ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΑΠΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΛΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΑΠΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΛΑ"

Transcript

1 ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΡΑΠΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΛΑ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πέψη των πρωτεϊνών της διατροφής στο λεπτό έντερο και η αποικοδόμησή τους στα κύτταρα εξασφαλίζει μία σταθερή τροφοδοσία αμινοξέων στα κύτταρα. Πρωτεΐνες που έχουν υποστεί βλάβες ή δεν χρειάζονται σημαίνονται για αποικοδόμηση. Τα αμινοξέα που προέρχονται από την αποικοδόμηση ή την πέψη των πρωτεϊνών χρησιμοποιούνται πρωταρχικά ως δομικοί λίθοι για την σύνθεση νέων πρωτεϊνών και άλλων αζωτούχων ενώσεων, όπως οι βάσεις νουκλεοτίδιων. Κατά την αποικοδόμηση: απομακρύνεται η α-αμινομάδα και μετατρέπεται σε ουρία ενώ ο εναπομένων ανθρακικός σκελετός μετασχηματίζεται σε ακέτυλο- CoA, πυροσταφυλικό οξύ ή ένα από τα ενδιάμεσα του κύκλου του κιτρικού οξέος. Εκ γενετής σφάλματα της αποικοδόμησης των αμινοξέων οδηγούν σε βλάβες του εγκεφάλου και νοητική καθυστέρηση, έκτος κι αν η θεραπεία αρχίσει αμέσως μετά τη γέννηση.

3 ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΠΟΔΟΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΙΝΟΞΕΑ Πηγή αμινοξέων πρωτεΐνες της διατροφής Πέπτονται σε αμινοξέα ή μικρά πεπτίδια και μπορούν να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο και να μεταφερθούν στο αίμα. Άλλη πηγή αμινοξέων: αποικοδόμηση των κυτταρικών πρωτεϊνών

4 Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΟΜΑΧΟΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ Η διαδικασία της πέψης αρχίζει στον στόμαχο,όπου το όξινο περιβάλλον ευνοεί την αποδιάταξη των πρωτεϊνών. Κύριο πρωτεολυτικό ένζυμο στομάχου: πεψίνη, ειδική πρωτέαση με μέγιστη δραστικότητα σε ph=2. Οι πρωτεΐνες που έχουν πεφθεί μετακινούνται από τον στόμαχο στο έντερο. Το χαμηλό ph της τροφής και τα πολυπεπτιδικά προϊόντα από την δράση της πεψίνης διεγείρουν την απελευθέρωση ορμονών που προωθούν την έκκριση από το πάγκρεας NaHCO 3 (διτανθρακικού Νa) και μιας ποικιλίας από παγκρεατικές πρωτεάσες. Η πέψη διευκολύνεται από πρωτεάσες όπως: η αμινοπεπτιδάση Ν, που εντοπίζεται στην κυτταρική μεμβράνη των επιθηλιακών κυττάρων του λεπτού εντέρου. Αμινοξέα, διπεπτίδια, τριπεπτίδια μεταφέρονται από τον αυλό στο λεπτό έντερο με μεταφορείς (τουλάχιστον 7 ανάλογα με την ομάδα που μεταφέρουν) Τέλος τα αμινοξέα που απορροφώνται απελευθερώνονται στο αίμα από έναν αριθμό αντιμεταφορέων Να + -αμινοξέος για να απορροφηθούν από άλλους ιστούς.

5 Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΟΜΑΧΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ Νόσος Hartnup: κληρονομική διαταραχή που οφείλεται σε μεταλλάξεις στους μεταφορείς

6 ΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Πρωτεΐνες που συμμετέχουν σε μεταβολικές διαδικασίες Έχουν μικρό χρόνο ζωής Ενεργοποιούν ή καταστέλλουν μια σηματοδοτική πορεία Πρωτεΐνες που έχουν υποστεί βλάβη Πρέπει να απομακρυνθούν πριν αρχίσει η συσσώρευσή τους και η δημιουργία συσσωματώματος Συσσωματώματα οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις π.χ. νόσος Parkinson, νόσος Huntington Χρόνος ημιζωής πρωτεϊνών = Στο χρόνο αυτό δηλαδή, η μισή ποσότητα πρωτεΐνης έχει αποικοδομηθεί και έχει αντικατασταθεί με νέο υλικό. Ποικίλλει κατά αρκετές τάξεις μεγέθους.

7 Η ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Η ουβικιτίνη είναι το σήμα του θανάτου

8 Η ΟΥΒΙΚΙΤΙΝΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Το κατάλοιπο της καρβοξυτελικής γλυκίνης της ουβικιτίνης (Ub)συνδέεται ομοιοπολικά με την ε- αμινομάδα αρκετών καταλοίπων λυσίνης που προορίζονται για αποικοδόμηση. Η ενέργεια για τον σχηματισμό των ισοπεπτιδικών δεσμών προέρχεται από την υδρόλυση ATP.

9 Η τελική καρβοξυτελική ομάδα της Ubσυνδέεται με μια σουλφυδρυλική ομάδα του Ε1. Σχηματίζεται ένα ακυλοαδενυλικόστην καρβοξυτελική ομάδα της Ubκαι μεταφέρεται σε μια σουλφυδρυλική ομάδα ενός κατάλοιπου κυστείνης στο Ε1 Το Ε3 καταλύει την μεταφοράubαπό το Ε2 σε μια ε-αμινομάδα στην πρωτεΐνη στόχο. Η ενεργοποιημένη Ubμετακομίζει σε μια σουλφυδρυλική ομάδα του Ε2.

10 Ποια πρωτεΐνη τελικά θα ουβικιτινυλιωθεί; Ο χρόνος ημιζωής μια πρωτεΐνης προσδιορίζεται από τον κανόνα του Ν-τελικού κατάλοιπου ή Ν-τελικού σήματος αποικοδόμησης. Μια πρωτεΐνη της ζύμης με μεθειονίνη στο αμινο-τελικο άκρο της τυπικά έχει χρόνο ημιζωής περίπου 20 ώρες ενώ μια με αργινίνη περίπου 2 λεπτά. Ένα πολύ αποσταθεροποιητίκο αμινο-τελικό κατάλοιπο όπως η αργινίνη ή η λευκίνη ευνοεί την ταχεία ουβικιτινυλίωση, ενώ ένα σταθερό κατάλοιπο όπως η μεθειονίνη ή η προλίνη όχι. Η αντίδραση είναι επεξεργαστική. Το Ε3 παραμένει δεσμευμένο στην πρωτεΐνη στόχο και δημιουργεί μια αλυσίδα μορίων Ub. Τέτοια αλυσίδα 4 μορίων είναι ιδιαίτερα δραστική στην σηματοδότηση της αποικοδόμησης.

11 Σημαντικότητα της Ε3 πρωτεΐνης Σημασία της Ε3 Πρωτεΐνες που δεν καταβολίζονται λόγω ελλατωματικής Ε3 μπορεί να συσσωρευθούν και να προκαλέσουν μία νόσο συσσωμάτωσης πρωτεϊνών όπως: νεανική ή πρώιμη εκδήλωση της νόσου Parkinson. Ένα ελλάτωμα σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας Ε3 προκαλεί σύνδρομο Angelman, μια οξεία νευρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από νοητική καθυστέρηση, απουσία ομιλίας, ασυντόνιστη κίνηση και υπερκινητικότητα. Η ανεξέλεγκτη ανακύκληση πρωτεϊνών μπορεί επίσης να δημιουργήσει παθολογικές καταστάσεις. Πχ ο ιός του θηλώματος του ανθρώπου οδηγεί στην παραγωγή ειδικού ενζύμου Ε3 το οποίο ουβικιτινυλιώνει τον καταστολέα όγκων p53 και άλλες πρωτεΐνες επιδιόρθωσης DNA προκαλόντας καρκίνο (του τραχήλου της μήτρας)

12 ΤΟ ΠΡΩΤΕΑΣΩΜΑ ΠΕΠΤΕΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΗΜΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΟΥΒΙΚΙΤΙΝΗ Ένα μεγάλο σύμπλοκο πρωτεασών που ονομάζεται πρωτεάσωμα ή πρωτεάσωμα 26S πέπτει τις ουβικιτινυλιωμένες πρωτεΐνες. Ωθείται από την ATPκαι εξοικονομεί ουβικιτίνη, που ανακυκλώνεται. Η υπομονάδα 20Sδομείται απο: 1) 28 υπομονάδες διατεταγμένες σε τέσσερις ετεροεπταμερείς δακτυλίους (δομή που μοιάζει με βαρέλι) 2) Δύο εξωτερικούς δακτύλιους που αποτελούνται από υπομονάδες α. 3) Δύο εσωτερικούς δακτύλιους που αποτελούνται από υπομονάδες β.

13 ΤΟ ΠΡΩΤΕΑΣΩΜΑ ΠΕΠΤΕΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΗΜΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΟΥΒΙΚΙΤΙΝΗ Η πρόσβαση στο εσωτερικό του πυρήνα του ελέγχεται από μία ρυθμιστική υπομονάδα 19S, σύμπλοκο που απαρτίζεται από 20 υπομονάδες. Δύο τέτοια σύμπλοκα δεσμεύονται στον πυρήνα 20Sπρος σχηματισμό του πλήρους πρωτεασώματος 26S. Η υπομονάδα 19S έχει 3 λειτουργίες: 1) Συστατικά της είναι υποδοχείς ουβικιτίνης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα αποικοδομηθούν μόνο ουβικιτινυλιωμένες πρωτεΐνες. 2) Μια ισοπεπτιδάση στη μονάδα 19S απομακρύνει άθικτα τα μόρια ουβικιτίνης από τις πρωτεΐνες έτσι ώστε αυτά να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. 3) Η πρωτεΐνη τελικά αποδιατάσσεται και οδηγείται στον καταλυτικό πυρήνα.

14 ΤΟ ΠΡΩΤΕΑΣΩΜΑ ΠΕΠΤΕΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΗΜΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΟΥΒΙΚΙΤΙΝΗ Η υδρόλυση ATP επιτρέπει στο σύμπλοκο 19S να εκτυλίξει το υπόστρωμα και να επαγάγει αλλαγές στη στερεοδιάταξη του καταλυτικού πυρήνα 20S, έτσι ώστε το υπόστρωμα να μπορεί να περάσει στο κέντρο του συμπλόκου.

15 Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΒΙΚΙΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΡΩΤΕΑΣΩΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΟΥΣ Η πορεία της ουβικιτίνης και το πρωτεάσωμα φαίνεται να υπάρχουν σε όλους τους ευκαρυωτικούς οργανισμούς και σε κάποιους προκαρυωτικούς. Στο πρωτεάσωμα των αρχαίων όμως όλες οι υπομονάδες α και β είναι ταυτόσημες. Στο ευκαρυωτικό πρωτέασωμα κάθε υπομονομάδα α ή β είναι μια από επτά διαφορετικές ισομορφές.

16 Η ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ Ο πίνακας περιλαμβάνει έναν αριθμό φυσιολογικών διεργασιών οι οποίες ελέγχονται κατά ένα μέρος με αποικοδόμηση πρωτεϊνών μέσω της πορείας ουβικιτίνηςπρωτεασώματος. Σε κάθε περίπτωση οι πρωτεΐνες που αποικοδομούνται είναι ρυθμιστικές.

17 ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΕΊΝΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Ανακύκλωση πρωτεϊνών Πέψη Απελευθερωμένα Αμινοξέα Α) δομικά συστατικά βιοσυνθετικών αντιδράσεων Β) αποικοδόμηση σε ενώσεις που συμμετέχουν στο μεταβολικό κύκλωμα

18 ΟΙ α-αμινομαδεσ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΟΑΝΤΑ ΑΜΜΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΑΠΑΜΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟΥ Αμινοξύ Απομάκρυνση αμινομάδας Μένει ένας ανθρακικός σκελετός Μεταβολίζεται σε: Η αποικοδόμηση γίνεται ως επι το πλείστον στο ήπαρ. Η αποικοδόμηση των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας γίνεται άμεσα στους μύες. Κατά την αποικοδόμηση προκύπτουν 1) Α-αλυσίδα 2) Ανθρακικός σκελετός Γλυκόζη Ενδιάμεσα του κύκλου του κιτρικού οξέος Ακέτυλο- CoA

19 Η α-αμινομάδα: Α-αμινομάδα Μεταφορά στο α- κετογλουταρικ ό Σχηματισμός γλουταμινικού Οξειδωτική απαμίνωση NH4 + Πώς γίνεται η μεταφορά; Με ειδικά ένζυμα, τις αμινομεταφοράσεςή αλλιώς τρανσαμινάσες. Δηλαδή μεταφέρουν την α-αμινομάδα από ένα α-αμινοξύ σε ένα α-κετοξύ. Έτσι, σχηματίζονται δύο νέα οξέα, εκ των οποίων το ένα είναι πάντα γλουταμινικό. Αντιδράσεις τρανσαμίνωσης αλανίνη Α- κετογλουταρι κό Αμινομεταφορά του ασπαραγινικού Πυροσταφιλικό + γλουταμινικό ασπαραγινικό Α- κετογλουταρι κό Οξαλικό + Γλουταμινικό

20 Πώς γίνεται η οξειδωτική απαμίνωση; (περιέχει ένα άτομο Ν) Αφυδρογόνωση του δεσμού C-N Ενδιάμεσο κετιμίνης Υδρόλυση της προκύπτουσας κετιμίνης Η αντίδραση αυτή καταλύεται από το ένζυμο αφυδρογονάση του γλουταμινικού. Το ένζυμο αυτό χρησιμοποιεί το NAD + ή NADP +. Είναι ηπατικό ένζυμο και εντοπίζεται στα μιτοχόνδρια, γεγονός που του επιτρέπει την απομόνωση του ελεύθερου τοξικού ιόντος αμμωνίου. Συνοπτικά: Α-αμινοξύ + NAD + + Η2Ο α-κετοξύ + ΝΗ4 + + NADH + H +

21 ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ ΤΟ ΙΟΝ ΑΜΜΩΝΙΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕΟΥΡΙΑ Ουρία: Έχει 2 άτομα Ν, το ένα από το ασπαραγινικό και το άλλο άμεσα από το ελεύθερο NH4 +. Έχει 1 άτομο C από το HCO3 - που παράγεται με ενυδάτωση του CO2.

22 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΡΒΑΜΟΫΛΙΟΥ 1 ο βήμα για τον κύκλο της ουρίας: Σύζευξη ελεύθερης ΝΗ3 με HCO3 - φωσφορικό καρβαμοϋλίο Η συνθετάση του φωσφορικού καρβαμοϋλίου καταλύει τα βήματα: 1) Η ΝΗ3 είναι ισχυρή βάση, γι αυτό απαντά ως NH4 + σε υδατικό διάλυμα. Η συνθετάση χρησιμοποιεί μόνο NH3 ως υπόστρωμα. Γι αυτό γίνεται φωσφορυλίωση του HCO3 - προς σχηματισμό καρβοξυφωσφορικού. 2) Το καρβοξυφωσφορικό αντιδρά με NH3 και παράγεται καρβαμικό οξύ. 3) Το καρβαμικό οξύ φωσφορυλιώνεται από ένα μόριο ΑΤΡ προς φωσφορικό καρβαμοϋλίο. Επειδή καταναλώνονται 2 μόρια ΑΤΡ η αντίδραση είναι μη αντιστρεπτή.

23 Η ΣΥΝΘΕΤΑΣΗΤΟΥ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΡΒΑΜΟΫΛΙΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΕΝΖΥΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ Ρυθμίζεται είτε αλλοστερικά είτε με ομοιοπολική τροποποίηση. Ο αλλοστερικός ρυθμιστής είναι το Ν- ακετυλογλουταμινικό (NAG).

24 Η ΣΥΝΘΑΣΗ ΤΟΥ Ν-ΑΚΕΤΥΛΟΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΑΡΓΙΝΙΝΗ Διαθέσιμα αμινοξέα αργινίνη και γλουταμινικό Σύνθεση NAG Ενεργοποίηση της συνθετάσης του φωσφορικού καρβαμοϋλίου Επεξεργασίας παραχθείσας αμμωνίας Όταν δεν παράγεται αμμωνία: Αύξηση μιτοχονδριακού NAD + (κατάσταση χαμηλής ενέργειας) Ενεργοποίηση αποακετύλοσης Απομάκρυνση ακετυλομάδας Ενεργοποίηση συνθετάσης και επερξασία NH3

25 ΤΟ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΚΑΡΒΑΜΟΫΛΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕ ΟΡΝΙΘΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ 2 ο βήμα του κύκλου της ουρίας: 3 ο βήμα του κύκλου της ουρίας: Μεταφορά κιτρουλλίνης στο κυτταρόπλασμα και συμπύκνωσή της με ασπαραγινικό

26 4 ο βήμα του κύκλου της ουρίας: Ο ανθρακικός σκελετός του asp διατηρείται στη μορφή του φουμαρικού. 5 ο βήμα του κύκλου της ουρίας: (Επιστρέφει στο μιτοχόνδριο για να αρχίσει νέος κύκλος) (απέκκριση)

27 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗ Το φουμαρικό που παράγεται ενυδατώνεται προς μηλικό. Το μηλικό οξειδώνεται προς οξαλοξικό. Οξαλοξικό γλυκονεογένεση γλυκόζη. ή Οξαλοξικό τρανσαμίνωση ασπαραγίνη (που χρειάζεται για τον σχηματισμό αργινοηλεκτρικού και έχει άμεση σχέση με τον κύκλο της ουρίας).

28 ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΕ ΕΝΖΥΜΑ ΑΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΟΡΕΙΩΝ Η συνθετάση του φωσφορικού καρβαμοϋλίου παράγει φωσφορικό καρβομοϋλιο τόσο για τον κύκλο της ουρίας όσο και για το πρώτο βήμα στη βιοσύνθεση των αμινοξέων. Στα θηλαστικά απαντούν δύο διακριτικά ισοένζυμα συνθετάσης. Η συνθετάση του φωσφορικού καρβαμοϋλίουχρησιμοποιείται στη βιοσύνθεση των πυριμιδινών (αζωτούχες βάσεις κυτισίνη, θυμίνη και ουρακίλη) και διαφέρει σε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά από την αντίστοιχη στον κύκλο της ουρίας: Χρησιμοποιεί γλουταμίνη ως πηγή αζώτου, αντί για ΝΗ3. Το ένζυμο αυτό είναι μέρος ενός μεγάλου συμπλόκου που καταλύει αρκετά βήματα στη βιοσύνθεση των πυριμιδινών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα καταλυτικό κέντρο στο ένα ισοένζυμο δρα ως αλλοστερική θέση στο άλλο ισοένζυμο που έχει έναν διαφορετικό φυσιολογικό ρόλο.

29 Μπορεί να βρεθούν ομόλογα για τα άλλα ένζυμα του κύκλου της ουρίας: Η τρανσκαρβαμοϋλάση είναι ομόλογη της ασπαραγινικής τρανσκαρβαμοϋλάσης, η οποία καταλύει το πρώτο βήμα στη βιοσύνθεση των πυριμιδινών και οι δομές των καταλυτικών υπομονάδων τους είναι σχεδόν παρόμοιες. Έτσι, δύο συνεχόμενα βήματα στη βιοσυνθετική πορεία των πυριμιδινών προσαρμόστηκαν για τη σύνθεση ουρίας. Τα επόμενα δύο βήματα στον κύκλο της ουρίας (η προσθήκη του ασπαραγινικού στην κιτρουλλίνη προς σχηματισμό αργινινοηλεκτρικού και η απομάκρυνση του φουμαρικού) είναι ανάλογα με δύο συνεχόμενα βήματα στη βιοσυνθετική πορεία των πουρινών. Τα ένζυμα που καταλύουν τα δύο αυτά βήματα είναι ομόλογα με την συνθετάση και τη λυάση του αργινινοηλεκτρικού αντίστοιχα. Συνεπώς, ένζυμα που συμμετέχουν στη βιοσύνθεση των νουκλεοτιδίων προσαρμόστηκαν για να προκύψουν τα τέσσερα από τα πέντε ένζυμα στον κύκλο της ουρίας. Το πέμπτο, η αργινάση, είναι ένα αρχαίο ένζυμο που απαντά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

30 Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στον κύκλο της ουρίας; Αν πρόκειται, π.χ., για ανεπάρκεια της λυάσης του αργινινοηλεκτρικού συνίσταται η χορήγηση περίσσειας αργινίνης στη διατροφή και περιορισμός της ολικής εισαγωγής πρωτεϊνών Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας συνθετάσης του φωσφορικού καρβαμοϋλίου απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση: Η κιτρουλλίνη και το αργινινοηλεκτρικό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση ατόμων αζώτου, επειδή ο σχηματισμός τους είναι ανεπαρκής. Έτσι, συσσωρεύεται περίσσεια αζώτου στη γλυκίνη και στη γλουταμίνη. Σκοπός είναι να απαλλαχθεί το σώμα από την περίσσεια αζώτου που συσσωρεύεται στα δύο αυτά αμινοξέα, γεγονός που επιτυγχάνεται με διατροφή πτωχή σε πρωτεΐνες και συμπληρωμένη με μεγάλη ποσότητα βενζοϊκού και φαινολοξυλικού. Γιατί χρειαζόμαστε βενζοϊκό και φαινολοξυλικό;στόχος είναι η δημιουργία λανθάνουσων βιοχημικών πορειών για την υποκατάσταση της ουρίας στην απομάκρυνση του αζώτου.

31 ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΥΠΕΡΑΜΜΩΝΙΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ Διαταραχές στον κύκλο της ουρίας παρατηρούνται με συχνότητα 1 στις Η σύνθεση της ουρίας στο ήπαρ αποτελεί την κύρια πορεία απομάκρυνσης του ΝΗ4 +. Η παρεμπόδιση του κύκλου της ουρίας μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική πορεία για τη σύνθεση της ουρίας Όλες οι βλάβες στον κύκλο της ουρίας οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση ΝΗ4 + στο αίμα (υπεραμμανιαιμία). Τα νοσούντα νεογέννητα εμφανίζουν περιοδικά λήθαργο και εμετούς. Σύντομα μπορεί να ακολουθήσουν κώμα και μη αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως ηπατική εγκεφαλοπάθεια.

32 Η ΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑΣ ΑΖΩΤΟΥ Ουριο-τελικοί οργανισμοί: το άζωτο απεκκρίνεται μέσω ουρίας Αμμώνιο-τελικοί οργανισμοί: το Ν ελευθερώνεται ως ΝΗ4+, το οποίο αργότερα αραιώνεται μέσα στο υδάτινο περιβάλλον (σημαντική η αραίωση επειδή το ΝΗ4+ είναι τοξικό) Τόσο οι ουριο-τελικοί όσο και οι αμμώνιο-τελικοί εξαρτώνται από το διαθέσιμο νερό για την απέκκριση του αζώτου Ουρικο-τελικοί: απεκκρίνουν το Ν με τη μορφή της πουρίνης ουρικό οξύ Το ουρικό εκκρίνεται σαν στερεός πηλός και απαιτεί λίγο νερό Πλεονέκτημα: απομακρύνονται 4 άτομα Ν ανά ουρικό Συμπερασματικά: η πορεία απέκκρισης του Ν εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε ο οργανισμός

33 ΤΟα-ΚΕΤΟΓΛΟΥΤΑΡΙΚΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Ανθρακικοί σκελετοί 5 C εισέρχονται στο κύκλο του κιτρικού οξέος μέσο του α-κετογλουταρικού

34 ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕΝΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ Μετά την αφαίρεση α-αμινομάδας: Μετασχηματισμός ανθρακικών σκελετών σε κύρια μεταβολικά ενδιάμεσα που μπορούν α) να μετατραπούν σε γλυκόζη ή β)να οξειδωθούν από τον κύκλο του κιτρικού οξέος. Ανθρακικοί σκελετοί διοχετεύονται σε 7 μόρια: 1. Πυροσταφιλικό, 2. Ακετυλο-CoA, 3. Ακετοακετυλο-CoΑ, 4. α-κετογλουταρικό, 5. Ηλεκτρυλο-CoA, 6. Φουμαρικό, 7. Οξαλοξικό Κετογενετικά: 1. Αμινοξέα που αποικοδομούνται σε ακετυλο-coa ή ακετοακετυλο-coa 2.Οδηγούν σε παραγωγή κετονοσωμάτων ή λιπαρών οξέων Γλυκογενετικά: Αμινοξέα που αποικοδομούνται σε πυροσταφιλικό, α-κετογλουταρικό, ηλεκτρυλο- CoA, φουμαρικό ή οξαλοξικό Αμιγώς κετογενετικά: Λευκίνη και λυσίνη Κετογενετικά και γλυκογενετικά: Ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη, θρυπτοφάνη και τυροσίνη Αμιγώς γλυκογενετικά: Υπόλοιπα 12 Θηλαστικά στερούνται πορείας καθαρής σύνθεσης γλυκόζης από ακετυλο-coa και ακετοακετυλο-coa.

35 Υδρόλυση αμυδικού δεσμού δακτυλίου Μεταφορά φορμιμινικής ομάδας στο τετραϋδροφυλλικό Γλουταμίνη με την βοήθεια της γλουταμινάσης υδρολύεται σε γλουταμινικό και NH4+ Προλίνη και αργινίνη μετατρέπονται σε γ- ημιαλδεΰδη του γλουταμινικού που οξειδώνεται σε γλουταμινικό

36 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΥΛΟ-ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Α ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΗ ΠΟΛΙΚΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ Σημείο εισόδου για μερικά από τα άτομα άνθρακα της μεθειονίνης, ισολευκίνης και της βαλίνης. Προπιονυλο-CoA και μεθυλομηλονυλο-coa ενδιάμεσα στην αποικοδόμηση αυτών

37 Η ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΤΗΣ ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ S-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗΣ, ΕΝΌΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΔΟΤΗ ΜΕΘΥΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

38 ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑΔΙΑΚΛΑΔΙΣΜΕΝΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΠΟΔΙΣΟΥΝ ΑΚΕΤΥΛΟ-CoA, ΑΚΕΤΟΞΙΚΟ Ή ΠΡΟΠΙΟΝΥΛΟ-CoA τρανσαμιώνεται αποκαρβοξυλιώνεται οξειδωτικά Λευκίνη α-κετοϊσοκαπροϊκό Ισοβαλερυλο-CoA Τα α-κετοξέα των δύο άλλων αλειφατικών αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας, δηλαδή της βαλίνης και της ισολευκίνης είναι επίσης υποστρώματα

39 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΞΥΓΟΝΑΣΕΣ Προκύπτουν τα κοινά ενδιάμεσα ακετοξικό, φουμαρικό και πυροσταφιλικό Όχι τόσο ομαλή όσο οι προαναφερόμενες Χρησιμοποιείται μοριακό οξυγόνο για να διασπαστεί ένας αρωματικός δακτύλιος Κινονοειδής διυδροβιοπτερίνη + ανάγεται με NADPH 1) Υδροξυλάση της φαινυλαλανίνης είναι μονοοξυγωνάση επειδή, το ένα άτομο Ο2 εμφανίζεται στο προϊόν και το άλλο στο H2O, 2) Αναγωγικό αντιδραστήριο είναι η τετραϋδροβιοπτερίνη, φορέας ηλεκτρονίων που παράγεται από τον συμπαράγοντα βιοπτερίνη.

40 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΞΥΓΟΝΑΣΕΣ Διοξυγονάση: Τα δύο άτομα Ο2 ενσωματώνονται στο προϊόν, το ένα στο δακτύλιο και το άλλο στο καρβοξύλιο Αντίδραση με Ο2 και διοξυγονάση Ισομορειώνεται από ένζυμο που χρησιμοποιεί γλουταθειόνη ως συμπαράγοντα διασπάται ο δακτύλιος από το Ο2 και οξειδάση του ομογεντισικού Σχεδόν όλες οι διασπάσεις των αρωματικών δακτυλίων στα βιολογικά συστήματα καταλύονται από διοξυγωνάσες. Τα ενεργά κέντρα των ενζύμων αυτό περιέχουν σίδηρο που δεν είναι μέρος της αίμης ή κάποιου συμπλόκου σιδήρου-θείου

41 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΞΥΓΟΝΑΣΕΣ 2,3 διοξυγονάση διασπά τον πυρολικό δακτύλιο, 3- μονοοξυγωνάσ η υδροξυλιώνει τον βενζολικό δακτύλιο

42 Η ΦΑΙΝΥΛΚΕΤΟΝΟΥΡΙΑ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Συχνότητα 1: γεννήσεις. Ανεπάρκεια ή έλλειψη της υδροξυλάσης της φαινυλαλανίνης ή σπανιότερα έλλειψη του συμπαράγοντα της τετραϋδροβιοπτερίνης. Συσσώρευση φαινυλαλανίνης στο αίμα λόγω αδυναμίας της να μετατραπεί σε τυροσίνη. Φυσιολογικά: ¾ φαινυλαλανίνης Τυροσίνη και ¼ φαινυλαλανίνης ενσωματώνεται σε πρωτεΐνες. Σε άτομα που πάσχουν 1) Τα επίπεδα φαινυλαλανίνης είναι 20 φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά 2) Μεταβολικές καταλήξεις της φαινυλαλανίνης που φυσιολογικά δεν είναι σημαντικές γίνονται κύριες πορείες στους πάσχοντες πχ. Σχηματισμός φαινυλοπυροσταφυλικού 3) Έχουν μικρότερο βάρος εγκεφάλου από το κανονικό, ατελή μυελίνωση των νευρών και υπερευαίσθητα αντανακλαστικά 4)μικρό προσδόκισμο ζωής με το 50% να πεθαίνουν στην ηλικία των 20 και το 25% στην ηλικία των 30 ετών 5)Φυσιολογικοί κατά τη γέννηση αλλά παρουσιάζουν προβλήματα στην ηλικία του ενούς έτους αν δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία έγκαιρα.

43 Θεραπεία της φαινυλκετονουρίας Σχεδόν όλοι οι ασθενείς χωρίς θεραπεία έχουν νοητική καθυστέρηση. Θεραπεία με διαιτολόγια χαμηλής περιεκτικότητας σε φαινυλαλανίνη, συμπληρωμένο με τυροσίνη, αλλά στις απαραίτητες ποσότητες ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και η αντικατάσταση της φαινυλαλανίνης που μεταβολίζεται. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει η θεραπεία τόσο πιο ωφέλιμο είναι αυτό για τον εγκέφαλο που εμποδίζεται η ανεπανόρθωτη βλάβη του. Απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση με υπολογισμό της συγκέντρωσης της φαινυλαλανίνηςστον αίμα, δυνατή και με προγεννητικό έλεγχο.

44 ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΜΠΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΟΡΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ Αλκαπτονουρία: -Κληρονομική και ανώδυνη Έλλειψη οξειδάσης του ομογεντισικού αδυναμία αποικοδόμισης ομογεντισικού Συσσώρευση του στον οργανισμό. Απέκκριση ομογεντισικού στα ούρα Πολυμερισμός του σε μια ένωση που μοιάζει με μελανίνη και οξείδωση του προκαλούν μαύρισμα ούρων. Ομογεντισικό: Ενδιάμεσο προϊόν κατά την αποικοδόμηση της φαινυλαλανίνης και της τυροσίνης. Νόσος με οσμή ούρων σαν σιρόπι σφενδάμου (ή κετοξυουρία διακλαδισμένης αλυσίδας): Έλλειψη ή ελλατωματική λειτουργία της αφυδρογονάσης των α-κετοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας Παρεμπόδιση οξειδωτικής αποκαρβοξυλίωσης των α-κετοξέων που παράγονται από τη βαλίνη, την ισολευκίνη και τη λευκίνη. Αύξηση επιπέδων στο αίμα και στα ούρα αυτών των α-κετοξέων και αμινοξέων. Νοητική καθυστέρηση και φυσική καθυστέρηση, αποφυγή αυτού μονάχα αν ο ασθενής τεθεί σε αυστηρό διαιτολόγιο χαμηλό σε βαλίνη, ισολευκίνη και λευκίνη νωρίς στη ζωή του. Διάγνωση μπορεί να συμβεί σε νεογέννητα με έλεγχο δειγμάτων ούρων με 2,4- δινιτροφαινυλοϋδραζίνη που αντιδρά με τα α-κετοξέα δίνοντας παράγωγα της 2,4- δινιτροφαινυλοϋδραζόνης.

45 Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΦΑΙΝΥΛΚΕΤΟΝΟΥΡΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΔΙΟ ΕΝΕΡΓΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Υπόθεση: Έλλειψη υδροξυλάσης Μείωση ποσότητας τυροσίνης, σημαντικού προδρόμου νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη. Υψηλές συγκεντρώσεις φαινυλαλανίνης 1)Κορεσμός του μεταφορέα φαινυλαλανίνης, τυροσίνης και θρυπτοφάνης(πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης) 2) Εγκέφαλος: Αναστολή γλοκόλυσης στην πυροσταφυλική κινάση, Διατάραξη μυελίνωσης των νευρικών ινών, Ελλάτωση σύνθεσης αρκετών νευροδιαβιβαστών.

46

Μεταβολισμός πρωτεϊνών και των αμινοξέων

Μεταβολισμός πρωτεϊνών και των αμινοξέων Μεταβολισμός πρωτεϊνών και των αμινοξέων Πρωτεΐνες Πολυσακχαρίτες Λίπη Γαλακτικό Γλυκόζη Αμινοξέα Πρωτεΐνες οργανισμού Δεξαμενή Αζώτου Πυροστα φυλικό Γλυκονεογένεση Γλυκόλυση Acetyl-CoA 6- φωσφορική Γλυκόζη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΡΟΦΗ Λίπη Πολυσακχαρίτες Γλυκόζη κι άλλα σάκχαρα Πρωτεΐνες Αμινοξέα Λιπαρά Οξέα Γλυκόλυση Πυροσταφυλικό Οξύ Ακέτυλο-oA Αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων / Οξειδωτική φωσφορυλίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ Ανασκόπηση μεταβολισμού πρωτεϊνών & αμινοξέων Ιστοί ΤΡΟΦΗ Αλανίνη & Γλουταμίνη Αμινοξέα Κυκλοφορία Πρωτεΐνες Αμινοξέα Αποκαρβοξυλίωση Βιογενείς αμίνες (νευροδιαβιβαστές,

Διαβάστε περισσότερα

11.1. Αποικοδόμηση των αμινοξέων Πρωτεολυτικά ένζυμα

11.1. Αποικοδόμηση των αμινοξέων Πρωτεολυτικά ένζυμα Μ ε τ α β ο λ ι σ μ ό ς των π ρ ω τ ε ϊ ν ώ ν 11.1. Αποικοδόμηση των αμινοξέων Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι πρωτεΐνες δομούνται από αμινοξέα. Οι περισσότερες πρωτεΐνες του οργανισμού συνεχώς συντίθενται (πρωτεϊνοσύνθεση)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΨΗ & ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ

ΠΕΨΗ & ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΠΕΨΗ & ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Αποικοδόμηση πρωτεϊνών αμινοξέων και ο κύκλος της ουρίας Η αποικοδόμηση των πρωτεϊνών της τροφής (πέψη) ή του σώματος (πρωτεόλυση) παράγει αμινοξέα. Τα αμινοξέα δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το κύριο όργανο αποικοδόμησης των αμινοξέων είναι το ήπαρ, όπου είναι δυνατόν το άζωτο να απεκκριθεί με την μορφή ουρίας

Το κύριο όργανο αποικοδόμησης των αμινοξέων είναι το ήπαρ, όπου είναι δυνατόν το άζωτο να απεκκριθεί με την μορφή ουρίας Το κύριο όργανο αποικοδόμησης των αμινοξέων είναι το ήπαρ, όπου είναι δυνατόν το άζωτο να απεκκριθεί με την μορφή ουρίας Αντίδραση τρανσαμίνωσης Η μεταφορά της α-αμινομάδας καταλύεται από τις αμινομεταφοράσες

Διαβάστε περισσότερα

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer)

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ 17.1 Η πυροσταφυλική αφυδρογονάση συνδέει τη γλυκόλυση με τον κύκλο του κιτρικού οξέος 17.2 O κύκλος του κιτρικού οξέος οξειδώνει μονάδες δύο ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση παραγωγής ουρίας γίνεται : Όταν υπάρχει περίσσεια αµµωνίας (που πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισµό). ηλαδή όταν αυξάνει ο ρυθµός

Αύξηση παραγωγής ουρίας γίνεται : Όταν υπάρχει περίσσεια αµµωνίας (που πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισµό). ηλαδή όταν αυξάνει ο ρυθµός Αύξηση παραγωγής ουρίας γίνεται : Όταν υπάρχει περίσσεια αµµωνίας (που πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισµό). ηλαδή όταν αυξάνει ο ρυθµός αποικοδόµησης τωναµινοξέων. Με αυξηµένο ρυθµός αποικοδόµησης αµινοξέων

Διαβάστε περισσότερα

Hans Krebs ( ) Κύκλος του κιτρικού οξέος και οξειδωτική φωσφορυλίωση

Hans Krebs ( ) Κύκλος του κιτρικού οξέος και οξειδωτική φωσφορυλίωση Hans Krebs (1900-1981) Κύκλος του κιτρικού οξέος και οξειδωτική φωσφορυλίωση 10.1. Μ σημασία του κύκλου του κιτρικού οξέος Όπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο κατά τη γλυκολυτική πορεία η γλυκόζη μετατρέπεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Στρατηγικές ρύθμισης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Στρατηγικές ρύθμισης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Στρατηγικές ρύθμισης Oι μεταβολικές πορείες, όπως και η κυκλοφοριακή κίνηση ρυθμίζονται από σήματα. Η CTP, το τελικό προϊόν μιας πορείας πολλών βημάτων, ελέγχει τη ροή των αντιδράσεων σύνθεσής

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται άμεσα δεν αποθηκεύονται ούτε απεκκρίνονται

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται άμεσα δεν αποθηκεύονται ούτε απεκκρίνονται ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ πρωτεϊνάσες ή πρωτεάσες ή πεπτιδάσες υδρολυτικά ένζυμα ενδοπεπτιδάσες υδρολύουν πεπτιδικούς δεσμούς προς το εσωτερικό, τα προϊόντα υδρόλυσης να είναι κυρίως ολιγοπεπτίδια εξωπεπτιδάσες.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 Η. Ο κύκλος του Krebs

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 Η. Ο κύκλος του Krebs ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 Η Ο κύκλος του Krebs 1 Ο κύκλος του Krebs Κρεμπς, Χανς Άντολφ(1900 1981). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική, στη Γερμανία το 1925 και το 1932 μετανάστευσε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΡΟΦΗ Λίπη Πολυσακχαρίτες Γλυκόζη κι άλλα σάκχαρα Πρωτεΐνες Αμινοξέα Λιπαρά Οξέα Γλυκόλυση Πυροσταφυλικό Οξύ Ακέτυλο-CoA Αναπνευστική Αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων / Οξειδωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8.2 AΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΠNOH

ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8.2 AΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΠNOH 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8.2 AΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΠNOH Οι οργανισμοί για να επιβιώσουν χρειάζονται ενέργεια η οποία παράγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κυτταρική αναπνοή. Οι ουσίες που

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία. Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου :

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία. Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : 1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr EΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ελευθέρωση της ενέργειας, σελ. 155-168 ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η κυτταρική αναπνοή είναι η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 Κύκλος Κιτρικού Οξέος

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 Κύκλος Κιτρικού Οξέος ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 Κύκλος Κιτρικού Οξέος Ο κύκλος κιτρικού οξέος (ΚΚΟ) ή τρικαρβοξυλικού οξέος ή Krebs ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ στη Μήτρα Τα περισσότερα μόρια εισέρχονται στον κύκλο ως ακετυλοσυνένζυμο

Διαβάστε περισσότερα

Β α σ ι κ έ ς α ρ χ έ ς μ ε τ α β ο λ ι σ μ ο ύ

Β α σ ι κ έ ς α ρ χ έ ς μ ε τ α β ο λ ι σ μ ο ύ Β α σ ι κ έ ς α ρ χ έ ς μ ε τ α β ο λ ι σ μ ο ύ 7.1. Εισαγωγή Εάν παρατηρήσουμε τις δραστηριότητες των διάφορων ειδών του ζωικού βασιλείου, μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) Βασικές Αρχές Βιοχημείας (Lehninger) Κεφ. 15

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) Βασικές Αρχές Βιοχημείας (Lehninger) Κεφ. 15 BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) Βασικές Αρχές Βιοχημείας (Lehninger) Κεφ. 15 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ 15.1 O μεταβολισμός αποτελείται από πολλές συζευγμένες και διασυνδεδεμένες αντιδράσεις 15.2 Η ATP είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός λιπαρών οξέων

Μεταβολισμός λιπαρών οξέων Μεταβολισμός λιπαρών οξέων Πρωτεΐνες Πολυσακχαρίτες Λίπη Γαλακτικό Γλυκόζη Αμινοξέα Πρωτεΐνες οργανισμού Δεξαμενή Αζώτου Πυροστα φυλικό Γλυκονεογένεση Γλυκόλυση Acetyl-CoA 6- φωσφορική Γλυκόζη Γλυκογένεση

Διαβάστε περισσότερα

O Κύκλος του κιτρικού οξέος Ο κύκλος του Krebs O κύκλος των τρικαρβοξυλικών οξέων (TCA)

O Κύκλος του κιτρικού οξέος Ο κύκλος του Krebs O κύκλος των τρικαρβοξυλικών οξέων (TCA) O Κύκλος του κιτρικού οξέος Ο κύκλος του Krebs O κύκλος των τρικαρβοξυλικών οξέων (TCA) Ανασκόπηση μεταβολισμού υδατανθρακών ΗΠΑΡ Γλυκόζη ΤΡΟΦΗ Κυκλοφορία ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ Γλυκόζη ΗΠΑΡ Κυτταρόπλασμα ΗΠΑΡ (Οξέωση)

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΟΕΙ ΩΝ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΟΕΙ ΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΟΕΙ ΩΝ Η επιβίωση των ζώντων οργανισµών οφείλεται εκτός των άλλων και στην ικανότητά τους να ρυθµίζουν την αποθήκευση και την κινητοποίηση της ενέργειας για το µεταβολισµότους.

Διαβάστε περισσότερα

1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν τα ρυθμιστικά ένζυμα, οι ρυθμιστές και ο τρόπος με τον οποίο δρουν. ΜΟΝ.

1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν τα ρυθμιστικά ένζυμα, οι ρυθμιστές και ο τρόπος με τον οποίο δρουν. ΜΟΝ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Χειμερινό Εξάμηνο 2007 2008 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : 1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ & ΑΙΜΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ & ΑΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ & ΑΙΜΗ Ανασκόπηση μεταβολισμού πρωτεϊνών & αμινοξέων Ιστοί ΤΡΟΦΗ Αλανίνη & Γλουταμίνη Αμινοξέα Κυκλοφορία Πρωτεΐνες Αμινοξέα Βιοσύνθεση (Νουκλεοτίδια κλπ) ΝΗ 4 + + Κετοξέα ΗΠΑΡ Ακέτυλο-CoA

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Δ. Μόσιαλος

Καθηγητής Δ. Μόσιαλος Μικροβιολογία-Ιολογία Επίκουρος Καθηγητής Καθηγητής Δ. Μόσιαλος Βιοενεργητική μικροβίων Βακτηριακή Γενετική Επισκόπηση Βακτηριοφάγων Προκαρυωτική ποικιλότητα (Βακτήρια) Προκαρυωτική ποικιλότητα (Αρχαία)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΑΝΟΜΟΙΩΣΗ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΑΝΟΜΟΙΩΣΗ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΑΝΟΜΟΙΩΣΗ Θερινό εξάμηνο 2011 Καταβολισμός ή ανομοίωση Καταβολισμός ή ανομοίωση η σταδιακή και ελεγχόμενη διάσπαση των

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν;

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν; Γενικά Για να προσδιορίσουμε τα 30 πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer)

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ 18.1 H οξειδωτική φωσφορυλίωση στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς λαμβάνει χώρα στα μιτοχόνδρια. 18.2 H οξειδωτική φωσφορυλίωση εξαρτάται από τη μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η τροφή αποτελείται και από ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα). Οι ουσίες αυτές διασπώνται (πέψη) σε απλούστερες (αμινοξέα, απλά σάκχαρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Εργαστήριο Βιολογικής Χηµείας Διευθυντής : Καθηγητής Κολιάκος Γεώργιος ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ Καταβολισµός του ανθρακικού σκελετού των αµινοξέων, βιοσύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ Είδαμε τους μηχανισμούς με τους οποίους καταλύονται οι χημικές/βιολογικές αντιδράσεις (θα επανέλθουμε αν έχουμε χρόνο) Θα εξετάσουμε δύο παραδείγματα ενζύμων και του

Διαβάστε περισσότερα

ÈÅÌÁÔÁ 2011 ÏÅÖÅ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο δ δ α. Λ β. Λ γ. Σ δ. Λ ε.

ÈÅÌÁÔÁ 2011 ÏÅÖÅ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο δ δ α. Λ β. Λ γ. Σ δ. Λ ε. 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. δ 1.. δ 1.. α. Λ β. Λ γ. Σ δ. Λ ε. Σ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1.. CH C CH CuCl NH CH C CCu NH Cl CH CH MgCl H O CH CH Mg(OH)Cl 1.5. A: CH OH B: CH Cl

Διαβάστε περισσότερα

Ο κύκλος κιτρικού οξέος (ΚΚΟ) ή τρικαρβοξυλικου οξέος ή Krebs

Ο κύκλος κιτρικού οξέος (ΚΚΟ) ή τρικαρβοξυλικου οξέος ή Krebs Ο κύκλος κιτρικού οξέος (ΚΚΟ) ή τρικαρβοξυλικου οξέος ή Krebs ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ στην Μήτρα Τα περισσότερα μόρια εισέρχονται στον κύκλο ως ακετυλοσυνένζυμο Α (ενεργοποιημένο μόριο) τελική κοινή πορεία για την

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μεταβολισμός του κυττάρου

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μεταβολισμός του κυττάρου 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Μεταβολισμός του κυττάρου ΤΥΠΟΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Α. Εξώθερμη αντίδραση = απελευθέρωση ενέργειας Β. Ενδόθερμη αντίδραση = πρόσληψη ενέργειας 3ο λύκ. Ηλιούπολης επιμέλεια: Αργύρης Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 22/05/2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA-BIOXHMEIA ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ Α A1. δ A2. β A3. Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους Για να εξασφαλιστεί η σωστή και αρμονική έκφραση των ενζύμων μέσα στο κύτταρο χρειάζεται ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. και Η εναρμόνιση αυτή επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2010 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2010 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 010 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ηµιτελείς προτάσεις Α1 και Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός του γλυκογόνου. Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση. Από που προέρχεται το μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο;

Μεταβολισμός του γλυκογόνου. Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση. Από που προέρχεται το μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο; Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση Μεταβολισμός του γλυκογόνου Το γλυκογόνο είναι ο αφθονότερος υδατάνθρακας των ζώων Το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ (3-7% κατά βάρος) και στους μύες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ Μεταβολισμός: Βασικές έννοιες και σχεδιασμός

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ Μεταβολισμός: Βασικές έννοιες και σχεδιασμός ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Μεταβολισμός: Βασικές έννοιες και σχεδιασμός Μεταβολισμός Βασικές Έννοιες Αντικείμενο 1) το κύτταρο αντλεί ενέργεια (αναγωγική ισχύ) από το περιβάλλον του; 2) το κύτταρο συνθέτει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α Α.1. γ Α.2. δ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α.. α. Σωστό, β. Λάθος,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Τ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΜΗΜΑ Β3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ο όρος ενέργεια σημαίνει δυνατότητα παραγωγής έργου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΨΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ & ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ I

ΠΕΨΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ & ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ I ΠΕΨΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ & ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ I ΗΠΑΡ VLDL Ανασκόπηση μεταβολισμού λιπιδίων & λιποπρωτεϊνών ΤΡΟΦΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΗΠΑΡ Κυκλοφορία Χυλομικρά Λιπαρά οξέα HDL LDL VLDL Λιπαρά οξέα Άκυλο-CoA Καρνιτίνη

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

σελ 1 από 8 Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο a 2 η Εξέταση στην Βιοχημεία

σελ 1 από 8 Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο a 2 η Εξέταση στην Βιοχημεία Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 2 η Εξέταση στην Βιοχημεία σελ 1 από 8 Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : Σε κάθε ερώτηση αντιστοιχούν πέντε απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Καλλιώρα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Καλλιώρα ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15 02 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Καλλιώρα ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαντώ Κυριακού 2015

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαντώ Κυριακού 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαντώ Κυριακού 2015 Ενεργειακό Στα βιολογικά συστήματα η διατήρηση της ενέργειας συμπεριλαμβάνει οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις παραγωγή ATP Οξείδωση: απομάκρυνση e από ένα υπόστρωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Οξείδωση της γλυκόζης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Καταβολισµός ή ανοµοίωση» C 6 H 12 O+6O 2 +6H 2 O 12H 2 O+6CO 2 +686 Kcal/mol Πηγές ενέργειας κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους συνήθως δεν μπορούν να τα αξιοποίησουν άμεσα. Η αξιοποίησή τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΨΗ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΣΑΚΧΑΡΩΝ) ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ Ι

ΠΕΨΗ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΣΑΚΧΑΡΩΝ) ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ Ι ΠΕΨΗ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΣΑΚΧΑΡΩΝ) ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ Ι Σύνοψη: Πέψη, αποικοδόμηση & μεταβολισμός υδατανθράκων Δομή & βιολογική σημασία της γλυκόζης Δομή υδατανθρακών τροφής Πέψη υδατανθρακών τροφής Αμυλάση

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 10 : Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες ως τα ενεργειακά κέντρα των ευκαρυωτικών κυττάρων

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 10 : Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες ως τα ενεργειακά κέντρα των ευκαρυωτικών κυττάρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κυτταρική Βιολογία Ενότητα 10 : Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες ως τα ενεργειακά κέντρα των ευκαρυωτικών κυττάρων Παναγιωτίδης Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση του καταβολισμού.

Συνοπτική παρουσίαση του καταβολισμού. Συνοπτική παρουσίαση του καταβολισμού. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ ΛΙΠΗ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ουρία Κύκλος ουρίας Ακέτυλο-CoA O 2 Οκύκλοςτου κιτρικού οξέος 8 e - Οξειδωτική φωσφορυλίωση 2 CO

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (1ος Κύκλος) ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Κυριακή 14 Απριλίου 2013 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις Α1 και Α2 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Η οδός των φωσφορικών πεντοζών

Η οδός των φωσφορικών πεντοζών Η οδός των φωσφορικών πεντοζών Η οδός των φωσφορικών πεντοζών Ανασκόπηση μεταβολισμού υδατανθρακών ΗΠΑΡ Γλυκόζη ΤΡΟΦΗ Κυκλοφορία ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ Γλυκόζη ΗΠΑΡ Κυτταρόπλασμα ΗΠΑΡ (Οξέωση) NADH CO 2 ΟΞΕΙΔ. ΦΩΣΦ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θερινό εξάμηνο 2015 Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί Κεφαλαίο 3 ο Μεταβολισμός Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια είναι απαρέτητη σε όλους τους οργανισμούς και την εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους.παρόλα αυτά, συνήθως δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Ζήτηµα 1ο Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο κύκλος του Krebs. Περιεχόµενα

Ο κύκλος του Krebs. Περιεχόµενα Ο κύκλος του Krebs Ο κύκλος του κιτρικού οξέος είναι µια κυκλική αλληλουχία αντιδράσεων, στην οποία το τελικό προϊόν είναι αντιδρόν του αρχικού σταδίου. Στον κύκλο αυτό συµµετέχουν πολλά ένζυµα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα Εργασία Βιολογίας Β. Γιώργος Εισαγωγή Η ενεργεια εχει πολυ μεγαλη σημασια για εναν οργανισμο, γιατι για να κανει οτιδηποτε ενας οργανισμος ειναι απαραιτητη. Ειναι απαραιτητη ακομη και οταν δεν κανουμε

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ενότητα 8η - Μέρος Α ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Όνομα καθηγητή: Μ. ΚΑΨΟΚΕΦΑΛΟΥ Όνομα καθηγητή: Α. ΖΑΜΠΕΛΑΣ Τμήμα: Επιστήμης τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η δομή των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία. Μιτοχόνδρια & Χλωροπλάστες - Τα Ενεργειακά Κέντρα των Ευκαρυωτικών Κυττάρων ΔIAΛEΞΕΙΣ 24 & 25 (27 /5/2016)

Kυτταρική Bιολογία. Μιτοχόνδρια & Χλωροπλάστες - Τα Ενεργειακά Κέντρα των Ευκαρυωτικών Κυττάρων ΔIAΛEΞΕΙΣ 24 & 25 (27 /5/2016) Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞΕΙΣ 24 & 25 (27 /5/2016) Μιτοχόνδρια & Χλωροπλάστες - Τα Ενεργειακά Κέντρα των Ευκαρυωτικών Κυττάρων Τα κύρια σημεία των διαλέξεων 24 & 25 Αποικοδόμηση & οξείδωση μακρομορίων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ. Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (1ος Κύκλος) ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ. Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (1ος Κύκλος) ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α. δ Α2 Α3 Α4 Α5 α Σ Λ Σ Λ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (ος Κύκλος) ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 5 Απριλίου 205 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Α: CH3CH2COOCH2CH3 Β:

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι:

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Για να είναι μια αντίδραση αυθόρμητη, πρέπει η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας της αντίδρασης να είναι αρνητική. Η μεταβολή της

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗ 19-21 -10681 210 3824614 210 3847670 www.irakleitos.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2010 ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2010 ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΪΟΥ 00 ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΘΕΜΑ A Για τις ηµιτελείς προτάσεις Α και Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α A1. γ A2. δ A3. α) Σ β) Λ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

Ν 2. 78% της σύστασης της ατμόσφαιρας

Ν 2. 78% της σύστασης της ατμόσφαιρας Αφομοίωση του Ν 2 Ν 2 78% της σύστασης της ατμόσφαιρας 3.8 x 10 15 τόνοι Ν 2 σε ατμόσφαιρα 18 x 10 15 τόνοι Ν 2 σε ιζήματα του φλοιού της γης Κύκλος του Ν 2 Αφομοίωση Ν 2 στα φυτά - Άλατα Βασική πηγή αζώτου

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Η σημασία της ενέργειας στους οργανισμούς. Η ενέργεια είναι ένας παράγοντας σημαντικός για τους οργανισμούς γιατί όλες οι λειτουργίες τους απαιτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ της Νικολέτας Ε. 3ο Κεφάλαιο Περιληπτική Απόδοση 3.1. Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 5 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε υδατικά

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 6 ΘΕΜΑ Β. ιαθέτουμε υδατικό διάλυμα CH 3 COONa συγκέντρωσης 0,1 Μ ( ιάλυμα 1 ). Β1. Να υπολογίσετε το ph του διαλύματος 1.

Μονάδες 6 ΘΕΜΑ Β. ιαθέτουμε υδατικό διάλυμα CH 3 COONa συγκέντρωσης 0,1 Μ ( ιάλυμα 1 ). Β1. Να υπολογίσετε το ph του διαλύματος 1. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Χηµικών της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Χηµικών της Ώθησης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Χηµικών της Ώθησης 1 Παρασκευή, 21 Μα ου 20 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ A Για τις ημιτελείς προτάσεις Α1 και Α2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤ./Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/01/2013 ΘΕΜΑ Α

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤ./Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/01/2013 ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤ./Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/01/2013 ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.3 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΗΠΑΡ VLDL Ανασκόπηση μεταβολισμού λιπιδίων & λιποπρωτεϊνών ΤΡΟΦΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΗΠΑΡ Κυκλοφορία Χυλομικρά Λιπαρά οξέα HDL LDL VLDL ΗΠΑΡ Τριγλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Η υδρόλυση της ATP (σε ADP και μία φωσφορική ομάδα) απελευθερώνει ενέργεια που χρησιμοποιείται στις αναβολικές αντιδράσεις

Η υδρόλυση της ATP (σε ADP και μία φωσφορική ομάδα) απελευθερώνει ενέργεια που χρησιμοποιείται στις αναβολικές αντιδράσεις Κεφάλαιο 6 ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Αποικοδόμηση (διάσπαση) πολύπλοκων μορίων σε απλούστερες ενώσεις πχ στην κυτταρική αναπνοή η διάσπαση της γλυκόζης σε CO 2 και Η 2 Ο Η ενέργεια που απελευθερώνεται χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΗΠΑΡ VLDL Ανασκόπηση μεταβολισμού λιπιδίων & λιποπρωτεϊνών ΤΡΟΦΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΗΠΑΡ Κυκλοφορία Χυλομικρά Λιπαρά οξέα HDL LDL VLDL ΗΠΑΡ Τριγλυκερίδια Φωσφολίπιδια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 Το θέμα που απασχολεί το κεφάλαιο σε όλη του την έκταση είναι ο μεταβολισμός και χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: 3.1)Ενέργεια και οργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ 1) Δίνονται τα αμινοξέα σερίνη, αλανίνη, γλουταμικό, κυστεΐνη, λυσίνη, αργινίνη, διαχωρίστε τα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. (Γενετικό γονιδιακής έκφρασης) Μαντώ Κυριακού 2015

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. (Γενετικό γονιδιακής έκφρασης) Μαντώ Κυριακού 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (Γενετικό υλικό των βακτηρίων ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης) Μαντώ Κυριακού 2015 Γενετικό υλικό των βακτηρίων Αποτελείται από ένα μόριο DNA σε υπερελιγμένη μορφή και τα άκρα του

Διαβάστε περισσότερα

22. Ο Μεταβολισμός Των Λιπαρών Οξέων

22. Ο Μεταβολισμός Των Λιπαρών Οξέων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ 22. Ο Μεταβολισμός Των Λιπαρών Οξέων Μέλη Ομάδας: Μαργαρίτα Τζουρούτη Νεφέλη Τζαγκαράκη Κύριοι φυσιολογικοί ρόλοι λιπαρών οξέων 1. Καύσιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ενέργεια υπάρχει παντού στο περιβάλλον και η παρουσία της γίνεται αισθητή με διαφόρους τρόπους.τα καιρικά φαινόμενα, οι κυτταρικές διεργασίες καθώς και όλες οι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2004

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2004 ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 004 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός του γλυκογόνου

Μεταβολισμός του γλυκογόνου Μεταβολισμός του γλυκογόνου Μεταβολισμός του γλυκογόνου Ανασκόπηση μεταβολισμού υδατανθρακών ΗΠΑΡ Γλυκόζη ΤΡΟΦΗ Κυκλοφορία ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ Γλυκόζη ΗΠΑΡ Κυτταρόπλασμα ΗΠΑΡ (Οξέωση) NADH CO 2 ΟΞΕΙΔ. ΦΩΣΦ. ATP

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο τρίτο. 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφάλαιο τρίτο. 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί Κεφάλαιο τρίτο 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται με την διάσπαση των θρεπτικών ουσιών της τροφής τους. Οι οργανισμοί που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Ένα υδατικό διάλυμα έχει ph = 5 στους 25 ο C. Το διάλυμα αυτό μπορεί να περιέχει α. ΝΗ 3. β. HCOOH. γ. HCOONa. δ. KCl.

1.2. Ένα υδατικό διάλυμα έχει ph = 5 στους 25 ο C. Το διάλυμα αυτό μπορεί να περιέχει α. ΝΗ 3. β. HCOOH. γ. HCOONa. δ. KCl. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. (i) Τι είδους αναερόβια αναπνοή κάνει ο αθλητής;

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. (i) Τι είδους αναερόβια αναπνοή κάνει ο αθλητής; ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 1. (α) Για την παραγωγή 1 mol ATP από την ADP και Pi απαιτείται ενέργεια 30 KJ. Η πλήρης οξείδωση 1 mol γλυκόζης σε CO 2 και H 2 O αποδίδει 38 mol ATP. Γνωρίζοντας ότι η πλήρης οξείδωση

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ Ορίζουμε ως διαβιβαστή μια ουσία που απελευθερώνεται από έναν νευρώνα σε μια σύναψη και που επηρεάζει ένα άλλο κύτταρο, είτε έναν νευρώνα είτε ένα κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα