Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου"

Transcript

1 Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 9(26): Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου ρ. έσποινα Γ. Τσούκα Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Γενική /νση Αεροµεταφορών Παντελής. Σκάγιαννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Πεδίο Άρεως, Βόλος, τηλ: Ευάγγελος Ματσούκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών, Σπουδαστήριο Τεχν.Μεταφορών & Κυκλοφορίας Περίληψη Η Πελοπόννησος εξυπηρετείται σήµερα µε τα αεροδρόµια της Καλαµάτας και του Αράξου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο γεωµορφολογικό ανάγλυφο, ιδιαίτερες φυσικές οµορφιές, και προσελκύει αρκετό αριθµό επισκεπτών. Η διασπορά των περιοχών αυτών, ο βαθµός ευκολίας προσπελασιµότητας και εξυπηρέτησης από διάφορα µεταφορικά µέσα των επιµέρους περιοχών, η ευκολία πρόσβασης στους κύριους οδικούς άξονες και στα σηµαντικά κέντρα, η αναβάθµιση του ρόλου της Αρχαίας Ολυµπίας εν όψει των Ολυµπιακών Αγώνων του 24, η αναµενόµενη εντατικοποίηση της τουριστικής και παραθεριστικής δραστηριότητας στην περιοχή προς το Ιόνιο, ο χαρακτηρισµός της πόλης της Πάτρας ως Ολυµπιακή Πόλη, αλλά και ως πόλη Κοινοτικού ενδιαφέροντος και οι προοπτικές αναβάθµισης του ρόλου της µετά την ολοκλήρωση των έργων Ρίου-Αντίρριου, Ακτίου-Πρέβεζας και της παρα-ιόνιας οδού, οι προοπτικές ανάπτυξης της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου, συνθέτουν ένα πολύπλοκο σύµπλεγµα. Ειδικότερα όµως, εξετάζοντας την αεροµεταφορική κίνηση εξωτερικού στην Πελοπόννησο, παρατηρείται ότι είναι ιδιαίτερα περιορισµένη. Στα πλαίσια µίας ολοκληρωµένης στρατηγικής ανάπτυξης και µε στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της Πελοποννήσου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέθεσε στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας έρευνα για την εξέταση της ανάπτυξης των αεροµεταφορών και των αεροδροµίων στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και υτικής Ελλάδας. Στα πλαίσια του άρθρου αυτού, επιχειρείται µια γενική εξέταση και ανάλυση του αεροµεταφορικού έργου που εξυπηρετείται σήµερα στην Πελοπόννησο. Το έργο αυτό συγκρίνεται µε το αντίστοιχο έργο σε άλλες περιοχές της χώρας, εντοπίζονται τα γενικά δυνατά και αδύνατα σηµεία στην περιοχή, και διατυπώνονται προτάσεις που αποσκοπούν στη συµβολή για ανάπτυξη και τόνωση των αεροµεταφορών στην περιοχή. Λέξεις κλειδιά: Αεροµεταφορές, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Πελλοπόνησος, Περιφερειακά Αεροδρόµια Νοέµβριος 23 Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολη, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πεδίον Άρεως, Βόλος, Τηλ: , ιαθέσιµο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

2

3 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου Εισαγωγή Στην Πελοπόννησο υπάρχουν αρκετά αεροδρόµια, αλλά οι αεροµεταφορές πολιτικής αεροπορίας εξυπηρετούνται σήµερα µε τα αεροδρόµια Καλαµάτας και Αράξου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο γεωµορφολογικό ανάγλυφο, ιδιαίτερο φυσικό κάλος, έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες και υψηλές συγκεντρώσεις ανθρωπίνων πόρων, παραγωγικών, τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα παράλια τµήµατα. Το αναπτυξιακό δυναµικό της περιοχής επηρεάζεται ισχυρά από τους βασικούς οδικούς άξονες Αθηνών- Πατρών-Καλαµάτας, Αθηνών-Τρίπολης-Καλαµάτας, Τρίπολης- Σπάρτης, καθώς και από τις προοπτικές που διανοίγονται µε τον Ιόνιο οδικό άξονα (µετά και την ολοκλήρωση των έργων Ρίου-Αντίρριου και Ακτίου-Πρεβέζης). Αξιοσηµείωτη κρίνεται και η σηµασία της θέσης της Πελοποννήσου ως προς τον άξονα των Ιονίων Νήσων, που παρουσιάζει αξιόλογη αεροµεταφορική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο, και µε τον οποίο συνδέεται µε κάθετους άξονες. Σηµαντικός στην περιοχή είναι ο ρόλος της Πάτρας, που χαρακτηρίζεται ως Μητροπολιτικό Κέντρο µε ιδιαίτερα σηµαντικές προοπτικές ανάπτυξης, και έχει χαρακτηριστεί ως Ολυµπιακή Πόλη. Η τουριστική και παραθεριστική δραστηριότητα προβλέπεται να ενταθεί στην ευρύτερη περιοχή του νοµού Αχαΐας, Κορινθίας (ζώνη Κορινθιακού), και ιδιαίτερα του νοµού Ηλείας εν όψει µάλιστα και της αναβάθµισης του ρόλου της Αρχαίας Ολυµπίας και των πολιτιστικών Ολυµπιάδων που καθιερώνονται και της αναµενόµενης εντατικοποίησης των επενδύσεων σε τουριστικές και παραθεριστικές δραστηριότητες στην περιοχή προς το Ιόνιο. Αντίστοιχα έντονη τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Ερµιονίδα, η Μονεµβασία, η Μάνη και η Μεσσηνία, στην οποία µάλιστα προβλέπεται η δηµιουργία µιας από τις δύο πρώτες Περιοχές Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης της χώρας. Λόγω της καλής χερσαίας σύνδεσης της Πελοποννήσου, η επιβατική κίνηση εσωτερικού στα σήµερα λειτουργούντα αεροδρόµια ακολουθεί φθίνουσα πορεία και είναι πολύ περιορισµένη. Η συσχέτιση δε της επιβατικής αεροµεταφορικής κίνησης εξωτερικού µε την αντίστοιχη σε λοιπές περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα περιορισµένη. Το φαινόµενο αυτό, σε συνδυασµό µε το στάσιµο έως και φθίνοντα ρυθµό εξέλιξης του ετήσιου αριθµού αλλοδαπών επισκεπτών στην περιοχή, αξιολογείται ότι χρήζει τη λήψη άµεσων µέτρων αποτελεσµατικής υποστήριξης και προώθησης των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και δυναµικού της περιοχής, στα πλαίσια ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος µε την εµπλοκή των ενδιαφεροµένων φορέων. Με βάση µια ολοκληρωµένη στρατηγική ανάπτυξης και µε στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προωθεί σηµαντικά έργα στα Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

4 584 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης αεροδρόµια Αράξου, Ανδραβίδας και Καλαµάτας, και προχωρά στην ανάθεση µελέτης σκοπιµότητας ανάπτυξης αεροδροµίου στη Σπάρτη. Στα πλαίσια του άρθρου αυτού, επιχειρείται µια γενική εξέταση και ανάλυση του σηµερινού αεροµεταφορικού έργου στην Πελοπόννησο (µε κατηγοριοποίηση σε κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού, και σε επίπεδα ετήσιας, µηνιαίας και ωριαίας κατανοµής, συµπεριλαµβανοµένων στοιχείων προέλευσης και πληρότητας αεροσκαφών). Η κίνηση αυτή συγκρίνεται µε την αντίστοιχη που παρουσιάζεται σε άλλες περιοχές της χώρας, εντοπίζονται τα δυνατά και αδύνατα σηµεία στην περιοχή, και διατυπώνονται προτάσεις µε σκοπό τη συµβολή στην ανάπτυξη και τόνωση των αεροµεταφορών στην περιοχή. 2. Ανάλυση της αεροµεταφορικής κίνησης στην Πελοπόννησο Σήµερα, ο αερολιµένας Αράξου εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις εξωτερικού (η κίνηση εσωτερικού είναι σχεδόν ανύπαρκτη, εξαιτίας του ανταγωνισµού των λοιπών χερσαίων µεταφορικών µέσων στην διαδροµή Πάτρα-Αθήνα). Ο αερολιµένας Αράξου άρχισε να λειτουργεί από το έτος 1984, και προηγουµένως από το έτος 1968 έως το 1986 (και εναλλακτικά έως το 1993, µε ελάχιστη όµως κίνηση) λειτούργησε ο αερολιµένας Ανδραβίδας για πτήσεις εξωτερικού. Σηµειώνεται, ότι ο αερολιµένας Ανδραβίδας απέχει 72 χλµ από την Πάτρα και 3 χλµ από τον Άραξο. Ο αερολιµένας Καλαµάτας εξυπηρετεί σήµερα πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Όµως από την εξέταση της διαχρονικής εξέλιξη της κίνησης, διακρίνεται συνεχής και µεγάλη µείωση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού, που σήµερα ανέρχεται σε 1. περίπου ετήσιους επιβάτες, και που κυρίως οφείλεται στη σηµαντική βελτίωση του οδικού άξονα Καλαµάτα-Τρίπολη- Αθήνα και στον έντονο ανταγωνισµό των λοιπών χερσαίων µεταφορικών µέσων. Ο αερολιµένας Σπάρτης εξυπηρέτησε στο παρελθόν πολύ µικρή κίνηση εσωτερικού (εν µέρει και για τεχνικούς λόγους που αναφέρονται παρακάτω) (Πίνακας 1). Λόγω της ιδιαίτερης σηµασίας της κίνησης εξωτερικού στην Πελοπόννησο, στο Σχήµα 1 δίδεται η συγκριτική συσχέτιση της διαχρονικής εξέλιξης της κίνησης αυτής. Γενικά, παρατηρείται µια σηµαντική µέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού στα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας, κατά την τελευταία 5ετία και 1ετία (17% και 8% για Άραξο, και 6% και 16% για Καλαµάτα, αντιστοίχως). Τα αντίστοιχα ποσοστά για την µέση ετήσια αύξηση του αριθµού κινήσεων αεροσκαφών είναι 1% και 7% για Άραξο, και % και 12% για Καλαµάτα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

5 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου 585 2, 18, 16, 14, ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΕΞ. ΑΡΑΞΟΣ-ΕΞ. ΑΝ ΡΑΒΙ Α-ΕΞΩΤ. ΣΠΑΡΤΗ-ΕΣΩΤ. ΣΥΝΟΛΟ 12, 1, 8, 6, 4, 2, ΕΠΙΒΑΤΕΣ Σχήµα 1 : ιαχρονική εξέλιξη της επιβατικής κίνησης πτήσεων εξωτερικού στα αεροδρόµια Καλαµάτας, Αράξου, Ανδραβίδας και Σπάρτης. Η µηδενική αύξηση της κίνησης των αεροσκαφών πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόµιο Καλαµάτας κατά την τελευταία 5ετία οφείλεται κυρίως στη χρήση µεγαλύτερου τύπου αεροσκαφών και στη µεγαλύτερη πληρότητα αυτών. ΕΠΙΒΑΤΕΣ 2, 18, 16, 14, 12, 1, 8, 6, 4, 2, ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΕΣ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΕΞ ΑΡΑΞΟΣ-ΕΞ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέµβριος Οκτώβριος Νοέµβριος εκέµβριος Σχήµα 2 : Μηνιαία κατανοµή της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας, που παρατηρήθηκε κατά το έτος Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

6 586 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης Στο Σχήµα 2 φαίνονται τα έντονα φαινόµενα εποχικότητας της επιβατικής κίνησης εξωτερικού κατά τη θερινή περίοδο αιχµής. Αντίθετα, η κίνηση εσωτερικού στο αεροδρόµιο Καλαµάτας παρουσιάζει οµοιόµορφη κατανοµή καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Από την εξέταση των ωριαίων στοιχείων κατανοµής επιβατικής κίνησης κατά το έτος 1999 (στα πλαίσια του άρθρου αυτού εξετάστηκε η 1η πλέον απασχοληµένη ωριαία κίνηση αιχµής κατά τον πλέον απασχοληµένο µήνα του έτους), παρατηρείται η εξής κίνηση : Α/ Ωριαίοι επιβάτες τυπικής ώρας αιχµής Ωριαίος αριθµός κινήσεων αεροσκαφών τυπικής ώρας αιχµής Ανά Συνολικοί Ανά κατεύθυνση Συνολικός αριθµός κατεύθυνση επιβάτες Άραξος (max 2) 2 (max 3) Καλαµάτα (max 3) 3 (max 5) Από την εξέταση της κατανοµής της επιβατικής κίνησης ανά πόλη και κράτος προέλευσης-προορισµού, µε βάση τα στοιχεία που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο 2, προκύπτουν τα αποτελέσµατα που δίδονται στα Σχήµατα 3, 4. 6, 5, ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ Α/ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2 ΑΡΑΞΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΒΑΤΕΣ 4, 3, 2, 1, PAR FRA MUC DUS BER NTE HAM SZG STR PRG BRU VIE LYS HAJ LON HAS AMS MAN ATH BGY SKG Σχήµα 3 : Κατανοµή επιβατικής κίνησης αεροδροµίων Αράξου και Καλαµάτας ανά πόλη προέλευσης. Αύγουστος 2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

7 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου 587 ΕΠΙΒΑΤΕΣ 12, 1, 8, 6, 4, ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ Α/ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2 ΑΡΑΞΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΝΟΛΟ 2, GERMANY ENGLAND FRANCE AUSTRIA BELGIUM CZEC/VAKIA NETHERLAND ITALY GREECE Σχήµα 4 : Κατανοµή επιβατικής κίνησης αεροδροµίων Αράξου και Καλαµάτας ανά χώρα προέλευσης. Αύγουστος 2 Στα επόµενα Σχήµατα 5 και 6 δίδεται η κατανοµή του µέσου αριθµού διαθέσιµων θέσεων και πληρότητας αεροσκαφών, ανά χώρα προέλευσης-προορισµού, που παρατηρήθηκε κατά τον Αύγουστο 2 στα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας. Τα στοιχεία αυτά συσχετίζονται µε τον τύπο αεροσκάφους που χρησιµοποιείται από τις διάφορες αεροπορικές εταιρείες για την εξυπηρέτηση συγκεκριµένης διαδροµής, καθώς και για την εξυπηρέτηση συνδυασµού πολλαπλών προορισµών. Από τα ανωτέρω παρατηρείται ότι η κύρια αγορά από την οποία προσελκύει το αεροδρόµιο Αράξου και η ζώνη επιρροής του (Γερµανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο) είναι διαφορετική από την αντίστοιχη του αεροδροµίου της Καλαµάτας και τη ζώνη επιρροής του (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Τσεχία, Σλοβακία). Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

8 588 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ Α/ΦΩΝ ΣΤΑ Α/ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2 Σχήµα 5 : Κατανοµή µέσου προσφερόµενου διαθέσιµου αριθµού θέσεων ανά αεροσκάφος ως προς κράτος προέλευσης για τα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας. Αύγουστος 2. ΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ Α/ΦΟΣ ΣΤΑ Α/ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ GERMANY ENGLAND FRANCE AUSTRIA BELGIUM ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΝΑ Α/ΦΟΣ CZEC/VAKIA GERMANY NETHERLAND ENGLAND ITALY FRANCE GREECE AUSTRIA ΑΡΑΞΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΟ BELGIUM CZEC/VAKIA NETHERLAND ITALY GREECE ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ Α/ΦΟΣ ΑΡΑΞΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΟ Σχήµα 6 : Κατανοµή µέσου αριθµού επιβατών ανά αεροσκάφος ως προς κράτος προέλευσης για τα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας. Αύγουστος Σύγκριση του αεροµεταφορικού έργου στην Πελοπόννησο µε λοιπές περιοχές της χώρας Επειδή, η επίδραση και η εµβέλεια της ανάπτυξης ενός αεροδροµίου και της αεροµεταφορικής κίνησης, που αυτό εξυπηρετεί, αναφέρεται στην ευρύτερη ζώνη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

9 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου 589 επιρροής του, είναι διαπεριφερειακής και διακρατικής διάστασης, και αποτελεί αντικείµενο εθνικού σχεδιασµού, τίθεται το ερώτηµα του συγκριτικού βαθµού ανάπτυξης των αεροµεταφορών στην Πελοπόννησο σε σχέση µε τις λοιπές περιοχές της χώρας και µάλιστα στον τοµέα πτήσεων εξωτερικού. Λόγω της προγραµµατιζόµενης συνεχούς βελτίωσης των προσβάσεων µε χερσαία µεταφορικά µέσα, η αεροµεταφορική κίνηση εσωτερικού στην Πελοπόννησο είναι και µελλοντικά θα παραµείνει περιορισµένη. Συνολικά, η αεροπορική επιβατική κίνηση εξωτερικού που εξυπηρετείται στην Πελοπόννησο ανήλθε το έτος 2 σε 165. επιβάτες (επιπλέον 1. επιβάτες εσωτερικού εξυπηρετήθηκαν στο α/δ Καλαµάτας). Εξ αυτών, 84. επιβάτες διακινήθηκαν µέσω του αεροδροµίου Αράξου και 81. επιβάτες µέσω του αεροδροµίου Καλαµάτας. Η ετήσια αυτή επιβατική κίνηση που εµφανίζεται είτε µεµονωµένα σε κάθε αεροδρόµιο, είτε και συνολικά θεωρείται περιορισµένη, συγκριτικά µε την κίνηση σε άλλα αεροδρόµια και περιοχές της χώρας (Σχήµα 7). Επίσης, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύµφωνα µε το ιεθνές ιευρωπαϊκό ίκτυο αεροδροµίων, η κίνηση στα α/δ της Πελοποννήσου απέχει πολύ από τα κριτήρια ταξινόµησης στις αντίστοιχες κατηγορίες (η τρίτη και µικρότερη κατηγορία αφορά τα Περιφερειακά Σηµεία Πρόσβασης µε κίνηση µεταξύ 25. και 1 εκ. συνολικών ετησίων επιβατών). ΕΠΙΒΑΤΕΣ 1,, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α/ T ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΑΜΟΥ ΑΚΤΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΑΡΑΞΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΧΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ ΝΑΞΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Σχήµα 7 : Ταξινόµηση αεροδροµίων στην Ελλάδα µε βάση την ετήσια επιβατική κίνηση εξωτερικού. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

10 59 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης Περαιτέρω για τη σύγκριση µε άλλα αεροδρόµια στη χώρα (Πανεπιστήµιο Πατρών, 1999), και βάσει παραµέτρων όπως αντίστοιχη επιβατική κίνηση εξωτερικού και παρόµοια χαρακτηριστικά περιοχών, επιχειρείται συσχέτιση των αεροδροµίων της Πελοποννήσου µε τα αεροδρόµια Ιονίων Νήσων, Ακτίου, Σάµου, Χίου και Μυτιλήνης, καθώς και µε τη συνολική αεροπορική κίνηση στη χώρα. Η συσχέτιση αυτή επιχειρείται κυρίως ως προς το κριτήριο της κατανοµής της αγοράς προσέλκυσης επισκεπτών από το εξωτερικό. Αρχικά, στο Σχήµα 8 δίδεται η κατανοµή της επιβατικής αεροπορικής κίνησης που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο 2 σε όλα τα αεροδρόµια της χώρας, ως προς τις βασικότερες χώρες προέλευσης. Στο επόµενο Σχήµα 9 δίδεται η ποσοστιαία κατανοµή της κίνησης ανά χώρα προέλευσης-προορισµού, που παρατηρήθηκε κατά τον µήνα Αύγουστο 2 στα Ιόνια νησιά συµπεριλαµβανοµένου του Ακτίου (διότι εξυπηρετεί κυρίως την Λευκάδα και τα Ιόνια νησιά), στα νησιά Μυτιλήνη-Χίος-Σάµος, στις Κυκλάδες, και στα εξεταζόµενα αεροδρόµια Άραξος-Καλαµάτα. 1,2, 1,, ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΝΑ ΚΡΆΤΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2 8, 6, 4, 2, ΑΓΓΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΟΛΛΑΝ ΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΥΗ ΙΑ ΑΝΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΕΛΒΕΤΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΤΣΕΧ/ΒΑΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΦΙΛΛΑΝ ΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΡΩΣΣΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΡΛΑΝ ΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Σχήµα 8: Κατανοµή της επιβατικής αεροπορικής κίνησης, που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο 2 σε όλα τα αεροδρόµια της χώρας, ως προς τα βασικότερα κράτη προέλευσης. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

11 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου 591 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑ ΚΡΆΤΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΑΞΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΥΚΛΑ ΕΣ ΧΙΟΣ-ΣΑΜΟΣ- ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΕΛΛΑ Α ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΑΚΤΙΟ 1 ΑΓΓΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΟΛΛΑΝ ΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΥΗ ΙΑ ΑΝΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΕΛΒΕΤΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΤΣΕΧ/ΒΑΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΦΙΛΛΑΝ ΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΡΩΣΣΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΡΛΑΝ ΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Σχήµα 9: Ποσοστιαία κατανοµή της επιβατικής αεροπορικής επιβατικής κίνησης εξωτερικού για κάθε οµάδα α/δ ως προς κράτη προέλευσης, που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο 2 στην Ελλάδα, Ιονίους νήσους συµπερ. Ακτίου, Κυκλάδες, Χίο-Σάµο- Μυτιλήνη, Άραξο-Καλαµάτα. Από την εξέταση αυτή προκύπτει η ανάγκη συστηµατικής και οργανωµένης διεύρυνσης και εντατικοποίησης των µέτρων και µέσων διαφήµισης, ενηµέρωσης και προσέλκυσης επισκεπτών από τις διάφορες αγορές στην Ευρώπη, που ήδη γνωρίζουν και επισκέπτονται τη χώρα, ή και από νέες (Τσούκα,., 1999 και Τσούκα,., 2). Σε αυτό συνηγορεί και η φθίνουσα πορεία του συνολικού αριθµού αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στην Πελοπόννησο µε όλα τα εναλλακτικά µεταφορικά µέσα (Σχήµα 1). Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

12 592 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης Αφίξεις επισκεπτών Ετήσιες αφίξεις ηµεδαπών τουριστών, Ελλήνων µονίµων κατοίκων εξωτερικού και αλλοδαπών τουριστών στις Περιφέρειες υτ.ελλάδος και Πελοποννήσου Αλλοδαποί 1,8, 1,6, 1,4, 1,2, 1,, 8, 6, 4, 2, Έλληνες ηµεδαποί Έλλ.µον.κατ.εξ. Σύνολο τουριστών Σχήµα 1 : Συνολικός αριθµός αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στις Περιφέρειες υτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. 4. Αεροδροµιακή υποδοµή στην Πελοπόννησο και χρηµατοδοτήσεις Στην Πελοπόννησο υπάρχουν τα αεροδρόµια Αράξου, Καλαµάτας, Ανδραβίδας, Σπάρτης, Τρίπολης και Επιταλίου. Εξ αυτών, σε λειτουργία σήµερα είναι τα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας. Αναφορικά µε τα υπόλοιπα, το αεροδρόµιο Ανδραβίδας λειτούργησε στο παρελθόν από το έτος 1968 έως το 1986 (και εναλλακτικά έως το 1993) µε ελάχιστη κίνηση, λόγω της ανταγωνιστικότητας µε τον αερολιµένα Αράξου (από κοινού αναφέρονται στην ίδια ζώνη επιρροής, που κυρίως είναι οι Νοµοί Αχαΐας, Ηλείας και τµήµα του Ν.Αιτωλοακαρνανίας), που άρχισε να λειτουργεί από το Το αεροδρόµιο της Σπάρτης, είναι στρατιωτικό, και από το 1978 υπάρχει άδεια για χρήση του από την αερολέσχη Σπάρτης. Εξ αιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από την ΟΑ και σχετικής ζήτησης, καθώς και του περιορισµένου διαθέσιµου µήκους του διαδρόµου (1.3x3 µ.), η λειτουργία του αεροδροµίου ανεστάλη το έτος 1987, και συνεχίζεται η χρήση του από την αερολέσχη Σπάρτης. Σήµερα, η ΥΠΑ προχωρά στην ανάθεση µελέτης σκοπιµότητας, για την ανάπτυξη και λειτουργία πολιτικού αεροδροµίου στη Σπάρτη. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

13 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου 593 Σηµειώνεται, ότι στο ενδιάµεσο διάστηµα και µετά από πιέσεις τοπικών παραγόντων είχε εξεταστεί το θέµα της ανάπτυξής του σε νέα θέση και µε µεγαλύτερο µήκος διαδρόµου για την εξυπηρέτηση διευρωπαϊκών πτήσεων, καθ όσον το υπάρχον υστερεί λόγω φυσικών εµποδίων στις προσεγγίσεις του διαδρόµου. Τα αεροδρόµια Επιταλίου και Τρίπολης διαθέτουν διαδρόµους προσαπογειώσεων µε περιορισµένο µήκος, και χαρακτηρίζονται από επιχειρησιακά προβλήµατα και αδυναµία επέκτασης του µήκους τους. Επιπλέον, επειδή το Επιτάλιο βρίσκεται στη ζώνη επιρροής του αεροδροµίου Αράξου (η απόσταση µεταξύ Αράξου και Πύργου είναι 6 χλµ) και η Τρίπολη στη ζώνη των αεροδροµίων Σπάτων και Καλαµάτας, καθώς και επειδή και τα δυο αεροδρόµια χαρακτηρίζονται από καλές χερσαίες προσβάσεις, η λύση της ανάπτυξης αεροδροµίων στις περιοχές αυτές δεν θα ήταν βιώσιµη. Περαιτέρω, το ο νοµός Αργολίδας βρίσκεται µέσα στη ζώνη των 1 χλµ από την Αθήνα, όπου σύµφωνα µε την από το 1995 σύµβαση για το αεροδρόµιο των Σπάτων δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη ή βελτίωση κανενός υφιστάµενου ή νέου αεροδροµίου µε τη συνδροµή του Ελληνικού ηµοσίου στη ζώνη αυτή, πριν παρέλθει 2ετία. Το νότιο τµήµα του Ν.Αργολίδας διαθέτει ικανοποιητική σύνδεση µε τον Ν. Αττικής (οδική, θαλάσσια). Ο αερολιµένας Αράξου για την εξυπηρέτηση πτήσεων πολιτικής αεροπορίας διαθέτει κτίριο αεροσταθµού 8 τ.µ. και πίστα χωρητικότητας 3 θέσεων στάθµευσης αεροσκαφών (2 α/φων µεσαίας ατράκτου και 1 µικρού α/φους). Ο κύριος διάδροµος προσανατολισµού είναι διαστάσεων 2.99x45 µ. Εν όψει των Ολυµπιακών Αγώνων του 24, η Πάτρα έχει χαρακτηριστεί Ολυµπιακή Πόλη, και ήδη δροµολογούνται έργα συνολικού προϋπολογισµού 2 δις δρχ. για την επέκταση της πίστας σε Α φάση, και 2 δις δρχ. για την επέκταση του αεροσταθµού σε Β φάση. Ο αερολιµένας Καλαµάτας διαθέτει διάδροµο προσανατολισµού µε διαστάσεις 2.66x45 µ., δάπεδο στάθµευσης α/φων διαστάσεων 2x13 µ. (χωρητικότητας 2 θέσεων για α/φη αεροπλοΐας και 2 θέσεων για α/φη στενής ατράκτου), και κτίριο Αεροσταθµού 2.5 τµ. Στα πλαίσια του 5ετούς προγράµµατος ανάπτυξης αεροδροµίων, η ΥΠΑ προχωρά την επέκταση του δαπέδου α/φών εκτιµώµενου προϋπολογισµού 1,5 δις δρχ. Ο αερολιµένας Ανδραβίδας διαθέτει διάδροµο προσανατολισµού και διαστάσεων 3.1x45 µ. και δάπεδο στάθµευσης α/φών διαστάσεων 28x12 µ. Η ΥΠΑ προχωρά στην κατασκευή νέου Αεροσταθµού, εκτιµώµενου προϋπολογισµού 2,5 δις δρχ σε Α φάση και σε επέκταση του δαπέδου α/φών εκτιµώµενου προϋπολογισµού 1,5 δις δρχ σε Β φάση. Με βάση τα αποτελέσµατα από την έρευνα του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας (1999) η ΥΠΑ προχωρά στην υλοποίηση των ανωτέρω έργων ανάπτυξης στην περιοχή. Η έρευνα αυτή περιλαµβάνει µεταξύ άλλων εκτενή ανάλυση χωροταξικών, κοινωνικών, οικονοµικών, πολιτιστικών, τουριστικών χαρακτηριστικών και δεδοµένων υποδοµών και Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

14 594 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης µετακινήσεων (µε όλα τα εναλλακτικά µέσα) στις Περιφέρειες υτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Βάσει των στοιχείων αυτών και µε σκοπό τη συσχέτιση των τουριστικών χαρακτηριστικών µε την αεροµεταφορική εξυπηρέτηση των αερολιµένων Αράξου και Καλαµάτας στην περιοχή έρευνας, ορίσθηκαν αντίστοιχες ζώνες (Ζώνες και Τοπικές Συγκεντρώσεις). Κατά τον καθορισµό των Ζωνών λήφθηκε υπ όψη η επιρροή των υφισταµένων αερολιµένων Αράξου και Καλαµάτας, καθώς και η επιρροή των αερολιµένων Σπάτων και Ακτίου. Η χρονοαπόσταση των περιοχών εντός των ορίων κάθε Ζώνης από το αντίστοιχο αεροδρόµιο ελήφθη ως 1,5 ώρα το µέγιστο, που γενικά θεωρείται ως διεθνώς αποδεκτός χρόνος εξυπηρέτησης. Οι Τοπικές Συγκεντρώσεις αφορούν ζώνες, που ορίσθηκαν βάσει της χωρικής συγκέντρωσης παραλίων κυρίως και µε αξιόλογη κίνηση τουριστικών τόπων (κλίνες, αφίξεις, διανυκτερεύσεις, κλπ). Βάσει των ανωτέρω καθορίσθηκαν 4 Ζώνες (εξ αυτών 3 βρίσκονται στην Πελοπόννησο) και 6 Τοπικές Συγκεντρώσεις (ευρύτερη περιοχή Αµαλιάς-Πύργος, Τρίπολη, Καλαµάτα- Σπάρτη, ανατολικό τµήµα Ν.Λακωνίας, Άργος-Ναύπλιο, νότιο τµήµα Ν.Αργολίδας). Στη συνέχεια, λαµβάνοντας υπόψη παραµέτρους όπως τουριστικός χαρακτήρας και προοπτικές εξέλιξής του, διαµορφωµένος αναπτυξιακός χαρακτήρας, δυναµική αναπτυξιακής εξέλιξης, υπάρχουσα και προβλεπόµενη προσπελασιµότητα, εξυπηρέτηση από υπάρχοντα αεροδρόµια και δυνατότητα γένεσης ζήτησης αεροπορικών εξυπηρετήσεων, καθορίστηκαν έξι βασικές αναπτυξιακές περιοχές. Κατά τη διαµόρφωση των ζωνών αυτών µεταξύ άλλων τονίζεται η κατάταξη του αεροδροµίου Αράξου ως ευρύτερου Κοινοτικού ενδιαφέροντος, οι ιδιαίτερα σηµαντικές προοπτικές ανάπτυξης που αποδίδονται στην ευρύτερη Μητροπολιτική περιοχή της Πάτρας µε την ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου και της παρα-ιόνιας οδού, ρόλος που προβλέπεται να επεκταθεί και από την πλευρά του Αντιρίου. Σηµαντικός είναι επίσης ο ρόλος της παράλιας ζώνης των Νοµών Αχαΐας και Ηλείας (βασικός πόλος ΠΣ Πατρών-Αίγιο, δίπολο Πύργου - Αµαλιάδας,), και ο ρόλος µέρους του Νοµού Αιτωλοακαρνανίας (δίπολο Αγρινίου-Μεσολογγίου, Ναύπακτος) λόγω της ζεύξης Ρίου- Αντιρίου. Οι ρόλοι αυτοί ενισχύονται από θετικές προβλέψεις ενίσχυσής της τουριστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Νοµών Αχαΐας και Ηλείας (συζητήσεις για νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στις ακτές του Ιονίου, δραστηριοποίηση και αναβάθµιση του ρόλου της Αρχαίας Ολυµπίας, όχι µόνο λόγω των Ολυµπιακών Αγώνων του 24 αλλά και ευρύτερα µετά την πιθανολογούµενη διαρκή τέλεση συναντήσεων όπως οι Ολυµπιάδες Εφήβων, Αποδήµου Ελληνισµού, κλπ). Τονίζεται επίσης η ιδιοµορφία της αναπτυξιακής δυναµικής του Ν.Λακωνίας που χαρακτηρίζεται από την προοπτική ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισµού. Από την επιτόπια έρευνα ερωτηµατολογίων που διεξήχθη στον αερολιµένα Αράξου (1998), σχετικά µε θέµατα προορισµού και τόπου διαµονής, προέκυψε ότι ποσοστό περί το 3% αναφέρεται προορισµούς επιβατών στον Ν. Αχαΐας και βόρεια αυτού, ενώ ποσοστό 7% περίπου αναφέρεται σε περιοχές του Ν. Ηλείας και γύρω ή µε βάση αυτόν. Από την αντίστοιχη έρευνα ερωτηµατολογίων που έγινε στους επιβάτες του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

15 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου 595 αερολιµένα Καλαµάτας προέκυψε ότι ο αερολιµένας δεν εξυπηρετεί την περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου. Τελικά η έρευνα προτείνει τα εξής σενάρια ανάπτυξης αεροδροµίων στην περιοχή: α) περαιτέρω προώθηση και υποστήριξη της ανάπτυξης του αερολιµένα Καλαµάτας, β) περαιτέρω προώθηση και υποστήριξη της ανάπτυξης του αερολιµένα Αράξου, µε ή χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη του αερολιµένα Ανδραβίδας ως συµπληρωµατικό αεροδρόµιο, γ) αντικατάσταση του αερολιµένα Αράξου µε την προώθηση και ανάπτυξη του αερολιµένα Ανδραβίδας. Βάσει των ανωτέρω, η ΥΠΑ προωθεί την υλοποίηση προγράµµατος έργων ανάπτυξης εκτιµώµενου προϋπολογισµού 1 δις δρχ περίπου (1,5 δις δρχ για Καλαµάτα, 4 δις δρχ για Άραξο, 4 δις δρχ για Ανδραβίδα), ενώ αναµένονται και τα αποτελέσµατα της µελέτης σκοπιµότητας για την ανάπτυξη αεροδροµίου στη Σπάρτη. Με σκοπό την εξέταση της δυνατότητας χρηµατοδότησης των έργων αυτών από την ΥΠΑ, εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια συγκεντρωτικών χρηµατικών ροών εσόδων αεροδροµίων από το Τέλος Εκσυγχρονισµού και Ανάπτυξης Αεροδροµίων και από το Τέλος Χρήσεως Αεροδροµίων (σε τιµές Καθαρής Παρούσας Αξίας για την επόµενη δεκαετία, έτος 21), που θα προκύψει από την αναµενόµενη κίνηση πτήσεων εξωτερικού στα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας. Θεωρήθηκε ότι η κίνηση εσωτερικού θα είναι περιορισµένη, λόγω της ανταγωνιστικότητας των λοιπών µέσων. Λόγω του παρόµοιου επιπέδου επιβατικής κίνησης εξωτερικού (περί τις 8. ετήσιους επιβάτες), που εξυπηρετήθηκε το έτος 21 στα αεροδρόµια Αράξου και Καλαµάτας, διερευνήθηκε η ευαισθησία των αναµενόµενων εσόδων από ΤΕΑΑ (Σχήµα 11) και ΤΧΑ ως προς την µελλοντική επιβατική κίνηση. Για τον λόγο αυτό εξετάστηκαν τα εξής σενάρια: o Σεν.1 : Μέση ετήσια αύξηση επιβατικής κίνησης κατά την επόµενη 1ετία ίση µε 6% (προκύπτει για το έτος 21 κίνηση 15. περίπου επιβατών) και αντίστοιχη τιµή για την αύξηση του αριθµού αεροσκαφών 4%. o Σεν.2 : Μέση ετήσια αύξηση επιβατικής κίνησης κατά την επόµενη 1ετία ίση µε 8% (προκύπτει για το έτος 21 κίνηση 18. περίπου επιβατών) και αντίστοιχη τιµή για την αύξηση του αριθµού αεροσκαφών 6%. o Σεν.3 : Μηδενική ετήσια αύξηση επιβατικής και αεροπορικής κίνησης κατά την επόµενη 1ετία (η κίνηση διατηρείται τα σηµερινά επίπεδα των 8. επιβατών ετησίως). o Σεν.4 : Μισός αριθµός επιβατικής και αεροπορικής κίνησης ως προς την σηµερινή κίνηση, και διατήρηση αυτής κατά την επόµενη 1ετία (η κίνηση ανέρχεται σε 4. επιβάτες ετησίως). Κατά τον υπολογισµό των εσόδων αυτών, λήφθηκαν υπόψη τα εξής : Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

16 596 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης! Φόρος αναχωρούντα επιβάτη για εµβέλεια πτήσης µέχρι 5 χλµ µηδενική, από 5 έως 75 χλµ 3.25 δρχ, και για µεγαλύτερη από 75 χλµ 6.5 δρχ.! Θεωρήθηκε µία µέση τιµή µέγιστου βάρους απογείωσης αεροσκαφών ανά κατηγορία τύπων αεροσκαφών, και µε βάση αυτή ορίστηκαν οι τιµές χρέωσης του βασικού τέλους προσγείωσης, του νυκτερινού τέλους, της περιόδου υψηλής κίνησης, και των τελών στάθµευσης στο δάπεδα αεροσκαφών.! To επιτόκιο αναγωγής τιµών εσόδων στο έτος βάση 21 θεωρήθηκε ίσο µε 5%. Η Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV, Net Present Value) σε σηµερινές τιµές, που προέκυψε από την ανάλυση αυτή για το έτος 21 (1ετία µε έτος βάσης το 21) για τα επιµέρους σενάρια είναι : Καθαρή Παρούσα Αξία Εσόδων ΤΕΑΑ για 21 (σε δις δρχ) Καθαρή Παρούσα Αξία Εσόδων ΤΧΑ για 21 (σε εκατοµµ. δρχ) ΣΕΝ.1 1,9 18 ΣΕΝ.2 2,1 2 ΣΕΝ.3 1,4 15 ΣΕΝ.4,7 73 Τα ετήσια έσοδα από ΤΧΑ δεν συνυπολογίζονται στα έξοδα ανάπτυξης των αεροδροµίων, διότι θεωρούνται ότι αναφέρονται σε λειτουργικά τους έξοδα. Τα έσοδα από ΤΕΑΑ, αφορούν καθαρά έργα ανάπτυξης αεροδροµίων. Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι συγκεντρωτικές χρηµατικές ροές εσόδων έως το έτος 21 δεν καλύπτουν τις επενδυτικές δαπάνες (Σχήµα 11). Ακόµη και στην περίπτωση διπλασιασµού της σηµερινής επιβατικής κίνησης ανά αεροδρόµιο, καλύπτεται το 5% περίπου του εκτιµώµενου κόστους. Αντίστοιχο επίπεδο συγκεντρωτικών χρηµατικών ροών εσόδων από ΤΕΑΑ τάξης µεγέθους 4 δις δρχ, προϋποθέτει την εξυπηρέτηση 25. επιβατών ετησίως για 1 έτη ή τη µέση ετήσια αύξηση 2% ως προς τη σηµερινή κίνηση για µια 1ετία (21: 5. επιβάτες ετησίως). ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

17 Αεροµεταφορική Εξυπηρέτηση Πελοποννήσου 597 2,5,, 2,,, ΣΕΝ.1 ΣΕΝ.2 ΣΕΝ.3 ΣΕΝ.4 ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΑΝΗΓΜΕΝΑ ΕΣΟ Α ΤΕΑΑ, σε ανηγµένες τιµές έτους βάσης 21 (επιτόκιο 5%) 1,5,, 1,,, 5,, σε ΡΧ ) Σχήµα 11 : Αθροιστικά ανηγµένα (έτος βάσης 21) έσοδα αεροδροµίων Καλαµάτας και Αράξου, που προέρχονται από ΤΕΑΑ. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου στο βαθµό που αυτή σχετίζεται στενά µε τον τουρισµό, θα πρέπει να είναι η χάραξη µίας ολοκληρωµένης πολιτικής για αποτελεσµατική και δυναµική ανάπτυξη των αεροµεταφορών στην Πελοπόννησο. Τα σχεδιαζόµενα και υπό υλοποίηση αεροπορικά έργα, αλλά και τα υπόλοιπα µεγάλα έργα υποδοµών, δεν αρκούν από µόνα τους για το σκοπό αυτό. Βασικό ρόλο θα παίξει ο τουρισµός, ιδιαίτερα ο εξωτερικός, που για να ανακάµψει θα πρέπει να συνδυαστεί τόσο µε τα έργα αυτά όσο και µε άλλες τουριστικές πολιτικές (π.χ. διαφήµιση και προσέλκυση τουρισµού, υποστήριξη και προώθηση των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και δυναµικού της περιοχής, ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών), και υποδοµές, που θα συµβάλουν στη δυναµική προσέλκυση επισκεπτών. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 23, 9(26)

18 598 έσποινα Τσούκα, Παντελής Σκάγιαννης, Ευάγγελος Ματσούκης Το παρόν κείµενο αποτελεί ανακοίνωση στο ιεθνές Συνέδριο για τις Αεροµεταφορές και τα Αεροδρόµια:εξελίξεις στον 21 ο αιώνα. Πανεπιστήµιο Πατρών, 3-4 εκεµβρίου 21. Βιβλιογραφία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (1999) Έρευνα Στρατηγικού Σχεδιασµού και ιαχείρισης της Αεροπορικής Υποδοµής Περιφερειών υτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης/ ΥΠΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ ΥΠΑ (1999) Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης του αεροδροµίου Κέρκυρας ΤΣΟΥΚΑ,. (1999) Αεροµεταφορές και Τουρισµός στην Ελλάδα, Ηµερίδα Οικονοµικής των Μεταφορών, Πανεπιστήµιο Πειραιώς, Μάιος ΤΣΟΥΚΑ,. (2) Τηλεµατικές εφαρµογές στα αεροδρόµια στην Ελλάδα, Ηµερίδα Οικονοµικής των Μεταφορών, Πανεπιστήµιο Πειραιώς, 2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Αερομεταφορική εξυπηρέτηση Πελοποννήσου.

Αερομεταφορική εξυπηρέτηση Πελοποννήσου. Αερομεταφορική εξυπηρέτηση Πελοποννήσου. Δρ. Δέσποινα Γ. Τσούκα 1, Αναπλ.Καθ. Ευάγγελος Ματσούκης 2, Επίκ.Καθ.Παντελής Δ. Σκάγιαννης 3 1 Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Γενική Δ/νση Αερομεταφορών 2 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Dr. Άρης Ίκκος Εισαγωγή - 1 70% εισερχόμενου τουρισμού έρχεται αεροπορικώς στην Ελλάδα Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90% σε πολλά νησιά Ο προγραμματισμός θέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014

Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Ζήτηση αεροπορικών θέσεων Σύγκριση 2013-2014 Dr. Άρης Ίκκος Εισαγωγή - 1 Ως γνωστόν, περίπου 70% του συνόλου του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, έρχεται στην χώρα αεροπορικώς. Μάλιστα σε πολλά νησιά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 25 Νοεμβρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, 2015 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει, για πρώτη φορά, με Δελτίο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών.

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. Πειραιάς, 25 Σεπτεµβρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γενική πολιτική ανάπτυξης ελληνικών αεροδρομίων και χρηματοδοτήσεις.

Γενική πολιτική ανάπτυξης ελληνικών αεροδρομίων και χρηματοδοτήσεις. Γενική πολιτική ανάπτυξης ελληνικών αεροδρομίων και χρηματοδοτήσεις. Δρ.Δέσποινα Γ. Τσούκα 1, Δρ.Αθανάσιος Μπαλής 2, Σαράντης Πουλιμενάκος 3 1 Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Γενική Δ/νση Αερομεταφορών,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 31 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από τα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός 2015 & 2016

Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός 2015 & 2016 Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός & Aπρίλιος 2017 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34-105 58 Αθήνα www.insete.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2016 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 30 Σεπτεµβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (προσωρινά στοιχεία) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία) Εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Ιουλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 Από τα στοιχεία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της επίδοσης των αεροδρομίων στα Ελληνικά νησιά

Αξιολόγηση της επίδοσης των αεροδρομίων στα Ελληνικά νησιά «5 ο Αεροπορικό Συνέδριο: Οι Αερομεταφορές του Σήμερα και του Αύριο», Ελληνική Αεροπορική Ένωση, 14-15 Μαΐου 2018 Αξιολόγηση της επίδοσης των αεροδρομίων στα Ελληνικά νησιά Δ. Τσούκα 1, Α. Μπαλλής 2, Τ.

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3 Παγκόσμιο Τουριστικό Περιβάλλον, 2018 ΑΜΕΡΙΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Αεροµεταφορές του σήµερα και του αύριο

Αεροµεταφορές του σήµερα και του αύριο Αεροµεταφορές του σήµερα και του αύριο ιεθνές Αεροδρόµιο Αθηνών 20-21 21 Απριλίου 2010 Αεροµεταφορές και Αερολιµένες στην Ελλάδα: Επενδυτική Πολιτική και Μακροοικονοµικές Επιδράσεις ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΚΕΝΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Σεπτεμβρίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας πληρότητας κλινών κατά το, σε σχέση με το ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος

Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος 2019 2 Στατιστικό Δελτίο Aύγουστος 2019 3 Ευχαριστίες Η δημιουργία του παρόντος δελτίου βασίζεται αφενός σε δημόσια διαθέσιμες πηγές και αφετέρου σε στοιχεία που μας παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISΜ Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός I. Παγκόσμιος Τουρισμός Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της Ζώνης Επιρροής

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός 2015 & Προγραμματισμός (Slots) 2016

Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός 2015 & Προγραμματισμός (Slots) 2016 Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: Απολογισμός 2015 & Προγραμματισμός (Slots) 2016 Μάρτιος 2015 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ.

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2015 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 15 Aπρίλιος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 15 Aπρίλιος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα Στατιστικό Δελτίο Νο. 15 Aπρίλιος 2016 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr Με μια ματιά Διοικητικά Στοιχεία 2.500.000 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ 2.000.000 1.500.000 1.000.000

Διαβάστε περισσότερα

Click to add subtitle

Click to add subtitle Company LOGO ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Click to add subtitle ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ.,ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ Μ, CRANFIELD UNIVERSITY,SoE Department of Fluid mechanics and Computational

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Δεκέμβριος 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2014 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 Αφίξεις, Εισπράξεις, Πληρωμές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24 105 64 Αθήνα Τηλ. 210-3312253, 210-3310022 Φαξ. 210-3312033 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 1 Ιουνίου 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙ

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 28 Απρίλιος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 28 Απρίλιος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 28 Απρίλιος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 33 Σεπτέμβριος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 33 Σεπτέμβριος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 33 Σεπτέμβριος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2007 Από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ INΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISM Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος Ομότιμος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Πειραιάς, 24 Ιουλίου 2008 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ (Οριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα 2013 & 2014 - καταγραφή βάσει διοικητικών στοιχείων

Διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα 2013 & 2014 - καταγραφή βάσει διοικητικών στοιχείων Διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα 2013 & 2014 - καταγραφή βάσει διοικητικών στοιχείων Ιούλιος 2015 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Ευαγγελία Λάμπρου Αναλύτρια, Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 12 Δεκέμβριος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 12 Δεκέμβριος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα Στατιστικό Δελτίο Νο. 12 Δεκέμβριος 2015 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr 2.500.000 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ Με μια ματιά Διοικητικά Στοιχεία ΟΔΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ 2.000.000

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 32 Αύγουστος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 32 Αύγουστος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 32 Αύγουστος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2007

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Πειραιάς, 9 Ιουλίου 28 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 27 Από τη Γενική Γραµµατεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακά Αεροδρόμια Αξιοποίηση μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης

Περιφερειακά Αεροδρόμια Αξιοποίηση μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης Περιφερειακά Αεροδρόμια Αξιοποίηση μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης Ιωάννης Εμίρης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ 4 Οκτωβρίου 2012 Παρεπόμενα Οφέλη Βασικοί Στόχοι Στόχοι Αξιοποίησης Μεγιστοποίηση της Αξίας Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων Επιδόσεις των ξενοδοχείων Ιονίων Νησιών... 25

Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων Επιδόσεις των ξενοδοχείων Ιονίων Νησιών... 25 Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού των Ιονίων Νήσων... 7 1.1. Γενική εικόνα... 7 1.2. Διαχρονική εξέλιξη ξενοδοχειακού δυναμικού... 9 1.3. Σύνθεση του ξενοδοχειακού δυναμικού 2000

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2014 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 26 27 Φεβρουαρίου 2014, Athens Ledra Hotel, Αθήνα Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Καθ. Ζαχαράτος Γεράσιμος Δρ. Μαρκάκη Μαρία Πανούση Σοφία Δρ. Σώκλης Γιώργος Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της Ζώνης Επιρροής

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 30 Ιούνιος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 30 Ιούνιος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 30 Ιούνιος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή Με

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Εγνατίας Οδού στην ανάπτυξη της Περιφέρειας

Ο ρόλος της Εγνατίας Οδού στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Ο ρόλος της Εγνατίας Οδού στην ανάπτυξη της Το Παρατηρητήριο της Εγνατίας Οδού Ζωή Παπασιώπη, Βοηθ. Γενικός ιευθυντής Εγνατία Οδός Α.Ε. 1 Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, 10-11/06/2005 1 Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2015 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας και στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Τουρισμό το 2017 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3 Εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 5 Ιουλίου 26 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 29 Μάιος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 29 Μάιος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 29 Μάιος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή Με

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Η Προετοιµασία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες

ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Η Προετοιµασία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Η Προετοιµασία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες Στόχος µας Να προσφέρουµε την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση στην Ολυµπιακή Οικογένεια Να διατηρήσουµε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2013 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη θερµοκρασία. Ελάχιστη. Μέση. Υετός. Ηλιοφάνεια

Μέγιστη θερµοκρασία. Ελάχιστη. Μέση. Υετός. Ηλιοφάνεια Μέγιστη Ελάχιστη Μέση Υετός Ηλιοφάνεια Το Νοέµβρη επικράτησαν κυρίως Νοτίων διευθύνσεων άνεµοι, οι οποίοι µάλιστα το διήµερο -/ έφτασαν τοπικά τα δέκα () Μποφόρ, προκαλώντας προβλήµατα σε στεριά και θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 26 Φεβρουάριος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 26 Φεβρουάριος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 26 Φεβρουάριος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 9 Σεπτέμβριος 2015

Στατιστικό Δελτίο Νο. 9 Σεπτέμβριος 2015 Στατιστικό Δελτίο Νο. 9 Σεπτέμβριος 2015 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr Εισαγωγή Το παρόν Στατιστικό Δελτίο του SETE Intelligence, περιλαμβάνει: Στοιχεία Αεροπορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ»

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ» ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Αριθ. Πρωτ. Δ/ΝΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Δ1/Β/

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες Η δημιουργία του παρόντος δελτίου βασίζεται αφενός σε δημόσια διαθέσιμες πηγές και αφετέρου σε στοιχεία που μας παρέχουν διάφοροι φορείς (ΥΠΑ, ΔΑΑ, Μεθοριακοί Σταθμοί, ΕΑΣΠ, trivago, ReviewPro),

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχειακής Αγοράς κατά τα έτη 2009-2010

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχειακής Αγοράς κατά τα έτη 2009-2010 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISM Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχειακής Αγοράς κατά τα έτη - Αθήνα, Νοέμβριος 1 Εξελίξεις στη διεθνή τουριστική

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter - Data. Νο. 2- Φεβρουάριος 2015. Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr

Newsletter - Data. Νο. 2- Φεβρουάριος 2015. Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr Newsletter - Data Νο. 2- Φεβρουάριος 2015 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr Εισαγωγή Στο παρόν τεύχος του SETE Intelligence Newsletter Data, εκτός από τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ : ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΑΜΜΟΣ ΗΛΙΟΣ ΘΑΛΛΑΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΠΙ ΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24 105 64 Αθήνα Τηλ. 210-3312253, 210-3310022 Φαξ. 210-3312033 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2008 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙ

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νοέμβριος

Στατιστικό Δελτίο Νοέμβριος Στατιστικό Δελτίο Νοέμβριος 2018 1 Περιεχόμενα Αεροπορικές Αφίξεις 6 Διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια 7 Αφίξεις εσωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια 10 Προγραμματισμός Αεροπορικών Θέσεων 13 Οδικές

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις Έργων για Πακέτο Γιούνκερ

Προτάσεις Έργων για Πακέτο Γιούνκερ Προτάσεις Έργων για Πακέτο Γιούνκερ Σιδηροδρομική Γραμμή Πάτρα Πύργος (Ολυμπία και Κατάκολο) Καλαμάτα Κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία- Κατάκολο και Πύργος-Κυπαρισσία-

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Εμμ. Ρερρές. Διονύσιος Π. Χιόνης

Κυριάκος Εμμ. Ρερρές. Διονύσιος Π. Χιόνης Κυριάκος Εμμ. Ρερρές Διονύσιος Π. Χιόνης 1 Εξελίξειςστηδιεθνήτουριστική αγορά Το 2010 οι παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση κατά 7% (UNWTO) Τις καλύτερες επιδόσεις τις πέτυχε η Μέση Ανατολή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΚΑΙ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΚΑΙ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΚΑΙ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ εκ. 2005 Η παρούσα Ενηµερωτική Έκθεση αποτελεί µια συνοπτική θεώρηση των επιδράσεων της Εγνατίας Οδού στον

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 27 Μάρτιος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 27 Μάρτιος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 27 Μάρτιος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή Με

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 23 Nοέμβριος 2016

Στατιστικό Δελτίο Νο. 23 Nοέμβριος 2016 Στατιστικό Δελτίο Νο. 23 Nοέμβριος 2016 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Ένας χρόνος πριν τη Γέφυρα Ένας χρόνος µετά την Περιµετρική

Ένας χρόνος πριν τη Γέφυρα Ένας χρόνος µετά την Περιµετρική Όµιλος Καλοφωλιά - Εφηµερίδα Εξπρές Σύγχρονες Μεταφορές και Επικοινωνίες Κερδίζοντας τη µάχη της ανάπτυξης Πάτρα, 15 Νοεµβρίου 2003 Ένας χρόνος πριν τη Γέφυρα Ένας χρόνος µετά την Περιµετρική Γιώργος Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 25 Ιανουάριος 2017

Στατιστικό Δελτίο Νο. 25 Ιανουάριος 2017 Στατιστικό Δελτίο Νο. 25 Ιανουάριος 2017 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεωρημένες Προβλέψεις για τον Εισερχόμενο Τουρισμό στην Ελλάδα το 2010 μετά την Κρίση του Απριλίου και τα Γεγονότα του Μαΐου

Αναθεωρημένες Προβλέψεις για τον Εισερχόμενο Τουρισμό στην Ελλάδα το 2010 μετά την Κρίση του Απριλίου και τα Γεγονότα του Μαΐου Αθήνα, 2 Ιουλίου 2010 Δελτίο Τύπου Παρουσιάστηκε, σήμερα στις 2 Ιουλίου 2010 στο ξενοδοχείο St.George Lycabettus, το τέταρτο τεύχος της Εξαμηνιαίας Έκθεσης Ανάλυσης των Τουριστικών Τάσεων με τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-1: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-1: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς που βρίσκονται στη Ζώνη ΙV και ειδικότερα: (α) τη

Διαβάστε περισσότερα

Outlook update

Outlook update Outlook 2018 - update Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018 2 η έκδοση Απρ. 2018 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Σεραφείμ Κουτσός Αναλυτής Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Έρευνα που έγινε από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Συνόρων & Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης Ξ.Ε.Ε. - TNS ICAP-QUANTOS

Έρευνα Συνόρων & Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης Ξ.Ε.Ε. - TNS ICAP-QUANTOS Έρευνα Συνόρων & Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης Ξ.Ε.Ε. - TNS ICAP-QUANTOS Ανάλυση στοιχείων Αυγούστου 2013 και μερική επεξεργασία στοιχείων από το ΙΤΕΠ Σκοπός, Στόχοι &

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:La.Re.T.S.A.& Quantos S.A. ΤτΕ Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών / Διεύθυνση Στατιστικής Η Έρευνα Συνόρων για

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις.

Σηµείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες µεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά µεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2015 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 516,0 539,1 4,5 489,4-9,2 553,8 13,2 Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ. ταξιδιώτες)

Διαβάστε περισσότερα

Outlook Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το Φεβρουάριος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC.

Outlook Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το Φεβρουάριος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC. Outlook 2019 Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019 Φεβρουάριος 2019 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Σεραφείμ Κουτσός Αναλυτής ΙΝΣΕΤΕ Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 21 Σεπτέμβριος 2016

Στατιστικό Δελτίο Νο. 21 Σεπτέμβριος 2016 Στατιστικό Δελτίο Νο. 21 Σεπτέμβριος 2016 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο.40 Απρίλιος 2018

Στατιστικό Δελτίο Νο.40 Απρίλιος 2018 Στατιστικό Δελτίο Νο.40 Απρίλιος 2018 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή Με

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 Τίτλος : Απουσιάζει ο Τουρισμός από τον προεκλογικό διάλογο Ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα τηλεμαχίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού... 7 Επιδόσεις των ξενοδοχείου του Νοτίου Αιγαίου... 27

Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού... 7 Επιδόσεις των ξενοδοχείου του Νοτίου Αιγαίου... 27 Περιεχόμενα 1. Χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού... 7 1.1. Γενική εικόνα... 7 1.2. Διαχρονική εξέλιξη ξενοδοχειακού δυναμικού... 8 1.3. Σύνθεση του ξενοδοχειακού δυναμικού 2000 2015...13 1.4.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άµφισσα, 6 Ιουνίου 2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άµφισσα, 6 Ιουνίου 2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άµφισσα, 6 Ιουνίου 2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέµα: «Κρουαζιέρα στον Κορινθιακό» παρέµβαση της Αντιπεριφερειάρχη

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 24 Δεκέμβριος 2016

Στατιστικό Δελτίο Νο. 24 Δεκέμβριος 2016 Στατιστικό Δελτίο Νο. 24 Δεκέμβριος 2016 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr SETE Intelligence Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ, ΠΑΘΕ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ Ο ΟΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ, ΠΑΘΕ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ Ο ΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ, ΠΑΘΕ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ Ο ΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης στο Παρατηρητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Αγορά και ανά Περιφέρεια 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013.

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013. Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός προς τη χώρα μας την τελευταία διετία (2013-2014), καθώς οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το επίπεδο ρεκόρ των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Μελέτη εκτίµησης χωρικών επιπτώσεων του Οδικού Άξονα της υτικής Χώρας στον Κοινωνικό και Οικονοµικό Τοµέα της Περιφέρειας Ηπείρου» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση Ε1: Εκτίµηση παροχών σχεδιασµού έργων υδροδότησης οικισµού Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

H αγορά εργασίας στο νομό Μεσσηνίας Δεκέμβριος 2010

H αγορά εργασίας στο νομό Μεσσηνίας Δεκέμβριος 2010 Η αγορά εργασίας στο νομό Μεσσηνίας Δελτίο Δεκεμβρίου 2010 Το Νοέμβριο 2010 το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ξεκίνησε την έκδοση Δελτίου Τύπου για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην τοπική αγορά εργασίας. Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συγκέντρωση της τουριστικής ζήτησης σε λίγους μήνες του έτους Μέτρηση Εποχικότητας Διανυκτερεύσεις Αφίξεις Δαπάνες Δείκτες Συγκέντρωσης Herfindahl - Hirschman

Διαβάστε περισσότερα

Η Εποχικότητα του Τουρισµού στην Ελλάδα και τις Ανταγωνίστριες Χώρες. Σύνοψη Μελέτης

Η Εποχικότητα του Τουρισµού στην Ελλάδα και τις Ανταγωνίστριες Χώρες. Σύνοψη Μελέτης Η Εποχικότητα του Τουρισµού στην Ελλάδα και τις Ανταγωνίστριες Χώρες Σύνοψη Μελέτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της µελέτης αυτής είναι η ανάλυση της εποχικότητας που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισµός, η σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νοέμβριος

Στατιστικό Δελτίο Νοέμβριος Στατιστικό Δελτίο Νοέμβριος 2018 1 Περιεχόμενα Αεροπορικές Αφίξεις 6 Διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια 7 Αφίξεις εσωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια 10 Οδικές Αφίξεις 13 Ζήτηση Υπηρεσιών Ξενοδοχειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Από τις µεταβολές των γενικών όρων που είναι σηµαντικοί για την εκτέλεση του ΚΠΣ 2000-2006, κατά το έτος 2003 αλλά και τα σχετικά ευρήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2012 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΕΛΣΤΑΤ ΠEIPAIAΣ 2012 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ε ι δ ι κ η ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ η ε κ δ ο σ η ΣTATIΣTIKEΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠEIPAIAΣ 2012 EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Διεύθυνση: Στατιστικών Τομέα Εμπορίου και Υπηρεσιών Τμήμα: Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 1. ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1.1 Πληθυσµός Κατά την εκπόνηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της Ζώνης Επιρροής

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη θερµοκρασία. Ελάχιστη. Μέση. Υετός

Μέγιστη θερµοκρασία. Ελάχιστη. Μέση. Υετός Μέγιστη Ελάχιστη Μέση Υετός Ηλιοφάνεια Ο Σεπτέµβρης µας έδωσε την πραγµατική εικόνα του Φθινοπώρου που είναι αρκετά σπάνια τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Είχε σηµαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ του Τουρισµού στη Ρόδο βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:Τράπεζα της Ελλάδος - ιεύθυνση Στατιστικής & Quantos S.A. Η Έρευνα Συνόρων για την Εκτίµηση του Ταξιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

«Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα»

«Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» «Ποιότητα και Κερδοφορία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» Γκίκας Α. Χαρδούβελης Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Παν. Πειραιώς Οικονομικός Σύμβουλος Ομίλου Eurobank

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 20 Αύγουστος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα

Στατιστικό Δελτίο Νο. 20 Αύγουστος Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας Αθήνα Στατιστικό Δελτίο Νο. 20 Αύγουστος 2016 Ινστιτούτο ΣΕΤΕ Λεωφ. Αμαλίας 34 105 58 Αθήνα www.insete.gr info@insete.gr Με μια ματιά Διοικητικά Στοιχεία Συνολική αύξηση +9,1% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων

Διαβάστε περισσότερα