Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4."

Transcript

1 Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4. Ελένη, Ελενάρα μου Α5. Φωνή Παφίτιτ η Α6. Ερωτικά Τ ιαττιστά Α7. Φωνή Καταραμένη Α8. Το Γιασεμί Α9. Το Τέρτιν της Καρτούλλας μου Α10. Ψιντρή Βασιλιτ ιά μου Α11. Πορτοκκαλλιά του Καραβά Α12. Τον Τοίχον τον Παλλιότοιχον Α13. Μέσ σ έναν Σπίτιν Σφαλιστόν Α14. Τρεις Καλοήροι Κρητικοί Α15. Φωνή Νεκαλιστή Α16. Ναννούρισμαν Α Α17. Σόλο Πιθκιαύλιν - Λιοβούττημαν Β1. Πού σουν Μελαχρινούλλα μου Β2. Σόλο Πιθκιαύλιν - Της Αυκής Β3. Ν Αναστενάξω Β4. Το Λυγνάριν Β5. Ναννούρισμαν Β Β6. Κότ ινη Τρανταφυλλιά Β7. Η Βρύση των Πεγειώτισσων Β8. Τα Μμάθκια τα Γιαλλούρικα Β9. Η Βράκα Β10. Ί ια Λεμε ιανή Β11. Αρκοντογιός Β12. Τ ινούρκος Νιος Πραματευτής Β13. Ντίλλι - Ντίλλι Β14. Φωνή Πεγειωτούα Β15. Σούσες της Λαμπρής Β16. Η Τταλλού Β17. Η Γαουρίτσα Β18. Τ ιφτεττέλλιν Γλωσσάρι - Λέξεις Γλωσσάρι - φράσεις

2 2 Εισαγωγικό Σημείωμα H δημοτική μουσική είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει, εξελίσσεται, δέχεται επιδράσεις, τις οποίες αφομοιώνει ή απορρίπτει ανάλογα με τη συμβατότητά τους. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά την κάνουν όμορφη και διαχρονική. Κάθε γενιά κτίζει πάνω στην προηγούμενη. Προσθέτει, αφαιρεί, αλλάζει, ανάλογα με τις δικές της ανάγκες, διατηρώντας όμως τα βασικά στοιχεία αναλλοίωτα. Με αυτές τις σκέψεις προσεγγίζω τη δημοτική μας μουσική. Η προεργασία για την παρούσα δισκογραφική έκδοση άρχισε ουσιαστικά αμέσως μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης, «Κυπραία Φωνή Στ αγνάρκα των τ αιρών», το Τραγούδια αδισκογράφητα, από το αρχείο μου και από παλαιότερους ερμηνευτές, άρχισαν να παίρνουν τη θέση τους στις μουσικές παραστάσεις που δίνουμε και να ωριμάζουν σιγά σιγά μέσα μας και ανάμεσα στον κόσμο. Τα τραγούδια αυτά μαζί με άλλα, γνωστά τραγούδια, τα οποία είναι στο ρεπερτόριο μας εδώ και χρόνια, αποτέλεσαν το υλικό για την παρούσα έκδοση. Φροντίδα μου, όπως πάντα, είναι το υλικό να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το φάσμα της παραδοσιακής μας μουσικής. Απουσιάζουν μόνο τραγούδια του γάμου, για τα οποία ελπίζω να μπορέσω να αφιερώσω, σε κατοπινό στάδιο, μια ειδική έκδοση. Η εμπλοκή και άλλων μουσικών και ερμηνευτών, κυρίως παλαιότερης γενιάς, που άρχισε με την προηγούμενη έκδοση με στόχο την πολυφωνία, αλλά και την αξιοποίηση κάποιων ανθρώπων, τους οποίους θεωρώ ξεχωριστούς, είναι πιο έντονη σε αυτή την έκδοση. Ξεχωριστή είναι η φιλική συμμετοχή του Χρήστου Σίκκη και του Χρήστου Κωνσταντίνου, δυο καταξιωμένων καλλιτεχνών με έντονη παρουσία στον ελλαδικό χώρο. Οι ηχογραφήσεις άρχισαν τον Μάρτιο του 2007 και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στο City Studio, με υπομονή και μεράκι, με την άψογη συνεργασία του φίλου μου του Αντρέα Γιωργαλλή, του ηχολήπτη, και της παρέας μουσικών και τραγουδιστών συνεργατών και φίλων μου. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βαθέων όλους μαζί, και τον καθένα ξεχωριστά, τους συνεργάτες μου σε αυτή την παραγωγή, που συνέβαλαν καθένας με τον τρόπο του, στο τελικό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ επίσης με την καρδιά μου τους χορηγούς, των οποίων η οικονομική στήριξη ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου.

3 3 Συντελεστές Έρευνα, κείμενα, επιλογή, δόμηση και ερμηνεία τραγουδιών: Μιχάλης Ττερλικκάς. Μουσικοί: Κώστας Καρπασίτης Παναγιώτης Νικολαΐδης Νίκος Σουρουλλάς Ευξίφιος Σατ ιάς Γιώργος Φούντος Γιάννος Κυριακίδης Γιάννης Ζαβρός Γιάννης Σουρουλλάς Βύρων Γεωργίου Βυρωνής Δημήτρης Κατσαρής - Πιτρακκής Αντρέας Γρίστακκος βιολί χορός λαούτο χορός ταμπουτ ιά χορός βιολί (A13,15, B1,4) λαούτο (A13,15, B1,4) ταμπουτ ιά (A13,15, B1,4) βιολί (A5, B10) λαούτο (B10,18) χορός τραγούδι (A5, B10) λαούτο (A5) βιολί (B18) πιθκιαύλι (A6,17, B2) τραγούδι (A6) Φιλικές Συμμετοχές: Χρήστος Σίκκης Χρήστος Κωνσταντίνου Μαρία Κουλουμή - Παπέττα Ελένη Μαππούρα τραγούδι (A1) δίχορδος ταμπουράς (A14) τραγούδι (B15) τραγούδι (B5) Οι στίχοι, που είναι γραμμένοι με πλαγιογράμματα ανήκουν ή διασκευάστηκαν από τον Μιχάλη Ττερλικκά. Η μουσική επιμέλεια έγινε συλλογικά από τους μουσικούς που παίζουν σε κάθε τραγούδι, τον Μιχάλη Ττερλικκά και τον Αντρέα Γιωργαλλή. Η ηχογράφηση έγινε ζωντανή στο «CITY STUDIO» με ηχολήπτη τον Αντρέα Γιωργαλλή, και βοηθό ηχολήπτη τον Σταύρο Τερλικκά, από τον Φεβρουάριο του 2007 μέχρι τον Σεπτέμβριο του Μεταφράσεις: Τούρκικα: Βούλα Χαρανά Aγγλικά: Αντρέας Ιακωβίδης. Γαλλικά: Ελένη Τσαγγάρη Reeb. Γερμανικά: Χριστιάνα Wassmann Χειμαρρίδη Σχέδια εξωφύλλου και ένθετου: Μαργαρίτα Τσαγγάρη Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τερλικκάς

4 4 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» 1 της Τάβλας Καλώς ήρταν οι ξένοι μας τ εκάτσαν στες τσαέρες*. Θωρώ σας ούλλους σας γυρών τ έχω πολλές μανιέρες*. Τ αέραν μπάζει το σατ ίν* τ αγάπουν σας που μιας αρκής. Καλώς ήρταμεν τ ήβραμεν τα σπίθκια τα μεάλα. Τ απού να τρέ ει **πο σσω τους το μέλιν τ αι το γάλαν. Ο νοικοτ ύρης νάν καλά να ει κρασίν να μας τ ερνά. Φάτε τ αι πκιέτε φίλοι μου, ν αννοίξει η καρκιά μας. Τ ο Ύψιστος ζυάζει μας τ **άμαν ιθκιούμεν, θκια μας. Ακανετόν, ακανετόν* τ η πλήξη φέρνει θάνατον. Εμείς εν τ ήρταμεν δαμαί, να φάμεν τ αι να πκιούμεν. Μόνον αγάπην είχαμεν τ ήρταμεν να σας δούμεν. Εΐβα μας, εΐβα μας όλης της συνοδείας μας. Πηγή: Θεοφύλακτος Χ Κώστας Φιλιά Μόρφου Σε κάθε διασκέδαση, μετά τον πρώτο γύρο φαγητού, αφού είχαν πιει και το σχετικό κρασί, δινόταν το σήμα με ελαφρά κτυπήματα του πιρουνιού στο πιάτο, ότι κάποιος θα τραγουδούσε. Κατά κανόνα, αν ήταν παρών, προηγείτο ο παπάς με ένα ψαλμό. Στη συνέχεια, ο νοικοκύρης έπρεπε να καλωσορίσει τους καλεσμένους του με ένα δίστιχο, και αυτοί με τη σειρά τους να απαντήσουν πάλι με δίστιχο, με ευχές και παινέματα για τον νοικοκύρη, το σπίτι και τη νοικοκυρά. Η ανταλλαγή δίστιχων συνεχιζόταν με άλλα μέλη της οικογένειας του νοικοκύρη και των καλεσμένων. Η φιλική συμμετοχή του αγαπητού Χρήστου Σίκκη στην ηχογράφηση, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά, δίνει ακριβώς την εικόνα αυτή της ανταλλαγής δίστιχων. Η συγκεκριμένη «φωνή» προέρχεται από ζωντανή ηχογράφηση ενός γλεντιού που έγινε στη Φιλιά - Μόρφου το καλοκαίρι του 1968, στα πλαίσια της φιλοξενίας αρχαιολογικής αποστολής, με επικεφαλής τον Trevor Watkins, στο σπίτι του Πέτρου Χ Κώστα. Στην ηχογράφηση αυτή τραγουδούν, εκτός από τον νοικοκύρη, οι: Κυριάκος Κλεάνθους Μερακλή και Γιώρκος Φυτ ιώνας. Η ηχογράφηση μού παραχωρήθηκε ευγενικά από τον γιο του Πέτρου, Θεοφύλακτο Χ Κώστα, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την προθυμία. Την άκουσα επίσης και από μια άλλη ηχογράφηση του Θεοφύλακτου με τον Τρύφωνα Γεωργίου και τον ίδιο τον Θεοφύλακτο.Την ίδια «φωνή», με ελαφρά παραλλαγή, κατέγραψα και από τις: Χρυσταλλού Τσούντα και Νίτσα Βασιλειάδου από την Κατωκοπιά (χωριό δίπλα από τη Φιλιά), το Επίσης το 1998 από την Αίγλη Συμεού από τη Βάσα Κοιλανίου, η οποία όμως την είχε ακούσει επίσης από Kατωκοπίτισσα. Καταγράφηκε επίσης από το «Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα» στο Ποτάμι. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταγραφές προέρχονται από την περιοχή Μόρφου. 1 Φωνές είναι παλιές, ως επί το πλείστον, μελωδίες πάνω στις οποίες τραγουδιούνται διάφορα δίστιχα.

5 5 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή - Έλα γιε του Γιακουμή, ρέξε* με τον ποταμόν. Ρέξε με τον ποταμόν τ αι φοούμαι το νερόν. Τ αι φοούμαι το νερόν, μεν μου πάρει το μωρόν. - Ρέσσω σε τον ποταμόν, αμμά θέλω πκιερωμόν. - Ρέξε με τον ποταμόν, να γλυτώσω το μωρόν τ αν γλυτώσουμεν τ οι θκυο, ό,τι θέλεις σου το θκιω*. Ρέσσει την τον ποταμόν τ αι ζητά τον πκιερωμόν*. Θκια του τα βρα ιόλια της τ αι τα δαχτυλίθκια της για να γίν ο πκιερωμός, μα ν τα πκιάνν ο Τ υρκακός. - Πκιάσ τα για να πκιερωθείς τ αι να πάεις να χαθείς. - Εν θέλω γρουσαφικά, ούτε τ αι θκιαμαντικά. Θέλω για την πκιερωμήν το δικό σου το κορμίν. Πά ν αρπάξει πάνω της, νάσου τ αι τον άντραν της. Τ έβαλεν του την φωνήν τ έφηκεν την πκιερωμήν. Τ έφυεν ο Τ υρκακός τ έμεινεν του ο καμός. Πηγές: Θεόδουλος Καλλίνικος Βλ. Κείμενο, «Κύπρος Μ. Ασία - Αιγαίο» Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα Ευτράπελο τραγούδι. Στην καταγραφή του αείμνηστου Θ. Καλλίνικου οι στίχοι έχουν και πιο καυτή συνέχεια. Το τραγούδι διασταυρώνεται και από την Αλίκη Κωνσταντίνου από τον Άγ. Ιωάννη Μαλούντας, η οποία στο βιβλίο της «Θησαυροί της Κύπρου» αφηγείται ότι το άκουσε γύρω στο 1949 από μια τυφλή γερόντισσα, την Ελένην την Φκιακούν στο χωριό της σε μορφή απαγγελίας. Υπάρχει επίσης στο αρχείο του ΡΙΚ, σε ηχογράφηση του 1973, μια άλλη παραλλαγή του τραγουδιού από τον Πάτροκλο Δημητρίου από τις Κέδαρες της Πάφου. Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η καταγραφή από τον Θ. Καλλίνικο έγινε στη Ζώδια το 1934, καθώς και τις άλλες δύο πηγές, από τον Αγ. Ιωάννη Μαλούντας και τις Κέδαρες της Πάφου, μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι το τραγούδι αυτό ήταν πολύ διαδεδομένο στην Κύπρο εκείνη την εποχή. Παραλλαγή του τραγουδιού με παρόμοιους στίχους, αλλά διαφορετική μελωδία απαντάται, σύμφωνα με τον Άγγελο Ασλανίδη, και στον Πόντο με τον τίτλο: «Ο Έτερον κι η Λυγερή».

6 6 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Τρεις ελιές τ αι μιαν τομάταν αγαπώ μιαν μαυρομμάταν που ν τα κάλλη της αφράτα. Τρεις ελιές μέσα στο πιάτον έκαμεν με άνω - κάτω τ είν **το δειν της το κλεφτάτον. Τρεις ελιές τ έναν πιπέριν αγαπώ την τ εν το ξέρει πως εννά γινούμεν ταίριν. Τρεις ελιές, η μια μιάλη άσκαρτι* να με ποφκάλει* τ αι στο χώμαν να με βάλει. Τρεις ελιές, μα κολυμπάτες εκαΐλησεν* ταχάτες τ εν θα γλέπω πκιον τες στράτες. Πηγή: Θεόδουλος Καλλίνικος Το τραγούδι αυτό μου το σιγοτραγούδησε μια δυο φορές, σε συναντήσεις που είχαμε, ο αείμνηστος Θεόδουλος Καλλίνικος και το συγκράτησα σε μεγάλο βαθμό. Το εμπέδωσα όμως όταν το τραγούδησε δημόσια στην τιμητική εκδήλωση, που διοργάνωσε γι αυτόν η Εταιρεία Κυπρίων Συνθετών, στην Πύλη Αμμοχώστου στις 14 Νοεμβρίου 2001.

7 7 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α4. Ελένη, Ελενάρα μου Ελένη, Ελενάρα μου γλυτ ιά μαυροτ ινάρα* μου τ αν δεν σε αποκτήσω αδύνατον να ζήσω. Ελένη, με τες τρεις ελιές τ αι με τα μαύρα μμάθκια μεσ στην καρκιάν μ αγκάθκια Ελένη, που τες Τρεις Ελιές τ αι που τα Καμινάρκα που τες δουλειές σου ξάρκα*. Τ έλα δα κά στ αμπέλιν σου για να γευτώ το μέλιν σου που σαι καμός κρυφός μου μεν μου τ αρνιέσαι φως μου. Έκαμες την καρτούλλα μου γλυτ ιά γειτονοπούλλα μου που τον καμόν κομμάθκια Ελένη μου, κομμάθκια. Ελένη, Ελενάρα μου καμέ μου τ αι λαχτάρα μου πε μου το νναι καρκιά μου άτε μουσκοκαρκιά* μου. Ελένη μου, Ελένη μου σαρανταπαινεμένη μου λεγνή, μαυρομαλλούσα τ αι καμαροφρυδούσα. Λάμπεις σαν τ άστρον της αυκής **της πόρτας άμα πο ννά φκεις τ αθθίζουν με το δειν σου τα φκιόρα* της αυλής σου. Πηγές: Γ. Αβέρωφ και άλλα προσωπικά παλαιότερα ακούσματα Βλ. Κείμενο, «Κύπρος Μ. Ασία - Αιγαίο» Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα Οι στίχοι που έχω ακούσει στην κυπριακή εκδοχή του τραγουδιού είναι ερωτικοί μεν, αλλά οι περισσότεροι ευτράπελοι έως σκληροί. Πχ. Ελένη, Ελενάρα μου που νά εις τη κατάραν μου τ αι τ είνην του Πισκόπου Στην έκδοση αυτή προτίμησα να προσαρμόσω δικούς μου στίχους, καθαρά ερωτικούς, που πιστεύω ότι δένουν άριστα με τη μελωδία και τη διάθεση του τραγουδιού και του δίνουν μιαν άλλη διάσταση.

8 8 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α5. Φωνή Παφίτιτ η Της μαύρης γης χρωστώ κορμίν του χάρου την ψυχήν μου. Μα σέναν τι σου χρεωστώ και φθείρεις την ζωήν μου;! Τ έλα γυρών του περβολιού τ ο νους σου όι νάν αλλού. Πηγή: Βυρωνής Γεωργίου Πραστειό Κελλακίου Τη «φωνή» αυτή ο Νικόλας Αντωνίου Βκιολάρης, και άλλοι μουσικοί και τραγουδιστές, Παφίτες, την ονομάζουν απλά «Ί ια». Ο Βυρωνής που την ερμηνεύει δηλώνει: «Πρώτα, άκουα την που γέρους χωρκανούς μου. Εν την ετραουδούσαν όμως τόσον καλά. Ύστερα άκουα την στον Κατακλυσμόν της Λεμεσού που Παφίτες, που έρκουνταν στον διαγωνισμόν τ έμαθα την καλλύττερα. Πολλά καλοί ήταν ο Παναής που τα Πετρίθκια τ αι ο Μαυροφίλιππος που την Γαλαταρκάν». Α6. Ερωτικά Τ ιαττιστά Θερκά*, κουφάες* τ ό εντρες* στην στράταν μου σταθείτε τ αι πκιάστε τα κριάτα* μου, να τα θκιαμοιραστείτε. Μεν φάτε όμως την καρκιάν γιατ εννά ρωτευτείτε. Ούλλον τα πάθη εννά σας τρών, εν θα βρετε στην γην γιατρόν ποττέ να γιατρευτείτε. **Έχω πο σσω μου μιαν πληγήν χαρκούμ * εννά πεθάνω. Έναν φιλίν γιατρεύκεις με, μα σεις με τ αι παιδεύκουμαι τ εν μου το θκιας να γιάνω. Σήμμερα αναστέναξα **πο ρεξεν τ εν την εί(δ)α. Εσηκωστήκαν οι νεκροί, ούλλοι μεγάλοι τ αι μικροί που τα νεκροταφεία. Ήρτεν η Εύα τ ο Αδάμ, η Σάρα με τον Αβραάμ τ ο Ζευ με τα θηρία. Πο ννά πεθάν **άφηκα λον τ είνους, που ννά με θάψουν που πάνω που το μνήμαν μου, εν θέλω να με κλάψουν. Που την δεξιάν μου την μερκάν νάχω έναν πιθκιαύλιν* την βούρκαν* μου, την βέρκαν μου που την μερκάν την άλλην. Πιθκιαύλιν, τραγούδι, στίχοι: Αντρέας Γρίστακκος Βλέπε σχετικό κείμενο για τα Τ ιαττιστά Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα

9 9 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α7. Φωνή Καταραμένη Άτε να πάμεν, μάνα μου, τ ει στα βουνά τ Ακάμα να σκοτεινιάσουν τα βουνά, **να ππέσουμεν αντάμα. Ενύχτωσεν τ αι σήμμερα, πάει τ αι τούτ η μέρα τ εν είδα την αγάπην μου, που θώρουν κάθ ημέρα. Της Δρού ιας το καμπαναρκόν το μεσομέριν ιάζει. Καληώρα του, που σε φιλά τ αι που σε ξικουμπ ιάζει*. Τραούδα, συντροφάκι μου, τα δκυο να τραουδούμεν να πούμεν ως τα εκατόν για τ είνες π αγαπούμεν. Αγάπες έκαμα πολλές. Έχω τ αι μιαν στην Κρήτουν. Έχω τ αι μιαν στο Νιον Χωρκόν τ αι τρεις στην Αντρολίκου. Πηγή: Χαμπής Θεωρή Ίνεια Η «φωνή» αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου, κυρίως όμως στο βόρειο διαμέρισμα. Στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος αναφέρεται ως «Φωνή Περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς», προφανώς γιατί καταγράφηκε εκεί. Απ όλες τις καταγραφές που έκανα στην περιοχή της Πάφου κανένας δεν μου την ανάφερε με αυτή την ονομασία. Αρκετοί δεν ήξεραν πως ονομάζεται και ένα δυο άτομα την ήξεραν ως «Παφιτούα». Η φίλη μου Νικολέττα Δημητρίου στα πλαίσια της έρευνας, που έκανε για το διδακτορικό της, την κατέγραψε το καλοκαίρι του 2005 από τον Χαράλαμπο Μαυρέλλη, από την Φύτη, ως «Καταραμένη». Όταν μου το ανάφερε θυμήθηκα ότι αυτό το όνομα το ανάφεραν σε ένα γλέντι που καταγράψαμε το 2004 στην Τάλα, μαζί με τη φίλη μου Λίνα Χριστοδουλίδου στα πλαίσια της δικής της διατριβής. Στη συνέχεια, το 2006, διασταυρώσαμε μαζί με την Νικολέττα, την ονομασία από τον Χαμπή Θεωρή, από την Ίνεια και τώρα στη Τσακκίστρα. (Ο ίδιος την τραγουδά και στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος εγγραφή 1980). Παλαιότερα, όταν τον είχα ρωτήσει μου είχε πει ότι δεν θυμόταν το όνομά της. Όταν όμως του ανάφερα την ονομασία «Καταραμένη», αμέσως και χωρίς κανένα δισταγμό, μας διαβεβαίωσε ότι έτσι την έλεγαν. Το 2008, την κατέγραψα και από τον Ματθαίο Παπαχριστοδούλου από την Κυνούσα, ο οποίος μου την ονόμασε ξεκάθαρα, χωρίς καν να τον ρωτήσω, «Καταραμένη». Απ όσους όμως έχω ρωτήσει κανένας δεν ήταν σε θέση να μου δώσει μια εξήγηση γι αυτή την παράξενη ονομασία.

10 10 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α8. Το Γιασεμί Το γιασεμί στην πόρτα σου, γιασεμί μου ήρτα να το κλαδέψω, ω! **γιαβρή μου. Τ ενόμισεν η μάνα σου, γιασεμί μου πως ήρτα να σε κλέψω, ω! γιαβρή μου. Το γιασεμί στην πόρτα σου, μουσκολοούν* οι στράτες τ η μυρωθκιά του η πολλή λαώννει* τους θκιαβάτες. Το γιασεμί στην πόρτα σου, π αθκεί* το καλοτ αίριν μουσκολοά τ αι αίρουνται παίθκιοι* τ αι νιοι τ αι γέροι. Πηγές: Θεόδουλος Καλλίνικος, Γεώργιος Αβέρωφ Βλ. Κείμενο, «Κύπρος Μ. Ασία - Αιγαίο» Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα Πασίγνωστο και πολύ δημοφιλές τραγούδι με πασιφανή προέλευση το μικρασιατικό χώρο. Συνηθίζεται ως τραγούδι της τάβλας και δεν λείπει, ακόμα και σήμερα, από καμιά διασκέδαση. Α9. Το Τέρτιν της Καρτούλλας μου Το τέρτιν της καρτούλλας μου θκυo μύλοι εν τ αλέθουν. Μήτε οι στράτες το φωρούν*, μ οι ποταμοί που τρέχουν. Καράβιν στον λιμιώναν τυλίει τα παννιά. Για το μελαχρινόν μου **έφκην η αβαννιά. Σαράντα μέρες νηστικός έκαμεν ο ζωγράφος. Ζωγράφισεν την κόξαν* της τ αι δεν έκαμεν λάθος. Αντάν να δώσ ο ήλιος απάνω στα τοι ιά* χαρά μου να σ εθώρουν πάντα στην εκκλη ιάν. Εφτά καντάρκα* ζάχαριν να ρίψω μεσ στην λίμνην για να γλυκάνει το νερόν, η αγαπώ που πίννει. Ανάθθεμα σε ύπνε, που μ εποτ οίμησες τ έρεξεν το λεγνόν* μου τ αι δεν μ εξύπνησες. Πηγές: Θεόδουλος Καλλίνικος, Γεώργιος Αβέρωφ Βλ. Κείμενο, «Κύπρος Μ. Ασία - Αιγαίο» Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα

11 11 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α10. Ψιντρή Βασιλιτ ιά μου Ψιντρή βασιλιτ ιά μου τ αι μαντ ουράνα μου τ εσύ θα με χωρίσεις από την μάνα μου. Ψιντρή βασιλιτ ιά μου τ αι αερούσα* μου στην δίπλην των βυ ιών σου, να ταν η σούσα μου. Έφκα στο παραθύριν, κρυφά της μάνας σου τ αι κάμε πως ποτίζεις την μαντ ουράναν σου. Έφκα στο παραθύριν, κόρη, το γυάλλενον, να δω το πρόσωπo σου το σιμιδάλλενον. Έλα να σε φιλήσω τ αι φίλα με τ εσύ τ αι αν το μολοήσω, μολόα το τ εσύ. Έλα να σε φιλήσω τ αι γλήορα να πας, να μεν μας δει κανένας τ αι πουν πως μ αγαπάς. Πηγές: Γ. Αβέρωφ και άλλα προσωπικά παλαιότερα ακούσματα Βλ. Κείμενο, «Κύπρος Μ. Ασία - Αιγαίο» Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα Ο πιο δημοφιλής συρτός γυναικείος χορός, που ακόμα και στις μέρες μας, δεν λείπει από καμιά διασκέδαση σε ολόκληρη την Κύπρο.

12 12 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α11. Πορτοκκαλλιά του Καραβά Πορτοκκαλλιά του Καραβά, που κάμνεις πορτοκκάλλια να σε πουλούν, γοράζω σε του βάρου σου ριάλλια*. Μαντοριννιά του Καραβά, που κάμνεις μαντορίννια να σε πουλούν, γοράζω σε του βάρου σου σελίννια. Στην Λάπηθον τα ρούχα μου, στην Χώραν τ άρματα μου τ αι στον ωραίον Καραβάν η αγαπητιτ ιά μου. Στον ποταμόν του Καραβά, να ήμουνα γιοφύριν να φκαίννεις στον περίπατον, να σε φιλώ στα είλη. Στην εκκλη ιάν του Καραβά, να ήμουν μια εικόνα να ρκεσ εσού να προσκυνάς, να σε φιλώ στο στόμαν. Πορτοκκαλλιά του Καραβά, στα δεκαοκτώ μου γρόνια μεσ την καρκιάν μου σ έβαλα τ αι μέσα είσ ακόμα. Πηγές: Γ. Αβέρωφ και άλλα προσωπικά παλαιότερα ακούσματα Βλ. Κείμενο, «Κύπρος Μ. Ασία - Αιγαίο» Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα Πολύ γνωστή και δημοφιλής μελωδία, που είναι διαδεδομένη σε ολόκληρη την Κύπρο. Δεν λείπει από καμιά διασκέδαση, είτε ως τραγούδι ή ως χορευτικό.

