ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 79. Λειτουργικές περιγραφές Είδη και χρήσεις των εκσκαφέων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 79. Λειτουργικές περιγραφές Είδη και χρήσεις των εκσκαφέων"

Transcript

1 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 79 Εκσκαφείς Λειτουργικές περιγραφές Είδη και χρήσεις των εκσκαφέων Εισαγωγή Η εκσκαφή του εδάφους είναι μια χωματουργική εργασία που απαιτείται στην συντριπτική πλειοψηφία των χωματουργικών και δομικών έργων. Εκτελείται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, σε μικρά, μεσαία ή μεγάλα βάθη και συνήθως συνοδεύεται από μία σειρά άλλων σχετικών εργασιών (π.χ., προώθηση, μεταφορά, διάστρωση, διαμόρφωση, κλπ.). Όσο αφορά την εκσκαφή μικρού βάθους, ήδη έγινε αναφορά στις ενότητες τις σχετικές με τους αποξέστες και τους προωθητές. Στην παρούσα ενότητα θα γίνει κυρίως αναφορά στην εκσκαφή μεγάλου σχετικά βάθους που μπορεί να υλοποιηθεί με ένα φάσμα σχετικών δομικών μηχανών που ονομάζονται εκσκαφείς. Εκσκαφή είναι η εργασία απομάκρυνσης όγκων εδάφους από μία δεδομένη εδαφική επιφάνεια και έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σκάμματος. Οι τελικές διαστάσεις του σκάμματος και κυρίως το βάθος του καθορίζονται από τον σκοπό της εκσκαφής και μπορούν να κυμαίνονται από σκάμματα για την τοποθέτηση αγωγών ενός μικρής κλίμακας αποχετευτικού δικτύου μέχρι τα σκάμματα τα απαραίτητα για την θεμελίωση πολυώροφων κτιρίων μεγάλης επιφανειακής κάλυψης. Οι εκσκαφείς, που η παρούσα ενότητα διαπραγματεύεται, είναι δομικές μηχανές που μπορούν να εκσκάψουν και να δημιουργήσουν σκάμματα. Ανεξάρτητα από τις επί μέρους παραλλαγές με τις οποίες παρουσιάζονται, έχουν τα εξής κοινά βασικά χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιούνται για μεσαία και μεγάλα βάθη εκσκαφής 50 Κατά την διάρκεια της εκσκαφής δεν μετακινούνται από την θέση εργασίας τους 51 Στο σχήμα 43 δείχνονται δύο εκσκαφείς κατά την διάρκεια της εργασίας τους. 50 Για μικρά βάθη εκσκαφής και για μεγάλες επιφάνειες εκσκαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες δομικές μηχανές. 51 Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες δομικές μηχανές που ταυτόχρονα με την εκσκαφή πραγματοποιούν τουλάχιστον μία επιπλέον εργασία.

2 ΙΣΧΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΕΚΣΚΑΦΕΑ 80 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ α. Ερπυστριοφόρος εκσκαφέας της εταιρίας Caterpillar. β. Τροχοφόρος εκσκαφέας της εταιρίας Volvo. Σχήμα 43. Εκσκαφείς σε ώρα εργασίας. Ένα κοινό χαρακτηριστικό που παρουσιάζουν όλοι οι εκσκαφείς είναι ο σαφής διαχωρισμός του μηχανισμού εκσκαφής (φτυάρι, κάδος, αρπάγη, κλπ.) από τον μηχανισμό παροχής ισχύος. Στο σχήμα 43 ο διαχωρισμός αυτός είναι εμφανής ενώ στο σχήμα 44 δίνεται μια σχηματική αναπαράσταση της λειτουργικής σχέσης ανάμεσα στους δύο μηχανισμούς και ένα διάγραμμα κατανομής της ισχύος στα υποσυστήματα του εκσκαφέα. Μηχανισμός παροχής ισχύος Φορτίο Σκάφος Βάση ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΣΚΑΦΕΑ Εκσκαπτικός μηχανισμός ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΣΚΑΦΕΑ α. Ο μηχανισμός εκσκαφής και ο μηχανισμός παροχής ισχύος σε ένα ερπυστριοφόρο εκσκαφέα φτυαριού. ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΣΚΑΦΗΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗΣ β. Οι δυνατές κινήσεις του μηχανισμού εκσκαφής και του μηχανισμού παροχής ισχύος σε ένα τροχοφόρο εκσκαφέα φτυαριού. γ. Η κατανομή της ισχύος του κινητήρα εκσκαφέα στα υποσυστήματά του. Σχήμα 44. Σχηματική αναπαράσταση των δυνατών κινήσεων των μηχανισμών εκσκαφέα και κατανομής της ισχύος του κινητήρα του.

3 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 81 Στις παραγράφους που ακολουθούν γίνονται αναφορές στους τύπους (κατηγορίες) εκσκαφέων ως προς: α. Το σύστημα κίνησης του εκσκαφέα, β. Το σύστημα κίνησης του σκάφους σε σχέση με την βάση του εκσκαφέα, γ. Το σύστημα του εκσκαπτικού μηχανισμού και του εκσκαπτικού εργαλείου και δ. Το σύστημα στήριξης του εκσκαφέα. Η ενότητα περί εκσκαφέων περιλαμβάνει επίσης μια υποενότητα σχετική με τις μεθόδους, την γεωμετρία της εκσκαφής και τον υπολογισμό της παραγωγικότητας ενός εκσκαφέα. Λόγω των πολλών παραλλαγών, τύπων και ειδικών περιπτώσεων που συναντώνται στην πράξη, μια πιο εκτενής αναφορά στους εκσκαφείς θα ξέφευγε από τους στόχους του παρόντος συγγράμματος. Επομένως, ο ενδιαφερόμενος και πλέον «απαιτητικός» αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στον μεγάλο όγκο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας 52 λύσει ειδικότερες απορίες και ερωτήματα. και να Το σύστημα κίνησης του εκσκαφέα Ένας εκσκαφέας θα πρέπει να μπορεί να αλλάζει θέση εντός του ευρύτερου χώρου εργασίας που έχει προκαθορισθεί εντός του εργοταξίου. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να εκτελείται αυτόνομα 53 και με ισχύ παρεχόμενη από τον κινητήρα του εκσκαφέα. Εάν θεωρηθεί η βάση του εκσκαφέα (βλ. σχήμα 44.α), τότε η βάση ενσωματώνει το σύστημα κίνησης όλου του εκσκαφέα και αποτελεί σώμα στήριξης και αναφοράς της σχετικής περιστροφικής κίνησης του σκάφους (βλ. ίδιο σχήμα καθώς και το σχ.44.β). Ως προς το είδος του συστήματος κίνησης διακρίνονται δύο τύποι αυτόνομων εκσκαφέων: Οι ερπυστριοφόροι και οι τροχοφόροι 54. Τα σχετικά λειτουργικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δυο αυτών τύπων δίνονται αμέσως παρακάτω: Ερπυστριοφόροι εκσκαφείς Επιδεικνύουν αυξημένη πρόσφυση ως προς το έδαφος και κατά συνέπεια μεγαλύτερη λειτουργική ευστάθεια Παρουσιάζουν μεγαλύτερη συνολική επιφάνεια έδρασης (στήριξης) και άρα μικρότερες μέσες τιμές μεταβιβαζόμενης πίεσης προς το έδαφος 52 Διεθνείς τυποποιήσεις και προδιαγραφές, ενημερωτικά φυλλάδια και εγχειρίδια κατασκευαστών, άρθρα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος στις βιβλιοθήκες και τα επιστημονικά περιοδικά, ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, κλπ. 53 Υπάρχουν και εκσκαφείς που δεν είναι αυτόνομοι. Αυτοί συνήθως εδράζονται σε κατάλληλα μεταφορικά οχήματα (μεταφερόμενοι εκσκαφείς) ή σε πλωτές εξέδρες (εκσκαφείς βυθοκόροι). 54 Οι τροχοφόροι εκσκαφείς αφορούν και μια υβριδική κατηγορία δομικών μηχανών που ονομάζονται «τσάπες - φορτωτές». Οι μηχανές αυτές διαφοροποιούνται από την τυπική διαμόρφωση ενός εκσκαφέα και συνήθως μπορούν να εκτελούν και άλλες δομικές εργασίες (βλ. για λεπτομέρειες στην σχετική ενότητα των φορτωτών παρακάτω).

4 82 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Μπορούν να εργασθούν σε μαλακά εδάφη χωρίς βοηθητική στήριξη (πέλματα) χάριν της ύπαρξης των ερπυστριών Μπορούν να εργάζονται σε σκληρά εδάφη Μπορούν να εκτελούν ελιγμούς εργασίας σε σχετικά μικρό χώρο Παρουσιάζουν σχετικά μικρές ταχύτητες μετακίνησης ( 5.2 (Km/h)) Καταστρέφουν τις επιφάνειες επί των οποίων εδράζονται κατά την διάρκεια των ελιγμών τους και Απαιτούνται ειδικά μεταφορικά οχήματα για την μεταφορά τους από το ένα εργοτάξιο στο άλλο Τροχοφόροι εκσκαφείς Επιδεικνύουν χαμηλή πρόσφυση ως προς το έδαφος και κατά συνέπεια μικρή λειτουργική ευστάθεια Παρουσιάζουν μικρή συνολική επιφάνεια έδρασης (στήριξης) και άρα μεγάλες μέσες τιμές μεταβιβαζόμενης πίεσης προς το έδαφος Δεν μπορούν να εργασθούν σε μαλακά εδάφη χωρίς βοηθητική στήριξη (πέλματα) Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι σε κεκλιμένα εδάφη Μπορούν να εργάζονται σε σκληρά εδάφη αλλά όχι σε εδάφη με αιχμηρές πέτρες και έντονες αποξεστικές ιδιότητες Χρειάζονται σχετικά μεγαλύτερους χώρους για την εκτέλεση ελιγμών εργασίας Παρουσιάζουν σχετικά μεγάλες ταχύτητες μετακίνησης ( 32 (Km/h)) Προφυλάσσουν τις επιφάνειες ελιγμών και Μπορούν να κινούνται αυτόνομα από το ένα εργοτάξιο στο άλλο Σχήμα 45. Ερπυστριοφόρος εκσκαφέας της εταιρίας JCB εργαζόμενος σε μαλακό έδαφος.

5 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 83 Στο σχήμα 45 φαίνεται ένας ερπυστριοφόρος εκσκαφέας καθώς εργάζεται σε μαλακό έδαφος, ενώ στο σχήμα 46 δείχνεται ένας τροχοφόρος εκσκαφέας με προεκτεταμένα τα βοηθητικά πέλματα στήριξης. Σχήμα 46. Τροχοφόρος εκσκαφέας της εταιρίας CASE με προεκτεταμένα τα βοηθητικά πέλματα στήριξης. Θάλαμος χειριστή Σκάφος Κινητήρας Έδρανο κύλισης Βάση Σχήμα 47. Ερπυστριοφόρος εκσκαφέας της εταιρίας LIEBHERR. Στο σχήμα σημειώνονται το σκάφος, η βάση και το έδρανο κύλισης. Το σύστημα κίνησης του σκάφους Το σκάφος του εκσκαφέα στηρίζεται πάνω στην βάση του και περιλαμβάνει τον κινητήρα και τον θάλαμο του χειριστή. Στο κάτω μέρος του σκάφους είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος ο εκσκαπτικός μηχανισμός. Κατά συνέπεια η

6 84 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ περιστροφική κίνηση του σκάφους περί κατακόρυφο άξονα σε σχέση με την σταθερή βάση παρασύρει σε κίνηση τον εκσκαπτικό μηχανισμό και τον κινητήρα του εκσκαφέα. Η περιστροφική κίνηση του σκάφους σε σχέση με την βάση γίνεται μέσω ενός εδράνου κύλισης (ένσφαιρου τριβέα, ρουλμάν) που παραλαμβάνει τα αξονικά φορτία. Το έδρανο αυτό φέρει μία ή δύο σειρές στοιχείων τριβής 55 ενώ η περιστροφική κίνηση του σκάφους γίνεται μέσω κατάλληλων μηχανικών ή υδραυλικών συστημάτων (βλ. σχήμα 48). Κινητήρας Οδοντωτός τροχός Σχήμα 48. Ο μηχανισμός περιστροφής του σκάφους ερπυστριοφόρου εκσκαφέα της εταιρίας DAEWOO. Στο σχήμα σημειώνονται o υδραυλικός κινητήρας που φέρει πλανητικό μειωτήρα και ο οδοντωτός τροχός. Ο εκσκαπτικός μηχανισμός και το εκσκαπτικό εργαλείο Οι εκσκαφείς ταξινομούνται εκτός των άλλων και επί τη βάσει του τύπου του εκσκαπτικού μηχανισμού και του εκσκαπτικού εργαλείου που διαθέτουν. Ο εκσκαπτικός μηχανισμός επηρεάζει την τελική διαμόρφωση του εκσκαφέα και καθορίζει το φάσμα των δυνατών εφαρμογών, τις διαστάσεις, την παραγωγικότητα, την δυνατότητα ελιγμών, τα κύρια και βοηθητικά κινηματικά συστήματα κλπ. Οι κύριοι τύποι εκσκαπτικών μηχανισμών ως προς τον τρόπο χειρισμού του εργαλείου (φορέα, υποδοχέα) του φορτίου είναι οι εξής: Μηχανισμός μετωπικού φτυαριού (front shovel) με διάφορες παραλλαγές Μηχανισμός αντεστραμμένου φτυαριού (backhoe shovel) (τσάπας) με διάφορες παραλλαγές Μηχανισμός συρόμενου κάδου (dragline bucket) Μηχανισμός αρπάγης (gripper ή clamshell) και Ειδικοί εκσκαπτικοί μηχανισμοί ή μηχανισμοί που προσαρμόζονται στο άκρο του εκσκαπτικού βραχίονα και μπορούν κατόπιν να εκτελέσουν και άλλες μη εκσκαπτικές εργασίες 55 Ανάλογα με το συνολικό φερόμενο βάρος του σκάφους, του κινητήρα κλπ.

7 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 85 Οι κύριοι τύποι εκσκαπτικών μηχανισμών ως προς τον αρχή λειτουργίας τους είναι οι μηχανικοί και οι υδραυλικοί. Μηχανισμός μετωπικού φτυαριού (front shovel) Ο εκσκαπτικός μηχανισμός αυτού του τύπου φέρει στο άκρο του ένα φτυάρι (κάδο, κουβά) που φέρει στο ένα άκρο του δόντια το οποίο είναι αρθρωμένο με τον εκσκαπτικό μηχανισμό στο άλλο μέρος (βλ. σχήμα 49.α). Το φτυάρι κινείται δεξιόστροφα μέσω του αντίστοιχου κινητήριου υποσυστήματος του εκσκαπτικού μηχανισμού και τα δόντια του χαλαρώνουν κατ αρχήν το έδαφος και κατόπιν το οδηγούν προς στον κάδο (υποδοχέα) μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή πληρότητα. Ο τρόπος λειτουργίας του μετωπικού φτυαριού και του εκσκαπτικού μηχανισμού του εκσκαφέα προσομοιάζει με τον τρόπο που ένας άνθρωπος χειρίζεται ένα απλό φτυάρι. α. Τρόπος άρθρωσης και κίνηση μετωπικού φτυαριού (shovel). β. Τρόπος άρθρωσης και κίνηση αντεστραμμένου φτυαριού ή τσάπας (backhoe). Σχήμα 49. Τρόποι άρθρωσης και κίνησης μετωπικών και αντεστραμμένων φτυαριών. α. β.

8 86 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Σχήμα 50. Εκσκαφείς με μετωπικά φτυάρια: α. Εκσκαπτικός μηχανισμός με συρματόσχοινα, στοιχεία έλξης και κίνησης, β. Υδραυλικός εκσκαπτικός μηχανισμός. Η κίνηση του μετωπικού φτυαριού περί το σημείο άρθρωσής του στο άκρο του εκσκαπτικού μηχανισμού μπορεί να γίνεται είτε μηχανικά (με συρματόσχοινα και στοιχεία έλξης και στροφής) είτε υδραυλικά (τρόπος που είναι και ο πλέον σύγχρονος). Η μορφή και τα μέρη του εκσκαπτικού μηχανισμού διαφοροποιούνται σημαντικά κατά περίπτωση - όπως φαίνεται και στο σχήμα 50 με τα υδραυλικά συστήματα να κερδίζουν σε απλότητα, λειτουργική αξιοπιστία και διάρκεια ζωής. Σχήμα 51. Μετωπικό φτυάρι της εταιρίας Caterpillar με μετακινούμενο πυθμένα. Το φτυάρι των εκσκαφέων αυτού του τύπου είναι χαλύβδινο και φέρει δόντια που είναι επίσης από χάλυβα (συνήθως μαγγανιούχο) και τα οποία στερεώνονται στο κυρίως σώμα είτε με κοχλίες είτε με σφήνες (βλ. σχήμα 51). Αυτός ο τρόπος στερέωσης καθιστά εύκολη την αποσύνδεση και συντήρηση των οδόντων που φθείρονται κατά την χρήση τους. Επίσης το φτυάρι φέρει συχνά μετακινούμενο πυθμένα που ελέγχεται από τον χειριστή του εκσκαφέα είτε μηχανικά είτε υδραυλικά έτσι ώστε η εκφόρτωσή του να καθίσταται ιδιαίτερα εύκολη. Οι εκσκαφείς με μετωπικά φτυάρια χρησιμοποιούνται γενικά για εκσκαφές όγκων εδάφους που ευρίσκονται επάνω από το επίπεδο εργασίας της βάσης του εκσκαφέα. Μπορούν να εκσκάψουν εξίσου καλά μαλακά και σκληρά εδάφη και μπορούν να εργασθούν σε σχετικά υψηλές κλίσεις εδάφους. Χρησιμοποιούνται σε διανοίξεις δρόμων, σε εργασίες διευθέτησης πρανών κλπ. Μηχανισμός αντεστραμμένου φτυαριού (backhoe shovel) Ο εκσκαπτικός μηχανισμός αυτού του τύπου φέρει στο άκρο του ένα φτυάρι (κάδο, κουβά) που φέρει στο ένα άκρο του δόντια το οποίο είναι αρθρωμένο με

9 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 87 τον εκσκαπτικό μηχανισμό στο άλλο μέρος (βλ. σχήμα 49.β). Το φτυάρι κινείται αριστερόστροφα μέσω του αντίστοιχου κινητήριου υποσυστήματος του εκσκαπτικού μηχανισμού και τα δόντια του χαλαρώνουν κατ αρχήν το έδαφος και κατόπιν το οδηγούν προς στον κάδο (υποδοχέα) μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή πληρότητα. Η εκκένωση του κάδου γίνεται με περιστροφή του στην θέση έναρξης εκσκαφής. Ο τρόπος λειτουργίας του αντεστραμμένου φτυαριού και του εκσκαπτικού μηχανισμού του εκσκαφέα προσομοιάζει με τον τρόπο που ένας άνθρωπος χειρίζεται μια απλή τσάπα 56. Η κίνηση του αντεστραμμένου φτυαριού περί το σημείο άρθρωσής του στο άκρο του εκσκαπτικού μηχανισμού μπορεί να γίνεται είτε μηχανικά (με συρματόσχοινα και στοιχεία έλξης και στροφής) είτε υδραυλικά (τρόπος που είναι και ο πλέον σύγχρονος). Οι εκσκαφείς με αντεστραμμένα φτυάρια χρησιμοποιούνται γενικά για εκσκαφές όγκων εδάφους που ευρίσκονται κάτω από το επίπεδο εργασίας της βάσης του εκσκαφέα. Μπορούν να εκσκάψουν εξίσου καλά μαλακά και σκληρά εδάφη και εργάζονται με ακρίβεια μεγαλύτερη αυτής των εκσκαφέων με μετωπικό φτυάρι. Χρησιμοποιούνται σε εκσκαφές τάφρων και θεμελίων, διανοίξεις δρόμων, σε εργασίες διευθέτησης πρανών κλπ. Ένας τυπικός ερπυστριοφόρος εκσκαφέας με αντεστραμμένο φτυάρι δείχνεται στο σχήμα 52. Σχήμα 52. Ερπυστριοφόρος εκσκαφέας της εταιρίας Caterpillar με αντεστραμμένο φτυάρι. 56 Πολλές φορές οι εκσκαφείς που διαθέτουν εκσκαπτικούς μηχανισμούς με αντεστραμμένα φτυάρια ονομάζονται και «τσάπες».

10 88 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Στο σχήμα 53 φαίνονται 3 τύποι κάδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντεστραμμένα φτυάρια σε εκσκαπτικούς μηχανισμούς εκσκαφέων. Τα φτυάρια αυτού του τύπου είναι χαλύβδινα και φέρουν δόντια που είναι από πιο ανθεκτικό χάλυβα (συνήθως μαγγανιούχο) και τα οποία στερεώνονται στο κυρίως σώμα είτε με κοχλίες είτε με σφήνες. Αυτός ο τρόπος στερέωσης καθιστά εύκολη την αποσύνδεση και συντήρηση των οδόντων που φθείρονται κατά την χρήση τους. α. Κάδος γενικής χρήσης για χαμηλής αποξεστικότητας υλικά (χαλίκι, άργιλο, πηλό, λάσπη). β. Κάδος βαριάς χρήσης για υψηλής αποξεστικότητας υλικά (βράχοι, συμπαγή αργιλώδη πετρώματα, μίγματα σκληρών εδαφών). γ. Κάδος για μεγάλου μεγέθους και υψηλής σκληρότητας βράχους. Σχήμα 53. Κάδοι της εταιρίας Caterpillar για χρήση σε εκσκαφείς με εκσκαπτικούς μηχανισμούς αντεστραμμένου φτυαριού. Άλλοι τύποι εκσκαπτικών μηχανισμών Οι ανωτέρω δύο τύποι εκσκαπτικών μηχανισμών είναι οι πλέον κοινοί στους εκσκαφείς. Υπάρχουν όμως και άλλοι μηχανισμοί οι οποίοι περιγράφονται εν συντομία στην παρακάτω παραγράφους.

11 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 89 Ο μηχανισμός συρόμενου κάδου (dragline bucket) αποτελείται από ένα κάδο ανοικτό στην επάνω πλευρά και ο οποίος φέρει οδόντες στο κάτω μέρος του και προς την πλευρά που βλέπει προς το σκάφος του εκσκαφέα (βλ. σχήμα 54). α. Η διακεκομμένη έντονη γραμμή δείχνει τις μέγιστες διαστάσεις του σκάμματος για δεδομένο μήκος προβόλου («μπούμας») και συρματόσχοινων). β. Ερπυστριοφόρος εκσκαφέας με συρόμενο κάδο και πρόβολο τύπου δικτυώματος. Σχήμα 54. Εκσκαφέας με συρόμενο κάδο Ο χειριστής του εκσκαφέα φέρει τον κάδο στην αρχική θέση εκσκαφής και κατόπιν με κατάλληλους χειρισμούς μέσω των συρματόσχοινων «σέρνει» τον κάδο προς την πλευρά του σκάφους του εκσκαφέα φροντίζοντας ο τελευταίος να σκάβει το έδαφος και ταυτόχρονα να γεμίζει. Μετά την επίτευξη της επιθυμητής πληρότητας, ο κάδος οδηγείται στην θέση εκφόρτωσης και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Οι εκσκαφείς με συρόμενο κάδο χρησιμοποιούνται γενικά για εκσκαφές όγκων εδάφους που ευρίσκονται κάτω από το επίπεδο εργασίας της βάσης του εκσκαφέα. Μπορούν να εκσκάψουν πολύ καλά μαλακά εδάφη παρουσιάζοντας μεγάλη καλυπτόμενη έκταση εκσκαφής λόγω του μεγάλου μήκους της μπούμας. Χρησιμοποιούνται σε λιμενικά έργα, εκβαθύνσεις ποταμών και λιμνών και για μεγάλης κλίμακας εκσκαφή 57 και απομάκρυνση αδρανών, κλπ. Ο εκσκαπτικός μηχανισμός με αρπάγη (clamshell) αποτελεί μια άλλη εκσκαπτική παραλλαγή. Στην άκρη του εκσκαπτικού μηχανισμού προσαρμόζεται - αντί για φτυάρι ή κάδο μία αρπάγη που εκσκάπτει και μεταφέρει το εκσκαπτόμενο υλικό. Η αρπάγη που συνδυάζεται με κλασσικό εκσκαπτικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί συρματόσχοινα μπορεί να αφεθεί ελεύθερη από κάποιο ύψος πάνω από την επιφάνεια εκσκαφής οπότε κατά την πτώση της εισχωρεί λόγω του βάρους της 57 Η χωρητικότητα του συρόμενου κάδου είναι μεγαλύτερη από τους άλλους τύπους.

12 90 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ στο έδαφος. Κατόπιν ο χειριστής κλείνει τις σιαγόνες της και την ανασηκώνει ανασηκώνοντας ταυτόχρονα το εγκλωβισμένο υλικό. Παλαιότερα υπήρχε μόνο ένα συρματόσχοινο που έκλεινε και ταυτόχρονα σήκωνε την αρπάγη. Με τον τρόπο αυτό η αρπάγη μπορούσε να ανοίξει μόνο στο άνω σημείο της μπούμας μέσω ειδικού μηχανισμού που υπήρχε εκεί. Στους σύγχρονους μηχανικούς εκσκαπτικούς μηχανισμούς υπάρχουν δύο συρματόσχοινα ένα για την ανάρτηση και ένα άλλο για το ανοιγοκλείσιμο της αρπάγης. Αρπάγες μπορούν να προσαρμοσθούν και σε υδραυλικούς εκσκαπτικούς μηχανισμούς. Στους μηχανισμούς αυτούς ο έλεγχος της θέσης και του ανοίγματος (ή κλεισίματος) της αρπάγης γίνεται με υδραυλικούς ενεργοποιητές που καταναλώνουν υδραυλική ισχύ και ελέγχονται από τα ηλεκτρουδραυλικά κυκλώματα του εκσκαφέα. Στο σχήμα 55.α φαίνεται ένας ερπυστριοφόρος εκσκαφέας σε εργασίες εκβάθυνσης που φέρει αρπάγη στην άκρη του εκσκαπτικού του μηχανισμού προσαρμοσμένη σε ειδική προέκταση του βραχίονά του. Στο σχήμα 55.β φαίνεται μία αρπάγη δύο σιαγώνων προσαρμοσμένη στο άκρο υδραυλικού εκσκαπτικού μηχανισμού και της οποίας το άνοιγμα και το κλείσιμο ελέγχεται από σχετικό υδραυλικό μηχανισμό που βρίσκεται στο άνω μέρος της αρπάγης. α. Εκσκαφέας σε έργα εκβάθυνσης με αρπάγη της εταιρίας IMAG. β. Αρπάγη της εταιρίας IMAG με ενσωματωμένο υδραυλικό σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος. Σχήμα 55. Εκσκαφείς με αρπάγες στα άκρα του εκσκαπτικού τους μηχανισμού. Οι εκσκαφείς με αρπάγες χρησιμοποιούνται γενικά για εκσκαφές αλλά και για εκβαθύνσεις 58 κάτω από το επίπεδο εργασίας της βάσης του εκσκαφέα. Μπορούν να εκσκάψουν μαλακά εδάφη αλλά παρουσιάζουν χαμηλή συγκριτικά παραγωγικότητα διότι ο μέσος βαθμός πλήρωσης της αρπάγης και το μέσο βάθος εκσκαφής είναι ιδιαίτερα μικρά. 58 Αυτές γίνονται με διάτρητες αρπάγες έτσι ώστε να απομακρύνεται το εγκλωβισμένο νερό.

13 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 91 Οι σύγχρονοι εκσκαφείς σχεδιάζονται πλέον με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να δεχθούν στην άκρη του εκσκαπτικού τους μηχανισμού ένα μεγάλο πλήθος εργαλείων, υποδοχέων, φορέων, κάδων κλπ. Η προσαρμογή καθίσταται εύκολη λόγω των αυστηρών σχεδιαστικών τυποποιήσεων και προδιαγραφών που ακολουθούνται από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές όσο αφορά τα άκρα των εκσκαπτικών μηχανισμών και οι οποίες έχουν γίνει διεθνώς αποδεκτές. Στο σχήμα 56 δείχνονται ορισμένα ειδικά εργαλεία που μπορούν να προσαρμοσθούν και να λειτουργήσουν στα άκρα του εκσκαπτικού μηχανισμού των εκσκαφέων. α. Δόντι χαλάρωσης. β. «Τσουγκράνα» για τον καθαρισμό του εδάφους. γ. Αρπάγη πολλαπλών σιαγόνων για ειδικές εργασίες. β. Περιστρεφόμενο φτυάρι για εργασία σε εδάφη υπό κλίση. Σχήμα 56. Ειδικά εργαλεία εκσκαφέων της εταιρίας WBM. Το σύστημα στήριξης των τροχοφόρων εκσκαφέων Οι τροχοφόροι εκσκαφείς κατά την διάρκεια των εκσκαπτικών εργασιών συνήθως έχουν ανάγκη επιπρόσθετης στήριξης. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο στις περιπτώσεις στήριξης του εκσκαφέα σε μαλακά και σχετικά σαθρά εδάφη, σε περιπτώσεις εργασιών εκσκαφής σε σκληρά εδάφη, σε εργασίες κατά τις οποίες η μπούμα του εκσκαφέα εργάζεται συνεχώς στο μέγιστο μήκος της, κλπ. Η επιπρόσθετη πλευρική στήριξη του εκσκαφέα στις περιπτώσεις αυτές αυξάνει την λειτουργική του ευστάθεια αυξάνοντας ουσιαστικά την βάση αλλά και τον τρόπο στήριξής του. Η επιπρόσθετη στήριξη του εκσκαφέα μπορεί να υλοποιηθεί είτε απλοί εκτεινόμενοι δοκοί είτε μηχανικοί ή υδραυλικοί γρύλοι που «ανασηκώνουν» τον εκσκαφέα έτσι

14 92 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ώστε κατά την διάρκεια της εκσκαφής να στηρίζεται σε κατάλληλα πέλματα (πέδιλα). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερη κατανομή της ασκούμενης προς το έδαφος πίεσης αλλά και καλύτερη οριζοντίωση του εκσκαφέα σε περίπτωση ανωμαλίας του εδάφους εργασίας. Στο σχήμα 57.α φαίνεται ένας τροχοφόρος εκσκαφέας με ενεργοποιημένο το εμπρόσθιο σύστημα στήριξης και στο σχήμα 57.β φαίνεται η αύξηση των διαστάσεων της βάσης λόγω της χρήσης των πελμάτων στήριξης. Τέλος, στο σχήμα 57.γ φαίνεται ένας τροχοφόρος εκσκαφέας που φέρει τέσσερα πέλματα στήριξης. α. Τροχοφόρος εκσκαφέας με δυο πέλματα στήριξης και κοπτήρα προώθησης εδαφών της εταιρίας FIAT KOBELCO. β. Διαστάσεις της βάσης εκσκαφέα χωρίς χρήση και με χρήση των πελμάτων στήριξης (εταιρία FIAT KOBELCO). β. Τροχοφόρος εκσκαφέας με τέσσερα πέλματα στήριξης της εταιρίας VOLVO. Σχήμα 57. Συστήματα στήριξης τροχοφόρων εκσκαφέων.

15 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 93 Μέθοδοι και γεωμετρία εκσκαφής Παραγωγικότητα των εκσκαφέων Οι μέθοδοι εκσκαφής Οι εκσκαφείς μπορούν γενικά να εργάζονται με δύο τρόπους: 1. Μετωπικά (βλ. σχήμα 58.α) Μεταφορικό όχημα Όριο σκάμματος Μεταφορικό όχημα Εκσκαφέας Άξονας εκσκαφέα Άξονας εκσκαφέα Μεταφορικό όχημα Εκσκαφέας Όριο σκάμματος α. Η μετωπική μέθοδος εκσκαφής. β. Η παράλληλη μέθοδος εκσκαφής Σχήμα 58. Οι μέθοδοι εκσκαφής. Κατά την μετωπική μέθοδο εκσκαφής, ο επιμήκης άξονας του εκσκαφέα είναι κάθετος (μετωπικός) στο νοητό ευθύ όριο του σκάμματος και η μπούμα του εκσκαφέα εκτελεί κίνηση εκσκαφής και εκφόρτωσης εντός μεγίστης γωνίας 180 ο (βλ. σχήμα). Η μετωπική μέθοδος παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Μεγάλη ευστάθεια Μεγάλες εκσκαπτικές δυνάμεις Εύκολη αμφίπλευρη πρόσβαση στα μεταφορικά οχήματα Μεγάλο καταλαμβανόμενο χώρο 2. Παράλληλα (βλ. σχήμα 58.β) Κατά την παράλληλη μέθοδο εκσκαφής, ο επιμήκης άξονας του εκσκαφέα είναι παράλληλος στο νοητό ευθύ όριο του σκάμματος και η μπούμα του εκσκαφέα εκτελεί κίνηση εκσκαφής και εκφόρτωσης εντός μεγίστης γωνίας 90 ο (βλ. σχήμα). Η παράλληλη μέθοδος παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

16 94 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Μικρή ευστάθεια Μικρές εκσκαπτικές δυνάμεις Εύκολη πρόσβαση σε ένα μεταφορικό όχημα Μικρό καταλαμβανόμενο χώρο Σχήμα 59. Γεωμετρία εκσκαφής και πεδίο λειτουργίας για τον εκσκαφέα αντεστραμμένου φτυαριού JS130 της εταιρίας JCB. Γεωμετρία εκσκαφής Πεδίο λειτουργίας Είτε πρόκειται για ένα τυπικό, παλιάς τεχνολογίας εκσκαφέα με μετωπικό φτυάρι είτε για μια σύγχρονη, υδραυλική τσάπα, παρουσιάζει πάντοτε ιδιαίτερο

17 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 95 ενδιαφέρον η μελέτη των δυνατοτήτων και του πεδίου λειτουργίας ενός εκσκαφέα. Το τελευταίο εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις του εκσκαπτικού μηχανισμού και του υποδοχέα του φορτίου και είναι χαρακτηριστικό για κάθε ένα εκσκαφέα. Σχήμα 60. Γεωμετρία εκσκαφής και πεδίο λειτουργίας για τον εκσκαφέα μετωπικού φτυαριού R995 της εταιρίας LIEBHERR.

18 96 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Το πεδίο λειτουργίας ενός εκσκαφέα δίνεται συνήθως με διαγραμματικό τρόπο. Στο διάγραμμα απεικονίζονται τα όρια κίνησης του εκσκαπτικού μηχανισμού καθώς επίσης και η γεωμετρία του σκάμματος που ο συγκεκριμένος εκσκαφέας μπορεί να σκάψει. Τα διαγράμματα αυτά συνοδεύονται από πίνακες που δίνουν συνήθως τις μέγιστες διαστάσεις τις σχετικές με την εκσκαφή που μπορεί να επιτευχθεί. Ένα τέτοιο διάγραμμα δίνεται στο σχήμα 59. Αφορά ένα υδραυλικό εκσκαφέα με αντεστραμμένο φτυάρι (τσάπα) και συνοδεύεται από σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει τις διαστάσεις της εκσκαφής. Η διάσταση Α δείχνει την μέγιστη απόσταση που μπορεί να φθάσει το φτυάρι σε σχέση με το σημείο άρθρωσης της μπούμας στο σκάφος, η διάσταση Β αντιστοιχεί στην ίδια απόσταση αλλά επί του εδάφους, η διάσταση C δείχνει το μέγιστο βάθος εκσκαφής κλπ 59. Στο σχήμα 60 φαίνεται ένας άλλος υδραυλικός εκσκαφέας με μετωπικό φτυάρι. Πάνω στο διάγραμμα δείχνονται οι διαστάσεις της εκσκαφής που μπορεί να επιτευχθεί. Παρατηρεί κανείς ότι η κύρια περιοχή ωφέλιμης λειτουργίας του εκσκαφέα ευρίσκεται πάνω από το επίπεδο έδρασης της βάσης του (χαρακτηριστικό του τύπου εκσκαφέα με μετωπικό φτυάρι) σε αντίθεση με τον εκσκαφέα του σχήματος 59 όπου η ωφέλιμη περιοχή εκσκαφής ευρίσκεται κάτω από το επίπεδο έδρασης της βάσης του. Ικανότητα φόρτωσης του εκσκαφέα Ένας εκσκαφέας εργάζεται σε διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες και μπορεί εκσκάπτει όγκους εδάφους μόνο όταν αυτά βρίσκονται μέσα στα γεωμετρικά όρια που ο εκσκαπτικός μηχανισμός του ορίζει, ενώ η θέση του υποδοχέα του φορτίου είναι η άκρη του μηχανισμού αυτού. Ανάλογα με την μορφή του εκσκαπτικού μηχανισμού και ανάλογα με τις βασικές του διαστάσεις ορίζεται η μέγιστη ικανότητα φόρτωσης του υποδοχέα του εκσκαφέα στις διάφορες θέσεις που ο εκσκαπτικός του μηχανισμός μπορεί να λάβει. Η τιμή αυτή εξαρτάται επίσης από τη μέθοδο εκσκαφής που ακολουθείται. Στο σχήμα 61.α φαίνονται οι βασικές διαστάσεις ενός εκσκαφέα όσο αφορά τον εκσκαπτικό του μηχανισμό. Η διάσταση Α είναι η απόσταση της άρθρωσης του υποδοχέα (φτυαριού) από τον άξονα περιστροφής του σκάφους του και η διάσταση Β δείχνει την απόσταση της ίδιας άρθρωσης από το επίπεδο έδρασης της βάσης του εκσκαφέα. Καθώς ο τελευταίος λειτουργεί και καθώς ο εκσκαπτικός του μηχανισμός κινείται, μπορούν να προκύψουν άπειροι συνδυασμοί τιμών των Α και Β, ανάλογα με την θέση του. Οι κατασκευαστές των εκσκαφέων παρέχουν 59 Οι διαφορετικές στήλες στον συνοδευτικό πίνακα αντιστοιχούν σε διαφορετικά μήκη του τελευταίου προς το φτυάρι μέλους του εκσκαπτικού μηχανισμού.

19 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 97 συνήθως πίνακες που περιέχουν ένα σύνολο τέτοιων συνδυασμών τιμών. Σε κάθε συνδυασμό αντιστοιχεί μία ανώτερη τιμή κατακόρυφης φόρτισης του υποδοχέα φορτίου που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κανείς κατά την λειτουργία του εκσκαφέα. α. Οι βασικές διαστάσεις του εκσκαπτικού μηχανισμού του ερπυστριοφόρου εκσκαφέα SOLAR 470LC-V της εταιρίας DAEWOO. β. Η ικανότητα φόρτωσης του υποδοχέα φορτίου ως συνάρτηση των διαστάσεων του εκσκαπτικού μηχανισμού και του τρόπου εκσκαφής. Σχήμα 61. Η ικανότητα φόρτωσης εκσκαφέα. Στο σχήμα 61.β δείχνεται ένα τμήμα ενός τέτοιου πίνακα. Για διάφορους συνδυασμούς των Α και Β αλλά και για διαφορετικούς τρόπους εκσκαφής, μπορεί κανείς να προσδιορίσει το μέγιστο βάρος που μπορεί να φέρει το άκρο του εκσκαπτικού μηχανισμού, π.χ. για A=6 (m) και B=3 (m) και για μετωπικό τρόπο

20 98 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ εκσκαφής, το μέγιστο φορτίο που μπορεί να φέρει ο μηχανισμός είναι ίσο προς (Kp), ενώ το αντίστοιχο φορτίο για παράλληλη εκσκαφή είναι ίσο προς (Kp). Η παραγωγικότητα του εκσκαφέα Στο 1 ο κεφάλαιο και στην ενότητα που διαπραγματεύεται το θέμα του προσδιορισμού της πραγματικής παραγωγικότητας μιας Δ.Μ., η τελευταία συνδέεται με την γεωμετρία (χωρητικότητα) του υποδοχέα της. Στην περίπτωση των εκσκαφέων ο υποδοχέας είναι το φτυάρι το οποίο εκσκάπτει και κατόπιν φορτώνει (μεταφέρει) το εκσκαφθέν έδαφος. Η παραγωγικότητα ενός εκσκαφέα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες οι κυριότεροι από τους οποίους είναι: Η φύση του εδάφους Η χωρητικότητα του φτυαριού (υποδοχέα) του εκσκαφέα και Οι συνθήκες εργασίας και η ικανότητα του προσωπικού χειρισμού και συντήρησης Η παραγωγικότητα ενός εκσκαφέα μπορεί γενικά να προσδιορισθεί από την γενική σχέση (39). Ως γνωστόν, ο συντελεστής h m στην σχέση (39) αντιστοιχεί στον δεδομένο κάθε φορά τύπο δομικής μηχανής. Στην περίπτωση του εκσκαφέα η τιμή του προκύπτει από το γινόμενο δύο άλλων συντελεστών σύμφωνα με την σχέση: h h h (71) όπου h s είναι ένας συντελεστής που εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και h da είναι ένας συντελεστής που εξαρτάται από λόγο των μηκών (βαθών ή υψών) εκσκαφής και την γωνία στροφής εκφόρτωσης του εκσκαπτικού μηχανισμού Οι δύο ανωτέρω συντελεστές παρέχονται συνήθως από τον κατασκευαστή του εκσκαφέα/ Η τιμή του ανωτέρω συντελεστή, όπως αυτή προκύπτει από την σχέση (71), επηρεάζει ουσιαστικά την διάρκεια του χρόνου του κύκλου εργασίας t c (h) του εκσκαφέα. Δηλαδή οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την διάρκεια είναι συγκεντρωτικά οι εξής: Η φύση του εδάφους Ο τύπος του εκσκαπτικού μηχανισμού Η χωρητικότητα του φτυαριού (υποδοχέα) του εκσκαφέα και Η ικανότητα του χειριστή m s da

21 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 99 Η απόσταση ανάμεσα στο σημείο εκσκαφής και στο σημείο εκφόρτωσης του φτυαριού Όσο αφορά την διάρθρωση του χρόνου του κύκλου λειτουργίας ενός εκσκαφέα, θεωρείται ότι αποτελείται από τους εξής επί μέρους χρόνους (βλ. σχετικά το σχήμα 10 για την περίπτωση των εκσκαφέων): Χρόνος εκσκαφής και πλήρωσης του φτυαριού Χρόνος μεταφοράς του φτυαριού στην θέση εκφόρτωσης Χρόνος εκφόρτωσης και Χρόνος επαναφοράς του φτυαριού στην θέση έναρξης εκσκαφής Παρακάτω γίνεται πιο αναλυτική αναφορά στον τρόπο προσδιορισμού της παραγωγικότητας των εκσκαφέων. Η ανάλυση αφορά τους εκσκαφείς με μετωπικό φτυάρι αλλά μπορεί να εφαρμοσθεί και στους υπόλοιπους τύπους εκσκαφέων λαμβάνοντας όμως απαραίτητα υπ όψη τις ειδικές κάθε φορά αναφορές που η περιέχει η διεθνής βιβλιογραφία και πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα δεδομένα των κατασκευαστών. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, για τους εκσκαφείς που φέρουν μετωπικό φτυάρι ορίζεται ένα μέγεθος που ονομάζεται βέλτιστο μήκος εκσκαφής, συμβολίζεται με d o (m) και είναι το μήκος εκσκαφής για το οποίο με μία και μόνο κίνηση γεμίζει το φτυάρι του εκσκαφέα με την ανάπτυξη των ελαχίστων συνολικών δυνάμεων αντίστασης. Είναι φανερό ότι το βέλτιστο μήκος εκσκαφής δεν επιτυγχάνεται ποτέ στην πράξη και θεωρείται περισσότερο ως ένα εργαστηριακό μέγεθος που μετράται σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες. Εάν d av (m) και είναι η αντιπροσωπευτική μέση τιμή μηκών εκσκαφής που μετρήθηκαν κατά την πραγματική λειτουργία ενός εκσκαφέα που φέρει μετωπικό φτυάρι, τότε μπορεί να ορισθεί ο ποσοστιαίος λόγος: d o d p 100 (%) (72) dav που ονομάζεται και συντελεστής μήκους κοπής. Συνήθως ο συντελεστής αυτός συνδυάζεται με την γωνία στροφής του σκάφους του εκσκαφέα φ ( o ) που αντιστοιχεί είτε στην κίνηση μεταφοράς του φορτωμένου φτυαριού προς την θέση εκφόρτωσης είτε στην αντίστροφη κίνηση επαναφοράς του στην θέση έναρξης της εκσκαφής. Ο συνδυασμός γίνεται μέσω πινάκων και έχει σαν αποτέλεσμα τον προσδιορισμό της τιμής του συντελεστή h da που χρησιμοποιείται στην σχέση (71). Ο άλλος συντελεστής που εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους προσδιορίζεται ανάλογα με τα διαθέσιμα δεδομένα. Εάν δίνεται η θεωρητική απόδοση του

22 100 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ εκσκαφέα, τότε θεωρείται ότι h s =1, εάν όχι τότε λαμβάνεται από κατάλληλους πίνακες που περιέχουν διαφόρους τύπους εδαφών. Τέλος, όσο αφορά την διάρκεια του κύκλου εργασίας του εκσκαφέα που απαιτείται στην σχέση (39), αυτή δίνεται από αντίστοιχους πίνακες 60 και εξαρτάται από τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας. 60 Εάν δίνεται η θεωρητική ικανότητα του εκσκαφέα, τότε ο συντελεστής εδάφους είναι ίσος προς 1 και μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί η σχέση (39) με τον λόγο δεδομένη θεωρητική ικανότητα. fvv w t v L c να εκφράζει αυτή την

Μηχανές απόξεσης εδαφών

Μηχανές απόξεσης εδαφών ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 59 Μηχανές απόξεσης εδαφών Η απόξεση εδαφών Σε αρκετά δομικά και χωματουργικά έργα απαιτείται η μετακίνηση μεγάλου όγκου εδάφους έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση άλλων εργασιών,

Διαβάστε περισσότερα

Αργύρης Δέντσορας Επίκουρος Καθηγητής ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ. Πανεπιστημιακές Παραδόσεις

Αργύρης Δέντσορας Επίκουρος Καθηγητής ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ. Πανεπιστημιακές Παραδόσεις Αργύρης Δέντσορας Επίκουρος Καθηγητής ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Πανεπιστημιακές Παραδόσεις ΠΑΤΡΑ 2003 ΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ i ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ 5 Εισαγωγή 5 Κατηγορίες δοµικών µηχανών 6

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Μηχανές ανυψώσεως και μεταφοράς δομικών υλικών. Χρησιμοποιούμενες μηχανές και μεθοδολογία χρήσης σε διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ Ανυψωτικά μηχανήματα

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ Ανυψωτικά μηχανήματα ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 8 η ΕΝΟΤΗΤΑ Ανυψωτικά μηχανήματα Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Στόχος Να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα μηχανήματα κατασκευής τεχνικών έργων, με την έννοια της κατανόησης της δομής, της λειτουργίας και της παραγωγικότητας τους. Βασικές έννοιες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Είναι το βασικό εκσκαπτικό µηχάνηµα της κατηγορίας των χερσαίων εκσκαφέων,

Διαβάστε περισσότερα

4 η ΕΝΟΤΗΤΑ Λειτουργική ανάλυση χωματουργικών εργασιών (Ταχύς υπολογισμός)

4 η ΕΝΟΤΗΤΑ Λειτουργική ανάλυση χωματουργικών εργασιών (Ταχύς υπολογισμός) ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 4 η ΕΝΟΤΗΤΑ Λειτουργική ανάλυση χωματουργικών εργασιών (Ταχύς υπολογισμός) Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ε ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΕΝΤΣΟΡΑΣ ΠΑΤΡΑ, 2002

ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ε ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΕΝΤΣΟΡΑΣ ΠΑΤΡΑ, 2002 ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ε ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΕΝΤΣΟΡΑΣ ΠΑΤΡΑ, 2002 Δομικές Μηχανές Δοκιμή διαμορφωτή γαιών Διαμορφωτής Γαιών 2 Δομικές Μηχανές Συνδυασμός φορτωτή και εκσκαφέα (τσάπα) Συνδυασμός φορτωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΩΤΟΙ ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΟΙ ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ

ΠΛΩΤΟΙ ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΟΙ ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ ΠΛΩΤΟΙ ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΟΙ ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Οι πλωτοί αναρροφητικοί εκσκαφείς αποτελούν ειδικές δοµικές µηχανές οι οποίες χρησιµοποιούνται αποκλειστικά σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ Η φρέζα όπως και ο τόρνος αποτελεί μία από τις βασικότερες εργαλειομηχανές ενός μηχανουργείου. Κατά την κοπή στην φρέζα, το κοπτικό εργαλείο αποκόπτει από το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΔΡ. ΜΗΧ. ΜΑΛΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή και λειτουργία ερπυστριοφόρου εκσκαφέα

Κατασκευή και λειτουργία ερπυστριοφόρου εκσκαφέα ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Κατασκευή και λειτουργία ερπυστριοφόρου εκσκαφέα Επιβλέπων: Αν. καθ. Γεώργιος Παραδεισιάδης Θεσσαλονίκη 2014 1 Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι Άτρακτος: περιστρεφόμενο στοιχείο κυκλικής (συνήθως) διατομής (πλήρους ή σωληνωτής) που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει ισχύ ή κίνηση Άξονας: μη περιστρεφόμενο στοιχείο που δεν μεταφέρει ροπή και χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles)

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) 1. Εισαγωγή Γενική Περιγραφή Δοκιμής Η δοκιμή της αντοχής των αδρανών σε τριβή και κρούση ή αλλιώς «δοκιμή Los Angeles (LA)» υπάγεται στους ελέγχους σκληρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των μηχανών συνεχούς ρεύματος, β) η ανάλυση της κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντωτοί τροχοί. Εισαγωγή. Είδη οδοντωτών τροχών. Σκοπός : Μετωπικοί τροχοί με ευθύγραμμους οδόντες

Οδοντωτοί τροχοί. Εισαγωγή. Είδη οδοντωτών τροχών. Σκοπός : Μετωπικοί τροχοί με ευθύγραμμους οδόντες Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Διδάσκοντες : X. Παπαδόπουλος Λ. Καικτσής Οδοντωτοί τροχοί Εισαγωγή Σκοπός : Μετάδοση περιστροφικής κίνησης, ισχύος και ροπής από έναν άξονα

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα: Κιβώτιο ταχυτήτων με ολισθαίνοντες οδοντωτούς τροχούς.

Σχήμα: Κιβώτιο ταχυτήτων με ολισθαίνοντες οδοντωτούς τροχούς. ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένας οδοντωτός τροχός με ευθείς οδόντες, z = 80 και m = 4 mm πρόκειται να κατασκευασθεί με συντελεστή μετατόπισης x = + 0,5. Να προσδιοριστούν με ακρίβεια 0,01 mm: Τα μεγέθη της οδόντωσης h α,

Διαβάστε περισσότερα

Φρεζάρισμα. Με το φρεζάρισμα μπορούμε να κατεργαστούμε επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες, εσοχές, αυλάκια ακόμα και οδοντωτούς τροχούς.

Φρεζάρισμα. Με το φρεζάρισμα μπορούμε να κατεργαστούμε επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες, εσοχές, αυλάκια ακόμα και οδοντωτούς τροχούς. ΦΡΕΖΕΣ ΦΡΕΖΕΣ Είναι εργαλειομηχανές αφαίρεσης υλικού από διάφορες εργασίες με μηχανική κοπή. Η κατεργασία διαμόρφωσης των μεταλλικών υλικών στη φρέζα, ονομάζεται φρεζάρισμα. Φρεζάρισμα Με το φρεζάρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 4-2 ΑΤΡΑΚΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ - ΣΤΡΟΦΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών «ΔιερΕΥνηση Και Aντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας ηλεκτρικής Ισχύος σε Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) πλοίων» (ΔΕΥ.Κ.Α.Λ.Ι.ΩΝ) πράξη ΘΑΛΗΣ-ΕΜΠ, πράξη ένταξης 11012/9.7.2012, MIS: 380164, Κωδ.ΕΔΕΙΛ/ΕΜΠ:

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 12-7: Σκαρίφημα άξονα με τις φορτίσεις του

Σχήμα 12-7: Σκαρίφημα άξονα με τις φορτίσεις του 1.6.1 ΑΣΚΗΣΗ Ζητείται να υπολογιστεί ένας άξονας μετάδοσης κίνησης και ισχύος με είσοδο από την τρίτη τροχαλία του σχήματος, όπου φαίνονται οι με βασικές προδιαγραφές του προβλήματος. Ο άξονας περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. [ATLAS T50 solar tracker]

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. [ATLAS T50 solar tracker] ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ [ATLAS T50 solar tracker] Τεχνική περιγραφή T50 Greek Revision A-05 10-AUG-2010 Κύρια Χαρακτηριστικά Πλεονεκτήματα Πρωτοποριακή Σχεδίαση Στιβαρό χωροδικτύωμα για μηδενικές ταλαντώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανουργικές Κατεργασίες. Τόρνευση. Μηχανουργικές Κατεργασίες, Διδάσκων: Δρ. Δημητρέλλου Σωτηρία, Μηχ/γος Μηχ/κός

Μηχανουργικές Κατεργασίες. Τόρνευση. Μηχανουργικές Κατεργασίες, Διδάσκων: Δρ. Δημητρέλλου Σωτηρία, Μηχ/γος Μηχ/κός Μηχανουργικές Κατεργασίες Τόρνευση Μηχανουργικές Κατεργασίες, Διδάσκων: Δρ. Δημητρέλλου Σωτηρία, Μηχ/γος Μηχ/κός ΓΕΝΙΚΑ Με τη τόρνευση κατεργάζονται κομμάτια συμμετρικά εκ περιστροφής με κατά κανόνα κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα.

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. 1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι: α. 5 F, β. 1 / 5 μf, γ. 5

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 7 : Γεωργικός ελκυστήρας Συστήματα μηχανικής μετάδοσης της κίνησης Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ Δομικά μηχανήματα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ Δομικά μηχανήματα ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 3 η ΕΝΟΤΗΤΑ Δομικά μηχανήματα Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΡΙΒΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΡΙΒΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΡΙΒΗ 65 ΤΡΙΒΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντοχή σε τριβή ονομάζεται το μέτρο ικανότητας για αντίσταση που προβάλλουν τα υλικά όταν καταπονούνται σε τριβή. Υλικά :-Επιστρώσεις δαπέδων -

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ

Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/04/07 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο ) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΘΟΡΑΣ 1.Φθορά επιφανειών φθοράς 2. Μηχανισμοί φθοράς Φθορά πρόσφυσης (adhesive wear)

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΘΟΡΑΣ 1.Φθορά επιφανειών φθοράς 2. Μηχανισμοί φθοράς Φθορά πρόσφυσης (adhesive wear) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΘΟΡΑΣ 1.Φθορά επιφανειών Οι επιφανειακές ανωμαλίες στερεών σωμάτων που έρχονται σε επαφή «καταστρέφονται», υπό την επίδραση των δυνάμεων τριβής, με διάφορους μηχανισμούς. Το είδος και το μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S 0 Τα Ηλεκτροκίνητα Διαιρούμενα Ρολά αποτελούν διατάξεις οι οποίες προορίζονται για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων (>12m), όπου καθίσταται αδύνατη η τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες Χωμάτινα Φράγματα Κατασκευάζονται με γαιώδη υλικά που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Αντλούν την αντοχή τους από την τοποθέτηση, το συντελεστή εσωτερικής τριβής και τη συνάφειά τους. Παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

10 Ν 100 εκ (1 μέτρο) Άγνωστο Ψ (N) 20 εκ (0.2 Μ)

10 Ν 100 εκ (1 μέτρο) Άγνωστο Ψ (N) 20 εκ (0.2 Μ) Τεχνολογία A τάξης Λυκείου Μάθημα 20 ον - Μηχανισμοί Φύλλο εργασίας Μοχλοί σελίδες Dan-78-87 Collins 167-208 1. Ο άνθρωπος όταν πρωτοεμφανίστηκε στην γη ανακάλυψε πολύ σύντομα την χρήση του μοχλού για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΠΑΝΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:Ανδρέας Ιωάννου 1

ΔΡΑΠΑΝΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:Ανδρέας Ιωάννου 1 ΔΡΑΠΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:Ανδρέας Ιωάννου 1 ΔΡΑΠΑΝΑ Είναι μια εργαλειομηχανή με την βοήθεια της οποίας αφαιρούμε υλικό από μια εργασία με σκοπό να ανοίξουμε μια τρύπα, η για να διευρύνομε μια τρύπα. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙA ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - ΘΕΩΡΙΑ (για τις ασκήσεις βλ. σελ. 3)

ΣΤΟΙΧΕΙA ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - ΘΕΩΡΙΑ (για τις ασκήσεις βλ. σελ. 3) ΣΤΟΙΧΕΙA ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - ΘΕΩΡΙΑ (για τις ασκήσεις βλ. σελ. 3) Η εξεταστέα ύλη για τις περιγραφικές ερωτήσεις (στο πρώτο μέρος της γραπτής εξέτασης) θα είναι η παρακάτω: - Κεφ. 1: Ποια είναι τα δύο πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.).

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.). ΔΙΕΛΑΣΗ Κατά τη διέλαση (extrusion) το τεμάχιο συμπιέζεται μέσω ενός εμβόλου μέσα σε μεταλλικό θάλαμο, στο άλλο άκρο του οποίου ευρίσκεται κατάλληλα διαμορφωμένη μήτρα, και αναγκάζεται να εξέλθει από το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κώστας Κιτσάκης Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ MSc Διασφάλιση ποιότητας Επιστημονικός Συνεργάτης Άσκηση 1 Στο κιβώτιο ταχυτήτων

Διαβάστε περισσότερα

1501 - Έλεγχος Κίνησης

1501 - Έλεγχος Κίνησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα 1501 - Έλεγχος Κίνησης Ενότητα: Οδοντωτοί Τροχοί (Γρανάζια) - Μέρος Β Μιχαήλ Παπουτσιδάκης Τμήμα Αυτοματισμού Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 10 : Γεωργικά Μηχανήματα Μηχανήματα δευτερογενούς κατεργασίας του εδάφους Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:..

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΘΕΜΑ 1 Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ A.1. Παράλληλα συνδεδεμένες είναι οι αντιστάσεις στα κυκλώματα:

Διαβάστε περισσότερα

Η επιτάχυνση της βαρύτητας στον Πλανήτη Άρη είναι g=3,7 m/s 2 και τα πλαίσια αποτελούν μεγέθυνση των αντίστοιχων θέσεων.

Η επιτάχυνση της βαρύτητας στον Πλανήτη Άρη είναι g=3,7 m/s 2 και τα πλαίσια αποτελούν μεγέθυνση των αντίστοιχων θέσεων. ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα ζητούνται στο Θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης

Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης Όπου χρειάζεται, θεωρείστε δεδομένο ότι g = 10m/s 2. 1. Μία ράβδος ΟΑ, μήκους L = 0,5m, περιστρέφεται γύρω από σταθερό άξονα που περνάει από το ένα άκρο της Ο, με σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Δίνεται ότι η ροπή αδράνειας του δίσκου ως προς τον άξονα Κ είναι Ι= M R

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Δίνεται ότι η ροπή αδράνειας του δίσκου ως προς τον άξονα Κ είναι Ι= M R ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1 Η ράβδος ΟΑ του σχήματος μπορεί να στρέφεται γύρω από τον άξονα z z χωρίς τριβές Tη στιγμή t=0 δέχεται την εφαπτομενική δύναμη F σταθερού μέτρου 0 Ν, με φορά όπως φαίνεται στο σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Μέθοδος Cross Η μέθοδος Cross ή μέθοδος κατανομής των ροπών, χρησιμοποιείται για την επίλυση συνεχών δοκών και πλαισίων. Είναι παραλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία και Εκχυση καυσίμου των Diesel 1. Τι περιλαμβάνει το σύστημα τροφοδοσίας με καύσιμο των μηχανών diesel ; 255 δεξαμενή καυσίμου ή

Διαβάστε περισσότερα

Εκσκαφείς συπαγούς μεγέθους. Σειρά προϊόντων

Εκσκαφείς συπαγούς μεγέθους. Σειρά προϊόντων Εκσκαφείς συπαγούς μεγέθους Σειρά προϊόντων Σκάψτε πιο βαθιά και ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματα του Bobcat! n Κορυφαίες λύσεις συμπαγούς μεγέθους Αντιμετωπίστε με ευκολία εργασίες οικοδομής, κατεδάφισης ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ (ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ Υπεύθυνος: Επικ. Καθηγητής Δρ. Α. ΦΑΤΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7)

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) 3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου 2007 ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) Η θέση ενός σωματίου που κινείται στον άξονα x εξαρτάται από το χρόνο σύμφωνα με την εξίσωση: x (t) = ct 2 -bt 3 (1) όπου x σε μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ταχύτητα μέτρου. Με την άσκηση κατάλληλης σταθερής ροπής, επιτυγχάνεται

ταχύτητα μέτρου. Με την άσκηση κατάλληλης σταθερής ροπής, επιτυγχάνεται ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ 26. Δύο σημειακές σφαίρες που η καθεμιά έχει μάζα συνδέονται μεταξύ τους με οριζόντια αβαρή ράβδο. Το σύστημα περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ o ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΘΕΩΡΙΑ.) Τ ι γνωρίζετε για την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων; Σε πολλές περιπτώσεις ένα σώμα εκτελεί σύνθετη κίνηση, δηλαδή συμμετέχει σε περισσότερες από μία κινήσεις. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ. Κεφάλαιο 4. Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009) σελ. 4.2

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ. Κεφάλαιο 4. Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009) σελ. 4.2 ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Κεφάλαιο 4 Προσδιορισμός συνθηκών υπεδάφους Επιτόπου δοκιμές Είδη θεμελίωσης Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009) σελ. 4.1 Προσδιορισμός των συνθηκών υπεδάφους Με δειγματοληπτικές γεωτρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο Δυναμική σε μια διάσταση

Κεφάλαιο 2 ο Δυναμική σε μια διάσταση 1 Σκοπός Να αποκτήσουν οι μαθητές τη δυνατότητα να απαντούν σε ερωτήματα που εμφανίζονται στην καθημερινή μας ζωή και έχουν σχέση με την δύναμη, μάζα και αδράνεια. Λέξεις κλειδιά Δύναμη, αδράνεια, μάζα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ. Το ΤΕ είναι συνήθως κυλινδρικό, μπορεί όμως να είναι και κωνικό ή πρισματικό.

ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ. Το ΤΕ είναι συνήθως κυλινδρικό, μπορεί όμως να είναι και κωνικό ή πρισματικό. ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΑ O διαιρέτης είναι μηχανουργική συσκευή, με την οποία μπορούμε να εκτελέσουμε στην επιφάνεια τεμαχίου (TE) κατεργασίες υπό ίσες ακριβώς γωνίες ή σε ίσες αποστάσεις. Το ΤΕ είναι συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήματα εκσκαφέων. Σειρά προϊόντων

Εξαρτήματα εκσκαφέων. Σειρά προϊόντων Εξαρτήματα εκσκαφέων Σειρά προϊόντων 2 Η προσαρμοστικότητα στα χέρια σας Τα συστήματα ταχείας προσάρτησης Bobcat αυξάνουν την προσαρμοστικότητα του εκσκαφέα σας σας επιτρέπουν να αλλάζετε εξαρτήματα εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΡ Αναλύοντας τη δομή μιας πραγματικής μηχανής ΣΡ, αναφέρουμε τα ακόλουθα βασικά μέρη: Στάτης: αποτελεί το ακίνητο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Ισοστατικά πλαίσια με συνδέσμους (α) (β) Στατική επίλυση ισοστατικών πλαισίων

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

3 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3.1 3 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΒΗΣ 3.1. Θεωρίες περί τριβής Οι θεωρίες για τη φύση της τριβής έχουν μεταβάλλονται, καθώς η γνώση του ανθρώπου για τη φύση των στερεών σωμάτων συμπληρώνεται και

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Το έργο μίας από τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα. α. είναι μηδέν όταν το σώμα είναι ακίνητο β. έχει πρόσημο το οποίο εξαρτάται από τη γωνία

Διαβάστε περισσότερα

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 34. Μία κατακόρυφη ράβδος μάζας μήκους, μπορεί να περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων

Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων Π. Ασβεστάς Γ. Λούντος Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/ E-mail: gloudos@teiath.gr Σύνθεση και Ανάλυση Δυνάμεων και Ροπών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ :

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων στο Δήμο Φιλιάτων» ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟ.ΠΑ. & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΜΜΟΡΥΧΕΙΩΝ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟ.ΠΑ. & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΜΜΟΡΥΧΕΙΩΝ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟ.ΠΑ. & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΜΜΟΡΥΧΕΙΩΝ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Με διακριτικό τίτλο Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. Τίτλος Διαγωνισµού : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΦΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ M.M.D.R.S

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ M.M.D.R.S ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ M.M.D.R.S 0 Τα Χειροκίνητα Διαιρούμενα Ρολά αποτελούν διατάξεις οι οποίες προορίζονται για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων (>12m), όπου καθίσταται αδύνατη η τοποθέτηση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 8 : Γεωργικός Ελκυστήρας Σύστημα Διεύθυνσης - Σύστημα Πέδησης Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 8 ο ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ LEOPARD 2

ΟΧΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ LEOPARD 2 Nέα Τεχνολογία από το Flensburg ΟΧΗΜΑΤΑ AEV WISENT ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ EXCAVATOR LEOPARD 2 ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ AEV WISENT Τα τρία Θωρακισμένα Οχήματα Υποστήριξης... 3 Θωρακισμένο Όχημα Ανάκτησης WISENT... 3 Θωρακισμένο

Διαβάστε περισσότερα

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης

Έργο Δύναμης Έργο σταθερής δύναμης Παρατήρηση: Σε όλες τις ασκήσεις του φυλλαδίου τα αντικείμενα θεωρούμε ότι οι δυνάμεις ασκούνται στο κέντρο μάζας των αντικειμένων έτσι ώστε αυτά κινούνται μόνο μεταφορικά, χωρίς να μπορούν να περιστραφούν.

Διαβάστε περισσότερα

FIRE COMMANDER. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg

FIRE COMMANDER. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg Nέα Τεχνολογία από το Flensburg Ερπυστριοφόρο όχημα Βασισμένο στο άρμα μάχης τύπου Leopard 1... 3 Τεχνικές Προδιαγραφές... 3 Εφοδιασμός από δύο δοχεία... 4 Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι κατάσβεσης... 4

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βασικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος γίνεται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενο από τη ηλεκτρονική τεχνολογία.

Ένα βασικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος γίνεται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενο από τη ηλεκτρονική τεχνολογία. Ένα βασικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος γίνεται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενο από τη ηλεκτρονική τεχνολογία. Το «αμορτισέρ» ή ελληνιστί «Αποσβεστήρας Ταλαντώσεων» αποτελεί τον «συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

3 η Εργαστηριακή Άσκηση

3 η Εργαστηριακή Άσκηση 3 η Εργαστηριακή Άσκηση Μελέτη της Τριβής Εργαστήριο Τριβολογίας Απρίλιος 2012 Αθανάσιος Μουρλάς ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Τριβοσύστημα Το τριβοσύστημα αποτελείται από: Τα εν επαφή σώματα A και B, Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ενότητας αυτής ο/η μαθητής/τρια πρέπει:

ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ενότητας αυτής ο/η μαθητής/τρια πρέπει: ΤΟΜΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ενότητας αυτής ο/η μαθητής/τρια πρέπει: 1. Να αναγνωρίζει τη σημασία της τομής. 2. Να επιλέγει τη θέση των επιπέδων τομής. 3. Να σχεδιάζει και να συμβολίζει τα επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στον κινητήρα VR6, αλλά και στον V R5, οι αυλοί εισαγωγής έχουν διαφορετικό μήκος.

Στον κινητήρα VR6, αλλά και στον V R5, οι αυλοί εισαγωγής έχουν διαφορετικό μήκος. Περιγραφή λειτουργίας της πολλαπλής εισαγωγής μεταβλητού μήκους του συστήματος, πλεονεκτήματα, καινοτομίες, εγκατάσταση, έλεγχος, ηλεκτρικά διαγράμματα και διάγνωση βλαβών του συστήματος. Μετά την αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές Εισαγωγή. Εργαστήριο 1 ο

Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές Εισαγωγή. Εργαστήριο 1 ο Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές Εισαγωγή Εργαστήριο 1 ο Τι είναι οι Ανυψωτικές και Μεταφορ. Μηχανές Μηχανικά συγκροτήματα για τη μεταφορά βάρους με κατακόρυφο, οριζόντιο ή ενδιάμεσο τρόπο. Κ. Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών ΙΙ. Α. Ασκήσεις άλυτες. Άσκηση Α.1: Πλήρης υπολογισμός οδοντοτροχών με ευθεία οδόντωση

Στοιχεία Μηχανών ΙΙ. Α. Ασκήσεις άλυτες. Άσκηση Α.1: Πλήρης υπολογισμός οδοντοτροχών με ευθεία οδόντωση Στοιχεία Μηχανών ΙΙ Α. Ασκήσεις άλυτες Άσκηση Α.1: Πλήρης υπολογισμός οδοντοτροχών με ευθεία οδόντωση Περιγραφή της κατασκευής: Σε μία αποθήκη υλικών σιδήρου χρησιμοποιείται μία γερανογέφυρα ανυψωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 4 η Εργασία Επιστροφή: Ένα κιβώτιο µάζας 20kg το οποίο είναι συνδεδεµένο µε µία τροχαλία κινείται κατά µήκος µίας

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 4 η Εργασία Επιστροφή: Ένα κιβώτιο µάζας 20kg το οποίο είναι συνδεδεµένο µε µία τροχαλία κινείται κατά µήκος µίας ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 4 η Εργασία Επιστροφή: 11.10.18 1. Ένα κιβώτιο µάζας 20kg το οποίο είναι συνδεδεµένο µε µία τροχαλία κινείται κατά µήκος µίας λείας επιφάνειας. Το κιβώτιο είναι συνδεδεµένο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Διαγωνίσματα 2012-2013 Θεματικό πεδίο: Διαγώνισμα Γ Λυκείου Ταλαντώσεις-Κρούσεις-Doppler Ημερομηνία.. Νοεμβρίου 2012 Διάρκεια 3 Ώρες ΘΕΜΑ 1 25 μονάδες Α. Ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

το άκρο Β έχει γραμμική ταχύτητα μέτρου.

το άκρο Β έχει γραμμική ταχύτητα μέτρου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 1. Μια ράβδος ΑΒ περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα γύρω από έναν σταθερό οριζόντιο άξονα που περνάει από ένα σημείο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου] ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 Δομικές. μηχανές. 1.1 Γενικά ΚΕΦΑΛΑΙΟ

1 Δομικές. μηχανές. 1.1 Γενικά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Δομικές μηχανές ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 Γενικά Ο μηχανικός εξοπλισμός είναι καθοριστικός παράγοντας στη κατασκευή των έργων. Αποτελεί τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη κεφαλαιουχική επένδυση των εταιριών που εκτελούν

Διαβάστε περισσότερα

7 η 8 η ΕργαστηριακήΆσκηση ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΓΡΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ Ε ΡΑΝΑ

7 η 8 η ΕργαστηριακήΆσκηση ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΓΡΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ Ε ΡΑΝΑ 7 η 8 η ΕργαστηριακήΆσκηση ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΓΡΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ Ε ΡΑΝΑ ΠΕΡΙ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΑΚΤΙΝΙΚΑ Ε ΡΑΝΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΩΣΤΙΚΑ Ε ΡΑΝΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ Εργαστήριο Τριβολογίας Ιούνιος 2011 Αθανάσιος Μουρλάς

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: Προµήθεια κάδων απορριµµάτων έως 770 λιτ πλαστικών. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 44.962,65 ΚΑΕ 2016: 20.7135.02 ποσού 45.000,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΕΡΓΟ: Προµήθεια κάδων απορριµµάτων έως 770 λιτ πλαστικών. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 44.962,65 ΚΑΕ 2016: 20.7135.02 ποσού 45.000,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με τη µελέτη αυτή προβλέπεται η προµήθεια πλαστικών κάδων απορριµµάτων χωρητικότητας 240 λίτρων και 770 λίτρων πλαστικών για τις ανάγκες του ήµου Κοµοτηνής. Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑΤΑ Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5 από τη στήλη Α και δίπλα ένα από τα γράμματα α, β, γ, δ, ε, στ της στήλης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β'Λ προετ. Γ'Λ

ΦΥΣΙΚΗ Β'Λ προετ. Γ'Λ ΦΥΣΙΚΗ Β'Λ προετ. Γ'Λ 18/03/018 ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.11.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1003/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για το χώρο τοποθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 1. Πότε τα σώματα θεωρούνται υλικά σημεία; Αναφέρεται παραδείγματα. Στη φυσική πολλές φορές είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τα σώματα χωρίς να λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις τους. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ 1. Τεχνολογικά χαρακτηριστικά ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ Βασικοί συντελεστές της κοπής (Σχ. 1) Κατεργαζόμενο τεμάχιο (ΤΕ) Κοπτικό εργαλείο (ΚΕ) Απόβλιττο (το αφαιρούμενο υλικό) Το ΚΕ κινείται σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

4 η ΕΝΟΤΗΤΑ Λειτουργική ανάλυση χωματουργικών εργασιών

4 η ΕΝΟΤΗΤΑ Λειτουργική ανάλυση χωματουργικών εργασιών ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 4 η ΕΝΟΤΗΤΑ Λειτουργική ανάλυση χωματουργικών εργασιών Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ Φέρουσα ικανότητα εδάφους (Dunn et al., 1980, Budhu, 1999) (Τελική) φέρουσα ικανότητα -q, ονοµάζεται το φορτίο, ανά µονάδα επιφανείας εδάφους,

Διαβάστε περισσότερα