Το ατύχημα του «BP Macondo»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το ατύχημα του «BP Macondo»"

Transcript

1 ΓΕΩΣΤΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Το ατύχημα του «BP Macondo» Άνθιμος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Δρ. Πολ. Μηχανικός, EurIng Σολομών-Γεώργιος ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ, Διπλ. Πολ. Μηχανικός

2 Στον κόλπο του Μεξικού υπάρχει έντονη εξορυκτική δραστηριότητα με πάνω από θαλάσσιες εξέδρες

3 Το 2009 η ΒΡ κατέθεσε σχέδιο εξόρυξης για δυο πηγάδια στο Block 252 σε μια θέση 42 μίλια από την ακτή και σε βάθος πυθμένα περί τα 1.520μ και συνολικό βάθος πηγαδιών περί τα μ Η ΒΡ σχεδίασε να χρησιμοποιήσει semisubmersible drilling rig και δήλωσε ότι για τις σχετικές εργασίες χρειάζεται 100 ημέρες, για κάθε γεώτρηση, με την πρώτη να ξεκινά στις 15 Απριλίου του 2009 και την δεύτερη ένα χρόνο μετά στις 15 Απριλίου Τελικά, πήρε την έγκριση για την έναρξη των εργασιών στις 22 Μαΐου 2009.

4 Το προσωνύμιο Macondo, που δόθηκε στο πηγάδι, ήταν αποτέλεσμα μιας φιλανθρωπικής δωρεάς που έκανε η BP, δωρίζοντας κάποια δικαιώματα στην United Way, η οποία με την σειρά της εκπλειστηρίασε τα δικαιώματα τις σε μια Κολομβιανή-Αμερικανική ομάδα. Αυτή η ομάδα επέλεξε το όνομα του φανταστικού Κολομβιανού χωριού που περιγράφεται στο βιβλίο One Hundred years of Solitude του Gabriel García Márquez.

5 Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η πλωτή εξέδρα της Transocean με την επωνυμία Marianas για την εξόρυξη του πηγαδιού Στις 6 Οκτωβρίου του 2009 και ενώ είχαν τρυπήσει και σωληνώσει το πηγάδι του Macondo περί τα πόδια, λόγω βλάβης που προκλήθηκε στο τρυπάνι, μετά τον τυφώνα Ida, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την θέση. Οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2010, με την αντικατάσταση του γεωτρύπανου και εγκαθιστώντας πλέον το υπερσύγχρονο πλωτό με την ονομασία Deepwater Horizon.

6 Η εξέδρα Deepwater Horizon ήταν ένα πλωτό τύπου semisubmersible με κινητή μονάδα γεώτρησης ανοιχτής θαλάσσης (Mobile Offshore Drilling Unit, MODU), ιδιοκτησίας της εταιρείας Transocean. Ναυπηγήθηκε από την Hyundai Heavy Industries με έναρξη λειτουργίας το Το 1998, η ΒΡ υπέγραψε συμβόλαιο με την Transocean εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του πλωτού για μια περίοδο τριών ετών (από την στιγμή αναχώρησης από το ναυπηγείο), ενώ στην συνέχεια επέκτεινε το συμβόλαιο ετησίως. Την στιγμή του ατυχήματος η ΒΡ πλήρωνε ημερησίως το ποσό των $ και ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει και την αντίστοιχη συντήρηση. Συνολικά συνυπολογίζοντας όλα τα έξοδα ενοικίασης, λειτουργίας και συντήρησης, η εξέδρα κόστιζε στην ΒΡ περί το $ ημερησίως.

7 Έχει μεγάλη σημασία, για την διερεύνηση του ατυχήματος, να παρουσιάσουμε τους συντελεστές και εμπλεκόμενους στο έργο καθώς και των σχέσεων μεταξύ τους, και αυτό διότι σε αντίστοιχου τύπου συμπράξεις συγκεντρώνεται υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, ωστόσο όμως προκύπτουν άμεσα προβλήματα επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων.

8 Διαχειριστής του πηγαδιού BP: Πολυεθνική εταιρεία πεταλοειδών, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση του κλάδου, με έδρα το Λονδίνο. Άμεσος επισπεύδον/διαχειριστής (Project operator) του πηγαδιού Macondo με ποσοστό 65%. Υπενοικίασε το γεωτρύπανο της εταιρείας Transocean προκειμένου να επιχειρήσει γεώτρηση στο εν λόγω πηγάδι. Anadarko: Ανεξάρτητη πετρελαϊκή εταιρεία με έδρα το Τέξας. Χρηματοδότης σε ποσοστό 25%. Mitsui: Ιαπωνική εταιρεία συμμετοχής σε τεχνικά έργα. Χρηματοδότης σε ποσοστό 10%.

9 Transocean: Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως διαχειριστής γεωτρύπανων (Drilling operator), με έδρα στην Ελβετία και στο Houston. Ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για την λειτουργία της εξέδρας. Cameron: Κατασκευαστής εξοπλισμού στην βιομηχανία του πετρελαίου, με έδρα το Houston. Η συγκεκριμένη εταιρεία παρείχε τον blowout preventer, ΒOP, (ο οποίος ωστόσο αστόχησε, αποτυγχάνοντας να σταματήσει την ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου).

10 Halliburton: Εταιρεία παροχής υπηρεσιών στην βιομηχανία πετρελαίου, με έδρα το Houston και το Dubai. Η εν λόγω εταιρεία παρείχε διάφορες υπηρεσίες στην εξέδρα με βασικότερη αυτή της εργασίας τσιμεντοποίησης που εξασφαλίζει έναντι διαφόρων τύπου ασταθειών στα τοιχώματα του πηγαδιού. Schlumberger: Εταιρεία παροχής υπηρεσιών στην βιομηχανία πετρελαίου, με έδρα το Τέξας. Η εν λόγω εταιρεία θα παρείχε υπηρεσίες ελέγχου το επονομαζόμενο cement bond log προκειμένου να πιστοποιήσει την ακεραιότητα των εργασιών τσιμεντοποίησης στο πηγάδι. Ωστόσο η προαναφερόμενη εταιρεία δεν παρείχε τις συμφωνημένες υπηρεσίες αφού το συμβόλαιο της ακυρώθηκε από τον διαχειριστή.

11 Λοιπές εταιρείες που παρείχαν προϊόντα και συστήματα

12 Διάγραμμα ροής ορισμού λειτουργίας ειδικοτήτων και αντίστοιχων υπευθυνοτήτων H BP, ως βασικός μέτοχος, διατήρησε το δικαίωμα της λήψης αποφάσεων. Η Transocean, το προσωπικό της οποίας λειτουργούσε την εξέδρα, είχε δικαίωμα στην λήψη αποφάσεων λειτουργίας και συντήρησης.

13 Οργανόγραμμα ροής αποφάσεων της ΒΡ και συνολικά του έργου εξόρυξης

14 Αίτια ατυχήματος και κατάρρευση της εξέδρας Deepwater Horizon Χαρακτηριστικά της Βritish Petroleum, BP, της εταιρείας-διαχειριστή του πηγαδιού Macondo ΒΡ ιδρύθηκε το 1909 ως Αγγλο-Περσική εταιρεία. Το 1914 ο Winston Churchill, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Βρετανικού Ναυτικού έπεισε την Βρετανική κυβέρνηση να αγοράσει ένα μερίδιο 51%, πριν η εταιρεία πτωχεύσει. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η ΒΡ πωλήθηκε σε ιδιώτες και η εταιρεία συνέχισε να καταγράφει απώλειες, όπου το 1992 κατέγραψε 882 εκ. $ απώλειες. Στην δεκαετία του 1990, και με την αλλαγή του CEO, ανέπτυξε μια επιθετική πολιτική εξαγοράζοντας την Amoco ( με 62 δις. $ το 1998) και την ARCO ( με 32 δις. $ το 2000), τριπλασιάζοντας το μέγεθος της έναντι των μεγάλων αντιπάλων της, ήτοι της Exxon και της Shell.

15 Στην συνέχεια άλλαξε το σήμα της, με ένα πράσινο-κίτρινο ήλιο, αποδέχθηκε την συνθήκη του Kyoto, επένδυσε στην πράσινη ανάπτυξη και καλλιέργησε ένα logo Beyond Petroleum. Ωστόσο, λόγω των εξαγορών και προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά κόστη σε ένα έτος απέλυσε το 25%, εφαρμόζοντας την φιλοσοφία Do more with less. To 2005 σε διυλιστήριο του Τέξας, ιδιοκτησίας της ΒΡ, σημειώνεται ατύχημα με 16 θύματα και 180 τραυματίες. Η επιτροπή διερεύνησης κατέληξε ότι υπήρχε συστηματική έλλειψη πρακτικών λήψης μέτρων ασφάλειας Τον Μάρτιο του 2006, ένα άλλο καταστροφικό γεγονός σημάδεψε την BP, όπου από έναν διαβρωμένο αγωγό διέρρευσαν γαλόνια πετρελαίου στον κόλπο Alaska Prudhoe Bay, προκαλώντας την μεγαλύτερη καταστροφή στην Αλάσκα.

16 Ομοίως το 2005, η πλατφόρμα παραγωγής της BP Thunder Horse στον κόλπο του Μεξικού, υπέστη τεράστια βλάβη λόγω του τυφώνα Dennis, με κόστος πάνω από 5 δις. $. Χαρακτηριστικά, το 2005 σε έργα της ΒΡ είχαν σημειωθεί 27 θάνατοι και είχε πληρώσει για περιβαλλοντικούς λόγους πρόστιμα περί τα 56 εκ. $, ενώ το 2009 είχαν σημειωθεί 18 θάνατοι και είχαν επιβεβαιωθεί αντίστοιχα πρόστιμα για περιβαλλοντικούς λόγους ύψους 66.6 εκ. $. Το 2007 έγινε αλλαγή του CEO, από τον John Browne στον Tony Hayward, ο δεύτερος επένδυσε περίπου 1 δις. $ για τα θέματα ασφάλειας και έκανε περικοπές τόσο σε προσωπικό όσο και σε διαχειριστικά θέματα και οργανογράμματα ροής των αποφάσεων, ωστόσο δεν κατάφερε να αλλάξει την νοοτροπία ως προς τα θέματα ασφάλειας. Τέλος, πρέπει να γίνει αναφορά στο μοντέλο διαχείρισης που έκανε χρήση η BP στο επονομαζόμενο asset federation, όπου ο κάθε site manager διαχειρίζεται το έργο του αυτόνομα και ανάλογα με την απόδοση του έργου ανταμείβεται.

17 Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι επενδύσεις τις ΒΡ δεν ήταν πάντοτε κερδοφόρες με βάσει τις εκτιμήσεις της εταιρείας και σαφώς υπάρχει έλλειψη κουλτούρας στα θέματα ασφάλειας!!! Ένα άλλο βασικό στοιχείο της υπόθεσης, το οποίο και ουσιαστικά δημιούργησε τις συνθήκες του ατυχήματος, είναι ότι ενώ η BP είχε εκτιμήσει ότι για την εξόρυξη του πηγαδιού Macondo χρειάζονται 51 ημέρες, ήδη την 20 Απριλίου του 2010 (ημέρα του ατυχήματος) βρίσκονταν στην 80 η ημέρα (συγκριτικά: αρχικά είχαν δηλωθεί ότι απαιτούνται 100 ημέρες για την εξόρυξη των δύο πηγαδιών), ενώ και ως προς το θέμα των δαπανών είχε εκτιμηθεί ένα ποσό περί τα 96 εκατ. $, το οποίο και αυτό είχε ξεπερασθεί κατά πολύ.

18 Αναφορικά με την πλωτή εξέδρα Deepwater Horizon, φέρεται να υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος με θέματα συντήρησης. Τον Σεπτέμβριο του 2009 η BP διενέργησε έλεγχο, και ενώ η εξέδρα βρίσκονταν σε άλλο σημείο εξόρυξης της ίδιας εταιρείας, από όπου προέκυψε ότι 390 σημεία χρήζουν επισκευής και για την διόρθωση αυτών απαιτούνται ώρες εργασίας. Αργότερα προέκυψε ότι το πλωτό λειτουργούσε ασταμάτητα και βρίσκονταν στην θάλασσα για εννέα έτη, ενώ από την στιγμή του ελέγχου (Σεπτέμβριος 2009) έως τον Απρίλιο του 2010, δεν είχε επισκευαστεί, ενώ συνέχιζε να λειτουργεί.

19 Η ΒΡ αγνοεί τoν διαπιστωμένα αυξημένο κίνδυνο εξόρυξης σε μεγάλα βάθη

20 Tο σύνολο των αποφάσεων λαμβάνονταν κάτω από την πίεση του αλληλοεξαρτούμενου δίπολου χρόνος-χρήμα, γεγονός που θα οδηγούσε εντέλει στην ανάπτυξη του συνόλου των συνθηκών για ατύχημα προκειμένου να ελαττωθούν όσο το δυνατόν τα έξοδα. Αίτια ατυχήματος και βύθιση του πλωτού Πάρθηκαν αποφάσεις για το σχεδιασμό εξόρυξης του πηγαδιού με λιγότερα προστατευτικά μέτρα από τα αναγκαία

21 1. Ακατάλληλη επιλογή λύσης της σωλήνωσης του πηγαδιού στο υπόλοιπο του τμήματος των 1192 ποδιών Λύση της ΒΡ Συνιστώμενη λύση

22 Λύση της ΒΡ Συνιστώμενη λύση

23 2. Πάρθηκαν αποφάσεις για χρήση λιγότερων στοιχείων κέντρωσης (centralizers) της διατρητικής στήλης, αυτό οδήγησε στην ατελή εργασία τσιμέντωσης.

24

25 3. Το ζήτημα της ορθής κυκλοφορίας της λάσπης και η εκτέλεση της ελεγκτικής δοκιμής cement bond log. Σε κάθε γεώτρηση, και πριν την εργασία της τσιμεντοποίησης, μέσω του annulus μεταξύ των τοιχωμάτων της γεώτρησης και των διατρητικών στελεχών της σωλήνωσης, κυκλοφορεί λάσπη (mud) η οποία μεταφέρει στην επιφάνεια θρύμματα. Με την συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να διαπιστωθεί η διαρροή αερίων, μέσω του ελέγχου της λάσπης

26 Το American Petroleum Institute συστήνει να γίνει κυκλοφορία της λάσπης το λιγότερο μια φορά, αυτή είναι η καλύτερη διαδικασία πριν την τσιμεντοποίηση. Στην περίπτωση της ΒΡ προφανώς αυτή διαδικασία δεν εφαρμόστηκε απόλυτα διότι προκειμένου να γίνει κυκλοφορία της λάσπης σε πόδια χρειάζονται 6 έως 12 ώρες, αντίθετα σύμφωνα με τις καταγραφές τις 19 ης Απριλίου η κυκλοφορία έγινε μέσα σε 30 λεπτά. Είναι προφανές ότι δεν εφαρμόστηκαν οι συστάσεις καλής πρακτικής του ΑΡΙ.

27 H BP ακύρωσε την δοκιμή cement bond log Δεν εκτέλεσαν την σχετική ελεγκτική δοκιμή cement bond log προκειμένου να γίνει έλεγχος της ορθής εργασίας εκτέλεσης της τσιμεντοποίησης, δηλαδή της ομοιόμορφης κατανομής του ενέματος περιμετρικά της σωλήνωσης και των παρειών της γεώτρησης. Ο υπεργολάβος Halliburton μέσω του υπευθύνου του είχε προειδοποίησει την ΒΡ για πιθανά φαινόμενα ανομοιόμορφης κατανομής του ενέματος (channeling) και αυτό διότι θα χρησιμοποιούσε λιγότερους centralizers από ότι απαιτούνταν. Το πρωί της 20 ης Απριλίου και 12 ώρες πριν το ατύχημα, το συμβόλαιο με την Schlumberger ακυρώθηκε διότι δεν θα χρειάζονταν τις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό η ΒΡ θα πλήρωνε το συμφωνηθέν 7%, που είχε οριστεί στην περίπτωση που δεν θα χρειάζονταν το αντίστοιχο έργο, και έτσι κέρδισαν περίπου $ αλλά και το σημαντικότερο, χρόνο, που θα κόστιζε συνολικά περισσότερο.

28 4. Ο αντιεκρηκτικός μηχανισμός προστασίας αστόχησε και ως εκ τούτου η τελευταία προστατευτική ασπίδα δεν λειτούργησε επιτρέποντας την διαρροή

29 5. Ανταγωνιστικός χαρακτήρας του κόστους εξόρυξης, του χρόνου και της ασφάλειας Το μοντέλο διαχείρισης που έκανε χρήση η BP, το επονομαζόμενο asset federation, όπου ο κάθε site manager διαχειρίζεται το έργο του αυτόνομα και ανάλογα με την απόδοση του έργου ανταμείβεται. Ένας αρκετά σημαντικός αριθμός εργαζομένων σε θέσεις αποφάσεων είχαν μικρό χρονικό διάστημα που εργάζονταν στο έργο και στην πλατφόρμα

30 Το γεγονός του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων, της ασαφούς ροής στην λήψη αποφάσεων (π.χ. η Halliburton ήταν υπεύθυνη για στην σταθεροποίηση του πηγαδιού, πολλές αποφάσεις λαμβάνοντα από την ΒΡ)

31 Απόδοση και καταμερισμός ευθυνών των εμπλεκομένων στο έργο (α) Ως προς τον καταμερισμό ευθυνών για την πρόκληση του ατυχήματος Οι αποφάσεις αναφορικά με το συνολικό πρόγραμμα της εξόρυξης τις ελάμβανε η ΒΡ (accountable and responsible for the wells operation), ενώ την ευθύνη του πλωτού την είχε η Transocean (accountable for the rig and responsible for the rig management). H πολύ σημαντική εργασία της τσιμεντοποίησης είχε αναληφθεί από την Halliburton κάτω όμως από τις διαταγές της ΒΡ. Η Schlumberger εντέλει δεν παρείχε έργο διότι 12 ώρες πριν το ατύχημα το συμβόλαιο της είχε ακυρωθεί. Ως εκ τούτου η τελευταία εταιρεία δεν μπορεί να συμμετέχει στο ποινολόγιο.

32 Το ατύχημα οδήγησε στον θάνατο 11 ανθρώπων, 16 τραυματιών και περίπου 5 εκ. βαρέλια πετρελαίου στην θάλασσα μολύνοντας το περιβάλλον. Την 5 η Ιανουαρίου 2011 η Εθνική Επιτροπή για το ατύχημα (National Commission on the BP Deepwater Horizon Oil Spill and Offshore Drilling) κατέθεσε σχετική έκθεση στην οποία αναφέρει ότι οι εταιρείες ΒΡ, Halliburton και Transocean προσπάθησαν να συμπιέσουν τα οικονομικά του έργου, διότι το σύνολο των αποφάσεων βασίζονταν πρωτίστως σε οικονομικά κριτήρια έτσι με αυτόν τον τρόπο βοήθησαν να προκληθεί η έκρηξη και στην συνέχεια η διαρροή. Επιπρόσθετα, η έκθεση αναφέρει ότι και οι Υπηρεσίες του δημοσίου έσφαλαν διότι βασίστηκαν στην εμπειρία των εταιρειών του κλάδου, ενώ σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν και αντίστοιχοι μηχανισμοί πληροφόρησης και ελέγχου των περικοπών που κάνουν οι εταιρείες κατά την εξόρυξη επί των σχετικού σχεδιασμού των προγραμμάτων γεωτρήσεων.

33 Οδηγός για την απόφαση είναι τα 3 βασικά αίτια που οδήγησαν στο blowout, ήτοι : (ι) η λανθασμένη επιλογή της σωλήνωσης στα τελευταία μέτρα, (ιι) η χρήση λιγότερων centralizers από ότι είχε προταθεί από την Halliburton, (ιιι) η απόφαση να μην διενεργηθεί ο έλεγχος cement bond log. Επίσης, όπως αναφέρθηκε για την εξέδρα Deepwater Horizon είχαν διαπιστωθεί προβλήματα τα οποία έχρηζαν επισκευής, ωστόσο, αυτά δεν επισκευάστηκαν και η εξέδρα καθελκύθηκε στην θέση της.

34 Η Halliburton εκτίμησε ότι χρειάζονται 21 centralizers, ενώ η ΒΡ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μόνο 6, ως εκ τούτου η προαναφερόμενη απόφαση υπονόμευε ευθύς εξ αρχής την ασφάλεια του έργου. Επιπλέον η Halliburton, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη διακινδύνευση της ελλιπούς εργασίας: Gas Flow Potential, at Reservoir Zone Measured Depth, Based on the well analysis of the above outlined well conditions, this well is considered to have a SEVERE gas flow problem. Wells in this category fall into Flow Category 3

35 Είναι σαφές ότι η ΒΡ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση η Transocean ήταν υπεύθυνη για την εξέδρα και την λειτουργία αυτής, όπως επίσης και για την εφαρμογή του προγράμματος εξόρυξης, συνεπώς θα έπρεπε να αντιδράσει για κάποιες αποφάσεις που έπαιρνε η ΒΡ ενώ παράλληλα δεν είχε κάποιο αντίστοιχο σχέδιο που να θέσει σε άμεση εφαρμογή στις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Η Halliburton η οποία δρούσε ως ο εργολάβος των εργασιών τσιμεντοποίησης, σαφώς και είχε ενημερώσει την ΒΡ για το ζήτημα του αριθμού των centralizers, όπως επίσης και για το ζήτημα του cemnt bond log, ως εκ τούτου εγείρονται πιθανά ζητήματα ποιότητας για τις εργασίες που είχε εκτελέσει στα πλαίσια της εξορυκτικής διαδικασίας. Το δεύτερο δεν φαίνεται να προκύπτει, συνεπώς πέρα από την τεχνική ενημέρωση θα έπρεπε να δράσει με κάποιο τρόπο προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες και να εφαρμοστούν τα όσα ορίζονται από τις σχετικές συστάσεις και τα σχετικά καλής πρακτικής που ισχύουν στην βιομηχανία πετρελαίου.

36 Θεωρούμε ότι το μερίδιο ευθύνης της ΒΡ ανέρχεται στο 70%, είχε την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεων, της Τransocean ανέρχεται στο 28% διότι ήταν υπεύθυνη για την εξέδρα και δεν έκανε κάποια ενέργεια προκειμένου να σταματήσει το ατύχημα και τέλος 2% στην Halliburton η οποία ενημέρωσε τεχνικά την ΒΡ ωστόσο δεν έκανε, και αυτή στο πλαίσιο της εργολαβικής ευθύνης, κάποια ενέργεια που θα σταματούσε το ατύχημα.

37 (β) Ως προς τον καταμερισμό ευθυνών για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των επιβλαβών συνεπειών: Πρακτικά η ΒΡ δεν είχε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση και διαχείριση ενός κινδύνου που είναι υπαρκτός σε αντίστοιχου χαρακτήρα έργα. Κρίνεται απαράδεκτη, παντελώς ανεύθυνη και ένοχη, χωρίς καμία εταιρική ευθύνη, με μοναδικό στόχο την απόλυτη κερδοφορία, χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον, όπως διακήρυξε με αντίστοιχη αλλαγή του εταιρικού σήματος, περί το 2000, και υπογραφή της συνθήκης του Kyoto.

38 Συμπεράσματα, Διαπιστώσεις, Προτάσεις Πηγή των αιτίων του ατυχήματος Macondo αποτέλεσε η συμπίεση του οικονομικού κόστους σε συνδυασμό με το σύστημα διοίκησης της εταιρείας, διότι το έργο βρίσκονταν σε καθυστέρηση περίπου 30 ημερών, γεγονός που δημιουργούσε απρόσμενα κόστη στην ΒΡ και ταυτόχρονα μείωνε την οικονομική απόδοση των μάνατζερ. Όπως σε κάθε ατύχημα έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτουν τα παρακάτω: Αναδείχθηκε η κρισιμότητα της εργασίας τσιμέντωσης και ο έλεγχος αυτής. Αναδείχθηκε ότι το σχέδιο/πρόγραμμα εξόρυξης πρέπει να περιέχει αναλυτικές διαδικασίες και κριτήρια αποδοχής, ενώ παράλληλα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλυση διακινδύνευσης.

39 Αναδείχθηκε ότι ο διαχειριστής της εξέδρας θα πρέπει να διενεργεί ανάλυση εκτίμησης κινδύνου για να καθορίσει τα βέλτιστα χαρακτηριστικά του ΒΟΡ για κάθε πηγάδι. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός συστήματος διαχείρισης και ενημέρωσης των διαφόρων αλλαγών (π.χ. καθήκοντα προσωπικού, αλλαγές σχεδίου εξόρυξης, αλλαγές διαδικασιών, κλπ) που συμβαίνουν κατά την λειτουργία της εξέδρας στο κύκλο ζωής αυτής. Αναδείχθηκαν θέματα καλύτερης εκπαίδευσης του προσωπικού, ενός συστήματος μάθησης από τα διάφορα συμβάντα (δεξαμενή γνώσεων και εμπειριών από ατυχήματα και αστοχίες, της καλλιέργειας και της ενίσχυσης της κουλτούρας σε υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών σε ζητήματα ασφάλειας και μετρίασης των πιθανών κινδύνων. Αναδείχθηκαν θέματα προετοιμασίας και ετοιμότητας τόσο των εταιρειών όσο και του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση διαρροής πετρελαίου.

40 Το εν λόγω ατύχημα όμως αποκάλυψε και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και της υπηρεσίας ΜΜS (Mineral Management Service) που διαχειρίζονταν και παρείχε αδειοδοτήσεις στις ΗΠΑ, η οποία ταλανίζονταν από θέματα διαφθοράς σε σχέση με εταιρείες που λειτουργούσαν στον κόλπο του Μεξικού. Μετά το ατύχημα η MMS έγινε μια αναδιοργάνωση και προέκυψαν τα (α) Bureau of Ocean Energy Management, (β) Τhe Bureau of Safety and Environmental Enforcement, (γ) the Office of Natural Resources Revenue, ενώ περαιτέρω τον Οκτώβριο του 2011 συγχωνεύτηκαν η (α) και η (β) για την δημιουργία της Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement (BOEMRE).

41 Συσχετίζοντας την έναρξη εργασιών έρευνας, εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα με τα αίτια και τα μαθήματα από το ατύχημα του Macondo προκύπτουν οι παρακάτω πρωτογενείς σκέψεις: Έλλειψη σχεδιασμού ανάπτυξης ενός μοντέλου διαχείρισης στο οποίο θα οριοθετούνται τα θέματα πολιτικής, τα εμπορικά ζητήματα καθώς και τα θέματα εφαρμογής των κανονισμών, ελέγχου των μελετών, αδειοδοτήσεων, επιβλέψη εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας. Έλλειψη εμπειρίας, στελέχωσης και εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος σε θέματα διαχείρισης κινδύνου και καταστροφών θαλάσσιων εξεδρών εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου.

42 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!

43

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ 2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ 2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ 2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ 1. Στρατηγικοί Στόχοι και Προτεραιότητες για το 2019 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα Επαμεινώνδας Τολέρης Διευθυντής Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ Χημικός Μηχανικός, Μεταλλειολόγος Μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 25 Ιουνίου 2014 «Υδρογονάνθρακες και Προσδοκίες: Πως διασφαλίζονται;» Η περιβαλλοντική πτυχή των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων

Ημερίδα 25 Ιουνίου 2014 «Υδρογονάνθρακες και Προσδοκίες: Πως διασφαλίζονται;» Η περιβαλλοντική πτυχή των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων Ημερίδα 25 Ιουνίου 2014 «Υδρογονάνθρακες και Προσδοκίες: Πως διασφαλίζονται;» Η περιβαλλοντική πτυχή των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων Δρ Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα Συνέντευξη Τύπου Καβάλα, 23 Ιουλίου 2014

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα Συνέντευξη Τύπου Καβάλα, 23 Ιουλίου 2014 Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 2014 2016 Συνέντευξη Τύπου Καβάλα, 23 Ιουλίου 2014 Τι Είπαμε Τι Κάναμε (Συνέντευξη Τύπου 19/3/2013) 1. Ανάληψη της Διοίκησης στην Γενική Συνέλευση 2. Παροχή εγγυήσεων προς τα μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ Η εκτίµηση και η ανάλυση του κόστους µιας γεώτρησης είναι το τελικό στάδιο στο σχεδιασµό. Σε πολλές περιπτώσεις η εκτίµηση κόστους είναι το διαχειριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του τεχνικού δυναμικού στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υ/Α: Παρουσίαση της Εθνικής και Διεθνούς Εμπειρίας

Ο ρόλος του τεχνικού δυναμικού στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υ/Α: Παρουσίαση της Εθνικής και Διεθνούς Εμπειρίας Ο ρόλος του τεχνικού δυναμικού στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υ/Α: Παρουσίαση της Εθνικής και Διεθνούς Εμπειρίας 8 χρόνια στον Πρίνο: Απασχόληση και συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία Δρ. Ντίνος Νικολάου,

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Εγκαινίων Energean Force. Πέραμα, 2 Απριλίου 2015

Τελετή Εγκαινίων Energean Force. Πέραμα, 2 Απριλίου 2015 Τελετή Εγκαινίων Energean Force Πέραμα, 2 Απριλίου 2015 1 Η αρχή 1974 2 Εποχή NAPC Παραγωγή μέχρι το 1999 3 4 1999 Η επαναλειτουργία το 1999 5 Η εποχή Regal Regal Petroleum's Greek farce leaves investors

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη βιωσιμότητα αδιέξοδα και οικολογικές λύσεις

Οι επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη βιωσιμότητα αδιέξοδα και οικολογικές λύσεις Οι επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη βιωσιμότητα αδιέξοδα και οικολογικές λύσεις Ζωη Βροντίση, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), ειδικός σε θέματα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Βασίλειος Χ. Κελεσίδης Αν. Καθ. Τµ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης ιηµερίδα ΤΕΕ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Υ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Τίτλος Ερευνητικού Έργου «Mελέτη της ικανότητας αυτοεξυγίανσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι SEVESO ΙΙΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ REACH, CLP-2015 & Εθνική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS ΑΘΗΝΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ»

MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ» MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ» Διαχείριση Κρίσεων Γιώργος Ηλιού Δρ. Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Οι τρεις τύποι κρίσης Στην ουσία,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Προοπτικές ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Προοπτικές ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ - ΕΒΕΑ - 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Προοπτικές ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Από την έρευνα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Προκλήσεις και οφέλη για την ελληνική οικονομία

Από την έρευνα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Προκλήσεις και οφέλη για την ελληνική οικονομία Από την έρευνα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Προκλήσεις και οφέλη για την ελληνική οικονομία Καθηγητής Νίκος Βαρότσης Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping

EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping EUROCONTRACT Πιλοτικό έργο Σoυηδία Δήμος του Nyköping Περίπτωση μελέτης εφαρμογής Ενεργειακών Υπηρεσιών, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί χειρισμός και συντήρηση από την ΕΕΥ Χώρα Σουηδία Έργο Η χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & Φ. ΑΕΡΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & Φ. ΑΕΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Εισήγηση Επίβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Βασίλειος Χ. Κελεσίδης Αν. Καθ. Τµ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης Ηµερίδα Ακαδηµίας Αθηνών ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Ημερίδα με τίτλο: Εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής Αγωγής: Ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγή οδικής ασφάλειας Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου, Διδάκτωρ Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Η INTERAMERICAN σάς ενημερώνει για όσα ισχύουν για τα ανασφάλιστα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Εκστρατείες Επιθεώρησης Εργοταξίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Εκστρατείες Επιθεώρησης Εργοταξίων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Εκστρατείες Επιθεώρησης Εργοταξίων Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2012: «Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας και Συντονιστής για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας κατά την εκπόνηση της μελέτης και την εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0304(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0304(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 18.9.2012 2011/0304(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την προσχώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Diadilos Solutions παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της.

Η Diadilos Solutions παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της. Η Diadilos Solutions παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της. Η εταιρεία μας στελεχώνεται από πραγματογνώμονες, μηχανολόγους, πολιτικούς

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 «Ταυτόχρονη Έλλειψη αερίου λόγω θραύσης αγωγού» Συμβάν Νο 1 Τρίκαλα Πάρκο Ματσόπουλου Συμβάν Νο 2 Λάρισα Τερψιθέα 21 Οκτωβρίου 2016 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Συμβάν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Από Πετρέλαιο

Περιεχόμενα. Από Πετρέλαιο Περιεχόμενα Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία, 1973 3 Πρωτόκολλο του 1978 σχετικά με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη Της Ρύπανσης από Πλοία, 1973. 17 Πρωτόκολλο I: Διατάξεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ 1/1 1/41 2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ 2/1 2/36

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ 1/1 1/41 2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ 2/1 2/36 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ 1/1 1/41 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1/2 1/2 Α. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ 1/2 1/16 Β. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 1/16 1/18 Γ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ 1/18 1/20 Δ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 1 1. Tο ΕΚΣΕΔ έχει ως αποστολή την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα στην περιοχή ευθύνης του (Search and rescue region

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 22.10.2014 L 302/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1112/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Οκτωβρίου 2014 για τον καθορισμό κοινού μορφότυπου ανταλλαγής πληροφοριών για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Χ. Ψαραύτης Δ. Λυρίδης Ν. Βεντίκος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Χ. Ψαραύτης Δ. Λυρίδης Ν. Βεντίκος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Χ. Ψαραύτης Δ. Λυρίδης Ν. Βεντίκος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ SAFETY SECURITY 170 ETH ΕΜΠ 04/12/2007 2 Ομοιότητες-διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Κίνδυνος - Ρίσκο Επιχειρησιακό Όφελος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Αρχές δεκαετίας του 90 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ: Πληθώρα τυποποιημένων διαδικασιών,

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια ΚΤΕΟ. αυτή τη. τάσεις από. 5, θα ενώ τα. info@kteo- gr.gr. Έδρα: Λ. Αθηνών wwww.kteo-gr.gr

Δημόσια ΚΤΕΟ. αυτή τη. τάσεις από. 5, θα ενώ τα. info@kteo- gr.gr. Έδρα: Λ. Αθηνών wwww.kteo-gr.gr Δελτίο Τύπου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ Δημόσια έσοδα 135 εκατομμυρίων ευρώ αναζητούν εισπράκτορα Μέσα στο εύθραυστο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και σε μια δύσκολη χρονική περίοδοο για τη χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Ενέργειας

Οικονομικά της Ενέργειας Οικονομικά της Ενέργειας Ενότητα 12: Καταλαβαίνοντας την τιμή του πετρελαίου Κωσταντίνος Κουνετάς, Λέκτορας Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 1 Σκοποί ενότητας Περιγραφή των ζητημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία κόστους και οφέλους

Στοιχεία κόστους και οφέλους Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

τεχνογνωσία στην πληροφορική

τεχνογνωσία στην πληροφορική τεχνογνωσία στην πληροφορική οι υπηρεσίες Η SeCure καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών της σύγχρονης επιχείρησης στον τομέα της πληροφορικής. Αποστολή μας είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η εφαρμογή της έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ Χαρίκλεια Μαλαμή ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Σ. Βενιζέλου 49-51, Λυκόβρυση Αττικής 14153 Περίληψη Η συνήθης στρατηγική των μεγάλων επιχειρήσεων σήμερα έχει οδηγήσει και τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ COMPUCON A.B.E.E. ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ COMPUCON A.B.E.E. ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ COMPUCON A.B.E.E. ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3016/2002 και το άρθρο 289 του Κανονισμού Χ.Α. Το Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 15: ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 15: ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΚΕ) ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΙΝΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 15: Σελίδα xi Πρωτοπόρος στις ολοκληρωμένες υπηρεσίες παροχής συμβουλών

Διαβάστε περισσότερα

Σαν ορισμό της κρίσης σε έναν οργανισμό μπορούμε να δεχθούμε την παρακάτω πρόταση: Επιχειρηματική κρίση είναι μία κρίσιμη καμπή που εμφανίζεται κατά

Σαν ορισμό της κρίσης σε έναν οργανισμό μπορούμε να δεχθούμε την παρακάτω πρόταση: Επιχειρηματική κρίση είναι μία κρίσιμη καμπή που εμφανίζεται κατά ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Σαν ορισμό της κρίσης σε έναν οργανισμό μπορούμε να δεχθούμε την παρακάτω πρόταση: Επιχειρηματική κρίση είναι μία κρίσιμη καμπή που εμφανίζεται κατά την διάρκεια κάποιας χρονικής στιγμής,

Διαβάστε περισσότερα

ράση της ΕΕ στον τοµέα της πετρελαϊκής έρευνας και εξόρυξης στην Ευρώπη

ράση της ΕΕ στον τοµέα της πετρελαϊκής έρευνας και εξόρυξης στην Ευρώπη P7_TA(2010)0352 ράση της ΕΕ στον τοµέα της πετρελαϊκής έρευνας και εξόρυξης στην Ευρώπη Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Οκτωβρίου 2010 σχετικά µε τη δράση της ΕΕ στον τοµέα της πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΕΔΕΥ) ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΕΔΕΥ) ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 12 Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ, 30 ΜΑΪΟΥ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΕΔΕΥ) ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Hellenic

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα της Adecco Ελλάδας: Τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης και η σημασία τους για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Έρευνα της Adecco Ελλάδας: Τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης και η σημασία τους για επιχειρήσεις και εργαζομένους Δελτίο Τύπου Έρευνα της Adecco Ελλάδας: Τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης και η σημασία τους για επιχειρήσεις και εργαζομένους Αθήνα, 25/4/2012 Τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα τα Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά εμπορευμάτων σταθεροποιείται μετά από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς Του Ole S. Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Η αγορά εμπορευμάτων σταθεροποιείται μετά από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς Του Ole S. Hansen, αναλυτή της Saxo Bank Η αγορά εμπορευμάτων σταθεροποιείται μετά από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς Του Ole S. Hansen, αναλυτή της Saxo Bank Η δραματική πτώση της τιμής του χρυσού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πρωτοφανές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ, 2019 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ

ΑΘΗΝΑ, 2019 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑ, 2019 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ Emergency, Crisis and Disaster Manager Member of International Crisis Management Association Member of International Association of Professionals in Humanitarian Assistance

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2017 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2017 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 3 Μαρτίου 17 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ναυτικά ατυχήµατα Ελληνικών Εµπορικών Πλοίων, 1 ΚΟΧ και άνω: 16 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Τα εμπορεύματα ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας

Τα εμπορεύματα ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας Τα εμπορεύματα ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας του Ole Hansen Πλησιάζοντας προς το τέλος του τριμήνου και μετά από μια πάροδο αυξημένης μεταβλητότητας, η αγορά εμπορευμάτων καταγράφει

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες για τον χρυσό με την πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ να διαφαίνεται πως βαίνει σε τέλος

Απώλειες για τον χρυσό με την πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ να διαφαίνεται πως βαίνει σε τέλος Απώλειες για τον χρυσό με την πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ να διαφαίνεται πως βαίνει σε τέλος Τα νέα από την Ουάσινγκτον για προσωρινή συμφωνία που είναι πιθανόν να επιτευχθεί, απέτυχε να προκαλέσει αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Ημερίδα με τίτλο: Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΣ Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Ηράκλειο, 29 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου» «Petroleum oil and gas management and transportation».

«Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου» «Petroleum oil and gas management and transportation». Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου» «Petroleum oil and gas management and» Τα Τμήματα, Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Διοίκησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κίνδυνος και η ιοικητική του Κινδύνου

Ο Κίνδυνος και η ιοικητική του Κινδύνου μέρος Α Εισαγωγή στη ιοικητική Κινδύνων κεφάλαιο 1 Ο Κίνδυνος και η ιοικητική του Κινδύνου 1.1 Κίνδυνος... 23 1.1.1 ιάφορες Έννοιες του Κινδύνου... 23 1.1.2 Ο Κίνδυνος Κοστίζει... 25 1.2 1.1.3 Άμεσες και

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Δεκέλειας

Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Δεκέλειας Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Δεκέλειας Νομοθετικές υποχρεώσεις με βάση την Κ.Δ.Π. 347/2015 σχετικά με πληροφορίες που αφορούν κυρίως στις επικίνδυνες ουσίες και στη φύση των κινδύνων, που είναι δυνατόν να

Διαβάστε περισσότερα

Η λύση της ναυτιλίας. Άποψη

Η λύση της ναυτιλίας. Άποψη Η λύση της ναυτιλίας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, εάν γινόταν έδρα ναυτιλιακών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη σημαία, στην οποία θα ήταν νηολογημένα τα πλοία τους υπολογιζόμενα

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Βόλος, Οκτωβρίου του 2012

5 ο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Βόλος, Οκτωβρίου του 2012 5 ο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Βόλος, 25-26 Οκτωβρίου του 2012 H διαδικασία εκπαίδευσης αξιολόγησης και δια βίου μάθησης των χρηστών της οδού Βασικός παράγοντας για την ισορροπία του Συστήματος της Οδικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής : Γαλατσάνος Χ.

Εισηγητής : Γαλατσάνος Χ. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ISO 39001:2012 & ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση και σύγκριση των μεθοδολογιών Goal Based Standards (GBS) και Formal Safety Assessment (FSA), και η εφαρμογή τους στη ναυτιλία

Παρουσίαση και σύγκριση των μεθοδολογιών Goal Based Standards (GBS) και Formal Safety Assessment (FSA), και η εφαρμογή τους στη ναυτιλία Παρουσίαση και σύγκριση των μεθοδολογιών Goal Based Standards (GBS) και Formal Safety Assessment (FSA), και η εφαρμογή τους στη ναυτιλία Νοέμβριος 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ»

«ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ» «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ» ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΝΤΣΗΣ ιευθυντής Προγραµµατισµού Ν.Α.Θ Ιχθυολόγος ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ - ΔΙΚΑΙΟ Τομέας Μεταλλευτικής Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ιωάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής, Τομέας Μεταλλουργίας Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ -.Λ.Τ. ΑΙΓΙΝΑΣ Ν. ΑΓΚΙΣΤΡΙ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ -.Λ.Τ. ΑΙΓΙΝΑΣ Ν. ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ -.Λ.Τ. ΑΙΓΙΝΑΣ Ν. ΑΓΚΙΣΤΡΙ Οργανωτής:.Λ.Τ. ΑΙΓΙΝΑΣ Συµµετοχή: Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 (Α) ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ NEΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αντώνης Τουµαζής Ζαννέτος Λουκαϊδης Στέλιος Ελευθερίου 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται: το σκεπτικό

Διαβάστε περισσότερα

Case Study - Galaxy ERP. Shipping Company

Case Study - Galaxy ERP. Shipping Company Case Study - Galaxy ERP Shipping Company Η Εταιρεία Ο ιδρυτής του Ομίλου Ζούρος, Νικόλας Ζούρος, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε την πρώτη Ναυτική Εταιρεία, παρέχοντας λιμενικές υπηρεσίες σε πλήρες

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή Ρύπανσης (έτος 1990)

Πηγή Ρύπανσης (έτος 1990) Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Και Υδροβιότοπων της Κύπρου Θαλάσσιο Περιβάλλον: Κίνδυνοι Ρύπανσης από Εµπορική Ναυτιλία και Μέτρα Προστασίας Περιβάλλοντος ρ. Αντώνης Τουµαζής Πολιτικός Μηχανικός Λεµεσός

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS

Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS Ενίσχυση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων για την υιοθέτηση του επιχειρηματικού μοντέλου των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS Ημερίδα: «Υλοποίηση έργων βελτίωσης ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Global Oil & Gas Conference South East Europe & Mediterranean. Παρουσίαση Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Στεργιούλη

Global Oil & Gas Conference South East Europe & Mediterranean. Παρουσίαση Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Στεργιούλη Global Oil & Gas Conference South East Europe & Mediterranean Παρουσίαση Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Στεργιούλη 28 Σεπτεμβρίου 2016 Ενεργειακός Όμιλος με ηγετική θέση σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη Σύγχρονα διυλιστήρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ( σελ 173) Ο ΙΜΟ (International Maritime Organization)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΕΠΙΧ / ΛΣ-ΕΛΑΚΤ 1 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΕΠΙΧ / ΛΣ-ΕΛΑΚΤ 1 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΕΠΙΧ / ΛΣ-ΕΛΑΚΤ 1 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011 1. Στους πίνακες, σχεδιαγράμματα και γραφήματα που ακολουθούν, προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές αποστολές που αναλήφθηκαν από το ΚΕΠΙΧ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 28 Μαρτίου 2018 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 28 Μαρτίου 2018 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 28 Μαρτίου 218 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ναυτικά ατυχήµατα Ελληνικών Εµπορικών Πλοίων 1 ΚΟΧ και άνω και πρόσωπα που έπαθαν ατύχηµα σε πλοία και θαλάσσιες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Κάθε μέρα που μετακινούμαστε στο δρόμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγάλο κίνδυνο των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Η INTERAMERICAN σάς ενημερώνει για όσα ισχύουν για τα ανασφάλιστα

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Ιστοσελίδα Επικοινωνία

Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Ιστοσελίδα Επικοινωνία Δρ Γιάννης Κασουλίδης Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Περιεχόμενα Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Ιστοσελίδα Επικοινωνία Σχέδιο Δράσης σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Η Ολική Συντήρηση για την Παραγωγικότητα στην αυτοκινητοβιοµηχανία Volvo

Κεφάλαιο 2 Η Ολική Συντήρηση για την Παραγωγικότητα στην αυτοκινητοβιοµηχανία Volvo Πανεπιστήµιο Πειραιώς Τµήµα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ολική Ποιότητα Ολική Συντήρηση για την Παραγωγικότητα (Total Productive Maintenance,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Διάταξη Έναρξη ισχύος Αφορά Ορίζει Όρια Ασφάλισης Απόφαση ΥΕΝ 3131.1/03/1999

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιοποίηση των Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Αξιοποίηση των Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο Η Αξιοποίηση των Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο Σόλων Κασίνης Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος - Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ. Ο Ρόλος της Κύπρου στον Ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

2. Διεύθυνση των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης. 3. Διευθύνσεις των περιφερειακών γραφείων και θυγατρικών εταιριών

2. Διεύθυνση των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης. 3. Διευθύνσεις των περιφερειακών γραφείων και θυγατρικών εταιριών ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΛΥΨΗ Ι. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 1. Επωνυμία / Τίτλος της Επιχειρήσεως

Διαβάστε περισσότερα

«Information Security in a Testing environment: Ο στόχος και οι λύσεις της IntelliSolutions µε την χρήση των προϊόντων Compuware»

«Information Security in a Testing environment: Ο στόχος και οι λύσεις της IntelliSolutions µε την χρήση των προϊόντων Compuware» Αθανάσιος Βαµβακάς Technology Consultants Manager «Information Security in a Testing environment: Ο στόχος και οι λύσεις της IntelliSolutions µε την χρήση των προϊόντων Compuware» Χρησιµοποιώντας παραγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ. Πάτρα Αρ. Πρωτ.: 798

ΕΠΕΙΓΟΝ. Πάτρα Αρ. Πρωτ.: 798 ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -------------------------------------------------------------- - Ταχ. Δ/νση: ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τα εμπορεύματα ενισχύονται καθώς οι μετοχές υποχωρούν του Ole Hansen

Τα εμπορεύματα ενισχύονται καθώς οι μετοχές υποχωρούν του Ole Hansen Τα εμπορεύματα ενισχύονται καθώς οι μετοχές υποχωρούν του Ole Hansen Τα εμπορεύματα κατέγραψαν θετικές αποδόσεις για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κινούμενα σε αντίθετη τροχιά από την πτώση των μετοχών. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.10.2010 COM(2010) 560 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αντιµέτωποι στο πρόβληµα της ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκµετάλλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Έναρξη Ισχύος: 5/2009 Σελίδα 1 από 6 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι ο ορθολογικός και έγκαιρος προγραμματισμός των έργων που πρόκειται να διαχειριστεί ο ΕΛΚΕ ΤΕΙ-Χ κατά το επόμενο έτος,

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 «Ταυτόχρονη Έλλειψη αερίου λόγω θραύσης αγωγού» Συμβάν Νο 1 Oδός Θέτιδος - Δήμος Καλαμαριάς Συμβάν Νο 2 Oδός Αντώνη Τρίτση - Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου 19 Οκτωβρίου 2016 ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 289 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ Ν. 3016/2006

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 289 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ Ν. 3016/2006 ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 289 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ Ν. 3016/2006 1. Απολογισμός χρήσης κεφαλαίων Γενική παρουσίαση Το αρχικό τριετές επενδυτικό σχέδιο της περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 289 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ Ν. 3016/2006

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 289 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ Ν. 3016/2006 ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 289 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Χ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ Ν. 3016/2006 1. Απολογισμός χρήσης κεφαλαίων Γενική παρουσίαση Το αρχικό τριετές επενδυτικό σχέδιο της περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 1.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Απριλίου 2009 για την εναρμόνιση και την τακτική διαβίβαση των πληροφοριών και του ερωτηματολογίου που προβλέπονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι. Σκοπός Κύρια αποστολή της Επιτροπής Ελέγχου είναι η παροχή υποστήριξης στο Διοικητικό Συμβούλιο, για την εκπλήρωση της εποπτικής του ευθύνης έναντι των μετόχων,

Διαβάστε περισσότερα

Θωμάς Κοντογιάννης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Θωμάς Κοντογιάννης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Θωμάς Κοντογιάννης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...3 1.1

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς Αστική µη κερδοσκοπική εταιρία 2011 Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς All Rights Reserved Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : 2013-2014 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 09/01/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ντουμπάι, ένας δημοφιλής προορισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ντουμπάι, ένας δημοφιλής προορισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή Γενικές Πληροφορίες σχετικά με την καταχώρηση επιχειρήσεων στο Ντουμπάι Όροι & Προϋποθέσεις λειτουργίας οικονομικών - επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο Εμιράτο του Ντουμπάι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 Αυγούστου 2018 Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2018 Ιστορικό υψηλό δημοσιευμένων κερδών και ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα παρά τη μείωση σε περιθώρια διύλισης και ισοτιμία δολαρίου και

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ)

Σύσταση Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) Σύσταση Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) Νομοθετικό Πλαίσιο ν. 2289/1995 «Αναζήτηση, Έρευνα & Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων & άλλες διατάξεις» & ν. 4001/2011 Αθήνα Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 25.11.2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά αριθ. 1540/2014, του/της F. P., κυπριακής ιθαγένειας, σχετικά με την κατασκευή βιομηχανικού λιμένα στη

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ένα εναλλακτικό Ίντερνετ εφικτό;

Είναι ένα εναλλακτικό Ίντερνετ εφικτό; Είναι ένα εναλλακτικό Ίντερνετ εφικτό; Δημητρης Μπουκας University of Westminster, UK ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 2018 Ερμούπολη, Σύρος, 14 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ένας τυπικός ορισμός για την διαχείριση κρίσεων αποτελεί ο παρακάτω: Διαχείριση Κρίσεων είναι η ενδελεχής μελέτη και πρόβλεψη των κινδύνων που

Ένας τυπικός ορισμός για την διαχείριση κρίσεων αποτελεί ο παρακάτω: Διαχείριση Κρίσεων είναι η ενδελεχής μελέτη και πρόβλεψη των κινδύνων που Ορισμοί Ένας τυπικός ορισμός για την διαχείριση κρίσεων αποτελεί ο παρακάτω: Διαχείριση Κρίσεων είναι η ενδελεχής μελέτη και πρόβλεψη των κινδύνων που ενδέχεται να απειλήσουν μια επιχείρηση/ οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

PDF created with pdffactory trial version ΗΜΕΡΙΔΑ BEST ΠΑΤΡΑΣ 8 Νοεμβρίου 2013

PDF created with pdffactory trial version  ΗΜΕΡΙΔΑ BEST ΠΑΤΡΑΣ 8 Νοεμβρίου 2013 ΗΜΕΡΙΔΑ BEST ΠΑΤΡΑΣ 8 Νοεμβρίου 2013 Γιατί μας αφορά η ασφάλεια; Ηασφάλεια των έργων μάς αφορά γιατί υπάρχουν λόγοι: Νομικοί Κοινωνικοί / ηθικοί Οικονομικοί Για τους λόγους αυτούς η αντιμετώπιση και οι

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξατε την ηλεκτρική εγκατάσταση

Ελέγξατε την ηλεκτρική εγκατάσταση Καλώς ήλθατε Ελέγξατε την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας; Ενημέρωση καταναλωτών για τους οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από το Γιώργος Σαρρής Επιστημονικός σύμβουλος του ΕΙΑΧ για θέματα ηλεκτρολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστες Πρακτικές Διασφάλισης Ποιότητας. Δεδομένων. Πώς προσεγγίζουμε την Ποιότητα των Δδ Δεδομένων

Βέλτιστες Πρακτικές Διασφάλισης Ποιότητας. Δεδομένων. Πώς προσεγγίζουμε την Ποιότητα των Δδ Δεδομένων Διοίκηση Ποιότητας Επιχειρηματικών Δεδομένων Enterprise Data Quality Management (EDQM) Περιεχόμενα Ο επιχειρησιακός αντίκτυπος της Ποιότητας των Δεδομένων Βέλτιστες Πρακτικές Διασφάλισης Ποιότητας Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

CyberEdge από την AIG

CyberEdge από την AIG Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων Business Solutions CyberEdge από την AIG ηλεκτρονικοί και Οι ηλεκτρονικοί και διαδικτυακοί κίνδυνοι αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση σε ένα κορυφαίο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS)

Μετάβαση σε ένα κορυφαίο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS) Μετάβαση σε ένα κορυφαίο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS) Εισαγωγή Χρόνια πριν, τα κτίρια ήταν απλά ένα μέρος για να μένεις ή να δουλεύεις. Στη διάρκεια των ετών, τα κτίρια εξελίχθηκαν σε μέρη που ζούμε

Διαβάστε περισσότερα

Elimination Units for Marine Oil Pollution (EU-MOP): Αυτόνοµα Μικρά Σκάφη για την Αντιµετώπιση Πετρελαιοκηλίδων 1

Elimination Units for Marine Oil Pollution (EU-MOP): Αυτόνοµα Μικρά Σκάφη για την Αντιµετώπιση Πετρελαιοκηλίδων 1 Elimination Units for Marine Oil Pollution (EU-MOP): Αυτόνοµα Μικρά Σκάφη για την Αντιµετώπιση Πετρελαιοκηλίδων 1 Νικόλαος Π. Βεντίκος 2 και Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης 3 Η δυνατότητα χρήσης ροµποτικών (µη επανδρωµένων)

Διαβάστε περισσότερα