3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ)"

Transcript

1 3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) Εισαγωγή Βασικές Έννοιες

2 Τι είναι φυτό; ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κάθε ευκαρυωτικός φωτοσυνθετικός οργανισμός... Τι είναι πράσινο φυτό; Κάθε ευκαρυωτικός φωτοσυνθετικός οργανισμός με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις φωτοσυνθετικές χρωστικές, τη δομή του χλωροπλάστη και τα αποταμιευτικά προϊόντα. Περιλαμβάνουν τα πράσινα φύκη και τα χερσαία φυτά (εμβρυόφυτα).

3 Κλαδόγραμμα των χερσαίων φυτών. Οι τελείες συμβολίζουν τις κυριότερες απομορφές.

4 Κατάλληλος απομορφισμός Ανάγκες Στο θαλάσσιο περιβάλλον Στο περιβάλλον της ξηράς Στήριξης του οργανισμού Περιορισμένες Έντονες Ταχείας μεταφοράς θρεπτικών συστατικών Απορρόφησης θρεπτικών συστατικών Διατήρησης των αποθεμάτων νερού σε ανεκτά επίπεδα Προστασίας των γαμετών ώστε να εξασφαλιστεί η εγγενής αναπαραγωγή Προστασίας από αφυδάτωση κατά την ανταλλαγή αερίων με το περιβάλλον Η στήριξη παρέχεται από το νερό που τους περιβάλλει. Χαρακτηρίζονται από ελαστικότητα, ώστε να ανταπεξέρχονται στις δονήσεις των θαλάσσιων ρευμάτων και κυμάτων Περιορισμένες Η τροφοδοσία γίνεται απευθείας από το νερό που τους περιβάλλει Περιορισμένες Η απορρόφηση γίνεται απευθείας από το νερό που τους περιβάλλει. Η «ρίζα», εάν υπάρχει χρησιμεύει για την εδραίωση σε στερεό υπόστρωμα και όχι στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη Περιορισμένες Οι θηλυκοί και αρσενικοί γαμέτες απελευθερώνονται απευθείας στο νερό Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη Γίνεται πρόσληψη αερίων τα οποία βρίσκονται εν διαλύσει στο νερό που περιβάλλει τον οργανισμό Δημιουργία οργάνων (βλαστός ρίζα) με ισχυρή παρουσία στηρικτικών ιστών Μόριο κλειδί: λιγνίνη Έντονες Δημιουργία ιστών μεταφοράς Μόριο κλειδί: λιγνίνη Έντονες Δημιουργία ρίζας η οποία απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος Έντονες Δημιουργία της εφυμενίδας με περιορισμένη υδατοπερατότητα Μόριο κλειδί: υμενίνη Έντονες Οι κινητοί αρσενικοί γαμέτες απελευθερώνονται στο αέριο περιβάλλον και προστατεύονται από την αφυδάτωση με το περίβλημα του γυρεόκοκκου Μόριο κλειδί: σποροπολλενίνη Έντονες Δημιουργία στομάτων, ώστε η πρόσληψη των αερίων να ελέγχεται Η σημασία των κυριότερων απομορφών των χερσαίων φυτών.

5 Ανάγκες Κατάλληλος απομορφισμός σε επίπεδο κυττάρου Αποτέλεσμα σε επίπεδο ιστού Στήριξης του οργανισμού Βιοσύνθεση λιγνίνης Δημιουργία στηρικτικών ιστών και ξύλου Αποτέλεσμα σε επίπεδο οργάνου Ενίσχυση ρίζας και βλαστού Ταχείας μεταφοράς ουσιών Επιμήκη κύτταρα νεκρά ή ζωντανά Δημιουργία ιστών μεταφοράς Ταχεία τροφοδότηση οργάνων Διατήρησης των αποθεμάτων νερού σε ανεκτά επίπεδα Ύπαρξη χυμοτοπίου Δημιουργία στομάτων Δημιουργία φύλλων που ελέγχουν τις απώλειες νερού Δημιουργία εξειδικευμένων παρεγχυματικών ιστών Δημιουργία βλαστού ο οποίος αποθηκεύει νερό Ανταλλαγής συστατικών και πληροφοριών με το περιβάλλον αλλά και με άλλους οργανισμούς Αντιμετώπισης βιοτικών (παθογόνα, εχθροί) και αβιοτικών παραγόντων καταπόνησης (αντίξοες συνθήκες περιβάλλοντος) Ύπαρξη τεράστιων αμυλοπλαστών μέσω της πτώσης των οποίων το κύτταρο αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα Συσσώρευση τοξικών ή απωθητικών ουσιών Δημιουργία στατεγχύματος Δημιουργία αδένων που εκκρίνουν τοξικές ή απωθητικές ουσίες Θετικός γεωτροπισμός ρίζας Φύλλα με έντονη αμυντική προστασία Διαχείρισης της ηλιακής ενέργειας Κύτταρα τα οποία παίρνουν τη μορφή οπτικών ινών ή φακών Σκληρέγχυμα το οποίο μεταφέρει φωτισμό Φύλλα με πολλαπλές στρώσεις φωτοσυνθετικών κυττάρων Άνθη τα οποία προσελκύουν επικονιαστές Μεταφοράς γαμετών ώστε να εξασφαλιστεί η εγγενής αναπαραγωγή Συσσώρευση ανθοκυανών Ύπαρξη έγχρωμης επιδερμίδας Ανεμπόδιστης ανταλλαγής αερίων Λύση κυττάρων Δημιουργία αερεγχύματος Ρίζες οι οποίες τροφοδοτούνται με οξυγόνο από το υπέργειο τμήμα Διασποράς σπερμάτων Συσσώρευση εύγευστων ή και έγχρωμων ουσιών στους καρπούς Δημιουργία ελκυστικής όψης για τους καταναλωτές Διασπορά μέσω της κατανάλωσης από ζώα Η σημασία των κυριότερων απομορφών των χερσαίων φυτών.

6 Η μικροσκοπία αποτελεί την κύρια τεχνική μελέτης της ανατομίας των φυτών.

7 Η μικροσκοπία αποτελεί την κύρια τεχνική μελέτης της ανατομίας των φυτών.

8 Η μικροσκοπία αποτελεί την κύρια τεχνική μελέτης της ανατομίας των φυτών.

9 Διαγραμματική παρουσίαση ενός τυπικού φωτοσυνθετικού κυττάρου.

10 Στοιχεία της ανατομίας του φυτικού κυττάρου.

11 Δύο ανωμερείς μορφές της γλυκόζης που απαντώνται στα φυτά.

12 Η σημασία του κυτταρικού τοιχώματος για τα φυτικά κύτταρα.

13 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η ύπαρξη κυτταρικού τοιχώματος χαρακτηρίζει τα φυτικά κύτταρα Το πάχος και η σύσταση του κυτταρικού τοιχώματος κυμαίνεται ανάλογα με τη θέση και λειτουργία του κυττάρου. Στα μεριστωματικά κύτταρα (βλ. επίσης Κεφάλαιο 4.4), το λεπτό κυτταρικό τους τοίχωμα αποτελείται κυρίως από πηκτίνες, ημικυτταρίνες και κυτταρίνη. Το κυτταρικό τοίχωμα των κυττάρων αυτών ονομάζεται πρωτογενές επειδή είναι το πρώτο που σχηματίζεται, ενώ το τμήμα των κυτταρικών τοιχωμάτων που εναποτίθεται μετά την παύση της διόγκωσης των κυττάρων, στα έμμονα πλέον κύτταρα, ονομάζεται δευτερογενές.

14 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η ύπαρξη κυτταρικού τοιχώματος χαρακτηρίζει τα φυτικά κύτταρα Το δευτερογενές καθορίζει την τελική μορφή του κυττάρου και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται εναπόθεση συστατικών σε αυτό, όπως της λιγνίνης, της φελλίνης κ.ά. Επομένως το πρωτογενές κυτταρικό τοίχωμα είναι λεπτό και έχει τη δυνατότητα διάτασης, ενώ το δευτερογενές είναι παχύτερο και περισσότερο άκαμπτο και ο σχηματισμός του περιορίζει πλέον τη μεταβολή των διαστάσεων του κυττάρου. Το κυτταρικό τοίχωμα, και ιδιαίτερα το δευτερογενές, αποτελεί μια προστατευτική δομή η οποία παρέχει σταθερότητα στο κύτταρο και συμβάλλει στη διατήρηση του σχήματός του έστω και εάν ασκείται υψηλή πίεση σπαργής.

15 Στοιχεία της ανατομίας του φυτικού κυττάρου.

16 Διαγραμματική παρουσίαση ενός τυπικού φωτοσυνθετικού κυττάρου.

17 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Τα φυτικά κύτταρα έχουν κοινά χαρακτηριστικά Κάθε τυπικό φυτικό κύτταρο περιβάλλεται από το κυτταρικό τοίχωμα. Εσωτερικά του κυτταρικού τοιχώματος εντοπίζεται η κυτταρική μεμβράνη, η οποία περιβάλλει το κυτταρόπλασμα. Μέσα στο κυτταρόπλασμα εντοπίζονται ευδιάκριτες λειτουργικές μονάδες, τα κυτταρικά οργανίδια, όπως ο πυρήνας, το ενδοπλασματικό δίκτυο, το δικτυόσωμα (ή σύμπλεγμα Golgi), τα μιτοχόνδρια, τα πλαστίδια, τα χυμοτόπια κ.ά., ανάλογα με τις λειτουργίες που επιτελούνται στο συγκεκριμένο κύτταρο.

18 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Το κυτταρόπλασμα είναι ο υποκυτταρικός χώρος μέσα στον οποίο επιτελούνται πολυάριθμες, ζωτικής σημασίας, βιοχημικές αντιδράσεις Ο όρος κυτταρόπλασμα συνήθως περιγράφει το περιεχόμενο του κυττάρου, εκτός από τον πυρήνα, τα οργανίδια και τα χυμοτόπια. Το κυτταρόπλασμα από φυσικής άποψης είναι ένα παχύρρευστο διαφανές υγρό με ιδιότητες εναιωρήματος και γαλακτώματος, που αποτελείται κατά 85-90% από νερό. Στο υδατικό αυτό περιβάλλον εντοπίζονται διαλυμένα συστατικά, όπως ιόντα, ένζυμα και μεταβολίτες.

19 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η δομή των μεμβρανών είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη λειτουργία τους Οι βιολογικές μεμβράνες δεν είναι ακίνητα στερεά χωρίσματα, αλλά πολύπλοκες δυναμικές δομές αποτελούμενες από λιπίδια, πρωτεΐνες και άλλα συστατικά. Οι κύριες λειτουργίες που επιτελούν οι βιολογικές μεμβράνες είναι: η διαμερισματοποίηση του κυττάρου, η ρύθμιση του είδους αλλά και της ποσότητας των συστατικών που μεταφέρονται. Επομένως οι μεμβράνες παρουσιάζουν εκλεκτική περατότητα. η αντίληψη ερεθισμάτων και η μετάδοση μηνυμάτων και πληροφοριών μεταξύ του εσωτερικού των κυττάρων και του περιβάλλοντός τους και αντίστροφα. η διεξαγωγή πολυάριθμων βιοχημικών αντιδράσεων, όπως λ.χ. η μεταφορά των ηλεκτρονίων κατά τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή.

20 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Το πρότυπο του ρευστού μωσαϊκού είναι η επικρατέστερη υπόθεση για την δομή των μεμβρανών Σύμφωνα με το πρότυπο του ρευστού μωσαϊκού, η μεμβράνη αποτελείται από δύο κυρίως συστατικά, φωσφορολιπίδια και πρωτεΐνες. Τα φωσφορολιπίδια συμμετέχουν στη διαμόρφωση της στοιχειώδους δομής της μεμβράνης, ενώ οι πρωτεΐνες αποτελούν το λειτουργικό της μέρος. Οι εικόνες που λαμβάνονται με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης επιβεβαιώνουν τη βασική δομή αλλά και τις φυσικές διαστάσεις που διατυπώνει το πρότυπο αυτό.

21 Το πρότυπο του ρευστού μωσαϊκού για τη δομή των βιολογικών μεμβρανών.

22 Το πρότυπο του ρευστού μωσαϊκού για τη δομή των βιολογικών μεμβρανών.

23 Διαγραμματική παρουσίαση ενός τυπικού φωτοσυνθετικού κυττάρου.

24 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι χλωροπλάστες ανήκουν σε μια οικογένεια οργανιδίων τα οποία ονομάζονται πλαστίδια Οι χλωροπλάστες ανήκουν σε μια οικογένεια οργανιδίων τα οποία είναι χαρακτηριστικά μόνο των φυτικών κυττάρων και των χλωροφυκών, τα πλαστίδια. Τα πλαστίδια εντοπίζονται σε όλα τα φυτικά κύτταρα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε χημική, αλλά και στη διαχείριση και αποθήκευση της ενέργειας.

25 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι χλωροπλάστες ανήκουν σε μια οικογένεια οργανιδίων τα οποία ονομάζονται πλαστίδια Κατά την ανάπτυξη των φυτικών οργάνων, στα μεριστωματικά κύτταρα εμφανίζονται ελάχιστα διαφοροποιημένα πλαστίδια μικρού μεγέθους, τα προπλαστίδια. Αυτά, στη συνέχεια αποκτούν εξειδίκευση στη δομή και λειτουργία τους, ανάλογα με την πορεία διαφοροποίησης του κυττάρου που βρίσκονται. Τα προπλαστίδια λ.χ. των φυτών που βλάστησαν και αναπτύχθηκαν στο σκοτάδι μετατρέπονται σε ετιοπλάστες. Στα κύτταρα φωτοσυνθετικών ιστών, τα προπλαστίδια μετατρέπονται σε χλωροπλάστες ενώ στα πέταλα ορισμένων ανθέων σε χρωμοπλάστες, πλαστίδια τα οποία συνθέτουν και συσσωρεύουν χρωστικές.

26 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι χλωροπλάστες ανήκουν σε μια οικογένεια οργανιδίων τα οποία ονομάζονται πλαστίδια Οι λευκοπλάστες είναι πλαστίδια τα οποία απαντώνται σε κύτταρα με περιορισμένη φωτοσυνθετική ικανότητα ή που δεν φωτοσυνθέτουν, όπως τα επιδερμικά. Μια μορφή λευκοπλαστών είναι οι αμυλοπλάστες, στους οποίους τα φυτικά κύτταρα συνθέτουν και αποθηκεύουν άμυλο, όπως στον κόνδυλο της πατάτας, και στις κοτυληδόνες των ψυχανθών. Οι στατόλιθοι αποτελούν μια ειδική κατηγορία αμυλοπλαστών που εντοπίζονται στα κύτταρα της καλύπτρας της ρίζας και σε ορισμένους βλαστούς και συμβάλλουν στην αντίληψη γεωτροπικών ερεθισμάτων.

27 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι χλωροπλάστες ανήκουν σε μια οικογένεια οργανιδίων τα οποία ονομάζονται πλαστίδια Σε πολλές περιπτώσεις τα πλαστίδια αποκτούν υψηλή εξειδίκευση όσον αφορά τα προϊόντα τα οποία συνθέτουν και αποταμιεύουν. Τα έλαια συντίθενται και αποθηκεύονται σε ελαιοπλάστες και οι πρωτεΐνες σε πρωτεϊνοπλάστες, όπως σε πολλά σπέρματα. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις τα πλαστίδια φωτοσυνθέτουν, ενώ παράλληλα αποθηκεύουν περισσότερες της μιας κατηγορίες αποθησαυριστικών ουσιών, συνεπώς η κατάταξή τους σε συγκεκριμένη κατηγορία είναι δύσκολη.

28 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι χλωροπλάστες ανήκουν σε μια οικογένεια οργανιδίων τα οποία ονομάζονται πλαστίδια Όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό τα πλαστίδια έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται. Η μετατροπή των χλωροπλαστών σε χρωμοπλάστες αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη περίπτωση αλλά μπορούν να υπάρξουν και άλλες αλληλομετατροπές. Π.χ., σε περιπτώσεις τραυματισμών των ιστών τα πλαστίδια οιουδήποτε τύπου μετατρέπονται σε προπλαστίδια, από τα οποία στη συνέχεια προκύπτουν νέες μορφές πλαστιδίων, ανάλογα με τις ανάγκες των κυττάρων. Τα πλαστίδια έχουν την ικανότητα να διαιρούνται ή να συντήκονται, ενώ δεν είναι δυνατό να δημιουργηθούν de novo, παρά μόνο από προϋπάρχοντα οργανίδια.

29 Διαγραμματική παρουσίαση των διαφορετικών μορφών των πλαστιδίων και των κύριων αλληλομετατροπών τους.

30 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι χλωροπλάστες είναι τα υποκυτταρικά οργανίδια στα οποία επιτελείται η φωτοσύνθεση Οι κύριες λειτουργίες που επιτελεί ο χλωροπλάστης είναι: Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε χημική μέσω της φωτοσύνθεσης. Η διαχείριση και αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση. Η σύνθεση πρωτεϊνών είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με το πυρήνα. Η βιοσύνθεση σημαντικών συστατικών του κυττάρου.

31 Διαγραμματική απεικόνιση των σχέσεων μεταξύ μιτοχονδρίου και χλωροπλάστη

32 Χλωροπλάστες σε κύτταρα του πασσαλώδους παρεγχύματος των φύλλων του φυτού περδικάκι.

33 Οι χλωροπλάστες έχουν χαρακτηριστική δομή που σχετίζεται με τη λειτουργία τους.

34 Οι χλωροπλάστες έχουν χαρακτηριστική δομή που σχετίζεται με τη λειτουργία τους.

35 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Τα μιτοχόνδρια είναι τα οργανίδια στα οποία επιτελείται η κυτταρική αναπνοή Οι κύριες λειτουργίες που επιτελεί το μιτοχόνδριο είναι: Η παραγωγή αξιοποιήσιμων μορφών ενέργειας (με τη μορφή κυρίως ΑΤΡ) μέσω της οξειδωτικής διάσπασης οργανικών μορίων (κυτταρική αναπνοή). Η βιοσύνθεση μεταβολιτών ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση και μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων. Η σύνθεση πρωτεϊνών είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με το πυρήνα.

36 Τα μιτοχόνδρια έχουν χαρακτηριστική δομή που σχετίζεται με τη λειτουργία τους.

37 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Θεωρία της ενδοσυμβίωσης Θεωρία, σύμφωνα με την οποίαν οι χλωροπλάστες και τα μιτοχόνδρια υπήρξαν κάποτε ανεξάρτητοι προκαρυωτικοί οργανισμοί οι οποίοι κατά το απώτερο εξελικτικό παρελθόν ανέπτυξαν συμβιωτικές σχέσεις με ευκαρυωτικά κύτταρα και ενσωματώθηκαν σε αυτά.

38 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Ο πυρήνας περιέχει το γενετικό υλικό και συντονίζει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων Οι κύριες λειτουργίες που επιτελεί ο πυρήνας είναι: Περιέχει όλες τις πληροφορίες για τη διαιώνιση του είδους. Καθορίζει την κυτταρική διαίρεση και εξειδίκευση. Ελέγχει όλες τις (μεταβολικές) λειτουργίες του κυττάρου. Ο πυρήνας αποτελεί το πλέον ευδιάκριτο οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων.

39 Ο πυρήνας περιέχει το γενετικό υλικό και συντονίζει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων.

40 Ο πυρήνας περιέχει το γενετικό υλικό και συντονίζει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων.

41 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Ο πυρήνας περιέχει το γενετικό υλικό και συντονίζει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων Το εσωτερικό του πυρήνα επικοινωνεί με το κυτταρόπλασμα μέσω των πυρηνικών πόρων. Οι πυρηνικοί πόροι επιτρέπουν τη διέλευση ορισμένων μόνο μορίων. Σε πολλές περιπτώσεις η εξωτερική μεμβράνη του πυρήνα αποτελεί συνέχεια του αδρού ενδοπλασματικού δικτύου.

42 Ο πυρήνας περιέχει το γενετικό υλικό και συντονίζει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων.

43 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Ο πυρήνας περιέχει το γενετικό υλικό και συντονίζει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων Η ζωή διαιωνίζεται μέσω της αναπαραγωγής, δηλ. τη μεταφορά γενετικής πληροφορίας από γενιά σε γενιά. Η αναπαραγωγή μπορεί να είναι αγενής ή εγγενής. Η αγενής αναπαραγωγή επιτελείται μέσω της μιτωτικής διαίρεσης και δεν απαιτεί τη συμμετοχή δυο γενετήσιων κυττάρων (γαμετών), επομένως έχει το πλεονέκτημα μιας απλής και αποδοτικής διαδικασίας. Ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα εμφανούς γενετικής ποικιλότητας.

44 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Ο πυρήνας περιέχει το γενετικό υλικό και συντονίζει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων Κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου των φυτών παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κυττάρων τα οποία στη συνέχεια διαφοροποιούνται κατά ομάδες σε ιστούς. Η αύξηση του αριθμού των κυττάρων, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους του φυτικού σώματος, προϋποθέτει μεγάλο αριθμό κυτταροδιαιρέσεων. Οι κυτταροδιαιρέσεις που παρατηρούνται στους μεριστωματικούς ιστούς είναι το αποτέλεσμα αλλεπάλληλων μιτωτικών διαιρέσεων. Με τη διαδικασία αυτή διαιρείται ο πυρήνας του κυττάρου και τελικώς παράγονται δυο κύτταρα με το ίδιο γενετικό περιεχόμενο με το αρχικό κύτταρο. Η μιτωτική διαίρεση λοιπόν αφορά τα σωματικά κύτταρα των οργανισμών.

45 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η σειρά των γεγονότων, μεταξύ της δημιουργίας ενός νέου κυττάρου και της διαίρεσής του, αναφέρεται ως κυτταρικός κύκλος O κυτταρικός κύκλος διαχωρίζεται σε τέσσερα διακριτά στάδια: Μ, το στάδιο της κυτταροδιαίρεσης, που περιλαμβάνει τη μιτωτική πυρηνοτομία και την κυτοκίνηση (διαίρεση του κυτταροπλάσματος). G 1 (G=Gap), στάδιο αύξησης του μεγέθους του κυττάρου και πολλαπλασιασμού των οργανιδίων. S (S=Synthesis), το στάδιο του διπλασιασμού του DNA. G 2, το στάδιο προετοιμασίας του κυττάρου για την είσοδό του σε επόμενη κυτταρική διαίρεση. Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται σύνθεση διαφόρων ενζύμων και άλλων πρωτεϊνών.

46 O κυτταρικός κύκλος διαχωρίζεται σε τέσσερα διακριτά στάδια.

47 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η μίτωση, αποτελεί μια ενιαία και συνεχή διαδικασία με τέσσερα στάδια γνωστά ως πρόφαση, μετάφαση, ανάφαση και τελόφαση Μεταξύ δύο διαδοχικών μιτώσεων μεσολαβεί το στάδιο της μεσόφασης, που περιλαμβάνει τις φάσεις του κυτταρικού κύκλου G1, S και G2. Κατά τη διάρκεια της μιτωτικής διαίρεσης δημιουργείται μια δομή από μικροσωληνίσκους, η μιτωτική ή πυρηνική άτρακτος, η οποία εξασφαλίζει τη μετακίνηση και τη σωστή κατανομή των χρωμοσωμάτων στους θυγατρικούς πυρήνες.

48 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η μίτωση, αποτελεί μια ενιαία και συνεχή διαδικασία με τέσσερα στάδια γνωστά ως πρόφαση, μετάφαση, ανάφαση και τελόφαση Πριν από κάθε κυτταροδιαίρεση, το DNA κάθε χρωμοσώματος διπλασιάζεται, ώστε να σχηματιστούν δυο πανομοιότυπες πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες (κλώνοι DNA). Κάθε ένας από τους κλώνος του DNΑ αναφέρεται ως χρωματίδα. Οι δυο θυγατρικές χρωματίδες συγκρατούνται μεταξύ τους από το κεντρομερίδιο, περιοχή του χρωμοσώματος στην οποία στηρίζονται τα ινίδια της ατράκτου κατά την κυτταροδιαίρεση. Το χρωμοσωμικό υλικό που απαρτίζει τις χρωματίδες αποκτά χρώμα μετά από επώαση σε εξειδικευμένες χρωστικές, γι αυτό το λόγο καλείται χρωματίνη, αλλά η δομή των χρωμοσωμάτων δεν διακρίνεται εύκολα στο οπτικό μικροσκόπιο.

49 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η μίτωση, αποτελεί μια ενιαία και συνεχή διαδικασία με τέσσερα στάδια γνωστά ως πρόφαση, μετάφαση, ανάφαση και τελόφαση Κατά την πρόφαση, που συνήθως είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση της μιτωτικής πυρηνοτομίας, το κύτταρο εισέρχεται στη διαδικασία της μίτωσης. Οι χρωματίδες με περιέλιξη γύρω από τον άξονά τους, αυξάνουν το πάχος και ελαττώνουν το μήκος τους. Κατά το τέλος της πρόφασης ο πυρηνικός φάκελος τεμαχίζεται σε μικρού μεγέθους κυστίδια τα οποία διασπείρονται μέσα στο κύτταρο, ενώ παράλληλα σχηματίζεται η μιτωτική άτρακτος.

50 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η μίτωση, αποτελεί μια ενιαία και συνεχή διαδικασία με τέσσερα στάδια γνωστά ως πρόφαση, μετάφαση, ανάφαση και τελόφαση Στη μετάφαση, τα χρωμοσώματα (ζεύγη των χρωματίδων) προσαρτώνται στα ινίδια της ατράκτου στην περιοχή του κεντρομερούς. Τα χρωμοσώματα μετακινούνται προς το κέντρο του κυττάρου ώστε τα κεντρομερίδιά τους να είναι διαταγμένα στο επίπεδο του ισημερινού.

51 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η μίτωση, αποτελεί μια ενιαία και συνεχή διαδικασία με τέσσερα στάδια γνωστά ως πρόφαση, μετάφαση, ανάφαση και τελόφαση Η ανάφαση αποτελεί το πλέον σύντομο στάδιο. Τα κεντρομερίδια διαχωρίζονται σε δύο τμήματα και τα ινίδια της ατράκτου τα έλκουν προς τους αντίθετους πόλους του κυττάρου. Οι διαχωρισμένες πλέον χρωματίδες αποτελούν πλέον τα χρωμοσώματα τα οποία σύρονται προς τους πόλους ακολουθώντας τα κεντρομερή.

52 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Η μίτωση, αποτελεί μια ενιαία και συνεχή διαδικασία με τέσσερα στάδια γνωστά ως πρόφαση, μετάφαση, ανάφαση και τελόφαση Στην τελόφαση, τα χρωμοσώματα φτάνουν στους πόλους του κυττάρου, αποδιατάσσονται, επιμηκύνονται και δεν είναι πλέον ορατά με χρώση. Τα ινίδια της ατράκτου αποδιοργανώνονται, ο πυρηνικός φάκελος σε κάθε πόλο επανασχηματίζεται και περιβάλλει τα χρωμοσώματα. Η τελόφαση συνήθως ακολουθείται από την κυτοκίνηση.

53 Ο πυρήνας διχοτομείται μιτωτικά (σωματικά κύτταρα) πριν την διαίρεση του κυττάρου.

54 Ο πυρήνας διχοτομείται μειωτικά προκειμένου να προκύψουν τα γενετικά κύτταρα.

55 Το φυτικό κύτταρο ανάλογα με τη διαφοροποίησή του, περιέχει πολλά ακόμα οργανίδια και έμμορφα υλικά.

56 Το φυτικό κύτταρο ανάλογα με τη διαφοροποίησή του, περιέχει πολλά ακόμα οργανίδια και έμμορφα υλικά.

57 Οι διάφοροι ιστοί συντονίζονται για τη διεξαγωγή όλων των λειτουργιών του φυτικού σώματος.

58 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Οι μεριστωματικοί ιστοί αποτελούνται από κύτταρα τα οποία διατηρούν την ικανότητα να διαιρούνται μιτωτικά και να παράγουν πολυάριθμα θυγατρικά κύτταρα. Τα θυγατρικά αυτά κύτταρα στη συνέχεια διαφοροποιούνται και συγκροτούν τους μόνιμους ιστούς. Επομένως οι μόνιμοι ιστοί απαρτίζονται από διαφοροποιημένα (έμμονα) κύτταρα τα οποία εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες και κατά κανόνα δεν έχουν την ικανότητα μιτωτικής διαίρεσης.

59 Η σταδιακή διαφοροποίηση ενός μεριστωματικού κυττάρου (Α) σε παρεγχυματικό (Γ).

60 Μεριστωματικά κύτταρα κορυφαίου μεριστώματος.

61 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Κύτταρα λιγότερο διαφοροποιημένα, όπως τα παρεγχυματικά, μπορούν να εισέλθουν σε διαδικασία αποδιαφοροποίησης κατά την οποία το αρχικό κύτταρο υπόκειται σε μιτωτικές κυτταροδιαιρέσεις αρχικά μέσα στα όρια του αρχικού κυτταρικού τοιχώματος. Τα προκύπτοντα θυγατρικά κύτταρα έχουν τη δομή και τις ιδιότητες μεριστωματικών κυττάρων τα οποία στη συνέχεια επαναδιαφοροποιούνται για να δώσουν νέους ιστούς και όργανα. Η ικανότητα αυτή των φυτικών κυττάρων αναφέρεται ως ολοδυναμία.

62 Ολοδυναμία φυτικών κυττάρων.

63 Τύπος μεριστώματος Θέση στο φυτό Περίοδος κατά την οποία ενεργοποιείται Επί μέρους μεριστώματα που παράγει Ρόλος Αποτέλεσμα Κορυφαίο Κορυφή βλαστού ή ακρορρίζιο Κατά τη πρωτογενή ανάπτυξη (μονοετή), αλλά και κατά τη διάρκεια έκπτυξης νέας βλάστησης σε πολυετή πρωτόδερμα προκάμβιο θεμελιώδες μερίστωμα Ανάπτυξη επιδερμικών και απεκκριτικών ιστών Ανάπτυξη ηθμαγγειωδών δεσμίδων Υπεύθυνο για την πρωτογενή ανάπτυξη παρεγχυματικών, στηρικτικών και απεκκριτικών ιστών Διαμόρφωση πρωτογενούς σώματος του φυτούαύξηση σε ύψος Εμβόλιμο Εντοπίζεται μόνο στα μονοκότυλα φυτά, μεταξύ μονίμων ιστών στα γόνατα Κατά τη πρωτογενή ανάπτυξη Επιτρέπει την ταχεία κατά μήκος ανάπτυξη, εκτός εκείνης που οφείλεται στο κορυφαίο μερίστωμα Διαμόρφωση πρωτογενούς σώματος του φυτούαύξηση σε ύψος Πλευρικό Τοποθετημένο πλευρικά σε ήδη ανεπτυγμένα μέρη του φυτού, παράλληλα με τον επιμήκη άξονα των οργάνων Κατά τη δευτερογενή ανάπτυξη Κάμβιο (δεσμικό και μεσοδέσμιο) Φελλοκάμβιο Επιτρέπει την ανάπτυξη κυρίως δευτερογενών ηθμαγγειωδών δεσμίδων Επιτρέπει την ανάπτυξη του περιδέρματος, το οποίο αναπληρώνει την επιδερμίδα και συμπεριλαμβάνει και το φελλό Διαμόρφωση δευτερογενούς σώματος του φυτούαύξηση σε διάμετρο Διάκριση των μεριστωμάτων ανάλογα με τη θέση στην οποία εντοπίζονται και την περίοδο κατά την οποία ενεργοποιούνται.

64 Πρωτογενής και Δευτερογενής ανάπτυξη.

65 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Πρωτογενείς και δευτερογενείς ιστοί Ανάλογα με τη περίοδο ανάπτυξης (πρωτογενή ή δευτερογενή) κατά την οποίαν ενεργοποιούνται, οι μεριστωματικοί ιστοί διακρίνονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς. Στους πρωτογενείς μεριστωματικούς ιστούς που παράγονται από το κορυφαίο μερίστωμα κατατάσσονται: το πρωτόδερμα, από το οποίο προκύπτει η επιδερμίδα, το προκάμβιο, από το οποίο προκύπτουν οι αγωγοί ιστοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το περικύκλιο, ο ηθμός, το αγγειώδες κάμβιο και το ξύλο, και το θεμελιώδες μερίστωμα, από το οποίο προκύπτει το θεμελιώδες παρέγχυμα.

66 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Η ανάπτυξη κάθε φυτικού είδους προϋποθέτει την ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών ώστε να προκύψουν νέοι ιστοί και όργανα. Η περίοδος ωστόσο ενεργοποίησης των μεριστωματικών ιστών δεν ακολουθεί το ίδιο πρότυπο. Τα φυτικά είδη, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα ζωικά, ακολουθούν κατά βάση δύο διαφορετικά πρότυπα ανάπτυξης, την κλειστή και την ανοιχτή.

67 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Ως κλειστός τύπος ανάπτυξης αναφέρεται εκείνος κατά τον οποίο ο οργανισμός μετά από μια καθορισμένη περίοδο ενεργοποίησης των μεριστωματικών ιστών και ταχείας ανάπτυξης, ωριμάζει, δημιουργεί απογόνους και στη συνέχεια νεκρώνεται. Στους οργανισμούς αυτούς η διάρκεια του βιολογικού κύκλου είναι καθορισμένη. Το πρότυπο αυτό ακολουθούν τα ετήσια και τα διετή φυτικά είδη, και πολυάριθμα ζωικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον άνθρωπο.

68 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Ως ανοικτός τύπος ανάπτυξης αναφέρεται εκείνος κατά τον οποίο ο οργανισμός διατηρεί τους μεριστωματικούς ιστούς ενεργούς καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του και επομένως έχει τη δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης. Στους οργανισμούς αυτούς η διάρκεια του βιολογικού κύκλου δεν είναι καθορισμένη. Το πρότυπο αυτό ακολουθούν τα πολυετή φυτικά είδη, αλλά και ορισμένοι ζωικοί οργανισμοί, όπως ερπετά και ιχθύες.

69 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Στον κλειστό τύπο ανάπτυξης η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών και η περαιτέρω ανάπτυξη σηματοδοτείται με τη βλάστηση του σπέρματος και ολοκληρώνεται όταν το φυτό παύει να αναπτύσσεται, λόγω της ολοκλήρωσης του βιολογικού κύκλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις κλειστού τύπου ανάπτυξης οι μεριστωματικοί ιστοί που ενεργοποιούνται ονομάζονται πρωτογενείς και ευθύνονται για τη λεγόμενη πρωτογενή ανάπτυξη.

70 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Οι πρωτογενείς μεριστωματικοί ιστοί είναι τα κορυφαία μεριστώματα του βλαστού και της ρίζας. Από τα δύο αυτά μεριστώματα παράγονται όλοι οι ιστοί και τα όργανα του φυτού. Η πρωτογενής ανάπτυξη παρατηρείται και στα φυτικά είδη που ακολουθούν τον ανοικτό τύπο ανάπτυξης, αλλά μόνο στην τρέχουσα βλάστηση. Τα περισσότερα μονοκότυλα και τα ποώδη ευδικότυλα φυτά, που ακολουθούν το κλειστό τύπο ανάπτυξης, συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο παρουσιάζοντας μόνον πρωτογενή ανάπτυξη.

71 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Από την άλλη πλευρά, στον ανοικτό τύπο ανάπτυξης η συνεχής αύξηση όχι μόνο του ύψους, αλλά (κυρίως) και της διαμέτρου του φυτού δημιουργεί νέες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με τη δραστηριοποίηση των μεριστωματικών ιστών που συμμετέχουν στη πρωτογενή ανάπτυξη. Στη περίπτωση λοιπόν αυτή την πρωτογενή ανάπτυξη, που έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη περίοδο, τη διαδέχεται η δευτερογενής που οφείλεται σε δραστηριοποίηση διαφορετικών (πλευρικών) μεριστωματικών ιστών.

72 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Οι δευτερογενείς μεριστωματικοί ιστοί (πλευρικά μεριστώματα) είναι κυρίως το κάμβιο και το φελλοκάμβιο. Κατά τη δευτερογενή ανάπτυξη παράγονται κυρίως επιπρόσθετοι ιστοί μεταφοράς αλλά και στηρικτικοί και προστατευτικοί ιστοί ώστε να ενισχυθεί ο βλαστός και η ρίζα.

73 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Η ενεργοποίηση των μεριστωματικών ιστών καθορίζει τον τύπο ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους και επομένως και τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο φυτό μπορεί να παρατηρούνται τόσο πρωτογενής, όσο και δευτερογενής ανάπτυξη σε επί μέρους όργανα. Π.χ. σε ένα πολυετές φυλλοβόλο δένδρο τα φύλλα που εκπτύσσονται κατά την εαρινή περίοδο παρουσιάζουν μόνο πρωτογενή ανάπτυξη, ενώ οι βλαστοί, ανάλογα με την ηλικία τους παρουσιάζουν πρωτογενή ή δευτερογενή ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά είναι δυνατό να παρατηρηθεί δευτερογενής ανάπτυξη και σε ετήσια φυτά (π.χ. στη κολοκυθιά).

74 Πρωτογενή μεριστώματα.

75 Πρωτογενή μεριστώματα.

76 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Με βάση τη δομή τους και τη λειτουργία που προσφέρουν, οι μόνιμοι φυτικοί ιστοί διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: Θεμελιώδες παρέγχυμα, στηρικτικοί ιστοί, αγωγοί ιστοί, προστατευτικοί ιστοί και εκκριτικοί ιστοί και αδένες.

77 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Τα κύτταρα του παρεγχύματος είναι συνήθως λιγότερο διαφοροποιημένα έναντι των κυττάρων άλλων μόνιμων ιστών χωρίς ωστόσο να απουσιάζει η εξειδίκευση και ο καταμερισμός των λειτουργιών. Αν και σχετικά αδιαφοροποίητα, τα κύτταρα αυτά είναι μεταβολικά ενεργά και σε αυτά επιτελούνται ζωτικές λειτουργίες (όπως η φωτοσύνθεση). Έχουν εξαιρετική ποικιλία μορφής ανάλογα με τη λειτουργία και τη θέση τους στο φυτό, από σφαιρικά ισοδιαμετρικά, έως επιμηκυμένα ή λοβοειδή. Τα παρεγχυματικά κύτταρα συνήθως παρεμβάλλονται μεταξύ κυττάρων έντονα διαφοροποιημένων ιστών.

78 Αν και σχετικά αδιαφοροποίητα, τα κύτταρα αυτά συχνά επιτελούν ζωτικές λειτουργίες όπως η φωτοσύνθεση.

79 Στα κύτταρα του αποταμιευτικού παρεγχύματος εντοπίζονται αποθησαυριστικές ουσίες

80 Εγκάρσια τομή φύλλου λιγούστρου (Ligustrum japonicum).

81 Τομή φύλλου Toulbaghia violacea. Το χλωρέγχυμα περιλαμβάνει ένα μόνο τύπο φωτοσυνθετικών κυττάρων.

82 Τομή νεαρής ρίζας ευδικότυλου φυτού (Ranunculus sp.). Η ηθμαγγειώδης δεσμίδα περιβάλλεται από ενδοδερμίδα.

83 Τομή βλαστού ρετσινολαδιάς. Διακρίνεται το δευτερογενές κυτταρικό τοίχωμα και βοθρία σε κάτοψη σε τομή.

84 Εγκάρσια τομή βλαστού του ευδικότυλου φυτού Helianthus annuus.

85 Στα υδρόφυτα όπως στο νούφαρο (Nymphaea sp.) η ρίζα είναι βυθισμένη στο νερό.

86 Τομή μίσχου φύλλου νούφαρου (Nymphaea sp.). Οι εκτεταμένες κενές περιοχές αποτελούν το αερέγχυμα.

87 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Το κολλέγχυμα είναι ένας τροποποιημένος ιστός ο οποίος παρέχει στήριξη και μηχανική αντοχή σε νεαρά κυρίως όργανα. Το κολλέγχυμα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πλαστικότητα και δυνατότητα περαιτέρω επιμήκυνσης, δεδομένου ότι αποτελείται από ζωντανά κύτταρα. Με βάση τη μορφή των παχύνσεων, όπως παρατηρούνται σε εγκάρσιες τομές, το κολλέγχυμα διακρίνεται σε γωνιώδες και πλακώδες. Τα τοιχώματα αποτελούνται κυρίως από πηκτίνες με ενδιάμεσες στρώσεις κυτταρίνης.

88 Εγκάρσια τομή μίσχου μάραθου (Foeniculum vulgare) στη περιοχή του πλακώδους κολλεγχύματος.

89 Εγκάρσια τομή μίσχου στη περιοχή του γωνιώδους κολλεγχύματος.

90 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Το σκληρέγχυμα είναι στηρικτικός ιστός ο οποίος παρέχει μηχανική αντοχή, σκληρότητα και προστασία. Εμφανίζεται σε ωριμότερα όργανα από ότι το κολλέγχυμα. Τα κύτταρα που απαρτίζουν τον ιστό αυτό χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά παχιά και λιγνινοποιημένα κυτταρικά τοιχώματα. Η εναπόθεση λιγνίνης τα καθιστά πολύ σκληρά και με μεγάλη μηχανική αντοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ώριμα κύτταρα του σκληρεγχύματος έχουν χάσει τους πρωτοπλάστες τους και επομένως είναι νεκρά.

91 Σκληρεγχυματικές ίνες σε φλοιώδες παρέγχυμα βλαστού ελιάς. Σκληρεγχυματικά κύτταρα του κολεού σε δεσμίδα αραβόσιτου.

92 Εγκάρσια τομή βελόνας πεύκου.

93 Εγκάρσιες τομές φύλλων θυμαριού.

94 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Η επιδερμίδα των φύλλων των σπερματόφυτων δεν αποτελείται αποκλειστικά από έναν και μόνο τύπο κυττάρων. Κατά τη διάρκεια της οντογένεσης του φύλλου ορισμένα επιδερμικά κύτταρα διαφοροποιούνται και αποκτούν υψηλή εξειδίκευση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα στόματα. Τα στόματα αποτελούν πόρους οι οποίοι σχηματίζονται μεταξύ δύο εξειδικευμένων κυττάρων, των καταφρακτικών κυττάρων.

95 Στόματα.

96 Στόματα.

97 Στόματα.

98 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Οι αγωγοί ιστοί αποτελούνται από επιμηκυσμένα κύτταρα και έχουν ως σκοπό τη μεταφορά ουσιών σε μεγάλες αποστάσεις στο φυτικό σώμα. Ο αγωγός ιστός των φυτών αποτελείται από το ξύλο και τον ηθμό τα οποία συγκροτούν τις ηθμαγγειώδεις δεσμίδες. Το σύνολο των ηθμαγγειωδών δεσμίδων ονομάζεται στήλη.

99 Ιστοί μεταφοράς: Το ξύλο μεταφέρει νερό και ανόργανα θρεπτικά συστατικά από τη ρίζα προς τα φύλλα. Ο ηθμός μεταφέρει οργανικές ενώσεις από τα σημεία παραγωγής, στα σημεία κατανάλωσης.

100 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Το ξύλο διακρίνεται σε πρωτογενές και δευτερογενές. Το πρωτογενές ξύλο αποτελεί προϊόν της μεριστωματικής δραστηριότητας του προκαμβίου του κορυφαίου μεριστώματος κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς ανάπτυξης. Στα υπό ανάπτυξη τμήματα του φυτού που επιμηκύνονται, διαφοροποιούνται αρχικά τα πρωτοξυλικά στοιχεία ενώ όταν ολοκληρωθεί η επιμήκυνση δημιουργούνται τα μεταξυλικά, τα οποία αποτελούν τα μόνιμα, περισσότερο λειτουργικά στοιχεία του πρωτογενούς ξύλου.

101 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Το δευτερογενές ξύλο δημιουργείται κατά τη διάρκεια της δευτερογενούς ανάπτυξης και προκύπτει από τη μεριστωματική δραστηριότητα του καμβίου Συνήθως όμως καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση, από το πρωτογενές ξύλο και η μορφή του εξαρτάται από το είδος του φυτού και τις συνθήκες ανάπτυξης του. Το ξύλο, πρωτογενές ή δευτερογενές, αποτελείται από τέσσερις τύπους κυττάρων: τις τραχεΐδες, τα αγγεία του ξύλου, το ξυλώδες παρέγχυμα και τις ξυλώδεις ίνες.

102 Ιστοί μεταφοράς: Το ξύλο μεταφέρει νερό και ανόργανα θρεπτικά συστατικά από τη ρίζα προς τα φύλλα.

103 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Η κύρια λειτουργία του ηθμού είναι η μεταφορά υδατοδιαλυτών οργανικών ενώσεων από τα σημεία παραγωγής προς τα σημεία κατανάλωσης ή αποταμίευσης. Αντίθετα με τη μεταφορά των ουσιών μέσω του ξύλου, στο οποίο παρατηρείται μονόδρομη μεταφορά σε απονεκρωμένα κύτταρα, η μεταφορά μέσω του ηθμού είναι δυνατόν να ακολουθεί διαφορετικές κατευθύνσεις και πραγματοποιείται μέσω ζωντανών κυττάρων. Τα στοιχεία του ηθμού διακρίνονται σε πρωτογενή και δευτερογενή.

104 ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ Οι μόνιμοι ιστοί αποτελούνται από εξειδικευμένα (διαφοροποιημένα) κύτταρα που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες Ο πρωτογενής ηθμός δημιουργείται κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς ανάπτυξης στα υπό ανάπτυξη τμήματα του φυτού που επιμηκύνονται. Προκύπτει από το προκάμβιο και εκτείνεται σε όλο το σώμα του φυτού. Ο δευτερογενής ηθμός προκύπτει από το κάμβιο και αποτελεί το εσώτερο στρώμα το φλοιού. Όπως και το ξύλο, έτσι και ο ηθμός αποτελείται από διαφορετικούς τύπους κυττάρων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα αγωγά στοιχεία (οι ηθμοσωλήνες στα αγγειόσπερμα, τα ηθμώδη κύτταρα στα γυμνόσπερμα), τα συνοδά κύτταρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις σκληρεγχυματικές ίνες και κύτταρα του ηθμώδους παρεγχύματος.

105 Ιστοί μεταφοράς: Ο ηθμός μεταφέρει οργανικές ενώσεις από τα σημεία παραγωγής, στα σημεία κατανάλωσης.

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Κατάλληλος απομορφισμός ανάγκες Στο θαλάσσιο περιβάλλον Στο περιβάλλον της ξηράς Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Οργάνωση μία ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη λειτουργία ή λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Iστός: Μια ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι ιστοί συγκροτούν όργανα

Κεφάλαιο 3. Οι ιστοί συγκροτούν όργανα Κεφάλαιο 3 Οι ιστοί συγκροτούν όργανα Τα µέρη ενός αντιπροσωπευτικού σπερµατόφυτου Οβλαστός: (α) στηρίζει τα φύλλα και τα άνθη, (β) µεταφέρει νερό και ανόργανα άλατα από τις ρίζες προς όλα τα εναέρια µέρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Ο ΒΛΑΣΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Ο ΒΛΑΣΤΟΣ 52 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Ο ΒΛΑΣΤΟΣ 53 ΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ Στα σπερματόφυτα ανήκουν τα πιο εξελιγμένα τραχεόφυτα που παράγουν πολυκύτταρα σπέρματα προστατεύμενα από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΥΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μορφολογία των φυτών: Κλάδος της επιστήμης της Βοτανικής που ασχολείται με τη μελέτη της εξωτερικής διαμόρφωσης των φυτών. Ανατομία των φυτών: Κλάδος της επιστήμης της Βοτανικής που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 66 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 67 Η Ρίζα Αν και είναι συνηθισμένο να αναφερόμαστε στη ρίζα ενός φυτού, η έκφραση «ριζικό σύστημα» αποδίδει καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη Ρίζα νερού και θρεπτικών Στήριξη και πρόσληψη Η ρίζα Ρόλος 1. στήριξη 2. πρόσληψη νερού & αλάτων 3. παραγωγή ορμονών (κυτοκινίνη & γιβερελίνη) 4. αποταμίευση μερική αυτονομία στη διαχείριση των υδατανθράκων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ... 17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ... 19 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ... 22 Μικροσωληνίσκοι... 23 Μικρονηµάτια ακτίνης... 28 ΠΥΡΗΝΑΣ... 31 Πυρηνικός φάκελλος... 33 Πυρηνόπλασµα... 35 Χρωµατίνη...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 39 Μείωση... 42 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 46

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 39 Μείωση... 42 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 46 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ... 15 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ... 17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ... 20 Μικροσωληνίσκοι... 21 Μικρονημάτια ακτίνης... 26 ΠΥΡΗΝΑΣ... 29 Πυρηνικός φάκελλος... 31 Πυρηνόπλασμα... 33 Χρωματίνη...

Διαβάστε περισσότερα

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών Μίτωση - Μείωση Τα ευκαρυωτικά κύτταρα διαιρούνται με δύο τρόπους: τη μίτωση και τη μείωση. Η Μίτωση είναι ο τύπος της κυτταρικής διαίρεσης που από ένα πατρικό κύτταρο καταλήγει σε δύο γενετικά πανομοιότυπα

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική διαφοροποίηση, Φυτικοί Ιστοί

Κυτταρική διαφοροποίηση, Φυτικοί Ιστοί Κυτταρική διαφοροποίηση, Φυτικοί Ιστοί Τζανουδάκης Δημήτριος Καθηγητής τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας Τηλ. / Fax: 2610997279 Email: tzanoyd@upatras.gr Κυτταρικός κύκλος, κυτταρική διαφοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Όλα αρχίζουν από το έμβρυο

Όλα αρχίζουν από το έμβρυο ΙΣΤΟΙ Όλα αρχίζουν από το έμβρυο Οι ιστοί διακρίνονται σε: - ΜΕΡΙΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥΣ ή ΜΕΡΙΣΤΟΜΑΤΑ - ΜΟΝΙΜΟΥΣ Τα μεριστόματα διακρίνονται σε: Πρωτογενή: πρωτόδερμα, προκάμβιο, θεμελιώδες μερίστομα υπεύθυνα για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ Κύτταρο Θεμελιώδης δομική και λειτουργική μονάδα των ζωντανών οργανισμών Φυτικό κύτταρο Χαρακτηριστικά των κυττάρων των πολυκύτταρων φυτών: 1. Μερική ανεξαρτησία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.2 Κύτταρο: η μονάδα της ζωής Ιστορικά 1665: Ο Ρ.Χουκ μιλά για κύτταρα. Σύγχρονη κυτταρική θεωρία: Το κύτταρο είναι η θεμελιώδης δομική και λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ: ΜΙΤΩΣΗ Τι είναι η κυτταρική διαίρεση; Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα;

Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα; Η κυτταροδιαίρεση Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα; Για να αναπαραχθούν. Για να αυξηθεί το µέγεθος των οργανισµών. Για να αναπληρωθούν φθαρµένα ή κατεστραµµένα κύτταρα. ιαδικασία κυτταροδιαίρεσης µε εκβλάστηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΙΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑ 2016 ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ 2016 2 Το συνώνυμο της αναπαραγωγής είναι ο πολλαπλασιασμός, η δημιουργία νέων ατόμων που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους γονείς τους. Όλοι οι οργανισμοί κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Στο φλοιό της Γης απαντώνται 92 χημικά στοιχεία, από τα οποία 27 μόνο είναι απαραίτητα για τη ζωή. ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 96% ο άνθρακας (C), το υδρογόνο (H), το οξυγόνο (O) και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς Λειτουργίες Γενετικού Υλικού o Αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας. Η οργάνωση της γενετικής πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική διαίρεση:μίτωση

Κυτταρική διαίρεση:μίτωση ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Γ 2 ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, ΜΑΡΙΝΕΛΑ ΥΜΕΡΑΙ Κυτταρική διαίρεση:μίτωση Δύο είναι οι ανώτερες κυτταρικές λειτουργίες ενός

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3. Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα. Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση

Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας. Τάξη: Γ 3. Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα. Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας Τάξη: Γ 3 Μαθήτρια: Στίνη Αΐντα Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση: Μίτωση ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ: ΜΙΤΩΣΗ Τι είναι η κυτταρική διαίρεση; Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά

Διαβάστε περισσότερα

τα φύκη τα βακτήρια οι µύκητες

τα φύκη τα βακτήρια οι µύκητες Ποια κύτταρα έχουν τοίχωµα όλα τα κύτταρα των ανώτερων φυτών τα φύκη τα βακτήρια οι µύκητες Από τι αποτελείται το κυτταρικό τοίχωµα κυτταρίνη (σε µικροϊνίδια) ηµικυτταρίνες πηκτίνες γλυκοπρωτεΐνες λιγνίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Μικροσκόπια και Ανατομία ΑΘΗΝΑ 2017 Ορισμένοι σημαντικοί σταθμοί που έπαιξαν

Διαβάστε περισσότερα

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος Το φύλλο Δομή Λειτουργία Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος 3 ιστολογικά συστήματα: επιδερμίδα μεσόφυλλο ηθμαγγειώδεις δεσμίδες Η ανατομία του φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ. Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας

ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ. Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ευάγγελος Κουντούρης, Φυσικός Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Α Γυµνασίου: Η µεταφορά ουσιών στα φυτά Επιµέλεια-Παρουσίαση: Λαµπρινή Σιαφάκα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιμος Π. Βανδώρος ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι βασικές δομές που εξετάζουμε στην ανατομία μπορούν ιεραρχικά να ταξινομηθούν ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Παρουσιάσεις Power Point με υλικό από: Campbell και Reece (2010) ΒΙΟΛΟΓΙΑ τόμος Ι, 1

Διαβάστε περισσότερα

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι:

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Τι είναι ο κυτταρικός κύκλος; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΓΕΝΕΤΙΚΗ» 2. Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: 3. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Η μορφολογία και η ανατομία του βλαστού

Η μορφολογία και η ανατομία του βλαστού Η μορφολογία και η ανατομία του βλαστού Ανατομία του φυτικού σώματος Βλαστός Βλαστός: ο φυσικός σύνδεσμος των υπέργειων και υπόγειων οργάνων του φυτού καθώς και το υπόβαθρο στο οποίο δημιουργούνται συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

6o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Φύλλο Άνθος - Αναπαραγωγή

6o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Φύλλο Άνθος - Αναπαραγωγή 6o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι Φύλλο Άνθος - Αναπαραγωγή Φωτοσύνθεση: Δέσμευση της ηλιακής ενέργειας και του CO 2 της ατμόσφαιρας και μετατροπή σε οργανικές θρεπτικές ενώσεις φως 6 CO 2 + 12 H 2 O --------->

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας - Β Τριμήνου

Εργασία Βιολογίας - Β Τριμήνου Εργασία Βιολογίας - Β Τριμήνου Γυμνάσιο Κερατέας Ονοματεπώνυμο: Σίντυ Οζοκουέρε-Αγγελική Τόλε Τάξη: Γ 5 Θέμα: Κυτταρική Διαίρεση-Μίτωση Τίτλος: Ιανουάριος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Διαδικασία 2. Φάσεις αναπτύξεως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ 204008

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ 204008 ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ 204008 Υπόβαθρο Τα φυτά προσαρμόζονται πρώτιστα στη ζωή στο έδαφος, αν και πολλά ζουν στο νερό κατά τη διάρκεια μέρους του κύκλου ζωής τους. Αυτό το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο μαθητών /μαθητριών

Ονοματεπώνυμο μαθητών /μαθητριών ΕΚΦΕ: ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Α ΦΑΣΗ (ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2014. ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ)

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) 3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) Τα όργανα των σπερματοφύτων https://mediasrv.aua.gr/eclass/courses/afpgm135/ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Όλα τα είδη σπερματόφυτων απαρτίζονται από διακριτά όργανα

Διαβάστε περισσότερα

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Μεγεθυντική ικανότητα και διακριτική ικανότητα ή ανάλυση Μέγιστη ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Ομοιότητα και διαφορά Κληρονομικότητα: η μεταβίβαση χαρακτηριστικών από τη μια γενιά στην άλλη Ποικιλία: εκτός από την ομοιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II Προστατευτικοί ιστοί Οι προστατευτικοί ιστοί περιβάλλουν το φυτικό σώμα Επιδερμίδα Περίδερμα Επιδερμίδα: το όριο μεταξύ φυτικών οργάνων και περιβάλλοντος Η βασική της

Διαβάστε περισσότερα

5o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Αγωγοί Ιστοί

5o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Αγωγοί Ιστοί 5o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι Αγωγοί Ιστοί Οι μόνιμοι ιστοί κατατάσσονται σε 3 συστήματα: Σύστημα δερμικών ιστών Σύστημα αγωγών ιστών Σύστημα θεμελιωδών ιστών ΑΚΡΑΙΑ ΜΕΡΙΣΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ ΡΙΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Βλαστός Ο βλαστός στηρίζει το υπέργειο μέρος των φυτών και καθορίζει την αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. Αρχαία Βακτήρια. Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές. Πρώτιστα Μύκητες Φυτά Ζώα. Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. Αρχαία Βακτήρια. Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές. Πρώτιστα Μύκητες Φυτά Ζώα. Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Προκαρυωτικό κύτταρο: πυρηνοειδές Αρχαία Βακτήρια Ευκαρυωτικό κύτταρο: πυρήνας Δομή: μεμβρανικά οργανίδια Παραγωγή ενέργειας Δομή γενετικού υλικού Διαίρεση / Αναπαραγωγή Γενετικός ανασυνδυασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ αναπαραγωγή αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη επιδιόρθωση ιστών Κυτταρική οργάνωση του γενετικού υλικού Γονιδίωµα: Το σύνολο του γενετικού υλικού (DNA) ενός κυττάρου Στα προκαρυωτικά κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

5o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Αγωγοί Ιστοί

5o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι. Αγωγοί Ιστοί 5o Eργαστήριο Βιολογία Φυτών Ι Αγωγοί Ιστοί Οι μόνιμοι ιστοί κατατάσσονται σε 3 συστήματα: Σύστημα δερμικών ιστών Σύστημα αγωγών ιστών Σύστημα θεμελιωδών ιστών ΑΚΡΑΙΑ ΜΕΡΙΣΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ ΡΙΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II Στηρικτικοί ιστοί Οι στηρικτικοί ιστοί παρέχουν μηχανική στήριξη και προστασία Κολλέγχυμα Σκληρέγχυμα Κολλέγχυμα Παρέχει στήριξη και μηχανική αντοχή σε νεαρά κυρίως φυτά

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία Θέματα πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Μετουσίωση είναι το φαινόμενο α. κατά το οποίο συνδέονται δύο αμινοξέα για τον σχηματισμό μιας πρωτεΐνης β. κατά

Διαβάστε περισσότερα

Μορφολογία & Ανατομία Φυτών. Εργαστηριακός Οδηγός

Μορφολογία & Ανατομία Φυτών. Εργαστηριακός Οδηγός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μορφολογία & Ανατομία Φυτών Εργαστηριακός Οδηγός Βόλος, 2018 Εργαστηριακές Ασκήσεις Μορφολογίας

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

PROJECT:ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ PROJECT:ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΜΗΜΑ Β1 2015-16 Υπεύθυνος Καθηγητής: Σταμάτης Διονύσης Τεχνική Επιμέλεια: Γκέκας Ηλίας Βλάχος Ευγένιος Συμμετείχαν οι Μαθητές της Β1 τάξης Είδη κυττάρων Τα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Το πέρασμα από το μονοκύτταρο στο πολυκύτταρο επίπεδο οργάνωσης, όπως εκδηλώνεται στα ανώτερα φυτά, είναι μια σταδιακή και πολύπλοκη διεργασία στην

Διαβάστε περισσότερα

Βλαστός. Ο βλαστός αποτελεί το φυσικό σύνδεσμο, τον δίαυλο επικοινωνίας. των υπέργειων και υπόγειων οργάνων του φυτού

Βλαστός. Ο βλαστός αποτελεί το φυσικό σύνδεσμο, τον δίαυλο επικοινωνίας. των υπέργειων και υπόγειων οργάνων του φυτού Βλαστός Ο βλαστός αποτελεί το φυσικό σύνδεσμο, τον δίαυλο επικοινωνίας των υπέργειων και υπόγειων οργάνων του φυτού των ιστών που παρήχθησαν κατά το παρελθόν και αυτών που παράγονται κατά το παρόν μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2019 ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1) 2) 3)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών... 3,4 1.2 Κύτταρο: Η μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΤΡΗΝΑ ΣΟΤ ΚΤΣΣΑΡΟΤ: ΔΟΜΗ, ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΗ ΤΣΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΟΤ ΣΗ ΠΤΡΗΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΓΤΜΝΑΙΟ ΚΕΡΑΣΕΑ ΦΟΛ. ΕΣΟ 2011-12 ΣΜΗΜΑ Γ3 ΟΡΥΑΝΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ ΙΔΕΡΗ ΒΑΓΓΕΛΗ Σο κύτταρο είναι η μικρότερη ζωντανή μονάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικός κύκλος: Μιτωτική και μειωτική διαίρεση του πυρήνα

Κυτταρικός κύκλος: Μιτωτική και μειωτική διαίρεση του πυρήνα Κυτταρικός κύκλος: Μιτωτική και μειωτική διαίρεση του πυρήνα Ο κυτταρικός κύκλος περιλαμβάνει 5 φάσεις: Τη Μεσόφαση και τις 4 Φάσεις της Μιτωτικής διαίρεσης (Πρόφαση, μετάφαση, ανάφαση, τελόφαση) G1= grow

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΘΕΜΑ 1 Ο 1. γ 2. δ 3. α 4. δ 5. δ ΘΕΜΑ 2 Ο Α) Το γενετικό υλικό των προκαρυωτικών κυττάρων είναι ένα δίκλωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΕΜΑ Β 1. Η εικόνα απεικονίζει τμήμα μιας δομής του κυττάρου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΕΜΑ Β 1. Η εικόνα απεικονίζει τμήμα μιας δομής του κυττάρου. ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΕΜΑ Β 1. Η εικόνα απεικονίζει τμήμα μιας δομής του κυττάρου. I. Πώς ονομάζεται η κυτταρική δομή που απεικονίζεται στην εικόνα; Οι αριθμοί:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επειδή στο σχολικό βιβλίο Βιολογία Β Γενικού Λυκείου Γενικής παιδείας πρόσφατα προστέθηκαν ερωτήσεις και άλλαξε η αρίθμηση των προϋπαρχουσών ασκήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ:

Γ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Τα κύτταρα με κριτήριο την ύπαρξη ή όχι μεμβράνης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Κεφάλαιο 2ο ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Κεφάλαιο 2ο ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ 1. Κυτταρική μεμβράνη μοντέλο ρευστού μωσαϊκού κατά Singer και Nicolson Αποτελείται από διπλό στρώμα φωσφολιπιδίων με διάσπαρτα μόρια στεροειδών (χοληστερόλης) και μεγάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΙΙΙ Χαρακτηριστικές δομές φυτικών κυττάρων Παρατήρηση / Ταυτοποίηση ζωντανών πρωτόζωων

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΙΙΙ Χαρακτηριστικές δομές φυτικών κυττάρων Παρατήρηση / Ταυτοποίηση ζωντανών πρωτόζωων ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΙΙΙ Χαρακτηριστικές δομές φυτικών κυττάρων Παρατήρηση / Ταυτοποίηση ζωντανών πρωτόζωων Ι. Παρατήρηση στομάτων φύλλων και πλαστιδίων (χλωροπλαστών, χρωμοπλαστών, αμυλοπλαστών) Τα στόματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ο κυτταρικός κύκλος. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ο κυτταρικός κύκλος. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο κυτταρικός κύκλος Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΕΙΚΟΝΑ 16.1 Οι φάσεις του κυτταρικού κύκλου. Ο κύκλος διαίρεσης των περισσότερων ευκαρυωτικών κυττάρων χωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΙΤΩΣΗ Τι σχέση έχουν η μονογονική αναπαραγωγή Κυτταρική διαίρεση η ανάπτυξη η αμφιγονική αναπαραγωγή η αντικατάσταση των κυττάρων Η σημασία της μίτωσης Η μίτωση ευνοεί την κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Carl Downey - Colours de Vine

Carl Downey - Colours de Vine ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ Επίκουρος Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Πάτρα 2016 Carl Downey - Colours de Vine Βοτανική ταξινόμηση της Αμπέλου ΒΑΣΙΛΕΙΟ (REGNUM):

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κ.Φ.Ε ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Ε.Κ.Φ.Ε ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Ε.Κ.Φ.Ε ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Προκριματικός Διαγωνισμός για τη 15 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2017 ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων Ονοματεπώνυμα μελών ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη Τύποι Φυτών Ετήσια Διετή Πολυετή Ποώδη Ξυλώδη Δένδρα Θάμνοι Ανατομική των αγγειωδών φυτών Κύτταρο Ιστός Όργανο Φυτό Υπόγειο μέρος Υπέργειο μέρος Ρίζα Βλαστοί ή στελέχη Ιστοί του βλαστού Εφυμενίδα Επιδερμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη Τύποι Φυτών Ετήσια Διετή Πολυετή Ποώδη Ξυλώδη Δένδρα Θάμνοι Ανατομική των αγγειωδών φυτών Κύτταρο Ιστός Όργανο Φυτό Υπόγειο μέρος Υπέργειο μέρος Ρίζα Βλαστοί ή στελέχη Ιστοί του βλαστού Εφυμενίδα Επιδερμίδα

Διαβάστε περισσότερα

IX. ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Τύποι ιστών Όργανα : ρίζα βλαστός φύλλα

IX. ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Τύποι ιστών Όργανα : ρίζα βλαστός φύλλα IX. ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Τύποι ιστών Όργανα : ρίζα βλαστός φύλλα Το 80% των φυτών που υπάρχουν σήμερα είναι αγγειόσπερμα ΦΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ [Βρύα] ΤΡΑΧΕΟΦΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΣΠΕΡΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟ Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Η πρώτη µεγάλη επανάσταση στη Βιολογία συµπίπτει µε την ανακάλυψη και εξέλιξη του µικροσκοπίου. Το 1665 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη κύτταρο για τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Στόχοι - Να αναγνωρίζετε τα όργανα µε τα οποία τα φυτά µεταφέρουν το νερό από τις ρίζες στα υπόλοιπα µέρη του φυτού.. - Να διαπιστώσετε την άνοδο του νερού και των διαλυµένων ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ, ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΠΛΑΣΤΩΝ (άσκηση 4 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΩΝ Ευκαρυωτικοί οργανισμοί Ετερότροφοι οργανισμοί με υψηλή κυτταρική οργάνωση Μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι οργανισμοί Διαθέτουν κυτταρικό τοίχωμα- άκαμπτο & ανθεκτικό Αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου Άνθος Αναπαραγωγή Το άνθος Λειτουργίες 1. Όργανο εγγενούς παραγωγής των ανώτερων φυτών α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στην Βιολογία

Εργασία στην Βιολογία Εργασία στην Βιολογία Μεμβράνη του Πυρήνα του Κυττάρου Χρονιά: 2013-2014 Επιμέλεια: Σταμάτης Ορφανός, Μάριος Παναγιωτόπουλος [1] Πυρήνας του Κυττάρου Ο πυρήνας είναι το πιο μεγάλο και ευδιάκριτο οργανίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Ρίζα. Διαφορές από βλαστό 1. δεν έχει στόματα 2. δεν φέρει φύλλα 3. δεν έχει γόνατα 4. δεν έχει οφθαλμούς (πλευρικές ρίζες από περικύκλιο)

Ρίζα. Διαφορές από βλαστό 1. δεν έχει στόματα 2. δεν φέρει φύλλα 3. δεν έχει γόνατα 4. δεν έχει οφθαλμούς (πλευρικές ρίζες από περικύκλιο) Ρίζα Ρόλος 1. έδραση 2. πρόσληψη νερού & αλάτων 3. παραγωγή ορμονών (κυτοκινίνη & γιβερελίνη) 4. αποταμίευση (καρότο) 5. στήριξη (φίκος) 6. αναρρίχηση (κισσός) 7. μυζητικός (ιξός) 8. φωτοσύνθεση (επιφυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ Τα πιο διαδεδομένα είδη της γήινης βλάστησης βάση διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

θετικής κατεύθυνσης Παραδόσεις του μαθήματος Επιμέλεια: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

θετικής κατεύθυνσης Παραδόσεις του μαθήματος Επιμέλεια: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Βιολογία θετικής κατεύθυνσης Παραδόσεις του μαθήματος Επιμέλεια: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1ο κεφάλαιο Το γενετικό υλικό Τι αποτελεί το γενετικό υλικό; Από το 1869, που το DNA εντοπίστηκε στον πυρήνα των κυττάρων,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Ενότητα: ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία Ενότητα: ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης Τμήμα: Χημείας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ευκαρυωτικά και Προκαρυωτικά Κύτταρα Οι διάφορες βιοχημικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος.

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος. Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αρχιτομία Αγενής αναπαραγωγή Παρατομία Εκβλάστηση Εγγενής αναπαραγωγή Απλοφασικός κύκλος Διπλοφασικός κύκλος Ισογαμία Ανισογαμία Ωογαμία Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί και Ειδικοί Στόχοι

Γενικοί και Ειδικοί Στόχοι Ενότητα 2: Η οργάνωση της ζωής Γενικοί και Ειδικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3: Η οργάνωση των οργανισμών Γενικοί Στόχοι: Φύλλα Εργασίας 3α Ανθρώπινος οργανισμός οργανικά συστήματα όργανα Α.1.18. Να διακρίνουν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3465 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος κυτταρικού κύκλου Πεφάνη Δάφνη Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ Μιχαλακοπούλου 176, 1 ος όροφος

Έλεγχος κυτταρικού κύκλου Πεφάνη Δάφνη Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ Μιχαλακοπούλου 176, 1 ος όροφος Έλεγχος κυτταρικού κύκλου Πεφάνη Δάφνη Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ Μιχαλακοπούλου 176, 1 ος όροφος Πως το κύτταρο διπλασιάζει τα συστατικά του; Πως γίνεται ο διαχωρισμός των συστατικών στα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Θερινό εξάμηνο 2011 Ο ρόλος του νερού στο φυτό Βασικότερο συστατικό των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Δασική Γενετική Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Σύνοψη Το DNA αναπαράγεται, εκφράζεται και μεταλλάσσεται Το DNA είναι οργανωμένα σε χρωμοσώματα Τα ευκαρυωτικά γενώματα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό

igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό igenetics ΜΑΘΗΜΑ 3 Το γενετικό υλικό ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Στο DNA (RNA ιών) οι πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού (γονίδια) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ Από κύτταρο σε κύτταρο και από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ Όλοι οι οργανισμοί αποτελούνται από κύτταρα και από κυτταρικά παράγωγα. Όλα τα κύτταρα δομούνται από τις ίδιες χημικές ενώσεις και εκδηλώνουν παρόμοιες μεταβολικές διεργασίες.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1.

Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1. Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1. Ο πνευμονιόκοκκος είναι: α. μύκητας β. βακτήριο γ. ιός δ. πρωτόζωο 2. Στο πείραμα του Griffith τι αποτελέσματα είχε ο εμβολιασμός με βακτήρια, θάνατο(θ) ή επιβίωση (Ε),

Διαβάστε περισσότερα

ΡΙΖΑ Ριζόσφαιρα: Κονδυλώδεις ρίζες: Γογγυλώδεις ρίζες: Ολιγαρχική ρίζα: Πολυαρχική ρίζα: Πασσαλώδης ρίζα Θυσανώδης ρίζα Βλαστογενείς ρίζες Καλύπτρα:

ΡΙΖΑ Ριζόσφαιρα: Κονδυλώδεις ρίζες: Γογγυλώδεις ρίζες: Ολιγαρχική ρίζα: Πολυαρχική ρίζα: Πασσαλώδης ρίζα Θυσανώδης ρίζα Βλαστογενείς ρίζες Καλύπτρα: ΡΙΖΑ Ριζόσφαιρα: Το εδαφικό περιβάλλον το οποίο βρίσκεται σε επαφή ή γειτνίαση προς τη ρίζα που περιλαμβάνει εκτός από τα εδαφικά συστατικά, μικροοργανισμούς, ανόργανες και οργανικές ενώσεις, ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Κυτταρική διαίρεση: παραγωγή γενετικά πανομοιότυπων θυγατρικών κυττάρων Κυτταρική διαίρεση Μονοκύτταροι οργανισμοί: η διαίρεση του κυττάρου συνεπάγεται αναπαραγωγή ολόκληρου

Διαβάστε περισσότερα

(αδρές αποικίες) Θέρμανση (λείες αποικίες) ζωντανά ποντίκια ζωντανά ποντίκια νεκρά ποντίκια

(αδρές αποικίες) Θέρμανση (λείες αποικίες) ζωντανά ποντίκια ζωντανά ποντίκια νεκρά ποντίκια Το DNA είναι το γενετικό υλικό 1. Πείραμα Griffith (1928) Βακτήριο πνευμονιόκοκκου (Diplococcus pneumoniae) Χωρίς κάλυμμα Με κάλυμμα (αδρές αποικίες) Θέρμανση (λείες αποικίες) ζωντανά ποντίκια ζωντανά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θερινό εξάμηνο 2015 Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12-9-2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12-9-2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12-9-2015 ΘΕΜΑ Α Α1. α. in vitro β. in vivo γ. in vitro δ. in vitro Α2. γ Μεταξύ των δύο δεοξυριβονουκλεοτιδίων έχουμε συμπληρωματικότητα (Α=Τ)

Διαβάστε περισσότερα