ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Transcript

1 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Σμύρνης 1-β, Ζωγράφου, Αθήνα 15772, Τηλ: , Fax: website: Αρ. Πρωτ. 290 Αθήνα, 31/03/2015 ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Γ.Ε. ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - 31/03/2015 Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Κατ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ε.Γ.Ε. και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθήνας για την πρόσκληση αυτή. Ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας εκπροσωπεί τους Γεωλόγους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα του «Μελετητή Δημοσίων Έργων». Ιδρύθηκε το 1993 και σκοπό έχει να υπερασπίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της κατηγορίας αυτής καθώς επίσης και να προάγει και να κατοχυρώνει την Εφαρμοσμένη Γεωλογία στην έρευνα και στη μελέτη των αναπτυξιακών έργων της χώρας. Θα αναφερθούμε συνοπτικά για το αντικείμενο της δραστηριότητας του Γεωλόγου Μελετητή στη σημερινή παραγωγική διαδικασία καθώς επίσης και τις προοπτικές, που υπάρχουν στο ελεύθερο επάγγελμα, παρά το γεγονός ότι στην περίοδο που διανύουμε, αυτή της οικονομικής κρίσης, βιώνουμε τη δραστική μείωση των δημόσιων επενδύσεων για την εκτέλεση έργων υποδομής, την ολοκληρωτική απαξίωση επιστημονικών κλάδων και κατ επέκταση και του κλάδου μας, των Γεωλόγων, τη διάλυση Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων με τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά, όπως το ΙΓΜΕ, και τέλος, τη συρρίκνωση γενικά των γραφείων μελετών και κυρίως των μικρών - ατομικών επιχειρήσεων. 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΕΩΛΟΓΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Το επάγγελμα του Γεωλόγου ως ελεύθερου επαγγελματία είναι σχετικά πρόσφατο στη χώρα μας σχεδόν από την δεκαετία του 60 και μετά. Σταθμό στην εξέλιξη του γεωλογικού επαγγέλματος αποτέλεσε η δεκαετία του 80, κυρίως από τότε που ψηφίσθηκαν οι Τεχνικές Προδιαγραφές και το Τιμολόγιο Γεωλογικών Εργασιών, το

2 και 1993 αντίστοιχα. Παράλληλα τότε ήταν η περίοδος που είχαν αρχίσει να μελετώνται τα Μεγάλα Έργα Υποδομής στην χώρα μας. Η κύρια ανάπτυξη επήλθε την δεκαετία του 90, η οποία σημαδεύτηκε από την έναρξη των κατασκευών των Μεγάλων Έργων Υποδομής αλλά και την ίδρυση Ειδικών Υπηρεσιών Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ, ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ κλπ) και εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ κλπ), οι οποίες επιφορτίσθηκαν με την επίβλεψη των μελετών και της κατασκευής των Έργων. Όπως γίνεται φανερό, ο κλάδος απόκτησε σημαντική εμπειρία ως προς το ποιά είναι η συμβολή της Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τεχνικό Έργο, ποια προβλήματα καλείται να επιλύσει ο Γεωλόγος Μελετητής ως μέλος της ομάδας μελέτης ενός τεχνικού έργου, στο οποίο συμμετέχει, σε συνεργασία με τους μελετητές άλλων κατηγοριών μελετών, όπως οδοποιοί, γεωτεχνικοί, στατικοί, υδραυλικοί, πολεοδόμοι κλπ. Θα σταθώ σε τρία κεφάλαια - κλειδιά, που εκτιμώ ότι ο Γεωλόγος Μελετητής θα πρέπει πάντα να ακολουθεί. ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Η συμβολή της Γεωλογίας στο Τεχνικό Έργο είναι αναντικατάστατη. Η κατηγορία του Γεωλόγου Μελετητή είναι ίσως η μόνη κατηγορία μελετών, η οποία έχει την δυνατότητα να βλέπει στο χώρο την γεωλογική δομή και να τοποθετεί το Έργο στις τρεις διαστάσεις. Το γεωλογικό μοντέλο εκφράζεται με τα βασικά σχέδια που συνοδεύουν την Γεωλογική Μελέτη δηλ. την Γεωλογική Οριζοντιογραφία, την (τις) Γεωλογική (ές) Μηκοτομή (ές) και τις Γεωλογικές Διατομές. Ένα τέτοιο παράδειγμα που καταδεικνύει τη σημασία και την αυξημένη πλέον βαρύτητα της γεωλογικής μελέτης, αποτελεί η αλλαγή στόχευσης στις μελέτες διέλευσης αγωγών και δικτύων (φυσικό αέριο, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση), αλλά και στις μελέτες οδοποιίας, με τη Γεωλογική μελέτη (χαρτογράφηση, μηκοτομή, διατομές) να δίνει σφαιρική αντίληψη της δομής του υπεδάφους, έναντι της «σημειακής» ούτως ή άλλως απαραίτητης πληροφορίας που μας παρέχει η γεωτεχνική έρευνα. Η μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην κατά το δυνατό ορθή προσέγγιση του γεωλογικού μοντέλου είναι γιατί αυτό είναι η βάση για να εξάγει κανείς συμπεράσματα για τα τεχνικογεωλογικά προβλήματα, που θα αντιμετωπίσει το προς κατασκευή Έργο. Η εμπειρία δείχνει ότι από την ύπαρξη ή μη αλλά ακόμα και από την ποιότητα του γεωλογικού μοντέλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εκδήλωση αστοχιών στο Τεχνικό Έργο.

3 3 ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Είναι πολύ σημαντικό να τηρείται η σταδιακή προσέγγιση των γεωλογικών συνθηκών της περιοχής κατασκευής ενός έργου. Τα συνήθη στάδια των Γεωλογικών Μελετών είναι δύο, η Αναγνωριστική Γεωλογική Μελέτη και η Οριστική Γεωλογική Μελέτη. Εφόσον απαιτείται, και στην περίπτωση που υπάρχουν νέα στοιχεία, κυρίως από γεωτεχνική έρευνα, γίνεται και τρίτο στάδιο, συμπλήρωση της Οριστικής Γεωλογικής μελέτης κυρίως για την μελέτη Τεχνικών (σήραγγες, γέφυρες κλπ). ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ο Γεωλόγος Μελετητής θα πρέπει σε όλα τα στάδια εκπόνησης μιας μελέτης να έχει στενή συνεργασία και κοινή γλώσσα επικοινωνίας, τόσο με τον γεωτεχνικό μελετητή, όσο και με τους μελετητές των άλλων κατηγοριών μελετών (οδοποιό, υδραυλικό, στατικό, πολεοδόμο κλπ), ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται με τις αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία και να αποφεύγονται ασυμβατότητες. Αυτό είναι κλειδί όχι μόνο για την επιτυχή έκβαση ενός έργου αλλά και για την κατοχύρωση της θέσης μας ως κλάδου στον τομέα των μελετών. 2. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ Μέχρι σήμερα και μετά από πολύχρονους αγώνες, το Γεωλογικό Επάγγελμα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Γεωλόγων καλύπτονται πλήρως από το ΠΔ 344/ (ΦΕΚ 297 Α ) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού», Κεφάλαιο Ε, άρθρα 14 και 15, όπου περιγράφονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες και η υποχρεωτική απασχόληση των Γεωλόγων. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη (μαζί με την Ιταλία και Ισπανία), όπου το Γεωλογικό Επάγγελμα είναι κατοχυρωμένο. Βέβαια, ο κλάδος διαχρονικά αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ. Επιπλέον, από την άνοιξη του 2010 οι κυβερνήσεις της χώρας μας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την ανεργία που αυτή συνεπάγεται, κάτω από τις εντολές και την καθοδήγηση της τρόικας Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. - Ε.Κ.Τ., προωθούν τη λεγόμενη απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», που στην περίπτωση που υλοποιηθεί θα σημάνει την κατάργηση όλων των αντικειμενικών περιορισμών και την πλήρη ασυδοσία ως προς την άσκηση του επαγγέλματος του Γεωλόγου, καθώς και την κατάργηση στην πράξη όλων των νόμων, κανονισμών κλπ, που κατακτήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες του κλάδου μας και σηματοδότησαν την επιστημονική και επαγγελματική κατοχύρωση των Γεωλόγων.

