Οι παιδαγωγικές απόψεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι παιδαγωγικές απόψεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη"

Transcript

1 Οι παιδαγωγικές απόψεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη Γράφει ο Θεόδωρος Ζουρμπάνος Η Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών: Ραφαήλ Σάντι Στάνζα Ντέλλα Σενιατούρα, Βατικανό, Στη σχολή των Αθηνών παρατηρούμε μια φανταστική συνάθροιση φιλοσόφων που αν και έζησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, συζητούν, διδάσκουν ή στοχάζονται. Στο κέντρο δεσπόζουν οι μορφές του Πλάτωνα, ο οποίος δείχνει με το δάχτυλό του προς τα πάνω, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την πηγή των ιδεών του, ενώ δίπλα του στέκεται ο Αριστοτέλης υποδηλώνοντας με την κίνηση του χεριού του το ενδιαφέρον του για τα επίγεια πράγματα και τα φυσικά φαινόμενα. Οι χρωματισμοί της ενδυμασίας τους επίσης ενισχύουν τη θεϊκή πνευματικότητα του Πλάτωνα, φορώντας κόκκινο μανδύα, ενώ με τον γαλάζιο μανδύα του Αριστοτέλη υπαινίσσονται τα ανθρώπινα και τα γήινα.

2 Αθήνα Τον 4 ον αιώνα π.χ. η Αθήνα αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ η ηθική παρακμή και η πολιτική κρίση έρχονται να ενισχύσουν την άσχημη κατάσταση και να κλονίσουν τα θεμέλια της κοινωνικής σταθερότητας. Τη λύση στα προβλήματα ήρθε να την δώσει η εκπαίδευση. Έτσι λοιπόν κατά την εποχή αυτή τέθηκαν οι βάσεις των επιστημών της αγωγής. Στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στη ρητορική σχολή του Ισοκράτη και στο Λύκειο του Αριστοτέλη εξετάστηκαν και αναπτύχθηκαν όλα τα βασικά θέματα της παιδείας, τόσο τα θεωρητικά όσο και τα πρακτικά, όπως: ο σκοπός της αγωγής το μορφωτικό ιδεώδες το δυνατόν της αγωγής τα μορφωτικά αγαθά η παιδονομία οι μέθοδοι διδασκαλίας η αξία της αξιολόγησης η δύναμη του κοινωνικοοικονομικού και ευρύτερου περιβάλλοντος και άλλα Αξίζει να τονιστεί ότι όλα τα παιδαγωγικά συστήματα που ακολούθησαν έθεσαν τις βάσεις τους, σ αυτά που παρουσιάστηκαν τον 4 ον αιώνα π.χ.

3 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ Ο Πλάτωνας στο ρεαλιστικό έργο του «Νόμοι» έδωσε πρώτος ένα συνειδητό, συστηματικά διαμορφωμένο ιδανικό της αγωγής και της πνευματικής καλλιέργειας. Ανάγει ταυτόχρονα τη φιλοσοφία και την επιστήμη σε μεγάλες οδηγούς της δημόσιας ζωής και σε ύψιστες μορφωτικές δυνάμεις. Διακρίνει επίσης βαθμίδες στην εκπαίδευση, τις οποίες αν τις αναλύσουμε θα διακρίνουμε την προσχολική, τη στοιχειώδη, τη μέση και την ανωτάτη εκπαίδευση.

4 Α ΒΑΘΜΙΔΑ Στην προσχολική ηλικία ο Πλάτωνας δίνει πολύ μεγάλη σημασία. Περιλαμβάνει τις ηλικίες από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι τον 3 ο χρόνο. Σ αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη φροντίδα τόσο στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, όσο και στην ψυχοσυναισθηματική του καλλιέργεια. Κατά το στάδιο αυτό χτίζονται τα θεμέλια του χαρακτήρα του ανθρώπου. Οι γονείς κατά την περίοδο αυτήν δεν πρέπει να ανατρέφουν τα παιδιά τους με σκληρότητα, αλλά ούτε και με μαλθακότητα, γιατί η μεν πρώτη δημιουργεί δουλοπρεπείς, ενώ η δεύτερη θηλυπρεπείς ανθρώπους. Ακόμα δεν πρέπει να προκαλούμε στα παιδιά φόβους, έντονη λύπη, κόπους και ζωηρά πάθη και γενικά έντονα συναισθήματα, γιατί ταράσσουν τον ψυχικό τους κόσμο. Β ΒΑΘΜΙΔΑ Από τον 3 ο χρόνο του παιδιού μέχρι τον 6 ο χρόνο. Σ αυτή την περίοδο τα νήπια εκπαιδεύονται μαζί αγόρια και κορίτσια. Στα νήπια πρέπει να δημιουργούμε καλές έξεις και συνήθειες. Αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε μέσω των παιχνιδιών και λέγοντάς τους κατάλληλους μύθους. Τα παιδιά τα παρακολουθούν οι τροφοί και οι ειδικοί υπάλληλοι της πολιτείας. Στον 6 ο χρόνο τα παιδιά χωρίζονται σε αγόρια και κορίτσια, αλλά διδάσκονται τα ίδια μαθήματα. Γ ΒΑΘΜΙΔΑ Από την ηλικία των 6 μέχρι 10 χρονών. Εδώ πρέπει να γίνεται συστηματική διδασκαλία της γυμναστικής στα παιδιά, όπως σωματικές ασκήσεις, χοροί,

5 παιχνίδια με όπλα, πάλη κ.τ.λ. Βασικό επίσης μάθημα είναι και η μουσική, η οποία περιλαμβάνει την ποίηση, τη μελωδία και τον ρυθμό. Τα πρώτα ποιητικά κείμενα έχουν περιεχόμενο μυθικό, αλλά ηθικού περιεχομένου. Ο ρυθμός και η αρμονία της μουσικής ημερεύουν τον άνθρωπο και τον κάνουν πιο χρήσιμο για την κοινωνία («Πρωταγόρας» 325 C) και («Πολιτεία» 413 Ε). Από τις μελωδίες αποκλείονται τα θρηνώδη και τα συμποσιακά άσματα. Με τον τρόπο αυτό ο Πλάτωνας ζητάει λογοκρισία για τους μύθους και τα ποιήματα. Αποκλείει ακόμη και τη διδασκαλία των ομηρικών ποιημάτων, γιατί παρουσιάζουν τους θεούς με πολλά ελαττώματα και καλλιεργούν την ασέβεια των νέων προς αυτούς («Πολιτεία» 606 Ε και «Νόμοι» 801 C). Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου Δ ΒΑΘΜΙΔΑ Από χρονών. Κατά την περίοδο αυτή διδάσκεται η γραφή και η ανάγνωση. Η διδασκαλία περιέχει κείμενα έμμετρα ή πεζά με ηθοπλαστικό περιεχόμενο καθώς και Μαθηματικά. Ε ΒΑΘΜΙΔΑ ΑΠΌ χρονών. Συνεχίζεται η συστηματική διδασκαλία της μουσικής από τον κιθαριστή. Διδάσκεται επίσης η γυμναστική, όπως και στις προηγούμενες

6 βαθμίδες, αλλά με δυσκολότερες ασκήσεις, όπως ρίψεις, πορείες, ιππασία κ.α. Διδάσκονται επίσης τα Μαθηματικά (Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία και Αρμονική) σε ανώτερο επίπεδο. Η διδασκαλία των Μαθηματικών έχει και πρακτικό αλλά και ιδεολογικό σκοπό. Εξυπηρετεί τις ανάγκες της ζωής, αλλά καλλιεργεί και το πνεύμα. Προάγει την αφηρημένη σκέψη. Από τα αισθητά πράγματα μας οδηγούν προς τις αφηρημένες έννοιες («Πολιτεία» 523 Α, 524 Ε, 526 Ε C) και αποτελούν κατ αυτόν τον τρόπο την προπαίδεια της φιλοσοφίας («Πολιτεία» 531 C και 531 D). Στ ΒΑΘΜΙΔΑ Ο σκοπός της βαθμίδας αυτής που περιλαμβάνει τις ηλικίες από χρονών, είναι πρακτικός και ιδεολογικός. Μεγάλη σημασία δίνει ο Πλάτωνας και στη δύναμη της θρησκείας. Αυτή προτάσσεται της επιστήμης. Για τους ασεβείς προς τους θεούς της πόλης προτείνει ακόμα και αυστηρές ποινές («Νόμοι» 908 D - E). Ζ ΒΑΘΜΙΔΑ Είναι και η τελευταία βαθμίδα και περιλαμβάνει την στρατιωτική εκπαίδευση των νέων μέχρι 20 χρονών. Στην «Πολιτεία» διδάσκει ο φιλόσοφος ότι η εκπαίδευση των φρουρών της πόλης και των αρχόντων, πρέπει να φτάνει μέχρι το 20 ο έτος της ηλικίας. Στη συνέχεια οι άρχοντες για 10 ακόμα χρόνια θα συνεχίσουν τις μαθηματικές σπουδές τους. Μετά το 30 ο έτος και για 5 χρόνια συνεχόμενα οι πιο ικανοί θα σπουδάσουν διαλεκτική δηλ. φιλοσοφία. Οι άρχοντες θα είναι ώριμοι να αναλάβουν τη διοίκηση της πόλης στο 50 ο έτος της ηλικίας τους.

7 Ο Πλάτωνας διδάσκει ότι οι επιστήμες πρέπει να αποβλέπουν στην ηθική πρόοδο του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου («Μενέξενος» 246 Ε). Με αφορμή αυτή την άποψη κατακρίνει τη διδασκαλία της ρητορικής, γιατί δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια και το δίκαιο. Ο Πλάτωνας είναι εισηγητής της αυτενεργούς μάθησης, «Μένων», και του σχολείου εργασίας. Είναι πολύ γνωστή η φράση του στην («Πολιτεία» 536 ), «ΜΗ ΤΟΙΝΥΝ ΒΙΑ, Ω ΑΡΙΣΤΕ, ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΑΘΗΜΑΣΙΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΡΕΦΕ». Τονίζει την αξία της εποπτικής διδασκαλίας και της άσκησης. Για τον δάσκαλο πιστεύει ότι πρέπει να τον διακρίνει το ήθος και η επιστημονική κατάρτιση. Πιστεύει ακόμη ότι ο δάσκαλος διδάσκει περισσότερο με το παράδειγμά του και λιγότερο με τις συμβουλές και τις υποδείξεις («Νόμοι» 729 Β).

8 Πομπηία ψηφιδωτό σε δάπεδο. Ο Πλάτωνας με άλλους φιλόσοφους Ο σκοπός της παιδείας ορίζεται από τον Πλάτωνα ως εξής: «Παιδεία είναι η διαπαιδαγώγηση προς την αρετή, που αρχίζει από την παιδική ηλικία και που αποβλέπει στο να κάμει τον πολίτη τέλειο, να γνωρίζει να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται με δικαιοσύνη. Η παιδεία που αποβλέπει στον πλούτο ή στην πολιτική δύναμη ή στην απόκτηση σοφίας χωρίς δικαιοσύνη και φρόνηση, αυτή είναι χυδαία και ανελεύθερη και δεν αξίζει καθόλου να λέγεται παιδεία» («Νόμοι» 644 Α).

9 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε πολύ με τα παιδαγωγικά προβλήματα. Σκοπός της αγωγής κατά τον Αριστοτέλη είναι: 1. Να δώσει στον τρόφιμο τις πρακτικές εκείνες γνώσεις που είναι απαραίτητες για τις ανάγκες τις ζωής. 2. Να καλλιεργήσει στην ψυχή του μαθητή την αγάπη προς το αγαθό και την αρετή. 3. Να αναπτύξει τις διανοητικές ικανότητες του παιδευμένου. 4. Να δημιουργήσει καλές έξεις και 5. Να καταστήσει τους εκπαιδευμένους να γνωρίζουν τα καθήκοντα και τα δικαιώματά τους («Πολιτικά» 1179 Β) μέσα στο κοινωνικό σύνολο και να

10 βρίσκουν την αιτία της επιτυχίας και της δυστυχίας τους («Πολιτικά»1277 Β, 13-15) Ως προς τη δύναμη της αγωγής δέχεται ο Αριστοτέλης ότι αυτή εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τις κληρονομικές καταβολές - τη φύση του ατόμου, το έθος την άσκηση και τον λόγο δηλαδή τη διδασκαλία. Η εκπαίδευση, πιστεύει ο Αριστοτέλης, οφείλει να είναι οικογενειακή και δημόσια. Η οικογενειακή εκπαίδευση αρχίζει από τη γέννηση και διαρκεί μέχρι το 7 ο έτος, οπότε αρχίζει η δημόσια εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας εκπαίδευσης η οικογενειακή θα βοηθά και θα συμπληρώνει τη σχολική αγωγή. Η κοινή εκπαίδευση πρέπει να γίνεται σε δημόσια ιδρύματα. Την όλη φροντίδα θα την έχει η πολιτεία. Η αγωγή πρέπει να είναι μεν κοινή, αλλά να προσαρμόζεται σε κάθε περίπτωση προς την αντιληπτική ικανότητα και την ατομικότητα του μαθητή. («Ηθικά Νικομάχεια» 174).

11 Τα μορφωτικά ιδεώδη του Αριστοτέλη πρέπει να είναι τα εξής: 1. «Τα χρήσιμα προς τον βίο», το ωφελιμιστικό δηλαδή ιδεώδες. Οι χρήσιμες και πρακτικές γνώσεις πρέπει πάντοτε να οδηγούν στην ηθική ζωή και στην ελευθερία του ατόμου και όχι στη χυδαία και ανελεύθερη ζωή («Πολιτικά»1337 Β και 1338 Α). 2. «Τα τείνοντα προς την αρετή», το ηθικό ιδεώδες. Η όλη αγωγή πρέπει να οδηγεί στην ηθικοποίηση του ανθρώπου («Πολιτικά» 1332 Α). Για να πετύχει η ηθικοποίηση του ανθρώπου, πρέπει οι τρεις δυνάμεις της αγωγής η φύση, το έθος και ο λόγος να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους. 3. «Τα προς τη διάνοια τείνοντα», η ανάπτυξη δηλαδή των πνευματικών ικανοτήτων. Η ανάπτυξη των διανοητικών ικανοτήτων δεν πρέπει να καλλιεργεί τον εγωισμό και την αλαζονεία. Πρέπει να οδηγεί προς την ενάρετο ζωή («Πολιτικά» 1337 Β ). 4. «Τα περιττά», το καλαισθητικό ιδεώδες. Ο Αριστοτέλης είναι ο πρώτος που εισάγει στη διδασκαλία και το μάθημα της «γραφικής», της ιχνογραφίας. 5. «Το πολιτειακό ιδεώδες». Η μόρφωση του ανθρώπου δεν πρέπει να αποβλέπει μόνο στην ευδαιμονία του ατόμου, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Από όλα αυτά συμπεραίνεται ότι τα μορφωτικά ιδεώδη είναι ανάλογα με τον σκοπό της αγωγής. Ο άνθρωπος κατευθύνεται προς τα εκπαιδευτικά ιδεώδη και

12 πραγματοποιεί τον σκοπό της αγωγής παρωθούμενος από διάφορες ορμές, όπως ορμή για επικοινωνία, ορμή για γνώση, ορμή για κίνηση και ορμή για μίμηση. Ο Αριστοτέλης διακρίνει 4 βαθμίδες της αγωγής: Α ΒΑΘΜΙΔΑ Την 1 η βαθμίδα αποτελεί η προ του γάμου αγωγή. Για να εξασφαλιστεί η καλή φύση, πρέπει οι μελλόνυμφοι να έχουν σωματική ευρωστία και καλές ψυχικές και πνευματικές καταβολές. Ορίζει ως κατώτατο όριο της ηλικίας για τον γάμο για τη γυναίκα το 18 ο έτος, για τον άντρα το 37 ο. Oι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, πρέπει να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις για την ομαλή εξέλιξη του εμβρύου.

13 Β ΒΑΘΜΙΔΑ Αρχίζει από τη γέννηση και φτάνει μέχρι το 7 ο έτος της ηλικίας του παιδιού. Κατά το πρώτο έτος της ηλικίας του το παιδί πρέπει να τρέφεται πολύ καλά, γιατί τότε χτίζονται τα θεμέλια της υγείας του ανθρώπου. Πρέπει να συνηθίζει στις καιρικές μεταβολές, να κινείται και να εκδηλώνεται ελεύθερα. Από του 2 ου μέχρι του 5 ου πρέπει να γίνεται μια λογική σωματική άσκηση στα παιδιά. Θα διδάσκονται ορισμένοι μύθοι ηθικού περιεχομένου από το οικογενειακό περιβάλλον και λίγη μουσική, χωρίς όμως να κουράζεται το παιδί. Από του 5 ου μέχρι του 7 ου έτους μέσω των παιχνιδιών και των άλλων ελεύθερων δραστηριοτήτων των παιδιών θα καταβάλλεται προσπάθεια να ανακαλυφθούν και να καλλιεργηθούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις τους. Πρέπει να αποφεύγονται τα θεάματα και οι ανήθικοι λόγοι («Πολιτικά» 1336 Α και Β). Την ανατροφή των παιδιών θα πρέπει να αναλαμβάνουν μόνο οι γονείς και όχι οι δούλοι. Γ ΒΑΘΜΙΔΑ Αρχίζει από το 7 ο και τελειώνει στο 14 ο έτος. Αυτή είναι η περίοδος της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών στο σχολείο. Τα παιδιά θα διδάσκονται γράμματα (ανάγνωση, αριθμητική και γραφή), γυμναστική, μουσική και γραφική ιχνογραφία («Πολιτικά» 1337 Β).

14 Δ ΒΑΘΜΙΔΑ Αρχίζει από το 14 ο και φτάνει μέχρι το 21 ο έτος. Είναι η τελευταία βαθμίδα της αγωγής. Κατά τη χρονική αυτή περίοδο, πρέπει να κατανοήσει ο νέος τις αξίες και τις ιδέες του αγαθού, του ωραίου, του αληθινού Θα διδάσκονται γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, φυσική, ιστορία, πολιτική και φιλοσοφία. Στο χρονικό αυτό διάστημα οι νέοι θα εκπληρώνουν και τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Ενδιαφέρον έδειξε ο Αριστοτέλης και για τα μεθοδολογικά προβλήματα. Αυτός πρώτος τόνισε ότι σπουδαία πηγή της γνώσης είναι η παρατήρηση της φύσης («Φυσική ακρόαση» 247 Β). Η διανόηση πρέπει να συμφωνεί με την εμπειρία («Περί ζώων γενέσεως» 760 Β). Η εμπειρία όμως παρέχει μερικές γνώσεις και όχι γενικές. Δεν μας γνωρίζει την αιτία. Ο Αριστοτέλης, ως γνωστόν, θεμελίωσε τις δύο μεθόδους της λογικής έρευνας, την επαγωγική και την παραγωγική. Στη διδασκαλία κυρίως χρησιμοποιούμε την επαγωγική μέθοδο («Αναλυτικά ύστερα» 100 Α).

15 Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είναι οι πρώτοι θεμελιωτές των επιστημών της αγωγής. Η σύγχρονος παιδαγωγική τις περισσότερες παιδαγωγικές ιδέες των δύο μεγάλων φιλοσόφων και παιδαγωγών τις δέχεται ως απόλυτα ορθές.

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Ζάρτηλα Στέλλα (Α.Μ. 12052) Κοθρά Γεωργία (Α.Μ. 11985)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η (Β 1, 1-3) Ι. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η (Β 1, 1-3) Ι. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 1 ηµήτριος Τζωρτζόπουλος ρ. Φιλοσοφίας Σχολικός Σύµβουλος Φιλολόγων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ( ιδακτική και ερµηνευτική προσέγγιση) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η (Β 1, 1-3) ιανοητική και ηθική αρετή. Ταιριάζει στη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Εργασία στο μάθημα ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΓΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Χλωπτσιούδης. σημειώσεις Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Ψυχολογίας για εκπαιδευτικούς και γονείς

Δήμος Χλωπτσιούδης. σημειώσεις Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Ψυχολογίας για εκπαιδευτικούς και γονείς Δήμος Χλωπτσιούδης για μία παιδαγωγική προσέγγιση του σύγχρονου σχολείου σημειώσεις Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Ψυχολογίας για εκπαιδευτικούς και γονείς Χλωπτσιούδης Δήμος για μία παιδαγωγική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39) ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, σελ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39) Δ2.Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο Η υποχώρηση των ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ιδίως της Ευρώπης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εξοβελισμό 1 των ανθρωπιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΗΣ «ιερεύνηση της διαισθητικής γνώσης των µαθητών για τη γλώσσα και ανάπτυξη της γλωσσικής τους επίγνωσης µέσω της γλωσσικής διδασκαλίας.» Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση ενός έντυπου και ενός ηλεκτρονικού παιδαγωγικού υλικού.

Αξιολόγηση ενός έντυπου και ενός ηλεκτρονικού παιδαγωγικού υλικού. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αξιολόγηση ενός έντυπου και ενός ηλεκτρονικού παιδαγωγικού υλικού. - Μαθηματικές έννοιες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΟΥΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Γενική και Ειδική ιδακτική Οικονομικών Επιστημών

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Γενική και Ειδική ιδακτική Οικονομικών Επιστημών ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Γενική και Ειδική ιδακτική Οικονομικών Επιστημών 1 ενότητα Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ 1. Ι ΑΚΤΙΚΗ Τον όρο διδακτική χρησιμοποίησε πρώτος ο γερμανός παιδαγωγός Ratke (1571-1655). Οι διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Παύλος Φ. Μάραντος Κώστας Ν. Θεριανός A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ<<ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ>>.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ<<ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ>>. ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1985 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 167 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 1566 Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

ρaση Α Γυμνaσίου Ενότητα 1 η : Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο

ρaση Α Γυμνaσίου Ενότητα 1 η : Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο A N M E κ φ - έ κθεση ρaση Α Γυμνaσίου Ενότητα 1 η : Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει τα εξής μέρη: Α) το λεξιλόγιο, σχετικό με το θέμα της ενότητας καθώς και λεξιλογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ευστράτιος Βαχάρογλου

Ευστράτιος Βαχάρογλου Η ηθική διαπαιδαγώγηση των αγοριών και κοριτσιών τον 19 ο και αρχές 20 ού αιώνα µέσα από εγχειρίδια Ηθικής και Παιδαγωγικά κείµενα: µία πρώτη προσέγγιση I. Εισαγωγικά Ευστράτιος Βαχάρογλου Η ηθική διάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Πρόγραμμα για την καλλιέργεια, την αγωγή και τη φροντίδα παιδιών προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Kοινωνικών Επιστηµών και Επιστηµών της Αγωγής ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Σχολή Kοινωνικών Επιστηµών και Επιστηµών της Αγωγής ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολή Kοινωνικών Επιστηµών και Επιστηµών της Αγωγής ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ª ƒ ø π ΠPOEΔPOΣ Mαίρη Iωαννίδου-Kουτσελίνη ANTIΠPOEΔPOΣ Σταύρος Φωτίου KAΘHΓHTEΣ Aθανάσιος Γαγάτσης Mαίρη Iωαννίδου-Kουτσελίνη

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλους Πολιτικά, Βιβλίο καθηγητή Εισαγωγικά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Αριστοτέλους Πολιτικά, Βιβλίο καθηγητή Εισαγωγικά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Εισαγωγικά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Από την Εισαγωγή στα Πολιτικά, που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν στη σελίδα του βιβλίου τους, οι μαθητές γνωρίζουν ήδη τη στενότατη σχέση της πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 1.1. ΠΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο».

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». Φλώρινα 2012

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

e-περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας e-journal of Science & Technology (e-jst)

e-περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας e-journal of Science & Technology (e-jst) Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΩΣ ΑΥΘΥΠΑΡΚΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Θεόδωρος Καραδήμας 1, Παναγιώτα Καραδήμα 2 1. Οικονομολόγος, απόφοιτος του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Αναμόρφωση Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου» ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Τομείς της σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΜΥΘΙΑ ΤΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ Μύθοι, πρότυπα Ανθρωπιστικών αξιών και Ποίησης. Η διαχρονική ομορφιά η Παιδαγωγική τους αξία.

ΟΣΑ ΜΥΘΙΑ ΤΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ Μύθοι, πρότυπα Ανθρωπιστικών αξιών και Ποίησης. Η διαχρονική ομορφιά η Παιδαγωγική τους αξία. Σπυροπούλου - Παπαδημητρίου Ζωή, Σχολική Σύμβουλος Ε.Τ. Πεζογράφος Θεατρική Συγγραφέας ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ Οι περισσότεροι «Μύθοι περί ζώων, πτηνών και φυτών»

Διαβάστε περισσότερα