ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΚΟΥΛΗΣ ΜΗΝΑΣ-Α.Μ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-Α.Μ ΡΑΠΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-Α.Μ. 898 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΝΑΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014

2 2 Πρόλογος Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση καινούργιων συστημάτων με απώτερο σκοπό την βελτίωση και την διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας. Κάτι τέτοιο λοιπόν αποτέλεσε και δικό μας κίνητρο για την δημιουργία της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας. Επιθυμώντας τη συμβολή μας στο υπάρχων σύστημα αιμοδοσίας της χώρας μας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος αιμοδοσίας. Στον απόηχο της ακαδημαϊκής μας καριέρας και για όλα τα χρόνια φοίτησης στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας ο καθένας ξεχωριστά στην οικογένειά του, τόσο για την οικονομική όσο και για την ηθική τους υποστήριξη. Στον επιβλέποντα καθηγητή μας Κ. Αύγουστο Τσινάκο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε για την ανάθεση του συγκεκριμένου θέματος για την εκπόνηση της πτυχιακής μας εργασίας, καθώς και για την άριστη καθοδήγησή του για την οποία είμαστε ευγνώμονες.

3 3 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ABSTRACT... 6 Περίληψη... 6 Abstract... 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID Κώδικας Εφαρμογής Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ Λειτουργικότητα Ιστοσελίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Δυσκολίες Υλοποιήσεις Εργασίας Αδύνατα Σημεία Δυνατότητες Εξέλιξης Εργασίας Αξιολόγηση ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης.

4 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΩΝ Εικόνα 1:Λογότυπο Apache Server Εικόνα 2:Λογότυπο MySQL Εικόνα 3:Λογότυπο Joomla Εικόνα 4:Λογότυπο HTML Εικόνα 5:Λογότυπο CSS Εικόνα 6:Λογότυπο JavaScript Εικόνα 7:Λογότυπο PHP Εικόνα 8:Μεταβλητή url Εικόνα 9:Μεταβλητές blood, quantity, priority και city Εικόνα 10:DatePicker Εικόνα 11:Screen Εικόνα 12:Button Ok Εικόνα 13:ButtonHelp και ButtonExit Εικόνα 14:Φόρμα Αίτησης Εφαρμογής Εικόνα 15:Παράθυρο Βοήθειας Εικόνα 16:Αρχική Σελίδα Blood_Donation Εικόνα 17:Πλατφόρμα Εγγραφής

5 5 Εικόνα 18:Πλατφόρμα Σύνδεσης Εικόνα 19:Πλατφόρμα Επικοινωνίας & Site Map Εικόνα 20:Αρχική Σελίδα Σύνδεσης Νοσοκομείου Εικόνα 21:Αρχική Σελίδα Σύνδεσης Επισκέπτη Εικόνα 22:Αρχική Σελίδα Σύνδεσης Συλλόγου Εικόνα 23:Πλατφόρμα Σύνδεσης Διαχειριστή

6 6 ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ABSTRACT Περίληψη Όπως προαναφέρθηκε και στον πρόλογο, το κύριο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η δημιουργία μιας ιστοσελίδας αιμοδοσίας καθώς και της αντίστοιχης εφαρμογής της σε android κινητά. Στον παρόν κεφάλαιο πρόκειται να γίνει μια περιληπτική αναφορά για τα μετέπειτα κεφάλαια που παρουσιάζονται. Ξεκινώντας λοιπόν, στο κεφάλαιο 2 παρουσιάζονται όλα τα απαραίτητα λογισμικά στα οποία στηρίχθηκε η εργασία ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος καθώς και οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκαν. Συνεχίζοντας, στο κεφάλαιο 3 παρουσιάζονται ο σχεδιασμός καθώς και τα στάδια ανάπτυξης τόσο της ιστοσελίδας όσο και της εφαρμογής. Mε την βοήθεια των παραπάνω λοιπόν μπόρεσε να προγραμματιστεί ο απαιτούμενος, για την εγκατάσταση του συστήματος, κώδικας. Τα τελευταία περιγράφονται αναλυτικά στα κεφάλαια 4 και 5 όπου, στο πρώτο εξηγείται ο κώδικας καθώς και το εγχειρίδιο της εφαρμογής ενώ στο δεύτερο αναλύεται η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας. Κλείνοντας, μετά ολοκλήρωση των παραπάνω, στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο παραθέτονται, αρχικά, οι προοπτικές εξέλιξης της παρούσας εργασίας, εν συνεχεία εξηγούνται τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την υλοποίησής της και τέλος παρουσιάζεται η αξιολόγησή της.

7 7 Abstract As mentioned in the prologue, the main topic of the present thesis was to create a website about donation and the corresponding application in android mobile phone. In this chapter will be a brief reference of the subsequent chapters presented. In the beginning in Chapter 2 presented all the necessary software that supports work to proceed to the completion of the electronic system and the reasons that they were selected. Continuing in Chapter 3 presents the design and development stages of both the website and the application. With the help of the above the required for the installation of the system code, be programmed. The last are described with detail in Chapters 4 and 5, at the first explained the code and the users manual, while the second analyzes the functionality of the website. Concluding, in the 6 th and last chapter quoted all the prospects of development of this work, subsequently explained all the problems that encountered during the implementation of this thesis and finally presented the evaluation of it.

8 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα εργασία υλοποιήθηκε με κύριο σκοπό να φέρει πιο κοντά έναν απλό πολίτη στο θέμα της αιμοδοσίας και να κάνει πιο εύκολη την όλη διαδικασία της ζήτησης του αίματος, παρέχοντάς του παράλληλα και μία εφαρμογή στην κινητή του συσκευή όπου με πολύ απλά βήματα μπορεί να πραγματοποιήσει την αίτησή του για αίμα. Σε γενικές γραμμές, δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα η οποία περιέχει μία πλατφόρμα επικοινωνίας με τον διαχειριστή καθώς επίσης και να μπορέσει να στείλει κάποιο «mail» για ότι θέμα μπορεί να θέλει να συζητήσει πάνω στην σελίδα. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει ένα λογαριασμό με τα δικά του προσωπικά στοιχεία, από εκεί και πέρα αφού εισέλθει στο σύστημα του δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία αίτηση ζήτησης αίματος καθώς επίσης να δει και όλες τις ανοιχτές αιτήσεις που υπάρχουν και απαντήθηκαν ή είναι προς απάντηση. Παράλληλα δίνεται και η επιλογή της πραγματοποίησης «download» της εφαρμογής μέσω της σελίδας, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται κάποια αναζήτηση στην πλατφόρμα αναζήτησης εφαρμογών μέσω της κινητής συσκευής. Όσον αφορά το λογαριασμό του νοσοκομείου υπάρχει η δυνατότητα απάντησης σε αιτήματα ζήτησης αίματος, καθώς επίσης και μία τράπεζα αίματος μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στο εκάστοτε νοσοκομείο να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των διαθέσιμων φιαλών αίματος που έχει στην κατοχή του. Αναφορικά τώρα με τον σύλλογο παρέχεται η επιλογή να ελέγχει όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του, προσθέτοντας και διαγράφοντάς τα. Επίσης όπως ακριβώς και μα το νοσοκομείο που προαναφέρθηκε υπάρχει η δυνατότητα απάντησης σε αιτήματα ζήτησης αίματος. Ο διαχειριστής με την σειρά του μπορεί να ελέγξει όλο το σύστημα, να τροποποιήσει να διαγράψει και να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα.

9 9 Αρχικά πραγματοποιήθηκε μία έρευνα στο διαδίκτυο για την εύρεση παρόμοιων εφαρμογών ώστε να παρθούν κάποιες ιδέες σχετικά με την παρούσα εργασία. Με την πρόοδο στην ανάπτυξη εφαρμογών για «smartphones» και τις ευκαιρίες για τους προγραμματιστές στο πεδίο αυτό είναι λογικό να υπάρχουν και διάφορες εφαρμογές παρόμοιες με την παρούσα. Βλέποντας το ανάλογο «googleplaysearch» που είναι η πιο διαδεδομένη εφαρμογή αναζήτησης για «apps» παρατίθενται στην συνέχεια κάποιες παρόμοιες εφαρμογές. Πιο αναλυτικά : 1) IndianBloodDonors: Αυτή η εφαρμογή παρέχει τρόπους αναζήτησης σύμφωνα με την ομάδα αίματος και επικοινωνία με τους ανάλογους δωρητές/συλλόγους. 2) BloodDonor: Αυτή η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για την επόμενη δυνατή αιμοδοσία και κρατάει σε «profile» του καθενός τις διαθέσιμες μονάδες που έχει για χρήση αφού έχει αιμοδοτήσει. Επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα να γίνεις μέλος σε ομάδα σαν μέλος κοινωνικής δικτύωσης και δίνει σε μορφή διαφήμισης τροφές για καλύτερη υγεία όσον αφορά το αίμα. 3) BloodDonation: Αυτή η εφαρμογή είναι απλούστερη αφού έχει μια αναζήτηση όσον αφορά την ομάδα αίματος και αποστολή αιτήματος. 4) BlutspendeRechner: Αυτή η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες όσον αφορά την επόμενη δυνατή ημερομηνία αιμοδοσίας αφού είναι καλό οι άντρες να αιμοδοτούν κάθε 4 μήνες και οι γυναίκες κάθε 6. 5) BloodBankDirectory: Παρέχει πληροφορίες για την μέθοδο της αιμοδοσίας, φωτογραφία και πληροφορίες επόμενης τοποθεσίας αιμοδοσίας και μια αρκετά αναλυτική μέθοδο αναζήτησης. 6) BLOODDONOR: Προσφέρει «login» με τον λογαριασμό « » σου ή με τον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσής σου, αναζήτηση αιμοδότη γεωγραφικά και μια αναλυτική λίστα με τα αποτελέσματά της.

10 10 7) MYBLOOD: Παρέχει προσωπικό λογαριασμό, αναζήτηση αιμοδότη στη βάση και κλήση του στοιχείου αφού τελειώσει η αναζήτηση με το άγγιγμα της επαφής. 8) BloodDonorContactManager: Περιέχει αναζήτηση αιμοδότη, κλήση ή αποστολή «sms» απευθείας, μορφοποίηση τελευταίας ημερομηνίας αιμοδοσίας και προβολή στοιχείων όπως ηλικία και τηλέφωνο επικοινωνίας στο τέλος της αναζήτησης. 9) MPulseKeralaBloodBank: Προσφέρει επιλογές αιτημάτων όπως αποδοχή, αποστολή και διαχείριση, αναζήτηση νοσοκομείων και τραπεζών αίματος, τηλέφωνα επικοινωνίας για βοήθεια και καταχώρηση χρήστη στο σύστημα. 10) BloodDonation: Περιέχει 2 επιλογές για αναζήτηση ομάδας αίματος και εισαγωγή στο σύστημα και αναζήτηση νοσοκομείων μέσω «gps» ή ονόματος. 11) BasqueCountryblooddonors: Προσφέρει αναζήτηση μέσω «gps» για τις κοντινότερες περιοχές αιμοδοσίας όπως και ανάλογα με ημερομηνία ή καθολικά ανά πόλεις. Μετά το πέρας της έρευνας αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εφαρμογή δεν παρέχει την δυνατότητα άμεσης αίτησης αίματος όπως η παρούσα, έτσι κρίθηκε σκόπιμο η δημιουργία μίας τέτοιας εφαρμογής που να ενημερώνει άμεσα όλα τα διαθέσιμα νοσοκομεία και συλλόγους για αυτήν την αίτηση και με όλα τα απαραίτητα στοιχεία αυτή η διαδικασία μπορεί αν ολοκληρωθεί σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παρούσα εφαρμογή παρέχει και φωνητική βοήθεια για την σωστή συμπλήρωση των απαραίτητων για την αίτηση πεδίων. Στην συνέχεια αναφέρονται περιληπτικά οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκαν κάποια συγκεκριμένα λογισμικά που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός του «Apache» που χρησιμοποιήθηκε, υπάρχει επίσης και ένας άλλος «Server» ονόματι «XAMP». Ο τελευταίος, σύμφωνα με έρευνα, απορρίφτηκε διότι βρέθηκε να είναι πιο δύσχρηστος σε σχέση με τον πρώτο δηλαδή απαιτούνται περισσότερες γνώσεις, καθώς και το ότι υστερεί σε θέματα ασφαλείας. Αναφορικά με την βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε κρίνεται σκόπιμο να εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε η χρήση της «MySQL» έναντι της

11 11 «SQL». Παρόλο που οι διαφορές τους είναι ελάχιστες η επιλογή της έγινε διότι η «MySQL» παρέχεται δωρεάν στους χρήστες σε αντίθεση με την «SQL» που παρέχεται επί πληρωμή. Στο σημείο αυτό θα γίνει σύγκριση της «Joomla» με δυο παρόμοια εργαλεία, αυτά είναι το «Wordpress» και το «Drupal». Αρχικά να τονιστεί ότι, η «Joomla» κρίνεται ευκολότερη στη χρήση σε πολλά σημεία, ενώ είναι εκείνη που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε «networking sites». Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε. Τώρα, όσον αφορά το «Drupal», απορρίφτηκε καθώς απαιτεί υπερβολικά προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού με αποτέλεσμα να δυσκολεύει αρκετά το έργο των χρηστών. Αναφορικά τώρα με την «JavaScript» προτιμήθηκε σε αντίθεση με την υπάρχουσα «PYTHON» δεδομένου ότι είναι απλούστερη στη χρήση. Επιπρόσθετα, παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας αισθητικά καλύτερων «site» καθώς και γρηγορότερων «server».

12 12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο πρόκειται να γίνει μια παρουσίαση όλων των απαιτούμενων λογισμικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία και εγκατάσταση του κώδικα και του συστήματος ηλεκτρονικής αιμοδοσίας. Εργαλεία δημιουργίας ιστοσελίδας και εφαρμογής. Για την υλοποίηση της εφαρμογής αιμοδοσίας, χρησιμοποιήθηκαν τα εξής εργαλεία δημιουργίας ιστοσελίδας και εφαρμογής: Apache Server MySQL Joomla HTML CSS JavaScript PHP Παρακάτω θα αναλυθεί το κάθε εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη πτυχιακή και θα αιτιολογηθεί γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Apache Web Server. Ο «Apache Web Server» είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του. Πρόκειται δηλαδή για έναν εξυπηρετητή «server» του παγκόσμιου Ιστού «Web». Με τον όρο «server» εννοούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που φιλοξενούν ιστοσελίδες. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται και για το μηχάνημα εξυπηρετητή «hardware» αλλά και για το πρόγραμμα «software». Στη παράγραφο αυτή θα ασχοληθούμε μόνο με το «software» και συγκεκριμένα με τον Apache.[Mytwocents, 2010, Apache Web Server].

13 13 Εικόνα 1:Λογότυπο Apache Server. Χαρακτηριστικά και λειτουργίες του Apache HTTP. Ο Apache διαθέτει ποικιλία χαρακτηριστικών και μπορεί να υποστηρίξει μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών με τις οποίες και συνεργάζεται. Οι δυνατότητες του προγράμματος αυτού καθαυτού και τα χαρακτηριστικά του δεν είναι και τόσο πολλά. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του όμως, το οποίο και του δίνει μεγάλες δυνατότητες, είναι ότι μπορεί να προσαρμόσει επάνω του πολλές προσθήκες προγραμμάτων «modules», τα οποία με τη σειρά τους παρέχουν διαφορετικές λειτουργίες. Μερικά από τα πιο γνωστά «modules» του «Apache HTTP» είναι τα «modules» πιστοποίησης, όπως για παράδειγμα τα mod_access, mod_auth, mod_digest κ.λπ. Παρέχει επίσης «SSL» σε «TLS» μέσω των mod_ssl, και mod_proxy, πραγματοποιεί ανακατευθύνσεις διευθύνσεων «URL rewrites» μέσω του mod_rewrite, καταγραφές συνδέσεων μέσω του mod_log_config, συμπίεση αρχείων μέσω του mod_gzip και πολλά άλλα modules τα οποία διατίθενται είτε από το «Apache Software Foundation», είτε από τρίτες εταιρίες λογισμικού. Ένα άλλο χαρακτηριστικό δυνατότητα του «Apache HTTP», είναι ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα λειτουργικά συστήματα. Ο «Apache HTTP» υποστηρίζει επίσης αρκετές διάσημες εφαρμογές και γλώσσες προγραμματισμού όπως MySQL, PHP, Perl, Python κ.λπ. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του που κάνουν τον «Apache» τον πιο δημοφιλή «Web Server» από το 1996 έως τις μέρες μας. Περισσότερο από το 50% των

14 14 ιστοχώρων του παγκόσμιου ιστού, χρησιμοποιεί τον «Apache» ως εξυπηρετητή. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτουν αντίστοιχα προγράμματα, όπως το Microsoft Internet Information Services (IIS), ο Sun Java System Web Server, ο Zeus Web Server κα. [Mytwocents, 2010, Apache Web Server]. MySQL. Η «MySQL» είναι ένα πολύ γρήγορο και δυνατό, σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Μια βάση δεδομένων σας επιτρέπει να αποθηκεύετε, να αναζητάτε, να ταξινομείτε και να ανακαλείτε τα δεδομένα αποτελεσματικά.[w3schools, 1999,SQL Tutorial] Τα πλεονεκτήματα του είναι τα εξής: 1. Απόδοση: Η «MySQL» είναι χωρίς αμφιβολία γρήγορη. Μπορείτε να δείτε την σελίδα δοκιμών Πολλές από αυτές τις δοκιμές δείχνουν ότι η «MySQL» είναι αρκετά πιο γρήγορη από τον ανταγωνισμό. 2. Χαμηλό κόστος: Η «MySQL» είναι διαθέσιμη δωρεάν, με άδεια ανοικτού κώδικα (Open Source) ή με χαμηλό κόστος, αν πάρετε εμπορική άδεια, αν απαιτείται από την εφαρμογή σας. 3. Ευκολία Χρήσης: Οι περισσότερες μοντέρνες βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούν «SQL». Αν έχετε χρησιμοποιήσει ένα άλλο σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων δεν θα έχετε πρόβλημα να προσαρμοστείτε σε αυτό. 4. Μεταφερσιμότητα: Η «MySQL» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά συστήματα «Unix» όπως επίσης και στα «Microsoft Windows». 5. Κώδικας Προέλευσης: Δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης του κώδικα προέλευσης της «MySQL» όπως συμβαίνει και με άλλες γλώσσες, παραδείγματος χάρη με την «PHP» η οποία αναλύεται παρακάτω.[σταυρακούδης Α. (2010)]

15 15 Εικόνα 2:Λογότυπο MySQL. Joomla. Η «Joomla» είναι μια ευέλικτη και φιλική εφαρμογή για την δημιουργία και δημοσίευση στο διαδίκτυο «Internet» μιας προσωπικής ή εταιρικής ιστοσελίδας. Είναι προσαρμοσμένη σε περιβάλλοντα επιχειρηματικής κλίμακας όπως τα «intranets» μεγάλων επιχειρήσεων ή οργανισμών. Οι δυνατότητες επέκτασής της είναι πρακτικά απεριόριστες. [The Joomla extensions directory, 2005] Εικόνα 3:Λογότυπο Joomla.

16 16 HTML (HyperText Markup Language). H «HTML» είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText Markup Language (γλώσσα μορφοποίησης υπερκειμένου) και είναι η βασική γλώσσα δόμησης σελίδων του «World Wide Web» (κοινός www ή απλά ιστού Web). Πρόκειται για μία γλώσσα προγραμματισμού η οποία χρησιμοποιείται για να σημάνει ένα τμήμα κειμένου και να το κάνει να εμφανίζεται καλύτερα. Επιτρέπει την ενσωμάτωση ήχου και εικόνων στις «web» σελίδες. Αρχικά δημιουργήθηκε με σκοπό μόνο την μορφοποίηση κειμένου, έπειτα εξελίχτηκε με αποτέλεσμα την ενσωμάτωση περεταίρω σχεδιαστικών τεχνικών κ.α. [W3schools, 1999] Η γλώσσα αυτή χρησιμοποιεί ένα αριθμό από «tags» (ετικέτες) για την μορφοποίηση κειμένου, για την δημιουργία συνδέσμων «links» μετάβασης ανάμεσα σε ιστοσελίδες, για την εισαγωγή εικόνων, ήχου κ.α. Όταν ένας «Web Browser» ανοίγει ένα αρχείο «HTML» τα στοιχεία «tags» (ετικέτες) μεταφράζονται σε κατάλληλα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα την εμφάνιση και την λειτουργικότητα της συγκεκριμένης σελίδας. Η χρήση της στην παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την δημιουργία των σελίδων και την σχεδίαση πάνω σε αυτές όλων των αντικειμένων όπως φόρμες εισαγωγής, φόρμες αναζήτησης, εικόνες κ.α. Εικόνα 4:Λογότυπο HTML.

17 17 Παρακάτω παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα της τα οποία είναι : 1. Γρήγορη φόρτωση σελίδων: Τα αυτόματα προγράμματα τοποθετούν συχνά άχρηστο κώδικα που μπερδεύει τον «browser» και καθυστερεί την εμφάνιση της σελίδας (π.χ. table rendering). 2. Μεγαλύτερη αξιοπιστία: Όπως κάθε λογισμικό, έτσι και τα προγράμματα κατασκευής σελίδων δεν ανταποκρίνονται 100% στο λεγόμενο «WYSIWYG» (What you see is what you get). Το τελικό αποτέλεσμα που μας παρουσιάζουν λοιπόν δεν είναι πάντοτε ακριβώς το ίδιο με εκείνο το οποίο θα εμφανιστεί σε κάποιον επισκέπτη της εκάστοτε σελίδας. 3. Εξυπνότερη σχεδίαση: Καθιστά ευκολότερη τη δημιουργία σελίδων οι οποίες θα προσαρμόζονται αυτόματα στις ιδιαιτερότητες της οθόνης κάθε χρήστη (π.χ. χρησιμοποιώντας ποσοστά αντί για απόλυτες τιμές στο πλάτος των tables). 4. Υψηλότερη ευελιξία: Επιτρέπει τη χρήση του συνόλου των δυνατοτήτων της γλώσσας «HTML», ενώ κάθε αυτόματο πρόγραμμα υποστηρίζει μόνο ένα υποσύνολο αυτών. 5. Ευκολότερη επίλυση προβλημάτων «debugging»: Γνωρίζοντας απόλυτα τις ιδιομορφίες και τα χαρακτηριστικά της σελίδας που έχουμε δημιουργήσει, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε και κατ επέκταση να διορθώσουμε ευκολότερα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να εμφανιστούν σε αυτήν (π.χ. ασυμβατότητα με κάποιους browsers). 6. Επέκταση σε άλλα γνωστικά αντικείμενα: Καθείς εξ αυτών έχει γνώση της γλώσσας «HTML» μπορεί πολύ ευκολότερα να κατανοήσει και να αξιοποιήσει άλλες τεχνικές όπως είναι οι XML, scripting κ.λπ. [W3schools, 1999, HTML5 Introduction]

18 18 CSS (Cascading Style Sheets). Η «CSS» είναι μια απλή γλώσσα η οποία μας επιτρέπει να ορίσουμε με σαφήνεια και ιδιαίτερη ευελιξία τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται τα διάφορα στοιχεία στην ιστοσελίδα μας. Ακριβώς αυτή ήταν και η χρήση της στην εφαρμογή μας, δηλαδή να ορίσουμε πως θα εμφανίζονται τα κείμενα, οι υπερσύνδεσμοι, οι εικόνες και το φόντο των σελίδων μας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πρόσθετο εργαλείο της γλώσσας «HTML». Εικόνα 5:Λογότυπο CSS. Παραθέτονται τα πλεονεκτήματα της «CSS»: 1. Πολύ μεγαλύτερη ευελιξία: Η «CSS» κατέστησε εφικτές μορφοποιήσεις οι οποίες ήταν αδύνατες ή πολύ δύσκολες με την κλασσική «HTML». 2. Ευκολότερη συντήρηση ιστοσελίδων: Η εμφάνιση ενός ολόκληρου «site» μπορεί να ελέγχεται από ένα μόνο εξωτερικό αρχείο «CSS». Έτσι, κάθε αλλαγή στο στυλ της ιστοσελίδας μπορεί να γίνεται με μια μοναδική αλλαγή σε αυτό το αρχείο, αντί για την επεξεργασία πολλών σημείων σε κάθε σελίδα που υπάρχει στο «site». 3. Μικρότερο μέγεθος αρχείου: Ο κάθε κανόνας μορφοποίησης γράφεται μόνο μια φορά και όχι σε κάθε σημείο που εφαρμόζεται.

19 19 4. Καλύτερο SEO (Search engine optimization): Οι μηχανές αναζήτησης δεν μπερδεύονται ανάμεσα στο περιεχόμενο και τη μορφοποίηση του, αλλά έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό καθ εαυτό, οπότε καθιστά ευκολότερη την καταγραφή και την αρχειοθέτηση «indexing». 5. Γρηγορότερες σελίδες: Με τη χρήση ενός εξωτερικού αρχείου «CSS», ο «browser» την πρώτη φορά που θα φορτώσει κάποια σελίδα το αποθηκεύει στη μνήμη «cache» με αποτέλεσμα να μην είναι αναγκαία η επανεγκατάσταση του κάθε φορά που ο χρήστης κατεβάζει κάποια άλλη σελίδα. [W3schools, 1999,CSS Tutorial]. JavaScript. Πρόκειται για μια γλώσσα προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία έχει σαν σκοπό την παραγωγή δυναμικού περιεχομένου και την εκτέλεση κώδικα στην πλευρά του πελάτη «client-side» σε ιστοσελίδες. Η χρήση της στην εφαρμογή μας είναι στην εμφάνιση μηνυμάτων όταν πληκτρολογούνται λάθος στοιχεία και στην αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση στοιχείων φόρμας..[w3schools, 1999,JavaScript Tutorial] Εικόνα 6:Λογότυπο JavaScript.

20 20 PHP. Η «ΡΗΡ» είναι μια γλώσσα script από την πλευρά του διακομιστή, σχεδιασμένη ειδικά για το «Web». Μέσα σε μια «HTML» σελίδα μπορούμε να ενσωματώσουμε «PHP» κώδικα, ο οποίος θα εκτελείται κάθε φορά που θα επισκεπτόμαστε τη σελίδα. Ο «ΡΗΡ» κώδικας μεταφράζετε στο «Web» διακομιστή και δημιουργεί «HTML» ή άλλη έξοδο που θα δει ο επισκέπτης. Πρόκειται για ένα προϊόν ανοιχτού κώδικα. Δίνεται πρόσβαση στον κώδικα προέλευσης και παράλληλα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, να τον αλλάξουμε και να τον αναδιανείμουμε, χωρίς χρέωση. Αρχικά σήμαινε «Personal Home Page» (προσωπική αρχική σελίδα), έπειτα άλλαξε σύμφωνα με την σύμβαση «GNU» και τώρα σημαίνει «PHP Hypertext Preprocessor» (προεπεξεργαστής κειμένου PHP).[W3schools, 1999] Η τρέχουσα βασική έκδοση της «ΡΗΡ» είναι η 5. Αυτή η έκδοση έχει μερικές μεγάλες βελτιώσεις στη γλώσσα. Εικόνα 7:Λογότυπο PHP. Τα πλεονεκτήματα της «ΡΗΡ» είναι τα εξής: 1. Υψηλή απόδοση: Είναι πολύ αποτελεσματική. Αρκεί ένας φθηνός διακομιστή ώστε να εξυπηρετηθούν εκατομμύρια επισκεπτών καθημερινά. Οι δοκιμές που δημοσιεύθηκαν από την «Zend Technologies» δείχνουν ότι η «ΡΗΡ» ξεπερνά τους ανταγωνιστές της.

21 21 2. Διασυνδέσεις με πολλά διαφορετικά συστήματα βάσεων δεδομένων:η «ΡΗΡ» έχει εγγενείς συνδέσεις με πολλά συστήματα βάσεων δεδομένων. Εκτός από την «MySQL», μπορείτε να συνδεθείτε κατευθείαν με τις βάσεις δεδομένων PostgreSQL, msql, Oracle, dbm, filepro, Informix, InterBase, Sybase, κ.λπ.. Χρησιμοποιώντας το «Open Database Connectivity Standard» «ODBC» μπορείτε να συνδεθείτε σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων παρέχει ένα πρόγραμμα οδήγησης «ODBC». Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα προϊόντα της «Microsoft». 3. Ενσωματωμένες βιβλιοθήκες για πολλές συνηθισμένες «Web» διαδικασίες :Δεδομένου ότι σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται στο «Web», έχει πολλές ενσωματωμένες βιβλιοθήκες, που εκτελούν πολλές χρήσιμες λειτουργίες σχετικές με το «Web». Μπορείτε να δημιουργήσετε εικόνες «GIF» δυναμικά, να συνδεθείτε με άλλες υπηρεσίες δικτύων, να στείλετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να δουλέψετε με «cookies» και να δημιουργήσετε «PDF» έγγραφα, όλα αυτά με λίγες γραμμές κώδικα. 4. Χαμηλό κόστος: Διατίθεται δωρεάν. Δηλαδή, μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση από το «official site» χωρίς χρέωση. 5. Ευκολία εκμάθησης και χρήσης: Η σύνταξη της «ΡΗΡ» βασίζεται σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού, βασιζόμενη κυρίως στην «C» και την «Perl». 6. Μεταφερσιμότητα: Χρησιμοποιείται σε πολλά λειτουργικά συστήματα. Μπορείτε να γράψετε κώδικα «ΡΗΡ» για δωρεάν συστήματα για διαφορετικές εκδώσεις των «Microsoft Windows». 7. Διαθεσιμότητα του κώδικα προέλευσης: Παρέχει δυνατότητα πρόσβασης στον κώδικα προέλευσης της. Αντίθετα με άλλα εμπορικά, κλειστά προγράμματα, αν υπάρχει κάτι που θέλετε να αλλάξετε ή να προσθέσετε στη γλώσσα, μπορείτε να το κάνετε.

22 22 Δυνατότητες PHP. Επεξεργάζεται δεδομένα από μία φόρμα, δημιουργεί δυναμικό περιεχόμενο σε ιστοσελίδες αλλά και στέλνει και λαμβάνει «cookies». Επίσης υποστηρίζει τα πρωτόκολλα HTTP, IMAP, SNMP, NNTP και POP3, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα συνομιλίας. Ακριβώς αυτή είναι και η χρήση της στην εφαρμογή μας. Επεξεργάζεται τα δεδομένα από τις φόρμες, ενημερώνει τους πίνακες της βάσης δεδομένων και δημιουργεί νέα δυναμικά περιεχόμενα τα οποία είναι τα αποτελέσματα από τις επεξεργασίες των φορμών.[w3schools, 1999, PHP5 Tutorial/Easy Learning with Show PHP.] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται μια παρουσίαση των σταδίων ανάπτυξης και ο τρόπος σχεδιασμού τόσο της ιστοσελίδας όσο και της εφαρμογής. Σε πρώτο στάδιο έγινε αρχικά εγκατάσταση του «Apache Server», έτσι ώστε μέσα στο περιβάλλον του να ξεκινήσει η υλοποίηση της ιστοσελίδα. Με απλά λόγια, ο «Apache Server» κάνει τον προσωπικό μας Η/Υ έναν «Server» για μπορέσουμε να τρέξουμε την ιστοσελίδα μας. Στην συνέχεια, έγινε η εγκατάσταση της «PHP», η οποία παράγει στην ουσία σε πραγματικό χρόνο το τελικό περιεχόμενο που θα σταλθεί στο πρόγραμμα περιήγησης των επισκεπτών σε μορφή κώδικα «HTML». Παράλληλα πρέπει να τονισθεί ότι ο Server πρέπει να έχει τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται και να μεταγλωττίζει τον κώδικα «PHP» σε «HTML». Μετά την «PHP» έγινε εγκατάσταση της «MySQL» για να γίνει η σχεδίαση όλων των βάσεων δεδομένων που χρειάστηκαν για ολοκλήρωση της ιστοσελίδας. Χρησιμοποιήθηκαν εντολές οι οποίες μπορούν να κληθούν μέσα από το περιβάλλον της «PHP» και η ιστοσελίδα με την σειρά της

23 23 χρησιμοποιεί τις βάσεις δεδομένων πάνω στις οποίες αποθηκεύει και ανακτά όλο το περιεχόμενο της, όπου δημιουργείται δυναμικά στο χρήστη-πελάτη. Μετά από όλα αυτά χρησιμοποιήθηκε το «Joomla» το οποίο στην ουσία δημοσιεύει το περιεχόμενο που έχει υλοποιηθεί στο παγκόσμιο ιστό αλλά και σε τοπικά δίκτυα. Παράλληλα εγκαταστάθηκαν εργαλεία όπως το «joomy», το οποίο είναι αυτό που διαβάζει τα «PHP» αρχεία μέσα στο «Joomla». Ακόμη προστέθηκε το «jsecure» το «gmcontact» και το «menu manager», το πρώτο παρέχει στον χρήστη επιπλέον ασφάλεια με σκοπό να μην μπορεί κάποιος να εισέλθει στο διαχειριστικό κομμάτι της ιστοσελίδας εύκολα, αλλά να χρειαστεί να γνωρίζει και άλλα στοιχεία πέραν των κωδικών πρόσβασης, Όσον αφορά το δεύτερο χρησιμοποιείται για την ένταξη της φόρμας επικοινωνίας μέσα στην ιστοσελίδα και εν συνεχεία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μορφοποίηση πάνω σε αυτήν. Το τρίτο, δημιουργεί το «menu» της σελίδας για εμφάνιση κάποιων καρτελών οι οποίοι με την σειρά τους περιέχουν άλλες υποκαρτέλες που θα αναλυθούν σε επόμενο κεφάλαιο. Τέλος, απαραίτητη είναι η εγκατάσταση ενός εργαλείου όπου θα μπορούν να γραφούν οι κώδικες (CSS,JAVASCRIPT,PHP etc.). Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, αυτό έγινε με την βοήθεια του «Notepad++» το οποίο παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη να γράψει σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού αυτά που χρειάζεται και παράλληλα να έχει την δυνατότητα προσομοίωσης αυτών. Όσον αφορά το κομμάτι της εφαρμογής, για να μπορεί κάποιος να εργασθεί με το «App Inventor» πρέπει αρχικά να δημιουργήσει λογαριασμό «gmail», γιατί το «MIT» συνεργάζεται με την «Google». Αφού λοιπόν δημιουργηθεί ο λογαριασμός, ο χρήστης εισέρχεται με τα στοιχεία του στο «App Inventor», επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάποια εγκατάσταση του προγράμματος, γιατί δουλεύει «online». Αρχικά, γίνεται δημιουργία ενός νέου «project» όπου του δίνεται ένα όνομα και στην συνέχεια εμφανίζεται μία οθόνη που αναπαριστά την οθόνη της κινητής συσκευής. Ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τη πλατφόρμα της οθόνης στις δικές του ανάγκες. Στην αριστερή μεριά της οθόνης υπάρχουν τα «User Interface» τα οποία παρέχουν όλες τις απαραίτητες επιλογές για την μορφοποίηση της οθόνης (Button,Label,Images,Date Picker,Sound

24 24 Recorder,Clock,Web etc). Στην δεξιά πλευρά, υπάρχουν τα «properties» τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη να μορφοποιήσει τα τμήματα της πλατφόρμας που έχει ήδη δημιουργήσει, δηλαδή να αλλάξει τα «Aligns», τα «Background colors», να προσθέσει εικόνες κ.α. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πλατφόρμα του «App Inventor», επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ προσιτή και εύχρηστη ακόμη και για νέους χρήστες και μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει κάποιες απλές εφαρμογές χωρίς να χρειασθεί να περάσει ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή του. Για την ανάλυση των «blocks» του «App Inventor» θα γίνει επεξήγηση σε επόμενο κεφάλαιο.

25 25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID Κώδικας Εφαρμογής Μετά τη δημιουργία του κώδικα της ιστοσελίδας υλοποιήθηκε και η αντίστοιχη εφαρμογή της. Στο παρόν κεφάλαιο λοιπόν αναλύονται τα λεγόμενα blocks και κατ επέκταση ο κώδικας στον οποίο βασίστηκε η δημιουργία της εφαρμογής. Αρχικά, παρουσιάζονται σε μορφή εικόνας, μια global μεταβλητή η ονομαζόμενη url. Εικόνα 8:Μεταβλητή url. Η url «καλεί» το αρχείο στην τελική του μορφή έχοντας «καθαρίσει» όλα τα περιττά ψηφία που βρίσκονται στην διεύθυνση. Παρακάτω, χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον τέσσερεις global μεταβλητές, οι blood, quantity priority και city. Στην μεταβλητή blood δημιουργήθηκε μία λίστα και στην συνέχεια προστέθηκαν όλες τις επιλογές σε μορφή κειμένου. Στην μεταβλητή quantity δημιουργήθηκε μία λίστα και στην συνέχεια προστέθηκαν όλες οι επιλογές σε μαθηματική μορφή. Στην μεταβλητή priority δημιουργήθηκε μία λίστα και στην συνέχεια προστέθηκαν όλες τις επιλογές σε μορφή κειμένου. Στην μεταβλητή city δημιουργήθηκε μία λίστα και στην συνέχεια προστέθηκαν όλες τις επιλογές σε μορφή κειμένου. Οι παραπάνω μεταβλητές φαίνονται στην εικόνα 9.

26 26 Εικόνα 9:Μεταβλητές blood, quantity, priority και city. Το DatePicker και το LabelDate είναι blocks τα οποία παρέχει έτοιμα το app inventor και έχουν να κάνουν με ημερολόγιο. Στην συνέχεια προστέθηκαν η ημέρα ο μήνας και το έτος ώστε να μπορεί ο χρήστης να τα επεξεργαστεί. Η τελική μορφή θα είναι «Day/Month/Year». Εικόνα 10:DatePicker1.

27 27 Έπειτα, παρουσιάζεται το block εμφάνισης της εφαρμογής στην οθόνη του κινητού. Εικόνα 11:Screen1. Έτσι λοιπόν, στην εικόνα 11 εικόνα βλέπουμε, ουσιαστικά, την αρχική οθόνη της εφαρμογής Screen1 η οποία όταν «τρέχει», τα αντικείμενα BloodSpinner, QuantitySpinner, PrioritySpinne και CitySpinner, «παίρνουν» τις τιμές η καθεμία αντίστοιχα από τους πίνακες που δημιουργήσαμε στην εικόνα 2. Η get χρησιμοποιείται για να «περάσουν» τα php στο αρχείο. Όπως και με τα προηγούμενα, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την LabelDate έτσι ώστε το ημερολόγιο να εμφανίζεται στο Screen. Συνεχίζοντας την περιγραφή, δίνεται ένα ακριβές παράδειγμα για σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται ο κώδικας που δημιουργήθηκε όταν κάποιο μέλος στέλνει μια αίτηση αιμοδοσίας μέσω του κινητού του. Όταν επιλεχθεί το ButtonOK τότε «τρέχει» η συνάρτηση if η οποία αρχικά ελέγχει την μεταβλητή TextBoxPhone όπου, αν δεν έχει δοθεί κάποιος αριθμός τότε ενεργοποιείται το Notifier1 «χτυπώντας» ένα alert το οποίο εμφανίζει το μήνυμα «Δεν δώσατε τηλέφωνο» (σταθερό ή κινητό).

28 28 Ενώ, εάν έχει δοθεί το τηλέφωνο, στην συνέχεια η συνάρτηση if ελέγχει την μεταβλητή TextBoxID, όπου, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα γίνεται έλεγχος αν έχει δοθεί το σωστό «κλειδί». Αν όχι, τότε ενεργοποιείται ξανά το Νοtifier1 «χτυπώντας» ένα alert το οποίο εμφανίζει το μήνυμα «Δεν δώσατε το προσωπικό σας κλειδί». Εικόνα 12:Button Ok. Στην συνέχεια αν οι προηγούμενοι παράμετροι είναι true τότε το tempurl «διαβάζει» την διεύθυνση που ορίσθηκε. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαδρομή η οποία θα ακολουθηθεί ώστε να βρεθεί το αρχείο.

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Εργαλεία και τεχνικές από την πλευρά του πελάτη Java Applet

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΚΟΤΣΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξάμηνο: 2014Β Διδάσκουσα: Ηλεκτρονική Τάξη: Κανελλοπούλου Χριστίνα_ΠΕ19 Πληροφορικής Περιεχόμενα 1.Τι είναι η Php; 2.Πως γίνετε η γραφή

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΙΚΤΥΩΝ Εργ. Τεχνολογίας Λογισμικού & Υπηρεσιών S 2 ELab Π Τ Υ Χ Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college.

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college. Χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογής Google Maps για τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη Εμμανουήλ Τσάμης 1, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗ Α.Μ. 103/04 ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ. 134/04 Εξεταστική Επιτροπή Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Σατρατζέμη Μαρία, Καθηγήτρια Μέλη : Ευαγγελίδης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Εισαγωγή-Σκοπός. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Dynamic Web Pages. Dynamic Web Page Development Using Dreamweaver. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών

Διαβάστε περισσότερα

1. O FrontPage Explorer

1. O FrontPage Explorer 1. O FrontPage Explorer Στο παρελθόν, ο δηµιουργός µιας θέσης Ιστού έπρεπε να παρακολουθεί µόνος του τον τρόπο σύνδεσης των σελίδων του. Με το FrontPage Explorer µπορείτε να δηµιουργείτε ιστούς και να

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης. Καθηγητή

Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης. Καθηγητή Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης Moodle για τον Καθηγητή Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 2 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; Παρά την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιστοσελίδων, πολλές εταιρείες ή χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Open Discovery Space. ODS Portal Manual

Open Discovery Space. ODS Portal Manual ODS Portal Manual Project Acronym: ODS Project Title: Open Discovery Space: A socially powered and multilingual open learning infrastructure to boost the adoption of elearning resources ODS Portal Manual

Διαβάστε περισσότερα

Δομή παρουσίασης. Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου πωλητών και δημιουργία εφαρμογής σε έξυπνο κινητό

Δομή παρουσίασης. Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου πωλητών και δημιουργία εφαρμογής σε έξυπνο κινητό ΣχεδιασμοΣ και υλοποιηση συστηματοσ παρακολουθησησ και ελεγχου πωλητων και δημιουργια εφαρμογησ σε εξυπνο κινητο Επιβλέπων: Δρ. Μηνάς Δασυγένης Καψάλης Αθανάσιος 16 Οκτωβρίου 2013 Δομή παρουσίασης 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 1.1 Εισαγωγή... 16 1.2 Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός Ιστορική αναδρομή... 17 1.3 Αρχές πληροφοριακών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις

Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις Πραγματοποίηση της μετάβασης Το Office 365 για επιχειρήσεις έχει διαφορετική εμφάνιση από το Google Apps. Για το λόγο αυτό, όταν συνδεθείτε, θα δείτε αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Περιεχόμενα Εγκατάσταση Joomla, JoomFish και VirtueMart... 3 Αποστολή αρχείων Joomla στο Διακομιστή (Host)... 3 Εγκατάσταση Joomla... 4 Εγκατάσταση VirtueMart... 9

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Τεχνικό εγχειρίδιο χρήσης IBNEWSLETTER

Περιεχόμενα. Τεχνικό εγχειρίδιο χρήσης IBNEWSLETTER Περιεχόμενα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ... 2 Τμήμα Υποστήριξης (Help Desk and Client Support)... 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Εισαγωγή Email marketing... 3 Σχετικά με το IBNEWSLETTER... 3 Μεθοδολογία... 4 Χαρακτηριστικά...

Διαβάστε περισσότερα

Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification

Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification Speed-0 Web and Mobile Platform Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification Version Revision History Date Version Description People 5/4/2012 Αρχικές Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης επιλογών διαμόρφωσης εγγραφών Εσόδων Εξόδων & Άρθρων Γενικής Λογιστικής στην εφαρμογή της σειράς

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Internet Business Hellas

Internet Business Hellas Internet Business Hellas Περιεχόμενα Εισαγωγή email marketing IBNEWSLETTER Χαρακτηριστικά Πλεονεκτήματα Επικοινωνία Εισαγωγή email marketing «Το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνίσταται στην

Διαβάστε περισσότερα

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS.

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. QEMS TUTORIAL CRM Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. ΕΚΔΟΣΗ 1.0.1 + 26/6/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 LOGIN... 3 δικαιωματα ΕΦΑΡΜΟΓΗς... 4 ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ... 4 ADMIN / MANAGER... 4 ΥΠΑΛΗΛΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog) 7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog)  7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ Δημιουργία 7/5/2015 Ιστολογίου (blog) www.blogger.com Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ... 2 ΓΙΑΤΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ;... 2 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ PHP

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ PHP Αντώνης Χρυσόπουλος Κατερίνα Κυπριώτη Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ PHP Για να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι Τι έχει το μενού σήμερα??? 1. Τι είναι η PHP??? Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (μόνο μία ερώτηση είναι σωστή):

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (μόνο μία ερώτηση είναι σωστή): Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (μόνο μία ερώτηση είναι σωστή): 1. Ο Παγκόσμιος Ιστός (world wide web): a. Ταυτίζεται με το Internet b. Είναι υπηρεσία διαχείρισης και πρόσβασης σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 Dreamweaver 1/7 Εισαγωγή Το Dreamweaver είναι ένας HTML editor που αναπτύχθηκε από την Macromedia. Είναι WYSIWYG (What You See Is What You Get),

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

GoDigital.CMS Content Management System. Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας

GoDigital.CMS Content Management System. Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας GoDigital.CMS Content Management System Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας Γενική περιγραφή Πλήρης λύση ηλεκτρονικής παρουσίας Το GoDigital.CMS είναι μία πλήρη εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MySQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MySQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail &

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP ΕΣΔ516: Τεχνολογίες Διαδικτύου Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP Ερωτήματα μέσω Περιεχόμενα Περιεχόμενα Λογισμικό για εφαρμογές Web Η τριεπίπεδη αρχιτεκτονική (3-tier architecture) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο joomla! 3. Διοργάνωση: Άλφα Εκπαιδευτική Εισηγητής: Μοτσενίγος Ιωάννης Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Σύμβουλος Internet Marketing- Web Designer

Σεμινάριο joomla! 3. Διοργάνωση: Άλφα Εκπαιδευτική Εισηγητής: Μοτσενίγος Ιωάννης Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Σύμβουλος Internet Marketing- Web Designer Σεμινάριο joomla! 3 Διοργάνωση: Άλφα Εκπαιδευτική Εισηγητής: Μοτσενίγος Ιωάννης Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Σύμβουλος Internet Marketing- Web Designer Ξεκινώντας:Τι είναι τα CMS Η Joomla είναι λογισμικό κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Μέρος 1 1 Βασικοί όροι... 11 2 Βασική δομή κώδικα HTML... 25 3 Μορφοποίηση κειμένου... 39 4 Μορφοποίηση παραγράφων... 51 5 Εισαγωγή εικόνας... 63 6 Λίστες με

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία παρουσίασης. Εισαγωγή Θεωρητικό υπόβαθρο Υλοποίηση λογισμικού μέρους συστήματος Συμπεράσματα Μελλοντικές Επεκτάσεις

Στοιχεία παρουσίασης. Εισαγωγή Θεωρητικό υπόβαθρο Υλοποίηση λογισμικού μέρους συστήματος Συμπεράσματα Μελλοντικές Επεκτάσεις ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδιασμός Πληροφοριακού Συστήματος Καταγραφής μετρήσεων κοινής ωφελείας Υποβοηθούμενο από οπτική αναγνώριση μέσω Κινητού τηλεφώνου Μπούντας Δημήτρης Επιβλέπων Καθηγητής : Δασυγένης

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2

ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2 ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2 Δεκέμβριος 2012 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή.. σελ. 3 2. Σύνδεση για πρώτη φορά με την εφαρμογή 4 3. Είσοδος στην εφαρμογή 9 4. Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

SharePoint Online. Δημιουργήστε μια τοποθεσία ή μια δημοσίευση ειδήσεων. Αναζήτηση Βρείτε Τοποθεσίες, Άτομα ή Αρχεία.

SharePoint Online. Δημιουργήστε μια τοποθεσία ή μια δημοσίευση ειδήσεων. Αναζήτηση Βρείτε Τοποθεσίες, Άτομα ή Αρχεία. Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Κάντε περισσότερα όπου και αν βρίσκεστε με ασφαλή πρόσβαση, κοινή χρήση και αποθήκευση αρχείων. Πραγματοποιήστε είσοδο στη συνδρομή σας στο Office 365 και επιλέξτε το SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω

Διαβάστε περισσότερα

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5.1 Εισαγωγή Το πρακτικό κομμάτι της πτυχιακής μας εργασίας αφορά την δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας με την χρήση της πλατφόρμας του Weebly, που αποτελεί μια σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) ΕΠΛ 012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) Διδάσκων Καθηγητής: Δημήτριος Τσουμάκος Εαρινό Εξάμηνο 2010 Βασικές Πληροφορίες Πότε: Δευτέρα & Πέμπτη 10:30-12μμ Πού: ΧΩΔ01

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και ανάπτυξη ιστοχώρου του εργαστηρίου Μηχανικής Λογισμικού. Παληόπουλος Αποστόλης-Παπαναγιώτου Παναγιώτης

Σχεδίαση και ανάπτυξη ιστοχώρου του εργαστηρίου Μηχανικής Λογισμικού. Παληόπουλος Αποστόλης-Παπαναγιώτου Παναγιώτης Σχεδίαση και ανάπτυξη ιστοχώρου του εργαστηρίου Μηχανικής Λογισμικού Π λ ό λ Α όλ Π ώ Παληόπουλος Αποστόλης-Παπαναγιώτου Παναγιώτης Σκοπός και χρησιμότητα της δημιουργίας portal για το τομέα Μικροϋπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Περιεχόμενα 1.Eισαγωγή 2.Το περιβάλλον του Internet Explorer 3.Οδηγίες πλοήγησης 4.Αποθήκευση αρχείων 5.Αγαπημένα 6.Ασφαλής σύνδεση 7.Διακομιστής μεσολάβησης 1.Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 ΣΤΟΧΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η ενότητα ECDL WebStarter απαιτεί από τον Υποψήφιο να κατανοεί τις κύριες έννοιες της σχεδίασης και δημοσίευσης δικτυακών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr ..χτίζουµε την ιστοσελίδα σας στο Internet www.kalliergea.gr Λάουρα Π. Καζακράντε «Καλλιεργαία» Πληροφορική - Internet - ιαφήµιση - Μεταφράσεις Τηλ.: 211 0104925, 695 6118589 Email: info@kalliergea.gr

Διαβάστε περισσότερα

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου

6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 6.2 Υπηρεσίες Διαδικτύου 1 / 34 Όλες οι υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, όπως και πολλές εφαρμογές λογισμικού, στηρίζονται στο μοντέλο Πελάτη Εξυπηρετητή. 2 / 34 Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ο Εξυπηρετητής οργανώνει,

Διαβάστε περισσότερα

Manual ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ) TEACHER

Manual ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ) TEACHER 2017 Manual ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ) TEACHER 0 Περιεχόμενα Περιγραφή επεξήγηση ρόλων/χρηστών... 2 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ... 4 Teacher... 9 ΠΛΟΗΓΗΣΗ... 10 User Account... 13 MY

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη Alert - Αναλυτική παρουσίαση εφαρμογής

Θεσσαλονίκη Alert - Αναλυτική παρουσίαση εφαρμογής Θεσσαλονίκη Alert - Αναλυτική παρουσίαση εφαρμογής Δεληγιαννίδης Θεόδωρος Περίληψη Η "Θεσσαλονίκη Alert" είναι μια εφαρμογή του τύπου crowdsourcing που αφορά το Δήμο Θεσσαλονίκης και τους πολίτες του.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής 2 ο Μάθημα Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ» ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ HTML, JAVASCRIPT,

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Βασικές Έννοιες Διαδικτύου Wordpress & Κοινωνικά Δίκτυα (Part 1) Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης 1 Περιεχόμενα Γενικές Έννοιες Διαδικτύου Η αρχιτεκτονική του Web Συστήματα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία. AtYourService CY : Create a REST API. Δημήτρης Χριστοδούλου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία. AtYourService CY : Create a REST API. Δημήτρης Χριστοδούλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία AtYourService CY : Create a REST API Δημήτρης Χριστοδούλου Λεμεσός 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... ... 2 Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα... 2 Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 3 Να επεξεργαστώ τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 5 Να προσθέσω, επεξεργαστώ, να διαγράψω

Διαβάστε περισσότερα

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1 2 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Επεξήγηση των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία της ιστοσελίδας... 6 2.1 Γλώσσα προγραμματισμού ΗΤML για την δημιουργία της Ιστοσελίδας... 6 2.2 Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Σύστημα διαχείρησης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών» «Administration system for foreign language school» Της Φοιτήτριας Βλαχοπάνου Σοφία ΑΕΜ 1521 Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR. ΕΚΔΟΣΗ 1η

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR. ΕΚΔΟΣΗ 1η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR ΕΚΔΟΣΗ 1η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία «Διαχείριση Δικτύων» Ιούνιος 2014, Θεσ/νίκη

Εργασία «Διαχείριση Δικτύων» Ιούνιος 2014, Θεσ/νίκη Εργασία «Διαχείριση Δικτύων» Ιούνιος 2014, Θεσ/νίκη 01 Εισαγωγή Μια απλή και γρήγορη εισαγωγή Το Splunk > είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 2003 και αποτελεί ένα πρόγραμμα εξόρυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR Τηλέφωνο: 2810-211111 Διαδικασία εισόδου στο opensms Η πρόσβαση στην πλατφόρμα του opensms πραγματοποιείται με την εισαγωγή του Ονόματος χρήστη και του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης εφαρμογής μητρώου ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (Χ,Μ,Λ) Ιατρός

Οδηγίες χρήσης εφαρμογής μητρώου ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (Χ,Μ,Λ) Ιατρός Οδηγίες χρήσης εφαρμογής μητρώου ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (Χ,Μ,Λ) Ιατρός Version 2.1 15/12/2017 Πίνακας Περιεχομένων Οδηγίες χρήσης εφαρμογής μητρώου ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδικτυακής διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε λειτουργικό σύστημα Android

Ανάπτυξη διαδικτυακής διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε λειτουργικό σύστημα Android Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Ανάπτυξη διαδικτυακής διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε λειτουργικό σύστημα Android Πτυχιακή Εργασία Φοιτητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U Web Site Pro Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Προφίλ Εταιρίας Παρουσίαση της εταιρίας σας με φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Τήρηση προδιαγραφών και χρήση λέξεων κλειδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ. Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ : ~ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, 1925~

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Novel Tech «Μέλος του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης» http://www.noveltech.gr info@noveltech.gr Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ethniki Cyprus Rate User Manual

Ethniki Cyprus Rate User Manual MANUAL Ethniki Cyprus Rate User Manual Περιεχόµενα Λίγα λόγια για την εφαρµογή Εγκατάσταση και είσοδος στην εφαρµογή Νέος χρήστης / Αίτηση εγγραφής Ήδη εγγεγραµµένος χρήστης Καταχώρηση στοιχείων ασφαλιστή

Διαβάστε περισσότερα

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I)

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) Δημήτρης Μακρής Advanced Topics in Telecoms 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 2 Ο ΒΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Λαμπαδαρίδης Αντώνιος el04148@mail.ntua.gr Διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Επιβλέπων: Καθηγητής Τ. Σελλής Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1 «Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Έκδοση 1.1 Πίνακας περιεχομένων 1. Λειτουργικότητα Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.1. Δημιουργία Χρήστη Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.2. Εισαγωγή Προσωπικών σας Στοιχείων στο Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Συντονιστή Τηλεδιασκέψεων Υπηρεσίας e:presence

Εγχειρίδιο Συντονιστή Τηλεδιασκέψεων Υπηρεσίας e:presence Εγχειρίδιο Συντονιστή Τηλεδιασκέψεων Υπηρεσίας e:presence Έκδοση 1.3 Ιούνιος 2014 Περιεχόμενα Εφαρμογή Διαχείρισης Τηλεδιασκέψεων... 2 Προβολή τηλεδιασκέψεων... 3 Προσθήκη τηλεδιάσκεψης... 4 Τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor 1 η Εργασία Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4. Κατεβάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παντελής Παντελίδης Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Μάρω Βλαχοπούλου Εξετάστρια:

Διαβάστε περισσότερα