ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ, Δάσκαλος, Δρας Επιστημών της Αγωγής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ, Δάσκαλος, Δρας Επιστημών της Αγωγής"

Transcript

1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ, Δάσκαλος, Δρας Επιστημών της Αγωγής «Η Δημιουργική Σκέψη ως Κοινωνιοποιητικός παράγοντας στην ανάπτυξη του ατόμου. Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας.» Σύντομη Περίληψη Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων, βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ατόμου, είναι η δημιουργικότητα. Στο σημερινό σύνθετο κόσμο που ζούμε, το πιο σημαντικό ίσως που πρέπει όλοι να μάθουμε, είναι το πώς να σκεφτόμαστε. Να σκεφτόμαστε, όχι μόνο κριτικά αλλά εποικοδομητικά και δημιουργικά. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι στα σχολεία μας, οι μαθητές δεν θα πρέπει να παίρνουν μόνον απλές γνώσεις, αλλά θα πρέπει να μάθουν και πώς να σκέφτονται. Γιατί η απόκτηση των γνώσεων, είναι μόνον η πρώτη φάση που θα πρέπει να ακολουθείται, όμως, από τη δημιουργία των νέων ιδεών, την ανάπτυξη, δηλαδή, της δημιουργικής σκέψης. Στη σημερινή πυρηνική οικογένειας, διαπιστώνεται ότι οι ψυχοκοινωνικές σχέσεις γονέων και παιδιών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση της νέας γενιάς. Μ' άλλα λόγια, όσο πιο ευχάριστο και ασφαλές είναι το οικογενειακό περιβάλλον και όσο περισσότερα και πλουσιότερα ερεθίσματα προσφέρει στο παιδί, τόσο περισσότερο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη ανάπτυξη της νοημοσύνης και της δημιουργικότητάς του. La pensée créative en tant que les facteurs qui font la sociolisation à la croissance de l'individu. Le rôle de l'école et de la famille. De : Dimitri G. Fragos, instituteur, Dr de Sciences de l'education. Résumé brève Conformément aux opinions des scientifiques spéciaux, caractéristique de base de la personnalité de l'individu, est la créativité. au monde composé actuel où nous vivons, le plus important peut-être que faut tous que nous apprenions, il est comment à penser. Pour penserions, non seulement critiques mais de manière constructive et créativement. Ceci, cependant, signifie qu' à nos écoles, les élèves ne devront pas prendre seulement des connaissances simples, mais faudra qu' ils apprennent aussi comment qu'ils pensent. Parce que l'acquisition des connaissances, est seulement la première phase qui faudra qu'il soit suivi, cependant, de la création des nouvelles idées, la croissance, donc, de la pensée créative. À de famille nucléaire actuelle, il est constaté que les relations socio psychiques de parents et d'enfants ont des répercussions importantes sur la socialisation de la nouvelle génération. Avec autres discours, aussi longtemps que plus agréable et sûr est l'environnement familial et aussi longtemps que plus d'et stimulus plus riches il offre à l'enfant, tant plus crée les conditions pour meilleure croissance de l'intelligence et de sa créativité. 1. Η εκπαίδευση στον 21ο αιώνα ISSN:

2 Βρισκόμαστε σήμερα στην εποχή των άμεσων επικοινωνιών και της πληροφορικής πλημμυρίδας. Ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει και η αλλαγή αυτή είναι συνεχόμενη. Είναι επιτακτική ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα να επανα επινοηθεί, βασιζόμενο σε μια μάθηση που θα την αποκαλούσαμε «αυτοκατευθυνόμενη», όπου οι σύγχρονες διδακτικές αρχές, θα βασίζονται στην ανακάλυψη, στην εμβάθυνση, στην κριτική και τη δημιουργική σκέψη. Ίσως να οφείλεται στην έμφυτη αισιοδοξία μου, αλλά είμαι σίγουρος ότι η εκπαίδευση θα βαδίσει προς τα κεί στην επόμενη δεκαετία. Κι αυτό το στηρίζω σε δύο βασικούς παράγοντες, που τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει άλματα και θα την επηρεάσουν ουσιαστικά : 1. Στις νέες ανακαλύψεις για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκέφαλου, και 2. Στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Στέκομαι ιδιαίτερα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου η γνωστική επιστήμη, έχει αποδείξει ότι υποστηρίζουν καλύτερα τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης και μάθησης, από τους δασκάλους και τα εγχειρίδια. Η αλληλεπίδραση, η ανάδραση και το αίσθημα του ελέγχου, καθιστούν τα πολυμέσα ακαταμάχητο μέσο στη διαδικασία μάθησης και δίκαια ο Χάουαρντ Γκάρντνερ, καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Παιδαγωγική Σχολή του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι «διαφορετικά παιδιά πρέπει να διδάσκονται διαφορετικά, γιατί τα διάφορα άτομα αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο». 2. Εκπαίδευση και Δημιουργική Σκέψη Σ αυτόν λοιπόν, το σημερινό σύνθετο κόσμο που ζούμε, όπου οι πληροφορίες, τα προσόντα και οι επιστημονικές δεξιότητες δεν είναι πλέον αρκετά, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να μάθουμε πώς να σκεφτόμαστε. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε όχι μόνο κριτικά, αλλά κυρίως εποικοδομητικά και δημιουργικά. Ο πατροπαράδοτος τρόπος σκέψης είναι στοχαστικός, αναλυτικός και κριτικός. Αυτό όμως, σήμερα, δεν είναι αρκετό. Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάποιες απλές τεχνικές και μεθόδους για την ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικής σκέψης, τότε σίγουρα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Θα έλεγα, ότι η αρχή μπορεί και πρέπει να γίνει από τα σχολεία, όπου οι μαθητές δεν θα παίρνουν μόνον απλές γνώσεις, αλλά θα μάθουν, κυρίως, πώς να σκέφτονται. Το να διδάξουμε στα παιδιά πώς να σκέφτονται, είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε γι αυτά. Στα σχολεία μας, μαθαίνουμε τους μαθητές να "αντιδρούν" στο υλικό το οποίο εμείς τους ετοιμάζουμε, καλώντας τους ταυτόχρονα να εργαστούν πάνω σ αυτό υλικό. Aν τώρα, οι μαθητές αφομοιώσουν καλά το υλικό αυτό και μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν, τότε, νιώθουμε όλοι ευχαριστημένοι και περήφανοι ότι έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας. ISSN:

3 Η πραγματικότητα, όμως, δε ζητά μόνο γνώση αλλά την ανάπτυξη ικανοτήτων δημιουργικής σκέψης. Η απόκτηση γνώσεων είναι μόνον η πρώτη φάση. Αυτή θα πρέπει να ακολουθείται από τη δημιουργία των νέων ιδεών. Αυτό δυστυχώς δεν το διδάσκουμε στα σχολεία κι ούτε μας απασχολεί, σχηματίζοντας τη λανθασμένη εντύπωση, ότι η γνώση από μόνη της είναι αρκετή. 2.1 Γιατί χρειάζεται η ανάπτυξη δημιουργικού τρόπου σκέψης. Είναι σ όλους γνωστό, ότι περίπου κάθε τρία χρόνια ο όγκος των γνώσεων και των πληροφοριών διπλασιάζεται. Ο χρόνος αυτός θα γίνεται συνεχώς μικρότερος και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι τελείως άστοχο και απερίσκεπτο να προσπαθούμε να φορτώνουμε, συνεχώς, μόνο με γνώσεις τα παιδιά μας, χωρίς να τους μαθαίνουμε πώς να σκέφτονται και πώς να βρίσκουν τις γνώσεις αυτές. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει οι μαθητές να μάθουν πώς να σκέφτονται δημιουργικά. Η δημιουργική σκέψη δεν είναι κάτι το αφηρημένο και αόριστο. Είναι η ικανότητά μας να βρίσκουμε και να δημιουργούμε νέες ιδέες. Η ικανότητα αυτή μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί, με κάποιους συγκεκριμένους τρόπους σκέψης. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε, ότι όλοι μπορούμε να μάθουμε να σκεφτόμαστε και πως δεν είναι ικανότητα που την φέρουμε μαζί μας. Μπορεί κάποιος, και πρέπει, να εκπαιδευτεί στις διάφορες τεχνικές και μεθόδους, ώστε να αναπτύξει δημιουργικούς τρόπους σκέψης. 3. Πώς γεννιέται η Δημιουργική Σκέψη. Ο David Perkins, καθηγητής στο Graduate School of Education, στο Πανεπιστήμιο του Harvard,, εξηγεί στο τελευταίο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε στην Αμερική και στην Ευρώπη, με τίτλο «The Eureka Effect» ή «Archimides' Bathtub», από τον οίκο Norton : «Υπάρχουν προβλήματα, τα παράλογα προβλήματα, τα ανορθόδοξα, εκείνα που δεν λύνονται με το να ακολουθήσει κανείς γνωστά βήματα λογικής, εκείνα που ζητούν το κάτι άλλο, που βάζουν το... φιτίλι για την έκρηξη. Για να τα προσεγγίσει κάποιος αυτά, πρέπει να πλησιάσει κρυφά, ύπουλα. Να γίνει ένα με την κρυφή και ύπουλη φύση τους. Στην πραγματικότητα, να γίνει ένα με την ίδια τη φύση, με τη ζωή. Γιατί αυτή ακριβώς τη διαδικασία ακολουθεί η φύση. Πάνω στην ίδια τεχνική επαναστατικής λογικής στηρίχθηκε η βιολογική εξέλιξη, η εμφάνιση και η τελειοποίηση της ζωής». Όπως λέει συνεχίζοντας ο ίδιος ο συγγραφέας, «την τέχνη και τη λογική, πίσω από την επαναστατική και δημιουργική σκέψη, τη συναντά κανείς πρώτα στη φύση και μετά στο ανθρώπινο μυαλό. Γι' αυτό και η αίρεση, η επανάσταση, η έκρηξη, είναι αναπόφευκτη». «Υπάρχουν τέσσερα βασικά μονοπάτια», λέει. «Το πρώτο, είναι η περιπλάνηση του μυαλού σε κάθε λογής πιθανότητες, ακόμη και στις πιο τρελές (όπως συμβαίνει στο brainstorming). Στο δεύτερο, θα πρέπει να εντοπιστούν πληροφορίες που αντικατοπτρίζονται ανωμαλίες και παράδοξα. Στο τρίτο, τα προβλήματα θα επαναπροσδιοριστούν. Και, τέλος, όλες οι ISSN:

4 προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τα γνωστά και συνηθισμένα, θα πρέπει να διαλυθούν. Αυτή είναι η διαδικασία.». 4. Η Οικογενειακή συμβολή στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας του παιδιού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω, βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ατόμου, είναι η δημιουργικότητα, όπου σε πολλούς τομείς την ανθρώπινης δραστηριότητας, το δημιουργικό στοιχείο είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τις εξέχουσες προσωπικότητες. Μολονότι, όμως, η σημασία της ήταν ανέκαθεν αδιαμφισβήτητη, εντούτοις αντικείμενο της ψυχολογικής έρευνας, αποτέλεσε τα τελευταία μόλις χρόνια. Το ίδιο μπορούμε να πούμε ότι ισχύει και για την καλλιέργειά της στα πλαίσια και του σχολείου, αν και σ όλη τη διαδρομή της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, υπάρχουν ρεύματα, τάσεις και σταθμοί, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων αποτελεί η έμφαση στη δημιουργικότητα, έμφαση η οποία φυσικά παίρνει κάθε φορά διαφορετικές μορφές (Σ. Δερβίσης, 1998, Γ. Ξανθάκου, 1998). Η παιγνιώδης διάθεση προσέγγισης των προβλημάτων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της δημιουργικής προσωπικότητας. Το δημιουργικό άτομο, παίζει με τη σημασία γνωστών δεδομένων και βρίσκει κατ αυτόν τον τρόπο ασυνήθιστες λύσεις. Προσεγγίζει με παιγνιώδη διάθεση αντικείμενα και ανακαλύπτει άγνωστες μέχρι τη στιγμή εκείνη ιδιότητες και διαστάσεις. Παίζει με εντελώς διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους στοιχεία και ανακαλύπτει σχέσεις και αλληλεπιδράσεις. Η παιγνιώδης αυτή διάθεση του επιτρέπει να βλέπει, από νέες οπτικές, γνωστά πράγματα και αντικείμενα και να απομακρύνεται κατ αυτόν τον τρόπο από τη γνωστή και καθιερωμένη στενή σημασία που αποδίδεται σε κάθε ερέθισμα. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να είναι και ένας καλός ορισμός της δημιουργικότητας (Winnicott, 1980). Δεν θα υπεισέλθουμε στο σημείο αυτό στη συζήτηση κατά πόσον η δημιουργική διάθεση είναι γενετικά προδιαγεγραμμένη ή αν οι επιδράσεις του περιβάλλοντος παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή της. Θα σημειώσουμε απλά ότι αναγνωρίζεται γενικά απ' όλους η μεγάλη σημασία των κοινωνικοποιητικών παραγόντων. Στα πλαίσια επομένως, της σημερινής πυρηνικής οικογένειας, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι οι ψυχοκοινωνικές σχέσεις γονέων και παιδιών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και κατ επέκταση την κοινωνικοποίηση της νέας γενιάς. Σχέσεις που καθορίζονται από δύο κυρίως διαστάσεις της συμπεριφοράς των γονέων : 1. Τη συναισθηματική διάσταση, και 2. Τη διάσταση ελέγχου. Από τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται οι δύο αυτές διαστάσεις (η συναισθηματική που κυμαίνεται από την αγάπη μέχρι την εχθρότητα και η διάσταση ελέγχου που αναφέρεται στο βαθμό κατά τον οποίον οι γονείς επηρεάζουν, κατευθύνουν, ελέγχουν ή υπαγορεύουν στο παιδί τους τη συμπεριφορά την οποία πρέπει να επιδείξει σε συγκεκριμένες περιστάσεις), ISSN:

5 διαμορφώνονται οι σχέσεις των γονέων με το παιδί παίρνοντας κάθε φορά τη μορφή της : 1. Υπερπροστατευτικότητας (Αγάπη - Έλεγχος) 2. Δημοκρατικότητας (Αγάπη Αυτονομία) 3. Αυταρχικότητας (Εχθρότητα Έλεγχος), και της 4. Φλεγματικότητας (Εχθρότητα Αυτονομία). (Ι. Πυργιωτάκης, 1996). Όπως είναι προφανές λοιπόν, η ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στην οικογένεια παίζει τον αποφασιστικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Κάθε μια από τις παραπάνω διαστάσεις, επιδρά κατά τρόπο διαφορετικό και έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην κοινωνικοποίηση και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Οι παράγοντες, λοιπόν, του οικογενειακού περιβάλλοντος - ιδίως όταν πρόκειται για τη νηπιακή και παιδική ηλικία - είναι εκείνοι που κάνουν το νήπιο ή το παιδί ισορροπημένο, περίεργο, εφευρετικό, ευφυές, δημιουργικό και αυτοδύναμο. Μ' άλλα λόγια, όσο ευχάριστο και ασφαλές είναι το οικογενειακό περιβάλλον και όσο περισσότερα και πλουσιότερα ερεθίσματα προσφέρει στο παιδί, τόσο περισσότερο του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη ανάπτυξη της νοημοσύνης και της δημιουργικότητάς του. Παίρνοντας υπόψη αυτά και άλλα συναφή ερευνητικά δεδομένα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας ενός παιδιού είναι καθοριστικής σημασίας, αφού μέσα σ' αυτήν συντελείται η πρωτογενής κοινωνικοποίηση και αφού, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, οι βάσεις για τη διανοητική ανάπτυξη και τη διάθεση του παιδιού για εξερεύνηση του κόσμου με αυτενέργεια και πειραματισμό, μπαίνουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Αν λοιπόν η δημιουργικότητα θεμελιώνεται σ' ένα γερό βάθρο γνώσεων, πάνω στο οποίο οικοδομείται στη συνέχεια με βασικά «υλικά» την ανεξαρτησία, την ευαισθησία, την ευρύτητα ενδιαφερόντων κ.λ.π., τότε η οικογένεια, προκειμένου να θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργική ανάπτυξη του παιδιού, πρέπει να του προσφέρει, όσο είναι δυνατόν, ένα ευρύ φάσμα ερεθισμάτων και μια ατμόσφαιρα αγάπης, ανοχής, κατανόησης αλλά και διακριτικής καθοδήγησης και προστασίας ( F. Laudau, 1984). Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες για τη μελέτη του θέματος της ανάπτυξης της δημιουργικότητας και των παραγόντων οι οποίοι την επηρεάζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (V. Lee, R. Webberley & I.Lin, Ντορενστάουτερ - Παπουτσάκη, Ι. Παρασκευόπουλου & Κ. Τσιμπούκη, Ι. Μαρμαρινό, Α. Καψάλη, Σ. Δερβίση, Γ. Ξανθάκου, 1998). Έρευνες, που διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο κοινωνικο - οικονομικό στρώμα της οικογένειας και στις επιδόσεις των παιδιών στα τεστ δημιουργικότητας, όπως εξάλλου η ίδια μεταβλητή (κοινωνικο - οικονομικό στρώμα της οικογένειας) εμφανίζει θετική συνάφεια και με τις σχολικές επιδόσεις τους αλλά και να διδάξουμε ακόμη βασικές αρχές και μεθόδους δημιουργικής σκέψης. ISSN:

6 Πρόθεσή μας, στα πλαίσια της εισήγησης αυτής, υπήρξε η διερεύνηση μερικών από τους βασικούς κοινωνικοποιητικούς παράγοντες της οικογένειας, οι οποίοι επηρεάζουν την ανάπτυξη της δημιουργικότητας του παιδιού. Μας απασχόλησε ιδιαίτερα η στάση και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών, μέσα από τις ασχολίες των παιδιών με δημιουργικές δραστηριότητες. Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε ήταν να εξετάσουμε κατά πόσον οι γονείς δύο διαφορετικών ομάδων παιδιών, βοηθούν τα παιδιά τους να είναι δημιουργικά μέσα από το παιχνίδι, τη μελέτη, την ψυχαγωγία, τη συναισθηματική ασφάλεια, την αμοιβή και την τιμωρία, το χρόνο που τους αφιερώνουν, καθώς επίσης και το βαθμό αυτονομίας που τους παρέχουν. Λόγω της στενότητας του χρόνου θα προχωρήσω στην αναφορά των αποτελεσμάτων τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας. 5. Η έρευνα Ως βασική υπόθεση της έρευνας, τέθηκε αν η συμμετοχή των γονέων στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου των παιδιών τους, επιδρά ή όχι ευνοϊκά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους, με τη διερεύνηση βασικών κοινωνικοποιητικών παραγόντων της οικογένειας που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην έκφραση της δημιουργικότητας των παιδιών. Και ως τέτοιους θεωρήσαμε : Το χρόνο και τον τρόπο απασχόλησης των γονέων με το παιδί. Τις αμοιβές ή τις τιμωρίες που του προσφέρουν ή επιβάλλουν αντίστοιχα. αυτό. παιδιού. Την υπακοή του παιδιού και τις υποχωρήσεις των γονέων προς Τις αμοιβαίες συναισθηματικές εκδηλώσεις μεταξύ γονέων και Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν τριακόσια εξήντα ένα (361) παιδιά (57,2% αγόρια και 42,8% κορίτσια) ηλικίας δέκα (9,8%), έντεκα (49,1%), δώδεκα (39,3%) και δεκατριών (1,7%) ετών των τάξεων Πέμπτης (48%) και Έκτης (52%) Δημοτικών σχολείων των περιοχών Αργολίδας και Αχαΐας, τα οποία εντάχθηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα υποκειμένων, προερχόταν από το μεσαίο και το ανώτερο κοινωνικο - οικονομικό στρώμα (με βάση τη μόρφωση και την επαγγελματική κατάσταση των γονέων τους και με ενεργητική, όμως, συμμετοχή τους στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου των παιδιών τους), ενώ η δεύτερη ομάδα, προερχόταν από το κατώτερο κοινωνικο - οικονομικό στρώμα (με τα ίδια πάντα κριτήρια δίχως όμως ενεργητική συμμετοχή στις προαναφερόμενες δραστηριότητες των παιδιών τους). Η συλλογή του υλικού έγινε με τη χορήγηση ερωτηματολογίου στις οικογένειες, τα δε στοιχεία αντλήθηκαν από ερωτήματα που αναφέρονταν σε : ISSN:

7 1. Προτιμώμενα είδη παιχνιδιών και ψυχαγωγίας του παιδιού. 2. Χρόνος παιχνιδιού και μελέτης. 3. Χρόνος και τρόπος απασχόλησης των γονέων με το παιδί. 4. Παρέες του παιδιού. 5. Αμοιβές και τιμωρίες του παιδιού από μέρους των γονέων. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το πρόγραμμα SPSS και αφορούσε σε : a. Μελέτη των συχνοτήτων για κάθε ποιοτική και ποσοτική μεταβλητή σε επίπεδο Περιγραφικής Στατιστικής. b. Διασταύρωση και συσχέτιση πινάκων δύο μεταβλητών και c. Ανάλυση των αποτελεσμάτων σε επίπεδο Επαγωγικής Στατιστικής. (One-Way ANOVA) 5.1 Παρουσίαση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας. Μια πρώτη παρατήρηση που προκύπτει από την ανάλυση των ποσοτικών μεταβλητών, είναι η διαπίστωση υψηλών τιμών τυπικής απόκλισης, οι οποίες εκφράζουν μεγάλη ανομοιογένεια των δύο ομάδων του δείγματος. Η ανομοιογένεια αυτή, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ανομοιογένεια στον τρόπο ανατροφής των παιδιών από τους γονείς γενικότερα. Κι αν η ερμηνεία μας αυτή έχει κάποια βάση, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συμπεριφορά τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας, απέναντι στο παιδί, εξαρτάται από εντελώς τυχαίους και περιστασιακούς παράγοντες. Μια δεύτερη διαπίστωση είναι ότι, όσο λιγότερο ασχολούνται οι γονείς με το παιδί και όσο λιγότερο το αμείβουν, τόσο το παιδί αναζητεί έξω από το σπίτι τις παρέες και τις πηγές ικανοποίησης των ψυχολογικών του αναγκών. Αυτό σημαίνει παράλληλα, ότι μετατίθενται έξω από το σπίτι και τα πρότυπα ταύτισής του αλλά και ο κοινωνικός έλεγχος των πράξεών του. Άλλη άποψη που διαμορφώθηκε είναι ότι, τα παιδιά μαθαίνουν να προσανατολίζονται σε στόχους τους οποίους θέτουν οι γονείς τους. Γονείς που φροντίζουν να εξασφαλίσουν πολλά ενδιαφέροντα για τα παιδιά τους, είναι φυσικό να τα απασχολούν και οι ίδιοι, ώστε να διατηρούν επαφή μαζί τους, ιδιαίτερα ο πατέρας, και να αναπτύσσουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις μ' αυτά. Όσο μάλιστα, μεγαλώνει ο χρόνος απασχόλησης του πατέρα με το παιδί, τόσο μειώνονται οι τιμωρίες του παιδιού από τη μητέρα. Εξάλλου, τα παιδιά τα οποία αισθάνονται έντονο το γονεϊκό ενδιαφέρον και γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους με δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν ή τις οποίες εγκρίνουν και επιδοκιμάζουν οι γονείς, δέχονται επιβεβαίωση από τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους και δεν χρειάζεται να προκαλούν την προσοχή των γονέων με οποιοδήποτε άλλο μέσο, έστω και με πράξεις οι οποίες επισύρουν την τιμωρία τους. Άλλη διαπίστωση είναι ότι, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά στη μελέτη, τόσο περισσότερο ασχολούνται οι γονείς τους με αυτά και ISSN:

8 ιδιαίτερα ο πατέρας. Διαπιστώνεται επίσης, ότι, όταν ο πατέρας ασχολείται με τα παιδιά, έστω και με την αυστηρότητά του, τότε συμμετέχει και η μητέρα στη φροντίδα τους, οπότε αυτά, όχι μόνο μελετούν περισσότερο τα μαθήματά τους, αλλά και ασχολούνται περισσότερο και με δημιουργικές δραστηριότητες. Αλλά και οι προτιμήσεις των παιδιών, για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, επηρεάζονται, κυρίως, από τις αντίστοιχες προτιμήσεις των γονέων τους. Η προτίμηση π.χ. των παιδιών για βιβλία, είναι συνάρτηση και της αντίστοιχης προτίμησης των γονέων. Σε συνδυασμό με την προηγούμενη διαπίστωση, αυτό σημαίνει ότι, η σταθερότητα και η συνέπεια της συμπεριφοράς των γονέων επηρεάζει θετικά τη μελέτη των παιδιών. Η στάση δηλ. των γονέων, απέναντι σε ορισμένα μέσα ψυχαγωγίας και μορφωτικά αγαθά, επηρεάζει και την αντίστοιχη στάση των παιδιών τους απέναντι σ' αυτά. Τέλος, σύμφωνα με κάποιες άλλες διαπιστώσεις, υπάρχει μια απόλυτη σχεδόν αμοιβαιότητα στις συναισθηματικές εκδηλώσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Ιδιαίτερα μάλιστα, οι πολλές συναισθηματικές εκδηλώσεις του παιδιού προς τους γονείς συνδέονται και με αντίστοιχη υπακοή προς αυτούς με αποτέλεσμα ποικίλων αμοιβών από μέρους των γονέων προς το παιδί, αλλά και με αρκετές παρέες του παιδιού με άλλα παιδιά και με προτίμησή του στα ομαδικά παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς οι οποίοι κερδίζουν την αγάπη του παιδιού τους, κερδίζουν και την εμπιστοσύνη του, καθώς χειρίζονται σωστά και τις σχέσεις τους με το παιδί και αμείβουν τη θετική του συμπεριφορά. Η αρμονική σχέση του με τους γονείς, το κάνει τελικά και κοινωνικό, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την τάση του να παίζει ομαδικά παιχνίδια και να δημιουργεί πολλές παρέες. 6. Γενικά συμπεράσματα Από τη μελέτη των διαπιστώσεων αυτών, προκύπτει ότι επαληθεύεται η βασική υπόθεση της έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ενεργητική συμμετοχή των γονέων στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου των παιδιών και η ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται στην οικογένεια, επιδρούν ευνοϊκά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών των δύο ομάδων. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού, αντανακλάται στη διαφορετική εξέλιξη της δημιουργικότητάς του, γεγονός το οποίο εκφράζεται και με τις διαφορετικές επιδόσεις του στα τεστ δημιουργικότητας, όπως προκύπτει και από συναφείς έρευνες. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι η συμμετοχή των γονέων της α ομάδας των υποκειμένων της έρευνας στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου των παιδιών, εξασφαλίζει τις περισσότερες δυνατότητες καλλιέργειας και έκφρασης των δημιουργικών τους ικανοτήτων: 1. Παρέχοντας στα παιδιά τους περισσότερα μέσα για παιχνίδια και ψυχαγωγία. 2. Ενθαρρύνοντάς τα να αποκτούν πολλές και ποικίλες γνώσεις. 3. Προσανατολίζοντάς τα στην καλλιέργεια ευρύτερων ενδιαφερόντων. ISSN:

9 4. Ασκώντας τους περισσότερη και πιο εποικοδομητική εποπτεία και καθοδήγηση. 5. Δημιουργώντας ευνοϊκότερο κλίμα σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Αντίθετα, στις οικογένειας της β ομάδας των ερευνητέων υποκειμένων, παρατηρείται συνήθως, πέρα από κάποιο περιστασιακό ενδιαφέρον, μια αδυναμία ή απροθυμία των γονέων και ειδικά των πατέρων, να παρακολουθήσουν από κοντά τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα η προσφορά τους σε μορφωτικά ερεθίσματα να είναι πενιχρή και οι δυνατότητες για δημιουργικές αναζητήσεις των παιδιών περιορισμένες. Η σχεδόν παντελής απουσία του πατέρα (A. Mitscherlich, 1963) από την ανατροφή των παιδιών και η γενικότερη μορφωτική ανεπάρκεια των γονέων, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία της οικογένειας, στερεί από τα παιδιά πολλές ευκαιρίες για καλλιέργεια και ανάδειξη των ικανοτήτων τους. Μια γενική διαπίστωση, τέλος, είναι ότι τα παιδιά ακολουθούν κατά κανόνα μορφές συμπεριφοράς τις οποίες προσδοκούν ή υποδεικνύουν οι γονείς τους. Σύμφωνα και με τα ευρήματα της κοινωνικο - γνωστικής μάθησης, αυτό επιβεβαιώνει τις τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης των γονέων στα παιδιά τους. Υποδηλώνει, όμως, παράλληλα και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν, απέναντι στη νέα γενιά, καθώς επίσης και την ευθύνη της πολιτείας, η οποία με πολλούς και διάφορους τρόπους (π.χ. σχολές γονέων) είναι ανάγκη να επιμορφώνει και να ενημερώνει τους γονείς για βασικές αρχές της ορθής συμβουλευτικής των παιδιών τους. Βιβλιογραφικές Αναφορές. Candy, L. (1997), Computers and creativity support: knowledge, visualisation and collaboration, Knowledge-Based Systems, No.10, σελ De Bono, E. (1992), Serious Creativity, Harper Collins, London. European Commission (1998), Innovation Management Techniques in Operation, European Commission, Luxembourg. Hall, D.J. (1996), The role of creativity within best practice manufacturing, Technovation, Vol. 16, No. 3, σελ Higgins, L.F. (1999), Applying principles of creativity management to marketing research efforts in high-technology markets, Industrial Marketing Management, No. 28, σελ Kelly, G.A. (1955), The Psychology of Personal Constructs, Norton. Mansfield, R.S., Busse, T.V. and Krepelka, E.G. (1978), The effectiveness of creative training Review of Educational Research, Vol. 48, No 4, σελ Parnes, S.J. and Brunelle, E.A. (1967), The literature of creativity, Journal of Creative Behavior, Vol. 1, No 1, σελ Rawlinson, J.G. (1981) Creative Thinking and Brainstorming, Gower, UK. Sugimoto, M., Hori, K., Ohsuga, S. (1996) A system to visualise different viewpoints for supporting researches creativity, Knowledge-Based Systems, No 9, σελ Castan, B., Galloiw C & Callan, V.J.: Problem-Solving Interactions Between Greek Mothers and Children. In: The Journal of Social Psychology, 125, 1985, 3, Δερβίσης, Σ.: Η δημιουργική σκέψη ISSN:

10 και η δημιουργική διδακτική διαδικασία. Θεσσαλονίκη,1998. Κατάκη, Χ.Δ.: Οι τρεις ταυτότητες της ελληνικής οικογένειας. Αθήνα, Κέδρος, Καψάλης, Α.: Σχολική επίδοση και δημιουργικότητα. Περιοδικό Παιδαγωγική Επιθεώρηση, 9, Κωσταρίδου Ευκλείδη, Α.: Δημιουργική σκέψη Δημιουργικότητα. Στο: Παιδαγωγική Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια Λεξικό, τ. 3. Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, Landau, E.: Κreatives Erleben, Munchen, Reinhardt, Lee, V. Webberley, R. & Litt, L.: Νοημοσύνη και δημιουργικότητα. Μτφρ. Γ. Μπαρουξής, Αθήνα, Κουτσουμπός, Μαρμαρινός, Ι.: Δημιουργικότης και κοινωνικο - οικονομικόν επίπεδον. (Διδ. Διατρ.). Αθήνα, Massialas, N. & Zevin, J.: Δημιουργική εργασία στο σχολείο. Μτφρ. Κ. Τσιμπούκης, Αθήνα, Νημά, Ε.: Οικογενειακή κοινωνικοποίηση και δημιουργικότητα. Η συμβολή της οικογένειας στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας κατά την παιδική ηλικία. Θεσσαλονίκη, Κυριακίδης, Ντορενστάουτερ Παπουτσάκη, Π.: Το προικισμένο παιδί. Μία πρώτη επιστημονική προσέγγιση σε ένα θέμα άγνωστο. Αθήνα, εκδόσεις Το Ποντίκι, Ξανθάκου, Γ.: Η δημιουργικότητα στο σχολείο. Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, Παρασκευόπουλος, Ι. & Τσιμπούκης, Κ.: Συγκλίνουσα και αποκλείουσα νόησις: Η φύσις και η μέτρησίς της. Περιοδ. Σχολείο και ζωή. Τομ. ΙΙΙ, Πυργιωτάκης, Ι. Ε.: Κοινωνικοποίηση και εκπαιδευτικές ανισότητες. Έκτη έκδοση. Αθήνα, Γρηγόρης, Winnicott, B.W.: Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα. Μτφρ. Γ. Κωστόπουλος, Αθήνα, Καστανιώτης, ISSN:

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Ζάρτηλα Στέλλα (Α.Μ. 12052) Κοθρά Γεωργία (Α.Μ. 11985)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Εργασία στο μάθημα ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ». ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αστρολάβος, Τεύχος Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αντώνιος Π. Κωστάκος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Στερεάς Ελλάδος ankostakos@sch.gr Βασιλική Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης στον ορισμό του «καλού δασκάλου», μέσα από τις αντιλήψεις των μαθητών.

Διαστάσεις της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης στον ορισμό του «καλού δασκάλου», μέσα από τις αντιλήψεις των μαθητών. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία: Διαστάσεις της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 922 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Συναισθηματική νοημοσύνη, ενδοπροσωπικός / εξωπροσωπικός έλεγχος και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μαθητών/-τριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέου Ελ., Επίκ. Καθηγήτρια,Π.Τ.Δ.Ε.,

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ... ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ... ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΑΝΤΖΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΘΩΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εν δυνάμει αναγεννητικός ρόλος του υπολογιστή ως γνωστικού εργαλείου στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης

Ο εν δυνάμει αναγεννητικός ρόλος του υπολογιστή ως γνωστικού εργαλείου στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης Ο εν δυνάμει αναγεννητικός ρόλος του υπολογιστή ως γνωστικού εργαλείου στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης Α. Ράπτης, Α. Ράπτη Νέες τεχνολογίες και Εκπαίδευση Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αλλά και γενικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική νοημοσύνη και χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Συναισθηματική νοημοσύνη και χαρακτηριστικά προσωπικότητας Συναισθηματική νοημοσύνη και χαρακτηριστικά προσωπικότητας Περίληψη Αλήθεια τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη; Γιατί είναι πιο σημαντική από το IQ; Ποια η σχέση ΕQ με το IQ; Ποια η σχέση του ΕQ με τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ. 8. 1.1 Το σύστηµα ως αιτία αδυναµίας των παιδιών στα µαθηµατικά. 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ. 8. 1.1 Το σύστηµα ως αιτία αδυναµίας των παιδιών στα µαθηµατικά. 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ. 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : Παράγοντες που συντελούν στην αποτυχία στα µαθηµατικά. 9 1.1 Το σύστηµα ως αιτία αδυναµίας των παιδιών στα µαθηµατικά. 10 1.2 Ατοµικοί παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ. της ΑΝΝΑΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ. της ΑΝΝΑΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ της ΑΝΝΑΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ Θέμα: «Στρατηγικές εκμάθησης της ξένης γλώσσας: η άμεση και ενσωματωμένη διδασκαλία στο πλαίσιο εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Μ.Β.Α.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Μ.Β.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Μ.Β.Α.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΙΝΗΤΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

MODULE 4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ και ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ

MODULE 4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ και ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ MODULE 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ και ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ Κεφάλαιο 1ο: Εννοιολογικές αποσαφηνίσεις 1.1 Οριοθέτηση της έννοιας αξιολόγηση 1.2 Διακρίσεις της Αξιολόγησης 1.3 Aναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ «ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πετρίδου Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αθανασίου Κώστας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Αναμόρφωση Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου» ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Τομείς της σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ. της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΛΥΤΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ. της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΛΥΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΛΥΤΑ Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης και των συμπεριφορών διαχείρισης χρόνου των εφήβων στις σχολικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές ψηφιακού γραμματισμού νέων εφηβικής ηλικίας και (γλωσσική) εκπαίδευση Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Πρακτικές ψηφιακού γραμματισμού νέων εφηβικής ηλικίας και (γλωσσική) εκπαίδευση Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πρακτικές ψηφιακού γραμματισμού νέων εφηβικής ηλικίας και (γλωσσική) εκπαίδευση Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας*, Έκδοση 1.0. 1

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ & ΗΓΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣ. Επιβλέπων καθηγητής: ΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ & ΗΓΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣ. Επιβλέπων καθηγητής: ΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ & ΗΓΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Θέμα : Εργασιακές Σχέσεις και Εργασιακή Ικανοποίηση: Η περίπτωση του ΟΤΕ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Θέμα : Εργασιακές Σχέσεις και Εργασιακή Ικανοποίηση: Η περίπτωση του ΟΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MBA ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα : Εργασιακές Σχέσεις και Εργασιακή Ικανοποίηση: Η περίπτωση του ΟΤΕ ΜΕΛΗ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Κος Οικονομάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ε/01112 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ E-LEARNING ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ε/01112 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ E-LEARNING ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ E-LEARNING ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ε/01112 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΡΕΤΑΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ E-LEARNING ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 Τ.Ε.Ι ΛΑΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 «Αναφορά για τη βελτίωση της διαδικασίας εκπαίδευσης από απόσταση - Η

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Περιοδικό «eκπ@ιδευτικός κύκλος» Τόμος 1, Τεύχος 3, 2013 eκπ@ιδευτικός κύκλος ISSN: 2241-4576

Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Περιοδικό «eκπ@ιδευτικός κύκλος» Τόμος 1, Τεύχος 3, 2013 eκπ@ιδευτικός κύκλος ISSN: 2241-4576 Εφαρμογή της μεθόδου δημιουργικής μάθησης «Τα Έξι Καπέλα Σκέψης» στην εκπαίδευση ενηλίκων μέσω της διαδικτυακής εξ αποστάσεως επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Application of the creative learning method six

Διαβάστε περισσότερα