4 4 Ιδιαίτερα, από το 2012 ο γεωλογικός κλάδος αντιμετωπίζει συντονισμένη επίθεση καταστρατήγησης των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά : Συρρίκνωση, με ορατή την προοπτική της διάλυσης, του ιστορικού και μοναδικού γεωλογικού ινστιτούτου της χώρας (ΙΓΜΕ) Εξαφάνιση των συναδέλφων εκπαιδευτικών από τους πίνακες διορισμών στη Μέση Εκπαίδευση Διαρθρωτικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ορατό τον κίνδυνο της κατάργησης των Τμημάτων Γεωλογίας Συρρίκνωση, με ορατό τον κίνδυνο της διάλυσης, σημαντικών διευθύνσεων σε μια σειρά από τομείς της δημόσιας διοίκησης, όπου η συμβολή της Γεωλογίας και των συναδέλφων Γεωλόγων είναι καθοριστική (Δ.Ο.Κ.Κ. - ΥΠΕΚΑ, Διεύθυνση Υδρογεωλογίας Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κα) Επιχείρηση της «άρσης των περιορισμών» στην άσκηση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης Γεωλογικής - Υδρογεωλογικής Έκθεσης για την έκδοση άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικού πόρου (έχουμε πετύχει αναστολή του μέτρου κατόπιν κινητοποιήσεων των Γεωλογικών Συλλόγων) Προσπάθειες μη ανανέωση της ισχύος των μελετητικών πτυχίων των Γεωλόγων Μελετητών ως προς την κατηγορία 21 των γεωτεχνικών ερευνών - μελετών Σχεδιασμοί για την κατάργηση του Μητρώου Μελετητών και συνεπώς των μελετητικών πτυχίων Αυτά και άλλα πολλά, αντικειμενικά δημιουργούν ένα δυσοίωνο σκηνικό για το μέλλον του επαγγέλματος του Γεωλόγου. Με βάση τα προαναφερόμενα, θεωρούμε ότι οι καιροί επιτάσσουν, οι γεωλογικοί επιστημονικοί και κλαδικοί σύλλογοι, καθώς και τα τμήματα Γεωλογίας, να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την προάσπιση της επιστήμης της Γεωλογίας, την ανάδειξη της σημασίας της και του ρόλου της για το σχεδιασμό έργων υποδομής, την έρευνα και ορθολογική εκμετάλλευση φυσικών πόρων και την πρόληψη φυσικών καταστροφών την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την επαγγελματική κατοχύρωση των συναδέλφων με την απαίτηση προάσπισης της ισχύος των ΠΔ 16/1997 και ΠΔ 344/2000, που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Γεωλογίας.

5 5 Στα πλαίσια αυτά, ο ΣΥΝ.ΓΕ.Μ.Ε. απευθύνει πρόσκληση για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου προάσπισης της επιστήμης της Γεωλογίας και του επαγγέλματος του Γεωλόγου. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με το Σύνδεσμο, ώστε να ορίσουμε την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων. 3. ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ Εάν κάποιος θέλει να γίνει Γεωλόγος Μελετητής, πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Μελετητών, την ευθύνη του οποίου έχει το Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και συγκεκριμένα η Γνωμοδοτική Επιτροπή Μητρώων (ΓΕΜ) και μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την λήψη του πανεπιστημιακού του διπλώματος. Σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελετητών 694 Γεωλόγοι περίπου. Εξ αυτών, 477 είναι κάτοχοι Πτυχίου Μελετητή Α τάξης (4ετής μελετητική εμπειρία), 112 είναι κάτοχοι Πτυχίου Μελετητή Β τάξης (8ετής μελετητική εμπειρία), ενώ 105 είναι κάτοχοι Πτυχίου Μελετητή Γ τάξης (12ετής μελετητική εμπειρία). Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Γεωλόγοι Μελετητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε συνεργαζόμενοι σε ολιγομελή μελετητικά γραφεία είτε στην ουσία μισθωτοί εργαζόμενοι επιστήμονες σε τεχνικές εταιρίες που αμοίβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν 28 κατηγορίες μελετών και πολλές τάξεις μελετητικών πτυχίων, που αντικατοπτρίζουν την εμπειρία, που έχει κάθε μελετητής. Κάθε μελετητής έχει το δικαίωμα να επιλέξει έως δύο κατηγορίες μελετών, ανάλογα με το αντικείμενο κάθε κατηγορίας και το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών του. Οι γεωλόγοι σήμερα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ τριών κατηγοριών μελετών, 20 (Γεωλογικές, Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές Έρευνες και Μελέτες), 21 (Γεωτεχνικές Έρευνες και Μελέτες) και 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες). Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκπόνηση μελετών της κατηγορίας 21 (Γεωτεχνικές Έρευνες και Μελέτες), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των Γεωλόγων Μελετητών αλλά και του κλάδου συνολικότερα. Συγκεκριμένα, από το 2002, και μετά από πολύχρονους αγώνες, διεκδικήσεις και δικαστικές διαμάχες (με κατοχύρωση και με πρόσφατη, θετική για τους Γεωλόγους μελετητές Γεωτεχνικών Μελετών, απόφαση του ΣτΕ το Σεπτέμβρη του 2014), πετύχαμε τη δυνατότητα εγγραφής των Γεωλόγων Μελετητών στην κατηγορία 21 των Γεωτεχνικών Ερευνών και Μελετών του Μητρώου Μελετητών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μητρώων (ΓΕΜ) του Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σήμερα, μετά από μία δεκαετία εκπόνησης γεωτεχνικών μελετών από Γεωλόγους Μελετητές, εκ των 694 Γεωλόγων Μελετητών, εγγεγραμμένων στο Μητρώο Μελετητών της Δν/σης Δ15 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) οι 295 (ποσοστό 41%) είναι κάτοχοι Πτυχίου Μελετητή στην κατηγορία 21. Εξ αυτών, 183 (ποσοστό 62%) είναι κάτοχοι Πτυχίου Μελετητή Α τάξης στην κατηγορία 21, 71 (ποσοστό 24%) είναι κάτοχοι Πτυχίου Μελετητή Β τάξης στην κατηγορία 21, ενώ 41 (ποσοστό 14%) είναι κάτοχοι Πτυχίου

6 6 Μελετητή Γ τάξης στην κατηγορία 21. Επιπλέον, επί συνόλου περίπου Μελετητικών Πτυχίων στην κατηγορία (21) των Γεωτεχνικών Ερευνών και Μελετών, τα 295 (ποσοστό 29,5%) ανήκουν σε Γεωλόγους Μελετητές. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, καθώς και η προαγωγή των μελετητικών πτυχίων των Γεωλόγων στην ανώτερη τάξη ατομικού μελετητικού πτυχίου (Γ τάξη) σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταδεικνύουν την αποδοχή από τον τεχνικό κόσμο της εκπόνησης Γεωτεχνικών Μελετών και Ερευνών από Γεωλόγους Μελετητές. Παρά τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παραθέσαμε, μια μικρή ομάδα Γεωτεχνικών Πολιτικών Μηχανικών, διακατεχόμενη από εμπάθεια και σύνδρομα συντεχνιακής αντεκδίκησης, εξακολουθεί να επιχειρεί να ανατρέψει τη διαμορφωμένη κατάσταση, με την εμμονή της κατά των αποφάσεων ανάθεσης των πτυχίων κατηγορίας 21 σε Γεωλόγους. Κλείνοντας την ενότητα τη σχετική με τα Μελετητικά Πτυχία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, όσα προαναφέρθηκαν, ισχύουν μέχρι σήμερα με βάση τον Νόμο 3316/05, που διέπει το καθεστώς των Συμβάσεων Δημοσίου. Εδώ και 2 χρόνια, όμως, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία τροποποίησης του νόμου αυτού, σύμφωνα με τις οποίες, εκτιμάμε, ότι θα υπάρξουν κατά μεγάλο μέρος αρνητικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, η απελευθέρωση του ποσοστού της έκπτωσης, ουσιαστικά καταργεί στην πράξη τον Κανονισμό Προεκτιμώμενων Αμοιβών, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού συμπιέζοντας προς τα κάτω τις αμοιβές των μελετητών και υποβιβάζει το επίπεδο πληρότητας και αρτιότητας των μελετών. Αυτό οδηγεί, από τη μία μεριά στον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου ατομικού δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος για τους μεμονωμένους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες Γεωλόγους Μελετητές, από την άλλη στην προνομιακή αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρικών σχημάτων, με την εκχώρηση ουσιαστικά του πλειοψηφικού πακέτου των υπό εκπόνηση μελετών σε ξένους πολυεθνικούς ομίλους είτε ελληνικά μονοπώλια με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού. 4. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Διακρίνονται τέσσερεις μεγάλες ομάδες μελετών, τις οποίες καλύπτει η κατηγορία 20. Γεωλογικές Έρευνες και Μελέτες για Τεχνικά Έργα, όπως για α) Οδικά Έργα και Σιδηροδρομικές Γραμμές (περιλαμβάνονται γεωλογικές μελέτες για την χάραξη, για γέφυρες και σήραγγες, για κατολισθήσεις κλπ), για β) Υδραυλικά Έργα (περιλαμβάνονται φράγματα, λιμνοδεξαμενές, διευθετήσεις ποταμών και χειμάρρων, κλπ) για γ) Λιμενικά Έργα, Έργα Προστασίας Ακτών, Εξέδρες και για δ) Έργα πολιτικών Αερολιμένων. Γεωφυσικές έρευνες και μελέτες. Αυτές εκπονούνται είτε αυτόνομα, είτε στα πλαίσια γεωλογικών μελετών Τεχνικών Έργων, μελετών Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υδρογεωλογικών μελετών κλπ. Γεωλογικές Έρευνες και μελέτες στα πλαίσια μελετών Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Αυτές είναι οι μελέτες Γεωλογικής Καταλληλότητας στα πλαίσια

7 εκπόνησης μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) ή σε προς Πολεοδόμηση Περιοχές. Υδρογεωλογικές Μελέτες για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση υδατικού δυναμικού, για την διαχείριση υδατικών πόρων, την σύνταξη μαθηματικών μοντέλων υπόγειων υδροφορέων και διασποράς ρύπων στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, για μελέτες τεχνητού εμπλουτισμού και για την επιλογή κατάλληλης θέσης για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ - ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ Όπως έχει δείξει η εμπειρία μέχρι σήμερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν Τεχνικές Προδιαγραφές και Οδηγίες για την διασφάλιση της ποιότητας των γεωλογικών μελετών δηλ. να υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις, που πρέπει να πληρούν οι γεωλογικές μελέτες. Είναι γεγονός ότι μετά από πολύχρονες προσπάθειες συνολικά της Γεωλογικής κοινότητας και όχι μόνο των Γεωλόγων Μελετητών, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μας εφησυχάζει. Στον πίνακα αναφέρονται όλα τα νομοθετήματα που διαχρονικά έχουν προκύψει από άποψη Τεχνικών Προδιαγραφών και Οδηγιών καθώς επίσης και Τιμολογίων. Αυτά καλύπτουν κυρίως τις Γεωλογικές Μελέτες, που εκπονούνται στα πλαίσια Τεχνικών Έργων και Πολεοδομικών Μελετών. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα αποκτήσαμε δύο σημαντικά εργαλεία - κατακτήσεις του κλάδου των Γεωλόγων Μελετητών, που θεωρούμε ότι βοηθούν σημαντικά και καθοριστικά τον κλάδο της Τεχνικής Γεωλογίας : α) τις ΟΜΟΕ και β) τις Προδιαγραφές για ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ. Κοινό σημείο και των δύο είναι ο πολύχρονη και δύσκολη πορεία μέχρι να δημοσιευθούν. Ειδικά το τελευταίο πέρασαν σχεδόν 7 χρόνια διεκδικήσεων, με σημαντικά προβλήματα στις μελέτες ΓΠΣ, που ουσιαστικά εκπονούνταν χωρίς την συμμετοχή Γεωλόγου. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι το δύσκολο σημείο είναι η εφαρμογή των Οδηγιών - Προδιαγραφών και καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με Υπηρεσίες αλλά και με μελετητές. Όμως, εκτιμάμε, ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί, με άμεση επίπτωση στην ποιότητα των μελετών, λόγω της απελευθέρωσης πλέον των εκπτώσεων επί των προϋπολογισμών των μελετών από τον Ιούλιο 2011, το οποίο είναι αποτέλεσμα του μνημονίου.

8 8 6. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Στη συνέχεια θα αναφερθούμε, συνοπτικά, σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, στους οποίους το γεωλογικό αντικείμενο είναι αναπόσπαστο μέρος, στο βαθμό βέβαια που θα δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα. Στον χώρο των Τεχνικών Έργων και ειδικά των Μεγάλων Έργων Υποδομής υπάρχει ακόμα μέλλον τόσο σε επίπεδο μελέτης, όσο και σε επίπεδο κατασκευής. (πχ. Έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Ιόνια Οδός, Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, Ε65, Σιδηροδρομικό Δίκτυο και Προαστιακοί Σιδηρόδρομοι, Περιφερειακό Οδικό δίκτυο κλπ). Στον τομέα της Υδρογεωλογίας αλλά και του Περιβάλλοντος ανοίγεται μεγάλη προοπτική μπροστά μας με την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60 (Διαχείριση Υδατικών Πόρων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και της Οδηγίας 2007/60 (Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας όπου κατοχυρώθηκε η αναγκαιότητα της γεωλογική μελέτης). Εκκρεμεί η κατοχύρωση της Γεωλογικής Μελέτης σε μελέτες επαναδιάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. Σχετικά με τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή του γεωλόγου μελετητή στο μεγάλο θέμα των φυσικών καταστροφών (κατολισθήσεις, πλημμύρες, σεισμοί κλπ). Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για τη σύνταξη προδιαγραφών Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας σε «κατολισθένοντες οικισμούς». Αγαπητοί συνάδελφοι και μελλοντικοί συνάδελφοι, Σήμερα, 63 χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΓΕ η γεωλογική κοινότητα, όπως άλλωστε ο επιστημονικός κόσμος της πατρίδας μας, η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, μια επίθεση που για τη Γεωλογική κοινότητα σημαίνει : το κλείσιμο του ΙΓΜΕ, την απόλυση δεκάδων συναδέλφων καταξιωμένων επιστημόνων, την εκποίηση του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας του την υποβάθμιση των σπουδών την υποχρηματοδότηση και το μαρασμό των γεωλογικών τμημάτων της χώρας τη διάλυση κερδοφόρων και παραγωγικών τομέων με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της πατρίδας μας (ΔΕΗ) και το ξεπούλημα τους στην ιδιωτική κερδοσκοπία τις ντιρεκτίβες των «θεσμών» για την εκχώρηση του εθνικού ορυκτού πλούτου των νερών, των κοιτασμάτων στα πολυεθνικά μονοπώλια

9 9 την ανυπαρξία μελετών και έργων και την ανεργία που αυτή συνεπάγεται για ένα μεγάλο επιστημονικό δυναμικό Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα, τα συνδικαλιστικά όργανα της γεωλογικής κοινότητας βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, έχοντας να επιλέξουν δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις : ή την κατεύθυνση της υποταγής και της μετατροπής σε διακοσμητικά συμβουλευτικά όργανα των επιτελείων εκείνων που προωθούν αντιδραστικές κα οπισθοδρομικές λύσεις, αντίθετες με τις επιδιώξεις της επιστήμης και τα συμφέροντα του λαού και του έθνους μας ή την κατεύθυνση της υπεράσπισης της Γεωλογίας ως επιστήμης, του κλάδου των Γεωλόγων, των επαγγελματικών τους συμφερόντων και δικαιωμάτων και του κοινωνικού ρόλου του Γεωλόγου στην υπηρεσία της επιστημονικής επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων που τα φυσικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές επιφέρουν Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι μοναδική προϋπόθεση για την επιβίωση και τη μελλοντική καταξίωση του κλάδου, αποτελεί η γεωλογική κοινότητα ενωμένη να προασπιστεί την επιστήμη μας, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας, τον κοινωνικό μας ρόλο. Προϋπόθεση για αυτό είναι να είστε «πρώτοι στους αγώνες», αλλά και «πρώτοι στα μαθήματα» όπως και να πλαισιώσετε αύριο ως πτυχιούχοι και να στηρίξετε δυναμικά, με την ενεργό συμμετοχή σας τους Συλλόγους και τα Σωματεία του κλάδου μας. Για το Δ.Σ. του ΣΥΝ.ΓΕ.Μ.Ε. Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

10 10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ (1) Χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες. (2) Πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες. (3) Οικονομικές μελέτες. (4) Κοινωνικές μελέτες. (5) Μελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας. (6) Αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων. (7) Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αποκατάστασης μνημείων, διατήρησης παραδοσιακών κτιρίων, οικισμών και τοπίου). (8) Στατικές μελέτες (μελέτες φερουσών κατασκευών κτιρίων και μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων). (9) Μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες. (10) Μελέτες συγκοινωνιακών έργων (οδών, σιδηροδρομικών γραμμών, μικρών τεχνικών έργων, έργων υποδομής αερολιμένων) και κυκλοφοριακές μελέτες. (11) Μελέτες λιμενικών έργων. (12) Μελέτες μεταφορικών μέσων (χερσαίων, πλωτών, εναέριων). (13) Μελέτες υδραυλικών έργων (εγγειοβελτιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων, αποχετεύσεων) και διαχείρισης υδατικών πόρων. (14) Ενεργειακές μελέτες (θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, πυρηνικές, ήπιων μορφών ενέργειας). (15) Βιομηχανικές μελέτες (προγραμματισμού, σχεδιασμού και λειτουργίας). (16) Μελέτες τοπογραφίας (γεωδαιτικές, φωτογραμμετρικές, χαρτογραφικές, κτηματογραφικές και τοπογραφικές). (17) Χημικές μελέτες και έρευνες. (18) Μελέτες χημικής Μηχανικής και Χημικών Εγκαταστάσεων. (19) Μεταλλευτικές μελέτες και έρευνες. (20) Γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες. (21) Γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες. (22) Εδαφολογικές μελέτες και έρευνες. (23) Γεωργικές μελέτες (γεωργοοικονομικές, γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσεων, γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων). (24) Δασικές μελέτες (διαχείρισης δασών και ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνικής διευθέτησης ορεινών λεκανών χειμάρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων). (25) Μελέτες φυτοτεχνικής διαμορφώσεως περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου. (26) Αλιευτικές μελέτες. (27) Περιβαλλοντικές μελέτες. (28) Μελέτες συστημάτων πληροφορικής και δικτύων.

11 11 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α/Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Υ. Α. 6019/ΦΕΚ 29Β/ Έγκριση των Προδιαγραφών Γεωλογικών Εργασιών μέσα στα πλαίσια των Μελετών Τεχνικών Έργων (Ε ). (Ισχύουν πλην οδικών έργων). Υ. Α. Δ14ε/1362/ΦΕΚ 223Β/ Έγκριση Ανάλυσης Τιμών Γεωλογικών Εργασιών. (Δεν ισχύουν. Έχουν αντικατασταθεί). Υ. Α /3696/98/ΦΕΚ 723/Β/ , Έγκριση Προδιαγραφών για την εκπόνηση μελετών γεωλογικής καταλληλότητας στις προς πολεοδόμηση περιοχές. Υ. Α /5769/ΦΕΚ 838Δ/ , Καθορισμός δικαιολογητικών για την μείωση των αποστάσεων των ιδρυομένων ή επεκτεινομένων κοιμητηρίων Υ. Α /7766/99/ΦΕΚ 35 Β'/ , Έγκριση προδιαγραφών για την εκπόνηση υδρογεωλογικών μελετών για την προστασία ιαματικών πηγών σε πολεοδομούμενες περιοχές Υ. Α /4537/ΦΕΚ 1000Β/ Έγκριση Τιμολογίου Υδρογεωλογικών Εργασιών. (Δεν ισχύει. Έχει αντικατασταθεί). Υ. Α. ΔΜΕΟ/α/ο/285/ Έγκριση Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων (Ο.Μ.Ο.Ε.) Τεύχος 08, Οδικές Σήραγγες Έργα Πολιτικού Μηχανικού. Υ. Α. ΔΜΕΟ/δ/ο/212/ Έγκριση Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων (Ο.Μ.Ο.Ε.) Τεύχος 11, Γεωλογικών - Γεωτεχνικών. Υ. Α. ΔΜΕΟ/α/ο/1257/ /ΦΕΚ 1162/Β/ Έγκριση Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών μελετών και υπηρεσιών κατά τη διαδικασία της παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν.3316/2005 Υ. Α /ΦΕΚ 1902/Β/ Έγκριση προδιαγραφών για την εκπόνηση Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας που συντάσσονται στα πλαίσια των μελετών ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ (ΔΔΕ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (MASTER) ΣΤΗΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Μητρώα ΜΕΚ-ΜΕΕΠ-Μελετητών/

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγου ενδιαφερομένων Εργοληπτών και Μελετητών

Πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγου ενδιαφερομένων Εργοληπτών και Μελετητών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ/νση : Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250 Αιγάλεω Τ.Κ.12244 Πανεπιστημιούπολη 2 Πληροφορίες: Ηλίας Βαβάσης Τηλ.: 2105381118

Διαβάστε περισσότερα

Ηράκλειο 13/02/2017 Αριθ. Πρωτ. 357

Ηράκλειο 13/02/2017 Αριθ. Πρωτ. 357 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Πρεβελάκη & Γρεβενών 712 02 Ηράκλειο Κρήτης Τηλ.: 2810 286854 Fax: 2810-281128 E-mail: teetak@tee.gr Ιστοσελίδα: www.teetak.gr Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ Αριθ. πρωτ. : 2182 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ Αριθ. πρωτ. : 2182 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ Ταχ.Δ/νση: Αγ.Γεωργίου 34 & Φιλ. Λίτσα 29 Ταχ.Κώδικας:152 34 Πληροφορίες: Ε. Χρυσοχοΐδη, Α. Μαρακομιχελάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Α. Κατηγορίες έργων 1. Οδοποιία 2. Οικοδομικά 3. Υδραυλικά 4. Ηλεκτρομηχανολογικά 5. Πρασίνου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Α. Κατηγορίες έργων 1. Οδοποιία 2. Οικοδομικά 3. Υδραυλικά 4. Ηλεκτρομηχανολογικά 5. Πρασίνου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφορίες : Αικατερίνη Φωτέα, Μαρία Αλεξίου Διεύθυνση : Πατρ.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Νομοθεσία και Ευρωκώδικες στα Τεχνικά Έργα

Τεχνική Νομοθεσία και Ευρωκώδικες στα Τεχνικά Έργα Τεχνική Νομοθεσία και Ευρωκώδικες στα Τεχνικά Έργα Άνθιμος Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Δρ. Πολιτικός Mηχανικός, EurIng Τμήμα Μηχανικών και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Τ.Ε. Εισαγωγική Κατεύθυνση: Μηχανικών Γεωτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 10/11/2017 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 10/11/2017 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη 10/11/2017 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ Αρ. πρωτ. : 15158 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ταχ. Διεύθυνση: ΦΡΑΓΚΩΝ 6-8, Τ.Κ. 546 26 Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πληροφορίες: Κ. Ματσούκα Θεσσαλονίκη, 25/9/2017 Τηλ.: 2310 99 6823 Fax: 2310 99 6810 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

536 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

536 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη 20 Φεβρουαρίου 2018 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 536 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Τ.Θ. 30505 56210 ΕΥΟΣΜΟΣ Πληροφορίες : Παυλίδου Σοφία Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τηλ Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2017

251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τηλ Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2017 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τηλ. 210 7464127-3944 Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2017 ΘΕΜΑ: Πρόσκληση για εγγραφή ενδιαφερομένων Εργοληπτών και Μελετητών Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Πύλος, Αρ.Πρωτ : 5662

Πύλος, Αρ.Πρωτ : 5662 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Δ/νση Περιβάλλοντος- Δόμησης & Ποιότητας Ζωής Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών Πληρ. M.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ : 2723360253 2723023879(Fax) Πύλος, 10-4-2017 Αρ.Πρωτ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΑΒΙΔΟΥ ΚΙΚΗ ΑΓΡ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΑΒΙΔΟΥ ΚΙΚΗ ΑΓΡ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΑΒΙΔΟΥ ΚΙΚΗ ΑΓΡ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ Μελετητής Δημοσίων Έργων Εγγραφή στο Μητρώο Μελετητών Υπ.Υποδομών Απαιτείται:

Διαβάστε περισσότερα

206 ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Διεύθυνση Κατασκευών Τμήμα Δημοπρασιών Τηλ (εσωτ. 5608) Άνω Λιόσια, 4 Μαΐου 2017

206 ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Διεύθυνση Κατασκευών Τμήμα Δημοπρασιών Τηλ (εσωτ. 5608) Άνω Λιόσια, 4 Μαΐου 2017 206 ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Διεύθυνση Κατασκευών Τμήμα Δημοπρασιών Τηλ. 210 2470488 (εσωτ. 5608) Άνω Λιόσια, 4 Μαΐου 2017 ΘΕΜΑ: Πρόσκληση για εγγραφή ενδιαφερομένων Εργοληπτών και Μελετητών Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑTΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑTΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑTΑΓΜΑΤΟΣ "Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των Τμημάτων α) Πολιτικών Δομικών Έργων, β) Πολιτικών Έργων Υποδομής, γ) Τοπογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών Νέοι τομείς ανάπτυξης

Οι επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών Νέοι τομείς ανάπτυξης Ενημερωτική Εσπερίδα ΤΕΕ Μαγνησίας και Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: Οι επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών Νέοι τομείς ανάπτυξης ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ: Ιστοσελίδα Δήμου Περάματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ: Ιστοσελίδα Δήμου Περάματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΠΕΡΑΜΑ, 18 / 4 /2017 Αριθ. πρωτ.: 9245 / 6611 Ταχ. Δ/νση: Λ.Δημοκρατίας 28 Ταχ. Κώδικας: 18863 Πληρ: Μανώλης Χατζηιωαννίδης Τηλ.: 2104092222 Fax: 210 4021613 ΠΡΟΣ: Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

έως και 21 Ιουνίου 2017 καθώς έπειτα από αυτή την ημερομηνία κλείνει το Μητρώο για όλο το έτος 2017

έως και 21 Ιουνίου 2017 καθώς έπειτα από αυτή την ημερομηνία κλείνει το Μητρώο για όλο το έτος 2017 Ερέτρια, 22/05/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρ. Πρωτ.: 3989 ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/νση: Ευδήμου Κραταιμένους Τ.κ: 34008 Πληροφορίες: Λεμπέση Ζωή Τηλ:22293-50137

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 48 Εισόδημα και απόκτησή του

Αρθρο 48 Εισόδημα και απόκτησή του Αρθρο 48 Εισόδημα και απόκτησή του 1. Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ CPV ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (15) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 Περιγραφή CPV

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ CPV ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (15) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 Περιγραφή CPV ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ Γ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΠΕΡΙΠΤ. (α) ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤ. (9) ΤΗΣ ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η. Καλεί. όλους τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στους καταλόγους του Δήμου Λέσβου σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η. Καλεί. όλους τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στους καταλόγους του Δήμου Λέσβου σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μυτιλήνη, 19-1-2018 Αρ. Πρωτ.: 2697 Ταχ. Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου 13-17 Τ.Κ. Πόλη: 81132 Μυτιλήνη Ιστοσελίδα: www.mytilene.gr Email:dimos@mytilene.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΟΣ. Παρουσία της Γραμματέως της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αθανασίας Δαφνιά για την τήρηση των πρακτικών της συνεδριάσεως.

ΜΕΛΟΣ. Παρουσία της Γραμματέως της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αθανασίας Δαφνιά για την τήρηση των πρακτικών της συνεδριάσεως. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ αριθμόν 1/2013 Πρακτικό Συνεδριάσεως της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Στο Άστρος και στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Πληροφορίες Υπεύθυνος : Ιγνάτιος Κοτζαγκιόζης Τηλ.: 22510-36154, Φαξ : 22510-36159 Email: ikotzag@aegean.gr Μυτιλήνη, 26/04/2017 Αριθμ. Πρωτ.: 2016 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Για την κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πανεπιστήµιο Αιγαίου, 18/01/2019 Α. Π.: 444 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΥΤΑΝΙΣΣΑ Πληροφορίες Υπεύθυνη : Μαρία Λογιωτάτου Τηλ.: 22510-36151, Φαξ : 22510-36159 Email: mlogiot@aegean.gr ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Για την κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΟΥΣ 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΟΥΣ 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 1/6/2018 1 η ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» Αρ.πρωτ.17782 Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας Πληροφορίες: Δ.Γεωργανά Διευθ: Λ. Μεσογείων 154, Χολαργός Ταχ.Κώδικας: 115 27 Τηλ: 213 2032

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.4412/

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.4412/ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.4412/2016 297 Προσάρτημα Γ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α I ΚΩΔΙΚΟΙ CPV ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤHN ΥΠΟΠΕΡΙΠΤ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Θ.

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Θ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Θ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η διάρκεια φοίτησης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών είναι πέντε (5) έτη χωρισμένα σε δέκα εξάμηνα. Στα πρώτα 9 εξάμηνα οι φοιτητές του τμήματος καλούνται

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΝΟΤΗΤΑ Διαχείριση Μελετών

2 η ΕΝΟΤΗΤΑ Διαχείριση Μελετών ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 2 η ΕΝΟΤΗΤΑ Διαχείριση Μελετών Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Παρουσίαση: Κων/νος Βακαλφώτης Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Έτος Ιδρύσεως : 1985 Μηχανικοί Έργων Υποδομής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Π.. 798/1978 (ΦΕΚ-185 Α') : Περί καθορισµού ορίων προεκτιµωµένης αµοιβής κατά τάξιν πτυχίου

Π.. 798/1978 (ΦΕΚ-185 Α') : Περί καθορισµού ορίων προεκτιµωµένης αµοιβής κατά τάξιν πτυχίου Π.. 798/1978 (ΦΕΚ-185 Α') : Περί καθορισµού ορίων προεκτιµωµένης αµοιβής κατά τάξιν πτυχίου 'Εχοντες υπ' όψει : 1. Τας διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 2 και 7 του Ν. 716/1977 "περί µητρώου µελετητών καιαναθέσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ. Ζαγορά, 25/04/2017 Αρ. Πρωτ.: 3642

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ. Ζαγορά, 25/04/2017 Αρ. Πρωτ.: 3642 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ Ζαγορά, 25/04/2017 Αρ. Πρωτ.: 3642 --------- ΤΑΧ. /ΝΣΗ: ΖΑΓΟΡΑ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κοπατσάρης. Tηλ.: 24263-50105 FAX: 24260-23128 Τ.Κ. : 37001

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΝΟΤΗΤΑ Διαχείριση Μελετών

2 η ΕΝΟΤΗΤΑ Διαχείριση Μελετών ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ 2 η ΕΝΟΤΗΤΑ Διαχείριση Μελετών Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Μηχανικών των Τμημάτων α) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, β) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και γ) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Νίκος Τρίαντος Ηλεκτρολόγος μηχανικός ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ http://www.ypexd15.gr/ http://www.ypex-mele.gr/ec_home.asp ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ Μελετητής Δημοσίων Έργων:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β43ΚΟΛΖΛ-6Ω5 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: Β43ΚΟΛΖΛ-6Ω5 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αριθμ. 13/04-10-2012 πρακτικό συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης Αριθμ. Απόφ. 148/2012 Θέμα:«Ανάθεση σύνταξης της μελέτης με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία

Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τεχνική και ενεργειακή νομοθεσία Ενότητα 1: Νομοθεσία Μελετών Δημοσίων Έργων Σκόδρας Γεώργιος, Αν. Καθηγητής gskodras@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Σμύρνης 1Β, Ζωγράφου, Αθήνα 15772, Τηλ: 210 7777089, Fax: 210 7777092 website: www.syngeme.gr email: info@syngeme.gr Αρ. Πρωτ. 249 ΠΡΟΣ Αθήνα, 28/01/2013 ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αντιστοίχιση Προγράμματος ΤΕΙ Α σε ΠΑΔΑ για λήψη Πτυχίου ΠΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (2018) Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (2014) Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοίχιση Προγράμματος ΤΕΙ Α σε ΠΑΔΑ για λήψη Πτυχίου ΠΑΔΑ

Αντιστοίχιση Προγράμματος ΤΕΙ Α σε ΠΑΔΑ για λήψη Πτυχίου ΠΑΔΑ Αντιστοίχιση Προγράμματος ΤΕΙ Α σε ΠΑΔΑ για λήψη Πτυχίου ΠΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (208) Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (204) Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Περιβαλλοντικών Έργων στην Ελλάδα

Παραγωγή Περιβαλλοντικών Έργων στην Ελλάδα Παραγωγή Περιβαλλοντικών Έργων στην Ελλάδα Κριτήρια Καταλληλότητας Εταιρειών για την Παραγωγή Περιβαλλοντικών Έργων στη χώρα. Κών/νος Κρεμαλής Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. ΠΑΣΕΠΠΕ 1

Διαβάστε περισσότερα

208 Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος)

208 Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος) 208 Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος) Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ιδρύθηκε το 1993 με το Προεδρικό Διάταγμα 177/93 και εντάχθηκε στην τότε Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικών Γεωτεχνολογίας &

Μηχανικών Γεωτεχνολογίας & TEI ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος Οδηγός επαγγέλματος Μηχανικών Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Βατάλης Επίκουρος Καθηγητής 1 ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. από Π. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ Dr Υδρογεωλόγος

Υ ΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. από Π. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ Dr Υδρογεωλόγος ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Ν.Π.Ι.. ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ν. 272/76) ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 70, 115 27 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. 210 77 98 412-7, FAX 210 77 52 211 ΤΟΜΕΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΙΝΔΟΣ 2015 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη έργων και ενσωμάτωση κατασκευών Εκπόνηση και επίβλεψη Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτιριακών Έργων

Χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη έργων και ενσωμάτωση κατασκευών Εκπόνηση και επίβλεψη Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτιριακών Έργων ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 1 Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και επίβλεψη Χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη έργων και ενσωμάτωση κατασκευών Εκπόνηση και επίβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΏΜΑΤΟΣ Αριθμός Πτυχίου :..

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΏΜΑΤΟΣ Αριθμός Πτυχίου :.. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΚ41110 Λάρισα Τηλ. 2410684600 http://www.teilar.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΏΜΑΤΟΣ Αριθμός Πτυχίου :.. Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καθηγητής Νικόλαος Οικονόμου Διευθυντής Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ Η εκπαίδευση των φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοίχιση Προγράμματος ΠΑΔΑ σε ΤΕΙ Α για λήψη Πτυχίου ΤΕΙ Α

Αντιστοίχιση Προγράμματος ΠΑΔΑ σε ΤΕΙ Α για λήψη Πτυχίου ΤΕΙ Α Αντιστοίχιση Προγράμματος ΠΑΔΑ σε ΤΕΙ Α για λήψη Πτυχίου ΤΕΙ Α Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (2014) Κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (2018) Τμήματος Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 5/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 5/ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 ΤΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 5/25-10-2017 ΞΑΝΘΗ 2017 ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α': Δομοστατικής Μηχανικής ( 29 )

ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α': Δομοστατικής Μηχανικής ( 29 ) ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α': Δομοστατικής Μηχανικής ( 29 ) α/α Κωδικός ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κατηγ. Μαθημ. Θεωρία Ώρες Εργαστ. Σύνολο Ωρών Φόρτος Εργ. Εξαμ. ECTS 1 CE-120 Μηχανική του Στερεού Σώματος ΜΓΥ 4 4 150 6 2 CE-220

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιστημονικός και επαγγελματικός ενιαίος φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης των Μηχανικών του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης

Ο επιστημονικός και επαγγελματικός ενιαίος φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης των Μηχανικών του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ο επιστημονικός και επαγγελματικός ενιαίος φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης των Μηχανικών του τεχνολογικού τομέα ανώτατης

Διαβάστε περισσότερα

(περ. α παρ. 5 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.) τοις εκατό (100%) και οδηγό τον ιδιοκτήτη, από δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ.

(περ. α παρ. 5 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.) τοις εκατό (100%) και οδηγό τον ιδιοκτήτη, από δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ. 5. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (περ. α παρ. 5 άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε.). Για τις παρακάτω επιχειρήσεις, όταν δεν τηρούνται βιβλία ή τηρούνται βιβλία δεύτερης κατηγορίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 (ΤΕΛΙΚΟ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 (ΤΕΛΙΚΟ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 (ΤΕΛΙΚΟ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ) 1 η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δευτέρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 24/ και 28/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 24/ και 28/ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 ΤΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 24/07-06-2018 και 28/27-06-2018 ΞΑΝΘΗ, Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β41Ν0-ΥΟ3. Fax :

ΑΔΑ: Β41Ν0-ΥΟ3. Fax : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ ΤΜΗΜΑ Γ Ταχ. /νση : Μεσογείων & Τρικάλων 36 Ταχ. Κώδικας: 115 26 Πληροφορίες: Θ. ερµεντζόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το ΓΕΩΤΕΕ ο νομοθετημένος σύμβουλος του κράτους γνωμοδοτεί γνωμοδοτεί για

Τι είναι το ΓΕΩΤΕΕ ο νομοθετημένος σύμβουλος του κράτους γνωμοδοτεί γνωμοδοτεί για Επιτρέψτε μου κατ αρχάς να συγχαρώ το Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ και τη Σχολή Θετικών Επιστημών για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της ημερίδας αυτής. Και επιτρέψτε μου επίσης να μεταφέρω το χαιρετισμό του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ»

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ» Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ Τ.Ε.Ε. ΑΘΗΝΑ 13-11-2013 ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΛΕΝΗ Π. ΣΤΡΑΒΟΔΗΜΟΥ ΑΓΡ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Σμύρνης 1Β, Ζωγράφου, Αθήνα 15772, Τηλ: 210 7777089, Fax: 210 7777092 website: www.syngeme.gr email: info@syngeme.gr Αρ. Πρωτ. 250 ΠΡΟΣ Αθήνα, 30/01/2013 Τους αποδέκτες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 (ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΑΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 (ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΑΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 (ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΑΡΙΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ) 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δευτέρα, 18.1.2016 Τρίτη,

Διαβάστε περισσότερα

Κατεύθυνση Πολιτικών Μηχανικών

Κατεύθυνση Πολιτικών Μηχανικών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Κατεύθυνση Πολιτικών Μηχανικών Άμεσες Παλαιού (2011) και Νέου (2014) Προγράμματος Σπουδών α/α

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ. Εκπαίδευση, Έρευνα και Επαγγελματικές Προοπτικές στους Υδατικούς Πόρους. Γ. Τσακίρης

Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ. Εκπαίδευση, Έρευνα και Επαγγελματικές Προοπτικές στους Υδατικούς Πόρους. Γ. Τσακίρης Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εκπαίδευση, Έρευνα και Επαγγελματικές Προοπτικές στους Υδατικούς Πόρους Γ. Τσακίρης ΔΟΜΗ Τομέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας Εργαστήριο Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Τμημάτων Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Τ.Τ.Δ.)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Τ.Τ.Δ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: «ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ» Α.Μ.: 124/2017 ΧΡΗΜ/ΣΗ: ΠΡΟΕΚ/ΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ: ΙΔΙΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Ι. Αναθέτουσα Αρχή ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Η Δ/νση Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Ε.Γ.Υ. του ΥΠΕΚΑ προκηρύσσει διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν

Διαβάστε περισσότερα

205 Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας

205 Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας 205 Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας Το Τμήμα άρχισε να λειτουργεί το ακ. έτος 1972-1973. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει περίπου 2.300 διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση: Χώρα Τ.Κ: ΠΑΤΜΟΣ Πληρ.: Μ. Ασωνίτη Τηλέφωνο: Fax:

Ταχ. Δ/νση: Χώρα Τ.Κ: ΠΑΤΜΟΣ Πληρ.: Μ. Ασωνίτη Τηλέφωνο: Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Πάτμος, 09 / 05 / 2017 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αριθμ. Πρωτ. 2262 ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ταχ. Δ/νση: Χώρα Τ.Κ: 855 00 ΠΑΤΜΟΣ Πληρ.: Μ. Ασωνίτη Τηλέφωνο: 2247

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ KAI ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Υ ΡΕΥΣΗΣ. Κωδικός: ΠΠΕΜ-Υ Ρ-1 Αναθ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ KAI ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Υ ΡΕΥΣΗΣ. Κωδικός: ΠΠΕΜ-Υ Ρ-1 Αναθ. Ύδρευση Κωδικός: ΠΠΕΜ-Υ Ρ-1 Αναθ. : Ηµερ/νία: Σελίδα : από ΜΕΛΕΤΕΣ Υ ΡΕΥΣΗΣ Πίνακας Ελέγχου Ποιότητας Μελέτης Υπηρεσία: ΜΕΛΕΤΗ: Υπηρεσία: ΑΝΑ ΟΧΟΣ: Υπηρεσία: ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Υπηρεσία: ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΣ: # Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (2019) Εξάμηνο 1 ο 1 CE0110 Μαθηματική Ανάλυση & Γραμμική Άλγεβρα ΜΓΥ 5 6 2 CE0120 Μηχανική του Στερεού Σώματος ΜΓΥ 4 6 3 CE0130 Δομικά Υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΝΑ ΟΧΟΣ: ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ (συνοδεύει τον..o Σ.Π. του έργου) ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ο ος Σ.Π. της µελέτης : «..» συντάχθηκε για τον καθορισµό των αµοιβών των επιµέρους µελετών, µετά την έγκριση του

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο :1 Πληροφορίες Νοµολογίας & Αρθρογραφίας :60 Κατ'Εξουσιοδότηση εκδοθείσα Νοµοθεσία : 7

Αρθρο :1 Πληροφορίες Νοµολογίας & Αρθρογραφίας :60 Κατ'Εξουσιοδότηση εκδοθείσα Νοµοθεσία : 7 τεχνικών προσφορών β) του ενιαίου τρόπου βαθµολόγησης των οικονοµικών προσφορών και γ) του κατωτάτου ορίου αµοιβών και του ανωτάτου ορίου παραδεκτού των οικονοµικών προσφορών που υποβάλλονται στις διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση: ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ (επαγγελματικά & θεσμικά)

Συνάντηση: ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ (επαγγελματικά & θεσμικά) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ (ΣΕΠΟΧ) Συνάντηση: ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ (επαγγελματικά & θεσμικά) ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σύλλογος και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ο Σύλλογος και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ο Σύλλογος και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Νίκος Κουτσομάρκος Γεν. Γραμματέας ΣΕΜΠΧΠΑ Ο Σύλλογος Κύρια σημεία Ιδρύθηκε 1998 Κλαδικός σύλλογος των μηχανικών της ειδικότητας στο ΤΕΕ 500+ τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΑΤΜ* 1 ο ΕΞΑΜΗΝΟ. Ι. Υποχρεωτικά A/A Κωδ. Μαθήματα ECTS

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΑΤΜ* 1 ο ΕΞΑΜΗΝΟ. Ι. Υποχρεωτικά A/A Κωδ. Μαθήματα ECTS ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΑΤΜ* 1 ο ΕΞΑΜΗΝΟ 1. 6209 Γραμμική Άλγεβρα & 4,0 Αναλυτική Γεωμετρία 2. 6210 Μαθηματική Ανάλυση 4,5 3. 6211 Εισαγωγή στην Πληροφορική 4,0 4. 6003 Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός στόχος η προετοιμασία Πολιτικών Μηχανικών

Βασικός στόχος η προετοιμασία Πολιτικών Μηχανικών Παρουσίαση Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 7 Ιουνίου 2012 Αναστάσιος Ι. Στάμου, Αναπλ. Πρόεδρος ΣΠΜ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Γεωλογικές εκθέσεις και Γεωλογικές αναφορές

Κεφάλαιο 14: Γεωλογικές εκθέσεις και Γεωλογικές αναφορές Κεφάλαιο 14: Γεωλογικές εκθέσεις και Γεωλογικές αναφορές Σύνοψη Η γεωλογική χαρτογράφηση, με τη μορφή διάφορων εξειδικεύσεων, αποτελεί ένα συγκεκριμένο απαιτούμενο από τις περισσότερες γεωλογικές ή συναφείς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΜ/ΣΗ: ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΟΠΩΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ακαδημαϊκό Έτος: 2018 2019 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ 2 Εβδομάδα: 1 η ΩΡΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 02.09.2019 09 2019 ΤΡΙΤΗ 03.09.201909 ΤΕΤΑΡΤΗ 04.09.2019 09 ΠΕΜΠΤΗ 05.09.2019 09 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06.09.2019 09 ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ (CE 520)

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη Γεωλογία

Γνωριμία με τη Γεωλογία Γνωριμία με τη Γεωλογία 16 Δεκεμβρίου 2010 Επιστήμη της Γεωλογίας Γεωλογία (Ελληνικές λέξεις γαία γέα-γα-γη και λόγος ): Ηεπιστήμηπουμελετάτηλογική της Γης Η λέξη Γεωλογία" χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 1 η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δευτέρα, 3.9.2018 Τρίτη, 4.9.2018 Τετάρτη, 5.9.2018 Πέµπτη, 6.9.2018

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση αποκλειστικών δραστηριοτήτων των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων

Αξιολόγηση αποκλειστικών δραστηριοτήτων των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αξιολόγηση αποκλειστικών δραστηριοτήτων των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων Αθήνα, Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικών Μηχανικών Πολιτικών Δομικών Έργων Πολιτικών Δομικών Έργων Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, μέχρι και τη Δευτέρα

Πολιτικών Μηχανικών Πολιτικών Δομικών Έργων Πολιτικών Δομικών Έργων Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, μέχρι και τη Δευτέρα Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η (αφορά τους φοιτητές της κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών που έχουν εισαχθεί στο τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων πριν το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014) Όσοι από τους φοιτητές, που έχουν εισαχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Oι Σπουδές και το Επάγγελμα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού. Πάρις Σαββαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ

Oι Σπουδές και το Επάγγελμα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού. Πάρις Σαββαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ Oι Σπουδές και το Επάγγελμα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού Πάρις Σαββαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2014 Ο Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός (ΑΤΜ) είναι ο μηχανικός που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 11/2017

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 11/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΕΣΔΑΚ) ΑΡΧΙΕΠ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 22 & ΣΚΟΥΛΑΔΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 11/2017 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Πρόγραμμα Α Εξεταστικής Περιόδου Πρόγραμμα Σπουδών : ΠΑ.Δ.Α. Ακαδημαϊκό Έτος: 2018 2019 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ 2 Εβδομάδα: 1 η ΩΡΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 18.02.2019 80 0 ΤΡΙΤΗ 19.02.2019 90 0 9 ΤΕΤΑΡΤΗ 20.02.2019 00 0 ΠΕΜΠΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση Δράσεων και Έργων για τα Ύδατα ως Εργαλείο Ολοκλήρωσης μιας Εθνικής Πολιτικής για το Νερό Η περίπτωση της Κορινθίας και της Αχαίας

Χρηματοδότηση Δράσεων και Έργων για τα Ύδατα ως Εργαλείο Ολοκλήρωσης μιας Εθνικής Πολιτικής για το Νερό Η περίπτωση της Κορινθίας και της Αχαίας Ειδική Γραμματεία Υδάτων Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. Χρηματοδότηση Δράσεων και Έργων για τα Ύδατα ως Εργαλείο Ολοκλήρωσης μιας Εθνικής Πολιτικής για το Νερό Η περίπτωση της Κορινθίας και της Αχαίας Κωνσταντίνα

Διαβάστε περισσότερα

271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο)

271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο) 271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο) Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, θεσμοθετήθηκε το 1998 (Π.Δ. 96/98) και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΑΣΩΝ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΑΣΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ & Φ.Π. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο.Υ. ΤΜΗΜΑ: ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ψαχνά, 29 Ιουνίου 2012 ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ Αρ. Πρωτ. : 11251

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ψαχνά, 29 Ιουνίου 2012 ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ Αρ. Πρωτ. : 11251 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ψαχνά, 29 Ιουνίου 2012 ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ Αρ. Πρωτ. : 11251 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Η επιστήμη και το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μαρία Στεφανίδου Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ Διευθύντρια του Εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δευτέρα, 15.1.2018 Τρίτη, 16.1.2018 Τετάρτη, 17.1.2018

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δευτέρα, 29.8.2016 Τρίτη, 30.8.2016 Τετάρτη, 31.8.2016 Πέμπτη, 1.9.2016 Παρασκευή, 2.9.2016 ----- ----- ----- Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Αστική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΛΟΓΩ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ) 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δευτέρα, 31.8.2015 Τρίτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Δευτέρα, 29.8.2016 Τρίτη, 30.8.2016 Τετάρτη, 31.8.2016 Πέμπτη, 1.9.2016 Παρασκευή, 2.9.2016 ----- ----- ----- Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Αστική

Διαβάστε περισσότερα

3. ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

3. ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Αγίου Όρους 2 Ταχ. Κώδικας: 63075 Πληροφορίες: κ. Γεώργιος Ζάπρης Τηλ.: 2377

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Ι. Αναθέτουσα Αρχή Η /νση Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Ε.Γ.Υ. του ΥΠΕΚΑ προκηρύσσει διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν 3316/05

Διαβάστε περισσότερα

1 ο εξάμηνο. Το υποχρεωτικό μάθημα «ΧΗΜ 101 Ανόργανη Χημεία», (1 ου εξαμήνου), μετονομάζεται σε

1 ο εξάμηνο. Το υποχρεωτικό μάθημα «ΧΗΜ 101 Ανόργανη Χημεία», (1 ου εξαμήνου), μετονομάζεται σε Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (συνεδρία 2 η /07.10.2015) Μεταβατικές Διατάξεις Προγραμμάτων Σπουδών Σχολής ΜΗΧΟΠ (βάσει του ΠΣ 2014-15) 1 ο εξάμηνο Το υποχρεωτικό μάθημα «ΧΗΜ

Διαβάστε περισσότερα

Το Επάγγελµα του Πολιτικού Μηχανικού Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ηµερίδα Αγωγή Σταδιοδροµίας και Επαγγελµατικός Προσανατολισµός Λεόντειο Λύκειο Πατησίων 19 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ 1. ΜΕΛΕΤΕΣ Υ ΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ειδικότερη ισχύουσα Νοµοθεσία και Κανονισµοί: (1) Προδιαγραφές εκπόνησης µελετών Π 696/74 (2) Προδιαγραφές γεωτεχνικών εργασιών ΥΠΕΧΩ Ε/Ε101-83/ΦΕΚ 363/24-06-83 και Ε106-86/ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΩΡΑ 1ο ΩΡΑ 2o ΩΡΑ 3o ΩΡΑ 4ο ΩΡΑ 5o ΩΡΑ 6ο ΩΡΑ 7o ΩΡΑ 8o ΩΡΑ 9ο ΔΕΥΤΕΡΑ 26/8/2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΩΡΑ 1ο ΩΡΑ 2o ΩΡΑ 3o ΩΡΑ 4ο ΩΡΑ 5o ΩΡΑ 6ο ΩΡΑ 7o ΩΡΑ 8o ΩΡΑ 9ο ΔΕΥΤΕΡΑ 26/8/2019 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2018-19 26/8/2019 Μηχανική του Στερεού Σώματος Θαλάσσια Υδραυλική και Λιμενικά Έργα 27/8/2019 Γεωδαισία Ειδικά Θέματα Λιμενικών Έργων (Ζ) 28/8/2019 Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΩΡΑ 1ο ΩΡΑ 2o ΩΡΑ 3o ΩΡΑ 4ο ΩΡΑ 5o ΩΡΑ 6ο ΩΡΑ 7o ΩΡΑ 8o ΩΡΑ 9ο ΔΕΥΤΕΡΑ 26/8/2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΩΡΑ 1ο ΩΡΑ 2o ΩΡΑ 3o ΩΡΑ 4ο ΩΡΑ 5o ΩΡΑ 6ο ΩΡΑ 7o ΩΡΑ 8o ΩΡΑ 9ο ΔΕΥΤΕΡΑ 26/8/2019 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2018-19 26/8/2019 Μηχανική του Στερεού Σώματος 15.00 Εδαφομηχανική ΙΙ Θαλάσσια Υδραυλική και Λιμενικά Έργα Προεντεταμένο Σκυρόδεμα 27/8/2019 Αντοχή των Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ειδικότητες Πολιτικών Μηχανικών Με βάση μελέτη του ΤΕΕ και τις κατηγορίες πτυχίων μελετητών και πτυχίων εργοληπτών

Διαβάστε περισσότερα