Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Επιτέλους, ήρθε ο καιρός να χαρείτε την. Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε. με ανακούφιση, διότι πολλά από τα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Επιτέλους, ήρθε ο καιρός να χαρείτε την. Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε. με ανακούφιση, διότι πολλά από τα"

Transcript

1 Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Επιτέλους, ήρθε ο καιρός να χαρείτε την Με καλύτερη μεγάλη περίοδο μας χαρά, της ο εγκυμοσύνης γιατρός και σας, το μια προσωπικό περίοδο ισορροπίας. του Γυναικολογικού Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε μία Μπορείτε ακόμα πλέον μέλλουσα να χαμογελάσετε μητέρα. με ανακούφιση, διότι πολλά από τα Το συμπτώματα, έντυπο που που, κρατάτε πιθανότατα, στα χέρια είχατε σας κατά περιέχει το πρώτο σύντομες τρίμηνο, και όπως χρήσιμες ναυτίες, πληροφορίες σωματική κούραση σχετικά και με διακυμάνσεις το πρώτο τρίμηνο στην ψυχολογία, της κύησης, θα υποχωρήσουν. το οποίο ξεκίνησε την Το δεύτερο πρώτη ημέρα τρίμηνο της ξεκινάει τελευταίας τη 13η περιόδου εβδομάδα σας της και εγκυμοσύνης θα ολοκληρωθεί σας και σε θα 12 ολοκληρωθεί εβδομάδες. την 27η εβδομάδα.

2 Τρεις επισκέψεις για την παρακολούθηση της πορείας της εγκυμοσύνης σας θεωρούνται απαραίτητες και μπορούν να προγραμματιστούν ως εξής: Η πρώτη επίσκεψη μπορεί να γίνει μεταξύ 16ης και 18ης εβδομάδας, όπου και θα επαναληφθεί ένα υπερηχογράφημα για να ελεγχθεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, και φυσικά, ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της δικής σας υγείας. Η δεύτερη επίσκεψη καλό θα ήταν να προγραμματιστεί μεταξύ 21ης και 24ης εβδομάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το υπερηχογράφημα Β επιπέδου. Μ αυτό ο γιατρός κ. Γιάννης Βαμβακάρης θα φροντίσει να ελέγξει λεπτομερώς την ανατομία του εμβρύου, να δει τη θέση και την ποιότητα του πλακούντα και τη ροή του αίματος σ αυτόν. Η τρίτη επίσκεψη μπορεί να γίνει μεταξύ της 25ης και 27ης εβδομάδας. Το Γυναικολογικό Κέντρο Femina σας παρέχει τη δυνατότητα να κάνετε καρδιολογική εξέταση του εμβρύου υπερηχογραφικά, μια πρωτοποριακή εξέταση η οποία διενεργείται από εξειδικευμένους μόνο γιατρούς στον τομέα αυτό. Ο κ. Βαμβακάρης έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στο εξωτερικό σχετικά με το συγκεκριμένο καρδιολογικό υπερηχογράφημα.

3 ΟΡΜΟΝΕΣ Στο προηγούμενο ενημερωτικό έντυπο αναφερθήκαμε στις πρωτόγνωρες αλλαγές του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και στην έντονη επίδραση των ορμονών. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο οργανισμός σας έχει αρχίσει να συνηθίζει τις αλλαγές. Μπορείτε πλέον και επισήμως να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της κύησης. Οι ορμόνες θα αποτελούν από εδώ και στο εξής σύμμαχό σας και θα σας χαρίζουν σωματική ευεξία και θετική ψυχολογική διάθεση. Η ζωή που κουβαλάτε μέσα σας θα αρχίσει σιγά σιγά να κινείται πλημμυρίζοντάς σας με χαρά. Θα νιώσετε το έμβρυο να «κολυμπάει» ανέμελο στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του. Ο κίνδυνος της αποβολής μειώνεται σημαντικά και η ορμονική ισορροπία θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση και ευφορία. Χάρη στην επαναφορά της όρεξης και της ενεργητικότητάς σας και χωρίς τις ανεπιθύμητες ναυτίες, διανύετε την πιο ευχάριστη περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε πως, εκτός από τις επισκέψεις σας στο Γυναικολογικό Κέντρο Femina, μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας είναι εξίσου απαραίτητη, καθώς, εξαιτίας των ορμονών, τα ούλα σας είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε μολύνσεις.

4 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ Από την 16η εβδομάδα και μετά, οι θηλές σας με ελάχιστη πίεση μπορεί να εκκρίνουν ένα αραιό, κιτρινωπό υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα, το λεγόμενο πρωτόγαλα. Αν δεν παράγετε πρωτόγαλα μην ανησυχήσετε. Πολλές γυναίκες εκκρίνουν πρωτόγαλα μετά τον τοκετό. Από την 20ή εβδομάδα και μετά, το στήθος σας θα είναι υπερευαίσθητο και το βάρος του θα αυξηθεί υπερβολικά, γι αυτό μην παραλείψετε την αγορά ενός κατάλληλου, βαμβακερού στηθόδεσμου. Η μήτρα αλλάζει θέση κινούμενη ανοδικά από τη λεκάνη προς τον ομφαλό, με αποτέλεσμα η κοιλιά να στρογγυλεύει και να μη διακρίνεται πλέον η μέση σας. Η συχνουρία του πρώτου τριμήνου υποχωρεί, καθώς η μήτρα θα παύει να πιέζει την ουροδόχο κύστη. Η παράλληλη αύξησή της προκαλεί τραβήγματα στα πλάγια της κοιλιάς σας. Πιθανό συννεφάκι στο πιο ευχάριστο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας αποτελούν πόνοι στη μέση και την πλάτη λόγω των αλλαγών αυτών. Δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και καούρες είναι επίσης συχνό φαινόμενο στις εγκύους, εξαιτίας της προγεστερόνης, της ορμόνης η οποία ευθύνεται για την καθυστερημένη πέψη. Αν ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας, τρώτε υγιεινά, αθλείστε και δεν κάνετε καταχρήσεις, πολλά από τα συμπτώματα αυτά θα ελαχιστοποιηθούν. Οι μύες της λεκάνης, και ο οργανισμός σας γενικότερα, θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και θα αρχίσουν να προετοιμάζονται σιγά-σιγά για την ώρα του τοκετού. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι η φύση θα φροντίσει όλα να βρίσκονται στη σωστή θέση τη στιγμή της γέννας, ώστε να σας διευκολύνουν, και με τη βοήθεια του γιατρού κ. Βαμβακάρη να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός σας δουλεύει ασταμάτητα στην προσπάθειά του να θρέψει μια νέα ζωή και η καρδιά σας χτυπάει γρηγορότερα και πιο έντονα στέλνοντας πενταπλάσια ποσότητα αίματος στον πλακούντα και τη μήτρα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση θα επανέλθει και πάλι στα φυσιολογικά της επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο. Κανένας λόγος ανησυχίας. Ο κ. Βαμβακάρης θα παρακολουθεί αδιάκοπα την πορεία της υγείας σας και του μωρού σας, ώστε να επέμβει σε περίπτωση που κάτι παρεκκλίνει από το φυσιολογικό.

5 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ Η περιποίηση του σώματος και του προσώπου σας είναι άκρως σημαντική. Χάρη στη σταθερή πλέον ροή των ορμονών, η εξωτερική σας εμφάνιση θα εντυπωσιάζει. Τα μαλλιά και το πρόσωπό σας θα λάμπουν, όπως ποτέ άλλοτε. Παρόλο που οι βαφές είναι απαγορευτικές, εάν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και γενικώς προτιμήστε τις φυτικές. Όσο για τα συμπτώματα ακμής, που πιθανόν να είχατε στο πρώτο τρίμηνο, στο δεύτερο τρίμηνο θα αρχίσουν να μειώνονται. Η μερική αφυδάτωση του δέρματός σας είναι απολύτως φυσιολογική, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία κατά το δεύτερο τρίμηνο θα μεγαλώσει αισθητά. Μην αμελείτε τη χρήση ενυδατικών προϊόντων κατάλληλων για την πρόληψη ραγάδων σε στήθος και κοιλιά. Καλό είναι να περιέχουν ευεργετικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, βούτυρο κακάου, πανθενόλη και όχι αρώματα. Προτιμήστε και πάλι φυτικά προϊόντα. Ο οργανισμός σας, όπως προαναφέραμε, δουλεύει πλέον εντατικά σε 24ωρη βάση και, επομένως, δεν βλάπτει πού και πού να τον κακομαθαίνετε. Επισκεφθείτε για παράδειγμα το αγαπημένο σας spa και αφεθείτε στα χέρια των ειδικών. Και, όπως πάντα, επικοινωνείτε πρώτα με τον κ. Βαμβακάρη για να δεχτείτε τις συμβουλές του σχετικά με τις επιθυμίες και τις δραστηριότητές σας.

6 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Η υγεία σας, και κατά συνέπεια και του μωρού σας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή σας. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το διαιτολόγιό σας πρέπει να παραμείνει ισορροπημένο. Το ευχάριστο είναι ότι θα ξαναρχίσετε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας και να αναζητάτε τις αγαπημένες σας γεύσεις. Στο προηγούμενο ενημερωτικό έντυπο συμπεριλάβαμε προτάσεις και άλλες διατροφικές συμβουλές του Γυναικολογικού Κέντρου Femina, αλλά δεν αναφερθήκαμε στη χορτοφαγία. Η χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη δεν είναι απαγορευτική, αρκεί να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο θα σας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι άκρως απαραίτητο για την υγεία του μωρού σας να καλύπτετε καθημερινά την έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης με άλλες τροφές αντίστοιχης διατροφικής αξίας, όπως π.χ. όσπρια, καρύδια, ψωμί ολικής αλέσεως, tofu και αναποφλοίωτο ρύζι. Η άσκηση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, έναν εύκολο τοκετό, την καλή κατάσταση της υγείας και της σιλουέτας σας. Φροντίστε να ασκείστε καθημερινά, χωρίς υπερβολές, για να τονώσετε τους μυς της λεκάνης και για να βοηθήσετε το σώμα να προσαρμοστεί ευκολότερα στο επιπλέον βάρος και στις υπόλοιπες αλλαγές. Το κολύμπι και οι ασκήσεις yoga αποτελούν ιδανική άσκηση στην εγκυμοσύνη. Χάρη στην πρωτοπόρα ιδέα του κ. Γιάννη Βαμβακάρη, το Γυναικολογικό Κέντρο Femina διαθέτει χωρό για yoga, όπου μπορείτε να προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά για την ώρα του τοκετού, να μειώσετε πιθανά προβλήματα της κύησης και να εξασφαλίσετε ευεργετική ενδομήτρια ζωή για το μωρό σας. Στο Γυναικολογικό Κέντρο Femina η εγκυμοσύνη δεν αντιμετωπίζεται σαν αρρώστια. Φυσικά και πρέπει να αλλάξετε τις παλιές σας συνήθειες, εφόσον αυτές είναι βλαβερές για εσάς και το μωρό σας. Αλλά, εάν ο οργανισμός σας λειτουργεί φυσιολογικά, με λίγο παραπάνω ύπνο, χαλάρωση και ηρεμία, εξίσου φυσιολογική θα είναι και η εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας. Αν, λόγου χάρη, επιθυμείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, να οδηγήσετε ή να πάτε διακοπές, ενημερώστε τον γιατρό και εκείνος ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για σας. Με την πρόληψη και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις στο σύγχρονο Γυναικολογικό Κέντρο Femina, καθώς και με την προσεκτική παρακολούθηση από τον κ. Βαμβακάρη δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πορεία της εγκυμοσύνης σας.

7 Το δεύτερο τρίμηνο αποτελεί διάλειμμα στο απαιτητικό, αλλά και μοναδικό έργο της κύησης. Γεμίστε μπαταρίες, απολαύστε την καλύτερη περίοδο της εγκυμοσύνης σας, αφουγκραστείτε το πλασματάκι, που κυοφορείτε, και αφιερώστε χρόνο σε εσάς και τον σύντροφό σας, διότι μετά την είσοδό σας στο τρίτο τρίμηνο, ξεκινάει σιγά-σιγά η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία στιγμή του τοκετού. Dr. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ MRCOG MD ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο Τηλ.: Fαχ:

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας!

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Με μεγάλη μας χαρά, ο γιατρός και το προσωπικό του Γυναικολογικού Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε μία ακόμα μέλλουσα μητέρα. Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε.

Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε. Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε. Μόλις αντικρύσετε πρώτη φορά το πλασματάκι που φροντίζατε όλους αυτούς τους μήνες, θα καταλάβετε γιατί άξιζε να κάνετε υπομονή και να μην το βάζετε κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΜΕΡΟΣ 1: Πρώτα απ Όλα. Πρόλογος... 22 Γιατί Αυτό το Βιβλίο Γεννήθηκε Ξανά και Ξανά... 24

Περιεχόμενα. ΜΕΡΟΣ 1: Πρώτα απ Όλα. Πρόλογος... 22 Γιατί Αυτό το Βιβλίο Γεννήθηκε Ξανά και Ξανά... 24 Περιεχόμενα Πρόλογος... 22 Γιατί Αυτό το Βιβλίο Γεννήθηκε Ξανά και Ξανά... 24 ΜΕΡΟΣ 1: Πρώτα απ Όλα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Πριν Συλλάβετε... 29 Προετοιμασία για τις Μαμάδες πριν από τη Σύλληψη... 29 Καιρός για Δύο

Διαβάστε περισσότερα

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

Διαβάστε περισσότερα

π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α

π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας ξεκινούν εδώ...2 Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας... 5 Για την εισαγωγή... 5 Για τη δήλωση του παιδιού σας στο ληξιαρχείο... 5 Η παραμονή σας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η εγκυμοσύνη αναμφίβολα είναι η πιο σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Μητέρα και Μωρό. Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό

Μητέρα και Μωρό. Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό Μητέρα και Μωρό Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό Μαμά, υπάρχει κάτι περισσότερο από αγάπη στο γάλα σου. Η περίοδος του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

οι αναλυτικοί οδηγοί μητρικός θηλασμός μια φυσική επιλογή, μια πράξη αγάπης

οι αναλυτικοί οδηγοί μητρικός θηλασμός μια φυσική επιλογή, μια πράξη αγάπης οι αναλυτικοί οδηγοί μητρικός θηλασμός μια φυσική επιλογή, μια πράξη αγάπης 1 η αρχή μιας όμορφης περιπέτειας Μόλις γεννιέται, η πρώτη επιθυμία του παιδιού σου να είναι να τραφεί. Είναι η φύση που το ωθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ στο τηλ. 210 3302828 ή στείλτε e-mail στο info@dioptra.gr

Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ στο τηλ. 210 3302828 ή στείλτε e-mail στο info@dioptra.gr Αν το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας ή οποιοδήποτε άλλο βιβλίο των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ, δεν φέρει το ιριδίζον ολόγραμμα με το διακριτικό σήμα των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ στο εξώφυλλό του, είναι κλεψίτυπο και η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας την επικουρική ορμονική θεραπεία. 1 στ. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ.

Ξεκινώντας την επικουρική ορμονική θεραπεία. 1 στ. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ. Το παρόν δεν συνιστά και δεν υποκαθιστά ιατρική συμβουλή, δεν συνιστά συνταγογράφηση, ή προτροπή αυτής, δεν συνιστά ιατρική ενημέρωση και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βάση για οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις και Καρκίνος του Μαστού Europa Donna Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Μαστού είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τα μέλη του αποτελούν συνεργαζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας.

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Ζούμε σε μια πολύ απαιτητική εποχή, και ως γυναίκες αναλαμβάνουμε καθημερινά ολοένα και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Καλύτερη ζωή στην εμμηνόπαυση:

Καλύτερη ζωή στην εμμηνόπαυση: Μια προσφορά της Σε συνεργασία με Καλύτερη ζωή στην εμμηνόπαυση: Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα Δώστε προτεραιότητα στην πρόληψη Υιοθετήστε τις σωστές συνήθειες Ανακαλύψτε καθημερινές πολύτιμες συμβουλές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινή πανδαισία

Φθινοπωρινή πανδαισία Φυτοθεραπεία Τα πρώτα κρυολογήματα και η φυσική άμυνά σας, σελ. 10 Όμορφη μετά το καλοκαίρι Οδηγός φροντίδας της επιδερμίδας και των μαλλιών σας, σελ. 24 Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές των φαρμακείων

Διαβάστε περισσότερα

έρµα για φίληµα κάτω από τον ήλιο ΟΜΟΡΦΙΑ ...για να ζω καλύτερα! Πώς θα πείτε αντίο στον Νο1 καλοκαιρινό γυναικείο εχθρό ...

έρµα για φίληµα κάτω από τον ήλιο ΟΜΟΡΦΙΑ ...για να ζω καλύτερα! Πώς θα πείτε αντίο στον Νο1 καλοκαιρινό γυναικείο εχθρό ... T. 11 - ΙΟΥΛ. - ΑΥΓ. 2013...για να ζω καλύτερα! ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ Φυτικές ίνες ή προβιοτικά; Τι να προτιµήσω; ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ Πώς θα πείτε αντίο στον Νο1 καλοκαιρινό γυναικείο εχθρό ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ Πώς θα κάψετε το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Περιοδική έκδοση της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής «ΡΕΑ» ΤΕΥΧΟΣ 09 ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II Εφηβεία Ανάπτυξη και εξέλιξη...395 Φυσιολογικές αλλαγές κατά την ανάπτυξη...395 Σεξουαλική ανάπτυξη...396 Διανοητική ανάπτυξη...397 Προσωπικότητα και συμπεριφορά...398 Η εικόνα του

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος A. η θε ω ρ ι α

Μέρος A. η θε ω ρ ι α Μέρος A η θε ω ρ ι α Κεφάλαιο Πρωτο Η Νέα Βιολογία της Υγείας Μια ν έ α η μ έ ρ α ξ η μ ε ρ ώ ν ε ι. Μια ημέρα πραγματικά ολιστικής υγείας, ζωντάνιας και ευεξίας. Ήρθε η στιγμή να ενεργοποιηθεί το κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τρία πράγματα μας έχουν μείνει από τον Παράδεισο: τ αστέρια της νύχτας, τα λουλούδια της ημέρας και τα μάτια των παιδιών.

Τρία πράγματα μας έχουν μείνει από τον Παράδεισο: τ αστέρια της νύχτας, τα λουλούδια της ημέρας και τα μάτια των παιδιών. Τρία πράγματα μας έχουν μείνει από τον Παράδεισο: τ αστέρια της νύχτας, τα λουλούδια της ημέρας και τα μάτια των παιδιών. Δάντης Αλιγκιέρι (Ιταλός ποιητής, 1265 1321) Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και οι μήνες

Διαβάστε περισσότερα