµατα της ταινίας Οι Γερµανοί ξανάρχονται το 1947, (Μπουνιάς 1994, 11). Το 1952, φοράει ακόµα τη στολή του αστυφύλακα αλλά αναλαµβάνει και χρέη φροντιστή, (Μπουνιάς 1994, 37). 7. Από προφορικές µαρτυρίες των συγγενών του διαπίστωσα ότι ο Παλιεράκης είχε στην κατοχή του µια µεγάλη συλλογή από αφίσες της πρώτης προβολής πολλών ταινιών της Φίνος Φίλµ. Προφανώς αυτή τη συλλογή, η οποία βρίσκεται στα χέρια των κληρονόµων του, αξιοποιεί η πρόσφατη έκδοση: Αρχείο Παντελή Παλιεράκη, Αφίσες από τον ελληνικό κινηµατογράφο, Μοντέρνοι Καιροί, Αθήνα Ιούνιος Οι συγγενείς του Παλιεράκη συµπληρώνουν και µερικές φορές διορθώνουν κάποια από τα γεγονότα που καταγράφονται στο βιβλίο, καθώς ορισµένα εξοµαλύνθηκαν ή αποσιωπήθηκαν για ευνόητους λόγους. Ένα παράδειγµα αποτελεί η διήγηση του ανιψιού του Π. Παλιεράκη, Αποστόλη, για την «περιβόητη ιστορία», µε το τσιγάρο που έσβησε στο µάγουλο του Παλιεράκη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, (Μπουνιάς 1994, ).

4 336 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ ροδότησε εν ζωή, στη γενέτειρά του, στο αρχείο του Πνευµατικού Κέντρου της Μητρόπολης Λάµπης, Συβρίτου και Σφακίων. Οµολογώ ότι η ιδέα για την ενασχόληση µε τη συλλογή του Παλιεράκη προέκυψε καταρχήν από συναισθηµατικούς λόγους και επιλέχθηκε ως η εγγύτερη στα ιστοριογραφικά µου ενδιαφέροντα. 9 Αλλά σε καµιά περίπτωση δεν αποτελεί προσπάθεια να εισχωρήσω στον ερεβώδη για δικό µου επιστηµονικό οπλισµό, κόσµο, της ιστορίας του ελληνικού κινηµατογράφου. Η παρούσα εργασία περιορίζεται στη χρονολογική ταξινόµηση, στην περιγραφή και κυρίως στην ανάδειξη του αθησαύριστου αυτού υλικού. Πρωταρχικός στόχος ήταν η δηµιουργία ενός καταλόγου των σεναρίων, ο οποίος ολοκληρώθηκε και τίθεται σήµερα στη διάθεση της επιστηµονικής κοινότητας. Παράλληλα διατυπώνονται εντελώς πρωτοβάθµια ερωτήµατα-ερεθίσµατα, σχετικά µε την εξέλιξη του ελληνικού κινηµατογράφου. Σε δεύτερο στάδιο, αναζητήθηκαν άλλες πιθανές πηγές, οι οποίες ίσως διαθέτουν κατάλοιπα σεναρίων της Φίνος Φίλµ. Η έρευνα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου δεν έδωσε καρπούς και η πρόσβαση στο αρχείο του Φίνου, όπου έχουµε αρκετές πιθανότητες να εντοπίσουµε τη µεγαλύτερη συλλογή σεναρίων, στάθηκε αδύνατη. 10 Η αναζήτηση σε προσωπικές συλλογές, σεναριογράφων, σκηνοθετών, ηθοποιών ή άλλων συντελεστών των γυρισµάτων της Φίνος Φίλµ αποτελεί µια δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα υπόθεση. Εποµένως, οι αδρές γραµµές της εικόνας που σχηµατί- 9. Μνεία για την ύπαρξη του υλικού είχε κάνει, πριν από πολλά χρόνια, ο Θόδωρος Χατζηπανταζής στους φοιτητές Θεατρολογίας και Κινηµατογράφου της διετίας , του πρώτου κύκλου µεταπτυχιακών σπουδών, του τµήµατος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κρήτης. Αν και βρισκόµουν στα πρώτα βήµατα της ενασχόλησης µε την Ιστορία του Θεάτρου και όχι του Κινηµατογράφου, η υπόδειξη του καθηγητή µας, τον οποίο ευχαριστώ και από τούτη τη θέση, αποτελούσε µια πρόκληση, καθώς οι πληροφορίες για τα εν λόγω σενάρια της Φίνος Φίλµ, τα ήθελαν να φυλάσσονται στον τόπο καταγωγής µου. Όταν κλήθηκα να συµµετέχω στις εργασίες του «ιεθνούς Επιστηµονικού Συνεδρίου: Η πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύµνου από την αρχαιότητα έως σήµερα. Περιβάλλον - Αρχαιολογία - Πολιτισµός», είχε έρθει η ώρα να αναζητήσω τα ίχνη της συλλογής, αφού η όλη υπόθεση παρέµενε αδιερεύνητη µέχρι σήµερα. 10. Στο γραφείο σεναρίων του Ελληνικού Κέντρου Κινηµατογράφου φυλάσσονται σενάρια από τη δεκαετία του 1970 και εξής, και δεν υπάρχουν σενάρια της Φίνος Φίλµ. Η προσπάθεια για µια τηλεφωνική έστω επικοινωνία µε τη σύζυγο του Φίνου, Τζέλα, δεν απέδωσε.

5 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 337 ζουµε µας οδηγούν στο συµπέρασµα, ότι προς το παρόν η συλλογή του Π. Παλιεράκη είναι πιθανά το µεγαλύτερο σώµα σεναρίων του πρώι- µου εγχώριου κινηµατογράφου, στο οποίο οι ερευνητές µπορούν να έχουν άµεσα πρόσβαση. Με άλλα λόγια έχουµε στο Σπήλι µια πηγή που µας προσκαλεί και µας προκαλεί, στη διερεύνηση της ιστορίας του ελληνικού κινηµατογράφου, µιας ιστορίας που βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιµο στάδιο, καθώς δεν έχουν ακόµα συγκεντρωθεί και καταγραφεί πλήρως οι πρωτογενείς µαρτυρίες, ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε αξιόπιστης σύνθεσης και ερµηνείας. Τα 70 σενάρια που µας παρέδωσε ο Π. Παλιεράκης σώζονται σε άριστη κατάσταση και καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ταινιών της Φίνος Φίλµ. 11 Χρονολογούνται από το 1959 µέχρι το 1974, δηλαδή σταµατούν µόλις µια τριετία πριν από το θάνατο του Φίνου, χρονιά που σηµατοδοτεί, όπως είπαµε, το τέλος της συνεργασίας του Παλιεράκη µε την εταιρία. Αρκετά ανήκουν στο χρονικό διάστηµα που χαρακτηρίζεται ως περίοδος καταξίωσης ( ) της Φίνος Φίλµ, και πολλά αποτελούν σενάρια από πολύ γνωστές ταινίες, όπως: Τα κίτρινα γάντια (1960), Το κλωτσοσκούφι (1960), Η Αλίκη στο ναυτικό (1960), εσποινίς ιευθυντής (1964), Η νεράιδα και το παλικάρι (1969), Το λεβεντόπαιδο (1969), Υπολοχαγός Νατάσα (1970). 12 Ανάµεσά τους όµως υπάρχουν σενάρια που φαίνεται να µην γυρίστηκαν ποτέ, όπως Ο Άγιος των σκλάβων (Άη Κοσµάς ο Αιτωλός) του 1970, (α/α 28), που φέρει και τον εναλλακτικό τίτλο, Τα δέντρα ποτίζονται µε αίµα, δακτυλόγραφο 132 σελίδων του Νίκου Φώσκολου. Πρόκειται για σενάριο που τοποθετεί τη δράση στο 17 ο αιώνα, επί οθωµα- 11. Η πλήρης δραστηριότητα της εταιρίας που δηµιούργησε ο Φιλοποίµην Φίνος κατά τη διάρκεια της γερµανικής κατοχής (1942) και διεύθυνε αδιάκοπα µέχρι το θάνατό του (1977), δεν έχει ακόµα καταγραφεί εξαντλητικά. Το διάστηµα διακρίθηκε ως µια από τις µεγαλύτερες κινηµατογραφικές εταιρίες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια η Φίνος Φίλµ έχει δραστηριοποιηθεί ξανά και ο συνολικός αριθµός των ταινιών της, όπως υποστηρίζουν σχετικά site στο διαδύκτιο έχει φτάσει στις 189. Κατάλογος των ταινιών, ο οποίος όµως δεν είναι πλήρης, υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση, Πληροφορίες σχετικά µε τους συντελεστές αυτών των ταινιών (σενάριο, σκηνοθεσία, µουσική, φωτογραφία, ερµηνεία), βλ. επίσης στο Βαλούκος 1998, 148, 151, 25, 72, 209, 170, 295, αντίστοιχα.

6 338 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ νικής κυριαρχίας, φέρει αναλυτικές σκηνικές οδηγίες και σύµφωνα µε το χειρόγραφο σχόλιο του Παλιεράκη, το γύρισµα ξεκίνησε ο Ντίνος ηµόπουλος στην Καστοριά, αλλά ο Φίνος το σταµάτησε µετά από δεκαπέντε ηµέρες. Ένα άλλο παράδειγµα σεναρίου που σηµειώνεται ότι δεν γυρίστηκε είναι Το τραίνο του 1972, (α/α 48), το οποίο όµως δε φέρει όνοµα σεναριογράφου, ούτε άλλες χειρόγραφες πληροφορίες. Η συλλογή περιλαµβάνει µερικά σενάρια διπλά, τα οποία παρουσιάζουν διαφορές στον τίτλο ή στα ονόµατα των συντελεστών, όπως το σενάριο του Γιάννη αλιανίδη, Κάτι να καίη του 1964, (α/α 4 και 31), και Η άγρια νύχτα, των Σταύρου Τσιώλη και ηµήτρη Κεχαϊδη του 1969, (α/α 9 και 58), το οποίο φέρει και τον τίτλο Πανικός, που κράτησε τελικά η γνωστή ταινία. Επίσης, το Ζητείται ψεύτης παρουσιάζεται σε δύο αντίτυπα, από τα οποία, το ένα (α/α 36) χρονολογείται στη χρονιά που γυρίστηκε η οµώνυµη ταινία (1961) και ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης εµφανίζεται ο Γιάννης αλιανίδης, ενώ το δεύτερο (α/α 6), περιέργως τοποθετείται στα 1968, και στη θέση του σεναριογράφου εµφανίζεται ο ηµήτρης Ψαθάς, συγγραφέας της οµώνυµης κωµωδίας. Το τελευταίο διπλό σενάριο µας δίνει µια αξιοπρόσεκτη πληροφορία: το Πεθαίνω κάθε ξηµέρωµα του 1969, στη µια εκδοχή (α/α 8) φέρει ως σεναριογράφο την Ελ[ένη;] Φώσκολου και στη δεύτερη εκδοχή (α/α 67) που έχει και τον εναλλακτικό τίτλο Αύριο δεν θα ξηµερώσει εµφανίζεται στην ίδια θέση το όνοµα του Νίκου Φώσκολου. Εποµένως, το πρώτο ερώτηµα, στο οποίο θα πρέπει να δώσουµε µια τεκµηριωµένη απάντηση, είναι καθαρά ιστοριογραφικό: πόσα και ποια από τα σενάρια της συλλογής του Παλιεράκη έχουν γίνει ταινίες και πότε; Στη συνέχεια µελετώντας τις ιστορικές συντεταγµένες της εποχής, µπορούµε να αποπειραθούµε να διατυπώσουµε τους λόγους, που οδήγησαν ορισµένα από αυτά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το δεύτερο ζήτηµα είναι η επεξεργασία των σεναρίων, που γυρίστηκαν και η εκ του σύνεγγυς ανάγνωση-αντιπαραβολή καθενός ξεχωριστά, µε την οµότιτλη ταινία: πόσα στοιχεία των προσώπων και πόσα της πλοκής παραµένουν αναλλοίωτα, τι άλλαξε στους διαλόγους, τι παρεµβάλλεται στο γύρισµα, ποιες είναι οι προσθήκες των ηθοποιών ή του σκηνοθέτη, ποιοι είναι οι χώροι δράσης του κειµένου και ποιοι της ταινίας Να αποκοµίσουµε δηλαδή τους καρπούς µιας συγκριτικής επεξεργασίας δύο ειδών που βρίσκονται σε διάλογο µεταξύ τους: του γραπτού και του κινηµατογραφικού λόγου.

7 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 339 Τα ενδοκειµενικά στοιχεία των σεναρίων µας προσφέρουν επίσης το πρωτογενές υλικό, για να δούµε τα στάδια της διαµόρφωσης µιας κινη- µατογραφικής γλώσσας, που ζητά να αποσπαστεί από τη στερεότυπη θεατρική γραφή. Προφανώς πρόκειται για µια γλώσσα, που µόλις αρθρώνεται στην ελληνική κοινότητα, που κρατά ισχυρούς δεσµούς µε τις σκηνοθετικές οδηγίες των θεατρικών κειµένων, που συνοµιλεί ίσως µε τις ανάλογες ευρωπαϊκές εξελίξεις και αναζητά τον γραπτό κώδικα επικοινωνίας της έβδοµης τέχνης. Στα περισσότερα σενάρια έχουµε σκηνικές οδηγίες περίπου όπως τις συναντάµε στα θεατρικά έργα: που και πώς στέκονται οι ηθοποιοί, τα συναισθήµατά τους, κλπ. Λίγες πληροφορίες για το πώς κινείται η κινηµατογραφική κάµερα. Για παράδειγµα στο σενάριο Εχθροί διαβάζουµε: «Ο Στέφανος τους κοιτά πληγωµένος. Βγάζει την ποδιά και την ρίχνει στα πόδια της Γίτσας. Φεύγει αργά µε το δεκανίκι.» (σ. 58). Στην επόµενη σκηνή (41) συνεχίζονται ανάλογες οδηγίες, αλλά υπάρχει και µια στοιχειώδης ένδειξη για την κίνηση της κάµερας: «Ξάφνου το µάτι του πέφτει στα γράµµατα ενός βαγονιού. Ο Φακός κάνει ζουµ Αθήναι-Μόναχο-Αµβούργο. Το βλέµµα του σκληραίνει. Σφίγγει τα δόντια.» (σ. 58). Ένα δεύτερο παράδειγµα από το Κατηγορώ τους ανθρώπους του Ν. Φώσκολου. Στο τέλος του σεναρίου διαβάζουµε: «Της απλώνει απαλά το χέρι. Του δίνει το δικό της. Σφίγγονται µε δίψα, τα δύο χέρια µπροστά στο φακό. Τα µάτια αγαπούν. Τα χείλη χαµογελούν.» (σ. 105). Θα µπορούσε κανείς να κάνει αντιπαραβολή µε τις οδηγίες του Γιάννη αλιανίδη στο Γυµνοί στο δρόµο, όπου διατυπώνεται πιο καθαρά µια πρωτοβάθµια κινηµατογραφική γλώσσα: «Ο λόφος σε γενικό, ακριβώς όπως και το πρώτο πλάνο της ταινίας Ξηµέρωµα Οι σιλουέτες του Αντρέα µε την Ξένια στην αγκαλιά κι όλων των άλλων που ακολουθούν. Όταν γεµίση το κάντρο µε την ποµπή το καρρέ φιξάρεται» ( σ. 77). Η συλλογή σεναρίων του Π. Παλιεράκη περιµένει τους ερευνητές του εγχώριου κινηµατογράφου, για να ανακαλύψουν µερικές ακόµα ψηφίδες, στην προσπάθεια να συνθέσουν µια έστω θαµπή πρώτη εικόνα, από το εγγύτερο παρελθόν. Στο Σπήλι, την πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας Αγίου Βασιλείου, πέρα από τις ξακουστές και αδιάκοπα ρέουσες πηγές, υπάρχουν αδιερεύνητα ακόµα όστρακα από το πηγάδι της ιστορίας.

8 340 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Κατάλογος σεναρίων ταινιών της Φίνος Φίλµ στο αρχείο της Ιεράς Μητρόπολης Λάµπης, Σιβρύτου και Σφακίων 13 Έτος: Α/Α: 52 Τίτλος: Αστέρω Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος Ερµηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τίτος Βανδής, ηµήτρης Παπαµιχαήλ, Γεωργία Βασιλειάδου µ. Έτος: Α/Α: 1 Τίτλος: Τα κίτρινα γάντια Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος Ερµηνεία: Μίµης Φωτόπουλος (Λέανδρος), Νίκος Σταυρίδης (Ορέστης), Μάρω Κοντού (Ρένα), Μάρθα Βούρτση (Τούλα), Υβόνη Βλαδίµηρου (Θεοδώρα), Παντελής Ζερβός (καφετζής), Γιάννης Γκιωνάκης (Μπρίλης), Γιώργος Μπέλος (Τάκης), Πόπη Λάζου (Έλλη), Παντελής Παλιεράκης (Σωτήρης), Μπέµπη Κούλα (Άννα) 13. Καθένα από τα σενάρια είναι δερµατόδετο σε χωριστό τόµο και φέρει χειρόγραφο εσώφυλλο, όπου σηµειώνεται ο συγγραφέας, ο τίτλος, η χρονολογία, οι ηθοποιοί και ενίοτε το µήκος της ταινίας και σχόλια σχετικά µε το γύρισµα. Ο αύξων αριθ- µός του παραπάνω καταλόγου (Α/Α) είναι η αρίθµηση που φέρουν οι τόµοι στο αρχείο της Μητρόπολης, µια αρίθµηση που σε µια πρώτη µατιά µοιάζει ανεξήγητη. Τα σενάρια έχουν τοποθετηθεί εδώ σε χρονολογική τάξη και όσα χρονολογούνται στο ίδιο έτος τοποθετήθηκαν κατά αύξοντα αριθµό. Αυτή η ταξινόµηση αποκάλυψε την ακολουθία του αύξοντος αριθµού εντός του ίδιου έτους (π.χ. για το 1972 έχουµε Α/Α 17, 18, 47 και 48), και η εικόνα µας επιτρέπει µια ακόµα αρκετά πιθανή υπόθεση προς διερεύνηση: µήπως τα 70 σενάρια της συλλογής του Παλιεράκη αποτελούν ένα µέρος από µια ευρύτερη συλλογή, όπου οι αύξοντες αριθµοί µετρούσαν τα σενάρια του ίδιου έτους; Τα στοιχεία του καταλόγου συµπληρώνονται αποκλειστικά από τις πληροφορίες που αντλούνται από τα εσώφυλλα των σεναρίων, ενώ παραµένουν κενά τα σηµεία που αντικατοπτρίζουν τις ελλείψεις του σωζόµενου υλικού (π. χ. σε πολλά σενάρια δεν καταγράφεται το µήκος της ταινίας, αλλού λείπουν τα ονόµατα των ηθοποιών, κ. ά). Η ορθογραφία διατηρείται ως έχει στα σενάρια, εκτός από την εφαρµογή του µονοτονικού.

9 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 341 Έτος: Α/Α: 2 Τίτλος: Το κλωτσοσκούφι Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος Ερµηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Σταύρος Ξενίδης, Μαρίκα Κρεβατά, Στέφανος Ληναίος, Περικλής Χριστοφορίδης, Τζόλυ Γαρµπή, Τασσώ Καβαδία, Κώστας Παπαχρήστος Έτος: Α/Α: 10 Τίτλος: Η Λίζα και η Άλλη Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος Ερµηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάµπρος Κωνσταντάρας, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Πάντζας, Γιώργος Λευτεριώτης Έτος: Α/Α: 20 Τίτλος: Ο σκληρός άντρας Σενάριο: Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλ ( αλιανίδης) Ερµηνεία: Κώστας Χατζηχρήστος, Μάρθα Βούρτση, Σπεράντζα Βρανά, Μάρθα Καραγιάννη Έτος: Α/Α: 29 Τίτλος: Η Αλίκη στο ναυτικό Σενάριο: Αλέκος Σακελάριος Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελάριος Ερµηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, ηµήτρης Παπαµιχαήλ, Λάµπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Μαλούχος, Καίτη Λαµπροπούλου, έσπω ιαµαντίδου, Κώστας Παπαχρήστος µ. Έτος: Α/Α: 36 Τίτλος: Ζητείται ψεύτης Ερµηνεία: Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Άννα Κυριακού, Θανάσης Βέγγος

10 342 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Έτος: Α/Α: 21 Τίτλος: Ο Θόδωρος και το δίκανο Σενάριο: Ντίνος ηµόπουλος Ερµηνεία: Μίµης Φωτόπουλος, Σµαρούλα Γιούλη, Κώστας Βουτσάς Έτος: Α/Α: 22 Τίτλος: Νόµος 4000 Ερµηνεία: Γιάννης αλιανίδης Πρωταγωνιστές: Ζωή Λάσκαρη, Κώστας Βουτσάς, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Θανάσης Παπαδόπουλος µ. Έτος: Α/Α: 38 Τίτλος: Αλίκη Σενάριο: Νικολά Σαιντ Τζωρτζ Σκηνοθεσία: Ρούντολφ Μάτε Ερµηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Πάρις Αλεξάντερ, Χάιντ Χουαϊτ, Κάθριν Καθ, Τζες Κονρατ 2400 µ. Έτος: Α/Α: 37 Τίτλος: Ένα κορίτσι για δύο Ερµηνεία: Ζωή Λάσκαρη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Ρένα Βλαχοπούλου Έτος: Α/Α: 3 Τίτλος: Εγωϊσµός Ερµηνεία: Ζωή Λάσκαρη, Σπύρος Φωκάς, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Ανδρέας Μπάρκουλης

11 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 343 Έτος: Α/Α: 4 Τίτλος: Κάτι να καίει Ερµηνεία: Ντ. Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Κ. Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Χρήστος Νέγκας, Χλόη Λιάσκου, Έλενα Ναθαναήλ 2900 µ. Έτος: Α/Α: 30 Τίτλος: ις ιευθυντής Σενάριο: Ερµηνεία: Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, ιονύσης Παπαγιανόπουλος, Λιλή Παπαγιάννη 2700 µ. Έτος: Α/Α: 31 Τίτλος: Κάτι να καίει Ερµηνεία: Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Χρήστος Νέγκας, Χλόη Λιάσκου, Έλενα Ναθαναήλ, Χρόνης Εξαρχάκος, Γιάννης Βογιατζής, Κώστας Παπαχρήστος Έτος: Α/Α: 5 Τίτλος: Φωνάζει ο κλέφτης Σενάριο: Ανδρέας Ανδρεαδάκης Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ανδρεαδάκης Ερµηνεία: Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Ντούζος, Νινή Τζάνετ 2400 µ. Έτος: Α/Α: 23 Τίτλος: Μια τρελλή τρελλή οικογένεια Σενάριο: Ερµηνεία: Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Αρώνη, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος 2867 µ.

12 344 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Έτος: Α/Α: 24 Τίτλος: Το χώµα βάφτηκε κόκκινο Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης Ερµηνεία: Νίκος Κούρκουλος, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιάννης Βόγλης, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Ζέτα Αποστόλου, Φαίδων Γεωργίτσης, Άγγελος Αντωνόπουλος Έτος: Α/Α: 39 Τίτλος: Υπάρχει και φιλότιµο Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος Ερµηνεία: Λάµπρος Κωνσταντάρας, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Ντούζος, Νίκη Λινάρδου 2613 µ. Έτος: Α/Α: 49 Τίτλος: Εχθροί Ερµηνεία: Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλέκα Κατσέλη, Τζένη Ρουσσέα, Φαίδων Γεωργίτσης, Κατερίνα Χέλµη, Νότης Περγιάλης Έτος: Α/Α: 25 Τίτλος: Ραντεβού στον αέρα Ερµηνεία: Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Ανδρέας Ντούζος, Γιάννης Βογιατζής, Ελένη Προκοπίου Έτος: Α/Α: 26 Τίτλος: Κατηγορώ τους ανθρώπους Ερµηνεία Ερµηνεία: Νίκος Κούρκουλος, Τζένη Ρουσσέα, Μάνος Κατράκης, Φλωρέττα Ζάννα, Γιάννης Βόγλης

13 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 345 Έτος: Α/Α: 32 Τίτλος: Γυµνοί στο δρόµο Ερµηνεία: Νίκος Κούρκουλος, Ζωή Λάσκαρη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Σοφία Ρούµπου, Μαρία Ιωαννίδου, Μαρία Φωκά, Βαγγέλης Σειληνός Έτος: Α/Α: 33 Τίτλος: Κυρίες της αυλής Σενάριο: Ερµηνεία: Ντίνος Ηλιόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ελένη Προκοπίου, Φλωρέττα Ζάννα, Αντιγόνη Κουκούλη Έτος: Α/Α: 41 Τίτλος: Πολύ αργά για δάκρυα Ερµηνεία: Μαίρη Χρονοπούλου, Ζωή Λάσκαρη, Αλέκος Αλεξανδράκης Έτος: Α/Α: 42 Τίτλος: Ξυπόλυτος πρίγκηψ Ερµηνεία: Κώστας Βουτσάς Έτος: Α/Α: 69 Τίτλος: Κοινωνία ώρα µηδέν Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Νίκος Φώσκολος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζώρας Τσαπέλης, Χρήστος οξαράς, Θεόδωρος Έξαρχος

14 346 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Έτος: Α/Α: 62 Τίτλος: Εκείνος κι εκείνη Σενάριο: Ερρίκος Ανρδέου, Πάνος Κοντέλης Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου Ερµηνεία: Τζένη Καρέζη, Φαίδων Γεωργίτσης, Ζώρας Τσαπέλης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εµµανουήλ, Βαγγέλης Καζάν Έτος: Α/Α: 63 Τίτλος: Οι θαλασσιές οι χάντρες (µιούζικαλ) Ερµηνεία: Μαίρη Χρονοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Φαίδων Γεωργίτσης, Χρόνης Εξαρχάκος, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Ιωαννίδου, Βαγγέλης Σειληνός Έτος: Α/Α: 66 Τίτλος: Πυρετός στην άσφαλτο Ερµηνεία: Γιώργος Φούντας, Φαίδων Γεωργίτσης, Τζέννη Ρουσσέα, Νόρα Βαλσάµη 2542 µ. Έτος: Α/Α: 68 Τίτλος: Μια κυρία στα µπουζούκια Ερµηνεία: Ζωή Λάσκαρη, Κώστας Βουτσάς, Μαίρη Χρονοπούλου, Φαίδων Γεωργίτσης, Γιάννης Βογιατζής 2600 µ. Έτος: Α/Α: 6 Τίτλος: Ζητείται ψεύτης Σενάριο: ηµήτρης Ψαθάς Ερµηνεία: Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Άννα Κυριακού, Θανάσης Βέγγος

15 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 347 Έτος: Α/Α: 7 Τίτλος: Ένας ιππότης για τη Βασούλα Σενάριο: Κώστας Πρετεντέρης Ερµηνεία: Τζένη Καρέζη, Φαίδων Γεωργίτσης, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος Έτος: Α/Α: 54 Τίτλος: Όλγα αγάπη µου Ερµηνεία Ερµηνεία: Ζωή Λάσκαρη, Φαίδων Γεωργίτσης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Τασσώ Καββαδία, Παντελής Παλιεράκης, Καίτη Παπανίκα Έτος: Α/Α: 57 Τίτλος: Ο Μικές παντρεύεται Σενάριο: Ερµηνεία: Γιάννης Βογιατζής, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίτσα Μαρούδα 2600 µ. Έτος: Α/Α: 70 Τίτλος: Η λεωφόρος του µίσους Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος Ερµηνεία: Μαίρη Χρονοπούλου, Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Σπύρος Καλογήρου, Νίκος Γαλανός 3350 µ. Έτος: Α/Α: 8 Τίτλος: Πεθαίνω κάθε ξηµέρωµα Σενάριο: Ελ. Φώσκολου Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος Ερµηνεία: Μάρθα Βούρτση, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μάρθα Καραγιάννη

16 348 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Έτος: Α/Α: 9 Τίτλος: Η άγρια νύχτα Σενάριο: Σταύρος. Τσιώλης, ηµήτρης Γ. Κεχαΐδης Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 11 Τίτλος: Το ανθρωπάκι Ερµηνεία: Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Σπύρος Καλογήρου, Νίτσα Μαρούδα Έτος: Α/Α: 27 Τίτλος: Η νεράιδα και το παληκάρι Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης Ερµηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, ηµήτρης Παπαµιχαήλ, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σπύρος Καλογήρου, Νίκος Τσούκας 3025 µ. Έτος: Α/Α: 34 Τίτλος: Το λεβεντόπαιδο Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: ηµήτρης Παπαµιχαήλ, Έλενα Ναθαναήλ, Παντελής Ζερβός, Νόρα Βαλσάµη Έτος: Α/Α: 58 Τίτλος: Η άγρια νύχτα (Ο Πανικός) Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης, ηµήτρης Κεχαΐδης Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης Ερµηνεία: Κώστας Καζάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Σοφία Ρούµπου, Σπύρος Καλογήρου, Νίκος Γαλακος [Γαλανός;] 2500 µ.

17 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 349 Έτος: Α/Α: 59 Τίτλος: Μεγάλε µου έρωτα Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 61 Τίτλος: Ο Γόης Σενάριο: Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Κ. Βουτσάς, Χρόνης Εξαρχάκος, ιον. Παπαγιαννόπουλος, Νόρα Βαλσάµη, Έλσα Ρίζου, Άννα Παϊτατζή, Γ. Γαβριηλίδης Έτος: Α/Α: 67 Τίτλος: Πεθαίνω κάθε ξηµέρωµα (Αύριο δεν θα ξηµερώσει ) Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος Ερµηνεία: Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Καζάκος, Νόρα Βαλσάµη, Μάρθα Βούρτση, Νίκος Γαλανός, Άγγελος Αντωνόπουλος 3160 µ. Έτος: Α/Α: 12 Τίτλος: Αυτοί που µίλησαν µε το θάνατο Ερµηνεία: Ζωή Λάσκαρη, Γιάννης Φέρτης, Ελένη Ζαφειρίου, Χρόνης Εξαρχάκος, Βαγγ. Σειληνός, Μάνος Κατράκης, Κάκια Παναγιώτου Έτος: Α/Α: 13 Τίτλος: Υπολοχαγός Νατάσα Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος Ερµηνεία: Αλ. Βουγιουκλάκη, ηµ. Παπαµιχαήλ, Κ. Καρράς, Ελ. Ζαφειρίου, Σπ. Καλογήρου, Αγγ. Καζακίδου, Ανδρ. Φιλιππίδης, Κάκια Παναγιώτου, Ν. ενδρινός, Ν. Παπαχρήστος, Μαλαίνα Ανουσάκη

18 350 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Έτος: Α/Α: 14 Τίτλος: ιακοπές στο Βιετνάµ Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης Σκηνοθεσία: Γιώργος Λαζαρίδης Ερµηνεία: Θανάσης Βέγγος Έτος: Α/Α: 16 Τίτλος: Εν ονόµατι του νόµου Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος Ερµηνεία: Μαίρη Χρονοπούλου, Κώστας Καζάκος, Νόρα Βαλσάµη, Σπύρος Καλογήρου, Νίκος Γαλανός Έτος: Α/Α: 28 Τίτλος: Ο Άγιος των Σκλάβων (Άη Κοσµάς ο Αιτωλός) Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 43 Τίτλος: Μια Ελληνίδα στο χαρέµι Ερµηνεία: Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνης Εξαρχάκος, Μαρία Ιωαννίδου, Βαγγέλης Σειληνός Έτος: Α/Α: 45 Τίτλος: Ο ξένοιαστος παλαβιάρης (Άλλος για την Αµέρικα) Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Θανάσης Βέγγος

19 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 351 Έτος: Α/Α: 53 Τίτλος: Μια τρελλή τρελλή σαραντάρα Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος Ερµηνεία: Ρένα Βλαχοπούλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Τασσώ Καββαδία, Γιώργος Γαβριηλίδης Έτος: Α/Α: 60 Τίτλος: Ο Απίθανος Σενάριο: Ντίνος Κατσουρίδης (διασκευή από το θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιανακόπουλου) Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος Ερµηνεία: Κώστας Χατζηχρήστος, Άννα Φόνσου, ιονύσης Παπαγιαννόπουλος, Αλέκος Τζανετάκος Έτος: Α/Α: 15 Τίτλος: Η αµαρτία της οµορφιάς Ερµηνεία: Μπέτυ Λιβανού, Χρήστος Νοµικός Έτος: Α/Α: 35 Τίτλος: Μαριχουάνα STOP! Ερµηνεία: Ζωή Λάσκαρη, Γιώργος Πάντζας, Μάρθα Καραγιάννη, Τόλης Βοσκόπουλος, Χρόνης Εξαρχάκος, Μαρία Ιωαννίδου, Βαγγέλης Σειληνός, ήµητρα Σερεµέτη. Έτος: Α/Α: 44 Τίτλος: Η κόµησα της Κέρκυρας Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος Ερµηνεία: Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης

20 352 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Έτος: Α/Α: 46 Τίτλος: Πάρτυ για νέους (διασκευή από το οµώνυµο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη) Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 17 Τίτλος: Αιχµάλωτοι [η] του µίσους Σενάριο: Ντίνος ηµόπουλος Ερµηνεία: Αλέκα Κατσέλη, Φαίδων Γεωργίτσης Έτος: Α/Α: 18 Τίτλος: Η Μαρία της σιωπής Ερµηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Παντελής Ζερβός Έτος: Α/Α: 47 Τίτλος: Η Ρένα οφ σάιντ Σενάριο: Αλέκος Σακελάριος Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελάριος Ερµηνεία: Ρένα Βλαχοπούλου, Περικλής Χριστοφορίδης Έτος: Α/Α: 48 Τίτλος: Το τραίνο Σενάριο: Σκηνοθεσία: Ερµηνεία:

21 ΜΙΑΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 353 Έτος: Α/Α: 19 Τίτλος: Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές Ερµηνεία: Ζωή Λάσκαρη Έτος: Α/Α: 40 Τίτλος: 20 γυναίκες κι εγώ Ερµηνεία: Μάρθα Καραγιάννη, Μπέτυ Λιβανού, Κώστας Χατζηχρήστος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς Έτος: Α/Α: 51 Τίτλος: Παράβασις καθήκοντος Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 55 Τίτλος: Ο Φαντασµένος Σενάριο: Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 56 Τίτλος: Ένας νοµοταγής πολίτης Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς Σκηνοθεσία: Ερµηνεία:

22 354 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ Έτος: Α/Α: 64 Τίτλος: Θέµα συνειδήσεως Σενάριο: Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 65 Τίτλος: Η Βάσης της Βασούλας Σενάριο: Σκηνοθεσία: Ερµηνεία: Έτος: Α/Α: 50 Τίτλος: Οι Βάσεις και η Βασούλα Σενάριο: Ντίνος ηµόπουλος Ερµηνεία: Νόρα Βαλσάµη

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Μιχαέλα Δριμάκη Θάνος Λύκος Χρυσάνθη Μαντζιαβά Αναστάσης Τατάκης ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΑΝΑΔΡΟΜΉ Το 1906 Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αρχίζει με την κινηματογράφηση μιας μικρού μήκους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ελληνικός κινηματογράφος Τα μέλη της ομάδας Θεοδώρα Αναγνωπούλου Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος Ανδρέας Αδαμόπουλος Κατερίνα Ζαπαντιώτη Υπεύθυνος καθηγητής : Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

GENERAL GUIDE ΣΤΕΛΛΑ GENERAL GUIDE EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT

GENERAL GUIDE ΣΤΕΛΛΑ GENERAL GUIDE EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT EU FO RIA ΣΤΕΛΛΑ EUROPEAN FILMS FOR INNOVATIVE AUDIENCE DEVELOPMENT 1 ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Στέλλα ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Μιχάλης Κακογιάννης ΣΕΝΑΡΙΟ: Διασκευή: Μιχάλης Κακογιάννης Αρχική Πηγή: από το θεατρικό

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακές ταινίες των φοιτητών Σκηνοθεσίας στο 39ο ιεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της ράµας Συνεχίζεται η επιτυχία των πτυχιακών ταινιών των τελειόφοιτων του Τµήµατος Σκηνοθεσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ CINEMAN Διακίδου Μαρία Κουκμήσης Γιώργος Κουλά Ελισάβετ Κουτσιαμπάσης Παύλος Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2017 Μακρίδου Μαριλένα Υπεύθuνη καθηγήτρια: Κουτσουμπού Αικατερίνη Πρώτη περίοδος Η αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας-Άνοιξη 2010. Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας-Άνοιξη 2010. Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Χειμώνας-Άνοιξη 2010 Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα Διοικητικό Συμβούλιο: Αλέξης Δημαράς Σάββας Κονταράτος Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη

Διαβάστε περισσότερα

Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Τίτλος ταινίας του Αλέκου Σακκελάριου με τον Βασίλη Λογοθετίδη (1948)

Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Τίτλος ταινίας του Αλέκου Σακκελάριου με τον Βασίλη Λογοθετίδη (1948) Ατάκες από τον ελληνικό κινηματογράφο Δεν την χούφτωσες;!!! Θα το μετανιωωώσεις. Χούφτωσ την, χούφτωστ την! Δ.Παπαγιαννόπουλος στο «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια» (1967) Μακράν η καλύτερη ατάκα του ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ελληνικός κινηματογράφος, όπως αυτός διαμορφώνεται από τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Χρονική περίοδος: 1950-1965

Ο Ελληνικός κινηματογράφος, όπως αυτός διαμορφώνεται από τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Χρονική περίοδος: 1950-1965 Ερευνητική Εργασία (Project) Εσπερινό ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου Τμήμα: Α2 Σχ. Έτος: 2013-14 Ο Ελληνικός κινηματογράφος, όπως αυτός διαμορφώνεται από τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακές ταινίες των φοιτητών Σκηνοθεσίας στο 39ο ιεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της ράµας Συνεχίζεται η επιτυχία των πτυχιακών ταινιών των τελειόφοιτων του Τµήµατος Σκηνοθεσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοποίμην Φίνος ( )

Φιλοποίμην Φίνος ( ) Φιλοποίμην Φίνος (1907-1977) Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1907 στην Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες, αλλά δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα, καθώς τον κέρδισε ο κινηματογράφος,

Διαβάστε περισσότερα

Η περίοδος της άνθησης

Η περίοδος της άνθησης Η περίοδος της άνθησης 1960-1965 anemourion.blogspot.gr /2017/09/1960-1965_83.html Η εξομάλυνση της πολιτικής ζωής του τέλους της δεκαετίας 1950-1960 επιτρέπει τη διεύρυνση της θεατρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μια θεατρική παράσταση που αναφέρεται στην γυναικεία κακοποίηση. Κατερίνα.. Χ, σκέτο..χωρίς επίθετο.

Μια θεατρική παράσταση που αναφέρεται στην γυναικεία κακοποίηση. Κατερίνα.. Χ, σκέτο..χωρίς επίθετο. Μια θεατρική παράσταση που αναφέρεται στην γυναικεία κακοποίηση. Κατερίνα.. Χ, σκέτο..χωρίς επίθετο. Είναι μια απλή, συνηθισμένη κοπέλα που βλέπουμε στο δρόμο να περπατά, δίχως όμως να γνωρίζουμε το μαρτύριο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστόφορος Βασιλείου ΟΔΗΓΙΕΣ

Χριστόφορος Βασιλείου ΟΔΗΓΙΕΣ Χριστόφορος Βασιλείου Στην Άγρια Δύση οι διαφωνίες λύνονται πάντα μ έναν τρόπο: Μιλάνε τα εξάσφαιρα! Τι γίνεται όμως όταν οι σφαίρες τρελαίνονται και αρχίζουν να ακολουθούν δικές τους πορείες; Μόνο οι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΛΟΙ: (ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ) 1 η ΟΜΑΔΑ 2 η ΟΜΑΔΑ 3 η ΟΜΑΔΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΛΗ 1 ης ΟΜΑΔΑΣ

ΡΟΛΟΙ: (ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ) 1 η ΟΜΑΔΑ 2 η ΟΜΑΔΑ 3 η ΟΜΑΔΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΛΗ 1 ης ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΛΟΙ: (ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ) 1 η ΟΜΑΔΑ 2 η ΟΜΑΔΑ 3 η ΟΜΑΔΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΛΗ 1 ης ΟΜΑΔΑΣ Τζην παντελόνι Λευκό μπλουζάκι Μπλε μαντήλι στη μέση και στο λαιμό Ναυτικό καπέλο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία του κινηματογράφου

Η Ιστορία του κινηματογράφου 1 2 Η Ιστορία του κινηματογράφου Ο κινηματογράφος, αλλιώς σινεμά, αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία.

Διαβάστε περισσότερα

Θα σας εξαφανίσουμε! θα... θα... θα...

Θα σας εξαφανίσουμε! θα... θα... θα... ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012 Το ελληνικό ημερολόγιο που μας υπενθυμίζει καθημερινά όλες τις ονομαστικές γιορτές και τις επίσημες αργίες ΔΕΝ ΕΙΜΕΘΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ. ΕΙΜΕΘΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ! ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ!

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Docfest. ΧΑΛΚΙ Α Οκτωβρίου

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Docfest. ΧΑΛΚΙ Α Οκτωβρίου 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Docfest ΧΑΛΚΙ Α 2010 5 10 Οκτωβρίου www..docfest..gr Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιµαντέρ-Docfest Χαλκίδα 2010 θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ Αστική - Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασηςτων Νέων Ανθρώπων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΤΙΚΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΤΙΚΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 06.00 08.00 ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΤΙΚΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ 08.00-09.00 ΑΛΦΟΝΣΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΑΡΙΤΟΥ 09.00 10.00 ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2019 ΝΕΦΕΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ / ΑΠΑΝΤΑ Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ Δημήτρης Δημητριάδης, Χρύσιππος Δεύτερη έκδοση (αναθεωρημένη), Μάιος 2019 Πρώτη έκδοση, Σεπτέμβριος 2008

Διαβάστε περισσότερα

Το γεγονός. Ο διοργανωτής

Το γεγονός. Ο διοργανωτής Το γεγονός Ο διοργανωτής Ο Χώρος Υποδοχή Οι διοργανωτές Ακης, Γιώργος και Νίκος Επί της Υποδοχής Γιώργος Δεσμόπιτες Λεύκωμα Βάθη Βιβλίο Αννας Πίνακας Λευτέρη Ρούμπου Τυχερές πίτας Ιωάννα και Ελένη Ο μπαλαντέρ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Α μέρος: 1. Ανσάμπλ, 22 2. Reliquid, 12 3. Ceci n est pas un film, 3 4. Κλισέ 32, 16 5. Κρυφό, 12 6. Ο θόλος, 25

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2016 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2016 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΣΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2016 αα Συνδυασμός Υποψήφιος Σύνολο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 1 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου

Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου V. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α. Αξιολόγηση σχολικού εγχειριδίου Ένας από τους σηµαντικότερους φορείς αξιολόγησης των σχολικών εγχειριδίων είναι οι µαθητές που τα χρησιµοποιούν, αρκεί η αξιολόγησή

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η διάρθρωση των µαθηµάτων της δ/νσης φωτογραφίας, αποτελείται από οκτώ θεµατικές ενότητες: οι δύο, αφορούν ζητήµατα της στατικής/καλλιτεχνικής-φωτογραφίας (still-photography)

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) Απονέμεται στον άριστο σε ήθος τελειόφοιτο μαθητή με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Σταύρου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Καλημέρα! A ΜΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Καλημέρα! Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους Καλημέρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 34 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 9 έως 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Βολεύει να επιλέξουμε ένα χώρο προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές(πχ σχολείο) ώστε να μην χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Βολεύει να επιλέξουμε ένα χώρο προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές(πχ σχολείο) ώστε να μην χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Βολεύει να επιλέξουμε ένα χώρο προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές(πχ σχολείο) ώστε να μην χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-EΠΟΠΤΗΣ:Την ευθύνη της ομάδας καλό θα ήταν να την αναλάβει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο µε θέµα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ» «όλη η Ελένη σε µία ώρα» Εισήγηση: Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ ΟΜΑΔΑ ΤΑΙΝΙΟΦΑΓΟΙ

PROJECT ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ ΟΜΑΔΑ ΤΑΙΝΙΟΦΑΓΟΙ PROJECT ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ ΟΜΑΔΑ ΤΑΙΝΙΟΦΑΓΟΙ Έτος~1983 Διάρκεια~88 ΑΓΡΙΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ Παραγωγή ~Ανδρομέδα Φιλμ/ Σπέντζος Φιλμ Σκηνοθεσία ~ Η. Μιλωνάς Ηθοποιοί ~ Ν. Ηλιόπουλος, Ν. Ρίζος, Γ. Βογιατζής,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Οµάδα... Ονόµατα::...... ραστηριότητα 1 η Από το βιβλίο Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας χάθηκε το κεφάλαιο του Μικρασιατικού πολέµου. Εσείς αναλαµβάνετε να το γράψετε.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Β2. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ν. Φώτη (ΠΕ09)

Τμήμα Β2. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ν. Φώτη (ΠΕ09) Τμήμα Β2 Ελένη, Νικολέτα, Κωνσταντίνος, Νικόλαος, Βλάντα, Φίλιππος, Βιολέτα, Βαγγέλης, Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, Αλέξανδρος, Θεολόγος, Ειρήνη, Κώστας, Έμπη Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ν. Φώτη (ΠΕ09) Γέλιο

Διαβάστε περισσότερα

Σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στις 21:00

Σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στις 21:00 Η "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού από το Κρατικό Θέ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στις 21:00

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Μιχάλης Λάµπρου Νίκος Κ. Σπανουδάκης Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Αν όπου είναι κάποιος συγκεκριµένος αριθµός, τότε ο αριθµός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος.

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος. ΜΑΘΗΜΑ ΔΥΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Θεσσαλονίκη Καβάλα Κέρκυρα Θάσος Σαμοθράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 2012 2013 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΥΡΤΩ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ ΡΕΝΕΣΗ ΙΩΑΝΝΑ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΜΑΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Φθινόπωρο-Χειμώνας Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Φθινόπωρο-Χειμώνας Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Φθινόπωρο-Χειμώνας 2011 Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα Διοικητικό Συμβούλιο: Αλέξης Δημαράς Σάββας Κονταράτος Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ Ενότητα 5 - Πάμε για επανάληψη Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ 1. Συμπληρώστε τα κενά με λέξεις από το πλαίσιο: βιβλιοθήκη, φιλοσοφία, εγκυκλοπαίδεια, παιδίατρος, φωτογραφία, αθλητισμό, Ελλάδα, σχολείο, φίλο, κινηματογράφο,

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013).

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013). A.K. 0293 Επώνυμο Μπαλούρδος Όνομα Ιωάννης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Γιάννος Μπαλούρδος, Γιάννος Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως 1922 Ημερομηνία θανάτου 2002 Βιογραφικά στοιχεία Ο Γιάννος μεγάλωσε

Διαβάστε περισσότερα

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Issue 4 LALEVA HRISTINA Manager PETROVA ZHANETA... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Είμαι από την Βουλγαρία και έγινα Manager με 150cc σε 4 μήνες χάρη στη νέα και ακόμα πιο γενναιόδωρη πολιτική της Forever. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Από : Μαθητές της Α τάξης του 3ου ΕΠΑΛ Λάρισας

Από : Μαθητές της Α τάξης του 3ου ΕΠΑΛ Λάρισας Από : Μαθητές της Α τάξης του 3ου ΕΠΑΛ Λάρισας Σκοπός Εργασίας Σκοπός αυτής της εργασίας είναι οι μαθητές, ως ενεργοί συνεχιστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις : της

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η οδύσσεια ενός ΑΜΕΑ

Η οδύσσεια ενός ΑΜΕΑ Σε μια πολυσύχναστη οδό γεμάτη με καταστήματα ένας 16χρονος, κρατώντας έναν λοστό, σπέρνει τον πανικό Ρίχνει τραπεζάκια που βρίσκονται στα πεζοδρόμια, σπάει τζάμια αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα σε

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 4.1 Τίτλος 4ης Επιμέρους Δράσης: Αξιοποίηση του Stop Motion Animation (χειροποίητη κινούμενη εικόνα ) στην αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων ΤΑΞΗ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ : : Δ 39 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Προάγγελοι του Κινηματογράφου

Προάγγελοι του Κινηματογράφου Προάγγελοι του Κινηματογράφου Το πρώτο βήμα έγινε από την ανακάλυψη Κινέζων σοφών πριν από 1000 περίπου χρόνια που παρατήρησαν πως μια τρύπα σε ένα παντζούρι έδινε την εικόνα ενός αναστραμμένου κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού Ημερομηνία 20/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link vivlio-life.gr Βιργινία Αυγερινού http://vivlio-life.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-

Διαβάστε περισσότερα

«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη Κριτική για την παράσταση του Βαγ. Θεοδωρόπουλου Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης 16/7

«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη Κριτική για την παράσταση του Βαγ. Θεοδωρόπουλου Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης 16/7 «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη Κριτική για την παράσταση του Βαγ. Θεοδωρόπουλου Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης 16/7 stellasview.gr/1184 View all posts by Αναστάσιος Νέστορας July 18, 2018 Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Ιούλιος 24, 2018 Τίνα Πανώριου panoriout@gmail.com «Υ π ά ρ χ ο υ ν ό μ ω ς π ά ν τ α π ε ρ ι π τ ώ σ ε ι ς μ ε μ ο ν ω μ έ ν ε ς, π ο υ οι γ υ ν α ί

Διαβάστε περισσότερα

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» 9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» Πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία είναι μέσα από τις ιστορίες των άλλων. Ίσως ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις για το

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Στις 22 Μαΐου γίνε πρωταγωνιστής

Στις 22 Μαΐου γίνε πρωταγωνιστής Στις 22 Μαΐου γίνε πρωταγωνιστής Στήριξε την Καλύτερη Ομάδα Στήριξε ΠΑ.Δ.Ε.Δ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1. Αγγελίδου Ρεβέκκα 2. Ανδρέου Έλενα 3. Αντωνίου Αντρέας 4. Βασιλείου Ελένη Αντικαταστάτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Η δικη μου μαργαριτα 1

Η δικη μου μαργαριτα 1 Η δική μου Μαργαρίτα 1 Παναγιώτης Μπραουδάκης 2 Η δική μου Μαργαρίτα Η δική μου Μαργαρίτα 3 Παναγιώτης Μπραουδάκης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Παναγιώτης Μπραουδάκης Η δική μου Μαργαρίτα Διορθώσεις: Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Σαμοθρακίτη(Α.Μ. 8110117)

Μαρία Σαμοθρακίτη(Α.Μ. 8110117) Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων (5 ο Εξάμηνο): Ομάδες και Θέματα Εργασιών Λέκτορας Κωνσταντίνος Ν. Ανδρουτσόπουλος Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) Στα πλαίσια του μαθήματος της Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Δεσποτοπούλου: Έφη Τριγκίδου:

Κατερίνα Δεσποτοπούλου: Έφη Τριγκίδου: Κατερίνα Δεσποτοπούλου: «Σε ποια ηλικία κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με το θέατρο και ποιο ήταν το 'εναρκτήριο λάκτισμα';» Γύρω στα δώδεκα με δεκατρία μου γεννήθηκε η αγάπη για το θέατρο. Το έχω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ CYPRUS MOTORSPORT FEDERATION ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ CYPRUS MOTORSPORT FEDERATION

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ CYPRUS MOTORSPORT FEDERATION ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ CYPRUS MOTORSPORT FEDERATION MOTORSPORT FEDERATION ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΡΑΛΛΥ 2009 OVERALL STANDINGS 1 ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κώστας 10 10 8 10 10 48 48 2 ΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΗΣ Σίµος 4 8 10 6 10 38 38 3 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ Παρασκευάς 6 8 5 6 8 8 41 36 4 ΑΝ ΡΕΟΥ Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΥΛΑ ΜΙΛΟΥΛΗ http://blogs.sch.gr/niplimnis/ ΡΟΛΟΙ-ΣΤΟΛΕΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΥΛΑ ΜΙΛΟΥΛΗ http://blogs.sch.gr/niplimnis/ ΡΟΛΟΙ-ΣΤΟΛΕΣ ΡΟΛΟΙ-ΣΤΟΛΕΣ 1 ο παιδί: Ζούμε σε μια εποχή με δυσκολίες και σκληρότητα. Περνάμε παράξενες και λυπημένες στιγμές. Όπως οι άνθρωποι πολλές δεκαετίες πριν. Όμως εκείνοι. Ριγέ μπλουζάκι Κόκκινο μαντήλι στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Μια σειρά 10 Μαθημάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης που στοχεύουν στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ενδυνάμωση των κοινωνικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΑΦΟΧΏΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ στις

ΤΟ ΕΛΑΦΟΧΏΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ στις ΤΟ ΕΛΑΦΟΧΏΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ στις 9-6-1944 Την ημέρα του καψίματος του χωριού,από τους Βούλγαρους στρατιώτες,υπήρχαν 62 κτίσματα: εκκλησία,σχολείο,καφενεία και κατοικίες. Από αυτά διασώθηκαν 11. 1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

LOW BUDGET, HIGH STANDARDS ΠΩΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

LOW BUDGET, HIGH STANDARDS ΠΩΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. LOW BUDGET, HIGH STANDARDS ΠΩΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ LOW BUDGET, HIGH STANDARDS ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Κατά την Gillian Dyer. «Διαφήμιση η διάδοση μιας είδησης με τη φήμη, με τον προφορικό λόγο ή με δημοσίευμα, των αρετών ενός προσώπου ή πράγματος». ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ: ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ: ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ 1975-1976 ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ: ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΣΚΗΝΙΚΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΡΑΣΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Έπαιξαν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Πάνος Βασιλειάδης,

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ. Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου δεκαετία 1940

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ. Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου δεκαετία 1940 Η Μ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 2 150 χρόνια Δημοτικά Σχολεία Παλαιοχωρίου α ο & Καψοράχης ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ Τ Α ΚΑΨΟΡΑΧΙΤΩΝ Α - ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ Α Ι Ω ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α Ο ΑΓΙΟΣ NΙΚΟΛΑΟΣ Ι Κ Ο Λ Α Ο Σ 13 14 15 16 28 29 30

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Κειμένων Α Λυκείου

Εργασία Κειμένων Α Λυκείου Εργασία Κειμένων Α Λυκείου Οικογενειακές Σχέσεις Κείμενα που μελετήθηκαν: «Του νεκρού αδελφού», «Η λυγερή στον Άδη» Ομάδα Γ : Δημήτρης Κουμαράς, Μανούρα Ελένη, Μαργαρίτης Νίκος, Μωραΐτου Έλλη Οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

8 ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

8 ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ 8 ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Για 8 η φορά πραγματοποιήθηκε ο ποδηλατικός γύρος Ορχομενού και πάλι με επιτυχία. Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, παρά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που είχε σαν αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές

Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές Καβαλλάρη Κατερίνα Β2 Καμπίτση Εμμανουέλα Β2 Κόρμπος Βασίλης Β2 Κοττάκη Δήμητρα Β2 Κινηματογράφος και Λογοτεχνία Harry Potter Κινηματογράφος

Διαβάστε περισσότερα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 35 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 14 έως 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΑΦΙΣΑ :ΓΙΑΝΝΗ ΑΦΙΣΑ :ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΝΟΤΩΝ ΜΑΣ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Βιβλία του συγγραφέα Σχολική παράσταση, Εστία, 2000.Το μήνυμα, μ, Καστανιώτης, 2001.Άλφα,

Διαβάστε περισσότερα

www.alambra.org.cy ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΥΜΠΙΩΝ - ΑΛΑΜΠΡΑΣ

www.alambra.org.cy ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΥΜΠΙΩΝ - ΑΛΑΜΠΡΑΣ www.alambra.org.cy Ειρήνης 4, 2563 Αλάμπρα, Λευκωσία, Τηλ: 22522457, Φαξ: 22526402 E-mail: koin.symalambras@cytanet.com.cy, Αρχαιολογικός Οικισμός Αλάμπρας Αιωνόβιο δέντρο, Φραγκοελιά Ειρήνης 4, 2563 Αλάμπρα,

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικής Βαλικίδη Νίνα. Νομικής Χατζηλιάδου Παρασκευή. Νομικής Βερβέρης Χρήστος. Ηλεκτρ. Μηχαν. & Μηχαν. Υπολογιστών Σιδηρόπουλος Δημήτρης

Ιατρικής Βαλικίδη Νίνα. Νομικής Χατζηλιάδου Παρασκευή. Νομικής Βερβέρης Χρήστος. Ηλεκτρ. Μηχαν. & Μηχαν. Υπολογιστών Σιδηρόπουλος Δημήτρης Σαριανίδου Νίκη Ιατρικής Βαλικίδη Νίνα Νομικής Χατζηλιάδου Παρασκευή Νομικής Βερβέρης Χρήστος Ηλεκτρ. Μηχαν. & Μηχαν. Υπολογιστών Σιδηρόπουλος Δημήτρης Ηλεκτρ. Μηχαν. & Μηχαν. Υπολογιστών Σταύρου Βιργινία

Διαβάστε περισσότερα

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τα Public Κύπρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τα Public Κύπρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού CELEBRITY ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Οι εκδόσεις Διόπτρα και τα Public Κύπρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού 28/04/2016 10:17 http://www.reporter.com.cy/celebrity/entertainment/article/59286/oi

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013)

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013) A.K. 0280 Επώνυμο Μελησσινός Όνομα Ιάσων Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως Ημερομηνία θανάτου Βιογραφικά στοιχεία Προσωπογραφίες Μόνιμη εγκατάσταση Ημερομηνίες ενασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Με την υποστήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης

Με την υποστήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης kin-lesxh-telikh:layout 1 13/10/2011 3:42 μμ Page 1 Πρόγραμμα Προβολών Περιόδου 2011-2012 Με την υποστήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης kin-lesxh-telikh:layout 1 13/10/2011 3:42 μμ Page 2 Ε υ χ α ρ ι

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 08:00 Το βιβλιοπωλείο "Μπέτσης" και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕΛΥΔΡΟΝ ΠΥΞ-ΛΑΞ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΙ ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Αραμπίμ. Οι ψυχές των αγαλμάτων

Αραμπίμ. Οι ψυχές των αγαλμάτων http://aparous.wixsite.com/arabim Αραμπίμ. Οι ψυχές των αγαλμάτων Αραμπίμ. Οι ψυχές των αγαλμάτων Μια συμπαραγωγή του Θεατρικού εργαστηρίου του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

The Best of the Best

The Best of the Best LONDON GREEK FILM FESTIVAL Το διεθνές σημείο συνάντησης για το ελληνικό φιλμ ---------------------------------------------- 6ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2013 London Greek Film Festival

Διαβάστε περισσότερα