Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας"

Transcript

1 «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπουαρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας Δεκέμβριος 2013

2 Το πρόγραμμα Life Arctos/Kastoria Το πρόγραμμα με τίτλο: «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπουαρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», υλοποιείται στο ν. Καστοριάς, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας της αρκούδας. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι από την 1η Οκτωβρίου 2010 έως την 30ή Ιουνίου Το έργο υλοποιεί σειρά δράσεων και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα που θα αποσκοπούν κυρίως στα εξής: Περιορισμός εξάλειψη του φαινομένου τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του Ν. Καστοριάς και, φυσικά, αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς. Αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία από αρκούδες και βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο Νομό Καστοριάς. Βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του κοινού στα παραπάνω θέματα.

3 Άνθρωπος και αρκούδα. Για μια εφικτή συνύπαρξη ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ζημιές από αρκούδα Η αρκούδα αναζητά μεγάλο μέρος της τροφής της ανάμεσα στα χωριά και τα χωράφια των ανθρώπων. Μελίσσια, σιτάρια και καλαμπόκια, αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής της. Είναι λοιπόν σχεδόν αναπόφευκτο όπου άνθρωποι και μεγάλα σαρκοφάγα ζώα μοιράζονται τον ίδιο χώρο να υπάρχουν ζημιές σε κτηνοτροφικά και οικόσιτα ζώα, μελίσσια και καλλιέργειες, και φυσικά συγκρούσεις τις οποίες αν δεν αντιμετωπίσουμε θα οδηγήσουν στην εξόντωση του μεγαλόσωμου θηλαστικού. 1. Ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο Οι κυριότερες αιτίες για τις ζημιές αυτές είναι: Η απουσία του βοσκού από το κοπάδι. Η απουσία ή ακαταλληλότητα σκύλων φύλαξης του κοπαδιού.

4 Η μειωμένη προστασία των νυχτερινών καταλυμάτων (στάνες) των κοπαδιών και η αναποτελεσματικότητα των περιφράξεών τους. Η ακατάλληλη περίφραξη των μελισσοκομικών μονάδων. 2. Ζημιές στη φυτική παραγωγή Οι κύριες αιτίες για τις ζημιές αυτές είναι: Η έλλειψη κατάλληλης περίφραξης γύρω από τις καλλιέργειες. Το γεγονός ότι αποτελούν μία εύκολα προσβάσιμη και άφθονη πηγή τροφής για την αρκούδα. Η σταδιακή μείωση άγριων οπωροφόρων δένδρων στην ύπαιθρο.

5 Πολλές φορές, είτε για εκδίκηση μετά από κάποια επίθεση, ή ως ένα τρόπο αποφυγής ζημιών, οι άνθρωποι σκοτώνουν το ζώο που (πιθανά) τούς προκάλεσε τη ζημιά. Ο τρόπος αυτός όμως, δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς: Συνήθως άλλα ζώα θα πάρουν τη θέση των σκοτωμένων, προκαλώντας ζημιές εκ νέου. Εάν το σκοτωμένο ζώο προστατεύεται από τη νομοθεσία, θα διωχθούν ποινικά. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκτός του ότι είναι παράνομη και διώκεται, είναι επικίνδυνη για πολλά άλλα είδη σπάνιων άγριων (αρπακτικά πουλιά) αλλά και οικόσιτων ζώων(σκύλοι εργασίας). Η ΛΥΣΗ Κρατικές αποζημιώσεις Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και αγρότες δεν πρέπει να υφίστανται μόνοι τους το κόστος από τις ζημιές που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα. Η επιβίωση της άγριας ζωής δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του ήδη επιβαρυμένου αγροτικού εισοδήματος. Μόνο μια αποτελεσματική και δίκαιη πολιτική κρατικών αποζημιώσεων θα μπορούσε να εξασφαλίσει την κατανομή του κόστους αυτού σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στους κτηνοτρόφους. Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ) είναι σήμερα υπεύθυνος για την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που έχουν υποστεί ζημιές από σαρκοφάγα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα. Οι αποζημιώσεις δεν αποτρέπουν τις επιθέσεις, αλλά συνεισφέρουν στο χαμένο εισόδημα, καθιστώντας τις ζημιές πιο αποδεκτές. Αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης Για τη συνύπαρξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με τα μεγάλα σαρκοφάγα, είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τη διαφύλαξη της περιουσίας τους. Τα προληπτικά μέτρα έχουν ως σκοπό τη μείωση και την αποφυγή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Αυτό οδηγεί σε μειωμένες συγκρούσεις με τα μεγάλα σαρκοφάγα και τελικά σε πιθανή συνύπαρξη. Ο συνδυασμός ενός δίκαιου συστήματος κρατικών αποζημιώσεων και υιοθέτησης μέτρων πρόληψης, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπου και αρκούδας.

6 ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ: ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ Γιατί να χρησιμοποιήσεις ηλεκτροφόρα περίφραξη; Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στην προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών. Τα πλεονεκτήματά τους συνοψίζονται παρακάτω: Η σχετικά εύκολη εγκατάστασή τους. Πολλές φορές χρειάζεται λιγότερος χρόνος για την εγκατάσταση μίας ηλεκτροφόρας περίφραξης απ ότι χρειάζεται για την εγκατάσταση μιας συμβατικής περίφραξης από ξύλο, λαμαρίνα ή σύρμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από δρόμους ή κατοικημένες περιοχές. Είναι κατάλληλες για μεγάλες ή μικρές επιφάνειες οι οποίες χρειάζεται να μείνουν περιφραγμένες για μεγάλες περιόδους (σταβλισμένα ζώα, μελίσσια) Δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης και επανατοποθέτησης.

7 Είναι ενεργειακά αυτόνομες. Λειτουργούν με μπαταρίες των 12 Βολτ (αυτοκινήτου) που μπορούν εύκολα να επαναφορτιστούν Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα του δικτύου, μπορούν να λειτουργήσουν και με ηλιακό συλλέκτη Προφυλάσσουν από το διασκόρπισμα του κοπαδιού. Η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να φτάσει και το 100%, αν τηρούνται οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης. Είναι εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα. Έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Είναι μια μικρή σχετικά επένδυση. Εφάπαξ έξοδο. Τι είναι μία ηλεκτροφόρα περίφραξη; Η ηλεκτροφόρα περίφραξη χρησιμοποιείται για την προστασία μελισσιών, κτηνοτροφικών ζώων και αγροτικών καλλιεργειών (πχ αμπέλια, κερασιές, καλαμπόκια), από επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων. Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις είναι φράχτες κατασκευασμένοι με σύρματα από αγώγιμο μέταλλο (ατσάλι, χαλκό, αλουμίνιο), στερεωμένα σε ξύλινους ή μεταλλικούς πασσάλους. Χρησιμοποιούνται συνήθως 4 ή 5 σειρές σύρματος προκειμένου να φτάσει η περίφραξη τα εκ. ύψος. Το χαμηλότερο σύρμα θα πρέπει να έχει απόσταση από το έδαφος έως εκ.

8 Η βασική δομή της ηλεκτροφόρας περίφραξης Μία ηλεκτροφόρα περίφραξη μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα. Μπορεί να είναι τετράγωνη, ορθογώνια, στρόγγυλη ή να έχει πιο περίπλοκο σχήμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό σχήμα για μία περίφραξη στην περίπτωση της προστασίας των ζώων κτηνοτροφίας, η οποία μπορεί να αποτρέπει αποτελεσματικά τους θηρευτές, είναι η στρόγγυλη, επειδή με αυτόν τον τρόπο τα ζώα δε στριμώχνονται σε μία γωνία με κίνδυνο να πεθάνουν από ασφυξία. Παρόλα αυτά, το σχήμα της περίφραξης δεν είναι καθοριστικό, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται οι τεθλασμένες γραμμές. Τα βασικά εξαρτήματα μια ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι: Το αγώγιμο υλικό μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος: δέσμες συνθετικού υλικού μαζί με λεπτά ατσάλινα σύρματα, σύρμα ή ταινία Ξύλινοι ή μεταλλικοί πάσσαλοι (σιδερογωνιές ή μπετόβεργες) Γωνιακοί πάσσαλοι- Αντηρίδες για να σταθεροποιούν την περίφραξη Μονωτήρες (για τη στήριξη σύρματος ή ταινίας) Ηλεκτροδότης (γεννήτρια παλμού) 12βολτη μπαταρία (αν δεν υπάρχει σύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης) Καλώδια για τη σύνδεση του αγώγιμου υλικού Καλώδιο σύνδεσης της γεννήτριας με το αγώγιμο υλικό Καλώδιο σύνδεσης της γεννήτριας με το σύστημα γείωσης Ράβδος ή ράβδοι γείωσης Ηλιακός συλλέκτης (αν απαιτείται) Εξαρτήματα της πόρτας Βολτόμετρο

9 Οι πάσσαλοι Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητά τους, είναι καλό να τοποθετούνται στις γωνίες της περίφραξης, πάσσαλοι-αντηρίδες. Η απόσταση μεταξύ των πασσάλων, κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3,5 μέτρων. Σε περιοχές που το έδαφος είναι ανώμαλο, οι πάσσαλοι θα πρέπει να τοποθετούνται σε μικρότερες αποστάσεις ακολουθώντας το ανάγλυφο. Το αγώγιμο υλικό Είναι συνήθως δέσμες συνθετικού υλικού μαζί με λεπτά ατσάλινα σύρματα, σύρμα (πάχους 2 mm) ή ταινίες και αποτελούν τους πιο ισχυρούς και ανθεκτικούς αγωγούς. Γενικά η αγωγιμότητα του σύρματος ή της ταινίας είναι υψηλότερη ανάλογα με τον αριθμό των μεταλλικών συρμάτων του αγωγού. Η απόσταση μεταξύ των συρμάτων ή των ταινιών εξαρτάται από το ύψος της περίφραξης και από τον αριθμό των αγωγών. Για την πρόληψη από επιθέσεις άγριων σκύλων ή λύκων είναι προτιμότερο το χαμηλότερο σύρμα να μην υπερβαίνει τα 20 εκ. από το έδαφος. Τα χαμηλότερα επίσης σύρματα ή οι ταινίες θα πρέπει να τοποθετούνται σε μικρότερες αποστάσεις μεταξύ τους σε σχέση με αυτά που βρίσκονται ψηλότερα.

10 Η πόρτα Είναι πολύ σημαντικό και η πόρτα της περίφραξης, να είναι ηλεκτροφόρα. Στην αγορά υπάρχουν πολλά διαφορετικά εξαρτήματα: από κανονικές πόρτες φτιαγμένες από αγώγιμο μέταλλο μέχρι πόρτες με μονωτικές χειρολαβές τοποθετημένες σε ειδικά ελάσματα ή σε απλό σύρμα ή ταινία. Η ισχύς του ρεύματος Ο παλμός που διατρέχει την ηλεκτροφόρα περίφραξη δημιουργείται από μία γεννήτρια η οποία θα πρέπει να έχει ισχύ ανάλογα με το μήκος της και τις σειρές του αγώγιμου υλικού (σύρμα ή ταινία). Για προστασία από τους θηρευτές, ο παλμός της περίφραξης, ενδείκνυται να είναι μεταξύ και βολτ. Επειδή η συχνότητα του παλμού ο οποίος παράγεται από την γεννήτρια είναι πολύ χαμηλή, η τάση δεν μπορεί να βλάψει ούτε τους ανθρώπους αλλά ούτε και τα ζώα. Συνίσταται η χρήση γεννητριών με ηλεκτρικό φορτίο ανάλογα με το μήκος της περίφραξης. Οι γεννήτριες αυτές μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν είτε από άμεση πηγή ηλεκτροδότησης (220 βολτ), είτε από 12βολτες μπαταρίες (αυτοκινήτου). Πόσο κοστίζουν οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις; Το μέσο κόστος μίας ηλεκτροφόρας περίφραξης κυμαίνεται μεταξύ 300 και 1000 ευρώ. Η τιμή εξαρτάται κυρίως από τα εξαρτήματα της περίφραξης που θα διαλέξουμε (ηλεκτροδότης, ηλιακός συλλέκτης) και τον προμηθευτή και λιγότερο από το μήκος της.

11 Από πού μπορεί κανείς να αγοράσει μία ηλεκτροφόρα περίφραξη; Παρακάτω βρίσκεται μία ενδεικτική λίστα με εταιρείες οι οποίες πουλάνε ηλεκτροφόρες περιφράξεις στην Ελλάδα. Αφοί Γαζέα Ορεστείων Χλόη Καστοριά Τηλ Τηλ (Χρήστος Γαζέας) Συλαίος Ευστράτιος Γιαννιτσών 103 Θεσσαλονίκη Τηλ Κωσταντίνου Χαράλαμπος Καραϊσκάκη Τρίκαλα Τηλ Γούναρης Χρήστος Γενική αντιπροσωπεία και εμπόριο Μ. Αλεξάνδρου Φλώρινα Τηλ ΗΛ.ΠΡΑ. ΑΕ Βιομηχανική περιοχή Θέρμης Τ.Θ Θέρμη Θεσσαλονίκη Τηλ Fax: ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε Βιζυηνού , Γέρακας Αττικής φαξ: Σημαντικές πληροφορίες αποτελεσματικής χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων Αποφύγετε τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ του χαμηλότερου σύρματος και του εδάφους. Ελέγχετε τακτικά τη φόρτιση της μπαταρίας καθώς και την ισχύ του παλμού του φράχτη. Σταθεροποιήστε την περίφραξη βάζοντας στις γωνίες πασσάλουςαντηρίδες. Ηλεκτροδοτήστε και την είσοδο της περίφραξης και σιγουρευτείτε ότι μένει κλειστή. Κόψτε τη βλάστηση κάτω και γύρω από την περίφραξη έτσι ώστε να μην ακουμπάνε κλαδιά και χόρτα στα σύρματα δημιουργώντας βραχυκύκλωμα. Διατηρείστε την υγρασία του εδάφους που εφάπτεται της γείωσης.

12 ΣΚΥΛΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΟΠΑΔΙΩΝ: ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΒΟΗΘΟΣ Τι είναι οι Σκύλοι Φύλαξης Κοπαδιών; Ο σκύλοι φύλαξης κοπαδιών χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την προστασία κτηνοτροφικών ζώων από επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κτηνοτροφίας στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Ένας καλός σκύλος φύλαξης κοπαδιού είναι αυτός που μένει πάντα με το κοπάδι, τόσο κατά τη διάρκεια της βόσκησης την ημέρα, όσο και όταν τα ζώα μπαίνουν στο μαντρί για το βράδυ. Οι σκύλοι αυτοί αντιλαμβάνονται πάντα την προσπάθεια κάποιου άλλου ζώου να προσεγγίσει το κοπάδι. Η προστατευτική τους συμπεριφορά απέναντι στα κτηνοτροφικά ζώα είναι αποτέλεσμα περισσότερο της σωστής τους αναπαραγωγής (διατήρηση των χαρακτηριστικών της φυλής), παρά της συστηματικής τους εκπαίδευσης. Βασικά Χαρακτηριστικά Οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών Είναι πολύ ανεξάρτητοι- δεν χρειάζονται την παρουσία του βοσκού ούτε τη συνεχή του επίβλεψη Είναι γενικά μεγαλόσωμοι σκύλοι γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των θηρευτών (ενός ή περισσοτέρων) Συνήθως δεν συγκεντρώνουν αυτά το κοπάδι Δεν δαγκώνουν, δεν οδηγούν και δεν γαυγίζουν στο κοπάδι.

13 Πώς αντιμετωπίζουν οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών τους θηρευτές; Οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών αντιλαμβάνονται κάθε προσπάθεια των θηρευτών να πλησιάσουν το κοπάδι και γαυγίζοντας ειδοποιούν τον βοσκό. Οι σκύλοι αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια τους θηρευτές, ενώ και μόνο η παρουσία τους μπορεί να κρατήσει τους θηρευτές μακριά από το κοπάδι, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους. Οι πρώτες επαφές με τους θηρευτές. Ένας ανεκπαίδευτος σκύλος μπορεί να φανεί ανασφαλής ή ακόμα και φοβισμένος στην πρώτη του επαφή με έναν θηρευτή, αλλά μετά από κάποιο διάστημα μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα επικίνδυνα για το κοπάδι ζώα. Η απόκτηση εμπειρίας αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για όλους τους σκύλους. Η σχέση του σκύλου φύλαξης κοπαδιών και των κτηνοτροφικών ζώων. Ο σκύλος φύλαξης κοπαδιών εμφανίζει μεγάλη κοινωνικότητα απέναντι στα ζώα του κοπαδιού, γλύφοντας ή μυρίζοντάς τα. Οι σκύλοι αυτοί, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, αλλά πολλές φορές είναι υποτακτικοί. Παρόλα αυτά, κάποιοι ενήλικοι σκύλοι μπορεί να υπερασπιστούν το φαγητό τους ή να αντιδράσουν σε κάποια επιθετική συμπεριφορά των κτηνοτροφικών ζώων, γαυγίζοντας ή δαγκώνοντάς τα ελαφρά. Διαφορετικά είδη κτηνοτροφικών ζώων έχουν διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στους σκύλους φύλαξης κοπαδιών, ενώ είναι εξίσου σημαντικό τα ζώα του κοπαδιού να συνηθίσουν και αυτά με τη σειρά τους σκύλους, προκειμένου να μην τους φοβούνται και μην έχουν επιθετική συμπεριφορά απέναντί τους. Ένας σκύλος φύλαξης μπορεί κάποιες φορές να έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε νέα ζώα του κοπαδιού. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί να μαλώσει ο βοσκός τον σκύλο μέχρι αυτός να συνηθίσει τα νέα μέλη του κοπαδιού.

14 Πόσοι σκύλοι χρειάζονται για να προστατεύσουν το κοπάδι; Ο αριθμός των σκύλων φύλαξης που είναι απαραίτητος για την προστασία του κοπαδιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: το είδος και τον αριθμό των ζώων του κοπαδιού, την πυκνότητα και το είδος των θηρευτών της περιοχής, διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και τον τρόπο διαχείρισης του κοπαδιού. Γενικά, λιγότερα σκύλοι είναι απαραίτητοι σε ανοιχτές και επίπεδες περιοχές βόσκησης από ότι σε θαμνώδεις ή δασώδεις. Μεγαλύτερος αριθμός σκύλων χρειάζεται σε μεγαλύτερα κοπάδια ή σε κοπάδια τα οποία τείνουν να διασκορπίζονται στα βοσκοτόπια. Σαν γενικός κανόνας, για κοπάδια μεσαίου μεγέθους ( ζώα) χρειάζονται τουλάχιστον δύο σκύλοι γιατί και οι ίδιοι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς όταν είναι ζευγάρι και μπορούν με τον τρόπο αυτό να έχουν διαφορετικούς ρόλους στην προστασία του κοπαδιού. Αν δεν υπάρχουν καθόλου σκύλοι, καλό είναι να βάλουμε πρώτα έναν σκύλο στο κοπάδι και μετά σταδιακά να φέρουμε και άλλους, αφού ο πρώτος θα έχει ήδη ενσωματωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρώτος σκύλος μπορεί να λειτουργήσει σαν πρότυπο για τους υπόλοιπους. Αντίθετα, το να μεγαλώνεις πολλά κουτάβια ταυτόχρονα ευνοεί μια παιχνιδιάρικη συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε νεαρά μοσχάρια ή αρνιά, ενώ και η παρουσία πολλών ενήλικων ανεκπαίδευτων σκύλων μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπες περιπλανήσεις των σκύλων ή/και σε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους. Ποιο είναι το μυστικό για να αποκτήσετε έναν καλό σκύλο φύλαξης κοπαδιών; Δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες: Διαλέξτε έναν σκύλο κατάλληλης φυλής (ράτσα) Αναθρέψτε τον σωστά. Διαλέγοντας έναν σκύλο από κατάλληλη φυλή, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει τη σωστή συμπεριφορά και να είναι αποτελεσματικός φύλακας για το κοπάδι. Ο σκύλος θα αποκτήσει το απαραίτητο δέσιμο με τα ζώα του κοπαδιού και θα τα προστατεύει, αφού πια θα τα θεωρεί οικογένειά του. Η σωστή ανατροφή του σκύλου απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, μέχρι αυτός να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το κοπάδι μόνος του, παρόλο που η συμπεριφορά από σκύλο σε σκύλο μπορεί να διαφέρει και κάποιοι σκύλοι να αποδειχθούν καλύτεροι από άλλους.

15 Πώς διαλέγεις ένα σκύλο φύλαξης κοπαδιού; Για να έχεις ένα καλό σκύλο θα πρέπει να διαλέξεις προσεκτικά τους γονείς του. Είναι προτιμότερο οι γονείς να φυλάγουν ήδη κάποιο κοπάδι, έτσι ώστε να είναι δυνατό να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα τους. Οι σκύλοι θα πρέπει να είναι απολύτως υγιείς με καλό σωματότυπο και δεν πρέπει να έχουν κληρονομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα προβλήματα δυσπλασίας του γοφού. Όταν διαλέγεις ένα κουτάβι θα πρέπει να προσέχεις να είναι υγιές και καλά αναπτυγμένο, χωρίς προβλήματα. Επίσης ο σκύλος δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ντροπαλός αλλά ούτε και πολύ κοινωνικός. Θα πρέπει να έχει σιγουριά και προσήλωση. Οι φυλές των σκύλων φύλαξης κοπαδιών Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες φυλές σκύλων φύλαξης κοπαδιών οι οποίες όμως δεν διαφέρουν ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητά τους ως προστάτες των κοπαδιών. Στην Ελλάδα, οι παραδοσιακές ποιμενικές φυλές είναι ο Ελληνικός Ποιμενικός και ο Μολοσσός της Ηπείρου, με περισσότερο διαδεδομένη την πρώτη. Η μορφολογία και τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Ποιμενικού έχουν προσαρμοστεί άριστα στο ρόλο και το περιβάλλον της εργασίας τους. Το ύψος τους κυμαίνεται από 60 έως 76 εκ. και το βάρος τους από τα 40 έως τα 55 κιλά, ενώ δεν είναι σπάνια ακόμα μεγαλύτερα ζώα. Το χρώμα του μπορεί να είναι μαύρο, άσπρο, καφέ, με ρίγες ή πολύχρωμο. Η ακοή, η όσφρησή του και η όρασή του είναι αρκετά οξείες και το σκυλί μπορεί να είναι αρκετά δραστήριο κατά τη διάρκεια της

16 νύχτας, όταν οι πιθανότητες για επιθέσεις αυξάνονται. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις κακουχίες και το λιγοστό φαγητό. Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στην αγροτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της εντατικής κτηνοτροφίας έχουν μειώσει δραστικά τη λειτουργική χρήση του Ελληνικού Ποιμενικού. Επιπλέον, η αύξηση των αδέσποτων σκύλων και η παραπληροφόρηση των σύγχρονων βοσκών οδήγησαν στον εκτενή υβριδισμό της φυλής που σήμερα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Το γεγονός ότι η φυλή δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία επιδεινώνει το πρόβλημα. Από την άλλη, ο Μολοσσός της Ηπείρου ξεχωρίζει για τον σωματότυπό του, κυρίως για το μεγάλο του κεφάλι, τα χοντρά του πόδια, τα κρεμαστά του μάτια και τα μεγάλα και κρεμαστά προγούλια του. Το βάρος στα αρσενικά σκυλιά κυμαίνεται από 55 μέχρι 67 κιλά, ενώ σε ύψος μπορούν να φτάσουν έως και τα 80 εκ. Ο μολοσσικός σκύλος συναντάται σε διάφορους χρωματισμούς αν και συνήθως είναι μονόχρωμος με πολύ μικρά σημάδια στο στήθος και στις άκρες των ποδιών Είναι καλύτεροι φύλακες οι αρσενικοί ή οι θηλυκοί σκύλοι; Δεν υπάρχουν διαφορές στην αποτελεσματικότητα μεταξύ θηλυκών και αρσενικών σκύλων. Για τον λόγο αυτό, η επιλογή του φύλου εξαρτάται από την προτίμηση του κάθε κτηνοτρόφου. Σε κάθε περίπτωση, στην επιλογή του φύλου είναι καλό να λαμβάνεται υπόψη το φύλο των σκύλων που ήδη υπάρχουν στο κοπάδι. Πώς να αναθρέψετε έναν σκύλο φύλαξης κοπαδιού; Είναι πολύ σημαντικό, το κουτάβι να ζει μαζί με το κοπάδι (στη φάση του απογαλακτισμού-περίπου σε ηλικία 2 μηνών) και να μένει πάντα μαζί με τα ζώα, αποφεύγοντας την επαφή με τους ανθρώπους (ιδιαίτερα με τα παιδιά) ή με άλλους σκύλους. Έτσι, το κουτάβι θα συνηθίσει να ζει με το κοπάδι και θα μάθει να το θεωρεί οικογένειά του. Ο σκύλος θα πρέπει να μένει σε μία μικρή περιφραγμένη έκταση μαζί με άλλα νεαρά ζώα του κοπαδιού. Η περιφραγμένη αυτή έκταση θα πρέπει να έχει μία «φωλιά» όπου ο σκύλος θα μπορεί να απομονώνεται αν θέλει, ενώ παράλληλα θα διατηρεί οπτική επαφή με τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού. Το φαγητό του σκύλου θα πρέπει να τοποθετείται σε αυτή τη φωλιά ενώ είναι καλύτερο να έχει κοινό νερό με τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ώστε να ευνοείται η επικοινωνία του σκύλου με τα ζώα αυτά. Η πρώτη περίοδος κοινωνικοποίησης είναι πολύ σημαντική για το δέσιμο μεταξύ του σκύλου και του κοπαδιού και απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι ο σκύλος θα μένει πάντα μαζί με το κοπάδι στα βοσκοτόπια και θα υπερασπίζεται τα ζώα σε περίπτωση επίθεσης από κάποιον θηρευτή. Μετά την πρώτη περίοδο κοινωνικοποίησης η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει σε χρόνο τις 15 ημέρες, το κουτάβι μπορεί να ξεκινήσει να ακολουθεί το κοπάδι στα βοσκοτόπια. Παρόλα αυτά, ο σκύλος δε θα πρέπει να εκτίθεται σε περιοχές όπου είναι πιθανό να δεχτεί επίθεση από μεγάλους θηρευτές πριν φτάσει στην ηλικία της φυσικής του

17 ωριμότητας (τουλάχιστον 8 μήνες) γιατί μόνο μετά από αυτή την ηλικία είναι ικανό να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η ανάπτυξη του σκύλου Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, ο σκύλος θα παρουσιάσει αλλαγές στη συμπεριφορά του Όταν είναι ακόμα μικρός (5-10 μηνών) μπορεί να είναι υπερβολικά ενεργητικός και πιθανότατα να κάνει κάποια λάθη. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να κυνηγήσει ή να δαγκώσει τα αυτιά νεαρότερων ζώων. Οι σκύλοι πρέπει να ελέγχονται αυστηρά, έτσι ώστε να διορθώνεται αμέσως η λανθασμένη συμπεριφορά ώστε να μην δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα όταν μεγαλώσουν. Παρόλα αυτά το παιχνίδι μεταξύ των σκύλων και των ζώων του κοπαδιού θα πρέπει να γίνεται ανεκτό γιατί θα ευνοήσει το δέσιμο μεταξύ των ζώων. Δε θα πρέπει να περιμένουμε πως ένα νεαρό σκυλί θα έχει την ίδια συμπεριφορά με ένα ώριμο και έμπειρο σκυλί. Ένας σκύλος φύλαξης κοπαδιού θεωρείται ώριμος στην ηλικία μεταξύ ενός και δύο ετών και μόνο τότε μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι πράγματι καλός σκύλος φύλαξης. Τι σχέση θα πρέπει να έχει ο σκύλος με τους ανθρώπους; Ο τύπος και η ένταση της επιθυμητής επαφής μεταξύ σκύλων φύλαξης και ανθρώπων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χαρακτήρα του σκύλου. Στην περίπτωση που ο σκύλος είναι ντροπαλός και φοβισμένος, η επαφή του με τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι αυξημένη. Η έλλειψη επαφής με τους ανθρώπους

18 μπορεί να του προκαλέσει υπερβολικό φόβο και συστολή και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί να χειριστούμε τον σκύλο, όπως για παράδειγμα σε μία επίσκεψη από τον κτηνίατρο. Επιπλέον, ένας πολύ ντροπαλός σκύλος μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός απέναντι στους ανθρώπους μεγαλώνοντας. Από την άλλη μεριά, η πολύ καλή σχέση των σκύλων με τους ανθρώπους μπορεί να αποδυναμώσει το δέσιμό τους με τα ζώα του κοπαδιού. Σε αυτήν την περίπτωση ο σκύλος μπορεί να αφήσει αφύλαχτο το κοπάδι στην προσπάθειά του να πάει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει οι σκύλοι να εκπαιδευτούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Δεν είναι απαραίτητο οι σκύλοι να εκπαιδευτούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Μία τέτοιου τύπου εκπαίδευση μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα, γιατί οι σκύλοι μπορεί να δεθούν υπερβολικά με τον άνθρωπο μέσω αυτής της εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, ο σκύλος πρέπει να μαθαίνει να καταλαβαίνει το «ΟΧΙ» και να σταματάει οτιδήποτε κάνει όταν παίρνει αυτή την εντολή. Επίσης πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο αφεντικό του όταν αυτό το καλεί, έτσι ώστε να είναι εύκολο να το πιάσει αν αυτό χρειαστεί ( όπως για παράδειγμα στην περίπτωση κτηνιατρικής περίθαλψης). Πώς μπορούν οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών να παραμείνουν στα βοσκοτόπια; Οι σκύλοι οι οποίοι μένουν μόνοι τους με το κοπάδι στα βοσκοτόπια θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να διαπιστωθεί εάν έχουν την επιθυμητή συμπεριφορά και εάν παραμένουν με το κοπάδι. Τέτοιες ημερήσιες επισκέψεις δίνουν επίσης τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να ελέγχει την υγεία τόσο των σκύλων του όσο και των υπόλοιπων ζώων του κοπαδιού. Όταν δεν υπάρχει καθόλου σκιά, θα πρέπει να υπάρχει ένας μικρός καλυμμένος χώρος για τους σκύλους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλοί σκύλοι θεωρούν τον χώρο αυτό καθώς και την γύρω περιοχή μέρος της επικράτειά τους και έτσι θα είναι ακόμα πιο προσηλωμένοι στη δουλειά τους.

19 Πώς να διορθώσετε μία λανθασμένη συμπεριφορά; Είναι πολύ δύσκολο να γενικεύσουμε τις αντιδράσεις ενός κουταβιού στις νέες εμπειρίες. Κάθε κατάσταση πρέπει να αξιολογείται από τον ιδιοκτήτη και να διαχειρίζεται ανεξάρτητα. Στην περίπτωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι άμεση, ώστε να μη γίνει αυτή η συμπεριφορά συνήθεια για τον σκύλο μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να φωνάξουμε στον σκύλο, να τον καλέσουμε με το όνομά του, να πούμε «ΟΧΙ» ή να πετάξουμε κάτι (χωρίς να τον χτυπήσουμε), έτσι ώστε να του αποσπάσουμε την προσοχή, σταματώντας την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Αυτά τα διορθωτικά μέτρα θα πρέπει να είναι συνεχόμενα. Συνήθως δεν αρκεί να διορθώσουμε τη λανθασμένη συμπεριφορά μόνο μία φορά. Υπερβολικό παιχνίδι Όταν ένα κουτάβι κυνηγάει συνέχεια τα ζώα του κοπαδιού ή είναι επιθετικό απέναντί τους, τότε είναι σημαντικό να επέμβουμε αμέσως. Το να σηκώσουμε ψηλά το κουτάβι και να του φωνάξουμε «ΟΧΙ» μπορεί να είναι ένας επαρκής τρόπος, αλλά πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι το κουτάβι να σταματήσει να έχει αυτή τη συμπεριφορά. Επιπλέον, η υπερβολικά παιχνιδιάρικη συμπεριφορά θα πρέπει να ελεγχθεί, βάζοντας το κουτάβι μαζί με τα ενήλικα μέλη του κοπαδιού, τα οποία είναι λιγότερο ανεκτικά απέναντι στο παιχνίδι των κουταβιών και έτσι αυτά θα αποθαρρυνθούν. Μια άλλη λύση είναι να χωρίσουμε το κουτάβι από το κοπάδι, κλείνοντας το σε περιφραγμένο χώρο μέχρι να σιγουρευτούμε πως η παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του έχει σταματήσει. Η περίοδος αναπαραγωγής του κοπαδιού Η περιέργεια και η τυπικά παιχνιδιάρικη συμπεριφορά των κουταβιών μπορεί να είναι ενοχλητική για τα νεογέννητα μέλη του κοπαδιού. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την περίοδο του τοκετού. Αν υπάρξουν προβλήματα, ο σκύλος θα πρέπει να αποκοπεί από τα ζώα αυτά και να μείνει με εκείνα που δεν εγκυμονούν. Ο σκύλος κυνηγάει άγρια ζώα Μερικοί σκύλοι μπορεί να κυνηγάνε άγρια ζώα (πχ. Λαγούς, ζαρκάδια κ.α). Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να διορθωθεί αν διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά επίσης γιατί έτσι οι σκύλοι αφήνουν αφύλαχτο το κοπάδι. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει αμέσως να φωνάξουμε τον σκύλο ώστε να επιστρέψει στο κοπάδι. Επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα οικόσιτα ζώα εκτός του κοπαδιού και απέναντι στους ανθρώπους. Κάποιοι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών μπορεί να αφήσουν το κοπάδι επιδεικνύοντας επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα οικόσιτα ζώα (σκυλιά, γάτες, κότες κλπ) εκτός του κοπαδιού ή ακόμα και απέναντι στους ανθρώπους που πλησιάζουν το κοπάδι. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει αμέσως φωνάζοντας το σκύλο πίσω στο κοπάδι. Σε περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί από τις συνθήκες μία

20 τέτοια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα κατά τη διάσχιση κατοικημένων περιοχών, τα σκυλιά πρέπει να μένουν κοντά στους βοσκούς με λουριά ή ακόμα και με φίμωτρα. Ο σκύλος αφήνει αφύλαχτο το κοπάδι Αν η κοινωνικοποίηση μεταξύ του σκύλου και των κτηνοτροφικών ζώων έχει γίνει σωστά, τότε οι σκύλοι θα προτιμούν πάντα να μένουν με αυτά. Όταν τα ζώα βρίσκονται στα βοσκοτόπια, ο σκύλος μπορεί να εξερευνήσει τον γύρω χώρο, επιστρέφοντας όμως σύντομα στο κοπάδι. Αν αυτό δε συμβεί θα πρέπει να φωνάξουμε τον σκύλο και να τον φέρουμε πίσω στο κοπάδι. Μία σωστή εντολή (πχ Μείνε, Πήγαινε στο πρόβατο) πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αυτά τα διορθωτικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε φορά που είναι απαραίτητο. Αν αυτό δε φέρει αποτέλεσμα, τότε ο σκύλος θα πρέπει να μένει δεμένος στα βοσκοτόπια σε κοντινή απόσταση από το κοπάδι για μία συγκεκριμένη περίοδο και αφού πρώτα έχουμε εξασφαλίσει πως υπάρχει αρκετό φαγητό και νερό για τον σκύλο.

21 Πώς να αποκτήσετε έναν σκύλο φύλαξης κοπαδιού; Η καλύτερη λύση είναι η αγορά ενός κουταβιού απευθείας από εκτροφείς ελληνικών ποιμενικών φυλών σκύλου ο οποίος παρέχει σκύλους εργασίας (όχι για διαγωνισμούς ομορφιάς). Δυστυχώς η επιδότηση αγοράς και συντήρησης Ελληνικών Ποιμενικών Σκύλων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα δεν βρίσκεται ακόμα σε ισχύ μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων. Για να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να τεθεί σε ισχύ το μέτρο θα πρέπει πρώτα να δρομολογηθεί σχετική διαδικασία πιστοποίησης των ποιμενικών φυλών. Κείμενο: Ηλιάνα Μπουσιάκη, Θάνος Τράγος Φωτογραφίες: Armin Riegler, Αλέξης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Μερτζάνης, Θάνος Τράγος

Ο Σκύλος Φύλαξης Κοπαδιού Ένας πολύτιµος βοηθός

Ο Σκύλος Φύλαξης Κοπαδιού Ένας πολύτιµος βοηθός Ένα πρόγραµµα για τη διατήρηση των µεγάλων σαρκοφάγων και τη µεταφορά βέλτιστων πρακτικών Ο Σκύλος Φύλαξης Κοπαδιού Ένας πολύτιµος βοηθός www.callisto.gr Μέτρα πρόληψης από ζημιές που προκαλούν τα μεγάλα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόγραµµα για τη διατήρηση των µεγάλων σαρκοφάγων και τη µεταφορά βέλτιστων πρακτικών www.callisto.gr

Ένα πρόγραµµα για τη διατήρηση των µεγάλων σαρκοφάγων και τη µεταφορά βέλτιστων πρακτικών www.callisto.gr Ένα πρόγραµµα για τη διατήρηση των µεγάλων σαρκοφάγων και τη µεταφορά βέλτιστων πρακτικών Οι Ηλεκτροφόρες Περιφράξεις: Ένα αποτελεσµατικό µέτρο πρόληψης των ζηµιών www.callisto.gr Μέτρα πρόληψης από ζημιές

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωπος & αρκούδα Εφικτή Συνύπαρξη

Άνθρωπος & αρκούδα Εφικτή Συνύπαρξη Άνθρωπος & αρκούδα Εφικτή Συνύπαρξη www.callisto.gr Λίγα λόγια για την αρκούδα στην Ελλάδα Η γεωγραφική κατανομή της αρκούδας στη χώρα μας καλύπτει μεγάλο μέρος της οροσειράς της Πίνδου καθώς και την οροσειρά

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ...... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ. Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, πρέπει να τον φροντίζετε και να τον προσέχετε για όλη του τη ζωή. ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ε Σ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΕ

Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ε Σ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΕ Η Λ ΠΡΑ Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ε Σ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΗΣ ΤΗΛ 2310 464 021-464 022 ΤΘ 355 ΘΕΡΜΗ 57001 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FAX 2310 464 607 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων? Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα του σκύλου σας

Η φροντίδα του σκύλου σας Η φροντίδα του σκύλου σας Άνθρωποι και σκύλοι ζουν μαζί εδώ και περισσότερο από 10.000 χρόνια. Ο σκύλος υπηρετεί τον άνθρωπο ως σύντροφος, φύλακας, τσοπανόσκυλο ή οδηγός για τυφλούς και ανθρώπους με ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ:

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΆ * * Γίνε ο ήρωάς του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ OIE ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Εικόνα 1. Ηλεκτρολογική συνδεσμολογία ηλ. περίφραξης 1. Βγάζουμε τη συσκευή (κεντρική μονάδα) από τη συσκευασία (εικ. 2). Εικόνα 2. Κεντρική μονάδα 2. Τη στερεώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα Ζώα του δάσους υπό εξαφάνιση Τμήμα Α4 Σχ. Έτος 2012-20132013 Α τετράμηνο Είναι διεθνές σύμβολο της WWF. Τ α υ τ ό τ η τ α Όνομα : Γιγάντιο Πάντα Βάρος : 86-125 κιλά Ύψος : 1.20-1.90μ. Βιότοπος, εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι)

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) ΗΛΙΚΙΑ: 7-12 ΕΠΟΧΗ: Φ, Χ, Α, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα προετοιμασία στην τάξη, 1 ώρα έρευνα στο σπίτι, 3-4 εβδομάδες έρευνας. ΥΛΙΚΑ: Ερωτηματολόγιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. 1. Εισαγωγή. Ηλιόπουλος Γιώργος (δρ. Βιολόγος), Πετρίδου Μαρία (Γεωπόνος Msc), 2012

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. 1. Εισαγωγή. Ηλιόπουλος Γιώργος (δρ. Βιολόγος), Πετρίδου Μαρία (Γεωπόνος Msc), 2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΙΤΗΣ Ηλιόπουλος Γιώργος (δρ. Βιολόγος), Πετρίδου

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΖΩΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Παιδίατρος Υπεύθυνος Ιατρικής Υπηρεσίας κατοικίδια αδέσποτα άγρια Σέβοµαι τα ζώα Προσπαθώ να τα καταλάβω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΛΥΓΚΑΣ Ο ΕΥΡΩΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΠΑΝΤΙ ΑΣ ΤΑΞΗ : Β3 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Ζώα Υπό Εξαφάνιση : Λύγκας ο Ευρωασιατικός Ζώο νυκτόβιο και µοναχικό,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Το Γερµανικό Πίντσερ είναι ένας µεσαίου µεγέθους σκύλος. Το γερµανικό Pinscher είναι µεγαλύτερο από το Min Pin, αλλά µικρότερο από οτι το Doberman. Τα χρώµατα που µπορούµε

Διαβάστε περισσότερα

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο 35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές πηγές, ηλεκτρικοί πόλοι, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα,

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα της γάτας σας

Η φροντίδα της γάτας σας Η φροντίδα της γάτας σας Παρόλο που οι γάτες εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο περίπου 6.000 χρόνια μετά από το σκύλο, σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως σχεδόν τόσες κατοικίδιες γάτες όσο και σκύλοι. Σε πολλές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή Λιοντάρια ως 1,90 µέτρα µήκος ως 1,10 µέτρα ύψος µέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα µεγάλα, όπως καµηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα µεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΟΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑ

ΛΥΚΟΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑ ΛΥΚΟΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑ Λύκος (Canis lupus) Ο Λύκος (Canis lupus) είναι θηλαστικό της τάξης των Σαρκοφάγων. Έχει κοινή καταγωγή με τον σκύλο και θεωρείται πρόγονος όλων των ειδών σκύλων που υπάρχουν σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο

Το αγαπημένο μου ζώο Το αγαπημένο μου ζώο ο σκύλος μου. Το σκύλο μου τον λένε Μάρκο και είναι κυνηγόσκυλος. Ο σκύλος μου έχει μαύρο, καφέ και άσπρο τρίχωμα. Έχει μεγάλα αυτιά που τα χρησιμοποιεί για ακοή. Έχει μικρή μύτη,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στην ίδια πόλη

«ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στην ίδια πόλη «ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στην ίδια πόλη ΚΠΕ Κορδελιού Θεσσαλονίκη, 22-23 Νοεμβρίου 2013 Ο άνθρωπος αιχμαλωτίζει άγρια ζώα εδώ και χιλιάδες χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά εργαλεία συναρμολόγησης πλακετών

Βασικά εργαλεία συναρμολόγησης πλακετών Βασικά εργαλεία συναρμολόγησης πλακετών 1. Κολλητήρι Απλό κολλητήρι ισχύος 25 Watt με γείωση Το ηλεκτρικό κολλητήρι είναι το βασικότερο εργαλείο για συναρμολόγηση των εξαρτημάτων σε ένα τυπωμένο κύκλωμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. «Τα ζώα της φάρμας» Ναταλία Ραγκούση Νίκος Ταμπούσο Κώστας Μπερντούφης 1 «Πώς από το πρόβατο «φτάνουμε» στο μάλλινο σκούφο;» Κουρεύουν το προβατάκι παίρνουν το τρίχωμα το πλένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 3. ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: ΕΠΙΣΤΗΜ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος περιεχομένων ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...4 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΜΟΛΥΒΔΟΥ...5 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΛΙΘΙΟΥ...

Κατάλογος περιεχομένων ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...4 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΜΟΛΥΒΔΟΥ...5 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΛΙΘΙΟΥ... Κατάλογος περιεχομένων ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...4 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΜΟΛΥΒΔΟΥ...5 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΛΙΘΙΟΥ...5 ΣΥΝΔΕΣΗ PEDELEC (PAS)...6 ΦΟΡΤΙΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ...6 ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΜΕ ΔΙΣΚΟΦΡΕΝΑ...7

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Στο βιωματικό μέρος είχαμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στη Φύση.

Στο βιωματικό μέρος είχαμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στη Φύση. Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2012, στα πλαίσια του Δικτύου "Άγρια πανίδα σε κίνδυνο" που συντονίζει το ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης, έγινε το εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Ανακαλύπτοντας την άγρια ζωή" με

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

1 1 2 3 2 4 5 6 7 8 9 2 ,,,,,,,,..,.,,. 3 . :.,.,..,. 4 5 ,, : 1 :., :. ( )...,. 2 :.,... (),,.,,. ( ) 6 ,. (,, )...,. (. )......!!!.,,... 7 ,,. 3 :.,. : :,,..,...,.,,., (GIS). 8 ., : -. -. - ( )., : -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές Οι οργανισμοί διαφέρουν στην εμφάνιση, στον τρόπο με τον οποίο ζουν, στον τόπο όπου κατοικούν Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας ποικιλομορφίας;

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση

Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαβάστε προσεκτικά πριν από την πρώτη χρήση 1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΧΤΥ 1. Λίστα εξαρτημάτων Αριθμός Περιγραφή 6/8 10/12/13/14 15 1 Eπάνω στύλος A 6τμχ 8 τμχ 12

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Με το άνοιγμα των σχολείων κορυφώνεται η αγωνία των γονιών για την οδική ασφάλεια των παιδιών τους. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Ελληνική Λέσχη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 52, 71305, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ: 2810 360715 7 FAX: 2810 360718 info@irisbio.gr / www.irisbio.gr ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θηλαστικά της Οίτης. Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων

Θηλαστικά της Οίτης. Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Θηλαστικά της Οίτης Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων Η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Λύσσα. Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 2014

Λύσσα. Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 2014 Λύσσα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 2014 Ο ιός της λύσσας Εμβόλια - Δολώματα Άνθρωποι Λύσσα Τι είναι η λύσσα Τι να προσέχω Πρόληψη Ποια ζώα μεταδίδουν τημπορούμε λύσσα να καταλάβο ; Μαρία Μαργαρίτα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα LIFE10 NAT/BG/000152 Επιμέλεια: Ρούλα Τρίγκου Κείμενα: Χαρητάκης Παπαϊωάννου Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Σχέδια: Πασχάλης Δουγαλής Φωτογραφίες εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος!

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! Οδηγίες ασφάλειας Λανθασμένη χρήση της συσκευής αυτής μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο καταστροφής της ίδιας ή άλλων συσκευών, ακόμα και τραυματισμό ή θάνατο. Προειδοποίηση! Ρεύμα 36V. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: επιλέξτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή συνέχεια της πρότασης. 1. Η θεμελιώδης μονάδα ταξινόμησης των οργανισμών είναι: α. ο πληθυσμός. β. το είδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Οι μαθητές Γιώτα Λιατσή Θανάσης Λίβανος Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΤΗΣ ΜΈΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΊΑ Η συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΔΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. χαρτονένια κομμάτια 1 ταμπλό 2 ταμπλό αγροκτήματος (ένα για κάθε παίκτη)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΔΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. χαρτονένια κομμάτια 1 ταμπλό 2 ταμπλό αγροκτήματος (ένα για κάθε παίκτη) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΔΙΟΥ του Uwe Rosenberg για 2 παίκτες ηλικίας 13 και άνω ΠΕΡΙΛΗΨΗ Παίρνετε τους ρόλους αγροτών και εκτρέφετε πρόβατα, γουρούνια αγελάδες και άλογα. Τρείς εργάτες σας βοηθούν στις εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ. Προτού μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το Cocobelt, πρέπει να το εγκαταστήσετε σωστά. Διαβάστε προσεκτικά αυτό το εγχειρίδιο.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ. Προτού μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το Cocobelt, πρέπει να το εγκαταστήσετε σωστά. Διαβάστε προσεκτικά αυτό το εγχειρίδιο. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ Συγχαρητήρια που αγοράσατε το Cocobelt! Τώρα μπορείτε να μεταφέρετε παντού με ασφάλεια και άνεση το παιδικό σας κάθισμα αυτοκινήτου. Ελπίζουμε να μείνετε ικανοποιημένοι από το Cocobelt

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ Οδηγός χρήσης Φωτοβολταϊκό πάνελ Πρόκειται για πάνελ υψηλής απόδοσης ισχύος από 10Wp έως 230Wp (ανάλογα με το μοντέλο). Ένα τέτοιο πάνελ παράγει σε μια καλοκαιρινή μέρα, αντίστοιχα από 50 Watt/h (βατώρες)

Διαβάστε περισσότερα

Τοξοβολία αναψυχής. Ανάλογα με το είδος του τόξου που χρησιμοποιείται, διαχωρίζονται τα διάφορα είδη τοξοβολίας. Έτσι έχουμε: 1.

Τοξοβολία αναψυχής. Ανάλογα με το είδος του τόξου που χρησιμοποιείται, διαχωρίζονται τα διάφορα είδη τοξοβολίας. Έτσι έχουμε: 1. Τοξοβολία αναψυχής Η τοξοβολία ξεκίνησε την πορεία της σαν προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στο περιβάλλον του και να επιβιώσει. Στους ιστορικούς χρόνους, επικράτησε σαν μέθοδος κυνηγιού, στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει Έντομα εδάφους καλαμποκιού t ΓΝΩΡΙΖΩ t t t Αγρότιδες η Καραφατμέ η Κοφτοσκούληκα (Agotis spp) Τα τέλεια έντομα είναι νυκτόβια λεπιδόπτερα που ανήκουν σε διάφορα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει η κατασκευή της παρακάτω εικόνας.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει η κατασκευή της παρακάτω εικόνας. 1 Π 3: Βραχυκύκλωμα Ασφάλειες Εισαγωγικό ερέθισμα Διατύπωση υποθέσεων Πώς προστατευόμαστε από τα βραχυκυκλώματα; Ηλεκτρικό κύκλωμα Σύμβολο ασφάλειας Πείραμα Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει η κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα

Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα Ιστορίες για δηλητηριασμένα δολώματα LIFE10 NAT/BG/000152 Επιμέλεια: Ρούλα Τρίγκου Κείμενα: Χαρητάκης Παπαϊωάννου Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Σχέδια: Πασχάλης Δουγαλής Φωτογραφίες εξωφύλλων:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 10/12/2013 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 3 & 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ 13.12.13 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο 1 Οδηγίες ασφάλειας Λανθασμένη χρήση της συσκευής αυτής μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο καταστροφής της ίδιας ή άλλων συσκευών, ακόμα και τραυματισμό ή θάνατο. Προειδοποίηση! Ρεύμα 230V. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 20B ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιμοποιείτε το πολύμετρο μόνο με τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι προδιαγραφές της συσκευής αναιρούνται.

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΣΑ. «Η λύσσα οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΣΑ. «Η λύσσα οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται Σωστή ενημέρωση, πρόληψη, επαγρύπνηση, όχι πανικό αλλά και εμβολιασμό ΟΛΩΝ των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων συνιστούν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την επανεμφάνιση του ιού της λύσσας στη χώρα μας μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τροφή του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, πρέπει να αυξηθεί η φυτική και ζωική παραγωγή Ελεγχόμενες διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα;

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μόνο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Επίσης, όταν ένα κινητό βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ Εισαγωγή Σό Στόχος είναι να παρουσιαστεί η βασική διαδικασία της χορήγησης πρώτων βοηθειών στα άγρια πουλιά από τη στιγμή που τα βρίσκουμε μέχρι μχρ να αποσταλούν

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη. Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη

Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη. Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη Πρόγραμμα LIFE+ LIFE10 NAT/BG/000152 Η επιστροφή του Ασπροπάρη 4 οργανώσεις από 3 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ DC σε AC ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ UPS

ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ DC σε AC ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ UPS ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ DC σε AC ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ UPS SIU 150 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που ακολουθούν προκειμένου να αποφύγετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ως γονείς

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σχολ. Έτος: 2011 2012 Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ Κοινό όνομα: Μεσογειακή φώκια Μήκος: 2 3 μέτρα Βάρος: 300

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ)

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) εμφανίζεται ως έννοια για πρώτη φορά το 1993 (Baldock et al., 1993). επιβεβαιώνει την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ ορισμένων τύπων γεωργικών δραστηριοτήτων και των "φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Α ομάδα 1. Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

e-book Εκπαίδευση Σκύλων Περιεχόμενα : 1 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. 2 Τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση. 3 Διαφορετικές μέθοδοι.

e-book Εκπαίδευση Σκύλων Περιεχόμενα : 1 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. 2 Τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση. 3 Διαφορετικές μέθοδοι. www.k9doorways.gr Εκπαίδευση Σκύλων e-book Περιεχόμενα : 1 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. 2 Τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση. 3 Διαφορετικές μέθοδοι. 4 Εκπαίδευση σκύλων: καταπίεση ή ελευθερία? 5 Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Νόμος 1197/1981 «Περί προστασίας των ζωών» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ

Γ. Νόμος 1197/1981 «Περί προστασίας των ζωών» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ Σεμινάριο Δημοτικής Αστυνομίας Επιμέλεια κειμένου : Βάσω Τάκη Δικηγόρος A. ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ B. Νόμος 2017/1992 «Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς» B. Νόμος 4039/2012 «Δεσποζόμενα και

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Α. Παπαράδη 1, Ε. Ξυλούρη 1 1 Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρα 36 (α) (vi) και 41 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 29 και σηµείο Παράρτηµα II του Κανονισµού (ΕΚ) 1974/2006

Άρθρα 36 (α) (vi) και 41 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 29 και σηµείο Παράρτηµα II του Κανονισµού (ΕΚ) 1974/2006 5.3.2.1.6. Στήριξη για µη παραγωγικές επενδύσεις ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Στήριξη για µη παραγωγικές επενδύσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 36 (α) (vi) και 41 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 29 και σηµείο 5.3.2.1.6 Παράρτηµα

Διαβάστε περισσότερα

Ξενάριου Νεφέλη Μαριέττα Β 4

Ξενάριου Νεφέλη Μαριέττα Β 4 Ξενάριου Νεφέλη Μαριέττα Β 4 ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με

Διαβάστε περισσότερα

Αμπελουργικός Πάσσαλος

Αμπελουργικός Πάσσαλος Αμπελουργικός Πάσσαλος Προδιαγραφές Προϊόντος Αναβ: 01,Ημερ/νία Φύλλου 12.04.2009 Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο εκδίδεται από την ΠΑΝΜΕΤΑΛ Α.Ε.Β.Ε. σε συνέχεια των αιτήσεων από τους πελάτες μας, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η Αγροδασοπονία στα Πλαίσια της Νέας ΚΑΠ 2014 2020 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2014 Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Η θεματολογία του Pets.gr περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες

Η θεματολογία του Pets.gr περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες Παρουσίαση Το Pets.gr παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό Internet, στις αρχές Οκτωβρίου 2001. Είναι μία δραστήρια κοινότητα ανάμεσα σε αναγνώστες και μέλη που έχουν όλοι σαν κύριο χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΙΑΒΑΤΗΡΙΟ 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ A. Μορφή του διαβατηρίου: Η µορφή του διαβατηρίου είναι ενιαίου τύπου και οι διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» Τα παιδιά της Γ Τάξης στα πλαίσια της ενότητας «ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» πραγματοποίησαν συνέντευξη στον κτηνίατρο Δρ. Αντρέα Πιτζιόλη Αρχικά, τη μαγνητοφώνησαν. Στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά και μετέτρεψαν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ Νόμος 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Δεσποζόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

Σώζουν το περιβάλλον μας!!!

Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Η WWF (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund- Παγκόσμιο ταμείο για την φύση) είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργάνισμός για την διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα