Το άγαλµα του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα στις Θερµοπύλες.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το άγαλµα του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα στις Θερµοπύλες."

Transcript

1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΠΑΡΤΗ Τα γεγονότα του 5ου και του 4ου αιώνα δηµιούργησαν µια πραγµατικότητα που ανέτρεψε άρδην τους σχεδιασµούς και την πολιτική της Σπάρτης, την οποία κατά τον 6ο αιώνα µεθοδικά ασκούσε στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Τα µέτωπα και οι προκλήσεις που είχε στο εξής να αντιµετωπίσει ξεπερνούσαν τις δυνατότητες αλλά και τους στόχους της πόλης. Οι Μηδικοί πόλεµοι ήταν µόνο η αρχή. Η ανάδειξη µιας νέας δύναµης, της Αθήνας, η οποία σχεδίαζε τις φιλοδοξίες της όχι µε βάση τα δεδοµένα του 6ου αιώνα αλλά µε βάση τα δεδοµένα που παρουσιάζονταν στο νέο τοπίο έτσι όπως είχε διαµορφωθεί µετά την ήττα των Περσών, ανάγκασε τη Σπάρτη να συµµετάσχει σε έναν αγώνα ανταγωνισµού που µέχρι τότε της ήταν άγνωστος. Ενός ανταγωνισµού ταυτόχρονα στρατιωτικού, οικονοµικού και κυρίως πολιτικού. Ο Πελοποννησιακός πόλεµος θα οδηγήσει τη Σπάρτη στην επέκταση των πολεµικών της επιχειρήσεων σε µέρη που παραδοσιακά δεν εντάσσονταν στη σφαίρα των ενδιαφερόντων της. Παράλληλα θα υποχρεωθεί να επεκτείνει το δίκτυο συµµαχιών της και µε νέες πόλεις, µε παλαιούς εχθρούς (µεταξύ των οποίων ήταν και οι Πέρσες), από τους οποίους αντλεί τους αναγκαίους πόρους για τη ναυπήγηση του στόλου της και για τα έξοδα του πολέµου. Η νίκη της στον Πελοποννησιακό πόλεµο και στη συνέχεια η άσκηση της ηγεµονίας δεν µετέβαλε µόνο τις συνήθειες των Σπαρτιατών, αλλά απογοήτευσε και τις ελληνικές πόλεις που ήλπιζαν σε µια καλύτερη µεταχείριση από αυτή των Αθηναίων. Ενώ η Σπάρτη θεωρητικά έκανε τον πόλεµο κατά της Αθήνας µε το σύνθηµα να αποδώσει την ελευθερία στις ελληνικές πόλεις που δυναστεύονταν από την αθηναϊκή κυριαρχία, µετά το τέλος του πολέµου, κατέστησε τις ελεύθερες αυτές πόλεις φόρου υποτελείς. Στο πλαίσιο αυτό δηµιουργείται ένας νέος συσχετισµός δυνάµεων στον ελληνικό χώρο και κάθε πόλη επανεξετάζει ποιος είναι ο εκάστοτε καταλληλότερος σύµµαχός της. Παραδοσιακές συµµαχίες ανατρέπονται, παραδοσιακοί αντίπαλοι γίνονται σύµµαχοι. Η ήττα της Σπάρτης από τους Θηβαίους το 371 στα Λεύκτρα και το 362 στη Μαντίνεια εξανέµισε τις ελπίδες που εναπόθεταν σε αυτήν οι αριστοκρατικοί και ολιγαρχικοί κύκλοι της Αθήνας καθώς και τις ελπίδες να ηγηθεί των Ελλήνων κατά των Περσών, µετά την εκστρατεία του βασιλιά Αγησίλαου στην Ασία. Για τους ίδιους τους Σπαρτιάτες όµως δεν θα είναι απλώς δύο στρατιωτικές ήττες αλλά κυρίως δύο ζωτικής σηµασίας απώλειες: της ηγεµονίας και της Μεσσηνίας. Η Σπάρτη έκτοτε δεν θα ανακάµψει. Το άγαλµα του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα στις Θερµοπύλες.

2 Θα παραµείνει µία ασήµαντη τοπική δύναµη. Είναι λοιπόν φανερό ότι η περίοδος αυτή αποτελεί για τη Σπάρτη περίοδο αλλαγών, κατά τη διάρκεια των οποίων η πολιτική και η κοινωνική ισορροπία που είχε επιτευχθεί τους προηγούµενους αιώνες σταδιακά ανατρέπεται µε αποτέλεσµα να αλλάζει ολοένα και περισσότερο η πολιτική και κοινωνική της φυσιογνωµία. Αλλαγή που είχε τεράστιες συνέπειες στη συµπεριφορά των πολιτών και στη λειτουργία των θεσµών. Η δηµιουργία ναυτικού, µισθοφορικών στρατευµάτων, η είσοδος χρυσού από την Περσία, τα αυξανόµενα κρούσµατα χρηµατισµού Σπαρτιατών, η συµµετοχή στην αγωγή παιδιών που δεν προέρχονται από γονείς οµοίους, οι ανταγωνισµοί των πολιτειακών οργάνων, η συγκέντρωση της γης και του πλούτου στα χέρια λίγων αποτελούν ορισµένους µόνο τοµείς αλλαγών, στους οποίους θα αναφερθούµε. Σε πολιτικό επίπεδο, οι θεσµοί φαίνονται αµετάβλητοι. Ωστόσο, η δηµιουργία νέων πολιτειακών οργάνων, όπως η αρχή του ναυάρχου, είναι αποκαλυπτική των απρόβλεπτων συνεπειών που προκαλούσε στη διαχείριση των κοινών. Κατά τη διάρκεια των Μηδικών η αρχή του ναυάρχου αποτελούσε υπηρεσία των βασιλέων και αρχικά η θέση αυτή δεν ήταν τακτική αλλά διοριζόταν κάποιος κάθε φορά που παρουσιαζόταν ανάγκη. Το αξίωµα αυτό κάποια στιγµή αφαιρέθηκε από τους βασιλείς και µάλιστα µεταξύ του και δεν αναφέρεται κανείς ναύαρχος. Το 395 ο Αγησίλαος κατά την εκστρατεία του στην Ασία ήταν ο µοναδικός βασιλιάς που ήταν ταυτό χρονα αρχηγός του στρατού και του στόλου. Ο ναύαρχος λογοδοτούσε στους εφόρους, η θητεία του ήταν ετήσια και δεν ανανεωνόνταν. Η εξουσία του ήταν πολύ µεγάλη, ιδιαίτερα όταν ο στόλος βρισκόταν σε µακρινά µέρη. Γι αυτό και ο Αριστοτέλης τοποθετεί τον θεσµό του ναυάρχου δίπλα σε αυτόν του βασιλιά θεωρώντας τον ως µία δεύτερη βασιλεία. Η περίπτωση του πλέον δηµοφιλούς ναυάρχου της Σπάρτης, του Λύσανδρου ο οποίος Χάλκινο αγαλµατίδιο που αναπαριστά Σπαρτιάτη πολεµιστή, «Δίκαια επικρίνουν άλλοι τον νόµο για τους ναυάρχους διότι γίνεται αφορµή διαιρέσεων. Καθόσον εκτός των βασιλέων οι οποίοι είναι ισόβιοι στρατηγοί, εγκαθιδρύθηκε και η ναυαρχία που είναι σχεδόν ισοδύναµη µε την βασιλεία» (Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1271 a 40-45).

3 κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να διαφθείρει τους Σπαρτιάτες µε την είσοδο χρυσού νοµίσµατος από την Περσία και ότι επεδίωκε να µεταβάλει τη βασιλεία σε µια αιρετή αρχή, είναι χαρακτηριστική των εσωτερικών ανταγωνισµών και του νέου πνεύµατος που επικρατούσε. Ο Λύσανδρος, όπως πριν από αυτόν ο Βρασίδας, ήταν καινοτό- µοι πολιτικοί και στρατηγοί που αντλούσαν όµως την πολιτική τους επιρροή από τις στρατιωτικές τους επιτυχίες, την ισχυρή τους προσωπικότητα και από τις πελατειακές σχέσεις που δηµιουργούσαν. Ωστόσο, και οι δύο παρέµεναν στο περιθώριο της εσωτερικής πολιτικής της πόλης. Ο Λύσανδρος στην προσπάθειά του να διαλύσει την αθηναϊκή επιρροή στα νησιά και στην Ασία οργάνωσε τη σπαρτιατική ηγεµονία πάνω στην ίδια λογική µε αυτήν της Αθήνας: παρουσία του στόλου, είσπραξη φόρου, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επιβολή ολιγαρχιών (δεκαρχίες) στις πόλεις της Ασίας και επιβολή µιας φρουράς Σπαρτιατών που διοικούσαν οι αρµοστές (οι οποίοι δεν φηµίζονταν για τον ενάρετο τρόπο διοίκησής τους). Όταν όµως ο Λύσανδρος, ευρισκόµενος στην Ασία, έφθασε στο σηµείο να περιβληθεί από θρησκευτική αίγλη και να δεχθεί θεϊκές τιµές, οι Σπαρτιάτες τον ανακάλεσαν στη Σπάρτη και τον αποµάκρυναν (κατά τη διάρκεια του χειµώνα του 403). Αµέσως µετά, το έργο του θα ανατραπεί: οι δεκαρχίες καταργήθηκαν και οι αρµοστές ανακλήθηκαν. Η αντίδραση προήλθε από τους βασιλείς οι οποίοι διέθεταν όλα τα απαραίτητα υλικά και θεσµικά µέσα, πολύ ανώτερα από αυτά του Λύσανδρου, και οι οποίοι επιθυµούσαν να ασκήσουν µια προσωπική πολιτική, όπως ο Παυσανίας που τέθηκε αντίθετος στο καθεστώς των Τριάκοντα της Αθήνας που υποστήριζε ο Λύσανδρος και λίγο αργότερα ο Αγησίλαος που µετέβη στην Ασία και τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας κατά των Περσών. Όσο όµως και αν οι πολιτειακοί θεσµοί φαίνονται αµετάβλητοι αυτό που αλλάζει είναι η εσωτερική τους λειτουργία. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγµατα φανερώνουν έκδηλα το νέο κλίµα που επικρατούσε καθώς και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της περιόδου αυτής στη δοµή της σπαρτιατικής κοινωνίας. Πρόκειται για τη στάση της πόλης απέναντι σε όσους δείλιασαν στη µάχη, δηλαδή στους τρέσαντες, και στον τρόπο αντιµετώπισης της συνωµοσίας του Κινάδωνα. Στην κατηγορία των τρεσάντων ανήκουν όσοι δείλιασαν στη µάχη και κατά συνέπεια είχαν υποστεί ολική ατιµία, δηλαδή πλήρη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωµάτων. Η στάση της Σπάρτης απέναντι στους «τρέσαντες», όσους

4 Είναι γνωστό τι περίµενε τον Σπαρτιάτη που δείλιασε στη µάχη. Ο Ηρόδοτος και κυρίως ο Ξενοφώντας και ο Πλούταρχος είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικοί: δηµόσια διαπόµπευση, εξευτελισµοί, πλήρης αποκλεισµός από κάθε κοινωνική δραστηριότητα, δικαίωµα στον οποιονδήποτε τους έβλεπε να τους δέρνει κλπ. Ωστόσο, µετά τα Μηδικά, τα πράγµατα δεν εξελίσσονται σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα. Ούτε όσοι παραδόθηκαν στους Αθηναίους το 425 στη Σφακτηρία (από τους επιφανέστερους Σπαρτιάτες σύµφωνα µε τα λεγόµενα του Θουκυδίδη), ούτε όσοι δείλιασαν το 371 στα Λεύκτρα, ούτε εκείνοι το 331 µετά τη µάχη της Μεγαλόπολης στερήθηκαν τα πολιτικά τους δικαιώµατα. Σε όλες τις περιπτώσεις ο νόµος έµεινε ανενεργός, επειδή υπήρχε ο φόβος ότι αυτοί οι τρέσαντες θα επιδιώξουν πολιτειακές µεταβολές. Η περίπτωση της αποτυχηµένης συνοµωσίας του Κινάδωνα ο οποίος το 399 προσπάθησε να συσπειρώσει γύρω του τους εκτοπισµένους από την πολιτική ζωή περίοικους, είλωτες, νεοδαµώδεις, υποµείονες κατά της ολιγαρχίας των Τεσσαράκοντα, είναι χαρακτηριστική για πολλούς λόγους. Μας επιτρέπει να δούµε µια γενικευµένη κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια, τη διεκδίκηση του δικαιώµατος της πολιτικής ισότητας από Σπαρτιάτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας καθώς και την αδυναµία µιας οργανωµένης πολιτικής πρότασης που θα µπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση. Επι- «Από όλα τα πράγµατα του πολέµου κανένα άλλο γεγονός δεν προξένησε στους Έλληνες µεγαλύτερη έκπληξη από αυτό. Όλοι οι Έλληνες πίστευαν ότι ήταν ανάξιο για τους Λακεδαιµόνιους να παραδώσουν τα όπλα τους, ούτε από πείνα ούτε από καµιά άλλη ανάγκη, αλλά ότι αυτοί θα πέθαιναν µε τα όπλα στα χέρια µαχόµενοι όπως µπορούσαν. Και δεν πίστευαν ότι αυτοί που παρέδωσαν τα όπλα τους ήταν όµοιοι µε τους φονευθέντες [...] και από τους Λακεδαιµόνιους αιχµάλωτους της Σφακτηρίας οι Σπαρτιάτες ήταν από τους επιφανέστερους και συγγενείς των επιφανών [...] επειδή φοβήθηκαν ότι αυτοί λόγω της συµφορά τους θα έχαναν την υπόληψή τους και αν διατηρούσαν τα πλήρη πολιτικά τους δικαιώµατα θα επιχειρούσαν πολιτική µεταβολή, µερικοί από αυτούς κατείχαν αξιώµατα, τους στέρησαν τα πολιτικά τους δικαιώµατα. Με τη στέρηση αυτή δεν είχαν δικαίωµα εκλογής στις αρχές. Μετά από λίγο χρονικό διάστηµα αυτοί απέκτησαν και πάλι τα πολιτικά τους δικαιώµατα» (Θουκυδίδης, 4. 40, 5. 15, 5. 34).

5 «...δίσταζαν να επιβάλουν (µετά τα Λεύκτρα) σύµφωνα µε τον νόµο τη στέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων σε εκείνους που δείλιασαν στην µάχη... και οι οποίοι ήταν πολλοί και δυνατοί φοβούµενοι µήπως επιχειρήσουν ανατροπή του πολιτεύµατος [...] Ο Αγησίλαος, χωρίς να προσθέσει κάτι ή να αφαιρέσει και χωρίς να µεταβάλει τους νόµους, παρουσιάστηκε στο πλήθος των Λακεδαιµονίων και είπε πως πρέπει σήµερα να αφήσουν να κοιµηθούν οι νόµοι και από αύριο να είναι έγκυροι για το µέλλον. Έτσι διαφύλαξε και τους νόµους και οι άνδρες δεν έχασαν τα πολιτικά τους δικαιώµατα» (Πλούταρχος, Αγησίλαος, 30). πλέον ο τρόπος που οι Έφοροι κατέστειλαν τη συνοµωσία δείχνει όχι µόνο τον φόβο που τους προκαλούσε ο Κινάδωνας, αλλά αποκαλύπτει και µία πλευρά της λειτουργίας των θεσµών. Όχι µόνο δεν ενηµέρωσαν τη γερουσία ή τις άλλες αρχές αλλά ούτε καν αυτή τη µικρή εκκλησία για την ύπαρξη της οποίας κάνει λόγο µόνο ο Ξενοφώντας. Βλέπουµε λοιπόν ότι η ισορροπία µεταξύ των διαφορετικών µορφών εξουσίας είναι αρκετά εύθραυστη και συχνά µπορεί να ανατραπεί. Στο πλαίσιο αυτό ο δήµος, στην προσπάθειά του να έχει µεγαλύτερη συµµετοχή στο πλαίσιο µιας πολιτικής που ολοένα του διαφεύγει ή δεν την ελέγχει, ενισχύει τον ρόλο των εφόρων σε βάρος της βασιλικής εξουσίας. Η παρουσία τους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική και συχνά δηµιουργείται η εντύπωση ότι κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της πόλης. Από τη µια προσπαθούν να συγκρατήσουν την προσωπική πολιτική των βασιλέων και από την άλλη να ικανοποιήσουν τη συντηρητική πολιτική των οµοίων από τους οποίους προέρχονται και των οποίων τα συµφέροντα παρέµεναν δεµένα µε την κατοχή της γης. Στο πλαίσιο αυτής της πραγµατικότητας οι επιφανέστεροι όµοιοι που ελέγχουν τη Γερουσία και την εκλογή των Εφόρων προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη διαχείριση της πόλης. Χαρακτηριστικό επίσης των αλλαγών που παρατηρούνται είναι και το γεγονός ότι η αγωγή παύει να είναι αποκλειστικό προνόµιο των οµοίων και ανοίγει τις τάξεις της και σε παιδιά µη - Οµοίων, µεταβάλλοντας σηµαντικά τη φυσιογνωµία της και τον πολιτικό της προσανατολισµό. Στα νέα αυτά δεδοµένα η γη συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα χέρια λίγων πολιτών ενώ ο ρόλος των γυναικών ενισχύεται σε πλούτο

6 και επιρροή. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί και µε τον νόµο του Επιταδέα από τις αρχές του 4ου αιώνα π.χ., και έπειτα. Σύµφωνα µε αυτόν τον νόµο, ο κάθε Σπαρτιάτης µπορούσε νόµιµα να µεταβιβάζει τον κλήρο του σε όποιον επιθυµούσε και όχι πλέον υποχρεωτικά στους φυσικούς του κληρονόµους. Ωστόσο, εκεί που εντοπίζονται οι ριζικότερες αλλαγές είναι στην αλλοίωση της κοινωνικής σύνθεσης και της κοινωνικής βάσης του πολιτεύµατος. Όσο δηλαδή και αν οι πολιτειακοί θεσµοί εµφανίζονται αµετάβλητοι, το σώµα των οµοίων συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο σε ένα µικρό αριθµό πολιτών, µε αποτέλεσµα να οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι πολιτικές διακρίσεις. Οι µεγάλες οικονοµικές και κατ επέκταση οι κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες καθώς και η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων οικογενειών, που χαρακτηρίζει την οικονοµική και κοινωνική πραγµατικότητα της κλασικής Σπάρτης, οφείλονταν και προέκυπταν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης, από το οποίο εξαρτιόταν και η πολιτική συµµετοχή του Σπαρτιάτη στο σώµα των οµοίων. Στο πλαίσιο αυτό βλέπουµε ότι ο Σπαρτιάτης πολίτης του 6ου αιώνα π.χ., κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα µεταβάλλεται σταδιακά, σε βάρος των συµπολιτών του, σε µεγαλοϊδιοκτήτη γης. Μεγάλος αριθµός πολιτών εκτοπίζονται, από το σώµα των οµοίων κυρίως λόγω οικονοµικής αδυναµίας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ιδιότητας του πολίτη. Έτσι η συρρίκνωση αυτή του πολιτικού σώµατος είχε ως συνέπεια η πολιτική και δικαστική εξουσία να περνά στα χέρια ολοένα και λιγότερων πολιτών προσδίδοντας στο πολίτευµα έναν έντονο αριστοκρατικό χαρακτήρα. Η αποµάκρυνση αυτή πολλών πολιτών από το πολιτικό σώµα δηµιούργησε το σοβαρότατο πρόβληµα της ολιγανθρωπίας, δηλαδή του µικρού αριθµού πολιτών. Έτσι η Σπάρτη, ενώ το 480 αριθµούσε ένοπλους πολίτες, το 418 βλέπουµε να µειώνονται σε 3.500, το 394 να γίνονται 2.500, το 371 καταλήγουν να είναι 1.500, ενώ στα τέλη του αιώνα καταγράφονται µόνο 700 πολίτες (από τους οποίους µόλις οι 100 διέθεταν γη). Ρωµαϊκό αντίγραφο προτοµής του Σπαρτιάτη βασιλιά Αρχίδα- «Και τα δύο πέµπτα σχεδόν της όλης εγγείου ιδιοκτησίας ανήκουν στις γυναίκες, διότι και µοναδικές κληρονόµοι υπήρξαν και διότι δίδονταν µεγάλες προίκες» (Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1270 a 25-28).

7 Η ολιγανθρωπία µεταξύ των άλλων συνεπειών επέφερε και την αύξηση του κύρους των µη-πολιτών και κυρίως των ειλώτων οι οποίοι χρησιµοποιούνταν ολοένα και περισσότερο στον πόλεµο και οι οποίοι το 380 βλέπουµε να πλειοψηφούν στον σπαρτιατικό στρατό. Η πολεµική δηλαδή ιδιότητα του Σπαρτιάτη πολίτη (για την οποία τόσος λόγος γίνεται) εκχωρείται σιγά-σιγά σε άλλες κοινωνικές οµάδες, που σταδιακά δηµιουργούνται, και σε µισθοφόρους, περιορίζοντας τη «δράση» του οµοίου στα πολιτικά του καθήκοντα. Το ζήτηµα όµως της ολιγανθρωπίας είχε συνακόλουθα ως συνέπεια (από τα µέσα κυρίως του 5ου αιώνα π.χ. και έπειτα) τη δηµιουργία άλλων νέων κοινωνικών τάξεων (υπο- µείονες, τρόφιµοι, µόθακες, νεοδαµώδεις), οι οποίες δεν υπήρχαν σε προγενέστερους αιώνες, τουλάχιστον µε τα χαρακτηριστικά που τις διακρίνουµε την Κλασική εποχή, και οι οποίες αυξάνονταν όσο µειωνόνταν ο αριθµός των πολιτών. Οι διαχωριστικές γραµ- µές ανάµεσα στις τάξεις αυτές είναι δύσκολο να προσδιοριστούν µε ευκρίνεια. Οι πηγές που διαθέτουµε για την προέλευση ή για τα κριτήρια που ίσχυαν για να ανήκει κάποιος στη µία ή στην άλλη τάξη είναι ελάχιστες και καθόλου διαφωτιστικές, γεγονός που επιτρέπει πλήθος ερµηνευτικών συνδυασµών. Ωστόσο, οι τάξεις αυτές δηµιούργησαν µια νέα κοινωνική διαστρωµάτωση και µια νέα κατηγοριοποίηση του πληθυσµού. Οι διάφορες αυτές κοινωνικές οµάδες παρεµβάλλονταν ανάµεσα στους οµοίους, τους περιοίκους και τους είλωτες δηµιουργώντας αφενός ανεπίσηµους συνεκτικούς δεσµούς µε την τάξη των πολιτών, αλλά και έντονες διαχωριστικές γραµµές µε αυτούς. Ανταγωνιστικές όσο και αλληλέγγυες προς τους οµοίους οι νέες αυτές κοινωνικές τάξεις, στην πράξη καλούνταν να καλύψουν το στρατιωτικό έλλειµµα που εµφάνιζε η πόλη την περίοδο , προκαλώντας σοβαρό πλήγµα στην πολεµική ιδιότητα του οµοίου, πάνω στην οποία βασιζόταν όχι µόνο η υπεράσπιση της πόλης και η άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά και το σηµαντικότερο κριτήριο της πολιτικής ιδιότητας του Σπαρτιάτη. Οι τάξεις αυτές λοιπόν που δηµιουργήθηκαν είτε από Σπαρτιάτες που ξέπεσαν από το σώµα των οµοίων είτε από είλωτες είτε από µεικτούς γάµους, είτε από όσους είχαν περάσει από το σύστηµα εκπαίδευσης, µπορεί να συνέβαλαν στην ενότητα δράσης της πόλης (όπως ο πόλεµος), δηµιούργησαν όµως και αιτήµατα πολιτικής αναγνώρισης απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των οµοίων (ενδεικτικό παράδειγµα της νέας αντίληψης το κίνηµα του Κινάδωνα). Σχηµατικά οι νέες αυτές τάξεις του πληθυσµού Αγαλµατίδιο Σπαρτιάτισσας αθλήτριας δρόµου ταχύτητας, Ορειχάλκινο ειδώλιο από το Μαίναλο (Αρχαιολογικό Μου-

8 έχουν ως εξής: Υποµείονες Τη λέξη υποµείονες τη συναντάµε µόνο µία φορά στον Ξενοφώντα ως µία τάξη Σπαρτιατών που συµµετέχει στο κίνηµα του Κινάδωνα και µε τον γενικό αυτό όρο υποθέτουµε πως προσδιορίζονται όλοι οι Σπαρτιάτες που δεν ανήκαν στην τάξη των οµοίων. Ωστόσο, δεν γνωρίζουµε τις ακριβείς αιτίες προέλευσης των υποµειόνων, δηλαδή αν όλοι προέρχονταν από την τάξη των οµοίων και που για διάφορους λόγους έχασαν τα πλήρη πολιτικά τους δικαιώµατα (αποτυχία ή άρνηση να συµµετέχουν στην αγωγή, οικονοµική αδυναµία συµµετοχής στα συσσίτια, µη τήρηση των νόµων ή άλλο σοβαρό αδίκηµα) ή αν πρόκειται για µια ευρύτερη κατηγορία στην οποία εντάσσονταν και άλλοι µη προερχόµενοι από την τάξη των πολιτών. Τρόφιµοι Δεν γνωρίζουµε ποιοι ακριβώς ήταν οι τρόφιµοι που συνόδευαν το 380 τον βασιλιά Αγησίπολη στην εκστρατεία του στην Όλυνθο. Η διατύπωση του Ξενοφώντα (Ελληνικά 5, 3, 9) «και ξένοι των τροφίµων καλουµένων» µπορεί να σηµαίνει ότι ένα µέρος των ξένων που έµεναν στη Σπάρτη ονοµάζονταν τρόφιµοι αλλά και ότι από την τάξη των τροφίµων ορισµένοι ήταν ξένοι. Συνεπώς από τις µαρτυρίες των αρχαίων υποθέτουµε ότι οι τρόφιµοι ήταν ή οι ξένοι που έµεναν στη Σπάρτη ή ότι από την τάξη των τροφίµων ορισµένοι ήταν ξένοι ή ότι ήταν νέοι που είχαν σταλεί στη Σπάρτη για να συµµετέχουν στο σύστηµα εκπαίδευσης χωρίς βέβαια να γίνονται όµοιοι. Δεν αποκλείεται ωστόσο η κατηγορία του τροφίµου να δήλωνε κυρίως τα φτωχά παιδιά των Σπαρτιατών που δεν µπορούσαν για λόγους οικονοµικούς να συµµετέχουν στην αγωγή και τα οποία µε έξοδα των πλούσιων οµοίων πλαισίωναν τους γιους τους. Πάντως µε τον γενικό όρο τρόφιµοι θα πρέπει να υποδηλώνονται όσοι µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο συµµετείχαν στην αγωγή χωρίς να προέρχονται από την τάξη των οµοίων. Η κλειστή κοινωνία της Σπάρτης δηµιούργησε προοδευτικά Μόθακες ή Μόθονες Δεν έχουµε ακριβείς πληροφορίες για το ποιοι αποτελούσαν αυτήν την κοινωνική κατη-

9 γορία. Οι πηγές, αντί να διαφωτίζουν, περιπλέκουν το ζήτηµα. Συχνά γίνεται λόγος είτε για νέους της Λακωνίας που συντηρούνταν από τους οµοίους είτε για νέους που ήταν ελεύθεροι, αλλά όχι Λακεδαιµόνιοι και µαζί µε τα παιδιά των οµοίων συµµετείχαν στην αγωγή, είτε για παιδιά φτωχών Σπαρτιατών που βρίσκονταν σε σχέσεις εξάρτησης µε τους πλούσιους οµοίους και τα οποία συντρόφευαν τους γιους των οµοίων στην αγωγή είτε για νόθα παιδιά οµοίων (παιδιά δηλαδή που δεν τα είχε αναγνωρίσει ο πατέρας τους) είτε για νόθα παιδιά οµοίων που προέρχονταν από µεικτούς γάµους (παιδιά δηλαδή που αποκτήθηκαν µε είλωτες ή µε περιοίκους) που συµµετείχαν και αυτά στην αγωγή και που αν τα κατάφερναν είχαν πολλές πιθανότητες να γίνουν όµοιοι. Στην πράξη οι περιπτώσεις αυτές συγκλίνουν σε ένα γεγονός ότι πρόκειται για εκείνους που είχαν µε επιτυχία συµµετάσχει στο σύστηµα εκπαίδευσης είτε ήταν ξένοι είτε νόθα παιδιά οµοίων. Εποµένως είναι πιθανόν όσοι από τους τρόφιµους ήταν νόθα παιδιά οµοίων δηλαδή Μόθακες, η επιτυχία τους στην αγωγή να τους εξασφάλιζε µια θέση στην τάξη των οµοίων. Με τον τρόπο αυτόν µπορούµε να ερµηνεύσουµε και την παράδοση που αναπτύχθηκε από τον 4ο αιώνα και έπειτα, σύµφωνα µε την οποία ο Λύσανδρος ήταν πρώην µόθακας. Οι «µόθακες» στην αρχαία Σπάρτη ήταν, κατά µία εκδοχή, Νεοδαµώδεις Οι νεοδαµώδεις ήταν ένα πολυάριθµο σώµα που ξεπερνούσε τους οπλίτες και που στην ουσία είχε επανδρώσει τον σπαρτιατικό στρατό σε πολλές επιχειρήσεις (εκστρατεία στη Σικελία, στην Εύβοια, στη Χαλκιδική, Βυζάντιο, Ασία). «Τα πράγµατα των Λακεδαιµονίων άρχισαν να καταστρέφονται και να χαλάνε σχεδόν από τότε που κατέλυσαν την ηγεµονία των Αθηναίων και γέµισαν χρυσό και ασήµι. Όσο καιρό οι οικογένειες κρατούσαν τον αριθµό που όρισε ο Λυκούργος στις κληρονοµιές, και ο πατέρας άφηνε στο παιδί τον κλήρο, η τάξη αυτή και η ισότητα, παραµένοντας σταθερή έσωζε κάπως την πόλη. Όταν όµως έγινε έφορος ο Επιταδεύς, άνθρωπος δυνατός, αυθάδης και ανυπόφορος στους τρόπους του, επειδή είχε µια διαφορά µε το γιο του, πέρασε ρήτρα ώστε να επιτρέπεται στον καθένα, και όταν ζούσε, να δίνει ή να αφήνει µε

10 διαθήκη σε όποιον θέλει το σπίτι του και τον κλήρο του [...] και οι άλλοι δέχθηκαν τον νόµο και τον επικύρωσαν λόγω της πλεονεξίας τους... διότι οι δυνατοί αποµακρύνοντας από την κληρονοµιά αυτούς που είχαν δικαιώµατα µεγάλωσαν πάρα πολύ τις περιουσίες τους. Γρήγορα ο πλούτος συγκεντρώθηκε σε λίγους, στην πόλη έπεσε φτώχια που είχε ως αποτέλεσµα την ανελευθερία, την παραµέληση των καλών και τον φθόνο και το µίσος για τους πλούσιους. Έµειναν λοιπόν όχι περισσότεροι από επτακόσιους Σπαρτιάτες και από αυτούς εκατό ίσως είχαν γη και κλήρο. Ο άλλος όχλος, άπορος και χωρίς πολιτικά δικαιώµατα, καθόταν στην πόλη και νωχελικά και απρόθυµα αντιµετώπιζε τους εξωτερικούς πολέµους ενώ έψαχνε πάντοτε να βρει την ευκαιρία για µεταβολή και ανατροπή της κατάστασης» (Πλούταρχος, Άγις, 5). «(Τον Αγησίπολη) ακολουθούσαν επίσης οικειοθελώς πολλοί γενναίοι και ανδρείοι από τους περιοίκους, και ξένοι από τους ονοµαζόµενους τρόφιµους, και νόθοι γιοι Σπαρτιατών, άνδρες ωραιότατοι, και όχι χωρίς πείρα της ζωής και της τιµής στη Σπάρτη» (Ξενοφώντας, Ελληνικά, ). Ποιοι ακριβώς αποτελούσαν αυτήν την κατηγορία δεν γνωρίζουµε µε βεβαιότητα. Συνήθως θεωρούµε ότι ο όρος νεοδαµώδεις σηµαίνει τους είλωτες στους οποίους λόγω των σηµαντικών τους υπηρεσιών στην πόλη τους παραχωρήθηκε η ελευθερία τους. Ωστόσο, ο όρος νεοδαµώδεις θα πρέπει να δηλώνει κάτι παραπάνω από τους είλωτες που απέκτησαν την ελευθερία τους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να εντάσσονταν σε διάφορες κατηγορίες και να έφεραν, όπως ίσχυε σε κάθε τέτοια περίπτωση, ένα δηλωτικό όνοµα της προέλευσής τους, όπως απελεύθεροι, επεύνακτοι, αφέτες, αδέσποτοι, ερυκτήρες, δεσποσιοναύτες κλπ., και όχι να αναφέρονται ως ξεχωριστή κατηγορία από αυτές. Υποθέτουµε λοιπόν πως στην κατηγορία αυτή των νεοδαµώδων θα πρέπει να ανήκουν και είλωτες που για την προσφορά τους στη Σπάρτη (κυρίως συµµετοχή στον πόλε-

11 «Οι λεγόµενοι µεταξύ των Λακεδαιµονίων µόθακες είναι βέβαια ελεύθεροι, όχι όµως Λακεδαιµόνιοι [...] Οι µόθακες συντρέφονται µε τους Λακεδαιµόνιους. Το καθένα δηλαδή από τα παιδιά των πολιτών, όσο το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες δυνατότητές τους, κάνουν συντρόφους τους άλλα ένα, άλλα δύο και µερικά περισσότερους. Οι µόθακες λοιπόν είναι ελεύθεροι, αλλά δεν είναι Λακεδαιµόνιοι, όµως συµµετέχουν σε όλη την εκπαίδευση. Λένε ότι ένας από αυτούς υπήρξε ο Λύσανδρος» (Αθήναιος, 271 e-f). µο) έλαβαν ως ανταµοιβή όχι µόνο την ελευθερία τους αλλά και έναν κλήρο και στη συνέχεια πολιτικά δικαιώµατα. Βέβαια δεν γνωρίζουµε εάν όλοι οι είλωτες που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην πόλη µεταπηδούσαν στην κατηγορία αυτή. Η λέξη νεοδαµώδης επιδέχεται µια διπλή ανάγνωση: µπορεί να διαβαστεί είτε ως νέος δηµότης (δηλαδή νέος πολίτης, κάτι αντίστοιχο µε τους νεοπολίτες του Κλεισθένη της Αθήνας) είτε ως νέος δήµος (δηλαδή νέο πολιτικό σώµα). Οι νεοδαµώδεις, δηλαδή, είναι οι (νέοι) πολίτες που µαζί µε τους όµοιους αποτελούν έναν νέο δήµο. Ο µεγάλος δηλαδή αυτός αριθµός νεοδαµώδων δηλώνει την προσπάθεια που κατέβαλαν οι όµοιοι, την περίοδο µεταξύ (η δράση και η ύπαρξη νεοδαµώδων εµφανίζεται µόνο αυτήν την περίοδο) να αντιµετωπίσουν από τη µια τη νέα κοινωνική πραγ- µατικότητα που διαµορφωνόταν και από την άλλη τον Πελοποννησιακό πόλεµο και την άσκηση της ηγεµονίας. Η προσπάθεια αυτή συνίστατο στην αναδιοργάνωση του πολιτικού σώµατος στο οποίο θα συµπεριλαµβάνονταν ορισµένοι από εκείνους που ανήκαν σε κατώτερα κοινωνικά στρώµατα, και πληρούσαν ορισµένες από τις προϋποθέσεις του όµοιου (συµµετοχή και επιτυχία στην αγωγή, οπλιτική ικανότητα κλπ.). Αν πράγµατι συνέβη κάτι τέτοιο τότε µπορούµε να ερµηνεύσουµε καλύτερα το όνοµα που τους αποδόθηκε, τον µεγάλο αριθµό οπλιτών που το αποτελούσαν, τους διαφορετικούς χώρους προέλευσης όσων ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία, καθώς και το γεγονός ότι τους έδιναν γη. Βέβαια ότι και αν συνέβη η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ήττα των Σπαρτιατών από τους Θηβαίους και η συρρίκνωση της Σπάρτης στα σύνορα της Λακωνίας εξαφάνισαν τους λόγους αυτού του εγχειρήµατος που δεν ήταν άλλοι από την ικανοποίηση, σε µια κρίσιµη περίοδο, του αιτήµατος για πολιτική αναγνώριση των κα-

12 «Ο Καλλικρατίδας ακόµα, ο Γύλιππος και ο Λύσανδρος στη Σπάρτη αποκαλούνταν µόθακες. Το όνοµα αυτό είχαν οι δούλοι των εύπορων πολιτών, τους οποίους οι πατέρες έστελναν µε τους γιους τους για να αγωνιστούν µαζί τους στα γυµναστήρια. Ο Λυκούργος, που επέτρεψε αυτό, έδωσε το δικαίωµα του Λάκωνα πολίτη σε αυτούς που πέρασαν την αγωγή των αγοριών» (Αιλιανός, Ποικίλη Ιστορία, ). τώτερων κοινωνικών τάξεων που σήκωναν τα βάρη του πολέµου και αντιµετώπιζαν ουσιαστικά το µεγάλο µέτωπο των πολεµικών δραστηριοτήτων στο οποίο είχε εµπλακεί η Σπάρτη. Έτσι ο επίδοξος τίτλος του οµοίου θα παραµείνει ερµητικά κλειστός και προνόµιο λίγων. Ο Σπαρτιάτης πολίτης εποµένως από τα µέσα του 5ου αιώνα και έπειτα εµφανίζεται αρκετά διαφορετικός. Όσο και αν ο τίτλος του πολίτη, όµοιος, παραµένει ο ίδιος, το περιεχόµενο αυτής της ιδιότητας έχει αλλάξει. Ο όµοιος έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα προβλήµατα να επιλύσει τον 5ο ή τον 4ο αιώνα από αυτά που αντιµετώπιζε ο οµώνυµός του τον 6ο αιώνα. Οι Σπαρτιάτες πολίτες από τα µέσα του 5ου αι. και έπειτα εµφανίζονται λιγότερο πολεµικοί (γα να διεξάγουν πολέµους στηρίζονται ή σε µισθοφόρους ή σε άλλες κατηγορίες του πληθυσµού), περισσότερο πλούσιοι (η γη και ο πλούτος συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων), αριθµητικά µειωµένοι (από οκτώ χιλιάδες καταλήγουν λίγες εκατοντάδες) και προσπαθούν ολοένα και πιο ζηλότυπα να διατηρήσουν το καθεστώς τους και τα προνόµια που απορρέουν από αυτό. Ο δήµος δηλαδή αποτελείται από µια µειοψηφία µεγαλογαιοκτηµόνων που συνεχίζουν να αποκαλούνται όµοιοι και χρησιµοποιούν τους παραδοσιακούς πολιτικούς θεσµούς για να επιβάλουν τη θέλησή τους. Ενώ δηλαδή θεωρητικά τα κριτήρια που είχαν πριν από αιώνες τεθεί για να ασκεί κάποιος τα πολιτικά του δικαιώµατα συνέχιζαν να ισχύουν, στην πράξη Με τις σταδιακές αλλαγές που υπέστη η Σπάρτη στο πέρασµα «Οι Λακεδαιµόνιοι στους είλωτες που πολέµησαν µε τον Βρασίδα, απέδωσαν ελευθερία και την άδεια να κατοικούν όπου θέλουν. Αργότερα όλους αυτούς τους εγκατέστησαν µαζί µε τους Νεοδαµώδεις στο Λέπρεο, που βρίσκεται στα σύνορα της Λακωνικής και της Ηλείας» (Θουκυδίδης, 5. 34).

13 ελάχιστες µόνο οικογένειες, ιδιαίτερα πλούσιες και ευγενικής κυρίως καταγωγής, τα πληρούσαν. Δικαιολογηµένα λοιπόν ο Ξενοφώντας διατύπωνε στη Λακεδαιµονίων Πολιτεία του την πεποίθηση ότι οι Σπαρτιάτες είχαν εγκαταλείψει τις παραδόσεις τους και τίποτε από όσα τους χαρακτήριζε σε προηγούµενους αιώνες δεν ίσχυε πλέον. Η Σπάρτη, εποµένως, από την πόλη των ένοπλων πολιτών τον 6ο αώνα καταλήγει σταδιακά την Κλασική εποχή στην πόλη των πλούσιων πολιτών, δηλαδή σε µια κοινωνία µε έντονο πλουτοκρατικό χαρακτήρα.

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ η εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα στρατιωτική. τα παιδιά μάθαιναν να αντέχουν όχι μόνο στον πόνο αλλά και σε δύσκολες συνθήκες επιβίωσης από ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Χρήστος Φιλίππου Τάξη: A2

Όνομα: Χρήστος Φιλίππου Τάξη: A2 Όνομα: Χρήστος Φιλίππου Τάξη: A2 1) Συγκριτική δραστηριότητα (Σπάρτη - Αθήνα): Κατάρτιση πίνακα στον οποίο να καταγράφονται ομοιότητες και διαφορές του αθηναϊκού και του σπαρτιατικού πολιτεύματος. Συγκριτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ποιος πόλεμος ονομάζεται Πελοποννησιακός: Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αθήνας - Σπάρτης και των συμμαχικών τους πόλεων-κρ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6400 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1o ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Η ομηρική εποχή ονομάζεται επίσης:

Διαβάστε περισσότερα

Α Δηλιακή συμμαχία Πηγαίνετε στη σελίδα 99 και διαβάστε την πηγή. Ποια ήταν η έδρα της συμμαχίας; Ποιοι συμμετείχαν; Ποιος ήταν ο στόχος της συμμαχίας

Α Δηλιακή συμμαχία Πηγαίνετε στη σελίδα 99 και διαβάστε την πηγή. Ποια ήταν η έδρα της συμμαχίας; Ποιοι συμμετείχαν; Ποιος ήταν ο στόχος της συμμαχίας Κλασική εποχή Κλασική εποχή ονομάζεται η περίοδος από το 480 έως το 323 π.χ. Γιατί έχουν επιλεγεί αυτά τα έτη; 480π.Χ.: τέλος των περσικών πολέμων 323π.Χ.: θάνατος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι ονομάζουμε σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Τειχισμένο, κέντρο διοίκησης. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών. Κώμες & καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Τειχισμένο, κέντρο διοίκησης. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών. Κώμες & καλλιεργήσιμες εκτάσεις Τα πολιτεύματα Ποιες ήταν οι επιδιώξεις κάθε πόλης-κράτους; ελευθερία-αυτονομία-αυτάρκειααυτάρκεια Ποια είναι τα συστατικά στοιχεία της πόλης-κράτους; γεωγραφικά-οργανωτικά Τα πολιτεύματα Ποιες ήταν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Οδυσσέας Περαντζάκης

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Οδυσσέας Περαντζάκης ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Οδυσσέας Περαντζάκης Α 2 Η Σπάρτη ήταν πόλη-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία. Η Σπάρτη έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5)

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5) Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr 1. Ποια από τις ακόλουθες μάχες δεν έχει σχέση με τους Μηδικούς Πολέμους; α. η μάχη της Μυκάλης β. η μάχη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ. Ο Θηραμένης ήταν ένας Αθηναίος πολιτικός, εξέχων στην τελευταία δεκαετία του

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ. Ο Θηραμένης ήταν ένας Αθηναίος πολιτικός, εξέχων στην τελευταία δεκαετία του ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ Ο Θηραμένης ήταν ένας Αθηναίος πολιτικός, εξέχων στην τελευταία δεκαετία του ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο Θηραμένης γεννήθηκε στην Κέα το 451π.Χ., αλλά υιοθετήθηκε από τον Άγνωνα, έναν αρχαίο πολιτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτεύματα Πολιτειακές εξελίξεις

Πολιτεύματα Πολιτειακές εξελίξεις Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.χ) Πολιτεύματα Πολιτειακές εξελίξεις Σελ. 92-94 1 Δεμοιράκου Μαρία, φιλόλογος Ο Θεσμός της πόλης-κράτους και τα πολιτεύματα Μέσα στο θεσμό της πόλης κράτους λειτούργησαν κοινωνικοί

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Η Σπάρτη ήταν πόλη- κράτος στην Αρχαία Ελλάδα, χτισμένη στις όχθες

Διαβάστε περισσότερα

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο Η εποχή του Περικλή Ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος Επέκταση της εμπορικής επιρροής των Αθηναίων στην Δύση (ίδρυση της αποικίας των Θουρίων το 444/3 π.χ.) Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο κυριότερο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ

Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΝΝΑ ΣΕΧΟΥ- ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ : Α4 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012 13 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ογάµος Ο γάμος στη Σπάρτη ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις ανοικτού τύπου

Ερωτήσεις ανοικτού τύπου 3. Ξενοφών Γρύλλου Ερχιεύς Ερωτήσεις ανοικτού τύπου 1. Η ΖΩΗ ΤΟΥ 1. Να δώσετε βασικές πληροφορίες για την καταγωγή του Ξενοφώντα και για το οικογενειακό περιβάλλον µέσα στο οποίο µεγάλωσε. 2. Σε ποια εποχή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. Να αναφέρετε και να εξηγήσετε ποιες ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη και εξέλιξη της πόλης- κράτους. 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ, ΝΥΞΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΡΙΑ ΛΟΓΧΗ Ή ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ. ΑΝΤΙΤΑΞΕ ΠΕΛΜΑ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ, ΘΕΣΕ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ, ΠΡΟΤΑΞΕ ΛΟΦΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΙΟ, ΚΡΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ.

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ. ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Ποιες ήταν οι αιτίες της διάσπασης του φυλετικού κράτους; Η αύξηση του πληθυσμού και η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης. Η καταπίεση που ασκούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Εκδοχές ίδρυσης Σύμφωνα με την παράδοση από τον Ρωμύλο, γιο του Αινεία (γύρω στο 735 π.x.) Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα στη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. (σελ ) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. (σελ ) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 480-323 π.χ. (σελ. 98-114) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β 1. Κίμων Α. Έκλεισε ειρήνη για 30 χρόνια 2. Εφιάλτης Β. Αριστοκρατικός, υπέρμαχος της συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Ιστορία

Αρχαία Ελληνική Ιστορία Αρχαία Ελληνική Ιστορία Ενότητα 3: Σπάρτη - Λυκούργος Αγγελική Σύρκου Τμήμα Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-Βουλευτές:

ΤΑΞΗ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-Βουλευτές: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣΚΑΙΟΙΠΕΡΙΑΥΤΟΝ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΟΙKAI BOYΛΕΥΤΕΣ (HONESTIORES ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ) - ΣΤΡΑΤΟΣ- ΚΛΗΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Αυτοκράτορας: H ανάρρηση στο θρόνο χάρη στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ομάδα 1 η Δήμου Σωτήρης, Νακούτση Ευαγγελία, Τσιώλης Φώτης

ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ομάδα 1 η Δήμου Σωτήρης, Νακούτση Ευαγγελία, Τσιώλης Φώτης ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ομάδα 1 η Δήμου Σωτήρης, Νακούτση Ευαγγελία, Τσιώλης Φώτης ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Η Αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην πόλη-κράτος της

Διαβάστε περισσότερα

Η θέ ση της γυναί κας στην αρχαί α Αθη να καί στην αρχαί α Σπα ρτη.

Η θέ ση της γυναί κας στην αρχαί α Αθη να καί στην αρχαί α Σπα ρτη. Η θέ ση της γυναί κας στην αρχαί α Αθη να καί στην αρχαί α Σπα ρτη. Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα, έπρεπε να είναι σεμνή, όμορφη και υγιής, προκειμένου να συμβιβάζεται με τα πρότυπα της ανδροκρατικής κοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Ιστορία

Αρχαία Ελληνική Ιστορία Αρχαία Ελληνική Ιστορία Ενότητα 10: Ανάκαμψη της Αθήνας - Αγησίλαος Αγγελική Σύρκου Τμήμα Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2018 ΤΑΞΗ : Α ΤΜΗΜΑ : 2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2018 ΤΑΞΗ : Α ΤΜΗΜΑ : 2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2018 ΤΑΞΗ : Α ΤΜΗΜΑ : 2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η Αθήνα, στην αρχαιότητα, εκτός από μεγάλη πολιτική δύναμη ήταν και μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα.

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η τροφή της Αρχαϊκής οικογένειας ήταν αποτελούνταν από λαχανικά, ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν κομψή, αλλά όχι εξεζητημένη. Το βασικό

Διαβάστε περισσότερα

413 Ο Σπαρτιάτης Άγης, μετά την καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία, τειχίζει τη Δεκέλεια στην Αττική και αποκλείει τους Αθηναίους από ξηράς

413 Ο Σπαρτιάτης Άγης, μετά την καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία, τειχίζει τη Δεκέλεια στην Αττική και αποκλείει τους Αθηναίους από ξηράς Θέμα της διδακτικής πρότασης Η 3 η φάση του Πελοποννησιακού πολέμου: Δεκελεικός πόλεμος Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να προσδιορίσουν τη δράση των αντιμαχόμενων ομάδων κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Α ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ Ολογράφως :... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2/06/2017 Υπογραφή :... ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2)

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2) Εμφύλια διαμάχη στην Κέρκυρα Μετά την καταστολή της αποστασίας των Μυτιληναίων από τους Αθηναίους και την κατάληψη των Πλαταιών από τους Σπαρτιάτες(427π.Χ.),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΡΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.. 3 ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ.. 7 ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ 10 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση

Διαβάστε περισσότερα

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εργασία για το σπίτι Ποιες ήταν οι βασικές αρχές της ηµοκρατίας που ίσχυσε στην Αρχαία Ελλάδα; (Στο τέλος του κεφαλαίου παραθέτουµε αποσπάσµατα από το

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετικές εργασίες Α Λυκείου

Συνθετικές εργασίες Α Λυκείου Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (υπάρχει στο σχολείο). ime.gr (Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού). Wikipedia Ξενοφών : ένας ιστορικός με πολλά ενδιαφέροντα Χ. Ζ έ ρ β α Θ. Β ο υ ρ έ κ α Η συμμετοχή στου Ξενοφώντα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη διάρκεια της 1 ης φάσης του Πελοποννησιακού πολέμου Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Αρχίδαμος λεηλατεί την Αττική

Γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη διάρκεια της 1 ης φάσης του Πελοποννησιακού πολέμου Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Αρχίδαμος λεηλατεί την Αττική Θέμα της διδακτικής πρότασης Η 1 η φάση του Πελοποννησιακού πολέμου: Δεκαετής ή Αρχιδάμειος πόλεμος Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να προσδιορίσουν τη δράση των αντιμαχόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος και Πολιτική

Πόλεμος και Πολιτική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθημα 3 ο : Η Ελληνική Αρχαιότητα. Η ακμή και η παρακμή της Πόλης. Μακεδονικός τρόπος πολέμου. 4 ος αι. π.χ. 4 ος αι. μ.χ. Γεώργιος Μαργαρίτης,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ )

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Γ «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 9 Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ. 106 109) Οι αρχικές επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών θορύβησαν την Υψηλή Πύλη. Την άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Πεντηκονταετία (479-431 π.χ.) Ανάμεσα σε δύο πολέμους, η Πεντηκονταετία [72] ταυτίζεται με τη μεγάλη ακμή της αθηναϊκής δημοκρατίας. Οι νίκες στα Περσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Α. Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 462 Π.Χ. Μέχρι το 462 π.χ., έτος της πτώσης της πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ογάµοςκαιηθέσητηςγυναίκας στηναρχαίααθήνα

Ογάµοςκαιηθέσητηςγυναίκας στηναρχαίααθήνα Ογάµοςκαιηθέσητηςγυναίκας στηναρχαίααθήνα 4 ο ΓυµνάσιοΗρακλείου σχολικόέτος 2012 13 Τµήµα : Α4 Επιµέλεια : Μυρτώ Παγωµενάκη, Νίκη Μαραζάκη, Ευγενία Ορφανουδάκη Φιλόλογος :Ευαγγελία Σερδάκη 1 ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Κίμων α. Διακυβέρνηση Αχαϊκής Συμπολιτείας

1. Κίμων α. Διακυβέρνηση Αχαϊκής Συμπολιτείας ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α 1 Α1.1. Να αντιστοιχίσετε τα ονόματα της στήλης Α με τα στοιχεία της στήλης Β (προσοχή: στη στήλη Β περισσεύουν δύο στοιχεία) ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β 1. Κίμων α. Διακυβέρνηση Αχαϊκής Συμπολιτείας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ H ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Στην εποχή του Θουκυδίδη πραγματοποιείται ένα σπουδαίο γεγονός που έγινε βασική αιτία να εξασθενίσουν οι Αρχαίες Ελληνικές πόλεις καθώς να συντριβή το πολιτισμικό μεγαλείο της αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

3η - 4η ιδακτική Ενότητα. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία

3η - 4η ιδακτική Ενότητα. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία Μ Ε Ρ Ο Π Ρ Ω Τ Ο Π Ο Ι Τ Ι Κ Ο Ι Θ Ε Μ Ο Ι 26 3η - 4η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΤΙΚΟΙ ΘΕΜΟΙ Τι είναι ηµ οκρατία Εργασία για το σπίτι Να εντοπίσετε τις διαφορές ως προς την οργάνωση και τις αρµοδιότητες µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ Στο θρόνο βρίσκεται ο Αλέξιος Α Κομνηνός 1081 1118 (ιδρυτής δυναστείας Κομνηνών) Ο Αλέξιος Α Κομνηνός μπροστά στο Χριστό Ο Αλέξιος Α διαπραγματεύεται με τους σταυροφόρους

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου

Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου Ενότητα 4: Η Πολιτεία των Λακεδαιμονίων Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΡΗΝΗ ΒΥΖΙΡΙΑΝΝΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΟΥΡΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΒΥΖΙΡΙΑΝΝΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΟΥΡΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΒΥΖΙΡΙΑΝΝΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΟΥΡΗΣ Α1 Στην Αρχαία Ελλάδα οι ημέρες της ειρήνης εναλλάσσονται με εκείνες του πολέμου. Συνεχής ειρήνη δεν υπήρχε ποτέ. O πόλεμος είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 479 323 π.χ.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 479 323 π.χ. ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 479 323 π.χ. Α. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ Ή Α ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (478 431 π.χ.) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 1. Οι ελληνικές πόλεις παραμέρισαν τις διαφορές τους και συμμάχησαν για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΤΜΗΜΑ : Α4 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΖΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ο ρόλος του οίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ. Χανιά, Απρίλιος 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ. Χανιά, Απρίλιος 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Χανιά, Απρίλιος 2014 Τον Αύγουστο του 2010, ενεργοί πολίτες των Χανίων προχωρήσαμε στη δημιουργία της ανεξάρτητης δημοτικής μας κίνησης με επικεφαλής τον Τάσο Βάμβουκα. Με διαφορετικές αφετηρίες,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ( π. Χ)

Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ( π. Χ) 1) α: Κύριες πηγές για την ιστορία της εποχής της Αθηναϊκής ηγεμονίας είναι:. 1) β. Αντιστοιχίστε τα δεδομένα της στήλης Α με αυτά της στήλης Β Α 1. Ελληνοταμίες 2. τερματισμός Ελληνοπερσικών πολέμων 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2017 ΧΡΟΝΟΣ: ΔΥΟ (2) ΩΡΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Το εξεταστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΕΦ. 2 ὐ ὑπεδέχοντο ὺς ῶ Ἀθ ίω φρ ρ ὺς ὑ ς ἀφέ ς ρ ς Ἀ β ῃ φ ς Π ρ

Διαβάστε περισσότερα

Το κράτος της Σπάρτης

Το κράτος της Σπάρτης Το κράτος της Σπάρτης Περιζζόηερες πληροθορίες μπορείηε να Βρείηε ζηο διαδίκησο ζηις πιο κάηω ζελίδες: http://www.spartans.gr/ Αρταία Σπάρηη http://www.laconia.org/ Λακωνία http://www.culture.gr/maps/pelop/lakonia/lakonia_gr.html

Διαβάστε περισσότερα

Project. Εργασία των : Μαρίας Τσάκα Άντζελας Πέτκο Γιώργου Κρητικού Αλέξανδρου Παππά

Project. Εργασία των : Μαρίας Τσάκα Άντζελας Πέτκο Γιώργου Κρητικού Αλέξανδρου Παππά Project Εργασία των : Μαρίας Τσάκα Άντζελας Πέτκο Γιώργου Κρητικού Αλέξανδρου Παππά Θέμα 300 : Η άνοδος της Διαφορές ανάμεσα στην ταινία και την ιστορία Η ταινία βασίζεται σε ομώνυμο κόμικ του Φρανκ Μίλλερ,

Διαβάστε περισσότερα

Η μετατροπή της Αθηναϊκής Συμμαχίας σε Ηγεμονία

Η μετατροπή της Αθηναϊκής Συμμαχίας σε Ηγεμονία Θέμα της διδακτικής πρότασης Η μετατροπή της Αθηναϊκής Συμμαχίας σε Ηγεμονία Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να προσδιορίσουν την πορεία που οδήγησε την Αθήνα σε ρόλο ηγεμόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΑΙΤΙΑ: (συμπληρώστε τα κενά) Α/ Οικονομικά αίτια 1893: 1898: Αρχές 20 ου αι. : κάνει δύσκολη τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές και περιόρισε τα εμβάσματα των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική οργάνωση της αρχαϊκής εποχής

Η κοινωνική οργάνωση της αρχαϊκής εποχής Η κοινωνική οργάνωση της αρχαϊκής εποχής 1. Οι ευγενείς (ἀγαθοί, ἄριστοι, εὐπατρίδες, ἐσθλοί): κάτοχοι γης, ιππείς, ασκούσαν σώμα και πνεύμα (ιδανικό τους ο καλός κἀγαθός πολίτης). 2. Οι πολλοί, ο δήμος

Διαβάστε περισσότερα

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις 7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις πώς διαχειρίστηκε ο Ηράκλειος τόσο τους κινδύνους που απειλούσαν τα σύνορα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους όσο και τα σοβαρά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ Π.Χ.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ Π.Χ. 1 Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ 415-413 Π.Χ. Ο ΔΕΚΕΛΕΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 413-404 π.χ. Η εκστρατεία στη Σικελία 2 Ο Αλκιβιάδης πείθει την εκκλησία του δήμου να οργανώσει μεγάλη εκστρατεία στη Σικελία για βοήθεια στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής)

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Χρονολόγιο 1893 Πτώχευση 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1909 (15 Αυγούστου) Κίνημα στο Γουδί 1910 Ο Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ': ΑΡΧΑÏΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.χ.) 5. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ': ΑΡΧΑÏΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.χ.) 5. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ': ΑΡΧΑÏΚΗ ΕΠΟΧΗ (800-479 π.χ.) 5. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η καταγραφή των νόμων από τον Δράκοντα ικανοποίησε ένα μέρος των πολιτών. Ωστόσο, η κοινωνία συνέχιζε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η :

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πχ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία - Ο Αλέξανδρος συνέχισε την εκστρατεία ενισχύοντας τη θέση του απέναντι στους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Να γράψετε ένα κείµενο, όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία που συναγάγουµε για τη δοµή και τη λειτουργία της αθηναϊκής πολιτείας από τον «Ὑπὲρ Μαντιθέου» λόγο.

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ ΩΡΑ: 8.00 10.00 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/6/2014 ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2.1 Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη κατά την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου έως και Ιουνίου του 2003. Ο συνολικός αριθµός των ευρωπαίων πολιτών που απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 5 (ΠΕΝΤΕ) ΣΕΛΙΔΕΣ.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 5 (ΠΕΝΤΕ) ΣΕΛΙΔΕΣ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ:Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2017 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2 Ώρες ΩΡΑ: 08:00-10:00 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ..

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ )

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Ε - «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 8 Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ. 208 211) Μετά την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα, έσπευσαν να τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης.

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συμμετοχή τους στην υπεράσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Θ Ε Μ Α Τ Ο ΓΑ Μ Ο ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΚΛΙΑΜΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Μ Ε Θ Ε Μ Α Τ Ο ΓΑ Μ Ο ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΚΛΙΑΜΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Σ Τ Ο Μ ΑΘ Η Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν Μ Ε Θ Ε Μ Α Τ Ο ΓΑ Μ Ο ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΚΛΙΑΜΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Γάμος ονομάζεται η τελετή με την οποία συνιστάται και αναγνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο Α1. Εναντίον βέβαια, των δημοκρατικών πόλεων (πολεμάτε) ή για ιδιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ EΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΓΥΜΝΑΣΙΟ EΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΓΥΜΝΑΣΙΟ EΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: A ΤΜΗΜΑ:. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (ΜΟΝΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ Ο Ξενοφώντας είναι θετικός και δραστήριος, αλλά με μια τάση ρομαντική η οποία εξηγείται από την περιπετειώδη ζωή του και το περιεχόμενο ορισμένων από τα έργα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.2 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΉΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2 «Δημοκρατία δε σημαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε σημαίνει την έλλειψη λογοκρισίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βία κατά των γυναικών και η θέση της στην κοινωνία.

Η Βία κατά των γυναικών και η θέση της στην κοινωνία. Η Βία κατά των γυναικών και η θέση της στην κοινωνία. Τ α δ ι κ α ι ώ µ α τ α τ ω ν γ υ ν α ι κ ώ ν σ τ η ν κ ο ι ν ω ν ί α. Εισαγωγή Πολλές έρευνες και µελέτες σχετικά µε τη θέση της γυναίκας απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

7. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια

7. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια 7. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ΠΗΓΗ 1 Ο Ευµένης (βασιλιάς των Σελευκιδών), παρέδωσε τις αποµακρυσµένες πόλεις στη διακυβέρνηση των φίλων του, τους έκανε φρούραρχους και τους διόρισε

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη

Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΑΤΟ Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη 1. Κοινωνική ιάρθρωση, διαστρωµάτωση, ταξική σύνθεση Ερώτηση ανάπτυξης Nα προσδιορίσετε τους λόγους για τους οποίους οι συγγραφείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C)

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (318E-320C) Μπορεί η αρετή να γίνει αντικείμενο διδασκαλίας; Ο Πρωταγόρας εξηγεί στον Σωκράτη τι διδάσκει στους νέους που παρακολουθούν τα μαθήματά του. Οι αντιρρήσεις του Σωκράτη. «Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Ιστορία

Αρχαία Ελληνική Ιστορία Αρχαία Ελληνική Ιστορία Ενότητα 11: Θήβα (Επαμεινώνδας, Πελοπίδας) Αγγελική Σύρκου Τμήμα Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ Β Ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή Φίλιππος Β o Μακεδών (382 336 π.χ.)ήταν ο βασιλιάς που έκανε τη Μακεδονία ισχυρό κράτος, ένωσε υπό την ηγεμονία του τα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης

1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ΟΜΑΔΑ Α 1. Α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με την ένδειξη Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ) 1. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίζει σημαντικά κέντρα και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης 2. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6336 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (I). Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο της Στήλης Α περισσεύει. Οι σωστές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Ήδη έχουν ειπωθεί αρκετά. Τη δύσκολη κατάσταση που περνάει ο λαός την γνωρίζουμε όλοι. Ξεθεμελιώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις για τις οποίες έχει χυθεί πολύ αίμα. Για μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 02 Φιλολόγων ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 02 Φιλολόγων ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009 Κλάδος: ΠΕ 02 Φιλολόγων ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ερώτημα 1 Ο α) Στόχοι - να γνωρίσουν οι μαθητές το στρατηγικό σχέδιο του Περικλή και να το εντάξουν στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 181ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2,

ΘΕΜΑ 181ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, ΘΕΜΑ 181ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 16-19. 1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Τοιούτων δὲ ὄντων ἀλλὰ τοὺς ἐφόρους. 2. α) Σε ποια κριτήρια στηρίζεται η χρονολογική κατάταξη των έργων του Ξενοφώντα; β) Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλοί αξιόλογοι μελετητές της αστρολογίας παρατήρησαν ότι ορισμένα αποτελέσματα επαναλαμβάνονταν κάτω

Διαβάστε περισσότερα