Η διαµόρφωση νέων µουσικών εκτελεστών: Επιπτώσεις ψυχολογικών ερευνών για µουσικούς παιδαγωγούς. John A Sloboda

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η διαµόρφωση νέων µουσικών εκτελεστών: Επιπτώσεις ψυχολογικών ερευνών για µουσικούς παιδαγωγούς. John A Sloboda"

Transcript

1 Η διαµόρφωση νέων µουσικών εκτελεστών: Επιπτώσεις ψυχολογικών ερευνών για µουσικούς παιδαγωγούς John A Sloboda Κέντρο για τη Μελέτη της Μουσικής εξιότητας και Ανάπτυξης Πανεπιστήµιο του Keele, Αγγλία

2 ύο µελέτες: Σχετικές µε ένα πλήθος κοινών ζητηµάτων: 1. Σχέση της συνεχιζόµενης πρακτικής µε αποτελέσµατα αξιολόγησης της εκτέλεσης. 2. Συνδυασµός «ψυχρών» (π.χ. γνώση, µάθηση) µε «θερµές» µεθόδους (π.χ. κίνητρα, συναίσθηµα). 3. Έρευνα µε σχεδιασµό εφαρµογής στο επίπεδο της πράξης και της φιλοσοφίας.

3 ΜΕΛΕΤΗ 1 είκτες πρόβλεψης διακοπής και συνέχισης της εκµάθησης µουσικού οργάνου σε παιδιά προ-εφηβικής ηλικίας. Τµήµα του «Συµµετοχή Νεαρών Ατόµων στη Μουσική» ( Young people s participation on music ), ενός επιδοτούµενου προγράµµατος υπό τη διεύθυνση των Susan O Neill, John Sloboda, Michael Boulton, & Katherine Ryan, µε χρηµατοδότηση του Συµβουλίου Οικονοµικών και Κοινωνικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας. ΜΕΛΕΤΗ 2 Αρωγή σε προχωρηµένους µουσικούς (από το χώρο της επαγγελµατικής εκπαίδευσης) προκειµένου να αυξήσουν την εκφραστικότητά τους µια παρεµβατική µελέτη. Christopher Gayford. Caroline Minnassian, και John Sloboda, µε την οικονοµική υποστήριξη από το Trinity College of Music και ιδιωτικούς χορηγούς.

4 ιλήµµατα στη µουσική εκπαίδευση σε γενικά σχολεία (για την Αγγλία) 1. Η µουσική είναι υποχρεωτική στα σχολεία για τις ηλικίες Η µουσική είναι µη δηµοφιλής και ανεπιτυχής ως προς τα αποτελέσµατά της. Πολλά παιδιά δεν είναι ικανά να συµµετέχουν ενεργά, αισθάνονται άµουσα, δεν έχουν κανένα προσόν, και παραµένουν παθητικοί καταναλωτές. 3. Υπάρχει µεγάλη πτώση στην απόλαυση και την ικανότητα στις ηλικίες 12-14, µετά τη µετάβαση από το ηµοτικό στο Γυµνάσιο. 4. Η συµµετοχή και τα κίνητρα για τη µουσική εκτός σχολείου παραµένουν υψηλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

5 ESRC Πρόγραµµα Συµµετοχής Νεαρών Ατόµων Παρακολουθήθηκαν 1200 παιδιά ηλικίας κατά την περίοδο ενός χρόνου ιάστηµα 1 ιάστηµα 2 ιάστηµα 3 τελευταίες εβδοµάδες του 6 ου χρόνου (τελευταίος χρόνος του ηµοτικού) δύο µήνες κατά τον 7 ο χρόνο (πρώτος χρόνος του Γυµνασίου) οκτώ µήνες κατά τον 7 ο χρόνο όθηκαν ερωτηµατολόγια σε όλους σε κάθε ένα από αυτά τα διαστήµατα. Πραγµατοποιήθηκαν 80 συνεντεύξεις κατά το διάστηµα 1 και το διάστηµα 3.

6 ύο πίνακες 2 εκτελεστές «µε υψηλό βαθµό συµµετοχής» κατά το διάστηµα 1 που είχαν σταµατήσει να παίζουν µέχρι το διάστηµα 3, για τους οποίους διατίθενται πλήρη δεδοµένα (ερωτηµατολόγιο και συνεντεύξεις) καθ όλη τη διάρκεια της δοκιµαστικής περιόδου. Η συµµετοχή µετρήθηκε σύµφωνα µε το σύνολο των ωρών µελέτης ανά εβδοµάδα (κατά δήλωση των ιδίων). Μόνο 53 παιδιά (4.5%) ανέφεραν µελέτη µεγαλύτερη από 11 ώρες ανά εβδοµάδα. Κωδικός Γένος Κορίτσι Κορίτσι Όργανο Βιολί Πιάνο Είδος µαθήµατος Τάξη σε σχολείο Ατοµικά στο σπίτι του δασκάλου ιάρκεια µαθήµατος 30 λεπτά την εβδοµάδα 30 λεπτά την εβδοµάδα Έτη σπουδών 2 3 Εξετάσεις για Καµία Επίπεδο 3 βαθµολόγηση Ώρες µελέτης Περισσότερες ανά εβδοµάδα από 21

7 Βασικά σηµεία από τις συνεντεύξεις Όταν αυτο-χαρακτηρίζονται ως εκτελεστές η «διασκέδαση» είναι βασική έννοια σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, και στην ατοµική εξάσκηση και στη συµµετοχή σε µαθήµατα κατά την εκτέλεση αξιολογείται η απόδοση (π.χ. βαθµολογική επιτυχία, δυνατότητα εκτέλεσης δύσκολων κοµµατιών, εκτέλεση µπροστά σε κόσµο) οι γονείς και οι καθηγητές των οργάνων παίζουν βασικό ρόλο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη Όταν δεν αυτο-χαρακτηρίζονται ως εκτελεστές η εκτέλεση ενός οργάνου θεωρείται «βαρετή» επιτεύγµατα που προηγουµένως θεωρούνταν πολύτιµα χάνουν την αξία τους άλλες δραστηριότητες αξιολογούνται ως πολυτιµότερες από τη µουσική (π.χ. µαθήµατα του σχολείου, µελέτη, επαφή µε φίλους) η διακοπή από τη µουσική αποτυπώνεται σε ένα λόγο περί αυτονοµίας και αυτο-καθορισµού µελλοντική ενασχόληση µε τη µουσική δεν αποκλείεται αλλά θεωρητικοποιείται µε όρους µουσικών οργάνων και κοινωνικών κυκλωµάτων που είναι περιθωριακά (και πιθανά αντικρουόµενα) ως προς την προηγούµενη ανάµιξη (λόγου χάριν πιανίστας σε µπαρ, φίλος σαξοφωνίστα σε ορχήστρα τζαζ)

8 Πώς µπορεί µια καλά εδραιωµένη καθηµερινή δραστηριότητα να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος µέσα σε µια περίοδο 12 µηνών? Εικασίες: Η εκτέλεση ενός οργάνου είναι ένα «χόµπυ». Είναι στη φύση των χόµπυ να εγκαταλείπονται. Η εκτέλεση ενός οργάνου «προέρχεται» από την κουλτούρα του δηµοτικού σχολείου, όπου η µουσική δραστηριότητα είναι απλώς «διακοσµητική». Τα θεµέλιά της υποσκάπτονται κατά τη διάρκεια της µετάβασης στο Γυµνάσιο επειδή: - Τα µουσικά όργανα είναι «λιγότερο σηµαντικά» από τα µαθήµατα του σχολείου - οι οµάδες των συνοµηλίκων µέσα στις οποίες ενδυναµώνονται οι µουσικές δραστηριότητες έχουν διαταραχθεί - οι καθηγητές µουσικής στα Γυµνάσια βρίσκονται (για οργανικούς και πολιτιστικούς λόγους) σε λιγότερο πλεονεκτική θέση από τους συναδέλφους τους στα ηµοτικά σχολεία να διατηρήσουν ένα κοινό σύνολο αξιών και προσδοκιών, µέσα από τις οποίες µπορεί να προκύψει η ενεργητική ενασχόληση. Η εκτέλεση ενός οργάνου σχετίζεται µε τον γονικό έλεγχο και µε την επικέντρωση της καθηµερινότητας στη ζωή στο σπίτι. Το επιθυµητό επίκεντρο της προεφηβικής ζωής µετατίθεται στην κατεύθυνση των αυξανόµενων διεκδικήσεων αυτονοµίας, της ταύτισης µε οµάδες συνοµηλίκων, και της ζωής εκτός σπιτιού. Η εκτέλεση ενός οργάνου δεν έχει εγγενείς «στόχους» που να συνδέονται µε τις δραστηριότητες και τις επιδιώξεις των νεαρών ατόµων, ακόµα κι εκείνες που θα µπορούσαν να σχετίζονται µε τη µουσική κατά άλλο τρόπο.

9 ΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑΚΟΠΗ; Ε ΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ESRC 426 παιδιά που έπαιζαν όργανα κατά τον προηγούµενο χρόνο στο ηµοτικό (διάστηµα 1) χωρισµένα σε 2 οµάδες µε βάση την κατάστασή τους στο διάστηµα 3 (τέλος της Α Γυµνασίου) ΟΜΑ Α 1 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ (αρ. = 240) ΟΜΑ Α 2 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ (αρ. = 186) Οι οµάδες συγκρίθηκαν σύµφωνα µε τις απαντήσεις τους στο διάστηµα 1

10 ΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ Ε ΟΜΕΝΑ Μουσικά όργανα που παίζει (πόσα;) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η µητέρα παίζει κάποιο όργανο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο πατέρας παίζει κάποιο όργανο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Αδέρφια (αγόρια) που παίζουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φίλοι που παίζουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ [καµία διαφορά στο πόσα αδέρφια (κορίτσια) παίζουν] Πόσα χρόνια παίζεις; Σε ποια ηλικία άρχισες να παίζεις; Πόσες ώρες την εβδοµάδα παίζεις; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ Συµµετοχή σε συγκρότηµα εκτός σχολείου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Κατατακτήριες εξετάσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ (καµία διαφορά στην απόκτηση υψηλότερης βαθµολογίας, ή βραβείου, στη συχνότητα ή τη διάρκεια του µαθήµατος του οργάνου, στον τύπο µαθήµατος - οµαδικό ή ατοµικό, στο σχολείο ή αλλού) (Αυτοί που συνεχίζουν έχουν περισσότερους οικείους που παίζουν, έχουν παίξει περισσότερα όργανα και για περισσότερο καιρό, έχουν συµµετάσχει σε συγκροτήµατα και έχουν λάβει µέρος σε εξετάσεις).

11 ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΟΡΓΑΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΟΝΕΙΣ Ευχαριστηµένοι που παίζω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Με βοηθάνε να παίξω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Θέλουν να περάσω τις εξετάσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Νοµίζουν ότι θα µπορούσα να εξασκήσω ένα επάγγελµα ως µουσικός ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Θέλουν να ασχολούµαι περισσότερο από άλλες δραστηριότητες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Νοµίζουν ότι είµαι καλός στο όργανο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Θέλουν να βάλεις τα δυνατά σου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Νοµίζουν ότι η εξάσκηση είναι σηµαντική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Νοµίζουν ότι η εξάσκηση είναι χρήσιµη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Θέλουν να συνεχίσω να παίζω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Με ακούνε να παίζω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Με επαινούν όταν παίζω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Α ΕΡΦΙΑ (καµία διαφορά ανάµεσα στις οµάδες) ΦΙΛΟΙ Οι φίλοι µου νοµίζουν ότι το να είσαι καλός σε ένα όργανο είναι σηµαντικό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Οι φίλοι µου νοµίζουν ότι η µουσική είναι κυρίως για κορίτσια ΛΙΓΟΤΕΡΟ (καµία διαφορά στις γνώµες των φίλων για το παίξιµό µου, ή στην υποστήριξή τους)

12 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η µουσική είναι µια σηµαντική δραστηριότητα στο σχολείο µου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο καθηγητής µου πιστεύει ότι είµαι καλός στο όργανο ΠΕΡΙΣΣ. Ο καθηγητής µου διδάσκει µουσική που µου αρέσει ΠΕΡΙΣΣ. Ο καθηγητής µου προτιµάει τα παιδιά που είναι καλά στη µουσική ΛΙΓΟΤΕΡΟ (καµία διαφορά στο «κάνει ενδιαφέρον µάθηµα» ή «θέλει να περάσω τις εξετάσεις» ή «µε επαινεί όταν είµαι καλός»). ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ Ο καθηγητής µου πιστεύει ότι θα µπορούσα να εξασκήσω ένα επάγγελµα ως µουσικός ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο καθηγητής µου διδάσκει µουσική που µου αρέσει ΠΕΡΙΣΣ. (καµία διαφορά στο «είναι ευχαριστηµένος από εµένα», «θέλει να περάσω τις εξετάσεις», «µου δείχνει πως να µελετάω», «κάνει τα µαθήµατα ενδιαφέροντα») (Η σηµαντικότερη πηγή διαφοροποίησης στην υποστήριξη προέρχεται από τους γονείς. Η άµεση υποστήριξη από τα αδέρφια και τους φίλους δεν κάνει διαφορά, αλλά βοηθάει αν οι φίλοι πιστεύουν ότι η µουσική είναι µια δραστηριότητα για όλους. Οι καθηγητές επηρεάζουν λιγότερο από τους γονείς, και οι αποφασιστικοί παράγοντες είναι η έκφραση πίστης στις δυνατότητες του παιδιού, και η επιλογή µουσικής που αρέσει στο παιδί).

13 ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ Πόσο καλός είσαι στο όργανο που παίζεις; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο καλός θα ήσουν αν έπαιζες επαγγελµατικά ως µουσικός; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο σου αρέσει να µελετάς το όργανό σου; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο ενδιαφέρουσα είναι η µελέτη; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο διασκεδάζεις όταν παίζεις µουσική; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο σηµαντικό είναι να παίζεις ένα όργανο; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο σηµαντικό είναι να κοπιάζεις γι αυτό; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο σηµαντικό είναι να σου δίνεται η ευκαιρία να παίξεις; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Πόσο χρήσιµο είναι να µπορείς να παίξεις; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Μου αρέσει να µαθαίνω καινούργια πράγµατα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Μου αρέσει να µαθαίνω ακόµα κι αν κάνω πολλά λάθη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Αν έπρεπε να µελετήσω πολύ θα αισθανόµουν ότι δεν είµαι πολύ καλός στο όργανό µου ΛΙΓΟΤΕΡΟ Αν δεν είσαι καλός στο όργανό σου, η σκληρή µελέτη δεν θα σε κάνει καλύτερο. ΛΙΓΟΤΕΡΟ Αν δεν τα καταφέρνεις καλά σε ένα όργανο, είναι καλύτερο να δοκιµάσεις κάτι ευκολότερο. ΛΙΓΟΤΕΡΟ (Αυτοί που συνεχίζουν έχουν µεγαλύτερη εµπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, και βρίσκουν περισσότερα κίνητρα και διασκέδαση στη µελέτη. εν τους ενοχλεί η δυσκολία και πιστεύουν ότι η σκληρή µελέτη θα αποφέρει βελτίωση.)

14 Επιπτώσεις στην Εφαρµογή και στη Φιλοσοφία nerimp.doc Φεβρουάριος Παροχή δοµηµένων ευκαιριών στα νεαρά άτοµα οι οποίες θα τους δώσουν περισσότερες επιλογές, έλεγχο και υπευθυνότητα στην οργάνωση και την ανάπτυξη της προσωπικής τους ενασχόλησης µε τη µουσική. 2. Παροχή στα νεαρά άτοµα οργάνων που συσχετίζουν µε ρόλους- πρότυπα που εκτιµούν. 3. Εκκίνηση εκµάθησης κάποιου οργάνου σε µικρότερη ηλικία, και τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τη µετάβαση στο Γυµνάσιο. 4. Παροχή ευκαιριών και ενθάρρυνση των νεαρών ατόµων να συµµετέχουν σε µουσικά συγκροτήµατα εκτός των σχολικών ωρών. 5. Βοήθεια στην εδραίωση στα νεαρά άτοµα θετικών πεποιθήσεων και αξιών σχετικά µε την ενασχόληση µε τη µουσική. 6. Παροχή στα νεαρά άτοµα δοµηµένων και κατάλληλων στόχων. 7. Τα νεαρά άτοµα βοηθούνται εάν πιστεύουν ότι οι γονείς τους υποστηρίζουν την ενασχόλησή τους µε µουσικές δραστηριότητες.

15 Η πρακτική εξάσκηση από µόνη της δεν εξασφαλίζει µακροπρόθεσµα την επιτυχία, εκτός κι αν τα επακόλουθα της εξάσκησης αυτής συνδέονται µε προσωπικά θετικές επιδιώξεις και δραστηριότητες. Ωστόσο, ακόµα κι όταν τα κίνητρα και η αφοσίωση είναι αυξηµένα, η εξάσκηση δεν οδηγεί πάντα σε θετικά αποτελέσµατα. Τα πρότυπα συµπεριφοράς και σκέψης που έχουν οδηγήσει τους νέους µουσικούς σε επίπεδο επαγγελµατικών σπουδών µπορεί να είναι ανεπαρκή για συνεχή και ώριµη ανάπτυξη καλλιτεχνικού έργου.

16 ΑΡΩΓΗ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ John Sloboda, Πανεπιστήµιο του Keele Caroline Minassian, και Christopher Gayford, Trinity College of Music

17 Έκφραση και βέλτιστη εκτέλεση - Οι καλά προβαρισµένες εκτελέσεις συχνά αποτυγχάνουν να είναι οι καλύτερες εκφραστικά - Περισσότερες από το 60% των εκτελέσεων αυτο-αποτιµώνται ως απογοητευτικές - Η βέλτιστη εκτέλεση σχετίζεται µε (α) (β) (γ) έναν καθαρά επικοινωνιακό στόχο µια συναισθηµατική σχέση µε την εκτέλεση µια αίσθηση της αποδοχής της επικοινωνίας από το ακροατήριο (Minassian, Gayford & Sloboda, 2003)

18 Η µέθοδος Feeling sound - Αναπτύχθηκε από τον Christopher Gayford κατά τη διάρκεια αρκετών χρόνων και µε διαφορετικές οµάδες - Η θεωρία εισηγείται φραγµούς της προσοχής που παρεµποδίζουν την εκφραστική εκτέλεση - Το πρόγραµµα σπουδών εµπεριέχει µια σειρά νοητικών και πρακτικών εργαλείων προκειµένου να διευρυνθεί το εύρος της προσοχής - Βασικές έννοιες: (α) η αποτελεσµατική µουσική εκτέλεση είναι µία συνειδητή επικοινωνία ανάµεσα στον εκτελεστή και ένα άλλο πρόσωπο (β) οι µουσικές εµπειρίες έχουν ένα σωµατικό στοιχείο το οποίο µοιράζονται ο εκτελεστής και ο ακροατής. (Gayford, Minassian και Sloboda, 2002)

19 Η παρούσα µελέτη Αξιολόγηση των αποτελεσµάτων του προγράµµατος Feeling Sound σε µια οµάδα εθελοντών σπουδαστών πιάνου (επαγγελµατικού επιπέδου) 1. Περιγραφή του προγράµµατος σπουδών 2. Επιλογή των συµµετεχόντων στις πειραµατικές οµάδες και στις οµάδες ελέγχου 3. Όργανα αξιολόγησης που χρησιµοποιήθηκαν 4. Βασικά αποτελέσµατα από την παρέµβαση 5. Κριτική αποτίµηση της παρέµβασης και της µελέτης

20 1. Περιληπτικό πλάνο του προγράµµατος σπουδών Feeling Sound Trinity College of Music Ακαδηµαϊκός χρόνος Εβδο- Βασικό Θέµα µάδα Σωµατικά βιωµένη µουσική εµπειρία 1 Αντίληψη τοπικού τονικού ύψους (Topical Tonic Pitch, TPP) αίσθηση του τονικού ύψους στο σώµα 2 Ένταση / Χαλάρωση (Tension/release, TR) στις συγχορδίες Ερµηνεία 3 (α) Σχέση µεταξύ TPP, TR και συναισθήµατος (β) Πειστικές εκτελέσεις και η σχέση τους µε τη συναισθηµατική συµµετοχή 4-5 Ένταση / Χαλάρωση (Tension/release, TR) στις φράσεις 6-8 Ερµηνεία βασισµένη σε Σενάριο, Κατανοµή ρόλων, Κίνητρο και ράση Σχόλιο Εισαγωγή στο Feeling Sound. Τεχνικές ακρόασης για την ανάδειξη της επίγνωσης του τονικού ύψους. Τεχνικές ακρόασης για την ανάδειξη της επίγνωσης του τονικού ύψους. Συµπεριλαµβάνονται και άλλοι τύποι TR π.χ. ο ρυθµικός

21 Αντίληψη της µουσικής στο χρόνο 9. ιαφορετικοί τρόποι αντίληψης της µουσικής στο χρόνο. Οπτικά και φυσικά χρονικά µοντέλα Αλλαγές στην Ένταση / Χαλάρωση µέσα σε µεγαλύτερες χρονικές περιόδους και εκδίπλωσης 12 ιαφορετικά δοµικά επίπεδα και η χρήση αριθµητικών πινάκων Συνεδρίες Ανακεφαλαίωσης /Εµπέδωσης ιερεύνηση της αντίληψής µας για τη δόµηση της µουσικής στο χρόνο Εξερεύνηση του τρόπου µε τον οποίο αισθανόµαστε ταυτόχρονα διαφορετικά δοµικά επίπεδα.

22 2. Συµµετέχοντες στη µελέτη Πειραµατική Οµάδα κωδικός φύλο έτος Συνεδρίες παρακο- λουθήσε- ων (από σύνολο Οµάδα Ελέγχου κωδικός Φύλο έτος 23) 1 Θ M 2 3 Θ Α 4 5 Α M 4 7 Θ Α 3 9 Θ M 1 11 Α Α 3 13 Α Α 1 15 Θ M 1 17 Θ Α 4 18 Α M 4 19 Θ M 2 21 Θ M 3 22 Θ Α 1 24 Α Α Θ Α Α Θ 8 Α Μέσος Όρος = 2.4 Μέσος Όρος =15.8 6Θ 7 Α Μέσο ς Όρος = 2.5

23 3. Κριτήρια αξιολόγησης (α) Ηχογραφήσεις του ίδιου έργου για πιάνο (Σοπέν, Πρελούδιο αρ. 6) πριν και µετά την παρέµβαση Μυστική αξιολόγηση της εκτέλεσης από ειδικούς Αξιολόγηση 1 Αξιολόγηση 2 Αξιολόγηση 3 Αξιολόγηση 4 Συνολική αξιολόγηση Συναισθηµατική συµµετοχή οµική κατανόηση Εκφραστικότητα (β) Αυτο-αξιολόγηση των συµµετεχόντων - Συνεντεύξεις µετά την παρέµβαση µε: - Συνοπτικές βαθµολογικές κατατάξεις της όλης διαδικασίας - συνολικός χρόνος που χρησιµοποιήθηκε το FS στο παίξιµο - επιρροή του FS στον τρόπο παιξίµατος - 5 βαθµολογήσεις καθενός από τα 11 στοιχεία της µεθόδου - πόσο εύκολο ήταν στην κατανόηση - πόσο εύκολο ήταν στη χρήση - προκάλεσε διαφορά στο παίξιµο - προκάλεσε διαφορά στην ακρόαση - θα το χρησιµοποιήσω στο µέλλον

24 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (α) Εσωτερική συνέπεια των κριτών Σε 4 επαναλαµβανόµενες εκτελέσεις, ο µέσος όρος της διαφοράς στη συνολική βαθµολόγηση (στα 100) κυµάνθηκε ανάµεσα στο 1.5% για τον πιο αµετάβλητο κριτή και στο 28% για τον λιγότερο αµετάβλητο. (β) Αξιοπιστία µεταξύ των κριτών Μελετήθηκαν οι συσχετίσεις µε δύο µεταβλητές στη συνολική βαθµολόγηση για τους 4 πιο αµετάβλητους κριτές. Μόνον δύο (πριν και µετά την παρέµβαση) σχετίζονταν κατά σηµαντικά θετικό τρόπο (r = p < 0.007). Οι δύο αυτές βαθµολογίες χρησιµοποιήθηκαν για συγκρίσεις των πειραµατικών οµάδων και των οµάδων ελέγχου.

25 60 Συνολική βαθµολόγηση πριν και µετά την παρέµβαση Μέσος 56 Πειραµατικέςl Ελέγχου l Ό-55 ρος Πριν Μετά

26 Βαθµολόγηση συµµετοχής: πριν και µετά την παρέµβαση 7 6 Πειραµατικές Ελέγχου 5 Mέσος 4 Ό-3 ρος Πριν Μετά

27 5.8 Βαθµολόγηση δοµικής οργάνωσης: πριν και µετά την παρέµβαση Πειραµατικές l Ελέγχου 5.5 Μέσος Ό-5.2 ρος Πριν Μετά

28 6 Βαθµολόγηση εκφραστικότητας: πριν και µετά την παρέµβαση Πειραµατικές Ελέγχου Μέ5.4 σος 5.2 Ό- ρος Πριν Μετά

29 Εκµεταλλεύσιµα δεδοµένα Οι συσχετισµοί ανάµεσα στο χρόνο µελέτης και στην αξιολόγηση της εκτέλεσης δεν ήταν σηµαντικοί. Οι συσχετισµοί ανάµεσα στον αριθµό των περιόδων που παρακολουθήθηκαν (για την πειραµατική οµάδα) και στην αξιολόγηση της εκτέλεσης δεν ήταν σηµαντικοί.

30 Σχέση των αξιολογήσεων των συµµετεχόντων µε τη βαθµολόγηση των εκτελέσεων Η µέτρηση της αλλαγής στην εκτέλεση πριν και µετά ήταν: βαθµολόγηση της εκτέλεσης πριν την παρέµβαση µείον τη βαθµολόγηση της εκτέλεσης µετά την παρέµβαση (αλλαγή). Η αλλαγή δεν σχετιζόταν στατιστικά µε καµία αξιολόγηση των συµµετεχόντων, είτε συνοπτική, είτε σχετικά µε κάποια συγκεκριµένη τεχνική.

31 Στοιχεία από τη συνέντευξη Οι συνεντεύξεις τεκµηριώνουν τρεις γενικές παρατηρήσεις: 1. Οι έννοιες που διδάχτηκαν στα µαθήµατα θεωρούνται σηµαντικές για την εκτέλεση ήταν πραγµατικά, ξέρετε, σχεδόν µια πρωτόγνωρη ιδέα για µένα, η σκέψη ότι όταν παίζεις αυτή τη νότα, αυτό θα επηρεάσει το ακροατήριο, κι αυτό ήταν, αισθάνθηκα ενδυναµωµένος, αισθάνθηκα ότι είχα τον έλεγχο όλης της εµπειρίας. εν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, κι έτσι ήταν µια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. όπως µπορεί να ξέρετε κάνουµε περίπου µία ώρα µαθήµατος πιάνου, και συνήθως συγκεντρωνόµαστε στην τεχνική, πραγµατικά υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να να συζητήσουµε πώς προσεγγίζει κανείς το κοινό όταν έχει παράσταση ή πώς συνδέεσαι µε το κοινό, πως τους κάνεις να αισθανθούν ό,τι αισθάνεσαι σου δινει πολύ µεγαλύτερη επίγνωση και προκαλεί αυτές τις µικρές διαφορές που µετράνε τόσο πολύ στην εκτέλεση.

32 2. Κάποιοι συµµετέχοντες ανέφεραν αλλαγές στο παίξιµό τους που παρατηρήθηκαν από τους καθηγητές τους βασικά βελτίωσε υπερβολικά τον ήχο µου γιατί γιατί δε νοµίζω ότι ήµουν ποτέ τόσο πολύ ευαίσθητος στην επικοινωνία µε άλλους ανθρώπους, εννοώ ότι είσαι, εννοώ ότι βρίσκεσαι εκεί για να παίξεις για άλλους ανθρώπους, αλλά µε κάποιο τρόπο υπογραµµίζει το γεγονός ότι κάθε νότα είναι ένας ήχος και µε κάποιον τρόπο µε έκανε να καταλάβω πως ο ήχος πραγµατικά επικοινωνεί τόσο πολύ όσο και το ίδιο το κοµµάτι, και γι αυτό ο ήχος βελτιώθηκε ριζικά, ο δάσκαλός µου είπε «τι κάνεις;!» κι εγώ Τζων Σλόµποντα: δηλαδή ο δάσκαλός σου ευχαριστήθηκε; Μαθητής: ναι, ήταν εξαιρετικά ικανοποιηµένος

33 3. Οι περισσότεροι συµµετέχοντες ένιωσαν ότι χρειαζόταν χρόνος για να αφοµοιωθούν οι έννοιες πριν εκδηλωθούν στην εκτέλεση. Μερικές από τις ιδέες µε βοήθησαν πολύ αλλά χρειάζοµαι χρόνο για να τις εφαρµόσω, δεν είναι τόσο εύκολο να πεις ότι, εντάξει, αυτές τις ιδέες τις έχω τώρα µέσα µου και είναι πραγµατικά αποτελεσµατικές, χρειάζεται χρόνο. Νοµίζω επίσης ότι ίσως το πραγµατικό µέρος της εξάσκησης θα έρθει αργότερα, ήταν λίγο δύσκολο να εντυπωθούν όλα αµέσως, αλλά εκτιµώ το γεγονός ότι πραγµατικά στο µέλλον θα εµφανιστούν περισσότερο στην εξάσκησή µου, όσο θα γίνοµαι πιο σίγουρος τεχνικά

34 ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1. Η παρέµβαση FS προκάλεσε διαφορές ανάµεσα στις πειραµατικές οµάδες και τις οµάδες ελέγχου ακριβώς σε εκείνες τις διαστάσεις της εκτέλεσης, στις οποίες απευθύνεται η θεωρία του FS. 2. Η εµπειρία των µαθητών ήταν θετική, και το FS αξιολογήθηκε ως σηµαντικό για αυτούς. 3. Σηµειώθηκε πολύ χαµηλό ποσοστό διακοπής, πράγµα που δείχνει υψηλό βαθµό συµµετοχής. 4. Πιστεύεται ότι χρειάζεται χρόνος προκειµένου να αφοµοιωθεί το FS και να εκδηλωθεί πλήρως στην εκτέλεση. 5. Οι συνθήκες ηχογράφησης δεν ήταν ιδεώδεις οι ηχογραφήσεις ήταν κυµαινόµενης ποιότητας οι κλίµακες αξιολόγησης µπορεί να µην είναι αξιόπιστες. 6. Τα συνολικά αποτελέσµατα υποδεικνύουν ότι η θεωρία είναι στέρεη και ικανή να εµφυσήσει θετικά διδάγµατα στους εκτελεστές.

35 7. Το FS µπορεί να βελτιώσει τα εκπαιδευτικά αποτελέσµατα στο επαγγελµατικό (και όχι µόνο) επίπεδο.

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Ο εαυτός μας Τι μπορούμε να κάνουμε Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας Πως αντιδρούμε σε καταστάσεις ή περιβάλλοντα Είδη / Τύποι «Εαυτού»

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνωρίζοντας το Μουσικό Ταλέντο. Είναι απόλυτα γνωστή και δεκτή η αντίληψη ότι το ταλέντο είναι

Αναγνωρίζοντας το Μουσικό Ταλέντο. Είναι απόλυτα γνωστή και δεκτή η αντίληψη ότι το ταλέντο είναι Αναγνωρίζοντας το Μουσικό Ταλέντο Μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Μουσικό ταλέντο; Είναι απόλυτα γνωστή και δεκτή η αντίληψη ότι το ταλέντο είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και να μετρηθεί στις τέχνες. Ο λόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα

Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα. *Obrigatório 1. 1. Ηλικία: * 15 16 17 18 19 + 2. 2. Σχολική τάξη: * 1η επαγγελματικού λυκείου 2η επαγγελματικού λυκείου 3η επαγγελματικού λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ομαλή μετάβαση μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β: Προσωπική στάση

ΜΕΡΟΣ Β: Προσωπική στάση ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (προπτυχιακό) Αριθμός Ερωτηματολογίου: Παρακαλώ να κυκλώσετε την απάντηση σας ΜΕΡΟΣ Α: Επιλογή Μαθήματος Για να δηλώσω

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Click to add text. Ζωή Διονυσίου Επίκ. Καθηγήτρια Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιόνιο Πανεπιστήμιο dionyssiou@gmail.com

Click to add text. Ζωή Διονυσίου Επίκ. Καθηγήτρια Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιόνιο Πανεπιστήμιο dionyssiou@gmail.com 27ο Συνέδριο Κοινωνικής Παιδιατρικής 9-10 Οκτωβρίου 2015, Σπάρτη - Μονεμβασιά Μουσική επικοινωνία στην οικογένεια: στόχοι και πρακτικές του προγράμματος μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια του Ιονίου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος άσκαλος Σ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 45 Παράρτημα Ημερολόγιο εκπαιδευτικών και κινηματογραφιστών Σχολική μονάδα:... Ημερομηνία και ώρα συνάντησης:... Συνάντηση εντός ή εκτός

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης.

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. - 2 - Συσσωρευµένη γνώση και ικανότητες Ευαισθητοποίηση και αξιολόγηση της ατοµικής ικανότητας ανάληψης δράσης. Κοινωνική δεξιότητα Ικανότητα εκµάθησης Μεθοδικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος 05 Σεπτεμβρίου, 2018

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος 05 Σεπτεμβρίου, 2018 Στόχος Παρουσίασης: «Ανάπτυξη Συναισθηματικών Δεξιοτήτων» Aνάπτυξη Εκπαιδευτικών Δεξιοτήτων για ένα Παραγωγικό Σχολικό Έτος. «Ανάπτυξη Συναισθηματικών Δεξιοτήτων» Δρ. Χριστιάνα Κούνδουρου Λέκτορας Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

Word 2. Excel 3. Powerpoint 4. Access 5. SPSS

Word 2. Excel 3. Powerpoint 4. Access 5. SPSS Πανεπιστήµιο Κρήτης Τµήµα Κοινωνιολογίας Πρακτική Άσκηση Επιστηµονικά Υπεύθυνος: Γιάννης Ζαϊµάκης Τηλ. επικοινωνίας: 28310 77495 Email: zaimakis@social.soc.uoc.gr Σε παρακαλώ πολύ να αφιερώσεις λίγο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α τάξης Γυμνασίου 1 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Γενικοί Στόχοι Ειδικοί Στόχοι Α. ΣΤΟΧΟΙ Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ και Γ. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου,

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη

Μουσική Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη Μουσική Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη Σκοποί Στόχοι - Δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολικό Έτος: 2016 2017 Τάξη Γ τμήμα 3ο Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων 12 15 ετών με την μουσική Σοφία Τσανούλα Ηρώ Σολωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Σηµείωση για όσους συµπληρώνουν το ερωτηµατολόγιο Αυτό είναι ένα ερωτηµατολόγιο που απευθύνεται στα µέλη που βρίσκονται στο Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τα παιχνίδια

Έρευνα για τα παιχνίδια Έρευνα για τα παιχνίδια Στο πλαίσιο της ενότητας «Παιχνίδια», θελήσαμε να μάθουμε τα αγαπημένα παιχνίδια των μαθητών του σχολείου μας. Για το λόγο αυτό, σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα για να

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική Αγωγή

Μουσικοκινητική Αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Τι είναι η Μουσικοκινητική Αγωγή Αρχές της Μουσικοκινητικής Αγωγής (Carl Orff) Παιδαγωγικές βάσεις της Μουσικοκινητικής Αγωγής Ποιοι οι στόχοι της Μουσικοκινητικής Αγωγής Αυτοσχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης 1 } Ορισµός: Απόδοση αξίας Απόδοση προσήµου σε κάτι που αξιολογείται Σύγκρισης δύο πραγµάτων } Αξιολόγηση Αποτίµηση στόχου (σύγκριση του στόχου µε το αποτέλεσµα) Σηµασία

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του προβλήματος

Παρουσίαση του προβλήματος Εισαγωγή Κατά τον Martin (2013) ο φίλαθλος χρησιμοποιεί το άθλημα που παρακολουθεί και συγκεκριμένα την ομάδα ή τον αθλητή ως μέσο απόδρασης από τη καθημερινότητα, ως μέσο διασκέδασης, αίσθηση του επιτεύγματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση» Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης.

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης. The Jobbies 1ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Project Β τριμήνου 2013-201 «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα Βάκουλης Παναγιώτης Δοξάκης Δημήτρης Δρούγκας Στάθης Καρβουνίδης Χάρης Η επιρροή που ασκούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 18.036 Συµµετέχοντες στο ερωτηµατολόγιο για το 2 ο Προσυνέδριο της ΝΔ Ηλικία Επίπεδο σπουδών έως 34: 35-44: 45-54: 55-64: 65+ : 14,1% 23,6% 30,7% 20,1% 11,5% Υποχρεωτική: 0,8%

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ «Η Δημιουργική χρήση της τεχνολογίας στα Μαθηματικά μέσω της αυτενέργειας των παιδιών.» Συντονίστρια: Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ Το τμήμα αυτό αγκαλιάζει την πιο ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία ενός παιδιού. Η ηρεμία, η ασφάλεια, η φροντίδα και η αγάπη προσφέρεται απλόχερα από την παιδαγωγό, που αγκαλιάζει όλα τα βρέφη,

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα της παρουσίασης. Τι είναι παρακίνηση; Στοιχεία της παρακίνησης. Λειτουργίες της παρακίνησης. Η παρακίνηση επηρεάζει κυρίως τέσσερις λειτουργίες

Θέµατα της παρουσίασης. Τι είναι παρακίνηση; Στοιχεία της παρακίνησης. Λειτουργίες της παρακίνησης. Η παρακίνηση επηρεάζει κυρίως τέσσερις λειτουργίες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Θέµατα της παρουσίασης Παρακίνηση για επίτευξη στη φυσική αγωγή Σακελλαρίου Κίµων Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα,

Ιστορία Γυμνασίου. Γυμνάσιο Βεργίνα, Ιστορία Γυμνασίου Γυμνάσιο Βεργίνα, 2012-2013 Ιστορία «Ιστορία, το φως της αλήθειας κι ο δάσκαλος της ζωής» Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός Διδάσκουμε Ιστορία Α Γυμνασίου: Κ.Μιλτιάδου, Ν.Κασεττά-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ Ερωτηµατολόγιο για την Αξιολόγηση των Υπηρεσιών του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης 9 Σηµείωση για όσους συµπληρώνουν το ερωτηµατολόγιο.

Διαβάστε περισσότερα

14:00 14:10 μ.μ. Απογευματινό κολατσιό

14:00 14:10 μ.μ. Απογευματινό κολατσιό 7:00 9:00 π.μ. Φύλαξη 9:00 9:10 π.μ. Υποδοχή μαθητών - μαθητριών 9:10 9:45 π.μ. Ομαδική δραστηριότητα (Συζήτηση Πειράματα- Μαθηματικά- Λογοτεχνία) 9:45 10:10 π.μ. Πρόγευμα 10:10 11:00 π.μ. Διάλειμμα (Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τις Δ1 και Δ2 Τάξεις του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: Σπυριδούλα Κατσιφή - Χαραλαμπίδη Τηλέφωνο:

Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: Σπυριδούλα Κατσιφή - Χαραλαμπίδη Τηλέφωνο: Τμήμα: Προσχολικής Πρωτοβάθμιας ευτεροβάθμιας Λιβαδειάς Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: Σπυριδούλα Κατσιφή - Χαραλαμπίδη Τηλέφωνο: 22610-81826 Χώρος υλοποίησης: 1 ο ημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Χαλκίδα, 2019 "Σταματήστε να σκέφτεστε τον Ρονάλντο και τον Μέσσι και προσπαθήστε να κάνετε το απλό",

Διαβάστε περισσότερα

Στέκια Νέων του Βόλου

Στέκια Νέων του Βόλου 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ Σχολικό έτος: 2014 2015 Πολιτιστικό Πρόγραμμα Στέκια Νέων του Βόλου Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας Υπεύθυνοι καθηγητές: Νίκη Ρηγάκη, Κοινωνιολόγος Κωνσταντίνα Μωραίτου, Φυσικός Βόλος,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή:

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλικία:. Φύλο: Αγόρι Κορίτσι Ασχολείσαι με κάποιο άθλημα εκτός σχολείου; ΝΑΙ ΟΧΙ Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: Πόσο συμφωνείς με κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις; Βάλε σε

Διαβάστε περισσότερα

Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1 3 ΙΙ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ Ε ΟΜΕΝΑ. Σχολείο Οι µαθητές δήλωσαν ολογράφως το σχολείο τους. Τα δεδοµένα κωδικοποιήθηκαν ως εξής : ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Συχνότητα Γυµνάσιο 773 37.93% Λύκειο 1006 49.36% ΤΕΕ 259 12.71%

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ.

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Ευσταθίου Γνωσιακή συµπεριφοριστική θεραπεία Σειρά προτάσεων παρέµβασης

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού στα δηµοτικά σχολεία µε Ε.Α.Ε.Π. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Η θεµατική ενότητα «ρυθµός-κίνηση-χορός» στη σχολική Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.- Λέκτορας Συναισθηματική Νοημοσύνη - Μια μορφή κοινωνικής νοημοσύνης, η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Η φιλοσοφία μας για την εκπαίδευση και το σχολείο του παρόντος, έχει ως βασικό της άξονα ένα σχολείο: που εφαρμόζει στην «πράξη» τη μαθητοκεντρική διδασκαλία και την ολιστική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ»

«Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Α 1 Τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Φεβρουάριος Ιούνιος 2012 1 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Α.1. Ερωτηματολόγιο Σταδίου Α

Α.1. Ερωτηματολόγιο Σταδίου Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.1. Ερωτηματολόγιο Σταδίου Α Στις σελίδες που ακολουθούν παρατίθεται το ερωτηματολόγιο το οποίο δόθηκε προς συμπλήρωση στους μαθητές του δείγματος στο στάδιο Α. 471 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004 Αθανάσιος E. Γκότοβος 1 Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2 Ιωάννινα 2004 1 Για τις επιστηµονικές θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; Τι σημαίνει ο όρος εκπαίδευση? Η εκπαίδευση με την ευρεία έννοια περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επίδραση με συγκεκριμένο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

/15

/15 Ερευνα χρόνου παρακολούθησης φοιτητών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Επιμέλεια Νίκος Γιαννακόπουλος Επεξεργασία δεδομένων Βλάντανα Τζίνοβιτς Εισαγωγή δεδομένων Φωτεινή Γατομάτη,

Διαβάστε περισσότερα

Ορόλοςκαιησηµασίατων οµάδων αυτογνωσίας στην εκπαίδευση και εξειδίκευση των ψυχολόγων

Ορόλοςκαιησηµασίατων οµάδων αυτογνωσίας στην εκπαίδευση και εξειδίκευση των ψυχολόγων Ορόλοςκαιησηµασίατων οµάδων αυτογνωσίας στην εκπαίδευση και εξειδίκευση των ψυχολόγων 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Ευσταθίου & Α. Καλαντζή -Αζίζι «ουλειά µε

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Διαδικασία η γνώση ως ανάπτυξη υψηλών νοητικών λειτουργιών (

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

ΤοΚέντροΥποστήριξηςΓονέων παρουσιάζει. το θεραπευτικό παιχνίδι µε το αυτιστικό παιδί

ΤοΚέντροΥποστήριξηςΓονέων παρουσιάζει. το θεραπευτικό παιχνίδι µε το αυτιστικό παιδί ΤοΚέντροΥποστήριξηςΓονέων παρουσιάζει το θεραπευτικό παιχνίδι µε το αυτιστικό παιδί www.kyg.gr 2310 450 941 6940402054 Επίσης: YouTube - therapeutikopaixnidi Πηγές www.autismcentre.org SonRise www.horison.nl

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ»

«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με το Νηπιαγωγείο του οικισμού Αγίας Σοφίας Φεβρουάριος Ιούνιος 2012 2 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμή Βλαστικότητας σπόρων (GR)

Δοκιμή Βλαστικότητας σπόρων (GR) Δοκιμή Βλαστικότητας σπόρων (GR) Γενικές Πληροφορίες Περίληψη Put text here Στόχοι Οι μαθητές εξοικειώνονται με τη διαδικασία βλάστησης των σπόρων και με όλες τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ Med candidate Επιμορφωτικές & διοικητικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης

Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης 2016 Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης Κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος αποτέλεσε ο στόχος μέσω των δράσεων το μήνυμα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος να φθάσει σε

Διαβάστε περισσότερα

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 129 133, έκδοση 2014 : σελίδες 124 129 ) 3.3.2 Παρακίνηση 3.3.2.1 Βασικές έννοιες Η υλοποίηση του έργου και η επίτευξη των στόχων στις

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ἡ παιδεία, καθάπερ εὐδαίμων χώρα, πάντα τ ἀγαθά φέρει. μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά Σωκράτης (469-399 π.χ., Φιλόσοφος) 0 ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Ερευνητική Εργασία Β2 Α τετράμηνο

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Ερευνητική Εργασία Β2 Α τετράμηνο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Ερευνητική Εργασία Β2 Α τετράμηνο 2014-15 ΟΜΑΔΑ 4 1 ΒΕΡΡΑ Β. 2 ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Σ, 3 ΜΑΝΤΟΥΚΑ Η. ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ- 4 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ. 5 ΣΚΙΑΔΑ Μ. Αποτελέσματα ερωτηματολογίων όσον αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Μιχαλούδης

Απόστολος Μιχαλούδης ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΩΝ Ανάπτυξη και εφαρμογή διδακτικών προσομοιώσεων Φυσικής σε θέματα ταλαντώσεων και κυμάτων Απόστολος Μιχαλούδης υπό την επίβλεψη του αν. καθηγητή Ευριπίδη Χατζηκρανιώτη

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Muster-Fragebogen allgemeinbildende Schule Αγαπητοί γονείς, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα της εργασίας μας στο σχολείο. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση του μαθητή: προβλήματα και σύγχρονες τάσεις. Νίκος Χανιωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η αξιολόγηση του μαθητή: προβλήματα και σύγχρονες τάσεις. Νίκος Χανιωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Η αξιολόγηση του μαθητή: προβλήματα και σύγχρονες τάσεις Νίκος Χανιωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Από την αρχή της καταγωγής στην αρχή της επίδοσης Δάσκαλος: -Για να είναι

Διαβάστε περισσότερα