ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ"

Transcript

1 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 81 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Η βία στην οικογένεια στην Ελλάδα δεν έχει µελετηθεί συστηµατικά και µε επάρκεια από την επιστηµονική κοινότητα, όπως επισηµάναµε. Οι όποιες προσπάθειες που έχουν πραγµατοποιηθεί, στον κύριο όγκο τους αποτελούν επισκόπηση ερευνών που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό και δεν συµπεριλαµβάνουν εµπειρικά δεδοµένα αναφορικά µε την ελληνική πραγµατικότητα 200. Η δυσχέρεια συγκέντρωσης στοιχείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη επαρκών στοιχείων που παρέχουν οι διάφορες δοµές, στις οποίες απευθύνονται οι κακοποιηµένες γυναίκες κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να αποτιµηθεί ο βαθµός, η φύση, η σοβαρότητα και οι συνέπειες του φαινοµένου 201. Επιπρόσθετα, η βία κατά των γυναικών µέσα στην οικογένεια καταγγέλλεται σε πολύ µικρό βαθµό, καθώς πολιτισµικά θεωρείται αποδεκτή ειδικά σε µια κοινωνία, στην οποία κυριαρχούν ισχυρές παραδοσιακές αξίες αναφορικά µε τη διαφοροποίηση των ρόλων των δύο φύλων και τον καταµερισµό της εξουσίας. Με αυτή την έννοια, οι κοινωνικές αξίες και στάσεις υποστηρίζουν τον άνδρα ως αρχηγό της οικογένειας, του οποίου η απόλυτη εξουσία δεν µπορεί να αµφισβητηθεί από κανένα 202. Παράλληλα, οι κοινωνικές και νοµικές υπηρεσίες έχουν αποφύγει να εµπλακούν συστηµατικά σε ένα ζήτηµα που το θεωρούν κατεξοχήν ιδιωτικό και έχουν ασχοληθεί κυρίως µε τη διατήρηση του θεσµού της οικογένειας 203. Ο µικρός αριθµός καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα οφείλεται, µεταξύ των άλλων στην τυπική στάση: α) του Έλληνα άνδρα, ο οποίος αν και θεωρείται αυταρχικός ως σύζυγος δεν είναι βάναυσος προς τη σύζυγό του και β) της Ελληνίδας γυναίκας, η οποία ως σύζυγος είναι ανεκτική και υποτακτική και συνήθως δεν καταγγέλλει στις αρχές 200 Μουζακίτης Κ., Συζυγική Βία: Αιτιολογία, Επιπτώσεις, Παρέµβαση, Κοινωνική Εργασία, 16, 1989, σελ Chatzifotiou S. & Dobash R., Seeking Informal Support: Marital Violence Against Women in Greece, Violence Against Women, 7, 9, 2001, σελ Στο ίδιο. 203 Στο ίδιο.

2 82 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ή κάνει αγωγή διαζυγίου, εξαιτίας της οικονοµικής της αβεβαιότητας και του µικρού βαθµού χειραφέτησής της 204. Το προφίλ των γυναικών που υφίστανται κακοποίηση στους κόλπους της οικογένειάς τους, καταγράφεται από τη Γενική Γραµµατεία Ισότητας 205. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που αναφέρονται, αφορούν µόνο στις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, είναι ενδεικτικά της σηµαντικότητας και της διάστασης του φαινοµένου. Συγκεκριµένα, στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες που απευθύνονται στα Συµβουλευτικά Κέντρα για τη Βία Κατά των Γυναικών, είναι έγγαµες (66,75%) ακολουθούν οι γυναίκες που είναι σε διάσταση (16.62%), ενώ η οµάδα που δέχεται τις υπηρεσίες των Κέντρων σε µικρότερο ποσοστό, είναι οι χήρες (1,30%) 206. Οι περισσότερες από αυτές έχουν δευτεροβάθµια ή υποχρεωτική εκπαίδευση (42,82 % και 31,85% αντίστοιχα), ενώ ο σύζυγος/σύντροφός τους έχει το ίδιο µορφωτικό επίπεδο µε τις γυναίκες (49% υποχρεωτική εκπαίδευση και 33% δευτεροβάθµια εκπαίδευση). Αναφορικά µε την επαγγελµατική τους κατάσταση, οι κακοποιηµένες γυναίκες είναι κυρίως άνεργες (56,69%), ενώ ο δράστης παρουσιάζεται να εργάζεται σε ποσοστό 79,50%. Η ανεργία των γυναικών φαίνεται να επηρεάζει άµεσα και την οικονοµική τους κατάσταση, καθώς το 43,31% βρίσκεται σε κακή, ή µέτρια οικονοµική κατάσταση (41,72%). Αναφέρεται, µεταξύ των άλλων, ότι το πρώτο επεισόδιο κακοποίησης συνέβη µετά το γάµο (56,06%) και παρά την καταχρηστική συµπεριφορά που υφίσταται η γυναίκα εξακολουθεί να παραµένει µε το δράστη (65,22%), ο οποίος σε συντριπτικό ποσοστό είναι ο σύζυγός της (80%). Συνηθέστερα, η κακοποίηση λαµβάνει τη µορφή της ψυχολογικής και της σωµατικής βίας, ενώ σπανιότερα αναφέρεται µόνο η ψυχολογική κακοποίηση. 204 Επιβετιανός Π. & Βασιλειάδης Ν., Το Σύνδροµο Κακοποιηµένης Γυναίκας στην Ελλάδα, Γαληνός, 23, 6, , 1981, όπως αναφέρεται στο C. D. Spinellis, Crime...ό.π. 205 Γενική Γραµµατεία Ισότητας, Δειγµατοληπτική Στατιστική-Αξιοποίηση των Στοιχείων που Αφορούν στην Κακοποίηση Γυναικών που Απευθύνθηκαν στα Συµβουλευτικά Κέντρα Αθήνας-Πειραιά, Αθήνα, Υπουργείο Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Νοέµβριος Δείγµα 385 γυναικών.

3 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 83 ΠΗΓΗ: Γενική Γραµµατεία Ισότητας, Δειγµατοληπτική Στατιστική-Αξιοποίηση των Στοιχείων που Αφορούν στην Κακοποίηση Γυναικών που Απευθύνθηκαν στα Συµβουλευτικά Κέντρα Αθήνας-Πειραιά, Αθήνα, Υπουργείο Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Νοέµβριος 2002 (ΠΙΝΑΚΑΣ 14). Οι περισσότερες γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση, δεν έχουν ιστορικό κακοποίησης (75%), ενώ στο 25% που αναφέρει κακοποίηση στο παρελθόν, ο συχνότερος δράστης ήταν ο πατέρας (18%). Παράλληλα, ούτε ο ίδιος ο δράστης έχει υποστεί κακοποίηση στο παρελθόν (71%) και στις περιπτώσεις που έχει υπάρξει ιστορικό βίας στην οικογένεια καταγωγής, ο πατέρας εµφανίζεται να έχει καταχρηστική συµπεριφορά τις περισσότερες φορές (24%). Όσον αφορά τη χρήση ουσιών από το σύζυγο/σύντροφο, οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι ο δράστης κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε ποσοστό 42%. Ειδικότερα, οι ουσίες που αναφέρονται από τις κακοποιηµένες γυναίκες, παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

4 84 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΗΓΗ: Γενική Γραµµατεία Ισότητας, Δειγµατοληπτική Στατιστική-Αξιοποίηση των Στοιχείων που Αφορούν στην Κακοποίηση Γυναικών που Απευθύνθηκαν στα Συµβουλευτικά Κέντρα Αθήνας-Πειραιά, Αθήνα, Υπουργείο Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Νοέµβριος 2002 (ΠΙΝΑΚΑΣ 15). Από την έκθεση των στατιστικών της γραµµής ΣΟΣ «Δίπλα σου» 207 (γυναικείου µη κυβερνητικού οργανισµού µε πολυετή εµπειρία) για το έτος 2005 προκύπτει ότι οι τηλεφωνικές καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία ανέρχονται στις 1237 (νέα περιστατικά) και αφορούν κυρίως λεκτική βία (30,90%), σεξουαλική βία (3%), οικονοµική βία (9,5%), σωµατική (27,8%) και τέλος ψυχολογική βία (28%). Στο διάστηµα των τριών ετών που λειτουργεί η γραµµή ΣΟΣ παρατηρείται διαχρονική σηµαντική αύξηση των καταγγελιών γυναικών θυµάτων ενδοοικογενειακής βίας. Συµπερασµατικά παρατηρείται µιά αύξηση των καταγγελλοµένων περιστατικών σε φορείς που λειτουργούν στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας καθώς και σε µη κυβερνητικές γυναικείες οργανώσεις. Η ενθάρρυνση των καταγγελιών θα πρέπει κατά τη γνώµη µας να συνοδευτεί από επαρκή υποδοµή για ολοκληρωµένη παροχή ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών θυµάτων. 207 Για πλήρη αναφορά της έκθεσης της γραµµής ΣΟΣ βλ.

5 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 85 ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ Η βιβλιογραφική µελέτη του ζητήµατος της ενδοοικογενειακής βίας επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στην διερεύνηση της µεταβλητής «φυλετική προέλευση» (race). Συγκεκριµένα κατά τη τελευταία πενταετία, η µεταβλητή αυτή φαίνεται να επικρατεί στις έρευνες της Βόρειας Αµερικής και της Ευρώπης 208. Ετσι, η οπτική του κοινωνικού φύλου (gender) συσχετίζεται άµεσα µε την οπτική της προέλευσης, σε βαθµό µάλιστα που να επικρατεί το κύριο ερώτηµα: Η βία κατά των γυναικών προκύπτει πρώτιστα ως µορφή ανισότητας των φύλων ή ως έκφραση των ρατσιστικών προτύπων συµπεριφοράς; Με άλλα λόγια «φύλο ή φυλή;» είναι το υπόβαθρο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης 209 ; Είναι ευνόητο ότι παρόµοια απλουστευτικά ερωτήµατα δεν ανταποκρίνονται στο πολυσύνθετο αιτιολογικό υπόβαθρο της κακοποίησης ως κοινωνικού φαινοµένου. Ωστόσο, είναι ενδεικτικά της πορείας µελέτης και διερεύνησης του φαινοµένου, όπως επίσης της µετακύλησης (shift) από ένα κυρίαρχο ερµηνευτικό µοντέλο σε ένα άλλο. Τα πρόσφατα ερευνητικά πορίσµατα είναι σαφή στο θέµα αυτό. Οι γυναίκες µετανάστριες είναι περισσότερο «ευάλωτες» στην ενδοοικογενειακή κακοποίηση από το σύζυγο/ σύντροφό τους. Στην Ελλάδα έχουµε 208 Για ερευνητικά στοιχεία βλ. 1. U.S. Census Bureau. (2000). DP-2 Profile of Selected Social Characteristics: 2000; Data Set: Census 2000 Summary File 3 (SF-3) Sample Data [Online], Available: en&_vt_name=dec_2000_sf3_u_dp2&_geo_id=04000us20, 2. Dutton, M.A., Orloff, L.E. and Aguilar Haas, G. (2000). Characteristics of help-seeking behaviors, resources and service needs of bettered immigrant latinas. Georgetown Journal on Poverty law & Policy. 2 (2), McDonnell KA, Abdulla SE. (2001). Asian/Pacific Islander Domestic Violence Resource Project; Project AWARE. Washintong, DC [Online], Available: 209 Κυρίως στο πλαίσιο της µεταµοντέρνας φεµινιστικής θεωρίας. Βλ. Σχετικά Schneider, C. Integrating critical race theory and postmodernism implications of race, class and gender. Critical Criminology 12: , Harnois, C. Different paths to different feminisms? Bridging Multiracial Feminist Theory and Quantitative Sociological Gender Research, Gender and Society, vol. 19, 2005, Hollander, A.J. Vulnerability and dangerousness. The construction of gender through conversation about violence. Gender and Society, vol. 15, 2001, Berns, N. Degendering the problem and gendering the blame. Political Discourse on women and violence. Gender and Society, vol. 15, 2001, Skinner, T., Hester, M. and Malos, E. (eds) Rethinking gender violence: Feminist methodology in action. Devon: Willan Publishing, 2005.

6 86 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ µια πιλοτική έρευνα 210 που διεξήχθη στο Ανοικτό Πολυϊατρείο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσµου» σε δείγµα 46 γυναικών προσφύγων και µεταναστριών που απευθύνθηκαν στην κοινωνική υπηρεσία του φορέα (κυρίως από παραποµπή ιατρών, φίλων ή συγγενών παρά από την ίδια την µετανάστρια). Η ανάλυση και επεξεργασία των δεδοµένων της έρευνας πιστοποιούν την ύπαρξη κρουσµάτων ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες πρόσφυγες και µετανάστριες. Τα συγκεκριµένα περιστατικά όµως είναι δύσκολο να γίνουν γνωστά λόγω των πολιτισµικών διαφορών των γυναικών αυτών, αλλά και λόγω επιπλέον προβληµάτων που δηµιουργούνται από νοµικά, οικονοµικά, ηθικά και κοινωνικά εµπόδια. Έτσι οι περισσότερες αλλοδαπές γυναίκες προσήλθαν στο κοινωνική υπηρεσία της οργάνωσης µε κύριο αίτηµα, το οποίο δεν είχε άµεση σχέση µε τη βία που είχαν υποστεί. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η επικοινωνία µε τις γυναίκες αυτές. Οι µετανάστριες, λόγω της καταγωγής τους, είχαν επαφή µε την ευρωπαϊκή κουλτούρα και γνώριζαν κάποια ευρωπαϊκή γλώσσα, σε αντίθεση µε τις γυναίκες πρόσφυγες. Στην τελευταία περίπτωση ήταν απαραίτητη η παρουσία µεταφραστή. Οι περισσότερες γυναίκες που ανέφεραν κακοποίηση ανήκαν στην οµάδα των µεταναστριών. Κάτι τέτοιο πιθανόν να αιτιολογείται από τη µεγαλύτερη ανεξαρτησία που έχουν οι γυναίκες αυτές, λόγω του διαφορετικού πολιτισµικού υπόβαθρου. Έτσι το 19,6 % καταγόταν από τη Βουλγαρία, το 10,9 % από την Αλβανία, το 4,3 % από την Ουκρανία, το Πακιστάν και το Ιράκ. Ένα 8,7% από την Πολωνία και ένα 6,5% από τη Μολδαβία. Τα µεγαλύτερα ποσοστά των κρουσµάτων ενδοοικογενειακής βίας συναντώνται στις αλλοδαπές ηλικίας ετών (60,8%), δηλαδή σε νέες γυναίκες. Πολλές από τις γυναίκες θύµατα έχουν πολύχρονη παραµονή στη χώρα µας. Το 34,8 % ανέφερε παραµονή στην Ελλάδα πάνω από πέντε χρόνια, ενώ το 19,6 % βρίσκεται στην Ελλάδα 1-3 έτη και το 13 %, 4-5 έτη. Παρά τη διάρκεια παραµονής η γυναίκα συχνά δεν καταφέρνει να ενσωµατωθεί στον κοινωνικό ιστό και σταδιακά να αποδεσµευτεί από το 210 Sklavou K., «Domestic Violence in Immigrants and Refugees populations», άρθρο στη WAVE (Woman Against Violence Europe), 2006, cmsimages/doku/domestic-violencesklavou-konstantina-2002.pdf, at Επίσης, βλ. Σκλάβου Κ., «Ενδοοικογενειακή Βία στους Πληθυσµούς Προσφύγων και Μεταναστών», Κοινωνική Εργασία, Σύνδεσµος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), 2002, σ , τ. 67.

7 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 87 βίαιο σύντροφο, λόγω των δυσκολιών της νοµιµοποίησής τους. Ακόµα όµως και σε περίπτωση που η γυναίκα είναι νόµιµη ο θύτης κρατάει τα νοµιµοποιητικά έγγραφα ή/και την εκβιάζει ότι θα ειδοποιήσει την Αστυνοµία, εάν καταγγείλει την κακοποίηση. Τα στοιχεία για το νοµικό καθεστώς των γυναικών περιλαµβάνουν κατά 56,5% νόµιµες και 30,4% παράνοµες. Συχνά οι γυναίκες πρόσφυγες δεν έχουν υψηλή µόρφωση γεγονός που τις καθιστά πιο ευάλωτες στην κακοποίηση. Όµως και γυναίκες µε υψηλό µορφωτικό επίπεδο πέφτουν θύµατα κακοποίησης. Μεγάλο ποσοστό του δείγµατος έχει εκπαίδευση 7 µε 12 έτη. Η άσκηση βίας φαίνεται να επηρεάζει τις γυναίκες σε µεγάλο βαθµό και είναι πιθανόν να παρεµποδίζει την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Οι περισσότερες ερωτηθείσες δήλωσαν άνεργες (56,5%) ή προσωρινά εργαζόµενες (32,6%). Μόνο το 10,9% των γυναικών δήλωσαν σταθερά εργαζόµενες. Οι περισσότερες ερωτηθείσες (37%) ήταν έγγαµες και η κακοποίηση λάµβανε χώρα µέσα στο γάµο. Το 15,2 % δήλωσαν άγαµες, το 32,6 % διαζευγµένες και το 4,3% χήρες. Το ποσοστό του 10,9% ανέφερε ότι βρισκόταν σε διάσταση µε το σύζυγο. Επίσης το 73,9% των γυναικών, απάντησε ότι έχει παιδιά, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό το 23,9 % όχι. Για το αν τα παιδιά είναι θύµατα της ενοδοοικογενειακής βίας το 23,9% απάντησε θετικά και το 34,8% αρνητικά. Ένα αρκετά µεγάλο ποσοστό, το 41,3% δεν έδωσε στοιχεία για την ερώτηση. Συχνά όµως τα παιδιά δεν βρίσκονται στην ίδια χώρα µε τους γονείς σύµφωνα µε το 21,7%, αφού ζουν εκτός Ελλάδας. Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισµα και τη χρήση ουσιών από τα θύµατα το 41,3% έδωσε αρνητική απάντηση και το 23,9% θετική. Το 34,8% δεν έδωσε στοιχεία. Ενδεχοµένως η µη χρήση να αιτιολογείται για πολιτισµικούς λόγους, κυρίως στις γυναίκες πρόσφυγες. Αναφορικά µε τα είδη των ουσιών το µεγαλύτερο ποσοστό (73,9%) δεν το προσδιόρισε, ενώ το αµέσως επόµενο ποσοστό (13%) ανέφερε το κάπνισµα. Το 4,3% παίρνει ψυχοφάρµακα ή κάποιες από τις παραπάνω ουσίες σε συνδυασµό. Το 2,2% κάνει λόγο για κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερωτώµενες σε µικρό ποσοστό πήραν µόνες τους την πρωτοβουλία να αναζητήσουν βοήθεια. Συχνά τα περιστατικά βίας δεν γίνονται γνωστά και λόγω του υπερβολικού φόβου, της αδυναµίας επικοινωνίας, της µη σταθερής διαµονής σε ένα µέρος ή της µη αποδοχής του προβλήµατος.

8 88 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Το πρώτο/ κύριο αίτηµα προς την κοινωνική υπηρεσία για το 58,7 % των γυναικών ήταν τα προβλήµατα υγείας, ενώ το 15,2 % ζήτησε νοµική στήριξη. Το 6,5% ζήτησε συµβουλευτική επάνω σε θέµατα κακοποίησης και το 19,6% άλλου είδους παροχές (ρούχα, τρόφιµα κ.α). Το µεγαλύτερο ποσοστό (37%) των παραποµπών προς την κοινωνική υπηρεσία έγινε από Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ακολουθούν τα ποσοστά του 26,1% από Νοσοκοµεία, του 19,6% από τους γιατρούς του Πολυϊατρείου, του 13% από Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου, ενώ το 4,3% δεν είναι γνωστό από που παραπέµφθηκε στην οργάνωση. Οι περισσότερες ερωτώµενες είχαν υποστεί και τις τρεις µορφές βίας (σωµατική, σεξουαλική και ψυχολογική). Το µεγαλύτερο ποσοστό (34,8%) ανέφερε ότι υπέστη σωµατική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση ταυτόχρονα. Το δεύτερο µεγάλο ποσοστό, το 26,1% έκανε λόγο για σεξουαλική κακοποίηση και το 23,9% για ψυχολογική. Μόνο σωµατική κακοποίηση υπέστη το 4,3%. Ακόµη όµως και όταν η αναφέρεται µόνο ψυχολογική κακοποίηση η γυναίκα είναι δύσκολο να εγκαταλείψει το σύντροφό της. Η θεσµική υποστήριξη των γυναικών θυµάτων βίας και ιδιαίτερα των αλλοδαπών είναι ανεπαρκής. Αναφορικά µε τη συχνότητα βίαιων επεισοδίων προσδιορίζεται άνω των τέσσερις επεισοδίων από το 71,1% και µεγαλύτερη από τρεις φορές από το 15,2%. Άνω των δύο επεισοδίων έχουµε σε ποσοστό της τάξεως του 8,7% και για µία µόνο φορά 4,3%.Στην ερώτηση για το πού έλαβε χώρα η κακοποίηση το 47,8% απάντησε πως τα βίαια επεισόδια έγιναν σε άλλες χώρες και το 39,1% στην Ελλάδα. Το 10,9% υπέστη βία κατά τη διάρκεια της παραµονής του στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Το 2,2,% δεν έδωσε καθόλου στοιχεία. Σχετικά µε το βίαιο σύντροφο το 69,6% των γυναικών προσδιορίζει το σύζυγο. Το 10,9% αναφέρεται σε άλλο οικείο πρόσωπο και το 19,5% στον ερωτικό σύντροφο. Επίσης το µεγαλύτερο ποσοστό (71,7%) ενοχοποιεί αλλοδαπούς για την άσκηση βίας, ενώ το 26,1 Έλληνες. Το 2,2% κάνει λόγο για Έλληνες και για αλλοδαπούς. Συµπερασµατικά τονίζουµε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του θέµατος της κακοποίησης των µεταναστριών και γενικότερα την ανάγκη συσχέτισης των µεταβλητών «κοινωνικό φύλο», «προέλευση» και «κοινωνικό στρώµα», προκειµένου να προσεγγίσουµε σε βάθος και µε ποιοτικά µάλλον παρά ποσοτικά δεδοµένα το ζήτηµα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης των γυναικών.

9 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 89 ΚΕΦΑΛΑΙΟ V Η ΠΡΩΤΗ ΘΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 1. Αντικείµενο και στόχοι της έρευνας Στην Ελλάδα δεν έχουµε προηγούµενη επιδηµιολογική έρευνα για τη βία κατά των γυναικών στην οικογένεια, ούτε υπάρχει ετήσια έκθεση στατιστικών στοιχείων σχετικά µε την έκταση του φαινοµένου. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας δεν δηµοσιοποιούνται στις αρµόδιες αρχές µε συνέπεια την ύπαρξη σκοτεινού αριθµού βίας κατά των γυναικών 211. Η παρούσα έρευνα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια περιγραφής της έκτασης, της φύσης και των διαστάσεων της βίας κατά των γυναικών µέσα στην οικογένεια στην Ελλάδα. Διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών για Θέµατα Ισότητας (Ν.Π.Ι.Δ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης) το 2003 υπό την επιστηµονική ευθύνη των κ.κ. Καθηγητή Ιάκωβου Φαρσεδάκη και της συγγραφέως. Η διεξαγωγή της έρευνας σε ολόκληρη τη χώρα µε συνεντεύξεις στο πεδίο προσβλέπει στη διερεύνηση του θέµατος στον ευρύ πληθυσµό και όχι µόνο σε γυναίκες που χρησιµοποιούν τις παρεχόµενες υπηρεσίες. Σε γενικές γραµµές, η έρευνα επιδιώκει την αναφορά των διαφόρων µορφών βίας από τις ίδιες της γυναίκες, συµπεριλαµβανοµένων της ψυχολογικής και της σεξουαλικής βίας. Αξιοποιεί τη συµβολή των ερευνών για την ενδοοικογενειακή βία στις Ηνωµένες Πολιτείες ως προς την περιγραφή των βίαιων συµπεριφορών, της έρευνας του Home Office στη Μεγάλη Βρετανία για την καταγραφή της βίας και για την ανάλυση περιστατικού και δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ανίχνευση της στάσης και της αντίδρασης των γυναικών απέναντι στη βία στις «στενές» διαπροσωπικές σχέσεις. Αντικείµενο της έρευνας είναι η καταγραφή της συχνότητας εµφάνισης του φαινοµένου της βίας κατά των γυναικών µέσα στην οικογένεια µε δράστες τους συζύγους-συντρόφους τους. Η µελέτη εστιάζεται στην περι- 211 Βλ. σχετικά, Chatzifotiou S., Keeping Domestic Violence in Silence: The Case of Greece, Πρακτικά του συνεδρίου µε θέµα: Violence in the Family. A Plan for Action, Λευκωσία, Νοέµβριος 2000.

10 90 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ γραφή του φαινοµένου στη σχέση του ζευγαριού και αποκλείει την εξέταση της σχέσης µε άλλα συµβιούντα µε την ερωτώµενη, συγγενικά ή µη πρόσωπα. Στόχος της έρευνας είναι η πρώτη περιγραφή του φαινοµένου της ενδοοικογενειακής βίας σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα δεν έχει πραγ- µατοποιηθεί επιδηµιολογική έρευνα και όσες έρευνες έχουν µελετήσει το θέµα της ενδοοικογενειακής βίας, δεν ανήκουν στις έρευνες πεδίου, καθώς αξιοποιούν στοιχεία, τα οποία έχουν συλλεγεί από γυναίκες-θύµατα ενδοοικογενειακής βίας που χρησιµοποιούν προγράµµατα υπηρεσιών στήριξης (συµβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, καταφύγια κ.λπ.) 212. Επιµέρους στόχοι της έρευνας είναι η µελέτη αφενός του είδους της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, αφετέρου των δεικτών-παραγόντων που ενοχοποιούνται για την εµφάνιση του φαινοµένου. Η έρευνα στοχεύει, επίσης, στην εξέταση της στάσης και της αντίδρασης των γυναικών απέναντι στη βία. Τέλος, αποσκοπεί στην εισήγηση προτάσεων για την ανάπτυξη της πρόληψης και την αντιµετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο σχεδιασµού κοινωνικής πολιτικής, αναφορικά µε την άµβλυνση του φαινοµένου και την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Για τη διαµόρφωση των ερευνητικών υποθέσεων ελήφθησαν υπόψη οι θεωρητικές και ερµηνευτικές προσεγγίσεις σχετικά µε την ενδοοικογενειακή βία, όπως προκύπτουν από τη διεθνή βιβλιογραφία. Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώθηκαν υποθέσεις στηριζόµενες σε µια συνολική εκτίµηση των παραγόντων-δεικτών, οι οποίοι σύµφωνα µε τα ευρήµατα ανάλογων ερευνών ενοχοποιούνται για την εµφάνιση του φαινοµένου. Οι υποθέσεις που προτάθηκαν προς έλεγχο είναι: Σχετικά µε την εµφάνιση της βίας: 1. Οι δυσκολίες στην επικοινωνία στην οικογένεια (διαφωνίες, εντάσεις, συγκρούσεις), συνδέονται µε την εκδήλωση ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών. 2. Ο κίνδυνος εµφάνισης της βίας ανάµεσα στο ζευγάρι αυξάνεται, όσο µικρότερο είναι το χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε πριν από τη σοβαρή δέσµευση (συµβίωση, αρραβώνας, γάµος). 212 Βλ. σχετικά Antonopoulou C., Domestic Violence in Greece, American Psychologist, 54, 1, 1999, σελ Επίσης, Chatzifotiou S. Dodash S. & Tsougas M., The Last Violent Episode: The Experiences of Greek Battered Women, Journal of Southern European Society and Polities, vol. 6, no 3, winter 2001, σελ

11 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το ιστορικό προηγούµενης βίας συνδέεται µε την ύπαρξη βίας στις παρούσες σχέσεις της γυναίκας. 4. Τα κοινωνιο-δηµογραφικά χαρακτηριστικά της γυναίκας και του συζύγου/συντρόφου (ηλικία, µορφωτικό επίπεδο, επαγγελµατική κατάσταση, εισόδηµα, οικογενειακή κατάσταση, παιδιά), συνδέονται µε την εκδήλωση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών. Αναφορικά µε τη γεωγραφική περιοχή: α) Υπάρχουν διαφοροποιήσεις µεταξύ αστικών, ηµι-αστικών και αγροτικών περιοχών ως προς την εµφάνιση του φαινοµένου της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών. β) Υπάρχουν διαφοροποιήσεις µεταξύ αστικών, ηµι-αστικών και αγροτικών περιοχών ως προς την έµµεση γνώση περιστατικών βίας. γ) Υπάρχουν διαφοροποιήσεις µεταξύ αστικών, ηµι-αστικών και αγροτικών περιοχών ως προς τη στάση των ερωτώµενων απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία. Όσον αφορά στη στάση των γυναικών απέναντι στη βία: 1. Υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τη στάση απέναντι στη βία µεταξύ της γυναίκας-θύµατος ενδοοικογενειακής βίας και της µη κακοποιηµένης γυναίκας. 2. Οι µορφές της βίας που υφίσταται η γυναίκα (λεκτική, ψυχολογική σωµατική, εξαναγκασµός σε σεξουαλική επαφή), επηρεάζουν την κρίση της για τη βίαιη συµπεριφορά του συζύγου/συντρόφου της. Σε σχέση µε την αντίδραση που υιοθετεί η γυναίκα για την αντιµετώπιση της βίας: 1. Οι µορφές της βίας που υφίσταται η γυναίκα (λεκτική, ψυχολογική σωµατική, εξαναγκασµός σε σεξουαλική επαφή), επηρεάζουν την αντίδρασή της στη βία. 2. Η ενοχοποίηση της γυναίκας αναφορικά µε τη βίαιη συµπεριφορά του συζύγου/συντρόφου της, συνδέεται µε την αντίδρασή της σε αυτήν. 3. Η αντίδραση της γυναίκας στη βίαιη συµπεριφορά του συζύγου/συντρόφου, συνδέεται µε το χρόνο εµφάνισης της βίας.

12 92 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2. Μεθοδολογία και στάδια της έρευνας Η έρευνα εντάσσεται στις περιγραφικές επιδηµιολογικές έρευνες (descriptive, cross-sectional ή prevalence studies). Σε αυτού του είδους τις έρευνες, επιδιώκεται η διερεύνηση της συχνότητας ενός φαινοµένου στο γενικό πληθυσµό της χώρας και τα αποτελέσµατα τους έχουν στατιστικό χαρακτήρα 213. Οι συγκεκριµένες έρευνες, µε βάση τη συχνότητα εµφάνισης του φαινοµένου, µπορούν να συµβάλουν: α) σε µια πρώτη απεικόνιση του φαινοµένου, β) στη διερεύνηση ορισµένων παραγόντων που συνδέονται µε την ύπαρξη της ενδοοικογενειακής βίας, γ) στην αξιοποίηση των αποτελεσµάτων σε συνδυασµό µε µεθόδους ποιοτικής προσέγγισης, δ) στη στάθµιση των αναγκών του πληθυσµού και ε) στην έµµεση εκτίµηση των παρεχόµενων υπηρεσιών Δείγµα Πληθυσµό της έρευνας αποτέλεσαν ενήλικες γυναίκες ηλικίας ετών σε πανελλήνιο επίπεδο. Το µέγεθος του δείγµατος ήταν 1200 γυναίκες. Το δείγµα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσµού σε πανελλήνια κλίµακα. Η αντιπροσωπευτικότητα εξασφαλίστηκε µε την ικανοποιητική διασπορά του δείγµατος στους νοµούς της χώρας και την κατάλληλη κάλυψη της κοινωνικής σύνθεσης των επιλεγοµένων περιοχών (αστικές, ηµι-αστικές και αγροτικές). Από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας επιλέχθηκε η Κρήτη. 214 Η επιλογή του δείγµατος έγινε µε τη µέθοδο της πολυσταδιακής τυχαίας δειγµατοληψίας Βλ. σχετικά, Τριχόπουλο Δ., Επιδηµιολογία. Αρχές, µέθοδοι, εφαρµογές. Αθήνα, Επιστη- µονικές Εκδόσεις Γρ. Παρισιάνος, 1982, σελ Το στατιστικό σφάλµα του δείγµατος που προτάθηκε ήταν 2,8 για ερωτήσεις διχοτοµικές σε διάστηµα εµπιστοσύνης 95%. Με αυτό το δεδοµένο η πιθανότητα απόκλισης είναι µικρή, καθώς το συγκεκριµένο διάστηµα θεωρείται ως το πιο ασφαλές για την εξασφάλιση εµπιστοσύνης στο αποτέλεσµα και ένταξης των τιµών στην καµπύλη χωρίς ανωµαλίες. 215 Για τη διαδικασία σχεδιασµού της πολυσταδιακής τυχαίας δειγµατοληψίας, βλ. αναλυτικά, Τζωρτζόπουλο Π., Οργάνωση και διεξαγωγή δειγµατοληπτικών ερευνών. Αθήνα, Οικονοµικό Πανεπιστήµιο, 1991, σελ Στη συγκεκριµένη έρευνα ο πληθυσµός που µελετήθηκε χωρίστηκε σε τρία στρώµατα µε βάση τις προς διερεύνηση περιοχές (αστικές, ηµι-αστικές και αγροτικές). Από κάθε στρώµα επιλέχθηκαν ορισµένες περιοχές µε τυχαία διαδικασία και στη συνέχεια επιλέχθηκαν τα οικοδοµικά τετράγωνα κάθε περιοχής. Τα σηµεία που συµπεριελήφθησαν κληρώθηκαν τυχαία από το σύνολο του αντίστοιχου τύπου σηµείων της χώρας, µε πιθανότητα ανάλογη της πυκνότητας του πληθυσµού και σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ε.ΣΕΛ.Υ.Ε. Για την επιλογή των σηµείων εκκίνησης οι Δήµοι αντιστοιχήθηκαν πλήρως σε τυχαίους αριθµούς και τα σηµεία εκκίνησης

13 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 93 Το ερωτηµατολόγιο απαντήθηκε από γυναίκες ηλικίας 18 έως 60 ετών, που συµβιώνουν σε κοινή εστία-νοικοκυριό µε σύντροφο ή σύζυγο το χρονικό διάστηµα της διεξαγωγής της έρευνας. Συµβίωση θεωρήθηκε η «ελεύθερη» κοινή διαβίωση (union libre) σε ενός ετερόφυλου ζευγαριού εκτός θεσµικής επικύρωσης και η κοινή διαβίωση µέσα σε γάµο Μέθοδος της έρευνας Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιµοποιήθηκε η µέθοδος των δοµη- µένων συνεντεύξεων µε συµπλήρωση ερωτηµατολογίου διάρκειας λεπτών. Για τις συνεντεύξεις χρησιµοποιήθηκαν γυναίκες-συνεντεύκτριες µε εµπειρία στη διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών στο πεδίο. Η συγκεκριµένη επιλογή έγινε για να διευκολυνθεί η δηµιουργία κλίµατος εµπιστοσύνης µεταξύ υποκειµένου και συνεντεύκτριας, η ενθάρρυνση των υποκειµένων, ώστε να αναφέρουν περιστατικά βίας 217 και για να αποφευχθούν µη ειλικρινείς απαντήσεις. Πριν από την έναρξη της διεξαγωγής της έρευνας στο πεδίο, πραγµατοποιήθηκε συνάντηση εκπαίδευσης των συνεντευκτριών που συµµετείχαν στη συλλογή των στοιχείων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Την ευθύνη για την εκπαίδευση είχαν η συντονίστρια του έργου και τα µέλη της ερευνητικής οµάδας. Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η ενηµέρωση των συνεντευκτριών για τους στόχους της έρευνας, τη δοµή και το περιεχόµενο του ερωτηµατολογίου, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά µε τη στάση τους απέναντι στις ερωτώµενες και το χειρισµό πιθανών «δύσκολων» συµπεριφορών-περιπτώσεων κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. κατανεµήθηκαν ανάλογα µε τον πληθυσµό. Στον κάθε Δήµο κληρώθηκαν τυχαίοι αριθ- µοί, οι οποίοι καθόρισαν ακριβώς τη διασταύρωση που αντιστοιχούσε στο κάθε σηµείο εκκίνησης. Για την επιλογή των ερωτωµένων, ο/η ερευνητής/-τρια ξεκίνησε από το οικοδοµικό τετράγωνο που στον χάρτη του ήταν σηµειωµένο µε τον αριθµό (1) και ακολούθησε πορεία αντίστοιχη µε την πορεία των δεικτών του ρολογιού κάνοντας τον γύρο του τετραγώνου. Εφόσον έγινε η πρώτη συνέντευξη, άφηνε τέσσερα σπίτια και κτυπούσε την αµέσως επόµενη πόρτα. Συνέχισε µε τον ίδιο τρόπο µέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου οικοδοµικού τετραγώνου. Στη συνέχεια περνούσε στο επόµενο. 216 Για τη ρευστότητα της συµβατικής οικογένειας και τα εναλλακτικά προς τη συµβατική οικογένεια σχήµατα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου, βλ. Μουσούρου Λ. Μ., Κοινωνιολογία της Σύγχρονης Οικογένειας. Αθήνα, Gutenberg, 1993, ιδιαίτερα κεφ. 3 και Σχετικά µε το ρόλο των ερευνητών στην εξασφάλιση της συνεργασίας των γυναικών και στην ενθάρρυνση τους να αναφέρουν περιστατικά βίας κατά τη διεξαγωγή ερευνών, βλ. Hagemann-White C., European Research...,ό. π.

14 94 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Επίσης, πριν από την εφαρµογή του ερωτηµατολογίου στο πεδίο, πραγµατοποιήθηκε πιλοτική έρευνα, προκειµένου να διερευνηθούν και να εντοπιστούν πιθανές αδυναµίες ή ελλείψεις του ερευνητικού εργαλείου. Η πιλοτική έρευνα διεξήχθηκε κατά το διάστηµα δύο ηµερών στο πεδίο µε συνεντεύξεις από τις συνεντεύκτριες και από την ερευνητική οµάδα µε τη µέθοδο της προσοµοίωσης. Από αυτήν τη «δοκιµαστική» φάση, προέκυψαν χρήσιµες παρατηρήσεις, οι οποίες συµπεριελήφθησαν στο ερωτηµατολόγιο, µε στόχο τη δηµιουργία εργαλείου που χαρακτηρίζεται από πληρότητα, εγκυρότητα και αξιοπιστία. Οι συνεντεύξεις έγιναν πρωινές και απογευµατινές ώρες, µε στόχο να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική εκπροσώπηση του πληθυσµού που εργάζεται. Η έρευνα στο πεδίο διεξήχθηκε από 20/2/2003 έως 17/3/2003. Επίσης, έγινε τυχαίος έλεγχος σε ποσοστό τουλάχιστον 20% των συµπληρωµένων ερωτηµατολογίων και έλεγχος πληρότητας και συνοχής των ερωτηµατολογίων στο σύνολο του δείγµατος. 2.3 Εργαλείο της έρευνας Για τη συλλογή των στοιχείων σχεδιάστηκε ερωτηµατολόγιο µε βάση τους τοµείς της έρευνας που κρίθηκε σκόπιµο να µελετηθούν. Συγκεκρι- µένα, το ερωτηµατολόγιο διαρθρώθηκε µε βάση τις εξής θεµατικές ενότητες: Α) Κοινωνιοδηµογραφικά χαρακτηριστικά της ερωτώµενης και του συζύγου/συντρόφου. Β) Ποιότητα των σχέσεων στο ζευγάρι και την οικογένεια. Γ) Περιγραφή ενδεχόµενου περιστατικού βίας. Δ) Αντιλήψεις και στάσεις των ερωτώµενων σχετικά µε την ενδοοικογενειακή βία. Ε) Ιστορικό βίας στην οικογένεια προέλευσης, ή σε προηγούµενες σχέσεις της ερωτώµενης. Μελετήθηκαν ερωτηµατολόγια σχετικών ερευνών και έγινε προσπάθεια προσαρµογής του συγκεκριµένου ερωτηµατολογίου στα δεδοµένα της ελληνικής πραγµατικότητας Για τις πολιτισµικές κυρίως ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν το σχεδιασµό της ερευνητικής προσέγγισης του θέµατος στην Ελλάδα βλ. σχετικά, Chatzifotiou S., Keeping Domestic...ό.π.

15 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 95 Ο ορισµός της ενδοοικογενειακής βίας που υιοθετήθηκε στο ερωτη- µατολόγιο είναι σε πλήρη συµφωνία µε τον ορισµό που προτάθηκε από τη Δανική Προεδρία προς το Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22/11/2002, στο πλαίσιο κειµένου σχετικά µε την Επισκόπηση της Εφαρµογής από τα Κράτη-Μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Προγράµµατος Δράσης του Πεκίνου 219. Οι µορφές της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών που περιελήφθησαν στις ερωτήσεις ήταν: σωµατική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονοµική βία, αποστέρηση και άρνηση των δικαιωµάτων των γυναικών. Για τη σύνταξη του ερωτηµατολογίου αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τα ερευνητικά εργαλεία άλλων µελετών. Συγκεκριµένα, λήφθηκαν υπόψη τα ερωτηµατολόγια των ακόλουθων ερευνών: 1. Home Office: Domestic Violence: Findings from a new British Crime Survey self-completion questionnaire, Home Office Research Study, 191, 1999, London. 2. Second National Family Violence Survey. Richard J. Gelles & Murray A. Straus, 1985/ Orange District Court Assault Study. Hottalling Jerry & Buzawa Eve, Study Against Women Violence in Odessa Ukraine, University of Massachusetts, Lowell, Project Harmony, «Οικογένεια και σεξουαλική συµπεριφορά»: Αναδροµική µελέτη σε δείγµα Ελλήνων φοιτητών. Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Ε. Αγάθωνος, Α. Αλεξανδρίδης, Α. Βασιλιάς, Ε. Φερέτη, Χρησιµοποιήθηκε, επίσης, το δελτίο Κοινωνικού Ιστορικού για το πρόγραµµα Κακοποίηση-Παραµέληση Παιδιών του τοµέα Οικογενειακών Σχέσεων του τµήµατος Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Στο ερωτηµατολόγιο περιλαµβάνονται 52 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις είναι κλειστές (απαντήσεων ναι/όχι, πολλαπλών επιλογών και επταβάθ- µιας κλίµακας), εκτός από την τελευταία, όπου ζητείται από την ερωτώµενη αν έχει να προσθέσει κάτι που δεν έχει συµπεριληφθεί στο ερωτηµατολόγιο και επιθυµεί να το αναφέρει. Επιπλέον, ζητήθηκαν σχόλια από 219 Βλ. Σχέδιο Συµπερασµάτων του Συµβουλίου της Ε.Ε. σχετικά µε την Επισκόπηση της Εφαρ- µογής από τα Κράτη-Μέλη και τα Όργανα της Ε.Ε. του Προγράµµατος Δράσης του Πεκίνου, 14074/02, SOC 499 JAI 248.

16 96 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ τις συνεντεύκτριες σχετικά µε τη συνεργασία τους µε τις ερωτώµενες και µε τις επισηµάνσεις που εκείνες θα ήθελαν να σηµειώσουν Επεξεργασία και ανάλυση δεδοµένων Για την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας χρησιµοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS V. 11. Από την επεξεργασία προέκυψαν οι βασικές στατιστικές µετρήσεις, οι κατανοµές, οι µέσες τιµές και ο έλεγχος του βαθµού σηµαντικότητας. Οι µετρήσεις υπέδειξαν τις τοποθετήσεις των διαφορετικών οµάδων πληθυσµού στις περιοχές διερεύνησης και τις µεταξύ τους συγκρίσεις. Ο σχεδιασµός του δείγµατος έγινε µε τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει ικανές βάσεις υπο-οµάδων του πληθυσµού, καθώς και δηµογραφικές αναλύσεις. Οι διασταυρώσεις έγιναν µε βάση τη διερεύνηση των υποθέσεων. Για την επεξεργασία της ανοιχτής ερώτησης και των σχολίων που συ- µπληρώθηκαν από τις συνεντεύκτριες, εφαρµόστηκε ποιοτική ανάλυση περιεχοµένου Μεθοδολογικές δυσχέρειες Βασική µεθοδολογική δυσχέρεια αποτέλεσε η κατασκευή του ερευνητικού εργαλείου, µε δεδοµένο αφενός την ευρύτητα του αντικειµένου της έρευνας αναφορικά µε τους τοµείς που καλύπτει και αφετέρου την «ευαισθησία», µε την οποία θα πρέπει να αντιµετωπίζεται το υπό εξέταση ζήτηµα. Συγκεκριµένα, χρειάστηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δοµή και το περιεχόµενο του ερωτηµατολογίου µε στόχο: α) να καλυφθούν τα θέµατα που επιλέχθηκαν και β) να εξασφαλιστούν, όσο ήταν δυνατό, η οµαλή ροή των ερωτήσεων και η ειλικρίνεια των υποκειµένων. Χρειάστηκε επίσης, να ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστηµα διεξαγωγής της συνέντευξης (περίπου 30 λεπτά). Επιπλέον, µεθοδολογική δυσχέρεια κατά το σχεδιασµό του εργαλείου της έρευνας, αποτέλεσε η διαµόρφωση των φίλτρων, προκειµένου να εξασφαλιστεί ο κατά το δυνατόν µέγιστος βαθµός συµβολής τους στη συ- µπλήρωση ή µη του ερωτηµατολογίου από τα υποκείµενα. 220 Βλ. σχετικά Bardin L., L Analyse de Contenu. Paris, P.U.F.,1977 και Grawitz M., Méthodes des Siences Sociales. Paris, Dalloz, Το σύνολο των απαντήσεων των ερωτώ- µενων-γυναικών καθώς και τα σχόλια των συνεντευκτριών (corpus), κωδικοποιήθηκαν χωριστά στη βάση κατηγοριών, οι οποίες διαµορφώθηκαν µε µονάδα καταγραφής το θέµα που αντιστοιχούσε σε κάθε νόηµα που εκφραζόταν και µε µονάδες συµφραζοµένων τις απαντήσεις και τα σχόλια. Στη συνέχεια, έγινε σύγκριση του κατηγοριοποιηµένου υλικού και ερµηνεία των αναφορών.

17 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τα αποτελέσµατα της έρευνας: Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεδοµένων 3.1. Κοινωνικο-δηµογραφικά χαρακτηριστικά του δείγµατος Τα κοινωνιο-δηµογραφικά στοιχεία που συλλέξαµε κατόπιν της διεξαγωγής της έρευνας, δίνουν µια πρώτη εικόνα σε ό,τι αφορά τις ερωτώµενες σε σχέση µε την ηλικία, την περιοχή, την επαγγελµατική κατάσταση, καθώς και άλλους παράγοντες που συµπληρώνουν την κατηγορία αυτή. Αναλυτικότερα, µπορεί να παρατηρηθεί ότι η κατανοµή και διασπορά της ηλικίας στο δείγµα ήταν όσο το δυνατόν επιµερισµένη έτσι, ώστε να αντιπροσωπεύεται όλο το ηλικιακό φάσµα. Πίνακας 16 Οι περιοχές, στις οποίες πραγµατοποιήθηκε η δειγµατοληψία, ήταν η Αθήνα σε ποσοστό 30%, τα αγροτικά κέντρα σε ποσοστό 27,8%, τα αστικά σε ποσοστό 22,2% και η Θεσσαλονίκη σε ποσοστό 7,5%. Ειδικότερα, η κατανοµή σε επίπεδο αστικών, αγροτικών και ηµι-αστικών περιοχών, ήταν 59,7%, 27,8% και 12,5% αντίστοιχα.

18 98 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Πίνακας 17 Όσον αφορά στην οικογενειακή κατάσταση των ερωτώµενων γυναικών, οι έγγαµες αποτέλεσαν την πλειοψηφία του δείγµατος (90,3%), ενώ το 6,9% των ερωτώµενων γυναικών συζούσε µε σχέση την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Πίνακας 18 Οι γυναίκες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δήλωσαν αρχηγοί του νοικοκυριού (92,2%). Το ποσοστό των γυναικών που ήταν αρχηγοί του νοικοκυριού, αγγίζει µόλις το 7,5%. Αναφορικά µε το µορφωτικό επίπεδο των ερωτώµενων, η πλειοψηφία των γυναικών ήταν απόφοιτες δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (απόφοιτες Λυκείου: 55%), ενώ ακολούθησαν οι γυναίκες που είχαν στοι-

19 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 99 χειώδη ολική µόρφωση (30,9%). Αξίζει να σηµειωθεί ότι µόλις το 0,2% είχε κάνει µεταπτυχιακές σπουδές. Αντίστοιχα, όσον αφορά στο µορφωτικό επίπεδο του συζύγου/συντρόφου, το 32,2% είχε στοιχειώδη ολική εκπαίδευση και ακολουθεί το 30,8% των ανδρών µε δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Πίνακας 19 Αναφορικά µε την εργασία και το καθεστώς απασχόλησης, το 58,3% των γυναικών δήλωσε ότι δεν εργάζεται, ενώ το 32% ανέφερε ότι βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Όσον αφορά στους συζύγους/συντρόφους, το 81,4% εργαζόταν µε πλήρη απασχόληση, ενώ το 12,8% ήταν συνταξιούχοι. Πίνακας 20

20 100 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Από τις γυναίκες, οι οποίες δήλωσαν ότι εργάζονται, το 56,1% είναι εισοδηµατίες/νοικοκυρές. Παράλληλα, αναφορικά µε την επαγγελµατική δραστηριότητα του συζύγου/συντρόφου, το 24,1% των γυναικών δήλωσε ότι οι τελευταίοι είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες και το 20,9% ειδικευµένοι τεχνίτες. Σχετικά µε τις ερωτώµενες που δεν εργάζονται, ως κύριος λόγος απουσίας επαγγελµατικής απασχόλησης αναφέρθηκαν οι οικογενειακές υποχρεώσεις (48%). Παράλληλα, το 30% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν βρίσκουν εργασία, ενώ το 20,1% δήλωσε ότι δεν επιθυµεί να εργαστεί. Πίνακας 21 Αναφορικά µε το βαθµό ικανοποίησης των γυναικών από την επαγγελµατική τους κατάσταση, διαπιστώθηκε ότι οι ερωτώµενες χαρακτηρίζουν την τελευταία ως «µέτρια» σε ποσοστό 34,5%. Ένα αρκετά υψηλό ποσοστό γυναικών δήλωσε ότι η επαγγελµατική τους κατάσταση είναι είτε «πολύ καλή» (30%), είτε «κακή» (20,9%). Παράλληλα, η οικονοµική κατάσταση κρίνεται από τις ερωτώµενες κατά κύριο λόγο ως µέτρια (41,8%) και δευτερευόντως ως καλή (32%). Συµπληρωµατικά, οι γυναίκες κρίνουν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή ή σε καλή κατάσταση υγείας (35,2% και 31% αντίστοιχα). Από το σύνολο των εξεταζόµενων νοικοκυριών, το 46,3% είχε εργαζόµενο µόνο ένα άτοµο της οικογένειας, ενώ στο 38,2% εργάζονταν δύο µέλη της οικογένειας. Το 32,2% των νοικοκυριών αποτελούνταν από τέσσερα άτοµα. Στο 87,3% των οικογενειών των ερωτώµενων συµβίωναν παιδιά, ενώ από το συγκεκριµένο ποσοστό, το 56,9% των γυναικών ανέφερε ότι έχουν δύο παιδιά. Επίσης, στο 50,4% των νοικοκυριών δεν

21 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 101 ζούσαν µόνιµα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών, ενώ το αντίθετο συνέβαινε στο 49,6% των νοικοκυριών: το 46,6% των ερωτώµενων ανέφερε ότι ζουν µόνιµα στην οικογένεια δύο παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Στις ερωτήσεις που αφορούν στο είδος κατοικίας των γυναικώνερωτωµένων, το 74,7% δήλωσε ότι διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία, ενώ το 42,9% ανέφερε ότι κατοικεί σε διαµέρισµα πολυκατοικίας. Από το σύνολο των γυναικών που την περίοδο της έρευνας διατηρούσαν δεσµό/σχέση, το 68,3% συµβίωνε µε το σύζυγο/σύντροφο περισσότερο από 10 έτη, το 14,8% µεταξύ 1-5 ετών και το 13,9% για 6-10 έτη. Πίνακας 22 Χρονικό διάστημα συμβίωσης των συζύγων/ συντρόφων 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 68,3% 13,9% 14,8% < 10 έτη 6-10 έτη 1-5 έτη Επίσης, το διάστηµα µεταξύ 1-3 χρόνων είναι το πιο σύνηθες διάστηµα που αφορά στη γνωριµία των συζύγων/συντρόφων πριν προχωρήσουν σε σοβαρή δέσµευση (συµβίωση/αρραβώνα/γάµο) (29,3%). Το 21,9% των γυναικών γνωρίζονταν λιγότερο από ένα χρόνο µε το σύζυγο/σύντροφό τους πριν δεσµευτούν σοβαρά και το 20,5% λιγότερο από 3 µήνες.

22 102 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Πίνακας Χαρακτηριστικά της παρούσας σχέσης Χαρακτηρίζοντας την σχέση τους µε το σύζυγο/σύντροφο, το 42,8% των γυναικών ανέφερε ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις µε τον τελευταίο, ενώ η ίδια αναφορά σχετικά µε την ποιότητα των σχέσεων παρουσιάζεται και στη σχέση των γυναικών µε τα παιδιά τους (52,2%). Παράλληλα, το 50,6% των ερωτώµενων γυναικών ανέφερε ότι διατηρεί πολύ καλές ή καλές διαπροσωπικές σχέσεις (50,6% και 29,6% αντίστοιχα). Η ασυµφωνία και οι διένεξεις/συγκρούσεις µε το σύζυγο/σύντροφο σε θέµατα καθηµερινότητας και η ευθύνη που καταλογίζεται στα µέλη της οικογένειας για τα παραπάνω, περιγράφεται ως εξής: Για θέµατα διαπαιδαγώγησης του παιδιού: Το 75,3% απάντησε ότι δεν υπάρχει ασυµφωνία, ενώ από το 24,5% το οποίο απάντησε θετικά, το 71,1% πιστεύει ότι ευθύνονται και οι δυο γονείς και το 18,1% αναφέρει ως κύριο υπεύθυνο το σύζυγο/σύντροφο. Για θέµατα καθηµερινότητας: Το 56% ανέφερε ότι δεν αντιµετωπίζει παρόµοια προβλήµατα, ενώ από το 43,8% των γυναικών που απάντησε θετικά, το 79,1% πιστεύει ότι ευθύνονται τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα για τις συγκρούσεις που παρουσιάζονται µε αφορµή τα ζητήµατα που προκύπτουν καθηµερινά.

23 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 103 Για θέµατα διαχείρισης των οικονοµικών του σπιτιού: Το 79,4% απάντησε ότι δεν υπάρχουν προστριβές για το συγκεκριµένο θέµα, ενώ από το 20,4% που δήλωσε ότι παρουσιάζονται διενέξεις, το 57,6% πιστεύει ότι ευθύνονται και οι δυο σύζυγοι/σύντροφοι. Για θέµατα αξιοποίησης του ελευθέρου χρόνου: Το 87,8% των γυναικών απάντησε ότι δεν προκύπτουν διενέξεις αναφορικά µε το υπό συζήτηση θέµα, ενώ από το 12% που απάντησε θετικά, το 49,3% επισηµαίνει ότι ευθύνεται και ο άνδρας και η γυναίκα, ενώ το 37,1% επιρρίπτει ευθύνες µόνο στο σύζυγο/σύντροφο. Δυσκολίες στην σεξουαλική ζωή: Το 93,7% δήλωσε ότι δεν αντι- µετωπίζει παρόµοιο πρόβληµα, ενώ από το 5,9% που ανέφερε ότι συναντά δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή, ως υπαίτιος αυτών χαρακτηρίστηκε ο σύζυγος/σύντροφος, µε ποσοστό 39,1%. Δυσκολίες στην συναισθηµατική επαφή: Το 87,5% απάντησε ότι δεν συναντά δυσκολίες, ενώ από το 12,3% που έδωσε θετική απάντηση, το 61,8% ανέφερε ως υπεύθυνο το σύζυγο/σύντροφο. Προστριβές που οφείλονται στην παρέµβαση τρίτων: Το 85,8% των γυναικών δήλωσε ότι δεν αντιµετωπίζει τέτοιο πρόβληµα, ενώ από το 14,2% που βρέθηκε/βρίσκεται αντιµέτωπο µε τέτοιου είδους διενέξεις, το 27,3% ανέφερε ως υπεύθυνο τον σύζυγο/σύντροφο, ενώ το 24,2% και τους δυο συζύγους/συντρόφους. Αδιαφορία του συζύγου/συντρόφου απέναντι στις ανάγκες µου: Το 90,7% δήλωσε ότι δεν συναντά παρόµοιες δυσκολίες, ενώ από το 9,3% που απάντησε θετικά, το 87% παρουσίασε το σύζυγο/σύντροφο ως υπεύθυνο για τη συγκεκριµένη κατάσταση. Αδιαφορία του συζύγου/συντρόφου απέναντι στις ανάγκες των παιδιών: Το 94,9% απάντησε αρνητικά, ενώ από το 5% που ανέφερε ότι ο σύζυγος είναι αδιάφορος απέναντι στις ανάγκες των παιδιών, µε αποτέλεσµα να επέρχονται συγκρούσεις/διενέξεις στο ζευγάρι, το 80,4% έκρινε ότι ο σύζυγος/σύντροφος είναι υπεύθυνος για την παρούσα κατάσταση. Η επιλογή των παραπάνω πεδίων αναφοράς συµβάλλει στην ουσιαστική διερεύνηση της ποιότητας των σχέσεων στο οικογενειακό πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο, λαµβάνουµε πληροφορίες για: α) τις ενδεχόµενες αφορµές γένεσης ενδοοικογενειακής βίας, β) την έµµεση καταγραφή µορφών βίας, όπως η παραµέληση, κτλ., και γ) τους δείκτες καταχρηστικής συµπεριφοράς του συζύγου/συντρόφου προς τα µέλη της οικογένειας.

24 104 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Πίνακας Στάση απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία Στη συνέχεια διερευνήθηκε η στάση των ερωτώµενων απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών από το σύζυγο/σύντροφό τους. Οι ερωτώµενες κλήθηκαν να χαρακτηρίσουν µία σειρά από συµπεριφορές, ως βίαιες ή όχι. Στον κατάλογο των βίαιων συµπεριφορών συµπεριλαµβάνονταν µορφές λεκτικής-ψυχολογικής βίας (προσβολές, βρισιές, καταπίεση, απειλές), κοινωνικής κακοµεταχείρισης (περιορισµός κοινωνικών επαφών), οικονοµικής αποστέρησης (στέρηση/περιορισµός οικονοµικής ελευθερίας), σωµατικής κακοποίησης (ελαφριά σωµατική βλάβη - βαριά σωµατική βλάβη) και σεξουαλικής κακοποίησης (εξαναγκασµός σεξουαλικής επαφής). Σύµφωνα µε τα παραπάνω, καταγράφηκαν τα ακόλουθα: Η πλειοψηφία των ερωτώµενων χαρακτηρίζει ως βία όλες τις µορφές βίαιης συµπεριφοράς που ασκείται από το σύζυγο/σύντροφο κατά των γυναικών (60,8%). Εντούτοις, οι γυναίκες φαίνεται να αναγνωρίζουν σε σηµαντικό βαθµό ως βία συµπεριφορές που συνδέονται µε τις πιο φανερές και «σοβαρές» µορφές της: τη σωµατική βία (βαριά βλάβη: 37,6%, ελαφριά βλάβη: 33,7%) και τη σεξουαλική βία (30,8%). Ακολουθούν οι συµπεριφορές που συνδέονται µε τη λεκτική και ψυχολογική βία (απειλές: 21,7%, προσβολές/βρισιές: 20,4%). Τέλος, ο περιορισµός της ελευθερίας των γυναικών σε κοινωνικό και οικονοµικό επίπεδο συγκεντρώνει τα χαµηλότερα ποσοστά στις επιλογές των ερωτώµενων (καταπίεση: 19,8%, στέρηση/περιορισµός οικονοµικής ελευθερίας: 14,8% και περιορισµός κοινωνικών επαφών: 10%).

25 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 105 Πίνακας 25 Από τις παραπάνω αναφορές υποδεικνύεται το γεγονός ότι στις κοινωνικές αντιλήψεις έχει επικρατήσει η σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση ως βίαιη συµπεριφορά, ενώ µεγαλύτερη ανοχή παρουσιάζεται απέναντι στη λεκτική και τη ψυχολογική βία. Η ηλικία φαίνεται να µην επηρεάζει σηµαντικά την κρίση των γυναικών σχετικά µε τις συµπεριφορές που χαρακτηρίζουν ως βίαιες. Όσον αφορά στο χαρακτηρισµό της βίας των ανδρών κατά των γυναικών-συζύγων/ συντρόφων τους, οι ερωτώµενες στην πλειοψηφία τους απάντησαν ότι πρόκειται για σοβαρή εγκληµατική πράξη (76%). Ένα σχετικά χαµηλό ποσοστό, αλλά εξαιρετικής σπουδαιότητας για τα ερευνητικά δεδοµένα, χαρακτηρίζει την ενδοοικογενειακή βία ως λάθος, αλλά όχι έγκληµα (11,2%). Παράλληλα, το 2,3% των ερωτώµενων δήλωσε ότι η βία είναι κάτι που απλά συµβαίνει.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" ΤΟ 2011

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟ 2011 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" ΤΟ 2011 Παρακάτω παρατίθενται τα στατιστικά στοιχεία από 163 γυναίκες που απευθύνθηκαν στο «Καταφύγιο Γυναίκας»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Παρουσίαση: Δρ Μάρθα Αποστολίδου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Νοεµβρίου 2014 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Σκοπός της έρευνας ήταν η συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ Σ. Κουκούλη 1, Α.Καλαϊτζάκη 1, Κ.Κούτρα 1, Γ.Κριτσωτάκης 1, Θ.Ρουμελιωτάκη 2, Ν.Ράτσικα 1 1 Τ μ ή μ α Κ ο ι ν ω ν ι κ ή ς Ε ρ γ α σ ί α ς, Τ Ε Ι Κ ρ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013 Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ Αθήνα, 24/1/2013 Κοινή Έρευνα των Ινστιτούτων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ σχετικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση. Το Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ. Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ. Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College Ταυτότητα της Έρευνας Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Θέμα: Αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ιανουαριος 2015 Κωνσταντίνα Μοσχοτά Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ανεξάρτητη, µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική οργάνωση. Όραµά µας η καταπολέµηση κάθε µορφής κακοποίησης εις βάρος των γυναικών. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 4: Η Δειγματοληπτική έρευνα (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ «Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής στο πλαίσιο της αλλαγής στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα (ΕΟΧ GR07/3939)» Ακαδημαϊκή Έρευνα στους Τομείς Προτεραιότητας/GR07 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Ταξόπουλος, Κοινωνιολόγος, Μ.Δ.Ε. Εγκληματολογίας

Βασίλης Ταξόπουλος, Κοινωνιολόγος, Μ.Δ.Ε. Εγκληματολογίας Βασίλης Ταξόπουλος, Κοινωνιολόγος, Μ.Δ.Ε. Εγκληματολογίας Αναγνώριση ως κοινωνικό πρόβλημα στα τέλη του 19 ου αιώνα και αργότερα στα μέσα του 20ού. Βασικά πορίσματα ερευνών θυματοποίησης τελών 20ού αιώνα:

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά»

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» «Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» Θεοδώρα Πάσχου α.μ 12181 Τμήμα Λογοθεραπείας-Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Εισαγωγικές επισημάνσεις 1) η εκδήλωση διαταραχών στην κατάκτηση μαθησιακών δεξιοτήτων προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής: Αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας

Ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής: Αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας Ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής: Αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας Μαρία Ξέστερου Λέκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Καλογεράκης Ερευνητής Αθανάσιος Κατσής Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Παιδαγωγική Σχολή Τμήμα: Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιατρική 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμη Τμήμα ς 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμες Επικοινωνίας Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Εικόνας & Αντίληψης για τις Ουσίες, τη Χρήση Ουσιών και τους Χρήστες

Έρευνα Εικόνας & Αντίληψης για τις Ουσίες, τη Χρήση Ουσιών και τους Χρήστες Έρευνα Εικόνας & Αντίληψης για τις Ουσίες, τη Χρήση Ουσιών και τους Χρήστες Σεπτέμβριος 2015 Report Αποτελεσμάτων Η ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Τύπος Έρευνας: Περιοχή Έρευνας Μέθοδος Δειγματοληψίας:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΟ ΟΣ ΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΙΣΟ ΟΣ ΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΣΟ ΟΣ ΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Έρευνα Εργατικού υναµικού Ειδική έρευνα 2009 (Αριθµός Σύµβασης 10302.2008.001-2008.718) Τελική Τεχνική Έκθεση Πειραιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Μηχανολόγοι Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Οικονομική Επιστήμη Τμήμα Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε το Μάιο του 2012 τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μεταξύ των αποφοίτων του, που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 H διαπλοκή θεωρίας, μεθόδων και δεδομένων. 2 Θεωρητικές έννοιες, μεταβλητές και μέτρηση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 H διαπλοκή θεωρίας, μεθόδων και δεδομένων. 2 Θεωρητικές έννοιες, μεταβλητές και μέτρηση ΠPOΛOΓOΣ... 15 1 H διαπλοκή θεωρίας, μεθόδων και δεδομένων Eισαγωγή... 19 Αξιολογικές κρίσεις και αντικειμενικότητα... 20 Η ιδιαιτερότητα των κοινωνικών φαινομένων... 30 H σχέση θεωρίας και έρευνας...

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ηλεκτρολόγοι Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φιλολογία-Φιλοσοφία 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Προσδόκιµο Ζωής και Υγείας 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Προσδόκιµο Ζωής και Υγείας 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 03 / 07 / 2015 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Προσδόκιµο και Υγείας 2012 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Κοινή ράση για την καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιστορία-Αρχαιολογία Τμήμα Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Συµφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής

Συµφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Συµφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής Έρευνα Εργατικού υναµικού Ειδική Έρευνα 2010 (Αριθµός Συµβολαίου 10201.200.002-200.42) Τελική Τεχνική Έκθεση Πειραιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φιλολογία Τμήμα Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής 1 Μελέτη απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τοπογράφοι Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Σκοπός Έρευνας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των παραγόντων που επιδρούν και διαμορφώνουν τη γνώμη, στάση και αντίληψη των νέων (μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012 Νοέµβριος 2012 Γενικά H έρευνα πεδίου για την αξιολόγηση των στάσεων, συµπεριφορών, γνώσεων και πρακτικών που αφορούν την τοξικοεξάρτηση ανηλίκων αποτελεί µέρος συνολικότερης µελέτης του ΚΕΘΕΑ, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Καμηλέρη Ράνια: Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Στέλεχος/Σύμβουλος Γραμμής SOS 15900 Υποέργο 5 με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (SOS)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο )

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Γενιτσαρόπουλος Λαμία, 2017 1.1. Σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού»

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» «Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» Πειραιάς, Μάρτιος 2018 1 Ταυτότητα της έρευνας Γεωγραφική κατανομή δείγματος Δημογραφικά χαρακτηριστικά 2 Ταυτότητα της έρευνας Είδος έρευνας: Πληθυσμός έρευνας: Ποσοτική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Πολιτική Επιστήμη 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φαρμακευτική 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Η βία στην ελληνική κοινωνία

Η βία στην ελληνική κοινωνία 11/2012 4-2013 Η βία στην ελληνική κοινωνία 2013 Ημερομηνία δημοσίευσης 21/3/2013 www.publicissue.gr Η Public Issue ιδρύθηκε το 2001. Εξειδικεύεται στην πολιτική και εκλογική έρευνα κοινής γνώμης, στην

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Μαρτίου 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσµατα της Έρευνας Εκπαίδευσης Ενηλίκων,

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος µας. η ουσιαστική. ισότητα των φύλων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στόχος µας. η ουσιαστική. ισότητα των φύλων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Στόχος µας η ουσιαστική ισότητα των φύλων ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2010-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Κτηνιατρική 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Kέντρο Ισότητας Φύλου. Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας με τίτλο Η έμφυλη διάσταση της ανεργίας: Απόψεις και στάσεις των νέων

Ερευνητικό Kέντρο Ισότητας Φύλου. Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας με τίτλο Η έμφυλη διάσταση της ανεργίας: Απόψεις και στάσεις των νέων Ερευνητικό Kέντρο Ισότητας Φύλου Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας με τίτλο Η έμφυλη διάσταση της ανεργίας: Απόψεις και στάσεις των νέων Δευτέρα 22 Μαΐου, Κεντρικά Γραφεία Τράπεζας Κύπρου, Αγία Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων

Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων Public Opinion Strategies Communication Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων Member of Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ψυχολογία 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα κοινής γνώμης για τις στάσεις των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο πλαστικό χρήμα. Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

Έρευνα κοινής γνώμης για τις στάσεις των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο πλαστικό χρήμα. Βασικά συμπεράσματα της έρευνας Έρευνα κοινής γνώμης για τις στάσεις των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο πλαστικό χρήμα Βασικά συμπεράσματα της έρευνας Μάρτιος 2017 2 Βασικά συμπεράσματα της έρευνας Η παρούσα έρευνα της Public Issue

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιατρική 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ 1. Δρ Ζυγά Σοφία, Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 2. Αθανασοπούλου Μαρία, RN, MSc, PhD, Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου»

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Αυτό το ερωτηµατολόγιο έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει σηµαντικές πληροφορίες πάνω στις ειδικές ανάγκες υποστήριξης που έχει η νεολαία η

Διαβάστε περισσότερα

Ως έρευνα γενικά ορίζεται η κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να ανακαλυφθεί, εξεταστεί και καθοριστεί κάτι. «Έρευνα είναι η διαδικασία η οποία μέσω

Ως έρευνα γενικά ορίζεται η κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να ανακαλυφθεί, εξεταστεί και καθοριστεί κάτι. «Έρευνα είναι η διαδικασία η οποία μέσω Ως έρευνα γενικά ορίζεται η κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να ανακαλυφθεί, εξεταστεί και καθοριστεί κάτι. «Έρευνα είναι η διαδικασία η οποία μέσω της προγραμματισμένης και συστηματικής συλλογής, ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ PCO CONVIN ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ PCO CONVIN ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 PCO CONVIN ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ. 3 ΣΕΛ. 4 ΣΕΛ. 6 ΣΕΛ. 16 ΣΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Καλών Τεχνών Τμήματα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου, Μουσικών Σπουδών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.:

Διαβάστε περισσότερα

3. Τρόποι ιεξαγωγής Έρευνας Οι κύριοι τρόποι διεξαγωγής έρευνας είναι: Προσωπική Συνέντευξη (Personal Interview) όπου ο ερευνητής κάνει τις ερωτήσεις και συµπληρώνει το ερωτηµατολόγιο Τηλεφωνική Συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τμήματα: ς, Ποιμαντικής & Κοινωνικής ς 1 Μελέτη απορρόφησης του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 Ελένης Αποσπόρη, Επικ. Καθηγήτριας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εγκληματολογική Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Νοέμβρι Νοέμβρ ος 200 ιος 2007 Έρευνα 1 2/11

Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Νοέμβρι Νοέμβρ ος 200 ιος 2007 Έρευνα 1 2/11 Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Νοέμβριος 2007 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 1 έως και 2 Νοεμβρίου 2007. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανάθεση: ΕLΜΙΝ Hellenic Mining Enterprises S.A. Τύπος έρευνας: Ποσοτική έρευνα με Computer Assisted τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τμήμα: Βιολογίας 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα κοινής γνώμης για τα ΛΟΑΤ* δικαιώματα Μάιος 2015

Έρευνα κοινής γνώμης για τα ΛΟΑΤ* δικαιώματα Μάιος 2015 Έρευνα κοινής γνώμης για τα ΛΟΑΤ* δικαιώματα Μάιος 15 *Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά/Διεφυλικά #FocusBari Ταυτότητα έρευνας Το παρόν κοινωνικό βαρόμετρο σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΙΛΚΟΥ Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα -2011

Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα -2011 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα -2011 Π.2.1.3.α: Αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ. Ματσάγκος Ιωάννης-Μαθηματικός

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ. Ματσάγκος Ιωάννης-Μαθηματικός 1 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ -Είναι γνωστό, ότι στη Στατιστική, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο πληθυσμός, δηλώνουμε, το σύνολο των ατόμων ή αντικειμένων, στα οποία αναφέρονται οι παρατηρήσεις μας Τα στοιχεία του συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΗ 07 & ΔΙΑΛΕΞΗ 08 ΣΗΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Βόλος, 016-017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Θ.Ι.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Θ.Ι. ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Θ.Ι. Επιστημονική Υπεύθυνη: Δρ. Λ. Μαράτου-Αλιπράντη, Διευθύντρια Ερευνών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Φυσική Αγωγή Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015)

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Το Μουσικό Σχολείο (Μ.Σ.) λειτουργεί στην Κύπρο από το 2006. Η ίδρυσή του έγινε στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, με

Διαβάστε περισσότερα

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς VPRC VPRC Δ.1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ VPRC- - Εμπιστευτικό Proastiakos.net 17993 // Δ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η VPRC, με την ευαισθησία που τη διακρίνει σε θέματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία- ISO 9001 Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος) 2251054739 (09:00-14:30) academy@aigaion.org civilacademy.ucoz.org «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Αύγουστος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Η Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Τα δηµογραφικά δεδοµένα τα οποία προέρχονται από τις απογραφές πληθυσµού, τις καταγραφές της φυσικής και µεταναστευτικής κίνησης του πληθυσµού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ηµερίδα «Σπουδές στη Γεωγραφία και Προοπτικές Σταδιοδροµίας», Τµήµα Γεωγραφίας, Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2006. ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο. Ιούλιος Γνώμη για την εθνική κυριαρχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πολιτικό Βαρόμετρο. Ιούλιος Γνώμη για την εθνική κυριαρχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ Πολιτικό Βαρόμετρο 8 Γνώμη για την εθνική κυριαρχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ιούλιος 201 ΤO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE Νο8 7-201 Η τακτική μηνιαία πολιτική έρευνα της Public

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 23 Νοεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2016 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα Πανελλαδική έρευνα γνώμης Μάρτιος 2010 Μάρτιος Έρευνα 15-19/03

Πανελλαδική έρευνα Πανελλαδική έρευνα γνώμης Μάρτιος 2010 Μάρτιος Έρευνα 15-19/03 Πανελλαδική έρευνα γνώμης Μάρτιος 2010 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 15 έως και 1 9 Μαρτίου 2010. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

«Παράγοντες επηρεασμού της αποτελεσματικότητας ενεργειών δειγματισμού για καταναλωτικά προϊόντα»

«Παράγοντες επηρεασμού της αποτελεσματικότητας ενεργειών δειγματισμού για καταναλωτικά προϊόντα» «Παράγοντες επηρεασμού της αποτελεσματικότητας ενεργειών δειγματισμού για καταναλωτικά προϊόντα» Ονοματεπώνυμο: Ευαγγελία Στούμπου Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Χ. Αργουσλίδης Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ Ε ΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Μ ΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Η ΧΡΗΣΗ Ε ΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Μ ΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η Χ Ρ Η Σ Η ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α Π Ο Τ Ο Υ Σ Κ Α Τ Ο Ι Κ Ο Υ Σ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ» Απρίλιος 2006 1 Πίνακας Περιεχοµένων: 1. Τεχνική περιγραφή...3 1.1. Η "Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ημερίδα με θέμα «Η αγορά εργασίας σε κρίση». Συνεδρία: Οι συνέπειες της κρίσης σε διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά.

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Γενικό Λύκειο Βαλτινού Τρικάλων ως εµπλεκόµενο σχολείο στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Comenius Regio, που υλοποιείται µεταξύ φορέων και οργανισµών των Τρικάλων (Ελλάδα) και του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Γεωπονική 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής: Δρ. Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας Μυλωνά Ιφιγένεια Έρευνες για την απόκτηση πληροφοριών η γνωμών από τους χρήστες Χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές επιστήμες για τη χρήση κοινωνικών φαινομένων Ο όρος «ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ξένες Γλώσσες Τμήματα: Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής & Ιταλικής

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα

Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 9 1 GREEK PUBLIC OPINION Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α Τ Η Σ Ε Ρ Ε Υ Ν Α Σ Μ Ε Ρ Ο Σ Π Ρ Ω Τ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα εκτίμησης πολιτικών τάσεων για τις Ευρωεκλογές 2014. Απρίλιος 2014

Πανελλαδική έρευνα εκτίμησης πολιτικών τάσεων για τις Ευρωεκλογές 2014. Απρίλιος 2014 Πανελλαδική έρευνα εκτίμησης πολιτικών τάσεων για τις Ευρωεκλογές 2014 Απρίλιος 2014 Ταυτότητα της έρευνας Φορέας Διεξαγωγής Φορέας Ανάθεσης Τύπος και Μέθοδος Πληθυσµός Κάλυψη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από την. για λογαριασµό του ΕΟΤ. Χρόνος διεξαγωγής...η συλλογή των στοιχείων έγινε στις 22-31/01/07. Περιοχή... Λεκανοπέδιο Αττικής Πληθυσµός... Άνδρες,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και οργάνωση της έρευνας πεδίου - Ερευνητικοί στόχοι

Σχεδιασμός και οργάνωση της έρευνας πεδίου - Ερευνητικοί στόχοι ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Σχεδιασμός και οργάνωση της έρευνας πεδίου - Ερευνητικοί στόχοι Δρ. Θεοχάρης Τσούτσος,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Δασολογία-Περιβάλλον Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος 1 Μελέτη απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα