ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 0903 «Κινησιολογία» 10η Διάλεξη: «Κάτω άκρο - γόνατο» Lower extremity knee joint Δρ. Αθανάσιος Τσιόκανος, Επ. Καθηγητής Βιοκινητικής

2 Θέματα προς ανάλυση Μηροκνημιαία άρθρωση Επιγονατιδομηριαία άρθρωση Μηνίσκοι Σύνδεσμοι της άρθρωσης του γονάτου Μύες της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού Μύες της οπίσθιας επιφάνειας του μηρού

3 Μηροκνημιαία άρθρωση Στογόνατοδιαρθρώνονταιοιμηριαίοι κόνδυλοι με τους δύο κνημιαίους κονδύλους. Το γόνατο αποτελεί μια σύνθετη τροχογίγγλυμο άρθρωση με δύο άξονες ελευθερίας: κινήσεις κάμψης έκτασης και στροφικές (όταν το γόνατο είναι σε κάμψη). Οι μηριαίοι κόνδυλοι στην πρόσθια πλευρά παρουσιάζουν μια ελαφρά μόνο κύρτωση, ενώ οπίσθια η κύρτωση είναι έντονη (μεγάλες επιφάνειες επαφής στη θέση έκτασης και μικρές στη θέση κάμψης). Στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης οι μηριαίοι κόνδυλοι εκτελούν κινήσεις κύλισης και ολίσθησης (γι αυτό τα κέντρα και οι άξονες περιστροφής δεν είναι σταθερά, αλλά μετακινούνται πάνω σε καμπύλες τροχιές, προκαλώντας διαφορετικές τάσεις στους συνδέσμους).

4 Μηροκνημιαία άρθρωση

5 Επιγονατιδομηριαία άρθρωση Η άρθρωση αυτή σχηματίζεται με την επιγονατίδα στον καταφυτικό τένοντα τουτετρακέφαλουμηριαίουμυός. Η επιγονατίδα αποτελεί το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστό και επιτελεί 4 λειτουργίες: Καθοδήγηση των μηριαίων μυών Εξιδανίκευση των σχέσεων μοχλών Μηχανισμός επιβράδυνσης Προστατευτική λειτουργία

6 Επιγονατιδομηριαία άρθρωση Καθοδήγηση των μηριαίων μυών Ολισθαίνει στην μηριαία τροχιλία και μετακινείται σε μικρό βαθμό. Ασφαλίζει έτσι τις κινήσεις κάμψης και έκτασης στο γόνατο. Εξιδανίκευση των σχέσεων μοχλών Η επιγονατίδα συγκρατεί τον τένοντα του τετρακέφαλου μυός μακριά από τον άξονα περιστροφής στο γόνατο (αύξηση του μήκους του μοχλοβραχίονα). Μειώνεται έτσι κατά τη σύσπαση του τετρακέφαλου η επιγονατιδική πίεση επαφής, και η τριβή ανάμεσα στην επιγονατίδα και την μηριαία τροχιλία.

7 Επιγονατιδομηριαία άρθρωση Μηχανισμός επιβράδυνσης Επειδή μεταφέρει τη δύναμη από τον τετρακέφαλο και τους τένοντες των καμπτήρων του γονάτου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση των κινήσεων προς τα εμπρός. Έτσιμετάτηναφαίρεσητηςεπιγονατίδαςηενασχόλησημε αθλητικές δραστηριότητες είναι μηδαμινή γιατί ο αθλητισμός συνδέεται με ταχείες αλλαγές κατεύθυνσης. Στην περίπτωση αυτή δεν λείπει η ικανότητα επιτάχυνσης αλλά υφίσταται ανικανότητα επιβράδυνσης.

8 Επιγονατιδομηριαία άρθρωση Προστατευτική λειτουργία Λειτουργεί προστατευτικά για το εσωτερικό της άρθρωσης του γονάτου. Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδας αποτελείται από υαλοειδή αρθρικό χόνδρο για τη μείωση των αντιστάσεων τριβής (κατά την ανάβαση και κατάβαση στις σκάλες αναπτύσσονται στον επιγονατιδικό σύνδεσμο δυνάμεις, 3,3 BW, και στα βαθιά καθίσματα 7,6 BW). Λόγω υπέρχρησης και ακατάλληλης αύξησης της επιβάρυνσης προκαλείται χονδροπάθεια της επιγονατίδας.

9 Μηνίσκοι

10 Μηνίσκοι Εξισορροπούν την ασυμφωνία μεταξύ των συντασσόμενων αρθρικών επιφανειών. Ο έσω και έξω μηνίσκος είναι σταθερά τοποθετημένοι πάνω στους κνημιαίους κονδύλους και είναι συνδεδεμένοι με την μεσογλήνια άκανθα. Το περιφερικό χείλος τους είναι παχύ, ενώ προς το κεντρικό τους άνοιγμα καταλήγουν σχηματίζοντας μύτη (μορφή σφήνας). Ο έσω μηνίσκος είναι λεπτότερος από τον έξω και έχει ημικυκλικό σχήμα. Ο έξω σχηματίζει σχεδόν ¾ περιφέρειας κύκλου (άνοιγμα του κύκλου προς την μεσογλήνια άκανθα).

11 Μηνίσκοι Υποδοχή των φορτίων επιβάρυνσης Συνεισφέρουν στην υποδοχή του βάρους. Το επιμέρους φορτίο είναι 50% του βάρους στον έσω μηνίσκο. Το 70% του βάρους στον έξω μηνίσκο.

12 Μηνίσκοι Υποδοχή των ώσεων Συμμετέχουνστηνυποδοχήτωνώσεων, καθώς βρίσκονται ανάμεσα στους κονδύλους. Οι θέσεις πρόσφυσης των μηνίσκων στους κονδύλους της κνήμης υπόκεινται σε πιέσεις, όταν σε μια επίδραση πίεσης δημιουργούνται δυνάμεις κατευθυνόμενες προς τα έξω (αρθρίτιδα στην περιοχή του έσω κονδύλου της κνήμης).

13 Μηνίσκοι Σταθεροποίηση της άρθρωσης Αυξάνουν τη σταθερότητα της άρθρωσης διευρύνοντας τις αρθρικές επιφάνειες των κνημιαίων κονδύλων. Με τον τρόπο αυτό κατανέμουν τα φορτία σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια, απορροφώντας ενέργεια. Στροφική συμβολή Ο στροφικός αποκλεισμός στην άρθρωση του γονάτου οφείλεται στους μηνίσκους.

14 Παθήσεις μηνίσκων Στην περίπτωση αφαίρεσης μηνίσκου μικραίνει η επιφάνεια κατανομής φορτίων (η υπόλοιπη επιφάνεια επαφής επιβαρύνεται υπερβολικά). Ο έσω μηνίσκος τραυματίζεται 20 φορές περισσότερο από τον έξω, λόγω των συμφύσεών του με τον αρθρικό θύλακο και τον έσω πλάγιο σύνδεσμο. Η ρήξη μηνίσκου παρουσιάζεται όταν η άρθρωση του γονάτου, που βρίσκεται σε θέση κάμψης και απαγωγής και μετηνκνήμησεέξωστροφήκαισταθερότοάκροπόδι, εκταθεί απότομα και κάτω από επιβάρυνση. Μια χειρουργική αφαίρεση μηνίσκων οδηγεί μετά από 15 χρόνια σε αρθροπάθεια του γονάτου.

15 Παθήσεις μηνίσκων Το βλαισό (αύξηση της έσω γωνίας μηρού κνήμης) ή το ραιβό πόδι (αύξηση της έξω γωνίας μηρού κνήμης) οδηγούν σε υπερβολικές επιβαρύνσεις στις εσωτερικές δομές των αρθρώσεων του γονάτου και κατά συνέπεια σε εκφυλιστική καταστροφή της άρθρωσης.

16 Σύνδεσμοι της άρθρωσης του γονάτου

17 Χιαστοί σύνδεσμοι Στην ασταθή θέση κάμψης του γονάτου όταν οι πλάγιοι σύνδεσμοι χαλαρώνουν οι χιαστοί σύνδεσμοι εμποδίζουν την ολίσθηση του άνω άκρου της κνήμης προς τα εμπρός (πρόσθιος χιαστός) και προς τα πίσω (οπίσθιος χιαστός). Οι δύο σύνδεσμοι τυλίγονται μεταξύ τους στην έσω στροφή της κνήμης και ξετυλίγονται στην έξω στροφή (είναι δυνατή ευρύτερη στροφική κίνηση). Λόγω των μηχανισμών σύμφυσης ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνοδεύονται συνήθως από τραυματισμούς του έσω μηνίσκου, του έσω πλάγιου συνδέσμου και του αρθρικού θυλάκου.

18 Πλάγιοι σύνδεσμοι Χρησιμεύουν για τη σταθερότητα τηςέκτασηςτηςάρθρωσηςτου γονάτου. Στην κάμψη του γονάτου είναι χαλαροί, ενώ κατά την έκτασή του σε μέγιστη τάση. Ρήξη του πλάγιου συνδέσμου έχουμε σε βίαιη επίδραση πάνω σε τεντωμένο γόνατο (στην πτώση ενός επιθετικού πάνω στο εκτεταμένο πόδι του αμυνόμενου «τάκλινγκ ολίσθησης»).

19 Μύεςτηςάρθρωσηςτουγονάτου Επειδή οι εκτείνοντες την άρθρωση του γονάτου πρέπει να κρατήσουν ολόκληρο το βάρος του σώματος, ενώ οι καμπτήρες μόνο το βάρος των ποδιών, στην περιοχή των κάτω άκρων υπερισχύει η παρουσία των εκτεινόντων μυών. Η υπερίσχυση των εκτεινόντων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την όρθια στάση του σώματος και τη φυσιολογική βάδιση.

20 Πρόσθια επιφάνεια μηρού τετρακέφαλος μυς Ο κύριος εκτείνων το γόνατο και ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μυς. Αποτελείται από τον διαρθρικό ορθό μηριαίο μυ, και τους έσω, έξω και μέσο πλατύ. Έκφυση: Ο ορθός μηριαίος από την πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα και από το άνω χείλος της κοτύλης. Τα άλλα τρία τμήματα από το έσωκαιέξωχείλοςτηςτραχείαςγραμμήςτου μηριαίου και από την πρόσθια και έξω επιφάνεια του μηριαίου. Κατάφυση: Με τον επιγονατιδικό σύνδεσμο στο κνημιαίο κύρτωμα. Νεύρωση: Μηριαίο νεύρο. Ενέργεια: Η στατική του λειτουργία στην αποφυγή της κάμψης του γονάτου στην όρθια στάση, ενώ η δυναμική σε μια ισχυρή έκταση του γονάτου (δρόμοι, άλματα). Επίσης κάμπτει το ισχίο.

21 Πρόσθια επιφάνεια μηρού τετρακέφαλος μυς

22 Πρόσθια επιφάνεια μηρού τετρακέφαλος μυς Ο μυς λόγω των λειτουργικών απαιτήσεων, παρουσιάζει διαφορετική σύσταση των μυϊκών ινών. Ο ορθός μηριαίος (ταχυδυναμική λειτουργία) υπερισχύουν οι FT ίνες με μια οξεία γωνία στην κατεύθυνση της κατασκευής της πτεροειδούς μορφής του μυός. Τα άλλα τρία τμήματα (ισομετρικό στατικόέργογιατηνασφάλεια του κάτω άκρου ως ST ίνες και η γωνία κατεύθυνσης των ινών είναι αμβλεία.

23 Πρόσθια επιφάνεια μηρού τετρακέφαλος μυς Ο ορθός μηριαίος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τάση για βράχυνση από όλους τους μυς των κάτω άκρων. Όταν η πτέρνα με ελαφρά παθητική βοήθεια φτάνει στους γλουτούς ο μυς μπορεί να διαταθεί ιδανικά. Αν με παθητική βοήθεια η πτέρνα απέχει 15 εκατοστά από τους γλουτούς τότε υφίσταται μια ελαφρά βράχυνση. Μεγαλύτερη των 15 εκατοστών απόσταση σημαίνει έντονη μυϊκή βράχυνση (αποκατάσταση με κατάλληλες διατατικές ασκήσεις).

24 Πρόσθια επιφάνεια μηρού τετρακέφαλος μυς Σε περίπτωση τραυματισμού του μυός επέρχεται πολύ γρήγορα μια απώλεια σε μυϊκή μάζα και ο μυϊκός τόνος μειώνεται. Η άρθρωση λόγω του σωματικού βάρους είναι ανεπαρκώς προστατευμένη και εκθέτει τους συνδέσμους και τον αρθρικό θύλακα σε επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις, με επακόλουθο βλάβες στον αρθρικό θύλακα (συγκέντρωση υγρού στην άρθρωση ύδραρθρο). Έτσι ακινητοποιούμε το πόδι για να περάσει το οίδημα, όμως αυτό οδηγεί σε μια περαιτέρω μυϊκή ατροφία. Πρόσθετη επιβάρυνση με βάρη θα σταματούσε την ατροφία θα οδηγούσε όμως σε αυξημένο σχηματισμό ύδραρθρου. (Έξοδος από το φαύλο κύκλο: ισομετρική άσκηση).

25 Πρόσθια επιφάνεια μηρού (Τείνων την πλατεία περιτονία μυς) Συνεισφέρει περιορισμένα στην έκταση της άρθρωσης του γονάτου.

26 Πρόσθια επιφάνεια μηρού Ραπτικός μυς Είναι ο μακρύτερος μυς του ανθρώπου (50 60 cm). Έκφυση: Πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα. Κατάφυση: Έσω χείλος του κνημιαίου κυρτώματος στον χήνειο πόδα. Νεύρωση: Μηριαίο νεύρο. Ενέργεια: Ως διαρθρικός μυς συμβάλλει στην κάμψη, απαγωγή και έξω στροφή του μηρού, αλλά και κάμπτει και προσάγει την κνήμη. Είναι ο μοναδικός μυς που κάμπτει συγχρόνως και το ισχίο και το γόνατο.

27 Οπίσθια επιφάνεια μηρού Δικέφαλος μηριαίος Οι οπίσθιοι μηριαίοι ονομάζονται και ισχιοκνημιαίοι και έχουν κυρίως δυναμικά κινητικά καθήκοντα. Έκφυση: Η μακρά κεφαλή από το ισχιακό κύρτωμα και η βραχεία από το έξωχείλοςτηςτραχείαςγραμμής. Κατάφυση: Κεφαλή της περόνης. Νεύρωση: Η μακρά κεφαλή από την κνημιαία και η βραχεία από την περονιαίαμοίρατουισχιακούνεύρου. Ενέργεια: Ως διαρθρικός μυς βοηθάει στην έκταση του ισχίου (πόδι στήριξης) αλλά κάμπτει και στρέφει την κνήμη προς τα έξω (κινούμενο πόδι) έχοντας το γόνατο λυγισμένο.

28 Οπίσθια επιφάνεια μηρού Δικέφαλος μηριαίος

29 Οπίσθια επιφάνεια μηρού Ημιτενοντώδης μυς Έκφυση: Iσχιακό κύρτωμα Κατάφυση: Πλάγια από το κνημιαίο κύρτωμα στον χήνειο πόδα. Νεύρωση: Κνημιαία μοίρα του ισχιακού νεύρου. Ενέργεια: Ως διαρθρικός μυς βοηθάει στην έκταση του ισχίου (πόδι στήριξης) αλλά κάμπτει το γόνατο (κινούμενο πόδι) και στρέφει τη λυγισμένη κνήμη προς τα έσω.

30 Οπίσθια επιφάνεια μηρού Ημιϋμενώδης μυς Έκφυση: Iσχιακό κύρτωμα Κατάφυση: Υπογλήνιο χείλος του έσω κνημιαίου κονδύλου. Νεύρωση: Κνημιαία μοίρα του ισχιακού νεύρου. Ενέργεια: Βρίσκεται κάτω από τον ημιτενοντώδη και έχει τις ίδιες με αυτόν λειτουργίες, μόνο που είναι λίγο ισχυρότερος.

31 Μύες που παρουσιάζουν τάση για βράχυνση

32 Μύες της οπίσθιας επιφάνειας του μηρού Οι οπίσθιοι μηριαίοι υφίστανται βράχυνση. Με το τεστ Janda η διατατική ικανότητα των μυών είναι ικανοποιητική, όταν το ένα πόδι μπορεί να ανυψωθεί τεντωμένο στις 90 ο χωρίς την εκδήλωση πόνων από τάση στην ιγνυακή χώρα με σταθεροποιημένο το άλλο πόδι. Ελαφρά μυϊκή βράχυνση υφίσταται σε γωνία κάμψης του ισχίου 80 ο 90 ο, ενώ σε τιμές 60 ο 80 ο παρατηρείται έντονη βράχυνση.

33 Εφαρμογές Η μηροκνημιαία άρθρωση υποβάλλεται σε συμπίεση και σε διάτμηση στις καθημερινές δραστηριότητες. Η συμπιεστική δύναμη στην άρθρωση είναι λίγο μεγαλύτερη από τρεις φορές το βάρος του σώματος (BW) στη φάση στήριξης κατά τη βάδιση, ενώ στο ανέβασμα σκαλοπατιών 4 BW. Σε ισοκινητικές δοκιμασίες με ανάπτυξη δύναμης 3,44 BW έως 6,19 BW οι συμπιεστικές δυνάμεις που αναπτύσσονται της τάξης των 2,62 BW έως 5,89 BW, ενώ οι διατμητικές δυνάμεις με κατεύθυνση προς τα πίσω της τάξης των 2,61 έως 3,89 BW. Οι μηνίσκοι χρησιμεύουν για να κατανείμουν τις φορτίσεις σε μια ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας την επιβάρυνση στην άρθρωση. Βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών αναλαμβάνοντας περίπου το 45% της συνολικής επιβάρυνσης. Όταν συμβαίνει κάμψη του γονάτου μέχρι τις 90 ο, η διατμητική δύναμη της άρθρωσης λόγω του βάρους αυξάνεται. Στη διάτμηση του γονάτου, που προκαλεί μια τάση μετατόπισης προς τα μπροστά στην κνημιαία γλήνη, αντιστέκονται οι μύες και οι άλλες περιβάλλουσες βοηθητικές δομές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες έντασης είναι πιθανή η διάταση ή και η ρήξη των δομών αυτών, γι αυτό είναι καλό να αποφεύγονται επικίνδυνες δραστηριότητες (βαθύ κάθισμα, κλπ.).

34 Βιβλιογραφία Hall Susan J. (2005). Εμβιομηχανική. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα. Weineck Jurgen (1998). Ανατομική της άθλησης. Εκδόσεις Σάλτο, Θεσσαλονίκη. Hamilton N., Luttgens K. (2003). Κινησιολογία. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα. Robertson G., Caldwell G., Hamill J., Kamen G., Whittlesey S. (2004). Research Methods in Biomechanics. Human Kinetics, Champaign, IL.

35 Θέματα για συζήτηση ή μελέτη Σύγκριση της δομής (οστά, σύνδεσμοι, μύες) του γονάτου και του αγκώνα. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο αρθρώσεων. Λάκτισμα της μπάλας στο ποδόσφαιρο. Περιγράψτε τη δράση των αγωνιστών μυών της κίνησης στην άρθρωση του γονάτου. Εκτέλεση ενός κατακόρυφου άλματος χωρίς φορά. Περιγράψτε τη δράση αγωνιστών και ανταγωνιστών μυών της κίνησης στην άρθρωση του γονάτου. Κάποιος σηκώνεται όρθιος από μια καθιστή θέση. Περιγράψτε τη δράση των αγωνιστών μυών της κίνησης στην άρθρωση του γονάτου.

36 Επίλογος Το γόνατο είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη άρθρωση που αποτελείται από δύο παρακείμενες κονδυλοειδείς αρθρώσεις. Ο έσω και ο έξω μηνίσκος εξισορροπούν την ασυμφωνία μεταξύ των συντασσόμενων αρθρικών επιφανειών και βοηθούν στην απορρόφηση των δυνάμεων που μεταδίδονται κατά μήκος της άρθρωσης. Για την ενίσχυση της σταθερότητας της άρθρωσης του γονάτου υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι (χιαστοί, πλάγιοι), που περιορίζουν την κινητικότητα της άρθρωσης. Οι βασικές κινήσεις της άρθρωσης που γίνονται με τη δράση των παρακείμενων μυών είναι η κάμψη και έκταση, καθώς και μερική στροφή όταν το γόνατο βρίσκεται σε κάμψη.

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 0903 «Κινησιολογία» 9η Διάλεξη: «Κάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ρ Η Ξ Η Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Π Ρ Ο Σ Θ Ι Ο Υ Χ Ι Α Σ Τ Ο Υ Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Υ Σ Ε Α Θ Λ Η Τ Η

Ρ Η Ξ Η Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Π Ρ Ο Σ Θ Ι Ο Υ Χ Ι Α Σ Τ Ο Υ Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Υ Σ Ε Α Θ Λ Η Τ Η ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ρ Η Ξ Η Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Π Ρ Ο Σ Θ Ι Ο Υ Χ Ι Α Σ Τ Ο Υ Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Υ Σ Ε Α Θ Λ Η Τ Η ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 0903 «Κινησιολογία» 12η Διάλεξη: «Κινησιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Εργασία της: ΤΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Γιγής Π. Ιωάννης 5 Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Α.1. Κατάγµατα του κάτω άκρου του µηριαίου Τα κατάγµατα αυτά, όπως και τα κατάγµατα της διάφυσης του µηριαίου,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική εξέταση & ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων

Φυσική εξέταση & ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων Σπονδυλοθεραπεία (NMT) Επαγγελματική Εκπαίδευση 1ου Έτους Σεμινάριο Ανατομικής Ψηλάφησης Φυσική εξέταση & ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων Σύλλογος Σπονδυλοθεραπείας & Συναισθηματικής Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2003 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2003 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΙΔΡΥΜΑ : Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2003 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΛΙΑΠΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΜΗΤΣΙΑΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5Ο ΓΕ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ Σχολ. Έτος 2014-15 Τμήμα :Βθ1 ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ 2015 Υπεύθυνος καθηγητής : Καραγκούνης Χρήστος ΠΕ11. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...5 ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...8

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ!

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ! ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ! F R O M J A P A N www.zamst.com ZAMST: ακριβώς εκεί που τα χρειάζεστε, όταν τα χρειάζεστε! Toshiyuki Hirama Dr Mitsutoshi

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ : ΣΚΟΥΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παθητική κινητοποίηση

Παθητική κινητοποίηση Παθητική κινητοποίηση Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, εµφανίστηκε µία σταθερή αύξηση στη χρήση των τεχνικών κινητοποίησης των αρθρώσεων από τους φυσιοθεραπευτές. Η κυριότερη ένδειξη για την εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρωση του ισχίου Οι αρθρικές επιφάνειες που συντάσσουν την άρθρωση του ισχίου είναι η κοτύλη της λεκάνης και η κεφαλή του µηριαίου οστού.

Άρθρωση του ισχίου Οι αρθρικές επιφάνειες που συντάσσουν την άρθρωση του ισχίου είναι η κοτύλη της λεκάνης και η κεφαλή του µηριαίου οστού. Οστά Η πυελική ζώνη αποτελείται από την συνένωση των ανώνυµων οστών (συνένωση του λαγόνιου, του ισχιακού και του ηβικού οστού) µε το ιερό οστό (σταθερή σύνδεση µε την ΣΣ). Το οστό είναι ένα µακρύ οστό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Στο Γ μέρος, κλείσαμε με ασκήσεις ενδυνάμωσης για την αποκατάσταση του ασθενή και τον περιορισμό της Ο.Α.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Στο Γ μέρος, κλείσαμε με ασκήσεις ενδυνάμωσης για την αποκατάσταση του ασθενή και τον περιορισμό της Ο.Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η έμπνευση για να γράψω την παρούσα εργασία μου ήρθε στα μέσα Μαΐου του 2013,όταν και έπαθα ρήξη μηνίσκου. Με την ρήξη μηνίσκου μου αφαιρέθηκε και ένα κομμάτι από χόνδρο και έτσι απέκτησα χονδροπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα

Εμβιομηχανική. Σοφία Ξεργιά PT, MSc, PhD

Εμβιομηχανική. Σοφία Ξεργιά PT, MSc, PhD Εμβιομηχανική Σοφία Ξεργιά PT, MSc, PhD Λειτουργία των σκελετικών μυών Γραμμή έλξης Γωνία πρόσφυσης Είδη συστολής Επίδραση της βαρύτητας Μηκοδυναμική σχέση Ταχοδυναμική σχέση Ελαστικές ιδιότητες Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθετα (2, 3 και 4 τμημάτων) κατάγματα άνω πέρατος βραχιονίου. Διάγνωση, χειρουργική αντιμετώπιση και λειτουργική αποκατάσταση

Σύνθετα (2, 3 και 4 τμημάτων) κατάγματα άνω πέρατος βραχιονίου. Διάγνωση, χειρουργική αντιμετώπιση και λειτουργική αποκατάσταση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Κλινικές Κλινικοεργαστηριακές Ιατρικές Ειδικότητες» Ορθοπαιδική Κλινική Διευθυντής: Καθηγητής Η. Λαμπίρης Σύνθετα (2, 3 και 4 τμημάτων)

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου Αρθροκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική Αντιμετώπιση αρθρίτιδας γόνατος με ολική Relecture scientifique αρθροπλαστική Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (SOFCOT) Relecture juridique Médecins experts SOFCOT Relecture

Διαβάστε περισσότερα

Τα κατάγματα κοπώσεως

Τα κατάγματα κοπώσεως A naσκοπηση Κατάγματα Κοπώσεως Κνήμης-Περόνης σε Δρομείς Μεγάλων Αποστάσεων. Αιτιολογικοί Παράγοντες Ζαχαρίας Ραφαηλίδης, 1 Σάββας Σπανός, 2 Χάρης Μιχαήλ Κιουρτσής 3 1 Εργαστηριούχος φυσικοθεραπευτής,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Σηµειώσεις Ορθοτική Προσθετική Βοηθήµατα. Ε εξάµηνο σπουδών

Γενικές Σηµειώσεις Ορθοτική Προσθετική Βοηθήµατα. Ε εξάµηνο σπουδών ΣΕΥΠ ΑΤΕΙΘ Τµήµα Φυσικοθεραπείας Γενικές Σηµειώσεις Ορθοτική Προσθετική Βοηθήµατα Ε εξάµηνο σπουδών ρ Παναγιώτης Β. Τσακλής Καθηγητής http://tsaklis.com Θεσσαλονίκη 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μέρος 1 ο ΟΡΘΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ 1) Συνώνυµα Συνδρόµου Ινοµυαλγίας Η ινοµυαλγία ανήκει στην οµάδα του «συνδρόµου του γενικευµένου ιδιοπαθούς µυοσκελετικού πόνου». Η ινοµυαλγία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των λειτουργικών αντιφάσεων της καθιστής στάσης σώματος για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων

Μελέτη των λειτουργικών αντιφάσεων της καθιστής στάσης σώματος για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων Διπλωματική Εργασία Μελέτη των λειτουργικών αντιφάσεων της καθιστής στάσης σώματος για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων Βασιλική Τσακνάκη Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

K-Taping. Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις

K-Taping. Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις K-Taping Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις Birgit Kumbrink Γεννήθηκε το 1972 1990: Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και πιστοποιήθηκε στη χειροπρακτική και στην υδροθεραπεία 1993:

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτύπωση είναι ευγενική χορηγία της

Η εκτύπωση είναι ευγενική χορηγία της Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση μετά από Ολική Αρθροπλαστική στο Γόνατο Παπαθανασίου Γ, Αλυγιζάκης Π, Μαντούβαλος Μ, Καλπία Π Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Αθήνας Η εκτύπωση είναι ευγενική χορηγία της Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Σπουδάστρια: Πρόκλου Αθανασία Υπεύθυνος καθηγητής: Βαρσαμίδης Κωνσταντίνος 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Η πτυχιακή εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα