Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 1 2.2 ιατήρηση της ολικής ενέργειας και υποβάθµιση της ενέργειας Ας θυµηθούµε ότι... 1) Να αναφέρετε τους τρόπους θέρµανσης και ψύξης των σωµάτων Στην καθηµερνή ζωή χρησιµοποιούµε διάφορους τρόπους για να θερµάνουµε ή να ψύξουµε τα υλικά σώµατα. Οι τρόποι αυτοί, σύµφωνα µε την επιστηµονική άποψη είναι µόνο τρεις: 1. Θέρµανση/ψύξη µε αγωγή. Θέρµανση - ψύξη µε αγωγή έχουµε στις περιπτώσεις που δύο σώµατα µε διαφορετική θερµοκρασία βρίσκονται σε επαφή µεταξύ τους. Τότε θερµότητα από το σώµα που βρίσκεται σε υψηλή θερµοκρασία µεταφέρεται στο σώµα που βρίσκεται σε χαµηλή θερµοκρασία. Παράδειγµα: Με τον τρόπο αυτό π.χ. ερµηνεύεται γιατί θερµαίνεται το περιεχόµενο των µαγειρικών σκευών όταν τοποθετούνται στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας (µάτι της κουζίνας). Τα µαγειρικά σκεύη και το περιεχόµενό τους έχουν συνήθως τη θερµοκρασία του περιβάλλοντος ενώ στην ηλεκτρική εστία η θερµοκρασία αυξάνεται λόγω µετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερµότητα. Με τον ίδιο τρόπο εξηγείται η ψύξη του φαγητού όταν "κλείσουµε το µάτι της κουζίνας". Το φαγητό και το µαγειρικό σκεύος βρίσκονται σε υψηλότερη θερµοκρασία από ότι ο ατµοσφαιρικός αέρας που τα περιβάλλει. 2. Θέρµανση/ψύξη µε µεταφορά. Θέρµανση - ψύξη µε µεταφορά έχουµε στις περιπτώσεις όπου ένα ρευστό (υγρό ή αέριο) µεταφέρει θερµότητα από το σώµα που βρίσκεται σε υψηλή θερµοκρασία σε αυτό που βρίσκεται σε χαµηλότερη. Με τον τρόπο αυτό οι ζεστές αέριες µάζες, δηλαδή ο ζεστός άνεµος, προερχόµενος από µια περιοχή µε υψηλή θερµοκρασία θερµαίνει µιαν άλλη που έχει χαµηλή θερµοκρασία. Με τον ίδιο επίσης τρόπο στα συστήµατα κεντρικής θέρµανσης των πολυκατοικιών µεταφέρονται ποσά θερµότητας από το λέβητα του καλοριφέρ στα διαµερίσµατα, µέσω του νερού που κυκλοφορεί στο σύστηµα σωληνώσεων.

2 2 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ 3. Θέρµανση/ψύξη µε ακτινοβολία. Για τη θέρµανση ή την ψύξη µε ακτινοβολία δεν είναι προϋπόθεση η διαµεσολάβηση κάποιου υλικού µέσου όπως στις δύο προηγούµενες. Η ενέργεια µεταφέρεται από το ένα σώµα στο άλλο µέσω ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας. Τα σώµατα που βρίσκονται σε υψηλότερη θερµοκρασία ακτινοβολούν ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία σε διάφορα µήκη κύµατος. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η θέρµανση της γης από τον ήλιο µέσω της ορατής (φως) και της αόρατης, δηλαδή της υπεριώδους και της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Παρατήρηση: Οι τρεις αυτοί τρόποι θέρµανσης συνυπάρχουν σε όσα φαινόµενα παρατηρούµε στην καθηµερινή µας ζωή, µιας και όλα τα σώµατα βρίσκονται σε επαφή µε τον ατµοσφαιρικό αέρα ο οποίος τα θερµαίνει ή τα ψύχει µε τους δύο πρώτους τρόπους. Για παράδειγµα κατά τη λειτουργία του ηλεκτρικού λαµπτήρα πυράκτωσης τα σώµατα που βρίσκονται γύρω από αυτόν θερµαίνονται διότι: α) ο λαµπτήρας ακτινοβολεί φως, β) ο λαµπτήρας βρίσκεται σε επαφή µε τον αέρα και τον θερµαίνει, γ) ρεύµατα µεταφοράς του αέρα µεταφέρουν τη θερµότητα στα ψυχρότερα µέρη του χώρου. 2)Τι γνωρίζετε για τη διαστολή των σωµάτων; Ανεξάρτητα από τον τρόπο θέρµανσης τα υλικά σώµατα διαστέλλονται όταν αυξάνεται η θερµοκρασίας τους. Η διαστολή του σώµατος κατά µία διάστασή του ονοµάζεται γραµµική διαστολή. Πειραµατικά έχει βρεθεί ότι η διαστολή είναι: ανάλογη της θερµοκρασίας του σώµατος, δεδοµένο που αξιοποιείται στην κατασκευή των θερµοµέτρων τα οποία περιέχουν υδράργυρο ή οινόπνευµα. 3)Τι γνωρίζετε για τις αλλαγές φάσεων; Με τη βοήθεια ενός θερµοµέτρου µπορούµε να καταγράψουµε τις αλλαγές που συµβαίνουν σε ένα σώµα, όπως σ' ένα στερεό. Έτσι θα παρακολουθήσουµε τη σταδιακή του µετατροπή αρχικά σε υγρό και στη συνέχεια σε αέριο ή σύµφωνα µε την επιστηµονική ορολογία την αλλαγή φάσης από τη φάση του στερεού στη φάση του υγρού και από τη φάση του υγρού στην αέρια φάση.

3 Στο διάγραµµα της εικόνας 1, φαίνονται οι αλλαγές φάσης ενός κοµµατιού πάγου από τη φάση του στερεού έως και την αέρια φάση. 3 Εικόνα 1 Στο διάγραµµα µπορούµε να παρατηρήσουµε ότι: 1. Κατά τη θέρµανση αυξάνεται η θερµοκρασία του σώµατος µέχρις ότου αρχίσει η µετατροπή του σε υγρό. 2. Η µετατροπή του στερεού σε υγρό, ή σύµφωνα µε την επιστηµονική ορολογία η τήξη του, γίνεται χωρίς να αυξηθεί η θερµοκρασία η οποία παραµένει σταθερή έως ότου µετατραπεί ολόκληρη η ποσότητα σε υγρό. 3. Στη συνέχεια αυξάνει η θερµοκρασία του υγρού και εµφανίζονται ατµοί στην επιφάνειά του, εµφανίζεται δηλαδή το φαινόµενο της εξάτµισης. Καθώς αυξάνει η θερµοκρασία του υγρού σχηµατίζονται φυσαλίδες στο εσωτερικό του των οποίων ο αριθµός διαρκώς αυξάνει. 4. Όταν οι φυσαλίδες παράγονται από ολόκληρη τη µάζα του υγρού, σύµφωνα µε την επιστηµονική ορολογία συµβαίνει το φαινόµενο του βρασµού. Κατά το βρασµό η θερµοκρασία του υγρού παραµένει σταθερή ενώ αυτό σταδιακά µετατρέπεται σε αέριο. 5. Αν το αέριο που παράγεται από την παραπάνω διαδικασία συλλεγεί σε κατάλληλα διαµορφωµένο δοχείο µπορούµε να αυξήσουµε ακόµα περισσότερο τη θερµοκρασία του. Η αντίστροφη πορεία, δηλαδή η σταδιακή µείωση της θερµοκρασίας θα επαναφέρει το υλικό που βρίσκεται στην αέρια φάση στη φάση του υγρού, δηλαδή θα προκαλέσει την υγροποίησή του. Αν συνεχιστεί η µείωση της θερµοκρασίας τελικά το υγρό θα στερεοποιηθεί και το σώµα θα επανέλθει στη φάση του στερεού.

4 4 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Παρατήρηση: Οι παραπάνω αλλαγές καθώς επίσης και πολλά άλλα φαινόµενα επηρεάζονται από την πίεση. Για παράδειγµα η πίεση που ασκεί ο ατµοσφαιρικός αέρας στο υγρό επηρεάζει τη θερµοκρασία βρασµού του νερού µε αποτέλεσµα αυτή να είναι διαφορετική στην επιφάνεια της θάλασσας από ότι στην κορυφή ενός ψηλού βουνού. Πίεση Τι γνωρίζετε για την Πίεση; Η πίεση συµβολίζεται µε P, υπολογίζεται από το πηλίκο F/S, όπου F η κάθετα ασκούµενη δύναµη και S η επιφάνεια στην οποία αυτή ασκείται, δηλαδή: P=F/S Η µονάδα της πίεσης στο ιεθνές Σύστηµα Μονάδων S.I. είναι το 1Pa (1 Πασκάλ, προς τιµήν του Γάλλου επιστήµονα Blaise Pascal). Το 1Pa είναι η πίεση µιας δύναµης 1 Νιούτον που ασκείται κάθετα σε επιφάνεια ενός τετραγωνικού µέτρου. Επειδή η µονάδα 1Pa είναι πολύ µικρή, στην πράξη χρησιµοποιούνται πολλαπλάσιά της όπως το 1kPa (1kPa=103Pa). Στην πράξη, χρησιµοποιείται επίσης η µονάδα 1atm (1 ατµόσφαιρα) η οποία αντιστοιχεί στην πίεση του ατµοσφαιρικού αέρα στην επιφάνεια της θαλασσας. Η αντιστοιχία µεταξύ των δύο αυτών µονάδων είναι Η κινητική θεωρία της ύλης και η θερµότητα 4) Πως συµπεριφέρονται τα µόρια των σωµάτων µε βάση την κινητική θεωρία της ύλης; Τόσο τα άτοµα όσο και τα µόρια έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: α) να κινούνται β) να αλληλεπιδρούν ασκώντας ελκτικές και απωστικές δυνάµεις. Σύµφωνα µε όσα αναφέραµε σε προηγούµενες ενότητες, εφόσον τα µόρια κινούνται θα έχουν: κινητική ενέργεια, ενώ για την αλλαγή της ταχύτητας τους απαιτείται να ασκηθεί δύναµη. Επίσης, εφόσον τα µόρια ή τα άτοµα αλληλεπιδρούν, έχουν δυναµική ενέργεια.

5 5) Να αναφέρετε την κινητική θεωρία της ύλης στην περίπτωση των αερίων σωµάτων. Στην περίπτωση των αερίων θεωρούµε τα µόρια 5 ως συµπαγείς σφαίρες που κινούνται ατάκτως προς όλες τις κατευθύνσεις. Στα αραιά αέρια, σ' αυτά δηλαδή που οι αποστάσεις µεταξύ των µορίων θεωρούνται σχετικά µεγάλες, µπορούµε να θεωρήσουµε ότι ασκούνται δυνάµεις µόνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων µεταξύ τους ή µε τα τοιχώµατα του δοχείου στο οποίο βρίσκονται. Κατά συνέπεια η ενέργεια που έχουν τα µόρια είναι µόνο κινητική. Στις περιπτώσεις των πυκνών αερίων καθώς επίσης και στα υγρά, τα µόρια εκτός από: κινητική ενέργεια, λόγω της άτακτης κίνησής τους, έχουν και δυναµική. Η δυναµική ενέργεια οφείλεται στις δυνάµεις που ασκούνται διαρκώς µεταξύ τους και όχι µόνο κατά τη διάρκεια των κρούσεων. Παρατήρηση: Στα στερεά δεν υπάρχει αυτή η άτακτη κίνηση των µορίων, αλλά σ' αυτά τα µόρια ταλαντώνονται γύρω από τη θέση ισορροπίας τους Ιδιότητες των αερίων α) Η πίεση 6) Πως ερµηνεύεται µε τη βοήθεια της κινητικής θεωρίας της ύλης η πίεση που ασκούν τα αέρια στα τοιχώµατα του δοχείου που τα περιέχει; Ας θεωρήσουµε ένα µόριο του αερίου το οποίο κινείται προς την επιφάνεια του εµβόλου και ανακλάται στην αντίθετη κατεύθυνση Σύµφωνα µε το δεύτερο νόµο του Νεύτωνα, η αλλαγή της ταχύτητας και συνεπώς η αλλαγή της ορµής του µορίου, οφείλονται στη δύναµη που ασκήθηκε από το έµβολο στο µόριο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους. Σύµφωνα µε τον τρίτο νόµο του Νεύτωνα, η δύναµη F από το έµβολο είναι η δράση που προκάλεσε την αλλαγή της ορµής, ενώ στο ίδιο το έµβολο ασκήθηκε η αντίδρασή της F. Αν σκεφτούµε ότι ακόµα και µια ελάχιστη ποσότητα αερίου π.χ. όση περιέχεται στο χώρο

6 6 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ που καταλαµβάνει η κεφαλή µιας καρφίτσας, περιέχει µόρια, (δηλαδή τρισεκατοµµύρια) ο αριθµός των µορίων στον κύλινδρο είναι ασύλληπτα µεγάλος. Τα µόρια που υπάρχουν στο δοχείο συγκρούονται µεταξύ τους καθώς επίσης και µε τα τοιχώµατα του δοχείου. Συνεπώς κάθε χρονική στιγµή ένας αριθµός από το τεράστιο πλήθος των µορίων συγκρούεται µε το έµβολο. Η συνισταµένη όλων των δυνάµεων που ασκούν τα µόρια στο έµβολο, είναι υπεύθυνη για τη στήριξη του εµβόλου. Τι άραγε θα συµβεί αν τοποθετήσουµε ένα σώµα βάρους Β πάνω στο έµβολο και αυξηθεί η πίεση που ασκείται στο αέριο; Αν πραγµατοποιήσουµε το πείραµα θα διαπιστώσουµε ότι: α) ο όγκος του αερίου γίνεται µικρότερος, β) το έµβολο ισορροπεί πάλι Συνεπώς, η συνισταµένη των δυνάµεων που ασκούν τα µόρια στο έµβολο, συνολικά, εξισορροπεί την αυξηµένη δύναµη που ωθεί το έµβολο προς τα κάτω. Αυτό µπορεί να εξηγηθεί ως εξής: Επειδή µειώθηκε ο όγκος του αερίου µίκρυναν οι διαδροµές που διανύουν τα µόρια µεταξύ δυο διαδοχικών συγκρούσεων µε το έµβολο. Έτσι οι συγκρούσεις έγιναν συχνότερες και η συνισταµένη των δυνάµεων που ασκείται στο έµβολο έγινε µεγαλύτερη. Η ιδιότητα των αερίων να ασκούν δυνάµεις στα τοιχώµατα των δοχείων που τα περιέχουν περιγράφεται µε την έννοια της πίεσης. Όπως γνωρίζουµε η πίεση, Ρ, ορίζεται από το πηλίκο της κάθετης δύναµης F, που ασκείται σε µια επιφάνεια, προς το εµβαδόν S της επιφάνειας αυτής. Στα παραδείγµατα που εξετάσαµε η πίεση που ασκεί το αέριο στο έµβολο είναι: όπου: Β ολ το βάρος του σώµατος και του εµβόλου, S το εµβαδόν του εµβόλου και P atm η ατµοσφαιρική πίεση. Πρέπει να τονίσουµε ότι λόγω της τυχαίας κίνησης των µορίων προς κάθε κατεύθυνση, η πίεση στο έµβολο είναι ίση µε την πίεση στα τοιχώµατα του κυλίνδρου και είναι τόσο µεγαλύτερη όσο µεγαλύτερος είναι ο ρυθµός των κρούσεων. 7) Να αναφέρετε το νόµο του Boyle Μάθαµε ότι, αν ο όγκος ενός αερίου ελαττωθεί, έχουµε αύξηση των συγκρούσεων των µορίων του µε τα τοιχώµατα του δοχείου, δηλαδή αύξηση της πίεσης του αερίου. Αυτό αποτελεί µια ποιοτική ερµηνεία του πειραµατικού νόµου του Boyle σύµφωνα µε τον οποίο:

7 7 Υπό σταθερή θερµοκρασία το γινόµενο της πίεσης και του όγκου του αερίου είναι σταθερό ηλαδή: β) Η θερµοκρασία P V = σταθερό (για Τ = σταθερό). 8) Στη διπλανή εικόνα έχουµε σχεδιάσει ένα κλειστό δοχείο µέσα στο οποίο υπάρχει αέριο. Το δοχείο είναι εφοδιασµένο µε µανόµετρο Μ, που µετράει την πίεση και µε θερµόµετρο Θ που µετράει τη θερµοκρασία. Τι θα παρατηρήσουµε αν θερµάνουµε το αέριο και αυξηθεί η θερµοκρασία του; Το πείραµα δείχνει ότι αυξάνεται η ένδειξη του µανόµετρου δηλαδή η πίεση του αερίου. Πώς µπορεί να ερµηνευθεί αυτή η µεταβολή µε δεδοµένο ότι ο όγκος του αερίου έµεινε πρακτικά αµετάβλητος; Σύµφωνα µε όσα αναφέραµε προηγουµένως για την ερµηνεία της πίεσης στα αέρια, είναι λογικό να δεχθούµε ότι αυξήθηκε η ταχύτητα των µορίων. Κατά συνέπεια, η έννοια της θερµοκρασίας είναι συνυφασµένη µε την ταχύτητα των µορίων. Έτσι η αύξηση της θερµοκρασίας σχετίζεται µε την αύξηση της ταχύτητας των µορίων. Το λογικό αυτό συµπέρασµα ελέγχθηκε πειραµατικά και βρέθηκε ότι είναι σωστό και ισχύει εκτός από τα αέρια στα υγρά και στα στερεά ανεξάρτητα από το είδος των σωµατιδίων που αυτά αποτελούνται, δηλαδή άτοµα, ιόντα ή µόρια.

8 8 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ότι: Το δοχείο 1 περιέχει κρύο νερό και το δοχείο 2 ζεστό (δηλαδή θ 1 <θ 2 ). Τα µόρια του νερού απεικονίζονται µε σφαιρίδια και οι ταχύτητες τους µε βέλη. Στο ζεστό νερό τα µόρια κινούνται µε µεγαλύτερες ταχύτητες, οι οποίες παριστάνονται µε βέλη µεγαλύτερου µήκους Εσωτερική ενέργεια 9) Πως ορίζεται η εσωτερική ενέργεια των αερίων; Και πως µεταβάλλεται αυτή µε τη θέρµανση του αερίου; Όπως είναι γνωστό, στα αέρια τα µόρια βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, µε τις ταχύτητες τους και κατά συνέπεια τις κινητικές τους ενέργειες συνεχώς να µεταβάλλονται. Ορίζουµε ως µέση κινητική ενέργεια Κ των µορίων του αερίου το άθροισµα των κινητικών ενεργειών Κ 1, Κ 2,...Κ Ν των µορίων του αερίου δια του πλήθους των Ν Στα αραιά µονοατοµικά αέρια τα µόρια θεωρούνται ως σωµάτια, τα οποία µπορούν να έχουν, µόνο µεταφορική κίνηση. Αυτό σηµαίνει πως η µέση κινητική ενέργεια για κάθε µόριο του αερίου αυτού, είναι µεταφορική κινητική ενέργεια. Εάν πολλαπλασιάσουµε τη µέση κινητική ενέργεια Κ των µορίων του αερίου λόγω της µεταφορικής τους κίνησης µε το πλήθος τους Ν, προκύπτει η συνολική κινητική ενέργεια όλων των µορίων του αερίου. Η ενέργεια αυτή ονοµάζεται εσωτερική ενέργεια U και είναι αποτέλεσµα των θερµικών κινήσεων των µορίων του. ηλαδή: U = N K Συνεπώς, η εσωτερική ενέργεια των αερίων αποδίδεται στη θερµική κίνηση των µορίων τους, αφού θεωρούµε την αλληλεπίδραση και κατά συνέπεια τη δυναµική ενέργεια, µηδέν. Επιπλέον, πρέπει να τη διακρίνουµε από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που είναι δυνατόν να έχει το αέριο, π.χ. ένεκα της κίνησης του δοχείου στο οποίο περιέχεται.

9 9 Σηµείωση: Στα υγρά και στα στερεά, επειδή τα µόριά τους αλληλεπιδρούν, εκτός από την κινητική έχουν και δυναµική ενέργεια. Έτσι, στην περίπτωση των σωµάτων αυτών, εσωτερική ενέργεια είναι το άθροισµα της κινητικής και της δυναµικής ενέργειας των δοµικών τους λίθων. Όταν υπολογίζουµε µόνο τη συνολική κινητική ενέργεια των δοµικών λίθων την ονοµάζουµε θερµική ενέργεια του σώµατος και είναι µέρος της εσωτερικής του ενέργειας. Θέρµανση ενός σώµατος, σηµαίνει αύξηση της εσωτερικής του ενέργειας εις βάρος της εσωτερικής ενέργειας κάποιου άλλου σώµατος, του οποίου η εσωτερική ενέργεια µειώνεται και συνεπώς αυτό ψύχεται. 10) Περιγράψτε τα φαινόµενα που συµβαίνουν όταν φέρουµε σε επαφή δυο σώµατα µε διαφορετικές θερµοκρασίες. Ποια κατάσταση ονοµάζεται κατάσταση θερµικής ισορροπίας; Η αύξηση της εσωτερικής ενέργειας του ενός σώµατος και η ταυτόχρονη µείωση της εσωτερικής ενέργειας του άλλου, συνεχίζονται έως ότου αυτά αποκτήσουν την ίδια θερµοκρασία. Τη διαδικασία αυτή µπορούµε να τη διαπιστώσουµε πειραµατικά µε τη βοήθεια της διάταξης που φαίνεται στην εικόνα Πρόκειται για δυο δοχεία τα οποία περιέχουν νερό σε διαφορετικές θερµοκρασίες. Το µικρό δοχείο έχει µεταλλικά λεπτά τοιχώµατα και περιέχει ζεστό νερό θερµοκρασίας θ 1 (σε ο C). Το µεγάλο δοχείο έχει κρύο νερό θερµοκρασίας θ 2 (σε ο C). Στα δύο δοχεία υπάρχουν θερµόµετρα µε τα οποία µετράµε τις θερµοκρασίες του νερού των δυο δοχείων. Αρχικά οι θερµοκρασίες είναι θ 1 και θ 2. Στη συνέχεια η θερµοκρασία του νερού στο δοχείο 1 µειώνεται ενώ αυξάνεται η θερµοκρασία στο δοχείο 2. Η µεταβολή των θερµοκρασιών συνεχίζεται έως ότου το νερό στα δυο δοχεία αποκτήσει την ίδια θερµοκρασία. Όσο χρόνο οι θερµοκρασίες είναι διαφορετικές, γίνεται ανακατανοµή στις εσωτερικές ενέργειες, το αποτέλεσµα της οποίας το ονοµάζουµε "απορρόφηση θερµότητας" από το νερό στο δοχείο 2. Όταν οι θερµοκρασίες γίνουν ίσες σταµατά η ανακατανοµή των εσωτερικών ενεργειών και τότε ούτε προσφέρεται ούτε απορροφάται θερµότητα. Η κατάσταση αυτή ονοµάζεται θερµική ισορροπία.

10 10 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Θερµότητα και διατήρηση της ολικής ενέργειας 11)Να αναφέρετε την αρχή διατήρησης της ενέργειας στην περίπτωση που έχουµε: α) σταθερό όγκο και β) στην περίπτωση που ο όγκος µεταβάλλεται Εάν θερµάνουµε και τα δύο αέρια εξίσου, δηλαδή προσφέρουµε και στα δύο την ίδια ποσότητα θερµότητας θα έχουµε το ίδιο αποτέλεσµα; Στο πρώτο δοχείο και µε την προϋπόθεση πως αυτό διατηρεί τον όγκο του σταθερό, το αέριο θερµαίνεται χωρίς καµία µεταβολή στον όγκο του. Αυτό σηµαίνει πως η προσφερόµενη θερµότητα απορροφήθηκε εξολοκλήρου από τα µόρια του αερίου, τα οποία αύξησαν έτσι την κινητική τους ενέργεια, δηλαδή ότι αυξήθηκε η εσωτερική ενέργεια του αερίου. Μπορούµε λοιπόν να διατυπώσουµε την αρχή διατήρησης της ενέργειας µε την απλή εξίσωση: Προσφερόµενη θερµότητα = αύξηση εσωτερικής ενέργειας αερίου Q = U Στο δεύτερο δοχείο η θερµοκρασία του αερίου αυξάνεται λιγότερο και διαστελλόµενο ανυψώνει σιγά - σιγά το έµβολο, βάρους Β και εµβαδού S, κατά µικρό ύψος x. Το γεγονός πως το έµβολο ισορροπεί και µετά τη διαστολή, σηµαίνει πως η πίεση Ρ του αερίου παρέµεινε σταθερή, ώστε να ικανοποιείται η συνθήκη ισορροπίας: Ρ S = P atm S + B Αντίθετα λοιπόν µε ότι συµβαίνει στο πρώτο δοχείο όπου η προσφερόµενη θερµότητα µετατράπηκε εξ' ολοκλήρου σε εσωτερική ενέργεια του αερίου, στο δεύτερο δοχείο η εξέλιξη είναι διαφορετική. Συγκεκριµένα η ανύψωση του εµβόλου κατά x, σηµαίνει πως το αέριο διαστελλόµενο πρόσφερε ενέργεια ίση µε το έργο της σταθερής δύναµης PS, το οποίο είναι W = PSx και επειδή Sx = V, προκύπτει: W = P V Στη σχέση αυτή, V είναι η αύξηση του όγκου του αερίου κατά τη θέρµανσή του.

11 Αν λοιπόν αγνοήσουµε κάθε άλλη ενεργειακή µεταβολή, εκτός από τη θέρµανση του αερίου και την ανύψωση του εµβόλου, η διατήρηση της ενέργειας περιγράφεται από την εξίσωση: 11 Προσφερόµενη θερµότητα = αύξηση της εσωτερικής ενέργειας αερίου και ενέργεια απαιτούµενη για την ανύψωση του εµβόλου. Η θερµότητα που απορροφήθηκε προκάλεσε αύξηση της εσωτερικής ενέργειας και παραγωγή έργου. Η µαθηµατική έκφραση της εξίσωσης αυτής είναι: Παρατήρηση: Q = U + W 1 ος Θερµοδυναµικός Νόµος Όπως το έργο W µετράει την ενέργεια που µεταφέρεται από ένα σώµα σε κάποιο άλλο λόγω άσκησης δύναµης, έτσι και η θερµότητα Q µετράει την ενέργεια που µεταφέρεται από ένα σώµα σε κάποιο άλλο, λόγω διαφοράς θερµοκρασίας. Παραδείγµατος χάρη, καθώς ανυψώνουµε µε το χέρι µας µια µεταλλική σφαίρα έχουµε µεταφορά ενέργειας W λόγω της δύναµης που της ασκούµε και µεταφορά ενέργειας Q λόγω διαφοράς θερµοκρασίας ανάµεσα στο χέρι µας και στη σφαίρα. Η ενέργεια W εµφανίζεται ως µηχανική ενέργεια της σφαίρας, ενώ η ενέργεια Q ως αύξηση της εσωτερικής της ενέργειας, δηλαδή ως αύξηση της θερµοκρασίας της.

12 12 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Η θερµότητα και η µηχανική ενέργεια 12) Τι έδειξε του J.P. Joule (Τζάουλ) µε τα πειράµατά του; Με τα πειράµατα του ο J.P. Joule (Τζάουλ) έδειξε ότι: η µηχανική ενέργεια µπορεί να µετατραπεί σε θερµότητα και προσδιόρισε την ποσοτική σχέση µεταξύ µηχανικής ενέργειας και θερµότητας. Ίσως φανεί παράξενο ή και απλοϊκό το επίτευγµα του Joule αλλά ήταν σηµαντικό, γιατί την περίοδο εκείνη η µηχανική ενέργεια και η θερµότητα εθεωρούντο διαφορετικά µεγέθη και για τη µέτρησή τους χρησιµοποιούσαν διαφορετικές µονάδες. Η µονάδα θερµότητας ήταν το calorie (καλορί), µονάδα που χρησιµοποιούµε ακόµα και σήµερα. Ένα calorie (cal) είναι η ποσότητα της θερµότητας που απαιτείται προκειµένου να αυξηθεί η θερµοκρασία ενός γραµµαρίου καθαρού νερού κατά 1 ο C. Ακριβέστερα από τους 14,5 ο C στους 15,5 ο C. Η µονάδα µέτρησης της µηχανικής ενέργειας ήταν αυτή που χρησιµοποιούµε και σήµερα, το 1 Joule = 1N 1m, χωρίς να είχε τότε το σηµερινό όνοµα. Ο Joule κατασκεύασε τη διάταξη που φαίνεται στην εικόνα Αφήνοντας το σώµα να πέσει από γνωστό ύψος γνώριζε τη δυναµική του ενέργεια. Η ενέργεια αυτή έθετε σε κίνηση τα µεταλλικά πτερύγια τα οποία ανάδευαν το νερό. Έτσι πρόσθετε κινητική ενέργεια στα µόριά του, αυξάνοντας τη θερµοκρασία του υγρού του οποίου γνώριζε τη µάζα. Είχε επίσης µετρήσει την ποσότητα του νερού. Μπορούσε επίσης, να υπολογίσει το ποσόν της θερµότητας Q που απορρόφησε το νερό µε βάση τη µεταβολή της θερµοκρασίας του σύµφωνα µε τη

13 13 γνωστή σχέση Q=m c θ. Αφήνοντας το σώµα να πέσει αρκετές φορές υπολόγισε τη συνολική µηχανική ενέργεια W που µετατράπηκε σε θερµότητα. Για να προσδιορίσει τη σχέση µεταξύ θερµότητας και έργου υπολόγισε το λόγο Q/W και βρήκε ότι ήταν ίσος µε 4,18. Το αποτέλεσµα αυτό σηµαίνει ότι η ποσότητα θερµότητας 1cal ισοδυναµεί µε 4,18Joule. Επανέλαβε το πείραµα µε διαφορετικά υγρά και µε παραλλαγές της συσκευής. Τελικά προσδιόρισε ότι η τιµή 4,18 είναι σταθερή και ανεξάρτητη από τα υλικά και τις πειραµατικές διατάξεις. Παρόλο, που η µονάδα ενέργειας στο ιεθνές Σύστηµα S.I. είναι το 1Joule, χρησιµοποιούµε ακόµη και σήµερα ως µονάδα θερµότητας το cal και το παράγωγο του kcal, διότι είναι πιο κατάλληλη µονάδα σε διάφορους κλάδους όπως η θερµοδυναµική, η θερµοχηµεία, η τεχνολογία καυσίµων κ.α Μηχανές και ενέργεια 13)Τι ονοµάζουµε µηχανή και πως µπορεί να παρασταθεί σχηµατικά µια µηχανή; Μηχανή ονοµάζουµε κάθε διάταξη που µετατρέπει ενέργεια µιας µορφής σε κάποια άλλη µορφή. Σχηµατικά, µια µηχανή π.χ. ο ηλεκτρικός κινητήρας, µπορεί να αναπαρασταθεί µε τον τρόπο που φαίνεται στην εικόνα. Μια µηχανή (π.χ. ηλεκτρικός κινητήρας) απορροφά µια ποσότητα ενέργειας µορφής Α (ηλεκτρική) και µέσω έργου την αποδίδει υπό µορφή Β (µηχανική) στον αποδέκτη (σώµα που ανυψώνεται). Ταυτόχρονα λόγω τριβών στα κινούµενα εξαρτήµατα του κινητήρα και αντιστάσεων παράγεται θερµότητα.

14 14 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Απόδοση µηχανής 14) Πως ορίζεται ο συντελεστής απόδοσης µιας µηχανής και τι εκφράζει αυτός; Ας θεωρήσουµε ένα κινητήρα ο οποίος χρησιµοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να ανυψώσει σε ύψος h, τα κιβώτια που βρίσκονται στο έδαφος. Για να ανυψώσει ο κινητήρας ένα κιβώτιο σε ύψος h απορροφά ενέργεια, έστω W 1, ενώ το σώµα αποκτά δυναµική ενέργεια W 2. Η ενέργεια W 2, όπως αναφέραµε στην προηγούµενη παράγραφο, θα είναι µικρότερη από W 1 διότι υπάρχουν τριβές στα κινούµενα µέρη του κινητήρα και οι αγωγοί θερµαίνονται όταν διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύµα. Η διαφορά W 1 - W 2 είναι η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία µετατρέπεται σε θερµότητα. Η ποσότητα W 1 - W 2 συνήθως αναφέρεται ως "απώλεια ενέργειας". Στη Φυσική και στην Τεχνολογία αντί για την απώλεια ενέργειας, δηλαδή το W 1 - W 2, χρησιµοποιούµε το πηλίκο W 2 /W 1 το οποίο ονοµάζεται απόδοση της µηχανής και εκφράζει: το ποσοστό επί τοις εκατό της προσφερόµενης ενέργειας που µετατρέπεται σε ωφέλιµο έργο. ηλαδή: Η έννοια της απόδοσης επεκτείνεται και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες µια µορφή ενέργειας µετατρέπεται σε µια άλλη. Ας εξετάσουµε για παράδειγµα την ενεργειακή µετατροπή σ' έναν ηλεκτρικό λαµπτήρα πυράκτωσης Ο λαµπτήρας φωτοβολεί, όταν το νήµα, θερµαίνεται σε υψηλή θερµοκρασία, επειδή διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύµα. Συνεπώς η ηλεκτρική ενέργεια µετατρέπεται σε θερµική και σε φωτεινή ενέργεια. Η απόδοση του λαµπτήρα θα είναι: α = φωτεινή ενέργεια /ηλεκτρική ενέργεια 100 % Για ένα τυπικό λαµπτήρα πυρακτώσεως η απόδοση είναι µόλις 5%. Αυτό σηµαίνει ότι το 95% της προσφερόµενης ηλεκτρικής ενέργειας µετατρέπεται σε θερµότητα!

15 Υποβάθµιση της ενέργειας 15) Μπορούµε να κατασκευάσουµε µηχανές που να έχουν απόδοση 100%; Ποιο φαινόµενο ονοµάζεται υποβάθµιση ενέργειας; Σε οποιαδήποτε µηχανή το ωφέλιµο ποσό ενέργειας που παίρνουµε είναι µικρότερο από αυτό που δαπανήσαµε. Η διαφορά µεταξύ των δύο αυτών ποσών ενέργειας θα µετατραπεί σε άλλες µορφές, π.χ. θερµική. εν µπορούµε να κατασκευάσουµε µηχανές µε απόδοση 100%. ηλαδή δεν υπάρχουν µηχανές που να µετατρέπουν εξολοκλήρου την ποσότητα της ενέργειας µε την οποία τις τροφοδοτούµε, στη µορφή ενέργειας που εµείς επιθυµούµε. 2 ος Θερµοδυναµικός Νόµος Αν και είναι δυνατό να κατασκευαστούν µηχανές µε απόδοση περίπου 99% δεν υπάρχουν µηχανές µε απόδοση 100%; Οι απώλειες της ενέργειας σε µια µηχανή είναι το ποσό της αρχικής ενέργειας που µετατρέπεται σε θερµότητα. Όµως η θερµότητα που παράγεται από τη χρήση των µηχανών δεν µπορεί να αξιοποιηθεί. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως υποβάθµιση της ενέργειας. Έτσι µπορούµε να λέµε ότι πληρώνουµε το λογαριασµό της ΕΗ όχι επειδή "χαλάµε" ή "καίµε" ή "καταστρέφουµε" την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά επειδή την υποβαθµίζουµε σε θερµότητα η οποία δεν µπορεί να αξιοποιηθεί.

16 16 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Φαινόµενα όπως τήξη, βρασµός, διαστολή περιγράφονται µε τις έννοιες της θερµότητας και της θερµοκρασίας. Η ύλη αποτελείται από άτοµα και µόρια που έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: α) κινούνται και β) αλληλεπιδρούν. Άρα τα µόρια θα έχουν κινητική και δυναµική ενέργεια. Εφ όσον πρόκειται όµως για αραιά αέρια η δυναµική τους ενέργεια µπορεί να θεωρηθεί αµελητέα. Στην περίπτωση αυτή ορίζουµε την εσωτερική ενέργεια U µε τη σχέση: U = N K, όπου K η µέση κινητική ενέργεια των µορίων. Η ιδιότητα των αερίων να ασκούν δυνάµεις στα τοιχώµατα των δοχείων που τα περιέχουν περιγράφεται µε τη χρήση του φυσικού µεγέθους της πίεσης. Η πίεση είναι το µονόµετρο µέγεθος που ορίζεται από το πηλίκο της κάθετης δύναµης F, προς την επιφάνεια S, στην οποία αυτή ασκείται δηλαδή P = F/S µε µονάδα µέτρησης στο διεθνές σύστηµα 1N/m 2 = 1 Pascal. Αν αυξήσουµε τη θερµοκρασία ενός αερίου αυξάνεται η πίεσή του. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της ταχύτητας του κάθε µορίου του. Αν Q ονοµάσουµε το ποσό της θερµότητας που απορροφάται από ένα αέριο, U η αύξηση της εσωτερικής του ενέργειας και W το έργο, τότε ισχύει η σχέση Q = U + W που περιγράφει την αρχή διατήρησης της ενέργειας. Μια µηχανή που χρησιµοποιεί ηλεκτρική ενέργεια απορροφά ενέργεια W 1 ενώ το έργο που παρέχει ένα W 2. Το πηλίκο W 2 /W 1 ονοµάζεται απόδοση της µηχανής. ηλαδή: Απόδοση: = ενέργεια που αποδίδεται/ ενέργεια που απορροφάται 100 % Ο ρυθµός µε τον οποίο µια µορφή ενέργειας µετατρέπεται σε κάποια άλλη, ονοµάζεται ισχύς και συµβολίζεται µε το Ρ. Έτσι αν µια ποσότητα ενέργειας W µετατρέπεται σε άλλη στη χρονική διάρκεια t, η ισχύς είναι P = Wt µε µονάδα µέτρησης στο S.I. το 1 Watt = Joule/s.

17 ΑΣΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ιδανικό αέριο απορροφά θερµότητα 80J ενώ ταυτόχρονα παράγει έργο 30J. Να υπολογίσετε τη µεταβολή της εσωτερικής ενέργειας του αερίου. 2. Ιδανικό αέριο απορροφά θερµότητα Q=180J και η εσωτερική του ενέργεια αυξάνεται κατά U=40j. Να υπολογίσετε το έργο που παράγεται από το αέριο. 3. Σε µια εκτόνωση µιας ποσότητας ιδανικού αερίου παράγεται µηχανικό έργο W=280j ενώ η εσωτερική του ενέργεια παραµένει σταθερή. Πόση είναι η θερµότητα Q που ανταλλάσει το αέριο µε το περιβάλλον του; Προσφέρεται ή αφαιρείται η παραπάνω θερµότητα από το ιδανικό αέριο; 4. Σε µια εκτόνωση µιας ποσότητας ιδανικού αερίου παράγεται µηχανικό έργο W=1800j. Αν το αέριο κατά τη διάρκεια αυτής της µεταβολής δεν ανταλλάσει θερµότητα µε το περιβάλλον τότε πόση είναι η µεταβολή της εσωτερικής του ςν ςργειας; Θερµαίνεται ή ψύχεται το αέριο; 5. Ένα δοχείο σταθερού όγκου ψύχεται και η εσωτερική του ενέργεια ελαττώνεται κατά 100 j. Τότε: α) Πόσο είναι το µηχανικό έργο του αερίου και β) Πόση είναι η θερµότητα που αποβάλλεται από το αέριο στο περιβάλλον; 6. Στο κατακόρυφο κυλινδρικό δοχείο του σχήµατος ισορροπεί στο πάνω µέρος του κινητό έµβολο εµβαδού S=10cm 2, ενώ το βάρος του είναι Β=100Ν. Αν η ατµοσφαιρική πίεση είναι P ατµ =10 5 Ν/m 2, τότε: α) Να υπολογιστεί η πίεση του αερίου µέσα στο δοχείο, β) Αν θερµάνουµε το αέριο µέσα στο δοχείο προσφέροντάς του θερµότητα Q=60j τότε αυτό µετατοπίζεται προς τα πάνω κατά x=10cm. Πόση είναι τότε η µεταβολή της εσωτερικής ενέργειας του αερίου; 7. Πόση θερµότητα ανταλλάσσεται µεταξύ αερίου - περιβάλλοντος σε µια διαδικασία κατά την οποία το παραγόµενο έργο είναι 50J και η µεταβολή της εσωτερικής ενέργειας του αερίου είναι 30J; 8. Κατά τη συµπίεση ενός αερίου, η εσωτερική του ενέργεια διατηρείται σταθερή, ενώ στο αέριο µεταβιβάζεται ενέργεια µέσω έργου 50J. Πόση θερµότητα ανταλλάσσεται µεταξύ αερίου και περιβάλλοντος; 9. Κατά τη θέρµανση αερίου µέσα σε δοχείο µε έµβολο, µεταβιβάζεται στο αέριο θερµότητα 400J. Η εσωτερική ενέργεια του αερίου µεταβάλλεται κατά 250J. To αέριο ασκεί στο έµβολο σταθερή δύναµη 1.500Ν, όπως φαίνεται στην εικόνα. Πόσο θα µετακινηθεί το έµβολο; 10. Ένα σώµα µάζας m=1kg αφήνεται από ύψος h=5m, πέφτει σε άµµο και ακινητοποιείται. α) Ποια είναι η ταχύτητα µε την οποία φτάνει αυτό στο έδαφος;

18 18 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Β) Πόσο αυξάνεται η εσωτερική ενέργεια του συστήµατος; ίνεται g=10m/s 2 και ότι στο σώµα κατά την πτώση του επενεργεί µόνο το βάρος του. 11. Έστω ότι θέλετε να µειώσετε το βάρος σας και κάποιος σας προτείνει να µειώσετε κατά 50% το ποσοστό θερµίδων στο καθηµερινό σας διαιτολόγιο, διατηρώντας την ίδια καθηµερινή σας δραστηριότητα. Λάβετε υπόψη ότι η καύση 1g λίπους αποδίδει 9,5kcal. Ας υποθέσουµε ότι µε ένα κανονικό διαιτολόγιο 2.800kcal την ηµέρα, το βάρος σας παραµένει σταθερό. Σε πόσο χρόνο θα χάσετε 10kg; 12. Μια θερµική µηχανή απορροφά µέσα σε χρόνο t, θερµότητα Q=2000j από την καύση της βενζίνης και παράγει µηχανικό έργο W=800j στον ίδιο χρόνο. Ποιος είναι ο συντελεστής απόδοσης αυτής της µηχανής; 13. Ένας βενζινοκινητήρας έχει απόδοση 25% και παράγει µηχανικό έργο W=200j σε κάθε κύκλο λειτουργίας του. Ποια είναι η θερµότητα ανά κύκλο που παίρνουµε από την καύση της βενζίνης; 14. Η ισχύς ενός κινητήρα Diesel που χρησιµοποιείται σε φορτηγά πλοία είναι 0,25. Ο κινητήρας αποδίδει συνολική ισχύ P=2500KW. Το πλοίο ταξιδεύει µε 20 κόµβους (σταθερά). Αν 1Kg καυσίµου αποδίδει κατά την καύση του Kj και οι δεξαµενές του πλοίου περιέχουν 100 τόνους καύσιµο, ποια απόσταση µπορεί να διανύσει το πλοίο; ίνεται 1 κόµβος=1,8km/h. 15. Ένα αυτοκίνητο έχει µάζα kg και κινείται σε οριζόντιο δρόµο µε σταθερή ταχύτητα 108km/h. Η συνολική δύναµη που αντιστέκεται στην κίνηση του αυτοκινήτου είναι 450Ν. Α. Πόση είναι η κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου; Β. Πόση ενέργεια απαιτείται για να διανύσει το αυτοκίνητο 1km µε την ταχύτητα αυτή; Γ. Ένα λίτρο βενζίνης όταν καεί αποδίδει Joule και ο κινητήρας του αυτοκινήτου έχει απόδοση 30%. Πόση απόσταση διανύει το αυτοκίνητο κινούµενο µε 108km/h όταν καταναλώσει 1L βενζίνης; 16. Ποσότητα ιδανικού αερίου βρίσκεται σε δοχείο όγκου V 1 =4L. Το αέριο εκτονώνεται µε σταθερή πίεση P=10 5 N/m 2, µέχρι ο όγκος του να διπλασιαστεί. α) Πόσο είναι το µηχανικό έργο W που παράγεται κατά τη διάρκεια της µεταβολής; β) Αν η θερµότητα Q που προσφέρεται στο αέριο είναι Q=7500j τότε να υπολογιστεί η µεταβολή της εσωτερικής του ενέργειας 17. Ένα κυλινδρικό δοχείο, έχει τον άξονά του κατακόρυφο και στο πάνω του µέρος κλείνεται µε κινητό έµβολο βάρους Β=4Ν και εµβαδού S=0, m 2. Τότε το ιδανικό αέριο µέσα στο δοχείο καταλαµβάνει όγκο V=1,5L. Θερµαίνουµε το αέριο µέχρι η θερµοκρασία του να αυξηθεί από τους θ 1 =27 0 C στους θ 1 =47 0 C. α) Να υπολογιστεί ο νέος όγκος του αερίου µετά τη θέρµανση αν θεωρήσουµε ότι η πίεση είναι σταθερή β) Να υπολογιστεί το µηχανικό έργο W κατά τη διάρκεια της µεταβολής. ίνεται P ατµ =10 5 N/m Σε µια µεταβολή στην οποία η πίεση του αερίου διατηρείται σταθερή (ισοβαρής µεταβολή) ισχύει W=P V. Όµως από την καταστατική εξίσωση είναι P V=n R T, άρα και P V=n R T. Αν έχουµε ποσότητα ιδανικού αερίου n=1/r mol και το θερµάνουµε από θερµοκρασία Τ 1 =200Κ σε θερµοκρασία Τ 2 =350Κ, πόσο είναι το έργο W που παράγεται από το αέριο;

19 Μια ποσότητα ιδανικού αερίου συµπιέζεται µε σταθερή πίεση P= N/m 2 από όγκο V A σε V A /2 µε V A = m 3. Τότε: α) Πόσο είναι το µηχανικό έργο που προσφέρεται στο αέριο; β) Αν το αέριο καθώς συµπιέζεται και ψύχεται µεταβάλει την εσωτερική του ενέργεια κατά U= -600 j, τότε πόση είναι η θερµότητα που φεύγει από το αέριο στο περιβάλλον; 20. Σε µια µεταβολή ορισµένης ποσότητας ιδανικού αερίου η θερµοκρασία του T, παραµένει σταθερή ενώ προσφέρουµε σε αυτό µηχανικό έργο 420j. Τότε α) U=; β) Q=; 21) Σε µια µεταβολή ορισµένης ποσότητας ιδανικού αερίου δεν ανταλλάσσεται θερµότητα µεταξύ του αερίου και του περιβάλλοντός του. Τότε για µεταβολή της εσωτερικής του ενέργειας κατά U=100j, έχουµε συµπίεση ή εκτόνωση του αερίου; 5 2 P(10 N/m) 22) Σε µια µεταβολή ορισµένης ποσότητας ιδανικού αερίου η πίεση µεταβάλλεται µε τον όγκο, όπως φαίνεται στο σχήµα: Τότε να υπολογιστεί το συνολικό µηχανικό έργο W, που ανταλλάσσει το αέριο µε το περιβάλλον. 2 1 Α Β 23) Σε µια µεταβολή ορισµένης ποσότητας ιδανικού 2 4 V(L) αερίου n=2/r µε σταθερή πίεση, από θερµοκρασία Τ 1 =300Κ σε Τ 2 παράγεται µηχανικό έργο W=500j. Να υπολογιστεί η τελική θερµοκρασία T 2 του αερίου.

20 20 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Ερωτήσεις Σωστό Λάθος 1) Θέρµανση - ψύξη µε αγωγή έχουµε στις περιπτώσεις που δύο σώµατα µε διαφορετική θερµοκρασία βρίσκονται σε επαφή µεταξύ τους. 2) Κατά την επαφή δυο σωµάτων που βρίσκονται σε διαφορετική θερµοκρασία µεταφέρεται θερµότητα από το σώµα που βρίσκεται σε υψηλή θερµοκρασία στο σώµα που βρίσκεται σε χαµηλή θερµοκρασία. 3) Η ψύξη του φαγητού όταν "κλείσουµε το µάτι της κουζίνας" γίνεται µε ρεύµατα µεταφοράς 4) Τα σώµατα που βρίσκονται σε υψηλότερη θερµοκρασία ακτινοβολούν ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία σε διάφορα µήκη κύµατος. 5) Ανεξάρτητα από τον τρόπο θέρµανσης τα υλικά σώµατα συστέλλονται όταν αυξάνεται η θερµοκρασίας τους. 6) Η µετατροπή του στερεού σε υγρό, ή σύµφωνα µε την επιστηµονική ορολογία η τήξη του, γίνεται µε µεταβολή της θερµοκρασίας έως ότου µετατραπεί ολόκληρη η ποσότητα σε υγρό. 7) Κατά το βρασµό η θερµοκρασία του υγρού παραµένει σταθερή ενώ αυτό σταδιακά µετατρέπεται σε αέριο. 8) Η µονάδα της πίεσης στο ιεθνές Σύστηµα Μονάδων S.I. είναι η 1 atm. 9) Τόσο τα άτοµα όσο και τα µόρια έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: α) να κινούνται β) να έλκονται 10) Στα αραιά αέρια, σ' αυτά δηλαδή που οι αποστάσεις µεταξύ των µορίων θεωρούνται σχετικά µεγάλες, µπορούµε να θεωρήσουµε ότι ασκούνται δυνάµεις µόνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων µεταξύ τους ή µε τα τοιχώµατα του δοχείου στο οποίο βρίσκονται. 11) Ο Νόµος του Boyle διατυπώνεται µε την πρόταση: Υπό σταθερή θερµοκρασία το γινόµενο της πίεσης και του όγκου του αερίου είναι σταθερό. 12) Η έννοια της θερµοκρασίας είναι ανεξάρτητα από την ταχύτητα των µορίων ενός σώµατος. 13) Ορίζουµε ως µέση κινητική ενέργεια Κ των µορίων του αερίου το άθροισµα των κινητικών ενεργειών Κ 1, Κ 2,...Κ Ν των µορίων του αερίου δια του πλήθους των Ν. 14) Η εσωτερική ενέργεια του ιδανικού αερίου αποδίδεται στη θερµική κίνηση των µορίων του άρα την κινητική του ενέργεια, αλλά και στην αλληλεπίδραση και κατά συνέπεια τη δυναµική τους ενέργεια. 15) Θέρµανση ενός σώµατος, σηµαίνει αύξηση της εσωτερικής του ενέργειας.

21 21 16) Όταν οι θερµοκρασίες δυο σωµάτων σε επαφή γίνουν ίσες σταµατά η ανακατανοµή των εσωτερικών ενεργειών και τότε ούτε προσφέρεται ούτε απορροφάται θερµότητα. Η κατάσταση αυτή ονοµάζεται θερµική ισορροπία. 17) Η µαθηµατική έκφραση του 1 ου Θερµοδυναµικού Νόµου είναι Q = U + W 18) Η θερµότητα Q µετράει την ενέργεια που υπάρχει σε κάποιο σώµα, λόγω διαφοράς θερµοκρασίας. 19) Η µηχανική ενέργεια δεν µπορεί να µετατραπεί σε θερµότητα. 20) Ένα calorie (cal) είναι η ποσότητα της θερµότητας που απαιτείται προκειµένου να αυξηθεί η θερµοκρασία ενός γραµµαρίου καθαρού νερού κατά 1 ο C. Ακριβέστερα από τους 14,5 ο C στους 15,5 ο C. 21) Μηχανή ονοµάζουµε κάθε διάταξη που µετατρέπει ενέργεια µιας µορφής σε κάποια άλλη µορφή. 22) εν µπορούµε να κατασκευάσουµε µηχανές µε απόδοση 100%. 23) Οι απώλειες της ενέργειας σε µια µηχανή είναι το ποσό της αρχικής ενέργειας που µετατρέπεται σε θερµότητα. Όµως η θερµότητα που παράγεται από τη χρήση των µηχανών µπορεί να αξιοποιηθεί. Άρα λέµε ότι η ενέργεια δεν υποβαθµίζεται. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής 1) Η Θέρµανση - ψύξη ενός σώµατος γίνεται: α) µόνο µε αγωγή β) µόνο µε ρεύµατα µεταφοράς γ)µόνο µε ακτινοβολία δ) µε όλους τους παραπάνω τρόπους 2) Κατά την επαφή δυο σωµάτων που βρίσκονται σε διαφορετική θερµοκρασία: α) µεταφέρεται θερµότητα από το σώµα που βρίσκεται σε υψηλή θερµοκρασία στο σώµα που βρίσκεται σε χαµηλή θερµοκρασία. β) έχουµε πάντα θερµική ισορροπία γ) δεν µεταφέρεται θερµότητα δ) µεταφέρεται αυθόρµητα θερµότητα από το ψυχρότερο στο θερµότερο σώµα 3) Στα συστήµατα κεντρικής θέρµανσης των πολυκατοικιών µεταφέρονται ποσά θερµότητας από το λέβητα του καλοριφέρ στα διαµερίσµατα, µέσω του νερού που κυκλοφορεί στο σύστηµα σωληνώσεων άρα έχουµε θέρµανση: α) µε ακτινοβολία β) µε ρεύµατα µεταφοράς γ) µε αγωγή δ) µε τίποτα από τα παραπάνω 4) Για τη θέρµανση ή την ψύξη µε ακτινοβολία α) είναι προϋπόθεση η διαµεσολάβηση κάποιου υλικού µέσου

22 22 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ β)η ενέργεια µεταφέρεται από το ένα σώµα στο άλλο χωρίς να έχουµε εκποµπή ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας. γ)τα σώµατα δεν µπορούν να θερµανθούν µε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία δ) Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η θέρµανση της γης από τον ήλιο µέσω της ορατής (φως) και της αόρατης, δηλαδή της υπεριώδους και της υπέρυθρης ακτινοβολίας. 5) Κατά τη λειτουργία του ηλεκτρικού λαµπτήρα πυράκτωσης τα σώµατα που βρίσκονται γύρω από αυτόν θερµαίνονται διότι: α) ο λαµπτήρας ακτινοβολεί φως, β) ο λαµπτήρας βρίσκεται σε επαφή µε τον αέρα και τον θερµαίνει, γ) ρεύµατα µεταφοράς του αέρα µεταφέρουν τη θερµότητα στα ψυχρότερα µέρη του χώρου. δ) µε όλους τους παραπάνω τρόπους. 6) Σύµφωνα µε την κινητική θεωρία: α) Τόσο τα άτοµα όσο και τα µόρια έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά να βρίσκονται σε διαρκή άτακτη κίνηση και να αλληλεπιδρούν ασκώντας ελκτικές και απωστικές δυνάµεις. β) Τα µόρια ενός σώµατος έχουν µόνο κινητική ενέργεια, γ) Τα µόρια ενός σώµατος είναι ακίνητα δ) Τα µόρια ενός σώµατος έχουν µόνο δυναµική ενέργεια. 7) Κατά το βρασµό α) η θερµοκρασία του υγρού παραµένει σταθερή ενώ αυτό σταδιακά µετατρέπεται σε αέριο. β) Η θερµοκρασία αυξάνεται γ) Η θερµοκρασία µειώνεται δ) εν έχουµε καµιά µετατροπή φάσης 8) Η ιδιότητα των αερίων να ασκούν δυνάµεις στα τοιχώµατα των δοχείων που τα περιέχουν περιγράφεται: α) µε την έννοια του όγκου. β) µε την έννοια της θερµοκρασίας γ) µε την έννοια της θερµότητας δ) µε την έννοια της πίεσης 9) Ο Νόµος του Boyle διατυπώνεται µε την πρόταση: α) Υπό σταθερό όγκο η πίεση ενός αερίου είναι ανάλογη της απόλυτης θερµοκρασίας του β) Υπό σταθερή πίεση ο όγκος ενός αερίου είναι ανάλογος της απόλυτης θερµοκρασίας του γ)υπό σταθερή θερµοκρασία το γινόµενο της πίεσης και του όγκου του αερίου είναι σταθερό. δ) Σε κάθε µεταβολή ενός αερίου µεταβάλλεται πάντα και ο όγκος και η θερµοκρασία αλλά και η πίεση του. 12) Η ταχύτητα των µορίων ενός αερίου α) είναι ανάλογη του όγκου του β) εξαρτάται από τη θερµοκρασίας στην οποία βρίσκεται γ) δεν εξαρτάται από το είδος του αερίου δ) είναι σταθερή 13) Η εσωτερική ενέργεια των µορίων του ιδανικού αερίου α) εξαρτάται µόνο από τη θερµοκρασία του

23 β) εξαρτάται µόνο από τη θερµοκρασία για συγκεκριµένη ποσότητα αερίου γ) αποδίδεται στη κινητική του ενέργεια, αλλά και στην αλληλεπίδραση και κατά συνέπεια τη δυναµική ενέργεια των µορίων του αερίου. δ) εξαρτάται από το είδος του αερίου 14) Η µαθηµατική έκφραση του 1 ου θερµοδυναµικού Νόµου είναι α) Q = U + W β) Q = U - W γ) U = Q + W δ) Q = U = W 18) Σε µια µεταβολή µιας ορισµένης ποσότητας ιδανικού αερίου που γίνεται µε σταθερή πίεση ισχύει: α) W=P V β) Q=P V γ) U=P V δ) Q = U. 19) Σύµφωνα µε τον 2 ο θερµοδυναµικό Νόµο α) ισχύει Q = U + W β) δεν µπορεί να κατασκευαστεί θερµική µηχανή µε απόδοση 100% ή και µεγαλύτερη γ) όλες οι µηχανές έχουν απόδοση µεγαλύτερη από 100% δ) είναι εφικτή η κατασκευή του αεικίνητου. Ερωτήσεις συµπλήρωσης κενού 1) Θέρµανση - ψύξη µε. έχουµε στις περιπτώσεις που δύο σώµατα µε διαφορετική θερµοκρασία βρίσκονται σε επαφή µεταξύ τους. Τότε θερµότητα από το σώµα που βρίσκεται σε. θερµοκρασία µεταφέρεται στο σώµα που βρίσκεται σε θερµοκρασία. 2) Στη Θέρµανση - ψύξη µε µεταφορά οι ζεστές αέριες µάζες, δηλαδή ο ζεστός άνεµος, προερχόµενος από µια περιοχή µε. θερµοκρασία θερµαίνει µιαν άλλη που έχει θερµοκρασία. Με τον ίδιο επίσης τρόπο στα συστήµατα κεντρικής θέρµανσης των πολυκατοικιών µεταφέρονται ποσά. από το λέβητα του καλοριφέρ στα διαµερίσµατα, µέσω του νερού που κυκλοφορεί στο σύστηµα σωληνώσεων. 3) Για τη θέρµανση ή την ψύξη µε ακτινοβολία δεν είναι προϋπόθεση η διαµεσολάβηση κάποιου.. µέσου. Η ενέργεια µεταφέρεται από το ένα σώµα στο άλλο µέσω ακτινοβολίας ακόµα και στο κενό. 4) Ανεξάρτητα από τον τρόπο θέρµανσης τα υλικά σώµατα. όταν αυξάνεται η θερµοκρασίας τους. Η του σώµατος κατά µία διάστασή του ονοµάζεται... 5) α) Κατά τη θέρµανση ενός στερεού σώµατος (π.χ πάγος) αυξάνεται η θερµοκρασία του σώµατος µέχρις ότου αρχίσει η µετατροπή του σε... β) Η µετατροπή του στερεού σε υγρό, ή σύµφωνα µε την επιστηµονική ορολογία η. του, γίνεται χωρίς να αυξηθεί η θερµοκρασία η οποία παραµένει. έως ότου µετατραπεί ολόκληρη η ποσότητα σε υγρό. 23

24 24 Μιχαήλ Π. Μιχαήλ Στη συνέχεια αυξάνει η θερµοκρασία του υγρού και εµφανίζονται ατµοί στην επιφάνειά του, εµφανίζεται δηλαδή το φαινόµενο της.. Καθώς αυξάνει η θερµοκρασία του υγρού σχηµατίζονται φυσαλίδες στο εσωτερικό του των οποίων ο αριθµός διαρκώς αυξάνει. γ) Όταν οι φυσαλίδες παράγονται από ολόκληρη τη µάζα του υγρού, σύµφωνα µε την επιστηµονική ορολογία συµβαίνει το φαινόµενο του.. Κατά τη διάρκεια του φαινοµένου η θερµοκρασία του υγρού παραµένει σταθερή ενώ αυτό σταδιακά µετατρέπεται σε αέριο. 6) Στην περίπτωση των αερίων θεωρούµε τα µόρια ως συµπαγείς.. που κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Στα αραιά αέρια, σ' αυτά δηλαδή που οι αποστάσεις µεταξύ των µορίων θεωρούνται σχετικά µεγάλες, µπορούµε να θεωρήσουµε ότι ασκούνται δυνάµεις µόνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων µεταξύ τους ή µε τα τοιχώµατα του δοχείου στο οποίο βρίσκονται. Κατά συνέπεια η ενέργεια που έχουν τα µόρια είναι µόνο... 7) Στα στερεά δεν υπάρχει η άτακτη κίνηση των µορίων, αλλά σ' αυτά τα µόρια.. γύρω από τη θέση ισορροπίας τους. 8) Η ιδιότητα των αερίων να ασκούν δυνάµεις στα τοιχώµατα των δοχείων που τα περιέχουν περιγράφεται µε την έννοια της.. 9) Η αύξηση της.. σχετίζεται µε την αύξηση της ταχύτητας των µορίων ενός σώµατος. 10) Στα αραιά µονοατοµικά αέρια τα µόρια θεωρούνται ως σωµάτια, τα οποία µπορούν να έχουν, µόνο.. κίνηση. Αυτό σηµαίνει πως η µέση κινητική ενέργεια για κάθε µόριο του αερίου αυτού, είναι κινητική ενέργεια. 11) Εάν πολλαπλασιάσουµε τη µέση κινητική ενέργεια Κ των µορίων του αερίου λόγω της µεταφορικής τους κίνησης µε το πλήθος τους Ν, προκύπτει η συνολική κινητική ενέργεια όλων των µορίων του αερίου. Η ενέργεια αυτή ονοµάζεται.. ενέργεια 12) Στα υγρά και στα στερεά, επειδή τα µόριά τους αλληλεπιδρούν, εκτός από την έχουν και ενέργεια. Έτσι, στην περίπτωση των σωµάτων αυτών, εσωτερική ενέργεια είναι το άθροισµα της. και της ενέργειας των δοµικών τους λίθων. 13) Όταν οι θερµοκρασίες δυο σωµάτων γίνουν ίσες σταµατά η ανακατανοµή των εσωτερικών ενεργειών και τότε ούτε προσφέρεται ούτε απορροφάται θερµότητα. Η κατάσταση αυτή ονοµάζεται.. ισορροπία. 14) Η µαθηµατική έκφραση του 1 ου θερµοδυναµικού Νόµου είναι: Q = ) Με τα πειράµατα του ο J.P. Joule (Τζάουλ) έδειξε ότι η µηχανική ενέργεια µπορεί να µετατραπεί σε. 16) Μια µηχανή (π.χ. ηλεκτρικός κινητήρας) απορροφά µια ποσότητα ενέργειας µορφής Α (ηλεκτρική) και µέσω έργου την αποδίδει υπό µορφή Β (µηχανική) στον

25 αποδέκτη (σώµα που ανυψώνεται). Ταυτόχρονα λόγω τριβών στα κινούµενα εξαρτήµατα του κινητήρα και αντιστάσεων παράγεται ) Σε οποιαδήποτε µηχανή το ωφέλιµο ποσό ενέργειας που παίρνουµε είναι. από αυτό που δαπανήσαµε. Η διαφορά µεταξύ των δύο αυτών ποσών ενέργειας θα µετατραπεί σε άλλες µορφές, π.χ. θερµική. 18) εν µπορούµε να κατασκευάσουµε µηχανές µε απόδοση %. ηλαδή δεν υπάρχουν µηχανές που να µετατρέπουν. την ποσότητα της ενέργειας µε την οποία τις τροφοδοτούµε, στη µορφή ενέργειας που εµείς επιθυµούµε ( 2 ος Θερµοδυναµικός Νόµος). 19) Η θερµότητα που παράγεται από τη χρήση των µηχανών δεν µπορεί να αξιοποιηθεί. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως. της ενέργειας.

. ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

. ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ . ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 1. Σε µια ισόθερµη µεταβολή : α) Το αέριο µεταβάλλεται µε σταθερή θερµότητα β) Η µεταβολή της εσωτερικής ενέργειας είναι µηδέν V W = PV ln V γ) Το έργο που παράγεται δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 Α) Τί είναι µονόµετρο και τί διανυσµατικό µέγεθος; Β) Τί ονοµάζουµε µετατόπιση και τί τροχιά της κίνησης; ΘΕΜΑ 2 Α) Τί ονοµάζουµε ταχύτητα ενός σώµατος και ποιά η µονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Θερµότητα χρόνος θέρµανσης. Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος. Μονάδα: Joule. Του χρόνου στον οποίο το σώµα θερµαίνεται

Θερµότητα χρόνος θέρµανσης. Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος. Μονάδα: Joule. Του χρόνου στον οποίο το σώµα θερµαίνεται 1 2 Θερµότητα χρόνος θέρµανσης Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος Αν ένα σώµα θερµαίνεται από µια θερµική πηγή (γκαζάκι, ηλεκτρικό µάτι), τότε η θερµότητα (Q) που απορροφάται από το σώµα είναι ανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ 91 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Εισαγωγή-Τι είναι ενέργεια; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ Ενέργεια ονομάζουμε το φυσικό μέγεθος του οποίου η ύπαρξη και οι μεταβολές αποτελούν το κοινό

Διαβάστε περισσότερα

2. Ασκήσεις Θερμοδυναμικής. Ομάδα Γ.

2. Ασκήσεις Θερμοδυναμικής. Ομάδα Γ. . σκήσεις ς. Ομάδα..1. Ισοβαρής θέρμανση και έργο. Ένα αέριο θερμαίνεται ισοβαρώς από θερμοκρασία Τ 1 σε θερμοκρασία Τ, είτε κατά την μεταβολή, είτε κατά την μεταβολή Δ. i) Σε ποια μεταβολή παράγεται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α)

Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α) Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α) P = σταθ. V P 2) Ισόχωρη µεταβολή β) = σταθ. 3) Ισοβαρής µεταβολή γ) V

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας 1. Τι ονομάζεται θερμοκρασία; Το φυσικό μέγεθος που εκφράζει πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα ονομάζεται θερμοκρασία. 2. Πως μετράμε τη θερμοκρασία;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 2006 Ώρα: 10:30 13.00 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. α) Η πυκνότητα του υλικού υπολογίζεται από τη m m m σχέση d

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1 Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015 Ζήτημα 1 0 Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1) Η θερμότητα που ανταλλάσει ένα αέριο με το περιβάλλον θεωρείται θετική : α) όταν προσφέρεται από το αέριο στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

3ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Θερµοδυναµική/Ιδανικά Αέρια. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α

3ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Θερµοδυναµική/Ιδανικά Αέρια. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α 3ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Θερµοδυναµική/Ιδανικά Αέρια Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1 Ορισµένη ποσότητα ιδανικού αερίου πραγµατοποιεί ισοβαρή ϑέρµανση κατά την διάρκεια της οποίας η ϑερµοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005 Ώρα: 10:00-12:30 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. (α) Από το δεύτερο σχήµα, επειδή ο ζυγός ισορροπεί, προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Στο διάγραμμα αποδίδεται γραφικά η ταχύτητα ενός κινητού οε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να περιγράψετε την κίνηση του κινητού έως τη χρονική στιγμή 20s.

Στο διάγραμμα αποδίδεται γραφικά η ταχύτητα ενός κινητού οε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να περιγράψετε την κίνηση του κινητού έως τη χρονική στιγμή 20s. ΣΧΟΛIKO BIBΛIO / ΑΣΚ 19. Στο διάγραμμα αποδίδεται γραφικά η ταχύτητα ενός κινητού οε συνάρτηση με το χρόνο. Α. Να περιγράψετε την κίνηση του κινητού έως τη χρονική στιγμή 0s. υ ( m/sec) Β. Να υπολογίσετε

Διαβάστε περισσότερα

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ 1 B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ 1) Η αντιστρεπτή θερµοδυναµική µεταβολή ΑΒ που παρουσιάζεται στο διάγραµµα πίεσης όγκου (P V) του σχήµατος περιγράφει: α. ισόθερµη εκτόνωση β. ισόχωρη ψύξη γ. ισοβαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τράπεζα θεμάτων Β Θέμα ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ 16111 Ένα παιδί κρατάει στο χέρι του ένα μπαλόνι γεμάτο ήλιο που καταλαμβάνει όγκο 4 L (σε πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και 2 Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης

Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και 2 Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης Φυσικά µεγέθη, µονάδες µετρήσεως (S.I) και µετατροπές P: Η πίεση ενός αερίου σε N/m (1atm=1,013 10 5 N/m ). : Ο όγκος τουαερίου σε m 3 (1m

Διαβάστε περισσότερα

E. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ. 2. Β2.26 Με ποιόν τρόπο αποβάλλεται θερµότητα κατά τη λειτουργία της µηχανής του αυτοκινήτου;

E. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ. 2. Β2.26 Με ποιόν τρόπο αποβάλλεται θερµότητα κατά τη λειτουργία της µηχανής του αυτοκινήτου; E. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 1. Β2.25 Θερµική µηχανή είναι, α) το τρόλεϊ; β) ο φούρνος; γ) το ποδήλατο; δ) ο κινητήρας του αεροπλάνου; Επιλέξτε τη σωστή απάντηση. 2. Β2.26 Με ποιόν τρόπο αποβάλλεται θερµότητα κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 www.pmoiras.weebly.om ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Κυκλικές διαδικασίες 2. O 2ος Θερμοδυναμικός Νόμος- Φυσική Ερμηνεία 2.1 Ισοδυναμία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. και d B οι πυκνότητα του αερίου στις καταστάσεις Α και Β αντίστοιχα, τότε

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. και d B οι πυκνότητα του αερίου στις καταστάσεις Α και Β αντίστοιχα, τότε ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α Θέµα ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Σύµφωνα µε την κινητική θεωρία των ιδανικών αερίων, η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 103 Α. ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 1. Ιδανικό αέριο εκτελεί διαδοχικά τις αντιστρεπτές μεταβολές ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ που παριστάνονται στο ακόλουθο διάγραμμα P-V. α. Αν δίνονται Q ΑΒΓ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ //07 ΕΩΣ 05/0/08 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 08 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

διαιρούμε με το εμβαδό Α 2 του εμβόλου (1)

διαιρούμε με το εμβαδό Α 2 του εμβόλου (1) 1)Συνήθως οι πτήσεις των αεροσκαφών γίνονται στο ύψος των 15000 m, όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι 210 Κ και η ατμοσφαιρική πίεση 10000 N / m 2. Σε αεροδρόμιο που βρίσκεται στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ.

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα Κεφάλαιο 20 Θερμότητα Εισαγωγή Για να περιγράψουμε τα θερμικά φαινόμενα, πρέπει να ορίσουμε με προσοχή τις εξής έννοιες: Θερμοκρασία Θερμότητα Θερμοκρασία Συχνά συνδέουμε την έννοια της θερμοκρασίας με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Aν ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι σταθερός, τότε το σώμα: (i) Ηρεμεί. (ii) Κινείται με σταθερή ταχύτητα. (iii) Κινείται με μεταβαλλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

3ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 2 Μάρτη 2015 Θερµοδυναµική/Ιδανικά Αέρια

3ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 2 Μάρτη 2015 Θερµοδυναµική/Ιδανικά Αέρια 3ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 2 Μάρτη 2015 Θερµοδυναµική/Ιδανικά Αέρια Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Δ Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Δ Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τράπεζα θεμάτων Δ Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 15949 Ποσότητα ιδανικού αέριου ίση με /R mol, βρίσκεται αρχικά σε κατάσταση ισορροπίας στην οποία έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο. 1) Τα θεµελιώδη µεγέθη: Το µήκος, ο χρόνος και η µάζα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο. 1) Τα θεµελιώδη µεγέθη: Το µήκος, ο χρόνος και η µάζα ΦΥΣΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1) Τα θεµελιώδη µεγέθη: Το µήκος, ο χρόνος και η µάζα Μερικά φυσικά µεγέθη προκύπτουν άµεσα από τη διαίσθησή µας. εν ορίζονται µε τη βοήθεια άλλων µεγεθών. Αυτά τα φυσικά µεγέθη ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τα σημαντικότερα στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου είναι η παρατήρηση, η υπόθεση, το πείραμα, η γενίκευση και η πρόβλεψη νέων φαινομένων. Για να μελετήσουμε πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

2. Ορισµένη µάζα ενός ιδανικού αερίου πραγµατοποιεί τις παρακάτω

2. Ορισµένη µάζα ενός ιδανικού αερίου πραγµατοποιεί τις παρακάτω Θ Ε Ρ Μ Ο Υ Ν Α Μ Ι Κ Η Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ 1. Ένα αέριο βρίσκεται στην κατάσταση Α (P 0,V 0,T 0 ) και παθαίνει τις εξής διαδοχικές µεταβολές: Α Β :ισόθερµη εκτόνωση µέχρι τριπλασιασµού του όγκου του, Β Γ

Διαβάστε περισσότερα

=5L θερμαίνεται υπό σταθερή πίεση

=5L θερμαίνεται υπό σταθερή πίεση 1) Ένας μαθητής γεμίζει τους πνεύμονες του που έχουν όγκο 5,8L, με αέρα σε πίεση 1atm. O μαθητής πιέζει το στέρνο κρατώντας το στόμα του κλειστό και μειώνει την χωρητικότητα των πνευμόνων του κατά 0,8L.

Διαβάστε περισσότερα

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι...

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι... 1. Ο νόµος του Hooke υποστηρίζει ότι οι ελαστικές παραµορφώσεις είναι.των...που τις προκαλούν. 2. Ο τρίτος νόµος του Νεύτωνα υποστηρίζει ότι οι δυνάµεις που αναφέρονται στο νόµο αυτό έχουν... µέτρα,......

Διαβάστε περισσότερα

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2 3 ο ΓΕΛ ΧΑΝΑΝ ΡΙΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: Α Λυκείου 17/5/2011 Ονοµατεπώνυµο: ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις από 1 έως 3 επιλέξτε το γράµµα µε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός

Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός 1 ΕΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Βιομηχανική επανάσταση ατμομηχανές καύσιμα μηχανές απόδοση μιας μηχανής φως θερμότητα ηλεκτρισμός κ.τ.λ Οι δυνάμεις δεν επαρκούν πάντα στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων Ανεπαρκείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 3 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 06 Μαΐου 2007 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από δέκα (10) θέµατα. 2) Απαντήστε σε όλα τα θέµατα. 3) Επιτρέπεται η χρήση µόνο µη

Διαβάστε περισσότερα

α. 0 β. mωr/2 γ. mωr δ. 2mωR (Μονάδες 5) γ) στην ισόθερμη εκτόνωση δ) στην ισόχωρη ψύξη (Μονάδες 5)

α. 0 β. mωr/2 γ. mωr δ. 2mωR (Μονάδες 5) γ) στην ισόθερμη εκτόνωση δ) στην ισόχωρη ψύξη (Μονάδες 5) ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Φυσική Β Λυκείου Προσανατολισμού Γκικόντης Λαμπρος ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5 - - 07 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ώρες ΘΕΜΑ ο Α. Στις παρακάτω ερωτήσεις -5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α. Μικρό σώμα μάζας m εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ / ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή Απριλίου 01 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις από 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2004 ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις Α, Β, Γ και, να επιλέξετε τον αριθµό που αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση Α. Ένα φορτισµένο σωµατίδιο εκτοξεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Φορτισμένο σωματίδιο αφήνεται ελεύθερο μέσα σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο χωρίς την επίδραση της βαρύτητας. Το σωματίδιο: α. παραμένει ακίνητο. β. εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Α4. Σύστηµα δυο αρχικά ακίνητων ηλεκτρικών φορτίων έχει ηλεκτρική δυναµική ενέργεια U 1 = 0,6 J. Τα φορτία µετατοπίζονται έτσι ώστε η ηλεκτρική δυναµι

Α4. Σύστηµα δυο αρχικά ακίνητων ηλεκτρικών φορτίων έχει ηλεκτρική δυναµική ενέργεια U 1 = 0,6 J. Τα φορτία µετατοπίζονται έτσι ώστε η ηλεκτρική δυναµι ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 23-10-11 ΣΕΙΡΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Αδάμη Μαρία, Αγγελίδης Άγγελος, Παπαθανασίου Θάνος, Παπασταμάτης Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ημερομηνία: 15/2/15 Διάρκεια διαγωνίσματος: 18 Υπεύθυνος καθηγητής: Τηλενίκης Ευάγγελος ΖΗΤΗΜΑ 1 Ο Στις

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Προσομοίωσης -Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου-

Διαγώνισμα Προσομοίωσης -Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου- Διαγώνισμα Προσομοίωσης -Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου- ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 31-10-10 ΣΕΙΡΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ : ΦΥΣΙΚΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 17/4/2015

ΘΕΜΑΤΑ : ΦΥΣΙΚΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 17/4/2015 ΘΕΜΑΤΑ : ΦΥΣΙΚΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο 17/4/2015 Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ 1. Τι εννοούµε λέγοντας θερµοδυναµικό σύστηµα; Είναι ένα κοµµάτι ύλης που αποµονώνουµε νοητά από το περιβάλλον. Περιβάλλον του συστήµατος είναι το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία Κεφάλαιο 7 Θερμοκρασία Θερμοδυναμική Η θερμοδυναμική περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία ή η κατάσταση ενός συστήματος μεταβάλλονται λόγω μεταφοράς ενέργειας. Η θερμοδυναμική ερμηνεύει με επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ

ΜΑΘΗΜΑ - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑ - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Φυσική Β Λυκείου Προσανατολισμού Γκικόντης Λάμπρος ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4- - 08 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ώρες ΘΕΜΑ Ο Στις παρακάτω ερωτήσεις -5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α. Η μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1 Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

EΡΓΟ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

EΡΓΟ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ EΡΓΟ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Διαδοση θερμοτητας και εργο είναι δυο τροποι με τους οποιους η ενεργεια ενός θερμοδυναμικου συστηματος μπορει να αυξηθει ή να ελαττωθει. Δεν εχει εννοια

Διαβάστε περισσότερα

25ο Μάθημα ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

25ο Μάθημα ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ 25ο Μάθημα ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην πίεση, τον όγκο και τη θερμοκρασία Σε προηγούμενο μάθημα είδαμε ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας έχει διάφορες ιδιότητες, όπως μάζα, πυκνότητα, ελαστικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ 1 Ο

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ 1 Ο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 1 ο κεφάλαιο: «Κινητική Θεωρία των Αερίων» ο κεφάλαιο: «O 1 ος θερµοδυναµικός νόµος» ΘΕΜΑ 1 Ο 1Α Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Σηµειώστε τη σωστή από τις προτάσεις που ακολουθούν. 1) Κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ. µεταφορική κινητική ενέργεια του K η θερµοκρασία του αερίου πρέπει να: β) τετραπλασιαστεί δ) υποτετραπλασιαστεί (Μονάδες 5) δ) 0 J

ΛΥΣΕΙΣ. µεταφορική κινητική ενέργεια του K η θερµοκρασία του αερίου πρέπει να: β) τετραπλασιαστεί δ) υποτετραπλασιαστεί (Μονάδες 5) δ) 0 J ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 0-0 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ/Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30// ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µίας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α.- Α.4

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 09 Μαρτίου 2019

Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 09 Μαρτίου 2019 Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 09 Μαρτίου 019 Διάρκεια Εξέτασης ώρες Ονοματεπώνυμο. Αξιολόγηση : Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Το έργο μίας από τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα. α. είναι μηδέν όταν το σώμα είναι ακίνητο β. έχει πρόσημο το οποίο εξαρτάται από τη γωνία

Διαβάστε περισσότερα

6.2. ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ, ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΕΣ

6.2. ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ, ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΕΣ 45 6.1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΦΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΦΑΣΕΩΝ Όλα τα σώµατα,στερεά -ά-αέρια, που υπάρχουν στη φύση βρίσκονται σε µια από τις τρεις φάσεις ή σε δύο ή και τις τρεις. Όλα τα σώµατα µπορεί να αλλάξουν φάση

Διαβάστε περισσότερα

2. Ασκήσεις Θερµοδυναµικής

2. Ασκήσεις Θερµοδυναµικής 1) Πολλά Έργα σε εποχές αν-εργείας. 2. Ασκήσεις ς Α) ίνεται η µεταβολή του πρώτου σχήµατος. Να υπολογιστούν τα έργα σε κάθε επιµέρους µεταβολή, καθώς και το συνολικό έργο στη διάρκεια του κύκλου. Β) ίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις (3) ) Q = nrt ln V 1. W = Q = nrt ln U = 0 (5). Q = nc V T (8) W = 0 (9) U = nc V T (10)

Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις (3) ) Q = nrt ln V 1. W = Q = nrt ln U = 0 (5). Q = nc V T (8) W = 0 (9) U = nc V T (10) Θερμοδυναμική 1 1 Θερμοδυναμική 11 Τυπολόγιο Θερμοδυναμικής Πίνακας 1: Οι Μεταβολές Συνοπτικά Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις Ισόθερμη Μεταβολή Νόμος oyle = σταθερό (1) 1 1 = 2 2 (2) Q = nrt ln ( 2 W =

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ (S.I.)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ (S.I.) ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ Προκύπτουν άμεσα. Δεν ορίζονται με τη βοήθεια άλλων μεγεθών Μήκος: έχει μονάδα μέτρησης το ΜΕΤΡΟ (m) Χρόνος: έχει μονάδα μέτρησης το ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ (s ή sec) Μάζα: έχει μονάδα μέτρησης το

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 Μία θερμική μηχανή λειτουργεί μεταξύ των θερμοκρασιών T h 400 Κ και T c με T c < T h Η μηχανή έχει απόδοση e 0,2 και αποβάλλει στη δεξαμενή χαμηλής θερμοκρασίας θερμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Χριστουγέννων Β Λυκείου

Επαναληπτικό Χριστουγέννων Β Λυκείου Επαναληπτικό Χριστουγέννων Β Λυκείου 1.Ποιά από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή ; Σύµφωνα µε τον 1ο θερµοδυναµικό νόµο το ποσό της θερµότητας που απορροφά η αποβάλει ένα θερµοδυναµικό σύστηµα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ. U 1 = + 0,4 J. Τα φορτία µετατοπίζονται έτσι ώστε η ηλεκτρική δυναµική ενέργεια

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ. U 1 = + 0,4 J. Τα φορτία µετατοπίζονται έτσι ώστε η ηλεκτρική δυναµική ενέργεια 1 ΘΕΜΑ 1 ο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ 1. οχείο σταθερού όγκου περιέχει ορισµένη ποσότητα ιδανικού αερίου. Αν θερµάνουµε το αέριο µέχρι να τετραπλασιαστεί η απόλυτη θερµοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη θερμοκρασία Η θερμική Ισορροπία Επεξεργασία-Απαντήσεις των δραστηριοτήτων και των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 Ώρα : 10:00-12:30 Προτεινόμενες λύσεις ΘΕΜΑ 1 0 (12 μονάδες) Για τη μέτρηση της πυκνότητας ομοιογενούς πέτρας (στερεού

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 7 Μάη 2017 Κυκλική Κίνηση-Ορµή-Θερµοδυναµική

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 7 Μάη 2017 Κυκλική Κίνηση-Ορµή-Θερµοδυναµική Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 7 Μάη 2017 Κυκλική Κίνηση-Ορµή-Θερµοδυναµική Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA.

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA. Άσκηση 1 Ιδανικό αέριο εκτελεί διαδοχικά τις αντιστρεπτές μεταβολές ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ που παριστάνονται στο διάγραμμα p V του σχήματος. (α) Αν δίνονται Q ΑΒΓ = 30J και W BΓ = 20J, να βρεθεί η μεταβολή της εσωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ. Α1. Ποιο από τα παρακάτω διαγράμματα παριστάνει γραφικά το νόμο της ισόχωρης μεταβολής; α. β. γ. δ.

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ. Α1. Ποιο από τα παρακάτω διαγράμματα παριστάνει γραφικά το νόμο της ισόχωρης μεταβολής; α. β. γ. δ. ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ 04-02 - 2018 Άρχων Μάρκος ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

- 31 Ερωτήσεις Αξιολόγησης για ΤΕΣΤ Θεωρίας.

- 31 Ερωτήσεις Αξιολόγησης για ΤΕΣΤ Θεωρίας. Κεφάλαιο 1 ο :ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Επιμέλεια ύλης: Γ.Φ.ΣΙΩΡΗΣ- Φυσικός - 31 Ερωτήσεις Αξιολόγησης για ΤΕΣΤ Θεωρίας. 1. Να διατυπώσετε το νόμο του Robert Boyle και να κάνετε το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. Οµάδα Γ.

2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. Οµάδα Γ. 2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. Οµάδα Γ. 2.2.21. Έργο και µέγιστη Κινητική Ενέργεια. Ένα σώµα µάζας 2kg κινείται σε οριζόντιο επίπεδο και σε µια στιγµή περνά από την θέση x=0 έχοντας ταχύτητα υ 0 =8m/s,

Διαβάστε περισσότερα

P,V PV=nRT : (p), ) ) ) :

P,V PV=nRT :     (p), ) ) ) : Εισαγωγή: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.Τι ονοµάζουµε σύστηµα και τι περιβάλλον ενός φυσικού συστήµατος; Σύστηµα είναι ένα τµήµα του φυσικού κόσµου που διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

ii) 1

ii)  1 2.2. Ασκήσεις Έργου-Ενέργειας. Οµάδα Γ. 2.2.21. Έργο και µέγιστη Κινητική Ενέργεια. Ένα σώµα µάζας 2kg κινείται σε οριζόντιο επίπεδο και σε µια στιγµή περνά από την θέση x=0 έχοντας ταχύτητα υ 0 =8m/s,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β ΛΥΚΕΙΟΥ 15 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β ΛΥΚΕΙΟΥ 15 / 04 / 2018 Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Ένα μικρό σώμα εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση ακτίνας R. Η σχέση που συνδέει το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του σώματος με τη συχνότητα της κυκλικής του κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ο κλάδος της Φυσικής που εξετάζει μόνο όσες ενεργειακές ανταλλαγές γίνονται με την εκτέλεση έργου. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ο κλάδος της Φυσικής που εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

PV=nRT : (p), ) ) ) : :

PV=nRT  : (p), ) ) ) :     : Μιχαήλ Π. Μιχαήλ 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.Τι ονοµάζουµε σύστηµα και τι περιβάλλον ενός φυσικού συστήµατος; Σύστηµα είναι ένα τµήµα του φυσικού κόσµου που διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο κόσµο µε πραγµατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ/ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 Θέμα Α

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ/ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 Θέμα Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ/ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ 82 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Α. ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 1. Η πίεση του αέρα στα λάστιχα ενός ακίνητου αυτοκινήτου με θερμοκρασία θ 1 =7 ο C είναι P 1 =3 atm. Κατά την

Διαβάστε περισσότερα

= 5L θερµαίνεται υπό σταθερή πίεση µέχρι να

= 5L θερµαίνεται υπό σταθερή πίεση µέχρι να ) Ένας µαθητής γεµίζει τους πνεύµονες του που έχουν όγκο,8l, µε αέρα σε πίεση at O µαθητής πιέζει το στέρνο κρατώντας το στόµα του κλειστό και µειώνει την χωρητικότητα των πνευµόνων του κατά,8l Πόση θα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης

Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης Κεφάλαιο 1 Φυσικά Μεγέθη: τα μεγέθη που μελετάει η Φυσική Επιστήμη Κατηγορίες: 1. Θεμελιώδη a. Μάζα (kg) b. Μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός

Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός 1 ΕΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Βιομηχανική επανάσταση ατμομηχανές καύσιμα μηχανές απόδοση μιας μηχανής φως θερμότητα ηλεκτρισμός κ.τ.λ Οι δυνάμεις δεν επαρκούν πάντα στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων Ανεπαρκείς

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 7 Μάη 2017 Οριζόντια Βολή-Κυκλική Κίνηση-Ορµή Θερµοδυναµική

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 7 Μάη 2017 Οριζόντια Βολή-Κυκλική Κίνηση-Ορµή Θερµοδυναµική Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Κυριακή 7 Μάη 2017 Οριζόντια Βολή-Κυκλική Κίνηση-Ορµή Θερµοδυναµική Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNO Η εντροπία είναι το φυσικό µέγεθος το οποίο εκφράζει ποσοτικά το βαθµό αταξίας µιας κατάστασης ενός θερµοδυναµικού συστήµατος. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η εντροπία

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ).

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). 1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). *1. Μια κίνηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις. Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι

Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις. Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι Τι είναι αέριο; Λέμε ότι μία ουσία βρίσκεται στην αέρια κατάσταση όταν αυθόρμητα

Διαβάστε περισσότερα

1. Θερµοδυναµικό σύστηµα Αντιστρεπτές και µη αντιστρεπτές µεταβολές

1. Θερµοδυναµικό σύστηµα Αντιστρεπτές και µη αντιστρεπτές µεταβολές Θερµοδυναµική Φυσική Θετικής & εχνολοικής Κατεύθυνσης Λυκείου ο Κεφάλαιο Θερµοδυναµική. Θερµοδυναµικό σύστηµα ντιστρεπτές και µη αντιστρεπτές µεταβολές Σύστηµα είναι ένα τµήµα του φυσικού κόσµου που διαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αέρια. Ασκήσεις ιαγράµµατα στις µεταβολές αερίων Μεταβολές αερίων. 1.3.Νόµοι αερίων. 1

Αέρια. Ασκήσεις ιαγράµµατα στις µεταβολές αερίων Μεταβολές αερίων. 1.3.Νόµοι αερίων.  1 11 ιαγράµµατα στις µεταβολές αερίων Ασκήσεις Ένα αέριο βρίσκεται σε δοχείο σε κατάσταση Α και υπόκειται στις παρακάτω µεταβολές: i) Θερµαίνεται ισόχωρα µέχρι να διπλασιαστεί η απόλυτη θερµοκρασία του ερχόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ B' ΛΥΚΕΙΟΥ 15/11/2009

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ B' ΛΥΚΕΙΟΥ 15/11/2009 ΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΣΙΜΙΣΚΗ &ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ: 270727 222594 ΑΡΤΑΚΗΣ 12 - Κ. ΤΟΥΜΠΑ THΛ: 919113 949422 ΟΝΟΜΑ:... ΤΜΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... www.syghrono.gr ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ B' ΛΥΚΕΙΟΥ 15/11/2009

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 B ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 B ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Ημερομηνία: Σάββατο 0 Απριλίου 09 Διάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ημιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos ΘΕΜΑ 1 ο 1 ΘΕΜΑ 1 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος.

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Σε κάθε κρούση ισχύει α η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017 ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.3 Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται θεμελιώδη; Θεμελιώδη ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία δεν ορίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερή φορά και το ταχύμετρο του (κοντέρ) δείχνει συνεχώς 72km/h. α) Τι είδους κίνηση κάνει το αυτοκίνητο; β) Να μετατρέψετε την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

V = Να εκφράσετε τον όγκο αυτό σε: i). / cm. Να βρεθεί η µάζα ενός συµπαγούς και

V = Να εκφράσετε τον όγκο αυτό σε: i). / cm. Να βρεθεί η µάζα ενός συµπαγούς και Αµυραδάκη 0, Νίκαια (10-490576) ΤΑΞΗΒ Γυµνασίου ΜΑΘΗΜΑΦΥΣΙΚΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 010 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 α) Να συµπληρωθούν τα κενά στις ακόλουθες προτάσεις: Η πυκνότητα ενός υλικού ορίζεται ως το που έχει την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Δ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 014-015 1. ΘΕΜΑ Δ Ορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές.

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές. ΜΑΘΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Θέµα 1 ο α) Ορισµένη ποσότητα ιδανικού αερίου πραγµατοποιεί µεταβολή AB από την κατάσταση A (p, V, T ) στην κατάσταση B (p, V 1, T ). i) Ισχύει V 1 = V. ii) Η µεταβολή παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Φυσική Κατεύθυνσης Β Λυκείου ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ κ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Β Θέµα ο Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε µία από τις παρακάτω ερωτήσεις: Σε ισόχωρη αντιστρεπτή θέρµανση ιδανικού αερίου, η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 3-0- ΣΕΙΡΑ Α ΔΙΑΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστ

Διαβάστε περισσότερα