Ακρίτας Σιδηρόπουλος Α.Ε.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ακρίτας Σιδηρόπουλος Α.Ε."

Transcript

1 Έχει εμφανιστεί μούχλα στο σπίτι σας; Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί παντού στο περιβάλλον, αλλά στα σπίτια είναι ανεπιθύμητη! Η έντονη ανάπτυξη της μούχλας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Η γενεσιουργός αιτία είναι πάντα η αυξημένη υγρασία. Η διερευνητική εργασία αυτή ευελπιστούμε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε: 1. Πώς και γιατί αναπτύσσεται η μούχλα στο χώρο σας, 2. Τι κινδύνους εγκυμονεί η ανάπτυξη της στους κατοίκους, 3. Πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε και τι πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να αποτρέψετε την δημιουργία της. Η μούχλα έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται παντού καθώς, μικροοργανισμοί μούχλας μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού στο περιβάλλον. Εάν η συγκέντρωση μούχλας υπερβεί ένα ορισμένο όριο, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Η μούχλα ευδοκιμεί σε περιβάλλον με υψηλό ποσοστό υγρασίας. Η αυξημένη υγρασία στο εσωτερικό ενός κτιρίου μπορεί να προέρχεται : α) Από άμεση είσοδο της υγρασίας, λόγω: 1. Ελαττωματικής στέγης, 2. Ελαττωματικής υδρορροής, 3. Ρωγμών στην τοιχοποιία, 4. Του ότι ο χώρος δεν έχει στεγνώσει μετά την κατασκευή, 5. Κακοτεχνιών κατά την κατασκευή του κτιρίου με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συνεχώς (συνήθης φαινόμενο σε ημιυπόγειους χώρους). β) Βαθμιαία διείσδυση υγρασίας στο δωμάτιο από: 1. Την χρήση ακατάλληλου συστήματος θέρμανσης και κακό εξαερισμό, ειδικά σε κτίρια αεροστεγώς μονωμένα. Η Συμπύκνωση της υγρασίας στην περιοχή των ψυχρών σημείων είναι σύνηθες φαινόμενο. 2. Η ανεπαρκής θερμομόνωσή της τοιχοποιίας σε πολλά μεγάλα κτίρια είναι ένα πρόβλημα. Κατασκευαστικά ελαττώματα, που εμφανίζονται κυρίως στις θερμογέφυρες των κτιρίων μπορούν να οδηγήσουν στην συμπύκνωση υδρατμών κατά μήκος των περιοχών που έχουν προβλήματα. Εκτός από την κατασκευή και την οικοδόμηση στην αύξηση της υγρασίας στο κτίριο συμβάλλουν εξίσου και οι συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και οι κάτοικοι με τον τρόπο χρήσης τους. Ο ανεπαρκής αερισμός σε συνδυασμό με δραστηριότητες από τις οποίες δημιουργείται πολύ υγρασία, λουτρό, το μαγείρεμα, το στέγνωμα των ρούχων, η γυμναστική, μεγάλα ενυδρεία κ.λπ., μπορεί να αυξήσει την υγρασία στο κτίριο πάνω από το επιθυμητό όριο. Κτίρια τα οποία είναι καλά σφραγισμένα για να εξοικονομούν ενέργεια έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση (ο σωστός εξαερισμός είναι απαραίτητος).

2 Οι αναγκαίες ποσότητες αέρα: Η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα οξυγόνου για τον άνθρωπο ανέρχεται σε 1.8m 3 /h ανά άτομο. Η αναγκαία ποσότητα αέρα προκειμένου να απομακρύνονται οι επιβλαβείς ουσίες και οσμές ανέρχεται σε 30m 3 /h ανά άτομο. Οι διάφορες λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε μία κατοικία παράγουν τις παρακάτω ποσότητες υδρατμών και διοξειδίου του άνθρακα CO 2 : Πίνακας 1: Παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα CO 2 από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Πίνακας 2: Ποσότητα υδρατμών που παράγεται από διάφορες πηγές σε χώρους κατοικίας. Το ποσοστό της εναλλαγής μεταξύ χρησιμοποιημένου και νωπού αέρα που απαιτείται προκειμένου να απομακρυνθεί η υγρασία στους χώρους εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες: 1. Την ποσότητα υγρασίας που δημιουργείται από την χρήση των χώρων. 2. Το εσωτερικό κλίμα. 3. Τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες. 4. Το μέγεθος του χώρου. 5. Την *υγρασκοπικότητα των κτιριακών στοιχείων και της επίπλωσης. Ο καθένας μας, μπορεί να ελέγχει την υγρασία στο χώρο που διαμένει. Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο και μετρήστε τη σχετική υγρασία στο δωμάτιο σας. Η υγρασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% στον αέρα του δωματίου (το χειμώνα λιγότερο) και κατά μήκος της επιφάνειας των τοίχων άμεσα το 70% γιατί εγκυμονεί κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας. Υγρασκοπικότητα : Η ιδιότητα ορισμένων υλικών να απορροφούν και να συγκρατούν την υγρασία της ατμόσφαιρας.

3 Σε ένα ανακαινισμένο κτίριο όταν συνυπάρχει η αυξημένη στεγανότητα των παραθύρων και η φυσική ανταλλαγή του αέρα δεν πραγματοποιείται σωστά, τότε στο κτίριο εμφανίζεται υγρασία η οποία πρέπει να αφαιρεθεί από το σύστημα εξαερισμού( φυσικό ή τεχνητό). Ένα σωστά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού από εξειδικευμένο συνεργείο είναι ικανό να ισορροπήσει στα επιθυμητά επίπεδα την υγρασία στο χώρο δίχως η θερμότητα να χάνεται μέσω του εξαερισμού κατά την θέρμανση του. Πίνακας 3: Αριθμοί εναλλαγών του αέρα για διάφορα είδη χώρων. Καθοριστικό ρόλο στις απώλειες ενέργειας λόγω του αναγκαίου εξαερισμού διαδραματίζει και το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείται στο κτίριο. Υπάρχουν νέα συστήματα θέρμανσης που επιτρέπουν τον εξαερισμό με μικρότερες θερμικές απώλειες από τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε. Αυτού του είδους τα συστήματα ανήκουν στην τεχνολογική οικογένεια της υπέρυθρης θέρμανσης.

4 Τι είναι η Μούχλα; Μούχλα είναι η κοινή ονομασία για πολλούς και διαφορετικούς μύκητες, που αναπτύσσονται σε οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε αποσύνθεση και έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά, είναι συνήθως άχρωμη και συνήθως δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι στην φάση της δημιουργίας της. Για τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση της βοηθούν μικροσωματίδια. Αυτά έχουν χρώματα και σε αυτό το στάδιο γίνεται ορατή με γυμνό μάτι ως μαύρη ή κίτρινη κηλίδα. Πως προκύπτει η μούχλα; Σε εσωτερικούς χώρους, η επώαση της μούχλας προκαλείται ιδιαίτερα λόγω τριών παραγόντων: υγρασία, θρεπτικά συστατικά και θερμοκρασία. Τα θρεπτικά συστατικά στο σπίτι και στο διαμέρισμα είναι πολλά. Οι μύκητες εγκαθίστανται σε ξύλα και γυψοσανίδες ή τρέφονται από ταπετσαρίες, χρώματα, βερνίκια, σιλικόνη, κόλλες δαπέδων, δέρμα και πολλά άλλα υλικά. Σε περίπτωση υλικών με υψηλή τιμή ph η επώαση περιορίζεται. Η μούχλα αναπτύσσεται όμως και σε υλικά που δεν προσφέρουν από μόνα τους θρεπτικές ουσίες, όταν έχουν πάνω τους οργανικά σωματίδια και ρύπους, για παράδειγμα το κεραμικό και το γυαλί. Η επώαση είναι δυνατή μόνο με την παρουσία υγρασίας. Οι συχνότερες αιτίες δημιουργίας της μούχλας Υψηλή υγρασία περιβάλλοντος Ανεπαρκώς μονωμένες εξωτερικές επιφάνειες Κακές επιλογές κατασκευαστικών υλικών Μύκητες που μεταφέρονται από τον αέρα εγκαθίστανται στα ξύλα, σε κολλητικές ουσίες, στους τοίχους, στα υφάσματα, ή το χαρτί. Προβληματικές υδραυλικές εγκαταστάσεις, ύπαρξη διαρροών, αστοχίες στην εγκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, αστοχίες στεγάνωσης κλπ. Ανεπαρκής ή καθόλου αερισμός του κτιρίου. Λάθος επιλογή, εγκατάσταση ή χρήση συστήματος θέρμανσης. Η μούχλα μπορεί να δημιουργηθεί και να εισχωρήσει παντού, για παράδειγμα: Σε διάφορα είδη ξύλου, μοριοσανίδες, χαρτί, χαρτόνι (και γυψοσανίδες), χρώματα, βερνίκια, ταπετσαρία, πλαστικά, καουτσούκ, σιλικόνη, χαλιά, κόλλες, επενδύσεις δαπέδων, δέρμα κ.α. Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί στο τσιμέντο και το σκυρόδεμα. Η μούχλα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και σε ανόμοια υλικά που έχουν πέσει πάνω σε αυτά οργανικά σωματίδια και σκόνη από τον αέρα (για παράδειγμα, πάνω σε γυαλί). Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο υπό την ύπαρξη συγκεκριμένης ελάχιστης υγρασίας και κατάλληλων συστατικών. Η ανάπτυξη της μπορεί να γίνει και σε υλικά που δεν είναι ορατά υγρά, αρκεί η σχετική υγρασία στην επιφάνεια του υλικού να είναι περίπου 80%.

5 Η μούχλα είναι ενοχλητική και βλαβερή; Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της μούχλα στην υγεία μας. Οι μύκητες της μούχλας όπως και η γύρη πολλών φυτών, λουλουδιών και δέντρων, είναι σημαντική αιτία αλλεργίας. Υπολογίζεται ότι έως 25% των ατόμων με αλλεργικές ευαισθησίες, είναι αλλεργικοί στη μούχλα. Η έκταση του προβλήματος διαφαίνεται από επιδημιολογικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών που δείχνουν ότι 10% του πληθυσμού είναι αλλεργικό στη μούχλα. Από αυτούς, το 5% του πληθυσμού της χώρας, μπορεί να υποφέρει από χρόνια αλλεργική πάθηση. Η αλλεργία στους μύκητες και στη μούχλα, ευθύνεται για επεισόδια αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μύκητες μπορούν να πυροδοτούν επεισόδια άσθματος. Μικροσωματίδια μούχλας μπορούν να εισπνευσθούν μέσω του αέρα προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμό. Όσο περισσότερα και εντονότερα ρεύματα αέρα δημιουργούνται στον χώρο μας, τόσο αυξάνεται η ποσότητα των βλαβερών μικροσωματιδίων που αναπνέουμε. Με την επιλογή του κατάλληλου συστήματος θέρμανσης, τον σωστό και τακτικό αερισμό του χώρου μπορείτε να περιορίσετε την πυκνότητα και την εισπνοή των βλαβερών ουσιών. Αλλεργικές και ερεθιστικές επιπτώσεις μπορεί να προέρχονται από ζωντανούς ή μη οργανισμούς μούχλας. Η συχνή επαφή μυκήτων με το σώμα μας μπορεί να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις, προκαλώντας τα γνωστά σε όλους μας συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων, όπως ρινική καταρροή, φτέρνισμα, κόκκινα μάτια, δερματικό εξάνθημα, κλπ. Οι πάσχοντες, μπορούν να μάθουν εάν είναι αλλεργικοί στους μύκητες κάνοντας αλλεργικά τεστ. Τα αλλεργικά τεστ παρέχουν ασφαλείς και συγκεκριμένες πληροφορίες σε τι είμαστε αλλεργικοί και σε τι όχι. Ωστόσο επειδή ο αριθμός και το είδος των μυκήτων είναι πολύ μεγάλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τεστ μπορεί να είναι αρνητικά λόγω απουσίας των κατάλληλων αντιδραστηρίων σε ένα συγκεκριμένο σπάνιο είδος μύκητα ο οποίος προκαλεί αλλεργία στον ασθενή. Με λίγα λόγια ένα αρνητικό τεστ για αλλεργία σε μύκητες, σε ορισμένους ασθενείς δεν σημαίνει αναγκαστικά πως δεν εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα λόγω της μούχλας. Η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη και η αποφυγή της επαφής με τους μύκητες. Η καταπολέμηση των μυκήτων στα κτίρια είναι καλή για τους πάσχοντες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους.

6 Η Μούχλα είναι αόρατο πρόβλημα: Η μούχλα συνήθως αναπτύσσεται σε κρυφά σημεία. Η μούχλα είναι αόρατη και μπορεί να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί παντού. Συνήθως «κρύβεται» στο εσωτερικό των τοίχων, πίσω από εντοιχισμένα ντουλάπια, ντουλάπες ή ακόμα και πίσω από βαριά έπιπλα, τα όποια δεν μετακινούνται συχνά. Υπάρχουν πολλά είδη μούχλας, τα οποία προκαλούν αντίστοιχα πολλά είδη αλλεργιών. Όταν υποπτευόμαστε πως αναπτύσσεται μούχλα, πρέπει να εξετάζουμε με μεγαλύτερη προσοχή τις αδύνατες περιοχές του κτιρίου, για να φτάσουμε στην πηγή δημιουργίας της. Η οσμή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την αναγνώριση ύπαρξης μούχλας σε ένα χώρο, για τον λόγο αυτό όλο και περισσότερο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση κρυφής μόλυνσης από μούχλα. Επειδή σχεδόν όλα τα είδη μούχλας δίνουν πτητικές οργανικές ουσίες, ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να αναγνωρίσει την μυρωδιά της και να μας βοηθήσει να προλάβουμε την επέκταση της, αποτρέποντας έτσι τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία μας. Μία άλλη μέθοδος για την μέτρηση των οργανικών πτητικών ουσιών που δημιουργεί η μούχλα στον εσωτερικό αέρα του χώρου είναι με την βοήθεια ειδικών (αισθητηρίων) συσκευών μέτρησης "MVOCs" (Πτητικές Μικροβιακές Οργανικές Ενώσεις) ή με την βοήθεια ειδικών θερμικών καμερών. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ή να μετρήσουμε την πραγματική πηγή της μούχλας, δεν είναι πάντα σαφές εάν οι μετρούμενες πτητικές οργανικές ενώσεις είναι όλες πραγματικά μικροβιακής προέλευσης. Η ανίχνευση αυξημένων συγκεντρώσεων MVOCs στον αέρα δεν αποτελεί ισχυρή και την μόνη προϋπόθεση για την δημιουργία μούχλας και την αύξηση του κίνδυνου για την υγεία των κατοίκων (το ζήτημα είναι πιο σύνθετο). Εργαστηριακά πειράματα έχουν εντοπίσει πάνω από 200 ενώσεις ως MVOCs. Συνήθως αποτελούνται από ισχυρές χημικές ουσίες, όπως αλδεΰδες, βενζόλια, τολουόλια και πολλά άλλα. Η αναγνώριση ύπαρξης μούχλας με γυμνό μάτι είναι αναμφισβήτητη. Για μεγάλες προσβολές πρέπει όχι μόνο να καταπολεμάται η ύπαρξη της αλλά και να διερευνώνται τα αιτία που την δημιούργησαν, γιατί είναι τόσο μεγάλη η έκταση της μούχλα στο διαμέρισμα; σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορούμε να αναλύσουμε και το είδος της μούχλας που παρουσιάζεται, σε κάθε περίπτωση όμως οι αιτίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

7 Πρώτα πρέπει να βρεθεί η πηγή της μούχλας και μετέπειτα η αιτία που την δημιουργεί. Μπορεί να οφείλεται σε κατασκευαστικά (δομικά) ελαττώματα, στην ανάρμοστη συμπεριφορά των κατοίκων ή σε κάτι άλλο. Μια τέτοια έρευνα απαιτεί ειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλα εργαλεία και υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης, μια απλή προσέγγιση δεν βοηθάει καθόλου. Πριν από την έναρξη πολύπλοκων μικροβιολογικών ερευνών και μετρήσεων, πρώτον θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια επιτόπια επίσκεψη, στην πρώτη αυτοψία προσδιορίζονται οι πιθανές αιτίες της προσβολής από μούχλα, δεύτερον θα πρέπει να διευκρινιστεί αν υπάρχουν πολλαπλές πηγές δημιουργίας της μούχλας στον εσωτερικό χώρο, αν είναι απαραίτητο με την ανάλυση του αέρα του δωματίου να διερευνηθεί το μέγεθος της, η ακριβής έκταση της και τα μολυσμένα υλικά στο χώρο, τρίτον για να αποφευχθεί η εσφαλμένη ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει, οι μετρήσεις και οι αναλύσεις να πραγματοποιούνται από ειδικευμένα εργαστήρια, οι κίνδυνοι για την υγεία μας πρέπει να αξιολογούνται μόνο από ειδικούς.

8 Σημαντικό: Κατά την ανάθεση τέτοιου είδους εργασιών, βεβαιωθείτε πως το εν λόγο εργαστήριο έχει άδεια λειτουργίας και την εμπειρία τέτοιου είδους μετρήσεων, βεβαιωθείτε πως στο εργαστήριο λειτουργούν τα μέτρα διασφάλισης ποιότητας που απαιτούνται και πως το εργαστήριο έχει τακτικές και επιτυχημένες συμμετοχές σε τέτοιου είδους αναλύσεις. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την «ποιότητα» του Εργαστηρίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό κέντρο υγεία ή τις οργανώσεις των καταναλωτών. Αν έχετε υπόνοιες πως υπάρχει έστω και μια πηγή μούχλας στο σπίτι σας που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σύντομα στο τοπικό τμήμα υγείας για την προστασία σας. Έχετε ήδη προβλήματα υγείας και την υπόνοια ότι αυτά μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας; Τότε επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας ή με το τοπικό ιατρικό κέντρο. Τι πρέπει να πράξετε αν ανακαλύψετε μούχλας στο σπίτι σας: Η διαπίστωση μούχλα στο εσωτερικό του σπιτιού σας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με κίνδυνο για την υγεία σας, η έκταση του κινδύνου εξαρτάται από την ένταση και τη φύση της βλάβης, ενώ συχνά δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια. Η δοσολογία είναι σημαντική, όλοι οι οργανισμοί δεν είναι ίδιοι και φυσικά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες, η ευαισθησία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον χώρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε μούχλα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, θα πρέπει άμεσα να αποκαταστήσετε την βλάβη, ακόμη και οι μικρές πηγές της μούχλας στο εσωτερικό πρέπει να καταπολεμηθούν για λόγους προληπτικής υγιεινής. Ωστόσο, η απομάκρυνση της μούχλας δίχως την εξάλειψη των αιτίων που την δημιουργεί δεν έχει κανένα νόημα, γιατί αργά ή γρήγορα θα κάνει την επανεμφανίσει της μια νέα μούχλα.

9 Ανάπτυξη μούχλας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα: Ποιός πρέπει να πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών; Συχνά το ερώτημα αυτό προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, συνήθως το δικαστήριο και μετά από διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες πρέπει να αποφασίσει. Η μούχλα ίσως είναι κίνδυνος για την υγεία των ενοίκων και σύμφωνα με τα πρότυπα της υγειονομικής περίθαλψης η βλάβη πρέπει να επισκευασθεί γρήγορα, ει δυνατόν με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Σημαντικό: Οι πληροφορίες μας δεν αντικαθιστούν τις ατομικές σας νομικές συμβουλές. Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με τα νομικά και τα υφιστάμενα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας θα πρέπει να αναφερθείτε στον νομικό σας σύμβουλο. Συμβουλευτικά κέντρα ή καταναλωτικές ενώσεις, μπορούν να σας βοηθήσουν.

10 Καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί την μούχλα: Εάν δεν μπορείτε να λάβετε άμεσα διορθωτικά μέτρα, πρέπει τουλάχιστο να καθαρίσετε τους χώρους από την σκόνη και να τους απολυμαίνετε χρησιμοποιώντας για παράδειγμα αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη), ούτως ώστε η μούχλα να μην επεκταθεί. Με συχνή χρήση εξαερισμού και θέρμανσης, η υγρασία μπορεί να μειωθεί αισθητά στο εσωτερικό του χώρου και να περιορίσει την ανάπτυξη της μούχλας. Τα μέτρα που θα λάβετε θα αρχίσουν να αποδίδουν, μόνο εάν τα υφιστάμενα μόρια της μούχλας έχουν αφαιρεθεί και απολυμανθεί αποτελεσματικά. Μόνο τότε θα αποφευχθεί η υψηλή συγκέντρωση μούχλας στον αέρα του περιβάλλοντος αποκλείοντας αποτελεσματικά τον νέο σχηματισμό άλλων πηγών μούχλας. Με την χρήση σωστού εξαερισμού και θέρμανσης και την απομάκρυνση με μια απλή μετακίνηση περίπου 10 cm των επίπλων από την εξωτερική τοιχοποιία μειώνονται τα σημεία δρόσου στο εσωτερικό του χώρου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της μούχλας. (Η δρόσος είναι το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο οι υπάρχοντες υδρατμοί στην ατμόσφαιρα πλησίον του εδάφους συμπυκνώνονται σε μεγάλες σταγόνες νερού που καλύπτουν κάθε αντικείμενο). Προϋπόθεση για την επιτυχημένη καταπολέμηση της μούχλας είναι να εξαλειφτούν οι αιτίες που οδήγησαν στην εμφάνιση και την ανάπτυξη της. Πρέπει η ζημιές να αποκατασταθούν και η χρήση του χώρου να προσαρμοστεί στο σωστό τρόπο από τους ενοίκους, θα πρέπει να διερευνήσουμε το μέγεθος του προβλήματος απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα: Ποιό είναι το μέγεθος της πληγείσας περιοχής; Ποιά είναι η ένταση της προσβολής; Υπάρχουν μόνο κηλίδες ή "χοντρές" επίστρωση μούχλα; Ποιό είναι το βάθος της μόλυνσης, εκτίνεται στην επιφάνεια ή σε βαθύτερα στρώματα; Ποιό είναι το είδος της μούχλας που αναπτύσσεται; (σημαντικό για τα αλλεργικά άτομα και το επίπεδο μόλυνσης, ορισμένα είδη μούχλας σχηματίζουν δηλητηριώδεις τοξίνες), Ποιά είναι τα μολυσμένα υλικά; Είναι σταθερά ή μπορούν να απομακρυνθούν; (υλικά τοιχοποιίας ή έπιπλα), Τί χώρο εξετάζουμε, για ποια χρήση προορίζεται; (αποθήκη, σαλόνι, νηπιαγωγείο, νοσοκομείο). Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις συγκεντρώνεται μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του προβλήματος, στη συνέχεια, πρέπει να ακλουθούν τα μέτρα προστασίας. Η μικρής κλίμακας μούχλα που εμφανίζεται μόνο επιφανειακά στην τοιχοποιία δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί δεν αναμένεται κανένας κίνδυνος για τους υγιείς ανθρώπους σε μικρή ποσότητα, για να απομακρύνουμε την μούχλα σε αυτές τις περιπτώσεις στις λείες επιφάνειες από μέταλλο, κεραμικό, γυαλί ή πλαστικό χρησιμοποιούμε νερό και απλά καθαριστικά οικιακής χρήσης, όταν για παράδειγμα μια ξύλινη κατασκευή προσβληθεί επιφανειακά από μούχλα αυτή απλά καθαρίζεται (δεν απαιτείται επαγγελματική συμβουλή για την απομάκρυνση της).

11 Στα πορώδη υλικά, όπως ταπετσαρίες, γυψοσανίδες, πορώδη τοιχοποιία, πορώδους οροφή, η απομάκρυνση της μούχλας δεν είναι εύκολη υπόθεση και σε ορισμένες περιπτώσεις η κάθαρση της είναι αδύνατη επειδή η μούχλα μπορεί να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα του υλικού. Ειδικά σε γυψοσανίδες ή χωρίσματα από γυψοσανίδα, η μούχλα μπορεί εύκολα να επεκταθεί. Τα δομικά υλικά που έχουν προσβληθεί σε μεγάλο βαθμό ίσως πρέπει να αφαιρεθούν ή να τριφτούν εάν το επιτρέπει η κατασκευή, εάν μια ξύλινη κατασκευή έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό είναι πολύ δύσκολο η μούχλα να απομακρυνθεί, τότε συνηθίζεται η μούχλα να απομακρύνεται με τρίψιμο της επιφάνειας αυτής, έπιπλα με εσωτερικές κλειστές επιφάνειες (καρέκλες, ερμάρια) καθαρίζονται και απολυμαίνονται με χρήση Αιθυλικής αλκοόλης. Σημείωση: Η χρήση αιθυλικής αλκοόλης πρέπει να γίνεται με προσοχή, σκουπίστε τις επιφάνειες με ένα πανί και μην την ψεκάζετε γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιά ή έκρηξη! Παράλληλα κατά την χρήση της φορέστε αναπνευστική μάσκα. Έπιπλα με ταπετσαρίες όπως καρέκλες και καναπέδες σπανίως τα απολυμάνουμε, η προσπάθεια να τα καθαρίσετε από την μούχλα δεν θα είναι εύκολα πετυχημένη και θα πρέπει τελικά να τα πετάξετε. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης όπως χαλιά και κουρτίνες είναι επίσης πολύ δύσκολο να καθαριστούν από την μούχλα, για τον σωστό καθαρισμό τους απαιτείται ειδικό συνεργείο του οποίου το κόστος είναι μεγάλο, εσείς θα αποφασίσετε εάν αξίζει τον κόπο να καθαρίσετε το εκάστοτε προϊόν, ή να το πετάξετε. Μολυσμένες ταπετσαρίες πρέπει να αφαιρούνται σε κάθε περίπτωση και η καλυπτόμενη επιφάνεια να καθαρίζεται σχολαστικά, σκουπίζουμε ή αφαιρούμε με μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο σκόνης τα μικροσωματίδια μούχλας από την μολυσμένη επιφάνεια, στη συνέχεια χρησιμοποιούμαι αιθυλική αλκοόλη σε μικρές ποσότητες σύμφωνα με τον ενδεικνυόμενο τρόπο χρήσης της (αερίζεται συχνά, απαγορεύεται το κάπνισμα, απαγορεύεται η παρουσία φλόγας στο περιβάλλοντα χώρο) τηρήστε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά την εργασία, φορέστε γάντια, μάσκες και γυαλιά. Προστατευτικά μέτρα κατά της προσβολής σας από την μούχλα: 1. Μην αγγίζετε με γυμνά χέρια την μούχλα, φοράτε πάντα γάντια. 2. Μην εισπνέετε τα μικροσωματίδια της μούχλας, φοράτε πάντα προστατευτική μάσκα. 3. Προστατέψτε τα μάτια σας από την σκόνη της μούχλας, φορώντας γυαλιά. 4. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών απομάκρυνσης της μούχλας πλύνατε τα ρούχα σας και κάντε ένα μπάνιο. Σημαντικό: Συχνά συνιστάται η χρήση διαλύματος ξυδιού για την καταπολέμηση της μούχλας, λόγο του χαμηλού ph 2,5 έως 3,5. Δεδομένου ότι πολλά υλικά κατασκευής ιδίως από ασβέστη εξουδετερώνουν την ικανότητα του ξυδιού και παράλληλα παρέχουν οργανικές θρεπτικές ουσίες στο υλικό προκαλώντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η μούχλα είναι στο εσωτερικό του υλικού και για μεγάλο χρονικό διάστημα απειλεί την υγεία των κατοίκων τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, χημικά μυκητοκτόνα για την εξουδετέρωση της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης της μούχλα, πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μορίων μούχλας μπορεί να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, για τον λόγο αυτό οι εργασίες αποκατάστασης θα πρέπει να πραγματοποιούνται υπό κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

12 Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, άτομα με αλλεργίες ή με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επ' ουδενί δεν θα πρέπει να εκτελέσουν οποιαδήποτε εργασία σε κλειστό χώρο γιατί υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους. Εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και καταπολέμησης της μούχλας, θα πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένες επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ενημερώνουν πλήρως το προσωπικό τους. Πρόληψη η καλύτερη θεραπεία! Το κύριο συστατικό που απαιτείται για την ανάπτυξη της μούχλας είναι η παρουσία υγρασίας, η οποία μπορεί να αποδοθεί από κατασκευαστικές ατέλειες και ελλείψεις ή την εσφαλμένη συμπεριφορά των χρηστών. Ειδικοί επαγγελματίες επί τόπου πρέπει να λάβουν μέτρα και παράλληλα να εκπαιδεύσουν τους χρήστες στην σωστή συμπεριφορά του χώρου, πρέπει να συνεργαστούν για να απομακρύνουν μια και καλή την μούχλα από το σπίτι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εκτεθειμένες περιοχές και όπου υπάρχει αυξημένη συμπύκνωση της υγρασίας, στον εξωτερικό τοίχο, στην οροφή, στους τομείς της στέγης που είναι ανεπαρκώς μονωμένοι ή εσφαλμένα μονωμένοι, όλες οι διαρροές πρέπει να επισκευαστούν. Σε καινούργιες κατασκευές ή ανακατασκευασμένα κτίρια οφείλουμε να απομακρύνουμε την υγρασία του κτιρίου με την χρήση του εξαερισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένες κατασκευές με υψηλό ποσοστό υγρασία και υψηλή αεροστεγανότητα του κτιρίου, ο φυσικός εξαερισμός του είναι αδύνατος, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται τεχνητά μέσα. Τα μηχανικά συστήματα αερισμού διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1.Συστηματα εξαερισμού με ανεμιστήρες, εγκαθίστανται σε χώρους όπου συγκεντρώνεται η ανεπιθύμητη υγρασία και την εξατμίζουν ή την μεταφέρουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, σε κουζίνες και λουτρά, οι ανεμιστήρες ελέγχονται εύκολα μέσω αισθητήρων υγρασίας. 2. Συστήματα αερισμός με ανάκτηση θερμότητας Κατά την χειμερινή περίοδο όπου τα παράθυρα παραμένουν κλειστά, πρέπει ο αέρας να ανανεώνεται στον θερμαινόμενο χώρο για να μην επιβαρύνεται η ποιότητα του και να διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας και πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), αυτό επιτυγχάνεται μηχανικά με την βοήθεια συστημάτων ανάκτηση θερμότητας, τα συστήματα αυτά έχουν φίλτρα αέρα και πρέπει να καθαρίζονται για να μπορούν να φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται στο χώρο. Με τον σωστό αερισμό του χώρου δεν δημιουργούνται πηγές υγρασίας που είναι κύριο συστατικό ανάπτυξης της μούχλας. Προσοχή! Τα συστήματα αυτού του τύπου, πρέπει να συντηρούνται και να ελέγχονται τακτικά, διαφορετικά μπορεί να αποτελούν ακόμη και πηγή μικροβίων. Με ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας, μπορείτε να μειώσετε τα ολικά ψυκτικά ή θερμικά φορτία από 25% έως 40% ανάλογα με τον τύπο της εφαρμογής.

13 Ανάκτηση θερμότητας είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται αξιοποίηση μέρους της θερμότητας που απορρίπτεται στο περιβάλλον από κάποια μονάδα παραγωγής θερμότητας. Η ανάκτησης θερμότητας από τα απορριπτόμενα θερμά ρεύματα επιτυγχάνεται με εναλλάκτες θερμότητας. Εναλλάκτης θερμότητας ονομάζεται η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της θερμικής ενέργειας μεταξύ δύο ρευστών διαφορετικής θερμοκρασίας. Ένας ακόμη έμμεσος τρόπος που μας επιτρέπει να αερίσουμε τους χώρους μας σωστά, είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος υπέρυθρης θέρμανσης, τα συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης έχουν την ικανότητα βάση του τρόπου λειτουργίας τους, να διατηρούν την θερμότητα του αέρα στους 20 o C και κατά συνέπεια την θερμική ενέργεια του σε χαμηλά επίπεδα, έχοντας ως αποτέλεσμα τα απορριπτόμενα ρεύματα αέρα κατά τον εξαερισμό να μην προκαλούν μεγάλες θερμικές απώλειες. Ποιοτικά χαρακτηριστικά συστημάτων υπέρυθρης θέρμανσης και ανάκτησης θερμότητας: Ρύθμιση της θερμοκρασίας και υγρασίας του εισερχόμενου νωπού αέρα στα επίπεδα εσωτερικών συνθηκών (αποτρέπει την εμφάνιση μούχλας). Ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών κατά τον εξαερισμό του χώρου. Διατήρηση σε υψηλό επίπεδο τις συνθήκες θερμικής άνεσης. Τι είναι οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC); Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι οργανικές χημικές ουσίες που έχουν υψηλή τάση ατμών (vapor pressure) σε φυσιολογικές συνθήκες σε θερμοκρασία δωματίου. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις περιλαμβάνουν τόσο τις ανθρωπογενείς όσο και τις φυσικά αναπτυσσόμενες χημικές ενώσεις. Τα περισσότερα αρώματα και οσμές είναι πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις επίσης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των φυτών. Μερικές πτητικές οργανικές ενώσεις όμως, είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ή μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο περιβάλλον, όπως αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα ή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Συμβουλές για σωστό εξαερισμό: Στην κουζίνα: Στην κουζίνα θα πρέπει να απαλλάσσεστε από την υγρασία που παράγεται σε αυτήν κατά την λειτουργίας της, με την βοήθεια ισχυρών αποροφητηρών, για να μην επιβαρύνεται η υγρασία του δωματίου. Η εικόνα δείχνει πως πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένος ένας αποροφητήρας σε μια κουζίνα με φυσικό αέριο.

14 Στο μπάνιο: Στο μπάνιο, μετά το ντους το νερό (οι υδρατμοί ) από το δάπεδο και τα τοιχώματα θα πρέπει να αφαιρεθεί. Μετά το ντους, θα πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο του μπάνιου (αν υπάρχει) για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σε μπάνια όπου δεν υπάρχουν παράθυρα, βεβαιωθείτε ότι το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σωστά, συνδέστε τον εξαεριστήρα με ένα αισθητήριο υγρασίας για να ελέγχεται η σωστή λειτουργία του. Οι Υγρές πετσέτες και ο τοίχος στο μπάνιο μπορεί παρά τον αερισμό να εξακολουθούν να περιέχουν υγρασία, οι πετσέτες για να στεγνώσουν πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το σύστημα θέρμανσης του χώρου ( ο εξαερισμός ή το παράθυρο τον χειμώνα δεν πρέπει να κλείνουν, γιατί η υγρασία από την πετσέτα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδοθεί στο περιβάλλον και όχι να μείνει μέσα στο λουτρό). Για να μειωθεί η υγρασία στο θάλαμο θα πρέπει να αερίζεται αρκετές φορές ημερησίως (ένα σύντομο αερισμό 10 λεπτών). Ψυχρά δωμάτια (για παράδειγμα υπνοδωμάτια) δεν πρέπει να θερμαίνονται (προθερμαίνεται το βράδυ) μέσω του θερμού αέρα από τους άλλους γειτνιάζοντες του κτιρίου χώρους, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση της υγρασίας του χώρου στους τοίχους ή τα παράθυρα. Κάθε πρωί μετά από την διάρκεια του ύπνου, θα πρέπει να εξαερίζεται τον χώρο για την απομάκρυνση της υγρασίας. Οικιακοί χώροι που δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να αερίζονται προτού επαναχρησιμοποιηθούν. Εν κατακλείδι διαπιστώνουμε πως, οι χρήστες των κτιρίων συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη ή μη της μούχλας, με τον σωστό εξαερισμό και θέρμανση του κτιρίου η υγρασία μπορεί να περιοριστεί. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε επίσης, ότι η υγρασία που δημιουργείται από τις δραστηριότητες μας στο δωμάτιο (Απελευθέρωση υγρασίας του ανθρώπου, ντους, μαγείρεμα, πλύσιμο, γυμναστική κλπ) απομακρύνεται με τακτικό και σωστό αερισμό του χώρου. Ο θερμός αέρας περιέχει στην ίδια σχετική υγρασία πολύ περισσότερο νερό από τον κρύο αέρα (γιατί τα μόρια του διαστέλλονται ). Ο κρύος αέρας του περιβάλλοντος ακόμη και αν η σχετική υγρασία του είναι υψηλή περιέχει μικρά ποσοστά υγρασίας το χειμώνα (γιατί τα μόρια του συστέλλονται), άρα κατά τον εξαερισμό ενός θερμαινόμενου κτιρίου πετυχαίνουμε την μείωση της σχετικής του υγρασίας. Διαπιστώνουμε λοιπόν πως, με τον εξαερισμό απομακρύνουμε την υγρασίας από το δωμάτιο, γιατί η υγρασία που περιέχεται στον αέρα είναι ανάλογη της θερμοκρασίας του, ο θερμός αέρας απορροφά ποσότητες υδρατμών που στην συνέχεια τις μεταφέρει στο εξωτερικό περιβάλλον με την βοήθεια των συστημάτων εξαερισμού.

15 Από μια τριμελής οικογένεια απελευθερώνονται καθημερινά 6-10 κιλά νερού από τις δραστηριότητες τους μέσα στο κτίριο (30 έως 50g /h ανά άτομο για ελαφρά δραστηριότητα). Για να μεταφερθούν 10 κιλά νερό προς το εξωτερικό περιβάλλον θα πρέπει αρκετά κυβικά μέτρα αέρα να εξαεριστούν. Αυτό σημαίνει ότι ο εσωτερικός αέρας πρέπει να αντικατασταθεί αρκετές φορές για να μεταφέρει την ανεπιθύμητη υγρασία εκτός του κτιρίου. Πολλά σφάλματα γίνονται κατά την κατασκευή ενός κτιρίου (για παράδειγμα στις θερμογέφυρες). Οι θερμογέφυρες είναι τα μέρη εκείνα του περιβλήματος του κτιρίου τα ανεπαρκώς ή καθόλου θερμομονωμένα, τα οποία και παρουσιάζουν μειωμένη αντίσταση στη ροή της θερμότητας. Είναι συνεπώς τα εύκολα μονοπάτια για τη ροή της θερμότητας. Θερμογέφυρες παρουσιάζονται συνήθως: - Σε αμόνωτα στοιχεία από μπετόν: δοκάρια κολόνες τοιχεία. - Στις γωνίες τοίχου τοίχου, τοίχου οροφής. - Γύρω από κουφώματα. - Σε τομές των πλακών και των εσωτερικών τοίχων με το εξωτερικό περίβλημα. Τα προβλήματα που δημιουργούν, εάν δεν είναι σωστά κατασκευασμένες οι Θερμογέφυρες σε ένα κτίριο συνήθως είναι: 1. Λόγω της πολλαπλάσιας τους θερμοπερατότητας σε σχέση με τις μονωμένες επιφάνειες οι θερμογέφυρες αποτελούν μια υπολογίσιμη και συνεχή σπατάλη ενέργειας. Οι απώλειες ενέργειας μάλιστα είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με το μικρό ποσοστό των θερμογεφυρών στην επιφάνεια του εξωτερικού περιβλήματος. 2. Αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο δημιουργίας επιφανειακής και κρυφής συμπύκνωσης και της δημιουργία μούχλας.πράγματι δημιουργούν ψυχρές εσωτερικές επιφάνειες των οποίων η θερμοκρασία πέφτει εύκολα κάτω από σημείο δρόσου του εσωτερικού αέρα με αναπόφευκτη συνέπεια τη συμπύκνωση υδρατμών. Η συμπύκνωση υδρατμών αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη μούχλας. 3. Μπορούν να προκαλέσουν μείωση της θερμικής άνεσης με δημιουργία κρύων ρευμάτων. 4. Τέλος, μπορούν να προκαλέσουν και δομικές βλάβες λόγω διαφορικών συστολοδιαστολών, υγρασίας και μούχλας. Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης: *Οι θερμογέφυρες πρέπει να αντιμετωπίζονται στο στάδιο του σχεδιασμού. *Η εξωτερική θερμομόνωση είναι μακράν η καλύτερη λύση θερμομόνωσης για την πρόληψη των θερμογεφυρών.

16 Χρήση Υπόγειων χώρων: Στα υπόγεια κτίρια, η θερμοκρασία του τοιχώματος από την πλευρά δωματίου είναι χαμηλή, η απόλυτη υγρασία του εξωτερικού αέρα, το καλοκαίρι είναι συχνά υψηλότερη και ο συχνός αερισμός με εξωτερικό αέρα σε αυτήν την περίπτωση δεν βοηθάει στο "στέγνωμα". Είναι λάθος να αερίζουμε υπόγειους χώρους το μεσημέρι του καλοκαιριού, επειδή όλο και περισσότερη υγρασία εισάγεται εντός του χώρου και στην συνέχεια συμπυκνώνεται στα ψυχρά τοιχώματα του. Ο σωστός εξαερισμός θα πρέπει να γίνεται στις πρώτες πρωινές ώρες, όπου και ο αέρας έχει χαμηλή υγρασία. Υπόγειοι χώροι που χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί πρέπει να καθαρίζονται καλά πριν την διαμονή μας σε αυτούς, η προσβολή τους από μούχλα είναι σύνηθες φαινόμενο. Μια προτεινόμενη λύση είναι σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση συσκευών αφύγρανσης αέρα ή μονωτικής θωράκισης του χώρου. Υπόγειος χώρος στον οποίο υπάρχει μούχλα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση σχέση με το υπόλοιπο κατοικήσιμο κτίριο, όπως σκάλες και ανοίγματα στην οροφή του υπογείου. Σημαντικό: Σε εξωτερικούς τοίχους και ειδικά σε "ψυχρούς" τοίχους, έπιπλα, βαριές κουρτίνες ή κορνίζες πρέπει να τοποθετούνται σε ελάχιστη απόσταση 10 εκατοστών. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών αυτής της εργασίας έχει προέλθει από το φυλλάδιο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του τμήματος της Εσωτερική Επιτροπή Υγιεινής του αέρα με τίτλο : «Κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη, διερεύνηση, αξιολόγηση και αποκατάσταση της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους. Η εργασία δημοσιεύεται, με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για το θέμα της μούχλας. Το φυλλάδιο ενημέρωσης, μπορείτε να την αναγνώσετε στην αρχική της μορφή και στο Διαδίκτυο (

Εξοικονόμηση Ενέργειας - Επεξεργασία Αέρα από την Toshiba

Εξοικονόμηση Ενέργειας - Επεξεργασία Αέρα από την Toshiba Εξοικονόμηση Ενέργειας - Επεξεργασία Αέρα από την Toshiba Φρέσκος Αέρας Εξαερισµός Σε ένα κλειστό θερμομονωμένο και κλιματιζόμενο κτίριο, εσωτερικός αέρας δεν μπορεί να ανανεωθεί από μόνος του, χωρίς μηχανικό

Διαβάστε περισσότερα

Υγρασία ονομάζουμε το νερό που βρίσκεται διαλυμένο στον αέρα της ατμόσφαιρας υπό μορφή υδρατμών.

Υγρασία ονομάζουμε το νερό που βρίσκεται διαλυμένο στον αέρα της ατμόσφαιρας υπό μορφή υδρατμών. ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ.. Οι αφυγραντήρες είναι συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για να αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα του χώρου. Λόγω του τρόπου που λειτουργούν (και που θα εξηγήσουμε παρακάτω), οι αφυγραντήρες καταναλώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Μέρος 1 ο : Σύγκριση τοπικών και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης "Μύρισε χειμώνας" και πολλοί επιλέγουν τις θερμάστρες υγραερίου για τη θέρμανση της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ REHAU

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ REHAU ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ REHAU ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ Τα παράθυρα με προφίλ REHAU χαρακτηρίζονται από την ποιότητα, τα σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα, τον πρακτικό χειρισμό και τη μεγάλη ευκολία στη

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρόθειο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο έχει χαρακτηριστική οσμή (σαν χαλασμένα αυγά) τοξικό διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο βαρύτερο του αέρα (σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική. Θερμογραφία είναι η παρατήρηση, μέτρηση και καταγραφή της θερμότητας και της ροής της. Όλα τα σώματα στη γη, με θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν ( 273 ο C) εκπέμπουν θερμική ενέργεια στο υπέρυθρο

Διαβάστε περισσότερα

Νέα σειρά αφυγραντήρων CARRIER 2017/2018. Τώρα, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε αέρα! Για σκεφτείτε το...

Νέα σειρά αφυγραντήρων CARRIER 2017/2018. Τώρα, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε αέρα! Για σκεφτείτε το... Νέα σειρά αφυγραντήρων CARRIER 2017/2018 Τώρα, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε αέρα! Για σκεφτείτε το... Η Carrier είναι πάντα δίπλα σας για τη δημιουργία συνθηκών άνεσης! Έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Το έργο We Qualify έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου με την εκπαίδευση ατόμων στην τοποθέτηση κουφωμάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΜΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ AΣΘΜΑ

ΑΣΘΜΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ AΣΘΜΑ ΑΣΘΜΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δημήτριος Χ. Κασίμος Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, ΔΠΘ AΣΘΜΑ Το άσθμα όπως και οι αλλεργίες αποτελούν νοσήματα του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου. Πολλοί παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Νέα σειρά αφυγραντήρων CARRIER 2016/2017. Τώρα, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε αέρα! Για σκεφτείτε το...

Νέα σειρά αφυγραντήρων CARRIER 2016/2017. Τώρα, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε αέρα! Για σκεφτείτε το... Νέα σειρά αφυγραντήρων CARRIER 2016/2017 Τώρα, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε αέρα! Για σκεφτείτε το... Carrier, πάντα δίπλα σας για τη δημιουργία συνθηκών άνεσης Έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ? ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Υδροαπορρόφηση ονομάζουμε την αποθήκευση μορίων νερού μέσα σε ένα υλικό. Η ικανότητα ενός υλικού να αποθηκεύει νερό καθορίζεται κύρια από τη γεωμετρία των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Φίλτρα. για επιβατικά οχήματα

Φίλτρα. για επιβατικά οχήματα Φίλτρα για επιβατικά οχήματα Φίλτρα για όλες Τα φίλτρα Champion έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε όχι μόνο να ανταποκρίνονται στις πιο αυστηρές απαιτήσεις της πρώτης τοποθέτησης, αλλά και να τις υπερβαίνουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος : LEKKERA - C Υγρό καθαριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ Έλεγχος Ποιότητας Υλικών ΛΕΙΒΑΔΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ O σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε πολλούς ανθρώπους να περνούν τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας

Αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας Αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας Τι είναι η Αλλεργική Ρινίτιδα; Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση της μύτης που εκδηλώνεται με συμπτώματα μετά την έκθεση του ασθενή σε συγκεκριμένες ουσίες (αλλεργιογόνα).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας. 1 Οι εργασίες που γίνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες όπως σκόνη ξύλου (κατά τη διάρκεια της μηχανικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Στόχος(οι): Η διαπαιδαγώγηση των μαθητών γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας στα σχολεία με έμφαση στην χρήση των παραθύρων (εφόσον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Κωδ. τιμολόγησης 10l: Κωδ. τιμολόγησης 1l:

Κωδ. τιμολόγησης 10l: Κωδ. τιμολόγησης 1l: ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Werner & Mertz GmbH Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: KARACHO Ημερομηνία έκδοσης : 04/09/2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Biopet ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BIOPET Κωδικός: 2.10.041 Intrastat Code: 3811.19.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Υγρό μυκητοκτόνο πρόσθετο με ευρύ φάσμα δράσης εναντίον όλων των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ NSG-24B ΣΟΜΠΑ QUARTZ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.alfalamda.gr

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ NSG-24B ΣΟΜΠΑ QUARTZ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.alfalamda.gr ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ NSG-24B ΣΟΜΠΑ QUARTZ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.alfalamda.gr Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το προϊόν μας. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΙΑΛΙΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) : RAWASH. Τηλ. 210-4819558 Fax: 210-4823555 R35 R34 1310-58-3 7681-52-9 C C

( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) : RAWASH. Τηλ. 210-4819558 Fax: 210-4823555 R35 R34 1310-58-3 7681-52-9 C C ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονοµασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τεχνική αναφορά αναγκών στην αγορά για εκπαιδευτικές ενότητες με θέμα την ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος Φεβρουάριος 2005 13BΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Fog ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: FOG Κωδικός: 2.07.010 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Αποτρέπει το θάμβωμα που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες στα τζάμια και τους καθρέπτες των

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) NOVALIS IRON FINISH Αναθεώρηση: 4

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) NOVALIS IRON FINISH Αναθεώρηση: 4 Σελίδα 1 από 5 Ημ/νία Αναθεώρηση Περιγραφή 02/11/06 4 Εισαγωγή των τιμών VOC και ανανεωμένο σύμφωνα με την τροποποίηση ΧΧΙΧ της οδηγίας 1999/45/CE 21/02/05 3 Αλλαγή νομικής διεύθυνσης 15/04/03 2 Ανανέωση

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Τα εξωτερικά κουφώματα (θύρες και παράθυρα) είναι τα δομικά στοιχεία που καλύπτουν τα ανοίγματα που αφήνουμε στους εξωτερικούς τοίχους του

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγίες χρήσεως. Σεσουάρ μαλλιών

Oδηγίες χρήσεως. Σεσουάρ μαλλιών Oδηγίες χρήσεως Σεσουάρ μαλλιών GR 8 1 7 6 2 3 4 5 2 GR Σεσουάρ μαλλιών Σύνδεση με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος Η συσκευή αυτή πρέπει να συνδέεται μόνο με γειωμένη πρίζα, εγκατεστημένη σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Η επιλογή ενός συστήματος κλιματισμού για μια επιχείρηση ή μια οικία είναι εξαιρετικά σημαντική απόφαση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής & άνεση των διαμενόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Circuit ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CIRCUIT Κωδικός: 2.07.060 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εξειδικευμένο προϊόν κατάλληλο για την απολάδωση κλειστού κυκλώματος νερού ύστερα από εισροή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Patoma ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: PATOMA Κωδικός: 2.03.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Κάνει καλή απολάδωση, στεγνώνει γρήγορα, είναι χαμηλού αφρισμού και δεν χρειάζεται ξέπλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΛΕΙΩ ΑΞΑΡΛΗ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΛΕΙΩ ΑΞΑΡΛΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΛΕΙΩ ΑΞΑΡΛΗ το κέλυφος του κτιρίου και τα συστήματα ελέγχου του εσωκλίματος επηρεάζουν: τη θερμική άνεση την οπτική άνεση την ηχητική άνεση την ποιότητα αέρα Ο βαθμός ανταπόκρισης του κελύφους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Nivo 40 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: NIVO 40 Κωδικός: 2.40.010 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Υψηλής τεχνολογίας κρέμα καθαρισμού χεριών των εργαζομένων στα συνεργεία. Η υψηλή καθαριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Rad ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RAD Κωδικός: 2.07.040 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Απομακρύνει αποτελεσματικά τις εναποθέσεις αλάτων από το σύστημα ψύξης θέρμανσης. Ρίξτε το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Το φυλλάδιο αυτό παρέχει πληροφορίες για τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τις εργασίες καθαρισμού. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαρισμού είναι δυνατό να εκτεθούν σε μεγάλο αριθμό επικίνδυνων ουσιών, μερικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δημήτρης Αραβαντινός αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Αφυγραντήρες με ανάκτηση θερμότητας

Αφυγραντήρες με ανάκτηση θερμότητας Αφυγραντήρες με ανάκτηση θερμότητας ECOdry CN REC Αφυγραντήρες για συστήματα θέρμανσης Dehumidifiers ECOdry CN REC_Visual_1.1 Αφυγραντήρες ECOdry CN REC Πεδίο εφαρμογής: Αφύγρανση Εναλλαγή θερμότητας με

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Calm ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CALM Κωδικός: 2.01.025 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ειδικό ελαφρώς όξινο σαμπουάν, για καθαρισμό αλάτων αλλά και ελαφρών ρύπων. Εξουδετερώνει τα αλκαλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΟΜΠΑ ΜΕ ΛΑΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ AR4B01

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΟΜΠΑ ΜΕ ΛΑΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ AR4B01 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΟΜΠΑ ΜΕ ΛΑΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ AR4B01 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά αυτό το εγχειρίδιο περιέχει σημαντικές οδηγίες για την ασφαλή τοποθέτηση, χρήση και συντήρηση. Σημαντικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης 1 Ισόθερμες καμπύλες τον Ιανουάριο 1 Κλιματικές ζώνες Τα διάφορα μήκη κύματος της θερμικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Alas ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ALAS Κωδικός: 2.04.010 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Καταπολεμά τις επικαθίσεις αλάτων που αναπτύσσονται στις σερπαντίνες των πλυστικών μηχανών και

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια εργαστηρίων

Ασφάλεια εργαστηρίων Ασφάλεια εργαστηρίων 1. Εργαστήρια με ασφάλεια επιπέδου 1 Το εργαστήριο αυτό είναι κατάλληλο για εργασία με οργανισμούς της ομάδας 1 και πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: 1. Το εργαστήριο πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος Πυρκαγιές Φιλιππόπουλος Νίκος Επισκόπηση Βασικά Στοιχεία Πυρκαγιών Τρίγωνο Πυρκαγιάς Κατάσβεση Πυρκαγιών Καπνοί Ο πιο ύπουλος αντίπαλος Στοιχεία Πυροσβεστήρων Στοιχεία επιβίωσης σε Πυρκαγιές Αστικές Πυρκαγιές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χειρισμού, συντήρησης και επισκευής των ξύλινων παραθύρων και πορτών

Οδηγίες χειρισμού, συντήρησης και επισκευής των ξύλινων παραθύρων και πορτών Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι, Καλορίζικα τα καινούρια σας παράθυρα και σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Συντάξαμε τις οδηγίες χειρισμού, συντήρησης και επισκευής για να διατηρήσετε τα

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικό Κτίριο. Passive House

Παθητικό Κτίριο. Passive House Παθητικό Κτίριο Passive House Το Παθητικό Κτίριο (Passiv Haus στα γερμανικά και Passive House στα αγγλικά) είναι ένα πρότυπο κτιρίου, ένα υπολογιστικό μοντέλο που βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές βιοκλιματικού

Διαβάστε περισσότερα

open Die KlimaFassade Διαπνέουσα Θερμομόνωση Μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης Για πάντα

open Die KlimaFassade Διαπνέουσα Θερμομόνωση Μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης Για πάντα open Die KlimaFassade Διαπνέουσα Θερμομόνωση Μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης Για πάντα n Διαπνέουσα θερμομόνωση n Ευχάριστο εσωτερικό κλίμα n Εξοικονόμηση ενέργειας Ευχάριστο κλίμα για μιά ζωή Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Coverage Wax ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: COVERAGE WAX Κωδικός: 2.05.031 Intrastat Code: 3405.30.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Προϊόν κατάλληλο για καθαρισμό λεκέδων χρώματος, επικάλυψη μικρογρατζουνιών και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Graph ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: GRAPH Κωδικός: 2.40.050 Intrastat Code: 3403.19.19 Περιγραφή: Το προϊόν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό αντισκωριακό με γραφίτη, για μπουλόνια, παξιμάδια, πύρους, σούστες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας.

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. MADE IN SWEDEN ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. Ιδανικοί σε χώρους που παραμένουν κλειστοί ή δεν αερίζονται επαρκώς π.χ. ντουλάπες, ντουλάπια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας.

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. MADE IN SWEDEN ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. Ιδανικοί σε χώρους που παραμένουν κλειστοί ή δεν αερίζονται επαρκώς π.χ. ντουλάπες, ντουλάπια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 5 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) TRAVERTINO ROMANO Αναθεώρηση: 1

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την οδηγία 2001/58/CE) TRAVERTINO ROMANO Αναθεώρηση: 1 Σελίδα 1 από 6 Ημ/νία Αναθεώρηση Περιγραφή 2/11/06 1 Εισαγωγή των τιμών VOC και ανανεωμένο σύμφωνα με την τροποποίηση ΧΧΙΧ της οδηγίας 1999/45/CE 17/03/05 0 Έκδοση 1 Ταυτοποίηση εταιρίας και προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Προϊόντος. 1 Στοιχεία του παρασκευάσματος και της επιχείρησης

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας Προϊόντος. 1 Στοιχεία του παρασκευάσματος και της επιχείρησης Σελίδα 1/7 1 Στοιχεία του παρασκευάσματος και της επιχείρησης Όνομα προϊόντος: dill Εφαρμογή προϊόντος: Υγρό διάλυσης αλάτων Υπεύθυνος κυκλοφορίας: Δ.Γ. ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. Τμήμα πληροφοριών: Δ.Γ. ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας.

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Αντικείμενο Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Θανατηφόρα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1980-1995

Διαβάστε περισσότερα

HealthWay EMF 20600-03

HealthWay EMF 20600-03 Φίλτρο καθαρισμού και απολύμανσης αέρα HealthWay EMF 20600-03 Καθαρός, υγιής αέρας για όλους τους εσωτερικούς χώρους Φίλτρα και χρόνος αλλαγής: Φίλτρο EMF αλλαγή κάθε 12 έως 16 μήνες Φίλτρο άνθρακα/ζεόλιθου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι οι άνθρωποι εκτιμούν την άνεση που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Τα περισσότερα συστήματα που εγκαταστάθηκαν πρίν τη δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

Healthier indoor living

Healthier indoor living Healthier indoor living Next Generation functional coating presentatio 2 n Ενότητες Ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου (IAQ) Σύνδρομο παθογόνου κτιρίου Ρυπαντές αέρα εσωτερικών χώρων Formafree Ποιότητα αέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Axis ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: AXIS Κωδικός: 2.40.105 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Γαλακτώδες υγρό που αποτρέπει την επικάθιση βαμβακιού στα αδράχτια των μηχανών συλλογής. Εφαρμογή: Διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Ice ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ICE Κωδικός: 2.07.020 Intrastat Code: 3820.00.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Διαλύει γρήγορα τον πάγο από τζάμια, καθρέφτες και κλειδαριές σε μια παγερή μέρα. Είναι ασφαλές

Διαβάστε περισσότερα

: Αυτή το προϊόν περιέχει επικίνδυνα συστατικά.

: Αυτή το προϊόν περιέχει επικίνδυνα συστατικά. Ταυτότητα του προϊόντος Εμπορική επωνυμία Κωδικός Προϊόντος Τύπος προϊόντος Χρήση Προσδιορισμός εταιρείας Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης : Gel : Guardian EVO 3 GEL : 9831 : Καθαριστικό προϊόν. : Επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Rim ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RIM Κωδικός: 2.02.040 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ειδικά μελετημένο προϊόν που καθαρίζει και γυαλίζει τις ζάντες. Ψεκασμός και σκούπισμα ή ξέπλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΑΘΗΝΑ 2225 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Τ.Ε.Ε. ENVIRONMENT & ENERGY IN SHIPS ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Εργαστήριο Τεχνολογία αερισμού

6 ο Εργαστήριο Τεχνολογία αερισμού 6 ο Εργαστήριο Τεχνολογία αερισμού 1 Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές: - μεθόδους ελέγχου υγρασίας εντός του κτηνοτροφικού κτηρίου - τεχνικές αερισμού - εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΥΓΡΑΣΙΑ Δρ.Ι. Λυκοσκούφης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 Η ΥΓΡΑΣΙΑ Ο ατμοσφαιρικός αέρας στη φυσική του κατάσταση είναι μίγμα αερίων, οξυγόνου, αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα, αργού,

Διαβάστε περισσότερα

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Αυτό που προτείνουμε είναι η ενεργειακή θωράκιση του χώρου μας, προκειμένου να πετύχουμε μείωση έως 50% στα έξοδα θέρμανσης. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με την 91/155/ΕΚ & 93/112/ΕΚ)

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με την 91/155/ΕΚ & 93/112/ΕΚ) ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με την 91/155/ΕΚ & 93/112/ΕΚ) 1. Στοιχεία του παρασκευάσματος και της επιχείρησης 1.1 Εμπορική ονομασία: DALCO-QUAT Aπολυμαντικό χώρων τροφίμων με βάση τεταρτοταγή

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Το έργο We Qualify έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου με την εκπαίδευση ατόμων στην τοποθέτηση θερμομονωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Bactericidal ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BACTERICIDAL Κωδικός: 2.03.060 Intrastat Code: 3808.40.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σύνθεση: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Υπεροχής: Είναι αρκετά ισχυρό και ταχύτατο βακτηριοκτόνο.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 22/10/2012 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Stop ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP Κωδικός: 2.07.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σταματάει άμεσα τις μικροδιαρροές στο σύστημα ψύξηςθέρμανσης χωρίς να επηρεάζει τα μέταλλα. Δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτια Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης Ελέω Μόνωσης

Σπίτια Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης Ελέω Μόνωσης Σπίτια Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης Ελέω Μόνωσης Με την πάροδο του χρόνου και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κατασκευή ενός σπιτιού για τις νέες γενιές φαντάζει πιο ανέφικτη οικονομικά απ ό,τι για τους προγόνους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Juz ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: JUZ Κωδικός: 2.02.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Περιέχει εξειδικευμένα καθαριστικά στοιχεία για τον ασφαλή καθαρισμό και φρεσκάρισμα των δερμάτινων και πλαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Escape ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ESCAPE Κωδικός: 2.07.015 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Επαλείφοντας το εξωτερικό μέρος των τζαμιών, διώχνει τις σταγόνες της βροχής, χωρίς τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Όνομα προϊόντος: Κώδικας προϊόντος του κατασκευαστή:

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Όνομα προϊόντος: Κώδικας προϊόντος του κατασκευαστή: 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όνομα προϊόντος: Άλλο όνομα: Κατηγορία επικίνδυνων προϊόντων: Κώδικας προϊόντος του κατασκευαστή: Χρήση: PERFECT Φυσικός Βιοδιεγέρτης για βελτίωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Όλο και συχνότερα στις µέρες µας γίνεται λόγος για τις Αρχές της Βιοκλιµατικής Αρχιτεκτονικής και τις απαιτήσεις της για: Θερµοµόνωση Παθητικό αερισµό Όµως ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρογόνο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρογόνο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο άοσμο μη τοξικό μη διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο όρια αναφλεξιμότητας: 4-75 % κ.ο. στον αέρα (20 o C)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Werner & Mertz GmbH Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: CRISTAN Ημερομηνία αναθεώρησης : 03.09.2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Black Mat ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BLACK MAT Κωδικός: 2.02.119 Intrastat Code: 3405.30.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Υδατοδιαλυτό προϊόν που μαυρίζει το ελαστικό μετά το πλύσιμο. Ψεκάζετε αυτούσιο αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 1 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε.Σ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Σε κάθε εργαστήριο, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις ώστε οι άνθρωποι που ερευνούν για να εντοπίσουν

Διαβάστε περισσότερα

HOT AIR HAIRSTYLER HS 5523 ΕΛΛΗΝΙΚΑ

HOT AIR HAIRSTYLER HS 5523 ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOT AIR HAIRSTYLER HS 5523 ΕΛΛΗΝΙΚΑ G F E A B C D 1 2 3 3 ΕΛΛΗΝΙΚΑ 49-52 4 ΑΣΦΑΛΕΙΑ Έχετε υπόψη σας τις εξής πληροφορίες κατά τη χρήση της συσκευής: 7 Η συσκευή έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com RV ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RV Κωδικός: 2.02.015 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ισχυρό υδατοδιαλυτό καθαριστικό μηχανής και σασί για εφαρμογή σε δύσκολους ρύπους όπως χωματουργικά

Διαβάστε περισσότερα

❷ Η εµφάνιση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίµων. ❸ Η θρεπτική αξία των τροφίµων. ❻ Η προσαρµογή στο νέο προφίλ των τροφίµων

❷ Η εµφάνιση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίµων. ❸ Η θρεπτική αξία των τροφίµων. ❻ Η προσαρµογή στο νέο προφίλ των τροφίµων Ποιότητα Ορισµός Η έννοια της ποιότητας όπως αυτή ορίζεται από τον ιεθνή Οργανισµό Τυποποίησης (ISO) αναφέρεται στο σύνολο των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος τα οποία του προσδίδουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων

Εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων Εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων Για τι είδους χρήση προορίζεται το εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων; Το εκθαμβωτικό υγρό πλυντηρίου πιάτων προορίζεται για εσωτερική χρήση στο πλυντήριο πιάτων. Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοπομποί Νορβηγίας Εξοικονόμηση ενέργειας 40%

Θερμοπομποί Νορβηγίας Εξοικονόμηση ενέργειας 40% Made in Norway Θερμοπομποί Νορβηγίας Εξοικονόμηση ενέργειας 40% Κομψά, μοντέρνα με κλασική γραμμή Ηλεκτρονικοί θερμοπομποί NOBØ, της μεγαλύτερης Σκανδιναβικής Βιομηχανίας ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης. Ελέγχος και προκαταρκτική επεξεργασία του υποστρώματος. Έλεγχος

Οδηγίες εγκατάστασης. Ελέγχος και προκαταρκτική επεξεργασία του υποστρώματος. Έλεγχος Οδηγίες εγκατάστασης Ελέγχος και προκαταρκτική επεξεργασία του υποστρώματος Έλεγχος Όταν ελέγχετε το υπόστρωμα, δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω σημεία και, στη συνέχεια, υποβάλλετε το υπόστρωμα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Stop Knocking ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP KNOCKING Κωδικός: 2.10.013 Intrastat Code: 3811.19.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σύνθεση: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Το προϊόν δρα στον ευαίσθητο χώρο των εδρών

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 6 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Remover ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: REMOVER Κωδικός: 2.02.011 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Υδατοδιαλυτό προϊόν που καθαρίζει λάδια και ρύπους μηχανών. Επίσης, απομακρύνει με ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Antifreeze ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ANTIFREEZE Κωδικός: 2.50.010 Intrastat Code: 3820.00.00 Περιγραφή: Yψηλή ποιότητας προϊόν το οποίο παρέχει προστασία στους - 75 ο C έως τους +105 ο C. Παράλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Φαινομένων Μεταφοράς Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας Εισαγωγή Σκοπός των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας είναι η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX:

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ: /25047 FAX: Cabrio ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CABRIO Κωδικός: 2.02.105 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Προϊόν κατάλληλο για αδιαβροχοποίηση υφασμάτων και άλλων υλικών. Αδιαβροχοποιεί τα υφασμάτινα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Werner & Mertz GmbH Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: IVEDOR Ημερομηνία αναθεώρησης : 04/09/2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

Ο εύκολος τρόπος για καθαρό αέρα. Καινοτόμες μονάδες τοπικού εξαερισμού που προσφέρουν υγιή εσωτερικό αέρα και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος

Ο εύκολος τρόπος για καθαρό αέρα. Καινοτόμες μονάδες τοπικού εξαερισμού που προσφέρουν υγιή εσωτερικό αέρα και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ Ο εύκολος τρόπος για καθαρό αέρα Καινοτόμες μονάδες τοπικού εξαερισμού που προσφέρουν υγιή εσωτερικό αέρα και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος 8 H STIEBEL ELTRON είναι

Διαβάστε περισσότερα