Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε...

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε..."

Transcript

1 Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε... στην πόλη της Καστοριάς και κοντινές εκδρομές.

2 Σπήλαιο Καστοριάς - Η Σπηλιά του Δράκου Περιοχή: Καστοριά ( παραλίμνιος δρόμος, οδός Σουγγαρίδη ) Τηλ. Επικοινωνίας : Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2 ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει 10 χερσαία τμήματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και επτά λίμνες, η μεγαλύτερη 70 μ. Μια διαδρομή μήκους 300 μ. διατρέχει τις χερσαίες αίθουσες (το κεντρικό της τμήμα καταλήγει σε λίμνες), ενώ τέσσερις λίμνες και τα σταλακτικά συμπλέγματα γίνονται προσβάσιμα με πέντε διαδρόμους - σήραγγες και δύο κατασκευασμένες γέφυρες. Εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων. Σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε! Μοναστήρι Παναγίας Μαυριώτισσας ( 12 ου ) Περιοχή: Καστοριά ( παραλίμνιος δρόμος, λίγο μετά τη Σπηλιά του Δράκου ) Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου, (λίγο μετά την σπηλιά του Δράκου) που εισχωρεί στη λίμνη, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Ιδρύθηκε μάλλον επί των ημερών του αυτοκράτορος Αλεξίου Α' Κομνηνού ( ). Η ζωγραφική του καθολικού ανήκει σε διαφορετικές περιόδους. Οι παραστάσεις χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 12ου αιώνα, ενώ σε άλλα τμήματα υπάρχουν παραστάσεις από τα τέλη του 12ου αιώνα. Η μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, που εξελίσσεται στον ανατολικό και νότιο τοίχο του νάρθηκα, είναι άκρως ενδιαφέρουσα από εικονογραφικής άποψης και εκτιμάται ότι ανήκει στο τέλος του 12ου αιώνα. Η σκηνή της Βάπτισης, που εικονίζεται κάτω απ' αυτήν, είναι ίσως λίγο μεταγενέστερη. Οι εξωτερικές τοιχογραφίες (αυτοκράτορες και Άγιοι Δημήτριος και Γεώργιος) τοποθετούνται χρονικά γύρω στα Η μονή Μαυριωτίσσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σαν πνευματικός χώρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς. Έτσι εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν γι' αυτήν αξιωματούχοι του Βυζαντίου.

3 Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό Περιοχή: Δισπηλιό (800 μέτρα από το ξενοδοχείο) Τηλ. Επικοινωνίας : Στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 ο πρώτος λιμναίος οικισμός του π.χ. περίπου, που δείχνει ότι η Καστοριά είχε κατοικηθεί από τους Νεολιθικούς χρόνους. Στον χώρο των ανασκαφών δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό Οικομουσείο και διαμορφώθηκε μία αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, με καλύβες, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, οι οποίες διαθέτουν σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία της εποχής. Βρίσκεται πάνω στη λίμνη της Καστοριάς Ειδώλια, περίτεχνα κεραμικά αγγεία, εργαλεία, κτίσματα ηλικίας και πλέον ετών, μέχρι και πρωτόγονα μουσικά όργανα από την νεολιθική εποχή. Η αξία των ευρημάτων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη, όπως και η ποσότητα των πληροφοριών που η επιστημονική έρευνα μπόρεσε να αντλήσει από αυτά. Οι μελετητές υπολογίζουν πως στην περιοχή κάποτε ζούσαν περίπου 3.000, μέσα σε καλύβες που έχτιζαν στις όχθες της λίμνης, στηριγμένες πάνω σε ξύλινους πασσάλους. Κρουαζιέρα στην λίμνη με το Τουριστικό Πλοιάριο Υπάρχουν δύο επιλογές: Το καράβι του Δήμου Καστοριας τηλ. επικοινωνίας : , Το καράβι του Δήμου Μακεδνων: τηλ. επικοινωνίας : , , Από τη Βόρεια παραλία ξεκινά τα τακτικά του δρομολόγια το πλοιάριο του Δήμου Καστοριάς και από το Μαυροχώρι το πλοιάριο του Δήμου Μακεδνών.

4 Παλιά πόλη της Καστοριάς Ντολτσό - Αρχοντικά Καστοριάς Ξεκινήστε την ημέρα σας με έναν περίπατο στο γραφικό Ντολτσό στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία απολαύστε ένα καφέ ή γεύμα στα εστιατόρια της περιοχής. Το ενδιαφέρον σας θα ελκύσουν αρχοντικά που χτίστηκαν εκείνα τα χρόνια και στέκουν ακόμη όρθια, όπως του Τσατσαπά, των αδελφών Εμμανουήλ, του Νεράντζη Αιβατζή κ.α. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αποκατασταθεί διατηρώντας τα μοναδικά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Πολλά από τα κτίσματα αυτά θα τα συναντήσατε στη συνοικία Ντολτσό, ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της πόλης της Καστοριάς. Επίσης στην περιοχή του Ντολτσό λειτουργεί στο αρχοντικό Μπασάρα και Εμμανουήλ το ενδυματολογικό μουσείο και στο Αρχοντικό Νεράϊτζη Αϊβάζη λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο. Λίγα μέτρα πιο κάτω στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο αρχοντικό Πηχιών. Λαογραφικό Μουσείο: , Ενδυματολογικό Μουσείο: , Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Βυζαντινές Εκκλησίες Ο Βυζαντινός πολιτισμός είναι, έτσι κι αλλιώς, κυρίαρχος στην Καστοριά και στις γύρω περιοχές με πάνω από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες μέσα στην πόλη καθώς και αρκετές ακόμη σε ολόκληρο το νομό. Για να μην αναλωθείτε σε θρησκευτικού χαρακτήρα περιπάτους, επιλέξτε να δείτε από κοντά τις πιο σημαντικές. Ο πιο γνωστός από τους ναούς της πόλης είναι η Παναγία Κουμπελίδικη (11ος αιώνας). Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του χαρακτηριστικού του τρούλου που λέγεται κουμπές στα τούρκικα. Στο εσωτερικό του ναού, θα θαυμάσετε εξαιρετικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, μεταξύ των οποίων η σπάνια απεικόνιση της Αγίας Τριάδας. Συνεχίστε με τους Άγιους Ανάργυρους. Πρόκειται για τρίκλιτη Βασιλική του 11ου αιώνα που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου στο Ντολτσό και ξεχωρίζει για τις θαυμάσιες τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν μετά από παραγγελία της γνωστής οικογένειας των Λημνιωτών. Δείτε, ακόμη, τον Άγιο Στέφανο (στην οδό Παλαιολόγου) έναν πολύ ενδιαφέροντα ναό του 9ου αιώνα, που είναι ο μοναδικός με γυναικωνίτη και κοσμείται από υπέροχες τοιχογραφίες, αλλά και τον μοναδικό επισκοπικό θρόνο και τα εξαιρετικά κεραμοπλαστικά κοσμήματα και πλακίδια στο εξωτερικό του. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και το Βυζαντινό Μουσείο που φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές Βυζαντινών αγιογραφιών, γλυπτών και εκκλησιαστικής τέχνης. Βυζαντινό Μουσείο: (Περιοχή παλιό Ξενία)

5 Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων λαογραφίας και προϊστορίας Περιοχή: Μαυροχώρι Τηλ. Επικοινωνίας : , Σκηνές από κέρινα ομοιώματα καθημερινού βίου μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό, στο χωριό και στο κάμπο δοσμένες σε θεματικές ενότητες, ήθη και έθιμα. Ο κύκλος του ψωμιού, του μαλλιού, ο τρύγος, σ ένα μουσείο τεσσάρων εποχών. Στο μουσείο υπάρχει μία μεγάλη τετραγωνική αυλή που έχει ολόγυρα της αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών π.χ. κουρείο, τσαγκαράδικο, καροπείο, και τον ψαρά με τα δίχτυα του. Απολιθωμένο Δάσος Νοστίμου Περιοχή: Χωριό Νόστιμο Τηλ. Επικοινωνίας : , 84566, Στα 27χιλ. από την Καστοριά και μετά το Άργος Ορεστικό βρίσκεται το Απολιθωμένο δάσος του Νοστίμου που έχει ηλικία 20 εκατομμυρίων ετών! Τα ευρύματα πολλά και μοναδικά. Υπήρχε μία προϊστορική θάλασσα που περιέβρεχε την περιοχή και θα δείτε δόντι προϊστορικού καρχαρία, και απολιθωμένα στρείδια, αχινούς, κοχύλια κ.α. Επίσης έχουν βρεθεί και φυτά τροπικού ή υποτροπικού κλίματος, το σημαντικότερο φυτικό εύρημα είναι οι απολιθωμένοι φοίνικες και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει πάντα φύλακας αλλά καλό πριν πάτε να πάρετε ένα τηλέφωνο πριν.

6 Εκδρομή στην Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στα σύνορα με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά, βρίσκονται οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα σε απόσταση 45 λεπτών από την Καστοριά. Η Μικρή Πρέσπα έχει δύο νησάκια: τον Άγιο Αχίλλειο που κατοικείται και το Βιδρονήσι στο οποίο υπάρχει μόνο ένα ερημοκλήσι. Οι δυο λίμνες ήταν κάποτε ενωμένες μεταξύ τους αλλά χωρίστηκαν από τις προσχώσεις των χειμάρρων. Σήμερα επικοινωνούν με στενό δίαυλο στη θέση Κούλα. Τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία είναι οι ναοί του Αγίου Αχιλλείου, των Δώδεκα Αποστόλων, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς της Πορφύρας, όλοι στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Σε παραλίμνιες σπηλιές της Μεγάλης Πρέσπας βρίσκονται απομεινάρια ναϊσκων και σκητών. Πολλά σπίτια στις Πρέσπες, άλλα σε καλή κατάσταση και άλλα ερειπωμένα, είναι αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα περισότερα βρίσκονται στα χωριά Ψαράδες και Άγιος Γερμανός, που έχουν κηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί με ειδικό καθεστώς προστασίας. Εκδρομή στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου - Αρκτούρος Το χωριό είναι χτισμένο στα μέτρα σε μία αετοφωλιά του ανατολικού Βιτσίου, μαγεύει τον επισκέπτη που δε το ανακαλύπτει παρά μόνο στην τελευταία στροφή του δρόμου και απέχει 40 λεπτά από την Καστοριά. Περικλείεται από ένα υπέροχο δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα κέντρο ενημέρωσης, προστασίας και περίθαλψης για την καφέ αρκούδα ενάμισι χλμ έξω από το χωρίο. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι συμβολικού εισιτηρίου) τους περισσότερους μήνες του έτους. Πριν φτάσετε στο Νυμφαίο κάντε μία στάση στο χωρίο Αετός για να επισκεφθείτε το κέντρο ενημέρωσης για την προστασία της αρκούδας. Μόλις πάρετε το δρόμο της επιστροφής κάντε μία στάση στο παραδοσιακό οικισμό Κλεισούρα που απλώνεται αμφιθεατρικά στην απότομη πλαγιά του βουνού με θέα το κάμπο της Εορδαίας. Κέντρο Ενημέρωσης, Προστασίας και Περίθαλψης καφέ αρκούδας:

7 Εκδρομή στο ορεινό όγκο Βίτσι. Ξεκινώντας πάντα από την Καστοριά και οδηγώντας βόρεια προς την Φλώρινα, περνάμε από τα χωριά Απόσκεπο, Κεφαλάρι, Σιδηροχώρι, και στην συνέχεια ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει προσφέροντας μια υπέροχη θέα της λίμνης της Καστοριάς. Στο 14 ο χιλ από την Καστοριά συναντάμε το χωριό Βυσσινιά, ο δρόμος συνεχίζει να ανηφορίζει και φτάνει στο χωριό Οξιά σε υψόμετρο μέτρων. Οι κάτοικοι του χωριού Οξιά είναι μανιώδεις συλλέκτες των άγριων μανιταριών που αφθονούν στην περιοχή. Μετά την Οξιά και οδηγώντας στο πυκνό δάσος φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου σε υψόμετρο μ. Μετά από 2,5 χιλ βρισκόμαστε σχεδόν στην κορυφή του βουνού σε υψόμετρο μ. Εκεί η θέα είναι μαγευτική. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται το μνημείο πεσόντων του εμφύλιου πολέμου ( ). Αν συνεχίσετε την διαδρομή θα σας οδηγήσει στην Φλώρινα. Εκδρομή στα Χιονοδρομικά. Για εσάς που σας αρέσει το Σκι και οι συναφείς αθλητικές δραστηριότητες, σας προτείνουμε δύο επιλογές: 1. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι στα 30 χιλ από την Καστοριά στο δρόμο προς Βυσσινιά Οξυά Βίτσι σε υψόμετρο μ. με Lift για μικρούς και μεγάλους. Η κεντρική πίστα έχει μήκος μ. και υπάρχουν δύο πλευρικές με μήκος 2.500μ και 1.300μ. Αν μετανιώσετε ή κουραστείτε υπάρχει και το σαλέ με καφετερία και εστιατόριο. 2. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλα - Πισοδέρι απέχει 40 χλμ από τη πόλη της Καστοριάς και βρίσκεται σε υψόμετρο μ. στη διάβαση Βίγλας - Πισοδερίου, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Υπάρχουν 10 πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγόριες των skier αλλά και των snowboarder. Λειτουργούν 5 αναβατήρες, 3 συρόμενοι και 2 εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

8 Εκδρομή στο Νεστόριο και συνέχεια στο ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου. Ξεκινώντας από την Καστοριά και οδηγώντας στο δρόμο προς το Νεστόριο, περνάτε από τα χωριά Μανιάκοι, Κολοκυνθού, Μεσοποταμία και αφού φτάσετε στο χωριό Νεστόριο, έχει ξεκινήσει η περιοδεία στο ορεινό όγκο του Γράμμου. Αγία Άννα: Λίγο πριν φτάσετε στο Νεστόριο θα συναντήσετε μία έξοδο για την Αγ. Άννα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι των Ταξιαρχών της «Τσούκας», που χρονολογείται στο 13 ο αιώνα. Μοναδικό δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής της πέτρας, είναι χτισμένο σε ένα τεράστιο βράχο, πάνω έναν παραπόταμο του Αλιάκμονα που σε εκείνο το σημείο δημιουργεί έναν πανέμορφο καταρράχτη, θυμίζοντας έντονα τα Μετέωρα. Νεστόριο: Ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός στους προποδες του Γράμμου. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το κέντρο ενημέρωσης Γράμμου. Είναι ένα κέντρο πληροφόρησης που ο Δήμος σε συνεργασία με την οικολογική οργάνωση «Αρκτούρος» αξιοποιουν την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία για την ενημέρωση των επισκεπτών σε θέματα που σχετίζονται με την χλωρίδα, την πανίδα, την γεωγραφία, τις διαδρομές και τους οικισμούς του Γράμμου. Μέσω των σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων δίνετε η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθούν on line τέσσερα σημεία του Γράμμου με την βοήθεια δικτύου καμερών. Επιπλέον θα προτείνονται διαδρομές στο βουνό με την παρουσία «Συνοδών βουνού». Επίσης αξίζει κανείς να δει το μοναδικό νερόμυλο του 19 ου αιώνα με τις μυλόπετρες στις δύο νεροτρίβες που αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή για να ξαναζωντανέψει. Στο Νεστόριο κάθε χρόνο το πρώτο Σαβ/κο του Αυγούστου διοργανώνεται το πάρτι δίπλα στο ποτάμι γνωστό ως River Party. Καθ όλη την διάρκεια του χρόνου ο χώρος είναι προσβάσιμος και το τοπίο δίπλα στο ποτάμι μαγευτικό! Γράμμος: Δάση από έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κέδρα και οξιές, αναρίθμητες χαράδρες, άγριοι βραχώδεις σχηματισμοί και απόκρημνες πλαγιές που εναλλάσσονται αρμονικά με κοιλάδες και λιβάδια, δασωμένοι λόφοι, ρέματα και ορμητικά ποτάμια... Το φυσικό σκηνικό είναι μοναδικό στο ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου. Εξερευνήστε το! Υπάρχουν εκεί μοναδικά μνημεία της φύσης που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε:. Από εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Στην Καρδιά του Γράμμου στην περιοχή των Αρρένων υπάρχει η μικρή λίμνη των Αρρένων, υπάρχει η μικρή Δρακολίμνη σε υψόμετρο μ. Στην λίμνη ζει ένα είδος Αλπικού τριτώνα, που οι ντόπιοι το ονομάζουν ψάρι με πόδια. Επίσης μία δεύτερη λίμνη ( Γκιστόβα ) βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο 2.350μ ψηλότερα από κάθε άλλη λίμνη στην Ελλάδα και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος.

9 Χρήσιμα Τηλέφωνα Πρώτες Ανάγκες Νοσοκομείο : Άμεση Δράση : Τροχαία Καστοριάς : Πυροσβεστική : Συγκοινωνίες Ράδιο Ταξί Καστοριάς : , Ράδιο Ταξί Άργος Ορεστικό : ΚΤΕΛ Καστοριάς : ΚΤΕΛ Καστοριάς (στην Θεσ/νικη) : ΚΤΕΛ Καστοριάς (στην Αθήνα) : Μουσεία Αρχαιολογικοί Χώροι Σπήλαιο Καστοριάς : Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός (Καστοριά) : Λαογραφικό & Ενδυματολογικό Μουσείο (Καστοριά) : Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Καστοριά) : Βυζαντινό Μουσείο (Καστοριά) : Αρχαιολογικό Μουσείο (Άργος Ορεστικό) : Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων & Λαογραφίας (Μαύροβο): , Απολιθωμένο Δάσος Νοστίμου : , 84566, Κέντρο ενημέρωσης Γράμμου (Νεστόριο) : , 31204, Καραβάκι Δήμου Καστοριάς : , Καραβάκι Δήμου Μακεδνων (Μαύροβο): , , Κέντρο Ενημέρωσης, Προστασίας και Περίθαλψης καφέ αρκούδας (Αρκτούρος, Νυμφαίο): Χιονοδρομικά Κέντρα Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι (Καστοριά) : Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου (Φλώρινα):

VALIDITY 1/11/12-31/3/13 CHALET SAPIN KAIMAKTSALAN

VALIDITY 1/11/12-31/3/13 CHALET SAPIN KAIMAKTSALAN VALIDITY 1/11/12-31/3/13 CHALET SAPIN KAIMAKTSALAN Ιωάννινα - Ζαγόρι 4ήμερη εκδρομή Ιωάννινα, των παραδόσεων και των θρύλων. Των ασημουργών και των Ευεργετών. Η φυσική ομορφιά της λίμνης και των βουνών,

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014. Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014. Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές και το χειμώνα 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Αφιέρωμα Χειμερινός Τουρισμός Ελλάδα: «Πνιγμένη» στις ομορφιές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. περιεχόμενα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ περιεχόμενα 4. Καλαμπάκα 5. Βόλος - Καλαμπάκα 6-7. Βόλος - Πήλιο 8. Βόλος - Καρπενήσι 9. Καρπενήσι 10-11. Avaris Hotel 12-13. Κατερίνη 14-15-16-17. Θεσσαλονίκη 18. έρρες 19. Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε περισσότερα

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Φεβρουάριος 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ -1-2. ΕΜΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψτε την Ηπειρο των τεσσάρων εποχών ΜΟΝΑ ΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑ ΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαλύψτε την Ηπειρο των τεσσάρων εποχών ΜΟΝΑ ΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑ ΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ KYΡIAKH 30 NOEMBΡIOY 2014 Travel ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΙΕΝΝΗ, ΒΟΥ ΑΠΕΣΤΗ XEIMEΡΙΝΕΣ ΑΠΟ ΡΑΣΕΙΣ ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑ ΙΑ, ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜA Ανακαλύψτε την Ηπειρο

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. Ταξίδια οδικά σε τοπία μαγικά... ζήστε την εμπειρία και γνωρίστε μέρη που μόνο μία οδική εκδρομή σας προσφέρει...

ΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. Ταξίδια οδικά σε τοπία μαγικά... ζήστε την εμπειρία και γνωρίστε μέρη που μόνο μία οδική εκδρομή σας προσφέρει... Ταξίδια οδικά σε τοπία μαγικά... ζήστε την εμπειρία και γνωρίστε μέρη που μόνο μία οδική εκδρομή σας προσφέρει... ΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2014 Αχαρνών 280 - Αγ. Νικόλαος - 112 53 Αθήνα, τηλ. 210 86 62 451, 210

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΟ - Τρία Πέντε Πηγάδια

ΟΛΥΜΠΟ - Τρία Πέντε Πηγάδια Γιορτινά Ανανεωμένο Πρόγραμμα Με Πολυτέλεια & Πραγματικά Spa!!! Η τέλεια επιλογή για την Πιερία στις γιορτές (Δωμάτια στο κεντρικό κτίριο!!!) Χιονογιορτές στο ΟΛΥΜΠΟ - Τρία Πέντε Πηγάδια Λουτρά Λαγκαδά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ & ΦΩΤΑ 2014 2015

ΕΚ ΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ & ΦΩΤΑ 2014 2015 Ginis Vacances S.A Travel Organization Athens: 2325 Ermou st. 10563, Greece Tel: (0030) 211 211 2111, 210 32504015, Fax: 210 3237703 email: ginis@ginis.gr / http://www.ginis.gr 1 ΕΚ ΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ηρακλείου...4 Η πόλη του Ηρακλείου...5 Ιστορία...6 Αξιοθέατα...7 Το χωριό Αμμουδάρα...9 Το χωριό Λινοπεράματα... 10 Η παραλία Παλαιόκαστρο...

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία

Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία - Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία - Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ. ΓΡΑΦΕΙΑ: Αθήνα Λεωφ. Αλεξάνδρας 71-73 ΤΗΛ.: 210 322 322 8 & ΤΗΛ.: 210 94 20 512

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ. ΓΡΑΦΕΙΑ: Αθήνα Λεωφ. Αλεξάνδρας 71-73 ΤΗΛ.: 210 322 322 8 & ΤΗΛ.: 210 94 20 512 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 210 322 322 8 ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΓΡΑΦΕΙΑ: Αθήνα Λεωφ. Αλεξάνδρας 71-73 ΤΗΛ.: 210 322 322 8 & ΤΗΛ.: 210 94 20 512 info@arcadianspirit.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναψυχή & δραστηριότητες, κάθε εποχή του χρόνου!

Αναψυχή & δραστηριότητες, κάθε εποχή του χρόνου! Αναψυχή & δραστηριότητες, κάθε εποχή του χρόνου! Αγαπητοί μας επισκέπτες, Η κοιλάδα του Razlog βρίσκεται σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και ως σημείο συνάντησης τριών οροσειρών, της Ροδόπης, της Ρίλα και

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομές Φθινοπώρου & 28η Οκτωβρίου 2013

Εκδρομές Φθινοπώρου & 28η Οκτωβρίου 2013 2013 Εκδρομές Φθινοπώρου & 28η Οκτωβρίου 2013 Γιορτάζοντας μοναδικά την 28η Οκτωβρίου! βραδιά με εορταστική KALAMAKΙ ΒΕΑCH KALAMAKΙ ΒΕΑCH μουσική στις Fiesta 27 Οκτωβρίου KALAMAKI BEACH HOTEL Ακροκόρινθος

Διαβάστε περισσότερα

real Χειμώνας στην Ελλάδα Φτιάξτε βαλίτσες για

real Χειμώνας στην Ελλάδα Φτιάξτε βαλίτσες για ΧΕΙΜΩΝΑΣescape real ΤΕΥΧΟΣ #2 KYΡΙΑΚΗ 15.11.2009 Χειμώνας στην Ελλάδα Γνωρίστε τις λίμνες μας Κάντε σκι στα βουνά και ράφτινγκ στα ποτάμια Ανακαλύψτε τα άγνωστα Γρεβενά και την Κοζάνη Φτιάξτε βαλίτσες

Διαβάστε περισσότερα

GALINI WELLNESS SPA & RESORT H H H H H Deluxe

GALINI WELLNESS SPA & RESORT H H H H H Deluxe ...το μυθικκό Grand Hotel των Σπετσών, ζει νέες δόξες! Poseidonion Grace Το ιστορικό Poseidonion Grace πρόσφατα άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά από ένα επιμελές πρόγραμμα ανακαίνισης πέντε ετών, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες Ένας υπέροχος πολιτισμικός και γαστρονομικός γύρος μιας περιοχής πλούσιας σε αρχαία Ελληνικά και Βυζαντινά μνημεία, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωμένες Εκδρομές στην Ελλάδα. ΑΠΡΙΛΙΟΣ - Ιούνιος 2015. Aξέχαστα ταξίδια...

Οργανωμένες Εκδρομές στην Ελλάδα. ΑΠΡΙΛΙΟΣ - Ιούνιος 2015. Aξέχαστα ταξίδια... Οργανωμένες Εκδρομές στην Ελλάδα ΑΠΡΙΛΙΟΣ - Ιούνιος 2015 Aξέχαστα ταξίδια... Περιεχόμενα ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Πολυήμερες Eκδρομές ΠΑΣΧΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 5 ημέρες... 3 ΚΕΡΚΥΡΑ 4 ημέρες... 3 χαλκιδικη 5 ημέρες... 4 χαλκιδικη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο νησί µε απότοµη ορεινή

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί Προσκύνημα στους Ναούς και τις Μονές της Λευκάδας ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ email: tourismos@lefkada.gr www.lefkada.gr 1 ΕΥΡΩΠΗ - ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ για Πρίντεζι για Ανκόνα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωμένες Εκδρομές στην Ελλάδα. Ιούλιος 2013 - Ιανουάριος 2014

Οργανωμένες Εκδρομές στην Ελλάδα. Ιούλιος 2013 - Ιανουάριος 2014 Αξέχαστα Ταξίδια Οργανωμένες Εκδρομές στην Ελλάδα Ιούλιος 2013 - Ιανουάριος 2014 ξέχαστα ΑΤαξίδια Περιεχόμενα ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 Κεφαλονιά-Ιθάκη 3 Kεφαλονιά-Ιθάκη 4 Κέρκυρα-Πάργα 4 Γυρος Χαλκιδικής-Άγιο

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Λασιθίου...4 Η πόλη του Αγίου Νικολάου...5 Παραλία Χαβάνια...7 Παραλία Αμμούδι...7 Παραλία Κιτροπλατεία...7 Παραλία Άμμος...7 Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η Ekδρομές Απριλίου

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η Ekδρομές Απριλίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3η Ekδρομές Απριλίου 4-5/04/15 2ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Διήμερο στη πετρόχτιστη Μάνη και στη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ-ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΥΡΟΥ-ΑΡΕΟΠΟΛΗ- ΓΥΘΕΙΟ 20 ΣΑΒΒΑΤΟ: Αναχώρηση 07.30πμ.απο

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήστε τα αναλυτικά προγράμματα ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 2013

Ζητήστε τα αναλυτικά προγράμματα ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 2013 Η Ελλάδα είναι μεγάλη, συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις. Και δεν υπάρχει κανένας που να τη γνωρίζει καλύτερα, από τον Παυσανία. Γιατί εδώ και 56 χρόνια, ο Παυσανίας γυρίζει ολόκληρο τον κόσμο χαρίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ & 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ & 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Ginis Vacances S.A Travel Organization Athens: 2325 Ermou st. 10563, Greece Tel: (0030) 211 211 2111, 210 32504015, Fax: 210 3237703 email: ginis@ginis.gr / http://www.ginis.gr ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Εχω την τύχη, αλλά πάνω από όλα την τιµή, να είµαι γεννηµένος σε έναν από τους πιο ευλογηµένους τόπους της Κρήτης. Σε έναν τόπο που αναθράφηκα, που γαλουχήθηκα, που έκανα τα πρώτα µου βήµατα και είπα τις

Διαβάστε περισσότερα

Αγ. Κωνσταντίνου 39-41, Αθήνα, Τηλ. 210.5240412 Fax. 210.5247945 www.kapatravel.gr email: travel@kapachange.gr ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2015

Αγ. Κωνσταντίνου 39-41, Αθήνα, Τηλ. 210.5240412 Fax. 210.5247945 www.kapatravel.gr email: travel@kapachange.gr ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2015 Αγ. Κωνσταντίνου 39-1, Αθήνα, Τηλ. 210.52012 Fax. 210.52795 www.kapatravel.gr email: travel@kapachange.gr ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2015 Περιεχόμενα ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2015... 1 ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ & ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ...

Διαβάστε περισσότερα