Ο ρόλος του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στην Νευρογενή Ουροδόχο Κύστη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ρόλος του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στην Νευρογενή Ουροδόχο Κύστη"

Transcript

1 Ο ρόλος του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στην Νευρογενή Ουροδόχο Κύστη Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΔΙΟΝΥΣΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Επ. Δ/ντής Κέντρο Αποκατάστασης «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός», Τρίκαλα Επ. συν. 1 ης Ορθοπαιδικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, «ΑΤΤΙΚΟΝ»

2 Περίληψη Νεύρωση κατώτερου ουροποιητικού Μηχανισμοί νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν το κατώτερο ουροποιητικό Μηχανισμός ούρησης Τροποποιήσεις μετά από βλάβη Ν.Μ.- Δυσλειτουργία Α.Ν.Σ. Δυσσυνέργεια Δεδομένα από πειραματικά μοντέλα

3 ΝΕΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Η λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού βρίσκεται υπό τον έλεγχο τόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), όσο και του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ) μέσω πολύπλοκων αλληλεπιδράσεών τους 1,2 1. Morrison, J. et al in Incontinence (eds Abrams, P., Cardozo, L., Khoury, S. & Wein, A.) (Health Publications Ltd, Jersey, 2005). 2. Fry, C. H. et al in Incontinence (eds Abrams, P., Cardozo, L., Khoury, S. & Wein, A.) (Health Publications Ltd, Jersey, 2005).

4 Οι παρασυμπαθητικές φυγόκεντρες ίνες Η παρασυμπαθητική κινητική νεύρωση αρχίζει από τα Ι2 - Ι4 μυελοτόμια. Οι παρασυμπαθητικές προγαγγλιακές ίνες μεταφέρονται από το νωτιαίο μυελό (ΝΜ) με το πυελικό νεύρο (PEL) μέχρι τα γάγγλια (πυελικό πλέγμα, PP) που βρίσκονται κοντά στο μυϊκό τοίχωμα της κύστης και της ουρήθρας όπου συνδέονται με ίνες του υπογάστριου νεύρου και σχηματίζουν το κυστικό πλέγμα στη βάση της κύστης. Εκεί αναδύονται μεταγαγγλιακές νευρικές ίνες που παρέχουν παρασυμπαθητική νεύρωση στο σώμα της κύστης και την ουρήθρα 3, 3.Fowler CJ, Griffiths D, de Groat WC. The neural control of micturition. Nat Rev Neurosci Jun;9(6): Parks A.G., Swash M., Vrich H. Sphincter denervation prolapse. Gut 1977, 18:

5 Οι συμπαθητικές φυγόκεντρες ίνες Οι συμπαθητικές φυγόκεντρες ίνες ξεκινούν από κύτταρα στο πλάγιο κέρας του οσφυϊκού νωτιαίου μυελού (Θ12, Ο1, Ο2) και ως προγαγγλιακές φτάνουν στο συμπαθητικό στέλεχος. Διέρχονται κατά μήκος των κάτω σπλαγχικών νεύρων διά του κάτω μεσεντέριου γάγγλιου (inferior mesenteric plexus, IMP) υπογάστριου νεύρου ή παρασπονδυλικών γαγγλιακών αλυσίδων* Παρέχουν νεύρωση σε μετασυναπτικούς συμπαθητικούς νευρώνες του πυελικού πλέγματος Nευρώνουν τη βάση της κύστης, τον κυστικό αυχένα και την οπίσθια ουρήθρα 5 * Figure adapted from Fowler CJ, Griffiths D, de Groat WC. The neural control of micturition. Nat Rev Neurosci Jun;9(6): Fowler C.J. Neurology Bladder etiology. In : Neurology of bladder, bowel, and sexual dysfunction, eds. London: Butterworth Heinemann, 1999:15-35

6 το αιδοϊικό νεύρο-ουρηθρικός ραβδομυοσφιγκτήρας Η (σωματική) κινητική νεύρωση του έξω σφικτήρα της ουρήθρας, προέρχεται από το πρόσθιο κέρας της ιερής μοίρας Ν.Μ. (Ι2-Ι4 νευροτόμια), που ονομάζεται και πυρήνας του Onuf και μέσω των αιδοϊικών νεύρων οι ίνες του φθάνουν στον έξω σφιγκτήρα (ουρηθρικός ραβδομυοσφιγκτήρας). Η αισθητική νεύρωση του έξω σφιγκτήρα εξυπηρετείται μέσω ινών, που μεταφέρονται από αυτόν δια των αιδοϊικών νεύρων, στον αισθητικό πυρήνα των ίδιων νευροτομίων (οπίσθιο κέρας νωτιαίου μυελού). Υπερνωτιαία κέντρα, τα οποία συνήθως είναι υπό εκούσιο έλεγχο, επιδρούν διεγερτικά στον αιδοϊικό πυρήνα κατά την πλήρωση της κύστης παράγοντας συσπάσεις του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας και του πυελικού εδάφους με στόχο να βοηθήσουν στη διατήρηση της εγκράτειας, ενώ κατά τη διάρκεια της κένωσης της ουροδόχου κύστεως αυτή η φθίνουσα επιρροή αναστέλλεται ώστε να επισυμβεί ουρηθρική και χαλάρωση του πυελικού εδάφους που διευκολύνει την κένωση της ουροδόχου κύστης. Photo courtesy of 7 Η ανατομική και η παθοφυσιολογία του κατώτερου ουροποιητικού στη γυναικεία ακράτεια ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΠΑΡΑΝΥΧΙΑΝΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ

7 Κεντρομόλες & φυγόκεντρες νευρικές οδοί Η αισθητική νεύρωση της κύστης, που εξυπηρετεί την αντίληψη της πληρότητας της, του πόνου, της θερμοκρασίας και της τάσης, μεταφέρεται με κεντρομόλες νευρικές ίνες από το κατώτερο ουροποιητικό από το πυελικό, υπογάστριο και αιδοϊικό νεύρο στα αντίστοιχα νωτιαία κέντρα. Για το λόγο αυτό, αυτά τα περιφερικά νεύρα μεταφέρουν αμφίδρομες πληροφορίες (κεντρομόλες και φυγόκεντρες) μεταξύ των τελικών οργάνων και του νωτιαίου μυελού.

8 Τα γάγγλια του Α.Ν.Σ. *Γάγγλια για τις συμπαθητικές φυγόκεντρες ίνες εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές: κάποια βρίσκονται δίπλα στους σπονδύλους (paraganglia), κάποια μεταξύ των σπονδύλων και του οργάνου στόχος (preganglia), και κάποια εντοπίζονται στο τελικό όργανο (peripheral ganglia). 6 Ορισμένες ίνες τόσο του παρασυμπαθητικού όσο και του συμπαθητικού καταλήγουν στον τελικό τους προορισμό χωρίς σύναψη με τα προαναφερόμενα γάγγλια. Μικρά αυτόνομα γάγγλια του παρασυμπαθητικού είναι διασπαρμένα σε όλη την έκταση του μυϊκού τοιχώματος του εξωστήρα δεχόμενα ίνες και από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (οι ίνες έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε αυτά τα γάγγλια). 6.Kihara K, de Groat WC. Sympathetic efferent pathways projecting to the bladder neck and proximal urethra in the rat. J Auton Nerv Syst 1997;62:

9 Σύσταση κεντρομόλων νευρικών οδών Στα πυελικό και υπογάστριο νεύρα 2 τύποι κεντρομόλων ινών της ουροδόχου κύστης έχουν εντοπιστεί, εμμύελες Αδ ίνες και αμύελες C ίνες. Οι ίνες Aδ ανταποκρίνονται στη φυσιολογική διάταση της ουροδόχου κύστης και πιστεύεται ότι είναι κύρια λειτουργικά κεντρομόλα νεύρα κατά τη διάρκεια της κανονικής ούρησης. Αντιστρόφως, οι ίνες C ανταποκρίνονται σε χυμικό ερεθισμό (αλγαισθησία) ή σε κρύο, και οι περισσότερες από αυτές τις ίνες είναι ανενεργές κατά την κανονική ούρηση. Τα κυτταρικά σώματα των ινών Aδ-και C βρίσκονται εντός των οπίσθιων νωτιαίων γαγγλίων (DRG) στο επίπεδο του Ι2-Ι4 και Θ11-Ι2 νωτιαία τμήματα και μέσω της ραχιαίας ρίζας οι αισθητικές ίνες εισάγονται στο νωτιαίο μυελό Οι νευράξονές τους συνάπτονται με νευρώνες που εμπλέκονται σε νωτιαία αντανακλαστικά και νευρώνες της νωτιαίας οδού που προβάλλονται σε υψηλότερα κέντρα του εγκεφάλου και εμπλέκονται στον έλεγχο της κύστης. 8. Janig, W. & Morrison, J. F. Functional properties of spinal visceral afferents supplying abdominal and pelvic organs, with special emphasis on visceral nociception. Prog. Brain Res. 67, (1986).

10 Urol Clin North Am Nov;37(4): Σε ανθρώπους και ζώα, κεντρομόλες νευρικές ίνες έχουν εντοπιστεί στον εξωστήρα μυ και το υποουροθήλιο (suburothelium). Photo courtesy of 7 Η ανατομική και η παθοφυσιολογία του κατώτερου ουροποιητικού στη γυναικεία ακράτεια ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΠΑΡΑΝΥΧΙΑΝΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ Οι υπο-ουροθηλιακές κεντρομόλες νευρικές ίνες αποτελούν ένα πλέγμα που βρίσκεται στο βασικό υμένα του ουροθηλίου με κάποιες νευρικές απολήξεις να εκτείνονται στο ουροθήλιο.

11 Αυτό το πλέγμα είναι πιο εμφανές στο τρίγωνο της κύστης και στον κυστικό αυχένα και σχετικά αραιό στο θόλο της ουροδόχου κύστης και πιστεύεται ότι είναι κρίσιμο στην αισθητηριακή λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Ο ουδός της αγωγής της τάσης κατά τη φάση της πλήρωσης της κύστης αρχίζει πιθανότατα από το ουροθήλιο, που εκκρίνει μονοξείδιο του αζώτου, ακετυλοχολίνη και ATP, επηρεάζοντας την ισορροπία του βασικού μυϊκού τόνου που διατηρείται από τις προσαγωγές ίνες και επιτρέποντας τη διάταση και την πλήρωση της κύστης. Οι κεντρομόλες ίνες απελευθερώνουν πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές (π.χ., ουσία Ρ, νευροκινινών, καλσιτονίνη πολυπεπτίδιο, αγγειοδραστικό εντερικό πολυπεπτίδιο). Το φαινόμενο είναι αρκετά πολύπλοκο, καθώς εμπλέκεται αριθμός διαβιβαστών και υποδοχέων, που σαν απώτερο σκοπό έχουν τη συνεχή και σταδιακή ενεργοποίηση των απαγωγών ινών μέχρι να ευοδωθεί το αντανακλαστικό της ούρησης.

12 Νευροδιαβιβαστές Η απάντηση των μυών στη διέγερση των αναφερόμενων νεύρων περιλαμβάνει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστή στη νευρομυϊκή σύναψη. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί δρουν σε ειδικούς υποδοχείς, οι οποίοι κατανέμονται σε διαφορετικά τμήματα του κατώτερου ουροποιητικού. Οι κατεξοχήν γνωστοί νευροδιαβιβαστές είναι η ακετυλχολίνη και οι κατεχολαμίνες (νοραδρεναλίνη). Πιθανολογείται ότι και άλλοι παράγοντες όπως οι προσταγλανδίνες, τα πεπτίδια και άλλα δρουν ως νευροδιαβιβαστές. 9,10 Ο βασικός νευροδιαβιβαστής για αμφότερες τις προ- και μεταγαγλιακές παρασυμπαθητικές ίνες είναι η ακετυλοχολίνη, 11 που απελευθερώνεται μεταξύ του προγαγγλιακού νευρώνα τόσο του συμπαθητικού όσο και του παρασυμπαθητικού καθώς και στις μεταγαγγλιακές απολήξεις του παρασυμπαθητικού. Η ακετυλχολίνη επίσης είναι ο νευροδιαβιβαστής του αιδοιϊκού (σωματικού) νεύρου και όταν απελευθερώνεται στη νευρομυϊκή σύναψη προκαλεί σύσπαση του γραμμωτού σφιγκτήρα. Οι κατεχολαμίνες απελευθερώνονται στις μεταγαγγλιακές απολήξεις του συμπαθητικού Gosling J. Anatomy. In: Station SL Clinical Gynecologic Urology. St Louis, CV Mosby, 1984: Μιχαήλ Β. Νευρογενής κύστη. Σε: Ανδρουλακάκης Φ. Παιδιατρική Ουρολογία, Αθήνα: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 1993: de Groat WC, Booth AM. Synaptic transmission in pelvic ganglia. In: Maggi CA, editor. Nervous control of the urogenital system: the autonomic nervous system, vol. 3. London: Harwood Academic; 12ο συνέδριο p Β' Κλινικής Αποκατάστασης, 12. Fowler C.J. Neurology Bladder etiology. In : Neurology 4-5 of Οκτωβρίου bladder, bowel, 2013, and ΕΚΑ sexual Αθήνα dysfunction, eds. London: Butterworth Heinemann, 1999:15-35

13 Υποδοχείς Χολινεργικοί υποδοχείς καλούνται οι υποδοχείς, όπου η ακετυλχολίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής. Διακρίνονται σε νικοτινικούς και μουσκαρινικούς ανάλογα με το αν διεγείρονται από τη νικοτίνη ή από τη μουσκαρίνη. Οι νικοτινικοί βρίσκονται στα γάγγλια του ΑΝΣ και στις συνάψεις των σωματικών νεύρων με τους σκελετικούς μυς (oι νικοτινικοί υποδοχείς φαίνεται να έχουν περιορισμένο ρόλο στον έλεγχο της ούρησης) και οι μουσκαρινικοί βρίσκονται στις μεταγαγγλιακές συνάψεις του παρασυμπαθητικού. 12 Πέντε υπότυποι μουσκαρινικών υποδοχέων (Μ1 μέσω Μ5) έχουν αναγνωριστεί, και οι Μ2 και Μ3 υποτύπους κυριαρχούν στην κύστη. Μολονότι Μ2 υποδοχείς είναι πιο άφθονοι στον εξωστήρα (70% vs 30 Μ2 Μ3 υποδοχείς%), in vitro μελέτες δείχνουν ότι οι Μ3 υποδοχείς είναι υπεύθυνοι για τη σύσπαση του εξωστήρα μυ. Οι λειτουργίες των Μ2 υποδοχέων του εξωστήρα είναι λιγότερο σαφείς. Οι μουσκαρινικοί υποδοχείς βρίσκονται επίσης σε προσυναπτικές νευρικές απολήξεις στην ουροδόχο κύστη και αλλού, όπου μπορούν να διαδραματίσουν ρυθμιστικό ρόλο μέσω ανασταλτικού μηχανισμού επανατροφοδότησης. Αδρενεργικοί υποδοχείς καλούνται οι υποδοχείς, όπου νευροδιαβιβαστής είναι μία κατεχολαμίνη. Αντιστοιχούν στις περισσότερες μεταγαγγλιακές συμπαθητικές ίνες όπου υπεύθυνη κατεχολαμίνη είναι η νοραδρεναλίνη. Διακρίνονται περαιτέρω σε α (μυϊκή σύσπαση- κυρίως βρίσκονται βάση κύστης και στην ουρήθρα) και β (μυϊκή χαλάρωσηκυρίως στο σώμα της κύστης) ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στη δράση των κατεχολαμινών.

14 Κατανομή των υποδοχέων Στο σώμα της ουροδόχου κύστης υπάρχουν κατά κύριο λόγο χολινεργικοί υποδοχείς, που εξαρτώνται από το παρασυμπαθητικό και όταν διεγείρονται προκαλούν σύσπαση του εξωστήρα κατά τη φάση της κένωσής της. Στο σώμα επίσης υπάρχουν β αδρενεργικοί υποδοχείς, που όταν διεγείρονται προκαλούν χάλαση του εξωστήρα κατά τη φάση της πλήρωσης. Στον αυχένα της κύστης και την οπίσθια ουρήθρα υπερέχουν οι α αδρενεργικοί υποδοχείς, που όταν διεγείρονται προκαλούν σύσπαση του κυστικού αυχένα διατηρώντας τον κλειστό. Στο τρίγωνο της κύστης δεν υπάρχουν καθόλου χολινεργικοί υποδοχείς, διότι η εμβρυολογική καταβολή του είναι διαφορετική από εκείνη του εξωστήρα 12, Fowler C.J. Neurology Bladder etiology. In : Neurology of bladder, bowel, and sexual dysfunction, eds. London: Butterworth Heinemann, 1999: Scultery S. Neuropeptides in urology. Int Urology Nephrol 1989, 21:39-

15 Φυγόκεντρες οδοί και μηχανισμοί νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν την κατώτερη ουροποιητική οδό. (Ι) Παρασυμπαθητικές μεταγαγγλιακές ίνες του πυελικού νεύρου απελευθερώνουν ακετυλοχολίνη (ACh), η οποία προάγει τη σύσπαση της ουροδόχου κύστης με διέγερση Μ3 μουσκαρινικών υποδοχέων στο λείο μυ της ουροδόχου κύστεως. Επιπλέον παρασυμπαθητικές μεταγαγγλιακές ίνες απελευθερώνουν ΑΤΡ, που διεγείρει λείο μυ της ουροδόχου κύστης, και νιτρικό οξείδιο, το οποίο χαλαρώνει λείο μυ της ουρήθρας (δεν φαίνεται στο σχήμα).

16 Φυγόκεντρες οδοί και μηχανισμοί νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν την κατώτερη ουροποιητική οδό. (ΙΙ) Συμπαθητικές μεταγαγγλιακές ίνες απελευθερώνουν νοραδρεναλίνη (NA), που ενεργοποιεί β3 αδρενεργικούς υποδοχείς για να χαλαρώσει ο λείος μυς της κύστης και ενεργοποιεί α1 αδρενεργικούς υποδοχείς για τη σύσπαση του λείου μυ της ουρήθρας. Σωματικοί νευράξονες στο αιδοϊικό νεύρο απελευθερώνουν επίσης Ach, η οποία παράγει μία σύσπαση του εξωτερικού γραμμωτού σφιγκτήρα ενεργοποιώντας νικοτινικούς χολινεργικούς υποδοχείς.

17 Νευρωνικές οδοί που ελέγχουν την εγκράτεια και την ούρηση αντανακλαστικά αποθήκευσης (Ι) Συμπαθητικό αντανακλαστικό Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των ούρων η διάταση της ουροδόχου κύστης μέσω ευαίσθητων στη διάταση τασεουποδοχέων του τοιχώματος παράγει χαμηλού επιπέδου συσπάσεις κεντρομόλων οδών που μεταφέρονται με το πυελικό νεύρο από την κύστη (κεντρομόλο σκέλος αντανακλαστικού εγκράτειας, guarding reflex) στο οπίσθιο κέρας της ιερής μοίρας Ν.Μ. ενώ με μια διάμεση οδό φθάνει σε ανώτερα οσφυικά και υπερνωτιαία κέντρα Σωματικό αντανακλαστικό Με την ενεργοποίηση του αντανακλαστικού εγκράτειας κεντρομόλα σήματα ταξιδεύουν από τον συσπώμενο εξωτερικό σφιγκτήρα της ουρήθρας μέσω κλάδων του αιδοιικού νεύρου στην ιερή μοίρα του Ν.Μ. και αναστέλλουν παρασυμπαθητικούς κινητικούς νευρώνες κατευθείαν μέσω νωτιαίων συνδέσεων

18 Νευρωνικές οδοί που ελέγχουν την εγκράτεια και την ούρηση αντανακλαστικά αποθήκευσης (ΙΙ) Περαιτέρω αναστολή προκαλείται μέσω διέγερσης της συμπαθητικής οδού (από το υπογάστριο νεύρο στην έξοδο της ουροδόχου κύστης, η βάση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας) και το αιδοιικό στον εξωτερικό σφιγκτήρα της ουρήθρας. Αυτές οι αντιδράσεις εμφανίζονται από νωτιαίες αντανακλαστικές οδούς και αντιπροσωπεύουν αντανακλαστικά εγκράτειας (guarding reflexes), που προωθούν την εγκράτεια. Η συμπαθητική ενεργοποίηση αναστέλλει επίσης τη συστολή του εξωστήρα μυ και ρυθμίζει τη νευροδιαβίβαση στα γάγγλια της ουροδόχου κύστης. Μια περιοχή (επί τα εκτός της περιοχής του κέντρου ελέγχου της ούρησης στη γέφυρα γεφυρικό κέντρο αποθήκευσης) μπορεί να αυξάνει τη δραστηριότητα του γραμμωτού σφιγκτήρα μυ της ουρήθρας και λειτουργεί ως συμπληρωματικό κέντρο ελέγχου της εκούσιας ούρησης

19 Νευρωνικές οδοί που ελέγχουν την εγκράτεια και την ούρηση αντανακλαστικά ούρησης Φαρμακολογικές και ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το νευρικό κύκλωμα που τροφοδοτεί με κεντρομόλες οδούς από την κύστη μεσεγκεφάλο και γεφυρικά κέντρα και μεταδίδει φυγόκεντρα σήματα απαγωγές σήματα από την γέφυρα προς την ιερά μοίρα Ν.Μ. (Εικ.) επιτρέπει στο νωτιαίο-νωτιαίας οδού (spinobulbospinal)-αντανακλαστικό ούρησης να λειτουργήσει ως ένας διακόπτης που είναι στη λειτουργία «κλειστός» (αποθήκευση) ή «ανοιχτός» ούρηση. Κατά τη διάρκεια της αποβολής των ούρων, έντονη κυστική κεντρομόλος πυροδότηση του πυελικού νεύρου ενεργοποιεί αντανακλαστικές οδούς spinobulbospinal (νωτιαίος μυελός-γέφυρα) (που φαίνεται στο μπλε), που διέρχεται από το κέντρο διουρήσεως γέφυρας. Αυτό διεγείρει το παρασυμπαθητικό στην ουροδόχο κύστη και στο λείο μυ ουρήθρας (που φαίνεται στο πράσινο) και αναστέλλει το συμπαθητικό και το αιδοιικό νεύρο στην έξοδο της ουρήθρας (φαίνεται σε κόκκινο). Με μια νωτιαίο προμηκική οδό το ερέθισμα μεταβιβάζεται στην περί του υδραγωγού φαιά ουσία και από εκεί στο κέντρο της ούρησης στη γέφυρα (πυρήνας Barrington).

20 Συμπερασματικά-μηχανισμός ούρησης Μέσω της συνεργικής δράσης της κινητικής και αισθητικής νεύρωσης της ουροδόχου κύστης και του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας, επιτυγχάνεται η ομαλή πλήρωση της κύστης, μέχρι του σημείου της μεγίστης χωρητικότητας, οπότε δημιουργείται η έντονη επιθυμία για ούρηση, που όμως αναχαιτίζεται συνειδητά μέχρις ότου υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για την ούρηση. Στη διάρκεια της ούρησης η κύστη συσπάται και αυτό γίνεται με την ταυτόχρονη χαλάρωση του αυχένα της κύστης και του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας, που επιτρέπουν την ελεύθερη ροή, έξοδο των ούρων, μέχρις ότου η κύστη κενωθεί τελείως. Τότε ο σφιγκτήρας συσπάται και η κύστη χαλαρώνει, για να αρχίσει εκ νέου η ομαλή της πλήρωση. Η συνεργική αυτή δράση της κύστης και της ουρήθρας, με τη χαλάρωση της πρώτης και τη σύγκλειση της δεύτερης ή τη σύσπαση της πρώτης και τη χαλάρωση της δεύτερης, μέσω της κινητικής και αισθητικής τους νεύρωσης, επιτυγχάνεται από το λεγόμενο κέντρο της ούρησης, που βρίσκεται στη γέφυρα του εγκεφάλου. Μεταξύ του εγκεφαλικού κέντρου της ούρησης και των νωτιαίων κέντρων (παρασυμπαθητικού: Ι2- Ι4 και συμπαθητικού: Θ12- Ο2), υπάρχουν κεντρομόλες και φυγόκεντρες συνδέσεις, που εξασφαλίζουν τη λειτουργική συνεργασία της κύστης και του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας. Εάν υπάρξει διαταραχή ή βλάβη στην κινητική ή αισθητική νεύρωση της κύστης και της ουρήθρας ή διαταραχή στη σύνδεση νωτιαίων και εγκεφαλικού κέντρου της ούρησης στη γέφυρα, που εξασφαλίζει τη λειτουργική συνεργασία της κύστης και του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας στη διάρκεια της πλήρωσης και της κένωσης της κύστης, τότε εμφανίζονται λειτουργικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν τη νευρογενή κύστη.

21

22 Διαταραχή του ΑΝΣ μπορεί να οδηγήσει σε συχνουρία, επιτακτικότητα και ακράτεια ή κατακράτηση ούρων. Ειδικότερα για τις βλάβες Ν.Μ. στην ΑΜΣΣ ισχύει πως η διαταραχή του ΑΝΣ μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη ζωή των ασθενών, ενώ μακροχρόνια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαταραχή της νευρολογικής λειτουργίας μετά τη βλάβη.

23 Μετά τη βλάβη του Ν.Μ. και αφού περάσει η φάση του νωτιαίου shock το παρασυμπαθητικό και συμπαθητικό σύστημα δεν μπορούν να ρυθμίζονται ή να επιδρούν συνεργικά-αναστέλλοντας το ένα το άλλο, με σωστό τρόπο γεγονός που οδηγεί σε υπερρεφλεξία κυρίως του συμπαθητικού αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμφανείς λειτουργικές συνέπειες Σημεία Μηχανισμός Αποτέλεσμα Διακοπτόμενη ολιγουρία Κατακράτηση ούρων Λόγω ορθοστατικής υπότασης κατά την καθιστή θέση μειωμένη νεφρική λειτουργία (sympathetic inactivity) Απουσία αντανακλαστικών ούρησης (sympathetic and parasympathetic dyssynergy) Μειωμένη παραγωγή ούρων κατά την κινητοποίηση με αντιδραστική πολυουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας και οίδημα κάτω άκρων Μετάθεση του προβλήματος στο ανώτερο ουροποιητικό, λοιμώξεις, αιματουρία, Αυτόνομη δυρεφλέξια

24 Κατά το στάδιο του νωτιαίου σοκ, η αντανακλαστική δραστηριότητα κάτω από το επίπεδο της βλάβης παύει. Δεδομένου ότι η κύστη αποτυγχάνει να συσπασθεί ακόμη και σε υψηλά επίπεδα πλήρωσης, το αποτέλεσμα είναι οξεία κατακράτηση ούρων. Όπως νωτιαίου σοκ υποχωρεί, η αντανακλαστική λειτουργία της κύστης θα πρέπει να επιστρέψει, εκτός αν η πραγματική περιοχή της βλάβης, περιλαμβάνει την Ι2-Ι4 περιοχή ή την ιππουρίδα. Όταν το νωτιαίο αντανακλαστικό είναι μόνιμα διαταραγμένο από έναν τραυματισμό στην περιοχή αυτή, η άτονη ή χαλαρή κύστη επιμένει, με αποτέλεσμα χρόνια κατακράτηση ούρων. Χαλαρή ή άτονη κύστη

25 Πλαστικότητα μετά βλάβη Ν.Μ. Η βλάβη του νωτιαίου μυελού κεντρικότερα του θωρακοιερού επιπέδου εξαλείφει τον εθελοντικό και υπερνωτιαίο έλεγχο της ούρησης, οδηγώντας (αρχικά σε μια άτονη κύστη και πλήρη κατακράτηση ούρων και στη συνέχεια) σε μια αργή ανάπτυξη αυτόματης ούρησης και νευρογενή υπερδραστηριότητα του εξωστήρα μυός που ρυθμίζεται από νωτιαίες αντανακλαστικές οδούς Ωστόσο, η ούρηση είναι συνήθως αναποτελεσματική λόγω της ταυτόχρονης σύσπασης της ουροδόχου κύστης και του σφιγκτήρα της ουρήθρας(εξωστήρα-σφιγκτήρα, DSD). (detrusor-sphincter dyssynergia, DSD).

26 Δυσσυνέργεια εξωστήρα - σφιγκτήρα (DSD) Δυσσυνέργεια εξωστήρα - σφιγκτήρα (DSD): Μη συντονισμός του εξωτερικού σφιγκτήρα της ουρήθρας, που συσπάται κατά τη διάρκεια της συστολής του εξωστήρα μυός, αντανακλαστικές συσπάσεις της κύστης συνοδεύονται από ταυτόχρονο σπασμό του ουρηθρικού σφιγκτήρα. Οι ασθενείς με πλήρη κάκωση νωτιαίου μυελού άνωθεν του Ι2- Ι4 συνήθως παρουσιάζουν με σπαστική ή αντανακλαστική ουροδόχο κύστη. Λόγω της δυσσυνέργειας η κύστη έχει μειωμένη χωρητικότητα και διαταραγμένη λειτουργία κένωσης Συνέπεια της συχνής υπό υψηλή πίεση διαρκούς σύσπασης του εξωστήρα είναι η υπερτροφία των λείων μυών του. Ασθενείς με υπερδραστηριότητα εξωστήρα βιώνουν όχι μόνο κατακράτηση και ακράτεια ούρων αλλά αναπτύσσουν μακροχρόνιες επιπλοκές λόγω των υψηλών ενδοκυστικών πιέσεων που δημιουργούν την Κ.Ο.Π ή απόφραξη ή και τα δύο με συνοδή νεφρική βλάβη και ανεπάρκεια

27 Οι Blaivas και συν. περιέγραψαν 3 κύριους τύπους DESD Blaivas JG, Sinha HP, Zayed AA, Labib KB. Detrusorexternal sphincter dyssynergia. J Urol 1981;125:542-4.

28 Διάγραμμα που δείχνει υποθετικούς μηχανισμούς που προκαλούν δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού (SCI) Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού (1) προκαλεί δυσσυνέργεια εξωστήρα-σφιγκτήρα- (DSD) (2), η οποία οδηγεί σε λειτουργική απόφραξη της ουρήθρας, μειωμένη αποτελεσματικότητα ούρησης, κατακράτηση ούρων, και υπερτροφία της ουροδόχου κύστης (3), με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του NGF στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης (4). NGF παραλαμβάνεται από κεντρομόλες νευρικές οδούς και μεταφέρονται στα γαγγλιακά κύτταρα οπίσθιων νωτιαίων γαγγλίων (5) η οποία οδηγεί σε αύξηση του μεγέθους των κυττάρων, ρύθμιση των διαύλων ιόντων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης λειτουργικότητας καναλιού Κ + και αυξημένη νευρωνική διεγερσιμότητα (6). Τα επίπεδα του NGF αυξάνουν επίσης στο νωτιαίο μυελό μετά από SCI. Υπερδιέγερση της ουροδόχου κύστης μέσω κεντρομόλων οδών προκαλεί ή ενισχύει την νευρογενή υπερδραστηριότητα του εξωστήρα και DSD. Ενδορραχιαία εφαρμογή του NGF αντισωμάτων μειώνει NGF επίπεδα DRGs και καταστέλλει νευρογενή υπερδραστηριότητα του εξωστήρα και DSD.

29 Η σημασία των C-κεντρομόλων ινών Κατά τη διάρκεια ορισμένων παθολογικών καταστάσεων (π.χ. βλάβη νωτιαίου μυελού), οι "σιωπηλές "C ίνες φαίνεται να ενεργοποιούνται, να γίνονται τασεο-ευαίσθητοι υποδοχείς, και να διαμορφώνουν παθολογικά αντανακλαστικά ούρησης, υπερσυτολική δραστηριότητα εξωστήρα και ακόλουθη ακράτεια ούρων. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η εμφάνιση αντανακλαστικότητας της ουροδόχου κύστης και η ανάπτυξη νευρογενούς υπερδραστηριότητας εξωστήρα (NDO) μετά από πλήρη κάκωση νωτιαίου μυελού κεντρικότερα των οσφυοϊερών τμημάτων οφείλεται εν μέρει στην πλαστικότητα των κεντρομόλων C-ινών στην κύστη. Επειδή οι βλάβες του Ν.Μ. δεν βλάπτουν άμεσα τις C-ίνες κεντρομόλων νευρώνων, η πλαστικότητα πρέπει να προκαλείται έμμεσα από παθολογικές μεταβολές στο περιφερικό ή κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι πολλαπλοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην πλαστικότητα προσαγωγών νευρώνων. Για παράδειγμα διακοπή κατιουσών οδών προς τα οσφυοϊερά τμήματα του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα την απονεύρωση τμημάτων νωτιαίων νευρώνων θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε τοπική απελευθέρωση των νευροτροφικών παραγόντων που επάγουν αλλαγές στις ιδιότητες των κεντρομόλων νευρώνων, προκαλούν sprouting κεντρομόλων νεύρων, και ανακατασκευή των συναπτικών συνδέσεων..

30 ενδοκυστική χορήγηση νευροτοξινών των C-ινών Σε ανθρώπους με νευρογενή υπερδραστηριότητα εξωστήρα (NDO), ενδοκυστική χορήγηση νευροτοξινών των C-ινών (καψαϊκίνη ή resiniferatoxin, RTX) αυξάνει την χωρητικότητα της κύστης και ελαττώνει τη συχνότητα και τον αριθμό των επεισοδίων ακράτειας ούρων. Σε αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σε ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού όπου συγκρίθηκε η καψαϊκίνη vs. RTX, και οι δύο παράγοντες ήταν αποτελεσματικοί στη βελτίωση τόσο των ουροδυναμικών όσο και κλινικών παραμέτρων.

31 Η σημασία του Nerve Growth Factor Μετά από SCI υπάρχουν αυξημένα επίπεδα του NGF στην κύστη. Χορήγηση εξωγενούς NGF στην ουροδόχο κύστη ή στο Ν.Μ. μπορεί να προκαλέσει DO, καθώς επίσης και αύξηση διεγερσιμότητας κεντρομόλων νευρώνων της ουροδόχου κύστης, μέσω μεταβολής της έκφρασης της ιοντικών καναλιών των νευρώνων. Επειδή η ενδοραχιαία χορήγηση των αντισωμάτων σε NGF μειώνει NDO και DSD σε SCI αρουραίους, φαίνεται λογικό να συμπεράνουμε ότι η ενδογενής NGF είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της LUT δυσλειτουργίας έπειτα από την ΚΝΜ. Έτσι, θεραπείες που θα στοχεύσουν σε υπερέκφραση NGF, υποδοχείς, ή μηχανισμούς σηματοδότησης μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης σε άτομα με SCI.

32 Αλλαγές στους υποδοχείς Σε παθολογικές καταστάσεις υπάρχει αλλαγή της συμπεριφοράς αλλά και του τύπου των υποδοχέων, τόσο προ - όσο και μετασυναπτικά, όπως αποδεικνύεται από δείγματα υπερτροφικών κύστεων σε ποντίκια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υποδοχέας Μ2 έχει τον κυρίαρχο ρόλο έναντι του Μ3, ενώ σε απονευρωμένες κύστεις ποντικών και οι δυο υποδοχείς αλληλεπιδρούν ευοδωτικά για την αγωγή του ερεθίσματος. Η αλλαγή αυτή έχει διαπιστωθεί και σε ανθρώπους μετά από τραυματική κάκωση του νωτιαίου μυελού, όπου προσυναπτικά οι Μ1 υποδοχείς αντικαθίστανται από τους Μ3. Μελέτες σε ασθενείς με NDO που προκύπτει από σκλήρυνση κατά πλάκας ή διαφόρων τύπων SCI έχουν αποκαλύψει αυξήθηκαν αισθητικοί υποδοχείς TRPV1(Transient receptor potential channel-vanilloid subfamily member 1), Ρ2Χ-3, και παν-νευρωνικός δείκτης (PGP9.5) σε υποουροθηλιακά νεύρα και TRPV1 στην βασική στιβάδα του ουροθηλίου. Medscape.com - CME circle: Advances in OAB Therapy: The promise of M3-Selective antimuscarinic therapy for optimal patient management. Co-Chairs: David A. Gordon, MD, FACS, Karl-Erik Andersson, MD, PhD, Faculty: Pamela I. Ellsworth, MD; Gary G. Kay, PhD. Aug 26, 2004.

33 Ενδοκυστική έγχυση βουτυλινοτοξίνης-α έχει αποδειχθεί ωφέλιμη, καθώς ελαττώνει την επαναπρόσληψη NGF στις απαγωγές ίνες και αναστέλλει την έκκριση ακετυλοχολίνης στη νευρομυική πλάκα. Η σημασία των υποδοχέων στη φυσιολογία και την παθοφυσιολογία της ουροδόχου κύστης τονίζεται και από τα αποτελέσματα ερευνών στη γηρασμένη κύστη, όπου η μερική χολινεργική απονεύρωση του εξωστήρα αυξάνει την ευερεθιστότητα των μουσκαρινικών υποδοχέων και τον αριθμό πουρινεργικών υποδοχέων και ως εκ τούτου εξηγείται η αστάθεια του εξωστήρα σε μεγάλες ηλικίες. 17, Cruz F. Mechanisms involved in new therapies for overactive bladder. Urology 2004 Mar; 63(3 Suppl 1): (ISSN: Hampel C, Gillitzer R, et al. Changes in the receptor profile of the ageing bladder. Urologe A 2004 May; 43(5): (ISSN: ).

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ TMHMA:NOΣHΛEYTIKH ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τόμος 79, Τεύχος 3-4, Ιούλιος Δεκέμβριος 2013 Περιοδικό της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης Volume 79, Issue 3-4, July December 2013 Official Journal

Τόμος 79, Τεύχος 3-4, Ιούλιος Δεκέμβριος 2013 Περιοδικό της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης Volume 79, Issue 3-4, July December 2013 Official Journal Τόμος 79, Τεύχος 3-4, Ιούλιος Δεκέμβριος 2013 Περιοδικό της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης Volume 79, Issue 3-4, July December 2013 Official Journal of the Thessaloniki Medical Society Helliniki Iatriki

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου Αθήνα, Οκτώβριος 1999 ιευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Η βασική αρχή της Κινεζικής Παραδοσιακής Ιατρικής είναι η ύπαρξη της Ζωτικής Ενέργειας. Η ζωτική ενέργεια δεν κυκλοφορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΜΙΝΕΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΩΣΦΟΡΥΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΧΕΑ NMDA ΣΤΟ ΡΑΒΔΩΤΟ ΣΩΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΥΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΜΙΝΕΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΩΣΦΟΡΥΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΧΕΑ NMDA ΣΤΟ ΡΑΒΔΩΤΟ ΣΩΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΥΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Εκτίμηση και κατηγοριοποίηση του πόνου στα ζώα εργαστηρίου»

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Εκτίμηση και κατηγοριοποίηση του πόνου στα ζώα εργαστηρίου» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εκτίμηση και κατηγοριοποίηση του πόνου στα ζώα εργαστηρίου» Ειρήνη Συμεών Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλοκές αναπνευστικού συστήµατος

Επιπλοκές αναπνευστικού συστήµατος ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 43 Πίνακας: Young J.S. (1979). Συσχέτιση τραύµατος και επιπλοκών ΙΑΓΝΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΑ (%) Ουρολοίµωξη 54 Αναπνευστικές επιπλοκές (Πνευµονία, Ατελεκτασία, Αναπνευστική ανεπάρκεια, Υπεζωκοτική διαπίδυση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Παθολογική Κλινική Πνευμονολογικό Τμήμα Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Παθολογική Κλινική Πνευμονολογικό Τμήμα Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Παθολογική Κλινική Πνευμονολογικό Τμήμα Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Σπουδάστρια: Πρόκλου Αθανασία Υπεύθυνος καθηγητής: Βαρσαμίδης Κωνσταντίνος 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Η πτυχιακή εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΥΝΤΖΗΛΑΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΑΡΙΘΜ. 3112

Διαβάστε περισσότερα

This is the Greek language translation of the public education booklet. This translation was made for The BNA by:

This is the Greek language translation of the public education booklet. This translation was made for The BNA by: Neuroscience: The Science of the Brian This is the Greek language translation of the public education booklet. This translation was made for The BNA by: Dr Stella G. Giakoumaki, Dept of Psychiatry & Behavioural

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Χριστίνα Τεσσερομμάτη Αναπ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Σχηματική παρασταση αυτονόμου νευρικού συστήματος Νευρομεταβιβαστές Ακετυλοχολίνη Τόπος δράσης Τελικές

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο µυοπεριτονιακού πόνου

Σύνδροµο µυοπεριτονιακού πόνου Αρθρο ανασκόπησης Αθήνα 25/10/2000 Σύνδροµο µυοπεριτονιακού πόνου Καράβης Μιλτιάδης, Τζάνος Γεώργιος, Μπάκας Ελευθέριος Abstract Pain related to the skin has been studied extensively, but pain related

Διαβάστε περισσότερα

K-Taping. Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις

K-Taping. Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις K-Taping Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις Birgit Kumbrink Γεννήθηκε το 1972 1990: Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και πιστοποιήθηκε στη χειροπρακτική και στην υδροθεραπεία 1993:

Διαβάστε περισσότερα

Αναισθησιολογική Αντιμετώπιση Ασθενών με Κακώσεις της Σ.Σ.

Αναισθησιολογική Αντιμετώπιση Ασθενών με Κακώσεις της Σ.Σ. 136 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Αναισθησιολογική Αντιμετώπιση Ασθενών με Κακώσεις της Σ.Σ. Ε. ΚΕτΙΚΙΔΟΥ- Ε. ΒΟΛΑΚΛΗ Όσοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση των τραυματιών από ατυχήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ανατομική οντότητα που οργανώνει την επικοινωνία και αλληλεπίδραση του πλήθους των αισθητικών και κινητικών νεύρων είναι το Κ.Ν.Σ. που αποτελείται από: τον εγκέφαλο (κρανιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Άρθρο Special article

Ειδικό Άρθρο Special article 44 ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 20 (1), 2009 Ειδικό Άρθρο Special article Ν.Γ. Γαλανόπουλος, 1 Δ.Ν. Αρτέμης, 2 Χ. Κωνσταντινίδης, 1 Μ. Λειβαδίτης 2 1 Εξωτερικό Ρευματολογικό Ιατρείο, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015 Το Νευρικο Συστημα ελεγχει τις σωματικες δραστηριοτητες που απαιτουν ταχυτητα όπως οι μυικες συστολες και η ταχυτητα της εκκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Βελονισµός ως συµπληρωµατικό µέσον θεραπείας σε ασθενείς µε δυσλειτουργία του Στοµατογναθικού. συστήµατος

«Ο Βελονισµός ως συµπληρωµατικό µέσον θεραπείας σε ασθενείς µε δυσλειτουργία του Στοµατογναθικού. συστήµατος «Ο Βελονισµός ως συµπληρωµατικό µέσον θεραπείας σε ασθενείς µε δυσλειτουργία του Στοµατογναθικού συστήµατος» Κωνσταντοπούλου Ε.*, Καράβης Μ.**, Κανελλοπούλου Α.***, ρούκας Β.**** Λέξεις κλειδιά: υσλειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική φυσιολογία αιθουσαίου συστήματος Clinical Physiology of the vestibular system

Κλινική φυσιολογία αιθουσαίου συστήματος Clinical Physiology of the vestibular system 06_00_PAPADIMITRIOY-6:MASTER ORL 09/02/2010 12:45 ΜΜ Page 171 Ν. Παπαδημητρίου Π. Μαραγκουδάκης Α. Δελίδης Θ. Μανδραλή Π. Γκερμπεσιώτης Α. Τζαγκαρουλάκης Β Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθήνας,

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνιος Πόνος Καλοήθους Αιτιολογίας

Χρόνιος Πόνος Καλοήθους Αιτιολογίας ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 49 Χρόνιος Πόνος Καλοήθους Αιτιολογίας ΑΝΝΑ ΖΑΡΑΛΙΔΟΥ Χρόνιος καλοήθης πόνος', σύμφωνα με ορισμό της IASP (International Association for the Study of Pain),

Διαβάστε περισσότερα

Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα - αντιμετώπιση με βελονισμό

Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα - αντιμετώπιση με βελονισμό 2 / 2014 Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα - αντιμετώπιση με βελονισμό Η διαλείπουσα χωλότητα αφορά την εμφάνιση πόνου, μουδιάσματος και αδυναμίας στα κάτω άκρα (γλουτοί, μηροί, γάμπες, πέλματα), εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ «Οι κακώσεις του θώρακα, της αυχενικής και θωρακικής µοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Η σηµασία των κακώσεων αυτών στην καθηµερινή ζωή.»

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοίωση Δικτύου Βιολογικών Νευρώνων με χρήση Μοντέλων Izhikevich οδηγούμενων από Δυναμικά Τοπικού Πεδίου ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσομοίωση Δικτύου Βιολογικών Νευρώνων με χρήση Μοντέλων Izhikevich οδηγούμενων από Δυναμικά Τοπικού Πεδίου ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Προσομοίωση Δικτύου Βιολογικών Νευρώνων με χρήση Μοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1 Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2015 ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΨΥΧΟΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΨΥΧΟΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1. Εκτίμηση Λήψη Ιστορικού Εξέταση των Ψυχοδιανοητικών Λειτουργιών Εξέταση του Λόγου Εξέταση των Εγκεφαλικών Συζυγιών Οι λειτουργίες των Εγκεφαλικών Συζυγιών Ι-ΧΙΙ Λειτουργική εξέταση των Εγκεφαλικών Συζυγιών

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική;

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική; Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Δεκέμβριος '12 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος '13 #27 Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική; www.homeopathy.gr Σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα