ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ LIFE 13 NAT/CY/000176

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ LIFE 13 NAT/CY/000176"

Transcript

1 ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ LIFE 13 NAT/CY/000176

2 Στοιχεία επικοινωνίας: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών Λουκή Ακρίτα 26, 1414 Λευκωσία, Κύπρος Τηλ.: , Φαξ: Ιστοσελίδα: Εταίροι του έργου: Τμήμα Δασών, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Συντονιστής έργου) Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, Υπουργείο Εσωτερικών Μονάδα Διατήρησης Φύσης, Πανεπιστήμιο Frederick Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου Συγγραφή & Επιμέλεια: Κων/νος Δημητρακόπουλος, Δασολόγος MSc. Φωτογραφίες: Κων/νος Δημητρακόπουλος, Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου Σχεδιασμός: Kemanes Print shop Εκλαϊκευμένη έκθεση Έργο LIFE-FORBIRDS (LIFE 13 NAT/CY/000176) : «Βελτίωση των πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» &

3 Το έργο LIFE-FORBIRDS Το έργο με τίτλο «Βελτίωση των πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» (ακρωνύμιο: LIFE-FORBIRDS, LIFE13 NAT/CY/000176) είχε ως κύριο στόχο του να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των πουλιών σε τρεις ξηροθερμικές περιοχές του νησιού. Οι περιοχές αυτές υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), και είναι το Κάβο Γκρέκο, η Κόσιη Παλλουρόκαμπος, και ο Ποταμός Παναγίας Στάζουσας. Το LIFE-FORBIRDS υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του ήταν , εκ των οποίων τα (50% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού) χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ. Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη του 2014 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκέμβρη του στοχοι του εργου Το LIFE-FORBIRDS είχε τρεις κύριους στόχους: Την εφαρμογή μέτρων διατήρησης / διαχείρισης τα οποία θα βελτιώσουν ουσιωδώς τις οικολογικές συνθήκες επιλεγμένων ειδών πουλιών, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα του Παραρτήματος Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά, και απαντώνται σε 3 ΖΕΠ του δικτύου Natura Μέσα από την εφαρμογή των παραπάνω δράσεων να αποδείξει στους Κύπριους δασολόγους καθώς και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς τα πλεονεκτήματα υιοθέτησης μιας πιο ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση των δασών, η οποία θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες των πουλιών τα οποία διαβιούν ή επισκέπτονται τα δάση. Να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την ανάγκη της διατήρησης των άγριων πουλιών και την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης μέσα στις ευρύτερες περιοχές του έργου.

4 οι περιοχεσ ΤΟΥ εργου Το LIFE-FORBIRDS επέλεξε τρεις περιοχές του δικτύου Natura 2000 οι οποίες αν και διαφέρουν μεταξύ τους, παρόλα αυτά δέχονται τις ίδιες πιέσεις και αντιμετωπίζουν κοινές απειλές. Συγκεκριμένα: Παρουσιάζουν έλλειψη νερού και τροφής. H υποβάθμιση κάποιων εκ των φυσικών οικοτόπων των περιοχών αυτών είναι μεγάλη λόγω της εκτεταμένης παρουσίας εισβλητικών ξένων φυτικών ειδών (π.χ Ακακίες στο Κάβο Γκρέκο και στην Κόσιη). Σε όλες τους σημειώνονται ανθρώπινες δραστηριότητες (οικιστική ανάπτυξη, εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, πυρκαγιές, λαθροθηρία κ.α) με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τα πουλιά. Το Κάβο Γκρέκο (CY ) βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο του νησιού και αποτελεί μια τοποθεσία εξαιρετικού φυσικού κάλους που προσελκύει ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Αποτελεί δε, τον κύριο μεταναστευτικό διάδρομο της Κύπρου για τα πουλιά που ταξιδεύουν από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη και αντίστροφα. Δέκα φυσικοί οικότοποι υπάρχουν στην περιοχή, με κυρίαρχο αυτόν του αοράτου. Η χλωρίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια, καθώς περιλαμβάνει περίπου 400 διαφορετικά είδη φυτών, από τα οποία 14 είναι ενδημικά και άλλα 14 εξαιρετικά σπάνια. Για τους παραπάνω λόγους έχει κηρυχθεί Εθνικό Δασικό Πάρκο και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Ιδιαίτερη απειλή για την περιοχή αποτελεί η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη των γειτονικών περιοχών της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, η οποία αυξάνει τον αριθμό των επισκεπτών και των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους. Η περιοχή Κόσιη Παλλουρόκαμπος (CY ) βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι μια λοφώδης ξηροθερμική περιοχή με μοναδικούς φρυγανότοπους, αδιατάραχτους από τον άνθρωπο λόγω της περιορισμένης οδικής πρόσβαση και παρουσίας υποδομών. Τρεις φυσικοί οικότοποι απαντώνται εδώ, μεταξύ των οποίων και ο οικότοπος προτεραιότητας της Παλλούρας, οι οποίοι φιλοξενούν δεκάδες είδη πανίδας και χλωρίδας, αρκετά από τα οποία είναι και ενδημικά. Είναι η ξηρότερη περιοχή του νησιού με την ετήσια βροχόπτωσή να μην ξεπερνά τα 280 χιλ./χρόνο. Ιδιαίτερη απειλή όμως αποτελεί η εκτεταμένη παρουσία εισβλητικών ξένων φυτικών ειδών, όπως η ακακία και ο ευκάλυπτος, τα οποία αλλοιώνουν τη φυσική βλάστηση της περιοχής και μειώνουν τη βιοποικιλότητά της. Η περιοχή του Ποταμού Παναγίας Στάζουσας (CY ) βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σταυροβουνίου στην Επαρχία της Λάρνακας. Μοναδικό στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες δύο είναι ο ποταμός που την διχοτόμει, καθώς διέρχεται από αυτή με κατεύθυνση ΒΔ ΝΑ, και διατηρεί το νερό του από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο. Πέντε φυσικοί οικότοποι σε συνδυασμό με τον ποταμό και τις αγροτικές καλλιέργειες εκατέρωθεν της κοίτης του, δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τα πουλιά του νησιού, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο για πολλά είδη. Η μεγαλύτερη απειλή όμως κάθε χρόνο παραμένει η εκδήλωση δασικών πυρκαγιών που αποδίδεται σε ανθρώπινες ενέργειες (εμπρησμούς, στρατιωτικές ασκήσεις, αμέλεια).

5 Αναγνώριση και χαρτογραφηση της ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΥΛΟΠΟΙησης ΤώΝ δράσεων ΔΙΑΤηρησης Η ομάδα του LIFE-FORBIRDS ξεκίνησε από τις πρώτες κιόλας βδομάδες τις επισκέψεις σε κάθε μια περιοχή χωριστά, ώστε να αποτυπώσει σε χάρτες τις υποδομές προς υλοποίηση. Επιλέχθηκαν έτσι οι κατάλληλες θέσεις που δημιουργήθηκαν τα παραδοσιακά περιβόλια του έργου, οι σπορές δημητριακών/ οσπρίων, οι σχετικές με το νερό υποδομές, τοποθετήθηκαν οι τεχνητές φωλιές και τα περιοριστικά εμπόδια για τη λαθροθηρία. Επιπρόσθετα χαρτογραφήθηκαν τόσο στο Κάβο Γκρέκο, όσο και στην περιοχή της Κόσιης Παλλουρόκαμπου οι διαταραγμένες εκτάσεις των φυσικών οικοτόπων λόγω της έντονης παρουσίας των εισβλητικών ξενικών φυτικών ειδών, στις οποίες μέσω του έργου έγιναν κατάλληλοι χειρισμοί καταπολέμησης και αποκαταστάσεις των μέσω αναδασώσεων. ΑπογρΑΦη ΤΟΥ πληθυσμού ΤώΝ ΠΟΥΛΙών στις περιοχές ΤΟΥ έργου Από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του έργου ξεκίνησε η λεπτομερής απογραφή όλων των ειδών από τα πουλιά που ζουν ή διέρχονται στις 3 ΖΕΠ του έργου. Στη συνέχεια ετοιμάστηκε μια λεπτομερής έκθεση η οποία περιλάμβανε τους αριθμούς των πουλιών ανά είδος για την κάθε περιοχή, τα εκτιμώμενα ποσοστά αύξησης ή μείωσης ανά είδος, και τέλος τις απειλές και πιέσεις που δέχεται το κάθε είδος χωριστά. Τα παραπάνω αποτέλεσαν δεδομένα σύγκρισης για την αξιολόγηση των διαχειριστικών μέτρων για τα πουλιά που εφάρμοσε το έργο στην πράξη. Έτσι η επιτυχία ή όχι μιας πρακτικής έγινε μετρήσιμη.

6 Δημιουργία παραδοσιακών περιβολιών για ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Μια από τις σημαντικές δράσεις του LIFE-FORBIRDS ήταν η δημιουργία παραδοσιακών περιβολιών για τα πουλιά. Συνολικά διαμορφώθηκαν πέντε περιβόλια, από δύο στο Κάβο Γκρέκο και στην περιοχή της Κόσιης Παλλουρόκαμπου, και ένα στην περιοχή του Ποταμού της Παναγίας Στάζουσας. Μέσα στα περιβόλια φυτεύτηκαν πολλά οπωροφόρα δέντρα καθώς και δασικά δέντρα και θάμνοι. Οι καρποί και το φύλλωμά τους προσφέρουν τροφή αλλά και θέσεις φωλεοποίησης για τα πουλιά των περιοχών. Εκτός από τα παραπάνω, φυτεύτηκαν ηλιοτρόπια τα οποία προσελκύουν έντομα, αλλά και παρέχουν σπόρους για τα πουλιά. Ταΐστρες με σπόρους και τεχνητές φωλιές τοποθετήθηκαν σε υφιστάμενα δέντρα, μέσα ή γύρω από κάθε περιβόλι. Επίσης, στο καθένα κατασκευάστηκε ξερολιθιά μήκους 25 m, μια απλή κατασκευή η οποία προσελκύει έντομα και μικρά ερπετά τα οποία αποτελούν τροφή για τα πουλιά, αλλά και στα κοιλώματα μεταξύ των πετρών πολλά μικρόσωμα είδη πουλιών κατασκευάζουν τις φωλιές τους. Το νερό δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα περιβόλι, και για το λόγο αυτό κατασκευάστηκε στο καθένα μια μικρή λιμνούλα για να προσφέρει στιγμές δροσιάς στους φτερωτούς μας φίλους. Την λιμνούλα αλλά και τα φυτά τροφοδοτεί με νερό μια υδατοδεξαμενή η οποία κατασκευάστηκε για το κάθε περιβόλι. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι κατασκευάσαμε πεντάστερα ξενοδοχεία για πουλιά!

7 Βελτίωση της παροχής νερού, τροφής και θέσεων φωλεοποίησης Μέσω του LIFE-FORBIRDS δημιουργήθηκαν υποδομές για την υποβοήθηση των πουλιών στην αναζήτησή τους για νερό, τροφή και θέσεις φωλεοποίησης. Οι υποδομές αυτές έρχονται να καταστήσουν ακόμα πιο φιλόξενες τις τρεις περιοχές ΖΕΠ του έργου, αυξάνοντας τον αριθμό των πουλιών που επισκέπτονται ή διαμένουν μόνιμα σε αυτές. Δημιουργήθηκαν συνολικά 10 χωράφια σε κρατική δασική γη, και νοικιάστηκαν για τις ανάγκες του έργου ακόμα 2 αγροτικά τεμάχια από ιδιώτες. Στις παραπάνω εκτάσεις καλλιεργήθηκε ετήσια μείγμα δημητριακών και οσπρίων, χωρίς τη χρήση όμως φυτοφαρμάκων, παρέχοντας έτσι ποιοτική τροφή για τα πουλιά των περιοχών. Δίπλα από σχεδόν κάθε χωράφι κατασκευάστηκε ξερολιθιά για την προσέλκυση εντόμων, μικρών ερπετών αλλά και για την παροχή θέσεων φωλεοποίησης σε μικρόσωμα είδη πουλιών. Επιπρόσθετα, δίπλα από κάθε χωράφι εγκαταστάθηκε ποτίστρα για να παρέχει καθαρό νερό καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου ιδιαίτερα ωφέλιμη κατά τους θερινούς μήνες. Τέλος, τριγύρω από κάθε χωράφι αλλά και διασκορπισμένα σε κάθε περιοχή, τοποθετήθηκαν ξύλινες τεχνητές φωλιές για να βοηθήσουν τη φωλεοποίηση των ζευγαριών. Τα 3 παραπάνω μέτρα δρουν συνεργητικά, δημιουργώντας σημεία προσέλκυσης μέσα στις περιοχές, παρέχοντας σε μικρή απόσταση νερό, τροφή και στέγη. Στην περιοχή της Κόσιης Παλλουρόκαμπου, λόγω των ιδιαίτερα ξηρών συνθηκών κατά τους θερινούς μήνες, κατασκευάστηκαν επιπρόσθετα 2 βροχοσυλλέκτες για να παρέχουν νερό ολόχρονα στα πουλιά, αλλά και 1 μικρό φράγμα το οποίο δημιουργεί μια ανοιχτή επιφάνεια νερού προσελκύοντας έτσι πουλιά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά.

8 Βελτίωση ΤώΝ ΦΥΣΙΚών ΟΙΚΟΤΟΠώΝ ΤώΝ περιοχών ΤΟΥ έργου Οι φυσικοί τύποι βλάστησης του νησιού αποτελούνται από είδη φυτών που απαντούν σε μεσογειακά κλίματα, αλλά και είδη τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Προσδίδουν έτσι μοναδικά χαρακτηριστικά στην Κυπριακή φύση, όπου καθήκον μας είναι να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Τόσο στο Κάβο Γκρέκο, όσο και στην περιοχή της Κόσιης Παλλουρόκαμπου υπάρχει έντονη η παρουσία της ακακίας και του ευκαλύπτου, εισβλητικών ξένων φυτικών ειδών, τα οποία πλέον εκτοπίζουν ιθαγενή είδη όπως ο αόρατος, η σχινιά, η μοσφιλιά κ.α. Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένες θέσεις όπου διαπιστώθηκε εκτεταμένη διατάραξη των φυσικών τύπων οικοτόπου, η αποκατάστασή τους σε 2 φάσεις. Αρχικά, έγινε καταπολέμηση των εισβλητικών ειδών υπό την επίβλεψη ειδικού στο αντικείμενο επιστήμονα, όπου τα είδη αυτά είχαν δημιουργήσει συμπαγείς συστάδες σε μεγάλη έκταση. Μετέπειτα, ακολούθησαν αναδασώσεις στην κάθε περιοχή, φυτεύοντας τα κατάλληλα είδη για τον κάθε φυσικό τύπου οικότοπου. Έτσι οι τελευταίοι θα επανέλθουν με την πάροδο του χρόνου στη φυσιολογική τους σύνθεση και λειτουργία, παρέχοντας τα πολλαπλά τους οφέλη στα πουλιά των περιοχών.

9 Καταπολέμηση της παγίδευσης ΠΟΥΛΙών Η παγίδευση πουλιών είναι μια παράνομη πρακτική που περιλαμβάνει τη σύλληψη αυτών χρησιμοποιώντας μη επιλεκτικά μέσα όπως δίχτυα και ξόβεργα. Αυτό σημαίνει ότι αδιακρίτως συλλαμβάνονται όλα τα είδη πουλιών, και όχι αυτά που έχει βάλει στόχο ο λαθροθήρας. Εκτιμάται ότι στην Κύπρο πάνω από 200 είδη πουλιών πλήττονται από την αποτρόπαια αυτή πρακτική, και ετησίως ο αριθμός των πουλιών που θανατώνονται ανέρχεται στα Το LIFE-FORBIRDS από το ξεκίνημά του ίδρυσε μια συμβουλευτική επιτροπή, που ο ρόλος της ήταν να σχεδιάσει και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση του φαινομένου. Ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα που λήφθηκε ήταν η ενίσχυση των περιπολιών της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας στις 3 περιοχές του έργου, δημιουργώντας ένα περίπολο αποκλειστικά για το έργο. Επιπρόσθετα, περιορίστηκε η πρόσβαση για οχήματα σε επιλεγμένα σημεία με τη χρήση τεχνητών εμποδίων, ώστε να δημιουργούνται καταφύγια για τα πουλιά, δυσπρόσιτα σε λαθροθήρες. 18 υπέρυθρες κάμερες τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία των περιοχών για καταγραφή λαθροθηρίας. Τα σημεία αυτά άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και το υλικό από τις κάμερες βοήθησε στην αναγνώριση και καταγγελία παραβατών. Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη κατά της λαθροθηρίας, σχεδιάζοντας ένα στρατηγικό πλάνο προσέγγισης του κόσμου για μια αποτελεσματικότερη εκστρατεία διαφώτισης.

10 ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Από τους κύριους στόχους του LIFE-FORBIRDS ήταν η αλλαγή στη νοοτροπία του κόσμου σχετικά με την παγίδευση πουλιών στην Κύπρο. Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται από την αλλαγή νοοτροπίας σε μικρή ηλικία, και για το λόγο αυτό προσεγγίστηκαν δημοτικά σχολεία των τοπικών κοινοτήτων των περιοχών του έργου. Οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις σχετικές με τα πουλιά, τηνσημασία τους για το περιβάλλον, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της παγίδευσης. Επίσης, επισκέφτηκαν τα παραδοσιακά περιβόλια στις περιοχές του έργου, όπου τους εξηγήθηκε ο σκοπός λειτουργίας τους, αλλά και συμμετείχαν σε διαγωνισμούς πτηνοπαρατήρησης. Παράλληλα, το ευρύτερο κοινό ενημερώθηκε για τις αρνητικές επιπτώσεις της παγίδευσης μέσω της προβολής σχετικών τηλεοπτικών σποτ, διανομής ενημερωτικού υλικού, τη συμμετοχή του έργου σε εκδηλώσεις, μέσα από τη λειτουργία 2 ιστοσελίδων του έργου, από ενημερωτικές πινακίδες, αλλά και από την ανάρτηση γιγαντοαφίσων στον αυτοκινητόδρομο.

11 Ένας δεύτερος στόχος της εκστρατείας διαφώτισης ήταν να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του έργου στο ευρύ κοινό, στις τοπικές κοινότητες των περιοχών του έργου, σε ΜΚΟ, και σε εκπροσώπους κυβερνητικών τμημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση των δασικών υπαλλήλων για τα μέτρα διαχείρισης που εφαρμόστηκαν στα δασικά οικοσυστήματα, και ωφελούν τα πουλιά. Οργανώθηκαν για το λόγο αυτό πολλαπλές ημερίδες καθ όλη τη διάρκεια του έργου, όπου οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν διαλέξεις με αντικείμενο την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πουλιά, το δίκτυο Natura 2000, καθώς και την πρόοδο και τα αποτελέσματα του έργου.

12 Ανταλλαγή εμπειριών & τεχνογνωσίας, αξιολόγηση ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤώΝ Από το ξεκίνημά του το LIFE-FORBIRDS επιδίωξε μια ανοιχτή επικοινωνιακή πολιτική, και ήρθε γρήγορα σε επαφή με σχετικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες. Σκοπός ήταν να κερδίσει εμπειρία από ειδικούς στο αντικείμενο, άλλα και από έργα που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, ώστε να ανταπεξέλθει καλύτερα στους στόχους του. Τον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας συγκροτήθηκε μια διεθνής επιστημονική επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα, με την οποία η ομάδα του έργου διατήρησε στενή επαφή κατά τη διάρκειά του. Η επιτροπή αυτή περιοδικά επισκέφτηκε το έργο, και επέβλεψε από κοντά την υλοποίησή των δράσεών του. Επιπρόσθετα, επετεύχθη δικτύωση με άλλα ευρωπαϊκά έργα, με ανταλλαγή επισκέψεων καθώς και εμπειριών και απόψεων για τη διατήρηση και διαχείριση των πουλιών στα φυσικά οικοσυστήματα. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα συμπεράσματα του έργου, από την εφαρμογή των διαχειριστικών πρακτικών για τα πουλιά. Οι κρυφές κάμερες του έργου, οι καταγραφές των πουλιών από ανεξάρτητους ορνιθολόγους, αλλά και οι επισκέψεις εμπειρογνώμων στο πεδίο επιβεβαιώνουν τα εξής: Τα παραδοσιακά περιβόλια αλλά και οι σπορές δημητριακών/οσπρίων προσελκύουν μεγάλο αριθμό πουλιών. Η καλλιέργεια χωραφιών με σπορά δημητριακών και οσπρίων είναι μια πρακτική απλή, με λίγα έξοδα κατασκευής και συντήρησης, που προσελκύει μεγάλο αριθμό πουλιών. Χρειάζεται πάροδος πολλών ετών για να προτιμηθούν οι τεχνητές φωλιές από τα πουλιά μιας περιοχής. Για την εγκατάστασή τους συστήνεται να προτιμώνται τοποθεσίες με διαθεσιμότητα φαγητού και νερού. Οι υποδομές που σχετίζονται με το νερό προσελκύουν μεγάλο αριθμό πουλιών, ερπετών και θηλαστικών. Οι υποδομές για την πτηνοπανίδα πετυχαίνουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από πουλιά όταν συνδυάζονται και δρουν συνεργατικά, π.χ όταν σε κοντινή απόσταση από μια σπορά υπάρχει νερό και θέσεις φωλεοποίησης. Η ακακία είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό είδος το οποίο δύσκολα απομακρύνεται από μια περιοχή. Η καταπολέμησή της είναι μια χρόνια και χρονοβόρα διαδικασία, ιδιαίτερα αυξημένου κόστους, που απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό. Η αύξηση των περιπολιών μειώνει δραστικά τα περιστατικά λαθροθηρίας. Το ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ LIFE-FORBIRDS Αν και το έργο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2017, παρόλα αυτά οι υποδομές που δημιούργησε στις 3 ΖΕΠ του δικτύου Natura 2000 θα συνεχίσουν να λειτουργούν, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη φροντίδα των πουλιών των περιοχών. Για το σκοπό αυτό η ομάδα του έργου ετοίμασε ένα λεπτομερές Μετά-LIFE Σχέδιο Διατήρησης, το οποίο περιλαμβάνει: α) τις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την μακροβιότητα των υποδομών και τη συνέχιση των δράσεων στο πεδίο, β) τη διάχυση της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε πάνω σε θέματα διατήρησης της πτηνοπανίδας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και γ) τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και των μηνυμάτων κατά της παγίδευσης πουλιών στο ευρύ κοινό.

13 ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΟ LIFE-FORBIRDS Δημιούργησε 5 παραδοσιακά περιβόλια για τα πουλιά των περιοχών. Κατασκεύασε 4 υδατοδεξαμενές για παροχή νερού στα περιβόλια. Εγκατέστησε 17 ποτίστρες και 2 βροχοσυλλέκτες. Κατασκεύασε 1 μικρό φράγμα στην περιοχή του Αβδελλερού. Δημιούργησε και καλλιέργησε συνολικά 12 χωράφια με όσπρια και δημητριακά για τα πουλιά σε έκταση 4 εκταρίων. Τοποθέτησε 200 τεχνητές φωλιές. Κατασκεύασε 14 ξερολιθιές συνολικού μήκους 366 μέτρων. Αφαίρεσε μεθοδικά δέντρα ακακίας σε συνολική έκταση 5,3 εκταρίων. Πραγματοποίησε αποκαταστάσεις των φυσικών τύπων οικοτόπων φυτεύοντας συνολικά πάνω από φυτά, σε έκταση 6 εκταρίων. Κατήγγειλε 66 παραβάσεις λαθροθηρίας. Τοποθέτησε 18 υπέρυθρες κάμερες. Απέκλεισε 74 οδικές προσβάσεις. Τοποθέτησε 55 ενημερωτικές πινακίδες και 4 ενημερωτικά κιόσκια. Σχεδίασε ενημερωτικό υλικό (αφίσες και φυλλάδια) και διένειμε αντίτυπα. Δημιούργησε τηλεοπτικά σποτ και ντοκιμαντέρ τα οποία προβλήθηκαν σε τηλεόραση και κινηματογραφικές αίθουσες. Ανάρτησε 2 γιγαντοαφίσες στον αυτοκινητόδρομο με μηνύματα κατά της παράνομης παγίδευσης. Διοργάνωσε 8 εκδηλώσεις/ημερίδες τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 300 άτομα. Πραγματοποίησε 10 διαλέξεις για τα πουλιά σε δημοτικά σχολεία των τοπικών κοινοτήτων, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 700 μαθητές. Διενήργησε 4 διαγωνισμούς πτηνοπαρατήρησης όπου έλαβαν μέρος 245 μαθητές, των δημοτικών σχολείων των τοπικών κοινοτήτων. Πάνω από 300 μαθητές από 6 δημοτικά σχολεία των τοπικών κοινοτήτων επισκέφτηκαν τα παραδοσιακά περιβόλια του έργου. Δημοσίευσε 7 άρθρα και έκανε 5 ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Ήρθε σε επαφή με 7 σχετικά Ευρωπαϊκά έργα ανταλλάσσοντας εμπειρίες και τεχνογνωσία. Ενημέρωσε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου μέσα από 2 ιστοσελίδες για τα αποτελέσματα του έργου καθώς και για τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης παγίδευσης.

14 Καθοριστικοί παράγοντες για την επιβίωση και ευημερία της πτηνοπανίδας, και χρήσιμες πρακτικές & ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΝΕΡΟ Το νερό αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ζωής. Η παρουσία του συσχετίζεται με την ικανότητα ενός τόπου να φιλοξενεί έμβια όντα. Οι παροχή νερού για την πτηνοπανίδα αποτελεί ένα διαχειριστικό μέτρο με ευρεία εφαρμογή στα πλαίσια της βελτίωσης των βιοτόπων σε ξηροθερμικές περιοχές. Πολλές περιοχές του νησιού πλέον πλήττονται από ξηρασία κατά τους θερινούς μήνες. Ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για διαβίωση δημιουργούνται από την έλλειψη επιφανειακών νερών. Επικουρικά μέτρα διαχείρισης που μπορούν να αντιστρέψουν τις παραπάνω δυσμενείς συνθήκες είναι η δημιουργία σχετικών υποδομών, όπως παρουσιάζονται στη συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρακάτω υποδομές βοηθάνε συνολικά την πανίδα μιας περιοχής και δεν στοχεύουν αποκλειστικά την πτηνοπανίδα της. Λαγοί, πέρδικες, φάσες, γεράκια και τόσα άλλα είδη βοηθούνται κατά τους δύσκολούς μήνες του καλοκαιριού όπου στην Κύπρο η παροιμία «το νερό, νεράκι» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Ταμιευτήρες νερού: Οι ταμιευτήρες νερού που στόχο έχουν τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων είναι μικροί σε διαστάσεις και κατασκευάζονται συνήθως σε χειμαρρικά ρεύματα. Αποτελούν υδραυλικά έργα μικρού μεγέθους, καθώς ο σκοπός τους δεν είναι η αποταμίευση νερού για άρδευση ή ύδρευση, αλλά η δημιουργία μιας ανοιχτής επιφάνειας νερού. Το μέγεθός τους θα πρέπει να στοχεύει στην αποθήκευση τουλάχιστον ποσότητας m³ νερού, αναλόγως την επιλογή της τοποθεσίας. Η δημιουργία μιας ανοιχτής επιφάνειας νερού, εκτός από τα προφανή οφέλη για την πτηνοπανίδα μιας περιοχής, δημιουργεί και κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση και διαβίωση άλλων ειδών όπως έντομα, χελώνες, βατράχους, φίδια, είδη σαυρών κλπ. Για την κατασκευή ενός ταμιευτήρα απαιτείται η εκπόνηση σχετικής μελέτης από αδειούχο μηχανικό, καθώς και η έγκριση αυτής από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές (π.χ Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων, Τμ. Περιβάλλοντος, Τμ. Δασών). Έπειτα το έργο ανατίθεται σε εργολάβο για την ολοκλήρωσή του σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές της εγκεκριμένης μελέτης.

15 Βροχοσυλλέκτες: Οι βροχοσυλλέκτες επιτρέπουν τη συλλογή του βρόχινου νερού, την αποθήκευσή του, καθώς και τη διοχέτευσή του σε κατάλληλα διαμορφωμένη ποτίστρα. Έτσι παρέχεται στην πτηνοπανίδα μιας περιοχής μια νέα πηγή νερού. Επινοήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 στις ΗΠΑ, αλλά έπειτα χρησιμοποιήθηκαν ανά το παγκόσμιο με μεγάλη επιτυχία. Ο βροχοσυλλέκτης αποτελείται από την επιφάνεια που συλλέγει το βρόχινο νερό, ένα ντεπόζιτο κατάλληλης χωρητικότητας (χρησιμοποιείται συνήθως του 1 t), την ποτίστρα (συνήθως τσιμεντένια, χωρητικότητας 3,2 l) και άλλα βοηθητικά υδραυλικά εξαρτήματα (φλοτέρ, λάστιχα, ρουμπινέτα). Ο όγκος του νερού που μπορεί να συλλεχθεί υπολογίζεται από το γινόμενο του ύψους της βροχόπτωσης και του εμβαδού της επιφάνειας. Το αποτέλεσμα μειώνεται κατά 20% λόγω εξάτμισης. Έτσι για παράδειγμα στον Ακάμα με μέση βροχόπτωση 500 mm, μια επιφάνεια 4 m² μπορεί να συλλέξει ετησίως 1,6 t νερό, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτεί μια ποτίστρα κατά τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού. Ποτίστρες: Οι ποτίστρες είναι απλές κατασκευές οι οποίες επιτρέπουν την αποθήκευση νερού σε πλαστικό ντεπόζιτο (χρησιμοποιείται συνήθως χωρητικότητας 1 t), και τη διοχέτευσή του μέσω βοηθητικών υδραυλικών εξαρτημάτων σε κατάλληλα διαμορφωμένη τσιμεντένια ποτίστρα (ιδίου τύπου με αυτή του βροχοσυλλέκτη). Η διαφορά τους με τους βροχοσυλλέκτες είναι ότι στους τελευταίους συλλέγεται το βρόχινο νερό ενώ στις πρώτες η πλήρωση του ντεποζίτου γίνεται από υδροφόρο όχημα. Για την εγκατάστασή συστήνεται η χρήση μηχανικού εκσκαφέα, ώστε να θαφτεί το ντεπόζιτο στο έδαφος για αποφυγή φθορών από κακόβουλες ενέργειες. Από τη βάση του ντεποζίτου βγαίνει η παροχή που καταλήγει μετά από κάποια κατωφερή απόσταση (ικανή να εξασφαλίζει ροή) στην τσιμεντένια ποτίστρα.

16 τροφη Τα πουλιά ανάλογα με το είδος, τρέφονται με σπόρους, χόρτα, καρπούς, έντομα, ερπετά, αμφίβια, μικρά θηλαστικά, ή και ψάρια. Με την πάροδο του χρόνου η φυσικά διαθέσιμη ποικιλία τροφής για τα άγρια πουλιά φθίνει, ως αποτέλεσμα της μείωσης της βιοποικιλότητας και της καταστροφής των φυσικών οικοτόπων. Τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς των άγριων πουλιών. Πανευρωπαϊκά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγροτικές περιοχές έχουν χάσει πάνω από το 58% των αγροτικών πουλιών. Σε γενικές γραμμές η κατά κύριο λόγο μικρής έντασης γεωργία στην Κύπρο, καθιστά το νησί ένα ελκυστικό τόπο για τα πουλιά. Παρόλα αυτά όμως, η χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων καθώς και δολωμάτων για την καταπολέμηση των τρωκτικών, επιφέρει ετησίως ένα σημαντικό πλήγμα στην πτηνοπανίδα του νησιού. Η αναζήτηση τροφής από τα πουλιά ωθεί και τους μηχανισμούς της μετανάστευσής τους από τόπο σε τόπο. Οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί περιπλανώνται σε αναζήτηση τροφής, και μένουν συχνά σε ευνοϊκές περιοχές σίτισης, επιστρέφοντας εκεί τους επόμενους χειμώνες. Επικουρικά μέτρα διαχείρισης που μπορούν να προσφέρουν στην πτηνοπανίδα μιας περιοχής ποιοτική και ποικίλη τροφή είναι η δημιουργία σχετικών υποδομών, όπως παρουσιάζονται στη συνέχεια. Σπορές δημητριακών/οσπρίων: Η δημιουργία χωραφιών με δημητριακά και όσπρια αποτελεί μια απλή πρακτική η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στην παροχή τροφής για την πτηνοπανίδα. Κατά την καλλιέργεια, πέρα από το λίπασμα, απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, καθώς στόχος είναι η παροχή «καθαρής» από φάρμακα τροφής για τα πουλιά. Ως είδη για καλλιέργεια συστήνονται μίξη από κριθάρι, βίκο και μπιζέλι, είδη μη απαιτητικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα και εδαφική τράπεζα σπόρων, ώστε με την πάροδο του χρόνου να μην καθίσταται επιβεβλημένη η τακτική σπορά τους. Τα φυτά αυτά με τη σειρά τους προσελκύουν και έντομα, και θηλαστικά παρέχοντας έτσι έμμεσα τροφή και σε άλλα είδη πουλιών εκτός από τα σποροφάγα/καρποφάγα. Ταϊστρες: Η τοποθέτηση πλαστικών ταΐστρων αποτελεί μια οικονομική και αξιόπιστη λύση, καθώς το κόστος αγοράς τους είναι μικρό, η τοποθέτησή τους γίνεται εύκολα χειρωνακτικά, και το κόστος συντήρησής τους είναι χαμηλό, αφού η αγορά και τοποθέτηση σπόρου είναι οι μοναδικές εργασίες συντήρησης που απαιτούνται. Για την πλήρωσή τους χρησιμοποιείται έτοιμο μείγμα σπόρων για πουλιά (πωλείται ευρέως σε καταστήματα για κατοικίδια ζώα), το οποίο συνήθως περιέχει μέσα είδη όπως: κεχρί (σκαρνιόλα), λιναρόσπορο, καναβούρι, σουσάμι κ.α. Οι ταΐστρες μπορούν να προσφέρουν τροφή στην πτηνοπανίδα σε περιοχές ή κατά περιόδους όπου παρατηρείται έλλειψη. Μειονέκτημά τους αποτελεί το γεγονός ότι θέλουν τακτική παρακολούθηση για την αναπλήρωσή τους, καθώς και ότι προσφέρουν τροφή μόνο για σποροφάγα είδη.

17 ΦΩΛΕΟΠΟΙΗΣΗ Η φωλεοποίηση αποτελεί ένα θεμελιώδες και ενστικτώδες κομμάτι του κύκλου της ζωής των πουλιών. Αποτελεί σκοπό αυτοεκπλήρωσης του είδους και μηχανισμό επιβίωσής του, αφού σχετίζεται άμεσα με τους μηχανισμούς αναπαραγωγής. Το κάλεσμα για την αναπαραγωγή είναι εξαιρετικά έντονο, και τα πουλιά ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις προσπαθώντας να φτάσουν όσον το δυνατό γρηγορότερα στους χώρους αναπαραγωγής, με σκοπό να προλάβουν τις πλέον πλεονεκτικές θέσεις φωλεοποίησης. Η κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν στην επιτυχία ή την αποτυχία της φωλεοποίησης στο φυσικό περιβάλλον, είναι σημαντική στην προσπάθεια διατήρησης των ειδών της πτηνοπανίδας ενός τόπου. Η επικίνδυνη περίοδος είναι η αρχή της φωλεοποίησης, όταν το φύλλωμα των δέντρων δεν έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει κάλυψη στις φωλιές, καθιστώντας τις ευάλωτες στις επιθέσεις αρπακτικών. Τεχνητές φωλιές: Η δημιουργία τεχνητών φωλιών για την υποβοήθηση της φωλεοποίησης των πουλιών είναι μια αποδεκτή και καλά μελετημένη πρακτική που εφαρμόζεται συχνά στην Ευρώπη και αλλού. Εφαρμόζεται σε περιοχές με κατάλληλο βιότοπο αναπαραγωγής και ιστορική παρουσία του είδους. Η κατασκευή τεχνητών φωλιών για τα πουλιά είναι μια απλή ξυλουργική εργασία, φτηνή σε κόστος υλικών κατασκευής. Οι διαστάσεις των φωλιών μπορεί να ποικίλουν, και είναι άμεσα εξαρτώμενες από τα στοχευόμενα είδη πτηνοπανίδας. Το υλικό κατασκευής που προτείνεται είναι το κόντρα πλακέ θαλάσσης (marine plywood), το οποίο έχει αδιάβροχες ιδιότητες, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, και έχει μικρό κόστος. Ένας ακόμα τύπος τεχνητής φωλιάς ο οποίος στοχεύει μικρόσωμα είδη πουλιών που φωλιάζουν σε βράχους ή πρανή είναι αυτός του πήλινου σωλήνα. Η τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών γίνεται πάνω σε δέντρα ή ηλεκτρικούς πασσάλους. Είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει την επίσκεψη στο πεδίο για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων (καθοριστικός παράγοντας για υψηλά ποσοστά εποίκισης), τη δημιουργία συνεργείου εγκατάστασης (τουλάχιστον τριών ατόμων), και τη λήψη των συντεταγμένων τους για σκοπούς μελλοντικής παρακολούθησης.

18 ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ξερολιθιές: Η ξερολιθιά είναι τοίχος για την κατασκευή του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό. Τη δομική σταθερότητα της κατασκευής εξασφαλίζουν πέτρες οι οποίες κλειδώνουν η μια με την άλλη. Στόχο έχουν τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης σε μορφή βαθμίδων, και την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, καθώς αυτές χρησιμεύουν ως φράκτες. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τοπίου της υπαίθρου που σηματοδοτεί έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής. Οι κατασκευές αυτές στηρίζονται σε τεχνογνωσία χρόνων, και μάλιστα αρκετά περίπλοκη, η οποία σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Παρόλα τα πολιτιστικά τους στοιχεία και τη διαχρονικά πρακτική τους σημασία για τον άνθρωπο, οι ξερολιθιές δρουν συνδυαστικά προς όφελος της πτηνοπανίδας μιας περιοχής παρέχοντάς της τροφή, αλλά και θέσεις φωλεοποίησης. Οι κοιλότητες της ξερολιθιάς προσφέρουν καταφύγιο σε πολυάριθμα είδη φυτών, εντόμων, ερπετών, μικρόσωμων ειδών πανίδας και πουλιών. Ως κατασκευές που στοχεύουν στη βελτίωση των παραπάνω συνθηκών, συστήνεται η δημιουργία ξερολιθιών μήκους τουλάχιστον 25 m από τοπική πέτρα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως αποτελεί η ανάθεση της κατασκευής σε έμπειρο τεχνίτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροζωία της και η μη συντήρησή της. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ: Η δημιουργία μικρών περιβολιών αποτελεί ένα συνδυαστικό μέτρο με πολλαπλά οφέλη για τα πουλιά μιας περιοχής. Είναι μια απλή στην κατασκευή αλλά παρόλα αυτά σύνθετη υποδομή, και μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για την πτηνοπανίδα προσφέροντας φαγητό, νερό και θέσεις φωλεοποίησης. Η παρουσία των περιβολιών ήταν κοινή κατά το παρελθόν στα δάση της Κύπρου, αλλά δυστυχώς ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά λόγω εντατικοποίησης της γεωργίας, πεπαλαιωμένων δασικών πρακτικών, και έλλειψης νερού. Σε μια έκταση 1000 m², μπορεί να δημιουργηθεί ένας μικρός παράδεισος για τα πουλιά φυτεύοντας κατάλληλα είδη που προσφέρουν τροφή, κάλυψη, καθώς και θέσεις φωλεοποίησης. Τα οπορωφόρα δέντρα μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με δασικά και γεωργικά είδη. Οπωροφόρα είδη που ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν είναι η ροδιά, η συκιά, η συκαμιά, η μαραπελιά, η αχλαδιά, η χρυσομηλιά, η μεσπιλιά, και από δασικά είδη η μοσφιλιά, η σχινιά, η τερατσιά, η δάφνη, η μυρτιά η αγριελιά και ο αόρατος. Στην έκταση που προαναφέρθηκε μπορούν άνετα να φυτευτούν σε μίξη τουλάχιστον 60 φυτά από τα παραπάνω είδη. Επιπρόσθετα, ένα μικρό τμήμα τουλάχιστον 10x6 m συστήνεται να χρησιμοποιηθεί για τη σπορά μείγματος σπόρων αγροτικών ειδών όπως κριθάρι, μπιζέλι, βίκο ή ακόμα και ηλιοτρόπια. Προτείνεται επίσης η δημιουργία μικρής ξερολιθιάς μέσα στο περιβόλι, για παροχή θέσεων κάλυψης, φωλεοποίησης καθώς και για προσέλκυση εντόμων και ερπετοπανίδας, τροφή για αρκετά είδη πουλιών. Επιπρόσθετα, αν υπάρχουν υφιστάμενα δέντρα στο χώρο δημιουργίας του περιβολιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών και ταΐστρων. Στην περίπτωση που κατασκευαστεί κλειστή περίφραξη, συστήνεται να υπάρχει κενό ύψους 10 cm από το έδαφος, ώστε να μπορεί η πανίδα να διέρχεται ανενόχλητα μέσα και έξω του χώρου.

19 Τέλος μια απαραίτητη υποδομή, που ωφελεί τα μέγιστα την πτηνοπανίδα και δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα περιβόλι, είναι αυτή που εξασφαλίζει την παροχή νερού, όπως μια ποτίστρα ή ένας βροχοσυλλέκτης, ή ακόμα και μια μικρή λιμνούλα. Η τελευταία σε σχέση με τις πρώτες δύο δημιουργεί μια ανοιχτή επιφάνεια νερού, με τα αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει συγκριτικά. Μπορεί να κατασκευαστεί από τσιμέντο, και διαστάσεις 3x2x0,5 m είναι ικανοποιητικές. Η παροχή νερού θα πρέπει να εξασφαλιστεί από γεώτρηση ή από την υδατοπρομήθεια της περιοχής. Εναλλακτικά, συστήνεται η κατασκευή τσιμεντένιας υδατοδεξαμενής, χωρητικότητας τουλάχιστον 20 t, της οποίας η πλήρωση θα γίνεται μέσω υδροφόρου οχήματος. Το νερό εκτός της χρήσης του από την πτηνοπανίδα, θα αρδεύει και τα είδη προς φύτευση με την κατασκευή ενός απλού αρδευτικού συστήματος με σταγόνες. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν εδώ μπορούν να αποτελέσουν έναν οδηγό κατευθυντήριων γραμμών για την κατασκευή υποδομών που ευνοούν την πτηνοπανίδα μιας περιοχής. Οι υποδομές αυτές που στόχο έχουν τη βελτίωση της παροχής νερού, τροφής και θέσεων φωλεοποίησης, συστήνεται όπως κατασκευάζονται/ εγκαθίστανται μακριά από δρόμους, μονοπάτια, και εκδρομικούς ή άλλους πολυσύχναστους χώρους. Έτσι εξασφαλίζεται η μη παρενόχληση της πτηνοπανίδας από την παρουσία και τις δραστηριότητες του ανθρώπου, καθώς και η μείωση των πιθανοτήτων για πρόκληση φθορών στις υποδομές από ασυνειδήτους.

20

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο LIFE 13 NAT/CY/000176 Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο Φεβρουάριος 2016 1 Το έργο «Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εταίροι Έργου. ProjectPtPaPartnerssdsdsd. Παραδοτέο: Μετά-LIFE σχέδιο διατήρησης. Action F.4: Μετα-LIFE σχέδιο διατήρησης

Εταίροι Έργου. ProjectPtPaPartnerssdsdsd. Παραδοτέο: Μετά-LIFE σχέδιο διατήρησης. Action F.4: Μετα-LIFE σχέδιο διατήρησης ProjectPtPaPartnerssdsdsd Εταίροι Έργου Παραδοτέο: Μετά-LIFE σχέδιο διατήρησης Action F.4: Μετα-LIFE σχέδιο διατήρησης LIFE13/NAT/CY/000176 Improving lowland forest habitats for Birds in Cyprus Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

1 o Ενημερωτικό Δελτίο

1 o Ενημερωτικό Δελτίο 1 o Ενημερωτικό Δελτίο «Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» «Improving lowland forest habitats for birds in Cyprus» LIFE13 NAT/CY/000176 LIFE FORBIRDS Ιστοσελίδα έργου: www.lifeforbirds.eu

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση των πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο

Βελτίωση των πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο LIFE-FORBIRDS LIFE13 NAT/CY/000176 Βελτίωση των πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο «Improving lowland forest habitats for Birds in Cyprus» Κωνσταντίνος Κουνναμάς, Μονάδα Διατήρησης της Φύσης,

Διαβάστε περισσότερα

2 o Ενημερωτικό Δελτίο

2 o Ενημερωτικό Δελτίο 2 o Ενημερωτικό Δελτίο «Βελτίωση των πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» «Improving lowland forest habitats for birds in Cyprus» LIFE 13 NAT/CY/000176 LIFE FORBIRDS Ιστοσελίδα έργου: www.lifeforbirds.eu

Διαβάστε περισσότερα

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο JUNIPERCY LIFE10 NAT/CY/000717 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο 3ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2014 2 JUNIPERCY ΤΟ ΕΡΓΟ JUNIPERCY Το έργο «Βελτίωση της κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 3 Σεπτέμβριος 2016 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόμενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

Δράση F6: Μετά-LIFE. Σχέδιο Διατήρησης

Δράση F6: Μετά-LIFE. Σχέδιο Διατήρησης Δράση F6: Μετά-LIFE Σχέδιο Δράση F6: Διατήρησης Μετά-LIFE Σχέδιο Διατήρησης "Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς" Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΡΓΟΥ Ολιστική διαχείριση του οικοτόπου προτεραιότητας 9590* στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Κοιλάδα Kέδρων-Κάμπος» (LIFE15 NAT/CY/000850) ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 1 Σεπτέμβριος 2014 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόµενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χλωρίδα και Πανίδα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 2 Σεπτέμβριος 2015 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόμενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/

2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/ 2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ J U N I P E R C Y 1 www.junipercy.org.cy Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/000717 Ιούνιος 2013 2 JUNIPERCY Το έργο με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΡΑ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΩΝ ΤΗΛ:22771188, 22805541, ΦΑΞ:22781419 email:filodasikossk@hotmail.com ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος: Τάκης Τσιντίδης Γραμματέας

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Συνάντηση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου LIFE PINUS Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτη 15 Μαΐου 2013 Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis

Διαβάστε περισσότερα

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ"

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 2 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Αρβανίτης Παντελής Δασολόγος, PhD Δ/νση Δασών Ηρακλείου τηλ 2810264962. email: p.arvanitis@apdkritis.gov.gr NATURA 2000

Διαβάστε περισσότερα

(Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων)

(Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων) Συνεργαζόμενοι Φορείς ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Πρακτικά δεύτερης συνάντησης της Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων (Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων) Κουζάλη Η., Ανδρέου Μ., Χριστοδούλου Χ. Λευκωσία Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Αναδασμός και Αρδευτικά Έργα

Αναδασμός και Αρδευτικά Έργα Αναδασμός Η αγροτικός κλήρος στην Κύπρο αντιμετωπίζει προβλήματα όπως είναι η αδιαίρετη ιδιοκτησία, η δυαδική ή πολλαπλή ιδιοκτησία, το μικρό μέγεθος του κλήρου, ο πολυτεμαχισμός, το ακανόνιστο σχήμα των

Διαβάστε περισσότερα

Απειλούμενα και σπάνια θηλαστικά: Αγριόγατος Ζαρκάδι Βίδρα

Απειλούμενα και σπάνια θηλαστικά: Αγριόγατος Ζαρκάδι Βίδρα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΛΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΧΑΜΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Project Partners. ProjectPtPaPartnerssdsdsd. Deliverable: Minutes of the 7 th Consultation Committee Meeting

Project Partners. ProjectPtPaPartnerssdsdsd. Deliverable: Minutes of the 7 th Consultation Committee Meeting ProjectPtPaPartnerssdsdsd Project Partners Deliverable: Minutes of the 7 th Consultation Committee Meeting Action C.4: Combating bird crime in the project areas LIFE 13 NAT/CY/000176 Improving lowland

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) Το 2015 θεωρείται μια πολύ σημαντική χρονιά για τα δάση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τουλάχιστον τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

(Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων)

(Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων) Συνεργαζόμενοι Φορείς ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Πρακτικά πρώτης συνάντησης της Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων (Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων) Χριστοδούλου Χ. & Τσιντίδης Τ. Λευκωσία Ιανουάριος 2014 Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

27 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΞΥΛΟΥΡΙΚΟΥ

27 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΞΥΛΟΥΡΙΚΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

20 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΑ - ΛΙΟΠΕΤΡΙ

20 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΑ - ΛΙΟΠΕΤΡΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας

Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας Κωδικοποιημένη συνεισφορά συμμετεχόντων στην πρώτη Συνάντηση Διαβούλευσης Αθήνα, 10/05/2018 Περιεχόμενα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ...

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Bonelli East Med LIFE17 NAT/GR/000514

LIFE Bonelli East Med LIFE17 NAT/GR/000514 LIFE Bonelli East Med LIFE17 NAT/GR/000514 Ενημερωτική Ημερίδα LIFE, 4 Απριλίου 2019, Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, Λευκωσία Νικόλαος Κασίνης, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: Ελλάδα (Κρήτη/

Διαβάστε περισσότερα

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών LIFE08 NAT/CY/000453 Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών Παραδοτέο: Έκθεση για τον Εμπλουτισμό των Πληθυσμών των Υπό Μελέτη Ειδών PLANT-NET CY Ιούνιος 2013 Περιεχόμενα I. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

02 ΜΑΡΤ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΧΑ ΠΟΤΑΜΙ"

02 ΜΑΡΤ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΧΑ ΠΟΤΑΜΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικής ενέργειας στην

ηλεκτρικής ενέργειας στην Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην άγρια φύση Δάσος Δαδιάς: προσέξτε την εικόνα και βρείτε γιατί φιλοξενεί τόσα πολλά αρπακτικά πουλιά Φ. Κατσιγιάννης «από το λεύκωμα Εικόνες από τη Δαδιά»

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Διαχείριση των περιοχών NATURA 2000: Νέες προκλήσεις, καλές πρακτικές και διαβούλευση με την κοινωνία Έχει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προστασία των Κυπριακών Δασών

Διαχείριση και Προστασία των Κυπριακών Δασών Δάση Τα κυπριακά δάση είναι σχεδόν στο σύνολο τους φυσικά και συντίθενται κυρίως από κωνοφόρα δέντρα και πλατύφυλλους θάμνους. Κυρίαρχο είδος αποτελούν τα πεύκα και ιδιαίτερα η τραχεία πεύκη (Pinus brutia)

Διαβάστε περισσότερα

24 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΙΑΡΙΖΟΥ"

24 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΙΑΡΙΖΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE»

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» Πρόγραμμα LIFE+ «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές NATURA

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η Αγροδασοπονία στα Πλαίσια της Νέας ΚΑΠ 2014 2020 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2014 Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Μέρος 1 Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Ποιοι είμαστε Η Ορνιθολογική ιδρύθηκε το 1982. Είναι από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνάντηση Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων

1 η Συνάντηση Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων 1 η Συνάντηση Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων 30 Μαρτίου 2017 Ολιστική διαχείριση του οικοτόπου προτεραιότητας 9590* στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Κοιλάδα Kέδρων-Κάμπος» LIFE15 NAT/CY/000850 Νικόλας

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Χαμόγλου Μαρία MSc, Χατζηγούλας Αλέξανδρος, Δρ. Παπαδημητρίου Δότη Δράσεις εξωστρέφειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοδοσία Βασιλείου Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 Πώς ονομάζεται το πουλί που φαίνεται στο σκίτσο του έργου για την προστασία της λίμνης της Ορόκλινης;

Ερώτηση 1 Πώς ονομάζεται το πουλί που φαίνεται στο σκίτσο του έργου για την προστασία της λίμνης της Ορόκλινης; Ερώτηση 1 Πώς ονομάζεται το πουλί που φαίνεται στο σκίτσο του έργου για την προστασία της λίμνης της Ορόκλινης; Ερώτηση 2 Με ποιο τρόπο βοηθά το πρόγραμμα LIFE τις χώρες που προσπαθούν να προστατέψουν

Διαβάστε περισσότερα

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Πώς μπορεί να καλυφθεί η απουσία του κράτους; Κρίνα Μπελεάν Δικηγόρος ΔΣ Χανίων Περιβαλλοντολόγος, MSc Στην Ελλάδα, οι κατ εξοχήν αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα για την Περιβαλλοντική Ενηµέρωση σε Τεχνητούς Υγρότοπους της Κρήτης

Μέτρα για την Περιβαλλοντική Ενηµέρωση σε Τεχνητούς Υγρότοπους της Κρήτης Μέτρα για την Περιβαλλοντική Ενηµέρωση σε Τεχνητούς Υγρότοπους της Κρήτης LIFE ENVIRONMENT LIFE00 ENV/GR/000685 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟ ΕΞΑΜΕΝΕΣ. ΕΠΙ ΕΙΞΗ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA 2000 Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 Το Δίκτυο Natura 2000 Είναι Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα»

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» «Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ-Κύπρος 24/01/2015 Μηνάς Παπαδόπουλος Τομέας Πάρκων και Περιβάλλοντος Τμήμα Δασών ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η βιοποικιλότητα είναι εσύ, εγώ κι ο κόσμος μας!

Η βιοποικιλότητα είναι εσύ, εγώ κι ο κόσμος μας! Η βιοποικιλότητα είναι εσύ, εγώ κι ο κόσμος μας! Θέματα Παρουσίασης 1. Σκοπός του Έργου 2. Κύρια Μηνύματα 3. Ρόλος Συνεργατών 5. Ομάδες Στόχοι 6. Δράσεις Έργου 7. Προϋπολογισμός Σκοπός Έργου H υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Project Partners. ProjectPtPaPartnerssdsdsd. Deliverable: Minutes of the 3 rd Consultation Committee Meeting

Project Partners. ProjectPtPaPartnerssdsdsd. Deliverable: Minutes of the 3 rd Consultation Committee Meeting ProjectPtPaPartnerssdsdsd Project Partners Deliverable: Minutes of the 3 rd Consultation Committee Meeting Action C.4: Combating bird crime in the project areas LIFE13/NAT/CY/000176 Improving lowland forest

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 2016 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία. Αλεξάνδρα Κόντου

Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία. Αλεξάνδρα Κόντου Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία Αλεξάνδρα Κόντου WINDFARMS & WILDLIFE LIFE12 BIO/GR/000554 Επίδειξη Καλών Πρακτικών με στόχο τον

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017 LIFE13 INF/GR/000188 «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» (Ακρωνύμιο έργου: LIFE Natura2000

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Παραμύθας Σπιταλίου Μάιος Συντονιστές Προγράμματος : Θάλεια Αναστασίου Σταύρος Πηλαβάκης

Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Παραμύθας Σπιταλίου Μάιος Συντονιστές Προγράμματος : Θάλεια Αναστασίου Σταύρος Πηλαβάκης Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Παραμύθας Σπιταλίου Μάιος 2016-2017 Συντονιστές Προγράμματος : Θάλεια Αναστασίου Σταύρος Πηλαβάκης Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη Θεματική ενότητα: Βιοποικιλότητα Ελιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΟΜΑΔΑ Β )

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΟΜΑΔΑ Β ) 2016-2017 ΓΕΝΙΚΑ Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα βότανα και τις ανθρώπινες

Διαβάστε περισσότερα

16 ΦΕΒ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ "ΤΖΙΟΝΙΑ"

16 ΦΕΒ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΖΙΟΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη. Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη

Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη. Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη Το Πρόγραμμα LIFE+ για τον Ασπροπάρη Victoria Saravia Συντονίστρια Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη Πρόγραμμα LIFE+ LIFE10 NAT/BG/000152 Η επιστροφή του Ασπροπάρη 4 οργανώσεις από 3 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή στο δίκτυο NATURA 2000 2. Βασικά υδρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY. Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας LIFE08 NAT/CY/000453

PLANT-NET CY. Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας LIFE08 NAT/CY/000453 PLANT-NET CY Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας LIFE08 NAT/CY/000453 Ιούνιος 2012 2 Plant-Net Cy Plant-Net Cy 3 Το έργο Το έργο με

Διαβάστε περισσότερα

(Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων)

(Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων) Συνεργαζόμενοι Φορείς ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Πρακτικά τρίτης συνάντησης της Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων (Δράση F.4 - Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων) Χρυσοστόμου Γ., Ανδρέου Μ. Λευκωσία Νοέμβριος 2015 Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

LIFE OROKLINI. Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+

LIFE OROKLINI. Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ LIFE OROKLINI LIFE10 NAT/CY/000716 Αποκατάσταση και Διαχείριση της λίμνης Ορόκλινης Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ Απρίλης, 2014 Ελενα Στυλιανοπούλου Τομέας Προστασίας της Φύσης και Βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

22 Ιανουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΑ- ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

22 Ιανουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΑ- ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι ένας εποχικός σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και έδωσε το όνομα και στην παρακείμενη πόλη, το Παραλίμνι.

Διαβάστε περισσότερα

16 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΤΖΙΟΝΙΑ"

16 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΤΖΙΟΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ιωάννης Συμπέθερος Καθηγητής ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΦΡΑΓΜΑΤΑ Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδ. Έτος 2017-18 Οι αγροτικές καλλιέργειες αποτελούν τον κυριότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου Περιγραφή Το έλος Μεσοκάμπου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από το Παλαιόκαστρο, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412341000 και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μακρή Μαρία, Βιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Περιβαλλοντολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

22 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΑΤΣΑΣ ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

22 ΙΑΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΑΤΣΑΣ ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΓΚΡΕΜΟΙ ΕΖΟΥΣΑΣ"

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΓΚΡΕΜΟΙ ΕΖΟΥΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Προγράμματος LIFE Nature (ElClimA) για την προστασία του Μαυροπετρίτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Παρουσίαση του Προγράμματος LIFE Nature (ElClimA) για την προστασία του Μαυροπετρίτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής Newsletter No1 Ιούνιος 2015 Παρουσίαση του Προγράμματος LIFE Nature (ElClimA) για την προστασία του Μαυροπετρίτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής Γενική περιγραφή Το πρόγραμμα «Διαχειριστικές

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 2018 Κάποτε Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η βιοποικιλότητα στην Ευρώπη βρισκόταν σε κρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Respect A value for a Lifetime

Respect A value for a Lifetime Respect A value for a Lifetime GREEN HOLIDAYS May 2017 This project is funded by the EU Κύπρος Ποδηλατικές διαδρομές Κύπρου Πάρκο αθαλάσσας Νότια της Λευκωσίας και ανατολικά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ Γεώργιος Φωτιάδης Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Στην Ελλάδα υπάρχουν: 6.500 είδη φυτών, ένας από τους μεγαλύτερους

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ 2010 2011 1 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων

Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων του έργου GP-WIND Πάτρα 29 Σεπτεμβρίου 2011 Αιολικά Πάρκα Παναχαϊκού & Περιβαλλοντική Παρακολούθηση Πιθανών Επιπτώσεων Κων/νος Γ. Κωνσταντακόπουλος, ΑΔΕΠ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Προέλευση Μορφή έργων Χρήση Επιφανειακό νερό Φράγματα (ταμιευτήρες) Λιμνοδεξαμενές (ομβροδεξαμενές) Κύρια για

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 Τελική Έκθεση Για την Κατάσταση της Μεσογειακής φώκιας στη νήσο Γυάρο Περίληψη Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Λατσιών Κ.Β ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 Περιγραφή της περιοχής που βρίσκεται το σχολείο και της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις προστασίας. Υποβοήθηση της αναγέννησης. Περιφράξεις νεαρών ατόμων

Δράσεις προστασίας. Υποβοήθηση της αναγέννησης. Περιφράξεις νεαρών ατόμων Δράσεις προστασίας Υποβοήθηση της αναγέννησης Περιφράξεις νεαρών ατόμων Δράσεις προστασίας Αποκατάσταση της χλωριδικής συνθεσης Φύτευση θηλυκών ατόμων Μοσχεύματα Δράσεις προστασίας Αποκατάσταση της χλωριδικής

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχείριση των υδάτων στην Κύπρο σε συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας

Η διαχείριση των υδάτων στην Κύπρο σε συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας Περιφερειακό Εργαστήρι για το Πόσιμο Νερό και Αποχετεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Η διαχείριση των υδάτων στην Κύπρο σε συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας Γιάννα Οικονομίδου Εκτελεστικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 5 # Μάρτιος 2013

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 5 # Μάρτιος 2013 LIFE+ Βιοποικιλότητα Τεύχος Νο 5 # Μάρτιος 2013 2 3 4 Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών της Κρήτης, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουάριος-Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: 7 o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας Οικολογία: συνδέοντας συστήματα, κλίμακες και ερευνητικά πεδία

Τίτλος: 7 o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας Οικολογία: συνδέοντας συστήματα, κλίμακες και ερευνητικά πεδία Τίτλος: 7 o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας Οικολογία: συνδέοντας συστήματα, κλίμακες και ερευνητικά πεδία Έκδοση: Ελληνική Οικολογική Εταιρεία Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Γ. Δημητρακόπουλος, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα