Διαχείριση Έργων Project Management. Dr. Μ. Κυριακίδης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διαχείριση Έργων Project Management. Dr. Μ. Κυριακίδης"

Transcript

1 Διαχείριση Έργων Project Management Dr.

2 Project Management Institute Είναι ένας αμερικανικός οργανισμός, που ασχολείται με την ανάπτυξη και έκδοση των best practices για τη διαχείριση των έργων. Έχει εκδόσει αρκετά εγχειρίδια με κύριο το Project Management BOdy of Knowledge - PMBOK. Αυτό αναφέρεται σε γνώσεις, διαδικασίες, δεξιότητες, εργαλεία και τεχνικές της διοίκησης έργων με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας των έργων. Κύριες πιστοποιήσεις: PMP, PgMP. Παγκοσμίως υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πιστοποιήσεις PMP (στην Ελλαδα 400) και μόνο μερικές εκατοντάδες PgMP. PMP: Σύνηθες προαπαιτούμενο για προσλήψεις από τις εταιρείες για διαχείριση έργων.

3 Project Management Institute Το σεμινάριο θα γίνει σύμφωνα με τα κεφάλαια του PMBOK (4η Έκδοση). 1. Ενότητα 1: Project Management Framework: Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή, Κεφάλαιο 2: Κύκλος ζωής έργου και οργάνωση (Project Life Cycle and Organization). 2. Ενότητα 2: The Standard of Project Management: Κεφάλαιο 3: Project Management Processes for a Project. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί και το νέο ISO Ενότητα 3: The Project Management Knowledge Areas:

4 Project Management Institute Κεφάλαιο 4: Project Integration Management Κεφάλαιο 5: Project Scope Management Κεφάλαιο 6: Project Time Management Κεφάλαιο 7: Project Cost Management Κεφάλαιο 8: Project Quality Management Κεφάλαιο 9: Project Human Resource Management Κεφάλαιο 10: Project Communication Management Κεφάλαιο 11: Project Risk Management Κεφάλαιο 12: Project Procurement Management

5 Ενότητα 1 Project Management Framework Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή

6 Γενικά Τα έργα κάθε μορφής απαιτούν για την υλοποίησή τους τη χρήση όλων των παραγωγικών συντελεστών (κεφάλαιο, εργασία, έδαφος). Κάθε εταιρεία ή οργανισμός που υλοποιεί έργο θα πρέπει να διαθέσει ένα μέρος του δυναμικού τους και των πόρων τους. Η παραγωγή του βέλτιστου οικονομικά αποτελέσματος απαιτεί αποτελεσματική διοίκηση, οργάνωση και προγραμματισμό κατασκευής των έργων. Η ευθύνη της διαχείρισης των έργων μπορεί να ανατεθεί ανάλογα με το μέγεθος του έργου σε ένα στέλεχος ή μία ομάδα στελεχών που πρέπει να έχει την κατάλληλη κατάρτιση, εμπειρία και εκπαίδευση. Η εν γένει στενότητα των διαθέσιμων οικονομικών πόρων απαιτούν ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση των πάσης φύσης έργων να γίνονται με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και σύγχρονων τεχνικών.

7 Ιστορική Αναδρομή Οι Σουμέριοι ανέπτυξαν οργανωμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης τεράστιων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων και ένα σύστημα απογραφής προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο μεγάλων περιουσιακών στοιχείων. Οι Αιγύπτιοι με τις τεράστιες αρχιτεκτονικές τους κατασκευές (για τις πυραμίδες απαιτήθηκαν πάνω από εργάτες για 20 χρόνια) αποκαλύπτουν μία τεράστια προσπάθεια στον τομέα του σχεδιασμού, της διοίκησης αλλά και του ελέγχου της κατασκευής. Οι Βαβυλώνιοι επινόησαν μεθόδους για τον έλεγχο της παραγωγής και τα συστήματα πριμοδότησης. Οι μισθοί των εργαζομένων δεν ήταν σταθεροί αλλά προσαρμόζονταν ανάλογα με την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

8 Ιστορική Αναδρομή Οι Κινέζοι κατέβαλλαν συνεχή προσπάθεια για την μελέτη και την ανάπτυξη βασικών αρχών διοίκησης. Η κατασκευή του Σινικού Τείχους είναι βέβαιο ότι απαίτησε ένα υψηλό επίπεδο διαχείρισης για την εποχή που κατασκευάστηκε. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν τη σημασία της τυποποίησης και του ρυθμού στην εργασία για τη βελτίωση της παραγωγής. Οι ιδέες τους σχετικά με την ικανότητα και το ταλέντο του ατόμου βοήθησαν στην ειδίκευση και τον καταμερισμό της εργασίας. Ο Παρθενώνας ως έργο δεν αντιμετωπίστηκε μόνο τεχνικά αλλά ως ένα οικονομικό διοικητικό τεχνικό έργο που απαίτησε την καθοδήγηση χιλιάδων ανθρώπων προς ένα κοινό σκοπό. Οι Ρωμαίοι τέλος απέκτησαν αποτελεσματική διοικητική εμπειρία λόγω της οργάνωσης των περιοχών της αυτοκρατορίας.

9 Γενικός ορισμός έργου Έργο είναι μία περιορισμένη στο χρόνο προσπάθεια (προσωρινή) για την μοναδική παραγωγή ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας, ή ενός αποτελέσματος. * Το προσωρινό σημαίνει ορισμένη αρχή και λήξη του έργου. * Επίσης η έννοια του προσωρινού δεν σημαίνει μικρή διάρκεια. * Αντιθέτως η διάρκεια έργων μπορεί να έιναι και δεκαετίες. * Μοναδικό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επαναληπτικές διαδικασίες κατασκευής. Αυτό όμως δεν ακυρώνει τη μοναδικότητα ενός έργου.

10 Γενικός ορισμός έργου Έργο μπορεί να είναι: Η ανάπτυξη ενός προϊόντος. Αλλαγή στη υποδομή διάρθρωση ή το στιλ μιας οργάνωσης. Αλλαγή τεχνικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, ή η παύση ενός προϊόντος. Η κατασκευή ενός κτιρίου. Η εφαρμογή νέων διαδικασιών σε μία εταιρεία ή οργανισμό.

11 Τι είναι διαχείριση έργων Η εφαρμογή γνώσης, δεξιοτήτων, εργαλείων και τεχνικών στις δραστηριότητες ενός έργου για να εκπληρώσουμε τους αντικειμενικούς στόχους (Objectives) του έργου. Το Project Management πραγματοποιείται μέσα από την κατάλληλη εφαρμογή και ολοκλήρωση 42 λογικά ομαδοποιημένων διαδικασιών (Processes, Process Groups). Οι ομάδες αυτές που διατρέχουν κάθετα τις γνωστικές περιοχές είναι 5: Initiating, Planning, Executing, Monitoring and Controlling και Closing.

12 Τι είναι διαχείριση έργων Η διαχείριση έργου τυπικά περικλείει: Την ταυτοποίηση των απαιτήσεων, αναγκών, προσδοκιών των εμπλεκομένων (Stakeholders). Τη διοίκηση των έργων σύμφωνα με κάποιο πλάνο. Ισοροπία ανάμεσα σε ανταγωνιστικούς περιορισμούς (constraints) όπως: Scope, Quality, Schedule, Budget, Resources, Risk, Customer Satisfaction.

13 Τι είναι διαχείριση έργων

14 Προβλήματα κατά την ανάπτυξη έργων Υπέρβαση κόστους (κακός σχεδιασμός, ελλιπής έλεγχος, φυσικές καταστροφές... Μείωση κερδών ή κατασπατάληση πόρων του φορέα χρηματοδότησης) Υπέρβαση χρόνου (καιρικές συνθήκες, φυσικές καταστροφές, απεργίες, ανεπαρκή μελέτη απαιτήσεων, ανεπαρκή χρηματοδότηση...) Εργασιακά προβλήματα (Αποχωρήσεις, κλιμάκωση απαιτήσεων, μη τήρηση ιεραρχίας, κακό εργασιακό κλίμα...)

15 Program Portfolio Management Portfolio Management: Αναφέρεται στη συλλογή έργων ή προγράμματα έργων, τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένες στρατηγικές επιχειρησιακές επιλογές - ανάγκες. Program Management: Ορίζεται ως η διαχείριση μίας ομάδας σχετιζόμενων έργων με συντονισμό μεταξύ τους και με έλεγχο που δεν το κάνουμε σε μεμονομένα έργα. (Κοινή διαχείριση πόρων, έλεγχος των διαχειριστών, συνολικός έλεγχος για τους αντικειμενικούς στόχους και τη στρατηγική του προγράμματος.)

16 Project Management Office - PMO Το PMO είναι ένα οργανωτικό σώμα, το οποίο αναθέτει υπευθυνότητες και κεντρικοποιεί τη διαχείριση των έργων. Προωθεί πολιτικές, μεθοδολογίες και παρέχει διάφορα Templates για τη διαχείριση των έργων. Υποστηρίζει και δίνει οδηγίες σε άλλους μέσα σε μία οργάνωση για το πως θα διαχειριστούν τα έργα, όπως επίσης κάνει και training σε Project Management Software.

17 Project Management Office - PMO Προσφέρει Project Managers για τα έργα. Διαχειρίζεται τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των έργων. Δίνει προτεραιότητες σε έργα. Παρέχει κεντρικές πολιτικές επικοινωνίας για τα διάφορα έργα. Είναι μέρος του Change Control Board. Παρακολουθεί τη συμβατότητα με τις οργανωτικές διαδικασίες. Εμπλέκεται πολύ στην αρχική φάση των έργων και λιγότερο κατά την εξέλιξή τους.

18 Project Functional Operations Manager Ενώ ο Project Manager διοικεί έργα προκειμένου να εκπληρωθούν οι αντικειμενικοί τους στόχοι, ο ρόλος του είναι διαφορετικός από αυτόν των Functional Manager και Operations Manager. Ο Functional Manager είναι υπεύθυνος για τμήματα εταιρειών, όπως λογιστήριο, marketing, κατασκευές κ.λ.π. Ο Operations Manager είναι υπεύθυνος για το Core Business της εταιρείας ή του οργανισμού.

19 Ενότητα 1 Project Management Framework Κεφάλαιο 2: Project Life Cycle and Organization

20 Κύκλος ζωής έργου Κύκλος ζωής έργου Σχέση ανάμεσα στην επιχειρησιακή εργασία και στην εργασία έργου (Project vs. Operational Work) Εμπλεκόμενοι (Stakeholders) Οργανωτική επίδραση στο Project Management

21 Κύκλος ζωής έργου Τι είναι κύκλος ζωής έργου ; Είναι η συλλογή γενικά σειριακών και μερικές φορές επικαλυπτόμενων φάσεων για την ολοκλήρωση ενός έργου. Ο αριθμός των φάσεων εξαρτάται από την φύση του project, την οργάνωση της εταιρείας ή οργανισμού και από τις ανάγκες ελέγχου. Ο κύκλος ζωής έργου είναι μία μεθοδολογία. Μας δίνει το βασικό πλαίσιο για την διαχείριση ενός έργου ανεξάρτητα της εξιδεικευμένης εργασίας που αφορά το κάθε έργο ξεχωριστά.

22 Κύκλος ζωής έργου Ο κάθε κλάδος έχει τον δικό του κύκλο ζωής τη δική του μεθοδολογία. Information technology: High level design, detailed design, coding, testing, installation, conversion, turnover to operation.

23 Πόροι και Προσπάθεια Χαρακτηριστικά του κύκλου ζωής έργου Ένταση εργασίας, κόστος 2/3 του συν. χρόνου Χρόνος Στάδιο 1 Στάδιο 2 Στάδιο 3 Στάδιο 4 Σύλληψη ιδέας Ορισμός έργου Αναλυτικός Σχεδιασμός Ανάθεση Υλοποίηση Λειτουργία συντήρηση Pr. Charter Στόχοι Απαιτήσεις Pr. Man. Plan Χαρακτηρ. Σχέδιο Χρονοδιαγ. Καταμ. πόρων Προϋπολογ. κλπ Δημοπρασία Εγκατασ. Έναρξη Διαχείριση Μέτρηση Έλεγχος Επικαιροποίηση και προσαρμογή σχεδίου Επίλυση προβλημάτων Κλείσιμο Καταγραφή και αποθήκευση Πρόταση βελτιώσεων Αποσύνθεση ομάδας έργου Λειτουργία

24 Ποσοστό ολοκλήρωσης Πρόοδος έργου Χρόνος

25 Product vs. project Life Cycle To Product Life Cycle είναι ίδιο με αυτό του Project Life Cycle: Είναι η συλλογή γενικά σειριακών και μερικές φορές επικαλυπτόμενων φάσεων για την παραγωγή ενός προϊόντος μέχρι και την απόσυρση. Έχει όμως μία διαφορά: To Product Life Cycle μπορεί να απαρτίζεται από ένα ή περισσότερα project ή αλλιώς το Project Life Cycle μπορεί να είναι μία, ή περισσότερες φάσεις του Product Life Cycle. Π.χ. Καλυτέρευση των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, έρευνα αγοράς, διαφήμιση κ.λ.π. Μπορεί να είναι διαφορετικά project στην κατασκευή ενός προϊόντος.

26 Φάσεις έργου Φάσεις έργου είναι υποδιαιρέσεις μέσα σε ένα έργο που χρειάζονται επιπλέον έλεγχο. Μπορεί για παράδειγμα σε μία φάση να κατασκευάσουμε το ένα παραδοτέο από τα πολλά. Οι φάσεις δεν είναι Process Groups, αλλά σε κάθε φάση μπορούμε να εφαρμόσουμε τα Process Groups. Η σχέση των φάσεων μπορεί να είναι σειριακή (sequential relationship ή waterfall) μπορεί να είναι και επικαλυπτόμενη (overlapping relationship ή spiral) Στην τελευταία σχέση ενέχει ο κίνδυνος κάποια πληροφορία από την προηγούμενη φάση να μην περάσει στην επόμενη και να χρειαστεί να ξανακάνουμε τη δουλειά.

27 Project vs. Operational Work Σε πολλούς οργανισμούς η εκτελούμενη εργασία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως Project ή Operational Work. Οι δύο τύποι εργασίας έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: σχεδιάζονται, εκτελούνται, παρακολουθούνται, ελέγχονται και γίνονται για την επίτευξη κάποιων αντικειμενικών στόχων. Τα project έχουν αρχή και τέλος. Η επιχειρησιακή εργασία όμως τρέχει συνέχεια δεν τερματίζει ποτέ και παράγει επαναληπτικά ένα προϊόν, υπηρεσία, ή αποτέλεσμα.

28 Project vs. Operational Work Ένας PM θα πρέπει να εργαστεί μαζί με πολλούς Operation Managers για να σχεδιάσει τις τεχνικές προδιαγραφές ενός προϊόντος, να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο, να σχεδιάσει το marketing και τη διαφήμιση κ.λ.π. Καθένα από τα οποία είναι project. Τα παραδοτέα αυτών των έργων θα ενσωματωθούν στο επιχειρησιακό τμήμα της εταιρείας, ή του οργανισμού.

29 Stakeholders Οι Stakeholders σε ένα έργο είναι τα πρόσωπα ή και οργανισμοί που εμπλέκονται στο έργο και τα ενδιαφέροντά τους μπορεί να επηρεάζουν το έργο, είτε θετικά είτε αρνητικά, στην απόδοση του έργου, στα παραδοτέα, στο κόστος, χρόνο κ.λ.π. Ένας εργάτης στη γραμμή παραγωγής, του οποίου η εργασία εξαρτάται άμεσα από την έκβαση ενός έργου είναι Stakeholder. Μία περιβαλλοντική οργάνωση που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και πολιτικά την έκβαση ή τα παραδοτέα ενός κατασκευαστικού έργου είναι Stakholder.

30 Stakeholders Ένα σημαντικό μέρος της υπευθυνότητας του PM είναι να διαχειριστεί τις προσδοκίες των εμπλεκομένων. Ποιοί είναι οι Stakeholders: 1. Customers/Users 2. Sponsor 3. Portfolio - Program Managers 4. PMO 5. Project Managers

31 Stakeholders 6. Project Team 7. Functional Managers 8. Operations Management 9. Sellers/Business Partners

32 Οργανωτικές επιδράσεις στο project Management, Culture and Style Κάθε εταιρεία έχει τη δική της οργανωτική κουλτούρα και στυλ, οπότε ο PM θα πρέπει να την κατανοεί καλά και να την εκμεταλεύεται για την ασφαλή επιτυχία των έργων. Όταν λέμε οργανωτική κουλτούρα εννοούμε τις πολιτικές, μεθόδους, διαδικασίες, νόρμες, σχέσεις εξουσίας και ηθικούς κανόνες που εφαρμόζονται από εταιρείες ή οργανισμούς. Επίσης ο PM θα πρέπει να ξέρει πολύ καλά ποιός παίρνει αποφάσεις στην εταιρεία, ώστε να συνεργαστεί μαζί του για την επιτυχία του έργου

33 Οργανωτική δομή Οργάνωση κατά έργο (Projectized Organization) Οργάνωση κατά λειτουργίες (Functional Organization) Οργάνωση τύπου μήτρας (Matrix Organization)

34 Οργάνωση κατά έργο (projectized)

35 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα διαθεσιμότητα πόρων όπως χρειάζονται αμεσότητα επικοινωνίας εύκολη δομή ομάδας καλύτερος έλεγχος Μειονεκτήματα υποαπασχόληση των εργαζομένων απόλυση μετά το περας του έργου

36 Οργάνωση κατά λειτουργίες (functional)

37 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα τεχνολογικό βάθος Μειονεκτήματα αργή επικοινωνία εκτός λειτουργικών τμημάτων το έργο σπάνια έχει υψηλή προτεραιότητα λόγω της ιεραρχίας και των δ/ντων τμημάτων μειωμένο αίσθημα ευθύνης

38 Οργάνωση τύπου μήτρας (matrix)

39 Weak, Balanced and Strong Matrix Οργανωτική Κουλτούρα MATRIX Functional Χαρακτηριστικά Weak Balanced Strong Projectized PM Authority Μικρή ή καθόλου Περιορισμένη Χαμηλή έως μέτρια Μέτρια έως υψηλή Υψηλή έως ολική Budget Control Functional Manager Functional Manager Mixed PM PM Ποσοστό επιτυχίας έργων 34% 34,4% 55,9% 70,7% 71,4%

40 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα ευελιξία όσον αφορά τη συνεργασία με τον υπόλοιπο οργανισμό εστίαση στο έργο καθεαυτό επικοινωνία με λειτουργικές ομάδες ικανότητα διαχείρισης διαφορετικών έργων συμβιβασμών μεταξύ αποδοτικότερη απασχόληση των εργαζομένων Μειονεκτήματα παραβίαση της αρχής της ενότητας εντολών πολυπλοκότητα διαχείρισης συνόλου έργων αντιθέσεις καθυστέρηση υπόλοιπα ενός έργου επηρεάζει και τα

41 Enterprise Environmental Factors Αυτά αφορούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός έργου και μπορεί να προέρχονται από οποιονδήποτε εμπλέκεται στο έργο. Θεωρούνται ως inputs σε όλα τα planning processes. Ποιά είναι αυτά: 1. Κουλτούρα, υποδομές και διαδικασίες οργάνωσης 2. Βιομηχανικά, ή κυβερνητικά standards 3. Υπάρχον προσωπικό (γνώσεις, δεξιότητες,...) 4. Διοίκηση προσωπικού (οδηγίες, training, δείκτης απόδοσης ) 5. Project Management Information System 6. Πολιτικό κλίμα 7. Κανάλια επικοινωνίας 8. Work Authorization System

42 Organizational Process Assets Διεργασίες και διαδικασίες 1. Οργανωτικά στάνταρντ διαδικασιών, πολιτικών υγείας, ασφάλειας, ηθικής, PM, στάνταρντ για κύκλο ζωής προϊόντος και έργου, πολιτικές ποιότητας κλπ. 2. Τυποποιημένες οδηγίες εργασίας, κριτήρια μέτρησης απόδοσης, κριτήρια βαθμολόγησης διαγωνισμών. 3. Διάφορα templates για συμβάσεις, WBS, risk, project schedule κλπ. 4. Κατηγορίες κινδύνων, εκτίμηση πιθανοτήτων εμφάνισης των κινδύνων και επίδραση (impact) στο Project. 5. Απαιτήσεις επικοινωνίας και ελέγχων, κριτήρια αποδοχής προϊόντων και έργου κλπ.

43 Organizational Process Assets 6. Διαδικασίες αλλαγών, ελέγχου κινδύνων, οικονομικών ελέγχων Corporate Knowledge Base 1. Project files (scope, cost, schedule baselines) 2. Γνωσιακή βάση με ιστορικές πληροφορίες και Lessons Learned 3. Βάσεις δεδομένων με οικονομικά στοιχεία 4. Configuration Management γνωσιακή βάση

44 Ενότητα 2 The Standard for Project Management of a Project Κεφάλαιο 3: Project Management Processes for a Project

45 Τι είναι Process Κάθε process είναι μία ομάδα από συσχετιζόμενες δράσεις και δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα προκειμένου να επιτύχουμε ένα προσχεδιασμένο προϊόν, υπηρεσία, ή αποτέλεσμα. Κάθε process χαρακτηρίζεται από τα inputs, τα εφαρμοζόμενα tools and techniques και τα outputs. Όπως είπαμε ο PM θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα Enterprise Environmental Factors που μπορούν να περιορίσουν τις Project Management επιλογές και τα Organizational Process Assets, που δίνουν οδηγίες αλλά και κριτήρια για την επιλογή διαφόρων διαδικασιών προσαρμοζμένων στις ειδικές ανάγκες του κάθε έργου.

46 Για την επιτυχία ενός έργου πρέπει: Επιτυχία έργου 1. Να γίνει η εκλογή κατάλληλων διαδικασιών για την ικανοποίηση των αντικειμενικών στόχων. 2. Να υιοθετηθεί η κατάλληλη μεθοδολογία και προσέγγιση για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του έργου. 3. Συμβατότητα με τις απαιτήσεις και προσδοκίες των stakeholders. 4. Ισορροπία μεταξύ των ανταγωνιστικών παραγόντων: αντικειμένου του έργου, κόστους, χρόνου, ποιότητας, πόρων και κινδύνων.

47 Κατηγορίες Διαδικασιών Οι διαδικασίες που υλοποιούνται από την ομάδα έργου ομαδοποιούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: 1. Project management processes: εξασφαλίζουν τη ροή του έργου καθ όλη τη διάρκειά του. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τα tools & techniques που περιγράφονται στις γνωστικές περιοχές. 2. Product oriented processes: Αυτές συνήθως ορίζονται στο κύκλο ζωής του έργου και είναι διαφορετικές για κάθε κλάδο. Το αντικείμενο ενός έργου δεν μπορεί να οριστεί χωρίς να κατανοούμε, πως να δημιουργήσουμε ένα σχετικό προϊόν. Για παράδειγμα θα πρέπει να ξέρουμε διάφορες τεχνικές και εργαλεία προκειμένου να κατασκευάσουμε και να ορίσουμε ένα σπίτι.

48 Κατηγορίες Διαδικασιών Το στάνταρντ αυτό περιγράφει τα Project Management Processes, ενώ η δεύτερη κατηγορία είναι έξω από τα πλαίσια του Project Management και εξαρτάται από τον βιομηχανικό κλάδο. Τα Project Management Processes εφαρμόζονται σε όλες τις βιομηχανίες, για την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας των έργων. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες εφαρμόζονται για όλα τα έργα. Ο PM και η ομάδα έργου θα αποφασίζουν κάθε φορά και για κάθε έργο, ποιές διαδικασίες θα εφαρμόσουν και πoιές όχι.

49 Constraints Κάθε διαδικασία που λαμβάνει χώρα και η επίδρασή μας πάνω σε αυτήν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επηρεάζει ταυτόχρονα και κάποιες άλλες σχετικές διαδικασίες. Όταν για παράδειγμα αλλάζουμε το αντικέιμενο του έργου αυτό μπορεί να επηρεάσει το κόστος, ή και το χρόνο, και μπορεί ή όχι να επηρεάσει και τον τρόπο επικοινωνίας ή την ποιότητα. Το στάνταρντ αυτό περιγράφει την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, τις αλληλεπιδράσεις τους και τους σκοπούς που υπηρετούν. Οι πέντε ομάδες διεργασιών είναι οι ακόλουθες:

50 Process Groups Initiating Process Group: εδώ ορίζεται η αρχή ενός νέου έργου ή φάσης. Planning Process Group: εδώ ορίζονται οι διεργασίες του αναλυτικού προσδιορισμού του αντικειμένου του έργου, οι αντικειμενικοί στόχοι αναλυτικά και όλες οι δράσεις που θα λάβουν μέρος χωρικά και χρονικά για την επίτευξη των στόχων του έργου. Executing Process Group: εδώ εκτελούνται όλες οι εργασίες που σχεδιάστηκαν στο Planning process group για την ικανοποίηση των προδιαγραφών του έργου.

51 Process Groups Monitoring and Controlling Process Group: Εδώ ορίζονται οι απαιτούμενες διαδικασίες που παρακολουθούν, επανεξετάζουν και ρυθμίζουν τη πρόοδο του έργου. Γίνεται αναγνώριση των περιοχών, όπου θα γίνουν οι απαιτούμενες σχεδιασμένες αλλαγές και κινούν τις διαδικασίες για την υλοποίηση των αλλαγών αυτών. Closing Process Group: Εδώ οριστικοποιούνται οι δραστηριότητες όλων των διαδικασιών για το κλείσιμο του έργου ή της φάσης, ανεξάρτητα αν το έργο ολοκληρωθεί, ή τερματιστεί.

52 Αλληλεπίδραση των project management processes Τα Project Management Processes παρουσιάστηκαν ως διακεκριμένα στοιχεία. Στην πράξη όμως επικαλύπτονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με κάποιους τρόπους που δεν θα αναπτύξουμε εδώ. Σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή αυτών των διαδικασιών είναι επαναληπτική και πολλές διαδικασίες επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του έργου. Η ολοκληρωτική φύση του project management απαιτεί το Monitoring and Controlling Process Group να αλληλεπιδρά με άλλα Process Groups. Επιπρόσθετα επειδή τα έργα είναι περιορισμένα στο χρόνο το Initiating Process Group αρχίζει ένα έργο και το Closing Group το τελειώνει.

53 Αλληλεπίδραση των project management processes Τα Process Groups διασυνδέονται μεταξύ τους από τα outputs τα οποία παράγουν. Συνήθως το output ενός process είναι input σε κάποιο άλλο ή είναι παραδοτέο του έργου. Το Planning Process Group τροφοδοτεί το Executing Process Group με το Proj. Man. Plan και διάφορα αρχεία, τα οποία όμως κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου ενημερώνονται (updates). Στην περίπτωση που έχουμε έργο σε φάσεις, τότε τα Process Groups αλληλεπιδρούν μέσα σε κάθε φάση. Αν πχ υπάρχει φάση με το design ενός προϊόντος, η έξοδος της φάσης θα είναι ένα αρχείο με το design προκειμένου να συνεχιστούν οι επόμενες φάσεις με τα ίδια Process Groups.

54 Project Management Process Groups Συνοπτική περιγραφή των 5 ομάδων διεργασιών, οι οποίες είναι ανεξάρτητες του κλάδου της βιομηχανίας. Οι διεργασίες αυτές δεν είναι φάσεις και μέσα στις εκάστοτε φάσεις ή υποέργα εφαρμόζονται οι κατάλληλες διεργασίες για κάθε έργο.

55 Ενότητα 3 The Project Management Knowledge Areas Κεφάλαιο 4: Project Integration Management

56 Project Integration Management Αυτό περιλαμβάνει τις διεργασίες και δραστηριότητες που χρειάζονται για να ταυτοποιηθούν, ορισθούν, συνδυαστούν, ενοποιηθούν και συντονιστούν οι διάφορες διαδικασίες και η διαχείριση του έργου μέσα στα Process Groups. Αυτές οι διαδικασίες συνήθως παρουσιάζονται ως αυτοτελείς και διακεκριμένες, στην πράξη όμως αυτές επικαλύπτονται, αλληλεπιδρούν, και επαναλαμβάνονται, οπότε πρόκειται για μία επαναληπτική διαδικασία.

57 Project Integration Management Οι διαδικασίες είναι οι ακόλουθες: 1. Develop Project Charter (παραγωγή ενός εγγράφου με τις αρχικές απαιτήσεις του έργου και τυπική ανάθεση του έργου) 2. Develop Project Management Plan (Παραγωγή αρχείου για την ολοκλήρωση των πλάνων κάθε γνωστικής περιοχής) 3. Direct and Manage Project Execution (υλοποίηση όσων σχεδιάστηκαν στο προηγούμενο βήμα) 4. Monitor and Control Project Work (παρακολούθηση και έλεγχος της υλοποίησης) 5. Perform Integrated Change Control (έγκριση των αλλαγών και εφαρμογή των αλλαγών στα παραδοτέα) 6. Close Project or Phase (κλείσιμο του έργου)

58 Project Integration Management Η ολοκλήρωση είναι αναγκαία όταν έχουμε αλληλεπίδραση από processes. Πχ αν στην εκτίμηση του κόστους λάβουμε υπόψη μας κάποιο πλάνο έκτακτης ανάγκης, τότε θα πρέπει να συνδυάσουμε διαδικασίες εκτίμησης κόστους, χρόνου και κινδύνων. Επίσης πολλές φορές τα παραδοτέα ολοκληρώνονται μέσα στην παραγωγική διαδικασία για τη κάλυψη στρατηγικών αναγκών, οπότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανά μελλοντικά προβλήματα στη παραγωγική διαδικασία. Δεν υπάρχει μοναδικός δρόμος για τη διαχείριση των έργων, ούτε μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι διαδικασίες σε κάθε έργο. Θα πρέπει όμως ο PM να αναλύσει μέχρι ποίου βαθμού θα γίνει εφαρμογή κάθε διαδικασίας ανάλογα με το έργο.

59 Project Integration Management Ειδικότερα ο PM πρέπει να αναλύσει και να κατανοήσει το αντικείμενο του έργου (Scope). Αυτό περικλείει τις απαιτήσεις, υποθέσεις, περιορισμούς που πρέπει να διαχειριστεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Να κατανοήσει πως θα πάρει τις αναγκαές πληροφορίες και θα τις μετασχηματίσει σε διαχείριση έργου, όπως περιγράφεται στο PMBOK. Να εφαρμόσει τις δραστηριότητες για την παραγωγή των παραδοτέων. Πριν προχωρήσουμε θα επαναλάβουμε, ότι για την περιγραφή των Processes χρησιμοποιούμε τρία βήματα: 1) Τα inputs αναγκαία σαν βάση για να κτίσουμε 2) τα outputs χρησιμοποιώντας 3) tools & techniques.

60 Develop Project Charter Η έγκριση και υπογραφή του Project Charter σηματοδοτεί την εκίνηση του έργου. Inputs 1. Project Statement of Work (SOW): Μπορεί να είναι εσωτερικό ή εξωτερικό από πελάτη με την μορφή RFP, RFQ, RFI. 1. Business needs: Κυβερνητικοί κανονισμοί, ζήτηση, τεχνολογική υπεροχή. 2. Product scope description: Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα δημιουργηθεί. 3. Strategic plan: Στρατηγικούς στόχους του οργανισμού. Όλα τα έργα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού.

61 Develop Project Charter 2. Business case: αναφέρεται σέ κανόνες επιλογής του έργου για το αν αξίζει να γίνει η επένδυση ή όχι. 3. Contract: Στην περίπτωση εξωτερικού έργου. 4. Enterprise environmental factors 5. Organizational process assets Tools & Techniques 1. Expert Judgment 1. Consultant 2. Stakeholders 3. Industry groups 4. PMO

62 Outputs 1. Project Charter 1. Σκοπός του έργου Develop Project Charter 2. Μετρήσιμοι αντικειμενικοί στόχοι (objectives) 3. High level requirements 4. High level product description 5. High level risks 6. Summary milestone schedule 7. Summary budget 8. Project approval 9. Assigned project manager, υπευθυνότητα, επίπεδο εξουσίας 10. Όνομα και εξουσία του Sponsor στο έργο και υπογραφές

63 Project Selection Methods Benefit measurement methods (comparative approach) 1. Murder board 2. Scoring models 3. Economic models Constraint optimization methods (mathematical approach) 1. Linear programming 2. Integer programming 3. Dynamic programming 4. Multi-objective programming

64 Project Selection Methods

65 Project Selection Methods

66 Project Selection Methods Payback period. Διαλέγουμε εκείνο το έργο, για το οποίο οι χρηματοροές επαναφέρουν την αρχική επένδυση στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Benefit Cost Ratio (BCR). Δίνει τη σχέση ανάμεσα στο όφελος (benefit) και το κόστος διαφορετικών έργων. Εάν είναι μεγαλύτερο του 1, τότε το όφελος είναι μεγαλύτερο από το κόστος. Κατά τη σύγκριση διαλέγουμε εκείνο το έργο με το μεγαλύτερο BCR. Ερώτηση: What does a benefit cost ratio of 1,7 mean? 1. The costs are greater than the benefits 2. Payback is 1,7 times the costs 3. Profit is 1,7 times the costs 4. Costs are 1,7 times the profit

67 Develop Project Management Plan Το Project Management Plan είναι η διαδικασία που καταγράφει όλες τις δράσεις για τον ορισμό, προετοιμασία, ολοκλήρωση και συντονισμό όλων των δευτερευόντων πλάνων κάθε γνωστικής περιοχής. Με λίγα λόγια περιγράφει πως ένα έργο υλοποιείται, παρακολουθείτε και ελέγχεται και πως κλείνει. Inputs 1. Project charter 2. Outputs from planning processes 3. Enterprise environmental factors 4. Organizasional process assets

68 Develop Project Management Plan Tools & Techniques 1. Expert judgment (technical and management details περικλείονται στο Project Management Plan, πόροι και δεξιότητες, επίπεδο του configuration management) Outputs 1. Project management plan (ολοκλήρωση των υποπλάνων, συλλογή των processes με μεταξύ τους εξαρτήσεις και αλληλεπιδράσεις, επίπεδο υλοποίησης, tools & techniques) I. Κύκλος ζωής έργου II. Πως θα γίνει η εργασία III. Change management plan για το πως θα γίνουν οι αλλαγές

69 Develop Project Management Plan V. Configuration management plan VI. Ανάγκες και τεχνικές επικοινωνίας με τους stakeholders Mόλις το Proj. Man. Plan γίνει το βασικό πλάνο πριν την υλοποίηση (Baseline), μπορεί να αλλάξει μόνο με το process Perform Integrated Change Control Υπάρχουν 3 Baselines (schedule baseline, scope baseline, cost performance baseline) Subsidiary plans: Scope, requirement, schedule, cost, quality, HR, communication, risk, procurement, process improvement plan το οποίο ανήκει στο quality process. Επίσης configuration και change Man. Plans. Στην περίπτωση που το Proj. Man. Plan είναι έτοιμο, τότε πρέπει να πάρει τυπική έγκριση από τη διοίκηση. Proj. man. Plan Approval.

70 Direct and Manage Project Execution Εδώ έχουμε τη διεργασία της διεξαγωγής-υλοποίησης όλων των εργασιών που έχουν προβλεφθεί και μελετηθεί στο Proj. Man. Plan. Η διεργασία αυτή προβλέπει: 1. Υλοποίηση των δραστηριοτήτων για την ικανοποίηση των απαιτήσεων 2. Δημιουργία των παραδοτέων 3. Εύρεση, διαχείριση και χρήση πόρων (ανθρώπινων, υλικών, εργαλείων) 4. Υλοποίηση μεθόδων και στάνταρντς 5. Καθιέρωση καναλιών επικοινωνίας, τόσο με την εσωτερική ομάδα, όσο και με την εξωτερική. 6. Παραγωγή δεδομένων του έργου που αφορούν το κόστος, το χρονοδιάγραμμα, τα τεχνικά, την ποιότητα και τις προβλέψεις

71 Direct and Manage Project Execution 7. Προώθηση των αιτήσεων αλλαγών, υιοθέτηση και έγκρισή τους και επαναπροσδιορισμός των πλάνων. 8. Διαχείριση κινδύνων και υλοποίηση αντιδράσεων. 9. Διαχείριση πωλητών, υπεργολάβων, συνεργατών κλπ 10. Συλλογή των Lessons learned. Επίσης στη διεργασία αυτή υλοποιούνται εγκεκριμένες αλλαγές που καλύπτουν: 1. Corrective action: Δράσεις διόρθωσης στις εργασίες του έργου, ώστε να το φέρουν σε συμφωνία με το Proj. Man. Plan. 2. Preventive action: Η εκτέλεση μιας δραστηριότητας για την αποφυγή συγκεκριμένων κινδύνων. 3. Defect repair: Η επιδιόρθωση ενός ελλατωματικού παράγοντα του έργου.

72 Direct and Manage Project Execution Inputs 1. Project Management Plan 2. Approved change requests (Οι εγκεκριμένες αλλαγές από το process: Perform Integrated Change Control) 3. Enterprise environmental factors 4. Organizational process assets Tools & Techniques 1. Expert judgement (professionals, consultants, other unit of the organization, stackholders) 2. Project Management Information System

73 Direct and Manage Project Execution Outputs 1. Approved Deliverables (product, service or result) 2. Work Performance Information (συλλογή και καταγραφή πληροφοριών για την πορεία του έργου) I. Κατάσταση των παραδοτέων II. Χρονική πρόοδος III. Κόστος που πραγματοποιήθηκε 3. Change request (Εάν τεθούν ζητήματα κατά τη διάρκεια που το έργο τρέχει, γίνονται αιτήσεις αλλαγών που μπορεί να αφορά το αντικείμενο του έργου, το χρόνο, κόστος, ποιότητα. Οι αιτήσεις αυτές μπορεί να προέρχονται εσωτερικά ή και εξωτερικά του έργου και μπορεί να περικλείουν corrective action, preventive action, defect repair ή και updates.

74 Direct and Manage Project Execution 4. Project Management Plan Updates IV. Όλα τα πλάνα κάθε θεματικής περιοχής (subsidiary plans) V. Project baselines 5. Project document updates.

75 Monitor and Control Project Work Είναι η διεργασία της παρακολούθησης, αναθεώρησης και ρύθμισης της εξέλιξης του έργου, ώστε να επιτευχθούν οι αντικειμενικοί στόχοι, οι οποίοι ορίστηκαν στο Proj. Man. Plan. Το Monitoring είναι μία πτυχή του Project Management, που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια όλου του έργου. Περικλείει τη συλλογή και διανομή πληροφοριών με μετρήσεις, εκτιμήσεις, τάσεις και προβλέψεις σχετικά με το κόστος, χρόνο, βελτιώσεις κλπ. Το Control περικλείει τα corrective και preventive actions ή και replanning.

76 Monitor and Control Project Work Input 1. Project Management Plan 2. Performance reports (Κατάσταση του έργου, τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, δραστηριότητες που είναι σε υλοποίηση, προβλέψεις και διάφορα ζητήματα που μπορεί να αφορούν ακόμη και αλλαγές) 3. Enterprise Environmental Factors 4. Organizational Process Assets Tools & Techniques 1. Expert Judgment (ερμηνεύουν την παρεχόμενη πληροφορία εξέλιξης του έργου σε σχέση με τις προσδοκίες)

77 Monitor and Control Project Work Output 1. Change requests (Corrective and Preventive actions, defect repair ως αποτέλεσμα της σύγκρισης ανάμεσα στο πλάνο και την πραγματικότητα) 2. Project Management Plan Updates (baselines, υποπλάνα) 3. Project Document Updates (προβλέψεις performance reports, κλπ.

78 Perform Integrated Change Control Αυτό είναι μία διεργασία εξέτασης όλων των αιτήσεων αλλαγών, των εγκρίσεων των αλλαγών και της διαχείρισης των αλλαγών που γίνονται στα παραδοτέα, στα αρχεία και στο Proj. Man. Plan. Λαμβάνει χώρα καθ όλη τη διάρκεια του έργου. Το Proj. Man. Plan., τα παραδοτέα και το αντικείμενο του έργου υποστηρίζονται με προσεκτική και συνεχή διαχείριση αλλαγών, που στόχο έχει, είτε την απόρριψη των αλλαγών, είτε την έγκρισή τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι μόνο οι εγκεκριμένες αλλαγές θα ενσωματωθούν στα baselines.

79 Perform Integrated Change Control Αλλαγές μπορεί να αιτηθούν από οιονδήποτε Stakeholder. Η αίτηση μπορεί να γίνει στην αρχή προφορικά θα πρέπει όμως να αποθηκευτεί γραπτώς και να εισαχθεί σε ένα change management system ή configuration management system. Configuration management είναι μία διεργασία του management για την διατήρηση της απόδοσης ενός προϊόντος, των φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του, κατά την επιχειρησιακή λειτουργία του καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του και σε συμφωνία με τον σχεδιασμό του.

80 Perform Integrated Change Control Ένα configuration management system με integrated change control δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε κεντρικά εγκεκριμένες αλλαγές και τα baselines σε ένα έργο. Το configuration control προσανατολίζεται στα παραδοτέα και τις διαδικασίες, ενώ το change control προσανατολίζεται στην εύρεση των αλλαγών, την αρχειοθέτησή τους και την ενσωμάτωσή τους στα baselines.

81 Perform Integrated Change Control Μερικές από τις δραστηριότητες του configuration management είναι: 1. Configuration Identification: Η εκλογή της μονάδας, την οποία θα αριθμήσουμε για την μονοσήμαντη αναγνώρισή της. 2. Configuration status accounting: Για την καταγραφή όλων των πληροφοριών που αφορούν την συγκεκριμένη μονάδα. 3. Configuration verification and audit: Για την εξέταση των διαμορφώσεων (Configuration) όσον αφορά τη διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών της μονάδας και τη συμφωνία τους με τα χαρακτηριστικά που σχεδιάστηκαν περιγράφονται στις συμβάσεις.

82 Perform Integrated Change Control Inputs 1. Project Management Plan 2. Work performance information 3. Change requests 4. Enterprise environmental factors 5. Organizational process assets (configuration management knowledge base) Tools & Techniques 1. Expert Judgment 2. Change control meetings τα οποία διοργανώνονται από ειδική επιτροπή Change Control Board.

83 Perform Integrated Change Control Outputs 1. Change request status update (Οι εγκεκριμένες αλλαγές πηγαίνουν προς υλοποίηση και όλες οι αιτούμενες αλλαγές θα καταγραφούν ως μέρος των αρχείων του project). 2. Project Management Plan Updates. 3. Project document updates.

84 Perform Integrated Change Control Περιγραφή διαδικασίας αλλαγών 1. Αποφυγή της βασικής αιτίας αλλαγών. 2. Αναγνώριση αλλαγών όσο το δυνατό νωρίτερα ώστε να μειωθεί το κόστος. 3. Επίδραση των αλλαγών στο project. 4. Δημιουργία change request. 5. Perform integrated change control: 1. Εκτίμηση της αλλαγής. Είναι μέσα στο Project Charter, ή θα το αλλάξει; Είναι ωφέλιμη για το project; Είναι αναγκαία; 2. Look for options ώστε να ελαχιστοποιήσεις την επίδραση στο έργο: χρόνο, κόστος, κλπ. Crashing, fast tracking.

85 Perform Integrated Change Control 3. Έγκριση ή απόρριψη αλλαγής 4. Ενημέρωση του change control system με την κατάσταση των αλλαγών 6. Επαναπροσδιορισμός του Project Man. Plan, baselines, documents 7. Ενημέρωση των Stakeholders με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν 8. Διαχείριση του project με τα ενημερωμένα Plans

86 Close Project or Phase Είναι η φάση που τελειώνουν όλες οι εργασίες από τα Process Groups. Περικλείει τις δράσεις και τις δραστηριότητες που είναι αναγκαίες για: 1. Την ικανοποίηση των απαιτήσεων της φάσης ή του έργου. 2. Τη μεταφορά του προϊόντος, της υπηρεσίας, ή του αποτελέσματος στην επόμενη φάση, ή την παραγωγή, ή την επιχειρησιακή λειτουργία. 3. Τη συλλογή και αποθήκευση όλων των πληροφοριών του έργου, τον έλεγχο για την επιτυχία ή όχι του έργου, την συλλογή των Lessons Learned και την αρχειοθέτηση των πληροφοριών για μελλοντική χρήση.

87 Inputs 1. Project Managemenet Plan Close Project or Phase 2. Accepted Deliverables (Είναι output του process Verify Scope) 3. Organizasional Process Assets Tools & Techniques 1. Expert Judgment Output 1. Μετάπτωση του τελικού προϊόντος στην παραγωγή 2. Organizasional Process Assets Updates

88 Ενότητα 3 The Project Management Knowledge Areas Κεφάλαιο 5: Project Scope Management

89 Project Scope Management Αυτό το γνωστικό αντικειμένο περικλείει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εξασφάλιση, ότι οι εργασίες που είναι αναγκαίες για το έργο και μόνο αυτές θα εκπληρωθούν. Περιλαμβάνει: 1. Collect Requirements (Καταγραφή των αναγκών) 2. Define Scope (Λεπτομερής περιγραφή του προϊότος και του έργου) 3. Create WBS (Υποδιαίρεση των παραδοτέων και της εργασίας σε μικρότερα μέρη Work Packages) 4. Verify Scope (Τυπική αποδοχή των παραδοτέων) 5. Control Scope (Παρακολούθηση και έλεγχος της κατάστασης του αντικειμένου του έργου σε όλη την πορεία του έργου) Εδώ περιγράφονται: Product Scope, Project Scope

90 Project Scope Management Οι περισσότερες γνωστικές περιοχές έχουν management plans. Εδώ υπάρχει το Scope Management Plan. Αυτό σημαίνει: Πως μπορώ να κάνω Scope, τι εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιήσω, ώστε να πραγματοποιήσω το αντικείμενο του έργου. Στο κεφάλαιο αυτό αναλύεται πως μπορεί το αντικείμενο του έργου να σχεδιαστεί, υλοποιηθεί και ελεγχθεί. Με απλά λόγια μας λέει: Όρισε τις απαιτήσεις και εξασφάλισε ότι ικανοποιούν τα Business Needs που περιγράφονται στο Charter, εξισορρόπησε ανάμεσα στις ανάγκες των εμπλεκομενων, ώστε να βγάλεις το αντικείμενο του έργου, δημιούργησε WBS ώστε να «σπάσεις» το αντικείμενο σε μικρότερα μέρη εύκολα διαχειρίσιμα, επαλήθευσε το αντικείμενο, μέτρησέ το και προσάρμοσέ το αν χρειαστεί. Σημείωση: Η φράση «Εξασφάλιση ότι όλες οι απαιτήσεις υποστηρίζουν το Business Need του έργου που περιγράφονται στο Project Charter» σημαίνει, ότι απαιτήσεις ή και αλλαγές που δεν ικανοποιούν τα Business Needs δεν γίνονται δεκτές.

91 Collect Requirements Απαιτήσεις είναι αυτά που θέλουν οι εμπλεκόμενοι από το έργο και το προϊόν. Αυτή η διαδικασία περιγράφει τρόπους συλλογής των απαιτήσεων και αναγκών του έργου, τις οποίες θέλουν οι stakeholders και οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν. Inputs 1. Project Charter το οποίο προέρχεται από το Integration Management - Initiating Group. 2. Stakeholder Register, το οποίο προέρχεται από το Communication Management Initiating Group. Tools & Techniques 1. Interviews (Τυπική ή άτυπη διαδικασία ένας προς έναν)

92 Collect Requirements 2. Focus Groups (Φέρνει μαζί experts του αντικειμένου και Stakeholders με γνώσεις του αντικειμένου προκειμένου να μάθουν για τις προσδοκίες τους). 3. Facilitated Workshops (Φέρνει cross functional Stakeholders μαζί για την καταγραφή των απαιτήσεων). Δημιουργεί εμπιστοσύνη και καλή επικοινωνία. Πχ για ανάπτυξη λογισμικού χρησιμοποιείται το Joint Application Development (JAD) Workshop, προκειμένου οι χρήστες και η ομάδα ανάπτυξης απο κοινού να αναπτύξουν τις διαδικασίες ανάπτυξης του λογισμικού. Στην κατασκευαστική βιομηχανία χρησιμοποιείται το Quality Function Deployment με την συλλογή των αναγκών των πελατών για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

93 4. Group Creativity Techniques i. Brainstorming ii. iii. Collect Requirements Nominal group technique (brainstorming με ψήφο) Delphi technique (Experts στέλνουν σε κάποιον συντονιστή τις ιδέες τους ανώνυμα). 5. Group decision making techniques i. Unanimity (πλήρη συμφωνία) ii. Majority (πλειοψηφία πάνω από 50%) iii. iv. Plurality (υπερισχύει η μεγαλύτερη ομάδα) Dictatorship (απόφαση του ενός) 6. Observations (μέσω παρατηρήσεων στην εργασία συλλέγουμε πληροφορίες για τις διαδικασίες) 7. Μέσω ερωτηματολογίων.

94 Outputs Collect Requirements 1. Requirements Documentation (περιγράφεται πως οι συλλεγμένες απαιτήσεις ικανοποιούν τις ανάγκες του business. Πριν γίνουν baseline πρέπει να είναι σαφή, μετρήσιμa, ιχνηλατίσιμa, πλήρη και να τa έχουν αποδεχθεί οι Stakeholders) 2. Requirements Management Plan (Εδώ σχεδιάζεται (επιπλέον του πως θα συλλεχθούν) πως οι απαιτήσεις θα αναλυθούν, θα σχεδιασθούν, θα παρακολουθηθούν και θα αρχειοθετηθούν. Επίσης είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε Configuration Management προκειμένου να ελεγθούν και εισαχθούν οι αλλαγές των απαιτήσεων που θα προκύψουν και η επιδραση στο αντικείμενο του έργου, όπως επίσης και οι προτεραιότητες.)

95 Collect Requirements 3. Requirements Traceability Matrix. Πρόκειται περί ενός πίνακα που συνδέει τις απαιτήσεις με την πηγή τους και τις ιχνηλατεί σε όλο το κύκλο ζωής του έργου. Στην ουσία αριθμούνται, ανατίθενται σε κάποιον, ο οποίος τις παρακολουθεί συνεχώς ώστε να είναι ο PM σίγουρος ότι στο τέλος θα ικανοποιηθούν. Τα requirements είναι συνήθως οι προσδοκίες των Stakeholders. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο πελάτης άλλο περιμένει και στο τέλος άλλο παίρνει. Συγκεκριμένα παρακολουθούμε τα requirements σε σχέση με το Business Needs, τα παραδοτέα, τους αντικειμενικούς στόχους του έργου, στο σχεδιασμό του προϊόντος κλπ. Γιαυτό και ο πίνακας αυτός είναι πολύ σημαντικός.

96 Define Scope Σε αυτό το Process αναπτύσσεται λεπτομερής περιγραφή του προϊόντος και του έργου για την ανάπτυξη του προϊόντος. Το planning είναι επαναληπτικό. Αν δηλαδή το budget και ο χρονοπρογραμματισμός δεν ικανοποιεί τον Sponsor ή τη διοίκηση, τότε πρέπει να εξετάσουμε πάλι το αντικέιμενο σε σχέση με το budget και το schedule. Inputs 1. Project Charter 2. Requirements Documentation 3. Organizational process assets Tools and Techniques 1. Expert Judgment 2. Product analysis (Ο σκοπός είναι η ανάλυση του προς κατασκευή προϊόντος ως προς τους αντικειμενικούς στόχους και η περιγραφή του από τον πελάτη ή τον χρηματοδότη, ώστε να μετατραπεί σε παραδοτέα.)

97 3. Facilitated Workshops Outputs Define Scope 1. Project Scope Statement (Περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες των παραδοτέων και την εργασία που απαιτείται για να δημιουργηθούν τα παραδοτέα.) Περιλαμβάνει δε τα ακόλουθα: 1. Product scope description 2. Product acceptance criteria 3. Project deliverables 4. Project exclusions 5. Project constraint (όσον αφορά κόστος, χρόνο, ποιότητα κλπ.) 6. Project assumptions (και το impact που θα έχουν) 2. Project Document updates (Req. Doc, Req. trac. Matrix, Stakeholder register)

98 Create WBS Create WBS είναι το Process της ανάλυσης και υποδιαίρεσης των παραδοτέων σε μικρότερα πακέτα εργασίας (Work Packages). Το πακέτο εργασίας μπορεί να σχεδιαστεί χρονικά, να κοστολογηθεί, να παρακολουθηθεί και να ελεγχθεί. Inputs 1. Project Scope Statement 2. Requirements Documentation 3. Organizational Process Assets (templates, ιστορικά δεδομένα από άλλα παρόμοια έργα, πολιτικές διαδικασίες). Tools & Techniques

99 Create WBS 1. Decomposition είναι η υποδιαίρεση των παραδοτέων σε μικρότερα διαχειρίσιμα πακέτα εργασίας. Το πακέτο εργασίας είναι το μικρότερο επίπεδο που μπορεί να φθάσει το WBS. Κάτω από αυτό υπάρχουν οι activities δραστηριότητες, οι οποίες αναλύονται στο time management. 2. Για μικρά έργα το πακέτο εργασίας είναι μεταξύ 4 και 40 ωρών, ενώ για μεγάλα έργα αυτό μπορεί να φθάσει μέχρι και 300 ώρες. 3. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το WBS δεν έχει νόημα να αναλυθεί σε activities, γιατί ως πακέτο εργασίας είναι πολύ μικρό. Οπότε το χρονοπρογραμματισμό του έργου το κάνουμε σε επίπεδο WBS, και όχι σε επίπεδο δραστηριοτήτων.

100 Create WBS 4. Η ανάλυση σε πακέτα εργασίας θα πρέπει να γίνεται σε εκείνο το επίπεδο που είναι αναγκαία και επαρκής. Με κάθε επίπεδο ανάλυσης που κατεβαίνουμε περιγράφουμε το αμέσως προηγούμενο. 5. Επίσης πρέπει να δοθεί και διαρθρωτική αρίθμηση για κάθε παράγοντα ανάλυσης μέχρι το πακέτο εργασίας έτσι ώστε αυτό να είναι μονοσήμαντα ορισμένο. 6. Μπορούμε να κατασκευάσουμε το WBS με διάφορες φόρμες: I. Ξεκινώντας στο πρώτο επίπεδο με φάσεις από το κύκλο ζωής έργου, με τα παραδοτέα του προϊόντος και του έργου να είναι στο δεύτερο επίπεδο, ή και πιο κάτω. II. Ξεκινώντας στο πρώτο επίπεδο κατευθείαν με παραδοτέα. III. Χρησιμοποιώντας υποέργα στην περίπτωση που αυτά προέρχονται από εταιρείες έξω από τον οργανισμό.

101 Interview Report Create WBS

102 Create WBS

103 Create WBS 8. Για να γίνει η ανάλυση σε πακέτα εργασίας θα πρέπει τα παραδοτέα να είναι ξεκάθαρα. Οπότε δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική αυτή για έργα στο απώτερο μέλλον αλλά για άμεσα έργα. 9. Το WBS αναπαριστά την συνολική εργασία του έργου και του προϊόντος. Το άθροισμα από το χαμηλότερο στο υψηλότερο επίπεδο πρέπει να δίνει 100% και καμμία εργασία δεν πρέπει να μένει έξω από το WBS. 10. Το WBS γίνεται από την ομάδα και περιέχει τα παραδοτέα. Παραδοτέο που δεν βρίσκεται στο WBS δεν ανήκει στο έργο. Με λίγα λόγια το WBS είναι το υπόβαθρο του έργου. Output 1. WBS: προσανατολισμένη στα παραδοτέα ιεραρχική ανάλυση της εργασίας που θα υλοποιηθεί. To WBS ολοκληρώνεται με την προσθήκη control accounts για την καταγραφή των αθροισμάτων κόστους, χρόνου και πόρων

104 Create WBS 2. WBS Dictionary: Αυτό είναι ένα αρχείο που κάνει αναλυτική περιγραφή της εργασίας που πρόκειται να γίνει, του υπεύθυνου, το κόστος, το χρόνο υλοποίησης, των πόρων, κριτήρια αποδοχής, απαιτήσεις ποιότητας, βοηθητικές δραστηριότητες κλπ για κάθε πακέτο εργασίας. 3. Scope Baseline: Αυτό αποτελείται από τη τελική αποθηκευμένη μορφή του Project Scope Statement, WBS και WBS Dictionary. 4. Project Document updates. Requirements Doc, traceability matrix.

105 Verify Scope Είναι η διαδικασία της τελικής και τυπικής αποδοχής των παραδοτέων. Γίνεται επανεξέταση των παραδοτέων μαζί με τον πελάτη και τον Sponsor για την εξασφάλιση, ότι τα παραδοτέα δημιουργήθηκαν ικανοποιητικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Η διαδικασία αυτή διαφέρει από το Quality Control στο ότι επικεντρώνεται στα κριτήρια αποδοχής, στις συναντήσεις και το τυπικό της υπόθεσης. Το quality control γίνεται πριν από το Verify Scope. Inputs 1. Project Management - Plan Scope Baseline 2. Requirements Documentation

106 3. Requirements Traceability Matrix 4. Validated Deliverables Tools & Techniques Verify Scope 1. Inspection (μετράμε και ελέγχουμε τα παραδοτέα για να διαπιστώσουμε κατά πόσο αυτά πληρούν τις τιθέμενες απαιτήσεις του έργου και τα κριτήρια αποδοχής) Output 1. Accepted Deliverables (Αποδοχή των παραδοτέων που πληρούν τα κριτήρια αποδοχής)

107 Verify Scope 2. Change Request (Μη αποδοχή των παραδοτέων οδηγεί σε αιτήσεις αλλαγών, οπότε μέσω του Perform Integrated Change Control παιρνούμε στη διαδικασία διόρθωσης corrective actions). 3. Project Document Updates ως αποτέλεσμα του Verify Scope.

108 Control Scope Είναι η διαδικασία παρακολούθησης της κατάστασης του αντικειμένου του έργου και του προϊόντος. Εξασφαλίζουμε ότι όλα τα change request και οι προτεινόμενες επιδιορθωτικές δράσεις ή δράσεις αποφυγής θα προωθηθούν στη διαδικασία perform integrated change control. Inputs 1. Project Management Plan (Scope Baseline, Scope Man. Plan, Change Man. Plan, Config. Man. Plan, Requirement Man. Plan) 2. Work performance Information (Ότι εργασία έχει γίνει πάνω στα παραδοτέα και ποιά έχουν αρχίσει και έχουν τελειώσει, πρόοδος του έργου) 3. Requirements Documentation

109 4. Requirement Tracebility Matrix 5. Organizational Process Assets. Tools & Techniques Control Scope 1. Variance Analysis (Μέτρηση μεταβολών της κατάστασης των εργασιών και παραδοτέων από το Scope Baseline) Output 1. Work Performance Messurement (planned vs actual) 2. Organizational process assets updates. 3. Change requests 4. Project Baseline updates 5. Project Document Updates

110 Ενότητα 3 The Project Management Knowledge Areas Κεφάλαιο 6: Project Time Management

111 Project Time Management Περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες: 1. Define Activities (Μικρότερη υποδιαίρεση των πακέτων εργασίας) 2. Sequence Activities (Ορισμός της χρονικής ακολουθίας των δραστηριοτήτων) 3. Estimate Activity Resources (Φόρτωση των δραστηριοτήτων με τους επαρκείς πόρους) 4. Estimate Activity Durations (Εύρεση των χρονικών διαρκειών των δραστηριοτήτων) 5. Develop Schedule (Ανάπτυξη όλου του προγράμματος με τους περιορισμούς) 6. Control Schedule

112 Project Time Management Αυτές οι διαδικασίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μεταξύ άλλων διαδικασιών σε άλλες γνωστικές περιοχές. Ο σχεδιασμός γίνεται από την ομάδα έργου, η οποία θέτει τα κριτήρια και την μεθοδολογία για το χρονοπρογραμματισμό. Συνήθως ως μεθοδολογία χρησιμοποιείται η CPM (Critical Path Method) μέθοδος. Η επιλογή της μεθοδολογίας, τa εργαλείa, και τα κριτήρια για την ανάπτυξη και τον έλεγχο του Schedule λέγεται Schedule Management Plan. Χρησιμοποιώντας τα output από τις τέσσερις πρώτες διαδικασίες και με ένα εργαλείο κατασκευάζουμε το Project Schedule.

113 Project Time Management Μετακόμιση του αεροδρομίου του Μονάχου από το Riem στο καινούργιο σε απόσταση 30 Km μέσα σε μία νύχτα το Σάββατο στις Σχεδιασμός του έργου (Planning): 3 έτη από το Υλοποίηση (Execution): συνολικά 15 ώρες, ο κύριος όγκος μετακόμισε μέσα σε 8 ώρες. 600 αστυνομικοί ρύθμιζαν την κίνηση στους γύρο δρόμους και στην Autobahn φορτηγά διαφόρων μεγεθών. 4. Λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ απογειώθηκε το τελευταίο αεροπλάνο από το παλαιό αεροδρόμιο, και λίγο πριν τις 6:00 το πρωϊ απογειώθηκε το πρώτο από το νέο αεροδρόμιο. Οι υπάλληλοι του Αεροδρομίου του Μονάχου σχεδίασαν αργότερα και τη μετακόμιση των αεροδρομίων του Ελληνικού, της Μπανγκογκ και Βερολίνου.

114 Define Activities Στη διαδικασία Create WBS αναλύουμε το έργο σε πακέτα εργασίας. Στη διαδικασία αυτή αναλύουμε τα πακέτα εργασίας σε μικρότερα μέρη τα Activities. Αυτά αποτελούν τη βάση εκτίμησης των παραμέτρων των έργων. Inputs 1. Scope Baseline 2. Enterprise Environmental Factors 3. Organizational Process Assets Tools & Techniques 1. Decomposition

115 Define Activities 2. Rolling Wave Planning (Ανάλυση των πακέτων εργασίας σε λεπτομέρια μόνο για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και χοντρικά για τις άλλες) 3. Templates 4. Expert Judgment Outputs 1. Activity list (Λίστα όλων των δραστηριοτήτων) 2. Activity Attributes (Activity ID, WBS ID, όνομα, περιγραφή, χρονικά η αμέσως προηγούμενη δραστηριότητα, χρονικά η αμέσως μεταγενέστερη δραστηριότητα, πόροι, κόστος, περιορισμοί, υπεύθυνο πρόσωπο, γεωγραφική περιοχή κλπ.) 3. Milestone List (Λίστα σημαντικών σημείων στο έργο)

116 Sequence Activities Στη διαδικασία αυτή ταυτοποιούνται σχέσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων. Inputs 1. Activity List 2. Activity Attributes 3. Milestone List 4. Project Scope Statement 5. Organizational Process Assets Tools & Techniques 1. Precedence Diagramming Method (PDM). Η PDM χρησιμοποιείται στην CPM για την κατασκευή του Schedule Network Diagram. Χρησιμοποιούνται ρόμβοι και τετράπλευρα για την αναπαράσταση των δραστηριοτήτων και συνδέσεις με τόξα για τις χρονικές σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις. Η τεχνική αυτή καλείται και Activity On Node (AON) και χρησιμοποιείται από τα περισσότερα λογισμικά διαχείρισης έργου.

117 Sequence Activities Η μέθοδος PDM περικλείει τις ακόλουθες χρονικές εξαρτήσεις: 1. Finish to Start (FS): Η επόμενη δραστηριότητα ξεκινάει αφού τελειώσει η προηγούμενη. 2. Finish to Finish (FF): Η επόμενη δραστηριότητα τελειώνει αφού τελειώσει η προηγούμενη. 3. Start to Start (SS): Η επόμενη δραστηριότητα ξεκινάει αφού ξεκινήσει η προηγούμενη. 4. Start to Finish (SF): Η επόμενη δραστηριότητα τελειώνει αφού ξεκινήσει η προηγούμενη. 5. Η πρώτη εξάρτηση είναι και η ευρέως εφαρμοζόμενη.

118 2. Ορισμός εξαρτήσεων Sequence Activities 1. Mandatory Dependencies: Αυτές καθορίζονται από τη φύση του έργου - από φυσικούς περιορισμούς ή από συμβατικές υποχρεώσεις. Πχ. κατασκευάζοντας ένα σπίτι πρώτα θα κατασκευαστεί ο πρώτος όροφος και μετά ο δεύτερος. Οι εξαρτήσεις αυτές λέγονται και Hard Logic. 2. Discretionary Dependencies: Soft Logic, Preferential Logic. Δεν υπάρχουν υποχρεωτικές εξαρτήσεις, θα πρέπει να εφαρμόζονται όμως σύμφωνα με τα Best Practices, ώστε να αποφεύγονται Total Float. Είναι ιδανικές για Fast Tracking.

119 Sequence Activities 3. External Dependencies: Εξαρτήσεις από εξωτερικές πηγές που δεν ελέγχονται τελείως από το Project. Πχ Το testing ενός λογισμικού εξατάται από την προμήθεια του HW που έρχεται από εξωτερική πηγή. 3. Applying Leads and Lags (εφαρμογή καθυστερήσεων ή επιταχύνσεων στην εκίνηση μιας δραστηριότητας. Πχ FS+5 ή FS-5.) 4. Schedule Network Templates (Προτυποποιημένα διαγράμματα δικτύου που μπορεί να αφορά μέρος ή και ένα ολόκληρο έργο)

120 Outputs Sequence Activities 1. Project Schedule network Diagram (AON δίκτυα): Σχηματική αναπαράσταση του έργου με τις δραστηριότητες και τις χρονικές εξαρτήσεις. Αυτό μπορεί να παραχθεί, είτε με το χέρι, είτε με λογισμικά διαχείρισης έργου. 2. Project Document Updates 1. Activity List 2. Activity Attributes 3. Risk Register

121 Estimate Activity Resources Κατά τη διαδικασία αυτή εκτιμούνται ο τύπος και ποσότητα των υλικών, των ανθρώπων και του εξοπλισμού που θα απαιτηθούν σε κάθε δραστηριότητα. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ κλειστά συνδεδεμένη και συντονισμένη με τη διαδικασία Estimate Costs. Τα πρόσωπα που θα εργαστούν πρέπει να έχουν μία οικειότητα με το αντικείμενο που θα κατασκευαστεί. Αν το έργο αφορά τη βιομηχανία αυτοκινήτου ίσως χρειαστεί κάποιοι της ομάδας έργου να κάνουν training στην ρομποτική

122 Inputs 1. Activity List Estimate Activity Resources 2. Activity Attributes 3. Resource Calendars (Αφορά τη διαθεσιμότητα των πόρων και για πόσο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έργου) 4. Enterprise Environmental Factors (Διαθεσιμότητα και δεξιότητες προσωπικού) 5. Organizational Process Assets (Διαδικασίες και πολιτικές σχετικά με το προσωπικό, ενοικίαση, ή αγορά μηχανημάτων, ιστορικές πληροφορίες από προηγούμενα έργα)

123 Estimate Activity Resources Tools & Techniques 1. Expert Judgment 2. Alternative analysis (εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων, όσον αφορά τις δεξιότητες του προσωπικού, διαφορετικών μηχανών, προκειμένου να προσδιοριστεί η βέλτιστη λύση.) 3. Bottom up estimating (στην περίπτωση που η εκτίμηση δεν είναι δυνατή παραμετρικά, τότε πηγαίνουμε bottom up με μεγαλύτερη ανάλυση) 4. Project Management Software

124 Outputs Estimate Activity Resources 1. Activity Resource Requirement (τύπος, ποσότητες, για κάθε δραστηριότητα και κάθε πακέτο εργασίας. Η λεπτομέρια εξαρτάται από την εκάστοτε εφαρμογή και το έργο) 2. Resource Breakdown Structure (ιεραρχική διάρθρωση των πόρων ανά κατηγορία και τύπο. Μπορεί επίσης να αναφέρονται και οι δεξιότητες.) 3. Project Document Updates 1. Activity List 2. Activity Attributes 3. Resource Calendars

125 Estimate Activity Durations Η εκτίμηση της διάρκειας των δραστηριοτήτων γίνεται στην αρχή προσεγγιστικά. Χρειάζεται ως προαπαιτούμενο το αντικείμενο της εργασίας και οι απαιτούμενοι πόροι. Τα περισσότερα λογισμικά προσφέρουν την δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού και με κατανομή πόρων. Inputs 1. Activity List 2. Activity Attributes 3. Activity Resource Requirements 4. Resource Calendars

126 Estimate Activity Durations 5. Project Scope Statement (constraints and assumptions) 6. Enterprise Environmental Factors (σχετικές βάσεις δεδομένων, μέτρηση απόδοσης εργαζομένων) 7. Organizational Process Assets (Ιστορικές πληροφορίες, Μεθοδολογίες, Lessons Learned) Tools & Techniques 1. Expert Judgement 2. Analogous Estimating. Χρησιμοποιούνται διάφοροι παράμετροι, όπως διάρκειες, μέγεθος έργου, budget από παρόμοια έργα και μέσω αυτών υπολογίζονται τα μεγέθη του τρέχοντος έργου. Χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει λεπτομερής πληροφορία για το έργο. Είναι λιγότερο ακριβής και κοστίζει λιγότερο.

127 Estimate Activity Durations 3. Parametric Estimating (Εδώ χρησιμοποιούνται στατιστικές σχέσεις των παραμέτρων, ώστε να εκφρασθούν τιμές μονάδας ανά εργασία και από αυτές να υπολογίσουμε τίς διάρκειες.) 4. Three Point Estimates - PERT Technique (Program Evaluation and Review Technique) Πρώτη εφαρμογή στην κατασκευή των υποβρυχίων Polaris. Στην προκείμενη περίπτωση χρησιμοποιούμε Βήτα κατανομή τεσσάρων παραμέτρων, οι δύο κανονικές παράμετροι και το min (optimistic) και max (pessimistic) που εκφράζουν διάρκεια:

128 Estimate Activity Durations o m t e p Έναρξη Αισιόδοξος χρόνος Πιο πιθανός χρόνος Απαισιόδοξος χρόνος

129 Estimate Activity Durations

130 Estimate Activity Durations Outputs 1. Activity Duration Estimates (μέση διάρκεια συν πλην κάτι, διασπορά, πιθανότητα να εκτελεστεί η δραστηριότητα σε συγκεκριμένο χρόνο) 2. Project Document Updates (activity attributes)

131 Estimate Activity Durations Act P M O EXP. S. D. VAR A ,17 5,5 30,25 B ,67 8,0 64,00 C ,83 1,5 2,25 D ,50 2,17 4,70 PROJ. EXP. S. D. VAR PR. DUR. 170,17 10,06 101,2 EXP = Αναμενόμενη Τιμή (Expected Value) Var(iance) = Διασπορά Standard Deviation = Τυπική Απόκλιση

ΜΙΝΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙ 23ων ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT.

ΜΙΝΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙ 23ων ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT. ΜΙΝΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙ 23ων ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT www.dimitrazervaki.com Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή CC BY-NC-SA Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Project Lifecycle Κύκλος ζωής ενός έργου Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή, Α. Μαριδάκη Διαχείριση Έργων - Project Management What is a project? One definition of a project (from the

Διαβάστε περισσότερα

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας. Διαχείριση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 1: Βασικές Έννοιες Έργου

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας. Διαχείριση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 1: Βασικές Έννοιες Έργου Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 1: Βασικές Έννοιες Έργου Πληροφορίες για το µάθηµα Διαλέξεις: κάθε Δευτέρα 13:00-15:00 Ιστότοπος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΈΝΝΟΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ (1) ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΕΡΓΟ Κοινά στοιχεία & διαφορές Διενεργούνται από ανθρώπους (και) μηχανές Διαθέτουν περιορισμένους πόρους

Διαβάστε περισσότερα

ISO 21500:2012. Σημασία. Αποφυγή λαθών Σημείο αναφοράς καλής πρακτικής Χρήση κοινής γλώσσας στα έργα του οργανισμού. Guidance on Project Management

ISO 21500:2012. Σημασία. Αποφυγή λαθών Σημείο αναφοράς καλής πρακτικής Χρήση κοινής γλώσσας στα έργα του οργανισμού. Guidance on Project Management ISO 21500:2012 Guidance on Project Management Great things happen when the world agrees Σημασία Αποφυγή λαθών Σημείο αναφοράς καλής πρακτικής Χρήση κοινής γλώσσας στα έργα του οργανισμού Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

50 Project Management Self Evaluation Questions based on PMBOK 4 th Edition Athens, Greece 1 st of Sept. 2011

50 Project Management Self Evaluation Questions based on PMBOK 4 th Edition Athens, Greece 1 st of Sept. 2011 1. 2. 3. Τι είναι έργο (project); [ ] A) Σειριακές δραστηριότητες ενός συστήματος εκτύπωσης διαφημιστικών φυλλαδίων [ ] B) Επαναλαμβανόμενες εργασίες για την προώθηση ενός προϊόντος [ ] C) Έγκριση παραγγελιών

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων - Project Management

Διοίκηση Έργων - Project Management Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Διοίκηση Έργων - Project Management ΔΙΑΛΕΞΗ 1 η : Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Διοίκησης Έργων Δρ. Β. Ζεϊμπέκης Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων

Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων Έναρξη σεμιναρίου: Σάββατο, 19 Μαΐου, 09:30 15:30 Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων στις Υπηρεσίες και τον Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό κλάδο Μάθετε τις τεχνικές, τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ PROJECT MANAGEMENT

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ PROJECT MANAGEMENT 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ - Τρόποι πρόληψης της αποτυχίας Η ΣΑΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού

Τεχνολογία Λογισμικού Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Τεχνολογία Λογισμικού 8ο Εξάμηνο 2018 19 Εισαγωγή στη διαχείριση έργων λογισμικού Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr A. Διαχείριση έργου γενικά Ορισμοί Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

ISO 9001:2008. Οι αλλαγές του νέου προτύπου ISO 9001:2008 σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση ISO 9001:2000

ISO 9001:2008. Οι αλλαγές του νέου προτύπου ISO 9001:2008 σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση ISO 9001:2000 ISO 9001:2008 Οι αλλαγές του νέου προτύπου ISO 9001:2008 σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση ISO 9001:2000 Όπως και το νέο πρότυπο ρητά αναφέρει οι αλλαγές δεν είναι μεγάλης έκτασης και δεν εισάγονται νέες

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος)

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος) Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 1-Το γενικό πλαίσιο της διαχείρισης έργων Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπόνηση σχεδίων. 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case)

Εκπόνηση σχεδίων. 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case) 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Εκπόνηση σχεδίων Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case) Καταστατικό Έργου (Project Charter) Επιχειρηματικό σχέδιο του Έργου (Project Business

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. Business Processes

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. Business Processes Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής Business Processes Οι οργανισμοί-επιχειρήσεις υπάρχουν για να εξυπηρετούν κάποιο εμπορικό σκοπό ή να προσφέρουν κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες. Διαφέρουν είτε στον

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης

Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης Άρια Ιωαννίδη Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός, ΕΜΠ MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής Διευθύντρια Διεύθυνσης Έργων ΕΚΧΑ Α.Ε. e-mail: aioannid@ktimatologio.gr Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διοίκηση Έργων

Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διοίκηση Έργων Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διοίκηση Έργων Π. Υψηλάντης Δ. Τσέλιος Σκοπός του Μαθήματος Να συνδέσει

Διαβάστε περισσότερα

Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS)

Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS) Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS) Γιάννης Βιθυνός PMP (yvithynos@criticalpath.gr) Μάιος 2009 Ο Γιάννης Βιθυνός είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων

Διαχείριση Έργων Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων Ενότητα 3 Διαχείριση Έργων Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 3-1 Μαθησιακοί στόχοι Κατανόηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων ενός

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ. Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου

Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ. Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Τµηµατοποίηση Έργου Ø Κατάτµηση σε φάσεις Ø Καλύτερος έλεγχος Ø Σύνδεση µε λειτουργίες της επιχείρησης Ø Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ. Πάνος Φιτσιλής

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ. Πάνος Φιτσιλής ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ Πάνος Φιτσιλής pfitsilis@gmail.com Περιεχόμενα Σημερινής διάλεξης Πρότυπα διαχείρισης έργων Τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ o o PMI PMBOK Project Management Body of Knowledge

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτικές δομές. Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος

Οργανωτικές δομές. Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος Οργανωτικές δομές Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος 1 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 2-Η αρχική σύλληψη του έργου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

To CSAP Πρόγραμμα, Certified

To CSAP Πρόγραμμα, Certified ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) CSAP Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με Πιστοποίηση www.csap.gr To CSAP Πρόγραμμα, Certified ISO

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη Πρακτικών Λειτουργικής Ευελιξίας και Οργανωτικής Καινοτομίας»

«Ανάπτυξη Πρακτικών Λειτουργικής Ευελιξίας και Οργανωτικής Καινοτομίας» «Ανάπτυξη Πρακτικών Λειτουργικής Ευελιξίας και Οργανωτικής Καινοτομίας» Νίκος Γαβαλάκης «Η Ανθρώπινη Διάσταση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας» 22 Οκτωβρίου 2013 Υποστήριξη Νέας Επιχειρηματικότητας Προώθηση Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 3- Σχεδιασμός του φυσικού αντικειμένου του έργου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίληψη των πραγμάτων

Η αντίληψη των πραγμάτων WELCOME TO Project Management and Human Resources.. or how to create successful TEAMS PROJECT MANAGEMENT COACH YOUR SUCCESS, OUR PROJECT Η αντίληψη των πραγμάτων Αποτέλεσμα δικαιολογίες ΕΓΩ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΠΑΙΡΝΩ

Διαβάστε περισσότερα

To CSAP Πρόγραμμα, Certified. ISO 9001/2015 και ISO 17024

To CSAP Πρόγραμμα, Certified. ISO 9001/2015 και ISO 17024 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης CSAP Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με Πιστοποίηση www.csap.gr To CSAP Πρόγραμμα, Certified ISO 9001/2015 και ISO 17024 Ανταγωνιστικά Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας. Σύνοψη

3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας. Σύνοψη 3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας Σύνοψη 1. Διατύπωση στόχων του Οι στόχοι του έργου εκφράζουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα παραδοτέα του. Βασικοί Στόχοι:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Στόχος Βασικές έννοιες για την ποιότητα και τα συστήματα ποιότητας Έννοια της ποιότητας και των συστημάτων ποιότητας Τεκμηρίωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού

02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού 02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού Τεχνολογία Λογισμικού Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χειμερινό εξάμηνο 2017 18 Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος Συχνές ερωτήσεις ενός διαχειριστή έργων Γιατί υλοποιούμε αυτό το έργο; Τι υποτίθεται ότι θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος αποθεμάτων (Inventory control) 1960

Έλεγχος αποθεμάτων (Inventory control) 1960 Έλεγχος αποθεμάτων (Inventory control) 1960 Βέλτιστη Ποσότητα Παραγγελίας (Economic Order Quantity - EOQ) Αποθέματα Ασφαλείας (Safety Stock - SS) Διαχείριση Τεχνικών Προδιαγραφών (Bill of Material Processing

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ρίσκου σε Επιχειρήσεις ISO 31000:2009

Διαχείριση Ρίσκου σε Επιχειρήσεις ISO 31000:2009 Διαχείριση Ρίσκου σε Επιχειρήσεις ISO 31000:2009 STAVROS IOAKIM MSc Security & Risk Management MSc Electrical Electronics Eng. BSc Electrical Eng. Business Continuity Institute Diploma 9 ΜΑΙΟΥ 2017 ISO

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORKFLOW MANAGEMENT) 2.1 Εισαγωγή

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORKFLOW MANAGEMENT) 2.1 Εισαγωγή ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORKFLOW MANAGEMENT) 2.1 Εισαγωγή Οι σηµερινές δραστηριότητες των επιχειρήσεων δηµιουργούν την ανάγκη για όσο το δυνατό µεγαλύτερη υποστήριξη από τα πληροφοριακά τους

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορισμός (1/2) Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 1.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία του Έργου. Διαχείριση Έργου Κύκλος Ζωής. Μαρίνα Α.Τσιρώνη Πολιτικός Μηχανικός, MSc ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θεωρία του Έργου. Διαχείριση Έργου Κύκλος Ζωής. Μαρίνα Α.Τσιρώνη Πολιτικός Μηχανικός, MSc ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θεωρία του Έργου Διαχείριση Έργου Κύκλος Ζωής Μαρίνα Α.Τσιρώνη Πολιτικός Μηχανικός, MSc ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Οκτώβριος 2009 Διαχείριση του Έργου (Project Management) Ορισμοί Κάθε μιά όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ: GP2_2 ΣΕΛ: 1 / 9 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ CQS & Paladino ΕΚΔΟΣΗ 2 η ΑΘΗΝΑ, 01/03/2016 ΚΩΔΙΚΟΣ: GP2_2 ΣΕΛ: 2 / 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ...

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Λογισμικού

Αρχιτεκτονική Λογισμικού Αρχιτεκτονική Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η αρχιτεκτονική λογισμικού Αρχιτεκτονική και απαιτήσεις Σενάρια ποιότητας Βήματα αρχιτεκτονικής σχεδίασης Αρχιτεκτονικά πρότυπα Διαστρωματωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 3: Θεωρία, Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας &

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και Διαχείριση Έργων Learning

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία PRIORITY & INTERAMERICAN:

Συνεργασία PRIORITY & INTERAMERICAN: Συνεργασία PRIORITY & INTERAMERICAN: GDPR, από τη θεωρία στην πράξη Δ. Στασινόπουλος PRIORITY, IT Governance Dep. Director 22Φεβρουάριου 2019 Σ.Μολίνου INTERAMERICAN, Information Security & Data Protection

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων

Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων Ενότητα 4 Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 4-1 Μαθησιακοί στόχοι Κατανόηση των διαδικασιών προσδιορισμού και επιλογής έργων ανάπτυξης ΠΣ Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Εργασία Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών με τη χρήση Τεχνολογίας BPMN

Μεταπτυχιακή Εργασία Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών με τη χρήση Τεχνολογίας BPMN ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μεταπτυχιακή Εργασία Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών με τη χρήση Τεχνολογίας BPMN Παντελοπούλου Χαρίκλεια ME 10068 Agenda Η Ανάγκη για Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Βασικοί ορισμοί Χαρακτηριστικά έργου Κατηγορίες τεχνικών έργων Παράγοντες των έργων Κριτήρια επιτυχίας Κύκλος ζωής του έργου Επιρροή

Διαβάστε περισσότερα

Balanced Scorecard Μέρος Ι

Balanced Scorecard Μέρος Ι Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο 13 Balanced Scorecard Μέρος Ι Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2004 ΕΜΠ Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

η PRIORITY από το 1995 ανάλυση και βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών σύμφωνα με κανονιστικό πλαίσιο διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές

η PRIORITY από το 1995 ανάλυση και βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών σύμφωνα με κανονιστικό πλαίσιο διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές η PRIORITY από το 1995 ανάλυση και βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών σύμφωνα με κανονιστικό πλαίσιο διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές εξειδίκευση αξιολόγηση κινδύνων ασφάλεια δεδομένων διακυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή, Βασικές Έννοιες, Οφέλη και Κίνδυνοι

Εισαγωγή, Βασικές Έννοιες, Οφέλη και Κίνδυνοι Εισαγωγή, Βασικές Έννοιες, Οφέλη και Κίνδυνοι Ευθύμιος Ταμπούρης tambouris@uom.gr Επιστημονική Επιχειρηματική Χρήση των Η/Υ Η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τη λύση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα, Οργανισμοί και Επιχειρησιακές Διαδικασίες

Πληροφοριακά Συστήματα, Οργανισμοί και Επιχειρησιακές Διαδικασίες Ενότητα 4 Πληροφοριακά Συστήματα, Οργανισμοί και Επιχειρησιακές Διαδικασίες Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 4-1 Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Περιγραφή των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ. Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ. Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT Η αποτελεσματική Διαχείριση Έργων υλοποιείται με την βοήθεια μιας σειράς εργαλείων και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 Βελτιστοποίηση Στην προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στην πράξη, αναπτύσσουμε μαθηματικά μοντέλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανία 4.0 (Industry 4.0) Δεξιότητες Προσωπικού. Βιβή Τσούτσα. Λέκτορας ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Λογ/κής & Χρημ/κής

Βιομηχανία 4.0 (Industry 4.0) Δεξιότητες Προσωπικού. Βιβή Τσούτσα. Λέκτορας ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Λογ/κής & Χρημ/κής Βιομηχανία 4.0 (Industry 4.0) Δεξιότητες Προσωπικού Βιβή Τσούτσα Λέκτορας ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Λογ/κής & Χρημ/κής Εισαγωγή Η Βιομηχανία 4 είναι η τάση για αλλαγή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP»

«ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP» Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης Θεσσαλονίκη 2011 Λιάρας Ευάγγελος

Διαβάστε περισσότερα

ATHENS SCHOOL OF MANAGEMENT (THESSALONIKI) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ATHENS SCHOOL OF MANAGEMENT (THESSALONIKI) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ATHENS SCHOOL OF MANAGEMENT (THESSALONIKI) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ομιλητής: Γιάννης Νάνος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ? Είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) Information Systems (IS) Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Ημερομηνίες: 30/1/2018 Λευκωσία 6/2/2018 Λεμεσός Σε συνεργασία με: ΚΕΒΕ Η οργάνωση γραφείου, αποτελεί στοιχείο κρίσιμης σημασίας για την κάθε επιχείρηση, αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Οργανωτική Δομή και Στρατηγική Αλλαγή Οι διαφάνειες ακολουθούν την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΤΕΛΑ SCOR ΕΝΝΟΙΑ SCOR Ορισμός των μοντέλων SCOR Το μοντέλο SCOR είναι ένα μοντέλο αναφοράς διαδικασιών για την εφοδιαστική αλυσίδα (η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Παραγωγής & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Διδάσκων: Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου Balanced Scorecard Μέρος Ι

Οργάνωση Παραγωγής & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Διδάσκων: Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου Balanced Scorecard Μέρος Ι ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Οργάνωση Παραγωγής & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Διδάσκων: Δρ. Νικόλαος Παναγιώτου Balanced

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Λάρισας»

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Λάρισας» ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Λάρισας» ΥΠΟΕΡΓΟ 2 «Στελέχη Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: Οι αναδυόμενοι ρόλοι τους στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατηγικός Ρόλος των Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχοι και αντικείμενο ενότητας

Ο Στρατηγικός Ρόλος των Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Ενότητα 3 Ο Στρατηγικός Ρόλος των Πληροφοριακών Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 3-1 Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου ενός Πληροφοριακού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου Διαχείριση Έργων Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη διαχείριση έργου (ιστορία, πρότυπα, ενοποίηση)

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη διαχείριση έργου (ιστορία, πρότυπα, ενοποίηση) Διαχείριση Έργων Ενότητα 1: Εισαγωγή στη διαχείριση έργου (ιστορία, πρότυπα, ενοποίηση) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα CAD / CAM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα CAD / CAM ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα CAD / CAM Ενότητα # 1: Η παραγωγική διεργασία σαν φυσικό σύστημα μετασχηματισμού Δημήτριος Τσελές Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθούν οι ρόλοι των 6 τύπων των συστημάτων πληροφοριών Να περιγραφούν οι τύποι των πληροφοριακών συστημάτων Να αναλυθούν οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό Διοίκηση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό Μήνας και Ανθρωποµήνας Υπάρχουν tasks στα οποία δεν μπορούμε να μειώσουμε τη διάρκεια αν προσθέσουμε πολλά άτομα σε αυτό. Για παράδειγμα:

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Επιχειρηματική Αριστεία Ενότητα : Βραβεία Ποιότητας

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Επιχειρηματική Αριστεία Ενότητα : Βραβεία Ποιότητας Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Επιχειρηματική Αριστεία Ενότητα 1.10.2: Βραβεία Ποιότητας Ψωμάς Ευάγγελος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εισαγωγικό εργαστήριο Ευαγγελία Μανιαδή Άννα Μαριδάκη 07 & 08 Μαρτίου 2017 Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΑΡΙΝΟ 2017 Κωδικός Μαθήματος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Objectives. Corporate and division strategic planing Business unit planning The marketing process Product level planning The marketing plan

Objectives. Corporate and division strategic planing Business unit planning The marketing process Product level planning The marketing plan Objectives Corporate and division strategic planing Business unit planning The marketing process Product level planning The marketing plan ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ITIL Case Study: Helpdesk Implementation at EAC. By: Anna Demosthenous 28 th November, 2012

ITIL Case Study: Helpdesk Implementation at EAC. By: Anna Demosthenous 28 th November, 2012 ITIL Case Study: Helpdesk Implementation at EAC By: Anna Demosthenous 28 th November, 2012 AHK ένας Οργανισμός με αξίες: Σεβασμό στους Πελάτες Επένδυση στους ανθρώπους της Συνεχή βελτίωση Εταιρική Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Βασικές έννοιες 2. Ανάλυση του έργου και διαμόρφωση του δικτύου 3. Επίλυση δικτύου 1 1. Βασικές έννοιες Με τον όρο έργο, εκτός από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Καθηγητή Θάνου Κριεμάδη με τίτλο: Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, το οποίο εκδόθηκε το 2011 από την Νομική Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ΝΕΟ - ΜΕ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΥΛΗ Επενδύοντας στη Γνώση... Εξασφαλίζετε το Μέλλον Η αποτελεσματική Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας & Σ.Ο.Π.Ε.Π Αξιολόγηση Έργου

Πολιτική Ποιότητας & Σ.Ο.Π.Ε.Π Αξιολόγηση Έργου Πολιτική Ποιότητας & Σ.Ο.Π.Ε.Π Αξιολόγηση Έργου Σύνταξη Δημήτριος Τσέλιος Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Υποέργο 02 Ε 2.21 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 Ι. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Π.Α 2

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός & Διοίκησης έργων

Προγραμματισμός & Διοίκησης έργων Προγραμματισμός & Διοίκησης έργων Διαχείριση εύρους Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος 1 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 2: Μάρκετινγκ Στόχοι Αποφάσεις Ιδεολογία Ανάλυση Στρατηγικής Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός πεδίου εφαρµογής του έργου

Σχεδιασµός πεδίου εφαρµογής του έργου ÊåöÜëáéï 3 Σχεδιασµός πεδίου εφαρµογής 3.1. Εισαγωγή Μετά την έναρξη, πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο διαχείρισης (project management plan), το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή πληροφοριών για το πώς το επικείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένες μεθοδολογίες Διαχείρισης Έργων : Τα Σημαντικά Πλεονεκτήματα τους στο Συνεχώς Μεταβαλλόμενο Επιχειρηματικό Περιβάλλον

Δομημένες μεθοδολογίες Διαχείρισης Έργων : Τα Σημαντικά Πλεονεκτήματα τους στο Συνεχώς Μεταβαλλόμενο Επιχειρηματικό Περιβάλλον Δομημένες μεθοδολογίες Διαχείρισης Έργων : Τα Σημαντικά Πλεονεκτήματα τους στο Συνεχώς Μεταβαλλόμενο Επιχειρηματικό Περιβάλλον Δομημένες Μεθοδολογίες Διαχείρισης Έργων: Γιατί Πρέπει να Εφαρμόζονται Συστηματικά?

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εισαγωγικό εργαστήριο Ευαγγελία Μανιαδή 27 & 28 Φεβρουαρίου 2018 Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΑΡΙΝΟ 2018 Κωδικός Μαθήματος στο eclass: TP364

Διαβάστε περισσότερα

Νέα πρότυπα & Αειφορία

Νέα πρότυπα & Αειφορία Χαράλαμπος Αγγελούδης Διευθυντής Πιστοποίησης Οκτώβριος 2014 Ο ουσιαστικός ρόλος των προτύπων στην Αειφόρο ανάπτυξη Το όραμα του ISO για τα προϊόντα του είναι να «αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά ISO 9000: Συνοπτική παρουσίαση

Σειρά ISO 9000: Συνοπτική παρουσίαση ΔΙΠ 51 / ΑΘΗ-1 Σειρά ISO 9000: Συνοπτική παρουσίαση Δρ. Ν.Μ. Βαξεβανίδης Σύστημα Διαχείρισης Σύστημα Διαχείρισης : Σύνολο αλληλοσχετιζόμενων ή αλληλεπιδρώντων στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας

Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας ειγµατοληψία αποδοχής, µε τη λήψη αντιπροσωπευτικών δειγµάτων σύµφωνα µε την στατιστική θεωρία της δειγµατοληψίας. ιαγράµµατα ελέγχου, όπου τα αποτελέσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΕΕ ΤΠΔΠ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Θέμα εισήγησης: «ΕΛΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα Συστημάτων Διαχείρισης :

Πρότυπα Συστημάτων Διαχείρισης : Πρότυπα Συστημάτων Διαχείρισης : Οφέλη από την εφαρμογή τους Εκδήλωση ΤΕΕ / ΤΚΜ : 7 Νοεμβρίου 2008 αμφιθέατρο Τοπογράφων «Αλ. Τσιούμης» Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ - Μηχανικός Μεταλλείων

Διαβάστε περισσότερα