Οδηγός επισκέψιμων χώρων της περιοχής μας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγός επισκέψιμων χώρων της περιοχής μας"

Transcript

1 Οδηγός επισκέψιμων χώρων της περιοχής μας Λύκειο Δομενίκου Τμήμα Α2 Συντονισμός Επιμέλεια Μπαντιμαρούδης Μανώλης Χρόνη Σοφία

2 Το σχολείο μας

3 Το σχολείο μας Το γυμνάσιο & Λύκειο της περιοχής μας αποτελεί ένα σύγχρονο συγκρότημα τοποθετημένο στην είσοδο του χωριού. Το κτίριο στεγάζει 200 μαθητές, κατοίκους των γύρω κοινοτήτων, στους δύο ορόφους του. Διαθέτει ένα πρότυπο κλειστό γυμναστήριο, εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα γυμναστικής και άθλησης των μαθητών. Στο ευρύχωρο προαύλιο που αγκαλιάζει περιμετρικά το κτίριο, οι μαθητές χαλαρώνουν και ηρεμούν στα διαλείμματα των μαθημάτων τους.

4 Η ΠΟΤΑΜΙΑ Η Ποταμιά, κοιλάδα της περιοχής του Δήμου Ελασσόνας, είναι ιδιαίτερου κάλλους. Διαχέεται από τον Τιταρήσιο, ποταμό που πηγάζει από την κορυφή Σιάπκα, κοντά στον Όλυμπο. Στον ποταμό συμβάλλουν δύο παραπόταμοι, ο Ελασσονίτης και ο Ξηριάς. Εκατέρωθεν του ποταμού αλλά και των παραποτάμων βρίσκονται τα χωριά, Βλαχογιάννι, Μεσοχώρι, Πραιτώρι, Δομένικο, Αμούρι, Μαγούλα, τα οποία και αρδεύονται από τα νερά των πιο πάνω ποταμών. Ο ποταμός εκβάλλει στον Πηνειό.

5 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ Η περιοχή της ποταμιάς κατοικείται από πολύ παλιά. Ίχνη νεολιθικών οικισμών εντοπίστηκαν στη Μαγούλα, Δομένικο και Μεσοχώρι. Από το πχ κατοικείται από πρωτοελληνικά φύλλα τους Περραιβούς,οι οποίοι συστήνουν το «κοινό» μια συμμαχία πόλεων στην οποία συμμετέχουν και οι πόλεις Μύλαι, Χυρετίαι, Ερεικίνιο και η Μάλλοια. Το κοινό εξαφανίζεται περί το 146 π.χ. Τη βυζαντινή περίοδο η Περραβία ανήκει στην επαρχία Θεσσαλίας. Συνεχόμενες είναι οι επιδρομές από γερμανικά φύλλα, Αβάρους, Σλάβουςκαι Αλβανούς οι οποίοι αφομοιώνονται στην περιοχή.

6 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ Επί τουρκοκρατίας η περιοχή περνάει περιόδους ακμής αλλά και παρακμής ιδιαίτερα τον 19 αι., όταν ο Αλή πασάς,γιος του Βελή πασά, κάνει τσιφλίκια όλα τα χωριά. Το 40 η περιοχή περνάει υπό τον έλεγχο των Ιταλών και μια μαύρη σελίδα γράφεται με μελανά γράμματα στις 16 Φεβρουαρίου 1943, όταν ένα ολόκληρο χωριό,το Δομένικο, ξεκληρίζεται. Από το 1950 και μετά η περιοχή αναπτύσσεται συνέχεια. Δημιουργούνται κοινότητες.

7 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ Το 1997 έχουμε τον «Καποδίστρια» με ενοποίηση των χωριών της Ποταμιάς σε ένα δήμο, με έδρα το Βλαχογιάννι. Το 2011 ο δήμος Ποταμιάς εντάσσεται αυτοδιοικητικά στον δήμο Ελασσόνας. Πρώην Δήμος Ποταμιάς Δήμος Ελασσόνας

8 ΚΑΥΚΑΚΙΑ

9 ΚΑΥΚΑΚΙΑ Στις 16 Φεβ 1943 αντάρτες έστησαν ενέδρα σε ιταλούς. Απολογισμός εννιά νεκροί και ένας τραυματίας ιταλός και ένας τραυματίας αντάρτης. Οι ιταλοί σε αντίποινα έκαψαν και λεηλάτησαν το χωριό Δομένικο και αφού συγκέντρωσαν τους άντρες του χωριού και άτομα από διπλανές κοινότητες (Αμούρι, Δαμάσι, Μεσοχώρι) 113 στον αριθμό, τους οδήγησαν στη θέση Καυκάκι όπου και τους εκτέλεσαν. Στην τοποθεσία υπάρχει μνημείο πεσόντων, ενώ η 16 η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως ημέρα μνήμης των πεσόντων και εορτάζεται με εκδηλώσεις. Στη θέση υπάρχει και ο ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου.

10 Ι.Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος Χτίστηκε το 1650.Η παράδοση μιλάει για λειτουργία κρυφού σχολειού στη μονή. Έχει καεί δύο φορές, μία από τους Τούρκους και μία από τους Γερμανούς. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Πανηγυρίζει στην γιορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος. Πλήθος κόσμου συρρέει στην περιοχή για να συνοδεύσει την εικόνα της Παναγίας κατά την λιτανεία της.

11 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Τα ήθη και τα έθιμα είναι πλούσια στην περιοχή και τα περισσότερα έχουν σχέση με την ελληνορθόδοξη παράδοση. Αναφέρουμε κάποια απ αυτά.

12 ΚΟΛΥΝΤΑ Την προπαραμονή των Χριστουγέννων οι γυναίκες φτιάχνουν κουλούρες και τις μοιράζουν στα παιδιά το πρωί της παραμονής. Τα παιδιά κόβουν «κόλιντις», δηλαδή μακριά και λεπτά κλωνάρια πλατάνου που στην άκρη τους σχηματίζουν διχάλι για να στηρίζονται οι κουλούρες. Το βράδυ ανάβουν φωτιές και νωρίς το πρωί της παραμονής πλαλούν τα «κόλιντα». Η νοικοκυρά περνάει στην κόλιντα κάθε παιδιού από μία κουλούρα.

13 ΛΟΥΚΑΤΣΑΡΙΑ Των Φώτων έχουμε τα Λουκατσάρια όπου χωριανοί με παραδοσιακές στολές γυρίζουν στις γειτονιές (παλιότερα ντύνονται με κουδούνες) για να ξορκίσουν το κακόκαλικάντζαρους.

14 ΤΑ ΚΛΕΙΔΟΝΑ Τον Αι Γιάννη τον Κλειδονιάρη φτιάχνουν τα κλείδονα. Στο κλείδονο (μικρό ξύλινο σταυρό στολισμένο με λουλούδια) μπήγουν στις άκρες του μήλα και στη μέση του δένουν ένα μικρό αντικείμενο που μπορεί ο καθένας να ξεχωρίσει το κλείδονό του. Κλείδονο κάνουν μόνο οι ανύπαντροι. Τα κορίτσια παίρνουν μια κατσαρόλα, τη γεμίζουν με νερό και βάζουν μέσα τα κλείδονα. Μετά γυρίζουν από βρύση σε βρύση και τέλος στις εκκλησίες όπου σε κάθε μια περιφέρονται από τρεις φορές. Μετά στην πλατεία τα κλείδονα δείχνουν τη σειρά του γάμου του καθενός.

15 ΠΙΡΠΙΡΙΤΣΑ Η Πιρπιρίτσα γίνεται σε περίοδο ξηρασίας για να προκαλέσουν βροχή. Μία γυναίκα φοράει τοπική ενδυμασία, στολίζεται με λουλούδια και γυρίζει το χωριό τραγουδώντας (Πιρπιρίτσα περπατεί, το θεό παρακαλεί.). Έχει ταψί στο κεφάλι και της ρίχνουν νερό.

16 Οικονομία της Ποταμιάς Η κοιλάδα της ποταμιάς και τα χωριά της, είναι ένα ιδιαίτερο οικονομικά δυναμικό κομμάτι της περιοχής. Οι κάτοικοί της, άνθρωποι του μόχθου φροντίζουν καλά γ αυτό.

17 Οικονομία της Ποταμιάς Σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες με βοοειδή και αιγοπρόβατα είναι διάσπαρτες στην περιοχή. Η γεωργία ανθεί στην κοιλάδα, (αμυγδαλιές, αχλαδιές, ελιές αλλά και μονοετείς καλλιέργειες όπως σιτάρι, τριφύλλι, καλαμπόκι, αρωματικά φυτά, καπνός), είναι μόνο μερικές από τις δυναμικές παραγωγές της περιοχής. Ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται και στο βιομηχανικό και βιοτεχνικό τομέα. Τυροκομεία, σφαγεία, μύλοι είναι μονάδες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Επίσης θα συναντήσουμε δριστέλες αλλά και φωτοβολταϊκά. Εν κατακλείδι στην κοιλάδα της ποταμιάς η φύση παρέχει απλόχερα τις προϋποθέσεις για την οικονομική ευρωστία των κατοίκων του.

18 ΑΜΠΕΛΙΑ Σε υψόμετρο 270 μ.,στους πρόποδες των Αντιχασίων, κάτοικοι της Βερδικούσας που τα κοπάδια τους και τα κτήματα ήταν κοντά στη κοιλάδα δημιούργησαν τον οικισμό των Αμπελίων. Χωριό ιδιαίτερα δυναμικό οικονομικά καθώς οι εργατικοί κάτοικοί του που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία φρόντισαν γ αυτό. Σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες δημιουργήθηκαν και ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων αυξήθηκε σημαντικά, επίσης δημιουργήθηκε σύγχρονο σφαγείο, αλλά και μεγάλη αποθήκη με ζωοτροφές.

19 ΑΜΠΕΛΙΑ Στο χωριό δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Πάντων η οποία πανηγυρίζει στις 28,29 και 30/6. Ο επισκέπτης του χωριού, αφού γοητευτεί από την ομορφιά της φύσης και θαυμάσει την υπέροχη εκκλησία, μπορεί να ξεκουραστεί στις δύο ταβέρνες στην πλατεία του χωριού. Επίσης μπορεί να ανηφορίσει προς τα Αντιχάσια στην όμορφη Βερδικούσα.

20 ΑΜΟΥΡΙ Το χωριό βρίσκεται δίπλα σε παραπόταμο του Τιταρήσιου και σε πηγές. Αριθμεί περίπου 400 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του Η θέση του δίπλα σε πηγές είχαν σαν συνέπεια τη λειτουργία πολλών νερόμυλων. Σήμερα στη θέση τους λειτουργούν δύο δριστέλες, οι οποίες βρίσκονται σ ένα μαγευτικό τοπίο, με πλούσια βλάστηση και καθάρια νερά. Στο χωριό λειτουργεί παραδοσιακό αποστακτήριο και σύγχρονος μύλος. Το δημοτικό σχολείο που έκλεισε,φιλοξενεί σήμερα λαογραφικό μουσείο.

21 ΑΜΟΥΡΙ Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που πανηγυρίζει στις 25 και 26 Ιουλίου. Ονομαστή είναι και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, που φιλοξενεί. Στο πολιτιστικό κομμάτι τώρα δραστηριοποιούνται δύο πολιτιστικοί σύλλογοι που αναβιώνουν πολλά από τα έθιμα της περιοχής της Ποταμιάς. Το χωριό διαθέτει ταβέρνα, όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει εδέσματα της περιοχής, καθώς οι κάτοικοι του χωριού δραστηριοποιούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

22 ΑΝΑΛΗΨΗ Ο οικισμός της Ανάληψης βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 230 μ. και απέχει από την Ελασσόνα 17 χλμ. Ιδρύθηκε από πρόσφυγες μικρασιάτες. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και δίπλα το δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο.

23 ΑΝΑΛΗΨΗ Οι επισκέπτες του χωριού θα θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο, θα δουν τις όμορφες λιμενοδεξαμενές. Η περιοχή επίσης προσφέρεται για κυνήγι.

24 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ Σε υψόμετρο 150 μ. στη ανατολική πλευρά του ποταμού Τιταρήσιου και απόσταση 25 χλμ από την Ελασσόνα βρίσκεται το Βλαχογιάννι. Η πρώτη αναφορά του χωριού γίνεται στη διαθήκη του Χασάν Μπέη το Ο πληθυσμός του χωριού,σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 895 κατ. Και η καλλιεργήσιμη γη είναι περίπου 7500 στρ. Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σύγχρονες μονάδες κτηνοτροφικές υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή, αλλά και μεγάλες στρεμματικά μονοετείς καλλιέργειες, όπως τριφύλλι καλαμπόκι κ.α. καθώς και περιβόλια με αχλάδια κ.λ.π.

25 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ Είναι το μεγαλύτερο και πιο ζωντανό χωριό της περιοχής, έχει πολύ νέο κόσμο και παιδιά που δίνουν ζωή και ελπίδα για το μέλλον της περιοχής. Πολιτιστικά οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα δραστήριοι καθώς υλοποιούν πολλές δραστηριότητες (χορευτικά κ.α) και αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερα των νέων. Ένα από τα βασικότερα έθιμα που αναβιώνει είναι τα «Κλείδωνα» που εορτάζονται στις 30 Απριλίου. Στο Βλαχογιάννι λειτουργεί το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο της περιοχής με 160 μαθητές καθώς και νηπιαγωγείο. Υπήρξε έδρα του δήμου Ποταμιάς και υπάρχει το Δημαρχείο, που στεγάζει τώρα το αγροτικό ιατρείο, το ληξιαρχείο και διαθέτει αίθουσες για πολιτιστικά δρώμενα. Στο χωριό υπάρχει φαρμακείο και όλων των ειδών εμπορικά καταστήματα, επίσης διαθέτει το μοναδικό ΚΑΠΙ στην περιοχή.

26 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ Ονομαστή και η ιστορική ομάδα της Δόξας Βλαχογιαννίου που προσεγγίζει και κατευθύνει τους νέους στον αθλητισμό.

27 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ Η ενορία της Αγίας Τριάδας είναι ιδιαίτερα δραστήρια και υλοποιεί φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο. Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος και με μεγαλοπρέπεια γίνεται η περιφορά της εικόνας με φιλαρμονική και πλήθος κόσμου. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα (Διακαινησίμου) λειτουργούν όλα τα ξωκλήσια του χωριού με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ξεχωρίζει την Τρίτη ημέρα του Πάσχα η λειτουργία του Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ,όπου προσέρχεται κόσμος από την ευρύτερη περιοχή.

28 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ Ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στις γειτονιές του χωριού και θα δει την όμορφη εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, στη συνέχεια θα πάει στην πλατεία του χωριού για να ξαποστάσει και να απολαύσει τον καφέ του στις καφετέριες και τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Επίσης θα περιηγηθεί στα ξωκλήσια του χωριού, που βρίσκονται σε μαγευτικές τοποθεσίες.

29 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ Θα πάει στο φράγμα και στη λίμνη της Αγριελλιάς, στο Σμολιώτικο ποταμό και θα ανέβει στις κορυφές Χάρτζια και Καπρισιώτα. Τέλος θα ξαναγυρίσει στην πλατεία του χωριού, όπου θα απολαύσει τσίπουρο της περιοχής καθώς και ψητά ντόπια κρέατα.

30 ΔΟΜΕΝΙΚΟ Στους πρόποδες ενός κατάφυτου βουνού, σε υψόμετρο 280 μ. στην κοιλάδα του Τιταρήσιου, βρίσκεται το πανέμορφο Δομένικο, σε χρονική απόσταση 35 λεπτών από την Λάρισα και 10 λεπτών από την Ελασσόνα. Απέχει οδικώς 16 χλμ από την Ελασσόνα και 45 χλμ από την Λάρισα.

31 ΔΟΜΕΝΙΚΟ Το Δομένικο είναι χωριό της επαρχίας Ελασσόνας του νομού Λαρίσης. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ελασσόνας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες ενός βουνού (Αϊ λιάς) κατάφυτο με πεύκα και κυπαρίσσια. Μια επίσκεψη στο Δομένικο είναι ικανή να ικανοποιήσει μέγιστα τις πέντε αισθήσεις. Η περιοχή προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες όπως: περιηγήσεις σε αρχαία και βυζαντινά μνημεία, επίσκεψη στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, πεζοπορία, ήπια ορειβασία, κυνήγι άγριων ζώων καθώς και για θρησκευτικό τουρισμό, μιας και υπάρχουν 13 ξεχωριστές εκκλησίες διάσπαρτες στo χώρο. Επίσης στις ταβέρνες και στα καφενεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε ντόπια εξαιρετικά προϊόντα όπως: μέλι, τσίπουρο, κρασί, αμύγδαλα, κηπευτικά, φρούτα, αρωματικά φυτά, άφθονα κτηνοτροφικά είδη όπως κρέας, γάλα, τυριά.

32 ΔΟΜΕΝΙΚΟ Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κάποια από τα έργα που άφησαν οι πρόγονοι μας και κυρίως τις εκκλησίες. Σημαντικότερες από τις εκκλησίες είναι: ο Άγιος Γεώργιος (16 αι μ.χ.), ο Άγιος Βησσαρίων (16 αι μ.χ.), η Παναγία η Βρυζωστιανή (Βρυζώστι) (15 αι μ.χ.), οι Άγιοι Ανάργυροι ( Άγιος Γεωργούλης), ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Παρασκευή, το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του ομώνυμου βουνού, κ.α.

33 ΔΟΜΕΝΙΚΟ Ο περιηγητής του τόπου θα δει πέτρινα τοξωτά γεφύρια που είναι σπαρμένα σε αρκετά ρέματα, τις αρχαίες οχυρώσεις σε Προφήτη Ηλία και Άγιο Γεώργιο, τα απομεινάρια από τους νερόμυλους καθώς και αρκετές βυζαντινές κρήνες που τροφοδοτούσαν για χρόνια με νερό τους κατοίκους της περιοχής. Ο τόπος προσφέρεται για πεζοπορία και ήπια ορειβασία, καθώς υπάρχει μονοπάτι με σήμανση που περνά από πολλά αξιοθέατα και η ανάβαση του βουνού προσφέρει πλούσια θέα σε όλη τη περιοχή της Ποταμιάς και τα απέναντι Χάσια. Θα επισκεφτεί το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, όπου θα μάθει για την μακραίωνη ιστορία του Δομενίκου.

34 ΔΟΜΕΝΙΚΟ Οι γιορτές και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη την διάρκεια του έτους, με τη φροντίδα των κατοίκων και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου για την διατήρηση και διαιώνιση των εθίμων είναι: τα Λουκατσάρια την Πρωτοχρονιά, η ημέρα μνήμης για την εκτέλεση των Κατοίκων από τα ιταλικά στρατεύματα στις 16 Φεβρουαρίου (Εθνική Τοπική Γιορτή «Καυκάκεια»), ο εορτασμός της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, η Δεύτερη μέρα του Πάσχα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Πρωτομαγιά που συνήθως μαζεύονται οι κάτοικοι στη θέση Βρυζώστι κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατάνων, η 20η Ιουλίου στον προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού και ο πανηγυρισμός του χωριού στις Σεπτεμβρίου (Γενέθλια Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννης), όπου το απόγευμα τις 7ης Σεπτέμβρη τελείται εσπερινός και το Πρωί της 8ης Σεπτέμβρη Θεία λειτουργία στο ναό της Παναγίας της Βρυζωστιανής, με πλήθος κόσμου από το Δομένικο καθώς και τα γειτονικά χωριά να παραβρίσκεται και να παρακολουθεί την λιτανεία της εικόνας της Παναγίας.

35 Μεγάλο Ελευθεροχώρι Το Μεγάλο Ελευθεροχώρι είναι το νοτιότερο χωριό της επαρχίας Ελασσόνας σε υψόμετρο 420μ. Η έκτασή του περιλαμβάνει στρέμματα και υπάγεται από το 2011 στον δήμο Ελασσόνας. Είναι χτισμένο στην περιοχή που ανήκε στην αρχαιότητα στην αρχαία Περραιβική πόλη Ερεικίνειο. Πήρε την ονομασία του από την ιδιότητα των κατοίκων του επί βυζαντινής περιόδου, αυτής των μη εξαρτημένων από φόρους ελεύθερων αγροτών. Επί τουρκοκρατίας, μέχρι που απελευθερώθηκε ο σημερινός δήμος Ελασσόνας το 1912, ήταν τα σύνορα και υπήρχε μεθοριακός σταθμός και τελωνείο.

36 Μεγάλο Ελευθεροχώρι Σήμερα, το χωριό είναι ιδιαίτερο δυναμικό οικονομικά. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία. Σύγχρονες μονάδες εκτροφής αγελάδων, αιγοπροβάτων αλλά και πτηνοτροφεία με γαλοπούλες και κοτόπουλα αναπτύσσονται στην περιοχή, επίσης εκτρέφονται στρουθοκάμηλοι, βίσονες, σαλιγκάρια. Το χωριό διαθέτει καφετέριες και ταβέρνα, πιτσαρία, κλαμπ, όπου μπορεί να ξαποστάσει και να διασκεδάσει ο εκδρομέας στην πλατεία του χωριού. Γνωστή στην περιοχή είναι η ομάδα ποδοσφαίρου, ο Άρης Μ. Ελευθεροχωρίου.

37 Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού αλλά και το μοναστήρι της κοίμησης της Θεοτόκου στην Τσούμα (Παναγιά της Τσούμας), με την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Θεσσαλίας που πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Ακόμη εντυπωσιακό είναι και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, δίπλα σε ένα ρέμα με ένα εντυπωσιακό νερόμυλο που πανηγυρίζει στις 19 και 20 Ιουλίου

38 Ιδιαιτέρου κάλους επίσης, είναι οι λιμενοδεξαμενές και ιδιαίτερα ο μεγάλος ταμιευτήρας, που διαθέτει το χωριό. Μεγάλο Ελευθεροχώρι

39 ΜΕΣΟΧΩΡΙ Στη μέση του της παλιάς διαδρομής Λάρισας-Ελασσόνας βρίσκεται το χωριό Μεσοχώρι. Η παλιότερη ονομασία του ήταν Μυλόγουστα και είναι πιθανόν η ονομασία αυτή να προέρχεται από το «Μύλοι της Αυγούστας».

40 ΜΕΣΟΧΩΡΙ Η παλαιότερη τοποθεσία του χωριού ήταν πιο πάνω στην θέση Βρυζόστι όπου υπήρχε πηγή με πολλούς μύλους (διασώζεται ένας), καθώς και μοναστήρι (η Παναγιά του Βρυζόστι) που μεταφέρθηκε, όμως, στην περιοχή που γνωρίζουμε σήμερα, δίπλα στο δρόμο και κοντά στο ποταμό Τιταρήσιο, σε υψόμετρο 140 μ. Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι οι βασικοί οικονομικοί πόροι του χωριού. Κοντά στο χωριό υπάρχει μεγάλο σφαγείο,επίσης υπάρχει συνεργείο και βενζινάδικο.

41 ΜΕΣΟΧΩΡΙ Ο περιηγητής που θα επισκεφτεί την περιοχή θα δει τις εκκλησίες του χωριού Άγιο Δημήτριο, Άγιο Νικόλαο, Αγία Σοφία και Αγία Τριάδα, θα απολαύσει το υπέροχο τοπίο της θέσης Βρυζόστι, θα γευτεί παραδοσιακά εδέσματα στις ταβέρνες της περιοχής και θα αγοράσει από τα κρεοπωλεία βιολογικό χοιρινό αλλά και άλλα κρέατα. Το χωριό πανηγυρίζει του Αγ. Πνεύματος στις 22/6, επίσης γίνεται χοροεσπερίδα τον Αύγουστο και τέλος αναβιώνονται πολλά έθιμα της περιοχής της ποταμιάς.

42 ΜΑΓΟΥΛΑ Σε υψόμετρο 150 μ. πάνω σε ένα μικρό λόφο, εξού και το όνομα μαγούλα, σε απόσταση 15 χλμ από την Ελασσόνα βρίσκεται το ομώνυμο χωριό.

43 ΜΑΓΟΥΛΑ Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, επίσης υπάρχει μια βιοτεχνία ρούχων και τυροκομείο, καθώς και θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά. Ο επισκέπτης του χωριού θα συναντήσει στο κέντρο του χωριού μια τεράστια πλατεία με ταβέρνες και καφετέριες, επίσης θα δει το καταπράσινο πάρκο του χωριού και θα επισκεφτεί την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (1848). Επίσης θα δει πολλά λίθινα σπίτια αλλά και το αιωνόβιο δέντρο δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Το χωριό πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, του Αγ. Γεωργίου, στην πλατεία της ομώνυμης εκκλησίας και τον Αύγουστο γίνεται χοροεσπερίδα στην πλατεία του Δημοτικού σχολείου.

44 ΠΡΑΙΤΩΡΙ Πρώτη αναφορά του χωριού γίνεται σε κάποια χειρόγραφα του Τον 19 αι. επί τουρκοκρατίας, αποτέλεσε τσιφλίκι του Αλή Πασά. Το όνομα του χωριού πιθανόν να προέρχεται από το λατινικό praetor (τίτλος ρωμαίων αρχόντων). Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 220 μ. στις όχθες του ποταμού Τιταρήσιου και απέχει από την Ελασσόνα 18 χλμ. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Ελασσόνας και έχει,σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 362 κατοίκους.

45 ΠΡΑΙΤΩΡΙ Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία στρέμματα γης καλλιεργούνται από μονοετείς καλλιέργειες, αλλά και εκτρέφουν αιγοπρόβατα και βοοειδή. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26, 27 Ιουλίου του Αγ. Παντελεήμονος και τον Αύγουστο διοργανώνει χοροεσπερίδα. Επίσης πλούσια πολιτιστικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα τις απόκριες όπου τα χορευτικά του χωριού διοργανώνουν παραστάσεις.

46 ΠΡΑΙΤΩΡΙ Ο επισκέπτης του χωριού, αφού περιηγηθεί στις γειτονιές του χωριού, θα κατευθυνθεί στη θέση καστρί, όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη βυζαντινής οχύρωσης, και στη συνέχεια στο σπάνιας ομορφιάς δάσος από πλατάνια κατά μήκος του ποταμού. Στη συνέχεια αξίζει να γευτεί το τσίπουρο και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής στην πλατεία του χωριού. Επίσης πρέπει να επισκεφτεί την εκκλησία του Αγ. Νικολάου με το πολύ όμορφο τέμπλο.

47 ΣΥΚΕΑ Σε υψόμετρο 200 μ. και απόσταση 15χλμ από την Ελασσόνα βρίσκεται το χωριό Συκιά. Ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας και βρίσκεται και αυτή στις απαρχές της κοιλάδας της Ποταμιάς. Οι κάτοικοι του χωριού δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Στην περιοχή επίσης υπάρχει φυτώριο δεντροκομίας.

48 ΣΥΚΕΑ Ο επισκέπτης στο χωριό θα περιηγηθεί στο δάσος με τις οξιές κοντά στο χωριό, θα περπατήσει δίπλα στο ρέμα του χωριού και θα περάσει πάνω από το πέτρινο γιοφύρι του Μπακάλη. Επίσης θα επισκεφτεί το στολίδι της περιοχής την Ι.Μ. Ανάληψης που βρίσκεται έξω από το χωριό, στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Ανάληψη, καθώς και τις εκκλησίες του χωριού, Άγιο Δημήτριο, Αγία Παρασκευή και Παναγιά.

49 ΣΥΚΕΑ Φυσικά θα σταματήσει για ξεκούραση στο κέντρο του χωριού όπου στις ταβέρνες του θα απολαύσει νόστιμο κεμπάπ και θα πιεί αγνό τσίπουρο. Το χωριό πανηγυρίζει στις 11,12 και 13 Ιουνίου γιορτή της ανάληψης του Σωτήρος. Την ημέρα της Ανάληψης γίνεται ικετήρια περιφορά τις εικόνας της Παναγίας. Στις 26/7 γίνεται το αντάμωμα. Ο μορφωτικός Σύλλογος της περιοχής αναβιώνει παλιά έθιμα της περιοχής και τα γιορτάζει με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά του.

50 Υλικό Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίαση και στα βίντεο τις έχουν τραβήξει τα ίδια τα παιδιά Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι μαθητές μας βασίζονται στο διαδίκτυο, σε άλλες εργασίες που έγιναν στο σχολείο μας καθώς επίσης σε βιβλία που βρίσκονται στο σχολείο μας.

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ PROJECT ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ» ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΞΕΝΙΑ ΞΕΝΙΑ ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΛΥΨΩ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού. Σελίδα 1 από 8 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ Πανηγύρι Αξιούπολης / Συναυλίες, χορευτικές

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα: κατάνυξη και παραδοσιακά γλέντια! Σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρεθείτε τον Δεκαπενταύγουστο, σίγουρα θα υπάρχει κάποια εκκλησία που γιορτάζει

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα.

Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα. Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα. Το οδοιπορικό μας ξεκινάει στις 07.00 η ώρα από τη Ν.Μάκρη, με πρώτο ολιγόλεπτο σταθμό -σύμφωνα με το πρόγραμμα-

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines Λάρνακα Θεσσαλονίκη OA 553 18:10 20:10 Θεσσαλονίκη Λάρνακα OA 552 20:50 22:40 1η

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Ημέρες Ταξιδιού 3 Εξερεύνηση στα μαγευτικά τοπία και στις πανέμορφες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας! Από: Christina Koraki ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 Για την περιοχή/πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ερευνητική έκθεση Τη φετινή χρονιά κληθήκαμε να κάνουμε μια εργασία σχετικά με τις γειτονίες της Μυτιλήνης. Η μελέτη μας ήταν κυρίως πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής, γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «Του νεκρού αδελφού», θερινό σινεμά «Αλκυονίς»

Διαβάστε περισσότερα

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά blue green greece Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνό. Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways Λάρνακα Θεσσαλονίκη CY 426 09:30 11:30 Θεσσαλονίκη Λάρνακα CY 427 12:30 14:30

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας.

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αρ. 4/2011 πρακτικό Συνεδριάσεων Τ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Ν.Σιλάτων του ήµου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής 7/2011 Απόφ. Αριθ. Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού

Διαβάστε περισσότερα

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη Βελβεντό - Αξιοθέατα Ευρύτερη Περιοχή (οδηγός & υπόµνηµα) Προτεινόµενες ιαδροµές (χάρτες διαδροµών) velvento.gr σύντοµος οδηγός επισκέπτη 1 velvento.gr σύντοµος

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείου του χωριού Πήδημα είναι οι πηγές. Από εκεί ξεκινάει ο ποταμός Άρης και τα νερά των πηγών υδροδοτούν σχεδόν ολόκληρη

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείου του χωριού Πήδημα είναι οι πηγές. Από εκεί ξεκινάει ο ποταμός Άρης και τα νερά των πηγών υδροδοτούν σχεδόν ολόκληρη Ωραίο το Πήδημα! Το Πήδημα είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνίας λίγο έξω από Καλαμάτα! Είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα Κλασσικά και τουριστικά σημεία της Μεσσηνίας. Ένα μέρος απέρνατης φυσικής ομορφιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 3 και 4 Ιουλίου 2013 Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «του νεκρού αδελφού», θερινό σινεμά «Αλκυονίς» στη Ν. Πέραμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΤΡΟΥ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» PROGRESSIVE ASSOCIATION LASTROU «THE RENAISSANCE»

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΤΡΟΥ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» PROGRESSIVE ASSOCIATION LASTROU «THE RENAISSANCE» ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΤΡΟΥ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» Χειµερινή και θερινή περίοδος 2018 Λάστρος 05/01/2018 Το χωριό µας Γραφικό χωριό µε όνοµα προελληνικής προέλευσης. Βρίσκεται 35 χιλ. δυτικά της Σητείας. Διατηρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 2 η μέρα 5/3/12: ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άφιξη το πρωί στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Σωσάνδρα είναι ένα από τα οµορφότερα και πιο αναπτυσσόµενα χωριά της περιοχής της Αλµωπίας, µόλις 3 χλµ. από την Αριδαία. Ανήκει στον ήµο Αριδαίας και έχει 1200 περίπου κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ 3 και 4 Ιουλίου 2013 Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «του νεκρού αδελφού», θερινό

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΚΟΥΤΑΡΙ ΣΕΡΡΩΝ 90 ΧΡΟΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΚΟΥΤΑΡΙ ΣΕΡΡΩΝ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ «Ασπίδα μου, αγλάισμα της Θρώσσας γης που εχάθη, στα λαξευμένα μάρμαρα της μνήμης τ όνομά σου...» ΣΚΟΥΤΑΡΙ ΣΕΡΡΩΝ 90 ΧΡΟΝΙΑ Από τις αλησμόνητες πατρίδες στους νέους τόπους Η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Προορισμός: 3-5 Πηγάδια Το χιονοδρομικό κέντρο των τεσσάρων εποχών Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005

Διαβάστε περισσότερα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα 11/02/2019 15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Όλοι γνωρίζουν τα Μετέωρα ή την Παναγία της Τήνου, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

10 Φεβρουαρίου 2017 Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου καφετέρια του κ.

10 Φεβρουαρίου 2017 Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου καφετέρια του κ. 10 Φεβρουαρίου 2017 Η Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, καλεί τα μέλη και τους φίλους της, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Παρασκευή 10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΑΝΑΧΩΡΉΣΕΙΣ ΚΆΘΕ ΔΕΥΤΈΡΑ ΠΡΩΊ & ΒΡΆΔΥ, ΤΕΤΆΡΤΗ ΠΡΩΊ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΒΡΆΔΥ, ΣΆΒΒΑΤΟ ΠΡΩΊ ΚΑΙ ΑΚΌΜΗ, ΕΚΔΡΟΜΈΣ ΑΠΌ ΤΉΝΟ ΣΕ... ΆΝΔΡΟ, ΣΎΡΟ & ΜΎΚΟΝΟ! 1 Αποκλειστικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Island hopping! Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος

Island hopping! Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος Island hopping! Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος Διάρκεια Ταξιδιού 2015-07-15 Island hopping στα κυκλαδονήσια! Μια γερή δόση αιγαίου! Από: Christina Koraki ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 1. Λιμάνι 2. Χώρα 3. Παναγία

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητές φίλες και φίλοι, Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος μας με την επιμέλεια του Ν.Π. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ και σε συνεργασία με Συλλόγους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΡΤΙΚΙΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΡΤΙΚΙΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΡΤΙΚΙΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Ονομασία Υπαγωγή. 2.Γεωγραφική θέση. 3.Συνοικισμοί του. 4.Οδική σύνδεσή του. 5.Ιστορία του. 6.Τοποθεσίες[τοπωνυμία] της περιοχής του. 7.Προιόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km Χρόνος: 3 ¾ 4 ¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4.1

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

There are no translations available.

There are no translations available. There are no translations available. Ο νέος Δήμος Σουλίου με έδρα την Παραμυθιά συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα μέρη της ορεινής Θεσπρωτίας με τουριστικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.τα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Πρεσβυτέρου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Αρχιερατικού Επιτρόπου Καναλίων ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού ΒΕΝΕΤΟ 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΥΦΑΝΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ» ΣΧΟΛ ΕΤΟΣ 2006-07 καθηγήτριες: Ολυμπία Μανουσογαννάκη ΠΕ 04 συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ

1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ 1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ Πρώτη ημέρα Αναχώρηση από Κόρινθο και άφιξη στο Βόλο με δύο ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση. Εκεί καταλύσαμε στο ξενοδοχείο «Νεφέλη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ 4, 5 μέρες Στρασβούργο - Μπάντεν Μπάντεν - Εγκισέμ - Κολμάρ - Ρίκβιρ - λίμνη Τίτιζε - καταρράκτες Triberg - Φρανκφούρτη. Διαμονή στο ξενοδοχείο HILTON STRASBOURG 4* Sup.

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι του νερού. Το φράγμα και τη τεχνητή λίμνη του Μόρνου

Το ταξίδι του νερού. Το φράγμα και τη τεχνητή λίμνη του Μόρνου Το ταξίδι του νερού Το φράγμα και τη τεχνητή λίμνη του Μόρνου Στην κοίτη του ποταμού Μόρνου 7 χιλιόμετρα δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ο Ταμιευτήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

1. Το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται: α) Στο Λιμάνι β) Στο Ανδρώνι γ) Στον Τούρκικο Γυαλό δ) Στον Ρωμέϊκο Γυαλό

1. Το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται: α) Στο Λιμάνι β) Στο Ανδρώνι γ) Στον Τούρκικο Γυαλό δ) Στον Ρωμέϊκο Γυαλό 1. Το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται: α) Στο Λιμάνι β) Στο Ανδρώνι γ) Στον Τούρκικο Γυαλό δ) Στον Ρωμέϊκο Γυαλό 2. Το Λιμεναρχείο βρίσκεται: α) Κοντά στο Τελωνείο β) Κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα γ) Μέσα στην

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 24 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 1η μέρα Αίγιο - Bansko (700 χλμ): Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 00:15 το πρωί με τις ανάλογες καθοδόν στάσεις για το συνοριακό

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Κυριακή 29 Μαΐου Εξόρμηση εθελοντικών καθαρισμών των ακτών της Σίφνου Τόπος Συγκέντρωσης: πλατεία Αρτεμώνα Ώρα: 11:00 Οργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΧΡ. ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ 1, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΗΛ: / FAX:

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΧΡ. ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ 1, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΗΛ: / FAX: ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΧΡ. ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ 1, 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΗΛ: 2493025440 / FAX: 2493025053 Email: deptakal@gmail.com http://deptakal.blogspot.com Ο Δήμος της Ελασσόνας καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Απόσταση: 9.7 Km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τον Σεπτέμβριο 2017,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013 ΚΥΡΙΑΚΗ, 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 11.00 π.μ. ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ. Από τον Βασιλιά Άσωτο Διοργάνωση: Δήμος 11.00 π.μ. ΠΕΡΑΝΤΖΑΔΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ. Δρόμοι με κατάληξη στην Κεντρική Πλατεία.

Διαβάστε περισσότερα

22 Ιουλίου - 1 Αυγούστου ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

22 Ιουλίου - 1 Αυγούστου ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ Ιστοσελίδα:www.enallaktiki-drasi.gr Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 22 Ιουλίου - 1 Αυγούστου ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ To BookingToGreece.com σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο PatakisTravel διοργανώνουν ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 30/9 01/10/2017 ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ (2) ΗΜΕΡΑ 1 η 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ Πολύ νωρίς

Διαβάστε περισσότερα

3 η Διεθνής Συνάντηση «Πολιτιστικός Τουρισμός & Ενεργός Γήρανση» Ο Δήμος Αγιάς. TECT Towards Excellence in Cultural Tourism.

3 η Διεθνής Συνάντηση «Πολιτιστικός Τουρισμός & Ενεργός Γήρανση» Ο Δήμος Αγιάς. TECT Towards Excellence in Cultural Tourism. 3 η Διεθνής Συνάντηση «Πολιτιστικός Τουρισμός & Ενεργός Γήρανση» Ο 3 η Διεθνής Συνάντηση «Πολιτιστικός Τουρισμός & Ενεργός Γήρανση» Ο Γενικά Χαρακτηριστικά Η γεωγραφία του Δήμου Ο βρίσκεται στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου»

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου» Ιανουάριος 1 Πέμπτη Θεία Λειτουργία «Περιτομή Του Κυρίου» 4 Κυριακή Θεία Λειτουργία 5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός 6 Τρίτη Θεία Λειτουργία & Αγιασμός «Άγια Θεοφάνεια» 7 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ`, Δ`, Ε` ΚΑΙ ΣΤ` ΤΑΞΕΩΝ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 1. ΔΑΟΥΛΑ ΝΙΚΗ 2. ΤΣΕΤΣΙΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ 3. ΛΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ 4. ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗ ΕΛΕΝΗ 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

EΞΥΠΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Η νέα τάση του Τουρισμού!

EΞΥΠΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Η νέα τάση του Τουρισμού! EΞΥΠΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Η νέα τάση του Τουρισμού! Η ΝEΑ ΤAΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Στον 21 ο αιώνα, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν αλλάξει δραματικά την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΝΙΟΣ Εκδήλωση στη θέση «ΓΚΟΥΡΑ» με φαγητό Ι.Ν. Αγ. Τριάδας - ΚΑΣΤΑΝΙΑ

ΙΟΥΝΙΟΣ Εκδήλωση στη θέση «ΓΚΟΥΡΑ» με φαγητό Ι.Ν. Αγ. Τριάδας - ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ Πενθήμερες εκδηλώσεις της Μουσικής Σχολής του Δ. Καλαμπάκας ενταγμένες στο Δίκτυο Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ Εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

I.Θέσητωνπολιτιστικώνκαιτωνφυσικώναντικειμένωνστηναντίληψητουτ οπικούπληθυσμούγιατηνανάπτυξητηςστοχευμένηςπεριοχής

I.Θέσητωνπολιτιστικώνκαιτωνφυσικώναντικειμένωνστηναντίληψητουτ οπικούπληθυσμούγιατηνανάπτυξητηςστοχευμένηςπεριοχής Ένθετο 1.3. Ανάλυσηκαιεκτίμησητηςαναγνωρισιμότηταςτωναντικειμένωντηςπολιτιστικής καιτηςφυσικήςκληρονομιάςμεταξύτουπληθυσμούτηςστοχευμένηςπεριοχής/επα ρχίαχάσκοβο I.Θέσητωνπολιτιστικώνκαιτωνφυσικώναντικειμένωνστηναντίληψητουτ

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ NAΞΟ 4 ΜΕΡΕΣ / 3 ΝΥΧΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:26-29/04/19

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ NAΞΟ 4 ΜΕΡΕΣ / 3 ΝΥΧΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:26-29/04/19 ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ NAΞΟ 4 ΜΕΡΕΣ / 3 ΝΥΧΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:26-29/04/19 1η ΗΜΕΡΑ 26/04/19: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΝΑΞΟΣ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 07:30. Επιβίβαση στο πλοίο της Sea Jet και αναχώρηση στις 08:40 για την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΩΝ απο το 1976

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΩΝ απο το 1976 ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΩΝ απο το 1976 Το 1976 το Κοινοτικό Συμβούλιο Δαφνών έχοντας και την συμπαράσταση όλων των Δαφνιανών, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της ποιότητας και της φήμης του Δαφνιανού κρασιού ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.5 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

1. Υπάρχει σταθμός Ταξί (πιάτσα) στον οικισμό Προφήτη Ηλία (Ξηριά); Α) ΝΑΙ Β) ΟΧΙ

1. Υπάρχει σταθμός Ταξί (πιάτσα) στον οικισμό Προφήτη Ηλία (Ξηριά); Α) ΝΑΙ Β) ΟΧΙ 1. Υπάρχει σταθμός Ταξί (πιάτσα) στον οικισμό Προφήτη Ηλία (Ξηριά); 2. Σε ποια οδό βρίσκεται το Νοσοκομείο Καρπενησίου; Α) Εθνικής Αντίστασης Β) Π. Μπακογιάννη Γ) Ν. Στράτου Δ) Κατσαντώνη 3. Που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Colindul românesc: Το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Σημείωμα. Σε μελλοντική αφορμή δράσεων θα μπορώ να προβώ στην παρουσίαση πλήρους εργασίας με την αναλογική βιβλιογραφική μου έρευνα.

Εισαγωγικό Σημείωμα. Σε μελλοντική αφορμή δράσεων θα μπορώ να προβώ στην παρουσίαση πλήρους εργασίας με την αναλογική βιβλιογραφική μου έρευνα. Εισαγωγικό Σημείωμα Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συλλόγων, τοπικών φορέων κ.α. στην περιοχή μου Επαρχία Ελασσόνας που εδρεύει και το γραφείο μου ως Τοπογράφος Τ.Ε., θεώρησα σημαντικό να προβώ στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Απόσταση: 9.7 Km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1.1 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα