Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Transcript

1 Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών γίνονται αξιολογήσεις, δοµούνται εξατοµικευµένα προγράµµατα αποκατάστασης, παρέχεται συµβουλευτική τόσο σε γονείς, όσο και σε εκπαιδευτικούς που κρίνουν ότι χρειάζονται την καθοδήγηση ενός ειδικού, γίνεται ειδική αγωγή σε ανθρώπους µε προβλήµατα ακοής και πραγµατοποιούνται ψυχοθεραπείες εφήβων, ενηλίκων και παιδιών. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΒΑ ΔΕΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

2 ΠΡΟΦΙΛ Η υπεύθυνη του γραφείου, Παναγιωτοπούλου Μαρία, είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε εξειδικευµένες σπουδές στη διαδικασία διάγνωσης και αποκατάστασης µαθησιακών δυσκολιών και εµπειρία στο χώρο της ειδικής αγωγής και συµβουλευτικής γονέων και ατόµων µε µαθησιακές δυσκολίες. Έχει εκπαιδευτεί στη χορήγηση ψυχοµετρικών εργαλείων όπως WISC III, ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ κ.α. καθώς και στις προβολικές δοκιµασίες T.A.T. και RORSCHACH. Επιπλέον έχει µετεκπαιδευτεί στην Πρώιµη Παρέµβαση σε παιδιά µε Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Τέλος είναι κάτοχος επάρκειας της Ελληνικής Νοηµατικής Γλώσσας από την Ελληνική Οµοσπονδία Κωφών. Το γραφείο ειδικών θεραπειών συνεργάζεται µε έµπειρους και αξιόλογους επιστήµονες, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους.

3 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας µε το γραφείο µας, ορίζεται η ηµεροµηνία της πρώτης µας συνάντησης και ακολουθείται το εξής πρόγραµµα: 1η Συνεδρία 2η Συνεδρία 3η Συνεδρία 4η Συνεδρία Λήψη ιστορικού από τους γονείς Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων *Αν ο ενδιαφερόµενος είναι έφηβος, το ιστορικό λαµβάνεται και από τον ίδιο Αξιολόγηση του παιδιού από τον αρµόδιο ειδικό Ολοκλήρωση αξιολόγησης Ενηµέρωση γονέων σχετικά µε τα αποτελέσµατα και θεραπευτικές προτάσεις (ορισµός εξατοµικευµένου προγράµµατος αποκατάστασης ή παραποµπή) Τα αποτελέσµατα της εκτίµησης δίνονται γραπτά στους γονείς Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων

4 ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η πρώιµη παρέµβαση είναι µία θεραπευτική προσέγγιση η οποία απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας µε αναπτυξιακή καθυστέρηση. Στο πρόγραµµα αυτό συµµετέχουν διάφορες ειδικότητες, όπως εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές. Τα προγράµµατα παρέµβασης σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας που παρουσιάζουν καθυστέρηση και προβλήµατα στην ανάπτυξη τους είναι αναγκαία και η διάγνωση πραγµατοποιείται από παιδονευρολόγο. Όσο πιο γρήγορα διαγνώσουµε στα παιδιά προβλήµατα αναπτυξιακής καθυστέρησης, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσµατικά µπορούµε να τα βοηθήσουµε. Ως αποτέλεσµα, ένα παιδί που έχει ενταχθεί σε πρόγραµµα πρώιµης παρέµβασης έχει καλύτερη πρόβλεψη εξέλιξης από ένα παιδί που ξεκίνησε πρόγραµµα παρέµβασης σε επόµενη ηλικιακή φάση. Στόχος είναι η αποτελεσµατικότερη εκπαίδευση των παιδιών στο αυτιστικό φάσµα, των παιδιών µε νοητική στέρηση και συναφείς δυσκολίες. Στο Έργο Λόγος Έκφραση η πρώιµη παρέµβαση περιλαµβάνει τα εξής στάδια: Ø Αξιολόγηση του παιδιού από την διεπιστηµονική οµάδα Ø Θέσπιση στόχων και εξατοµικευµένου προγράµµατος παρέµβασης Ø Συµβουλευτική γονέων Ø Επισκέψεις συµβούλου στο χώρο του παιδιού και στον παιδικό σταθµό Ø Επαναξιολόγηση µετά το πέρας ορισµένου χρονικού διαστήµατος Οι τοµείς που στοχεύει η πρώιµη παρέµβαση είναι οι εξής: Επικοινωνία Συµπεριφορά Γνωστικός τοµέας Αυτονοµία και αυτοεξυπηρέτηση Κοινωνικοποίηση Προετοιµασία ένταξης στο σχολικό πλαίσιο v Κρίνεται απαραίτητη η πλήρης συνεργασία των γονέων και η συνεργασία µε όλα τα σηµαντικά πρόσωπα της καθηµερινότητας του παιδιού.

5 ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Τι είναι η ειδική αγωγή? Η ειδική αγωγή είναι ο τρόπος-για ένα παιδί µε κάποιου τύπου δυσκολία-να γίνει ανεξάρτητο και παραγωγικό µέλος της κοινωνίας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Η έγκαιρη αξιολόγηση οδηγεί στην έγκαιρη παρέµβαση και έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην οµαλή ψυχολογική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού καθώς βελτιώνεται η αυτοεκτίµησή του και η σχολική του επίδοση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στους µικρούς µαθητές της πρώτης δηµοτικού. Η αποτελεσµατική αντιµετώπιση περιλαµβάνει µια ολιστική προσέγγιση η οποία λαµβάνει υπόψη της τις εκπαιδευτικές, σωµατικές, ψυχολογικές και ιατρικές ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Τα στάδια της διαδικασίας είναι τα εξής: Αξιολόγηση µε έγκυρα και αξιόπιστα εργαλεία από άρτια εκπαιδευµένο και έµπειρο προσωπικό Θέσπιση στόχων (βραχυπρόθεσµοι-µακροπρόθεσµοι) Σχεδιασµός εξατοµικευµένης παρέµβασης Εφαρµογή Επαναξιολόγηση Η ειδική αγωγή έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ειδικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (διαγνωστικές, ιατρικές, ψυχολογικές, εκπαιδευτικές) Ειδικά προγράµµατα Ειδικούς χώρους Ειδικά όργανα και µέσα, ειδικές τεχνικές διδασκαλίας Όταν το παιδί εµφανίζει µαθησιακές δυσκολίες, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή δυσκολίες σε άλλους τοµείς της ανάπτυξής του, τότε είναι απαραίτητη η ειδική παιδαγωγική παρέµβαση η οποία κάθε φορά είναι προσαρµοσµένη σύµφωνα µε τις ανάγκες αλλά και τις ικανότητες του κάθε παιδιού. Η ειδική αγωγή χρειάζεται να ακολουθεί εξατοµικευµένο πρόγραµµα για να είναι επιτυχής. Στην Ειδική Παιδαγωγική παρέµβαση Γίνεται η διάγνωση και η αξιολόγηση των δυσκολιών του παιδιού και ενηµερώνονται οι γονείς σχετικά, τόσο προφορικά όσο και έντυπα. Αξιολογούνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού. Θεσπίζονται εξατοµικευµένοι στόχοι µακροπρόθεσµοι και βραχυπρόθεσµοι, για την επίτευξη των οποίων χρησιµοποιείται εξειδικευµένο και εµπλουτισµένο υλικό συνδυάζοντας ήδη πετυχηµένες µεθόδους µε τις πιο πρόσφατες και εξελιγµένες υπηρεσίες.

6 Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, δίνεται καθοδήγηση στους γονείς για τον τρόπο αντιµετώπισης των δυσκολιών του παιδιού στο σπίτι από τους ίδιους. Κατόπιν έγκρισης από τους γονείς, υπάρχει αµφίπλευρη ενηµέρωση και συµµετοχή του δασκάλου του παιδιού στο πρόγραµµα αποκατάστασης αλλά και ατόµων που εµπλέκονται στην ανατροφή του παιδιού. Παρέχεται 6µηνη προφορική και έντυπη ενηµέρωση των γονέων για την εξέλιξη και την πορεία του παιδιού µέσα στο πρόγραµµα της αποκατάστασης.

7 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η Λογοθεραπεία ως επιστήµη, έχει σηµαντικό ρόλο στη κοινωνία και αυτό γιατί η γλώσσα είναι το βασικό µέσο επικοινωνίας µεταξύ των ανθρώπων. Η Λογοθεραπεία έχει ως στόχο την αντιµετώπιση διαταραχών λόγου, οµιλίας και φωνής, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα στιγµατισµού του ατόµου. Για το λόγο αυτό συνιστάται η άµεση αντιµετώπιση τέτοιων προβληµάτων, ώστε το άτοµο να εξελιχτεί µέσα στην κοινωνία. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, στην καθαρή οµιλία και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων ατόµων. Συχνά για τα πιο µικρά παιδιά ακούγεται η άποψη "δεν πειράζει, µικρό είναι, θα µιλήσει αργότερα, θα τα πει όλα µαζεµένα" Τα πιο καθοριστικά χρόνια για την εξέλιξη της οµιλίας και του λόγου ενός παιδιού είναι από 1½ έως 4½ χρόνων. Αν µετά από αυτό το χρονικό όριο η οµιλία και ο λόγος ενός παιδιού υστερούν σηµαντικά από το επίπεδο της οµιλίας και του λόγου των παιδιών της ηλικίας του, χρειάζεται να ζητήσουµε τη γνώµη ενός ειδικού. Έχει διαπιστωθεί ότι η καλή λεκτική επικοινωνία µε τους άλλους είναι απαραίτητη για την οµαλή κοινωνική και συναισθηµατική εξέλιξη του παιδιού.

8 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ H εργοθεραπεία είναι η θεραπεία µιας διαταραχής µέσω σωµατικού έργου. Αποτελεί µια εφαρµοσµένη επιστήµη που παρέχει εξειδικευµένη θεραπεία βοηθώντας ανθρώπους να αναπτύξουν, να επανακτήσουν ή να διατηρήσουν απαραίτητες δεξιότητες της καθηµερινής ζωής µας. Ο εργοθεραπευτής ασχολείται µε παιδιά αλλά και ενήλικες που παρουσιάζουν κάποια δυσλειτουργία στην αισθητηριακή τους ολοκλήρωση αλλά και δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθηµερινής ζωής και της αυτοεξυπηρέτησης όπως το ντύσιµο, τη σίτιση (φαγητό), την προσωπική υγιεινή, τη χρήση τουαλέτας καθώς και τον κινητικό συντονισµό. Σκοπός είναι η λειτουργική ανεξαρτησία, η υγεία και η ευεξία. Η ανάκτηση της λειτουργικότητας του ατόµου γίνεται µέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, παιχνίδι και δραστηριότητες ψυχοκινητικού περιεχοµένου. Ενώ κάποιες φορές είναι αναγκαία η ανάλυση και η τροποποίηση του προσωπικού χώρου του παιδιού, ώστε να γίνεται πιο λειτουργικό για το ίδιο.

9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Τι είναι η Συµβουλευτική; Η Συµβουλευτική δεν είναι µια απλή διαδικασία µέσω της οποία δίνονται στο άτοµο απλά συµβουλές για τον τρόπο που θα αντιµετωπίσει δυσκολίες σε διάφορους τοµείς της ζωής του. Η Συµβουλευτική έχει σκοπό να οδηγήσει το άτοµο στην πηγή του προβλήµατος, στην αυτογνωσία και τελικά στην επίλυση των προβληµάτων του. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ Κατά τη διάρκεια της εφηβείας η επικοινωνία των εφήβων µε τους ενήλικες δυσκολεύει αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα οι έφηβοι να µην εκφράζουν τους προβληµατισµούς τους και να δυσκολεύονται στον τρόπο έκφρασης των συναισθηµάτων τους.. Μέσα από τη συµβουλευτική δίνεται στους έφηβους η ευκαιρία να εκφράσουν προβληµατισµούς, να αποκαταστήσουν την επικοινωνία µε τα ενήλικα µέλη της οικογένειάς τους αλλά και να βρουν πιο υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθηµάτων τους. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ Ο ρόλος του γονέα στη σηµερινή κοινωνία δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά και είναι κάτι που γνωρίζουµε όλοι πολύ καλά. Οι γονείς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλές δυσκολίες-επαγγελµατικές και οικογενειακές-που προκύπτουν καθηµερινά αλλά και να στηρίξουν τα παιδιά τους, που επίσης έχουν αρκετές καθηµερινές υποχρεώσεις από πολύ µικρά. Κάποιες δυσκολίες µπορεί να φέρνουν τους γονείς σε δύσκολη θέση και να µην γνωρίζουν τον τρόπο αντιµετώπισής τους, άλλα πάλι προβλήµατα που προκύπτουν µπορεί να φέρνουν σε ρήξη τα µέλη της οικογένειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνίσταται η αναζήτηση ενός ειδικού. Μη διστάσετε να µας αναζητήσετε αν : υπάρχουν προβλήµατα συµπεριφοράς στο παιδί, όπως ανυπακοή, επιθετική συµπεριφορά, δυσκολία οριοθέτησης, έντονη ζήλια, αποµόνωση µέσα στην οικογένειά σας υπάρχει ένα παιδί µε ειδικού τύπου δυσκολίες Ένα παιδί µε ειδικού τύπου δυσκολίες χρειάζεται ειδικούς τρόπους αντιµετώπισης. Για παράδειγµα στις καθηµερινές δραστηριότητες, στο τρόπο διαβάσµατος, στις κοινωνικές συνδιαλλαγές κ.α. Οι γονείς δεν είναι υποχρεωµένοι να γνωρίζουν αυτούς τους τρόπους και δεν χρειάζεται να πειραµατιστούν µε κίνδυνο να φέρουν αντίθετα αποτελέσµατα. υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις µε τον/την έφηβο/η της οικογένειας Η εφηβεία είναι ένα στάδιο κατά το οποίο συντελούνται ταυτόχρονα πολλές αλλαγές στο άτοµο που αφορούν τον βιοσωµατικό, το συναισθηµατικό, το γνωστικό και τον κοινωνικό τοµέα. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενηµερωµένοι για τις αλλαγές που επέρχονται µε την εφηβεία και να φροντίσουν να προετοιµάσουν κατάλληλα το παιδί αλλά και τους εαυτούς τους. υπάρχουν συνεχείς διαφωνίες ανάµεσα στο ζευγάρι, ως προς την ανατροφή των παιδιών Πόσες φορές δεν ήρθατε σε ρήξη µεταξύ σας επειδή ο ένας κατηγορεί τον άλλο για αυστηρότητα ή ελαστικότητα. Αυτό είναι µόνο ένα παράδειγµα. Η ανατροφή του παιδιού σας πρέπει να είναι µια ευχάριστη

10 διαδικασία µέσα από την οποία το ζευγάρι έρχεται ακόµα πιο κοντά και όχι µια διαδικασία που οδηγεί το ζευγάρι σε συνεχείς τσακωµούς. Χρειάζεται οι γονείς να καταλάβουν πόσο σηµαντικό είναι για τα παιδιά η συνοχή της οικογένειας και η παράλληλη ανεξαρτησία των µελών της. Χρειάζεται οι γονείς να έχουν µια διακριτική παρουσία, όχι µε τη µορφή του απόλυτου ελέγχου αλλά µε κατανόηση, υποστήριξη, υποµονή και µε τη σωστή µεταξύ τους επικοινωνία. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Αν έχετε αναλάβει τµήµα ένταξης ή θεωρείτε ότι µέσα στη τάξη σας υπάρχουν παιδιά µε δυσκολίες που δεν γνωρίζεται τον τρόπο χειρισµού τους, τότε συστήνουµε να επισκεφτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και θα βοηθήσει άµεσα εσάς και έµµεσα το ίδιο το παιδί. Επιπλέον αρκετοί εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται στον χειρισµό διαφόρων συµπεριφορών των παιδιών ή των εφήβων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η Συµβουλευτική.

11 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Στην εποχή που ζούµε, εκτός από τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά στο σχολείο, στις σχέσεις και στη συµπεριφορά τους, παρατηρείται παρόµοια συµπεριφορά άλλοτε στους εφήβους και άλλοτε στους ενήλικες. Πιο συγκεκριµένα, εµφανίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στη διάθεση, στο εργασιακό τους περιβάλλον κ.α., οι οποίες µε τη σειρά τους προκαλούν συµπτώµατα που επηρεάζουν τον ψυχισµό τους. Για την αντιµετώπιση λοιπόν των συµπτωµάτων και την καλύτερη λειτουργία του ατόµου, απαιτείται µία θεραπευτική διαδικασία, κατά την οποία αναλύεται η δοµή της προσωπικότητάς του σε συνδυασµό µε τα συµπτώµατα που εµφανίζει, στοχεύοντας στην αναδιοργάνωση της προσωπικότητας και στη µείωση/απαλλαγή της συµπτωµατολογίας. Σηµαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή έχει το θεραπευτικό πλαίσιο και η θεραπευτική σχέση. Το Έργο Λόγος Έκφραση παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία ατοµικά και οµαδικά τόσο σε εφήβους, όσο και σε ενήλικες καθώς και θεραπεία ζεύγους, για προβλήµατα που αφορούν: Συναισθηµατικές Διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, κρίσεις πανικού) Ψυχοσωµατικά Προβλήµατα Διαταραχές Ύπνου Σεξουαλικές Διαταραχές Χρόνιες Ασθένειες (καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) Προβλήµατα Σχέσεων Πένθος Απώλεια Προβλήµατα Βίας (συναισθηµατική κακοποίηση, σωµατική κακοποίηση)

12 ΑΤΟΜΙΚΕΣ/ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗ Οι συνεδρίες της Συµβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας µπορούν να πραγµατοποιηθούν σε δυαδικό επίπεδο. Δίνεται µεγάλη σηµασία στη θεραπευτική σχέση που χρειάζεται να αναπτυχθεί ανάµεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόµενο. Έχει διαπιστωθεί ότι στα αρχικά στάδια κάποιων θεραπειών, µερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα µέσα σε µια ατοµική συνεδρία. ΟΜΑΔΙΚΗ Οι συνεδρίες της Συµβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας µπορούν να πραγµατοποιηθούν και µέσα σε οµάδα ατόµων που παρουσιάζουν παρόµοιες δυσκολίες. Έχει αποδειχτεί ότι η δυναµική της οµάδας µπορεί να βοηθήσει ανθρώπους µε παρόµοιες δυσκολίες, αφού οι ίδιοι διαπιστώνουν αρχικά ότι δεν είναι «µόνοι» και µπορούν να ακούσουν και να ακουστούν από άλλους ανθρώπους.

13 ΠΑΙΧΝΙΔΙ Στο Έργο Λόγος Έκφραση θεωρούµε ότι ο ρόλος του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού είναι πολύ σηµαντικός. Μέσα από το παιχνίδι και πέρα από την διασκέδαση, ένα παιδί αναπτύσσει δεξιότητες όπως συνεργασία, αµοιβαιότητα, διαχείριση θυµού, επιθετικότητας, ενθουσιασµού, κατανόηση και τήρηση κανόνων, φαντασία, µίµηση. Ωστόσο γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι δυσκολεύει κάποια παιδιά, διοργανώνουµε οµάδες παιδιών µε παρόµοιες δυσκολίες -στις οποίες υπάρχει και η δυνατότητα συµµετοχής και των αδερφών τους- εντός ή εκτός του χώρου µας, µε σκοπό όλα τα οφέλη που µπορεί να κερδίσει ένα παιδί µέσα από αυτό και τη βελτίωση των σχέσεων µεταξύ αδερφών.

14 ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία (ΕΜΔ) είναι µια διαταραχή η οποία εκδηλώνεται µε σηµαντικές δυσκολίες σε βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που εµπλέκονται στην προφορική/γραπτή χρήση ή κατανόηση της γλώσσας και µπορεί να εκδηλωθεί σαν αδυναµία του παιδιού στην: ακρόαση οµιλία ανάγνωση γραφή συλλογισµό εκτέλεση µαθηµατικών υπολογισµών Ο όρος περιλαµβάνει καταστάσεις όπως δυσλεξία, δυσορθογραφία κ.α. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες (ΜΔ) οφείλονται κατά κύριο λόγο σε: οπτικές, ακουστικές ή κινητικές αναπηρίες διαταραχή ελλειµµατικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές συναισθηµατικές διαταραχές µειονεκτικό περιβάλλον µε περιοριστικές πολιτισµικές ή οικονοµικές συνθήκες νοητική στέρηση

15 Όταν οι µαθησιακές δυσκολίες οδηγούν σε σχολική αποτυχία Οι µαθησιακές δυσκολίες δεν είναι ένα αµιγώς παιδαγωγικό πρόβληµα. Η σχολική αποτυχία δηµιουργεί στα παιδιά µια κακή αυτό-εικόνα, επηρεάζει τη συµπεριφορά τους και συµβάλλει στη διαµόρφωση της προσωπικότητάς τους. Ένα παιδί είναι σε θέση να αντιληφθεί αν τα καταφέρνει ή όχι, η αποτυχία λοιπόν δεν του επιτρέπει να αποδείξει την αξία του. Τότε η αποµόνωση, η επιθετικότητα, η ανυπακοή και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις είναι θέµα χρόνου να κάνουν την εµφάνισή τους. Παιδάκια πρώτης δηµοτικού Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσουν οι γονείς που έχουν παιδιά στην πρώτη δηµοτικού. Ο τρόπος που κρατάνε το µολύβι, ο τρόπος που συνθέτουν τα γραµµατάκια και διαβάζουν τις συλλαβούλες είναι µερικά από τα πολλά πράγµατα που χρειάζεται οι γονείς να προσέξουν και να αναζητήσουν τη γνώµη ενός ειδικού αν υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για τις µαθησιακές δυσκολίες: Το παιδί που αντιµετωπίζει µαθησιακές δυσκολίες και παρουσιάζει χαµηλή επίδοση στο σχολείο δε σηµαίνει ότι έχει µειωµένη νοηµοσύνη. Η χαµηλή σχολική επίδοση δεν είναι ένδειξη περιορισµένων δυνατοτήτων. Η άρνηση για συνεργασία και διάβασµα δεν είναι ένδειξη τεµπελιάς. Η δυσκολία συγκέντρωσης δεν σηµαίνει αδιαφορία. Η συνεχής αποτυχία και οι δυσκολίες οδηγούν τα παιδιά σε αίσθηµα χαµηλής αυτοεκτίµησης και αυτοεικόνας. Δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι τα παιδιά µε µαθησιακές δυσκολίες είναι πιθανό να παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις σε κάποιες δραστηριότητες που δεν περιλαµβάνονται στη σχολική τάξη.

16 ΔΕΠ-Υ Η ΔΕΠ-Υ προσβάλλει ποσοστό 3-7% περίπου του σχολικού πληθυσµού. Στα αγόρια εµφανίζεται 3-4 φορές συχνότερα απ ότι στα κορίτσια. Αν δε δοθεί η πρέπουσα προσοχή, η ΔΕΠΥ µπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας και στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά µε Διαταραχή Ελλειµµατικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Δυσκολεύονται να διατηρήσουν την προσοχή σε ένα θέµα. Δυσκολεύονται να επικεντρώσουν την προσοχή σε λεπτοµέρειες. Κάνουν συχνά λάθη απροσεξίας στις σχολικές εργασίες. Φαίνεται να µην ακούνε όταν τους απευθύνεται ο λόγος. Δυσκολεύονται να διατηρήσουν το θέµα µιας συζήτησης. Έχουν ελλιπή οργάνωση. Αρνούνται να ασχοληθούν µε τα µαθήµατα του σχολείου αλλά και µε κάθε διαδικασία που απαιτεί να παραµείνουν καθιστοί και να συγκεντρωθούν. Χάνουν συχνά τα πράγµατά τους αλλά και ξεχνάνε το καθηµερινό τους πρόγραµµα. Κινούνται συνεχώς όταν κάθονται. Στο καθηµερινό τους παιχνίδι κινούνται συνεχώς και στο παιχνίδι µε συνοµηλίκους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες. Συχνά διακόπτουν τους άλλους και δυσκολεύονται να περιµένουν τη σειρά τους. Μαλώνουν συχνά τόσο µε τους συνοµηλίκους τους όσο και µε µέλη της οικογένειάς τους. Η επίδοσή τους στο σχολείο είναι χαµηλή. Οι περισσότεροι άνθρωποι µε ΔΕΠ-Υ έχουν φυσιολογική ή αυξηµένη νοηµοσύνη και δεν είναι απαραίτητο τα συµπτώµατα της ΔΕΠ-Υ να αποτελέσουν εµπόδιο για µια επιτυχηµένη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και το κατάλληλο πρόγραµµα αποκατάστασης στην παιδική ηλικία επιφέρει τη µεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσµάτων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών µακροπρόθεσµων συνεπειών της ΔΕΠ-Υ στην ενήλικη ζωή.

17 ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ο όρος Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές αναφέρεται σε µία οµάδα διαταραχών που εµφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού και πλήττουν πολλούς αναπτυξιακούς τοµείς. Αυτή η οµάδα διαταραχών περιλαµβάνει: Aυτισµός (Autism) Σύνδροµο Asperger (Asperger Syndrome) Σύνδροµο Rett (Rett Syndrome) Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή (Childhood Disintegrative Disorder) Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή µη Προσδιοριζόµενη Αλλιώς Στο πρόσφατο παρελθόν ο αυτισµός εµφανιζόταν µε συχνότητα 1: παιδιά και έτσι θεωρείτο σπάνια διαταραχή. Οι σύγχρονες όµως µελέτες, συνυπολογίζοντας όλες τις διαταραχές του φάσµατος, αυξάνουν τη συχνότητα σε 1:500 παιδιά. Οι διαταραχές του αυτιστικού φάσµατος, όπως αλλιώς ονοµάζονται οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως διαταραχή στην επικοινωνία, στην κοινωνικοποίηση και στην φαντασία. Ωστόσο διαφέρουν ως προς τη βαρύτητα των δυσκολιών. Συνήθως το παιδί φαίνεται να έχει µία οµαλή ανάπτυξη µέχρι και τα 2,5 µε 3 έτη και στη συνέχεια παρουσιάζει µία έκπτωση των δεξιοτήτων στους εξής τοµείς: Ø Επικοινωνία: Μεγάλο ποσοστό παιδιών µε διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή µπορεί να µην έχουν αναπτύξει καθόλου λόγο ή µπορεί να έχουν αναπτύξει λόγο µε κάποιες ιδιορρυθµίες όπως η ηχολαλία (το παιδί «παπαγαλίζει» ότι ακούει) και η αντιστροφή των αντωνυµιών. Τα παιδιά ωστόσο που έχουν αναπτύξει λόγο µπορεί να εκδηλώνουν εµµονές µε συγκεκριµένα θέµατα µε αποτέλεσµα ο λόγος τους να κινείται αποκλειστικά σχεδόν γύρω από αυτά τα θέµατα. Έτσι τα παιδιά δυσκολεύονται να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν µια συζήτηση. Ø Συµπεριφορά: Η συµπεριφορά αυτών των παιδιών είναι συνήθως γεµάτη από στερεοτυπίες (επαναληπτικές συµπεριφορές, όπως ρυθµική κίνηση του σώµατος ή του κεφαλιού, φτερούγισµα των χεριών, επαναληπτικοί ήχοι) και διασπαστικές συµπεριφορές (εκρήξεις θυµού, επιθετικότητα, αυτοεπιθετικότητα). Ακόµη, συχνά υπάρχει έντονη υπερκινητικότητα ή έντονη παθητικότητα. Ø Κοινωνικοποίηση: Τα παιδιά µε διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή δεν µπορούν να συνάψουν σχέσεις µε ενηλίκους ή συνοµηλίκους και αυτό γιατί δεν επιζητούν επαφή. Το συναίσθηµα µπορεί να απουσιάζει ή να είναι ακατάλληλο σε σχέση µε τις εκάστοτε συνθήκες. Συχνά αυτά τα παιδιά µένουν αποσυρµένα και παθητικά, ενώ κάποιες φορές βρίσκονται σε έντονη υπερδιέγερση. Υπάρχουν µερικές περιπτώσεις παιδιών όπου µπορούν να εκφράζουν κατάλληλα συναισθήµατα. Η ενσυναίσθηση όµως, η κατανόηση δηλαδή των συναισθηµάτων των άλλων, είναι µία φανερή δυσκολία ακόµα και στα πιο λειτουργικά παιδιά.

18 Ø Φαντασία: Στα παιδιά µε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ο τοµέας της φαντασίας πλήττεται σηµαντικά. Αυτή η δυσκολία αντικατοπτρίζεται κυρίως στο παιχνίδι αυτών των παιδιών. Συνήθως παίζουν µε στερεοτυπικό και ιδιόρρυθµο τρόπο και όχι µε λειτουργικό. Για παράδειγµα εµµένουν στην επεξεργασία µιας λεπτοµέρειας του παιχνιδιού, όπως να γυρνούν τις ρόδες ενός αυτοκινήτου και όχι να το τσουλάνε. Ø Αισθητηριακή ολοκλήρωση: Η δυσλειτουργία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι σύνηθες φαινόµενο στα παιδιά στο φάσµα του αυτισµού. Είναι µια διαταραχή κατά την οποία τα αισθητηριακά δεδοµένα δεν οργανώνονται κατάλληλα στον εγκέφαλο και αυτό µπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήµατα στην ανάπτυξη, στην επεξεργασία της πληροφορίας και στη συµπεριφορά του ατόµου. Είναι συχνό το φαινόµενο οι γονείς να κάνουν ακουόγραµµα στο παιδί τους πριν τελικά γίνει διάγνωση διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής και αυτό γιατί το πρώτο σύµπτωµα είναι το παιδί να µην ανταποκρίνεται στο όνοµά του, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο κάλεσµα των γονέων του. Ακόµη µπορεί αρχικά να ανησυχήσουν σχετικά µε πιθανό πρόβληµα όρασης γιατί αυτά τα παιδιά δεν έχουν βλεµµατική επαφή µε πρόσωπα και αντικείµενα. Συχνές σύνοδες δυσκολίες µπορεί να είναι αυτές του ύπνου και της διατροφής. Γενικά τα παιδιά µε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές µπορεί να έχουν φυσιολογική ή µεγαλύτερη του φυσιολογικού νοηµοσύνη, αλλά συχνά το νοητικό δυναµικό του παιδιού εκπίπτει λόγω των δυσκολιών του. Η αιτία που προκαλεί τον αυτισµό δεν είναι ακόµα γνωστή και έτσι δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να είναι απόλυτα αποτελεσµατική σε όλα τα παιδιά. Ωστόσο η διάγνωση του αυτισµού µπορεί να τεθεί από την ηλικία των 18 µηνών στα παιδιά. Ο έγκαιρος εντοπισµός και η ένταξη του παιδιού σε πρόγραµµα πρώιµης παρέµβασης µπορεί να αποτελέσει σηµαντικό παράγοντα καλής πρόγνωσης σε παιδιά µε διαταραχή στο φάσµα του αυτισµού.

19 ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές περιλαµβάνουν δυσκολίες στην κατανόηση, στην έκφραση ή στη χρήση του λόγου. Μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά συχνότερα σε µια κεντρική διαταραχή στην ανάπτυξη του γλωσσικού συστήµατος, γνωστή ως Ειδική Γλωσσική Διαταραχή. Οι δυσκολίες µπορεί να αφορούν στη µορφή (σύνταξη, φωνολογία, γραµµατική, µορφολογία), στο περιεχόµενο (έννοιες, λεξιλόγιο) ή στη χρήση του λόγου (ακατάλληλες εκφράσεις σε σχέση µε την περίσταση). Οι γλωσσικοί τοµείς που βλάπτονται είναι εκείνοι της φωνολογίας, µορφολογίας, σύνταξης, σηµασιολογίας και της πραγµατολογίας. Το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας µε Ειδική Γλωσσική Διαταραχή φτάνει το 7% του πληθυσµού αλλά το ποσοστό των παιδιών που έχουν µια γενικότερη ανωριµότητα στο γλωσσικό σύστηµα κυµαίνεται και µπορεί να φτάσει µέχρι και το 19%. Στις αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές ανήκουν: Γλωσσική Διαταραχή ή Γλωσσική Καθυστέρηση Εµφανίζονται δυσκολίες στην κατανόηση ή/και στην έκφραση του λόγου και δυσκολίες στην εκµάθηση της γλώσσας. Τα παιδιά παρουσιάζουν εξελικτική ανάπτυξη του λόγου, αλλά το γλωσσικό τους επίπεδο είναι κατώτερο από αυτό των συνοµηλίκων τους Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (SLI: Specific Language Impairment) Τα παιδιά παρουσιάζουν προβλήµατα λόγου, χωρίς όµως να έχουν νοητική καθυστέρηση, οργανικές αισθητηριακές βλάβες ή ψυχικές διαταραχές. Παρουσιάζουν πιο αργό ρυθµό γλωσσικής ανάπτυξης, σε σύγκριση µε άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας, ενώ τα άλλα αναπτυξιακά στάδια συνήθως παρουσιάζονται φυσιολογικά. Πραγµατολογική Γλωσσική Διαταραχή (PLI: Pragmatic Language Impairment) και άλλες Πραγµατολογικές Διαταραχές Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν παιδιά που παρουσιάζουν προβλήµατα µε τη χρήση της γλώσσας, την κατανόηση κοινωνικών κανόνων και της µη λεκτικής επικοινωνίας και είναι συνήθως παιδιά µε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Γλωσσικές Δυσκολίες που οφείλονται σε νοητική υστέρηση Ανάλογα µε το βαθµό της νοητικής υστέρησης, παρουσιάζουν αντίστοιχου βαθµού δυσκολίες στην κατάκτηση της γλώσσας, τόσο στο επίπεδο της κατανόησης, όσο και σε αυτό της έκφρασης. Κώφωση-Βαρηκοΐα Παιδιά µε κώφωση-βαρηκοΐα δυσκολεύονται στην εκµάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ως αποτέλεσµα εµφανίζουν δυσκολίες σε όλες τις διαστάσεις της γλώσσας.

20 Στο Έργο Λόγος Έκφραση ανάλογα µε τους τοµείς της γλώσσας στους οποίους ένα παιδί παρουσιάζει κάποια δυσκολία, διαµορφώνεται και το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραµµα. Κυρίως ο λογοθεραπευτής και ο ειδικός παιδαγωγός είναι υπεύθυνοι για τη θέσπιση του εξατοµικευµένου προγράµµατος παρέµβασης. Η παρέµβαση σε όσο το δυνατόν µικρότερη ηλικία δίνει καλύτερη πρόβλεψη για το παιδί.

21 ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ Ο τραυλισµός είναι µια διαταραχή στη ροή του λόγου και σχετίζεται µε ασυντόνιστες κινήσεις του µυϊκού συστήµατος, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν κοµπιάσµατα της αναπνοής, της φωνής και της άρθρωσης. Εµφανίζεται σαν επανάληψη συλλαβών, φθόγγων και λέξεων ή σαν ένα επίµονο κόµπιασµα σε έναν φθόγγο, στην αρχή ή τη µέση του λόγου. Τις διακοπές στη ροή της οµιλίας συνοδεύουν ασυνήθιστοι µορφασµοί προσώπου και κινήσεις του σώµατος. Τα αίτια δεν έχουν ακόµα διασαφηνιστεί, αλλά ως πιο πιθανό θεωρείται ο συνδυασµός διαφόρων παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί µπορεί να είναι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί όπως άγχος, προβλήµατα στο σπίτι ή στο σχολείο. Ο τραυλισµός συνήθως εµφανίζεται στην παιδική ηλικία, νωρίτερα από την ηλικία των οκτώ ετών. Στις ηλικίες των 2-5 ετών ο τραυλισµός θεωρείται ένα φυσιολογικό στάδιο της γλωσσικής ανάπτυξης και εξαλείφεται µε την πάροδο του χρόνου. Το ποσοστό παιδιών που εµφανίζουν τραυλισµό είναι πέντε στα εκατό παιδιά και τα περισσότερα περιστατικά θεραπεύονται, ενώ µόνο το 1% των ενηλίκων τραυλίζει. Επίσης ο τραυλισµός είναι 4 φορές συχνότερος στα αγόρια απ ότι στα κορίτσια. Τα παιδιά µε τραυλισµό συχνά αντιλαµβάνονται τη δυσκολία τους και εφεύρουν διάφορους τρόπους ώστε να µην να εκτίθενται. Για παράδειγµα µπορεί να αντικαθιστούν τις «δύσκολες» λέξεις, δηλαδή αυτές στις οποίες περιµένουν ότι θα τραυλίσουν, µε άλλες. Ακόµη αυτά τα παιδιά προσπαθούν να καλύπτουν το πρόβληµά τους µε άλλες συµπεριφορές. Ωστόσο το άγχος, η αµηχανία και τα αρνητικά συναισθήµατα παραµένουν µε αποτέλεσµα τα παιδιά να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και να παρουσιάζουν ανάρµοστες συµπεριφορές όπως επιθετικότητα. Είναι σηµαντικό λοιπόν οι γονείς να απευθυνθούν σε λογοθεραπευτή, από τη στιγµή που θα παρατηρήσουν ότι το παιδί τους τραυλίζει. Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει αν το παιδί χρειάζεται θεραπεία και ποιο είναι το πλάνο παρέµβασης. Αν σε ένα παιδί ο τραυλισµός επιµένει για πάνω από έξι µήνες τότε υπάρχει µεγάλη πιθανότητα ο τραυλισµός να είναι παθολογικός και επιδέχεται θεραπεία. Δεν υπάρχει µέχρι σήµερα θεραπεία που να εξαλείφει τον τραυλισµό, αλλά µπορεί να υπάρξει βελτίωση. Η θεραπεία περιλαµβάνει την εκµάθηση τεχνικών και στρατηγικών, µε στόχο τον έλεγχο της ροής της οµιλίας. Η θεραπεία απαιτεί µεγάλη προσπάθεια από το άτοµο που τραυλίζει αλλά εξίσου σηµαντική είναι η πλήρης συνεργασία των γονέων στην θεραπευτική διαδικασία. Μαζί µε τη λογοθεραπεία πρέπει απαραίτητα να γίνεται και συµβουλευτική γονέων. Με την απαραίτητη καθοδήγηση, οι γονείς χρειάζεται να είναι σε θέση να δηµιουργήσουν ένα περιβάλλον µέσα στην οικογένεια, ώστε το παιδί να αποδεχτεί τη δυσκολία του και να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή του.

22 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Η Εγκεφαλική Παράλυση (Cerebral Palsy), ή νόσος του Little, είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος και προέρχεται από µη εξελισσόµενη βλάβη αυτών. Εκδηλώνεται µε διάφορες κινητικές διαταραχές (σπαστικότητα, αθέτωση, αταξία, δυσκαµψία, ατονία), και η οποία ενίοτε αλλά όχι πάντα συνοδεύεται από νοητική στέρηση. Λόγω της εγκεφαλικής παράλυσης εµφανίζονται κινητικές δυσλειτουργίες. Έτσι κάποιοι µύες λόγω της υπερτονίας τους γίνονται υπερτροφικοί και το άτοµο δεν µπορεί να ελέγξει τη χαλάρωσή τους, ενώ το αντίθετο συµβαίνει µε άλλους µύες που καθίστανται ατροφικοί. Ως αποτέλεσµα το εύρος κινήσεων είναι περιορισµένο. Η εγκεφαλική παράλυση συναντάται σε παιδιά από την βρεφική µέχρι την ηλικία των τριών ετών, όπου ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η κατάσταση αυτή είναι, για τα παιδιά αυτά και την οικογένειά τους, δύσκολη και ψυχοφθόρα, αλλά µε την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη φυσικοθεραπευτική αγωγή, µπορούµε να επιτύχουµε ακόµα και εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο. Υπάρχουν οικογένειες που λόγω του υπερβολικού τους άγχους πιέζουν ιδιαίτερα το άτοµο µε Ε.Π. και αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς ουσιαστικά αποτελέσµατα. Η παράλληλη ένταξη της οικογένειας σε πρόγραµµα Συµβουλευτικής είναι απαραίτητη.

23 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Για να µιλήσουµε για διαταραχή συµπεριφοράς πρέπει η ανυπάκουη συµπεριφορά του παιδιού να είναι εκτός ελέγχου. Για να αναφερθούµε στον όρο «διαταραχή» χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως η συµπεριφορά του παιδιού να είναι συστηµατικά επαναλαµβανόµενη, η παραβίαση να αφορά στα βασικά δικαιώµατα των άλλων και η σοβαρότητα των παραπτωµάτων να µην συνάδουν µε την ηλικία του παιδιού. Οι διαταραχές συµπεριφοράς είναι πιο συχνές και εµφανίζονται νωρίτερα στα αγόρια συγκριτικά µε τα κορίτσια. Αυτό που πρέπει να θορυβήσει τους γονείς είναι οι εκρήξεις θυµού, η επιθετικότητα προς τα άλλα παιδιά, η ανυπακοή, η άσκοπη κινητική δραστηριότητα και η διάσπαση προσοχής, ιδίως όταν συνυπάρχει το σύνδροµο της υπερκινητικότητας, στην προσχολική ηλικία, ενώ πράξεις βίας, λεκτικής επιθετικότητας ακόµα και κλοπής στη σχολική ηλικία. Στην εφηβεία οι σχολικές απουσίες, η κατανάλωση ποτών και η χρήση τοξικών ουσιών είναι ξεκάθαρα δείγµατα, ότι χρειάζεται πλέον η στήριξη ενός ειδικού. Τα παιδιά µε τέτοιου είδους διαταραχή είναι απαραίτητο να ενταχθούν σε πρόγραµµα ψυχοθεραπείας και µε τη σειρά τους οι γονείς σε πρόγραµµα συµβουλευτικής.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Ορισμός μαθησιακών διαταραχών Η αδυναμία των μαθητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κανονικού σχολείου. Τα μαθησιακά προβλήματα ΔΕΝ οφείλονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες; Καμπύλη Νοημοσύνης Δείκτης Νοημοσύνης ποσοστό % κατηγορία πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες στην επικοινωνία, κοινωνικότητα και συμπεριφορά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Πώς γίνεται ένα παιδί να έχει ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, στη μουσική, στις ξένες γλώσσες, στη μετεωρολογία, να έχει ξεχωριστές ικανότητες και ενδιαφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Βασίλειος Κωτούλας Σχολικός Σύμβουλος 2ης Εκπ. Περ. ΠΕ Καρδίτσας vaskotoulas@sch.gr http://dipe.kar.sch.gr/grss Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Δομή Εισήγησης Ορισμός - Χαρακτηριστικά Βασικές παραδοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 01-03-2014 (3 Ο ΜΑΘΗΜΑ) Σύνοψη Μαθησιακών Δυσκολιών Διεπιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση

Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Επιβλέπων καθηγητής: ΝΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ ΑΓΛΑΪΑ Α.Μ: 12514 Τι είναι ο αυτισμός; Είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές FOUNDERS CLUB Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές Το Πρόγραμμα Founders Club είναι το πληρέστερο πρόγραμμα ιδιωτικής εκπαίδευσης Λογοθεραπείας που υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΑΥΤΙΣΜΟΣ Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Neisworth και Wolfe (2005) ορίζουν τον αυτισμό ως «αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σημειωμένη δυσκολία στην επικοινωνία και τις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

1. Ορισµός της ΕΓΔ. 2.1. Χαρακτηριστικά της ΕΓΔ

1. Ορισµός της ΕΓΔ. 2.1. Χαρακτηριστικά της ΕΓΔ Ο λόγος είναι ίσως η σηµαντικότερη µορφή έκφρασης όσο για την επικοινωνία αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπου από τον προφορικό στον γραπτό λόγο. Γιατί αν ένα παιδί δεν συνειδητοποιήσει πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ γέννηση ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή της μητέρας καθώς και ήχους της γλώσσας. Μιμείται ήχους της γλώσσας. 2 μηνών Συνδυάζει

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Απαρτιωμένη Διδασκαλία Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας I. Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές II. III. Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές υσκολίες (Πηγή : http://mariaskokou.wordpress.com ) Μιλώντας για τη δυσλεξία Έχει ϖεράσει ϖάνω αϖό ένας αιώνας αϖό την ϖρώτη ϖεριγραφή ενός ϖεριστατικού δυσλεξίας. O γιατρός W.Pringle Morgan

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση και Εκπαίδευση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Προσαρμογές αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D

Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Χαρακτηριστικά Αυτισμού Καλής Λειτουργικότητας ( ομιλία, κινητικός συντονισμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Σπουδάστρια: Αθηνά Κατσαντώνη (9923) Εποπτεύων καθηγητής: κ ος Πέσχος Δημήτριος. Τριμελής

Διαβάστε περισσότερα

ANTIKOIΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ KAI TΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ

ANTIKOIΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ KAI TΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ANTIKOIΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ KAI TΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΔΙΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ: Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο για τις ψυχικές νόσους DSM-IV,το κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δρ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δρ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δρ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ Οι μορφές της συμπεριφοράς οι οποίες ενοχλούν τα ίδια τα παιδιά ή το περιβάλλον τους

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας;

Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας; Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας; Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ όπως είναι γνωστή από τα ακρωνύμια, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Λογοθεραπεία: Ο Ρόλος του Λογοπαθολόγου και η Κυπριακή Πραγματικότητα 29-30 Νοεμβρίου 2014 Τι είναι Λογοθεραπείαοθερα εία Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι δυνατή επίσης, η πραγματοποίηση συνεδριών κατ οίκον.

Είναι δυνατή επίσης, η πραγματοποίηση συνεδριών κατ οίκον. Μαθησιακή αποκατάσταση-δυσλεξία Ενσυναίσθηση Λογοθεραπεία Εργοθεραπεία, Σέρρες Αποκατάσταση - Στόχος Στόχος μας είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να έρθουν σε επαφή με τη δυσκολία τους και να νιώσουν ότι την

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός - Νοητική υστέρηση

Αυτισμός - Νοητική υστέρηση Αυτισμός - Νοητική υστέρηση Τζένη Σουμάκη Παιδοψυχίατρος Ψυχαναλύτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών ΑΝΑΣΑ Γρ. Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

σκοπός Νευροαναπτυξιακές διαταραχές της σχολικής ηλικίας

σκοπός Νευροαναπτυξιακές διαταραχές της σχολικής ηλικίας ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος σκοπός Να γνωρίσετε τις μορφές των νευροαναπτυξιακών διαταραχών των μαθητών που συναντάμε πιο συχνά στο σχολικό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας ή Υπερκινητική Διαταραχή

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας ή Υπερκινητική Διαταραχή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας ή Υπερκινητική Διαταραχή Δρ. Αναστασία Κουμούλα Παιδοψυχίατρος Συντ. Διευθύντρια Τμ. Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων Διευθύντρια ψυχιατρικού Τομέα Σισμανόγλειο

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθός Εργοεραπείας Τμήμα: 1ΝΕΡΜΟ1 Εργασια: Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) και Σύνδρομο Sotos (Σότος) Παρδαλού Χριστίνα

Βοηθός Εργοεραπείας Τμήμα: 1ΝΕΡΜΟ1 Εργασια: Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) και Σύνδρομο Sotos (Σότος) Παρδαλού Χριστίνα Βοηθός Εργοεραπείας Τμήμα: 1ΝΕΡΜΟ1 Εργασια: Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) και Σύνδρομο Sotos (Σότος) Παρδαλού Χριστίνα Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) Φυλοσχετιζόμενη διαταραχή,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη του Κωνσταντίνου Θώδη * Η εικόνα που προβάλλεται και έχει επικρατήσει για το παιδί με «μαθησιακές δυσκολίες» είναι η εικόνα ενός έξυπνου παιδιού, το

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας. Γιώτη Κωνσταντίνα Φρογάκη Ήρα-Αφροδίτη

Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας. Γιώτη Κωνσταντίνα Φρογάκη Ήρα-Αφροδίτη Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας Γιώτη Κωνσταντίνα Φρογάκη Ήρα-Αφροδίτη Περιεχόμενα Εισαγωγή Γνώση και κατανόηση του αυτισμού Διαγνωστικά εργαλεία για την ανίχνευση του αυτισμού Βασικές αρχές αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Το μικρό μας δεν μιλάει όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Τι μπορεί να συμβαίνει; Το κοινωνικό περιβάλλον, οι συνθήκες ζωής, και οι παραδόσεις επηρεάζουν θετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με το DSM-IV ο τραυλισμός ορίζεται ως διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας, η οποία είναι δυσανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας Αναπηρία: όροι και ορισμοί Η έννοια της διαφορετικότητας Η Αναπηρία στην Αρχαία Ελλάδα Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον τυφλό ποιητή, ο οποίος συχνά ήταν προσκεκλημένος στο παλάτι και είχε την εύνοια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning. ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 info@v-learning.gr www.v-learning.gr Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΠΗ AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ. Mαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος»

ΑΤΥΠΗ AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ. Mαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» ΑΤΥΠΗ AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Mαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Χαλάνδρι 02/05/2010 Αριστοτέλους 42 Χαλάνδρι Τ.Κ. 15234 Τηλ./210-6800823 e-mail: papdimit@yahoo.gr ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ανάπτυξη της γλώσσας αποτελεί µια πολύχρονη, πολύπλοκη και προοδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Εκπαίδευση Νηπίων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή και Αναπηρία στο νηπιαγωγείο Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΤΕΣΤ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΤΕΣΤ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΤΕΣΤ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡ ΗΣΗ. (Βιργινία Πολυμεροπούλου Εργοθεραπεύτρια)

ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡ ΗΣΗ. (Βιργινία Πολυμεροπούλου Εργοθεραπεύτρια) ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡ ΗΣΗ (Βιργινία Πολυμεροπούλου Εργοθεραπεύτρια) Η Νοητική Υστέρηση αναφέρεται σε μια παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται στην περίοδο ανάπτυξης, δηλ. την περίοδο που αρχίζει από την σύλληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟ Α ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση (ΓΟΠ) Η συχνότητα της ΓΟΠ σε παιδιά µε ΕΠ αναφέρεται από 26% - 75%, ενώ σε φυσιολογικά παιδιά και βρέφη εκτιµάται περίπου στο 7-8% (Cadman και συν. 1978,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Κριτήρια Ποιοτική απόκλιση στην κοινωνική αλληλεπίδραση Ποιοτική απόκλιση στην επικοινωνία υσκολίες στη σκέψη, στη φαντασία, περίεργα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη TETARTH 15 ΜΑΪΟΥ 2013 14.00-15.00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΝΕΑ ΧΗΛΗ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΙΘΟΥΣΑ 9 ΑΙΘΟΥΣΑ 10 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 15.00-17.00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Σκέφτομαι & Πράττω

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής. Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα

Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής. Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα Το παιδί µου δεν µιλάει καθαρά... Έως 2 ετών πρέπει να... Καταλαβαίνει σύνθετες

Διαβάστε περισσότερα

Καραμάνου Χριστίνα A.M: 11768 Πετίνη Θωμαΐς- Χριστίνα A.M:12110 Ρούσα Γεωργία A.M: 11580 ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2013

Καραμάνου Χριστίνα A.M: 11768 Πετίνη Θωμαΐς- Χριστίνα A.M:12110 Ρούσα Γεωργία A.M: 11580 ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2013 Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2013 Καραμάνου Χριστίνα A.M: 11768 Πετίνη Θωμαΐς- Χριστίνα A.M:12110 Ρούσα Γεωργία A.M: 11580 «είναι μία παθολογική κατάσταση, που

Διαβάστε περισσότερα

οµηµένη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των καθηµερινών επικοινωνιακώνδεξιοτήτων,σεµορφήσυνέντευξης.

οµηµένη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των καθηµερινών επικοινωνιακώνδεξιοτήτων,σεµορφήσυνέντευξης. ΤσαφάρηΠαρασκευή, ΛογοθεραπεύτριαΤ.Ε. Ιατρική Εταιρία Ελλογον Τι είναι το πραγματολογικό προφίλ; οµηµένη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των καθηµερινών επικοινωνιακώνδεξιοτήτων,σεµορφήσυνέντευξης.

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ζακοπούλου Βικτωρία

Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ζακοπούλου Βικτωρία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Οι όροι «εκφοβισµός» (bullying) και «θυµατοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. και υπερκινητικότητα: Δρ Μαρίνα Πατσίδου Ηλιάδου. Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. και υπερκινητικότητα: Δρ Μαρίνα Πατσίδου Ηλιάδου. Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα: Δρ Μαρίνα Πατσίδου Ηλιάδου Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ Η περίπτωση του Ορέστη Προνήπιο Χωρίς προβλήματα στο νοητικό επίπεδο. Έχει πολύ καλό γνωστικό επίπεδο,

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννάκη Ειρήνη Α.Μ: 12066 Τμήμα Λογοθεραπείας- Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ

Γιαννάκη Ειρήνη Α.Μ: 12066 Τμήμα Λογοθεραπείας- Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ «Η ψυχοκινητική καθυστέρηση ως σημαντικό κομμάτι πολλών διαταραχών. Μέθοδοι ψυχοκινητικής ανάπτυξης καθώς και υλικό (ασκήσεις) ως εναλλακτική μορφή επικουρικής αγωγής στη λογοθεραπεία». Γιαννάκη Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Συντονιστές: Κατερίνα Μανιαδάκη και Ευθύμιος Κάκουρος Συνολική διάρκεια: επτά μήνες

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΕΠ-Υ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΕΠ-Υ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΕΠ-Υ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΗ: ΧΡΟΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (11832) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : 1.1 Ορισμοί. 1.2.Ιστορική Αναδρομή. 1.3.Χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία.

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία. Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Εγκεφαλική Παράλυση στην παιδική ηλικία». Εκπόνηση εργασίας: Παπαδοπούλου Ειρήνη Α.Μ. 12148 Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Λόγου Νεονάκη Ειρώνα, Λογοπεδικός. Τι είναι η λογοπεδική

Προβλήματα Λόγου Νεονάκη Ειρώνα, Λογοπεδικός. Τι είναι η λογοπεδική Προβλήματα Λόγου Νεονάκη Ειρώνα, Λογοπεδικός Τι είναι η λογοπεδική Η επιστήμη της λογοπεδικής είναι η επιστήμη της παθολογίας της επικοινωνίας και ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 10η: Αυτισμός Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΠΡΟΣ: Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ Β, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -----

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ?

Διαβάστε περισσότερα

είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται.

είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σοφία Μπάτσιου Απρίλιος 2012 είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για τις προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία:

Προτάσεις για τις προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία: Προτάσεις για τις προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία: 1. Η διαφοροποιημένη αντιμετώπιση κατά τη διαδικασία εξέτασης των μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης γυναίκας µε Υποχονδρίαση και Ιδεοψυχαναγκαστική ιαταραχή και στοιχεία Ιδεοψυχαναγκαστικής ιαταραχής Προσωπικότητας 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Ελένη Δημητρίου Ψυχολόγος Λειτουργός Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία Επιτροπή Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ)

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΠΥ; Αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 12 ετών. Τα κυριότερα

Διαβάστε περισσότερα

«Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς

«Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς «Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς Ξενοδοχείο President 18 Νοεμβρίου 2015 1 η Συνάντηση Άρτεμις Κ. Τσίτσικα Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Ορισμός Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Χριστιάνα Μήτση Ψυχολόγος Μsc-Ψυχοθεραπεύτρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Η ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΡΕΠΑΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ.: 11380 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Η ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΡΕΠΑΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ.: 11380 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Η ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΡΕΠΑΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ.: 11380 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Η έννοια του αυτισμού Ο όρος «Αυτισμός» προέρχεται από την ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Αθλητική ταξινόμηση Κατηγορία 1 Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) 1 .. Κατηγορία ΙΙΙ Κατηγορία IV.. Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος με Υψηλή Λειτουργικότητα) Χαρακτηριστικά

Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος με Υψηλή Λειτουργικότητα) Χαρακτηριστικά Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος με Υψηλή Λειτουργικότητα) Χαρακτηριστικά Ιουλιέττα Καλλή-Λαούρη, M.D., Ph.D. Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών & Εφήβων 1 ο Παγκύπριο

Διαβάστε περισσότερα

Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα;

Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα; Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα; Τα κύρια συμπτώματα των παιδιών με ΔΕΠ-Υ είναι η εκδήλωση συμπτωμάτων απροσεξίας, υπερκινητικότητας και/ή παρορμητικότητας σε βαθμό δυσανάλογο

Διαβάστε περισσότερα

Tony Attwood. Κατάλληλα Εκπαιδευτικά Πλαίσια για Παιδιά με Σύνδρομο Asperger

Tony Attwood. Κατάλληλα Εκπαιδευτικά Πλαίσια για Παιδιά με Σύνδρομο Asperger Tony Attwood Κατάλληλα Εκπαιδευτικά Πλαίσια για Παιδιά με Σύνδρομο Asperger Το παιδί με σύνδρομο Asperger δεν παρουσιάζει το ίδιο προφίλ συμπεριφοράς και μαθησιακών ικανοτήτων με το παιδί που εμφανίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάργυρος Καραπέτσας, Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανάργυρος Καραπέτσας, Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταρτιζομένων «Πρόγραμμα κατάρτισης στις αναπτυξιακές διαταραχές παιδιών και εφήβων (Συμπτωματολογία Αξιολόγηση Παρέμβαση)». Το Εργαστήριο Νευροψυχολογίας του Παιδαγωγικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα που επιμελήθηκε το power point του τμήματος Α5 με θέμα τον αυτισμό:

Η ομάδα που επιμελήθηκε το power point του τμήματος Α5 με θέμα τον αυτισμό: Η ομάδα που επιμελήθηκε το power point του τμήματος Α5 με θέμα τον αυτισμό: Αλέξης Φωτεινός Μαρία Τσίπη Βέρα Φλόκαλη Ειρήνη Τριανταφυλλίδη ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Άννα Πιθαρούλη ΑΥΤΙΣΜΟΣ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΕΝΌΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΎ

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Η λέξη ΠΑΙΧΝΊΔΙ προέρχεται από την λέξη παίχτης παίζω παις. Με την έννοια παιχνίδι ορίζουμε την κατ εξοχήν αυθόρμητη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα των παιδιών που έχει ως στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης

Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Πώς νοιώθω όταν μου ανακοινώσουν ότι στη τάξη μου θα φοιτά παιδί με Δ.Α.Φ. Πανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ HELLENIC ASSOCIATION OF ERGOTHERAPISTS Ακαδημίας 91-93, 10677 τηλ/fax 2103228979 91-93 Akadimias street Athens 10677 HELLAS url: http://www.ergotherapists.gr - e-mail: info@ergotherapists.gr

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα 22 Μαρτίου 2014 Ανδρέας Ευαγόρου Ψυχολόγος Εφηβεία Ψυχική και σωματική ανάπτυξη Πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή Ενδοψυχικές αναδομήσεις Ανάγκη αυτονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες: δυγλωσσία και πολυγλωσσικό περιβάλλον

Μαθησιακές Δυσκολίες: δυγλωσσία και πολυγλωσσικό περιβάλλον 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Μαθησιακές Δυσκολίες: δυγλωσσία και πολυγλωσσικό περιβάλλον Ενότητα 3:Πρώιμη διάγνωση και χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών από την προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Αθανασοπούλου Ευαγγελινή Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρακάτω εργασίες αποτελούν μέρος της απόκτησης του τίτλου σπουδών της

Οι παρακάτω εργασίες αποτελούν μέρος της απόκτησης του τίτλου σπουδών της ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ποια είναι.. Η Δρόσου Ελένη (1982) κατάγεται από την Κορινθία. Το έτος 1999 αποφοιτεί από το Γεν. Λύκειο Κορίνθου και ξεκινάει τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση της στην Αθήνα. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκή Εκπαίδευση Χαρίσης-

Ακαδηµαϊκή Εκπαίδευση Χαρίσης- Ακαδηµαϊκή Εκπαίδευση Χαρίσης- ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ-ΕΦΗΒΟΥ Έλσα ηµοπούλου-ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΗΤΙΚH ΥΣΤEΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚH ΑΝΑΔΡΟΜH ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟI

ΝΟΗΤΙΚH ΥΣΤEΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚH ΑΝΑΔΡΟΜH ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟI ΝΟΗΤΙΚH ΥΣΤEΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚH ΑΝΑΔΡΟΜH ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟI Ξεκινώντας από τη μελέτη της έννοιας της νοητικής υστέρησης θα δώσουμε έναν αρχικό ορισμό : «Ο αποδεκτός από την κυβέρνηση όρος για τη νοητική λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ... Η γλωσσική παρέμβαση Είναι η διαδικασία μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προλογικό σημείωμα των επιμελητριών... 15. Πρόλογος... 21

Περιεχόμενα. Προλογικό σημείωμα των επιμελητριών... 15. Πρόλογος... 21 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα των επιμελητριών... 15 Πρόλογος... 21 1 Eπισκόπηση: H εκπαίδευση των κωφών... 29 Eισαγωγή... 29 Η επίδραση της δημόσιας εκπαίδευσης... 39 Oρισμοί... 44 Απλοί γενικοί ορισμοί...

Διαβάστε περισσότερα