Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα"

Transcript

1 1982L0711 EL Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Οκτωβρίου 1982 για τον καθορισµό των βασικών κανόνων που είναι αναγκαίοι για τον έλεγχο της µετανάστευσης των συστατικών των υλικών και αντικειµένων από πλαστική ύλη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα (82/711/ΕΟΚ) (ΕΕ L 297 της , σ. 26) Τροποποιείται από: Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. σελίδα ηµεροµηνία M1 Οδηγία 93/8/ΕOΚ της Επιτροπής της 15ης Μαρτίου 1993 L M2 Οδηγία 97/48/ΕΚ της Επιτροπής της 29ης Ιουλίου 1997 L

2 1982L0711 EL B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Οκτωβρίου 1982 για τον καθορισµό των βασικών κανόνων που είναι αναγκαίοι για τον έλεγχο της µετανάστευσης των συστατικών των υλικών και αντικειµένων από πλαστική ύλη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα (82/711/ΕΟΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητας, την οδηγία 76/893/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 23ης Νοεµβρίου 1976 περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των Κρατών µελών σχετικά µε τα υλικά και τα αντικείµενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τα τρόφιµα ( 1 ), και ιδίως το άρθρο 3, την πρόταση της Επιτροπής, τη γνώµη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( 2 ), τη γνώµη της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής ( 3 ), Εκτιµώντας: ότι στο άρθρο 2 της οδηγίας 76/893/ΕΟΚ προβλέπεται, ιδίως, ότι τα υλικά και αντικείµενα δέν πρέπει να εκχωρούν στα τρόφιµα συστατικά σε ποσότητα που µπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει απαράδεκτη τροποποίηση στη σύσταση των τροφίµων ότι, στην περίπτωση των πλαστικών υλών, το κατάλληλο µέσο για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι µιά ειδική οδηγία, κατά την έννοια του άρθρου 3 της οδηγίας 76/893/ΕΟΚ, οι γενικοί κανόνες της οποίας µπορούν να εφαρµοστούν και στη συγκεκρι- µένη περίπτωση ότι, λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα του προβλήµατος, πρέπει να περιοριστεί κανένας, σε πρώτη φάση, στους βασικούς κανόνες ελέγχου της µετανάστευσης των συστατικών και ότι, αργότερα, οδηγίες που πρέπει να εκδοθούν, σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 10 της οδηγίας 76/893/ΕΟΚ, θα καθορίσουν τις αναγκαίες µεθόδους ανάλυσης για τον έλεγχο της εν λόγω µετανάστευσης ότι η παρούσα οδηγία δέν αφορά όλες τις µορφές των υλικών και αντικειµένων από πλαστική ύλη και ότι πρέπει, εποµένως, να επιτραπεί στα Κράτη µέλη, αφενός, να µήν επιβάλλουν τις ενδείξεις επισήµανσης που καθορίζονται στο άρθρο 7 της οδηγίας 76/893/ΕΟΚ, σύµφωνα µε τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου αυτού και, αφετέρου, να απαγορεύουν την εµπορία υλικών και αντικειµένων που, ενώ είναι σύµφωνα µε τους κανόνες που καθορίζει η εν λόγω οδηγία, δέν ανταποκρίνονται στις εθνικές προδιαγραφές στις σχετικές µε τους τυχόν άλλους κανόνες που προβλέπει το άρθρο 3 ή, ελλείψει αυτών, το άρθρο 2 της εν λόγω οδηγίας ότι, λαµβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες που παρουσιάζει η ανάλυση, οι οποίες συνδέονται µε τον καθορισµό του ρυθµού µετανάστευσης στα τρόφιµα, πρέπει να επιλεγούν συµβατικές δοκιµές (υγρό κατάλληλο για προσοµοίωση της προσβολής των τροφίµων και τυπικές συνθήκες δοκιµής), οι οποίες να µπορούν να αναπα- ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 340 της , σ. 19. ( 2 ) ΕΕ αριθ. C 140 της , σ ( 3 ) ΕΕ αριθ. C 227 της , σ. 31.

3 1982L0711 EL B ράγουν, στα όρια του δυνατού, τα φαινόµενα µετανάστευσης που µπορεί να συνεπάγεται η επαφή του αντικειµένου µε τα τρόφιµα ότι, εάν στη συνέχεια αποδειχτεί ότι από τις εν λόγω δοκιµές δέν διαπιστώνεται η πραγµατική κατάσταση, πρέπει να µπορούν τα Κράτη µέλη να τις τροποποιήσουν προσωρινά, περιµένοντας µιά κοινοτική απόφαση ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήµερα οι τεχνικές ανάλυσης δέν επιτρέπει να καθοριστούν όλες οι συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να πραγµατοποιούνται οι συµβατικές δοκιµές µετανάστευσης για την περίπτωση υλικών και αντικειµένων που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στρώµατα, από τα οποία το ένα τουλάχιστον δέν είναι αποκλειστικά από πλαστική ύλη ότι πρέπει, εποµένως, να αποφασιστεί αργότερα εάν η παρούσα οδηγία θα ισχύει γι αυτά τα υλικά και αντικείµενα ότι η προσαρµογή της παρούσας οδηγίας στην τεχνική πρόοδο αποτελεί µέτρο εφαρµογής και ότι η θέσπισή του πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή ώστε να απλοποιηθεί και να επισπευσθεί η διαδικασία ότι, σε όλες τις περιπτώσεις που το Συµβούλιο µεταβιβάζει στην Επιτροπή αρµοδιότητες για την εκτέλεση των διατάξεων που αφορούν τον τοµέα των υλικών και αντικειµένων από πλαστική ύλη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα, πρέπει να προβλέπεται διαδικασία που να θεσπίζει στενή συνεργασία ανά- µεσα στα Κράτη µέλη και την Επιτροπή, στα πλαίσια της Μόνιµης Επιτροπής Τροφίµων η οποία έχει συσταθεί µε την απόφαση 69/414/ΕΟΚ ( 1 ), ΕΞΕ ΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ Ο ΗΓΙΑ: Άρθρο 1 1. Η παρούσα οδηγία είναι ειδική οδηγία από την έννοια του άρθρου 3 της οδηγίας 76/893/ΕΟΚ. 2. Η παρούσα οδηγία ισχύει για τα υλικά και αντικείµενα από πλαστική ύλη, δηλαδή και αντικείµενα, καθώς και τα µέρη τους τα οποία: α) έχουν παρασκευαστεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη, β) αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στρώµατα από τα οποία καθένα έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη και τα οποία συνδέονται µεταξύ τους µε συγκολλητικό υλικό ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο, και τα οποία, ως τελικά προϊόντα, προορίζονται να έρθουν σε επαφή ή τίθενται σε επαφή, σύµφωνα µε τον προορισµό τους, µε τρόφιµα. 3. Κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας, ως «πλαστική ύλη» νοείται η µακροµοριακή οργανική ένωση από πολυµερισµό, πολυσυµπύκνωση, πολυπροσθήκη ή οποιαδήποτε παρεµφερή διεργασία µορίων µε κατώτερο µοριακό βάρος ή µε χηµική αλλοίωση των φυσικών µακροµορίων. Θεωρούνται, επίσης, πλαστικές ύλες οι σιλικόνες και άλλες παρεµφερείς µακροµοριακές ενώσεις. Μπορούν να προστεθούν και άλλες ουσίες ή ύλες στη µακροµοριακή αυτή ένωση. έν θεωρούνται, ωστόσο, «πλαστική ύλη»: i) οι αναγεννηµένες µεµβράνες από κυτταρίνη, βερνικωµένες και µη βερνικωµένες ii) τα έλαστοµερή και τα φυσικά και συνθετικά καουτσούκ iii) τα χαρτιά και χαρτόνια, αλλοιωµένα ή µη λόγω της προσθήκης πλαστικής ύλης ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 291 της , σ. 9.

4 1982L0711 EL B M1 iv) οι επικαλύψεις επιφανειών που λαµβάνονται από: κηρούς από παραφίνη, περιλαµβανοµένων και των κηρών από συνθετική παραφίνη ή/και µικροκρυσταλλικούς κηρούς, µείγµατα των κηρών που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση, µεταξύ τους η/και µε πλαστικές ύλες. 4. Η παρούσα οδηγία δέν εφαρµόζεται στα υλικά και αντικεί- µενα που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στρώµατα, από τα οποία ένα τουλάχιστον δέν έχει παρασκευασθεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη, ακόµα και αν το στρώµα που προορίζεται να έρθει σε άµεση επαφή µε τα τρόφιµα έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη. Αργότερα θα ληφθεί απόφαση για την εφαρµογή της παρούσας οδηγίας στα υλικά και αντικείµενα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, καθώς και για τις προσαρµογές της παρούσας οδηγίας που ενδεχοµένως θα απαιτηθούν. Άρθρο 2 Ο βαθµός γενικής και ειδικής µετανάστευσης των συστατικών των υλικών και αντικειµένων που αναφέρονται στο άρθρο 1, στη µάζα ή στην επιφάνεια των τροφίµων ή των προσοµοιωτών τροφίµων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που καθορίζονται στην οδηγία 90/128/ΕΟΚ της Επιτροπής ( 1 ) ή σε οποιαδήποτε σχετική ειδική οδηγία. Άρθρο 3 1. Ο έλεγχος της συµµόρφωσης της. µετανάστευσης στα τρόφιµα προς τα όρια µετανάστευσης διενεργείται υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες χρόνου και θερµοκρασίας που προβλέπονται κατά την πραγµατική χρήση. Ο έλεγχος της συµµόρφωσης της µετανάστευσης στα τρόφιµα προς τα όρια µετανάστευσης διενεργείται µε τη βοήθεια συµβατικών δοκιµασιών µετανάστευσης, οι βασικοί κανόνες των οποίων ορίζονται στο παράρτηµα. 2. α) Εφόσον ένα κράτος µέλος, λόγω της συγκέντρωσης νέων πληροφοριών ή της νέας αξιολόγησης υφιστάµενων πληροφοριών µετά από την έκδοση της παρούσας οδηγίας, έχει βάσιµους λόγους να πιστεύει ότι για συγκεκριµένο πλαστικό υλικό ή αντικείµενο είναι ακατάλληλοι από τεχνική άποψη οι βασικοί κανόνες που ορίζονται στο παράρτηµα για τις δοκιµασίες µετανάστευσης, ή επειδή οι πραγµατικές συνθήκες χρήσεως διαφέρουν ριζικά από τις συνθήκες δοκιµασίας που καθορίζονται στον πίνακα του παραρτήµατος, το εν λόγω κράτος µέλος µπορεί να αναστείλει προσωρινά στο έδαφός του και για τη συγκεκριµένη περίπτωση και µόνο, την εφαρµογή των βασικών κανόνων που αναφέρονται στο παράρτηµα και να επιτρέψει τη χρήση καταλληλότερων βασικών κανόνων. Ενηµερώνει αµέσως τα άλλα κράτη µέλη και την Επιτροπή για την απόφασή του αυτή, αναφέροντας και τη σχετική αιτιολογία. β) Η Επιτροπή εξετάζει, το ταχύτερο δυνατόν, τους λόγους που προβάλλει το ενδιαφερόµενο κράτος µέλος, διαβουλεύεται µε τα κράτη µέλη στο πλαίσιο της µόνιµης επιτροπής τροφίµων και στη συνέχεια διατυπώνει τη γνώµη της χωρίς καθυστέρηση και προβαίνει σε τροποίηση της παρούσας οδηγίας, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Στην περίπτωση αυτή, το κράτος µέλος που έχει υιοθετήσει τους ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 75 της , σ. 19. ιορθωτικό στην ΕΕ αριθ. L 349 της , σ. 26.

5 1982L0711 EL M1 B καταλληλότερους βασικούς κανόνες µπορεί να διατηρήσει αυτούς σε ισχύ µέχρις ότου τεθούν σε εφαρµογή οι εν λόγω τροποποιήσεις. Άρθρο 4 Οι προσαρµογές που θα πρέπει να γίνουν στο κεφάλαιο II του παραρτήµατος της παρούσας οδηγίας, σε συνάρτηση µε την εξέλιξη των επιστηµονικών και τεχνικών γνώσεων, θεσπίζονται σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 10 της οδηγίας 76/893/ ΕΟΚ. Άρθρο 5 Η παρούσα οδηγία δέν επηρεάζει τις εθνικές διατάξεις σχετικά µε άλλους κανόνες που προβλέπονται στο άρθρο 3 της οδηγίας 76/893/ΕΟΚ ούτε τις δυνατότητες που παρέχονται στα Κράτη µέλη του άρθρου 7 παράγραφοι 4 και 5 της εν λόγω οδηγίας. Άρθρο 6 Τα Κράτη µέλη συµµορφώνονται προς την παρούσα οδηγία το αργότερο ως τη στιγµή τη εφαρµογής ειδικής οδηγίας, η οποία θα καθορίζει τα όρια που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1. Άρθρο 7 Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη µέλη.

6 1982L0711 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙ ΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 1. Οι «δοκιµασίες µετανάστευσης» για τον προσδιορισµό της ειδικής και της συνολικής µετανάστευσης διεξάγονται µε τη βοήθεια των «προσοµοιωτών τροφίµων», που προβλέπονται στο κεφάλαιο Ι του παρόντος παραρτήµατος, και στις «συµβατικές συνθήκες δοκιµασιών µετανάστευσης», που καθορίζονται στο κεφάλαιο ΙΙ του παρόντος παραρτήµατος. 2. Όταν η εκτέλεση των δοκιµασιών µετανάστευσης µε προσοµοιωτές λιπαρών τροφίµων (βλέπε κεφάλαιο Ι) δεν είναι εφικτή για τεχνικούς λόγους, συνδεόµενους µε τη µέθοδο ανάλυσης, διεξάγονται «αναπληρωµατικές δοκιµασίες», στις οποίες χρησιµοποιούνται τα «υλικά δοκιµασίας» και εφαρµόζονται οι «συµβατικές συνθήκες αναπληρωµατικών δοκιµασιών» που καθορίζονται στο κεφάλαιο ΙΙΙ. 3. Οι «εναλλακτικές δοκιµασίες» που υποδεικνύονται στο κεφάλαιο IV επιτρέπεται να διεξάγονται αντί των δοκιµασιών µετανάστευσης σε προσοµοιωτή λιπαρών τροφίµων, όταν πληρούνται οι όροι του κεφαλαίου IV. 4. Και στις τρεις περιπτώσεις επιτρέπεται: α) µείωση του αριθµού των δοκιµασιών που πρέπει να διεξαχθούν στην ή στις δοκιµασίες που αναγνωρίζονται γενικά, βάσει επιστη- µονικών στοιχείων, ως οι αυστηρότερες για τη συγκεκριµένη περίπτωση β) παράλειψη της δοκιµασίας µετανάστευσης ή της αναπληρωµατικής ή εναλλακτικής δοκιµασίας, όταν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι δεν είναι δυνατόν να σηµειωθεί υπέρβαση των ορίων µετανάστευσης υπό τις προβλεπόµενες συνθήκες χρήσης του υλικού ή αντικειµένου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι Προσοµοιωτές τροφίµων 1. Εισαγωγή εδοµένου ότι δεν είναι πάντα δυνατό να χρησιµοποιούνται τρόφιµα για τον έλεγχο των υλικών που πρόκειται να έλθουν σε επαφή µε τροφές, εισάγεται η χρήση προσοµοιωτών τροφίµων. Οι εν λόγω προσοµοιωτές ταξινοµούνται κατά συνθήκη µε την υπόθεση ότι έχουν τις ιδιότητες ενός ή περισσοτέρων τύπων τροφίµων. Οι τύποι τροφίµων και οι προσοµοιωτές τροφίµων που πρέπει να χρησιµοποιούνται παρατίθενται στον πίνακα 1. Στην πράξη, τα τρόφιµα ενδέχεται να αποτελούν µείγµατα των διαφόρων τύπων τροφίµων, όπως, επί παραδείγµατι, µείγµατα λιπαρών και υδατικών τροφίµων. Οι διάφορες πιθανότητες περιγράφονται στον πίνακα 2 µαζί µε υπόδειξη του ή των προσοµοιωτών τροφίµων που πρέπει να επιλέγονται για τη διεξαγωγή των δοκιµασιών µετανάστευσης Πίνακας 1 Τύποι τροφίµων και προσοµοιωτές τροφίµων Τύποι τροφίµων Συµβατική ταξινόµηση Προσοµοιωτής τροφίµων Σύντµηση Υδατικά τρόφιµα (υδατικά τρόφιµα µε ph >4,5) Τρόφιµα για τα οποία η οδηγία 85/ 572/ΕΟΚ του Συµβουλίου ( 1 ) προβλέπει δοκι- µασία µόνο µε τον προσοµοιωτή Α Απεσταγµένο νερό ή νερό ισοδύναµης ποιότητας Προσοµοιωτής Α Όξινα τρόφιµα (υδατικά τρόφιµα µε ph 4,5) Τρόφιµα για τα οποία η οδηγία 85/ 572/ΕΟΚ προβλέ - πει δοκιµασία Οξικό οξύ 3% (p/v) Προσοµοιωτής Β

7 1982L0711 EL Τύποι τροφίµων Συµβατική ταξινόµηση Προσοµοιωτής τροφίµων Σύντµηση µόνο µε τον προσοµοιωτή Β Αλκοολούχα τρόφιµα Τρόφιµα για τα οποία η οδηγία 85/ 572/ΕΟΚ προβλέ - πει δοκιµασία µόνο µε τον προσοµοιωτή Γ Αιθανόλη 10 % (v/v). Η συγκέντρωση αυτή προσαρµόζε - ται στον πραγµατικό αλκοολικό βαθµό του τροφί- µου, εφόσον αυτός υπερβαίνει το 10 % (v/v) Προσοµοιωτής Γ Λιπαρά τρόφιµα Τρόφιµα για τα οποία η οδηγία 85/ 572/ΕΟΚ προβλέ - πει δοκιµασία µόνο µε τον προσοµοιωτή Εξευγενισµένο ελαιόλαδο ή άλλοι προσοµοιωτές λιπαρών τροφίµων Προσοµοιωτής Ξηρά τρόφιµα Ουδέν Ουδέν ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 372 της , σ Επιλογή προσοµοιωτών τροφίµων 2.1. Υλικά και αντικείµενα προοριζόµενα να έλθουν σε επαφή µε τρόφιµα παντός τύπου Για τη διενέργεια των δοκιµασιών χρησιµοποιούνται από τους παρακάτω προσοµοιωτές τροφίµων εκείνοι που θεωρείται ότι παρέχουν τις αυστηρότερες τιµές υπό τις συνθήκες δοκιµασίας του κεφαλαίου ΙΙ, ενώ για κάθε προσοµοιωτή λαµβάνεται νέο δείγµα πλαστικού υλικού ή αντικειµένου: οξικό οξύ 3 % (p/v) σε υδατικό διάλυµα, αιθανόλη 10 % (v/v) σε υδατικό διάλυµα, εξευγενισµένο ελαιόλαδο («προσοµοιωτής αναφοράς»). Ο προσοµοιωτής αναφοράς µπορεί να αντικατασταθεί από συνθετικό µείγµα τριγλυκεριδίων ή από ηλιανθέλαιο ή αραβοσιτέλαιο τυποποιηµένων προδιαγραφών (άλλοι προσοµοιωτές λιπαρών τροφίµων, καλούµενοι «προσοµοιωτές»). Εάν, σε περίπτωση που έχει επιλεγεί οποιοδήποτε από αυτούς τους άλλους προσοµοιωτές, σηµειωθεί υπέρβαση των ορίων µετανάστευσης, προκειµένου να κριθεί η µη συµµόρφωση, απαιτείται υποχρεωτικά επιβεβαίωση των αποτελεσµάτων µε ελαιόλαδο, εφόσον αυτό είναι τεχνικώς εφικτό. Εάν η επιβεβαίωση αυτή δεν είναι τεχνικώς εφικτή και το υλικό ή αντικεί- µενο υπερβαίνει τα όρια µετανάστευσης, θεωρείται ότι δεν είναι σύµφωνο µε την οδηγία 90/128/ΕΟΚ Υλικά και αντικείµενα προοριζόµενα να έλθουν σε επαφή µε συγκεκριµένους τύπους τροφίµων Στην κατηγορία αυτή ανήκουν µόνο οι ακόλουθες περιπτώσεις: α) το υλικό ή αντικείµενο βρίσκεται ήδη σε επαφή µε γνωστό τρόφιµο β) το υλικό ή αντικείµενο συνοδεύεται, σύµφωνα µε τους κανόνες του άρθρου 6 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ, από ειδική ένδειξη των τύπων τροφίµων του πίνακα 1, για τους οποίους µπορεί ή δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί, επί παραδείγµατι «µόνο για υδατικά τρόφιµα» γ) το υλικό ή αντικείµενο συνοδεύεται, σύµφωνα µε τους κανόνες του άρθρου 6 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ, από ειδική ένδειξη του ή των τροφίµων ή της ή των οµάδων τροφίµων της οδηγίας 85/572/ ΕΟΚ, για τα οποία µπορεί ή δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί. Η ένδειξη αυτή παρέχεται: i) σε κάθε στάδιο της εµπορίας πλην της λιανικής πώλησης, µε τον «αριθµό αναφοράς» ή την «περιγραφή των τροφίµων» που προβλέπονται στον πίνακα της οδηγίας 85/572/ΕΟΚ

8 1982L0711 EL ii) στο στάδιο της λιανικής πώλησης, µε την αναγραφή µικρού µόνο αριθµού τροφίµων ή οµάδων τροφίµων, κατά προτίµηση µε ευκόλως κατανοητά παραδείγµατα. Για τη διεξαγωγή των δοκιµασιών χρησιµοποιούνται, στην µεν περίπτωση β), ο ή οι προσοµοιωτές τροφίµων που αναφέρονται ως παραδείγµατα στον πίνακα 2, ενώ στις περιπτώσεις α) και γ), οήοι προσοµοιωτές τροφίµων που αναφέρονται στην οδηγία 85/572/ΕΟΚ. Όταν το ή τα τρόφιµα είτε η ή οι οµάδες τροφίµων δεν περιλαµβάνονται στον κατάλογο της οδηγίας 85/572/ΕΟΚ, από τον πίνακα 2 επιλέγεται ο τύπος που ανταποκρίνεται περισσότερο στο ή στα τρόφιµα ή στην ή στις οµάδες τροφίµων που εξετάζονται. Εφόσον το υλικό ή αντικείµενο προορίζεται να έλθει σε επαφή µε περισσότερο του ενός τρόφιµα ή περισσότερες της µίας οµάδες τροφίµων, µε διαφορετικούς συντελεστές αναγωγής, το αποτέλεσµα της δοκιµασίας για κάθε τρόφιµο διορθώνεται µε τον αντίστοιχο συντελεστή αναγωγής. Εάν ένα ή περισσότερα αποτελέσµατα του ανωτέρω υπολογισµού υπερβαίνουν τις προβλεπόµενες οριακές τιµές, το υλικό κρίνεται ακατάλληλο για το συγκεκριµένο τρόφιµο ή την ή τις συγκεκριµένες οµάδες τροφίµων. Οι δοκιµασίες διεξάγονται υπό τις συνθήκες δοκιµασίας που καθορίζονται στο κεφάλαιο ΙΙ, ενώ για κάθε προσοµοιωτή λαµβάνεται νέο δείγµα. Πίνακας 2 Προσοµοιωτές τροφίµων οι οποίοι πρέπει να επιλέγονται για τον έλεγχο των υλικών που έρχονται σε επαφή µε τρόφιµα σε ειδικές περιπτώσεις Τρόφιµα ερχόµενα σε επαφή µε το υλικό Υδατικά τρόφιµα µόνο Όξινα τρόφιµα µόνο Αλκοολούχα τρόφιµα µόνο Λιπαρά τρόφιµα µόνο Υδατικά και όξινα τρόφιµα παντός είδους Αλκοολούχα και υδατικά τρόφιµα παντός είδους Αλκοολούχα και όξινα τρόφιµα παντός είδους Λιπαρά και υδατικά τρόφιµα παντός είδους Λιπαρά και όξινα τρόφιµα παντός είδους Λιπαρά και αλκοολούχα και υδατικά τρόφιµα παντός είδους Λιπαρά και αλκοολούχα και όξινα τρόφιµα παντός είδους Προσοµοιωτές Προσοµοιωτής Α Προσοµοιωτής Β Προσοµοιωτής Γ Προσοµοιωτής Προσοµοιωτής Β Προσοµοιωτής Γ Προσοµοιωτές Γ και Β Προσοµοιωτές και Α Προσοµοιωτές και Β Προσοµοιωτές και Γ Προσοµοιωτές, Γ και Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ Συνθήκες δοκιµασιών µετανάστευσης (χρόνος και θερµοκρασία) 1. Για τη διενέργεια των δοκιµασιών µετανάστευσης, επιλέγονται από τους χρόνους και τις θερµοκρασίες που καθορίζονται στον πίνακα 3, αυτά που αντιστοιχούν στις χειρότερες προβλέψιµες συνθήκες επαφής για τα υπό µελέτη πλαστικά υλικά ή αντικείµενα και σε τυχόν πληροφορίες σχετικά µε την ανώτατη θερµοκρασία χρήσης που αναγράφονται στην επισήµανση. Ως εξ τούτου, εάν το πλαστικό υλικό ή αντικείµενο προορίζεται να έλθει σε επαφή µε τρόφιµο σε συνθήκες που καλύπτονται από συνδυασµό δύο ή περισσοτέρων χρόνων και θερµοκρασιών που περιλαµβάνονται στον πίνακα, για τη διεξαγωγή της δοκιµασίας µετανάστευσης το δείγµα υποβάλλεται διαδοχικά σε όλες τις χειρότερες προβλέψιµες συνθήκες που είναι κατάλληλες για το δείγµα, χρησιµοποιώντας την ίδια ποσότητα προσοµοιωτή τροφίµων.

9 1982L0711 EL Συνθήκες επαφής θεωρούµενες γενικώς ως αυστηρότερες Κατ εφαρµογή των γενικών κριτηρίων, σύµφωνα µε τα οποία γαι τον προσδιορισµό της µετανάστευσης θα πρέπει να επιλέγονται µόνο οι συνθήκες δοκιµασίας που, στη συγκεκριµένη υπό εξέταση περίπτωση και βάσει επιστηµονικών στοιχείων, θεωρούνται ως οι αυστηρότερες, παρέχονται κατωτέρω ορισµένα συγκεκριµένα παραδείγµατα συνθηκών επαφής για τις δοκιµασίες Πλαστικά υλικά και αντικείµενα προοριζόµενα να έλθουν σε επαφή µε τρόφιµα σε οποιεσδήποτε συνθήκες διάρκειας και θερκρασίας Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλη ένδειξη στην επισήµανση ή δεν παρέχονται οδηγίες σχετικά µε την αναµενόµενη θερµοκρασία και διάρκεια επαφής κατά την πραγµατική χρήση, ανάλογα µε τον ή τους τύπους τροφίµων, οι προσοµοιωτές Α ή/και Β ή/και Γ χρησιµοποιούνται επί τέσσερις ώρες στους 100 C ή επί τέσσερις ώρες στη θερµοκρασία αναρροής ή/και ο προσοµοιωτής επί δύο µόνο ώρες στους 175 C. Οι συνθήκες αυτές χρόνου και θερµοκρασίας θεωρούνται κατά συνθήκη ως οι αυστηρότερες Πλαστικά υλικά και αντικείµενα προοριζόµενα να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα σε θερµοκρασία περιβάλλοντος ή χαµηλότερη για ακαθόριστο χρονικό διάστηµα Σε περίπτωση που στην επισήµανση των υλικών και αντικειµένων αναφέρεται ότι προορίζονται να χρησιµοποιηθούν σε θερµοκρασία περιβάλλοντος ή χαµηλότερη ή όταν είναι σαφές ότι τα υλικά και αντικείµενα προορίζονται ως εκ της φύσεώς τους να χρησιµοποιηθούν σε θερµοκρασία περιβάλλοντος ή χαµηλότερη, η δοκιµασία διεξάγεται στους 40 C επί δέκα ηµέρες. Οι συνθήκες αυτές χρόνου και θερµοκρασίας θεωρούνται κατά συνθήκη ως οι αυστηρότερες. 3. Μετανάστευση πτητικών ουσιών Κατά τον έλεγχο της ειδικής µετανάστευσης πτητικών ουσιών, η δοκιµασία(-ες) µε προσοµοιωτής(ές) διεξάγονται κατά τρόπο ώστε να λαµβάνεται υπόψη η πιθανή απώλεια πτητικών µεταναστευτικών ουσιών υπό τις χειρότερες προβλέψιµες συνθήκες χρήσης. 4. Ειδικές περιπτώσεις 4.1. Για τα υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να χρησιµοποιηθούν σε φούρνους µικροκυµάτων, η δοκιµασία µετανάστευσης µπορεί να διεξαχθεί είτε σε συµβατικό φούρνο είτε σε φούρνο µικροκυµάτων, εφόσον επιλέγονται οι κατάλληλες συνθήκες χρόνου και θερµοκρασίας από τον πίνακα Εάν διαπιστωθεί ότι η διεξαγωγή των δοκιµασιών υπό τις συνθήκες επαφής που καθορίζονται στον πίνακα 3 προκαλεί φυσικές ή άλλες µεταβολές στο δείγµα ελέγχου, οι οποίες δεν επέρχονται υπό τις χειρότερες προβλέψιµες συνθήκες χρήσης του υπό εξέταση υλικού ή αντικειµένου, οι δοκιµασίες µετανάστευσης διεξάγονται υπό τις χειρότερες προβλέψιµες συνθήκες χρήσης που δεν προκαλούν τις εν λόγω φυσικές ή άλλες µεταβολές Κατά παρέκκλιση των συνθηκών δοκιµασίας του πίνακα 3 και της παραγράφου 2, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το πλαστικό υλικό ή αντικείµενο ενδέχεται να χρησιµοποιηθεί στην πράξη για περιόδους µικρότερες των 15 λεπτών σε θερµοκρασίες µεταξύ 70 C και 100 C (π.χ. πλήρωση εν θερµώ) και αυτό επισηµαίνεται µε κατάλληλη ένδειξη στην ετικέτα ή στις οδηγίες, διεξάγεται µόνο η δίωρη δοκι- µασία στους 70 C. Εάν ωστόσο το υλικό ή αντικείµενο προορίζεται να χρησιµοποιηθεί επίσης για αποθήκευση σε θερµοκρασία περιβάλλοντος, η προαναφερόµενη δοκιµασία αντικαθίσταται από δεκαή- µερη δοκιµασία στους 40 C, η οποία θεωρείται κατά συνθήκη αυστηρότερη Στις περιπτώσεις όπου οι συµβατικές συνθήκες δοκιµασιών µετανάστευσης δεν καλύπτονται επαρκώς από τις συνθήκες επαφής για τις δοκιµασίες του πίνακα 3 (επί παραδείγµατι, θερµοκρασία επαφής που υπερβαίνει τους 175 C ή διάρκεια επαφής µικρότερη των πέντε λεπτών), µπορούν να επιλέγονται άλλες συνθήκες επαφής, καταλληλότερες για την υπό εξέταση περίπτωση, υπό τον όρο ότι οι συνθήκες αυτές αντιπροσωπεύουν τις χειρότερες προβλέψιµες συνθήκες επαφής των εξεταζόµενων πλαστικών υλικών ή αντικειµένων.

10 1982L0711 EL Πίνακας 3 Συµβατικές συνθήκες για τις δοκιµασίες µετανάστευσης µε προσοµοιωτές τροφίµων Συνθήκες επαφής στη χειρότερη προβλέψιµη χρήση ιάρκεια επαφής Συνθήκες δοκιµασίας Χρόνος δοκιµασίας t 5 λεπτά Βλέπε συνθήκες στο σηµείο λεπτά< t 0,5 ώρα 0,5 ώρα 0,5 ώρα< t 1 ώρα 1 ώρα 1 ώρα< t 2 ώρες 2 ώρες 2 ώρες< t 4 ώρες 4 ώρες 4 ώρες< t 24 ώρες 24 ώρες t >24 ώρες Θερµοκρασία επαφής 10 ηµέρες Θερµοκρασία δοκιµασίας T 5 C 5 C 5 C< T 20 C 20 C 20 C< T 40 C 40 C 40 C< T 70 C 70 C 70 C< T 100 C 100 C ή θερµοκρασία αναρροής 100 C< T 121 C 121 C (*) 121 C< T 130 C 130 C (*) 130 C< T 150 C 150 C (*) T >150 C 175 C (*) (*) Η θερµοκρασία αυτή χρησιµοποιείται µόνο για τον προσοµοιωτή. Για τους προσοµοιωτές Α, Β, και Γ, η δοκιµασία µπορεί να αντικατασταθεί από τη δοκιµασία στους 100 C ή στη θερµοκρασία αναρροής για χρονικό διάστηµα τετραπλάσιο εκείνου που πρέπει να επιλεγεί βάσει των γενικών κανόνων της παραγράφου 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ Αναπληρωµατική δοκιµασία λιπαρών υλών για συνολική και ειδική µετανάστευση 1. Εάν, για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται µε τη µέθοδο ανάλυσης, η χρήση προσοµοιωτών λιπαρών τροφίµων δεν είναι εφικτή, αντ αυτών χρησιµοποιούνται όλα τα υλικά δοκιµασίας του πίνακα 4 υπό συνθήκες δοκιµασίας που αντιστοιχούν στις συνθήκες δοκιµασίας για τον προσοµοιωτή. Στον πίνακα που ακολουθεί παρέχονται παραδείγµατα των σπουδαιότερων συµβατικών συνθηκών δοκιµασιών µετανάστευσης και οι αντίστοιχες συµβατικές συνθήκες των αναπληρωµατικών δοκιµασιών. Για άλλες συνθήκες δοκιµασίας που δεν αναφέρονται στον πίνακα 4, λαµβάνονται υπόψη τα παραδείγµατα αυτά καθώς και η πείρα όσον αφορά τον εξεταζόµενο τύπο πολυµερούς. Για κάθε δοκιµασία χρησιµοποιείται νέο δείγµα. Για κάθε υλικό δοκιµασίας τηρούνται οι κανόνες που καθορίζονται στα κεφάλαια Ι και ΙΙ για τον προσοµοιωτή. Χρησιµοποιούνται, κατά περίπτωση, οι συντελεστές αναγωγής που καθορίζονται στην οδηγία 85/572/ΕΟΚ. Για την εξακρίβωση της συµµόρφωσης µε οποιοδήποτε όριο µετανάστευσης, επιλέγεται η υψηλότερη από τις τιµές που ελήφθησαν µε χρήση όλων των υλικών δοκιµασίας. Εάν ωστόσο διαπιστωθεί ότι η διεξαγωγή των εν λόγω δοκιµασιών προκαλεί φυσικές ή άλλες µεταβολές στο δείγµα ελέγχου, οι οποίες δεν επέρχονται υπό τις χειρότερες προβλεπόµενες συνθήκες

11 1982L0711 EL χρήσεως του εξεταζόµενου υλικού ή αντικειµένου, το αποτέλεσµα που λαµβάνεται µε το συγκεκριµένο υλικό δοκιµασίας απορρίπτεται και επιλέγεται η υψηλότερη από τις υπόλοιπες τιµές. 2. Κατά παρέκκλιση του σηµείου 1, µία ή δύο από τις αναπληρωµατικές δοκιµασίες του πίνακα 4 είναι δυνατόν να παραλείπονται, εάν, βάσει επιστηµονικών στοιχείων, θεωρούνται γενικώς ακατάλληλες για το υπό εξέταση δείγµα. Πίνακας 4 Συµβατικές συνθήκες για τις αναπληρωµατικές δοκιµασίες Συνθήκες δοκιµασίας µε τον προσοµοιωτή Συνθήκες δοκιµασίας µε ισοοκτάνιο Συνθήκες δοκιµασίας αιθανόλη 95 % Συνθήκες δοκιµασίας µε MPPO (*) 10 ηµέρες 5 C 0,5 ηµέρα 5 C 10 ηµέρες 5 C 10 ηµέρες 20 C 1 ηµέρα 20 C 10 ηµέρες 20 C 10 ηµέρες 40 C 2 ηµέρες 20 C 10 ηµέρες 40 C 2 ώρες 70 C 0,5 ώρα 40 C 2,0 ώρες 60 C 0,5 ώρα 100 C 0,5 ώρα 2,5 ώρες 60 C 0,5 ώρα 100 C 1 ώρα 100 C 1,0 ώρα 3,0 ώρες 1 ώρα 100 C 2 ώρες 100 C 1,5 ώρες 3,5 ώρες 2 ώρες 100 C 0,5 ώρα 121 C 1,5 ώρες 3,5 ώρες 0,5 ώρα 121 C 1 ώρα 121 C 2 ώρες 4 ώρες 1 ώρα 121 C 2 ώρες 121 C 2,5 ώρες 4,5 ώρες 2 ώρες 121 C 0,5 ώρα 130 C 2,0 ώρες 4,0 ώρες 0,5 ώρα 130 C 1 ώρα 130 C 2,5 ώρες 4,5 ώρες 1 ώρα 130 C 2 ώρες 150 C 3,0 ώρες 5,0 ώρες 2 ώρες 150 C 2 ώρες 175 C 4,0 ώρες 6,0 ώρες 2 ώρες 175 C (*) MPPO = Τροποποιηµένο οξείδιο του πολυφαινυλενίου (**) Τα πτητικά υλικά δοκιµασίας χρησιµοποιούνται σε θερµοκρασίες µέχρι 60 C. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των αναπληρωµατικών δοκιµασιών είναι το υλικό ή αντικείµενο να αντέχει στις συνθήκες δοκιµασίας που θα επικρατούσαν αν είχε χρησιµοποιηθεί ο προσοµοιωτής. Το δείγµα ελέγχου εµβαπτίζεται σε ελαιόλαδο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Εάν παρατηρηθεί µεταβολή των φυσικών του ιδιοτήτων (επί παραδείγµατι, τήξη, παραµόρφωση), το υλικό κρίνεται ακατάλληλο για χρήση στη συγκεκριµένη θερµοκρασία. Εφόσον δεν µεταβληθούν οι φυσικές ιδιότητες, διεξάγονται οι αναπληρωµατικές δοκιµασίες σε νέα δείγµατα.

12 1982L0711 EL ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV Εναλλακτικές δοκιµασίες λιπαρών υλών για συνολική και ειδική µετανάστευση 1. Επιτρέπεται η χρησιµοποίηση του αποτελέσµατος των εναλλακτικών δοκιµασιών που καθορίζονται στο παρόν κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται και οι δύο ακόλουθοι όροι: α) τα αποτελέσµατα που λαµβάνονται µε «συγκριτική δοκιµασία» δείχνουν ότι οι τιµές είναι ίσες ή υψηλότερες εκείνων που προκύπτουν από τη δοκιµασία µε τον προσοµοιωτή β) η µετανάστευση στην εναλλακτική δοκιµασία δεν υπερβαίνει τα όρια µετανάστευσης, µετά την εφαρµογή των κατάλληλων συντελεστών αναγωγής που προβλέπονται στην οδηγία 85/572/ΕΟΚ. Εάν έστω και ένας από τους όρους αυτούς δεν πληρούται, πρέπει να διεξάγονται οι δοκιµασίες µετανάστευσης. 2. Κατά παρέκκλιση του όρου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) ανωτέρω, η συγκριτική δοκιµασία είναι δυνατόν να παραλειφθεί, όταν έχει αποδειχθεί οριστικά από τα αποτελέσµατα επιστηµονικών πειραµάτων ότι οι τιµές που προκύπτουν από την εναλλακτική δοκιµασία είναι ίσες ή υψηλότερες εκείνων που λαµβάνονται µε τη δοκιµασία µετανάστευσης. 3. Εναλλακτικές δοκιµασίες 3.1. Εναλλακτικές δοκιµασίες µε πτητικά υλικά Στις δοκιµασίες αυτές χρησιµοποιούνται πτητικά υλικά, όπως το ισοοκτάνιο ή η αιθανόλη 95 % ή άλλοι πτητικοί διαλύτες ή µείγµατα διαλυτών. Κατά τη διεξαγωγή των δοκιµασιών, οι συνθήκες επαφής πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να πληρούται ο όρος της παραγράφου 1 στοιχείο α) «οκιµασίες εκχύλισης» Επιτρέπεται η διεξαγωγή άλλων δοκιµασιών, στις οποίες χρησιµοποιούνται ισχυρά εκχυλιστικά µέσα υπό αυστηρότατες συνθήκες, εφόσον αναγνωρίζεται γενικώς, βάσει επιστηµονικών στοιχείων, ότι οι τιµές που προκύπτουν από τις δοκιµασίες αυτές (δοκιµασίες εκχύλισης) είναι ίσες ή υψηλότερες εκείνων που λαµβάνονται µε τις δοκιµασίες στις οποίες χρησιµοποιείται ο προσοµοιωτής.

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984 Αριθ. L 277/ 12 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 20. 10. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1984L0500 EL 20.05.2005 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των

Διαβάστε περισσότερα

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK)

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK) Αριθ. L 40/38 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 11.2. 89 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Δεκεμβρίου 1988 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2001/92/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο ΗΓΙΑ 2001/92/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 291/24 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 8.11.2001 Ο ΗΓΙΑ 2001/92/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Οκτωβρίου 2001 για προσαρµογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 92/22/ΕΟΚ του Συµβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ «Υ.Α.Ε.Τ.» ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Δρ. Νικόλαος Α. Κατερέλος

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1976L0756 EL 15.10.2008 009.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 για τροποποίηση της οδηγίας 80/777/ΕΟΚ του Συµβουλίου περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1996R2232 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003R2336 EL 01.02.2010 002.002 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2336/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Δεκεμβρίου 2003 για καθορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004 30.4.2004 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 57/ 33 Ο ΗΓΙΑ 2004/4/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ης Απριλίου 2004 για την κατάργηση ορισµένων οδηγιών σχετικών µε την υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ Συσκευασία Τροφίμων Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκων: Αντώνιος Καναβούρας Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη L 27/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 31.1.2008 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/5/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Ιανουαρίου 2008 σχετικά με την αναγραφή, στην επισήμανση ορισμένων τροφίμων, υποχρεωτικών ενδείξεων

Διαβάστε περισσότερα

CONSLEG - 76L /12/ σ.

CONSLEG - 76L /12/ σ. Οδηγία 91/157/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 18ης Μαρτίου 1991 για τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές που περιέχουν ορισµένες επικίνδυνες ουσίες Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L 078 της 26/03/1991 σ. 0038-0041

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (5) Τα τοξικολογικά δεδομένα που απαιτούνται για τα NOGE

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (5) Τα τοξικολογικά δεδομένα που απαιτούνται για τα NOGE L 302/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19.11.2005 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1895/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Νοεμβρίου 2005 για περιορισμό της χρήσης ορισμένων εποξεικών παραγώγων σε υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 334/36 Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης εκεµβρίου 1999 για τηνπροσαρµογή στηντεχνική πρόοδο της οδηγίας 80/1268/ΕΟΚ του Συµβουλίου σχετικά µε το εκπεµπόµενο διοξείδιο του άνθρακα και την κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2006R2023 EL 17.04.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2023/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 σχετικά µε τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τις αρωµατικές ύλες που χρησιµοποιούνται ή προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1997R0258 EL 18.04.2004 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 258/97 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης

Διαβάστε περισσότερα

τα µέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της

τα µέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της Οδηγία 93/18/ΕΟΚ της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 1993 για την τρίτη προσαρµογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 88/379/ΕΟΚ του Συµβουλίου για την προσέγγιση των νοµοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΧΗΜΙΚΗΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑθηνάΒουρούδη Μαρούλα Κιούση ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αναπόσπαστο κομμάτιτηςπαραγωγικήςδιεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0588/2001 2000/0230(COD) EL 28/11/2001 Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 20 Νοεµβρίου 2001 ενόψει της έκδοσης της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1997R0258 EL 07.08.2009 004.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 258/97 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.9.2011 COM(2011) 577 τελικό 2011/0248 (CNS) C7-0311/11 EL Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2007/659/ΕΚ όσον αφορά την περίοδο εφαρµογής και

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 113/18 29.4.2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/752 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Απριλίου 2017 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0475 EL 01.07.1998 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Ιουνίου 1982 περί καθορισµού των κατηγοριών M2 πρώτων

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΤΡΟΦΙΜΑ. Απόφαση. Τ ί τ λ ο ς Εναρµόνιση µε την Οδηγία Φ.Ε.Κ. Α.Χ.Σ. 260/2007 Τροποποίηση του παραρτήµατος του άρθρου 36, του Κ.Τ.Π.

Ι. ΤΡΟΦΙΜΑ. Απόφαση. Τ ί τ λ ο ς Εναρµόνιση µε την Οδηγία Φ.Ε.Κ. Α.Χ.Σ. 260/2007 Τροποποίηση του παραρτήµατος του άρθρου 36, του Κ.Τ.Π. Ι. ΤΡΟΦΙΜΑ Απόφαση Τ ί τ λ ο ς Εναρµόνιση µε την Οδηγία Φ.Ε.Κ. Α.Χ.Σ. 260/2007 Τροποποίηση του παραρτήµατος του άρθρου 36, του Κ.Τ.Π. σε εναρµόνιση προς την Οδηγία 2006/129/ΕΚ της Επιτροπής της 8 ης εκεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0028/1999 19/07/1999 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. /99 Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1999 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΟΣΗ ΤΗΣ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1990L0427 EL 03.09.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Ιουνίου 1990 σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2001L0111 EL 18.11.2013 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΟΔΗΓΙΑ 2001/111/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Μαΐου 1989 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε τα τρόφιµα που προορίζονται για ειδική διατροφή

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Μαΐου 1989 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε τα τρόφιµα που προορίζονται για ειδική διατροφή 1989L0398 EL 20.11.2003 003.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Μαΐου 1989 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0474/2001 2000/0211(COD) EL 22.10.2001 Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 16 Οκτωβρίου 2001 για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1991L0692 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης εκεµβρίου 1991 για την τυποποίηση και τον εξορθολογισµό

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) 8991/15 ENV 314 SAN 145 CONSOM 84 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 12 Μαΐου 2015 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 11.5.2011 EP-PE_TC1-COD(2010)0259 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 11 Μαΐου 2011 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 1.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Απριλίου 2009 για την εναρμόνιση και την τακτική διαβίβαση των πληροφοριών και του ερωτηματολογίου που προβλέπονται

Διαβάστε περισσότερα

1. Το κείµενο των διατάξεων που αναφέρονται στο παράρτηµα ΙΙ αντικαθίσταται από

1. Το κείµενο των διατάξεων που αναφέρονται στο παράρτηµα ΙΙ αντικαθίσταται από Οδηγία του Συµβουλίου της 23ης εκεµβρίου 1991 για την τυποποίηση και τον εξορθολογισµό των εκθέσεων που αφορούν την εφαρµογή ορισµένων οδηγιών για το περιβάλλον (91/692/ΕΟΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ EL Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ παραγόµενο από το σύστηµα CONSLEG της Υπηρεσίας Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων CONSLEG: 2001R2065 30/10/2001 Αριθµός σελίδων: 6 < Υπηρεσία Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.6.2011 COM(2011) 377 τελικό 2011/0164 (NLE) Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ σχετικά µε τα καλλυντικά προϊόντα, µε σκοπό την προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

23.3.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/25

23.3.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/25 23.3.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/25 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 284/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Μαρτίου 2011 για καθορισμό ειδικών όρων και λεπτομερών διαδικασιών για την εισαγωγή πλαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 20.04.2001 COM(2001)216 τελικό Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2000/532/ΕΚ της Επιτροπής όσον αφορά τον κατάλογο αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.8.2017 C(2017) 5635 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16.8.2017 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1240 όσον αφορά τη διάθεση

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1984L0156 EL 23.12.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 8ης Μαρτίου 1984 για τις οριακές τιµές και τους ποιοτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0638/2001 2001/0018(COD) EL 10/12/2001 Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 6 εκεµβρίου 2001 για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2014/46/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2014/46/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 29.4.2014 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 127/129 ΟΔΗΓΙΑ 2014/46/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Απριλίου 2014 για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/37/ΕΚ του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (3) Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας 2000/25/ΕΚ είναι

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (3) Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας 2000/25/ΕΚ είναι 1.3.2005 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 55/35 ΟΔΗΓΙΑ 2005/13/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Φεβρουαρίου 2005 για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0132/2001 02/04/2001 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συ µ στις 12 Μαρτίου 2001 για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τον κανονισµό της Επιτροπής σχετικά µε την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1702/2003 της Επιτροπής, για τον καθορισµό εκτελεστικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 C(2018) 2980 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22.5.2018 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012 όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25 10.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 484/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1975/2006 για τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Αριθ. 530 (4) Τροποποίηση του άρθρου 26 του Κώδικα Τροφίμων Πο τών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης «Πλαστικά και αντικείμενα που προορίζονται να έλθουν σε

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ EL Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ παραγόµενο από το σύστηµα CONSLEG της Υπηρεσίας Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων CONSLEG: 1983L0183 28/11/1989 Αριθµός σελίδων: 7 < Υπηρεσία Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4237, 31/3/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4237, 31/3/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2006 Προοίμιο. Για σκοπούς ΕΕ: L 165, 30.4.2004, σ. 1. L 191, 28.5.2004, σ. 1. L 278, 21.10.2008, σ. 6. (α) αποτελεσματικότερης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ελάχιστος βαθμός καθαρότητας της δραστικής ουσίας (') Ημερομηνία έγκρισης. Ονομασία IUPAC: Ημερομηνία λήξης της έγκρισης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ελάχιστος βαθμός καθαρότητας της δραστικής ουσίας (') Ημερομηνία έγκρισης. Ονομασία IUPAC: Ημερομηνία λήξης της έγκρισης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Κοινή ονομασία της Διφαινυλ-2-όλη : ορθοφαινυλοφαινόλη 9 9 5 g/kg 1η Ιουλίου 2 0 1 7 3 0 Ιουνίου 2 0 2 7 Αριθ. EC: 2 0 1-9 9 3-5 Αριθ. CAS: 9 0-4 3-7 Τύπος 1 Κατά την αξιολόγηση του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Έγγραφο καθοδήγησης 1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Έγγραφο καθοδήγησης 1 EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Βρυξέλλες 1.2.2010 Έγγραφο καθοδήγησης 1 Η σχέση µεταξύ της οδηγίας 2001/95/ΕΚ και του κανονισµού αµοιβαίας αναγνώρισης 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΘΗΝΑ 2009 2/13 Σκοπός Σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Παρ. Ν. 100(Ι)/2004 Αρ. 3849, 30.4.2004 Ο περί Φαρµάκων Ανθρώπινης Χρήσης Ποιότητας, Προµήθειας και Τιµών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2004 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 5.9.2006 COM(2006) 478 τελικό 2006/0161 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση προσαρμογής της οπίσθιας πινακίδας

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1988L0388 EL 07.02.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Ιουνίου 1988 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙΙ ΕΩΣ Χ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙΙ ΕΩΣ Χ L 396/374 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.12.2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙΙ ΕΩΣ Χ Στα Παραρτήματα VΙΙ έως Χ εκτίθενται οι

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 53/166 EL ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/250 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με την αδειοδότηση των ουσιών ουροϊκό μεθύλιο, δις(2-μεθυλο-3-φουρυλο)δισουλφίδιο, φουρφουράλη, φουρφουρυλική

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003R1830 EL 11.12.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Κανονισµός (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 22ας Σεπτεµβρίου 2003 σχετικά µε την ιχνηλασιµότητα και την επισήµανση γενετικώς τροποποιηµένων οργανισµών και την ιχνηλασιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά µε την έκδοση κερµάτων ευρώ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά µε την έκδοση κερµάτων ευρώ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 25.5.2011 COM(2011) 295 τελικό 2011/0131 (COD) C7-0140/11 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε την έκδοση κερµάτων ευρώ 2011/0131 (COD)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.1.2012 COM(2011) 938 τελικό 2011/0465 (COD)C7-0010/12 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για ορισμένες διαδικασίες εφαρμογής της Συμφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0331/2000 03/07/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Kοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 29 Ιουνίου 2000 για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι

Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι P7_TA(2011)0135 Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι Νοµοθετικό ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2009R0124 EL 30.07.2012 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 124/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Γενικές διατάξεις Η βασική νομοθετική πράξη που ρυθμίζει θέματα επισήμανσης των τροφίμων είναι η Οδηγία 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0522/2000 22/10/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε την 10η Οκτωβρίου 2000 από το Συµβούλιο για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 8.10.2016 L 273/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1784 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Σεπτεμβρίου 2016 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4103, 22/12/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4103, 22/12/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ Για σκοπούς αποτελεσματικότερης εφαρμογής των Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον τομέα των τροφίμων, και, γενικά, για να καταστεί

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5606/17 ENV 57 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 24 Ιανουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 6. 3. 96 ΟΔΗΓΙΑ 96/8/EK ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Φεβρουαρίου 1996 σχετικά με τα τρόφιμα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Ενιαίο νομοθετικό κείμενο 14.3.2018 EP-PE_TC1-COD(2017)0329 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 14 Μαρτίου 2018 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2007D0025 EL 05.11.2013 006.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 .Ε. Παρ. ΙΪΙ(Ι) 3964 Κ.Δ.Π. 474/2004 ρ. 3852, 30.4.2004.ριθμός 474 Οι περί Μεθόδων Δειγματοληψίας και Ανάλυσης Τροφίμων για Έλεγχο των Μεγίτων Περιεκτικοτήτων Πατουλίνης στα Τρόφιμα Κανονισμοί του 2004,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 8.3.2018 A8-0026/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Έκθεση Adina-Ioana Vălean A8-0026/2018 Θέσπιση κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D022890/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D022890/02. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2012 (11.10) (OR. en) 14709/12 DENLEG 98 AGRI 654 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 4 Οκτωβρίου 2012 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

SANCO/6442/2009 Rev. 3 (POOL/D4/2009/6442/6442R3-EL.doc)

SANCO/6442/2009 Rev. 3 (POOL/D4/2009/6442/6442R3-EL.doc) EL SANCO/6442/2009 Rev. 3 (POOL/D4/2009/6442/6442R3-EL.doc) EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.4.2010 COM(2010)176 τελικό 2010/0097 (CNS) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισµό κανόνων εισαγωγής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0425/2000 04/09/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συ µ για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0176 EL 23.12.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Μαρτίου 1982 περί των οριακών τιµών και των ποιοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2011R0010 EL 30.12.2011 002.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.7.2016 COM(2016) 460 final 2016/0218 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Τροποποιηµένη πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. περί των καθαρόαιµων βοοειδών αναπαραγωγής (κωδικοποιηµένη έκδοση)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Τροποποιηµένη πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. περί των καθαρόαιµων βοοειδών αναπαραγωγής (κωδικοποιηµένη έκδοση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 20.5.2009 COM(2009) 235 τελικό 2006/0250 (CNS) C7-0045/09 Τροποποιηµένη πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί των καθαρόαιµων βοοειδών αναπαραγωγής (κωδικοποιηµένη

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2011/874/ΕΕ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2011/874/ΕΕ) 23.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 343/65 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης Δεκεμβρίου 2011 για τον καθορισμό καταλόγου τρίτων χωρών και περιοχών τους από τις οποίες επιτρέπονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.5.2018 C(2018) 3120 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28.5.2018 περί καθορισμού κανόνων για την εφαρμογή του άρθρου 26 παράγραφος 3 του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5679/17 ENV 70 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 Ιανουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, C ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2042/2003 της Επιτροπής για τη διαρκή αξιοπλοΐα

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 15.1.2011 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιανουαρίου 2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.5.2019 C(2019) 3580 final ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15.5.2019 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 18.4.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 108/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 348/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Απριλίου 2013 για την τροποποίηση του παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

ISSN Επίσημη Εφημερίδα. ( 1 ) Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ISSN Επίσημη Εφημερίδα. ( 1 ) Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ ISSN 1725-2547 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12 Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 54ο έτος 15 Ιανουαρίου 2011 Περιεχόμενα II Μη νομοθετικές πράξεις ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 10/2011

Διαβάστε περισσότερα

(Υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου 1996) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

(Υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου 1996) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την επιτάχυνση και διασαφήνιση της εφαρµογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείµµατος /* COM/96/0496 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0248 */ Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 368 της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 22.12.2006 COM(2006) 906 τελικό 2006/0281 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/60/ΕΚ σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/14 16.5.2014 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 501/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Μαρτίου 2014 ο οποίος συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0096(COD) 12.1.2015

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0096(COD) 12.1.2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 12.1.2015 2014/0096(COD) ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 11.9.2013 EP-PE_TC1-COD(2012)0075 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 11 Σεπτεµβρίου 2013 εν όψει της

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D048354/2 ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D048354/2 ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5397/17 ADD 1 DENLEG 4 AGRI 24 SAN 31 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 17 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του παραρτήματος IIΙ της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 53/51

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 53/51 26.2.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 53/51 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 188/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Φεβρουαρίου 2011 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ

Διαβάστε περισσότερα