Το πρόβλημα: Καταστροφική μηχανότρατα και υπεραλίευση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το πρόβλημα: Καταστροφική μηχανότρατα και υπεραλίευση."

Transcript

1 Μην ψαρώνεις!

2

3 Το πρόβλημα: Καταστροφική μηχανότρατα και υπεραλίευση. Το ελληνικό ψάρι έγινε είδος πολυτελείας και κινδυνεύει να χαθεί από τις θάλασσες και τη διατροφή μας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, οι μηχανότρατες οργώνουν τις θάλασσές μας καταστρέφοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα. Συχνά ψαρεύουν παράνομα σε απόσταση αναπνοής από την ακτή, σπαταλούν τη θαλάσσια ζωή πετώντας πίσω στη θάλασσα τη μισή ψαριά τους και διοχετεύουν παράνομα ψάρια σε μικρό μέγεθος (γόνο) στην αγορά. Αυτές οι καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές απειλούν το παρόν και το μέλλον των ελληνικών ψαριών και χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι βασίζουν το επάγγελμα και την επιβίωσή τους στο ψάρι (όπως οι παράκτιοι αλιείς, οι ιχθυοπώλες, ακόμα και οι ιδιοκτήτες ταβερνών, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις μηχανότρατες). Επιπλέον, επηρεάζουν αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό που συνδέεται άμεσα με τις θάλασσές μας.

4 Η λύση: Θαλάσσια καταφύγια για για ζωντανές θάλασσες! Για να μπορούν τα ψάρια να αναπαραχθούν, να μεγαλώσουν ανενόχλητα και να έχουμε ζωντανές ελληνικές θάλασσες, χρειαζόμαστε σήμερα κιόλας θαλάσσια καταφύγια. Η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στον Κορινθιακό κόλπο και τις Βόρειες Κυκλάδες, στηρίζεται από ντόπιους παράκτιους ψαράδες, επιστήμονες, οργανώσεις και δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Η προστασία των θαλασσών όμως περνάει και από το πιάτο μας! Με το να γίνουμε πιο υπεύθυνοι καταναλωτές, θα δούμε τις ελληνικές θάλασσες να γεμίζουν και πάλι με ψάρια.

5 Μη δημοφιλή ψάρια Γιατί να περιορίζεις τη διατροφή σου σε 3-4 μόνο είδη που συνήθως αλιεύονται από τις καταστροφικές μηχανότρατες, όταν υπάρχουν πολλά ψάρια που δεν είναι τόσο δημοφιλή, αλλά αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες; Επιλέγοντας μη δημοφιλή ψάρια, διευρύνεις τη διατροφή σου, ανακαλύπτεις νέες γεύσεις και συνταγές, ενώ παράλληλα συμβάλλεις στην προστασία των θαλασσών μας.

6 Χριστόψαρο Το χριστόψαρο είναι σύμφωνα με το θρύλο το ψάρι που πολλαπλασίασε ο Χριστός, ενώ οι κηλίδες πάνω στο σώμα του είναι τα σημάδια που άφησαν τα χέρια του Χριστού όταν το έπιασε. Δεν έχει οριστεί ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 33 εκατοστά. Αναπαράγεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, γι αυτό είναι καλύτερο να το αποφεύγουμε αυτές τις περιόδους. Δοκίμασέ το στο φούρνο με λαχανικά. Σκορπίνα Η εμφάνισή της και το δηλητήριο των αγκαθιών της μπορεί να τρομάζουν, είναι όμως εξαιρετικά νόστιμη και αξίζει να τη δοκιμάσεις. Δεν έχει οριστεί ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 30 εκατοστά. Αναπαράγεται από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, γι αυτό είναι καλύτερο να την αποφεύγουμε αυτή την εποχή. Δοκίμασέ την σε σούπα ή ψητή στα κάρβουνα, με προσοχή στο ψήσιμο γιατί δεν είναι ομοιόμορφη σε μέγεθοςß.

7 Σάλπα Ξεχωρίζει από τις χρυσαφιές, οριζόντιες γραμμές στα πλευρά της, αν όμως νιώσει ότι κινδυνεύει, αυτές σβήνουν και το χρώμα της γίνεται ομοιόμορφο. Δεν έχει οριστεί ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 19 εκατοστά. Αναπαράγεται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, γι αυτό καλό είναι να την αποφεύγουμε αυτές τις περιόδους. Δοκίμασέ την ψητή αλλά και σε κακαβιά. Μουρμούρα Θα την αναγνωρίσεις από το ασημί της χρώμα και τις σκούρες, κάθετες γραμμές στη ράχη της. Ζει στο βυθό, τον οποίο και σκάβει για να βρει την τροφή της. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι τα 20 εκατοστά, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 22 εκατοστά. Αναπαράγεται από Μάιο έως Σεπτέμβριο, γι αυτό καλό είναι να την αποφεύγουμε αυτή την περίοδο. Δοκίμασέ την στο φούρνο με λαχανικά ή στη σχάρα.

8 Σαργός Έχει σκουρόχρωμες κάθετες γραμμές στο σώμα του που εξαφανίζονται όσο μεγαλώνει, ενώ κάποια αρσενικά μεγαλώνοντας γίνονται θηλυκά. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι τα 23 εκατοστά, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 24 εκατοστά. Αναπαράγεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, γι αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε αυτή την εποχή. Δοκίμασέ τον ψητό ή στη σχάρα. Μυτάκι (λέγεται και χιόνα ή ούγενα) Θα το αναγνωρίσεις από τις μπλε αποχρώσεις στο κεφάλι του και το μυτερό του ρύγχος. Αν το συναντήσεις στη θάλασσα μάλλον θα είναι μόνο του, αφού δεν συνηθίζει να σχηματίζει κοπάδια. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι τα 18 εκατοστά, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 25 εκατοστά. Αναπαράγεται Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, γι αυτό καλό είναι να το αποφεύγουμε αυτή την εποχή. Δοκίμασέ το ψητό ή στη σχάρα.

9 Σπάρος Ζει κοντά στις ακτές, σε βάθη έως 50 μέτρα και ξεχωρίζει από τη μαύρη γραμμή στη βάση της ουράς του και το κίτρινο χρώμα των πτερυγίων του. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι τα 12 εκατοστά, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 15 εκατοστά. Αναπαράγεται μεταξύ Φλεβάρη και Απρίλη, γι αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε αυτούς τους μήνες. Δοκίμασέ τον ψητό ή στη σχάρα. Κέφαλος Ένα παρεξηγημένο ψάρι επειδή το συναντάμε συχνά σε λιμάνια. Ζει όμως στις περισσότερες εύκρατες θαλάσσιες ζώνες του πλανήτη, γι αυτό και χαρακτηρίζεται ως κοσμοπολίτικο ψάρι, ενώ η γεύση του είναι καταπληκτική. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι τα 16 εκατοστά, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 37 εκατοστά. Αναπαράγεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, γι αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε αυτούς τους μήνες. Δοκίμασέ τον στο φούρνο, βραστό και ψητό στα κάρβουνα.

10 Στήρα Από το χρώμα της μπορούμε να μαντέψουμε την ηλικία της. Όταν είναι μικρή, είναι καφέ-κοκκινωπή, ενώ όταν είναι ενήλικη, είναι καφέ-γκρι. Έχει μία χρυσοκίτρινη κηλίδα στα πλευρά της, που μετά το θάνατό της εξαφανίζεται. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι τα 45 εκατοστά, με το οποίο συμφωνούν και οι επιστήμονες. Αναπαράγεται στο τέλος της άνοιξης, γι αυτό καλό είναι να την αποφεύγουμε αυτή την περίοδο. Δοκίμασέ την ψητή ή σε σούπα. Φρίσσα Συγγενής της σαρδέλας, αλλά όχι τόσο γνωστή. Αλιεύεται κυρίως από γρι γρι, οι πληθυσμοί της όμως δεν κινδυνεύουν τόσο, όσο άλλων ειδών. Προτίμησε να την αναζητήσεις στα καΐκια των παράκτιων ψαράδων. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι τα 10 εκατοστά, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 17 εκατοστά. Αναπαράγεται από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, γι αυτό καλό είναι αυτή την εποχή να την αποφεύγουμε. Δοκίμασέ την τηγανητή, αλλά και μαρινάτη.

11 Μπαλάς Ξεχωρίζει από τα μεγάλα, σε σχέση με το σώμα του, μάτια και το κόκκινο χρώμα του που την περίοδο της αναπαραγωγής γίνεται πιο έντονο. Δεν έχει οριστεί ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 24 εκατοστά. Αναπαράγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γι αυτό καλό είναι αυτούς τους μήνες να τον αποφεύγουμε. Δοκίμασέ τον ψητό και πειραματίσου με διαφορετικές συνταγές που ταιριάζουν σε λευκά ψάρια. Λούτσος Ένα από τα γρηγορότερα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες με χαρακτηριστικό, μακρύ σώμα. Εκτός από τρανός κυνηγός, είναι και πεντανόστιμο ψάρι. Δεν έχει οριστεί ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 40 εκατοστά. Αναπαράγεται το καλοκαίρι, γι αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε αυτή την εποχή. Δοκίμασέ τον ψητό σε φέτες, αλλά φρόντισε να μην ψηθεί πολύ γιατί το κρέας του θα στεγνώσει. Μπορείς επίσης να τον μαγειρέψεις πλακί.

12 Χάνος Δεν θεωρείται και πολύ έξυπνο ψάρι γιατί πιάνεται εύκολα με δόλωμα. Είναι όμως επιθετικό ψάρι με μεγάλο στόμα, που πιάνει λεία συχνά μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να καταπιεί. Δεν έχει οριστεί ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος, οι επιστήμονες όμως προτείνουν να αλιεύεται σε μέγεθος μεγαλύτερο από 21 εκατοστά. Αναπαράγεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, γι αυτό καλό είναι αυτούς τους μήνες να τον αποφεύγουμε. Δοκίμασέ τον βραστό, σε κακαβιά, τηγανητό, αλλά και ψητό.

13 Εποχικότητα Η εποχικότητα των ψαριών καθορίζεται με βάση την αναπαραγωγική περίοδο κάθε είδους και την επιτρεπόμενη περίοδο αλιείας για κάθε αλιευτικό εργαλείο. Παράλληλα, υπάρχει εποχιακή απαγόρευση αλιείας συγκεκριμένων ειδών. Η θεσμοθέτηση της εποχικότητας έχει στόχο την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών ώστε να ανανεώνεται ο πληθυσμός τους. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, αν σκεφτούμε ότι τον Μάιο, έναν από τους σημαντικότερους μήνες αναπαραγωγής για τα ψάρια, δραστηριοποιούνται όλα τα αλιευτικά εργαλεία. Επιπλέον, οι περιοχές αναπαραγωγής των ψαριών δεν προστατεύονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές δεν είναι καν γνωστές ώστε να μπορούν να προστατευτούν. Ιανουάριος Μπορείς να φας: Χριστόψαρο, Σκορπίνα, Σάλπα, Μουρμούρα, Μυτάκι, Σπάρο, Κέφαλο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο, Χάνο Απαγορεύεται: αλιεία με γρι γρι, αλιεία και εμπορία ξιφία, και αλιεία στρειδιών. Φεβρουάριος Μπορείς να φας: Χριστόψαρο, Σκορπίνα, Σάλπα, Μουρμούρα, Μυτάκι, Κέφαλο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο, Χάνο Εως τις 15 Φεβρουαρίου απαγορεύεται η αλιεία με γρι γρι. Απαγορεύεται η αλιεία στρειδιών. Μάρτιος Μπορείς να φας: Σκορπίνα, Μουρμούρα, Μυτάκι, Κέφαλο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο, Χάνο Απαγορεύεται η αλιεία στρειδιών.

14 Απρίλιος Μπορείς να φας: Σκορπίνα, Μουρμούρα, Σαργό, Μυτάκι, Κέφαλο, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο Απαγορεύεται η αλιεία με βιντζότρατα και η αλιεία γυαλιστερής. Μάιος Μπορείς να φας: Σκορπίνα, Σαργό, Μυτάκι, Σπάρο, Κέφαλο, Μπαλά, Λούτσο Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία, υποβρύχια ή με δίχτυαπαραγάδια, η αλιεία με βιντζότρατα και η αλιεία γυαλιστερής. Ιούνιος Μπορείς να φας: Χριστόψαρο, Σκορπίνα, Σάλπα, Σαργό, Μυτάκι, Σπάρο, Κέφαλος, Στήρα, Μπαλά Απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα και βιντζότρατα, και η αλιεία γυαλιστερής. Ιούλιος Μπορείς να φας: Χριστόψαρο, Σάλπα, Σαργό, Μυτάκι, Σπάρο, Στήρα Απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα και με βιντζότρατα. Αύγουστος Μπορείς να φας: Χριστόψαρο, Σάλπα, Σαργό, Μυτάκι, Σπάρο, Στήρα, Φρίσσα, Χάνο Απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα και βιντζότρατα, η αλιεία κυδωνιού και στρειδιών.

15 Σεπτέμβριος Μπορείς να φας: Σαργό, Σπάρο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο, Χάνο Απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα και βιντζότρατα, η αλιεία και εμπορία αστακού και αστακοκαραβίδας, η αλιεία κυδωνιού και στρειδιών. Οκτώβριος Μπορείς να φας: Σκορπίνα, Μουρμούρα, Σαργό, Σπάρο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο, Χάνο Απαγορεύεται η αλιεία και εμπορία ξιφία, αστακού και αστακοκαραβίδας και η αλιεία στρειδιών. Νοέμβριος Μπορείς να φας: Σκορπίνα, Μουρμούρα, Σαργό, Μυτάκι, Σπάρο, Κέφαλο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο, Χάνο Απαγορεύεται η αλιεία και εμπορία ξιφία, αστακού και αστακοκαραβίδας, και η αλιεία στρειδιών. Δεκέμβριος Μπορείς να φας: Χριστόψαρο, Σκορπίνα, Σάλπα, Μουρμούρα, Σαργό, Μυτάκι, Σπάρο, Κέφαλο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο, Χάνο Από τις 15 Δεκεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με γρι γρι. Απαγορεύεται η αλιεία και εμπορία ξιφία, αστακού και αστακοκαραβίδας, και η αλιεία στρειδιών.

16 Υπάρχουν κατηγορίες ψαριών; Στην αγορά έχει επικρατήσει η διάκριση των ψαριών σε Α, Β και Γ κατηγορίες ποιότητας. Τα κριτήρια δεν είναι πάντα σαφή, συνήθως όμως ως Α κατηγορίας θεωρούνται τα πιο καλοσχηματισμένα, τα πιο σπάνια ή μεγάλα ψάρια, τα πιο δύσκολα στη συντήρηση ή ακόμα και τα νοστιμότερα. Επιπλέον, η κατάταξη σε κατηγορίες συχνά αντανακλά τις τιμές των ψαριών ή και τις διαμορφώνει. Τι δεν μας λένε όμως οι κατηγορίες των ψαριών; συστατικά και προσφέρουν τις ίδιες πολύτιμες ουσίες στον οργανισμό μας. Ένα ψάρι δηλαδή της Γ κατηγορίας μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμο με ένα ψάρι της Α κατηγορίας. Επιπλέον, η κατηγοριοποίηση των ψαριών δεν λαμβάνει υπόψη της τη βιωσιμότητα των ειδών και επομένως δεν μας δίνει καμία σχετική πληροφορία. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσεις ψάρι, ξέχασε για λίγο τις «τεχνητές» κατηγορίες που κατευθύνουν τις επιλογές μας στα ακριβά είδη και διάλεξε με βάση το πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι και τον τρόπο που έχει αλιευθεί. Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι όλα τα είδη ψαριών, ανεξαρτήτως κατηγορίας, έχουν τα ίδια θρεπτικά

17 Γόνος Η νομοθεσία προβλέπει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για κάθε είδος ψαριού, γιατί όταν αλιεύονται πρέπει να έχουν προλάβει να αναπαραχθούν. Δυστυχώς όμως, ο γόνος (τα μικρά σε μέγεθος ψάρια κάθε είδους που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν) συχνά φτάνει στην αγορά και κατ επέκταση στο πιάτο μας. Επιπλέον, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα τα ελάχιστα μεγέθη που ισχύουν σήμερα δεν εξασφαλίζουν υγιή ιχθυαποθέματα, γι αυτό και θα πρέπει να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε αν επιλέγουμε κάθε φορά τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ψάρια κάθε είδους. Δεν αγοράζουμε και δεν καταναλώνουμε γόνο, η αλιεία του οποίου όχι μόνο ερημώνει τις θάλασσες, αλλά είναι και παράνομη.

18 Γνώρισε καλύτερα τα ψάρια που αγοράζεις! Συμβουλές αγοράς 1. Ρώτα για το πώς και πού ψαρεύτηκε και απόφυγε τα είδη που έχουν αλιευθεί με καταστροφικές πρακτικές (π.χ. η κουτσομούρα αλιεύεται κυρίως από μηχανότρατες και η σαρδέλα και ο γαύρος από γρι γρι). 2. Απόφυγε το γόνο. Αν μάλιστα βρεις γόνο στην αγορά, ενημέρωσέ μας για τον τόπο και την ημερομηνία πώλησης, καθώς και για το είδος του ψαριού. Ακόμα καλύτερα, στείλε μας μια φωτογραφία του στο: Προσοχή! Στις φωτογραφίες τα ψάρια πρέπει να είναι τοποθετημένα δίπλα σε ένα αντικείμενο που να δείχνει το μέγεθός τους (ψαρομεζούρα, ένα κουτί σπίρτα, ένα στυλό κ.α.) 3. Αγόρασε ψάρια στην εποχή τους, δηλαδή όχι την περίοδο αναπαραγωγής. Αν δεν γνωρίζεις ποια είναι αυτή, ρώτα τον ιχθυοπώλη.

19 4. Ζήτα από τον ιχθυοπώλη σου να φέρνει ψάρι που έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο, από μικρούς παράκτιους ψαράδες. Σκέψου ότι έτσι θα ενισχύσεις και την τοπική οικονομία σε διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας. 5. Αγόρασε απευθείας ψάρι από τους παράκτιους ψαράδες στα καΐκια τους (θα τους βρεις σε πολλά λιμάνια της χώρας, ακόμα και κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα). Θα γνωρίσεις νέα είδη ψαριών κι αν δεν ξέρεις πώς να τα μαγειρέψεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις τους ίδιους τους ψαράδες. 6. Απόφυγε τα είδη υδατοκαλλιέργειας. Οι υδατοκαλλιέργειες, με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, επιβαρύνουν τις θάλασσές μας ακόμα περισσότερο.

20 Γιατί ψάρι από παράκτιο; Οι παράκτιοι ψαράδες στη χώρα μας είναι οι πρώτοι που νιώθουν τις συνέπειες της υπεραλίευσης, βλέποντας την ψαριά τους να μειώνεται καθημερινά και την επιβίωση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η μεγάλη ποικιλία ψαριών που πιάνουν, σπάνια φτάνει σε περιοχές μακριά από εκεί που ψαρεύουν, με αποτέλεσμα η αγορά να μονοπωλείται από τα ψάρια που αλιεύουν οι μηχανότρατες και τα γρι γρι. Δήλωσε κι εσύ την υποστήριξή σου στους παράκτιους ψαράδες και διεκδίκησε την πρόσβαση σε παράκτιο ψάρι, που αλιεύεται με βιώσιμο τρόπο.

21 Μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για να μην.. ψαρώνεις με τα ψάρια στην κουζίνα! 1. Πώς θα ξέρω αν ένα ψάρι είναι φρέσκο; Η μυρωδιά του θα θυμίζει θάλασσα. Αν το ψάρι δεν είναι φρέσκο, έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Θα έχει λαμπερά μάτια και όχι θολά ή βουλιαγμένα. Τα βράγχιά του θα έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα και θα είναι υγρά. Το χρώμα του θα είναι λαμπερό, το δέρμα του σκληρό και γενικά δεν θα παρουσιάζει παραμορφώσεις. Τα λέπια του θα είναι λαμπερά. Στην κουζίνα... μην ψαρώνεις! 2. Πώς καθαρίζεται το ψάρι; Ξέπλυνέ το καλά και αφαίρεσε όλα τα εντόσθια, κάνοντας μία τομή κατά μήκος της κοιλιάς του. Αφαίρεσε τα λέπια με ένα μαχαίρι (υπάρχουν και ειδικά εργαλεία που συγκεντρώνουν τα λέπια σε ειδική θήκη) από την ουρά προς το κεφάλι. Αφαίρεσε

22 τα βράγχια και πλύνε καλά το ψάρι εσωτερικά και εξωτερικά. Για να μην μυρίζουν άσχημα τα χέρια σου, πριν το καθάρισμα πέρασέ τα με αλάτι. Επίσης, για να μην γεμίσει η κουζίνα με λέπια, αφαίρεσέ τα μέσα σε μία λεκάνη με νερό. 3. Πώς μαγειρεύονται τα ψάρια; Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και πειραματίσου! Βραστά, τηγανητά, σούπα, ψητά, σκέτα ή με συνοδεία λαχανικών, ρυζιού ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει, τα ψάρια μπορούν να προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών. Αν δεν ξέρεις πώς να μαγειρέψεις ένα συγκεκριμένο είδος ή απλά θέλεις να δοκιμάσεις καινούριες συνταγές, μη διστάσεις να ρωτήσεις τον ιχθυοπώλη σου ή να ψάξεις στο διαδίκτυο για συνταγές. 4. Πώς ξεμυρίζει το σπίτι από τη μυρωδιά του ψαριού; Αιθέρια έλαια, φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια, κανέλα και γαρύφαλλο, είναι οι φιλικοί προς το περιβάλλον σύμμαχοί μας για να διώξουμε τις άσχημες μυρωδιές από την κουζίνα μας. Πώς: 1) Ρίξε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια σε βραστό νερό. 2) Αφού ψήσεις το ψάρι, βάλε στο σβησμένο φούρνο και ενώ ακόμα καίει, ένα ταψάκι με λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια.

23 Θυμήσου: Κανένα είδος ψαριού αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται εκτός κινδύνου, με τα περισσότερα είδη, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, να υπεραλιεύονται ή να είναι πλήρως εκμεταλλευμένα. Τα είδη που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο του Καλού Ψαροφαγά, με εξαίρεση τη φρίσσα που χαρακτηρίζεται ως αναπτυσσόμενο είδος, είναι πλήρως εκμεταλλευμένα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να συνεχίσουμε να τρώμε αυτά αλλά και άλλα αγαπημένα είδη, πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση για την προστασία των θαλασσών! Δες περισσότερα στο: Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους στη δημιουργία του παρόντος οδηγού τον Δρα Αθανάσιο Τσίκληρα (επίκουρο καθηγητή βιολογίας ιχθύων στο Α.Π.Θ.) και τον Δρα Δημήτριο Δαμαλά (ωκεανογράφο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. / European Commission IPSC ). Πολλές από τις πληροφορίες του οδηγού προέρχονται από τα βιβλία «Κραυγή ιχθύος» των Κωνσταντίνου Στεργίου, Παρασκευής Κ. Καραχλέ, Αθανάσιου Τσίκληρα και Ηλία Μαμαλάκη, εκδ. Πατάκη, και «Τα ψάρια της Ελλάδας» του Δαυίδ Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου, ιδιωτική έκδοση.

24 Ρώτα, μάθε και κατανάλωσε ψάρι με τρόπο που εξασφαλίζει ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή. Ελληνικό Γραφείο Greenpeace, Κλεισόβης 9, Πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα. Τ: Φ: facebook.com/greenpeace.gr twitter.com/greenpeace_gr

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. 62.377 «χτυπήματα» έχει ο βακαλάος του Ατλαντικού (Gadus morhua), το δημοφιλέστερο ψάρι στη FishBase

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. 62.377 «χτυπήματα» έχει ο βακαλάος του Ατλαντικού (Gadus morhua), το δημοφιλέστερο ψάρι στη FishBase 4 science ιχθυολογία 26 ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 TO BHMA FishBase: όλα όσα θέλετε να ξέρετε Πραγματική βουτιά στους βυθούς όλης της Γης μπορεί να κάνει ο καθένας μας χάρη στη μεγαλύτερη ψαρο-εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΑ.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΑ. Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας: Ηλιάδης Νικόλαος, Φυσικός-Ραδιοηλεκτρολόγος, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Σαββοπούλου Άννα, Πολιτικών Επιστημών, Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο!

Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο! Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο! Μάρτιος 2010 www.greenpeace.gr Σχεδιασμός-προσαρμογή: Στεύη Παναγιωτάκη Επιμέλεια κειμένων: Ναταλία Τσιγαρίδου, Άντζελα Λάζου Greenpeace Έκδοση: Μάρτιος 2010 Από τo Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Β ΕΝΟΤΗΤΑ 57 Γενικές οδηγίες Το παρόν πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για κάθε δάσκαλο/εκπαιδευτικό που επιθυμεί να υλοποιήσει μια σειρά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η συνολική βιομάζα ενός ή περισσοτέρων ειδών που αφαιρείται από το οικοσύστημα με το ψάρεμα είναι γνωστή ως αλίευμα. Ένα μέρος του αλιεύματος θα διακινηθεί μέσα από τις αγορές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013 Αχελώος / Nίκος Πέτρου Συνεχίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό Γιώργος Βλάχος, Επίκουρος καθηγητής τμήματος αγροτικής οικονομίας & ανάπτυξης του Γεωπονικού πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Eυ Δια... Τροφήν EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: Επιστημονική Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Οικολογία, Διαχείριση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος» ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφικός Κατάλογος Θαλάσσιας Χλωρίδας - Πανίδας

Φωτογραφικός Κατάλογος Θαλάσσιας Χλωρίδας - Πανίδας Φωτογραφικός Κατάλογος Θαλάσσιας Χλωρίδας - Πανίδας ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ Β ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑ ΩΝ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝ ΕΘ Σκοπός έκδοσης Η παρούσα έκδοση δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

news ΝewDAY, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ! ΗΛΙΟΣ: LASER: ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ & ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ

news ΝewDAY, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ! ΗΛΙΟΣ: LASER: ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ & ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 5 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΙΟΣ: ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ & ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ Ο Νο1 ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΛΟΥΕΤΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΝ! LASER: Η ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ news ΝewDAY, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ!

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2014 ΣΕΛ. 10-11 ΕΤΗΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2014 ΣΕΛ. 10-11 ΕΤΗΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2014 οικο νομία ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ Μας προστατεύουν από τον ήλιο ή είναι επικίνδυνα; Πως επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα; Τι πρέπει να προσέχουμε; ΣΕΛ. 2-5 ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ... ΟΡΑΣΗ... ΟΧΙ ΣΤΥΛ ΣΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 140

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 140 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 140 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 140 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7 ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΥΧΟΣ1ο1ο- -Φεβρουάριος Φεβρουάριος2013 2013 Μαθητική Εφημερίδα 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Ο Κουτσομπόλης του Σχολείου μας Viva Voce Η χορωδία μας Διάβασε τα πρώτος στη σελ. 3 Μάθε οσα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ATOMA HΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ατομα ηλικιασ 65 ετων και

Διαβάστε περισσότερα

editorial Αγαπημένοι μας φίλοι,

editorial Αγαπημένοι μας φίλοι, 09 editorial Αγαπημένοι μας φίλοι, Φθινοπώριασε... Μια νέα εποχή έφτασε και φέρνει μαζί με τις πρώτες βροχές και έναν αέρα ανανέωσης και ανασυγκρότησης! Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μαζί με το

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομάδα περιβάλλοντος με «Φεστιβάλ νερού» σελ.10+11

Εβδομάδα περιβάλλοντος με «Φεστιβάλ νερού» σελ.10+11 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 59 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ «Είμαστε καλά, γιατί τρώμε σωστά»! σελ.4+5 Εβδομάδα περιβάλλοντος με «Φεστιβάλ νερού» σελ.10+11 «Ανακύκλωση» όταν μιλούν οι αριθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινή πανδαισία

Φθινοπωρινή πανδαισία Φυτοθεραπεία Τα πρώτα κρυολογήματα και η φυσική άμυνά σας, σελ. 10 Όμορφη μετά το καλοκαίρι Οδηγός φροντίδας της επιδερμίδας και των μαλλιών σας, σελ. 24 Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές των φαρμακείων

Διαβάστε περισσότερα

Χρειαζόµαστε διατροφική παιδεία. Γιατί το «όχι» κάνει καλό; www.lifepositive.gr. Όταν δεν µιλάει το στόµα, µιλάει το σώµα! ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ

Χρειαζόµαστε διατροφική παιδεία. Γιατί το «όχι» κάνει καλό; www.lifepositive.gr. Όταν δεν µιλάει το στόµα, µιλάει το σώµα! ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ Tεύχος 23 - Ιανουάριος 2013 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ Χρειαζόµαστε διατροφική παιδεία ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Όταν δεν µιλάει το στόµα, µιλάει το σώµα! ΠΑΙΔΙ Γιατί το «όχι» κάνει

Διαβάστε περισσότερα

www.climatechange.eu.com

www.climatechange.eu.com Εκδότης... Catie Thorburn Διεθνής συντονιστής... Sylvie Huysmans Συντονιστής διακίνησης... Stéphanie Racette Εθνικός συντονιστής... Αναστασία Γκίκα Γραφικά και προεκτύπωση... Dominique Chasseur, Myriam

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Σχεδιασμένη Διατροφή για Σκύλους Καθαρόαιμων Φυλών

Ειδικά Σχεδιασμένη Διατροφή για Σκύλους Καθαρόαιμων Φυλών Ειδικά Σχεδιασμένη Διατροφή για Σκύλους Καθαρόαιμων Φυλών B R E E D H E A L T H N U T R I T I O N Εditorial Aγαπητοί συνεργάτες στην εποχή που δια- να αντιλαμβά- Είναι πολύ σημαντικόνύουμε νεσαι τις ανάγκες,

Διαβάστε περισσότερα

αφιέρωμα Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000

αφιέρωμα Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000 αφιέρωμα Γιάννης Γαβαλάς Μικρές Κυκλάδες, Ηρακλειά 11 11 Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000 Η ειδυλλιακή εικόνα της γαλάζιας θάλασσας σπαρμένης με νησιά και νησίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα