ΤΙΤΛΟΣ. Αξιοποιούμε το χαλκό με γνώμονα τον άνθρωπο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΙΤΛΟΣ. Αξιοποιούμε το χαλκό με γνώμονα τον άνθρωπο"

Transcript

1

2 03 ΤΙΤΛΟΣ Αξιοποιούμε το χαλκό με γνώμονα τον άνθρωπο Η ΧΑΛΚΟΡ είναι ένας σύγχρονος βιομηχανικός όμιλος εταιριών που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων χαλκού, κραμάτων χαλκού και ψευδαργύρου και κατέχει σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά. Για περισσότερα από 75 χρόνια, η εταιρία προσφέρει καινοτόμες λύσεις, προστιθέμενης αξίας, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών της στους τομείς της ύδρευσης - θέρμανσης, της αρχιτεκτονικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ναυπηγικής, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας και της κατασκευής δικτύων ηλεκτροδότησης, μεταξύ άλλων. Η ΧΑΛΚΟΡ απαρτίζεται από δεκαεννέα εταιρείες, που βρίσκονται στη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Ρουμανία, ενώ διαθέτει εννέα παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο Όμιλος αναπτύσσει και διαθέτει μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει σωλήνες, φύλλα, ταινίες, ράβδους και λάμες χαλκού και ορείχαλκου, φύλλα και ταινίες ψευδαργύρου, προϊόντα ειδικών κραμάτων και καλώδια, με τη ΧΑΛΚΟΡ να είναι ο μοναδικός παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ελλάδα. Με στρατηγικές επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη, η ΧΑΛΚΟΡ έχει επιτύχει να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών του κλάδου της διεθνώς, δημιουργώντας νέα πρότυπα στην επεξεργασία χαλκού. Η εταιρία δίνει μεγάλη έμφαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και έμπρακτη δέσμευση για την τήρηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτή τη βάση, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και όλα τα εργοστάσια του Ομίλου αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και υποδομές για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

3 04 ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

4 05 Ένα νέο κεφάλαιο για τους υδραυλικούς Η χρήση του φυσικού αερίου έχει καθιερωθεί σε όλες τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στη χώρα μας, η είσοδος του νέου αυτού ενεργειακού προϊόντος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τους επαγγελματίες που καλούνται να δημιουργήσουν τις υποδομές διανομής και ασφαλούς χρήσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, την επιχείρηση, ή την κατοικία. Οι μελετητές μηχανικοί και οι εγκαταστάτες υδραυλικοί είναι οι βασικοί συντελεστές στο έργο κατασκευής των εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, που μάλιστα διέπεται από ειδικό κανονιστικό καθεστώς, και απαιτεί ιδιαίτερη πιστοποίηση για τους εγκαταστάτες και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Η γνώση, επομένως, γίνεται πλέον το πολυτιμότερο εργαλείο δουλειάς. Η ΧΑΛΚΟΡ, στα πλαίσια της πάγιας πρακτικής της να προσφέρει στους επαγγελματίες τεχνική υποστήριξη για τη χρήση των προϊόντων της, και για τη χρήση των χαλκοσωλήνων φυσικού αερίου TALOS από τους εγκαταστάτες υδραυλικούς, προχώρησε στην έκδοση αυτού του εγχειριδίου με την αισιοδοξία ότι θα αποτελέσει πραγματικό βοήθημα στην καθημερινή επαγγελματική τους πρακτική.

5 06 Χάρτης

6 07 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 8 σελ. σελ. 10 σελ. 10 σελ. 12 σελ Το Φ.Α. Προέλευση, σύσταση και χημικές ιδιότητες 2. Τα τεχνολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα του Φ.Α. 3. Δίκτυα διανομής φυσικού αερίου 4. Εσωτερικά δίκτυα 5. Αρμοδιότητες του μηχανολόγου για τα εσωτερικά δίκτυα σελ. 15 σελ. 16 σελ. 19 σελ. 32 σελ Αρμοδιότητες του εγκαταστάτηυδραυλικού 7. Υλικά εσωτερικών δικτύων, πιστοποιήσεις υλικών / πρότυπο χαλκοσωλήνων 8. Κατασκευή των εσωτερικών εγκαταστάσεων 9. Δοκιμές εγκαταστάσεων 10. Σημεία ιδιαίτερης προσοχής κατά την κατασκευή της εσωτ. εγκατάστασης σελ. 36 σελ Χαλκοσωλήνες φυσικού αερίου TALOS GAS 12. Μηχανολογικά σύμβολα Οι τεχνικές πληροφορίες που περιέχονται στην έκδοση αυτή διατέθηκαν από τον κ. Κ. Πασπαλά, μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο, επιστημονικό συνεργάτη του Α.Π.Θ. και μέλος της εισηγητικής επιτροπής για τη σύνταξη του Νέου Κανονισμού Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500 mbar.

7 08 1. Το φυσικό αέριο: Προέλευση, σύσταση, φυσικές και χημικές ιδιότητες Φύση του φυσικού αερίου Tο φυσικό αέριο, όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, είναι μίγμα κυρίως υδρογονανθράκων, με βασικό στοιχείο το μεθάνιο, σε ποσοστό συνήθως μεγαλύτερο από 85% κατ όγκο, ενώ περιέχει και κάποια αδρανή αέρια (άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα). Aκόμη περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες ενώσεις του θείου, κυρίως μερκαπτάνες, τις οποίες προσθέτουμε εμείς για να δώσουμε τη χαρακτηριστική προειδοποιητική οσμή. Προέλευση του φυσικού αερίου Φυσικό αέριο εισάγεται στη χώρα μας από τη Pωσία, την Aλγερία και την Τουρκία. Tο αέριο από τη Pωσία μεταφέρεται μέσω του δικτύου μεταφοράς με σύνδεση στον Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώ το αέριο από την Τουρκία μεταφέρεται μέσω του δικτύου μεταφοράς με σύνδεση στους Κήπους του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Tο αέριο από την Aλγερία μεταφέρεται υγροποιημένο με τάνκερ. Στον πίνακα δίνονται οι συστάσεις του ρωσικού, του αλγερινού και του τουρκικού φυσικού αερίου, με τα οποία εφοδιάζεται η χώρα μας. Σύσταση φυσικού αερίου

8 09 Φυσικές ιδιότητες σχετικές με την καύση Tο φυσικό αέριο έχει κατώτερη θερμογόνο δύναμη περίπου Hi = 10,0 kwh/m 3 (= kj/m 3 = kcal/m 3 ). Αυτό σημαίνει ότι 1 m 3 φυσικού αερίου έχει περίπου την ίδια ενέργεια με 1 λίτρο ελαφρού πετρελαίου (Hi = 10 kwh/lit). Αντίστοιχα το υγραέριο (μίγμα) έχει κατώτερη θερμογόνο δύναμη περίπου Hi = 12,7 kwh/kg. Αν σε μια συσκευή εκμεταλλευόμαστε και τη θερμότητα από τη συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων, τότε λαμβάνουμε την ανώτερη θερμογόνο δύναμη Hs, η οποία για το φυσικό αέριο είναι κατά 11% μεγαλύτερη από την κατώτερη: Hs = 11,1 kwh/m 3. Το φυσικό αέριο είναι ελαφρότερο από τον αέρα. H σχετική πυκνότητα d του φυσικού αερίου, η οποία είναι το πηλίκο της πυκνότητάς του προς την πυκνότητα του ξηρού αέρα, d = ρn, αέριο / ρn, αέρας κυμαίνεται ανάλογα με τη σύστασή του μεταξύ d = 0,55 έως d = 0,7 (μικρότερη από 1). Για την καύση 1 m 3 φυσικού αερίου απαιτείται ελάχιστη ποσότητα 10 m 3 αέρα, L = 10 m 3 / m 3, ενώ παράγονται 11 m 3 καυσαερίων: V = 11 m 3 / m 3. Φυσικό αέριο και ποιότητα περιβάλλοντος Tο φυσικό αέριο είναι άχρωμο και άοσμο μίγμα αερίων. Eίναι το φιλικότερο για το περιβάλλον ορυκτό καύσιμο. Tα οικολογικά πλεονεκτήματά του είναι: Eίναι σχεδόν καθαρό από θείο. Kαίγεται χωρίς παραγωγή αιθάλης και με ελάχιστη παραγωγή οξειδίων του θείου και του αζώτου. Kαίγεται με σχετικά χαμηλή παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα CO 2, το οποίο συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Mεταφέρεται στην ξηρά μέσα σε αγωγούς στο έδαφος, οπότε δεν απαιτούνται βαρέα οχήματα μεταφοράς ή τρένα και δεν επηρεάζεται το τοπίο. Δεν είναι δηλητηριώδες για τους ανθρώπους, τα φυτά και τα ζώα. Δε μολύνει το έδαφος ή τα ύδατα. Δεν περιέχει σκόνη και βαρέα μέταλλα. Δεν απαιτεί διεργασία μετατροπής, π.χ. διυλιστήρια.

9 10 2. Tα τεχνολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου Tο φυσικό αέριο είναι ιδανικό καύσιμο και μορφή πρωτογενούς ενέργειας. Λόγω της αέριας φύσης του δεν απαιτεί καμμιά προετοιμασία για την καύση του (π.χ. άλεση για τα στερεά καύσιμα, προθέρμανση και εξαερίωση μέσω σταγονιδιοποίησης για τα υγρά) και καίγεται με τους υψηλότερους βαθμούς απόδοσης, άνω του 90%. H καύση γίνεται χωρίς τεχνικά προβλήματα και δεν παράγονται αιθάλη ή άλλοι ρύποι. Oι καυστήρες και οι συσκευές αερίου επιτρέπουν την ακριβέστερη ρύθμιση και έλεγχο. Oι σωστά ρυθμισμένοι καυστήρες και συσκευές αερίου μειώνουν τις δαπάνες για προληπτική συντήρηση και επισκευές. Δεν απαιτείται χώρος και δεξαμενή αποθήκευσης. Επιπλέον, το φυσικό αέριο επιτρέπει τη μέγιστη εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων, ακόμη και εκμετάλλευση της θερμότητας συμπύκνωσης των υδρατμών σε ειδικά σχεδιασμένες συσκευές, στις οποίες η αύξηση της εκμετάλλευσης της θερμότητας μπορεί να φθάσει το 15%. 3. Δίκτυα διανομής φυσικού αερίου Το σύστημα μεταφοράς και διανομής του φυσικού αερίου από τις πηγές μέχρι τις καταναλώσεις περιλαμβάνει το δίκτυο μεταφοράς τα δίκτυα διανομής τους αγωγούς σύνδεσης με τους καταναλωτές (service lines), και τα εσωτερικά δίκτυα των καταναλωτών. H μεταφορά φυσικού αερίου μπορεί να γίνεται σήμερα σε αποστάσεις χιλιάδων km είτε με δίκτυα αγωγών θαμμένων ή και υποθαλάσσιων είτε με τάνκερ σε υγροποιημένη μορφή (LNG= Liquified Natural Gas). Tο υγροποιημένο φυσικό αέριο βρίσκεται υπό ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία C. Tο αέριο από τη Pωσία μεταφέρεται μέσω του δικτύου μεταφοράς με σύνδεση στον Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώ το αέριο από την Τουρκία μεταφέρεται μέσω του δικτύου μεταφοράς με σύνδεση στους Κήπους του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Tο αέριο από την Aλγερία μεταφέρεται υγροποιημένο με τάνκερ. Το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στη νήσο Ρεβυθούσα του κόλπου Μεγάρων, σε καταναλωτές εγκατεστημένους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελείται από: Τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς αερίου και τους κλάδους αυτού Τους Μετρητικούς Σταθμούς Συνόρων Σιδηροκάστρου Σερρών και Κήπων Έβρου Το Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας Τους Μετρητικούς και Ρυθμιστικούς σταθμούς φυσικού αερίου Τα Κέντρα Ελέγχου και Κατανομής Φορτίου Τα Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης του Μετρητικού Σταθμού Συνόρων Σιδηροκάστρου, Ανατολικής Ελλάδος, Βορείου Ελλάδος, Κεντρικής Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος Το σύστημα Τηλελέγχου και Τηλεπικοινωνιών.

10 11 Ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς, συνολικού μήκους 512 χλμ. και πίεσης σχεδιασμού 70 barg, εκτείνεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Προμαχώνας) έως την Αττική, με διαμέτρους 30 έως 36 ίντσες. Από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς ξεκινούν κλάδοι μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 706 χλμ., με σκοπό την τροφοδοσία με φυσικό αέριο των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλονίκης, του Πλατέος, του Βόλου, των Τρικάλων, των Οινοφύτων, των Αντικύρων, της Κορίνθου, της Θίσβης και της Αττικής. Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αποτελείται από δύο δεξαμενές αποθήκευσης m 3 η κάθε μία, εγκαταστάσεις εκφόρτωσης, κρυογενικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξαερίωσης κ.λπ. H διανομή του φυσικού αερίου Tο φυσικό αέριο για να διανεμηθεί πρέπει κατ αρχή να μειωθεί η πίεσή του. H μείωση της πίεσης γίνεται σε ειδικούς σταθμούς κατ αρχήν από την υψηλή πίεση των 50 bar του αγωγού μεταφοράς σε μέση πίεση 19 bar και το αέριο παρέχεται στους δακτυλίους κατανομής, οι οποίοι είναι επίσης χαλύβδινοι. Τέτοια δίκτυα κατανομής μέσης πίεσης 19 bar έχουν κατασκευασθεί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Οινόφυτα, Βοιωτία, Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα και Κομοτηνή. H μορφή του δικτύου διανομής εξαρτάται από την περιοχή τροφοδοσίας (αστική ή βιομηχανική), από τις πιέσεις λειτουργίας και από τη μορφή των δακτυλίων κατανομής. Oι δακτύλιοι κατανομής καταλήγουν σε τομείς διανομής, όπου το αέριο παρέχεται μετά από μείωση της πιέσης από τα 19 bar σε 4 bar σε σταθμούς διανομής. Oι τομείς οριοθετούνται για ορισμένη παροχή αιχμής, είναι απομονώσιμοι και ανεξάρτητοι μεταξύ τους, τροφοδοτούνται συνήθως από δύο σταθμούς και οι αγωγοί τους είναι από πολυαιθυλένιο. H διανομή στους τομείς γίνεται σε δίκτυα δενδριτικής μορφής. Τα δίκτυα διανομής από πλαστικούς σωλήνες προβλέπεται να έχουν συνολικό μήκος περίπου km. Mέρος τους έχει κατασκευασθεί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κομοτηνή. Να σημειωθεί ότι στην Αττική υπήρχε ήδη δίκτυο διανομής, το οποίο τροφοδοτούσε περίπου οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Η ΔΕΠΑ μέσω των Εταιριών Διανομής Αερίου έχει παραχωρήσει στις θυγατρικές της Εταιρίες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας τη χρήση των δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης που αφορούν τις αντίστοιχες περιοχές. Επίσης η ΔΕΠΑ, επεκτείνει τα δίκτυά της στις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στη Στερεά Ελλάδα, τη χρήση των οποίων προτίθεται να παραχωρήσει σε νέες ΕΠΑ που σκοπεύει να ιδρύσει στις περιοχές αυτές. Σύνδεση με τον καταναλωτή O καταναλωτής παραλαμβάνει το αέριο στην επιθυμητή πίεση μετά από μείωση της πίεσης μέσω καταλλήλων συσκευών ρύθμισης της πίεσης. Οι βιομηχανικές μονάδες, ανάλογα με την αναγκαία πίεση και την παροχή, μπορούν να τροφοδοτούνται είτε από τους δακτύλιους κατανομής, είτε από το δίκτυο διανομής. Έτσι οι αγωγοί σύνδεσης μπορούν να είναι χαλύβδινοι ή από πολυαιθυλένιο.οι επαγγελματικοί και οικιακοί καταναλωτές τροφοδοτούνται από τα αστικά δίκτυα διανομής.

11 12 4. Εσωτερικά δίκτυα Tα εσωτερικά δίκτυα πρέπει να είναι βασικά μεταλλικά και μόνον υπό ειδικούς όρους εγκατάστασης επιτρέπονται σωλήνες από δικτυωμένο πολυαιθυλένιο. Στα υπόγεια τμήματά τους επιτρέπεται και η χρήση πολυαιθυλενίου. Τα βιομηχανικά δίκτυα θα έχουν πιέσεις ανάλογα με τις ανάγκες. Για την οικιακή και την επαγγελματική κατανάλωση προβλέπονται οι πιέσεις τροφοδοσίας του παρακάτω πίνακα. Mέγιστες επιτρεπόμενες πιέσεις λειτουργίας εντός κτιρίου Eγκατάσταση (ή δίκτυο) σωληνώσεων Tο αέριο φθάνει στον καταναλωτή χαμηλής πίεσης με τον παροχετευτικό αγωγό (αγωγό σύνδεσης), ο οποίος είναι το τμήμα της σωλήνωσης από το δίκτυο διανομής μέχρι το σημείο σύνδεσης. Ο καταναλωτής τοποθετεί στον αγωγό σύνδεσης εκτός του κτιρίου την κεντρική αποφρακτική διάταξη, η οποία είναι μια βάνα με την οποία διακόπτεται η παροχή αερίου. Tο αέριο παραδίδεται στον καταναλωτή αφού μειωθεί η πίεσή του με κατάλληλο ρυθμιστή και μετρηθεί η παραδιδόμενη ποσότητά του με μετρητή. Tο δίκτυο σωληνώσεων χαμηλής πίεσης αρχίζει από το σημείο παράδοσης/παραλαβής του φυσικού αερίου, το οποίο είναι η έξοδος του μετρητή αερίου της Εταιρίας Παροχής Αερίου και τελειώνει στα σημεία σύνδεσης του δικτύου με τις συσκευές κατανάλωσης αερίου. Περιλαμβάνει τμήματα έξω και μέσα στο κτίριο. Μετά το σημείο παράδοσης/παραλαβής τοποθετείται η Κύρια Αποφρακτική Διάταξη (KΑΔ) του δικτύου (συνήθως σφαιρικός κρουνός), με την οποία μπορούμε να διακόψουμε γρήγορα την παροχή αερίου. Tο δίκτυο σωληνώσεων περιλαμβάνει τον αγωγό τροφοδοσίας τους αγωγούς εσωτερικών διακλαδώσεων τους αγωγούς σύνδεσης συσκευών. O αγωγός τροφοδοσίας είναι το τμήμα αγωγού μεταξύ της εξόδου από το σημείο παράδοσης-παραλαβής (σύνδεσης) και του αγωγού εσωτερικής διακλάδωσης ή πιθανώς ενός συλλέκτη. O αγωγός εσωτερικής διακλάδωσης είναι το τμήμα αγωγού το οποίο οδηγεί από τον αγωγό τροφοδοσίας ή το συλλέκτη στον αγωγό σύνδεσης με τη συσκευή. O αγωγός σύνδεσης της συσκευής μπορεί να είναι άκαμπτος ή εύκαμπτος. Πριν από κάθε συσκευή πρέπει να τοποθετηθεί μια βάνα, συνήθως σφαιρικός κρουνός. Στις συνδέσεις μαγειρικών συσκευών με εύκαμπτο σωλήνα και βύσμα ασφαλείας δεν είναι υποχρεωτική η βάνα. Kάθε σωλήνωση πρέπει στην έξοδο από το κτίριο και στην είσοδο στο κτίριο να είναι εφοδιασμένη με μία αποφρακτική διάταξη (βάνα). Σε αγωγούς μεταλλικούς εντός εδάφους με μήκος μεγαλύτερο από 5 m πρέπει να ενσωματωθεί ένα μονωτικό στοιχείο, το οποίο είναι ένα στοιχείο για τη διακοπή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας κατά μήκος της σωλήνωσης. Oι σωληνώσεις αερίου εντός κτιρίου πρέπει να γειώνονται. Πριν από κάθε συσκευή αερίου καθώς και πριν από μετρητές, ρυθμιστές και λοιπά στοιχεία εξοπλισμού της εγκατάστασης συνιστάται να εγκαθίσταται μια βαλβίδα πυροπροστασίας, η οποία επιφέρει τη φραγή της ροής αερίου, όταν η θερμοκρασία της υπερβεί μια προκαθορισμένη τιμή.

12 13 Oρισμένα όργανα ή συσκευές απαιτούν σύνδεση με αγωγό ασφάλειας για να απάγει αέριο στο ύπαιθρο στην περίπτωση μιας έκτακτης κατάστασης (π.χ. θραύση μιας μεμβράνης ελέγχου ή ενεργοποίηση μιας βαλβίδας ασφαλείας). Στην αρχή του δικτύου σωληνώσεων μπορεί να εγκατασταθεί μια βαλβίδα σεισμικής προστασίας, η οποία σε περίπτωση σοβαρού σεισμού διακόπτει την παροχή αερίου. Τυπική διάταξη συστήματος διανομής φυσικού αερίου * Η πίεση τροφοδοσίας μπορεί να είναι διαφορετική λόγω ιδιαιτεροτήτων του υφιστάμενου δικτύου

13 14 5. Αρμοδιότητες του μηχανολόγου για τα εσωτερικά δίκτυα O μηχανολόγος είναι ο αρμόδιος για τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. Σε περίπτωση νέας εγκατάστασης ή μεταβολών (τροποποιήσεων - επεκτάσεων) σε υπάρχουσα εγκατάσταση ο καταναλωτής υποχρεώνεται να υποβάλει προς θεώρηση στην Eταιρία Aερίου σχετική μελέτη, η οποία πρέπει να συνταχθεί από μηχανολόγο. Πριν την έναρξη των εργασιών στην εγκατάσταση αερίου ο καταναλωτής αναθέτει την επίβλεψη του έργου στον επιβλέποντα, ο οποίος πρέπει να είναι μηχανολόγος. Tα υλικά αερίου που ενσωματώνονται στην εγκατάσταση πρέπει με ευθύνη του προμηθευτή τους, του εγκαταστάτη και του επιβλέποντος να είναι σύμφωνα με τον Kανονισμό και να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου υποβάλλεται στην Eταιρία Aερίου με σκοπό την προσωρινή τροφοδότηση με αέριο για τη ρύθμιση των συσκευών και εξαρτημάτων η Tεχνική Έκθεση Eγκατάστασης η οποία περιλαμβάνει και τις δοκιμές αντοχής και στεγανότητας. Οι δοκιμές αντοχής και στεγανότητας γίνονται από τον εγκαταστάτη, υπό την επίβλεψη του επιβλέποντος. Για τα αποτελέσματα των δοκιμών εκδίδονται πιστοποιητικά. Η προσωρινή τροφοδότηση με αέριο γίνεται αφού διαπιστωθεί η συμφωνία της εγκατάστασης με τα αναφερόμενα στην Tεχνική Έκθεση Eγκατάστασης. Η Tεχνική Έκθεση Eγκατάστασης περιλαμβάνει: Περιγραφή της εγκατάστασης και σχέδια κατασκευής. Βεβαίωση τήρησης των απαιτήσεων του Kανονισμού όσον αφορά τις εργασίες, τα χρησιμοποιηθέντα υλικά αερίου καθώς επίσης και πλήρη στοιχεία του αδειοδοτημένου τεχνικού προσωπικού που εκτέλεσε τις εργασίες στην εγκατάσταση. Πιστοποιητικά των δοκιμών και των ελέγχων. Πρόγραμμα Λειτουργίας και Συντήρησης για όλη την εγκατάσταση αερίου. Mετά από την προσωρινή αεριοδότηση και τη ρύθμιση των συσκευών αερίου ο καταναλωτής υποβάλλει στην Eταιρία Aερίου ως συμπληρωματικά έγγραφα της Tεχνική Έκθεση Eγκατάστασης Πιστοποιητικό ολοκλήρωσης της εγκατάστασης και ρύθμισης των συσκευών αερίου για τελική τροφοδότηση με αέριο. Φύλλα ελέγχου για τους λέβητες ή λοιπές συσκευές κατανάλωσης αερίου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

14 15 6. Αρμοδιότητες του εγκαταστάτη - υδραυλικού Όλες οι εργασίες (εκτέλεση, συντήρηση και επισκευή) στην εγκατάσταση φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων, πρέπει να εκτελούνται μόνον από τεχνικό προσωπικό που κατέχει την απαιτούμενη άδεια για την εργασία που εκτελεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Mε βάση τα Προεδρικά Διατάγματα 38/91, 48/95 και 55/2000 οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου υπάγονται στην 3η ειδικότητα (αερίων) υδραυλικών εγκαταστάσεων και μάλιστα στην 1η κατηγορία (εγκαταστάσεις διανομής και χρήσης καύσιμων αερίων) στη στάθμη τεχνολογίας (β). Tα Προεδρικά Διατάγματα διακρίνουν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου την άδεια βοηθού τεχνίτη υδραυλικού την άδεια τεχνίτη υδραυλικού B τάξης της 3ης ειδικότητας τον εγκαταστάτη υδραυλικό A τάξης της 3ης ειδικότητας τον εγκαταστάτη υδραυλικό B τάξης της 3ης ειδικότητας. O βοηθός τεχνίτης υδραυλικός ανήκει στο βοηθητικό τεχνικό προσωπικό και πλαισιώνει ένα συνεργείο προσφέροντας τεχνική βοήθεια. O τεχνίτης υδραυλικός B τάξης της 3ης ειδικότητας μπορεί να εργάζεται ως υπεύθυνος συνεργείου. O εγκαταστάτης υδραυλικός A τάξης της 3ης ειδικότητας μπορεί να εργάζεται ως υπεύθυνος συνεργείου και να προϊσταται να παρακολουθεί και να συντονίζει τις εργασίες που εκτελούν λιγότερα από 5 συνεργεία συγχρόνως. O εγκαταστάτης υδραυλικός B τάξης της 3ης ειδικότητας μπορεί να εργάζεται ως υπεύθυνος συνεργείου και να προΐσταται να παρακολουθεί και να συντονίζει τις εργασίες που εκτελούν όλα τα συνεργεία. Tα υλικά αερίου που ενσωματώνονται στην εγκατάσταση πρέπει με ευθύνη του προμηθευτή τους, του υδραυλικού και του επιβλέποντος να είναι σύμφωνα με τον Kανονισμό και να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. O υδραυλικός πριν την τοποθέτηση των υλικών αερίου στην εγκατάσταση θα πρέπει να ελέγξει την καταλληλότητά τους σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και τον Kανονισμό. Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου ο υδραυλικός, υπό την επίβλεψη του επιβλέποντος, πρέπει να εκτελέσει τις προβλεπόμενες δοκιμές και τους ελέγχους και να συνταχθεί Πιστοποιητικό Δοκιμής Αντοχής και Στεγανότητας. Tο πιστοποιητικό δοκιμής αντοχής και στεγανότητας υποβάλλεται στη συνέχεια στην Eταιρία Aερίου για την τροφοδότηση με αέριο.

15 16 7. Υλικά εσωτερικών δικτύων Πιστοποιήσεις υλικών / πρότυπο χαλκοσωλήνων Aπαιτήσεις για τα υλικά εσωτερικών δικτύων Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1775: Παροχή Aερίου. Σωληνώσεις αερίου για κτίρια - MOP 5 bar. Γενικές λειτουργικές υποδείξεις αλλά και τον ελληνικό κανονισμό Eσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500 mbar, και τους λοιπούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Οδηγίες οι σωληνώσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου πρέπει να κατασκευάζονται έτσι, ώστε ολόκληρη η εγκατάσταση να είναι ασφαλής και λειτουργική. H εγκατάσταση είναι ασφαλής όταν οι σωληνώσεις φυσικού αερίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία σύνδεσης (γωνίες, T, φλάντζες κ.λπ.), τα όργανα εξοπλισμού (φίλτρα, βάνες κ.λπ.) καθώς και οι διάφορες διατάξεις ρύθμισης, ασφαλείας και μέτρησης, είναι στεγανές και αντέχουν στις καταπονήσεις, οι οποίες εμφανίζονται κατά τη λειτουργία. Οι σωληνώσεις φυσικού αερίου μέσα στα κτίρια, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα πιθανά λοιπά περιβλήματά τους (π.χ. για αντιδιαβρωτική προστασία), πρέπει να μην εκθέτουν σε κίνδυνο την Πυροπροστασία και σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς να μην οδηγούν σε έκρηξη. Oι σωληνώσεις και οι διατάξεις τους θεωρούνται ασφαλείς, αν μπορούν να αντέξουν τουλάχιστον μια θερμοκρασία 650 C για 30 λεπτά. H θερμοκρασία των 650 C καθορίζεται από τη θερμοκρασία έναυσης του μίγματος φυσικού αερίουαέρα, η οποία είναι περίπου 630 C. Εάν οι σωληνώσεις δεν ικανοποιούν την απαίτηση αντοχής σε θερμοκρασία 650 C για τουλάχιστον 30 λεπτά, τότε θα πρέπει να προστατεύονται με μια βαλβίδα πυροπροστασίας. Oι σωληνώσεις πρέπει να προστατεύονται εξωτερικά έναντι διάβρωσης. Δεν προβλέπεται εσωτερική αντιδιαβρωτική προστασία για τις σωληνώσεις φυσικού αερίου. Απαιτήσεις και δυνατότητες των χαλκοσωλήνων Oι χαλκοσωλήνες ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου καθώς και του ελληνικού κανονισμού και των λοιπών ευρωπαϊκών κανονισμών. Oι χαλκοσωλήνες κατασκευάζονται σήμερα σύμφωνα με το πρότυπο EN 1057: Xαλκός και κράματα χαλκού - Στρογγυλοί χαλκοσωλήνες χωρίς ραφή για νερό και αέριο σε εγκαταστάσεις υγιεινής και θέρμανσης. Oι χαλκοσωλήνες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στις σωληνώσεις φυσικού αερίου πρέπει να έχουν τα ελάχιστα πάχη του πίνακα. Εξωτερικές διάμετροι Φ και ελάχιστα πάχη Τ min χαλκοσωλήνων H παραγωγή των χαλκοσωλήνων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σημαίνει διασφαλισμένη ποιότητα. Oι χαλκοσωλήνες καθώς και τα στοιχεία σύνδεσης (γωνίες, T, φλάντζες κ.λπ.) και τα όργανα (βάνες κ.λπ.), τα οποία κατασκευάζονται από χαλκό ή κράματα χαλκού, είναι στεγανοί και αντέχουν στις καταπονήσεις λόγω πίεσης, θερμοκρασιακών μεταβολών, του δικού τους βάρους κ.λπ., οι οποίες εμφανίζονται κατά τη λειτουργία. Οι χαλκοσωλήνες δεν εκθέτουν σε κίνδυνο την πυροπροστασία επειδή δεν καίγονται. Aκόμη τα υλικά των συνδέσεων ικανοποιούν την απαίτηση να αντέξουν τουλάχιστον για θερμοκρασία 650 C για 30 λεπτά: Xρησιμοποιούνται μόνο σκληρές κολλήσεις οι οποίες επιλέγονται για θερμοκρασίες εργασίας μεγαλύτερες από 650 C. Oι μηχανικές συνδέσεις έχουν αντοχή πιστοποιημένη για μια θερμοκρασία 650 C για 30 λεπτά σε πίεση 1 bar.

16 17 Aντίστοιχα το υλικό επένδυσης των επενδυμένων χαλκοσωλήνων ικανοποιεί τις απαιτήσεις πυροπροστασίας. Oι χαλκοσωλήνες είναι γενικά ανθεκτικοί στη διάβρωση. Mόνο στις περιπτώσεις εγκατάστασης μέσα στο χώμα, μέσα σε δομικά στοιχεία (πιθανώς νιτρικά ή αμμωνιακά) ή σε διαβρωτική ατμόσφαιρα (ατμοί οξέων, υγρών μπαταρίας, αμμωνία κ.λπ.) πρέπει να προστατεύονται εξωτερικά. Για τις σωληνώσεις φυσικού αερίου δεν προβλέπεται εσωτερική αντιδιαβρωτική προστασία. O χαλκός πάντως δεν διαβρώνεται εσωτερικά από το φυσικό αέριο. Aντίστοιχα τα εξαρτήματα των χαλκοσωλήνων κατασκευάζονται σήμερα σύμφωνα με τα πρότυπα: EΛOT EN : Xαλκός και κράματα χαλκού - Eξαρτήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων - Mέρος 1: Eξαρτήματα για σύνδεση χαλκοσωλήνων με τριχοειδή μαλακή ή σκληρή κόλληση EΛOT EN : Xαλκός και κράματα χαλκού - Eξαρτήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων - Mέρος 2: Eξαρτήματα μηχανικής σύσφιξης για σύνδεση με χαλκοσωλήνες EΛOT EN : Xαλκός και κράματα χαλκού - Eξαρτήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων - Mέρος 4: Eξαρτήματα που συνδυάζουν συνδέσεις άκρου σωλήνα με τριχοειδή κόλληση ή μηχανική σύσφιξη με άκρο αλλου τύπου σύνδεσης EΛOT EN : Xαλκός και κράματα χαλκού - Eξαρτήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων - Mέρος 5: Eξαρτήματα με κοντά άκρα για σύνδεση με χαλκοσωλήνες με σκληρή τριχοειδή κόλληση. Εμπορική Ονομασία Ενιαία ευρωπαϊκή προδιαγραφή Διαστάσεις Εργοστάσιο παραγωγής Σήμανση συμμόρφωσης πιστότητας CE Τρίμηνο και έτος παραγωγής Εμπορική Ονομασία Διαστάσεις Ενιαία ευρωπαϊκή προδιαγραφή Εργοστάσιο παραγωγής Χώρα παραγωγής Ενιαία ευρωπαϊκή προδιαγραφή Αντοχή σε φωτιά Πλεονεκτήματα των χαλκοσωλήνων O χαλκός είναι υλικό απόλυτα αξιόπιστο. Oι χαλκοσωλήνες έχουν καθιερωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και χρησιμοποιούνται περισσότερα από 70 χρόνια. O χαλκός είναι το κύριο υλικό στις υδραυλικές εγκαταστάσεις στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Eυρωπαϊκή Ένωση κατέχει μερίδια της αγοράς 55 έως 95%. O χαλκός είναι υλικό γενικά ανθεκτικό στη διάβρωση και έτσι διατηρεί αναλοίωτα τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Tα δίκτυα χαλκοσωλήνων έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από αυτή του κτιρίου στο οποίο εγκαθίστανται. O χαλκός είναι ιδανικό υλικό για τα εσωτερικά δίκτυα σωληνώσεων. Xαλκοσωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις εσωτερικές εγκαταστάσεις (ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού), οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα υλικό από τον τεχνίτη. O χαλκός είναι ανθεκτικός στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και είναι απρόσβλητος από τις ακτινοβολίες (υπέρυθρη, υπεριώδη κ.λπ.). Oι χαλκοσωλήνες επιπρόσθετα προσφέρουν το πλεονέκτημα της πολύ καλής αισθητικής στα εμφανή δίκτυα. O χαλκός είναι ένα οικολογικά αποδεκτό υλικό, πλήρως ανακυκλώσιμο. Έτσι προστατεύει τα φυσικά αποθέματα και το περιβάλλον, διατηρώντας την αξία του, σε αντίθεση με άλλα υλικά. Σήμερα, μάλιστα, είναι αποδεδειγμένη η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού. Oι χαλκοσωλήνες κατασκευάζονται σήμερα σύμφωνα με το πρότυπο EN 1057, το οποίο σημαίνει διασφαλισμένη ποιότητα. Tα δίκτυα χαλκοσωλήνων παρέχουν ασφάλεια καθώς αντέχουν σε υψηλές πιέσεις λειτουργίας.

17 18 Μερίδια αγοράς διαφόρων υλικών Πλεονεκτήματα των χαλκοσωλήνων ειδικά για το φυσικό αέριο O χαλκός είναι ιδανικό υλικό για τα εσωτερικά δίκτυα φυσικού αερίου. O χαλκός είναι υλικό άκαυστο. Δεν παράγει τοξικά αέρια υπό την επίδραση της φωτιάς. O χαλκός είναι υλικό γενικά ανθεκτικό στη διάβρωση. Mόνον στις περιπτώσεις εγκατάστασης μέσα στο χώμα, μέσα σε δομικά στοιχεία ή σε διαβρωτική ατμόσφαιρα πρέπει οι χαλκοσωλήνες να προστατεύονται εξωτερικά. O χαλκός δεν διαβρώνεται εσωτερικά από το φυσικό αέριο, οπότε απαιτείται μικρότερο πάχος τοιχώματος. Έτσι οι χαλκοσωλήνες είναι ελαφρότεροι από τους αντίστοιχους χαλυβδοσωλήνες. Aυτό σημαίνει: ταχύτερη εγκατάσταση εύκολη στήριξη ευελιξία σε στενούς χώρους. O χαλκός είναι υλικό το οποίο μπορεί εύκολα να κοπεί, να καμφθεί, να διαμορφωθεί και να συνδεθεί. Oι χαλκοσωλήνες μπορούν να διαμορφωθούν ώστε να παραλάβουν κάποια καμπυλότητα (με κουρμπάρισμα) όχι όμως για αλλαγή πορείας. Οι χαλκοσωλήνες μπορούν να κάμπτονται με ελάχιστη ακτίνα κάμψης Γmin αυτή του πίνακα και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σκληροί χαλκοσωλήνες διαμέτρου άνω των 18 mm δεν πρέπει να κάμπτονται. Oι χαλκοσωλήνες στις μικρές διαμέτρους, οι οποίες είναι συνηθισμένες στις οικιακές εγκαταστάσεις, διατίθενται και σε κουλούρες μεγάλου μήκους, οπότε μπορούν να κατασκευασθούν γρήγορα δίκτυα μεγάλου μήκους χωρίς συνδέσεις και άρα με μειωμένο κόστος και αυξημένη ασφάλεια. Mάλιστα στις μικρές διαστάσεις οι χαλκοσωλήνες διατίθενται σε κουλούρες επενδεδυμένοι με πλαστικό προστατευτικό περίβλημα. Oι χαλκοσωλήνες έχουν μικρή τραχύτητα, οπότε προκύπτει μικρότερη πτώση πίεσης κατά τη ροή του αερίου, οπότε οι αναγκαίες διάμετροι είναι μικρότερες. Έτσι εξοικονομείται χώρος, μάζα, κόπος και χρόνος εγκατάστασης.

18 19 8. Κατασκευή των εσωτερικών εγκαταστάσεων Yπολογισμός πραγματικού μήκους χαλκοσωλήνων μιας εγκατάστασης Για την κατασκευή του δικτύου μιας εγκατάστασης είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τα πραγματικά μήκη των τμημάτων των χαλκοσωλήνων. Για τον υπολογισμό των πραγματικών μηκών πρέπει να έχουμε τις διαστάσεις του χώρου από σχέδιο ή καλύτερα να τις μετρήσουμε στην οικοδομή. Για να υπολογίσουμε το πραγματικό μήκος κοπής του χαλκοσωλήνα θα πρέπει να γνωρίζουμε A) τη διάσταση X, δηλαδή το μήκος κατά το οποίο εισέρχεται ο σωλήνας σε τυποποιημένο εξάρτημα (γωνία, T). H διάσταση X αφαιρείται πάντοτε. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι διαστάσεις X για γωνία 90 και T. Αντιστοιχίες διαστάσεων Χ σε mm B) τη διάσταση Y (βλέπε τα παρακάτω σχήματα), δηλαδή την απόσταση του άξονα του εγκαταστημένου σωλήνα από τον τοίχο στον οποίο θα στηριχθεί και για σιγουριά συνιστάται να μετριέται η διάσταση Y των στηριγμάτων. Για τη διάσταση Y υπάρχουν τρεις περιπτώσεις: 1) O σωλήνας βρίσκεται μεταξύ δύο απέναντι τοίχων (βλέπε το σχήμα 2). Στην περίπτωση αυτή η διάσταση Y αφαιρείται και από τα δύο άκρα (-2Y). 2) O σωλήνας περνά γύρω από αντικείμενο, π.χ. εξωτερικά κτιρίου (βλέπε το σχήμα 3). Στην περίπτωση αυτή η διάσταση Y προστίθεται και στα δύο άκρα (+2Y). 3) O σωλήνας παρακάμπτει εμπόδιο (βλέπε το σχήμα 4). Στην περίπτωση αυτή η διάσταση Υ προστίθεται και αφαιρείται με αποτέλεσμα 0 (+Υ-Υ=0).

19 20 Διαστασιολόγηση σωληνώσεων H διαστασιολόγηση των σωληνώσεων ανήκει στον μελετητή μηχανικό και η επιλογή των ονομαστικών διαμέτρων των σωλήνων, εξαρτάται από την πίεση λειτουργίας των αγωγών την προβλεπόμενη παροχή αερίου την επιτρεπόμενη πτώση πίεσης στους αγωγούς το επιλεγόμενο υλικό των σωλήνων και τη διαμόρφωση του δικτύου. Yψηλότερες πιέσεις σημαίνουν δυνατότητα μεγαλύτερων παροχών, επειδή αυξάνει η επιτρεπόμενη πτώση πίεσης στους αγωγούς και άρα ανάγκη μικρότερης διαμέτρου. Aύξηση της παροχής σημαίνει αύξηση της πτώσης πίεσης στο τετράγωνο και άρα ανάγκη μεγαλύτερης διαμέτρου. O χαλκοσωλήνας λόγω μικρής τραχύτητας σημαίνει μικρότερη πτώση πίεσης και άρα ανάγκη μικρότερης διαμέτρου. Mακρύτερο δίκτυο σημαίνει αύξηση της πτώσης πίεσης και άρα ανάγκη μεγαλύτερης διαμέτρου. Δίκτυο με πολλές αλλαγές πορείας και πολλές διακλαδώσεις σημαίνει αύξηση της πτώσης πίεσης και άρα ανάγκη μεγαλύτερης διαμέτρου. Συνδέσεις χαλκοσωλήνων Oι χαλκοσωλήνες μπορούν να συνδέονται με σταθερές και λυόμενες συνδέσεις. Ως λυόμενες συνδέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον φλαντζωτές συνδέσεις και κοχλιωτές συνδέσεις για τη σύνδεση οργάνων. Ως σταθερές συνδέσεις σε χαλκοσωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδέσεις με σκληρή κόλληση και μηχανικές συνδέσεις με συμπίεση. Oι μαλακές κολλήσεις δεν επιτρέπονται στη χώρα μας ενώ οι μηχανικές συνδέσεις με συμπίεση επιτρέπονται μόνον εκτός εδάφους. Συνιστάται να προτιμώνται οι συνδέσεις με σκληρή κόλληση σε συνδυασμό με εξαρτήματα τριχοειδούς κόλλησης. Συνδέσεις με σκληρή κόλληση Oι χαλκοσωλήνες στις εγκαταστάσεις αερίου πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με σκληρές κολλήσεις μέσω στοιχείων σύνδεσης (μούφες, ταυ, γωνίες, σταυροί) από χαλκό ή κράματα χαλκού. Tα χρησιμοποιούμενα στοιχεία σύνδεσης για τις κολλήσεις πρέπει να είναι τυποποιημένα κατά EΛOT EN ή , δηλ. να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο. Aπό αυτά πρέπει να προτιμώνται τα εξαρτήματα κατά EΛOT EN , επειδή τα εξαρτήματα κατά EΛOT EN έχουν κοντά άκρα, οπότε η κόλληση είναι δυσκολότερη. Oι σκληρές κολλήσεις γίνονται σήμερα σύμφωνα με την αρχή της τριχοειδούς κόλλησης. Στην τριχοειδή κόλληση εκμεταλλευόμαστε το τριχοειδές φαινόμενο για τη διείσδυση του υλικού κόλλησης στο μικρό διάκενο μεταξύ σωλήνα και εξαρτήματος. Kατά το τριχοειδές φαινόμενο (εικόνα), το ρευστό κινείται λόγω των δυνάμεων συνάφειας μεταξύ ρευστού και επιφάνειας στερεών. Aν το διάκενο είναι μεγάλο, το τριχοειδές φαινόμενο δεν λειτουργεί. Στην τριχοειδή κόλληση το διάκενο μεταξύ εξαρτήματος και εσωτερικού σωλήνα πρέπει να έχει μέγιστη τιμή: για Φ15 έως Φ54 για Φ64 έως Φ108 Τριχοειδές φαινόμενο 0,3 mm 0,4 mm Αδυναμία τριχοειδούς φαινομένου λόγω μεγάλου διάκενου Oι χαλκοσωλήνες με εξωτερική διάμετρο έως 22 mm και ελάχιστο ονομαστικό πάχος τοιχώματος 1,0 mm επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο μαζί με εξαρτήματα τριχοειδούς κόλλησης. Tα πρόσθετα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις σκληρές κολλήσεις των σωληνώσεων φυσικού αερίου έχουν θερμοκρασία (σημείο τήξης) C. Τα πρόσθετα σκληρών κολλήσεων με θερμοκρασία τήξης μικρότερη από 650 C δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φυσικό αέριο. Πρόκειται για κράμματα κυρίως χαλκού Cu ή αργύρου Ag με άλλα μέταλλα. Tα πρόσθετα των σκληρών κολλήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τυποποιημένα κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΛΟΤ EN 1044, το οποίο αντικαθιστά το παλιό DIN 8513 πρόσθετα σκληρών κολλήσεων με βάση το χαλκό (κατά DIN 8513 Teil 1) και πρόσθετα σκληρών κολλήσεων με βάση τον άργυρο (κατά DIN 8513 Teil 2 και Teil 3). Tα πρόσθετα σκληρών κολλήσεων για σωλήνες αερίου δίνονται στον πίνακα.

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου µε πίεση λειτουργίας έως και 1 bar.

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου µε πίεση λειτουργίας έως και 1 bar. Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου µε πίεση λειτουργίας έως και 1 bar. Νοµοθετικό πλαίσιο: ΦΕΚ 963 Υ.Α. 3/Α/11346/15-07-2003 «Κανονισµός εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου µε πίεση λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ 1. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ - ΣΙ ΕΡΩΤΗΡΙΑ 2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΕΣΗ >25 mbar 3. ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ ΚΕΦ. 13 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Αερίου για Βιομηχανική Χρήση

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Αερίου για Βιομηχανική Χρήση Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Αερίου για Βιομηχανική Χρήση Νομοθετικό πλαίσιο: Υ.Α. Δ3/Α/5286/26-05-1997 «Κανονισμός εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας άνω των 50 mbar και μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (πληροφοριακό)

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (πληροφοριακό) ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (πληροφοριακό) 1. ΓΕΝΙΚΑ Η Μελέτη Αερίου συντάχθηκε σύµφωνα µε τον Τεχνικό Κανονισµό «Εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου µε πίεση λειτουργίας µέχρι 1 bar» (ΦΕΚ 963/Β/ 15-7-2003

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση συσκευών αεριού σε επαγγελματικά μαγειρεία.

Εγκατάσταση συσκευών αεριού σε επαγγελματικά μαγειρεία. Εγκατάσταση συσκευών αεριού σε επαγγελματικά μαγειρεία. Α. Πεδίο εφαρμογής Οι διατάξεις ισχύουν για το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, τη μετατροπή και τη συντήρηση εγκαταστάσεων αερίου, με πίεση λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Συµπεριφορά εσωτερικών δικτύων αερίων καυσίµων έναντι σεισµού Μέτρα προστασίας

Συµπεριφορά εσωτερικών δικτύων αερίων καυσίµων έναντι σεισµού Μέτρα προστασίας Συµπεριφορά εσωτερικών δικτύων αερίων καυσίµων έναντι σεισµού Μέτρα προστασίας Γενικές προδιαγραφές εσωτερικού δικτύου σωληνώσεων Oι εσωτερικές σωληνώσεις, στις οποίες συµπεριλαµβάνονται τα στοιχεία σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Tεχνική περιγραφή εγκατάστασης φυσικού αερίου

Tεχνική περιγραφή εγκατάστασης φυσικού αερίου Tεχνική περιγραφή εγκατάστασης φυσικού αερίου EPΓO OTHΣ: ΘEΣH: EPΓO: MEΛETHTHΣ: NOMOΣ: ΠOΛH: O OΣ: Aνέγερση Kων/νος Γ. Πασπαλάς ιπλ. Mηχ/γος-Hλ/γος A Γενικά H παρούσα µελέτη εγκατάστασης καυσίµων αερίων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ & ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Καθορισμός θέσης ηλεκτροβάνας Χρήση υποχρεωτικά (τοποθετημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΛΥΒ ΟΣΩΛΗΝΕΣΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ LPG KATA ΕΛΟΤΕΝ 10255 / 2005 -Μ

ΧΑΛΥΒ ΟΣΩΛΗΝΕΣΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ LPG KATA ΕΛΟΤΕΝ 10255 / 2005 -Μ ΧΑΛΥΒ ΟΣΩΛΗΝΕΣΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ LPG KATA ΕΛΟΤΕΝ 10255 / 2005 -Μ 1 ΧΑΛΥΒ ΟΣΩΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ LPG ΕΛΟΤΕΝ 10255 / 2005 -Μ Xαλυβδοσωλήνες κατά ΕΛΟΤ EN 10255 / 2005 σειρά M κατάλληλοι για

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 28

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 28 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 28 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Η βιομηχανική επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Π.. 420/20-10-1987 (ΦΕΚ 187/Α/20-10-87) Προβλέπει ότι η εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου είναι υποχρεωτική για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Y ΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ηµεροµηνία: Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ

Y ΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ηµεροµηνία: Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ ΚΤΙΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ KYT Ι ΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΡΡΑΧΙΟΥ 89 & ΚΗΦΙΣΟΥ - 104 43 ΑΘΗΝΑ Y ΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ηµεροµηνία: Ο

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 33

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 33 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 33 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Το Ε.Ι.Α.Χ. συμβαδίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ «ΙΕΙΣ ΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΤΕΕ 04.11.1004

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ «ΙΕΙΣ ΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΤΕΕ 04.11.1004 Ασπροφος α.ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ «ΙΕΙΣ ΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΤΕΕ 04.11.1004 ΘΕΜΑ : ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ : 1) ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΖΑΜΠΑΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΩΝ Φ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 27

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 27 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 27 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Από τον προηγούμενο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 1. Παράγοντες κινδύνου Το φυσικό αέριο είναι το πιο διαδεδοµένο διεθνώς αστικό καύσιµο. Το Φυσικό Αέριο είναι πάνω από 98,5% CH 4. Είναι άχρωµο, άγευστο, άοσµο (η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΩΣ 25 mbar

ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΩΣ 25 mbar ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΩΣ 25 mbar ηµήτρης Καλοειδής, Προϊστάµενος Τεχνικής Υποστήριξης Καταναλωτών, Φυσικό Αέριο Αττικής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις υγραερίου

Εγκαταστάσεις υγραερίου Εγκαταστάσεις υγραερίου Στέφανος Αχιλλείδης Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας Ιδιότητες και χαρακτηριστικά υγραερίου Σε συνθήκες περιβάλλοντος το υγραέριο (προπάνιο C 3 H 6, ή βουτάνιο C 4 H 8, ή μίγμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Η ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο οίκος Sime, αναλογιζόμενος τα ενεργειακά προβλήματα και τη ζήτηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσφέρει στην αγορά και λέβητες βιομάζας:

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 29

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 29 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΜΑΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 29 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Από την πρώτη στιγμή που

Διαβάστε περισσότερα

Ψ.Ν.Α «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343 ΧΑΪΔΑΡΙ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Ψ.Ν.Α «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343 ΧΑΪΔΑΡΙ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343 ΧΑΪΔΑΡΙ TMHMA : OIKONOMIKOY ΧΑΪΔΑΡΙ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΗΛ : 213 2046170-171 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ:14289/751499

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πυρασφάλειας ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μελέτη Πυρασφάλειας ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Χρήση Κτιρίου ιεύθυνση ΘΡΑΚΟΜΑΚΕ ΟΝΕΣ ΑΝΟΝΥΜΟΣ Ο ΟΣ Ιδιοκτήτης ΑΝΩΝΥΜΟΣ Ι ΙΟΚΤΗΤΗΣ Υπεύθυνος Παρατηρήσεις ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Η μελέτη συντάχθηκε σύμφωνα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ S C S

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ S C S ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ S C S Α.1. ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ Ο μεταλλικός σκελετός των τοιχοποιιών καλύπτεται από συστήματα ξηράς δόμησης όπως γυψοσανίδες. Εξτρά μονώσεις τοποθετούνται στους εξωτερικούς τοίχους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Apostol [Πληκτρολογήστε την επωνυμία της εταιρείας] [Ημερομηνία] Αξιότιμε Πελάτη, Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ ΑΒΕΤΕ ως προμηθευτή σας για την αγορά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ RAUPIANO PLUS ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ. www.rehau.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ RAUPIANO PLUS ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ. www.rehau.gr ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ RAUPIANO PLUS ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ www.rehau.gr ΠΡΟΪΟΝ: RAUPIANO PLUS Ενισχυμένη ηχοπροστασία για μεγάλα κτίρια RAUPIANO PLUS είναι το σύστημα αποχέτευσης

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Πρακτικής - Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Κατασκευή Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου

Κώδικας Πρακτικής - Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Κατασκευή Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου Κώδικας Πρακτικής - Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Κατασκευή Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 Περιεχόµενα Εισαγωγή 2 Σηµεία Ελέγχου Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου 3-4 Κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ (ΣΑΦΗΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΤΥΚ)

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ (ΣΑΦΗΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΤΥΚ) ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ (ΣΑΦΗΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΤΥΚ) Καθορισµός Θέσης Ηλεκτροβάνας σε σχέση µε την εσωτερική εγκατάσταση αερίου όπου υπάρχει λεβητοστάσιο. 1 Στις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δημήτρης Αραβαντινός αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Θέρμανσης θερμοκηπίων. Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος Ν. Κατσούλας, Κ. Κίττας

Συστήματα Θέρμανσης θερμοκηπίων. Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος Ν. Κατσούλας, Κ. Κίττας Συστήματα Θέρμανσης θερμοκηπίων Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος Ν. Κατσούλας, Κ. Κίττας Θέρμανση Μη θερμαινόμενα Ελαφρώς θερμαινόμενα Πλήρως θερμαινόμενα θερμοκήπια Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40 Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40 Σχεδιασμός Μονάδα άντλησης ακαθάρτων υδάτων (υπέργεια εγκατάσταση) Εφαρμογές Μονάδα άντλησης λυμάτων για την αυτόματη αποστράγγιση ντους, νιπτήρων,

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέρειες προϊόντος

Λεπτομέρειες προϊόντος Λεπτομέρειες προϊόντος Χαρακτηριστικά εξοπλισμού και δυνατότητες τοποθέτησης για το SUNNY STRING-MONITOR SSM16-11 Περιεχόμενα Το Sunny String-Monitor SSM16-11 είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επιτήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Mελέτη εγκατάστασης φυσικού αερίου

Mελέτη εγκατάστασης φυσικού αερίου Mελέτη εγκατάστασης φυσικού αερίου Aυξ. Aρ. Mητρώου EΠA... EPΓO OTHΣ: ΘEΣH: MEΛETHTHΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ NOMOΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σκοποί και Στόχοι του Έργου. Χρήση Φυσικού Αερίου. Χαρακτηριστικά Σωληνώσεων. Ασφάλεια. Εκτίμηση Κόστους

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σκοποί και Στόχοι του Έργου. Χρήση Φυσικού Αερίου. Χαρακτηριστικά Σωληνώσεων. Ασφάλεια. Εκτίμηση Κόστους ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοποί και Στόχοι του Έργου Χρήση Φυσικού Αερίου Χαρακτηριστικά Σωληνώσεων Ασφάλεια Εκτίμηση Κόστους Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Χάρτες Διαδρομή Σωληνώσεων ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική Έκθεση 2. Προϋπολογισμός 3. Συγγραφή Υποχρεώσεων - Τεχνικές Προδιαγραφές Ελληνικό-Αργυρούπολη Ιούνιος ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η παρούσα Τεχνική Έκθεση αφορά την εργασία ετήσιας συντήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΕΚ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ 07 0407 ΕΚ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Η παρούσα έχει συνταχθεί σύμφωνα με την Οδηγία Προϊόντων Δομικών Κατασκευών 89/106/ΕΟΚ Προϊόν: Εμπορική Ονομασία: Κατασκευαστής: Τοποθεσία παραγωγής: Μεταλλικές καπνοδόχοι,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ο Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ο Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ο Χ Ο Μ Ε Ν Α 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ σελ. 2 2. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ σελ. 3 3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.σελ. 5 4. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟΥ σελ. 7 5. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ..σελ. 8 6. ΚΑΠΝΟΘΑΛΑΜΟΣ KAI ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ.. σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα AL-COBRAPRESS Πολυστρωματικός Σωλήνας & Πρεσσαριστά Εξαρτήματα

Σύστημα AL-COBRAPRESS Πολυστρωματικός Σωλήνας & Πρεσσαριστά Εξαρτήματα ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Σύστημα AL-COBRAPRESS Πολυστρωματικός Σωλήνας & Πρεσσαριστά Εξαρτήματα Σύστημα Εγκαταστάσεων Ύδρευσης & Θέρμανσης AL-COBRAPRESS H εξέλιξη της τεχνολογίας για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΕΚ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ 08 0407 ΕΚ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Η παρούσα έχει συνταχθεί σύμφωνα με την Οδηγία Προϊόντων Δομικών Κατασκευών 89/106/ΕΟΚ Προϊόν: Σύστημα μεταλλικής καπνοδόχου, διπλού τοιχώματος από ανοξείδωτο χάλυβα με ενδιάμεση

Διαβάστε περισσότερα

Xυτοσιδηροί λέβητες χαµηλών θερµοκρασιών: Επένδυση στο µέλλον. Η ζεστασιά είναι το στοιχείο μας. Επιδαπέδιοι χυτοσιδηροί λέβητες πετρελαίου/ αερίου

Xυτοσιδηροί λέβητες χαµηλών θερµοκρασιών: Επένδυση στο µέλλον. Η ζεστασιά είναι το στοιχείο μας. Επιδαπέδιοι χυτοσιδηροί λέβητες πετρελαίου/ αερίου λέβητες πετρελαίου/ αερίου Θερμικής ισχύς από 71 έως 1.00 kw Xυτοσιδηροί λέβητες χαµηλών θερµοκρασιών: Επένδυση στο µέλλον Logano GE315 Logano GE515 Logano GE615 Η ζεστασιά είναι το στοιχείο μας Χυτοσίδηρος

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Διανομή του Φυσικού αερίου στα δίκτυα πόλεως ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Technical Compliance Manager 1 ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΓΕΝΙΚΑ Φυσικό Προϊόν που υπάρχει σε κοιτάσματα Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡHΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υδραυλικών, Θερμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟ ΟΜΕΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟ ΟΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟ ΟΜΕΣ Εισηγητής: Λιόλιος Αντώνης Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. Υπεύθυνος Τµήµατος Μελετών Πολεοδοµίας ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. 10-14 εκεµβρίου 2007 1. Νοµοθετικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΧΕΙΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΧΕΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΧΕΙΩΝ 1 Αυτορυθμιζόμενες θερμαντικές ταινίες Διατηρούν την θερμοκρασία στην επιφάνεια σωληνώσεων και δοχείων αντισταθμίζοντας τις απώλειες θερμότητας προς

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνοντας την Απόδοση του Συστήματος Θέρμανσης κατά την Εγκατάσταση Λεβήτων

Αυξάνοντας την Απόδοση του Συστήματος Θέρμανσης κατά την Εγκατάσταση Λεβήτων BoilEFF Raising the efficiency of Boiler Installations www.rae.gr/boileff Αυξάνοντας την Απόδοση του Συστήματος Θέρμανσης κατά την Εγκατάσταση Λεβήτων Project No. EIE/06/134/sI2.448721 Π 4.1 Εγγυημένη

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Υ Α Ρ. Πληροφ.: Ν. Κορναρόπουλος Ρόδος 05/02/2013 τηλ.: 2241064860 Αρ. πρωτ.: 1557. Εισήγηση. Ο Συντάξας Ο Προϊστάμενος Ο Διευθυντής

Δ Ε Υ Α Ρ. Πληροφ.: Ν. Κορναρόπουλος Ρόδος 05/02/2013 τηλ.: 2241064860 Αρ. πρωτ.: 1557. Εισήγηση. Ο Συντάξας Ο Προϊστάμενος Ο Διευθυντής 2ο ΧΛΜ ΕΘΝ. ΟΔΟΥ -ΛΙΝΔΟΥ, 85100 ΡΟΔΟΣ - ΝΠΙΔ - ΑΦΜ 997562265 Πληροφ.: Ν. Κορναρόπουλος Ρόδος 05/02/2013 τηλ.: 2241064860 Αρ. πρωτ.: 1557 Εισήγηση Στον Βιολογικό Αστικών Ρόδου πρέπει να αντικατασταθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

Δευτερογενής Εναλλάκτης Θερμότητας

Δευτερογενής Εναλλάκτης Θερμότητας Δευτερογενής Εναλλάκτης Θερμότητας για Αναβάθμιση του βαθμού απόδοσης για λέβητα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου 15-75 kw Διαθέσιμος σε τρία μοντέλα: GPH AK 28 έως 28 kw GPH AK 50 έως 50 kw GPH AK 75 έως

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρωτοποριακό σύστημα για διαχείριση λυμάτων: Wilo-Rexa FIT και Rexa PRO. Έντυπο προϊόντος.

Ένα πρωτοποριακό σύστημα για διαχείριση λυμάτων: Wilo-Rexa FIT και Rexa PRO. Έντυπο προϊόντος. Ένα πρωτοποριακό σύστημα για διαχείριση λυμάτων: Wilo-Rexa FIT και Rexa PRO. Έντυπο προϊόντος. Οι σύνθετες απαιτήσεις χρειάζονται απλές λύσεις. Ώστε να γίνει πιο εύκολη όχι μόνο η δουλειά αλλά και η λήψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Μεταφορά, Διανομή, Αποθήκευση Φυσικού. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ.

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Μεταφορά, Διανομή, Αποθήκευση Φυσικού. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ. Φυσικού Μεταφορά,, Διανομή, Αποθήκευση Φυσικού Φυσικού Αγωγοί Μεταφοράς Φυσικού Οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου διακρίνονται ανάλογα με την πίεση σε: Αγωγούς μεταφοράς Υψηλής Πίεσης (40 100 bar) Αγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες και Βασικές Ιδιότητες Θερμοστοιχείων.

Κατηγορίες και Βασικές Ιδιότητες Θερμοστοιχείων. Κεφάλαιο 3 Κατηγορίες και Βασικές Ιδιότητες Θερμοστοιχείων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετατροπέων για τη μέτρηση θερμοκρασίας. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι τα θερμόμετρα διαστολής, τα θερμοζεύγη, οι μετατροπείς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Α) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ. 118 Στο λίγο χρόνο που έχουμε στη

Διαβάστε περισσότερα

070065_1 ΘΕΡΜΟΛΑ Α.Ε. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ ΣΕΙΡΑΣ: G X4/2 - G X5/2

070065_1 ΘΕΡΜΟΛΑ Α.Ε. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ ΣΕΙΡΑΣ: G X4/2 - G X5/2 07005_ ΘΕΡΜΟΛΑ Α.Ε. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ ΣΕΙΡΑΣ: G X4/2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΥΠΟΣ: G X4/2 07005_A 00.0 Τεχνικά χαρακτηριστικά... 0 Σχέδιο εγκατάστασης καυστήρα τύπος G X4/2... 02 Σχέδιο εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Uponor για Θέρμανση και Δροσισμό με Ακτινοβολία Κατοικιών

Σύστημα Uponor για Θέρμανση και Δροσισμό με Ακτινοβολία Κατοικιών ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Κ Α Ι ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Σύστημα Uponor για Θέρμανση και Δροσισμό με Ακτινοβολία Κατοικιών Upo_Home_Comf_EN_GR_0508.indd 1 02.06.2008 16:06:57 Ur Σύστημα Uponor

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πολ/κών Εγκυκλίων

ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πολ/κών Εγκυκλίων ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 27 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 4-03-2004 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ..Ε. Αριθµ. Πρωτ. 10733 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ /νση Ο.Κ.Κ. Τµήµα α Ταχ. /νση:μεσογείων και Τρικάλων 36 Ταχ.Κώδικας:115 26 Πληροφορίες : Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ

ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Η Sedna Aire είναι προσφέρει με υπερηφάνεια το σύστημα κλιματισμού SolarCool. Είναι ο συνδυασμός ενός πατενταρισμένου ηλιακού συλλέκτη κενού με ένα διβάθμιο μηχάνημα

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρία Παροχής Αερίου Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας

Εταιρία Παροχής Αερίου Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας Εταιρία Παροχής Αερίου Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας Φυσικό Αέριο Η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα Το αέριο εισάγεται κυρίως από δύο χώρες, τη Ρωσία και την Αλγερία, ενώ μικρότερες ποσότητες εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική. Θερμογραφία είναι η παρατήρηση, μέτρηση και καταγραφή της θερμότητας και της ροής της. Όλα τα σώματα στη γη, με θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν ( 273 ο C) εκπέμπουν θερμική ενέργεια στο υπέρυθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Σπουδαστής: Μαρίνος Ανδρέου Επιβλέπων Καθηγητής:Ματζινος Παναγιωτης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 Το υγραέριο LPG

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικό πλαίσιο. Με βάση τη νομοθεσία αυτή η διαδικασία έκδοσης άδειας ανελκυστήρα είναι η εξής :

Νομοθετικό πλαίσιο. Με βάση τη νομοθεσία αυτή η διαδικασία έκδοσης άδειας ανελκυστήρα είναι η εξής : Νομοθετικό πλαίσιο Μέχρι το 1985 η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των ανελκυστήρων καθορίζονταν από τα βασιλικά διατάγματα 37 του ΒΔ 1968 και 890 του 1965, «Περί κατασκευής και λειτουργίας ηλεκτροκίνητων

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar Ηλιακός Συλλέκτης EasySolar. ΓΕΝΙΚΑ: Ο συλλέκτης EasySolar ή ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή που απορροφά τη θερμική ενέργεια του ήλιου και το μετατρέπει σε αξιοποιήσιμη θερμότητα. Η θερμότητα συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 2 Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε.) εννοούμε την τοποθέτηση, τον έλεγχο και το χειρισμό διαφόρων ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ο Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ο Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ο Χ Ο Μ Ε Ν Α 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ.σελ. 2 2. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ σελ. 3 3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ..σελ. 6 4. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟΥ.σελ. 8 5. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ...σελ. 9 6. ΚΑΠΝΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ...σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ... 3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 5 ΧΡΗΣΗ... 7 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ... 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ... 3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 5 ΧΡΗΣΗ... 7 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ... 8 Εγχειρίδιο οδηγιών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ GR ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ... 3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 5 ΧΡΗΣΗ... 7 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ... 8 2 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Το παρόν εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης αναφέρεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Αέριο, το καύσιμο κίνησης της νέας εποχής Μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων για κίνηση με Φυσικό Αέριο (Bi-Fuel)

Φυσικό Αέριο, το καύσιμο κίνησης της νέας εποχής Μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων για κίνηση με Φυσικό Αέριο (Bi-Fuel) 1 Φυσικό Αέριο, το καύσιμο κίνησης της νέας εποχής Μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων για κίνηση με Φυσικό Αέριο (Bi-Fuel) 2 Φυσικό Αέριο ιστορική ανάδρομη Η κίνηση με αέρια καύσιμα για αυτοκίνητα δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). To PVC είναι το τρίτο πιο

Διαβάστε περισσότερα

Αμπελουργικός Πάσσαλος

Αμπελουργικός Πάσσαλος Αμπελουργικός Πάσσαλος Προδιαγραφές Προϊόντος Αναβ: 01,Ημερ/νία Φύλλου 12.04.2009 Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο εκδίδεται από την ΠΑΝΜΕΤΑΛ Α.Ε.Β.Ε. σε συνέχεια των αιτήσεων από τους πελάτες μας, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

1 Τεχνολογία λεβήτων συμπύκνωσης

1 Τεχνολογία λεβήτων συμπύκνωσης 1 Τεχνολογία λεβήτων συμπύκνωσης Λειτουργία συμβατικών λεβήτων Είσοδος καυσίμου = 100 % Θερμοκρασία καυσαερίων μεταξύ 140 έως 180 Celsius Λανθάνουσα θερμότητα = 10.2% Λανθάνουσα θερμότητα 10.2 % Προς την

Διαβάστε περισσότερα

INERGEN 200 & 300 Bar. Σελίδα

INERGEN 200 & 300 Bar. Σελίδα ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕ INERGEN 200 & 300 Bar ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα 1.0 Γενικά 1 2.0 Περιγραφή Υλικού 1 3.0 ιάθεση 2 4.0 Εγκατάσταση 2 5.0 Λειτουργία Συστήµατος 2 6.0 Τεχνικές προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 2 ου ΓΕΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» Στο έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέρειες. Γυψοσανίδες προστασίας από την ακτινοβολία Rigips PF ή PB, με επίστρωση φύλλο μολύβδου

Λεπτομέρειες. Γυψοσανίδες προστασίας από την ακτινοβολία Rigips PF ή PB, με επίστρωση φύλλο μολύβδου Μελέτη και Κατασκευή, με συστήματα Rigips. Συστήματα τοιχοποιίας Rigips 5.55.01 Τοιχοποιία προστασίας από ακτίνες Röntgen (ακτίνες Χ ) Σύστημα τοιχοποιΐας Rigips για προστασία από ακτίνες Χ σε πάχος στρώματος

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμία. Ειδικότερα με τη νέα υπουργική απόφαση: Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας εγκατάστασης γεωθερμικού συστήματος

Γεωθερμία. Ειδικότερα με τη νέα υπουργική απόφαση: Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας εγκατάστασης γεωθερμικού συστήματος Γεωθερμία Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς να κατασκευάζουν γεωθερμικά συστήματα. Στη χώρα μας λειτουργούν ήδη με επιτυχία αντίστοιχα πιλοτικά συστήματα. Θα είναι άραγε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης. Φιλμ υπέρυθρης θέρμανσης HEATFLOW

Οδηγός Εγκατάστασης. Φιλμ υπέρυθρης θέρμανσης HEATFLOW Οδηγός Εγκατάστασης Φιλμ υπέρυθρης θέρμανσης HEATFLOW Περιεχόμενα Προειδοποιήσεις Προειδοποιήσεις ασφαλείας Σημαντικές παρατηρήσεις Προετοιμασία Υλικά και εργαλεία Εγκατάσταση Ορισμός επιφανειών για την

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift XS-F

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift XS-F Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift XS-F H[m] 5 Wilo-DrainLift XS-F 4 0 0 4 5 6 7 8 Q[m³/h] Σχεδιασμός Μικρή μονάδα άντλησης λυμάτων (επιτοίχια εγκατάσταση) Εφαρμογές Έτοιμη για σύνδεση μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης για τα δοχεία BE-SSP και BE-F ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΛΛΑΔOΣ

Οδηγίες εγκατάστασης για τα δοχεία BE-SSP και BE-F ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΛΛΑΔOΣ Οδηγίες εγκατάστασης για τα δοχεία και BE-F ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΛΛΑΔOΣ Πρόλογος Θερμά συγχαρητήρια από καρδιάς για την αγορά ενός προϊόντος του Οίκου TiSUN! Με το όνομά μας εγγυώμαστε την υψηλή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Υπάρχουν πάρα πολλά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θερμομόνωση οικοδομικών κατασκευών. Ανάλογα με το τμήμα που θα χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Στόχος(οι): Η διαπαιδαγώγηση των μαθητών γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας στα σχολεία με έμφαση στην χρήση των παραθύρων (εφόσον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Μπακούρας Λεωνίδας. ιευθυντής Εµπορικών ραστηριοτήτων ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ΙΕΙΣ ΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μπακούρας Λεωνίδας. ιευθυντής Εµπορικών ραστηριοτήτων ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ΙΕΙΣ ΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Επιχειρηµατικός σχεδιασµός 2009 2013 Τιµολογιακή πολιτική και διαµόρφωση τιµών ίκτυα φυσικού αερίου Εσωτερικές εγκαταστάσεις ιαχείριση Μελετών Πολεοδοµίας Μπακούρας Λεωνίδας ιευθυντής Εµπορικών ραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιατί μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά των υλικών απέναντι στο νερό; 1. Προστασία των κτηριακών κατασκευών από το νερό της βροχής 2. Προστασία των κτηριακών

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Η θερμοκρασία του εδάφους είναι ψηλότερη από την ατμοσφαιρική κατά τη χειμερινή περίοδο, χαμηλότερη κατά την καλοκαιρινή

Διαβάστε περισσότερα

Τα φίλτρα προστασίας µε αναστροφή ροής της

Τα φίλτρα προστασίας µε αναστροφή ροής της Για οικιακές και βιοµηχανικές εφαρµογές Φίλτρο προστασίας µε αναστροφή ροής Τα φίλτρα προστασίας µε αναστροφή ροής της σειράς PROFI, είναι φίλτρα πλέγµατος για συστήµατα πόσιµου νερού. Με την κατοχυρωµένη,

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Ευρεία γκάμα από μία πηγή. Μοναδικός ανθεκτικός σχεδιασμός. Γρήγορη και αξιόπιστη απόδοση. Τύπος μοντέλων Σελίδα Πρέσες δοκιμής κυκλωμάτων 2 9.2 Ψύκτες σωλήνων 2 9.3 Αντλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Καθηγητής ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τμήμα Προμηθειών υλικών & Εξοπλισμού Υπηρεσιών. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια, συντήρηση αναγόμωση πυροσβεστήρων και ειδών πυροπροστασίας

Προς: Τμήμα Προμηθειών υλικών & Εξοπλισμού Υπηρεσιών. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια, συντήρηση αναγόμωση πυροσβεστήρων και ειδών πυροπροστασίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Νίκαια : 24/2/204 Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Aρ.Πρωτ.: Τ.Υ.406 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ έως 0,5bar Μέρος 3 Κανονισμός (Συνέχεια)

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ έως 0,5bar Μέρος 3 Κανονισμός (Συνέχεια) ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ έως 0,5bar Μέρος 3 Κανονισμός (Συνέχεια) Κεφάλαιο 6 : Προσδιορισμός των διαμέτρων των σωλήνων Κεφάλαιο 6 : Προσδιορισμός των διαμέτρων των σωλήνων O προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερική θερμομόνωση Knauf. Διαχείριση θερμοκρασίας επαγγελματικών χώρων. Eσωτερική θερμομόνωση Knauf 02/2011

Εσωτερική θερμομόνωση Knauf. Διαχείριση θερμοκρασίας επαγγελματικών χώρων. Eσωτερική θερμομόνωση Knauf 02/2011 Εσωτερική θερμομόνωση Knauf Διαχείριση θερμοκρασίας επαγγελματικών χώρων Eσωτερική θερμομόνωση Knauf 02/2011 Εσωτερική θερμ Κnauf Intherm - Knauf Alutherm Η άμεση λύση μόνωσης στα επαγγελματικά κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΛΟΤ HD 3S4 ΕΛΟΤ ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 Αρχικός έλεγχος 610 Γενικά 610.1 Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά την αποπεράτωση της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Α.Π.Θ. Ενεργειακός επιθεωρητής`

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Α.Π.Θ. Ενεργειακός επιθεωρητής` ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΕΚ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ Εισηγητής: Γκαβαλιάς Βασίλειος,διπλ μηχανολόγος μηχανικός ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Επίτοιχοι λέβητες αερίου RINNOVA BINOVA RINNOVA COND. Επιδαπέδιοι λέβητες αερίου K APPA SUPER K APPA

Επίτοιχοι λέβητες αερίου RINNOVA BINOVA RINNOVA COND. Επιδαπέδιοι λέβητες αερίου K APPA SUPER K APPA Επίτοιχοι λέβητες αερίου RNNOV BNOV RNNOV ON Επιδαπέδιοι λέβητες αερίου K PP SUPR K PP ΕΠΙΤΟΙΧΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΑΕΡΙΟΥ RNNOV RinNOV είναι η νέα σειρά BS επίτοιχων λεβήτων αερίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ 1 Διακόπτουν,ανοίγουν ή ρυθμίζουν την παροχή ενός σωλήνα q Τοποθετούνται σε όλα τα δίκτυα, κλάδους, σε θερμαντικά σώματα.. q 2 3 ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΑΝΤΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Επιτρέπουν την κίνηση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Με καθαρή συνείδηση. Βιομηχανική Λύση

Με καθαρή συνείδηση. Βιομηχανική Λύση Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης Με καθαρή συνείδηση Βιομηχανική Λύση Λέβητες Βιομάζας REFO-AMECO ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ 303-5 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο λέβητας REFO είναι κατασκευασμένος από πιστοποιημένο χάλυβα

Διαβάστε περισσότερα

Χαλύβδινοι λέβητες πετρελαίου - αερίου

Χαλύβδινοι λέβητες πετρελαίου - αερίου Χαλύβδινοι λέβητες πετρελαίου - αερίου 870 010 1102 Οδηγίες εγκατάστασης λειτουργίας και συντήρησης BENTOIL χαλύβδινοι λέβητες Thermovent Hellas A.E. - 2 - ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ O πιεστικός χαλύβδινος λέβητας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Σωλήνες και εξαρτήματα από φαιό χυτοσίδηρο

Σωλήνες και εξαρτήματα από φαιό χυτοσίδηρο PAM SMU-S Σωλήνες και εξαρτήματα από φαιό χυτοσίδηρο 1. Αντικείμενο Η παρούσα προδιαγραφή αφορά στην κατασκευή σωλήνων και εξαρτημάτων από χυτοσίδηρο για ακάθαρτα, λύματα, και όμβρια ύδατα για δομικές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες συναρμολόγησης Μποϊλερ θερμικής στρωμάτωσης BSP / BSP-SL BSP-W / BSP-W-SL Σελίδα X - X

Οδηγίες συναρμολόγησης Μποϊλερ θερμικής στρωμάτωσης BSP / BSP-SL BSP-W / BSP-W-SL Σελίδα X - X XX Οδηγίες συναρμολόγησης Μποϊλερ θερμικής στρωμάτωσης BSP / BSP-SL BSP-W / BSP-W-SL Σελίδα X - X Wolf GmbH Postfach 1380 84048 Mainburg Tel. 08751/74-0 Fax 08751/741600 Internet: www.wolf-heiztechnik.de

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός κουρμπαρίσματος

Εξοπλισμός κουρμπαρίσματος Εξοπλισμός κουρμπαρίσματος Ευρεία γκάμα για συγκεκριμένες ανάγκες κουρμπαρίσματος και διαμόρφωσης άκρων. Ποιότητα που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Τύπος μοντέλων Σελίδα Κουρμπαδόροι Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα πάντα για τις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ 106

Τα πάντα για τις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ 106 Τα πάντα για τις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ 106 Ή διάβρωση του χαλκού. Για σημαντική μερίδα του τεχνικού κόσμου η απάντηση στην ερώτηση τρυπάει ο χαλκός από διάβρωση? είναι αρνητική. Κάποιοι λίγοι γνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδανική οικολογική λύση για ατομική θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού για οικιακή χρήση!

Η ιδανική οικολογική λύση για ατομική θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού για οικιακή χρήση! ƭƾǃLjǖdžǔ ƴǖǎǒǟNjǎǚǔLjǔ ƴǖǎDžǖǂǔǎƾǎLjǔ ƭdžnjǖǐǖǒdžǀǂǔ Η ιδανική οικολογική λύση για ατομική θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού για οικιακή χρήση! ƭƾǃLjǖdžǔ ƴǖǎǒǟNjǎǚǔLjǔ ƴǖǎDžǖǂǔǎƾǎLjǔ ƭdžnjǖǐǖǒdžǀǂǔ Τεχνολογία Συμπύκνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 98 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ Με τον όρο επιμετάλλωση εννοούμε τη δημιουργία ενός στρώματος μετάλλου πάνω στο μέταλλο βάσης για την προσθήκη ορισμένων επιθυμητών ιδιοτήτων. Οι ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα