Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Transcript

1 Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών γίνονται αξιολογήσεις, δοµούνται εξατοµικευµένα προγράµµατα αποκατάστασης, παρέχεται συµβουλευτική τόσο σε γονείς, όσο και σε εκπαιδευτικούς που κρίνουν ότι χρειάζονται την καθοδήγηση ενός ειδικού, γίνεται ειδική αγωγή σε ανθρώπους µε προβλήµατα ακοής και πραγµατοποιούνται ψυχοθεραπείες εφήβων, ενηλίκων και παιδιών. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΒΑ ΔΕΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

2 ΠΡΟΦΙΛ Η υπεύθυνη του γραφείου, Παναγιωτοπούλου Μαρία, είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε εξειδικευµένες σπουδές στη διαδικασία διάγνωσης και αποκατάστασης µαθησιακών δυσκολιών και εµπειρία στο χώρο της ειδικής αγωγής και συµβουλευτικής γονέων και ατόµων µε µαθησιακές δυσκολίες. Έχει εκπαιδευτεί στη χορήγηση ψυχοµετρικών εργαλείων όπως WISC III, ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ κ.α. καθώς και στις προβολικές δοκιµασίες T.A.T. και RORSCHACH. Επιπλέον έχει µετεκπαιδευτεί στην Πρώιµη Παρέµβαση σε παιδιά µε Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Τέλος είναι κάτοχος επάρκειας της Ελληνικής Νοηµατικής Γλώσσας από την Ελληνική Οµοσπονδία Κωφών. Το γραφείο ειδικών θεραπειών συνεργάζεται µε έµπειρους και αξιόλογους επιστήµονες, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους.

3 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας µε το γραφείο µας, ορίζεται η ηµεροµηνία της πρώτης µας συνάντησης και ακολουθείται το εξής πρόγραµµα: 1η Συνεδρία 2η Συνεδρία 3η Συνεδρία 4η Συνεδρία Λήψη ιστορικού από τους γονείς Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων *Αν ο ενδιαφερόµενος είναι έφηβος, το ιστορικό λαµβάνεται και από τον ίδιο Αξιολόγηση του παιδιού από τον αρµόδιο ειδικό Ολοκλήρωση αξιολόγησης Ενηµέρωση γονέων σχετικά µε τα αποτελέσµατα και θεραπευτικές προτάσεις (ορισµός εξατοµικευµένου προγράµµατος αποκατάστασης ή παραποµπή) Τα αποτελέσµατα της εκτίµησης δίνονται γραπτά στους γονείς Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων

4 ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η πρώιµη παρέµβαση είναι µία θεραπευτική προσέγγιση η οποία απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας µε αναπτυξιακή καθυστέρηση. Στο πρόγραµµα αυτό συµµετέχουν διάφορες ειδικότητες, όπως εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές. Τα προγράµµατα παρέµβασης σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας που παρουσιάζουν καθυστέρηση και προβλήµατα στην ανάπτυξη τους είναι αναγκαία και η διάγνωση πραγµατοποιείται από παιδονευρολόγο. Όσο πιο γρήγορα διαγνώσουµε στα παιδιά προβλήµατα αναπτυξιακής καθυστέρησης, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσµατικά µπορούµε να τα βοηθήσουµε. Ως αποτέλεσµα, ένα παιδί που έχει ενταχθεί σε πρόγραµµα πρώιµης παρέµβασης έχει καλύτερη πρόβλεψη εξέλιξης από ένα παιδί που ξεκίνησε πρόγραµµα παρέµβασης σε επόµενη ηλικιακή φάση. Στόχος είναι η αποτελεσµατικότερη εκπαίδευση των παιδιών στο αυτιστικό φάσµα, των παιδιών µε νοητική στέρηση και συναφείς δυσκολίες. Στο Έργο Λόγος Έκφραση η πρώιµη παρέµβαση περιλαµβάνει τα εξής στάδια: Ø Αξιολόγηση του παιδιού από την διεπιστηµονική οµάδα Ø Θέσπιση στόχων και εξατοµικευµένου προγράµµατος παρέµβασης Ø Συµβουλευτική γονέων Ø Επισκέψεις συµβούλου στο χώρο του παιδιού και στον παιδικό σταθµό Ø Επαναξιολόγηση µετά το πέρας ορισµένου χρονικού διαστήµατος Οι τοµείς που στοχεύει η πρώιµη παρέµβαση είναι οι εξής: Επικοινωνία Συµπεριφορά Γνωστικός τοµέας Αυτονοµία και αυτοεξυπηρέτηση Κοινωνικοποίηση Προετοιµασία ένταξης στο σχολικό πλαίσιο v Κρίνεται απαραίτητη η πλήρης συνεργασία των γονέων και η συνεργασία µε όλα τα σηµαντικά πρόσωπα της καθηµερινότητας του παιδιού.

5 ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Τι είναι η ειδική αγωγή? Η ειδική αγωγή είναι ο τρόπος-για ένα παιδί µε κάποιου τύπου δυσκολία-να γίνει ανεξάρτητο και παραγωγικό µέλος της κοινωνίας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Η έγκαιρη αξιολόγηση οδηγεί στην έγκαιρη παρέµβαση και έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην οµαλή ψυχολογική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού καθώς βελτιώνεται η αυτοεκτίµησή του και η σχολική του επίδοση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στους µικρούς µαθητές της πρώτης δηµοτικού. Η αποτελεσµατική αντιµετώπιση περιλαµβάνει µια ολιστική προσέγγιση η οποία λαµβάνει υπόψη της τις εκπαιδευτικές, σωµατικές, ψυχολογικές και ιατρικές ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Τα στάδια της διαδικασίας είναι τα εξής: Αξιολόγηση µε έγκυρα και αξιόπιστα εργαλεία από άρτια εκπαιδευµένο και έµπειρο προσωπικό Θέσπιση στόχων (βραχυπρόθεσµοι-µακροπρόθεσµοι) Σχεδιασµός εξατοµικευµένης παρέµβασης Εφαρµογή Επαναξιολόγηση Η ειδική αγωγή έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ειδικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (διαγνωστικές, ιατρικές, ψυχολογικές, εκπαιδευτικές) Ειδικά προγράµµατα Ειδικούς χώρους Ειδικά όργανα και µέσα, ειδικές τεχνικές διδασκαλίας Όταν το παιδί εµφανίζει µαθησιακές δυσκολίες, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή δυσκολίες σε άλλους τοµείς της ανάπτυξής του, τότε είναι απαραίτητη η ειδική παιδαγωγική παρέµβαση η οποία κάθε φορά είναι προσαρµοσµένη σύµφωνα µε τις ανάγκες αλλά και τις ικανότητες του κάθε παιδιού. Η ειδική αγωγή χρειάζεται να ακολουθεί εξατοµικευµένο πρόγραµµα για να είναι επιτυχής. Στην Ειδική Παιδαγωγική παρέµβαση Γίνεται η διάγνωση και η αξιολόγηση των δυσκολιών του παιδιού και ενηµερώνονται οι γονείς σχετικά, τόσο προφορικά όσο και έντυπα. Αξιολογούνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού. Θεσπίζονται εξατοµικευµένοι στόχοι µακροπρόθεσµοι και βραχυπρόθεσµοι, για την επίτευξη των οποίων χρησιµοποιείται εξειδικευµένο και εµπλουτισµένο υλικό συνδυάζοντας ήδη πετυχηµένες µεθόδους µε τις πιο πρόσφατες και εξελιγµένες υπηρεσίες.

6 Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, δίνεται καθοδήγηση στους γονείς για τον τρόπο αντιµετώπισης των δυσκολιών του παιδιού στο σπίτι από τους ίδιους. Κατόπιν έγκρισης από τους γονείς, υπάρχει αµφίπλευρη ενηµέρωση και συµµετοχή του δασκάλου του παιδιού στο πρόγραµµα αποκατάστασης αλλά και ατόµων που εµπλέκονται στην ανατροφή του παιδιού. Παρέχεται 6µηνη προφορική και έντυπη ενηµέρωση των γονέων για την εξέλιξη και την πορεία του παιδιού µέσα στο πρόγραµµα της αποκατάστασης.

7 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η Λογοθεραπεία ως επιστήµη, έχει σηµαντικό ρόλο στη κοινωνία και αυτό γιατί η γλώσσα είναι το βασικό µέσο επικοινωνίας µεταξύ των ανθρώπων. Η Λογοθεραπεία έχει ως στόχο την αντιµετώπιση διαταραχών λόγου, οµιλίας και φωνής, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα στιγµατισµού του ατόµου. Για το λόγο αυτό συνιστάται η άµεση αντιµετώπιση τέτοιων προβληµάτων, ώστε το άτοµο να εξελιχτεί µέσα στην κοινωνία. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, στην καθαρή οµιλία και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων ατόµων. Συχνά για τα πιο µικρά παιδιά ακούγεται η άποψη "δεν πειράζει, µικρό είναι, θα µιλήσει αργότερα, θα τα πει όλα µαζεµένα" Τα πιο καθοριστικά χρόνια για την εξέλιξη της οµιλίας και του λόγου ενός παιδιού είναι από 1½ έως 4½ χρόνων. Αν µετά από αυτό το χρονικό όριο η οµιλία και ο λόγος ενός παιδιού υστερούν σηµαντικά από το επίπεδο της οµιλίας και του λόγου των παιδιών της ηλικίας του, χρειάζεται να ζητήσουµε τη γνώµη ενός ειδικού. Έχει διαπιστωθεί ότι η καλή λεκτική επικοινωνία µε τους άλλους είναι απαραίτητη για την οµαλή κοινωνική και συναισθηµατική εξέλιξη του παιδιού.

8 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ H εργοθεραπεία είναι η θεραπεία µιας διαταραχής µέσω σωµατικού έργου. Αποτελεί µια εφαρµοσµένη επιστήµη που παρέχει εξειδικευµένη θεραπεία βοηθώντας ανθρώπους να αναπτύξουν, να επανακτήσουν ή να διατηρήσουν απαραίτητες δεξιότητες της καθηµερινής ζωής µας. Ο εργοθεραπευτής ασχολείται µε παιδιά αλλά και ενήλικες που παρουσιάζουν κάποια δυσλειτουργία στην αισθητηριακή τους ολοκλήρωση αλλά και δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθηµερινής ζωής και της αυτοεξυπηρέτησης όπως το ντύσιµο, τη σίτιση (φαγητό), την προσωπική υγιεινή, τη χρήση τουαλέτας καθώς και τον κινητικό συντονισµό. Σκοπός είναι η λειτουργική ανεξαρτησία, η υγεία και η ευεξία. Η ανάκτηση της λειτουργικότητας του ατόµου γίνεται µέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, παιχνίδι και δραστηριότητες ψυχοκινητικού περιεχοµένου. Ενώ κάποιες φορές είναι αναγκαία η ανάλυση και η τροποποίηση του προσωπικού χώρου του παιδιού, ώστε να γίνεται πιο λειτουργικό για το ίδιο.

9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Τι είναι η Συµβουλευτική; Η Συµβουλευτική δεν είναι µια απλή διαδικασία µέσω της οποία δίνονται στο άτοµο απλά συµβουλές για τον τρόπο που θα αντιµετωπίσει δυσκολίες σε διάφορους τοµείς της ζωής του. Η Συµβουλευτική έχει σκοπό να οδηγήσει το άτοµο στην πηγή του προβλήµατος, στην αυτογνωσία και τελικά στην επίλυση των προβληµάτων του. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ Κατά τη διάρκεια της εφηβείας η επικοινωνία των εφήβων µε τους ενήλικες δυσκολεύει αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα οι έφηβοι να µην εκφράζουν τους προβληµατισµούς τους και να δυσκολεύονται στον τρόπο έκφρασης των συναισθηµάτων τους.. Μέσα από τη συµβουλευτική δίνεται στους έφηβους η ευκαιρία να εκφράσουν προβληµατισµούς, να αποκαταστήσουν την επικοινωνία µε τα ενήλικα µέλη της οικογένειάς τους αλλά και να βρουν πιο υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθηµάτων τους. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ Ο ρόλος του γονέα στη σηµερινή κοινωνία δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά και είναι κάτι που γνωρίζουµε όλοι πολύ καλά. Οι γονείς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλές δυσκολίες-επαγγελµατικές και οικογενειακές-που προκύπτουν καθηµερινά αλλά και να στηρίξουν τα παιδιά τους, που επίσης έχουν αρκετές καθηµερινές υποχρεώσεις από πολύ µικρά. Κάποιες δυσκολίες µπορεί να φέρνουν τους γονείς σε δύσκολη θέση και να µην γνωρίζουν τον τρόπο αντιµετώπισής τους, άλλα πάλι προβλήµατα που προκύπτουν µπορεί να φέρνουν σε ρήξη τα µέλη της οικογένειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνίσταται η αναζήτηση ενός ειδικού. Μη διστάσετε να µας αναζητήσετε αν : υπάρχουν προβλήµατα συµπεριφοράς στο παιδί, όπως ανυπακοή, επιθετική συµπεριφορά, δυσκολία οριοθέτησης, έντονη ζήλια, αποµόνωση µέσα στην οικογένειά σας υπάρχει ένα παιδί µε ειδικού τύπου δυσκολίες Ένα παιδί µε ειδικού τύπου δυσκολίες χρειάζεται ειδικούς τρόπους αντιµετώπισης. Για παράδειγµα στις καθηµερινές δραστηριότητες, στο τρόπο διαβάσµατος, στις κοινωνικές συνδιαλλαγές κ.α. Οι γονείς δεν είναι υποχρεωµένοι να γνωρίζουν αυτούς τους τρόπους και δεν χρειάζεται να πειραµατιστούν µε κίνδυνο να φέρουν αντίθετα αποτελέσµατα. υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις µε τον/την έφηβο/η της οικογένειας Η εφηβεία είναι ένα στάδιο κατά το οποίο συντελούνται ταυτόχρονα πολλές αλλαγές στο άτοµο που αφορούν τον βιοσωµατικό, το συναισθηµατικό, το γνωστικό και τον κοινωνικό τοµέα. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενηµερωµένοι για τις αλλαγές που επέρχονται µε την εφηβεία και να φροντίσουν να προετοιµάσουν κατάλληλα το παιδί αλλά και τους εαυτούς τους. υπάρχουν συνεχείς διαφωνίες ανάµεσα στο ζευγάρι, ως προς την ανατροφή των παιδιών Πόσες φορές δεν ήρθατε σε ρήξη µεταξύ σας επειδή ο ένας κατηγορεί τον άλλο για αυστηρότητα ή ελαστικότητα. Αυτό είναι µόνο ένα παράδειγµα. Η ανατροφή του παιδιού σας πρέπει να είναι µια ευχάριστη

10 διαδικασία µέσα από την οποία το ζευγάρι έρχεται ακόµα πιο κοντά και όχι µια διαδικασία που οδηγεί το ζευγάρι σε συνεχείς τσακωµούς. Χρειάζεται οι γονείς να καταλάβουν πόσο σηµαντικό είναι για τα παιδιά η συνοχή της οικογένειας και η παράλληλη ανεξαρτησία των µελών της. Χρειάζεται οι γονείς να έχουν µια διακριτική παρουσία, όχι µε τη µορφή του απόλυτου ελέγχου αλλά µε κατανόηση, υποστήριξη, υποµονή και µε τη σωστή µεταξύ τους επικοινωνία. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Αν έχετε αναλάβει τµήµα ένταξης ή θεωρείτε ότι µέσα στη τάξη σας υπάρχουν παιδιά µε δυσκολίες που δεν γνωρίζεται τον τρόπο χειρισµού τους, τότε συστήνουµε να επισκεφτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και θα βοηθήσει άµεσα εσάς και έµµεσα το ίδιο το παιδί. Επιπλέον αρκετοί εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται στον χειρισµό διαφόρων συµπεριφορών των παιδιών ή των εφήβων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η Συµβουλευτική.

11 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Στην εποχή που ζούµε, εκτός από τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά στο σχολείο, στις σχέσεις και στη συµπεριφορά τους, παρατηρείται παρόµοια συµπεριφορά άλλοτε στους εφήβους και άλλοτε στους ενήλικες. Πιο συγκεκριµένα, εµφανίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στη διάθεση, στο εργασιακό τους περιβάλλον κ.α., οι οποίες µε τη σειρά τους προκαλούν συµπτώµατα που επηρεάζουν τον ψυχισµό τους. Για την αντιµετώπιση λοιπόν των συµπτωµάτων και την καλύτερη λειτουργία του ατόµου, απαιτείται µία θεραπευτική διαδικασία, κατά την οποία αναλύεται η δοµή της προσωπικότητάς του σε συνδυασµό µε τα συµπτώµατα που εµφανίζει, στοχεύοντας στην αναδιοργάνωση της προσωπικότητας και στη µείωση/απαλλαγή της συµπτωµατολογίας. Σηµαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή έχει το θεραπευτικό πλαίσιο και η θεραπευτική σχέση. Το Έργο Λόγος Έκφραση παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία ατοµικά και οµαδικά τόσο σε εφήβους, όσο και σε ενήλικες καθώς και θεραπεία ζεύγους, για προβλήµατα που αφορούν: Συναισθηµατικές Διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, κρίσεις πανικού) Ψυχοσωµατικά Προβλήµατα Διαταραχές Ύπνου Σεξουαλικές Διαταραχές Χρόνιες Ασθένειες (καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) Προβλήµατα Σχέσεων Πένθος Απώλεια Προβλήµατα Βίας (συναισθηµατική κακοποίηση, σωµατική κακοποίηση)

12 ΑΤΟΜΙΚΕΣ/ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗ Οι συνεδρίες της Συµβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας µπορούν να πραγµατοποιηθούν σε δυαδικό επίπεδο. Δίνεται µεγάλη σηµασία στη θεραπευτική σχέση που χρειάζεται να αναπτυχθεί ανάµεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόµενο. Έχει διαπιστωθεί ότι στα αρχικά στάδια κάποιων θεραπειών, µερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα µέσα σε µια ατοµική συνεδρία. ΟΜΑΔΙΚΗ Οι συνεδρίες της Συµβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας µπορούν να πραγµατοποιηθούν και µέσα σε οµάδα ατόµων που παρουσιάζουν παρόµοιες δυσκολίες. Έχει αποδειχτεί ότι η δυναµική της οµάδας µπορεί να βοηθήσει ανθρώπους µε παρόµοιες δυσκολίες, αφού οι ίδιοι διαπιστώνουν αρχικά ότι δεν είναι «µόνοι» και µπορούν να ακούσουν και να ακουστούν από άλλους ανθρώπους.

13 ΠΑΙΧΝΙΔΙ Στο Έργο Λόγος Έκφραση θεωρούµε ότι ο ρόλος του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού είναι πολύ σηµαντικός. Μέσα από το παιχνίδι και πέρα από την διασκέδαση, ένα παιδί αναπτύσσει δεξιότητες όπως συνεργασία, αµοιβαιότητα, διαχείριση θυµού, επιθετικότητας, ενθουσιασµού, κατανόηση και τήρηση κανόνων, φαντασία, µίµηση. Ωστόσο γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι δυσκολεύει κάποια παιδιά, διοργανώνουµε οµάδες παιδιών µε παρόµοιες δυσκολίες -στις οποίες υπάρχει και η δυνατότητα συµµετοχής και των αδερφών τους- εντός ή εκτός του χώρου µας, µε σκοπό όλα τα οφέλη που µπορεί να κερδίσει ένα παιδί µέσα από αυτό και τη βελτίωση των σχέσεων µεταξύ αδερφών.

14 ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία (ΕΜΔ) είναι µια διαταραχή η οποία εκδηλώνεται µε σηµαντικές δυσκολίες σε βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που εµπλέκονται στην προφορική/γραπτή χρήση ή κατανόηση της γλώσσας και µπορεί να εκδηλωθεί σαν αδυναµία του παιδιού στην: ακρόαση οµιλία ανάγνωση γραφή συλλογισµό εκτέλεση µαθηµατικών υπολογισµών Ο όρος περιλαµβάνει καταστάσεις όπως δυσλεξία, δυσορθογραφία κ.α. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες (ΜΔ) οφείλονται κατά κύριο λόγο σε: οπτικές, ακουστικές ή κινητικές αναπηρίες διαταραχή ελλειµµατικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές συναισθηµατικές διαταραχές µειονεκτικό περιβάλλον µε περιοριστικές πολιτισµικές ή οικονοµικές συνθήκες νοητική στέρηση

15 Όταν οι µαθησιακές δυσκολίες οδηγούν σε σχολική αποτυχία Οι µαθησιακές δυσκολίες δεν είναι ένα αµιγώς παιδαγωγικό πρόβληµα. Η σχολική αποτυχία δηµιουργεί στα παιδιά µια κακή αυτό-εικόνα, επηρεάζει τη συµπεριφορά τους και συµβάλλει στη διαµόρφωση της προσωπικότητάς τους. Ένα παιδί είναι σε θέση να αντιληφθεί αν τα καταφέρνει ή όχι, η αποτυχία λοιπόν δεν του επιτρέπει να αποδείξει την αξία του. Τότε η αποµόνωση, η επιθετικότητα, η ανυπακοή και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις είναι θέµα χρόνου να κάνουν την εµφάνισή τους. Παιδάκια πρώτης δηµοτικού Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσουν οι γονείς που έχουν παιδιά στην πρώτη δηµοτικού. Ο τρόπος που κρατάνε το µολύβι, ο τρόπος που συνθέτουν τα γραµµατάκια και διαβάζουν τις συλλαβούλες είναι µερικά από τα πολλά πράγµατα που χρειάζεται οι γονείς να προσέξουν και να αναζητήσουν τη γνώµη ενός ειδικού αν υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για τις µαθησιακές δυσκολίες: Το παιδί που αντιµετωπίζει µαθησιακές δυσκολίες και παρουσιάζει χαµηλή επίδοση στο σχολείο δε σηµαίνει ότι έχει µειωµένη νοηµοσύνη. Η χαµηλή σχολική επίδοση δεν είναι ένδειξη περιορισµένων δυνατοτήτων. Η άρνηση για συνεργασία και διάβασµα δεν είναι ένδειξη τεµπελιάς. Η δυσκολία συγκέντρωσης δεν σηµαίνει αδιαφορία. Η συνεχής αποτυχία και οι δυσκολίες οδηγούν τα παιδιά σε αίσθηµα χαµηλής αυτοεκτίµησης και αυτοεικόνας. Δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι τα παιδιά µε µαθησιακές δυσκολίες είναι πιθανό να παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις σε κάποιες δραστηριότητες που δεν περιλαµβάνονται στη σχολική τάξη.

16 ΔΕΠ-Υ Η ΔΕΠ-Υ προσβάλλει ποσοστό 3-7% περίπου του σχολικού πληθυσµού. Στα αγόρια εµφανίζεται 3-4 φορές συχνότερα απ ότι στα κορίτσια. Αν δε δοθεί η πρέπουσα προσοχή, η ΔΕΠΥ µπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας και στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά µε Διαταραχή Ελλειµµατικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Δυσκολεύονται να διατηρήσουν την προσοχή σε ένα θέµα. Δυσκολεύονται να επικεντρώσουν την προσοχή σε λεπτοµέρειες. Κάνουν συχνά λάθη απροσεξίας στις σχολικές εργασίες. Φαίνεται να µην ακούνε όταν τους απευθύνεται ο λόγος. Δυσκολεύονται να διατηρήσουν το θέµα µιας συζήτησης. Έχουν ελλιπή οργάνωση. Αρνούνται να ασχοληθούν µε τα µαθήµατα του σχολείου αλλά και µε κάθε διαδικασία που απαιτεί να παραµείνουν καθιστοί και να συγκεντρωθούν. Χάνουν συχνά τα πράγµατά τους αλλά και ξεχνάνε το καθηµερινό τους πρόγραµµα. Κινούνται συνεχώς όταν κάθονται. Στο καθηµερινό τους παιχνίδι κινούνται συνεχώς και στο παιχνίδι µε συνοµηλίκους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες. Συχνά διακόπτουν τους άλλους και δυσκολεύονται να περιµένουν τη σειρά τους. Μαλώνουν συχνά τόσο µε τους συνοµηλίκους τους όσο και µε µέλη της οικογένειάς τους. Η επίδοσή τους στο σχολείο είναι χαµηλή. Οι περισσότεροι άνθρωποι µε ΔΕΠ-Υ έχουν φυσιολογική ή αυξηµένη νοηµοσύνη και δεν είναι απαραίτητο τα συµπτώµατα της ΔΕΠ-Υ να αποτελέσουν εµπόδιο για µια επιτυχηµένη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και το κατάλληλο πρόγραµµα αποκατάστασης στην παιδική ηλικία επιφέρει τη µεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσµάτων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών µακροπρόθεσµων συνεπειών της ΔΕΠ-Υ στην ενήλικη ζωή.

17 ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ο όρος Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές αναφέρεται σε µία οµάδα διαταραχών που εµφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού και πλήττουν πολλούς αναπτυξιακούς τοµείς. Αυτή η οµάδα διαταραχών περιλαµβάνει: Aυτισµός (Autism) Σύνδροµο Asperger (Asperger Syndrome) Σύνδροµο Rett (Rett Syndrome) Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή (Childhood Disintegrative Disorder) Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή µη Προσδιοριζόµενη Αλλιώς Στο πρόσφατο παρελθόν ο αυτισµός εµφανιζόταν µε συχνότητα 1: παιδιά και έτσι θεωρείτο σπάνια διαταραχή. Οι σύγχρονες όµως µελέτες, συνυπολογίζοντας όλες τις διαταραχές του φάσµατος, αυξάνουν τη συχνότητα σε 1:500 παιδιά. Οι διαταραχές του αυτιστικού φάσµατος, όπως αλλιώς ονοµάζονται οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως διαταραχή στην επικοινωνία, στην κοινωνικοποίηση και στην φαντασία. Ωστόσο διαφέρουν ως προς τη βαρύτητα των δυσκολιών. Συνήθως το παιδί φαίνεται να έχει µία οµαλή ανάπτυξη µέχρι και τα 2,5 µε 3 έτη και στη συνέχεια παρουσιάζει µία έκπτωση των δεξιοτήτων στους εξής τοµείς: Ø Επικοινωνία: Μεγάλο ποσοστό παιδιών µε διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή µπορεί να µην έχουν αναπτύξει καθόλου λόγο ή µπορεί να έχουν αναπτύξει λόγο µε κάποιες ιδιορρυθµίες όπως η ηχολαλία (το παιδί «παπαγαλίζει» ότι ακούει) και η αντιστροφή των αντωνυµιών. Τα παιδιά ωστόσο που έχουν αναπτύξει λόγο µπορεί να εκδηλώνουν εµµονές µε συγκεκριµένα θέµατα µε αποτέλεσµα ο λόγος τους να κινείται αποκλειστικά σχεδόν γύρω από αυτά τα θέµατα. Έτσι τα παιδιά δυσκολεύονται να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν µια συζήτηση. Ø Συµπεριφορά: Η συµπεριφορά αυτών των παιδιών είναι συνήθως γεµάτη από στερεοτυπίες (επαναληπτικές συµπεριφορές, όπως ρυθµική κίνηση του σώµατος ή του κεφαλιού, φτερούγισµα των χεριών, επαναληπτικοί ήχοι) και διασπαστικές συµπεριφορές (εκρήξεις θυµού, επιθετικότητα, αυτοεπιθετικότητα). Ακόµη, συχνά υπάρχει έντονη υπερκινητικότητα ή έντονη παθητικότητα. Ø Κοινωνικοποίηση: Τα παιδιά µε διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή δεν µπορούν να συνάψουν σχέσεις µε ενηλίκους ή συνοµηλίκους και αυτό γιατί δεν επιζητούν επαφή. Το συναίσθηµα µπορεί να απουσιάζει ή να είναι ακατάλληλο σε σχέση µε τις εκάστοτε συνθήκες. Συχνά αυτά τα παιδιά µένουν αποσυρµένα και παθητικά, ενώ κάποιες φορές βρίσκονται σε έντονη υπερδιέγερση. Υπάρχουν µερικές περιπτώσεις παιδιών όπου µπορούν να εκφράζουν κατάλληλα συναισθήµατα. Η ενσυναίσθηση όµως, η κατανόηση δηλαδή των συναισθηµάτων των άλλων, είναι µία φανερή δυσκολία ακόµα και στα πιο λειτουργικά παιδιά.

18 Ø Φαντασία: Στα παιδιά µε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ο τοµέας της φαντασίας πλήττεται σηµαντικά. Αυτή η δυσκολία αντικατοπτρίζεται κυρίως στο παιχνίδι αυτών των παιδιών. Συνήθως παίζουν µε στερεοτυπικό και ιδιόρρυθµο τρόπο και όχι µε λειτουργικό. Για παράδειγµα εµµένουν στην επεξεργασία µιας λεπτοµέρειας του παιχνιδιού, όπως να γυρνούν τις ρόδες ενός αυτοκινήτου και όχι να το τσουλάνε. Ø Αισθητηριακή ολοκλήρωση: Η δυσλειτουργία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι σύνηθες φαινόµενο στα παιδιά στο φάσµα του αυτισµού. Είναι µια διαταραχή κατά την οποία τα αισθητηριακά δεδοµένα δεν οργανώνονται κατάλληλα στον εγκέφαλο και αυτό µπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήµατα στην ανάπτυξη, στην επεξεργασία της πληροφορίας και στη συµπεριφορά του ατόµου. Είναι συχνό το φαινόµενο οι γονείς να κάνουν ακουόγραµµα στο παιδί τους πριν τελικά γίνει διάγνωση διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής και αυτό γιατί το πρώτο σύµπτωµα είναι το παιδί να µην ανταποκρίνεται στο όνοµά του, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο κάλεσµα των γονέων του. Ακόµη µπορεί αρχικά να ανησυχήσουν σχετικά µε πιθανό πρόβληµα όρασης γιατί αυτά τα παιδιά δεν έχουν βλεµµατική επαφή µε πρόσωπα και αντικείµενα. Συχνές σύνοδες δυσκολίες µπορεί να είναι αυτές του ύπνου και της διατροφής. Γενικά τα παιδιά µε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές µπορεί να έχουν φυσιολογική ή µεγαλύτερη του φυσιολογικού νοηµοσύνη, αλλά συχνά το νοητικό δυναµικό του παιδιού εκπίπτει λόγω των δυσκολιών του. Η αιτία που προκαλεί τον αυτισµό δεν είναι ακόµα γνωστή και έτσι δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να είναι απόλυτα αποτελεσµατική σε όλα τα παιδιά. Ωστόσο η διάγνωση του αυτισµού µπορεί να τεθεί από την ηλικία των 18 µηνών στα παιδιά. Ο έγκαιρος εντοπισµός και η ένταξη του παιδιού σε πρόγραµµα πρώιµης παρέµβασης µπορεί να αποτελέσει σηµαντικό παράγοντα καλής πρόγνωσης σε παιδιά µε διαταραχή στο φάσµα του αυτισµού.

19 ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Οι εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές περιλαµβάνουν δυσκολίες στην κατανόηση, στην έκφραση ή στη χρήση του λόγου. Μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά συχνότερα σε µια κεντρική διαταραχή στην ανάπτυξη του γλωσσικού συστήµατος, γνωστή ως Ειδική Γλωσσική Διαταραχή. Οι δυσκολίες µπορεί να αφορούν στη µορφή (σύνταξη, φωνολογία, γραµµατική, µορφολογία), στο περιεχόµενο (έννοιες, λεξιλόγιο) ή στη χρήση του λόγου (ακατάλληλες εκφράσεις σε σχέση µε την περίσταση). Οι γλωσσικοί τοµείς που βλάπτονται είναι εκείνοι της φωνολογίας, µορφολογίας, σύνταξης, σηµασιολογίας και της πραγµατολογίας. Το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας µε Ειδική Γλωσσική Διαταραχή φτάνει το 7% του πληθυσµού αλλά το ποσοστό των παιδιών που έχουν µια γενικότερη ανωριµότητα στο γλωσσικό σύστηµα κυµαίνεται και µπορεί να φτάσει µέχρι και το 19%. Στις αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές ανήκουν: Γλωσσική Διαταραχή ή Γλωσσική Καθυστέρηση Εµφανίζονται δυσκολίες στην κατανόηση ή/και στην έκφραση του λόγου και δυσκολίες στην εκµάθηση της γλώσσας. Τα παιδιά παρουσιάζουν εξελικτική ανάπτυξη του λόγου, αλλά το γλωσσικό τους επίπεδο είναι κατώτερο από αυτό των συνοµηλίκων τους Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (SLI: Specific Language Impairment) Τα παιδιά παρουσιάζουν προβλήµατα λόγου, χωρίς όµως να έχουν νοητική καθυστέρηση, οργανικές αισθητηριακές βλάβες ή ψυχικές διαταραχές. Παρουσιάζουν πιο αργό ρυθµό γλωσσικής ανάπτυξης, σε σύγκριση µε άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας, ενώ τα άλλα αναπτυξιακά στάδια συνήθως παρουσιάζονται φυσιολογικά. Πραγµατολογική Γλωσσική Διαταραχή (PLI: Pragmatic Language Impairment) και άλλες Πραγµατολογικές Διαταραχές Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν παιδιά που παρουσιάζουν προβλήµατα µε τη χρήση της γλώσσας, την κατανόηση κοινωνικών κανόνων και της µη λεκτικής επικοινωνίας και είναι συνήθως παιδιά µε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Γλωσσικές Δυσκολίες που οφείλονται σε νοητική υστέρηση Ανάλογα µε το βαθµό της νοητικής υστέρησης, παρουσιάζουν αντίστοιχου βαθµού δυσκολίες στην κατάκτηση της γλώσσας, τόσο στο επίπεδο της κατανόησης, όσο και σε αυτό της έκφρασης. Κώφωση-Βαρηκοΐα Παιδιά µε κώφωση-βαρηκοΐα δυσκολεύονται στην εκµάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ως αποτέλεσµα εµφανίζουν δυσκολίες σε όλες τις διαστάσεις της γλώσσας.

20 Στο Έργο Λόγος Έκφραση ανάλογα µε τους τοµείς της γλώσσας στους οποίους ένα παιδί παρουσιάζει κάποια δυσκολία, διαµορφώνεται και το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραµµα. Κυρίως ο λογοθεραπευτής και ο ειδικός παιδαγωγός είναι υπεύθυνοι για τη θέσπιση του εξατοµικευµένου προγράµµατος παρέµβασης. Η παρέµβαση σε όσο το δυνατόν µικρότερη ηλικία δίνει καλύτερη πρόβλεψη για το παιδί.

21 ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ Ο τραυλισµός είναι µια διαταραχή στη ροή του λόγου και σχετίζεται µε ασυντόνιστες κινήσεις του µυϊκού συστήµατος, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν κοµπιάσµατα της αναπνοής, της φωνής και της άρθρωσης. Εµφανίζεται σαν επανάληψη συλλαβών, φθόγγων και λέξεων ή σαν ένα επίµονο κόµπιασµα σε έναν φθόγγο, στην αρχή ή τη µέση του λόγου. Τις διακοπές στη ροή της οµιλίας συνοδεύουν ασυνήθιστοι µορφασµοί προσώπου και κινήσεις του σώµατος. Τα αίτια δεν έχουν ακόµα διασαφηνιστεί, αλλά ως πιο πιθανό θεωρείται ο συνδυασµός διαφόρων παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί µπορεί να είναι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί όπως άγχος, προβλήµατα στο σπίτι ή στο σχολείο. Ο τραυλισµός συνήθως εµφανίζεται στην παιδική ηλικία, νωρίτερα από την ηλικία των οκτώ ετών. Στις ηλικίες των 2-5 ετών ο τραυλισµός θεωρείται ένα φυσιολογικό στάδιο της γλωσσικής ανάπτυξης και εξαλείφεται µε την πάροδο του χρόνου. Το ποσοστό παιδιών που εµφανίζουν τραυλισµό είναι πέντε στα εκατό παιδιά και τα περισσότερα περιστατικά θεραπεύονται, ενώ µόνο το 1% των ενηλίκων τραυλίζει. Επίσης ο τραυλισµός είναι 4 φορές συχνότερος στα αγόρια απ ότι στα κορίτσια. Τα παιδιά µε τραυλισµό συχνά αντιλαµβάνονται τη δυσκολία τους και εφεύρουν διάφορους τρόπους ώστε να µην να εκτίθενται. Για παράδειγµα µπορεί να αντικαθιστούν τις «δύσκολες» λέξεις, δηλαδή αυτές στις οποίες περιµένουν ότι θα τραυλίσουν, µε άλλες. Ακόµη αυτά τα παιδιά προσπαθούν να καλύπτουν το πρόβληµά τους µε άλλες συµπεριφορές. Ωστόσο το άγχος, η αµηχανία και τα αρνητικά συναισθήµατα παραµένουν µε αποτέλεσµα τα παιδιά να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και να παρουσιάζουν ανάρµοστες συµπεριφορές όπως επιθετικότητα. Είναι σηµαντικό λοιπόν οι γονείς να απευθυνθούν σε λογοθεραπευτή, από τη στιγµή που θα παρατηρήσουν ότι το παιδί τους τραυλίζει. Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει αν το παιδί χρειάζεται θεραπεία και ποιο είναι το πλάνο παρέµβασης. Αν σε ένα παιδί ο τραυλισµός επιµένει για πάνω από έξι µήνες τότε υπάρχει µεγάλη πιθανότητα ο τραυλισµός να είναι παθολογικός και επιδέχεται θεραπεία. Δεν υπάρχει µέχρι σήµερα θεραπεία που να εξαλείφει τον τραυλισµό, αλλά µπορεί να υπάρξει βελτίωση. Η θεραπεία περιλαµβάνει την εκµάθηση τεχνικών και στρατηγικών, µε στόχο τον έλεγχο της ροής της οµιλίας. Η θεραπεία απαιτεί µεγάλη προσπάθεια από το άτοµο που τραυλίζει αλλά εξίσου σηµαντική είναι η πλήρης συνεργασία των γονέων στην θεραπευτική διαδικασία. Μαζί µε τη λογοθεραπεία πρέπει απαραίτητα να γίνεται και συµβουλευτική γονέων. Με την απαραίτητη καθοδήγηση, οι γονείς χρειάζεται να είναι σε θέση να δηµιουργήσουν ένα περιβάλλον µέσα στην οικογένεια, ώστε το παιδί να αποδεχτεί τη δυσκολία του και να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή του.

22 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Η Εγκεφαλική Παράλυση (Cerebral Palsy), ή νόσος του Little, είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος και προέρχεται από µη εξελισσόµενη βλάβη αυτών. Εκδηλώνεται µε διάφορες κινητικές διαταραχές (σπαστικότητα, αθέτωση, αταξία, δυσκαµψία, ατονία), και η οποία ενίοτε αλλά όχι πάντα συνοδεύεται από νοητική στέρηση. Λόγω της εγκεφαλικής παράλυσης εµφανίζονται κινητικές δυσλειτουργίες. Έτσι κάποιοι µύες λόγω της υπερτονίας τους γίνονται υπερτροφικοί και το άτοµο δεν µπορεί να ελέγξει τη χαλάρωσή τους, ενώ το αντίθετο συµβαίνει µε άλλους µύες που καθίστανται ατροφικοί. Ως αποτέλεσµα το εύρος κινήσεων είναι περιορισµένο. Η εγκεφαλική παράλυση συναντάται σε παιδιά από την βρεφική µέχρι την ηλικία των τριών ετών, όπου ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η κατάσταση αυτή είναι, για τα παιδιά αυτά και την οικογένειά τους, δύσκολη και ψυχοφθόρα, αλλά µε την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη φυσικοθεραπευτική αγωγή, µπορούµε να επιτύχουµε ακόµα και εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο. Υπάρχουν οικογένειες που λόγω του υπερβολικού τους άγχους πιέζουν ιδιαίτερα το άτοµο µε Ε.Π. και αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς ουσιαστικά αποτελέσµατα. Η παράλληλη ένταξη της οικογένειας σε πρόγραµµα Συµβουλευτικής είναι απαραίτητη.

23 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Για να µιλήσουµε για διαταραχή συµπεριφοράς πρέπει η ανυπάκουη συµπεριφορά του παιδιού να είναι εκτός ελέγχου. Για να αναφερθούµε στον όρο «διαταραχή» χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως η συµπεριφορά του παιδιού να είναι συστηµατικά επαναλαµβανόµενη, η παραβίαση να αφορά στα βασικά δικαιώµατα των άλλων και η σοβαρότητα των παραπτωµάτων να µην συνάδουν µε την ηλικία του παιδιού. Οι διαταραχές συµπεριφοράς είναι πιο συχνές και εµφανίζονται νωρίτερα στα αγόρια συγκριτικά µε τα κορίτσια. Αυτό που πρέπει να θορυβήσει τους γονείς είναι οι εκρήξεις θυµού, η επιθετικότητα προς τα άλλα παιδιά, η ανυπακοή, η άσκοπη κινητική δραστηριότητα και η διάσπαση προσοχής, ιδίως όταν συνυπάρχει το σύνδροµο της υπερκινητικότητας, στην προσχολική ηλικία, ενώ πράξεις βίας, λεκτικής επιθετικότητας ακόµα και κλοπής στη σχολική ηλικία. Στην εφηβεία οι σχολικές απουσίες, η κατανάλωση ποτών και η χρήση τοξικών ουσιών είναι ξεκάθαρα δείγµατα, ότι χρειάζεται πλέον η στήριξη ενός ειδικού. Τα παιδιά µε τέτοιου είδους διαταραχή είναι απαραίτητο να ενταχθούν σε πρόγραµµα ψυχοθεραπείας και µε τη σειρά τους οι γονείς σε πρόγραµµα συµβουλευτικής.

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσουκαλά Μαρινέλλα, Μ.Α., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας

Γράφει: Τσουκαλά Μαρινέλλα, Μ.Α., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας Η δυσλεξία και η αντιμετώπισή της www.iatronet.gr Γράφει: Τσουκαλά Μαρινέλλα, Μ.Α., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας Το παιδί είναι έξυπνο και γεμάτο ζωντάνια και φαντασία. Όμως, παρ όλα αυτά,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες; Καμπύλη Νοημοσύνης Δείκτης Νοημοσύνης ποσοστό % κατηγορία πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ Ερωτήσεις 1. Η δυσγραφία μπορεί να χωριστεί στις δύο ακόλουθες κατηγορίες: Α) γενική και μερική Β) γενική και ειδική Γ) αναπτυξιακή και επίκτητη Δ) αναπτυξιακή και μαθησιακή 2. Η αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Γλώσσα- είναι µία ταξινοµική αρχή, ένας κώδικας επικοινωνίας, ένα κοινωνικό φαινόµενο έξω από το άτοµο. Οµιλία-

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου.

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου. ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΑΧΥΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης σύμφωνα με το ICD-10 το σύστημα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

- Καθυστέρηση λόγου (LLI)

- Καθυστέρηση λόγου (LLI) Πολλά άτομα με βαρηκοΐα/κώφωση (Είναι η μερική ή ολική απώλεια των ηχητικών ερεθισμάτων μέσω της ακουστικής οδού. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως προκύπτει δυσκολία επεξεργασίας και παραγωγής των ήχων συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες στην επικοινωνία, κοινωνικότητα και συμπεριφορά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ γέννηση ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή της μητέρας καθώς και ήχους της γλώσσας. Μιμείται ήχους της γλώσσας. 2 μηνών Συνδυάζει

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ)

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) Ελλειμματική Προσοχή ( συμπτώματα) 1. Απροσεξία. 2. Αποτυγχάνει συχνά να επικεντρώσει την προσοχή του σε λεπτομέρειες, κάνει λάθη σε σχολικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας.. 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α 1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Φύση και έννοια της αναπηρίας Η συνειδητοποίηση της αναπηρίας.. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί με αναπηρία Στάσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος Ανομοιογενής ομάδα διαταραχών που σχετίζονται με την απόκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης-ομιλίας-ανάγνωσης-γραφήςσυλλογισμού-μαθηματικών δεξιοτήτων. Δυσλεξία-Δυσγραφία-Δυσαναγνωσία-Δυσορθογραφία-Δυσαριθμησία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου 0-6 μηνών 7-12 μηνών 13-18 μηνών 19-24 μηνών 2-3 ετών 3-4 ετών 4-5 ετών 5-6 ετών 6-7 ετών 0-6 μηνών Επαναλαμβάνει τους ίδιους ήχους Συχνά μουρμουρίζει, γελά και παράγει ευχάριστους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται

ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται Ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 1963 στην βιβλιογραφία της ειδικής αγωγής από τον ψυχολόγο Samuel Kirk (Hammill, 1990). Ο ψυχολόγος Kirk, μπορεί να θεωρηθεί ο πατέρας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Ορισμός μαθησιακών διαταραχών Η αδυναμία των μαθητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κανονικού σχολείου. Τα μαθησιακά προβλήματα ΔΕΝ οφείλονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Ειδική Αγωγή Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση, Απασχόληση και Φροντίδα Ατόμων με Αναπηρία Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων: Σάββατo και Κυριακή 1

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Απαρτιωμένη Διδασκαλία Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας I. Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές II. III. Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

=> Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν έναν ανομοιογενή πληθυσμό

=> Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν έναν ανομοιογενή πληθυσμό Μαθησιακές Δυσκολίες ΟΡΙΣΜΟΣ - Παρόλο που ο όρος χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια περίπου, δεν υπάρχει συμφωνία πάνω στα αποδεκτά κριτήρια που ορίζουν τις μαθησιακές δυσκολίες είτε στον κλινικό είτε στον

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :20

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 27 Δεκέμβριος :20 Τι είναι η ΔΕΠΥ; Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder - είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ «Οικογένεια και Αυτισμός» «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» «Μαθησιακές Δυσκολίες: Ανίχνευση, Σχεδιασμός, Παρέμβαση & Αποκατάσταση» «Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολικός Εκφοβισμός» «Εξερευνώντας

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για τον Αυτισμό!

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για τον Αυτισμό! Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για τον Αυτισμό! ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ, της Ψυχολόγου Έλλης Τιγγινάγκα, MSc Τι είναι ο αυτισμός, ποια τα αίτια που τον προκαλούν; Ο αυτισμός

Διαβάστε περισσότερα

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές FOUNDERS CLUB Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές Το Πρόγραμμα Founders Club είναι το πληρέστερο πρόγραμμα ιδιωτικής εκπαίδευσης Λογοθεραπείας που υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός της μετάβασης

Ορισμός της μετάβασης Ορισμός της μετάβασης Ορίζεται ως το από έναν σε έναν που εμπεριέχει σύνθετες και διαδοχικές διαδικασίες αλλαγών που επηρεάζουν το συνολικό φάσμα της ατομικής και

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Βασίλειος Κωτούλας Σχολικός Σύμβουλος 2ης Εκπ. Περ. ΠΕ Καρδίτσας vaskotoulas@sch.gr http://dipe.kar.sch.gr/grss Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Δομή Εισήγησης Ορισμός - Χαρακτηριστικά Βασικές παραδοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #6: ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γρεβενά, 04-07-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 276 ------------ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ταχ.Δ/νση: Γ. Μπούσιου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Ενότητα 8: Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή: Φιλοσοφική Τμήμα: Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Εξελικτικές μαθησιακές θεωρίες Δυσλεξία Η Δυσλεξία δεν είναι κατά βάση μια διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Πρόκειται για μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή Νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά

Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας με θέμα: Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά Ιωάννινα Νοέμβριος2012 Επόπτης καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Εκπονήτριες: Αρμυριώτη Βασιλική (11071)

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου.

Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου. Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου. Π. Σιδηροφάγη, Ε. Ασπρούλη, Μ. Τάσση, Κ. Μπόλιας Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Χίος ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Κρανιδιώτη Μαρία Μεϊμάρογλου Αναστασία

Κρανιδιώτη Μαρία Μεϊμάρογλου Αναστασία Κρανιδιώτη Μαρία Μεϊμάρογλου Αναστασία Οι μαθησιακές δυσκολίες ανήκουν σε μία ομάδα διαταραχών, οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Κουμούλα Παιδοψυχίατρος Συντ. Διευθύντρια Τμ. Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων Διευθύντρια ψυχιατρικού Τομέα Σισμανόγλειο ΓΝΑ 4/10000 άτομα Α:Κ 3:1 70% IQ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μαθησιακές Δυσκολίες Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1 Θεματικές ενότητες του μαθήματος Θεωρητικό πλαίσιο της διαδικασίας εκμάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Πώς γίνεται ένα παιδί να έχει ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, στη μουσική, στις ξένες γλώσσες, στη μετεωρολογία, να έχει ξεχωριστές ικανότητες και ενδιαφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 01-03-2014 (3 Ο ΜΑΘΗΜΑ) Σύνοψη Μαθησιακών Δυσκολιών Διεπιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

1. Ορισµός της ΕΓΔ. 2.1. Χαρακτηριστικά της ΕΓΔ

1. Ορισµός της ΕΓΔ. 2.1. Χαρακτηριστικά της ΕΓΔ Ο λόγος είναι ίσως η σηµαντικότερη µορφή έκφρασης όσο για την επικοινωνία αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπου από τον προφορικό στον γραπτό λόγο. Γιατί αν ένα παιδί δεν συνειδητοποιήσει πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Κανείς δεν φαντάζεται ότι ο λόγος θα εμφανισθεί απότομα, στην τελική του μορφή μ ένα χτύπημα μιας μαγικής ράβδου, σαν μια μηχανή έτοιμη για χρήση. Η εγκατάσταση του πολύπλοκού

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Στεφανία Φούσκα Αν. προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Πειραιά Τρόπος εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

σκοπός Κατανόηση Όρος κατάλληλος; Άτομο με ειδικές ανάγκες Άτομο με αναπηρία Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

σκοπός Κατανόηση Όρος κατάλληλος; Άτομο με ειδικές ανάγκες Άτομο με αναπηρία Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Σοφία Μπάτσιου Φεβρουάριος 2012 σκοπός Κατανόηση της φύσης και της έννοιας της αναπηρίας της έκτασης και κατηγοριοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Πιο συγκεκριμένα μερικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι εξής:

Πιο συγκεκριμένα μερικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι εξής: Tι είναι ο αυτισμός Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Βασισµένα στο Kinect για Παιδιά µε Δυσπραξία. Σ. Ρετάλης, Μ. Μπολουδάκης,

Σχεδιάζοντας Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Βασισµένα στο Kinect για Παιδιά µε Δυσπραξία. Σ. Ρετάλης, Μ. Μπολουδάκης, Σχεδιάζοντας Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Βασισµένα στο Kinect για Παιδιά µε Δυσπραξία Σ. Ρετάλης, Μ. Μπολουδάκης, retal@unipi.gr, michalis@kinems.com Ερευνητικός Στόχος Η αξιοποίηση τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις κατά την ένταξή τους

Προκλήσεις κατά την ένταξή τους Προκλήσεις κατά την ένταξή τους Από τη Χρυσάνθη Σταύρου Β.Δ.Σχολής Κωφών Συντονίστρια Προγράμματος Στήριξης Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Εκπαίδευση Εισαγωγή Βαρήκοα παιδιά, παιδιά μα κοχλιακά εμφυτεύματα

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50 «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό Τροκάνα Αρίστη

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση

Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Επιβλέπων καθηγητής: ΝΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ ΑΓΛΑΪΑ Α.Μ: 12514 Τι είναι ο αυτισμός; Είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες για τοντραυλισμό

Γενικές Πληροφορίες για τοντραυλισμό Γενικές Πληροφορίες για τοντραυλισμό Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή στη ροή τηςομιλίας κατά την οποία το πρόσωπο που τραυλίζει γνωρίζει ακριβώς αυτό που θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει το άτομο σε

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει το άτομο σε Υπέροχα παιδιά Μέσα σε μια εύθραυστη φυσαλλίδα Πάνω από το ουράνιο τόξο Haiku Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει το άτομο σε 1 / 5 γνωστικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Λογοθεραπεία. Φωνής Ομιλίας. Εξελικτική. Ο ρόλος του. λογοθεραπευτή, αξιολόγησης, του. αντιμετώπισης

Τι είναι η Λογοθεραπεία. Φωνής Ομιλίας. Εξελικτική. Ο ρόλος του. λογοθεραπευτή, αξιολόγησης, του. αντιμετώπισης ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Τι είναι η Λογοθεραπεία Λογοθεραπείαα είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τιςς διαταραχές: Λόγου (τη γενικότερη λεκτική επικοινωνία) Φωνής (το επίπεδο του λάρυγγα και των φωνητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΑΥΤΙΣΜΟΣ Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Neisworth και Wolfe (2005) ορίζουν τον αυτισμό ως «αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σημειωμένη δυσκολία στην επικοινωνία και τις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας»

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 Πράξεις: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία» Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3 ως υποψήφιες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση και Εκπαίδευση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Προσαρμογές αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: 1) Η γλωσσική του ανάπτυξη έγινε φυσιολογικά; 2) Η κινητική του ανάπτυξη ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές υσκολίες (Πηγή : http://mariaskokou.wordpress.com ) Μιλώντας για τη δυσλεξία Έχει ϖεράσει ϖάνω αϖό ένας αιώνας αϖό την ϖρώτη ϖεριγραφή ενός ϖεριστατικού δυσλεξίας. O γιατρός W.Pringle Morgan

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ονοματεπώνυμο του παιδιού Ημερομηνία σύνταξης της παιδαγωγικής έκθεσης Ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΕΒΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Εργοθεραπεύτρια

ΤΣΕΒΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Εργοθεραπεύτρια ΤΣΕΒΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Εργοθεραπεύτρια Τηλ. 2102528200, 6949373364 E mail: peggy_2580@hotmail.com Πατριάρχου Κων/νου 14, Νέα Φιλαδέλφεια. Προσωπικές πληροφορίες Ημερομηνία Γέννησης: 24 Απριλίου 1993 Οικογενειακή

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή παρουσιάζει δυσκολίες:

Το παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή παρουσιάζει δυσκολίες: Γράφει: Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ), ή αλλιώς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, στη νέα χιλιετία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας;

Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας; Παιδί: Απλά ζωηρό και απρόσεκτο ή παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας; Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ όπως είναι γνωστή από τα ακρωνύμια, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning. ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 info@v-learning.gr www.v-learning.gr Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα

ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα Εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπ/σης Χρήστος Ντόνας Κώστας Πάλλας Αγγελική Ταγκάλου Δομή του Οδηγού Κινητικές Αναπηρίες Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Σπουδάστρια: Αθηνά Κατσαντώνη (9923) Εποπτεύων καθηγητής: κ ος Πέσχος Δημήτριος. Τριμελής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Ιστορική αναδρομή Ο πρώτος που αναγνώρισε αυτό το σύνδρομο ήταν ο John Langdon Down, το 1866. Μέχρι τα μέσα του 20 ου αιώνα, η αιτία που

Διαβάστε περισσότερα

β) Ειδικές Αφορούν την ανάγνωση, γραφή, ορθογραφία, μαθηματικά και την επεξεργασία εννοιών (ιδιαίτερα αφηρημένων).

β) Ειδικές Αφορούν την ανάγνωση, γραφή, ορθογραφία, μαθηματικά και την επεξεργασία εννοιών (ιδιαίτερα αφηρημένων). ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ο όρος Μαθησιακές Δυσκολίες είναι αρκετά ευρύς και πολύπλευρος και γι αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακριβή και απόλυτο τρόπο. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να διαχωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δρ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δρ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ Δρ. ΒΑΒΕΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δρ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ Οι μορφές της συμπεριφοράς οι οποίες ενοχλούν τα ίδια τα παιδιά ή το περιβάλλον τους

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθός Εργοεραπείας Τμήμα: 1ΝΕΡΜΟ1 Εργασια: Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) και Σύνδρομο Sotos (Σότος) Παρδαλού Χριστίνα

Βοηθός Εργοεραπείας Τμήμα: 1ΝΕΡΜΟ1 Εργασια: Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) και Σύνδρομο Sotos (Σότος) Παρδαλού Χριστίνα Βοηθός Εργοεραπείας Τμήμα: 1ΝΕΡΜΟ1 Εργασια: Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) και Σύνδρομο Sotos (Σότος) Παρδαλού Χριστίνα Σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι) Φυλοσχετιζόμενη διαταραχή,

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Λογοθεραπεία: Ο Ρόλος του Λογοπαθολόγου και η Κυπριακή Πραγματικότητα 29-30 Νοεμβρίου 2014 Τι είναι Λογοθεραπείαοθερα εία Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η σύνθεση όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν έναν άνθρωπο να πετυχαίνει στη ζωή του Αυτοεπίγνωση (αναγνώριση των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία Ενότητα 8.2: Το φάσμα του αυτισμού. Σουζάνα Παντελιάδου Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D

Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Χαρακτηριστικά Αυτισμού Καλής Λειτουργικότητας ( ομιλία, κινητικός συντονισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Καμπάς Αναπληρωτής Καθηγητής

Αντώνης Καμπάς Αναπληρωτής Καθηγητής Το διαγνωστικό και παρεμβατικό πλαίσιο των διαταραχών ΨΑ Αντώνης Καμπάς Αναπληρωτής Καθηγητής Η ανίχνευση και πολύ περισσότερο η διάγνωση είτε της ΑΔΚΣ είτε της ΔΕΠΥ παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες Διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. CATALISE: Μια διεθνής και διεπιστημονική έρευνα με την μέθοδο Delphi των προβλημάτων γλωσσικής ανάπτυξης. 2 η Φάση.

Περίληψη. CATALISE: Μια διεθνής και διεπιστημονική έρευνα με την μέθοδο Delphi των προβλημάτων γλωσσικής ανάπτυξης. 2 η Φάση. Περίληψη CATALISE: Μια διεθνής και διεπιστημονική έρευνα με την μέθοδο Delphi των προβλημάτων γλωσσικής ανάπτυξης. 2 η Φάση. Περίληψη από την Susan Ebbels- αναθεωρημένη 13 Φεβρουαρίου 2017 (Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚHΣ ΗΛΙΚΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Σαββίδου Αβρόρα Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Ο Παγκύπριος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ανακοινώνει τη διοργάνωση σεμιναρίου στη μέθοδο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Sherborne Developmental Movement στις 10 και 11 Ιουνίου 2017 Εκπαιδευτές: Καγκιλέρης

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) www.iatronet.gr Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29 Γράφει: Νικόλαος Βακόνδιος, Ψυχολόγος Η λέξη «ψύχωση» είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά από τον κόσμο με λάθος νόημα και περιεχόμενο. Στο κείμενο αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΠΗ AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ. Mαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος»

ΑΤΥΠΗ AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ. Mαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» ΑΤΥΠΗ AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Mαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών»

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΤΕΡΜΑ ΠΑΤΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ,153

Διαβάστε περισσότερα

Αιτία παραποµπής Ε Ω ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ.

Αιτία παραποµπής Ε Ω ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ. Στοιχεία εξέτασης Στοιχεία εξεταζοµένου παιδιού Ονοµατεπώνυµο: 1043 1043 (1043) Φύλο: Αγόρι Ηµ/νια γέννησης: 16-07-2011 Μητρική γλώσσα: Ελληνικά Προτίµηση χεριού: εξί Ηµ/νια εξέτασης: 21-11-2016 Χρονολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Κριτήρια Ποιοτική απόκλιση στην κοινωνική αλληλεπίδραση Ποιοτική απόκλιση στην επικοινωνία υσκολίες στη σκέψη, στη φαντασία, περίεργα

Διαβάστε περισσότερα