ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ- ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ- ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ"

Transcript

1 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ- ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Προκαλεί, τουλάχιστον, δέος, έκπληξη και απορία στο σύγχρονο άνθρωπο του κομφορμισμού, της αυτοματοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας η διαδρομή του ανθρώπου προς την κατάκτηση του πολιτισμού του. Και πολιτισμός χωρίς ανακάλυψη και κατάκτηση της γραφής δεν νοείται. Από τα πρώτα «καλλιτεχνικά» αποτυπώματα του προϊστορικού ανθρώπου στις βραχογραφίες στο σπήλαιο LASCAUX της Γαλλίας ( π.χ) ή αλλού μέχρι τη συστηματοποίηση του γραφικού κώδικα πέρασαν αρκετές χιλιετηρίδες. Στόχος της σημερινής παρουσίασης είναι η παρακολούθηση αυτής της ανυπέρβλητης κατάκτησης που εξασφάλισε στους πρώτους πολιτισμούς, εκτός των άλλων, το εισιτήριο για την αθανασία και στους επίδοξους μελετητές τη μαγεία της εξερεύνησης και τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης. Θα προσεγγίσουμε τα πρώτα γραφικά συστήματα όχι από την πλευρά των ειδικών επιστημόνων ( γλωσσολόγωναρχαιολόγων κ.α) αλλά από την οπτική που επιτρέπει η διδασκαλία του μαθήματος και μάλιστα μέσα σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια διαμορφώνοντας ομάδες εργασίας.

3 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ( π.χ για τη σφηνοειδή γραφή) 1.Ποια ήταν η πρώτη ύλη; Πού βρέθηκε; Ποια ήταν η επεξεργασία της; 2.Ποιοι και με ποιο τρόπο μάθαιναν και χρησιμοποιούσαν τη γραφή; 3. Ποια ήταν η κοινωνική τους θέση; 4. Τι προνόμια απολάμβαναν; 5.Ποια η σχέση τους με την εξουσία; 6. Ποιο ήταν το περιεχόμενο των κειμένων; 7. Ποιες ομοιότητες ή διαφορές διαπιστώνουμε στη συγκριτική τους μελέτη; 8. Υπάρχουν διαφορετικά είδη γραφής στον ίδιο πολιτισμό; Να τα επισημάνετε και να αναφέρετε τους σκοπούς που εξυπηρετούσε ο καθένας. 9.Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της αποκρυπτογράφησης; 1.Πού και πώς αποτυπώνονταν τα σύμβολα της σφηνοειδούς γραφής; 2. Ποιοι την αποκρυπτογράφησαν και υπό ποιες συνθήκες; 3. Ποια ήταν η σημασία της αποκρυπτογράφησης; 4. Ποιες ανάγκες εξυπηρέτησε; 5. Που αλλού χρησιμοποιήθηκε;

4 Σ Φ Η Ν Ο Ε Ι Δ Η Σ Γ Ρ Α Φ Η Εντοπισμός : Τη χρησιμοποίησαν οι λαοί της Εγγύς Ανατολής ( Σουμέριοι, Ακκάδιοι, Βαβυλώνιοι, Χετταίοι, Μήδοι, Πέρσες, Φοίνικες) και οι Αιγύπτιοι.

5 Θεωρείται μετεξέλιξη της εικονογραφίας ή σημασιογραφίας που απαντάται τόσο στους πρωτόγονους λαούς όσο και σε άλλους σε μεταγενέστερα χρόνια όπως π.χ στους Αζτέκους. ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ : Εξαιτίας της έλλειψης ξυλείας ή πέτρας οι πρώτοι εφευρέτες, οι Σουμέριοι, χρησιμοποίησαν ευρέως την τεχνική της ψημένης στον ήλιο πλίνθου ( τεμάχια πηλού ) ως οικοδομικό υλικό και γραφική ύλη. ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ : Πάνω στον μαλακό πηλό με αιχμηρή μύτη καλαμιού αρχικά και αργότερα γραφίδας αποτυπώνονταν σφηνόσχημα σημεία (κάθετη σφήνα- οριζόντια σφήνα- γωνία από δύο σφήνες) με φορά από δεξιά προς τα αριστερά ή και το αντίστροφο. Όλα αυτά σε διάφορες θέσεις και σημεία και με τους μεταξύ τους συνδυασμούς σχημάτιζαν διάφορα συμπλέγματα. Η βασική μορφή της σφηνοειδούς γραφής ήταν συλλαβική ενώ ελάχιστα σημεία της ήταν ιδεογράμματα που δήλωναν κύρια ονόματα ή γενικές αφηρημένες έννοιες. Περίπου 500 φθογγογράμματα συλλαβικά φανέρωναν φθόγγους ή διφθόγγους συλλαβών. Η συλλαβή ήταν απλή, αποτελούμενη από φωνήεν και σύμφωνο. Υπήρχαν όμως και πιο σύνθετες συλλαβές μ ένα φωνήεν και περισσότερα σύμφωνα.

6 ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Η γραφή των λαών αυτών και ειδικά των Σουμερίων προέκυψε από τις ανάγκες της θρησκείας, του εμπορίου και της διακυβέρνησης ( υπενθυμίζεται ο θεοκρατικός χαρακτήρας της πολιτικής οργάνωσης). Οι ιερείς χρειάζονταν μια μέθοδο με την οποία θα γνώριζαν ποιοι από τους γεωργούς είχαν φέρει τις ετήσιες εισφορές τους σε κριθάρι στο ναό ( τρόπος εξευμενισμού των θεών για την προστασία της σοδειάς) ή τι αφιερώματα είχαν προσφέρει στους θεούς.

7 Οι έμποροι έπρεπε να καταγράφουν ποια τρόφιμα είχαν σταλεί στο εξωτερικό για ανταλλαγή. Ήδη από το 8000 π.χ μικρά πήλινα τεμάχια διαφόρων διακριτικών σχημάτων χρησιμοποιούνταν από τους γεωργούς της Μ. Ανατολής για την απογραφή των εμπορευμάτων τους. Πολύ αργότερα οι έμποροι χρησιμοποιούσαν αυτά τα αντικείμενα σαν ένα είδος φορτωτικής που συνόδευε τα εμπορεύματα που αγόραζαν ή πουλούσαν. Τα τοποθετούσαν μέσα σε κούφιες σφαίρες από πηλό και κατόπιν τις σφράγιζαν. Ο έμπορος χάραζε πάνω σ αυτή τη σφαίρα ( μπούλα ), ένα αριθμητικό σημάδι για να δείχνει πόσα τεμάχια περιείχε. Δίπλα σχεδίαζε την εικόνα του τεμαχίου για να δείξει το είδος του εμπορεύματος.

8 Οι διαχειριστές ήθελαν να τηρούν μητρώα της καταμέτρησης της γης και των αστικών δραστηριοτήτων. Οιγραφείς : Γόνοι κυρίως πλουσίων και ισχυρών οικογενειών. Από μικρή ηλικία μέχρι την ενηλικίωση εκπαιδεύονταν στην Εντούμπα ( ο οίκος των πινακίδων ), το αρχαιότερο σχολείο του κόσμου. Ήταν παράρτημα του ναού ή του βασιλικού ανακτόρου. Από τα δίδακτρα που κατέβαλαν οι μαθητές ( όλοι άρρενες) συντηρούνταν ο διευθυντής, ο ουμία ( ο ειδικός ή καθηγητής) και οι δάσκαλοι γνωστοί ως «μεγάλοι αδελφοί». Τα πρώτα μαθήματα περιελάμβαναν αντιγραφή σημείων και αποστήθιση μεγάλων καταλόγων από λέξεις και φράσεις. Ένας κατάλογος περιελάμβανε τα μέρη του σώματος, ένας άλλος τα ονόματα των ζώων και ένας τρίτος αντικείμενα φτιαγμένα από ξύλο. Όταν μάθαιναν να γράφουν από μνήμης τα σημεία, περνούσαν στη μελέτη της γραμματικής και του συντακτικού, στη μελέτη εκθέσεων και τελικά συμβολαίων και άλλων πρακτικών εγγράφων. Ο ασυνεπής μαθητής αντιμετώπιζε ραβδισμό έως και 4 φορές την ημέρα (!) επειδή αμελούσε τις υποχρεώσεις του. Ωστόσο υπήρχαν και περιπτώσεις, όπως μαρτυρεί το περιεχόμενο των πινακίδων, που δάσκαλοι δωροδοκήθηκαν ή διεφθάρησαν από τον πλούσιο και ισχυρό πατέρα προκειμένου ο γιος τους να πάρει «το πιστοποιητικό σπουδών»! Αυτή η περίπτωση,μάλιστα, ήταν αρκετά δημοφιλής, αν κρίνει κανείς από τις πάνω από 20 (!) παραλλαγές της που διασώθηκαν σε πινακίδες διαφορετικών λαών. Οι μελλοντικοί γραφείς μάθαιναν επίσης αρκετά μαθηματικά. Το σύστημα υπολογισμού των Σουμερίων που στηριζόταν στον αριθμό 60, είχε πρακτική χρησιμότητα αφού μπορεί να διαιρεθεί με το 12. Υιοθετήθηκε για τον καθορισμό της μερίδας τροφίμων και της διανομής της γης. Οι Σουμέριοι μαθητές εξασκούνταν στον εξηκονταδικό λογισμό λύνοντας πρακτικά προβλήματα όπως ο υπολογισμός των μισθών. Το σουμερικό σύστημα θεωρήθηκε πρόδρομος του σημερινού αραβικού συστήματος. Επιβιώσεις του βρίσκουμε σε εφαρμογές όπως η ώρα των 60 λεπτών και ο κύκλος των 360 μοιρών. Ο επιμελής μαθητής αμοιβόταν πλουσιοπάροχα. Με την αποφοίτησή του εξασφάλιζε απασχόληση και μια θέση στις προνομιούχες τάξεις της σουμερικής κοινωνίας. Μπορούσε να εργαστεί σε ναό ή στις δημόσιες υπηρεσίες ως λογιστής, γραμματέας ή αρχειοθέτης ή να καταλάβει μια θέση στο εξωτερικό εμπόριο. Μπορούσε να δημιουργήσει μια ιδιωτική πελατεία, αμειβόμενος από τους αναλφάβητους πελάτες του για τα γράμματα και τα συμβόλαια που έγραφε για λογαριασμό τους. Οι πινακίδες είχαν αξία νομικών εγγράφων εφόσον ο ενδιαφερόμενος τις είχε υπογράψει και είχε βάλει τη σφραγίδα του. Αυτές οι σφραγίδες ήταν μικροσκοπικά έργα τέχνης.

9

10 ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Καθώς εξελισσόταν το περιεχόμενο της γραφής, εξελισσόταν η μορφή και ύφος της. Στις πρώτες εικονογραφικές πινακίδες,τα εικονογράμματα χαράζονταν σε κάθετες στήλες αρχίζοντας από τη δεξιά πάνω γωνία. Αυτό όμως αποδείχθηκε άβολο, καθώς το χέρι του γραφέα συχνά χαλούσε τα σημεία που είχε χαράξει πριν. Τελικά οι γραφείς επινόησαν το σύστημα που ακολούθησαν αργότερα και οι δυτικοί λαοί: οριζόντια γραφή από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η σφηνοειδής γραφή περιοριζόταν αρχικά στο ναό ή το ανάκτορο αλλά σύντομα διαδόθηκε σε όλη τη σουμερική κοινωνία. Εξαιτίας των πολλαπλών ερμηνειών των συμβόλων διαδόθηκε εύκολα και σε άλλους γειτονικούς λαούς. Η γραφή αυτή εξυπηρέτησε ποικίλους σκοπούς. Αρχικά τις ανάγκες ενός πολύπλοκου γραφειοκρατικού - θεοκρατικού μηχανισμού έως πρακτικές οδηγίες της καθημερινότητας π.χ ιατρικές συνταγές, συμβουλές για καλύτερη σοδειά κ.λ.π. Σ αυτήν είναι γραμμένη η αρχαιότερη νομοθεσία του κόσμου,<ο κώδικας του Χαμουραμπί>, το λογοτεχνικό κείμενο «το έπος του Γκιλγκαμες», γενεαλογικοί κατάλογοι ηγεμόνων, χρονικά σημαντικών γεγονότων της εποχής κ.α. Αξιοποιήθηκε όμως και στην τέχνη αφού «στόλισε» επιφάνειες γλυπτών. Αποκρυπτογραφήθηκε από τους Grotefend και Rawlinson στις αρχές του 19 ου αι συμβάλλοντας τα μέγιστα στη γέννηση της νέας επιστήμης, της Αρχαιολογίας, και του ειδικού της κλάδου της Ασσυριολογίας.

11

12 Ι Ε Ρ Α Τ Ι Κ Η - Ι Ε Ρ Ο Γ Λ Υ Φ Ι Κ Η Γ Ρ Α Φ Η Εντοπισμός: Αρχαία Αίγυπτος Χρονολογία: 3300 π.χ Όταν οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν τη γραφή, τα ιερογλυφικά τους σημεία μπορεί να δήλωναν αυτό που πραγματικά παρίσταναν (ιδεογράμματη γραφή), ολόκληρες έννοιες (όπως τα σουμερικά εικονογράμματα),ή ολόκληρες λέξεις. Σύντομα όμως απέκτησαν φωνητική αξία κι ένας αριθμός ιερογλυφικών απέδιδε ομάδες ήχων π.χ η εικόνα μιας μέλισσας εκτός από την προφανή ονομασία του εντόμου σήμαινε τον ήχο «μπιτ» κ.λ.π ( φωνογράμματα) Κομψά, αλλά άβολα στη χρήση χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την ιστορία της δυναστικής Αιγύπτου στις μνημειακές επιγραφές ή διακοσμούσαν μεγάλες επιφάνειες στο εσωτερικό ανακτόρων, ναών και κυρίως πυραμίδων με άλλες ζωγραφικές αναπαραστάσεις που στην πλειοψηφία τους δόξαζαν τα έργα των θεών- Φαραώ, υμνούσαν τις αρετές των συζύγων τους ή ακόμα υπογράμμιζαν την προσφορά εξεχόντων προσώπων της Αιγυπτιακής κοινωνίας ( ιερέων, γραφέων, στρατιωτικών κ.α) Πώς,όμως, θα εξυπηρετούνταν οι ανάγκες του πολύπλοκου γραφειοκρατικού συστήματος; Γι αυτό οι Αιγύπτιοι επινόησαν ένα άλλο είδος γραφής : την ιερατική, πυκνή και ρέουσα γραφή που διευκόλυνε το έργο των γραφέων και χρονολογείται στις απαρχές περίπου του Αρχαίου Βασιλείου Πρώτη ύλη: Ο πάπυρος. Όπως και οι λαοί της Μεσοποταμίας έτσι και οι Αιγύπτιοι εκμεταλλεύτηκαν ένα υλικό από το φυσικό τους περιβάλλον, το οποίο ήταν αυτοφυές στις όχθες του Νείλου και ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Οι Αιγύπτιοι αφού έκοβαν τα καλάμια, τοποθετούσαν πλατιές λωρίδες από την καρδιά του καλαμιού σε δύο στρώσεις έτσι ώστε οι λωρίδες της μιας να σχηματίζουν ορθή γωνία με τις λωρίδες της άλλης. Κατόπιν έβρεχαν και χτυπούσαν αυτή την ψάθα και την άφηναν στον ήλιο να ξεραθεί. Έτσι δημιουργούνταν μια επιφάνεια όμοια με το χαρτί. Ελαφρύς στο βάρος και εύκολος στη χρήση,τη μεταφορά και την αποθήκευση σε σχέση με τις Σουμερικές πήλινες πινακίδες ο πάπυρος ήταν περιζήτητος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το φυτό δε αποτέλεσε, όχι τυχαία, το έμβλημα του κράτους της Άνω Αιγύπτου που κοσμούσε το στέμμα ή άλλα σημεία αγαλμάτων των Φαραώ.

13

14

15

16

17

18

19 Είναι γνωστή η αντίληψη των Αιγυπτίων για τη μεταθανάτια ζωή. Αυτό μαρτυρεί, εκτός από τις πυραμίδες, πλήθος παπύρων που βρέθηκαν σε αιγυπτιακούς τάφους, τμήματα του περίφημου «Βιβλίου των Νεκρών». Σ αυτό κατέγραφαν προσευχές, ξόρκια, ευχές που πίστευαν ότι συνόδευαν το νεκρό και τον βοηθούσαν να περάσει σύντομα σε μια μακάρια μέλλουσα ζωή.

20 Προέλευση της γραφής : Οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι η γραφή,όπως και όλα τα πνευματικά δημιουργήματα, ήταν θεόσταλτη. Την άποψη αυτή φαίνεται να διασώζει και ο Πλάτων στο έργο του «Φαίδρος»(π. σελ 28),όπου αναφέρει τον υποτιθέμενο διάλογο του θεού ΘΕΟΥΘ( ΘΩΘ)-του θεού των γραφών- με το φαραώ Θαμούς στην πόλη της Ναύκρατης για τα προτερήματα του γραπτού λόγου ( «βρέθηκε το φάρμακο της σοφίας και της μνήμης») για τα οποία εκφράζει,ίσως, κάποιες επιφυλάξεις. Οι γραφείς : Ήταν από τις πιο προνομιούχες τάξεις λόγω της δυσκολίας εκμάθησης της γραφής. Μάθαιναν την τέχνη τους από τους ιερείς που τους μυούσαν και στην αστρονομία αφού οι κινήσεις των αστέρων είχαν θρησκευτική σημασία για τους Αιγυπτίους αλλά και πρακτική αφού τις συνέδεαν με τις πλημμύρες του Νείλου. Η ζωή τους ήταν άνετη και απολάμβαναν πλήθος προνομίων ( π.χ φορολογική απαλλαγή) { π. σελ 29,A. GARDINER,Η Αίγυπτος των Φαραώ} σε σχέση με τους αγρότες που υπέφεραν ποικιλοτρόπως. Μνημονεύεται μάλιστα και η περίπτωση ενός βασιλικού γραφέα του φαραώ Αμμενέμη Γ,το 19ο αι π.χ, που επειδή έτυχε να έχει το ίδιο όνομα με το βασιλιά έφτασε να γίνει βεζίρης του και ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του με δικό του νεκρικό ναό. Μετά το θάνατό του λατρεύτηκε ως θεός. Η ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΡΟΖΕΤΑΣ Στην πόλη Rachid (Rosette) της Αιγύπτου τo 1799 βρέθηκε τυχαία από αξιωματούχο του Ναπολέοντα μια τρίγλωσση επιγραφή από γρανοδιορίτη που αναφερόταν στον Πτολεμαίο τον Ε τον Επιφανή. Το κείμενο γραμμένο στην ιερογλυφική, δημώδη-κοπτική αιγυπτιακή και ελληνική γραφή κατάφερε να διαβάσει ο J.CHAMPOLLION (1822) με βάση τα κύρια ονόματα Πτολεμαίου και Αρσινόης ( πιθανολογείται ότι γνώριζε ελληνικά) και να αποκρυπτογραφήσει έτσι τη δύσκολη αυτή γραφή ( 486 ελληνικές λέξεις αντιστοιχούσαν σε 1419 ιερογλυφικά σύμβολα!) Σημασία της αποκρυπτογράφησης : Με την εξέλιξη αυτή αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε η ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΙΑ που διέδωσε και διέσωσε τους θησαυρούς της χώρας και διατηρεί μέχρι σήμερα αμείωτο το ενδιαφέρον επιστημόνων,ερευνητών,μελετητών και επισκεπτών. Η στήλη φυλάσσεται σήμερα στο βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο ενώ άλλα Αιγυπτιακά εκθέματα υπάρχουν σε μουσεία μητροπόλεων Ευρώπης και Αμερικής.

21

22 Κ Ρ Η Τ Ι Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α ΤΑ Γ Ρ Α Φ Η Σ Στην αρχαία Κρήτη συναντάμε τρία διαφορετικά συστήματα γραφής : Τα Κρητικά ιερογλυφικά, τη Γραμμική Α και τη Γραμμική Β γραφή. Η εμφάνιση της γραφής συμπίπτει με την κατασκευή των πρώτων ανακτόρων που έφερε ριζικές μεταβολές στο Μινωϊκό κόσμο όπως την απαρχή μιας πιο συγκροτημένης γεωπολιτικής οργάνωσης αλλά κυρίως έθεσε τις βάσεις ενός νέου οικονομικού συστήματος που η κύρια πτυχή του ήταν το θαλάσσιο εμπόριο με τους γειτονικούς λαούς ( PAX MINOICA) και όχι μόνο. ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ : χρονολογούνται περί το 2000 π.χ ( Παλαιοανακτορική περίοδος). Η ονομασία «ιερογλυφικά» ανήκει στον Α. EVANS ο οποίος ήταν επηρεασμένος από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Εμφανίζονται σε ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη, πάνω σε μαλακές πέτρες, όπως ο στεατίτης, αλλά και σε πινακίδες ή πήλινα σφραγίσματα ( με λογιστικό περιεχόμενο, όπως αργότερα με τη Γραμμική Α και τη Γραμμική Β ). Τα σύμβολα που έχουν γίνει γνωστά ανέρχονταν σε 314 περίπου που ανακαλύφθηκαν στα Μάλια, την Κνωσσό και την Πέτρα. Επρόκειτο μάλλον για μια συλλαβική γραφή της οποίας το περιεχόμενο και τη μορφή δεν γνωρίζουμε εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού ευρημάτων. Τα πιο αντιπροσωπευτικά πάντως δείγματα είναι η επιγραφή των Μαλίων ( λίθινη τράπεζα προσφορών), ο Δίσκος της Φαιστού και ο πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου. Τα Κρητικά ιερογλυφικά δίνουν σε κάθε εικόνα και μια φωνητική αξία, συσχετίζονται με 10 περίπου σύμβολα της Γραμμικής Α ενώ σύγχρονοι μελετητές εντοπίζουν σ αυτά ελληνικές λέξεις πρώιμης ελληνικής διαλέκτου. Σε αυτή τη γραφή σώζονται και οι περιβόητες «γαλόπετρες»,,μικροσκοπικοί σφραγιδόλιθοι, που σύμφωνα με την παράδοση συνήθιζαν να φορούν σαν φυλαχτά οι γυναίκες του νησιού που είχαν μόλις γεννήσει γιατί πίστευαν ότι τους εξασφάλιζαν περισσότερο γάλα. Αυτοί οι σφραγιδόλιθοι ήταν που τράβηξαν την προσοχή του EVANS και τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του Μινωϊκού πολιτισμού.

23 Ο Δ Ι Σ Κ Ο Σ Τ Η Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ Χαρακτηρίστηκε ένα από τα «αινίγματα» του αρχαίου κόσμου και η αποκρυπτογράφησή του απασχολεί πλήθος επιστημόνων αλλά και απλών ανθρώπων ακόμη και αγράμματων(!). Χρονολογικά τοποθετείται στην πρώιμη νεοανακτορική περίοδο ( π. Χ) ενώ ανακαλύφθηκε το 1908 σε υπόγειο του ανακτόρου της Φαιστού από την Ιταλική αρχαιολογική σχολή με επικεφαλής τον L.Pernier. Αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας. Πάνω σε διπλή πήλινη επιφάνεια έχουν αποτυπωθεί ιδεογραφικά σύμβολα με σφραγίδες σε σπειροειδή διάταξη. Γλωσσολόγοι και αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως unicum καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα ( ) χωρισμένα σε ομάδες(μερικά λήγουν σε ομοιοκαταληξία) με μικρές κάθετες γραμμές προς το κέντρο. Τα σημεία που επαναλαμβάνονται παριστάνουν ανθρώπινες μορφές, ζώα, έντομα, πουλιά, κεφάλια και πόδια ζώων, αξίνες, καράβια, τόξα. Πρόκειται για μια ιδιότυπη ιερογλυφική γραφή που κάποιοι τη συνδέουν με την Κρητική Ορφική που φυσικά γνώριζαν μόνο οι μυημένοι. Έτσι πιθανόν να εξηγείται ότι το δίσκο μάλλον χρησιμοποιούσε το ιερατείο για τις τελετές του και δεν ήταν-ούτε είναι- εύκολο στον καθένα να διαβάσει. Πιθανές ερμηνείες : α. θρησκευτικός ύμνος προς τη θεά Μητέρα («Μάτερ ημών») Μάνα Γη ή προς το θεό Ηλιο. β. εξέλιξη αλφαβήτου δια μέσου ζωδιακού κύκλου γ. αφήγηση μιας ιστορίας ( γι αυτό πολλοί τον συσχετίζουν με τα Ομηρικά έπη και την διάλεκτό τους) δ. γεωμετρικό θεώρημα ε. ημερολόγιο στ. οικονομικό αρχείο που αφορούσε στον διαχειριστή του ανακτόρου. Αν και αρκετοί ερευνητές διατείνονται ότι έλυσαν το μυστήριο του γρίφου διαβάζοντας το περιεχόμενο του κειμένου εν τούτοις κάτι τέτοιο δε μένει παρά να αποδειχθεί καθώς ο τρόπος ανάγνωσης που πρότεινε τόσο ο Evans όσο και άλλοι ερευνητές δημιουργεί εκτός από διχογνωμίες και αδιέξοδα.

24

25 Γ Ρ Α Μ Μ Ι Κ Η Α Στην νεοανακτορική περίοδο εμφανίζεται και το εξελιγμένο σύστημα γραφής που χαρακτηρίστηκε από τον EVANS ως Γραμμική Α στο οποίο έχουν διασωθεί κείμενα γραμμένα σε πήλινες πινακίδες που βρέθηκαν στα αρχεία ανακτόρων ή επαύλεων. Αν και η γραφή δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί εικάζεται ότι το περιεχόμενο των κειμένων αφορά σε οικονομικά θέματα ( πινακίδες, σφραγίσματα, ετικέττες, «δισκία») ή θέματα λατρείας αφού τα ευρήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε λατρευτικούς χώρους( αναθηματικές επιγραφές σε αρχιτεκτονικά μέλη από κονίαμα ή πέτρα,επιγραφές σε λίθινα και πήλινα αγγεία, επιγραφές σε μέταλλο { π.χ διπλοί πέλεκεις} ή άλλα υλικά) οι περίφημες τράπεζες προσφορών. Οι πήλινες πινακίδες εκτός από τα ανακτορικά κέντρα ( Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζάκρου) έχουν εντοπιστεί και σε άλλα μέρη εκτός Κρήτης όπως Κύθηρα, Θήρα, Κέα, Μίλητο, Τροία κ. α απόρροια του θαλάσσιου εμπορίου των Μινωιτών και των επαφών που διατηρούσαν με τους γειτονικούς λαούς. Αρκετοί μελετητές δε τους θέλουν να απομακρύνονται πολύ από τα «χωρικά τους ύδατα» φτάνοντας μέχρι και τον Ατλαντικό ωκεανό!. Μέχρι τώρα έχουν αποκρυπτογραφηθεί αρκετά κύρια ονόματα (Δαλιδά, Τελχίς,Φάνινα, Δώσων, Δάρης, Μιλότραλης κ.α) αλλά και ονομασίες αγροτικών προϊόντων( σιτάρι, κριθάρι, όσπρια, μέλι, οίνος, λάδι κ.α). Αναφορικά με το μετρικό αριθμητικό σύστημα αυτό είναι απλό και επανεμφανίζεται σχεδόν αυτούσιο στη Γραμμική Β. Η κάθετη γραμμή συμβολίζει τη μονάδα, η οριζόντια τη δεκάδα, ο κύκλος ή η κουκίδα την εκατοντάδα ενώ ο κύκλος με το σταυρό στη μέση τη χιλιάδα. H Γραμμική Α θεωρείται πρόγονος της Γραμμικής Β αφού υπάρχουν κοινά σύμβολα και στις δύο. Ωστόσο παραμένει άγνωστη η γλώσσα στην οποία αναφέρεται. Εξάλλου στο νησί την εποχή του Χαλκού ( π.χ) κατοίκησαν διάφοροι λαοί όπως Αχαιοί, Δωριείς, Κύδωνες, Ετεοκρήτες ( οι δύο τελευταίοι μιλούσαν μη ελληνικές γλώσσες) ενώ ερευνητές τη συνδέουν με γλώσσες της Ανατολίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμά της οι ανοιχτές συλλαβές,αποτελούμενες δηλαδή από φωνήεν (Φ) ή σύμφωνο με φωνήεν ( ΣΦ), σε αντίθεση με τα ελληνικά όπου υπάρχουν συμπλέγματα συμφώνων. Σύμφωνα με τον VENTRIS η γραφή αυτή συνδέεται με τη λημνιακή και την ετρουσκική γλώσσα ενώ όλες μαζί ανήκουν στον τυρρηνικό κλάδο γλωσσών. Πάντως, η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α αναμένεται με αγωνία αφού όχι μόνο θα αποκαλύψει τη γλώσσα των Μινωϊτών αλλά θα διαλευκάνει και το μυστήριο σχετικά με την καταγωγή τους.

26

27 Γ Ρ Α Μ Μ Ι Κ Η Β Γ Ρ Α Φ Η Από τη Γραμμική Α με κάποιες μετατροπές προήλθε η Γραμμική Β, ελληνική γραφή που παραπέμπει στα Ομηρικά έπη και πιστοποιεί την ελληνικότητα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Η Γραμμική Β παρουσιάζεται σε πήλινες πινακίδες ( αρχικά άψητος πηλός) που διασώθηκαν τυχαία αφού ψήθηκαν από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στα Μινωικά ανάκτορα. Το γραφικό αυτό σύστημα χρονολογείται στα 1400 π.χ. (Υστερομινωϊκή περίοδος) Οι πινακίδες αυτές έχουν αποκλειστικά λογιστικό περιεχόμενο και φυλλάσσονταν στα ανακτορικά αρχεία μέσα σε καλάθια ή κιβώτια τα οποία έφεραν ενδείξεις με το περιεχόμενο αυτών των πινακίδων. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ανακαλυφθεί τα ίχνη των καλαθιών αυτών αλλά και τα αποτυπώματα των γραφέων. Σε ένα επιβλητικό κτηριακό συγκρότημα,όπως το Μινωϊκό ανάκτορο της Κνωσού κινούνταν καθημερινά πλήθος κόσμου μεταξύ αυτών αξιωματούχοι, ιερείς, υπηρέτες, εποχιακοί εργάτες, τεχνίτες κ.α. Το αρχείο των πινακίδων της Μυκηναϊκής περιόδου ( έλευση Αχαιών) που βρέθηκε, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πλήθος και το είδος των δραστηριοτήτων που εκτυλίσσονταν μέσα στο ανάκτορο και στα όρια του βασιλείου. Οι απογραφές του προσωπικού αναφέρονταν σε δούλους και εργάτες που προέρχονταν από διαφορετικά μέρη και ήταν επιφορτισμένοι ο καθένας με συγκεκριμένα καθήκοντα (εξειδίκευση της εργασίας) σχετικά με τη μεταλλουργία, υφαντουργία, παραγωγή αρωματικών ελαίων κ.λ.π. Στο χώρο 25 δε του πρώτου ανακτόρου της Φαιστού κοντά στις αποθήκες της δυτικής πτέρυγας λειτουργούσε ένα πραγματικό αρχείο,όπου καταγράφονταν τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα. Μαζί με άλλες γραπτές μαρτυρίες ( πινακίδες και σφραγίδες) βρέθηκαν και μερικά πήλινα σκεύη που πιθανόν περιείχαν κρασί ή λάδι που αποτελούσαν την καθημερινή αμοιβή όσων εργάζονταν στο ανάκτορο, όπως συνέβαινε και στα κέντρα της Εγγύς Ανατολής τη 2 η χιλιετία π.χ. Οι πινακίδες με κείμενα Γραμμικής Β είναι δύο τύπων: Αυτές σε σχήμα τετραδίου ( σελιδόσχημες) και αυτές σε σχήμα φύλλου φοίνικα ( φοινικόσχημες). Οι πρώτες φέρουν συνήθως επιγραφές και στην πίσω πλευρά τους. Η μεγαλύτερη αυτού του είδους προέρχεται από την Κνωσό. Η πρώτη Μινωϊκή «αλφάβητος» διδάχθηκε μάλλον σε μαθητευόμενους γραμματείς ή σε μαθητές. Κοντά στα βασιλικά διαμερίσματα στην Κνωσό σε ένα μικρό δωμάτιο βρέθηκαν πινακίδες πάνω σε πέτρινους πάγκους κολλημένους στον τοίχο που χρησίμευαν για εξάσκηση στη γραφή. Πάνω πάνω σε κάθε πινακίδα ήταν χαραγμένη μια πρόταση με σταθερό χέρι μάλλον από το δάσκαλο. Στον υπόλοιπο χώρο οι μαθητές προσπαθούσαν με τρεμάμενο χέρι να την αντιγράψουν. Οι πρώτες πήλινες πινακίδες ανακαλύφθηκαν από τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού, Μίνωα Καλοκαιρινό και αργότερα από τον Α. EVANS που συνέχισε τις ανασκαφές το 1900.Εκτός από τα Μινωικά ανακτορικά κέντρα πήλινες επιγραφές με τη Γραμμική Β βρέθηκαν και σε ΜυκηναΪκά κέντρα όπως π.χ Μυκήνες, Τίρυνθα, Πύλος, Θήβα, Ελευσίνα, Ορχομενό κ.α. Η Γραμμική Β αποτελείται από ιδεογράμματα όπως π.χ αυτά που δηλώνουν τον άντρα και τη γυναίκα, συλλαβογράμματα, αριθμητικά σύμβολα ( δεκαδικό σύστημα ) και σύμβολα μέτρων και σταθμών ( σε δεκαδικό σύστημα). Συχνά παρατηρείται συνδυασμός ιδεογράμματος και συλλαβογράμματος. Η μεταγραφή των νοημάτων γίνεται με λατινική γραφή π.χ Κo- no- so =Κνωσός ή A-mi-ni-so= Αμνισός. Η Γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 από το νεαρό αρχιτέκτονα M. VENTRIS και τον γλωσσολόγο I. CHATWICK. Ο πρώτος στηρίχθηκε στην εσωτερική ανάλυση των κειμένων και στη συχνότητα με την οποία εμφανίζονταν διάφορα σημεία. Παρ ότι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές,δεν έχει διασωθεί ένα ενιαίο κείμενο που να φωτίζει την ιστορία και τη διπλωματία των Μυκηναίων ωστόσο οι πινακίδες αυτές δίνουν επαρκείς πληροφορίες για την οικονομία, την κοινωνία και τη θρησκεία των Μυκηναϊκών κέντρων. Τέλος η Γραμμική Β αξιοποιείται και καλλιτεχνικά σε ζωγραφική απεικόνιση στην επιφάνεια κεραμικών αγγείων συνεχίζοντας την παράδοση της Ανατολής.

28

29 Ε Π Ι Γ Ρ Α Φ Η Γ Ο Ρ Τ Υ Ν Α Σ Χαρακτηρίστηκε ως «βασίλισσα των επιγραφών» και χρονολογείται στα τέλη του 6 ου αι π.χ( Αρχαϊκή περίοδος). Μαζί με άλλες επιγραφές της ίδιας περιόδου αποτελεί πραγματικό θησαυρό για την αρχαία πόλη της Γόρτυνας, σημαντικό κέντρο από τους προϊστορικούς αλλά και τους ιστορικούς χρόνους. Χαραγμένη πάνω σε μεγάλες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως οικοδομικό υλικό περιέχει νόμους για τις σχέσεις ελευθέρων και δούλων, στοιχεία για το κληρονομικό δίκαιο ( η λεγόμενη «επίκληρος») με βάση την οικογενειακή περιουσία, στοιχεία για το οικογενειακό δίκαιο ( υιοθεσία, νομική θέση της γυναίκας και της χήρας, νομική θέση των παιδιών που γεννιούνται μετά τον χωρισμό, νομική θέση παιδιών από γάμο μεταξύ ελεύθερων και σκλάβων ή αλλοδαπών ρυθμίσεις για διαζύγιο,κ.α.), πληροφορίες για το εμπορικό δίκαιο ( συμβόλαιο αγοράς, κατάσχεση, ιδιοκτησία των σκλάβων και των παιδιών τους κ.λ.π). Οι νόμοι ήταν εντοιχισμένοι στον τοίχο ενός δημόσιου κτηρίου που χρησιμοποιούσαν ως Βουλευτήριο ή Εκκλησιαστήριο. Τους νόμους της Γόρτυνας επικαλείται ο ίδιος ο Πλάτων ( «ΝΌΜΟΙ») και τους θεωρεί το πιο ενδεικτικό παράδειγμα ολοκληρωμένου νομοθετικού έργου μιας ευνομούμενης πολιτείας. Το 1884 βρέθηκε και διασώθηκε η μεγάλη επιγραφή από τους Ι. Χατζηδάκη, Σ. Ξανθουδίδη και τον Ιταλό Fr. Halbherr γεγονός που σήμανε την έναρξη των ανασκαφών στην περιοχή οι οποίες όμως υλοποιήθηκαν το 1898 ( περίοδος της Κρητικής αυτονομίας) με συνεργασία της ελληνικής και της ιταλικής αρχαιολογικής σχολής και κράτησαν έως το Έχει γραφεί σε βουστροφηδόν γραφή με την κατεύθυνση των γραμμάτων να αλλάζει σε κάθε σειρά εναλλάξ από τα δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα ( κίνηση του βοδιού καθώς οργώνει). Αποτελείται από 12 στήλες ή Δέλτους ( Δωδεκάδελτος) και εκτείνεται σε στίχους από τους οποίους διασώθηκαν οι 605. Η μεγάλη επιγραφή δεν βρέθηκε όλη μαζί. Ένα τμήμα της που περιλάμβανε τους 15 πρώτους στίχους της 11 ης Στήλης το ανακάλυψαν στα μέσα του 19 ου αι. δύο Γάλλοι περιηγητές ο I. Perro και ο L.Thenon εντοιχισμένο σε νερόμυλο του κοντινού χωριού Άγ.Δέκα. Είκοσι χρόνια αργότερα άλλος περιηγητής ανακάλυψε σε σπίτι του ίδιου χωριού εντοιχισμένο άλλο τμήμα της επιγραφής με τους 15 πρώτους στίχους από τους νόμους. Η τελευταία περίπτωση αφορά στην κατασκευή ελαιοτριβείου που θα οικοδομούνταν κοντά στον αρχαιολογικό χώρο με τα ήδη υπάρχοντα οικοδομικά μέλη(!). Όπως μαρτυρεί ο ίδιος ο Ι. Χατδηδάκης στο έργο του «Ιστορία του Κρητικού Μουσείου και των αρχαιολογικών ερευνών εν Κρήτη» οι επιστήμονες έπρεπε να αντιμετωπίσουν την αμάθεια των ντόπιων χωρικών αλλά και του Οθωμανού γενικού διοικητή του νησιού Μαχμούτ Τζελάλ Εντίν που θέλησε να εμποδίσει τις έρευνες κατασκευάζοντας ένα οίκημα στην ίδια περιοχή. Χρειαστηκε η παρέμβαση της γενικής συνέλευσης των Κρητών και του αντιπροέδρου της Ι.Κ.Σφακιανάκη για να συγκατατεθεί τελικά ο πασάς και να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες.

30

31 Με την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β ήρθαν στο φως οι πρώτες ρίζες του Ελληνικού Δικαίου. Σε κείμενα με Γραμμική Β διασώζεται η φράση Ouki te-mi = Δεν επιτρέπεται. Η λέξη «θέμις» σήμαινε τον κανόνα συμπεριφοράς εξ έθους και όχι εξ αποφάσεως. Ο όρος «θέμιστες» σήμαινε τις αποφάσεις των θεών και τις δικαστικές αποφάσεις. Αρχικά οι νόμοι ήταν άγραφοι και αφορούσαν θέματα ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς ( εθιμικό δίκαιο). Μετά όμως τις ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε ο Β Αποικισμός, έφτασε η στιγμή των μεγάλων νομοθετών ( «αισυμνητων») οι οποίοι απλά μετέγραψαν τους ήδη άγραφους νόμους (7 ος αι.χ). Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο εμπνευστής της νομοθεσίας της Γόρτυνας ούτε αν πρόκειται για ένα κείμενο που γράφηκε από το ίδιο πρόσωπο ή αν γίνονταν διαρκώς προσθήκες και τροποποιήσεις της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας καθώς η περιοχή κατακτήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους που μέχρι και τώρα θεωρούνται οι πρώτοι «διδάξαντες» του είδους ( Ρωμαϊκό δίκαιο). Πάντως φαίνεται ότι στην αρχαία Κρήτη η γνώση των νόμων ήταν υποχρεωτική, όχι μόνο για τους άρχοντες αλλά κυρίως για τους πολίτες που τους επέτρεπαν την ομαλή συμβίωση αφ ενός και αφ ετέρου την προστασία από την αυθαιρεσία των αρχόντων. Καθώς πίστευαν στην θεϊκή προέλευση των νόμων είχε χαραχθεί στην κορυφή της πρώτης στήλης η λέξη θεοί ή για επίκληση της θείας ευλογίας στο νομοθετικό έργο ( Στα σύγχρονα συνταγματικά κείμενα : «Στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος»). Ο «Κώδικας» της Γόρτυνας αποτελεί όχι μόνο την πρώτη γραπτή νομοθεσία της Ευρώπης αλλά σηματοδοτεί κυρίως το πέρασμα από την πρωτόγονη νομοθεσία στη σύγχρονη αφού πολλές διατάξεις του διέπουν ακόμη και σήμερα κλάδους του ισχύοντος δικαίου. Η προοδευτικότητα και το ελεύθερο πνεύμα που τους χαρακτηρίζει ( ιδιαίτερα σε θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου) τον αναδεικνύουν σε πρωτοποριακό κείμενο για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.

32 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ 1.Θεϊκή προέλευση των νόμων 2. Ο κοσμικός άρχοντας είναι και ο «βασιλιάς της δικαιοσύνης» 3. Ορισμένες διατάξεις του θυμίζουν την αυτοδικία, τον Μωσαϊκό Νόμο, και τους βάναυσους νόμους του Ισλάμ. 4. Πρόκειται για ποινικό κώδικα με αυστηρές ποινές όπως π. χ : ο θάνατος, ο πνιγμός, ο ανασκολοπισμός, ακρωτηριασμός, μαστίγωση, εξορία κ.λ.π 5. Οι ποινές καθορίζονταν ανάλογα με την κοινωνική θέση των δραστών. 6. Ωστόσο υπήρχαν και προοδευτικές για την εποχή διατάξεις που αφορούσαν θύματα και αδύναμους όπως π.χ το δικαίωμα διάζευξης και στις γυναίκες, το αλληλέγγυο των συζύγων για χρέη κ. α. 7. Το έργο περισσότερο χαρακτηρίζεται ως «πολιτική διαθήκη» ενός ηγεμόνα παρά νομοθετικός κώδικας. ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ 1. Θεϊκή προέλευση των νόμων 2. Οι άρχοντες, «κόσμοι», είναι και οι μεγάλοι δικαστές. 3. Προοδευτικές διατάξεις που προστατεύουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (χήρες.ορφανά,δούλους ) 4. Η αυτοδικία απαγορεύεται. Η δίωξη του εγκλήματος αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. 5. Τιμωρείται αυστηρά ο βιασμός και η μοιχεία. 6. Ορίζονται χρηματικές ποινές για οικονομική αποζημίωση και ηθική βλαβη. 7. Όποιος προσέβαλε δούλους τιμωρούνταν αυστηρά. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΟΡΤΥΝΑΣ

33 Η Θ Ε Ω Ρ Ι Α Τ Ο Υ Φ Ο Ι Ν Ι Κ Ι Κ Ο Υ Α Λ Φ Α Β Η Τ Ο Υ Ένα άλλο σημείο τριβής, διαφωνιών και διχογνωμίας μεταξύ των ειδικών είναι και η θεωρία του Φοινικικού αλφαβήτου. Ότι δηλαδή, επειδή η γραφή των Μυκηναίων ήταν δύσκολη και δύσχρηστη,ξεχάστηκε μετά την κατάρρευση των Μυκηναϊκών κέντρων, ενώ τα ελληνικά φύλα υιοθέτησαν από τους Φοίνικες στα τέλη του 9 ου και στις αρχές του 8 ου αι π.χ ένα άλλο σύστημα («Φοινικήια γράμματα» Ηρόδοτος), το οποίο προσάρμοσαν στις δικές τους φωνητικές αξίες. Συγκεκριμένα πρόσθεσαν σε αυτό φωνήεντα, επειδή το Φοινικικό αλφάβητο περιέχει μόνο σύμφωνα ή κάποια από αυτά τα μετέτρεψαν σε φωνήεντα και έτσι δημιούργησαν το «πρώτο πραγματικό» αλφάβητο. Άμεση συνέπεια αυτής της μεταβολής αλλά και των συγκυριών που την ενίσχυσαν ( Α και Β Αποικισμός) ήταν η κατάκτηση της γραφής από τους περισσότερους και όχι μόνο από λίγους γραφείς. Ωστόσο προκύπτουν αρκετά ερωτήματα και διαπιστώσεις που φαίνεται ότι θέτουν υπό αίρεση τη «δωρεά» του Φοινικικού αλφαβήτου. Ενδεικτικά αναφέρονται: Η ίδια η καταγωγή των Φοινίκων: Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν ήταν Σημιτικό φύλο αλλά προήλθαν από μετανάστευση των αρχαίων Κρητών στην περιοχή της Παλαιστίνης ή ακόμη από την ανάμειξη Κρητών- Αχαιών μετά την εκδίωξή τους από τους Δωριείς. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική μυθολογία θεωρεί τον Φοίνικα ελληνογενή ( Ομήρου Ιλιάδα Ι «Φοινιξ διοτρεφές» και «Διί φίλος») Στο ελληνικό αλφάβητο υπάρχουν λέξεις μόνο από φωνήεντα όπως π. χ ΥΙΟΣ, ΑΕΙ, ΟΙΑ κ.α Η ύπαρξη των δικών μας φ,χ, ψ, ω δεν υπάρχουν στο φοινικικό αλφάβητο. Η γραφή των Φοινίκων ξεκινούσε από τα δεξιά προς τα αριστερά ενώ των Ελλήνων αντίστροφα από αριστερά προς τα δεξιά. Και τέλος πότε πρόλαβαν οι Έλληνες να διαμορφώσουν τη γραφή με την οποία γράφτηκαν τα Ομηρικά έπη; Η πιο πειστική απάντηση που δίδεται στους προβληματισμούς αυτούς είναι ότι η γειτνίαση και η συνεχής μετακίνηση των πληθυσμών αυτών για εμπορικούς λόγους κυρίως έφερε την αλληλεπίδραση και στον τρόπο γραφής.

34

35 ΟΙ ΑΡ Χ Α Ι Ε Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ε Σ Δ ΙΑ Λ Ε Κ Τ Ο Ι Κ Α Ι Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Τ Ω Ν Ο Μ Η Ρ Ι Κ Ω Ν Ε Π Ω Ν Οι ειδικοί προσδιορίζουν την παρουσία των ελληνικών φύλων στους χώρους που κατοίκησαν γύρω στον 20 ο αι π.χ.. Η έλευση έγινε κατά κύματα: Ίωνες (20 ος αι π. Χ), Αιολοαχαιοί ( 17 ος αι π.χ) και τέλος οι Δωριείς (12 ος αι π. Χ). Οι λαοί που κατοικούσαν στον ίδιο χώρο πριν την έλευση των αρχαίων Ελλήνων ονομάζονται σήμερα συμβατικά Αιγαίοι ή Προέλληνες και αντιπροσωπεύονται αρχαιολογικά στα μνημεία των Αιγαιακών πολιτισμών. Μοιραία από αυτούς τους πληθυσμούς επηρεάστηκε και η γλώσσα και έτσι αρκετές λέξεις πέρασαν στο λεξιλόγιό τους που διατηρούνται έως σήμερα όπως π. χ τοπωνύμια (Ζάκυνθος, Κόρινθος, Παρνασσός κ.α), ονόματα φυτών και ζώων ( υάκινθος, δάφνη, ελαία, κωβίος, σαργός, σπάρος κ.α) και άλλες όπως π.χ θάλασσα, βασιλεύς, θάλαμος κ.α. Οι λόγοι που έγινε η διαίρεση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε διαλέκτους είναι κυρίως φυσικοί ( γεωμορφολογία του εδάφους ) και ιστορικοί ( μετανάστευση, αποικισμός, εισβολή κ.λ.π). Με βάση τη γεωγραφία του τόπου οι διάλεκτοι διαιρούνται στις ανατολικές ( ιωνοαττική, αιολική και αρκαδοκυπριακή) και στις δυτικές που διακρίνονται στη βορειοδυτική ( φωκική, λοκρική κ.α ) και τη δωρική ( λακωνική, αργολική, δωδεκανησιακή κ.α ) Παρά τις διαφορές των διαλέκτων στη φωνητική και τη μορφολογία ( λιγότερο στη σύνταξη ) γίνονταν αντιληπτές ακόμη και από αυτούς που δεν τις μιλούσαν. Η γλώσσα των Ομηρικών επών δεν συμπίπτει με μια ορισμένη διάλεκτο αλλά περιέχει διαλεκτική ποικιλία. Τα στοιχεία που πλεονάζουν είναι βέβαια αιολικά και ιωνικά αλλά κατά την μεταγραφή των επών στην εποχή του Πεισίστρατου προστέθηκαν και στοιχεία της αττικής διαλέκτου. Η δωρική διάλεκτος αποκλείεται λόγω ιστορικής αναγκαιότητας ( Οι Δωριείς ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για την κατάρρευση του κόσμου που αναφέρονται τα Ομηρικά έπη). Η γλώσσα των επών γίνεται ο πρόδρομος των λεγόμενων λογοτεχνικών γλωσσών που ήταν προσιτές στον καθένα που μιλούσε ελληνικά έστω κι αν απαιτούσε προσπάθεια εξαιτίας ιδιαίτερης σύνταξης ή ενός ιδιαίτερου λεξιλογίου. Ορισμένες λέξεις έχουν αρκετή συγγένεια με τη Γραμμική Β ( Πινακίδες Πύλου) και την αρκαδοκυπριακή διάλεκτο.

36 ΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Ανδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσε πολλῶν δ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω, πολλὰ δ ὅ γ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν, ἀρνύμενος ἥν τε ψυχὴν καὶ νόστον ἑταίρων. ἀλλ οὐδ ὣς ἑτάρους ἐρρύσατο, ἱέμενός περ αὐτῶν γὰρ σφετέρῃσιν ἀτασθαλίῃσιν ὄλοντο,νήπιοι, οἳ κατὰ βοῦς Υπερίονος Ηελίοιο ἤσθιον αὐτὰρ ὁ τοῖσιν ἀφείλετο νόστιμον ἦμαρ. τῶν ἁμόθεν γε, θεά, θύγατερ Διός, εἰπὲ καὶ ἡμῖν. (Α 1-10) ΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ «Μῆνιν «ἄειδε, θεά, Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος οὐλομένην, ἥ μυρί Ἀχαιοῖς ἄλγε ἔθηκε, πολλάς δ ἰφθίμους ψυχάς Ἄϊδι προΐαψεν ἡρώων, αὐτούς δε ἑλώρια τεῦχε κύνεσσιν οἰωνοῖσί τε πᾶσι, Διός δ ἐτελείετο βουλή, ἐξ οὗ δή τά πρῶτα διαστήτην ἐρίσαντε Ἀτρεΐδης τε ἄναξ ἀνδρῶν καί δῖος Ἀχιλλεύς.» (Α 1-7)

37 Το επόμενο ποιητικό είδος η λυρική ποίηση ( 7 Ος αι π. Χ) έχει γραφεί και στην αιολική ( Σαπφώ- Αλκαίος) και στην ιωνική διάλεκτο στην οποία καλλιεργήθηκε η ελεγεία για την έκφραση ποικίλων συναισθημάτων. Τον 6 ο αι π. Χ εμφανίζεται ο λογοτεχνικός πεζός λόγος ο οποίος θα αναδείξει το <ελληνικό θαύμα> στο σύνολό του. ( Ιωνία). Στη δωρική διάλεκτο γράφει ο Ηρόδοτος την Ιστορία του ( «Μηδικά») αλλά και ο Ιπποκράτης τα ιατρικά του κείμενα. Η εποχή, όμως που καθιερώνει τις κατακτήσεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος είναι η κλασική (6 ος -5 ος αι π. Χ) με την επικράτηση της αττικής διαλέκτου ( Φιλοσοφία,Ρητορεία, Ιστοριογραφία,Θεατρικός λόγος / τραγωδία) που διαδόθηκε σε όλες της ελληνόφωνες περιοχές μετά την ανάδειξη της Αθήνας σε ηγεμονία ακόμα και στη Μακεδονία, όπου μιλούσαν διάλεκτο συγγενική με τη δωρική και τη θεσσαλική. Με τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου αυτή διαδίδεται σε όλες τις χώρες της αυτοκρατορίας του με πιο απλοποιημένη μορφή. Πρόκειται για την ελληνιστική κοινή γλώσσα και οι γνώσεις μας γι αυτήν προέρχονται από τις Ιστορίες του Πολύβιου, από τη μετάφραση στα ελληνικά της Παλαιάς Διαθήκης, από την Καινή διαθήκη που αντανακλά την προφορική γλώσσα της αλεξανδρινής εποχής, από τη γλώσσα και τα κείμενα παπύρων και περγαμηνών ( νέα γραφική ύλη της εποχής) και τέλος από τις παρατηρήσεις των λογίων της εποχής ( Αλεξανδρινοί φιλόλογοι). τ ρ ο π ο ι γ ρ α φ η σ τ ω ν α ρ χ α ι ω ν ε λ λ η ν ω ν Από τα δεξιά προς τα αριστερά ( «επί τα λαιά») Βουστροφηδόν ( π.χ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΓΟΡΤΥΝΑΣ) Από τα αριστερά προς τα δεξιά ( από το 550 π.χ) στην Αθήνα «Στοιχηδόν» δηλαδή Α Β Γ Δ Ζ Η Θ Ι «Κιονηδόν» δηλαδή Α Β Γ «Σπειρηδόν» δηλαδή Β Δ Α Γ Ε

38 ΤΑ Α Ρ ΧΑ Ι Ο Τ Ε Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α ΤΑ Γ Ρ Α Φ Η Σ Σ Τ Ο Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Ο Χ Ω ΡΟ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ : Ανακαλύφθηκε το 1993 στο Δισπηλιό Καστοριάς, λιμναίο οικισμό της Νεολιθικής εποχής, στη θέση Νησί, μετά από συστηματικές ανασκαφές του τμήματος Προϊστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ με την επίβλεψη του καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη. Χρονολογείται, με τη βοήθεια του C 14 στα 5260 π.χ. Πρόκειται για ξύλινη πινακίδα που ανακαλύφθηκε στο βυθό της λίμνης με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία,πρωϊμότερα της Γραμμικής Α ( τέσσερεις χιλιάδες πριν την εμφάνιση των κρητομυκηναϊκών πινακίδων και δύο χιλιάδες πριν τη Σουμεριακή γραφή). Δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου ενώ παρόμοια σύμβολα εντοπίζονται και σε πήλινες πινακίδες οικισμών της Νότιας Βαλκανικής χερσονήσου ( πολιτισμός Vinca). Χαρακτηρίζεται ως «το πρώτο Ευρωπαϊκό κείμενο» παρά τις επιφυλάξεις του καθηγητή αν πρόκειται πράγματι για σύστημα γραφής. Το μήνυμά της προφανώς γραμμένο από έναν νεολιθικό ψαρά ή παραλίμνιο έμπορο, δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί και ούτε πρόκειται καθώς η επιγραφή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ή έχει καταστραφεί (!;). Ο Γ. Χουρμουζιάδης σε ανακοίνωσή του στην επιστημονική κοινότητα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα χαράγματα», οργανωμένα σε στίχους, δεν έχουν ούτε διακοσμητικό ούτε ιδεογραφικό χαρακτήρα αλλά εντάσσονται στο σύστημα της παλαιοευρωπαϊκής γραφής και μάλιστα της πρώϊμης φάσης της. Διακρίνεται δε η προσπάθεια αφαίρεσης που αποδεικνύει διανοητική επεξεργασία. Ο Καλλίμαχος Διογένους βασιζόμενος στη Γραμμική Α σε μια προσπάθεια ανάγνωσης της πινακίδας έδωσε το εξής κείμενο : «Στον Κάστορα της Θεσπρωτίας λίμνης της Δύσης ( ή των δύο λιμνών) τον ήρωα» ενώ ο Αντώνης Θωμά Βασιλάκης διαβάζει : «ΠΟΙΩ ΣΠΕΣΔΗΝ ΜΕ ΔΕΠΑΣ» ( Κάνω σπονδή με κύπελλο) συνδέοντας τον τρόπο γραφής της πινακίδας με τους ορφικούς» που την έγραψαν με «καλλιγραφικά» γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου βάζοντας «ιερογλυφικά» στα κατάλληλα σημεία. Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα ανατρέπει πολλά που ξέραμε μέχρι σήμερα και σε αυτό, μεταξύ άλλων, βασίζονται και οι επικριτές της θεωρίας του Φοινικικού αλφαβήτου.

39

40 Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ( ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΚΑΜΙΝΙΩΝ) : Βρέθηκε το 1886 στο χωριό Καμίνια της Λήμνου και με ένα άλλο πλήθος ευρημάτων πιστοποιεί την ύπαρξη του λεγόμενου πολιτισμού του Β.Ανατολικού Αιγαίου ( Αιγαιακοί πολιτισμοί- εποχή του χαλκού). Ήταν προσαρμοσμένη σε ταφική στήλη των ελληνιστικών χρόνων και φέρει ανάγλυφη προτομή πολεμιστή ο οποίος στο δεξί χέρι κρατάει δόρυ ενώ με το αριστερό ενδεχομένως ασπίδα. Πάνω από το κεφάλι του πολεμιστή υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή με βουστροφηδόν γραφή ενώ ένα άλλο ( ή το ίδιο;) κείμενο σχηματίζεται αριστερά και δεξιά της μορφής σε κατακόρυφη διάταξη. Ίσως και να πρόκειται για δύο διαφορετικούς χαράκτες. Κατά πάσα πιθανότητα η επιγραφή γράφτηκε στη γλώσσα των Τυρσηνών Πελασγών που κατοικούσαν στο νησί από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι την εκδίωξή τους από τον Μιλτιάδη, γιο του Κίμωνα. Από το γεγονός αυτό συμπεραίνεται ότι η επιγραφή αυτή γράφτηκε τον 6 ο αι π. Χ με ελληνικό αλφάβητο σε λαλιά όμως άγνωστη και ακατανόητη. Τελικά ερμηνεύτηκε από τον Ι. Θωμόπουλο το 1912 με το εξής περιχόμενο: Στο α μέρος της επιγραφής υμνείται ο Μυριναίος ήρωας Ταβάρζιος Χαράλης ο οποίος έσωσε την πατρίδα του από την επιδρομή των γειτόνων Θρακών Μαλιέων.Στο β μέρος υμνείται διότι πολέμησε εναντίον των Φωκέων και σκοτώθηκε. Εκφράζεται η λύπη και συστήνεται στον οδοιπόρο να έχει διαρκή λύπη και μαράζι αφού στη νέα επίθεση των Θρακών δεν υπάρχει πια να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πόσο οι Πελασγοί κάτοικοι της Λήμνου διατήρησαν ανέπαφη τη γλώσσα τους μέχρι το 510 π.χ και θέλησαν να εκφράσουν την αιώνια ευγνωμοσύνη τους στο νεκρό ήρωά τους.

41 ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΠΥΛΟΥ Μετά τις Μυκηναϊκές επιγραφές θεωρείται η αρχαιότερη. Χαραγμένη στη βάση του λαιμού οινοχόης με φορά από δεξιά προς τα αριστερά κυκλικά ( «κύκλω επι τα λαιά) αρχίζοντας από τη λαβή της οινοχόης φέρει το εξής κείμενο: (ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ - ὃς νῦν ὀρχη στῶν πάν των ἀτα λώτατα παίζει τῶ τόδε...), που σημαίνει σήμερα, ότι «την κανάτα αυτή θα την πάρει ο χορευτής που θα χορέψει πιο χαριτωμένα». Ήταν δηλαδή έπαθλο χορευτικών αγώνων. Χρονολογείται το 740 π.χ ενώ η επιγραφή που φέρει στοιχεία Φοινικικού και ελληνικού ( προευκλείδιου) αλφαβήτου χαράκτηκε λίγο μετά το ψήσιμο του αγγείου. Καινοτομεί ως προς τα γράμματα αφού το Φ, Χ και Ψ που δεν υπάρχουν στο Φοινικικό αλφάβητο πρωτοεμφανίζονται τώρα ενώ το Η και το Ω αποδίδονται ως Ε και Ο. Κατασκευάστηκε από τον «τεχνίτη του Διπύλου» σε υστερογεωμετρικό εργαστήρι και ενώ αρχικά προοριζόταν ως έπαθλο αθλητικών αγώνων αργότερα έγινε κτέρισμα στον τάφο του νικητή ( Κεραμικός). Η οινοχόη σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

42 ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ Πήλινο αγγείο ( κοτύλη) που κατασκευάστηκε στη Ρόδο το β μισό του 8 ου αι π. Χ και βρέθηκε σε τάφο στις Πιθηκούσσες της Κ. Ιταλίας ( σημερινό νησί Ίσκια). Φέρει επιγραφή γραμμένη σε τρεις στίχους από δεξιά προς τα αριστερά: «ΝΕΣΤΟΡΟΣ: :ΕΥΠΟΤΟΝ:ΠΟΤΕΡΙΟΝ ΗΟΣΔΑΤΟΔΕΠΙΕΣΙ:ΠΟΤΕΡΙ..:AΥΤΙΚΑΚΕΝΟΝ ΗΙΜΕΡΟΣΗΑΙΡΕΣΕΙ:ΚΑΛΛΙΣΤΕΦΑΝΟ:ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ» [δηλαδή, πρόχειρα μεταφρασμένο: «Του Νέστορα είμαι το ποτήρι, ιδανικά φτιαγμένο για να πίνεις. Όποιος πιει από το ποτήρι αυτό, αμέσως θα καταληφθεί απ' τον πόθο της ομορφοστεφανωμένης Αφροδίτης». Πολλές και διαφορετικές οι ερμηνείες για τη σκοπιμότητα της επιγραφής ( μαγικοθρησκευτική χρήση του αγγείου που λέγεται ότι ανήκε στο βασιλιά της Πύλου, σε ναό της Αφροδίτης στα απέναντι παράλια ή στιχουργικό παιχνίδι συμποσίου). Βρέθηκε ως κτέρισμα σε τάφο νεαρού αγοριού για να μπορέσει να χαρεί στην άλλη ζωή τις χαρές που στερήθηκε. Σήμερα φυλάσσεται στο Museo Archeologico di Pitecusa στην Ίσκια.

43 ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Οι αρχαίοι χρησιμοποίησαν τα εξής υλικά ως γραφική ύλη : Τον λίθο Τον πηλό ( ακόμη και θραύσματα αγγείων/ οστρακισμός) Τις ξύλινες πινακίδες Τα μεταλλικά ελάσματα Τον πάπυρο Την περγαμηνή.

44 Α Λ Φ Α Β Η Τ Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Π Ο Λ Ε Ω Ν

45 ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΝΙΚΑΝΔΡΗΣ ( 7 ΑΙ Π. Χ) ΣΟΥΜΕΡΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΑ ( 2150 Π.Χ) ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΓΧΑΡΑΚΤΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ

46 E Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ Με αυτή τη σύντομη περιπλάνηση στο μαγικό κόσμο της γραφής του αρχαίου κόσμου επισκεφθήκαμε χώρες και πολιτισμούς που χάρη στη δύναμη του γραπτού λόγου άφησαν ανεξίτηλα ίχνη και έδωσαν το έναυσμα να γεννηθεί ο πνευματικός πολιτισμός του ανθρώπου οριοθετώντας το πέρασμά του από την προϊστορία στην ιστορία. Μαζί με τα άλλα, τα υλικά και τεχνικά πολιτιστικά μνημεία, οδήγησαν αρκετούς να στρέψουν το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους στο παρελθόν για να γεννηθεί έτσι ο θαυμαστός κόσμος της επιστήμης της Αρχαιολογίας αλλά και άλλων ανθρωπιστικών σπουδών. Ο πλούτος των ευρημάτων, στην πλειοψηφία τους πρωτογενών πηγών, συγκινεί και εντυπωσιάζει τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και απλούς ανθρώπους και φέρνει προσθήκες ή και ανατροπές στην ήδη κατακτημένη γνώση. Και φαίνεται ότι έχουμε ακόμη να περιμένουμε πολλά. «Ο χρόνος δεν παίζει κανένα ρόλο στην Ιστορία. Πάντα με παραξένευε που οι σύγχρονοί μου, που πιστεύουν πως κατέκτησαν και διαμόρφωσαν το διάστημα,αγνοούν ότι μπορούμε να μικραίνουμε την απόσταση των αιώνων ανάλογα με το κέφι μας.» ΜΑRGUERITE YOURCENAR, AΔΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ( Σημειωματάριο με σκέψεις και απολογισμούς της συγγραφέως).

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στην Α τάξη Γυμνασίου, οι μαθητές μας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΣΤΡΑΚΑ ΠΗΛΙΝΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Μεσοποταμία-Σουμέριοι Μέσα 4ης χιλιετίας π.χ. Σφηνοειδής γραφή Τρόπος γραφής που

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Μορφές Γραφής

Πρώτες Μορφές Γραφής Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Ιστορία της Γραφής Πρώτες Μορφές Γραφής Εργάστηκαν οι μαθητές: Ευγενία Πονηρού, Σάββας Παπαευαγγέλου,

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ )

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ ) 2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ. 20-23) 2.1. Η Χώρα. Νείλος : Πηγές από Αιθιοπία και δέλτα. Δυτικά : Η Λιβυκή έρημος. Ανατολικά : Η έρημος του Σινά έως Ερυθρά Θάλασσα. Λάσπη Ευφορία. Άνω Αίγυπτος-Κάτω Αίγυπτος. 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση. Αποκρυπτογράφηση

Χρήση. Αποκρυπτογράφηση Εύρεση Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή)

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ 1. Από τη Γραμμική Β στην εισαγωγή του αλφαβήτου - Στον ελληνικό χώρο, υπήρχε ένα σύστημα γραφής μέχρι το 1200 π.χ. περίπου, η

Διαβάστε περισσότερα

της Φωτιάδου Χαρούλας - Μαρίας

της Φωτιάδου Χαρούλας - Μαρίας της Φωτιάδου Χαρούλας - Μαρίας Κρητικές Γραφές Κρητική Ιερογλυφική Γραμμική Γραφή Α Γραμμική Γραφή Β Παλαιοανακτορική Περίοδο ως και την Α Νεοανακτορική Περίοδο (2000 1700 π.χ.) Κρήτη (Κνωσός, Μάλια, Φαιστός)

Διαβάστε περισσότερα

Με τον Αιγυπτιακό

Με τον Αιγυπτιακό Με ποιον πολιτισμό θα ασχοληθούμε; Με τον Αιγυπτιακό Η θέση της Αιγύπτου Τι βλέπετε; Αίγυπτος και Νείλος Η Αίγυπτος οφείλει την ύπαρξη της στον Νείλο. Το άγονο έδαφος κατέστη εύφορο χάρη στις πλημμύρες,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Βασιλεύς ονομαζόταν ο ανώτατος άρχοντας των μυκηναϊκών ανακτόρων. 2.Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ( ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (1100-750 π.χ.).) Ή ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Δ. ΠΕΤΡΟΥΓΑΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΌ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΜΗΡΙΚΗ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΙΩΝΕΣ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6336 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (I). Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο της Στήλης Α περισσεύει. Οι σωστές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο

Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο 1 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Διαφάνειες Οι Έλληνες και η ελληνική γλώσσα 3-4 Η καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου 5-7 Οι διάλεκτοι της Αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : 1600 1100 Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ : Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χώρος : ηηπειρωτικήελλάδααπότηθεσσαλίαωςτην Πελοπόννησο Τα φύλα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 1. Εισαγωγή: Η Γραμμική Β - a-ki-re-u: Ποιο όνομα είναι; «Αχιλλεύς». Και άλλοι ήρωες του Τρωικού πολέμου απαντούν ως ονόματα στις πινακίδες της Γραμμικής Β. - Ο αρχαιότερος

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Κάτω Αίγυπτος: είναι το βόρειο τμήμα που βρέχεται από την Μεσόγειο. Αποτελεί το εύφορο τμήμα- δέλτα του Νείλου Πρωτεύουσα η Μέμφιδα

ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Κάτω Αίγυπτος: είναι το βόρειο τμήμα που βρέχεται από την Μεσόγειο. Αποτελεί το εύφορο τμήμα- δέλτα του Νείλου Πρωτεύουσα η Μέμφιδα ΑΙΓΥΠΤΟΣ Κάτω Αίγυπτος: είναι το βόρειο τμήμα που βρέχεται από την Μεσόγειο. Αποτελεί το εύφορο τμήμα- δέλτα του Νείλου Πρωτεύουσα η Μέμφιδα Άνω Αίγυπτος: είναι το νότιο τμήμα και ορεινό τμήμα υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ. 60-97 Μινωικός πολιτισμός Γενικές πληροφορίες Τι είναι ο Μινωικός πολιτισμός; Μινωικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη και φέρει

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α Ο Ελλαδικός χώρος, με τη μεγάλη γεωμορφολογική ποικιλία που διαθέτει, φιλοξένησε από νωρίς τη ζωή. Οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο χώρο αυτό χρησιμοποίησαν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ... Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου 1) Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού: Α.. Β.. Γ... 2) Επιλέξτε ποιες λέξεις της στήλης Β

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6134 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: (με μαυρισμένα γράμματα είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Μινωικοί ιεροί χώροι Ενδεχομένως από τη Νεολιθική, αλλά με βεβαιότητα από την Προανακτορική εποχή φαίνεται ότι οι μινωίτες ασκούσαν τις λατρευτικές τους πρακτικές στα σπήλαια.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας ελληνιστικός ονομάστηκε o πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων κατά τους τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Γράμματα - σπουδάγματα

Γράμματα - σπουδάγματα Γράμματα - σπουδάγματα Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Γραφή και αλφάβητο) Το πρόγραμμα συνδιαμορφώθηκε από το Τμήμα Κλασικών σπουδών του Α.Π.Θ (κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής του

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Α ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ Ολογράφως :... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2/06/2017 Υπογραφή :... ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ. Αξιώτης Αλέξανδρος. Μάθημα: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά την 2 η χιλιετία π.χ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ. Αξιώτης Αλέξανδρος. Μάθημα: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά την 2 η χιλιετία π.χ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Αξιώτης Αλέξανδρος Μάθημα: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά την 2 η χιλιετία π.χ. Διδάσκων: Βλαχόπουλος Α. Χάρτης της Αιγύπτου. Ο Θεός Ρα. Αιγυπτιακή

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ.

Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ. Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ. Α Ενότητα: Άνθρωπος και Τοπίο Τροία, πεδιάδα Σκαμάνδρου Ιράκ Ποταμός Ευφράτης Ιορδανία Ιορδάνης και υψίπεδα Μάλτα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. Ομηρική εποχή Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) ΕΙΣΑΓΩΓΗ: 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. 1100 π.χ.: Εναρξη της ελληνικής ιστορίας. 11 ος 9 ος αιώνας:οι

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της γραφής και της τεχνολογίας των πληροφοριών

Ιστορία της γραφής και της τεχνολογίας των πληροφοριών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Ιστορία της γραφής και της τεχνολογίας των πληροφοριών ΑΘΗΝΑ, 2009 1 Περιγραφή μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Ανάβρυτα 2015 2016 Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Γεωργική Οικονομία Τα πρώτα βήματα στην γεωργική οικονομία γίνονται κατά την Μυκηναϊκήεποχή. Τηνεποχήαυτή:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ, 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Α. ΑΡΖΟΓΛΟΥ & Ε. ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΟΔΟΙ: Τ. ΚΥΡΙΑΖΙΚΙΔΟΥ & Δ. ΤΖΟΒΑΝΑΚΗΣ Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτες μορφές γραφής

Οι πρώτες μορφές γραφής Οι πρώτες μορφές γραφής Σφηνοειδής γραφή Τα παλιότερα είδη γραφής ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους στη Μεσοποταμία, στην περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη,στο σημερινό Ιράκ. Εφευρέτες

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραµµα Πρόγραµµα Διά Βίου Μάθησης Μάθησης Ποίηση και Θέατρο στην Ποίηση και Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα Αρχαία Ελλάδα + Στόχος του προγράμματος Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Ποίηση και Θέατρο

Διαβάστε περισσότερα

3. Μεσοποταμιακή Τέχνη

3. Μεσοποταμιακή Τέχνη 3. Μεσοποταμιακή Τέχνη 1 Η Μεσοποταμία, η χώρα δηλαδή που βρέχεται απο τους δύο μεγάλους ποταμούς τον Τίγρη και τον Ευφράτη, διεκδικεί τα πρωτεία στον πολιτισμό. Οι Σουμέριοι το 4.000π.Χ δίνουν στην ανθρωπότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Πυραμίδες στην Ελλάδα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Πυραμίδες στην Ελλάδα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Πυραμίδες στην Ελλάδα Oι πυραμίδες που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, αποτελούν μοναδικά δείγματα πυραμιδικής αρχιτεκτονικής στον ευρωπαϊκό χώρο. Η μορφή τους, η αρχιτεκτονική τους, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου.

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. ΜΑΘΗΜΑ 22 ο ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Θ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας

Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας ΜΑΪΟΥ 20, 2019 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ «ΒΙΒΛΙΟΜΟΥΣΕΙΟ», ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΥ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... Επιμέλεια: Σοφία Τουμασή Μέρος Α : Να απαντήσεις υποχρεωτικά και στις τρεις (3) ερωτήσεις. 1.α) Να γράψεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ.

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Στην ανάπτυξή του συντέλεσαν το εύκρατο - θερμό κλίμα, το εύφορο έδαφος, η μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6326 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: (με μαυρισμένα γράμματα είναι η σωστή

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΑΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 6000 π.χ. Τέλος της Νεολιθικής Εποχής. Οι πρόγονοι των αρχαίων Ελλήνων αρχίζουν να καλλιεργούν τη γη 3000 π.χ. Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Εμφάνιση του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες Μυκηναϊκή θρησκεία Τα στοιχεία που διαθέτουμε για αυτήν προέρχονται: 1.Από την εικονογραφία σφραγιστικών δακτυλιδιών, σφραγίδων, τοιχογραφιών και αντικειμένων μικροτεχνίας (ελεφαντουργίας κλπ). Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2017 ΧΡΟΝΟΣ: ΔΥΟ (2) ΩΡΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Το εξεταστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ ΩΡΑ: 8.00 10.00 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/6/2014 ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη

Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ. 1.100 π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη Εποχή του Χαλκού Εποχή του Χαλκού Λαοί και πολιτισμοί της Εγγύς Ανατολής Αρχαίοι Ελληνικοί Πολιτισμοί Κυκλαδικός Πολιτισμός Μινωικός Πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών

Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών Η Στήλη των Μαθηματικών. Τετάρτη 15 Μαρτίου 2006 1/5 Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών Ν:6 ο Οι απαρχές των Μαθηματικών Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη εκείνη η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Αθηνά Παπαδάκη Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Επιμορφωτικό Σεμινάριο Θήβα 8 Σεπτεμβρίου 2016 Διαχρονικά ο πολιτισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ H γενική τάση των κατοίκων της Αιγύπτου στις επιστήμες χαρακτηριζόταν από την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Οι απόγονοι του Νώε, μετά τη διασπορά τους σ όλη τη γη, άρχισαν να λησμονούν τον αληθινό Θεό και να λατρεύουν τα είδωλα, δηλαδή τα δημιουργήματα του

Οι απόγονοι του Νώε, μετά τη διασπορά τους σ όλη τη γη, άρχισαν να λησμονούν τον αληθινό Θεό και να λατρεύουν τα είδωλα, δηλαδή τα δημιουργήματα του H εποχή των Πατριαρχών Από τον πολυθεϊσμό στην πίστη στον ένα Θεό Ο Θεός σχεδιάζει τη σωτηρία του κόσμου Οι απόγονοι του Νώε, μετά τη διασπορά τους σ όλη τη γη, άρχισαν να λησμονούν τον αληθινό Θεό και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας

Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας Αυγερίκος Γιώργος Α 1 Γυμνασίου ΣΟΥΜΕΡΙΟΙ Οι Σουμέριοι ήταν αρχαίος ιστορικός λαός, εμφανίστηκαν στην περιοχή μεταξύ 6000 και 4000 π.χ. και ονόμαζαν τους εαυτούς τους, Εμ-ε-γκιρ

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ.

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου και η πολιτική ενοποίηση του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Ο Λαβύρινθος. Ο μύθος αναφέρει ότι στα υπόγεια του παλατιού της Κνωσού υπήρχε ο λα3ύρινθος, ένα περίπλοκο κτίριο. Αν κάποιος έμπαινε μέσα χανόταν και δεν μπορούσε να ξανα3γεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1. Εισαγωγή - Η πιο παραμελημένη περίοδος της ιστορίας της Ελληνικής είναι η μεσαιωνική. Για λόγους καθαρά ιδεολογικούς και πολιτικούς, το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - Οι Προϊστορικοί χρόνοι - onlearn.gr - ελπ -εαπ. Ενότητα πρώτη 1.1 : Νεολιθική εποχή (9.000 πΧ στην Εγγύς Ανατολή, 6.000 πΧ στην Ελλάδα): Η Παραγωγική επανάσταση

ΕΛΠ 11 - Οι Προϊστορικοί χρόνοι - onlearn.gr - ελπ -εαπ. Ενότητα πρώτη 1.1 : Νεολιθική εποχή (9.000 πΧ στην Εγγύς Ανατολή, 6.000 πΧ στην Ελλάδα): Η Παραγωγική επανάσταση Κεφάλαιο πρώτο : Οι Προϊστορικοί χρόνοι Ενότητα πρώτη 1.1 : Νεολιθική εποχή (9.000 πχ στην Εγγύς Ανατολή, 6.000 πχ στην Ελλάδα): Η Παραγωγική επανάσταση (Η Γεωργική επανάσταση) Ο άνθρωπος παύει να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος http://www.latsis-foundation.org/ell/ekpaidefsiepistimi-politismos/politismos/o-kyklos-ton-mouseion

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Τμήμα:. Αρ:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Τμήμα:. Αρ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη: Α Ημερ.: 26 /05/2017 Διάρκεια εξέτασης: Δύο (2) ώρες Βαθμός:. Υπογραφή καθηγητή: Ονοματεπώνυμο:..

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραμμα. Πρόγραμμα. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο. Ποίηση και Θέατρο. στην Αρχαία Ελλάδα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραμμα. Πρόγραμμα. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο. Ποίηση και Θέατρο. στην Αρχαία Ελλάδα Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραμμα Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης Μάθησης Ποίηση και Θέατρο Ποίηση και Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα στην Αρχαία Ελλάδα Στόχος του προγράμματος Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Ποίηση και Θέατρο στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1/6/2018 ΩΡΑ:.. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 Ώρες ΒΑΘΜΟΣ: /20 Ολογράφως.. Υπογραφή. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με ΜΑΘΗΜΑ 21 Ο ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Ερωτήσεις Πόσο καλά γνωρίζεις και Απαντήσεις τους Μινωίτες; Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μινωίτες; 1. Τα πιο γνωστά ανάκτορα είναι της Κνωσού και της Φαιστού. 2. Οι τρίτωνες ήταν μεγάλα κοχύλια που ίσως χρησιμοποιούνταν

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ:

ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ: ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ: Α. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ Β. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΩΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ! ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (7000-3500 π.χ.) Νεολιθική Επανάσταση + αλλαγή τρόπου ζωής ανθρώπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ 2018 2019 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΤΑΞΗ: Α ΧΡΟΝΟΣ: 7:45 9:45 Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από τρία (3)

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη Νάγια Οικονομίδου 2014-2015 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 1. Γνωρίσματα Κυκλαδικής Τέχνης...4 Πτυόσχημα ειδώλια.5 Βιολόσχημα ειδώλια 6

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΑΡΧΙΚΑ Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή;

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα

8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα 8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα υπεύθυνου τµήµατος : Γλαρού Άννα ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά «ΘΥΜΗΣΙΣ» : Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και Γλώσσα

Σειρά «ΘΥΜΗΣΙΣ» : Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και Γλώσσα Σειρά «ΛΟΓΟΜΑΘΕΙΑ+» : Διδασκαλία της Ελληνικής ως Μητρικής Γλώσσας Η «Λογομάθεια+» είναι ένα πολυμεσικό εκπαιδευτικό λογισμικό (σειρά 3 CD-ROM) που καλύπτει το σύνολο των φαινομένων της γραμματικής, του

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32 Το πρώτο ανάκτορο της Κνωσού κτίστηκε γύρω στο 2000 π.χ. στο νότιο άκρο της μεσομινωικής πόλης και καταστράφηκε από σεισμό στο 1900 π.χ. {tab=το ανάκτορο} Στη θέση του κτίστηκε σχεδόν αμέσως ένα νέο, λαμπρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. «Τα Σαββατοκύριακα μικροί μεγάλοι στο Μουσείο» ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. «Τα Σαββατοκύριακα μικροί μεγάλοι στο Μουσείο» ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Τα Σαββατοκύριακα μικροί μεγάλοι στο Μουσείο» Τα Σαββατοκύριακα μικροί μεγάλοι στο Μουσείο! Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα