Θέμα 1 (1.Α) Το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος δίνεται από την συνάρτηση:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέμα 1 (1.Α) Το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος δίνεται από την συνάρτηση:"

Transcript

1 Θέμα (.Α) Το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος δίνεται από την συνάρτηση: Να βρεθεί η ποσότητα που ελαχιστοποιεί το κόστος παραγωγής και στη συνέχεια να υπολογιστεί το ελάχιστο κόστος παραγωγής. (0%) Κριτήριο Πρώτης Παραγώγου: Κριτήριο Δεύτερης Παραγώγου: Άρα είναι όντως ελάχιστο. Επομένως το κόστος παραγωγής ελαχιστοποιείται στην ποσότητα 0,5 μονάδων. Το ελάχιστο κόστος είναι C(0,5)=480 χρηματικές μονάδες. (.Β) Στην περίοδο συλλογής του σταφυλιού οι καλλιεργητές μιας περιοχής του Νομού Κορινθίας στέλνουν την ποσότητα των σταφυλιών σουλτανίνας που μάζεψαν, στο τοπικό εργοστάσιο παραγωγής σταφίδας χρησιμοποιώντας τα δικά τους τρακτέρ. Συνήθως οι ουρές που σχηματίζονται από τα τρακτέρ που περιμένουν να ξεφορτώσουν και να επιστρέψουν πίσω στα χωράφια είναι αρκετά μεγάλες, με αποτέλεσμα να δαπανάται αρκετός χρόνος περιμένοντας την εκφόρτωση, ενώ επίσης σημαντικό είναι το ρίσκο που δέχεται το φορτίο από αλλαγές των καιρικών συνθηκών (π.χ. βροχή) που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των σταφυλιών και συνεπώς και την τιμή τους. Μετά από εκτεταμένες μετρήσεις που έχουν γίνει, έχει βρεθεί ότι το κόστος για κάθε ημέρα αναμονής στο εργοστάσιο είναι 360. Ο χρόνος που χρειάζεται στο εργοστάσιο για να ξεφορτώσει ένα τρακτέρ είναι τυχαίος και ακολουθεί την εκθετική κατανομή με ρυθμό κατά μέσο όρο 75 τρακτέρ την ημέρα, ενώ ο ρυθμός αφίξεων των τρακτέρ είναι κατά μέσο όρο 70 ανά ημέρα και ακολουθεί την κατανομή Poisson. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου στην αναζήτηση λύσεων για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών ενδιαφέρεται να υπολογίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας του εργοστασίου του προκειμένου να εκτιμήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από μία πιθανή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων:.β.. Μέσος αριθμός τρακτέρ στο εργοστάσιο (σε αναμονή και εκφόρτωση/εξυπηρέτηση). ().Β..Πιθανότητα ένα τρακτέρ να εκφορτωθεί άμεσα; (%).Β.3. Μέσος συνολικός χρόνος παραμονής (αναμονή και εκφόρτωση/εξυπηρέτηση) ενός τρακτέρ στο εργοστάσιο. (%).Β.4. Συνολικό ημερήσιο κόστος για τους αγρότες λόγω της παραμονής των τρακτέρ στο εργοστάσιο. (%) Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου πιστεύει ότι μπορεί να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις εκφόρτωσης σε τρόπο ώστε να μειωθεί ο χρόνος εκφόρτωσης στο μισό, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα εκφόρτωσης 50 τρακτέρ ημερησίως. Υποθέτοντας ότι το κόστος των επιπλέον εγκαταστάσεων υπολογίζεται ότι θα αποσβεστεί σε 0 χρόνια, μέχρι ποιου ύψους θα είναι δικαιολογημένη η νέα επένδυση; (7%) Σημείωση: Η περίοδος συλλογής και παράδοσης των σταφυλιών σουλτανίνας διαρκεί 30 ημέρες το χρόνο. Υπόδειξη: Να χρησιμοποιήσετε ως στοιχειώδη μονάδα μέτρησης του χρόνου τη μία ημέρα και να διατηρήσετε στις πράξεις είτε κλάσματα είτε τέσσερα δεκαδικά ψηφία.

2 Πρόκειται για ένα σύστημα αναμονής τύπου Μ/Μ/ (απεριόριστος χώρος αναμονής, άπειρο πλήθος πελατών, διαδικασία Poisson στην είσοδο και στην εξυπηρέτηση, FIFO προτεραιότητα, μία θέση εξυπηρέτησης), όπου «πελάτες» του συστήματος είναι τα τρακτέρ που αναμένουν να εκφορτωθούν. Ως στοιχειώδης μονάδα μέτρησης του χρόνου χρησιμοποιείται η μία ημέρα. Ο μέσος ρυθμός άφιξης της Poisson διαδικασίας είναι λ=70 πελάτες ανά ημέρα, ενώ ο μέσος ρυθμός εξυπηρέτησης είναι μ=75 πελάτες ανά ημέρα. Άρα λ/μ = 70/75 <, οπότε το σύστημα συγκλίνει σε κατάσταση (στατιστικής) ισορροπίας και επομένως μπορούμε να προχωρήσουμε στους υπολογισμούς σύμφωνα με τους τύπους του συστήματος ουρών αναμονής Μ/Μ/. Σε κατάσταση ισορροπίας έχουμε:.β.. Μέσος αριθμός τρακτέρ σε αναμονή και σε εκφόρτωση/εξυπηρέτηση στο εργοστάσιο: L = λ 4 μ λ = = 5 = τρακτέρ..β.. Άμεση εκφόρτωση ενός τρακτέρ P 0 = - ρ = 70/75 = 0,0667 δηλ. μόνο το 6,67% των τρακτέρ που φτάνουν στο εργοστάσιο εκφορτώνονται άμεσα..β.3. Μέσος συνολικός χρόνος παραμονής (: αναμονή και εκφόρτωση/εξυπηρέτηση) ενός τρακτέρ στο εργοστάσιο: W = = μ λ = ημέρες, δηλ. 0, ημέρες. 5.Β.4. Συνολικό ημερήσιο κόστος για τους αγρότες: (70 τρακτέρ/ημέρα) (0, ημέρες/τρακτέρ) (360 ευρώ/ημέρα) = 5040 ευρώ ανά ημέρα λειτουργίας του εργοστασίου..β.5. Υποθέτουμε στη συνέχεια ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει με τις νέες αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις εκφόρτωσης. Η παράμετρος που αλλάζει είναι ο ρυθμός εκφόρτωσης των τρακτέρ μ, η οποία λαμβάνει νέα τιμή ίση με μ=50 πελάτες ανά ημέρα. Με τα νέα δεδομένα ο μέσος χρόνος παραμονής στο εργοστάσιο για κάθε τρακτέρ (αναμονή και εκφόρτωση) ισούται με: W = = μ λ = ημέρες. 80 Τότε, το συνολικό ημερήσιο κόστος για τους αγρότες θα διαμορφωθεί σε: (70 τρακτέρ/ημέρα) (/80 ημέρες/τρακτέρ) (360 ευρώ/ημέρα) = 35 ευρώ ανά ημέρα λειτουργίας του εργοστασίου. Επομένως με τις νέες εγκαταστάσεις προκύπτει όφελος = 475 ευρώ ανά ημέρα λειτουργίας του εργοστασίου. Προφανώς, η δαπάνη επέκτασης του εργοστασίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το συνολικό όφελος μέσα στην εικοσαετία, δηλαδή το ποσό των (0 έτη) (30 ημέρες/έτος) (475 ευρώ/ημέρα) =

3 Θέμα.A) Μια εταιρεία παράγει αγροτικά φάρμακα και τα προωθεί στην αγορά σε κουτιά συγκεκριμένου βάρους. Η εταιρεία ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της εξ αιτίας της παρουσίας ξένων ουσιών σ αυτά. Σύμφωνα δε με τον επίσημο κανονισμό λειτουργίας της, αν γίνει έλεγχος από την αρμόδια κρατική υπηρεσία και η εταιρεία κριθεί αρνητικά, τότε υποχρεούται να αναθεωρήσει την παραγωγική της διαδικασία και ενδεχομένως να αναβαθμίσει τα μηχανήματά της και το προσωπικό της. Ο έλεγχος συνίσταται στη λήψη ενός τυχαίου δείγματος 0 κουτιών και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την εταιρεία αν από τα 0 κουτιά του δείγματος τουλάχιστον δύο βρεθούν να περιέχουν περισσότερα από,75 γραμμάρια ξένων ουσιών. Από έρευνες που έγιναν στο παρελθόν, έχει βρεθεί ότι το βάρος των ξένων ουσιών σε κάθε κουτί είναι μία τυχαία μεταβλητή που έχει κανονική κατανομή με μέσο 0 γραμμάρια και τυπική απόκλιση γραμμάριο..α.. Να υπολογισθεί η πιθανότητα σ ένα συγκεκριμένο κουτί που επιλέγεται τυχαία να περιέχονται περισσότερα από,75 γραμμάρια ξένων ουσιών. (5%).Α.. Να υπολογισθεί η πιθανότητα σ ένα συγκεκριμένο κουτί που επιλέγεται τυχαία να περιέχονται λιγότερα από 7,75 γραμμάρια ξένων ουσιών. (5%).Α.3. Αν γίνει έλεγχος από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, πόσα από τα 0 κουτιά του δείγματος, το οποίο λαμβάνεται προκειμένου να γίνει ο έλεγχος, αναμένεται να περιέχουν περισσότερα από,75 γραμμάρια ξένων ουσιών; (5%) Έστω Χ = το βάρος (σε γραμμάρια) των ξένων ουσιών σ ένα κουτί. Δίνεται ότι Χ ~ Ν(μ = 0, σ = ). Συνεπώς:,75 0.A. Ρ(Χ >,75) = P ( Z > ) = Ρ(Ζ >,75) = Ρ(Ζ <,75) = 0,997 = 0,003 ή 0.3% 7,75 0.A. Ρ(Χ < 7,75) = P ( Z < ) = Ρ(Ζ < -,5) = Ρ(Ζ <,75) = 0,0 ή,%.a.3. Έστω Υ = ο αριθμός των κουτιών που περιέχουν περισσότερο από,75 γραμμάρια ξένων ουσιών σ ένα τυχαίο δείγμα n κουτιών. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα, έχουμε ότι Υ ~ b(n = 0, p = 0,003). Συνεπώς, η αναμενόμενη τιμή της Υ είναι Ε(Υ) = np = 0 0,003 = 0,03 κουτιά..β) Δίνονται οι παρακάτω συναρτήσεις προσφοράς (D) και ζήτησης (S) που χαρακτηρίζουν μία αγορά: Dq ( ) =,5q 5q+ 35 Sq ( ) = q+ 7.Β.. Να βρεθεί το κοινό πεδίο ορισμού των δύο συναρτήσεων (5%) Για να βρούμε το πεδίο ορισμού εργαζόμαστε ως εξής: Για τη συνάρτηση ζήτησης θα πρέπει να ισχύει:

4 dd( q) < 0 και q 0.και D(q) 0 (). dq Η δευτεροβάθμια εξίσωση έχει ρίζες, και αφού ο συντελεστής του δευτεροβάθμιου όρου είναι θετικός, έχει τα κοίλα προς τα άνω και λαμβάνει μη αρνητικές τιμές στα διαστήματα (-, 3,7] και [6,9, ) Επίσης, dd( q) = 3q 5. dq Επομένως () 3q 5< 0 q< 5 και τελικά. 0 q 3,7 Για τη συνάρτηση προσφοράς θα πρέπει να ισχύει: ds( q) > 0 και S(q) 0 και. dq q 0 Όμως, ds( q) = > 0για κάθε q, S(q) 0 για κάθε και. dq q 0 q 0 Άρα τελικά 0 q 3,7 ()..Β..Να βρεθεί το σημείο ισορροπίας της αγοράς. (5%) Σε κατάσταση ισορροπίας η προσφορά ισούται με την ζήτηση οπότε D( q) = S( q) :, 5q 5q 35 q 7 + = +, 5q 7q+ 8 = 0 q = ή q = 9 3 Απορρίπτουμε, λόγω της (), τη δεύτερη λύση και καταλήγουμε ότι q=. Αντικαθιστώντας είτε στη συνάρτηση προσφοράς είτε στη συνάρτηση ζήτησης, προκύπτει ότι p=.

5 Άρα το σημείο ισορροπίας είναι το q=, p=. Θέμα 3 3.Α) Μια μονάδα καταδρομέων, η MOK, βρίσκεται στη θέση και αναμένει να πάρει διαταγή προκειμένου να μετακινηθεί σε κάποια άλλη θέση. Το σχήμα που ακολουθεί αναπαριστά με ένα δίκτυο το συνολικό σχέδιο μετακίνησης με την ακόλουθη λογική: οι κόμβοι του δικτύου είναι οι θέσεις από τις οποίες μπορεί να περάσει η ΜΟΚ, οι ακμές του δικτύου είναι οι διαθέσιμες μεταξύ αυτών των θέσεων συνδέσεις (δρόμοι) και, τέλος, οι αριθμοί επάνω στις ακμές δίνουν τις αναμενόμενες απώλειες για κίνηση πάνω σε κάθε πιθανή διαδρομή (ακμή του δικτύου) όπως εκτιμήθηκαν από το επιτελείο επιχειρήσεων. Η κίνηση της MOK μέσα από τα δυνατά δρομολόγια του δικτύου ενέχει κινδύνους που συνεπάγονται απώλειες ανδρών, και είναι αυτονόητο ότι κάθε μετακίνηση πρέπει να γίνει με ελάχιστες δυνατές απώλειες Α.) Η διαταγή που πήρε η ΜΟΚ είναι, μετακίνηση από τον θέση που βρίσκεται (κόμβος ) στη θέση (κόμβος) 6. Βρείτε τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει η ΜΟΚ προκειμένου να εκτελέσει την διαταγή με τις ελάχιστες δυνατές αναμενόμενες απώλειες. Πόσες θα είναι οι απώλειες της μονάδος; Προσοχή Στην απάντησή σας πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια η τεχνική της δικτυωτής ανάλυσης που θα χρησιμοποιήσετε. Η διαδικασία επίλυσης θα πρέπει να ακολουθεί την εφαρμογή του αλγορίθμου, δηλαδή στην πορεία επίλυσης του προβλήματος θα πρέπει να αριθμήσετε με,,3 τις διαδοχικές επαναλήψεις του αλγορίθμου και σε κάθε μία εξ αυτών πρέπει να είναι απολύτως σαφές τι υπολογίζεται και πώς. Λύσεις που θα δοθούν χωρίς να προκύπτουν από την απόλυτη εφαρμογή των βημάτων του αλγορίθμου (π.χ. λύσεις που βασίζονται σε απαρίθμηση των δυνατών διαδρομών ή άλλους εμπειρικούς υπολογισμούς) δεν θα ληφθούν καθόλου υπόψη. (0) 3.Α.) Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίοι υπολογισμοί για τη διαταγή που δόθηκε στα πλαίσια του προηγούμενου ερωτήματος και η μονάδα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την πορεία που χαράχθηκε, έφθασε νέα διαταγή η οποία ακυρώνει την παλαιά και διατάσσει την ομάδα να μετακινηθεί στη θέση (κόμβος) 5. Στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στους υπολογισμούς που έχετε κάνει προκειμένου να απαντήσετε στο ερώτημα, δηλαδή χωρίς να κάνετε κανένα απολύτως νέο υπολογισμό, προσδιορίστε τη διαδρομή και τις ελάχιστες απώλειες που θα έχει η ομάδα για να εκτελέσει την νέα διαταγή. () 3.Β.3) Και αυτή η διαταγή ακυρώθηκε και η ΜΟΚ διατάχθηκε τελικά να κινηθεί προς τη θέση (κόμβο) 4. Στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στους υπολογισμούς που έχετε κάνει προκειμένου να απαντήσετε στο ερώτημα, δηλαδή χωρίς να κάνετε κανένα απολύτως νέο υπολογισμό, είναι δυνατόν να δυνατόν να προσδιορίσετε τη διαδρομή και τις ελάχιστες απώλειες που θα έχει η ομάδα για να εκτελέσει την νέα διαταγή; (3) Προσοχή. Η απάντησή σας θα πρέπει να είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ συνοδευόμενη από πλήρη

6 αιτιολόγηση. Αν η απάντηση σας είναι τελικά ΟΧΙ θα πρέπει ταυτόχρονα να υποδείξετε πόσες ακόμη (και για ποιο λόγο) επαναλήψεις του αλγορίθμου θα χρειαζόταν να γίνουν για να απαντήσετε στο ερώτημα (δεν ζητείται να τις κάνετε). Ερώτημα 3.A. Πρόκειται για πρόβλημα που ανήκει στην κατηγορία των προβλημάτων ελάχιστης διαδρομής καθόσον για κάποιο κόμβο Χ του δικτύου ζητείται να βρεθεί η διαδρομή με τις ελάχιστες απώλειες που συνδέει τον κόμβο με τον Χ. Έτσι θα εφαρμοσθεί ο αλγόριθμος ελαχίστης διαδρομής (Shorter Route algorithm) Στα επόμενα και για ευκολία στην ανάπτυξη της λύσης η λέξη απόσταση θα αναφέρεται σε απώλειες ανδρών Ξεκινάμε με τον κόμβο ο οποίος είναι η αφετηρία με απόσταση 0 (από τον εαυτό της).και καθίσταται ο πρώτος λυμένος κόμβος η Λ={} η επανάληψη: Κόμβοι που συνδέονται με κόμβους του Λ, είναι οι {, 3, 4} κόμβος, ακμή (-) με μήκος 7, διαδρομή και προσωρινή απόσταση 7 από την αφετηρία. κόμβος 3, ακμή (-3) με μήκος 9 διαδρομή 3 και προσωρινή απόσταση 9 από την αφετηρία κόμβος 4, ακμή (-4) με μήκος 8 διαδρομή 4 και προσωρινή απόσταση 8 από την αφετηρία Επειδή min(7,9,8)=7 και αυτό αντιστοιχεί σον κόμβο, ο λυμένος κόμβος που προκύπτει σε αυτή την επανάληψη του αλγορίθμου είναι ο, εισέρχεται στο σύνολο των μονίμων κόμβων και αυτό γίνεται Λ={, }. Το 7 είναι και η τελική ελάχιστη απόσταση του από τον και αντιστοιχεί στην διαδρομή, (δεν υπάρχει άλλη συντομότερη διαδρομή που να οδηγεί από τον στον, αν υπήρχε αυτή θα ήταν μέσω του 3, ή του 4 αλλά αυτές έχουν σίγουρα μεγαλύτερη απόσταση ) η επανάληψη: Κόμβοι που συνδέονται άμεσα με κόμβους του Λ={, }, είναι οι {3,4,5} κόμβος 3, που συνδέεται με τον, ακμή (-3) με μήκος 9. Η ελάχιστη απόσταση του 3 από τον είναι 9 και πετυχαίνεται στην διαδρομή 3 με τον, ακμή (-3) με μήκος 3. Η ελάχιστη τελική απόσταση του από τον έχει ήδη βρεθεί στην επανάληψη είναι 7 και αντιστοιχεί στην διαδρομή Επομένως η προσωρινή απόσταση του κόμβου 3 (από τον ) είναι =0 και πετυχαίνεται στην διαδρομή 3 Επειδή min(0,9)=9 η προσωρινή ελάχιστη απόσταση του 3 από τον είναι 9 και αντιστοιχεί στην διαδρομή 3. κόμβος 4, που συνδέεται

7 με τον, ακμή (-4) με μήκος 8. Η προσωρινή ελάχιστη απόσταση του κόμβου 4 από τον είναι 8. κόμβος 5, που συνδέεται με τον, ακμή (-5) με μήκος 5. Η ελάχιστη απόσταση του από τον έχει ήδη βρεθεί στην επανάληψη είναι 7 και αντιστοιχεί στην διαδρομή Επομένως η προσωρινή ελάχιστη απόσταση του κόμβου 5 (από τον ) είναι = και πετυχαίνεται στην διαδρομή 5 Επειδή min(9,8,)=9 και αυτό αντιστοιχεί στον κόμβο 3 λυμένος κόμβος σε αυτή την επανάληψη είναι ο 3, αυτός καθίσταται μόνιμος μπαίνει στο σύνολο των μονίμων κόμβων το οποίο γίνεται Λ3={,,3 }. Με αυτό θα εκτελέσουμε το επόμενο βήμα στον αλγόριθμο. Η ελάχιστη τελική απόσταση του 3 από τον, είναι 9, πετυχαίνεται μέσω της διαδρομής, 3 3 η επανάληψη: Ξεκινάμε με Λ3={,,3 }. Οι κόμβοι που τώρα συνδέονται είναι οι {4,5} κόμβος 4 που συνδέεται με τον, ακμή (-4) με μήκος 8 Η προσωρινή ελάχιστη απόσταση του 4 από τον είναι 8 και αντιστοιχεί στην διαδρομή 4. κόμβος 5 που συνδέεται με τον ακμή (-5) με μήκος 5. Η ελάχιστη απόσταση του από τον έχει ήδη βρεθεί σε στην επανάληψη, είναι 7 και αντιστοιχεί στην διαδρομή Επομένως η προσωρινή ελαχίστη απόσταση του κόμβου 5 από τον είναι = και πετυχαίνεται στην διαδρομή 5 με τον 3, ακμή (3-5) με μήκος 4 Η ελάχιστη απόσταση του 3 από τον (έχει ήδη βρεθεί σε προηγούμενο βήμα) είναι 9 και αντιστοιχεί στην διαδρομή 3. Επομένως η εναλλακτική προσωρινή απόσταση του κόμβου 5 (από τον ) είναι =3 και πετυχαίνεται στην διαδρομή 3 5 min(,3)=, και πετυχαίνεται μέσω του κόμβου που προηγείται του 5 Έτσι η προσωρινή ελάχιστη απόσταση του 5 από τον είναι, και επιτυγχάνεται μέσω της διαδρομής 5 Επειδή min(8,) = και αντιστοιχεί στον κόμβο 5, από τους κόμβους {4,5} που σε αυτή την επανάληψη συνδέθηκαν με κόμβους του Λ3, λυμένος κόμβος είναι ο 5. Το νέο σύνολο των μονίμων κόμβων είναι τώρα Λ4={,, 3, 5}. Η ελάχιστη τελική απόσταση του 5 από τον, είναι, και πετυχαίνεται μέσω της διαδρομής 5. 4 η επανάληψη: Ξεκινάμε με Λ4={,,3,,5}. Οι κόμβοι που συνδέονται είναι οι {4,6} κόμβος 4 που συνδέεται

8 με τον ακμή (-4) με μήκος 8 διαδρομή 4 κόμβος 6 που συνδέεται με τον 5 ακμή (5-6) με μήκος. Η ελάχιστη απόσταση του 5 από τον έχει ήδη βρεθεί στην τρίτη επανάληψη είναι και αντιστοιχεί στη διαδρομή 5 Επομένως η προσωρινή ελάχιστη απόσταση του κόμβου 6 από τον είναι + =4 και πετυχαίνεται στην διαδρομή 5 6. κόμβος 7 που συνδέεται με τον 5, ακμή (5-7) με μήκος 6. Η ελάχιστη απόσταση του 5 από τον καθώς και η αντίστοιχη διαδρομή, είναι και 5. Επομένως η προσωρινή ελάχιστη απόσταση του κόμβου 7 από τον είναι + 6 =8 και πετυχαίνεται στην διαδρομή 5 7. Επειδή min(8,4,8) =4 και αντιστοιχεί στον κόμβο 6 από τους κόμβους {4,6} που σε αυτή την επανάληψη συνδέθηκαν με κόμβους του Λ5, λυμένος κόμβος είναι ο 6. Το νέο σύνολο των μονίμων κόμβων είναι τώρα Λ5={,, 3, 5,6}. Η ελάχιστη τελική απόσταση του 6 από τον, είναι 4, και πετυχαίνεται μέσω της διαδρομής, 5 6 Εδώ τερματίζεται ο αλγόριθμος για την απάντηση στο πρώτο ερώτημα Ερώτημα 3.A. Ο κόμβος 5 έγινε μόνιμος στην επανάληψη 3, όπου έχει βρεθεί ότι οι ελάχιστες απώλειες είναι και η διαδρομή είναι η 5 Ερώτημα 3.A.3 Όχι. Ο αλγόριθμος για την απάντηση στο ερώτημα τερμάτισε όταν ο κόμβος 6 έγινε μόνιμος. Αυτό όμως έχει συμβεί πριν ο κόμβος 4 γίνει μόνιμος, δηλαδή οι υπολογισμοί για το ερώτημα δεν κατέστησαν λυμένο τον κόμβο 4 για να μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα Χρειάζεται μια ακόμη επανάληψη συνοψισμένη σε πίνακα Σύνολο Μονίμω ν Κόμβων Λ η ΕΠΑ/ΨΗ Σύνολο άμεσα συνδεομ ένων κόμβων Συνδεό- μενος Κόμβος Ακμές κόμβων που συνδέονται άμεσα με κόμβους του Λ Προσωρινή απόσταση αντίστοιχης διαδρομής από τον κόμβο μέχρι τον συνδεόμενο κόμβο Προσωρινή ελάχιστη απόσταση του συνδεόμενου κόμβου από τον κόμβο Ελάχιστο {προσωρινών ελάχιστων αποστάσεων όλων των συνδεομένων κόμβων από τον κόμβο } Λυμέ νος Κόμ βος Ελάχιστο μήκος διαδρομής από τον κόμβο μέχρι τον λυμένο κόμβο και αντίστοιχη Διαδρομή {} {,3,4} min(7,9,8) = αντιστοιχεί στον κόμβο Ο κόμβος καθίσταται μόνιμος 7

9 η ΕΠΑ/ΨΗ {,} {3,4,5} =0 min(9,0) =9 μέσω του = Άρα ο κόμβος 3 καθίσταται μόνιμος min(9,8, ) =9 αντιστοιχεί στον κόμβο η ΕΠΑ/ΨΗ {,,3} {4,5} η ΕΠΑ/ΨΗ = =3 min(,3) = μέσω του Άρα ο κόμβος 5 καθίσταται μόνιμος {,,3,5} {4,6} =4 4 Min(8,) = αντιστοιχεί στον κόμβο 5 Min (8,4,8)= 4 αντιστοιχεί στον κόμβο 6 Άρα ο κόμβος 6 καθίσταται μόνιμος και ο αλγόριθμος τερματίζεται = ( ) 5 = 5 4 6= ( 5) 6 ={( ) 5)} 6 = Β) Η συνάρτηση ζήτησης ενός μονοπωλητή που επιδιώκει μεγιστοποίηση των κερδών του είναι και η συνάρτηση του συνολικού κόστους της επιχείρησής του είναι, όπου Ρ είναι η τιμή, και Q η ποσότητα του προϊόντος. 3.Β.) Να προσδιορισθεί το ύψος παραγωγής στο οποίο το κόστος παραγωγής ελαχιστοποιείται. (5%) 3.Β.) Να προσδιορισθεί το ύψος παραγωγής στο οποίο ο μονοπωλητής μεγιστοποιεί τα κέρδη του. (5%) 3.Β.) Είναι.

10 Κ.Π.Π. Κ.Δ.Π., επομένως υπάρχει ελάχιστο. 3.Β.) Η συνάρτηση συνολικού κέρδους δίνεται από τον τύπο. Η συνάρτηση συνολικών εσόδων δίνεται από τον τύπο: Επομένως και Κ.Π.Π. Κ.Δ.Π. Για Q=,5. Για Q=. Θέμα 4 (4.Α) Η συνάρτηση συνολικού κόστους μιας επιχείρησης είναι : TC = q + 5q όπου q η ποσότητα παραγωγής του προϊόντος. 4.A. Να βρεθεί η τιμή της q για την οποία ελαχιστοποιείται η συνάρτηση μέσου κόστους και να υπολογισθεί το ελάχιστο μέσο κόστος. (5%) 4.A. Να βρεθεί η τιμή της q για την οποία ικανοποιείται η σχέση MC=AC. Τι παρατηρείτε; (5%) 4.A. TC = + + q 5q 800 TC q q AC = q q 800 AC = q + 5+ q AC = q q dac 800 = 800q = dq q 800 = = q 0 q 800 0

11 q = 900 q =± 30 H αρνητική ρίζα απορρίπτεται και επομένως q = 30 Αυτό είναι ελάχιστο γιατί: d AC = 3600q = το οποίο είναι θετικό για q = dq q Το ελάχιστο της AC: 800 min AC = * = A. Η συνάρτηση οριακού κόστους είναι: dtc MC = 4q + 5 dq Η συνάρτηση μέσου κόστους είναι: 800 AC = q + 5+ q Επομένως η σχέση MC=AC γίνεται: 800 4q+ 5= q+ 5+ q q = 900 q =± 30 H αρνητική ρίζα απορρίπτεται και επομένως q = 30 Παρατηρούμε ότι η σχέση MC=AC ισχύει για την τιμή της q που ελαχιστοποιεί το μέσο κόστος.

12 (4.Β) Δύο φίλοι (ο Π και ο Α) παίζουν το ακόλουθο παιγνίδι: Αναφωνούν ταυτόχρονα έναν από τους δύο αριθμούς ή. Ο Α πληρώνει στον Π το άθροισμα των δύο αριθμών (σε ευρώ) αν το άθροισμα είναι περιττό. Προφανώς αν το άθροισμα είναι άρτιο, τότε ο Π πληρώνει στον Α το άθροισμα των δύο αριθμών (σε ευρώ). 4.B.. Να κατασκευάσετε τον πίνακα πληρωμών του παιγνίου για τον παίκτη Π και στη συνέχεια να εφαρμόσετε το κριτήριο minimax στον πίνακα πληρωμών, για να διαπιστώσετε την ύπαρξη ή όχι σημείου ισορροπίας. (3%) 4.B.. Εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της θεωρίας παιγνίων ποιος παίκτης θα προτιμούσατε να είστε; (0%) 4.B.3. Ο παίκτης Α προτείνει στον Π να αλλάξει ο κανόνας και αντί να ελέγχουν το άθροισμα των δύο αριθμών για να αποφασίσουν ποιος πληρώνει και πόσο, να ελέγχουν το γινόμενο των δύο αριθμών καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό ανάλογα πάλι αν είναι άρτιο ή περιττό. Θα δεχτεί άραγε ο Π τον κανόνα αυτό; (%) Ερώτημα 4.B.. Έχουμε ένα παίγνιο δύο παικτών μηδενικού αθροίσματος (υπό την έννοια ότι τα ευρώ που κερδίζει ο ένας παίκτης είναι η ζημία για τον αντίπαλο παίκτη). Οι στρατηγικές του κάθε παίκτη είναι οι αριθμοί που αναφωνεί δηλαδή ή. Ο πίνακας πληρωμών του παιγνίου για τον παίκτη Π είναι ο ακόλουθος: Π y Α -y x - 3 -x 3-4 Η εφαρμογή του κριτηρίου minimax απευθείας στον πίνακα πληρωμών για τον Π δεν μπορεί να δώσει αμιγείς στρατηγικές αφού η maximin τιμή για τον Π είναι το - και η minimax τιμή για τον Α είναι ο αριθμός 3. Επομένως, αφού δεν υπάρχει κοινό σημείο ισορροπίας (δηλαδή δεν υπάρχουν αντίστοιχες αμιγείς στρατηγικές που θα μπορούσαν να ισορροπήσουν οι δύο παίκτες) θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό μεικτών στρατηγικών. Για να δούμε ποιος παίκτης θα προτιμούσαμε να είμαστε. Ερώτημα 4.B.. Ο πίνακας πληρωμών είναι διάστασης. Π x - 3 -x 3-4 Αν ονομάσουμε x την πιθανότητα ο Π να ακολουθήσει τη στρατηγική τότε (-x) είναι η πιθανότητα να ακολουθήσει τη στρατηγική. Ομοίως, έστω y η πιθανότητα ο Α να ακολουθήσει τη στρατηγική, οπότε (-y) είναι η πιθανότητα να ακολουθήσει τη στρατηγική. Έτσι, για τον Π έχουμε ότι η προσδοκώμενη τιμή, όταν ο Α εφαρμόζει την y Α -y

13 , είναι V(Π, ) = -x +3(-x) = -5x + 3 και όταν ο Α εφαρμόζει την V(Π, ) = 3x - 4(-x) = 7x - 4. Επειδή πρέπει να ισχύει V(Π, ) = V(Π, ) παίρνουμε ότι: -5x + 3 = 7x -4, δηλαδή x = 7 που δίνει x = 7/ οπότε -x = 5/. Η προσδοκώμενη τιμή του παιγνίου (το αναμενόμενο κέρδος του Π) βρίσκεται με αντικατάσταση των πιθανοτήτων x και -x σε οποιοδήποτε από τα V(Π, ) = V(Π, ) δηλαδή είναι: -5(7/) + 3 = 7(7/) 4 = / το προσδοκώμενο κέρδος του Π (σε ευρώ). Για τον Α, με όμοιο τρόπο, έχουμε ότι V(Α, ) = V(Α, ), απ όπου προκύπτει ότι: -y + 3(-y) = 3y + -4(-y), που δίνει -5y + 3 = 7y 4 δηλαδή y = 7 που δίνει y = 7/ οπότε -y = 5/. Με αντικατάσταση των τιμών των πιθανοτήτων y και -y σε οποιαδήποτε από τις σχέσεις V(Α, ) = V(Α, ), επαληθεύουμε ότι πράγματι η τιμή του παιγνίου (τα αναμενόμενα ευρώ που πληρώνει ο Α) είναι κατά μέσο όρο V = / όσο δηλαδή βρήκαμε πριν ότι θα κερδίσει κατά μέσο όρο ο Π. Ανακεφαλαιώνοντας, το τελικό αποτέλεσμα είναι το εξής: Μεικτή στρατηγική για τον Π: (7/, 5/) Μεικτή στρατηγική για τον Α: (7/, 5/) Αναμενόμενο κέρδος για τον Π: V = / ευρώ (αναμενόμενο κέρδος για τον Π, αναμενόμενη ζημιά για τον Α) Άρα θα προτιμούσατε να είστε ο Παίκτης Π. Ερώτημα 4.B.3. Ο πίνακας πληρωμών του παιγνίου για τον παίκτη Π παίρνει τώρα την ακόλουθη μορφή: Α Π Παρατηρούμε ότι η στρατηγική του παίκτη Π είναι υποδεέστερη από τη στρατηγική. Ομοίως η στρατηγική του παίκτη Α είναι υποδεέστερη από τη στρατηγική αυτού του παίκτη. Διαγράφοντας τις υποδεέστερες στρατηγικές απομένει ο εξής: Α Π - Άρα το παιγνίδι έχει ισορροπία με αμιγείς στρατηγικές και η τιμή του είναι - (ζημία για τον Παίκτη Π). Προφανώς ο Π δεν θα δεχτεί να παίξει το παιγνίδι με τον κανόνα αυτό. Θέμα 5 5.Α) Δίνονται τα παρακάτω ταξινομημένα δεδομένα που αναφέρονται στη βαθμολογία 00 φοιτητών που έλαβαν μέρος σε μια γραπτή εξέταση. Βαθμοί Σπουδαστών Σχετική Συχνότητα

14 [30 40) 0,0 [40 50) 0,3 [50 60) 0,0 [60-70) 0,8 [70-80) 0,4 [80-90) 0,05 ΣΥΝΟΛΟ,00 5.Α.) Ποια είναι η μέση βαθμολογία των σπουδαστών του δείγματος; (5%) 5.Α.) Να υπολογίσετε το ενδοτεταρτημοριακό εύρος των βαθμολογιών. (5%) 5.Α.3) Να χαρακτηρίσετε την κατανομή των δεδομένων από πλευράς ασυμμετρίας. (5%) 5.Α.4) Πόσοι σπουδαστές έχουν βαθμολογία τουλάχιστον ίση με τη βάση (δηλαδή το 50); (5%) 5.Β) Μια εταιρεία προσάρμοσε στα δεδομένα της ένα μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης για να μελετήσει την σχέση ανάμεσα στις πωλήσεις της (Υ) σε ευρώ και του ποσού που δαπάνησε σε διαφήμιση ο βασικός ανταγωνιστής της (Χ). Η ευθεία παλινδρόμησης που βρήκε ήταν Υ = Χ και ο συντελεστής προσδιορισμού Ποιά είναι η τιμή του συντελεστή συσχέτισης; (Δικαιολογήστε την απάντησή σας.) (5%) 5.A. Κατασκευάζουμε τον Πίνακα που περιέχει τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό των ζητούμενων ποσοτήτων (πλήθος δεδομένων n=00): k Τάξεις Κεντρική Τιμή Σχετική Αθροιστική Βαθμολογιών Τάξης m i Συχνότητα Συχνότητα f i m i * f i Συχνότητα Fi η [30 40) 35 0, η [40 50) 45 0, η [50 60) 55 0, η [60-70) 65 0, η [70 80) 75 0, η [80-90) 85 0, ΣΥΝΟΛΟ, Με βάση τα στοιχεία αυτά έχουμε: fm i i i= A.) Αριθμητικός μέσος: X = = = 54, f είναι 54,8. 6 i i= δηλαδή η μέση βαθμολογία

15 5.Α.) Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: IR = Q 3 Q. Θα πρέπει να υπολογιστούν τα Q3, Q. Εντοπισμός της θέσης του Q : n * i = 4 00* 4 = 00 = 50 4 Υπολογισμός της τιμής του Q : Q το Q ανήκει στην η τάξη (διάστημα 40-50) δ n* i 0 Q = LQ + F = 40+ *(50 40) = 4,7 = 4,7 Q Q f 4 46 Εντοπισμός της θέσης του Q 3 : n * i = 4 00*3 4 = 600 = 50 4 Υπολογισμός της τιμής του Q 3 : 3 3 Q3 το Q ανήκει στην 4 η 3 τάξη (διάστημα 60-70) δ n* i 0 Q = LQ + F = 60+ *(50 6) = 66,67 3 = 66,67 3 Q Q f 4 36 Συνεπώς το ενδοτεταρτημοριακό εύρος είναι: IR = Q 3 Q = 66,67 4,7 = 4,49 (περίπου) 5.Α.3) Συντελεστής ασυμμετρίας ( S P ) Εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ επικρατούσας τιμής και αριθμητικού μέσου: S = X T ) / Tυπικήαπόκλιση ( 0 Ο μέσος είναι γνωστός από ερώτημα : X = 54, 80 Για την επικρατούσα τιμή Τ 0 έχουμε: Εντοπισμός της θέσης της: Η τάξη με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι η η. Άρα η επικρατούσα τιμή βρίσκεται στην τάξη αυτή (διάστημα 40-50). Δ (46 40) 6 To = LT + δ = * = * = 45 T = 45 o o Δ + Δ (46 40) + (46 40) Αφού X T0 =54,8 45 = 9,8 > 0 έχουμε θετική ασυμμετρία. (Σημείωση. Η διακύμανση (διαιρώντας με n) ισούται με και η τυπική απόκλιση με 4.90 (περίπου). Επομένως ο συντελεστής ισούται με 9.8/4.9 = Επίσης, ως ασυμμετρία θα μπορούσαν εναλλακτικά να πάρουν τον λόγο της τρίτης κεντρικής ροπής προς τον κύβο της

16 τυπικής απόκλισης: Είναι οπότε 953.8/4.9 3 =0.88.) 5.Α.4) Οι σπουδαστές αυτοί είναι όσοι έχουν βαθμολογία 50. Άρα αθροίζουμε όλες τις συχνότητες από την 3η μέχρι και την 6η τάξη: = 4. 5.Β. Ο συντελεστής συσχέτισης σχετίζεται με το συντελεστή προσδιορισμού και είναι η τετραγωνική του ρίζα. Ως προς το πρόσημο αυτό είναι ίδιο με το συντελεστή του β της παλινδρόμησης. Επομένως θα είναι r = 0.95 =

ΔΕΟ13 - Επαναληπτικές Εξετάσεις 2010 Λύσεις

ΔΕΟ13 - Επαναληπτικές Εξετάσεις 2010 Λύσεις ΔΕΟ - Επαναληπτικές Εξετάσεις Λύσεις ΘΕΜΑ () Το Διάγραμμα Διασποράς εμφανίζεται στο επόμενο σχήμα. Από αυτό προκύπτει καταρχήν μία θετική σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών. Επίσης, από το διάγραμμα φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Άσκηση 1: Μια τράπεζα ενδιαφέρεται να μελετήσει την αποταμιευτική συμπεριφορά των πελατών της. Θεωρείται ως δεδομένο ότι η ετήσια αποταμίευση των πελατών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (Ημερομηνία, ώρα)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (Ημερομηνία, ώρα) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών Θεματική Ενότητα Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών ΔΕΟ 13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος 008-009 ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (Ημερομηνία, ώρα) Να απαντηθούν 5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (11/05/2011, 9:00)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (11/05/2011, 9:00) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών Θεματική Ενότητα Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών ΔΕΟ 3 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος 00-0 ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (/05/0, 9:00) Να απαντηθούν 4 από τα 5

Διαβάστε περισσότερα

( ) ΘΕΜΑ 1 κανονική κατανομή

( ) ΘΕΜΑ 1 κανονική κατανομή ΘΕΜΑ 1 κανονική κατανομή Υποθέτουμε ότι τα εβδομαδιαία έσοδα μιας επιχείρησης ακολουθούν την κανονική κατανομή με μέση τιμή 1000 και τυπική απόκλιση 15. α. Ποια η πιθανότητα i. η επιχείρηση να έχει έσοδα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Π Ε Υ Ελάχιστα γραμμών Ο *maximin (A) Π Ε Υ * minimax (B)

Ο Π Ε Υ Ελάχιστα γραμμών Ο *maximin (A) Π Ε Υ * minimax (B) ΑΣΚΗΣΗ Β Μέγιστο στήλης Ο Π Ε Υ Ελάχιστα γραμμών Ο 60 5 55 65 5*maximin (A) Π 50 75 70 45 45 Ε 56 30 30 50 30 Υ 40 30 35 55 30 *60 75 70 65 minimax (B) Επειδή maximin (A) minimax (B) δεν υπάρχει ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α ΘΕΜΑ 1 ο Σε ένα διαγωνισμό για την κατασκευή μίας καινούργιας γραμμής του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΣΚΗΣΗ 3

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΣΚΗΣΗ 3 ΑΣΚΗΣΗ 1 Δύο επιχειρήσεις Α και Β, μοιράζονται το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς για ένα συγκεκριμένο προϊόν. Καθεμία σχεδιάζει τη νέα της στρατηγική για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να αποσπάσει πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 13 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 13 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 13 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (8,33% ΑΝΑ ΘΕΜΑ) ΘΕΜΑ A.1 Αν η συνάρτηση του οριακού κόστους μιας επιχείρησης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 213 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α ΘΕΜΑ 1 ο Μια κατασκευαστική εταιρεία ετοιμάζει την ενεργειακή μελέτη ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ13(ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ )

ΔΕΟ13(ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ) ΔΕΟ13(ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ) ΑΣΚΗΣΗ 1 Μια εταιρεία ταχυμεταφορών διατηρεί μια αποθήκη εισερχομένων. Τα δέματα φθάνουν με βάση τη διαδικασία Poion με μέσο ρυθμό 40 δέματα ανά ώρα. Ένας υπάλληλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΜΑ 1 ο Σε μία γειτονιά, η ζήτηση ψωμιού η οποία ανέρχεται σε 1400 φραντζόλες ημερησίως,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 12 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α Μία εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών μελετά την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (16/06/2010, 18:00)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (16/06/2010, 18:00) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών Θεματική Ενότητα Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών ΔΕΟ 13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος 2009-2010 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (16/06/2010, 18:00) Να απαντηθούν

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr

www.onlineclassroom.gr ΑΣΚΗΣΗ 3 (ΜΟΝΑΔΕΣ 25) Σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου οι προπονητές των δύο αντίπαλων ομάδων αποφάσισαν ότι έχουν 4 και 3 επιλογές συστήματος, αντίστοιχα. Η αναμενόμενη διαφορά τερμάτων δίνεται από τον παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

δημιουργία: http://macedonia.uom.gr/~acg επεξεργασία: Ν.Τσάντας

δημιουργία: http://macedonia.uom.gr/~acg επεξεργασία: Ν.Τσάντας Θεωρία Παιγνίων Μελέτη στοιχείων που χαρακτηρίζουν καταστάσεις ανταγωνιστικής άλληλεξάρτησης με έμφαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων περισσοτέρων από ένα ληπτών απόφασης (αντιπάλων). Παίγνια δύο παικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ [5 μονάδες (6+6+6+7)] www.onlineclassroom.gr Δίνεται η ακόλουθη συνάρτηση των οριακών εσόδων MR μιας μονοπωλιακής επιχείρησης: MR() = 100 + 16 όπου είναι η ποσότητα παραγωγής του προϊόντος. Επίσης,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

dz dz dy = = + = + + dx dy dx

dz dz dy = = + = + + dx dy dx ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 3 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (8,33% ΑΝΑ ΘΕΜΑ) ΘΕΜΑ A. Να βρεθεί η παράγωγος της συνάρτησης z ως προς x όταν:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 9 Ανάλυση αποφάσεων

Κεφ. 9 Ανάλυση αποφάσεων Κεφ. 9 Ανάλυση αποφάσεων Η θεωρία αποφάσεων έχει ως αντικείμενο την επιλογή της καλύτερης στρατηγικής. Τα αποτελέσματα κάθε στρατηγικής εξαρτώνται από παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να είναι καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 (θεωρία παιγνίων) Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες μιας χώρας, Α και Β, εκτιμούν ότι μια άλλη τράπεζα, η Γ, θα κλείσει στο προσεχές διάστημα και πρόκειται να προχωρήσουν σε διαφημιστικές εκστρατείες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων α) Σημειοεκτιμητική β) Εκτιμήσεις Διαστήματος ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Δ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Δ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ www.frotstra-eap.gr e-mal: frotstra_eap@yahoo.gr Τηλ:10.93..50 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Δ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ () ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 013 1 www.frotstra-eap.gr e-mal: frotstra_eap@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΜΑ 1 ο Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός συστήματος αυτοκινητοδρόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1)

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) Τηλ:10.93.4.450 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Α Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 Τηλ:10.93.4.450 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Συνάρτηση μιας πραγματικής μεταβλητής Ορισμός : Συνάρτηση f μιας πραγματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 2006-7 Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Έστω συνάρτηση ζήτησης με τύπο Q = 200 4P. Να βρείτε: α) Την ελαστικότητα ως προς την τιμή όταν η τιμή αυξάνεται από 10 σε 12. 1ος τρόπος Αν P 0 10 τότε Q 0 200 410

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ-3 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 0-0 Δεύτερη Γραπτή Εργασία Επιχειρησιακά Μαθηματικά Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Λύσεις 2η σειράς ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης: 18 Μαίου 2015 Πρόβλημα 1. (14

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 2012-13 Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ακόλουθη συνάρτηση συνδέει συνολικό κόστος TC και παραγόμενη ποσότητα Q: TC = Q + 3Q 2

Η ακόλουθη συνάρτηση συνδέει συνολικό κόστος TC και παραγόμενη ποσότητα Q: TC = Q + 3Q 2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΟ13 ΑΣΚΗΣΗ 1 [Μέρος Α] Η ακόλουθη συνάρτηση συνδέει συνολικό κόστος TC και παραγόμενη ποσότητα : TC = 000 +10 + 3 (A)Γράψτε τις συναρτήσεις του Οριακού Κόστους (Marginal Cost

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Τρίτη Γραπτή Εργασία στη Στατιστική. Γενικές οδηγίες για την εργασία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Τρίτη Γραπτή Εργασία στη Στατιστική. Γενικές οδηγίες για την εργασία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ-13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 2017-2018 Τρίτη Γραπτή Εργασία στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 5 ο : Ο Προσδιορισμός των Τιμών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ασκήσεις 1. Οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι: =20-2P και S =5+3P αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Πληθυσμός Δείγμα Δείγμα Δείγμα Ο ρόλος της Οικονομετρίας Οικονομική Θεωρία Διατύπωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ-13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 2006-07 Τρίτη Γραπτή Εργασία στη Στατιστική Γενικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ Ζ1 Ζ2 Ζ3 Δ1 1,800 2,100 1,600 Δ2 1,100 700 900 Δ3 1,400 800 2,200

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ Ζ1 Ζ2 Ζ3 Δ1 1,800 2,100 1,600 Δ2 1,100 700 900 Δ3 1,400 800 2,200 ΑΣΚΗΣΗ Η εταιρεία logistics Orient Express έχει αναλάβει τη διακίνηση των φορητών προσωπικών υπολογιστών γνωστής πολυεθνικής εταιρείας σε πελάτες που βρίσκονται στο Hong Kong, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Διαβάστε περισσότερα

και είναι παραγωγισιμη στο σημειο αυτό, τότε : f ( x 0

και είναι παραγωγισιμη στο σημειο αυτό, τότε : f ( x 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο 7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ FERMAT ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ (Θεώρημα Frmat) Εστω μια συναρτηση ορισμενη σ ένα διαστημα Δ και ένα εσωτερικο σημειο του Δ Αν η παρουσιάζει τοπικό ακρότατο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 2005-6 Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Β Σχολικό βιβλίο σελ ως «μεταβλητούς συντελεστές μαζί με το αντίστοιχο διάγραμμα. TC Συνολικό κόστος. VC Μεταβλητό κόστος

ΟΜΑΔΑ Β Σχολικό βιβλίο σελ ως «μεταβλητούς συντελεστές μαζί με το αντίστοιχο διάγραμμα. TC Συνολικό κόστος. VC Μεταβλητό κόστος ΛΥΣΕΙΣ ΑΟΘ 1 ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΑ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΟΜΑΔΑ Α Α1 γ Α2 β Α3 δ Α4 Σ Α5 Σ Α6 Σ Α7 Σ Α8 Λ ΟΜΑΔΑ Β Σχολικό βιβλίο σελ. 57-59 ως «μεταβλητούς συντελεστές μαζί με το αντίστοιχο διάγραμμα. ΟΜΑΔΑ Γ Γ1. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης 1. Ο κλάδος της περιγραφικής Στατιστικής: α. Ασχολείται με την επεξεργασία των δεδομένων και την ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραγγελίες ακολουθούν την κατανομή Poisson. Σύμφωνα με τα δεδομένα ο

Οι παραγγελίες ακολουθούν την κατανομή Poisson. Σύμφωνα με τα δεδομένα ο ΘΕΜΑ 1 ο (ΜΟΝΑΔΕΣ 10) Μια βιοτεχνία καθαρισμού ρούχων λειτουργεί καθημερινά 8 ώρες. Η βιοτεχνία δέχεται κατά μέσο όρο 4 παραγγελίες την ημέρα για καθαρισμό ενδυμάτων. (ι). Να υπολογισθεί η πιθανότητα να

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34 Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου 018 1/34 Διαστήματα Εμπιστοσύνης. Εχουμε δει εκτενώς μέχρι τώρα τρόπους εκτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 2013-2014 Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1. Ανάλυση ευαισθησίας. (1) Ανάλυση ευαισθησίας (2) Δυϊκό πρόβλημα (κανονική μορφή) (3) Δυαδικός προγραμματισμός (4) Ανάλυση αποφάσεων

Περιεχόμενα. 1. Ανάλυση ευαισθησίας. (1) Ανάλυση ευαισθησίας (2) Δυϊκό πρόβλημα (κανονική μορφή) (3) Δυαδικός προγραμματισμός (4) Ανάλυση αποφάσεων Περιεχόμενα (1) Ανάλυση ευαισθησίας (2) Δυϊκό πρόβλημα (κανονική μορφή) (3) Δυαδικός προγραμματισμός (4) Ανάλυση αποφάσεων 1. Ανάλυση ευαισθησίας Λυμένο παράδειγμα 7 από το βιβλίο, σελ.85, λύση σελ.328

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Λύση: Για το άθροισμα ισχύει: κι επειδή οι μέσες τιμές των Χ και Υ είναι 0: Έτσι η διασπορά της Ζ=Χ+Υ είναι:

Άσκηση 1: Λύση: Για το άθροισμα ισχύει: κι επειδή οι μέσες τιμές των Χ και Υ είναι 0: Έτσι η διασπορά της Ζ=Χ+Υ είναι: Άσκηση 1: Δύο τυχαίες μεταβλητές Χ και Υ έχουν στατιστικές μέσες τιμές 0 και διασπορές 25 και 36 αντίστοιχα. Ο συντελεστής συσχέτισης των 2 τυχαίων μεταβλητών είναι 0.4. Να υπολογισθούν η διασπορά του

Διαβάστε περισσότερα

(α) Από τους κανόνες σύνθετης παραγώγισης δύναμης συναρτήσεως και λογαρίθμου συναρτήσεως:

(α) Από τους κανόνες σύνθετης παραγώγισης δύναμης συναρτήσεως και λογαρίθμου συναρτήσεως: http://elearn.maths.gr/, maths@maths.gr, Τηλ: 6979 Ενδεικτικές απαντήσεις ης Γραπτής Εργασίας ΔΕΟ -: Άσκηση I. (α) Από τους κανόνες σύνθετης παραγώγισης δύναμης συναρτήσεως και λογαρίθμου συναρτήσεως:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τομέας Πολιτικής Οικονομίας

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τομέας Πολιτικής Οικονομίας Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τομέας Πολιτικής Οικονομίας Άσκηση στο μάθημα «Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση» Νίκος Θεοχαράκης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΜΈΣ. 8.1 Εισαγωγή. 8.2 Κατανομές Συχνοτήτων (Frequency Distributions) ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΑΤΑΝΟΜΈΣ. 8.1 Εισαγωγή. 8.2 Κατανομές Συχνοτήτων (Frequency Distributions) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΈΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 81 Εισαγωγή Οι κατανομές διακρίνονται σε κατανομές συχνοτήτων, κατανομές πιθανοτήτων και σε δειγματοληπτικές κατανομές Στη συνέχεια θα γίνει αναλυτική περιγραφή αυτών 82 Κατανομές

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης 1 Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης Όπως γνωρίζουμε από προηγούμενα κεφάλαια, στόχος των περισσότερων στατιστικών αναλύσεων, είναι η έγκυρη γενίκευση των συμπερασμάτων, που προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΡΓΑΣΙΑ , , , , , , , , , , , ,189

3 η ΕΡΓΑΣΙΑ , , , , , , , , , , , ,189 3 η ΕΡΓΑΣΙΑ Παραδειγμα για το ΘΕΜΑ 1 Ο Οι μετρήσεις της μέγιστης ημερήσιας τιμής ενός συγκεκριμένου αέριου ρύπου (σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό αέρα) σε 57 πόλεις μιας χώρας δίνονται στον Πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών. Εξίσωση παλινδρόμησης. Πρόβλεψη εξέλιξης

Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών. Εξίσωση παλινδρόμησης. Πρόβλεψη εξέλιξης Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών Εξίσωση παλινδρόμησης Πρόβλεψη εξέλιξης Διμεταβλητές συσχετίσεις Πολλές φορές χρειάζεται να

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική, Άσκηση 2. (Κανονική κατανομή)

Στατιστική, Άσκηση 2. (Κανονική κατανομή) Στατιστική, Άσκηση 2 (Κανονική κατανομή) Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται οι μέσες παροχές όπως προέκυψαν από μετρήσεις πεδίου σε μια διατομή ενός ποταμού. Ζητείται: 1. Να αποδειχθεί ότι το δείγμα προσαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος: Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα

Ακαδημαϊκό Έτος: Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ3 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 7-8 Τέταρτη Γραπτή Εργασία στην Επιχειρησιακή Έρευνα ΤΡΙΤΗ, 8 Μαΐου 8, και ώρα 4: ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

10.7 Λυμένες Ασκήσεις για Διαστήματα Εμπιστοσύνης

10.7 Λυμένες Ασκήσεις για Διαστήματα Εμπιστοσύνης 10.7 Λυμένες Ασκήσεις για Διαστήματα Εμπιστοσύνης Διαστήματα εμπιστοσύνης για τον μέσο ενός πληθυσμού (Μικρά δείγματα) Άσκηση 10.7.1: Ο επόμενος πίνακας τιμών δείχνει την αύξηση σε ώρες ύπνου που είχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΘΕΜΑ 1 ο (2.5) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Τελικές Εξετάσεις Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012 Διάρκεια εξέτασης: 3 ώρες (16:30-19:30)

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική για Οικονομολόγους ΙΙ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ παλαιοτέρων ετών από «ανώνυμο φοιτητή» (Στις ΛΥΣΕΙΣ ενδεχομένως να υπάρχουν λάθη. )

Στατιστική για Οικονομολόγους ΙΙ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ παλαιοτέρων ετών από «ανώνυμο φοιτητή» (Στις ΛΥΣΕΙΣ ενδεχομένως να υπάρχουν λάθη. ) Στατιστική για Οικονομολόγους ΙΙ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ παλαιοτέρων ετών από «ανώνυμο φοιτητή» (Στις ΛΥΣΕΙΣ ενδεχομένως να υπάρχουν λάθη. ) Πίνακας Περιεχομένων Εργασία η... Θέμα ο :... Θέμα ο :... 4 Θέμα 3 ο :...

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστικά Παίγνια. ιαµόρφωση Παιγνίων. Θέµατα σε Πάιγνια Μηδενικού Αθροίσµατος

Συνδυαστικά Παίγνια. ιαµόρφωση Παιγνίων. Θέµατα σε Πάιγνια Μηδενικού Αθροίσµατος Συνδυαστικά Παίγνια 1. Σε ένα παιγνίδι 2 παικτών µηδενικού αθροίσµατος οι παίκτες αναγγέλουν εναλλάξ ένα αριθµό µεταξύ {2,3,4}. Ο παίκτης που κάνει το άθροισµα των αριθµών που έχουν αναγγελθεί να φθάσει

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος Ε. Μαρκάκης Επικ. Καθηγητής Περίληψη Παίγνια μηδενικού αθροίσματος PessimisIc play Αμιγείς max-min και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 3 Ιουλίου 2010

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 3 Ιουλίου 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Ιουλίου Θέμα ( μονάδες) 4 Θεωρούμε τον Ευκλείδειο χώρο και τον υποχώρο του V που παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βfi 1 2 Αfl 1 1, 2 0, 1 2 2, 1 1, 0

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βfi 1 2 Αfl 1 1, 2 0, 1 2 2, 1 1, 0 ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Παίγνιο: Συμμετέχουν τουλάχιστον δύο παίκτες με τουλάχιστον δύο στρατηγικές ο καθένας και αντίθετα συμφέροντα. Το αποτέλεσμα για κάθε παίκτη καθορίζεται από τις συνδυασμένες επιλογές όλων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 9/10/009 ΤΕΙ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Η/Υ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 3o ΜΑΘΗΜΑ Ι ΑΣΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Emal: gasl@math.auth.gr Ιστοσελίδα Μαθήματος: users.auth.gr/gasl

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ 1. Σε γραμμική ΚΠΔ της μορφής Y a X : α. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y β. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται όταν Y a γ. Η μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρία Δυαδικότητας Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Βασικά Θεωρήματα 2. Παραδείγματα 3. Οικονομική Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική είναι το σύνολο των μεθόδων και θεωριών που εφαρμόζονται σε αριθμητικά δεδομένα προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση σε συνθήκες

Στατιστική είναι το σύνολο των μεθόδων και θεωριών που εφαρμόζονται σε αριθμητικά δεδομένα προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση σε συνθήκες Ορισμός Στατιστική είναι το σύνολο των μεθόδων και θεωριών που εφαρμόζονται σε αριθμητικά δεδομένα προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση σε συνθήκες αβεβαιότητας. Βασικές έννοιες Η μελέτη ενός πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 07-08 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Στατιστική

Εισαγωγή στη Στατιστική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Α.Ν.) Εισαγωγή στη Στατιστική ΜΕΡΟΣ ΙΙ-ΔΙΑΣΠΟΡΑ-ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ-ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΡΟΠΕΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ-ΚΥΡΤΩΣΗ II.1

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη απόφασης σε πολυπρακτορικό περιβάλλον. Θεωρία Παιγνίων

Λήψη απόφασης σε πολυπρακτορικό περιβάλλον. Θεωρία Παιγνίων Λήψη απόφασης σε πολυπρακτορικό περιβάλλον Θεωρία Παιγνίων Αβεβαιότητα παρουσία άλλου πράκτορα Μια άλλη πηγή αβεβαιότητας είναι η παρουσία άλλου πράκτορα στο περιβάλλον, ακόμα κι όταν ένας πράκτορας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Transportation Problems) Βασίλης Κώστογλου E-mail: vkostogl@it.teithe.gr URL: www.it.teithe.gr/~vkostogl Περιγραφή Ένα πρόβλημα μεταφοράς ασχολείται με το πρόβλημα του προσδιορισμού του καλύτερου δυνατού

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης 3 η Διάλεξη-Περιεχόμενα (1/2) Σημείο ή ζεύγος ισορροπίας κατά Nash Λύση ακολουθιακής κυριαρχίας και σημεία ισορροπίας Nash Αλγοριθμική εύρεση σημείων ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 06-07 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutra@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιβολή από το κράτος ανώτατης τιμής σε ένα προϊόν δημιουργεί συνήθως «μαύρη αγορά». Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 7o Μάθημα: Απλή παλινδρόμηση (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ & ΠΑΜΑΚ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 1

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 1 Συστήµατα αναµονής Οι ουρές αναµονής αποτελούν καθηµερινό και συνηθισµένο φαινόµενο και εµφανίζονται σε συστήµατα εξυπηρέτησης, στα οποία η ζήτηση για κάποια υπηρεσία δεν µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

2. ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

2. ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ 2. ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Τα παίγνια αποτελούν τη δεύτερη μορφή επιχειρησιακής έρευνας που θα εξετάζουμε. Πρόκειται για μία μέθοδο ανάλυσης προβλημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Επιχειρησιακή Έρευνα #02 ==============================================================

Πακέτο Επιχειρησιακή Έρευνα #02 ============================================================== Πακέτο Επιχειρησιακή Έρευνα #0 www.maths.gr www.facebook.com/maths.gr Tηλ.: 69790 e-mail: maths@maths.gr Μαθηµατική Υποστήριξη Φοιτητών : Ιδιαίτερα Μαθήµατα Λυµένες Ασκήσεις Βοήθεια στη λύση Εργασιών ==============================================================

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο 1 ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο 1. Οι συναρτήσεις αγοραίας ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι αντίστοιχα: Q D1 = 600

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 8. Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Η Κανονική Κατανομή

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 8. Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Η Κανονική Κατανομή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ v.1.0 Τα βασικότερα εργαλεία της Οικονομικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο "Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 1: Εισαγωγή- Χαρακτηριστικά Παραδείγματα Αλγορίθμων Στεφανίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Β. Βασιλειάδης Αν. Καθηγητής. Επιχειρησιακή Ερευνα Διάλεξη 6 η - Θεωρεία Παιγνίων

Β. Βασιλειάδης Αν. Καθηγητής. Επιχειρησιακή Ερευνα Διάλεξη 6 η - Θεωρεία Παιγνίων Β. Βασιλειάδης Αν. Καθηγητής Επιχειρησιακή Ερευνα Διάλεξη 6 η - Θεωρεία Παιγνίων Περιεχόμενα Θεωρία Αποφάσεων o Αποφάσεις χωρίς πιθανότητα o Αποφάσεις με πιθανότητα Θεωρία Παιγνίων o Παίγνια Μηδενικού

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές Κατανομές Πιθανότητας

Θεωρητικές Κατανομές Πιθανότητας Θεωρητικές Κατανομές Πιθανότητας Θεωρητικές Κατανομές Πιθανότητας Α. ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ α) Διακριτή Ομοιόμορφη κατανομή β) Διωνυμική κατανομή γ) Υπεργεωμετρική κατανομή δ) κατανομή Poisson Β. ΣΥΝΕΧΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά. , :: x, :: x. , :: x, :: x. , :: x, :: x

Γενικά Μαθηματικά. , :: x, :: x. , :: x, :: x. , :: x, :: x Γενικά Μαθηματικά Κεφάλαιο Εισαγωγή Αριθμοί Φυσικοί 0,,,3, Ακέραιοι 0,,, 3, Ρητοί,, 0 Πραγματικοί Αν, με, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x Συνάρτηση Κάθε διαδικασία αντιστοίχησης η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Τέσσερα Αριθμητικές Μέθοδοι Περιγραφικής Στατιστικής

Κεφάλαιο Τέσσερα Αριθμητικές Μέθοδοι Περιγραφικής Στατιστικής Κεφάλαιο Τέσσερα Αριθμητικές Μέθοδοι Περιγραφικής Στατιστικής Copyright 2009 Cengage Learning 4.1 Αριθμητικές Μέθοδοι Περιγραφικής Στατιστικής Δείκτες Κεντρικής Θέσης [Αριθμητικός] Μέσος, Διάμεσος, Επικρατούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (Θ.Ε. ΠΛΗ 12) 6Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ Ημερομηνία Αποστολής της εργασίας στον Φοιτητή 5 Μαϊου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ακολουθία ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι. Ενότητα 7: Κανονική Κατανομή. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών

Στατιστική Ι. Ενότητα 7: Κανονική Κατανομή. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Στατιστική Ι Ενότητα 7: Κανονική Κατανομή Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ - - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ3 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 009-0 ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ - - ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΝΟΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης 1 η Διάλεξη Ορισμός Θεωρίας Παιγνίων και Παιγνίου Κατηγοριοποίηση παιγνίων Επίλυση παιγνίου Αξία (τιμή) παιγνίου Δίκαιο παίγνιο Αναπαράσταση Παιγνίου Με πίνακα Με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Στατιστικά περιγραφικά μέτρα Τα στατιστικά περιγραφικά μέτρα είναι αντιπροσωπευτικές τιμές οι οποίες περιγράφουν με τρόπο ποσοτικό την κατανομή μιας μεταβλητής. Λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ I.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ I. ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ I. Γενικά Σε μαθήματα όπως η επιχειρησιακή έρευνα και ή λήψη αποφάσεων αναφέραμε τις αποφάσεις κάτω από συνθήκες βεβαιότητας, στις οποίες και εφαρμόζονται κυρίως οι τεχνικές της επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν ενδεικτικές ασκήσεις που αφορούν την τέταρτη εργασία της ενότητας ΔΕΟ13

Ακολουθούν ενδεικτικές ασκήσεις που αφορούν την τέταρτη εργασία της ενότητας ΔΕΟ13 Άσκηση 1 η 4 η Εργασία ΔEO13 Ακολουθούν ενδεικτικές ασκήσεις που αφορούν την τέταρτη εργασία της ενότητας ΔΕΟ13 Μια βιομηχανική επιχείρηση χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο (Ε) για την παραγωγή των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017 Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις Επιμέλεια: Ομάδα Οικονομολόγων http://www.othisi.gr 1 Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη. 6η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος.

Τεχνητή Νοημοσύνη. 6η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος. Τεχνητή Νοημοσύνη 6η διάλεξη (2016-17) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Οι διαφάνειες αυτής της διάλεξης βασίζονται στα βιβλία Τεχνητή Νοημοσύνη των Βλαχάβα κ.ά., 3η έκδοση, Β. Γκιούρδας

Διαβάστε περισσότερα