ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ 4 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ 4 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ»"

Transcript

1 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ 4 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ» Ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος συνιστά προϋπόθεση απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του & την εκπλήρωση της αποστολής του. Στην προσπάθεια του Σχολείου για προσφορά παιδείας ολοκληρωμένης, η συναίνεση & η στήριξη εκ μέρους όλων των μελών της σχολικής κοινότητας είναι σημαντικός συντελεστής. Το Σχολείο θεωρεί υποχρέωσή του να καταστήσει όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, τοπικές αρχές, κοινωνούς των κανόνων λειτουργίας του διότι πιστεύει ότι η πληρέστερη πληροφόρηση θα στηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια που καταβάλλεται για την καλύτερη μόρφωση & αγωγή των μαθητών. Το Σχολείο μας είναι ένας δημόσιος χώρος όπου καθημερινά συνυπάρχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές & βοηθητικό προσωπικό. Παράλληλα είναι ένας οργανισμός ζωντανός με την δική του φυσιογνωμία η οποία διαμορφώνεται από τις σχέσεις μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας & από τους θεσμούς που με την πάροδο του χρόνου έχουν σφυρηλατηθεί. Ο στόχος καθηγητών & μαθητών είναι κοινός: αγωγή & μάθηση σε γόνιμο & εποικοδομητικό περιβάλλον. Ο καθηγητής είναι ο άμεσος συνεργάτης & αρωγός του μαθητή για την κατάκτηση της γνώσης & ταυτόχρονα ο συμπαραστάτης & ο καθοδηγητής για την ολοκλήρωση του χαρακτήρα του & για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ένα παιδαγωγικό συμβόλαιο μεταξύ μας, έναν καταστατικό χάρτη δικαιωμάτων & υποχρεώσεων & έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Δεν φιλοδοξεί να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες της καθημερινής μας ζωής αλλά να αποτυπώσει το γενικότερο κλίμα που θέλουμε να κυριαρχεί, να μας υπενθυμίζει το λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ & να περιγράψει τα γενικά χαρακτηριστικά της αναμενόμενης συμπεριφοράς & στάσης όλων μας.

2 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ό,τι δίνεις παίρνεις. Σέβεσαι τους άλλους όπως θα ήθελες να σέβονται οι άλλοι εσένα; Κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινής ζωής στο Σχολείο μας είναι ο σεβασμός που όλοι οφείλουν προς όλους. Η χειροδικία, η αυτοδικία, η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας από άτομα ή ομάδες, οι προσβολές, οι λεκτικές επιθέσεις, οι ύβρεις, οι οιασδήποτε μορφής βιαιοπραγίες & γενικότερα συμπεριφορές απειλητικές που μειώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα ή περιθωριοποιούν & στιγματίζουν είναι απαράδεκτες & δεν έχουν θέση στη σχολική ζωή. Επιπρόσθετα δεν είναι αποδεκτές στο Σχολείο μας συμπεριφορές & πρακτικές που συνδέονται με ρατσιστικές & μισαλλόδοξες αντιλήψεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίσει αρνητικά κάποιον εξ αιτίας της εθνικότητάς του ή της θρησκείας του. Η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής, διδάσκεται με το καθημερινό παράδειγμα. Η λειτουργία του Σχολείου μας είναι δημοκρατική. Επομένως για κάθε σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τη Σχολική Κοινότητα θα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται γόνιμη συζήτηση & αναλυτική ανταλλαγή απόψεων & επιχειρημάτων μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων, των πενταμελών συμβουλίων & του δεκαπενταμελούς, & του συλλόγου των διδασκόντων. Η απόφαση θα λαμβάνεται από αυτούς οι οποίοι, εκ του ρόλου τους, έχουν την σχετική ευθύνη & υποχρέωση, συνεκτιμώντας τις απόψεις που έχουν κατατεθεί με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία του Σχολείου. Το να ξεχωρίζεις με τον τρόπο που ντύνεσαι σημαίνει πως δεν έχεις τίποτε περισσότερο να επιδείξεις. Το Σχολείο είναι χώρος μάθησης & πνευματικής δημιουργίας, χώρος συνάντησης εκπαιδευτικών & μαθητών. Καλούμαστε όλοι να φροντίσουμε ώστε η εμφάνισή μας & η καθημερινή μας παρουσία γενικότερα να σέβεται τα χαρακτηριστικά του χώρου. Τα χαρακτηριστικά που οφείλουν να διακρίνουν την περιβολή μας σε τέτοιους χώρους είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που επιβάλλει ο χώρος των media.

3 Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Η μάθηση είναι λουλούδι ευαίσθητο & θέλει κατάλληλο περιβάλλον για να ανθίσει. Ο διδάσκων καθηγητής είναι αυτός που διαμορφώνει το κλίμα μέσα στην τάξη του καθοδηγώντας τους μαθητές του & συνεργαζόμενος με αυτούς. o Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του διδάσκοντος ο/η απουσιολόγος του τμήματος οφείλει να ενημερώσει την Διεύθυνση του Σχολείου & θα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται αναμόρφωση προγράμματος. o Η ακρίβεια & η συνέπεια είναι αρετές που θα μας χαρακτηρίζουν αργότερα στη ζωή μας. Πως θα αισθανόμασταν αν μας έστηναν στο ραντεβού μας; Το Σχολείο καθημερινά κανονίζει συναντήσεις με τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα, τον Ευκλείδη, τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα, τον Αϊνστάιν. Θα αφήνατε ποτέ αυτούς τους προσκεκλημένους να σας περιμένουν; Για την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου η τήρηση του ωραρίου των μαθημάτων & των διαλειμμάτων είναι καθοριστικής σημασίας. Η έγκαιρη προσέλευση στην τάξη είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων, & των μαθητών & των καθηγητών. Η πόρτα του Σχολείου το πρωί θα κλείνει αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι έναρξης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μετά την λήξη της πρωινής συγκέντρωσης η πόρτα θα ανοίγει & οι μαθητές θα μπαίνουν στο Σχολείο. Μαθητής που θα προσέρχεται καθυστερημένος θα γίνεται δεκτός στην τάξη του μόνο με έγγραφη άδεια από την Διεύθυνση του Σχολείου. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε καθυστερημένη προσέλευση σε ενδιάμεση διδακτική περίοδο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου χρειαστεί στη ζωή. Είναι αδύνατον ένα παιδί της ηλικίας σου να επιλέγει τι θα ακούσει & τι όχι. Για το λόγο αυτό οι μαθητές στο Σχολείο θα παρακολουθούν όλο το ημερήσιο διδακτικό πρόγραμμα. Αν κάποιος μαθητής για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους πρέπει να αποχωρήσει από το Σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων, θα δίδεται γραπτή άδεια εξόδου από την Διεύθυνση αφού πρώτα ενημερωθούν οι γονείς του.

4 Δεν επιτρέπεται ταυτόσημα σε κανέναν μαθητή να βρίσκεται έξω από το σχολείο κατά την ώρα λειτουργίας του. Ο Πλάτωνας έλεγε πως τα τείχη της πόλης διαμορφώνουν τους πολίτες της. Ένα ακατάστατο, ρυπαρό & ακαλαίσθητο σχολείο πέρα από τον εκνευρισμό που προκαλεί εθίζει όλους εμάς που ζούμε μέσα στους χώρους του στην ασχήμια. Και δεν υπάρχει χειρότερο από το να μην είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις το ωραίο στη ζωή. Επομένως η καθαριότητα στο σχολείο είναι ατομική ευθύνη όλων μας. Συνιστά προσβολή να εργαζόμαστε & να ζούμε για πολλές ώρες την ημέρα σε ένα περιβάλλον που εμείς οι ίδιοι απαξιώνουμε. Προφυλάσσουμε τους χώρους όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας από βανδαλισμούς & καταστροφές. κακοποιημένοι χώροι κάνουν τη ζωή μας στο σχολείο μίζερη & καταναγκαστική. Οι Με τη στάση μας βοηθούμε την εκπαιδευτική διαδικασία ώστε αυτή να απορρέει αβίαστα, γόνιμα & δημιουργικά : 1.Βγαίνουμε από την τάξη μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος 2.Έχουμε κλειστά τα κινητά τηλέφωνα τα οποία έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιούνται στο σχολείο. 3.Δεν δημιουργούμε εντάσεις & εκνευρισμούς. 4.Δεν μπαίνουμε με τρόφιμα στην τάξη.

5 Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ Μετά από 45 λεπτά «αναθυμιάσεων» Ελληνικής Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής, Θρησκευτικών οι τάξεις & τα μυαλά μας χρειάζονται καθαρό αέρα. Στο διάλειμμα εκκενώνουμε τις αίθουσες & ανοίγουμε τα παράθυρα ώστε την επόμενη ώρα να έχει ανανεωθεί ο αέρας. Οι αίθουσες κλειδώνονται από τους καθηγητές μας & κατεβαίνουμε στο προαύλιο για να αλλάξουμε τις παραστάσεις μας & ανανεωμένοι να παρακολουθήσουμε την επόμενη ώρα. Οι εφημερεύοντες καθηγητές είναι επιφορτισμένοι γι αυτό & οι μαθητές συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους. Για τη συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι γονείς οφείλουν να προσκομίσουν στο Σχολείο το Ατομικό Δελτίο Υγείας του παιδιού τους συμπληρωμένο όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Ντυνόμαστε κατάλληλα κάθε φορά για την περίσταση; Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής με αθλητική περιβολή. Επειδή το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία το Υπουργείο Παιδείας με το υπ αριθ /Η/ έγγραφό του το απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους. Επομένως απαγορεύεται το κάπνισμα & εντός του σχολικού χώρου.

6 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΓΙΟΡΤΕΣ, ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Και όταν δεν έχουμε μάθημα τι γίνεται; Από την πρωινή συγκέντρωση έως & την πενθήμερη εκδρομή μας, οι εκδηλώσεις & οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες του Σχολείου μας αποτελούν κομμάτι αναπόσπαστο της σχολικής μας ζωής εξ ίσου σημαντικό με τη διδασκαλία του επίσημου αναλυτικού προγράμματος. Η παρουσία όλων μας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο του Σχολείου θεωρείται δεδομένη. Ταυτόσημα δεδομένος θεωρείται & ο σεβασμός που οφείλουμε να επιδεικνύουμε στο τελετουργικό που ενδεχομένως να υπάρχει (π.χ. πρωινή προσευχή) ή στην προσπάθεια που κατέβαλαν όσοι προετοίμασαν οποιανδήποτε εκδήλωση. Στις εκπαιδευτικές επισκέψεις που θα διοργανώνει το Σχολείο μας η συμπεριφορά μας οφείλει να είναι άψογη. Είμαστε οι πρεσβευτές του & η στάση μας αποτυπώνει την ταυτότητά του. Επιπλέον οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν κομμάτι του άτυπου εκπαιδευτικού προγράμματος, επομένως η συμμετοχή μας οφείλει να είναι ουσιαστική & αποτελεσματική. Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ Κ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΟΙ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΘΕΟΦΑΝΗ Θ. ΠΥΡΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΤΖΑΝΑΒΑΡΗΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Κανονισμός Λειτουργίας

Κανονισμός Λειτουργίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ 26 ο & 29 ο Δ.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ Κανονισμός Λειτουργίας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Άργος Ορεστικό, Ιανουάριος 2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Άφιξη στο σχολείο... 3 3. Αναχώρηση από το σχολείο...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ A. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 1. Το σχολείο είναι χώρος όπου αναγνωρίζεται, διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Κολλεγίου Ανατόλια ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ( κατά τον Νόμο 682 / 77, άρθρο 11, παράγρ. 1 ) EΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Το Σχολείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1/19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Διεύθυνση στην προσπάθεια της, για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Υπενθύμιση τήρησης ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης και άλλα θέματα»

«Υπενθύμιση τήρησης ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης και άλλα θέματα» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πεύκη, 7/10/2014. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αρ. πρωτ.: 447 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β ΑΘΗΝΑΣ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΘΕΜΑ : Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2006 2007. 1. Παρεμβάσεις για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Α Μητροπόλεως 15 10185

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας Η δημιουργία του project «Σχολικός εκφοβισμός» είναι μια σύνθεση εκπαιδευτικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί χρόνια στα σχολεία, όπως το «Στηρίζομαι στα πόδια μου», «Συζητήσεις εφήβων»,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Δ.Π. 223/97. O ΠΕPI ΣTOIXΕIΩΔOΥΣ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΕΩΣ ΝOΜOΣ Κανονισμοί σύμφωνα με το άρθρο 5

Κ.Δ.Π. 223/97. O ΠΕPI ΣTOIXΕIΩΔOΥΣ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΕΩΣ ΝOΜOΣ Κανονισμοί σύμφωνα με το άρθρο 5 Κ.Δ.Π. 223/97 Oι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως Κανονισμοί του 1997, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το άρθρο 5 του περί Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

11 Αυγούστου 2010 Αριθµ. Πρωτ.: ******/*****/2010 Ειδ. Επιστήµονας: Μαρία Μπλιάτη

11 Αυγούστου 2010 Αριθµ. Πρωτ.: ******/*****/2010 Ειδ. Επιστήµονας: Μαρία Μπλιάτη 11 Αυγούστου 2010 Αριθµ. Πρωτ.: ******/*****/2010 Ειδ. Επιστήµονας: Μαρία Μπλιάτη Κύριο Μιχάλη Κοντογιάννη Ειδικό Γραµµατέα ΠΕ και Ε Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας, ια βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων Ανδρέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων. προεδρικό διάταγμα 201/1998 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ *01001611307980028* 2197 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 161 13 Ιουλίου 1998 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ 200 Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων 201 Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους»

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Δείτε εδώ τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»*. Στη μορφή αυτή, ο κανονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙ ΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Λαµβάνοντας υπόψιν ως πλαίσιο τον Κανονισµό Λειτουργίας ηµοτικών και Κοινοτικών Νοµικών Προσώπων ηµοσίου ικαίου Παιδικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2014-2015»

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2014-2015» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Δ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Ο τρόπος εργασίας μας Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Περιεχόμενα Ο τρόπος εργασίας μας Ο τρόπος εργασίας μας μεταξύ μας με άλλους Ο τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης Επικοινωνία & πηγές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων

Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων Στόχοι της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων Μπεζάτη Θεοδώρα Φιλόλογος Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες» Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!»

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Δρ. Λεωνίδας Χ. Μπόμπας Συγκριτικός της Εκπαίδευσης Δ/ντής Σπουδών «Νέα Εκπαιδευτήρια-Γ. Μαλλιάρα» Προλογικές διασαφηνίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ. «Το ΟΧΙ των παιδιών στη ρατσιστική βία»

ΚΕΙΜΕΝΟ. «Το ΟΧΙ των παιδιών στη ρατσιστική βία» ΚΟΡΥΦΑΙΟ 01/2014 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ «Το ΟΧΙ των παιδιών στη ρατσιστική βία» Το να είσαι παιδί στην Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Τορπιλίζεσαι

Διαβάστε περισσότερα