Θεόφιλος Κ. Χρυσικός

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεόφιλος Κ. Χρυσικός"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΙΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ Θεόφιλος Κ. Χρυσικός ιπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστηµίου Πατρών Αριθµός ιδακτορικής ιατριβής: 292 ΠΑΤΡΑ 2012

2

3

4

5 Πρόλογος Το παρόν κείµενο αποτελεί την συµπυκνωµένη παρουσίαση της ερευνητικής µου δραστηριότητας και των αποτελεσµάτων που προέκυψαν κατά την διάρκεια αυτής, στην χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2006 µέχρι και τον Ιούνιο του Στη διάρκεια αυτών των έξι ετών σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε, αξιολογήθηκε και δηµοσιεύτηκε ένα σύνολο εργασιών σε συνέδρια και περιοδικά που αποτελεί τον κορµό της συνεισφοράς µας στην θεµατική περιοχή του χαρακτηρισµού του ασύρµατου διαύλου (Wireless Channel Characterization) σε περιβάλλοντα ανοικτών και κλειστών χώρων µε διαλείψεις και παρεµβολές, µέσω µετρήσεων χαρακτηρισµού και στατιστικής µοντελοποίησης. Η εκπόνηση και ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Σταύρου Α. Κωτσόπουλου, δεν αποτέλεσε απλά µία ερευνητική πράξη, αλλά βοήθησε σηµαντικά τον γράφοντα στο να αποκτήσει πολύτιµη εµπειρία σχετικά µε άµεσα πρακτικά, επαγγελµατικά, και ερευνητικά ζητήµατα, να εντρυφήσει στην διαδικασία οργάνωσης και εκπόνησης εργαστηριακών ασκήσεων και φροντιστηρίων, να αποκτήσει πολύτιµη εµπειρία µέσα από την παρακολούθηση και ενεργό συµµετοχή σε διεθνή συνέδρια, και να έλθει σε επαφή µε τις διαδικασίες αξιολόγησης του ερευνητικού έργου σε έγκριτα συνέδρια και περιοδικά. Εδόθη επίσης η δυνατότητα για την συµµετοχή σε σεµινάρια, ηµερίδες αλλά και σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραµµα, όπου η σηµασία των προθεσµιών, της συλλογικής δουλειάς και του επιµερισµού εργασίας σε ευρωπαϊκή κλίµακα αποτέλεσε πρωτόγνωρη εµπειρία. Τέλος, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η τέλεση της διδακτορικής διατριβής έλυσε τον γόρδιο δεσµό για πολλά θέµατα που για έναν διδάκτορα ή ακαδηµαϊκό φαντάζουν πλέον απλοϊκά, όπως για παράδειγµα η οικονοµία λόγου και ο τρόπος γραφής µίας επιστηµονικής εργασίας, ή ακόµα και η οργάνωση µίας συνοπτικής παρουσίασης µε διαφάνειες. Πράγµατι, µπορεί κανείς να πει πως η εκπόνηση και διεκπεραίωση µίας τέτοιας δουλειάς αποτελεί εµπειρία ζωής. Αρωγός, αδιάλειπτος υποστηρικτής και ανεκτίµητης αξίας επιβλέπων σε αυτό το ταξίδι ήταν ο Καθηγητής του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών Σταύρος Α. Κωτσόπουλος, στον οποίον οφείλω ευγνωµοσύνη και ανυπολόγιστης αξίας ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία, την βοήθεια, την παροχή οδηγιών, την στήριξη και τις πάντα εύστοχες µα και αναγκαίες επισηµάνσεις σε κάθε βήµα της ερευνητικής µου προσπάθειας.

6 Εξαίρετος συνοµιλητής, παιδαγωγός, δάσκαλος και επιβλέπων µε την πιο ουσιαστική και συνάµα ευγενική έννοια του όρου, ο κ. Κωτσόπουλος παρέδωσε ειρήσθω εν παρόδω, µε την όλη στάση του, µαθήµατα ζωής για την προώθηση της έρευνας και την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σε ένα περιβάλλον τόσο στοχαστικό όσο αυτό της ελληνικής εκπαίδευσης, ο Καθηγητής Σταύρος Κωτσόπουλος αποτελούσε ένα σηµείο αναφοράς που βοηθούσε στην αποβολή του όποιου άγχους και την απρόσκοπτη προσήλωση στο ερευνητικό και εργαστηριακό έργο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. Γρηγόριο Καλύβα και τον Λέκτορα του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. Βασίλειο Στυλιανάκη, µέλη της Τριµελούς Συµβουλευτικής Επιτροπής, για τις συµβουλές, τις παρατηρήσεις τους αλλά και για την στήριξή τους στην προσωπική απώλεια που υπέστην την περίοδο ολοκλήρωσης και παρουσίασης της ιατριβής. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Επίκουρο Καθηγητή του Τµήµατος Τηλεπικοινωνιακών Συστηµάτων και ικτύων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και Επιστηµονικό Συνεργάτη του Εργαστηρίου Ασύρµατης Τηλεπικοινωνίας κ. Τάσο Νταγιούκλα για την άψογη συνεργασία µας στα πλαίσια του ερευνητικού προγράµµατος PEACE, παράγωγο του οποίου ήταν το σύνολο των εργασιών και αποτελεσµάτων που παρουσιάζονται στο Κεφάλαιο 4 της παρούσας εργασίας, και για τον καθοριστικό ρόλο του ως συντονιστής µίας αψεγάδιαστης πανευρωπαϊκής προσπάθειας µε εξαίρετο έργο και δείγµατα γραφής. Επίσης να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. ηµήτριο Τουµπακάρη και την Λέκτορα του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. Βάσω Περράκη για την αρµονική συνεργασία και τις συµβουλές στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, τον Καθηγητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστηµλιου Πατρών κ. Σταύρο Κουµπιά, τον Καθηγητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. ηµήτριο Σερπάνο, τον Οµότιµο Καθηγητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. Χρήστο Γεωργόπουλο για την συνεργασία µας στα πλαίσια διεκπεραίωσης των µεταπτυχιακών µαθηµάτων.

7 ε θα µπορούσα να παραλείψω τον συνάδελφο ιπλωµατούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο για την αψεγάδιαστη συνεργασία µας όλα αυτά τα χρόνια, την προθυµία και την αµεσότητα στην λήψη αποφάσεων και επίλυση προβληµάτων, την θετική σκέψη και το θετικό πνεύµα δουλειάς και συνεργασίας που τον ξεχώρισε από την πρώτη στιγµή, όπως και τον συνάδελφο ιπλωµατούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Υποψήφιο ιδάκτορα κ. Κωνσταντίνο Μπίρκο για την αψεγάδιαστη συνεργασία, την καθηµερινή επικοινωνία σε συναδελφικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο, το ήθος, την αξιοπρέπεια, την υποδειγµατική στάση ζωής. Οι ευχαριστίες µου επεκτείνονται σε όλους τους συναδέλφους στο Εργαστήριο Ασύρµατης Τηλεπικοινωνίας, τους νυν Υποψήφιους ιδάκτορες µα και όσους ολοκλήρωσαν το έργο τους. Στην γραµµατέα κ. Αλέκα Κωτσοπούλου-Μπαλλού. Τέλος, ας µου επιτραπούν ορισµένες προσωπικές αναφορές: στην Όλγα Παπαδηµητρίου, για την διαδροµή. Στις Άννα Φλωρή και Κατερίνα Κοµιανού, επειδή ήταν εκεί όταν χρειάστηκε. Στον Γεώργιο Γιαννάκη, για την βοήθεια. Στην Ευτυχία Μεσισκλή, για όλα. Στην Ντίνα Παπαδηµητρίου, για την επιµονή. Στην Ίριδα-Ειρήνη Φραγκουλοπούλου, για το ήθος και την ψυχή. Στην Μαντώ Τζεφρίου, για την έµπρακτη στήριξη. Στον Νίκο Σεµπεκόπουλο. Στην Μαίρη Αγγελιδάκη. Στην Φωτεινή. Στον εκδότη και σκηνοθέτη Γιάννη Σολδάτο, µε εκτίµηση και σεβασµό. Στους αείµνηστους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Θανάση Βέγγο και ηµήτριο Κατσαγάνη, για τους στίχους, τις εικόνες και τα όνειρα, το ανεκπλήρωτο και τα ζωντανά οράµατα. Στην Ειρήνη Γκάγκα, που έδωσε υπόσταση στην άνοιξη και νόηµα στις πυρκαγιές, επαναπροσδιορίζοντας ορίζοντες και προοπτική. Στα µέλη της οικογένειάς µου. Στην αείµνηστη γιαγιά µου Εύχαρη Γατοπούλου που κηδέψαµε λίγες ώρες µετά την παρουσίαση της ιατριβής ενώπιον της τριµελούς επιτροπής. Στον πατέρα µου, Κωνσταντίνο Χρυσικό, που µου έµαθε ότι η σκληρή δουλειά, η καθαρή συνείδηση και η τιµιότητα είναι αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο µέλλον. Στην µητέρα µου, Αικατερίνη Γατοπούλου, για όλα τα χρόνια, όλη την αγάπη και όλη την έµπρακτη και πνευµατική, υλική και εγκεφαλική στήριξη ανυπολόγιστης αξίας µε θυσίες και αυταπάρνηση, όντας κυµατοθραύστης και λιµάνι. Στον αδερφό µου Ανδρέα Χρυσικό, υποδειγµατικό συνοδοιπόρο ζωής, πρότυπο φιλίας και εντιµότητας και ανεκτίµητη παρουσία. Θεόφιλος Κ. Χρυσικός Πάτρα, Ιούνιος 2012

8

9 Περίληψη Το πρόβληµα της µοντελοποίησης του ασύρµατου διαύλου συνίσταται σε ένα ολοένα και αυξανόµενο πλήθος παραµέτρων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη και να ενσωµατώνονται στα πλαίσια του RF σχεδιασµού (Radio-Frequency planning) ενός ασύρµατου δικτύου εύρωστης παροχής υπηρεσιών. Ο χαρακτηρισµός του ασύρµατου καναλιού προϋποθέτει κάτι περισσότερο από µία ντετερµινιστική εξίσωση που υπολογίζει τις απώλειες οδεύσεως ελεύθερου χώρου συναρτήσει της απόστασης ποµπού-δέκτη και της συχνότητας. Ένα αξιόπιστο µοντέλο απωλειών σε µία τέτοια περίπτωση απαιτεί τον συνυπολογισµό των απωλειών λόγω των διάφορων µηχανισµών διάδοσης και εξασθένησης της Η/Μ ακτινοβολίας, συµπεριλαµβανοµένων των απωλειών λόγω εµποδίων, αλλά και των φαινοµένων σκίασης λόγω ανθρώπινης παρεµβολής. Η σηµασία της συµβολής της διατριβής έγκειται στην συγκριτική αντιπαραβολή των βασικότερων µοντέλων απωλειών οδεύσεως και στην αριθµητική διόρθωση και επαναξιολόγηση του µοντέλου της ITU για ένα σύνολο τοπολογιών σύνθετης ράδιο-διάδοσης. Οι προτεινόµενες µας αλλαγές στο µοντέλο ITU αύξησαν σηµαντικά την αξιοπιστία του όχι µόνο σε σχέση µε την αρχική του απόδοση αλλά και συγκριτικά µε τα υπόλοιπα µοντέλα. Επιπρόσθετα, υπολογίσαµε αναλυτικά για κάθε τοπολογία την εξασθένηση ανά απόσταση και προβήκαµε στην µοντελοποίηση της γεωγραφικής διασποράς της εξασθένησης ανά απόσταση µε τρόπο που µπορεί να αποτελέσει το θεµέλιο ενός προγνωστικού εργαλείου για την παράµετρο αυτή. Επίσης, εξετάσαµε τις διαλείψεις µεγάλης κλίµακας και καταλήξαµε σε µία καινοτόµο µέθοδο για τον υπολογισµό του βάθους σκίασης απευθείας από τα εµπόδια της εκάστοτε τοπολογίας. Η µέθοδος αυτή προτάθηκε και ελέγχθηκε για την ακρίβειά της στα 2.4 GHz, αλλά µπορεί να εφαρµοστεί για κάθε συχνότητα ενδιαφέροντος εφόσον ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταµέτρησης των απωλειών σκίασης των εµποδίων κάθε τύπου και πλήθους. Με τη µέθοδο αυτή µπορεί να υπολογιστεί και η εξασθένηση ανά απόσταση µέσω του βάθους σκίασης, συνεπώς είναι εφικτός ο χαρακτηρισµός της εξασθένησης εντός της τοπολογίας χωρίς την αναγκαιότητα πραγµατοποίησης εκτεταµένων µετρήσεων. Επιπρόσθετα, εξετάσαµε πώς διαφορετικοί µηχανισµοί ράδιο-διάδοσης οδηγούν σε διαφορετική γεωγραφική διασπορά των τοπικών τιµών της λαµβανόµενης ισχύος.

10 Τέλος, παρουσιάστηκε η λύση της Ασφάλειας Φυσικού Επιπέδου (Wireless Information-Theoretic Security, WITS) µε διερεύνηση της επίδρασης των ρεαλιστικών απωλειών οδεύσεων ενός ασύρµατου διαύλου µε εµπόδια και διαλείψεις στα όρια των τιµών των παραµέτρων, ενώ επίσης εξετάστηκε για πρώτη φορά σε κλειστή µορφή η Αποκοπή Χωρητικότητας Ασφαλείας (Outage Secrecy Capacity). Μελετήσαµε την επίδραση της κινητικότητας των χρηστών στην αξιοπιστία της µεθόδου σε επίπεδο προσοµοιώσεων αλλά και µε πειραµατικές µετρήσεις, αξιολογώντας ποσοτικά και ποιοτικά την επίδρασή τους στα όρια τιµών των παραµέτρων υπό την παρουσία ενός ωτακουστή, και εν συνεχεία σε καθεστώς πολλαπλών ωτακουστών, θεωρώντας µέθοδο συνεργασίας ωτακουστών SC και MRC.

11 Abstract Wireless Channel Modeling consists of an even more increasing number of factors and parameters that need to be accounted for, in the context of RF planning. Wireless Channel Characterization requires more than a deterministic formula for calculating free space path loss in relation to frequency and distance. A reliable path loss model needs to incorporate in its formula the various propagation mechanisms that influence signal attenuation, including losses due to obstacles and human body shadowing. The importance of our contribution lies in the comparative evaluation and validation of the most fundamental RF path loss models and in the numerical adjustment and re-evaluation of the ITU path loss model for a number of different complex propagation topologies. Our suggested correction to the ITU model has significantly increased its prediction precision compared not only to the initial ITU model but also to all other path loss models in question. In addition, we have calculated the attenuation over distance and modeled the distribution of the local mean values versus distance throughout each topology, in a way that can serve as the foundation of a prediction method for this parameter. The large-scale fading of the received signal has also been characterized and a new empirical method for the calculation of the shadow depth has been introduced. This method has been validated for the 2.4 GHz frequency, but it can be applied to any frequency of interest as long as the respective obstacle-caused losses are measured. Extending this method can be applied in order to calculate the attenuation over distance as a function of shadow depth, therefore allowing us to predict this parameter without extensive measurements. The impact of different propagation mechanisms on the variation of distribution of local mean values of received signal power throughout the topology has also been studied. Finally, the concept of Wireless Information-Theoretic Security (WITS) was discussed, by investigating the impact of channel-dependent variation of path loss on the boundaries of secure communications as defined by WITS parameters, whereas a closed-form expression for Outage Secrecy Capacity was introduced. The impact of user mobility on the range of these parameters was investigated in terms of simulations and experimental measurements, in the presence of a single eavesdropper and also for a multiple eavesdroppers scenario, assuming SC and MRC schemes.

12

13 Λίστα Εικόνων 2.1. Υπολογισµός απόστασης ποµπού-δέκτη (d) µε βάση τα ύψη των κεραιών Τοπολογία γραφείου (µετρήσεις ιδίου ορόφου) Τοπολογία γραφείου (µετρήσεις διαφοράς ενός ορόφου) Τοπολογία γραφείου (µετρήσεις διαφοράς δύο ορόφων) Σύγκριση προβλέψεων θεωρητικών µοντέλων µε µετρήσεις (ίδιος όροφος) Σύγκριση προβλέψεων εµπειρικών µοντέλων µε µετρήσεις (ίδιος όροφος) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλου One-Slope µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλου λογαριθµικής απόστασης µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλου ITU µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλου MWF µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Τοπολογία βιβλιοθήκης (µετρήσεις ιδίου ορόφου) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλων µε µετρήσεις Σύγκριση προβλέψεων µοντέλου MWF µε µετρήσεις Τοπολογία αεροδροµίου (µετρήσεις ιδίου ορόφου) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλων µε µετρήσεις (ΑP1) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλων µε µετρήσεις (ΑP2) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλων µε µετρήσεις (ΑP3) Τοπολογία οικίας (µετρήσεις ιδίου ορόφου) Τοπολογία οικίας (µετρήσεις διαφοράς ενός ορόφου) Σύγκριση προβλέψεων θεωρητικών µοντέλων µε µετρήσεις (ίδιος όροφος) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλου MWF µε µετρήσεις (ίδιος όροφος) Σύγκριση προβλέψεων θεωρητικών µοντέλων µε µετρήσεις (διαφορά 1 ορόφου) Σύγκριση προβλέψεων µοντέλου MWF µε µετρήσεις (διαφορά 1 ορόφου).44

14 2.24. Σύγκριση προβλέψεων αρχικού µοντέλου ITU µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση προβλέψεων προτεινόµενου µοντέλου ITU-1 µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση προβλέψεων προτεινόµενου µοντέλου ITU-2 µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση προβλέψεων προτεινόµενου µοντέλου ITU-3 µε µετρήσεις (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση προβλέψεων αρχικού και προτεινόµενου µοντέλου ITU µε µετρήσεις (ΑP1) Σύγκριση προβλέψεων αρχικού και προτεινόµενου µοντέλου ITU µε µετρήσεις (ΑP2) Σύγκριση προβλέψεων αρχικού και προτεινόµενου µοντέλου ITU µε µετρήσεις (ΑP3) Curve-fitting για τοπολογία γραφείου (ίδιος όροφος) Curve-fitting για τοπολογία γραφείου (πολλαπλοί όροφοι) Curve-fitting για τοπολογία αεροδροµίου (AP1) Curve-fitting για τοπολογία αεροδροµίου (AP2) Curve-fitting για τοπολογία αεροδροµίου (AP3) Curve-fitting για τοπολογία βιβλιοθήκης Curve-fitting για τοπολογία οικίας (ίδιος όροφος) Curve-fitting για τοπολογία οικίας (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία γραφείου (ίδιος όροφος) Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία γραφείου (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία βιβλιοθήκης Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία αεροδροµίου (AP1) Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία αεροδροµίου (AP2)...90

15 3.6. Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία αεροδροµίου (AP3) Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία οικίας (ίδιος όροφος) Σύγκριση εµπειρικής CDF και Gaussian (dbm) για τοπολογία οικίας (πολλαπλοί όροφοι) Τοπολογία γραφείου µε βάθος σκίασης (ίδιος όροφος) Τοπολογία γραφείου µε βάθος σκίασης (διαφορά ενός ορόφου) Τοπολογία γραφείου µε βάθος σκίασης (διαφορά δύο ορόφων) Τοπολογία βιβλιοθήκης µε βάθος σκίασης Σύγκριση µεθόδου Devasirvatham και βάθους σκίασης για τοπολογία γραφείου (ίδιος όροφος) Σύγκριση µεθόδου Devasirvatham και βάθους σκίασης για τοπολογία γραφείου (πολλαπλοί όροφοι) Σύγκριση µεθόδου Devasirvatham και βάθους σκίασης για τοπολογία βιβλιοθήκης Curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss (AP1) Curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss (AP2) Curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss (AP3) Curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss ως προς το λογάριθµο της απόστασης (AP1) Curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss ως προς το λογάριθµο της απόστασης (AP2) Curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss ως προς το λογάριθµο της απόστασης (AP3) Curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση (AP1) Curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση (AP2) Curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση (AP3) Curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση για τοπολογία οικίας (ίδιος όροφος) 119

16 3.26. Curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση για τοπολογία οικίας (πολλαπλοί όροφοι) Πιθανότητα µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας για διάφορες τιµές του εκθέτη απωλειών οδεύσεως Πιθανότητα αποκοπής για διάφορες τιµές του n (SNR = -10 db) Πιθανότητα αποκοπής για διάφορες τιµές του n (SNR = 0 db) Πιθανότητα αποκοπής για διάφορες τιµές του n (SNR = 10 db) Πιθανότητα αποκοπής για διάφορες τιµές του n (SNR = 20 db) Outage Probability versus Secrecy Rate για n=2 και µέσο SNR=10 db Outage Probability vs Secrecy Rate για n=2 και µέσο SNR=10 db (Taylor approx.) Outage Probability vs Secrecy Rate για n=3.8 και µέσο SNR=0 db Outage Probability vs Secrecy Rate για n=3.8 και µέσο SNR=0 db (Taylor approx.) Outage Secrecy Capacity για n=2 και µέσο SNR=10 db Outage Secrecy Capacity για n=3.8 και µέσο SNR=0 db Πιθανότητα µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας πριν και µετά την κίνηση του χρήστη για DRF< Πιθανότητα µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας πριν και µετά την κίνηση του χρήστη για DRF> Συσχετισµός κίνησης ωτακουστή και µείωσης πιθανότητας µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας Αποκοπή Χωρητικότητας Ασφαλείας πριν και µετά την κίνηση του ωτακουστή PDF της πιθανότητας µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας για παρουσία ενός ωτακουστή (προσοµοίωση) Τοπολογία µετρήσεων για τα OLOS σενάρια Τοπολογία µετρήσεων για το ΝLOS σενάριο PDF της πιθανότητας µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας για παρουσία 4 ωτακουστών (προσοµοίωση)...161

17 4.20. CDF της πιθανότητας µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας για παρουσία 4 ωτακουστών (προσοµοίωση) Τιµές της P(Cs>0) για σενάριο πολλαπλών ωτακουστών Εµπειρική CDF της πιθανότητας µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας για παρουσία 4 ωτακουστών Εµπειρική PDF της πιθανότητας µη-µηδενικής χωρητικότητας ασφαλείας για παρουσία 4 ωτακουστών Data-fitting PDF των τιµών της P(Cs>0) για το SC σενάριο Data-fitting PDF των τιµών της P(Cs>0) για το MRC σενάριο Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη Outage Probability vs. Secrecy Rate για την επανάληψη

18

19 Λίστα Πινάκων 1.1. Εκθέτης απωλειών οδεύσεως για διάφορα περιβάλλοντα ράδιο-διάδοσης Τυπικές τιµές της παραµέτρου Ν και της απόκλισης σ (db) για το µοντέλο λογαριθµικής απόστασης Συντελεστής απωλειών Ν για το µοντέλο ITU Συντελεστής απωλειών λόγω πατωµάτων για το µοντέλο ITU Συνοπτική περιγραφή µοντέλων απωλειών οδεύσεως εσωτερικών χώρων Σύγκριση προβλέψεων του µοντέλου MWF µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (ίδιος όροφος) Σύγκριση προβλέψεων του µοντέλου MWF µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (διαφορά ενός ορόφου) Σύγκριση προβλέψεων του µοντέλου MWF µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (διαφορά δύο ορόφων) Σύγκριση προβλέψεων των µοντέλων µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία Σφάλµατα των RF µοντέλων Σύγκριση προβλέψεων των µοντέλων µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (AP1) Σύγκριση προβλέψεων των µοντέλων µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (AP2) Σύγκριση προβλέψεων των µοντέλων µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (AP3) Σύγκριση προβλέψεων των µοντέλων µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (ίδιος όροφος) Σύγκριση προβλέψεων των µοντέλων µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (διαφορά ενός ορόφου) Σφάλµατα των RF µοντέλων Σύγκριση προβλέψεων του µοντέλου ITU µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (ίδιος όροφος) Προτεινόµενες τιµές των παραµέτρων του µοντέλου ITU (ίδιος όροφος) Προτεινόµενες τιµές του µοντέλου ITU (πολλαπλοί όροφοι)...51

20 2.15. Σύγκριση προβλέψεων προτεινόµενων µοντέλων ITU µε τις µετρήσεις και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία (πολλαπλοί όροφοι) Προτεινόµενες τιµές των παραµέτρων του µοντέλου ITU Προτεινόµενες τιµές των παραµέτρων του µοντέλου ITU Σύγκριση προβλέψεων αρχικού και προτεινόµενου µοντέλου ITU και αντίστοιχο µέσο σφάλµα για κάθε τοποθεσία Προτεινόµενες τιµές των παραµέτρων του µοντέλου ITU Εξασθένηση ανά απόσταση για περιβάλλον γραφείου (µετρήσεις ιδίου ορόφου) Εξασθένηση ανά απόσταση για περιβάλλον γραφείου (µετρήσεις πολλαπλών ορόφων) Εξασθένηση ανά απόσταση για περιβάλλον αεροδροµίου Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για περιβάλλον αεροδροµίου Εξασθένηση ανά απόσταση για περιβάλλον βιβλιοθήκης Εξασθένηση ανά απόσταση για περιβάλλον οικίας (µετρήσεις ιδίου ορόφου) Εξασθένηση ανά απόσταση για περιβάλλον οικίας (µετρήσεις πολλαπλών ορόφων) Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για όλες τις τοπολογίες Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για όλες τις µεθόδους (τοπολογία γραφείου) Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για όλες τις µεθόδους (τοπολογία βιβλιοθήκης) Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για όλες τις µεθόδους (τοπολογία αεροδροµίου, AP1) Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για όλες τις µεθόδους (τοπολογία αεροδροµίου, AP2) Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για όλες τις µεθόδους (τοπολογία αεροδροµίου, AP3) Μέση εξασθένηση ανά απόσταση για όλες τις µεθόδους (τοπολογία αεροδροµίου, συγκεντρωτικά) 71

21 2.34. Curve-fitting για τοπολογία γραφείου (ίδιος όροφος) Curve-fitting για τοπολογία γραφείου (πολλαπλοί όροφοι) Curve-fitting για τοπολογία αεροδροµίου (AP1) Curve-fitting για τοπολογία αεροδροµίου (AP2) Curve-fitting για τοπολογία αεροδροµίου (AP3) Curve-fitting για τοπολογία βιβλιοθήκης Curve-fitting για τοπολογία οικίας (ίδιος όροφος) Curve-fitting για τοπολογία οικίας (πολλαπλοί όροφοι) Στατιστικές ιδιότητες λαµβανόµενης ισχύος Απώλειες λόγω εµποδίων (τοπολογία γραφείου) Απώλειες λόγω εµποδίων (τοπολογία βιβλιοθήκης) Απώλειες λόγω εµποδίων (τοπολογία οικίας) Μέσο σφάλµα µοντέλου MWF για κάθε τοπολογία µε εµπόδια Βάθος σκίασης (db) για τοπολογία γραφείου (ίδιος όροφος) Βάθος σκίασης (db) για τοπολογία γραφείου (διαφορά 1 ορόφου) Βάθος σκίασης (db) για τοπολογία γραφείου (διαφορά 2 ορόφων) Βάθος σκίασης (db) για τοπολογία βιβλιοθήκης Βάθος σκίασης (db) για τοπολογία οικίας (ίδιος όροφος) Βάθος σκίασης (db) για τοπολογία οικίας (διαφορά 1 ορόφου) Μέσο σφάλµα µοντέλου βάθους σκίασης σε σχέση µε τις µετρήσεις για τον υπολογισµό της εξασθένησης ανά απόσταση Αξιολόγηση curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss (AP1) Αξιολόγηση curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss (AP2) Αξιολόγηση curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss (AP3) Αξιολόγηση curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss ως προς το λογάριθµο της απόστασης (AP1)...112

22 3.17. Αξιολόγηση curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss ως προς το λογάριθµο της απόστασης (AP2) Αξιολόγηση curve-fitting για τον προσδιορισµό του excess path loss ως προς το λογάριθµο της απόστασης (AP3) Μεταβλητές µοντέλων για curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση (τοπολογία αεροδροµίου) Αξιολόγηση curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση (AP1) Αξιολόγηση curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση (AP2) Αξιολόγηση curve-fitting της λαµβανόµενης ισχύος ως προς την απόσταση (AP3) Πιθανότητα Αποκοπής για διάφορες τιµές του µέσου SNR του νόµιµου καναλιού και του εκθέτη απωλειών οδεύσεως Υπολογισµός της πιθανότητας αποκοπής για n=2 και µέσο SNR=10 db Μέσο σφάλµα (%) της προσέγγισης Taylor για n=2 και µέσο SNR=10 db Υπολογισµός της πιθανότητας αποκοπής για n=3.8 και µέσο SNR=0 db Μέσο σφάλµα (%) της προσέγγισης Taylor για n=3.8 και µέσο SNR=0 db Τοπική µέση ισχύς και µέσο SNR για το OLOS-1 σενάριο Τιµές της P(Cs>0) για το OLOS-1 σενάριο Τοπική µέση ισχύς και µέσο SNR για το OLOS-2 σενάριο Τιµές της P(Cs>0) για το OLOS-2 σενάριο Τοπική µέση ισχύς και µέσο SNR για το NLOS σενάριο Τιµές της P(Cs>0) για το NLOS σενάριο Τιµές µέσου SNR και της P(Cs>0) για όλα τα σενάρια Τιµές µέσου SNR για τους κινούµενους χρήστες Πλήθος ενεργών ωτακουστών σε κάθε επανάληψη του πειράµατος Στατιστική ενεργών ωτακουστών Τοπικές µέσες τιµές της P(Cs>0) για τις πειραµατικές επαναλήψεις Μέση τιµή της P(Cs>0) για το σύνολο των επαναλήψεων Στατιστικές ιδιότητες των κατανοµών που περιγράφουν την P(Cs>0)...168

23 Ακρωνύµια AP Access Point CDF Cumulative Distribution Function DRF Distance Ratio Factor FSL Free Space Model HAP High Altitude Platforms HUMO Human Mobility Model ITU International Telecommunications Union LDPC Low-density parity-check LOS Line-of-Sight MRC Maximal-Ratio Combining MWF Multi-Wall-Floor NGN next-generation networks NLOS Non-Line-of-Sight OLOS Obstructed-Line-of-Sight OSL One-Slope Model PDF Probability Density Function RD Random Direction RF Radio Frequency RWP Random Way-Point SC Selection Combining SNR Signal-to-Noise Ratio WITS Wireless Information-Theoretic Security WLAN Wireless Local Area Networks

24

25 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή 1.1 Μοντελοποίηση Ασύρµατου ιαύλου Στοιχειοθέτηση του προβλήµατος µοντελοποίησης ασύρµατου διαύλου ιάδοση Η/Μ ακτινοβολίας στον ελεύθερο χώρο ιαλείψεις µεγάλης κλίµακας (large-scale fading) λόγω σκίασης Μοντέλα απωλειών οδεύσεως εσωτερικών χώρων Τοπολογίες ράδιο-διάδοσης εσωτερικών χώρων Ασφάλεια Φυσικού Επιπέδου ιάρθρωση και Συνοπτική Συµβολή της ιατριβής Μοντελοποίηση Ασύρµατου ιαύλου σε περιβάλλοντα διαλείψεων 2.1 Εισαγωγή Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Συµβολή και Επισκόπηση Κεφαλαίου Αξιολόγηση των µοντέλων απωλειών οδεύσεως εσωτερικών χώρων βάσει µετρήσεων Εισαγωγή ιαδικασία µετρήσεων Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία γραφείου Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία βιβλιοθήκης.29

26 2.2.4 Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία αεροδροµίου Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία οικίας Αριθµητική διόρθωση του µοντέλου ITU για περιβάλλοντα εσωτερικών χώρων Εισαγωγή Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία γραφείου Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία βιβλιοθήκης Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία αεροδροµίου Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία οικίας Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισµός της εξασθένησης ανά απόσταση για περιβάλλοντα εσωτερικών χώρων Εισαγωγή Εξασθένηση ανά απόσταση Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία γραφείου Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία αεροδροµίου Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία βιβλιοθήκης Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία οικίας Μεθοδολογίες υπολογισµού της εξασθένησης ανά απόσταση Χαρακτηρισµός της εξασθένησης ανά απόσταση Συµβολή στη µοντελοποίηση ασύρµατου καναλιού µε διαλείψεις και σκίαση σε HAP δίκτυα µε παρεµβολές Εισαγωγή Συµβολή στην µοντελοποίηση ασύρµατου διαύλου HAP δικτύου Σύνοψη κεφαλαίου 81

27 3 Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισµός βάθους σκίασης και διαλείψεων µεγάλης κλίµακας για τοπολογίες ράδιο-διάδοσης 3.1 Εισαγωγή Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Συµβολή και Επισκόπηση Κεφαλαίου Χαρακτηρισµός των διαλείψεων µεγάλης κλίµακας για τοπολογίες ράδιο-διάδοσης εσωτερικών χώρων Εισαγωγή Αριθµητικά αποτελέσµατα Καινοτόµος µέθοδος για τον υπολογισµό του βάθους σκίασης σε τοπολογίες µε εµπόδια Εισαγωγή Αριθµητικά αποτελέσµατα Μεθοδολογία υπολογισµού της πλεονάζουσας απώλειας οδεύσεως (excess path loss) Εισαγωγή Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογίες µε εµπόδια Αριθµητικά αποτελέσµατα: τοπολογία αεροδροµίου Χαρακτηρισµός γεωγραφικής κατανοµής των τοπικών µέσων τιµών της λαµβανόµενης ισχύος Εισαγωγή Αριθµητικά αποτελέσµατα Σύνοψη κεφαλαίου

28 4 ιερεύνηση της επίδρασης των χαρακτηριστικών του Ασύρµατου Καναλιού στην Ασφάλεια Φυσικού Επιπέδου 4.1 Εισαγωγή Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Συµβολή και Επισκόπηση Κεφαλαίου ιερεύνηση της επίδρασης των απωλειών οδεύσεως του ασύρµατου καναλιού στην WITS Παραµετροποίηση WITS Επίδραση των χαρακτηριστικών του ασύρµατου διαύλου στην WITS Αριθµητικά αποτελέσµατα Απόδοση Σχέσης Κλειστού Τύπου (Closed-Form) για την Outage Secrecy Capacity Ορισµός Αριθµητικά αποτελέσµατα Επίδραση της κινητικότητας των χρηστών στην Ασφάλεια Φυσικού Επιπέδου Στοιχειοθέτηση προβλήµατος Μοντέλα Κινητικότητας (Mobility Models) Αριθµητικά αποτελέσµατα ιερεύνηση των παραµέτρων WITS σε περιβάλλον µε εµπόδια, διαλείψεις και παρεµβολές για σενάριο ενός ωτακουστή ιερεύνηση επίδρασης εµποδίων στις παραµέτρους WITS...151

29 4.5.2 Αριθµητικά αποτελέσµατα προσοµοίωσης Πειραµατικά αριθµητικά αποτελέσµατα ιερεύνηση των παραµέτρων WITS σε περιβάλλον µε εµπόδια, διαλείψεις και παρεµβολές για σενάριο πολλαπλών ωτακουστών Σενάριο πολλαπλών ωτακουστών Αριθµητικά αποτελέσµατα προσοµοίωσης Πειραµατικά αριθµητικά αποτελέσµατα Σύνοψη Κεφαλαίου Συµπεράσµατα 5.1 Ανακεφαλαίωση Μελλοντικές προεκτάσεις Βιβλιογραφία...185

30

31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή 1.1 Μοντελοποίηση Ασύρµατου ιαύλου Στοιχειοθέτηση του προβλήµατος µοντελοποίησης ασύρµατου διαύλου Το πρόβληµα της µοντελοποίησης του ασύρµατου διαύλου συνίσταται σε ένα ολοένα και αυξανόµενο πλήθος παραµέτρων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη και να ενσωµατώνονται στα πλαίσια του RF σχεδιασµού (Radio- Frequency planning) ενός ασύρµατου δικτύου εύρωστης παροχής υπηρεσιών. Πιο συγκεκριµένα, τόσο οι απώλειες µεγάλης κλίµακας που είναι ντετερµινιστικές ως προς την απόσταση ποµπού δέκτη και την φέρουσα συχνότητα, όσο και τα στοχαστικά φαινόµενα απωλειών και διαλείψεων, γίνονται όλο και πιο σύνθετα στο σύγχρονο περιβάλλον ράδιο-διάδοσης µε συνύπαρξη πολλών διαφορετικών τεχνολογιών και δικτύων, ανάγκη για ευρύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη συνδεσιµότητα ιάδοση Η/Μ ακτινοβολίας στον ελεύθερο χώρο Ο βασικός µηχανισµός ράδιο-διάδοσης περιγράφεται µαθηµατικά από τον τύπο του Friis και βασίζεται στην φυσική αντίληψη της διάδοσης της Η/Μ ακτινοβολίας ως µία ιδανική σφαίρα µε διαρκώς αυξανόµενη ακτίνα στον χώρο. Η εξήγηση της απώλειας ισχύος σε συνδυασµό µε την ανάγκη τήρησης της αρχής διατήρησης της ενέργειας έγκειται στο ότι αυτό το µοντέλο θεωρεί πως όσο αυξάνεται η ακτίνα αυτής της ιδανικής σφαίρας δηλαδή η απόσταση από τον ποµπό, που θεωρούµε ότι βρίσκεται στο κέντρο της ιδανικής σφαίρας, και τον δέκτη, που βρίσκεται επί της επιφάνειας της σφαίρας µειώνεται η πυκνότητα ακτινοβολίας ανά µονάδα όγκου (J/m³). Θεωρώντας την

32 Κεφάλαιο 1 ταχύτητα διάδοσης της Η/Μ ακτινοβολίας (δηλαδή τον ρυθµό αύξησης της σφαίρας) ίση µε την ταχύτητα του φωτός, τότε θεωρούµε πως ο ρυθµός αύξησης της σφαίρας οδηγεί σε µείωση της πυκνότητας ισχύος ανά µονάδα επιφάνειας (W/m²). Ως εκ τούτου, εξηγείται η εξασθένηση της ισχύος του µεταδιδόµενου σήµατος αναλογικά µε το τετράγωνο της απόστασης (µονάδα επιφάνειας), που αποτελεί θεµέλιο λίθο του τύπου του Friis, ο οποίος στην λογαριθµική του µορφή διατυπώνεται ως εξής [1]: PL( d) = log f ( MHz) + 20 log d( km) (1.1) Οι συντελεστές 20 στον λογάριθµο της απόστασης και της συχνότητας αντίστοιχα υποδηλώνουν µία σχέση του νόµου του «αντιστρόφου τετραγώνου» ανάµεσα στην µέση λαµβανόµενη ισχύ και την απόσταση αλλά και την συχνότητα. Η λογαριθµική διατύπωση του τύπου του Friis, γνωστή ευρύτερα και ως µοντέλο ελεύθερου χώρου (Free Space Model), υπολογίζει (σε db) την µέση απώλεια (average path loss) συναρτήσει της απόστασης ανάµεσα στον ποµπό και τον δέκτη (σε χλµ), την συχνότητα λειτουργίας του συστήµατος. Γνωρίζοντας την µέση απώλεια οδεύσεως και την ολική µεταδιδόµενη ισχύ από τον ποµπό, µπορούµε να υπολογίσουµε (σε dbm) την µέση λαµβανόµενη ισχύ. Ο παραπάνω τύπος εκφράζει την εξάρτηση της µέσης απώλειας οδεύσεως από την απόσταση υπολογισµένη σε χιλιόµετρα. Πολλές φορές µας είναι πιο χρήσιµος ο τύπος που υπολογίζει την απώλεια οδεύσεως σε σχέση µε την απόσταση εκπεφρασµένη σε µέτρα (για παράδειγµα, σε συνθήκες µετάδοσης σε εσωτερικό περιβάλλον, ή όταν εξετάζουµε δίκτυα περιορισµένης εµβέλειας, πχ ένα δηµοτικό Wi-Fi σε µία πλατεία µίας πόλης, όπως το δίκτυο του ήµου Πατρέων στην πλ. Γεωργίου). Μία τέτοια σχέση δίδεται από την παρακάτω εξίσωση [2]: Ltotal = PL( d0) + N log d 10 d 0 (1.2) Όπου P ( ) L0 db είναι η απώλεια οδεύσεως για την απόσταση αναφοράς d 0, η οποία θεωρείται ίση µε 100 µέτρα ή 1 χλµ για περιβάλλοντα εξωτερικών χώρων και ίση µε 1 2

33 Κεφάλαιο 1 µέτρο για περιβάλλοντα εσωτερικών χώρων, Nισούται µε 10 nόπου n είναι ο εκθέτης απωλειών οδεύσεως (path loss exponent)ο οποίος ισούται µε 2 για το µοντέλο ελεύθερου χώρου (νόµος αντιστρόφου τετραγώνου). Η εξάρτηση από την συχνότητα εισέρχεται στον συντελεστή PL( d 0) ο οποίος υπολογίζεται από την εξίσωση 1, θεωρώντας απόσταση ίση µε την απόσταση αναφοράς d 0. Στον πίνακα 1.1 βλέπουµε ενδεικτικές τιµές του εκθέτη απωλειών οδεύσεως για διάφορα περιβάλλοντα ράδιο-διάδοσης. Πίνακας 1.1. Εκθέτης απωλειών οδεύσεως για διάφορα περιβάλλοντα ράδιο-διάδοσης. Περιβάλλον Path loss exponent n Αστικό macrocell Aστικό microcell Γραφείο (ίδιος όροφος) Γραφείο (πολλαπλοί όροφοι) 2-6 Κατάστηµα Εργοστάσιο Σπίτι 3 Η µέση λαµβανόµενη ισχύς αντιστοιχεί στις απώλειες µεγάλης κλίµακας (path loss, large-scale attenuation) που, όπως προαναφέρθηκε, εξαρτώνται από την απόσταση ανάµεσα στον ποµπό και τον δέκτη (T-R separation) και την συχνότητα λειτουργίας του υπό εξέταση ασύρµατου συστήµατος. Επιπλέον, οι απώλειες αυτές δύνανται, σε πιο πολύπλοκα µοντέλα, να εξαρτώνται και από τις όποιες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και την ύπαρξη εµποδίων, καθώς και από τα ύψη των κεραιών εκποµπής και λήψης σήµατος. Αξίζει να σηµειωθεί πως το µοντέλο ελεύθερου χώρου θεωρεί αδιάστατες κεραίες, και γεωγραφική επιφάνεια χωρίς εµπόδια και ανωµαλίες [3]. 3

34 Κεφάλαιο ιαλείψεις µεγάλης κλίµακας (large-scale fading) λόγω σκίασης Σε πραγµατικές συνθήκες ράδιο-διάδοσης, εκτός από τις ντετερµινιστικές απώλειες λόγω απόστασης, συχνότητας, και γεωγραφικών ανωµαλιών και εµποδίων, συναντώνται και φαινόµενα διαλείψεων (fading) λόγω εµποδίων (obstruction) και πολύ-όδευσης (multipath) [4]. ιακρίνουµε αντίστοιχα τις διαλείψεις µεγάλης κλίµακας (large-scale fading) και µικρής κλίµακας (small-scale fading). Οι διαλείψεις αυτές αφορούν την µεταβολή της στιγµιαίας τιµής του πλάτους του σήµατος γύρω από την προαναφερθείσα µέση τιµή. Ως αποτέλεσµα αυτών των φαινοµένων, η πραγµατική στιγµιαία τιµή του πλάτους του σήµατος δεν µπορεί να υπολογιστεί µε ακρίβεια, παρά µόνο µέσα σε ένα διάστηµα τιµών που ορίζει η συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας (Probability Density Function PDF) που περιγράφει την κατανοµή του πλάτους του σήµατος γύρω από την εκάστοτε τοπική µέση τιµή (local mean value). Οι κατανοµές που περιγράφουν στα φαινόµενα διαλείψεων µικρής κλίµακας λόγω πολύ-όδευσης εκφράζουν µία πιο ταχεία µεταβολή στο πλάτος του σήµατος (κλίµακα ms) από ό,τι οι κατανοµές για τα φαινόµενα διαλείψεων µεγάλης κλίµακας λόγω σκίασης (κλίµακα sec ή λεπτών σε περιπτώσεις µόνιµων εµποδίων σκίασης και κλίµακα ωρών) [5]. Οι διαλείψεις µεγάλης κλίµακας της λαµβανόµενης ισχύος, δηλαδή το σύνολο των τοπικών µέσων τιµών της λαµβανόµενης ισχύος, σε µία δεδοµένη περιοχή ράδιοδιάδοσης, ακολουθούν την log-normal κατανοµή, η σ.π.π της οποίας δίδεται από την σχέση [6]: 2 ( x x ) σ p( x) = e (1.3) σ 2π Όπου x είναι η λογαριθµική τιµή της λαµβανόµενης ισχύος σε κάθε σηµείο µέτρησης (τοπική µέση ισχύς), xείναι η µέση λαµβανόµενη ισχύς (λογαριθµική τιµή) για το σύνολο των σηµείων µέτρησης (ολική µέση ισχύς, area-mean value), και σείναι η κανονική απόκλιση (standard deviation ) των απωλειών σκίασης (shadowing losses) σε db. 4

35 Κεφάλαιο 1 Η µέση τιµή και η κανονική απόκλιση των τοπικών µεταβολών της µέσης λαµβανόµενης ισχύος µπορούν να υπολογιστούν από ένα σύνολο πειραµατικά καταγεγραµµένων τιµών από τις σχέσεις [1]: σ 1 n xi n i = 1 x = (1.4) 1 (1.5) n 2 2 = ( xi x) n i= 1 Ένας µεγάλος αριθµών δειγµάτων είναι αναγκαίος για αξιόπιστα αποτελέσµατα [1]. Οι διαλείψεις µεγάλης κλίµακας της λαµβανόµενης ισχύος αποδίδονται σε απώλειες λόγω εµποδίων οι διαστάσεις των οποίων είναι σηµαντικά µεγαλύτερες από το µήκος κύµατος της µεταδιδόµενης Η/Μ ακτινοβολίας. Η κανονική απόκλιση, γνωστή και ως απόκλιση σκίασης (shadowing deviation) ή βάθος σκίασης (shadow depth), ορίζεται από τον Jakes ως «η διαφορά (σε decibels) ανάµεσα στην υπολογισθείσα τιµή της λαµβανόµενης έντασης του σήµατος στον ελεύθερο χώρο και την πραγµατική µετρηθείσα τιµή της τοπικής µέσης τιµής του λαµβανόµενου σήµατος» [6]. Όταν οι απώλειες λόγω σκίασης οφείλονται σε µόνιµα εµπόδια, η επίδραση των οποίων στην εξασθένηση του σήµατος για ορισµένη θέση του ποµπού και του δέκτη υπερβαίνει την χρονική κλίµακα των δευτερολέπτων ή των λεπτών, τότε οι απώλειες αυτές δύνανται να συνυπολογισθούν στις απώλειες ελεύθερου χώρου και µε βάση τον ορισµό του Jakes, το βάθος σκίασης να υπολογισθεί εντός του µοντέλου απωλειών οδεύσεως. Η µαθηµατική έκφραση του µοντέλου λογαριθµικής απόστασης (Log-Distance path loss model) δίδεται από την σχέση [1]: Ltotal = PL( d0) + N log d 10 + X d 0 σ (1.6) Όπου PL(d0) είναι οι απώλειες οδεύσεως για την απόσταση αναφοράς (όπως και στο µοντέλο ελεύθερου χώρου, η απόσταση αναφοράς λαµβάνεται ίση µε 1 µέτρο για περιβάλλοντα εσωτερικών χώρων), Ν είναι ο εκθέτης απωλειών οδεύσεως (x10), και Xs 5

36 Κεφάλαιο 1 µία Gaussian τυχαία µεταβλητή µε µηδενική µέση τιµή και κανονική απόκλιση ίση µε σ db. Τα N and σ υπολογίζονται από εµπειρικά δεδοµένα (µετρήσεις). Θεωρώντας ποσοστό κάλυψης ίσο µε 95% (sub-optimal σενάριο), η σχέση ανάµεσα στην Gaussian τυχαία µεταβλητή και την απόκλιση σκίασης ισούται µε [4]: Χ σ = z σ ( db) = σ ( db) (1.7) Το βασικό µειονέκτηµα του µοντέλου λογαριθµικής απόστασης συνίσταται στην ανάγκη προσδιορισµού δύο παραµέτρων (εκθέτης απωλειών οδεύσεως και βάθος σκίασης). Επειδή και οι δύο αυτές παράµετροι προσδιορίζονται από πειραµατικά δεδοµένα, αλλά αναφέρονται αµφότερες σε απώλειες διάδοσης, η βέλτιστη απόδοση τιµών δεν αφορά µόνο την ποσοτική αντιστοίχηση του µοντέλου λογαριθµικής απόστασης στις µετρηθείσες πειραµατικές τιµές της λαµβανόµενης ισχύος, αλλά και στην ποιοτική ερµηνεία των απωλειών οδεύσεως και των συγκεκριµένων µηχανισµών που τις προκαλούν. Στον πίνακα 1.2 διακρίνονται τυπικές τιµές της παραµέτρου Ν και της απόκλισης σ (db) για το µοντέλο λογαριθµικής απόστασης. Πίνακας 1.2. Τυπικές τιµές της παραµέτρου Ν και της απόκλισης σ (db) για το µοντέλο λογαριθµικής απόστασης. Τύπος Κτιρίου Συχνότητα(ΜΗz) Ν σ(db) Μικρό Κατάστηµα Μανάβικο Γραφείο (Τοίχοι) Σπίτι /12 Γραφείο(Ψευδότοιχοι) Υφασµα/Χηµικές Ουσίες Υφασµα/Xηµικές Ουσίες /9.7 Χαρτί Μέταλλο /33 5.8/6.8 6

37 Κεφάλαιο 1 Βασική προϋπόθεση για µία ορθολογική ποσοτικοποίηση του προβλήµατος των απωλειών οδεύσεως αποτελεί η πληρέστερη καταγραφή και διερεύνηση της επίδρασης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (intrinsic characteristics) των τοπολογιών ράδιοδιάδοσης στην εξασθένηση της µεταδιδόµενης Η/Μ ακτινοβολίας [5] Μοντέλα απωλειών οδεύσεως εσωτερικών χώρων Ορισµένα από τα πλέον διαδεδοµένα και ευρέως χρησιµοποιούµενα µοντέλα απωλειών οδεύσεως εσωτερικών χώρων είναι το µοντέλο της ITU (International Telecommunications Union) και το µοντέλο Multi-Wall-Floor (MWF). Το πρώτο αποτελεί κλασική περίπτωση site-general µοντέλου, θεωρητικά προσδιορισµένου µοντέλου που επαληθεύεται µέσα από πειραµατικές µετρήσεις, ενώ το MWF µοντέλο αποτελεί τον ορισµό του site-specific µοντέλου, που αντλεί την µαθηµατική του υπόσταση από τα δεδοµένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε τοπολογίας. To µοντέλο της ΙΤU για διάδοση σε κλειστούς χώρους δίνεται από τον τύπο [4]: P = 20log ( f ) + N log ( d) + Lf ( n) 28dB (1.8) L Όπου: Ν είναι ο συντελεστής απωλειών (slope factor) σε σχέση µε την απόσταση f είναι η συχνότητα σε MHz d είναι η απόσταση σε µέτρα (d>1m) Lf(n) είναι ο παράγοντας απωλειών λόγω της διείσδυσης πατωµάτων n είναι ο αριθµός των πατωµάτων ανάµεσα σε ποµπό και δέκτη. 7

38 Κεφάλαιο 1 Οι πίνακες που ακολουθούν, δίνουν τις τιµές που δίνονται από την ITU σχετικά µε τον συντελεστή απωλειών σε σχέση µε την απόσταση (Ν), καθώς και για τον παράγοντα απωλειών λόγω της διείσδυσης πατωµάτων [4]: Το ITU µοντέλο µπορεί να παρουσιαστεί ως ισοδύναµο προς το FSL µε τον παράγοντα απωλειών απόστασης να είναι ίσος µε Ν=20 (όταν το σήµα δεν διέρχεται από πατώµατα). Έτσι βλέπουµε πως ουσιαστικά το µοντέλο που παρουσιάζουµε εδώ είναι ένα τροποποιηµένο power law model. Πίνακας 1.3. Συντελεστής απωλειών Ν για το µοντέλο ITU Frequency Residential Office Commercial 900MHz GHz GHz GHz GHz GHza a 60 GHz is assumed to be in the same room. Πίνακας 1.4. Συντελεστής απωλειών λόγω πατωµάτων για το µοντέλο ITU Frequency Residential Office Commercial 900MHz 9 (n = 1) >> 19 (n = 2) 24 (n = 3) 1.8 2GHz 4n (n - 1) 6 + 3(n - 1) 5.2GHz 16 (n = 1 only) n is the number of floors penetrated (n 1). 8

39 Κεφάλαιο 1 Το Multi-Wall-Floor (MWF) µοντέλο θεωρεί ότι οι τοίχοι και τα πατώµατα αποτελούν παραµέτρους στο OLOS (Obstructed Line-Of-Sight) µονοπάτι. Έχουµε λοιπόν [7]: Όπου: I J Kwi K fj 0 10 log 10( ) k = 1 wik k 1 fjk (1.9) = i= 1 j= 1 L = L + n d + L + L I, J πλήθος τύπων τοίχων και πατωµάτων L wik απώλειες λόγω k-οστού τοίχου τύπου i L fjk απώλειες λόγω k-οστού πατώµατος τύπου j K αριθµός διερχόµενων τοίχων τύπου i wi K αριθµός διερχοµένων πατωµάτων τύπου j fj Το MWF µοντέλο θεωρεί πως η ολική απώλεια οδεύσεως αποτελεί το λογαριθµικό άθροισµα δύο ανεξάρτητων µεταξύ τους διαδικασιών ράδιο-διάδοσης: των απωλειών ελευθέρου χώρου και των απωλειών που οφείλονται σε τοίχους και πατώµατα που παρεµβάλλονται στο µονοπάτι οδεύσεως ανάµεσα στον ποµπό και στο δέκτη. Σύµφωνα µε το µοντέλο MWF, διαφορετικοί τύποι υλικών σε τοίχους και πατώµατα οδηγούν σε διαφορετικές απώλειες για δεδοµένη συχνότητα λειτουργίας. Το MWF µοντέλο θεωρεί πως καθώς αυξάνεται το πλήθος των εµποδίων ιδίου τύπου, µειώνεται η απώλεια που προκαλείται στην Η/Μ ακτινοβολία [7]. Αυτό αποτελεί µία διαφοροποίηση από το µοντέλο Motley-Keenan [8], το οποίο θεωρεί αµετάβλητες τις απώλειες κάθε εµποδίου ανεξαρτήτως του πλήθους των εµποδίων του ιδίου τύπου. Συνοψίζοντας στον πίνακα 1.5 για τα µοντέλα απωλειών οδεύσεως εσωτερικών χώρων, έχουµε τα εξής: 9

40 Κεφάλαιο 1 Πίνακας 1.5. Συνοπτική περιγραφή µοντέλων απωλειών οδεύσεως εσωτερικών χώρων ΜΟΝΤΕΛΑ Ελεύθερου χώρου ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το µοντέλο ελεύθερου χώρου αποτελεί τα βασικό θεωρητικό µοντέλο για τον υπολογισµό της απώλειας οδεύσεως.θεωρούµε ιδανική περιοχή χωρίς γεωγραφικούς περιορισµούς και εµπόδια α όλα τα υπόλοιπα. Αποτελεί µοντέλο αναφοράς για όλα τα υπόλοιπα One-Slope Model The Log-Distance Path Loss Model Ray Tracing ITU Indoor Path Loss Model To µοντέλο αυτό υποθέτει µια γραµµική σχέση µεταξύ του Path Loss και της λογαριθµικής απόστασης To µοντέλο αυτό υποθέτει µια γραµµική σχέση µεταξύ του Path Loss και της λογαριθµικής απόστασης και συνυπολογίζει τις απώλειες λόγω φαινοµένων σκίασης Μοντέλο πολλών επιβατικών ακτίνων, χρήσιµο τόσο για outdoor όσο και για indoor propagation. Όσο πιο πολλές ακτίνες χρησιµοποιούµε στην προσοµοίωση, τόσο πιο αξιόπιστο καθίσταται το µοντέλο. Συνήθως γίνεται χρήση 8 επιβατικών ακτίνων. Πρόκειται για µοντέλο που στηρίζεται στην απώλεια ισχύος σε σχέση µε την απόσταση ποµπούδέκτη και τη συχνότητα λειτουργίας χρησιµοποιώντας επιπλέον δείκτες για τον αριθµό των πατωµάτων. To MFW model Το Motley-Keenan µοντέλο Το µοντέλο αυτό, υπολογίζει το αυξανόµενο Path Loss ανάλογα µε τον αριθµό και το είδος των επιπέδων που διαπερνά το σήµα. Αποτελεί πρώιµη µορφή του ανωτέρου. Υπολογίζει τις απώλειες διείσδυσης από πατώµατα και τοίχους ανάλογα µε το υλικό και το πάχος τους, θεωρώντας τα σταθερά, χωρίς να µας ενδιαφέρει αν έχουν,προηγηθεί άλλοι τοίχοι ή πατώµατα. 10

41 Κεφάλαιο Τοπολογίες ράδιο-διάδοσης εσωτερικών χώρων Το αυξηµένο πλήθος και η πολυµορφία των εµποδίων σε ένα περιβάλλον εσωτερικού χώρου καθιστούν την µελέτη της τοπολογίας από πλευράς RF σχεδιασµού πιο σύνθετη από ό,τι µία τοπολογία εξωτερικού χώρου. Αντικείµενα που οι διαστάσεις τους είναι συγκρίσιµες µε το µήκος κύµατος της µεταδιδόµενης Η/Μ ακτινοβολίας προκαλούν σκέδαση σήµατος (signal scattering) [1], αυξάνοντας την πολυπλοκότητα του χαρακτηρισµού του ασύρµατου καναλιού (wireless channel characterization). Επιπρόσθετα, περαιτέρω εξασθένηση υπεισέρχεται από τις απορροφήσεις σε τοίχους και πατώµατα, ενώ ταυτόχρονα έχουµε και φαινόµενα ανακλάσεων [6]. Είναι εµφανές ότι ο χαρακτηρισµός του ασύρµατου καναλιού για τοπολογίες εσωτερικών χώρων προϋποθέτει κάτι περισσότερο από µία ντετερµινιστική εξίσωση που υπολογίζει τις απώλειες οδεύσεως ελεύθερου χώρου συναρτήσει της απόστασης ποµπού-δέκτη και της συχνότητας. Ένα αξιόπιστο µοντέλο απωλειών σε µία τέτοια περίπτωση απαιτεί τον συνυπολογισµό των απωλειών λόγω των διάφορων µηχανισµών διάδοσης και εξασθένησης της Η/Μ ακτινοβολίας, συµπεριλαµβανοµένων, όπως προαναφέρθηκε, των εµποδίων, των τοίχων, των πατωµάτων αλλά και των φαινοµένων σκίασης λόγω ανθρώπινης παρεµβολής, φαινόµενο ευρύτερα γνωστό ως human body shadowing [9]. Για την βέλτιστη µοντελοποίηση του ασύρµατου καναλιού σε µία δεδοµένη τοπολογία ραδιο-διάδοσης, απαιτείται καταρχάς η διερεύνηση της αξιοπιστίας των µοντέλων απωλειών οδεύσεως χωρίς την παρουσία ανθρώπινης παρεµβολής, και εν συνεχεία η µελέτη των επιπλέον απωλειών σε συνθήκες έντονης ανθρώπινης παρουσίας, που θα έχει ως αποτέλεσµα τον προσδιορισµό της κατανοµής των διαλείψεων του πλάτους του λαµβανόµενου σήµατος λόγω ανθρώπινης παρεµβολής [9]. 11

42 Κεφάλαιο Ασφάλεια Φυσικού Επιπέδου Κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, διάφορες τεχνικές κρυπτογράφησης υψηλού επιπέδου έχουν προταθεί και αναπτυχθεί προκειµένου να εγγυηθούν την ασφαλή επικοινωνία µέσω ασύρµατης σύνδεσης. Η ανάπτυξη των διαφόρων ειδών ασύρµατων δικτύων ωστόσο, και κυρίως η εµφάνιση των ad-hoc δικτύων, ανοίγει το δρόµο για την αναβίωση αποκεντρωµένων λύσεων για σενάρια ασύρµατης σύνδεσης. Ακόµη περισσότερο δε, η σύγκλιση πολλών διαφορετικών ασύρµατων δικτύων προς µια πλατφόρµα συνεργασίας και διαλειτουργικότητας (που είναι µεταξύ των πρωταρχικών στόχων της επικείµενης τεχνολογίας 4G), θέτει τις βάσεις για µια εντελώς νέα φιλοσοφία σχεδιασµού του δικτύου. Το µέλλον της αρχιτεκτονικής ετερογενών συνεργαζόµενων δικτύων, επιβάλλει την ανάγκη να επανεξεταστούν οι στρατηγικές για την παροχή λύσεων για πολλά κρίσιµα θέµατα, συµπεριλαµβανοµένου του πολυσυζητηµένου προβλήµατος της ασφάλειας των ασύρµατων επικοινωνιών. Σε ένα τέτοιο πολύπλοκο σενάριο ασύρµατης σύνδεσης, πολλά δίκτυα διαφορετικής αρχιτεκτονικής και σχεδιασµού συν-υπάρχουν σε ένα ασύρµατο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από εξασθένηση και άλλες διαλείψεις λόγω τυχαία στοχαστικών διαδικασιών. Είναι η αποκεντρωµένη φύση των επιµέρους δικτύων (η πιθανή ύπαρξη ενός δικτύου ad-hoc), αλλά και η φύση του περιβάλλοντος διαλειτουργικότητας στο σύνολό του, που καθιστά την καθιερωµένη επί δεκαετίες µεθόδους κρυπτογράφησης του στρώµατος εφαρµογής, ακατάλληλη για τέτοια σενάρια. Ταυτόχρονα, η συσσωρευµένη εµπειρία και ανάλυση των ιδιαίτερων φαινοµένων του ασύρµατου καναλιού, φανερώνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων για την οποία οι σηµερινές µέθοδοι κρυπτογράφησης είναι ανεπαρκείς. Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο να επεκταθεί περαιτέρω η έρευνα πάνω στην έννοια των ασφαλών ασύρµατων επικοινωνιών, έτσι ώστε να διατηρηθούν στο φυσικό επίπεδο καθώς και, µε έναν τρόπο που θα αποδειχθεί άκρως χρήσιµη για την επίτευξη µιας απόλυτα ασφαλούς επικοινωνίας σε ένα ασύρµατο κανάλι. Σε µια τέτοια κατεύθυνση, η µέθοδος της Ασφάλειας Φυσικού Επιπέδου (Wireless Information-Theoretic Security, WITS), πρέπει να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί σε βάθος, στο εγγύς µέλλον της εποχής της επερχόµενης τεχνολογίας 4G. 12

Ηλεκτροµαγνητική µοντελοποίηση στην UHF και Μικροκυµατική περιοχή ραδιοφάσµατος για εφαρµογές στα σύγχρονα ασύρµαταδίκτυαγιαεσωτερικούς χώρους

Ηλεκτροµαγνητική µοντελοποίηση στην UHF και Μικροκυµατική περιοχή ραδιοφάσµατος για εφαρµογές στα σύγχρονα ασύρµαταδίκτυαγιαεσωτερικούς χώρους Ηλεκτροµαγνητική µοντελοποίηση στην UHF και Μικροκυµατική περιοχή ραδιοφάσµατος για εφαρµογές στα σύγχρονα ασύρµαταδίκτυαγιαεσωτερικούς χώρους 2 Περιβάλλοντα εσωτερικού χώρου Το κανάλι µετάδοσης εσ. χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΜΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. κλίµακας στα 2.4 GHz»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΜΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. κλίµακας στα 2.4 GHz» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΜΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «Χαρακτηρισµός ασύρµατου διαύλου για ράδιοδιάδοση εσωτερικού χώρου µε διαλείψεις µεγάλης κλίµακας στα 2.4 GHz» Ειδική Επιστηµονική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΠΜΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΠΜΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΠΜΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «Ηλεκτροµαγνητική µοντελοποίηση στην VHF και UHF περιοχή ραδιοφάσµατος για εφαρµογές στα σύγχρονα ασύρµατα δίκτυα.» Ειδική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΥΨΕΛΩΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΥΨΕΛΩΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΚΥΨΕΛΩΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΡΑ ΙΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - Ευρεία Ραδιοκάλυψη Εξωτερικών χώρων -Βάθος Ραδιοκάλυψης -Interwoking µεταξύ συστηµάτων ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ -Μεγάλος αριθµός συνδροµητών -Μικρή απόρριψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη διάδοση Εισαγωγή Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος, κατευθυντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Τα κυψελωτά συστήματα εξασφαλίζουν ασύρματη κάλυψη σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία διαιρείται σε τμήματα τα οποία είναι γνωστά ως κυψέλες (Εικόνα 1).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΔΕΚΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΔΕΚΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ (Diversity Receivers) Alexandros-Apostolos A. Boulogeorgos e-mail: ampoulog@auth.gr WCS GROUP, EE Dept, AUTH ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΣΜΟΥ Η ισχύς σε κάθε όδευση παρουσιάζει διακυμάνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ραδιοδίαυλοι Ιδανικός Ραδιοδίαυλος Το λαµβανόµενο σήµα αποτελείται από ένα απευθείας λαµβανόµενο σήµα, από το οποίο ανακατασκευάζεται πλήρως το εκπεµπόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες

Κινητές Επικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες Ενότητα 1: Μοντέλα Ραδιοδιάδοσης Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Επίδοσης Συστημάτων Πολλαπλών Εισόδων Πολλαπλών Εξόδων

Μελέτη Επίδοσης Συστημάτων Πολλαπλών Εισόδων Πολλαπλών Εξόδων Μελέτη Επίδοσης Συστημάτων Πολλαπλών Εισόδων Πολλαπλών Εξόδων Γεώργιος Χ. Αλεξανδρόπουλος Διπλ. Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής MSc Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων & Εικόνων Εργαστήριο Ασυρμάτων Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11. Κεφάλαιο 1 ο : Ιστορική Αναδρομή ο δρόμος προς το LTE... 13. Κεφάλαιο 2 ο : Διεπαφή Αέρα (Air Interface) Δικτύου LTE...

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11. Κεφάλαιο 1 ο : Ιστορική Αναδρομή ο δρόμος προς το LTE... 13. Κεφάλαιο 2 ο : Διεπαφή Αέρα (Air Interface) Δικτύου LTE... Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 Κεφάλαιο 1 ο : Ιστορική Αναδρομή ο δρόμος προς το LTE... 13 1.1 Ιστορική Αναδρομή Κινητής Τηλεφωνίας... 13 1.2 Δικτυακή Υποδομή Δικτύου 4G (LTE/SAE)... 26 1.3 Το δίκτυο προσβάσεως

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματες Ζεύξεις - Εργαστήριο

Ασύρματες Ζεύξεις - Εργαστήριο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ασύρματες Ζεύξεις - Εργαστήριο Εξάμηνο 6 o Ακ. Έτος: 2015-2016 6 ο Εργαστήριο: Μελε τη πολύ οδης διά δοσης (προφι λ ισχύ ος, περιβά λλούσά

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 4 Διάδοση ραδιοκυμάτων Εξασθένηση μεγάλης κλίμακας (Lage scale fading) Καθώς το κινητό απομακρύνεται από το B.S. (0m, 00m, 000m) η τοπική μέση τιμή της ισχύος του λαμβανόμενου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών 1.1 Βασικές μετατροπές Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών Όταν μας ενδιαφέρει ο υπολογισμός μεγεθών σχετικών με στάθμες ισχύος εκπεμπόμενων σημάτων, γίνεται χρήση και της λογαριθμικής κλίμακας με

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση των Στατιστικών Πολυκαναλικών Επικοινωνιών

Επισκόπηση των Στατιστικών Πολυκαναλικών Επικοινωνιών Επισκόπηση των Στατιστικών Πολυκαναλικών Επικοινωνιών Φυσικός (Bsc), Ραδιοηλεκτρολόγος (Msc, PhD) Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών, Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το ασύρματο

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 7 Άσκηση επανάληψης Καθολική σχεδίαση δικτύου

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 7 Άσκηση επανάληψης Καθολική σχεδίαση δικτύου Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 7 Άσκηση επανάληψης Καθολική σχεδίαση δικτύου 1 Σχεδίαση συστήματος Η εταιρία μας θέλει να καλύψει με κυψελωτό σύστημα τηλεφωνίας μία πόλη επιφάνειας 20000 km 2 (συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια σηµεία της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι: Η πειραµατική µελέτη της µεταβατικής συµπεριφοράς συστηµάτων γείωσης

Τα κύρια σηµεία της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι: Η πειραµατική µελέτη της µεταβατικής συµπεριφοράς συστηµάτων γείωσης Κεφάλαιο 5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το σηµαντικό στην επιστήµη δεν είναι να βρίσκεις καινούρια στοιχεία, αλλά να ανακαλύπτεις νέους τρόπους σκέψης γι' αυτά. Sir William Henry Bragg 5.1 Ανακεφαλαίωση της διατριβής

Διαβάστε περισσότερα

Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές

Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές Πηγή Θορύβου Αποτέλεσµα Θορύβου=16 µονάδες Συνολικό Αποτέλεσµα Θορύβου: 16-12=4 µονάδες Ποµπός έκτης Αποτέλεσµα Θορύβου=12 µονάδες Θόρυβος & Παρεµβολές σε Συνεστραµµένες

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ Δηµήτρης Δούνας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Εργαστήριο Επεξεργασίας Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών Μέρος Α: Τηλεπικοινωνιακά Θέματα: Πολλαπλές Κεραίες και Επικοινωνίες Χώρου - Χρόνου Μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΩΤΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΤΝΑΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΠΟΩΤΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΤΝΑΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΡΙΣΤΟΤΕΩΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΕΣΣΑΩΟΝΙΚΗΣ ΠΟΩΤΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΤΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΤΝΑΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΩΝ Γεωργία N. Γεωργίου Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός A.Π.O. ΙΖΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ_

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ_ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ_2007-2008 ΔΕ.1: Ποιότητα Υπηρεσιών, κινητικότητα και ενεργειακή κατανάλωση σε Ασύρματα Τοπικά Δίκτυα (WiFi) Περίληψη: Στόχος της παραπάνω διπλωματικής εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματες Ζεύξεις - Εργαστήριο

Ασύρματες Ζεύξεις - Εργαστήριο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ασύρματες Ζεύξεις - Εργαστήριο Εξάμηνο 6 o Ακ. Έτος: 2015-2016 5 ο Εργαστήριο: Υπολογισμο ς απωλειων δια δοσης με χρη ση εμπειρικων μοντε

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Ενδοκαναλικές παρεμβολές

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Ενδοκαναλικές παρεμβολές Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 2 Ενδοκαναλικές παρεμβολές 1 Γενικά Σχεδιαστική παράμετρος 2 Μέτρηση ισχύος Για λόγους ευκολίας, λογαριθμίζουμε την ισχύ και έχουμε τις ακόλουθες μονάδες μέτρησης: Κατά συνέπεια:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών

Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών Επικοινωνίες με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα Συστήματα ΜΙΜΟ Wearable antennas Μετρήσεις χαρακτηρισμού κεραιών On-body channel modeling H Εφαρμογή μαγνητικών υλικών σε κεραίες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και δηµιουργία µοντέλων προσοµοίωσης ροής και µεταφοράς µάζας υπογείων υδάτων σε καρστικούς υδροφορείς µε χρήση θεωρίας νευρωνικών δικτύων

Ανάπτυξη και δηµιουργία µοντέλων προσοµοίωσης ροής και µεταφοράς µάζας υπογείων υδάτων σε καρστικούς υδροφορείς µε χρήση θεωρίας νευρωνικών δικτύων Ανάπτυξη και δηµιουργία µοντέλων προσοµοίωσης ροής και µεταφοράς µάζας υπογείων υδάτων σε καρστικούς υδροφορείς µε χρήση θεωρίας νευρωνικών δικτύων Περίληψη ιδακτορικής ιατριβής Τριχακης Ιωάννης Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Στατιστική ανάλυση του γεωχηµικού δείγµατος µας δίνει πληροφορίες για τον γεωχηµικό πληθυσµό που µελετάµε. Συνυπολογισµός σφαλµάτων Πειραµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς.

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς. 0. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ 0.. Γενικά Στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, η μέτρηση στάθμης σήματος περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τη μέτρηση της ισχύος ή της τάσης (ρεύματος) ενός σήματος σε διάφορα «κρίσιμα»

Διαβάστε περισσότερα

27-Ιαν-2009 ΗΜΥ 429. 2. (ι) Βασική στατιστική (ιι) Μετατροπές: αναλογικό-σεψηφιακό και ψηφιακό-σε-αναλογικό

27-Ιαν-2009 ΗΜΥ 429. 2. (ι) Βασική στατιστική (ιι) Μετατροπές: αναλογικό-σεψηφιακό και ψηφιακό-σε-αναλογικό ΗΜΥ 429 2. (ι) Βασική στατιστική (ιι) Μετατροπές: αναλογικό-σεψηφιακό και ψηφιακό-σε-αναλογικό 1 (i) Βασική στατιστική 2 Στατιστική Vs Πιθανότητες Στατιστική: επιτρέπει μέτρηση και αναγνώριση θορύβου και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τη διαχείριση ραδιοδιαύλων

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τη διαχείριση ραδιοδιαύλων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για τη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Τοπογραφικά Δίκτυα και Υπολογισμοί 5 ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Χριστόφορος Κωτσάκης Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Εργαστήριο Επεξεργασίας Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών Μέρος Α: Τηλεπικοινωνιακά Θέματα Δίαυλος Κινητής Επικοινωνίας Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση και Εκτίμηση Αβεβαιότητας Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου σε Σύγχρονα Συστήματα Ασύρματων Ευρυζωνικών Επικοινωνιών

Μέτρηση και Εκτίμηση Αβεβαιότητας Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου σε Σύγχρονα Συστήματα Ασύρματων Ευρυζωνικών Επικοινωνιών Μέτρηση και Εκτίμηση Αβεβαιότητας Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου σε Σύγχρονα Συστήματα Ασύρματων Ευρυζωνικών Επικοινωνιών του Δρ. Δημήτρη Στρατάκη Η παρούσα διδακτορική διατριβή, εκπονήθηκε με την καθοδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 3: Διαλείψεις

Εργαστήριο 3: Διαλείψεις Εργαστήριο 3: Διαλείψεις Διάλειψη (fading) είναι η παραμόρφωση ενός διαμορφωμένου σήματος λόγω της μετάδοσης του σε ασύρματο περιβάλλον. Η προσομοίωση μίας τέτοιας μετάδοσης γίνεται με την μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 5 Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση Επίγεια τηλεόραση: Η ασύρματη εκπομπή και λήψη του τηλεοπτικού σήματος αποκλειστικά από επίγειους

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου 1 Προϋπολογισμός ισχύος ραδιοζεύξης (Ιink budget) Συνυπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους (απώλειες καλωδίωσης, χαρακτηριστικά κεραιών κτλ), υπολογίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΜΈΣ. 8.1 Εισαγωγή. 8.2 Κατανομές Συχνοτήτων (Frequency Distributions) ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΑΤΑΝΟΜΈΣ. 8.1 Εισαγωγή. 8.2 Κατανομές Συχνοτήτων (Frequency Distributions) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΈΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 81 Εισαγωγή Οι κατανομές διακρίνονται σε κατανομές συχνοτήτων, κατανομές πιθανοτήτων και σε δειγματοληπτικές κατανομές Στη συνέχεια θα γίνει αναλυτική περιγραφή αυτών 82 Κατανομές

Διαβάστε περισσότερα

Certified Wireless Networks Professional (CWNP) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.0

Certified Wireless Networks Professional (CWNP) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.0 Certified Wireless Networks Professional (CWNP) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΡΘΩΣΕΩΝ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΡΘΩΣΕΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΡΘΩΣΕΩΝ Βασίλης Δ. Ανδριτσάνος Δρ. Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας 3ο εξάμηνο http://eclass.teiath.gr Παρουσιάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xi 1 Αντικείμενα των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής 1 1.1 Πιθανοτικά Πρότυπα και Αντικείμενο των Πιθανοτήτων, 1 1.2 Αντικείμενο της Στατιστικής, 3 1.3 Ο Ρόλος των Πιθανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διαφορισμού σε Συσχετισμένα Κανάλια Διαλείψεων

Συστήματα Διαφορισμού σε Συσχετισμένα Κανάλια Διαλείψεων Συστήματα Διαφορισμού σε Συσχετισμένα Κανάλια Διαλείψεων Γεώργιος Χ. Αλεξανδρόπουλος Διπλ. Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής M.Α.Sc. Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων & Εικόνων Εργαστήριο Ασυρμάτων Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η : Εργαλεία και Τεχνικές

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η : Εργαλεία και Τεχνικές Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η : Εργαλεία και Τεχνικές ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Τι είναι η Διοίκηση Ολικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Προσαρµοστικά Συστήµατα

Εισαγωγή στα Προσαρµοστικά Συστήµατα ΒΕΣ 06 Προσαρµοστικά Συστήµατα στις Τηλεπικοινωνίες Εισαγωγή στα Προσαρµοστικά Συστήµατα Νικόλας Τσαπατσούλης Επίκουρος Καθηγητής Π..407/80 Τµήµα Επιστήµη και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 3 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #5 Φαινόμενα και Μηχανισμοί Διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών»

Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών» Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών» Άσκηση 1 Πρόκειται να µεταδώσουµε δυαδικά δεδοµένα σε RF κανάλι µε. Αν ο θόρυβος του καναλιού είναι Gaussian - λευκός µε φασµατική πυκνότητα W, να βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης 1. Ο κλάδος της περιγραφικής Στατιστικής: α. Ασχολείται με την επεξεργασία των δεδομένων και την ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τις βασικές αρχές των κυψελωτών συστημάτων κινητών επικοινωνιών

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τις βασικές αρχές των κυψελωτών συστημάτων κινητών επικοινωνιών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για τις βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ ΣΕ ΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ ΣΕ ΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ ΣΕ ΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Μωυσιάδης Πολυχρόνης, Ανδρεάδης Ιωάννης Τμήμα Μαθηματικών Α.Π.Θ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται μία μελέτη για την ελάχιστη διαδρομή σε δίκτυα μεταβλητού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΩΘΟΕΙ ΟΥΣ, Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΗ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΩΘΟΕΙ ΟΥΣ, Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΗ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΩΘΟΕΙ ΟΥΣ, Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΗ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Ν. Ε. Ηλιού Επίκουρος Καθηγητής Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Γ.. Καλιαµπέτσος Επιστηµονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΟΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΓΕΩΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ Στατιστική ανάλυση του γεωχημικού δείγματος μας δίνει πληροφορίες για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ Μιχαήλ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv. Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv. Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1.1 Πίνακες, κατανομές, ιστογράμματα... 1 1.2 Πυκνότητα πιθανότητας, καμπύλη συχνοτήτων... 5 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνας»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνας» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνας» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διερεύνηση και εφαρμογή της τεχνικής Μεταβλητός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Το ασύρματο περιβάλλον στις κινητές επικοινωνίες

ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Το ασύρματο περιβάλλον στις κινητές επικοινωνίες ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Το ασύρματο περιβάλλον στις κινητές επικοινωνίες Περίληψη Γενικές αρχές για τη διάδοση Απώλειες διαδρομής Διάδοση στον ελεύθερο χώρο Διάδοση πάνω από επίπεδη

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Εργαστηριακό Μάθημα 1 Κυψελοποίηση

Κινητές επικοινωνίες. Εργαστηριακό Μάθημα 1 Κυψελοποίηση Κινητές επικοινωνίες Εργαστηριακό Μάθημα 1 Κυψελοποίηση 1 Αρχική Μορφή της Αρχιτεκτονικής του Τηλεφωνικού Συστήματος Κινητές Υπηρεσίες πρώτης γενιάς το σχέδιο με το οποίο έχει δομηθεί είναι παρόμοιο με

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Κριτήρια απόρριψης απόμακρων τιμών

Κεφάλαιο 5 Κριτήρια απόρριψης απόμακρων τιμών Κεφάλαιο 5 Κριτήρια απόρριψης απόμακρων τιμών Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται δύο κριτήρια απόρριψης απομακρυσμένων από τη μέση τιμή πειραματικών μετρήσεων ενός φυσικού μεγέθους και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 17 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2), σελ. 11-1 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ. Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας. Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ. Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας. Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά 2015 Πληθυσμός: Εισαγωγή Ονομάζεται το σύνολο των χαρακτηριστικών που

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό και Μέθοδοι για Ακουστικό Σχεδιασμό

Λογισμικό και Μέθοδοι για Ακουστικό Σχεδιασμό Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου 2 με τίτλο «Ανάπτυξη έντυπου εκπαιδευτικού υλικού για τα νέα Προγράμματα Σπουδών» της Πράξης «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» FEASIBILITY STUDY AND LAB MEASUREMENTS OF A CELLULAR TELECOMMUNICATIONS TRANSCEIVER Δεσπότης Χρήστος Δάλατζης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία- ISO 9001 Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος) 2251054739 (09:00-14:30) academy@aigaion.org civilacademy.ucoz.org «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΥΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 007-008 ιδάσκων: Ν. Παπανδρέου (Π.. 407/80) Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής 1η Εργαστηριακή Άσκηση Αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός και οµή του ιδακτορικού Προγράµµατος

2. Σκοπός και οµή του ιδακτορικού Προγράµµατος Οδηγός ιδακτορικών Σπουδών Στο Τµήµα λειτουργούν, από το 1985, µεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικής βαθµίδας. Με τη νοµοθεσία που ισχύει σήµερα, µε αίτησή τους οι απόφοιτοι του Μ.Π.Σ. µπορούν να συνεχίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών

Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών. Κουτσογιάννης Α. Ευστρατιάδης Φεβρουάριος 2002 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος Μελέτη της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας των δικτύων κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Το αντικείμενο είναι τεράστιο

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου

Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου Ανδρέας Λοΐζος Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Χριστίνα Πλατή Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Γεώργιος Ζάχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Έλεγχος λειτουργίας δικτύων διανομής με χρήση μοντέλων υδραυλικής ανάλυσης Βασικό ζητούμενο της υδραυλικής ανάλυσης είναι ο έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝ ΡΟΜΗΣΗ

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝ ΡΟΜΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝ ΡΟΜΗΣΗ ιαφάνειες για το µάθηµα Information Management ΑθανάσιοςΝ. Σταµούλης 1 ΠΗΓΗ Κονδύλης Ε. (1999) Στατιστικές τεχνικές διοίκησης επιχειρήσεων, Interbooks 2 1 Γραµµική παλινδρόµηση Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής

Κεφάλαιο 12: Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής Κεφάλαιο 12: Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής Εννοιολογική αναπαράσταση δίκτυων διανομής Σχηματοποίηση: δικτυακή απεικόνιση των συνιστωσών του φυσικού συστήματος ως συνιστώσες ενός εννοιολογικού μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ:ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Νίκος Μίτλεττον Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ονοματεπώνυμο: Ιωσηφίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΧΗΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ορολογία αβεβαιότητας 2. Εκτίµηση επαναληψιµότητας 3. Εκτίµηση αναλυτικής ακρίβειας 4. Περιληπτικά στατιστικά µετρήσεων ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ Αβεβαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Επίκ. Καθηγητής. Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00. όροφος

Επίκ. Καθηγητής. Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00. όροφος Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00 E-mail: tsiftsis@teilam.gr URL: http://users.teilam.gr/~tsiftsis Γραφείο: Κτήριο Βιβλιοθήκης, 1 ος όροφος 1 Πηγές Μαθήματος 1. Βιβλίο: Γ. K. Καραγιαννίδης, Τηλεπικοινωνιακά

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες(ΠΛΗ513)

Αυτόνομοι Πράκτορες(ΠΛΗ513) Αυτόνομοι Πράκτορες(ΠΛΗ513) Παρουσίαση Εργασίας Εξαμήνου Mapping a Base Station Location in a Wireless Network Using Particle Filters Αλιμπέρτης Εμμανουήλ Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα ΗΜΜΥ Intelligence Lab

Διαβάστε περισσότερα

Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών

Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών Καθ. Κώστας Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Η εξοικείωση του φοιτητή με τις υποβαθμίσεις που εισάγει ο ασύρματος δίαυλος (κανάλι)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΜΕΤΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ Μέτρα Περιγραφικής Στατιστικής Πληθυσμιακοί παράμετροι: τα αριθμητικά μεγέθη που εκφράζουν τις στατιστικές ιδιότητες ενός πληθυσμού (που προσδιορίζουν / περιγράφουν τη φυσιογνωμία και τη δομή του) Στατιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ιπλωµατικής

Παρουσίαση ιπλωµατικής Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Πληροφορικής Επιστήµη Υπολογιστών Παρουσίαση ιπλωµατικής Επιµέλεια: *Φλουρή Χαρά, Α.Μ.:ΕΥ0808 Επιβλέπον : * Βασίλειος Σύρης Αθήνα, 2010 1 Ποιο είναι το πρόβληµά? Σωστός

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt:

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt: 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 Δώστε τον ορισμό των dbw,dbm,dbμv. Υπολογίστε την τιμή του σήματος στην έξοδο αθροιστή, όταν στην είσοδο έχουμε: Α) W + W Β) dbw + W Γ) dbw + dbw Δ) dbw + dbm Προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθετες Ασκήσεις για ιάδοση, ιασπορά και Αντιστάθµισή της

Σύνθετες Ασκήσεις για ιάδοση, ιασπορά και Αντιστάθµισή της ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Καθηγητής. Συβρίδης Σύνθετες Ασκήσεις για ιάδοση, ιασπορά και Αντιστάθµισή

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Γεώργιος Αγαπίου, PhD. Μέλος Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Θεµάτων Τηλεπικοινωνιακών Συστηµάτων ΤΕΕ Εισαγωγή Πολλοί ήταν αυτοί που περίµεναν την έλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Β

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Β ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Β ηµήτρης Κουγιουµτζής http://users.auth.gr/dkugiu/teach/civilengineer E mail: dkugiu@gen.auth.gr 1/11/2009 2 Περιεχόµενα 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας

στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ : Εισαγωγή δειγµατοληψία Τα στοιχεία που απαιτούνται τόσο για την ανάλυση των µεταφορικών συστηµάτων και όσο και για την ανάπτυξη των συγκοινωνιακών µοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµοί του Χρόνου Ξήρανσης

Υπολογισµοί του Χρόνου Ξήρανσης Η πραγµατική επιφάνεια ξήρανσης είναι διασπαρµένη και ασυνεχής και ο µηχανισµός από τον οποίο ελέγχεται ο ρυθµός ξήρανσης συνίσταται στην διάχυση της θερµότητας και της µάζας µέσα από το πορώδες στερεό.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Σφάλµατα και στατιστική επεξεργασία πειραµατικών µετρήσεων

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Σφάλµατα και στατιστική επεξεργασία πειραµατικών µετρήσεων ΘΕ1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Σφάλµατα και στατιστική επεξεργασία πειραµατικών µετρήσεων 1. Σκοπός Πρόκειται για θεωρητική άσκηση που σκοπό έχει την περιληπτική αναφορά σε θεµατολογίες όπως : σφάλµατα, στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστα Ψηφιακά Φίλτρα: Φίλτρα Wiener, Ευθεία και αντίστροφη γραµµική πρόβλεψη

Βέλτιστα Ψηφιακά Φίλτρα: Φίλτρα Wiener, Ευθεία και αντίστροφη γραµµική πρόβλεψη ΒΕΣ 6 Προσαρµοστικά Συστήµατα στις Τηλεπικοινωνίες Βέλτιστα Ψηφιακά Φίλτρα: Φίλτρα Wiener, Ευθεία και αντίστροφη γραµµική πρόβλεψη 7 Nicolas sapatsoulis Βιβλιογραφία Ενότητας Benvenuto []: Κεφάλαιo Wirow

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή διατριβή

Μεταπτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μεταπτυχιακή διατριβή ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΘΑΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Μηχανών I. Επίλυση Προβλημάτων Αρχικών Συνθηκών σε Συνήθεις. Διαφορικές Εξισώσεις με Σταθερούς Συντελεστές

Δυναμική Μηχανών I. Επίλυση Προβλημάτων Αρχικών Συνθηκών σε Συνήθεις. Διαφορικές Εξισώσεις με Σταθερούς Συντελεστές Δυναμική Μηχανών I Επίλυση Προβλημάτων Αρχικών Συνθηκών σε Συνήθεις 5 3 Διαφορικές Εξισώσεις με Σταθερούς Συντελεστές 2015 Δημήτριος Τζεράνης, Ph.D Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. tzeranis@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Διατριβή Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κα Παναγιώτα Ταμανά ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Θυρόφραγµα υπό Γωνία

Θυρόφραγµα υπό Γωνία Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Πόρων 247 Θυρόφραγµα υπό Γωνία Κ.. ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ε.. ΡΕΤΣΙΝΗΣ Ι.. ΗΜΗΤΡΙΟΥ Πολιτικός Μηχανικός Πολιτικός Μηχανικός Αναπλ. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Περίληψη Στην πειραµατική αυτή

Διαβάστε περισσότερα