13 13 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α12. Τον Τοίχον τον Παλλιότοιχον Τον τοίχον τον παλιότοιχον εννά τον ασπρογιάσω τ αι την αγάπην την παλιάν εννά* την πολογιάσω*. Όφφου! Όφφου! Ρα μουζουρού του Μόρφου τ έκαμες με τ επέλλανα για θκυo βυ ιά του κόρφου! Τ έκαμες με τ επέλλανα τ αι κόμα εννά πελλάνω ώσπου θωρώ τες βούτ ες* σου τ εν τα φιλλιά μου πάνω! Έλα, έλα μαζί μου παίξε, γέλα τ έχω αγκάλες ανοιχτές τ όποτε θέλεις έλα. Τζ αν πάει τζ αγκαλέσει με τ αι πει πως την αγάπουν λαλώ τ εγιώ πως μ έτρε εν* στες στράτες που παρπάτουν! Τ αν πάει τ αγκαλέσει* με τ είνταν πο ννά μού κάμει εννά με βάλει φυλακήν τ εννά ρτει να με φκάλει! Πηγές: Πάρα πολλά ακούσματα στο χωριό μου Καπούτι και τη γύρω περιοχή Τραγούδι σε ρυθμό αραπιέ. Δεν έλειπε και δεν λείπει, ακόμα και σήμερα, από καμιά διασκέδαση, γάμο ή πανηγύρι, συνοδευόμενο πάντα από τον χορό της καντήλας*. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το τραγουδούν οι ίδιοι οι χορευτές. Συνηθίζεται όμως και ως τραγούδι της τάβλας, χωρίς τη συνοδεία οργάνων.

14 14 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α13. Μέσ σ έναν Σπίτιν Σφαλιστόν Μέσ σ έναν σπίτιν σφαλιστόν μακρά που τ άλλα, χωριστόν άκουσα γέλλια τ αι χαρές **που θάρρηες τ έν καφενές. Αν μ αξιώσει ο Θεός καμμιάν φοράν τ αι χαρτωθώ εννά τον εύρω μερακλήν νάχω χαράν διπλήν, τριπλήν. Στέκουμαι λλίον τ αγροικώ* μιαν λαλιάν των γεναικών. Ούλλον κορίτ ια εκλεκτά ήτουν τ ει μέσα συναχτά* που είχασιν προσκαλεστούν να στήσουν σούσαν* να σουστούν. Τ αμαί π αππέξω στην βραχτήν* εχώστηκα* τ αι στήννω φτιν να δούμεν είνταν που λαλούν τ αι αδιάκοπα γελούν. Την σούσαν παραιτήσασιν τ αι θόρυβον αρχίσασιν **τ αρκέψασιν τ ελέασιν **είντα λο ς τους εθέλασιν. Τ αι ξεχωρίζω μιαν φωνήν ψιντρήν, γλυτ ιάν, περήφανην τ είπεν πως ονειρεύκετουν τ είνον που θα παντρεύκετουν. Μια άλλη είπεν το κοφτά μήτε σιγά, με φωναχτά ότι τον θέλει χουβαρτάν στην πούγκαν* τ αι στον έρωταν. Επολοήθηκεν τ αι μια που κάθετουν μεσ στην γωνιάν τ είπεν τες πανουργίες της τ ούλλες τες φαντασίες της. Εγιώνι αν αξιωθώ καμμιάν φοράν τ αι χαρτωθώ* εννά τον εύρω αγαθόν να ιω στον κόσμον σαν ποθώ. Τ αι παίρνει με τ αμμάτιν μου τ αι είδα την αγάπην μου τ έμαθα που την ίδιαν την καθαρήν αλήθειαν. Πηγές: Λαλλού ιαλή Πισσούρι, Αίγλη Συμεού Βάσα Κοιλανίου Τραγούδι ευτράπελο. Το κατέγραψα το 1996 από την Λαλλού ιαλή και το 1997 από την Αίγλη Συμεού. Οι δύο εκδοχές έχουν ελαφρές παραλλαγές. Η Λαλλού ιαλή μου το τραγούδησε αργό, με πιο πολλά γυρίσματα στη μελωδία και του έδωσε τον τίτλο: «Μεσ σ έναν Σπίτιν Σφαλιστόν», η δε Αίγλη Συμεού πιο γρήγορο και ρυθμικό, με τον τίτλο: «Ο Έρωτας των Γεναικών». Η δική μου ερμηνεία είναι ένα πάντρεμα των δύο παραλλαγών. Με τη μελωδία αυτή είχα ακούσει παλαιότερα και κάποιο άλλο τραγούδι, παρόμοιου περιεχομένου, του οποίου όμως θυμάμαι μόνο το πρώτο δίστιχο: Από το Άλφα ως το Χι ώστι να κάμω την αρχήν...

15 15 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α14. Τρεις Καλοήροι Κρητικοί Τρεις καλοήροι Κρητικοί και τρεις που τ Άγιον Όρος καράβιν αρματώσανε με το Χριστός Ανέστη και με το Κύρ ελέησον στη θάλασσαν το ρίξαν. Τ αρρώστησεν ο ναύτης τους, του καραβιού καμάριν. Δεν έχει μάνα να τον κλαί, κύρην να τον λυπάται ούτ αδερφόν, ούτ αδερφήν να τον μοιρολοάται. Τον κλαί η νύχτα κι η αυγή, τον κλαί και το φεγγάρι. Τον κλαίει ο καπετάνιος του με τον γραμματικόν του. - Για σήκω - σήκω ναύτη μου, θαλασσαναγιωμένε* να κουμπασσάρεις τον τ αιρόν, να φκούμεν σε λιμιώναν. - Για πάρτε με, σηκώστε με τ αι βάλτε με να κάτσω τ αι φέρτε το δεφτέριν μου, τον αρκυρόν κουμπάσσον* να κουμπασσάρω* τον τ αιρόν, να φκούμεν σε λιμιώναν. Βλέπετε κείνον το βουνόν, το μαυραραχνιασμένον*; Εκεί πρέπει ν αράξουμεν, να φκούμεν σε λιμιώναν. Ρίξε τες άγκυρες δε ιά, ζαβρά* τα παλαμάρια να βγει ο ναύτης για νερόν, ο μάγειρας για ξύλα και τα μικρά ναυτόπουλλα να πάν να σκάψουν μνήμαν. Να μην το σκάψουνε μακρά, κοντά στο περιγιάλι να μου χτυπούν τα κύμματα επάνω στο κεφάλι. Κι αν πάτε στην πατρίδαν μου, κεί στα δικά μου μέρη μην πείτε πως απόθανα, μην πείτε πως πεθαίνω. Μόν πείτε πως παντρεύτηκα πέρα μακριά στα ξένα. Πήρα την πλάκαν πεθερά, την μαύρη γην γυναίκα και τα κλαράκια του βουνού αδέρφια και ξαδέρφια. Κι όταν ασπρίσ ο κόρακας και γίνει περιστέρι τότε θα με παντέχουνε* και στα δικά μου μέρη. Πηγές: Στυλλής Μυλωνάς Ευρύχου και Θ. Καλλίνικος Βλ. Κείμενο, «Κύπρος Μ. Ασία - Αιγαίο» Διάφορα κείμενα / ιστοσελίδα Παραλλαγή του τραγουδιού με την ίδια ιστορία και σχεδόν πανομοιότυπους στίχους, με διαφορετική όμως μελωδία, συναντούμε στην Οινόη του Πόντου. (Συλλογή Μέλπως Μερλιέ). Το συναντούμε επίσης στην Κάλυμνο με την ίδια μελωδία. Τα Φώτα του 2004 κατέγραψα από τον Στυλλήν τον Μυλωνάν στην Ευρύχου μια παραλλαγή του τραγουδιού, αλλιώτικη από αυτή που ήξερα από τον Θ. Καλλίνικο. Με τη λιτή και εκφραστική συνοδεία του φίλου μου του Χρήστου Κωνσταντίνου με τον ταμπουρά, προσπάθησα να προβάλω την ιστορία, τη διάθεση και το ύφος του τραγουδιού πέρα από κάθε άλλο. Για περιορισμό της διάρκειας έχω αφαιρέσει κάποιες στροφές, προσπαθώντας όμως να μην παραλείψω κανένα στοιχείο της ιστορίας. Η ερμηνεία μου είναι ένα πάντρεμα των δύο παραλλαγών.

16 16 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α15. Φωνή Νεκαλιστή Είντα να κάμω της καρκιάς, που εν παρηορκέται*! Λαλώ της πάντα ψέματα, μα τ είνη εν γελλιέται. Τρέχουν για σέν τα μμάθκια μου περίτου* που τα νέφη. Αμμά η γη εχόρτασεν τ αι πίσω μου τα στρέφει. Θωρείς τα τ είνα τα πουλλιά, που ν τα φτερά τους μαύρα; Που τους καμούς μο ρέξασιν τ έδωκεν τους η λαύρα*. Μιαν δοξαμένην τρεις ορκές τ αι γύρου - γύρου τρύπες, εγέμωσα την δάκρυα τ αι το ινναί ν το είπες. Πκιάσε* μα αίριν* κοφτερόν τ αι την καρκιάν μου ίσε*. **Αμμά γλεπε να μεν κοπείς, γιατί τ ει μέσα είσαι. Πηγή: Πιερής Πιερέττης Νεκαλιόν ή νεκάλημαν στην Κύπρο λέγεται το μοιρολόι. Η «φωνή» αυτή έχει διάθεση και ύφος μοιρολογιού. Από τον μακαρίτη τον Πιερέττη άκουσα τη «φωνή» αυτή σε στίχους δικούς του, που έκφραζαν τον θρήνο και τη νοσταλγία του πρόσφυγα για τον τόπο του. Στην έκδοση αυτή προτίμησα να εκφράσω το ερωτικό νεκάλημαν, επιλέγοντας στίχους με έντονο ερωτικό πόνο, από τη συλλογή δίστιχων του Νέαρχου Κληρίδη.

17 17 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α16. Ναννούρισμαν Α Αγιά Μαρίνα τ αι τ υρά που ποτ οιμίζεις τα μωρά ποτ οίμισ μου την κόρη μου. Έπαρ την πέρα, γύρισ την τ αι πάλαι στράφου, φέρ μου την τ έν ακριβή τ αι θέλω την. Να δει τα δέντρη πώς αθκιούν τ αι τα πουλλιά πώς τ ηλαδούν. Πώς αίρουνται, πώς πέτουνται τ αι πάσιν πέρα τ έρκουνται. Πάρ την σε κόσμους μακρυνούς να δει βουνά τ αι ποταμούς τ αι του γιαλού τα τ ύμματα. Να δει του Μά τραντάφυλλα τ Αούστου μήλα κότ ινα. Να κάμει νάννι, νάννι του. Πηγή: Θεόδουλος Καλλίνικος Στην παράδοσή μας, τα μοιρολόγια και τα νανουρίσματα είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών. Ο άντρας είναι επιφορτισμένος με τον άχαρο ρόλο του δυνατού, του αλύγιστου, κι ας σπαράζει μέσα του. Οι συγκινήσεις και οι τρυφερότητες είναι ασύμβατες με το ρόλο του ηγέτη. Στη σημερινή κοινωνία οι ρόλοι έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες έχουν πλέον ίσα δικαιώματα με τον άντρα. Καιρός λοιπόν, να διεκδικήσουμε και εμείς οι άντρες το δικαίωμα μας στην εξωτερίκευση του πόνου και της τρυφερότητας. Διεκδικώντας λοιπόν τα χαμένα μου δικαιώματα, επιχειρώ αυτό το νανούρισμα με το δικό μου, αντρικό τρόπο.

18 18 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 1 Α17. Σόλο Πιθκιαύλιν - Λιοβούττημαν Το πιθκιαύλιν είναι το πνευστό μουσικό όργανο των βοσκών. Κατά κανόνα όσοι παίζουν πιθκιαύλιν το κατασκευάζουν οι ίδιοι από καλάμι. Είναι κυρίως σόλο όργανο και προσφέρεται πολύ για αυτοσχεδιασμούς. Παλαιότερα όμως, λόγω απουσίας άλλων οργάνων, έπαιζαν μ αυτό όλους τους κυπριακούς χορούς με τη συνοδεία ταμπουτ ιάς. Ο Αντρέας Γρίστακκος είναι βοσκός, προσκολλημένος στην παράδοση και τον τρόπο ζωής των παλιών βοσκών. Έχει πάθος με το κοπάδι του και τα αμέτρητα πιθκιαύλια του. Τα κομμάτια που παίζει στο πιθκιαύλιν τα ξεχωρίζει ανάλογα με ποια ώρα της ημέρας τα παίζει και σε ποια περίπτωση. Για το συγκεκριμένο κομμάτι μου είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Τούτον, κουμπάρε Μιχάλη, παίζω το την ώραν που βουττά* ο ήλιος. Συνάουνται* οι κουέλλες* τ αι ππέφτουν* γυρών μου, κρολοούνται* τ αι γελούν. Αρέσκει τους πολλά!»

19 19 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 2 Β1. Πού σουν Μελαχρινούλλα μου Πού σουν μελαχρινούλλα μου τ αι ήρτες τέθκοιαν ώραν που σκοτεινιάσαν τα βουνά τ εμαύρισεν η χώρα; Άμα ρτεις εις το σπίτι μου, μεν κρύψεις τον καμόν σου αρώτησε την μάνα μου, «Τ υρά μου, πού ν ο γιος σου;» Κι εκείνη θα σ αποκριθεί, με την καρκιάν θλιμμένην «Έτον* εκεί που κείτεται και λέει πως πεθαίνει». Άμαν με δεις τ αι παίρνουν με τέσσερα παλληκάρκα ξέβα μελαχρινούλλα μου τ άναψε τα φανάρκα. Τ άμαν με δεις τ αι παίρνουν με μαζίν με θκυο παπάδες ξέβα* μελαχρινούλλα μου τ αι άψε τες λαμπάδες. Τ άμαν με δεις τ αι πάρουν με στης εκκλη ιάς την πόρταν κλάψε μελαχρινούλλα μου, να μαραθθούν τα χόρτα. Τ άμαν με δεις τ αι βάλουν με στης εκκλη ιάς την μέσην κλάψε μελαχρινούλλα μου, ο θόλος της να ππέσει. Τ άμα ννά δεις να κατεβώ τρία σκαλιά στον Άδην τότες να βάλεις μιαν φωνήν, «Κρίμας το παλληκάριν!» Τ άμα ννά δεις τ αι βάλουν με κόκκαλα στο πανέριν τότες μελαχρινούλλα μου να κάμεις άλλον ταίριν. Πηγή: Παναής Χρ. Μάλλουρος Αρμίνου, Πάφος Το τραγούδι το κατέγραψα τον Μάιο του 1998 από τον Παναή Χρ. Μάλλουρο, από την Αρμίνου. Από τότε στριφογύριζε κατά καιρούς στο μυαλό μου. Όπως μου το τραγούδησε ο Παναής, δεν είχε σταθερή μελωδική γραμμή. Οι μελωδίες ήταν ανακατεμένες και δεν μπορούσα να το τραγουδήσω. Τελικά ξεχώρισα τρεις βασικές μελωδίες και τραγουδώντας τες, τις εμπέδωσα. Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των μουσικών που ερμηνεύουν το τραγούδι, του Γιώργου Φούντου και του Ευξίφιου Σατ ιά, του δώσαμε οργανωμένη μελωδική και ρυθμική γραμμή και το ηχογραφήσαμε. Παρόλο που δεν το έχω διασταυρώσει με κάποια άλλη πηγή, φαίνεται ότι σε κάποια εποχή ήταν διαδεδομένο, αφού ο Παναής μου είπε ότι το έμαθε από τους άλλους εργάτες, που το τραγουδούσαν στα μεταλλεία του Αμιάντου, γύρω στο Β2. Σόλο Πιθκιαύλιν - Της Αυκής Λέει ο Γρίστακκος γι αυτόν τον αυτοσχεδιασμό: «Τούτον, κουμπάρε Μιχάλη, παίζω το την αυκήν*, που βκάλλω έξω τες κουέλλες να βο ήσουν*».

20 20 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 2 Β3. Ν Αναστενάξω Ν αναστενάξω βκαίνν αχνός, κλαίω τσακρούν* οι πέτρες τ αι τρέχουσιν τα μμάθκια μου, σαν τρέχουν οι χολέτρες*. Ν αναστενάξω μιάλον αχ! τ οι ουρανοί ν αννοίξουν για να μου πουν τον αίτιον, εσέναν εννά δείξουν. Ν αναστενάξω στρέφουνται οι ποταμοί στα όρη τ οι βρύσες ξερανίσκουσιν, που τους καμούς σου κόρη. Ν αναστενάξω που καρκιάς τ αι ν ακουστώ στ αστέρκα να ππέσουν που τον ουρανόν μέσα στα θκυο σου έρκα. Πηγή: Κλεόβουλος Αρτεμίδης Το τραγούδι αυτό το καταθέτω με κάθε επιφύλαξη, γιατί είναι το μόνο δημοτικό που έχω τραγουδήσει χωρίς να έχω παλαιότερη ακουστική πηγή. Το 2005, στα πλαίσια του προγράμματος «Θράκη Αιγαίο Κύπρος» παρουσιάσαμε την ενότητα «Ο Έρωτας Μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι». Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας προσπαθούσαμε να βρούμε τραγούδια σχετικά άγνωστα. Η κυρία Μάρω Σκορδή, που βοηθούσε στο πρόγραμμα, μού πρότεινε αυτό το τραγούδι που υπάρχει σε παρτιτούρα στη συλλογή «20 Κυπριακά Τραγούδια», του Κλεόβουλου Αρτεμίδη. Δεδομένης της θέσης μου, ότι για να τραγουδήσεις ένα δημοτικό τραγούδι θα πρέπει να το ακούσεις, αρνούμουν επίμονα. Τελικά δέχτηκα να μου το παίξει στο πιάνο και αν μού ακουστεί οικείο ηχόχρωμα να το τραγουδήσω με κάποια σχετική ελευθερία. Ακούγοντας το μού προκάλεσε έντονο ερέθισμα. Το τραγούδησα, και στη συνέχεια με τη συνεργασία των μουσικών, του Παναγιώτη Νικολαΐδη, του Κώστα Καρπασίτη και του Νίκου Σουρουλλά, του δώσαμε την τελική αυτή μορφή κάνοντας συλλογικούς και ατομικούς αυτοσχεδιασμούς. Σε στίχους υπήρχε μόνο η πρώτη στροφή. Κρατώντας την φράση «Ν αναστενάξω...», ως επαναλαμβανόμενη, δημιούργησα τις 3 υπόλοιπες στροφές.

21 21 Κυπραία Φωνή - Καλώς ήρταν οι ξένοι μας - Στίχοι και σχόλια - Ψ.Δ 2 Β4. Το Λυγνάριν Είντα το θέλ η μάνα σου την νύχταν το λυγνάριν; Αφούτις έ ει **έσσω της τον ήλιον, το φεγγάριν. Να πά να πεις της μάνας σου, να κάμει τ άλλην γένναν. Να κάψει τ άλλους την καρκιάν, σγιαν* έκαψεν τ εμέναν. Να πά να πεις της μάνας σου, να κάμει τ άλλην κόρην. Σγιαν έκαψεν την Βενεθκιάν, να κάψει τ αι την Πόλην. Πηγή: Χαράλαμπος Δημοσθένους Κοντέα Ο φίλος μου ο Χαράλαμπος μού ετραγούδησεν το «Λυγνάριν», τον Φεβρουάριο του Όπως μού είχε πει, το είχε μάθει από τον θείο του Αντρέα Ζαχαριάδη, που ήταν δάκαλος. Λόγω του ότι οι στίχοι και η μελωδία παρέπεμπαν σε δημοτικό τραγούδι από τον ευρύτερο ελληνισμό και λόγω του ότι δεν είχα διασταυρώσει αν ήταν κάποτε διαδεδομένο στην Κύπρο, το αγνόησα. Από τότε, κατά καιρούς, μου έλεγεν ο Χαράλαμπος: «Μιχάλη, το Λυγνάριν έν πολλά ωραίον τραούδιν τ αι πρέπει να το τραουδήσεις εσού». Απάντουν του τ εγιώ: «Εννά δούμεν Χαράλαμπε». Τον Οκτώβρην του 2007, ενώ οι ηχογραφήσεις της έκδοσης ήταν σε εξέλιξην τ αι τα τραούθκια που θα έγραφα προγραμματισμένα, επήα να δω τον Χαράλαμπον. Εκάτσαμεν στον ήλιον πάνω στο ανόιν. Η πρώτη του κουβέντα ήταν: - Μιχάλη, έχω μιαν απαίτησην που λλόου σου. - Είντα απαίτησην, Χαράλαμπε; λαλώ του. - Θέλω να τραουδήσεις το Λυγνάριν. - Καλάν, άησε να δούμεν, είπα του. Ώσπου να ρτω στην Χώραν αποφάσισα: Εν ιμπόρεις να πεις όι σε μιαν απαίτησην του Χαράλαμπου! Αφιερωμένο λοιπόν στον φίλον μου τον Χαράλαμπον, που όπου τ αι νάσαι κλείει τα 92 του γρόνια.

Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4.

Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4. Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4. Ελένη, Ελενάρα μου Α5. Φωνή Παφίτιτ η Α6. Ερωτικά Τ ιαττιστά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 8ο: ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ (4.0008)

ΜΕΡΟΣ 8ο: ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ (4.0008) ΜΕΡΟΣ 8ο: ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ (4.0008) ΧΑΛΑΛΙΝ ΤΟΥ... 10 ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΜΑΘΚΙΑ... 11 ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΖΙΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ... 12 ΑΣΚΑΛΑ... 13 ΑΙΓΙΑ ΚΟΤΣΙΗΝΗ... 14 ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙΝ*... 15 Ο ΣΚΑΠΟΥΛΛΟΣ*... 16 ΛΟΓΙΑ ΚΛΕΙ ΩΜΕΝΑ... 17 ΨΑΡΟΠΟΥΛΑ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Το τραού ιν τ' Άη Γιωρκού και τού δρα κού

Το τραού ιν τ' Άη Γιωρκού και τού δρα κού Το τραού ιν τ' Άη Γιωρκού και τού δρα κού Παλιό παραδοσιακό Κυπριακό τραγούδι-παραμύθι... Σχολιασμένο από τον Άρη Στουγιαννίδη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Επειδή είναι πολύ παλιό παραδοσιακό τραγούδι, δυστυχώς δεν γνωρίζω

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ

General Music Catalog General Music  ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ Η Λούλα Παππά γεννήθηκε στην Ελάτεια Λοκρίδος. Ο πατέρας της ήταν μουσικός και ως εκ' τούτου απο πολύ μικρή είχε το μικρόβιο του τραγουδιού. Ξεκίνησε να τραγουδά απο 13 χρονών με τον πατέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Β1 ΚΑΙ Β2 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΜΠΑΣ στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

PROJECT ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Β1 ΚΑΙ Β2 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΜΠΑΣ στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης PROJECT ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Β1 ΚΑΙ Β2 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΜΠΑΣ στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Χαρακτηριστικά τρέμιθου: Είναι φυλλοβόλο δέντρο. Το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα. Τα φύλλα του

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301.

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301. Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: 1953 Αριθμός δίσκου: Kal-301 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9248 Απόψε μες, απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζού-, που τα μπουζούκια

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn Θεατρική διασκευή mqw e rtyuiopasdfghjklzxcvbnφ γιmλι qπςπ ζ αwωeτrtνyuτioρνμpκaλs dfghςj klzxc vλοπbnαmqwertyuiopasdf

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στους Λαϊκούς Ποιητές

Αφιέρωμα στους Λαϊκούς Ποιητές Αφιέρωμα στους Λαϊκούς Ποιητές Αδάμος Παπαδόπουλος Γεννήθηκε το 1939 στην Αχερίτου. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και μετά στο Λύκειο Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Λευκωσίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕΛΥΔΡΟΝ ΠΥΞ-ΛΑΞ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΙ ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Απ' το Μαρόκο η Εσμέ :: Τούντας Π. - Περπινιάδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: AO

Απ' το Μαρόκο η Εσμέ :: Τούντας Π. - Περπινιάδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: AO Απ' το Μαρόκο η Εσμέ :: Τούντας Π. - Περπινιάδης Σ. :: 1939 Αριθμός δίσκου: AO-2611 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5771 Απ' το Μαρόκο η Εσμέ, το είχε αποφασίσει μες στον Περαία για να 'ρθει,

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Καραγκιόζης: Καλημέρα Πασά μου. Πασάς: Καλημέρα Καραγκιόζη. Πού πας και είσαι τόσο βιαστικός; Καραγκιόζης: Πάω να βρω δουλειά. Πασάς: Τι δουλεία ξέρεις να κάνεις εσύ; Καραγκιόζης:

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Η µαγεία του βιβλίου

Η µαγεία του βιβλίου Η µαγεία του βιβλίου Χριστιάνα Αντρέου Παναγιώτα Χαραλάµπους για το βιβλίο Το βιβλίο, το βιβλίο είναι φίλος µου καλός. Το κρατώ και το διαβάζω, και λεπτό δε σταµατώ. Η µαγεία του µε ταξιδεύει στο δικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα Η Μαρία Τζιρίτα μιλά για το τελευταίο της βιβλίο «Ιόλη», στο Πινάκιο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Αυγοδρομίες Οι αυγοδρομίες ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά το Πάσχα στην πλατεία του χωριού. Είναι ένας διαγωνισμός όπου τα παιδιά κρατούν στο στόμα τους κουτάλια με

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ : ΑΓΑΠΗ ΈΡΩΤΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑ Α] Η ΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ : ΑΓΑΠΗ ΈΡΩΤΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑ Α] Η ΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ 1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ : ΑΓΑΠΗ ΈΡΩΤΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑ Α] Η ΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ Κάτω στους πέντε ποταμούς κάτω σταις πέντε βρύσες, έσει τρεις κόρες όμορφες τρεις καμαροφρυδούσες. Την μιαν λαλούν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Πότε θα φανεί η Φανή

Πότε θα φανεί η Φανή ...... Πότε θα φανεί η Φανή Η συγγραφέας χαίρεται να έρχεται σε επαφή με τους αναγνώστες της. Η διεύθυνσή της είναι: Αγίου Πολυκάρπου 51, Νέα Σμύρνη 171 24, Αθήνα. Τηλ.: 210 9335830, FAX: 210 9351603 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Πως μπήκε η Λύπη στη Ζωή του Ανθρώπου Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Ζούσε στην άκρη ενός χωριού που το έλεγαν Κεφαλοχώρι. Το Κεφαλοχώρι βρισκόταν στην κορυφή ενός βουνού και είχε λογής λογής κατοίκους.

Ζούσε στην άκρη ενός χωριού που το έλεγαν Κεφαλοχώρι. Το Κεφαλοχώρι βρισκόταν στην κορυφή ενός βουνού και είχε λογής λογής κατοίκους. Μέρος Α: Μια φορά και ένα καιρό ζούσε στην εξοχή, ένας κύριος κοντός, με μικρά χέρια και πόδια, ο κύριος Λαιμός. Είμαι ο Κύριος Λαιμός Ζούσε στην άκρη ενός χωριού που το έλεγαν Κεφαλοχώρι. Το Κεφαλοχώρι

Διαβάστε περισσότερα

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά Μιχελή Ελένη 2Γ Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά συγχρόνως και μεγάλης κοινωνικής σπουδαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Ι Δηµοτικό Σχολείο Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Συνεργαζόµαστε στις οµάδες µας και γράφουµε το δικό µας παραµύθι, χρησιµοποιώντας τις λέξεις: άµαξα, βαρέλι, βιολί, νησί, πειρατής, ήλιος, διαµάντι, πυξίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ.

Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ. Πολυξένη Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας. 22/09/2014 Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει και αυτό το βιβλίο. Κάθε ένας από εμάς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

I Δημοτικό Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Σχολική χρονιά: 2013-2014. Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα

I Δημοτικό Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Σχολική χρονιά: 2013-2014. Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα I Δημοτικό Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Σχολική χρονιά: 2013-2014 Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Είμαστε μικροί εθελοντές Είμαστε μικροί εθελοντές τον κόσμο βοηθάμε, πολύ τον αγαπάμε και αντάλλαγμα ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΛΟΙ: (ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ) 1 η ΟΜΑΔΑ 2 η ΟΜΑΔΑ 3 η ΟΜΑΔΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΛΗ 1 ης ΟΜΑΔΑΣ

ΡΟΛΟΙ: (ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ) 1 η ΟΜΑΔΑ 2 η ΟΜΑΔΑ 3 η ΟΜΑΔΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΛΗ 1 ης ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΛΟΙ: (ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ) 1 η ΟΜΑΔΑ 2 η ΟΜΑΔΑ 3 η ΟΜΑΔΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΛΗ 1 ης ΟΜΑΔΑΣ Τζην παντελόνι Λευκό μπλουζάκι Μπλε μαντήλι στη μέση και στο λαιμό Ναυτικό καπέλο

Διαβάστε περισσότερα