Extreme sport: Kάθε άθλημα ή σπορ που θέτει σε κίνδυνο τον αθλητή ή τους γύρω ανθρώπους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι συναθλητές (στην περίπτωση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Extreme sport: Kάθε άθλημα ή σπορ που θέτει σε κίνδυνο τον αθλητή ή τους γύρω ανθρώπους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι συναθλητές (στην περίπτωση"

Transcript

1 EXTREME SPORTS

2 Extreme sport: Kάθε άθλημα ή σπορ που θέτει σε κίνδυνο τον αθλητή ή τους γύρω ανθρώπους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι συναθλητές (στην περίπτωση ομαδικού επικίνδυνου σπορ, όπως η ομαδική ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο), οι θεατές, οι παρατηρητές ή ακόμα και απλοί περαστικοί.

3 Ιστορία: Η προέλευση του όρου extreme sports είναι ασαφής, αλλά κέρδισε τη δημοτικότητα στη δεκαετία του 1990, με την προώθηση των Χ-Games. Όμως, χρονολογικά η ιστορία των extreme sports ξεκινάει μία δεκαετία νωρίτερα με την ίδρυση της λέσχης επικίνδυνων σπορ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την πραγματοποίηση του πρώτου σύγχρονου άλματος το 1979, από την κρεμαστή γέφυρα Clifton,στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Έπειτα από το πρώτο άλμα ακολούθησαν τα άλματα από την Golden Gate Bridge στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια και ένα τηλεοπτικό άλμα από την κρεμαστή γέφυρα του Κολοράντο. Υπό την τηλεοπτική προώθηση αυτού του άλματος τα extreme sports και ειδικότερα το bungee jumping θεωρήθηκαν ως μια καινοτομία για μερικά χρόνια και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως «μόδα» για τους νέους.

4 Αυτό που ωθεί, με «απροσμέτρητο» πάθος ομολογουμένως, τους αθλητές των extreme sports σε δραστηριότητες και ενασχολήσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι ουσιαστικά θα απέφευγαν με κάθε δυνατό τρόπο είναι: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ -Διέγερση & πρόκληση -Απόλυτος έλεγχος -Απόλυτη συγκέντρωση της προσοχής -Απόλυτη ηρεμία -Επιβράβευση -Εγγύτητα ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Τα άτομα με έντονη τάση προς αισθησιακή αναζήτηση χαρακτηρίζονται ως παρορμητικά, χωρίς φραγμούς, εξωστρεφή, με προοδευτικές τάσεις και πεποιθήσεις. Τους αρέσει να «ρισκάρουν» σε πολλά ζητήματα και, κυρίως, αποφεύγουν καθημερινά έναν και μοναδικό «εχθρό», τη ρουτίνα και τη βαρεμάρα! Δεν επιλέγουν ποτέ μια εργασία στην οποία θα αντιμετώπιζαν ρουτίνα και επαναληπτικότητα και αντιδρούν επίσης έντονα στην αίσθηση δέσμευσης στις σχέσεις τους.

5 Parapente Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (γνωστό και ως παραπέντε από την Γαλλική του ονομασία Parapente) αποτελεί την νεώτερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η πτήση με την χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου και απογείωση από μια πλαγιά σε ύψος, με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων του άνεμου μπροστά από την πλαγιά.

6 Windsurfing Η ιστιοσανίδα μπορεί να θεωρηθεί μια μικρότερη εκδοχή του ιστιοφόρου, αλλά και επέκταση της σανίδας του σερφ. Μπορεί να γίνει είτε σε ήρεμα νερά, είτε σε ταραγμένα νερά, ακόμα και όταν έχει κύματα. Διακρίνουμε δύο κατηγορίες ιστιοσανίδων, αυτές με πτερύγιο και τις funboard.

7 Snowboarding Το snowboarding είναι ένα άθλημα που πολύ απλά αποκαλείται και ως surfing στο χιόνι και πρωτοεμφανήστηκε τη δεκαετία του 60,όταν ηταν πολύ πιο με τον στοιχειώδη εξοπλισμό.παρ όλα αυτα,όταν πρωτοεμφανίστηκε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1998 στην Ιαπωνία,έγινε ενα από τα πιο γρήγορα διαδεδομένο άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.Σήμερα,μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες άνθρωποι ασχολούνται με το snowbording,ενώ πολοί σκιερ και skateboarders έχουν δοκιμάσει αυτο το όχι πλεον άθλημα.

8 Ski Το σκι είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα στο χιόνι.έχει χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς λόγους και για μετακίνηση σε περιοχές με πολύ χιόνι.μέχρι το 1860 το σκι βοηθούσε μόνο στη μετακίνηση των ανθρώπων.έκτοτε το σκι χρησιμιποιειται για ασκηση,αθληση και αντιδραση. Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι ποικίλες καιρικές συνθήκες σε ορεινό έδαφος και οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί κίνδυνοι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης όπως σε άλλα αθλήματα. Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα

9 Ice Climbing Το ice climbing είναι ένα άθλημα όπου σκαρφαλώνεις σε τοίχους από πάγο,όπως παγωμένους καταρράκτες και γκρεμούς καλυμένους με πάγο.όλα ξεκίνησαν όταν οι ορειβάτες άρχισαν να ψάχνουν νέους τρόπους αναρρίχησης και διαφορετικό εξοπλισμό για να σκαρφαλώνουν όρη σε μεγάλα υψόμετρα και με πάγο.αντιπροσώπευε μια καινούργια πρόκληση λόγω της φύσης και της αστάθειας του πάγου.

10 Άλλα επίκινδυνα sports

11 Base Jumping Είναι μια δραστηριότητα όπου οι συμμετέχοντες πηδούν από σταθερά αντικείμενα και χρησιμοποιούν ένα αλεξίπτωτο για να σπάσει η πτώση τους. "Βάση" είναι ένα αρκτικόλεξο που ξεχωρίζει για τέσσερις κατηγορίες σταθερών αντικειμένων από τα οποία μπορεί κανείς να πηδήξει: Γέφυρες, Κεραίες, Ουρανοξύστες, και βράχια.

12 Diving Καταδύσεις είναι το άθλημα του άλματος ή πτώσης στο νερό από μια πλατφόρμα ή εφαλτήριο, μερικές φορές κατά την εκτέλεση ακροβατικών. Η κατάδυση είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο άθλημα που αποτελεί μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Επιπλέον, οι αδόμητες και οι μη ανταγωνιστικές καταδύσεις είναι ένα χόμπι.

13 Kitesurfing Kitesurfingείναι ένα άθλημα επιφανειακών υδάτων.συνδυάζει πτυχές wakeboarding, windsurfing, surfing, αλεξίπτωτο πλαγιάς, και γυμναστική σε ένα extreme sport. ΈΝΑς Kitesurfer αξιοποιεί τη δύναμη του ανέμου με μεγάλη ελεγχόμενη δύναμη να προωθείται πέρα από το νερό σε ένα kiteboard παρόμοιο με μια μικρή σανίδα, με ή χωρίς ιμάντες ποδιών. Ο πρώην συμμαθητής μας Γιώργος Μαραγκός κάνοντας Kitesurfing;)

14 Βάση ερευνας που εγινε αναμεσα σε 50 μαθητες του Γυμνασιου-Λυκειου Αυλωνα εχουμε τα εξης: Ποσοι μαθητες του σχολειου μας θελουν να κανουν extreme sports στο μελλον? Windsurfing Parkour Motorcross Ski Surfing Extreme Sports Paragliding Καταδύσεις Parapente Column B Snow Kite Snowboard Kite Surfing Base Jumping Bunjee Jumping Μαθητες

15 Ποσοι μαθητες του σχολειου μας κανουν extrem sports Μαθητες Parkour Extrem Sports Windsurfing

16 Βαση ερευνας που εγινε αναμεσα σε 50 μαθητες Γυμνασιου και Λυκειου Αυλωνα συμπαιραναμε τα εξης: Ενας μαθητης θειλει να κανει στο μελλον Bunjee Jumping Ενας μαθητης θελει να κανει Base Jumping Δυο μαθητες θελουν να κανουν Snowboarding στο μελλον Οπως επισης αλλος ενα μαθητης θελει να κανει καταδυσεις στο μελλον Ενας μαθητης απο το Λυκειο κανει Windsurfing(Παρασκευπουλος) Kαθως και τρεις μαθητες απο το Γυμνασιο κανουν Parkour(Κουτσογιαννης,Σταλιδης,Αφριμ,) Επειδη τους αρεσει σαν αθλημα

17 ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

18 ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΙΟΥΜΟΡ Χιούμορ (humour) είναι, στη βασική του έννοια, μία ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, που ως στόχο έχει να προκαλέσει το γέλιο. Η πλησιέστερη ελληνική λέξη είναι η λέξη πνεύμα, πνευματώδης.

19 Το ποδόσφαιρο (Football) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος και ένα «τέρμα» στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές. Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ» (από την αγγλική λέξη goal που σημαίνει σκοπός) ή «να σκοράρει», όπως λέγεται στην ειδική ποδοσφαιρική γλώσσα. Η καλαθοσφαίριση (basketball,)ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα. Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, Τζέιμς Νάισμιθ. Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί 15/29 Δεκεμβρίου 1891.

20 Η πετοσφαίριση (volleyball) είναι ένα ομαδικό ολυμπιακο άθλημα,το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τόκιο. Στην Ελλάδα εποπτεύεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ). Η Αντισφαίριση, γνωστή με την ξενόγλωσση ονομασία τένις είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια κοίλη λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη, προς το τέλος του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών.

21 Σκέιτμπορντ είναι ένα άθλημα δράσηςτο οποίο περιλαμβάνει ιππασία και εκτελεί κόλπα χρησιμοποιώντας ένα skateboard. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί μια ψυχαγωγική δραστηριότητα, μια μορφή τέχνης, ένα έργο ή μια μέθοδο μεταφοράς.σκέιτμπορντ έχει διαμορφωθεί και επηρεάζεται από πολλούς skateboarders όλα αυτά τα χρόνια. Το Freerunning είναι η τέχνη της ελεύθερης σωματικής έκφρασης, χωρίς περιορισμούς και όρια. Αποσκοπεί στην ομορφιά, τη χάρη, και την ομαλότητα της κίνησης. Ο free-runner προπονείται ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα στο περιβάλλον, αστικό ή μη, και να μπορεί να εκφράζει τον εαυτό μέσω της διάδρασης με τα διάφορα αντικείμενα του χώρου. Ο ιδρυτής και δημιουργός του Freerun' είναι ο Sébastien Foucan.

22 H ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα στο οποίο άτομα ή ομάδες αθλητριών (από 2 έως 6 άτομα) χειρίζονται ένα ή περισσότερα από τα εξής όργανα:σχοινί,κορίνες (δύο ανά αθλήτρια),στεφάνι,μπάλα,κορδέλαή ελεύθερα (χωρίς αντικείμενα, τα λεγόμενα "floor routine").

23 Αθλήματα και Ατυχήματα

24 Πρόληψη αθλητικών ατυχημάτων Κανένα ατύχημα στον αθλητισμό δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό: κάνοντας σωστό ζέσταμα πριν την άσκηση, χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας σε συγκεκριμένα αθλήματα όπως επικαλαμίδες για το ποδόσφαιρο, κάνοντας συστηματικές προπονήσεις με σκοπό την σωστή εκμάθηση των τεχνικών, με το να μην πιέζουμε τον εαυτό μας να υπερβεί τα όρια πέρα από το τρέχον επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης, και χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό κατά την διάρκεια της προπόνησης όπως για παράδειγμα ειδική ένδυση και υπόδυση.

25 Αίτια αθλητικών ατυχημάτων Ο αθλητισμός και η τακτική άσκηση κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν ένα μικροτραυματισμό όπως μώλωπες, ελαφριά διαστρέμματα, θλάσεις και κακώσεις 1 ου βαθμού κ.α. αλλά αρκετοί θα βιώσεις σκληρούς τραυματισμούς όπως τα κατάγματα, η ολική ή μερική ρήξη χιαστών, επιγονατίδας, μηνίσκου στο γόνατο η ακόμα χειρότερα η ολική ή μερική ρήξη αχίλλειου τένοντα. Όλα αυτά προκαλούνται κυρίως από: περιορισμένο ζέσταμα πριν την άσκηση, κακή τεχνική, την εξαντλητική προπόνηση που κάνουν κατά κύρια βάση οι επαγγελματικές ομάδες, την έλλειψη της γνώσης πάνω σε κάποιο άθλημα.

26 Ερωτηματολόγιο ΣΕ ΑΘΛΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

27 ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ: Μια μέρα ενώ ήμουν για προπόνηση ως συνήθως έσπασε το κατάρτι του σκάφους ευτυχώς χωρίς να τραυματιστώ. ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Αρχικά πανικοβλήθηκα γιατί ήταν κάτι που δεν μου είχε ξανά συμβεί. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να το αποφύγεις ή να το προβλέψεις. ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ: Σίγουρα οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα άσχημες όμως και τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αρκετές φορές άσχημα συντηρημένα.

28 ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ Ο προπονητής ήταν δίπλα μου την στιγμή του ατυχήματος και με βοήθησε αμέσως. ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ Όχι δεν με επηρέασε καθόλου, μετά από λιγές μέρες το είχα ξεπεράσει. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΞΑΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Αν συντελέσουν ξανά οι ίδιες συνθήκες φυσικά μπορεί να ξανασυμβεί. ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ: Όταν βγήκα από την θάλασσα όσοι βρίσκονταν εκεί έτρεξαν να με ρωτήσουν τι είχε συμβεί.

29 ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ: Θυμάμαι σε έναν αγώνα είχε πάθει το ίδιο ακριβώς ατύχημα ένας συναθλητής μου αμέσως μετά την εκκίνηση. ΤΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΧΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ : Από ότι θυμάμαι πριν το ατύχημα ήμουν λίγο φοβισμένος λόγω του ισχυρού αέρα. Δεν πιστεύω ότι η ψυχολογία μου θα μπορούσε να συμβάλλει στο ατύχημα.

30 Ατυχήματα στα Χερσαία Σπoρ

31 Ποδόσφαιρο Τα τρωτά σημεία των ποδοσφαιριστών είναι η περιοχή της άρθρωσης του γονάτου (67%) και της ποδοκνημικής άρθρωσης, καθώς και οι αρθρώσεις των άνω άκρων. Τα βαριά τραύματα αποτελούν στο ποδόσφαιρο το 82,4% όλων των κακώσεων. Αυτά είναι τραύματα των μηνίσκων που είναι και τα πιο διαδεδομένα (50%). Εξίσου συχνές είναι οι βλάβες των χιαστών και πλάγιων συνδέσμων της άρθρωσης του γονάτου. Οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος κατέχουν μικρό ποσοστό (6%). Αυτές είναι βλάβες των μυών του μηρού όπως θλάσεις τετρακέφαλου, δικέφαλου και εσωτερικής κεφαλής του γαστροκνημίου μυός. Αυτές είναι οι παθήσεις των αρθρώσεων των κάτω άκρων, οι παθήσεις των μυών και των τενόντων.ιδιαίτερα συχνές είναι οι μικροτραυματικές βλάβες μεγάλης διάρκειας του αρθρικού θύλακα, της άρθρωσης του γόνατου και της ποδοκνημικής που αποτελούν το 11,5% όλων των κακώσεων. Οι σημαντικές και μόνιμες κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος συγκεντρώνονται στην περιοχή των οπισθίων μηριαίων.

32 Πάλη Τα επιρρεπή σε τραυματισμούς σημεία της ελληνορωμαϊκής πάλης είναι η περιοχή της άρθρωσης του γονάτου, της ποδοκνημικής άρθρωσης και της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτό το άθλημα είναι σημαντικά μεγάλος ο αριθμός των σοβαρών τραυμάτων τα οποία αποτελούν το 71% όλων των κακώσεων. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι βλάβες των μηνίσκων της άρθρωσης του γονάτου, των χιαστών και των πλάγιων συνδέσμων. Συχνές είναι οι κακώσεις που εμφανίζονται ως παραμορφωτικές αρθρίτιδες των αρθρώσεων του γόνατου και της ποδοκνημικής άρθρωσης. Στην ελεύθερη πάλη οι περισσότερο επικίνδυνες ζώνες των παλαιστών είναι η περιοχή του γόνατου και του αγκώνα. Τα βαριά τραύματα σε αυτό το άθλημα αποτελούν το 81% όλων των κακώσεων. Στην ελεύθερη πάλη παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός εκχυμώσεων από χτυπήματα από ότι στην ελληνορωμαϊκή πάλη αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται μειωμένος αριθμός καταγμάτων και εξαρθρώσεων.

33 Καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) Τα σημεία συχνού τραυματισμού των καλαθοσφαιριστών είναι η περιοχή της άρθρωσης του γονάτου και της ποδοκνημικής άρθρωσης, η παλάμη και το οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Τα βαριά τραύματα αποτελούν το 70% όλων των κακώσεων και είναι τα τραύματα των μηνίσκων, των χιαστών και πλάγιων συνδέσμων της άρθρωσης του γονάτου. Σε γενικές γραμμές το 55% των τραυμάτων στην καλαθοσφαίριση αφορά βαριά τραύματα της άρθρωσης του γονάτου. Οι εξαρθρώσεις εμφανίζονται στην περιοχή των δακτύλων και του άκρου χεριού. Ιδιαίτερη θέση στην κατηγορία των χρόνιων παθήσεων καταλαμβάνουν οι χρόνιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Μόνιμες είναι οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος που δημιουργούνται στην περιοχή των γαστροκνημίων μυών και του τετρακέφαλου μυ.

34 Βόλεϊ Η πλειονότητα των κακώσεων στο βόλεϊ οφείλονται σε καταπόνηση με ποσοστά 50-80%. Οι περισσότερες κακώσεις προκαλούνται στο μπλοκ και στη συνέχεια στο κάρφωμα, ενώ οι αμυντικές κινήσεις ευθύνονται λιγότερο για κακώσεις. Το 63% αυτών σχετίζονται με άλματα, ενώ ο αριθμός τους επηρεάζεται από την επιφάνεια του γηπέδου. Περισσότερες παρατηρούνται σε τσιμέντο ή σε linoleum παρά σε παρκέ ή άμμο και μάλιστα εμφανίζονται 5 φορές περισσότερες κακώσεις ανά ώρα στο παρκέ παρά στην άμμο. Οι κακώσεις χωρίζονται σε πρωτογενείς, όταν εμφανίζονται άμεσα λόγω άθλησηςκαι σε δευτερογενείς όταν προκαλούνται λόγω προηγούμενου τραυματισμού. Απόαυτές, οξείες είναι αυτές που εμφανίζονται στην ποδοκνημική άρθρωση (15-60%), σε αντίχειρα και δάχτυλα (10%),στο γόνατο (15%) και στα δάχτυλα των ποδιών όταν τοπαιχνίδι παίζεται στην άμμο.

35 Extreme Sports και Ατυχήματα

36 Μια εισαγωγή στα Extreme Sports Οι λάτρεις των extreme sports φαίνονται να είναι «κυνηγοί αδρεναλίνης». Όσοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τη συγκίνηση της κολυμπιού με τους καρχαρίες ή την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό τους από χιλιάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τα extreme sports. Τα Extreme sports είναι εξαιρετικά δημοφιλή για πολλούς λόγους. Κάθε άθλημα έχει τους δικούς του τρόπους κατάρτισης ανάμεσα σε ανταγωνιστές και παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

37 Ακολουθούν βίντεο και συμβάντα από ατυχήματα σε Extreme Sports

38 Antoine Montant Χρονών Base Jump Accident Ο Antoine Montant, age 33, ήταν ένας Γάλλος επαγγελματίας BASE jumper και σύμβολο των extreme sports. Το ατύχημα συνέβη στις Γαλλικές Άλπεις όταν το αλεξίπτωτο του Antoine απέτυχε να ανοίξει κατά την πτώση του πέφτοντας από χιλιάδες πόδια στο έδαφος οδηγώντας τον σε τραγικό θάνατο.

39 Shane Murphy Χρονών Wingsuit Jump Accident O Shane Murphy ήταν ένας από τους πιο διάσημους άλτες wingsuit όλων των εποχών. Σε αντίθεση με το Base Jump, στο Wingsuit το άτομο φοράει μια ειδική στολή με επιπλέον ύφασμα ανάμεσα στα πόδια και κάτω από τα χέρια. Ο Shane Murphy ολοκλήρωσε με επιτυχία πάνω από άλματα στη φημισμένη καριέρα του. Δυστυχώς το άλμα του από τις βουνοκορφές των Άλπεων θα ήταν και το τελευταίο του. Λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα, η γαλλική πόλη η οποία φημίζεται για τα άλματα wingsuit, απαγόρευσε τη χρήση των wingsuits λόγω των πρόσφατων θανάτων.

40 Sion Milosky Χρονών Surfing Accident O Sion Milosky ήταν ένας διάσημος surfer μεγάλων κυμάτων που σκοτώθηκε από το μεγαλύτερο κύμα που έγινε ποτέ. Το κύμα που πήρε τη ζωή του Sion ήταν πάνω από 60 πόδια ψηλό. Το σημείο στο οποίο είχε πιάσει το κύμα είναι διάσημο για τα μεγαλύτερα κύματα στον κόσμο. Ο Sion μπήκε στο νερό και ήρθε αμέσως το μεγάλο κύμα, χωρίς να του αφήσει χρόνο να αντιδράσει. Αμέσως έπειτα ήρθε άλλο ένα δεύτερο κύμα και εκεί όλα τελείωσαν γι αυτόν. Ο θάνατός του προκάλεσε ανησυχία στην κοινότητα surfer σε όλο τον κόσμο.

41 Ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης με το απόφθεγμα του «όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν», δηλαδή όπου υπάρχει άμιλλα υπάρχει και νίκη, σηματοδοτεί ό,τι το δημιουργικό κάτω από ευγενή ανταγωνισμό. Διότι κατά τον Αριστοτέλη άμιλλα είναι να φτάσει κανείς τον άλλον αυτόν που θαυμάζει, που τον έχει ως όραμα και να τον ξεπεράσει χωρίς να αισθάνεται φθόνο αν ο άλλος τον ξεπερνάει.

42

43

44

45

46

47 Ομάδες: Ομάδα Α Ομάδα Β Ομάδα Γ Ομάδα Δ Σταμούλη Χριστίνα Σαμπάνη Δήμητρα Τζεβελέκου Φανή Παζαράκου Ελένη Τζέσικα Χιουσένι Τζορτζίνα Χιουσένι Αννα Χοτζάι Αγγελική Πετράι Νίκος Νάνος Άλντι Ντούζα Απόστολος Παρασκευόπουλος Βιολέττα Χριστοφόρου Λώρα Τάσση Πένυ Τσόκα Αθανασία Τσιώτα Βίκυ Παπακωσταντίνου

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5Ο ΓΕ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ Σχολ. Έτος 2014-15 Τμήμα :Βθ1 ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ 2015 Υπεύθυνος καθηγητής : Καραγκούνης Χρήστος ΠΕ11. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...5 ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...8

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ!

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ! ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ! F R O M J A P A N www.zamst.com ZAMST: ακριβώς εκεί που τα χρειάζεστε, όταν τα χρειάζεστε! Toshiyuki Hirama Dr Mitsutoshi

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑ 2014 ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΛΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΠΟΥΤΖΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΟΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΓΙΑΦΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΑΤΣΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΣΧΟΛΗ:ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:ΒΑΚΑΡΤΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΚΑΒΑΛΑ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αθλήματα σπορ. Α.Να περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Β. Να αφηγούμαστε ιστορίες με αθλητές

Αθλήματα σπορ. Α.Να περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Β. Να αφηγούμαστε ιστορίες με αθλητές 2 ΕΝΟΤΗΤΑ Αθλήματα σπορ Τι θα μάθουμε Α.Να περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Β. Να αφηγούμαστε ιστορίες με αθλητές A Περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες Ο αθλητικός αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εδώ είναι ένας τρόπος μέτρησης της atomic metron συμφώνα με τα κιλά και το επίπεδο

Εδώ είναι ένας τρόπος μέτρησης της atomic metron συμφώνα με τα κιλά και το επίπεδο Επιλογή Πέδιλων Ski Εδώ είναι ένας τρόπος μέτρησης της atomic metron συμφώνα με τα κιλά και το επίπεδο ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ : ΣΕ METRON10 1.64 = 1220 --- 1.71 = 1290 --- 1.78 = 1360 Τι είναι το κάρβινγκ? Ως

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Ενότητα 6 ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗΣ Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Mintaze Kerem Gunel Akmer Mutlu Ozgun Kaya Kara Ayse Livanelioglu

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τι πρέπει να γνωρίζουµε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τι πρέπει να γνωρίζουµε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τι πρέπει να γνωρίζουµε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα 1. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ Οι μάσκες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΜΟΣ ΙΑ (11 ος ) 11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ : ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ABSTRACTS Αρχές αποκατάστασης και

Διαβάστε περισσότερα

Η Σχέση Τουρισμού Αναψυχής και Σπορ. Μορφή και Δυνατότητες στην Ελληνική Πραγματικότητα

Η Σχέση Τουρισμού Αναψυχής και Σπορ. Μορφή και Δυνατότητες στην Ελληνική Πραγματικότητα Επισκόπησης Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισμό τόμος 8 (1), 80 90 Δημοσιεύτηκε: 30 Απριλίου 2010 Inquiries in Sport & Physical Education Volume 8 (1), 80-90 Released: April 30, 2010 www.hape.gr/emag.asp

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 19.23 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 28.31 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 31.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 19.23 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 28.31 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 31. Σελ2 3.9 10.18 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 19.23 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 24.27 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 28.31 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 31.34 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΡΟΣ Α: Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α.1) Τι

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΑΡΑΣ 2008 Α ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΓΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΙΛΙΕΣ 1. Νίκος Καρτακούλλης Πρόεδρος.Σ Κ.Ο.Α 2. Έφη Μούζουρου-Πενηνταέξ Λειτουργός Α Κ.Ο.Α- Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας Τετράδιο εργασιών Α

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II Εφηβεία Ανάπτυξη και εξέλιξη...395 Φυσιολογικές αλλαγές κατά την ανάπτυξη...395 Σεξουαλική ανάπτυξη...396 Διανοητική ανάπτυξη...397 Προσωπικότητα και συμπεριφορά...398 Η εικόνα του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Γραμματική. Λεξιλογικές Ασκήσεις. Ορθογραφία. Ενότητα 1η / Απαντήσεις

Ενότητα 1η. Γραμματική. Λεξιλογικές Ασκήσεις. Ορθογραφία. Ενότητα 1η / Απαντήσεις Ενότητα 1η / Απαντήσεις Γραμματική Ενότητα 1η 1. Υποκείμενο, ρήμα, κατηγορούμενο, αντικείμενο. 2. Κακοκαιρία πλήττει το Μεξικό και την Αυστραλία. Κακοκαιρία πλήττει το Μεξικό. 3. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Το Καλυψώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ KITESURFING

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ KITESURFING ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ KITESURFING Η ιστορία του Kiteboarding ή Kitesurfing είναι μια ιστορία δύο Γάλλων αδελφών - Dominique και Bruno Legaignoux - με ισχυρή αποφασιστικότητα και αγάπη για τα θαλάσσια σπορ. Η ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Τρίμηνη έκδοση της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος Πρ. Κορομηλά 51, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη Κωδικός 6120 Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2008

Τρίμηνη έκδοση της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος Πρ. Κορομηλά 51, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη Κωδικός 6120 Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2008 Τρίμηνη έκδοση της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος Πρ. Κορομηλά 51, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη Κωδικός 6120 Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2008 Τεύχος 28 Τιμή: 0,01 Ε ISSN 1109-7450 editorial Τρίμηνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

12.11.2014 Δεκαπενθήμερη Eφημερίδα για την Υγεία Φύλλο 5 Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. άρθρο

12.11.2014 Δεκαπενθήμερη Eφημερίδα για την Υγεία Φύλλο 5 Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. άρθρο ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ Θεοφάνης Μουτζούρης Φυσιοθεραπευτής ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Αποκατάσταση με διαμαγνητική αντλία CTU-Mega 18 Αποκατάσταση ορθοπεδικών, ρευματολογικών, νευρολογικών παθήσεων, αθλητικές κακώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα