Χρήστος Παπαναγιώτου Πανεπιστήμιο Πατρών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρήστος Παπαναγιώτου Πανεπιστήμιο Πατρών cpapanag@yahoo.gr"

Transcript

1 K. Fragkopoulou, F. Kalamida, T. Kardamas, K. Kordouli, M. Marinis, Ch. Panagiotou & N. Vassalou (eds.). Theoretical and Applied Linguistics, 3 (2015) Παρατηρήσεις στα φραστικά σύνθετα και στις ειδικές ονοματικές φράσεις της γλώσσας του ποδοσφαίρου: σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της Κοινής Νέας Χρήστος Παπαναγιώτου Πανεπιστήμιο Πατρών cpapanag@yahoo.gr Abstract In this paper, I deal with certain structures, namely phrasal compounds and noun constructions, which have a number of morphological and syntactic properties that differentiate them from both common noun phrases and typical compounds. I investigate and compare the structural and semantic properties of this kind of structures also in Modern Greek and in the sublanguage of football. I argue that there is not any structural and semantic difference between them and that both are syntactic. Λέξεις-κλειδιά: υπογλώσσα, χαλαρά πολυλεκτικά σύνθετα, φραστικά σύνθετα, ονοματικές φράσεις 1. Εισαγωγή Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθώ με μια ιδιαίτερη κατηγορία ονοματικών φράσεων, οι οποίες φέρουν ιδιάζοντα χαρακτηριστικά ώστε να ομοιάζουν με τα κλασικά σύνθετα και οι οποίες εμφανίζονται συχνά στην Κοινή Νέα Ελληνική () αλλά και στη γλώσσα του ποδοσφαίρου () η οποία περιγράφεται σύντομα στην ενότητα 3. Στην ενότητα 2 θα παραθέσω τα βασικά τους χαρακτηριστικά ενώ στην ενότητα 4 θα τους ομαδοποιήσω με κριτήριο τη δομή τους. Στη συνέχεια, θα γίνει έλεγχος των δομικών χαρακτηριστικών των σχηματισμών εφαρμόζοντας συγκεριμένα τεστ. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα οδηγήσουν σε νέα κατηγοριοποίηση (ενότητα 5). Χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν αναλυθεί εκτενώς στη βιβλιογραφία όπως, η εμφάνιση του χαρακτηριστικού [+λόγιο] αλλά και το γένος και ο αριθμός των συστατικών των εν λόγω σχηματισμών θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης στις υποενότητες και Στην ενότητα 6 θα συζητήσω τα σημασιολογικά χαρακτηριστικά των δομών αυτών. Τα μεταφραστικά δάνεια, που εμφανίζουν δομές σαν αυτές που εξετάζω παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξετάζονται αναλυτικά στην ενότητα 7. Για όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα υπάρχει σύγκριση μεταξύ των αντίστοιχων σχηματισμών της και της. 198 Proceedings of PICGL3

2 199 Χρήστος Παπαναγιώτου 2. Βασικά χαρακτηριστικά Έχει υποστηριχθεί πως εκτός από τα κλασικά σύνθετα, υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία ονοματικών φράσεων, οι οποίες φέρουν ιδιάζοντα χαρακτηριστικά σύνταξης και σημασιολογίας (π.χ. ψυχρός πόλεμος, ζώνη ασφαλείας, νόμος πλαίσιο). Στην προσπάθειά τους οι μελετητές να κατηγοριοποιήσουν τις ονοματικές αυτές φράσεις και να τις διαφοροποιήσουν από τα κλασικά σύνθετα αλλά και από τις κοινές ονοματικές φράσεις, ονόμασαν τις δομές αυτές λεξικές φράσεις (lexical phrases) (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, 1986; Ράλλη, 1991), πολυλεκτικά σύνθετα (multi-word compounds) (Ralli, 1992; Ralli & Stavrou, 1995; 1998; Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, 1996; Φλιάτουρας, 2002; 2003), χαλαρά πολυλεκτικά σύνθετα (loose multi-word compounds) (Ράλλη, 2005; 2007; Koliopoulou, 2009) και φραστικά σύνθετα (phrasal compounds) (Booij, 2009; 2010; Ralli, 2013). Οι ονομασίες αυτές στηρίζονται στη συντακτική ή μορφολογική προσέγγιση που ακολουθούν οι ερευνητές για την περιγραφή και ανάλυσή τους. Οι δομές αυτές αποτελούνται από δύο ανεξάρτητες λέξεις, σε αντίθεση με τα κλασικά σύνθετα όπου το πρώτο συνθετικό τους είναι συνήθως θέμα και συνδέεται με το δεύτερο συνθετικό με τον δείκτη σύνθεσης -ο- (compound marker) (Ράλλη, 2007; Ralli, 2013). Παράλληλα, οι σχηματισμοί αυτοί αποτελούνται από δύο φωνολογικές λέξεις, φέροντας δύο τόνους, αντίθετα με τα κλασσικά σύνθετα που φέρουν ένα τόνο. Κάποιες από τις ονοματικές αυτές φράσεις εμφανίζουν ισχυρή δομική συνοχή, παρόμοια με αυτή των κλασικών συνθέτων. Επιπρόσθετα, οι σχηματισμοί αυτοί παρουσιάζουν ιδιαίτερα σημασιολογικά χαρακτηριστικά καθώς, συχνά, ένα ή και τα δύο συστατικά χρησιμοποιούνται μεταφορικά ή μετωνυμικά ενώ παράλληλα ολόκληρος ο σχηματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταφορικά ή μετωνυμικά. 3. Η γλώσσα του ποδοσφαίρου 3.1. Η έννοια της υπογλώσσας Με τον όρο γλώσσα του ποδοσφαίρου αναφέρομαι στην πραγματικότητα στην υπογλώσσα του ποδοσφαίρου. Ως υπογλώσσα ορίζεται το υποσύνολο μιας φυσικής γλώσσας, το οποίο έχει αναπτυχθεί μέσα από κείμενα ειδικών γνωστικών πεδίων, όπως τεχνικά ή/και επιστημονικά (Kittredge & Lehrberger, 1982) και μπορεί να διαφέρει σε διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης (λεξιλόγιο, σημασιολογία, σύνταξη). Η αποτελεί ένα γλωσσικό υποσύνολο της και σημασιολογικά σχετίζεται με το ποδόσφαιρο Το λεξιλόγιο της Το λεξιλόγιο της αποτελείται βεβαίως από λέξεις της αλλά και από νεολογισμούς (σεντρεφοράς, μπαλαδόρος), δάνειες λέξεις (overlap), μεταφραστικά δάνεια (goalkeeper > τερματοφύλακας) καθώς και από λέξεις της οι οποίες διαφοροποιούνται σημασιολογικά (κοράκι: μεταφορικά ο διαιτητής). Οι νεολογισμοί της είναι λέξεις παράγωγες (μαρκάρισμα < μαρκάρω), σύνθετα (μπακότερμα), συμφυρμοί (θρυλοπολίδης, γιαουρτάδο) (Παπαναγιώτου υπό έκδοση), αναλογικοί σχηματισμοί (Μητρογκόλ) αλλά και φραστικά σύνθετα (λευκή ισοπαλία) και ειδικές ονοματικές φράσεις (πέναλτι μαρς).

3 Παρατηρήσεις στα φραστικά σύνθετα και στις ειδικές ονοματικές φράσεις της γλώσσας του ποδοσφαίρου: σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της Κοινής Νέας Ομαδοποίηση με βάση τη δομή Βάσει της δομής τους κατηγοριοποιούμε τις ονοματικές αυτές φράσεις σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι του τύπου [Επίθετο + Ουσιαστικό] (1), η δεύτερη του τύπου [Ουσιαστικό + Ουσιαστικό σε γενική] (2) και η τρίτη του τύπου [Ουσιαστικό + ομοιόπτωτο Ουσιαστικό] (3). Η σχέση των συστατικών στις δομές [Ε+Ο] και [Ο+Ο σε γενική] χαρακτηρίζεται ως σχέση εξάρτησης. Τα συστατικά των δομών [Ο+Ο ομοιόπτωτο] μπορούν να βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης αλλά και παράταξης. (1) Επίθετο + Ουσιαστικό ψυχρός πόλεμος κρυφός κυνηγός παίκτης που αγωνίζεται τρίτος κόσμος πίσω από τους επιθετικούς στεγνό καθάρισμα λευκή ισοπαλία ισοπαλία με σκορ 0-0 άσπρη βούλα το σημείο από όπου εκτελείται το πέναλτι χρυσή αλλαγή αναφέρεται σε παίκτη ο οποίος έχει μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι και καταφέρνει να σκοράρει ή αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία του παιχνιδιού (2) Ουσιαστικό + Ουσιαστικό σε γενική άρμα μάχης ζώνη ασφαλείας επόπτης γραμμών φάση διαρκείας φορ περιοχής επιθετικός που κινείται κυρίως μέσα στη μεγάλη περιοχή άμυνα ζώνης τύπος αμυντικής λειτουργίας (3) Ουσιαστικό + ομοιόπτωτο Ουσιαστικό θέση κλειδί εταιρία μαϊμού νόμος πλαίσιο άνθρωπος φάντασμα γκολ ποίημα παίκτης ηγέτης κεφαλιά ψαράκι κεφαλιά κατά την οποία ο παίκτης οριζοντιώνεται παράλληλα με το έδαφος για να εκτελέσει την κεφαλιά ομάδα όνειρο Οι δομές των (1), (2), (3) αποτελούνται από δύο κλιτές λέξεις. Αντίθετα, τα κλασικά σύνθετα δεν εμφανίζουν εσωτερική κλίση. Οι δομές του τύπου [Ε+Ο] εμφανίζουν την κεφαλή τους στα δεξιά, όπως και τα κλασικά σύνθετα (για την κεφαλή στα σύνθετα Andreou, 2014). Αντίθετα, οι σχηματισμοί του τύπου [Ο+Ο σε γενική] και [Ο+Ο ομοιόπτωτο] εμφανίζουν την κεφαλή τους στα αριστερά, όπως μια κοινή ονοματική φράση.

4 201 Χρήστος Παπαναγιώτου 5. Κατηγοριοποίηση σχηματισμών-ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Βάσει της ανταπόκρισης των δομών σε μια σειρά ελέγχων θα ομαδοποιήσω τους υπό εξέταση σχηματισμούς. Οι έλεγχοι συνοψίζονται ακολούθως: α) Έλεγχος της δυνατότητας σύνταξης των συστατικών με κάποιο προσδιοριστικό στοιχείο. (4) *πολύ ψυχρός πόλεμος *πολύ λευκή ισοπαλία *δερμάτινη ζώνη ασφαλείας *σφυχτής άμυνα ζώνης *λέξη σιδερένιο κλειδί *μεγάλος παίκτης ηγέτης β) Έλεγχος της δυνατότητας εισαγωγής γλωσσικού στοιχείου στο εσωτερικό αυτών των δομών. (5α) *ψυχρός μεγάλος πόλεμος *λευκή δίκαιη ισοπαλία (5β) *ζώνη δερμάτινη ασφαλείας *επόπτης άσπρων γραμμών (5γ) *νόμος ευρύ πλαίσιο *ξαφνικός και άμεσος θάνατος 1 (5δ) επαγγελματικό αλλά σκληρό φάουλ γ) Έλεγχος της ικανότητας των δομών να ανατρέπουν τη σειρά των συστατικών τους. (6α) *πόλεμος ψυχρός *θάνατος ξαφνικός (6β) *ασφαλείας ζώνη *ζώνης άμυνα (6γ) υπογραφή μαϊμού/μαϊμού υπογραφή πέναλτι μαρς/μαρς πέναλτι 2 (6δ) σκληρή γραμμή/?σκληρή και αμείλικτη γραμμή επαγγελματικό φάουλ/φάουλ επαγγελματικό δ) Έλεγχος της δυνατότητας επανάληψης του άρθρου. (7α) *ο ψυχρός ο πόλεμος *ο κρυφός ο κυνηγός (7β) *η ζώνη της ασφαλείας *ο επόπτης των γραμμών (7γ) *ο νόμος το πλαίσιο *το γκολ το ποίημα (7δ)?η γαλάζια η σημαία?το επαγγελματικό το φάουλ ε) Έλεγχος συναναφοράς της μη κεφαλής του σχηματισμού. (8) εγκλήματα πολέμου, ο οποίος [...] *φορ περιοχής, η οποία [...]!αγορά εργασίας, η οποία [...]!άμυνα ζώνης, η οποία [ ] νόμος πλαίσιο, το οποίο [...] *παίκτης κλειδί, το οποίο [.] 5.1. [Επίθετο + Ουσιαστικό] και [Ουσιαστικό + Ουσιαστικό σε γενική] Η πρώτη ομάδα σχηματισμών ανταποκρίνεται αρνητικά σε όλα τα τεστ, χαρακτηρίζεται από μεγάλη δομική συνοχή και αποτελείται από σχηματισμούς του τύπου [Ε+Ο] και 1 Ξαφνικός θάνατος: η απότομη λήξη του αγώνα με το χρυσό γκολ. 2 Πέναλτι μαρ/ μαρς πέναλτι: κραυγαλέο πέναλτι.

5 Παρατηρήσεις στα φραστικά σύνθετα και στις ειδικές ονοματικές φράσεις της γλώσσας του ποδοσφαίρου: σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της Κοινής Νέας 202 [Ο+Ο σε γενική]. Η Ράλλη (2007) υποστηρίζει πως οι ιδιότητες αυτές διαφοροποιούν αυτούς τους σχηματισμούς από τις κοινές ονοματικές φράσεις, άρα οι δομές αυτές δεν μπορούν να εξεταστούν με μια συντακτική προσέγγιση. Οι σχηματισμοί ονομάστηκαν χαλαρά πολυλεκτικά σύνθετα (Ράλλη, 2005; 2007; Koliopoulou, 2009) και θεωρήθηκαν αντικείμενα της μορφολογίας (Ράλλη, 1991; 2005; Ralli, 1992; Ralli & Stavrou, 1995; 1998; Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, 1996; Φλιάτουρας, 2002; 2003). Χαρακτηρίστηκαν ως σύνθετα καθώς περιέχουν τουλάχιστον δύο θέματα και χαλαρά πολυλεκτικά διότι αποτελούνται από δύο ανεξάρτητες κλιτές λέξεις και εμφανίζουν συντακτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν εμφανίζονται στα κλασικά σύνθετα. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η εσωτερική κλίση (κλίση του πρώτου συστατικού), η συμφωνία (γένος, αριθμός, πτώση επιθέτου-ουσιαστικού) και η απόδοση πτώσης (στην περίπτωση [Ο+Ο σε γενική]). Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά ωστόσο, παραβιάζουν τη βασική αρχή της διάκρισης σύνταξης και μορφολογίας. Η Αρχή της Λεξικής Ακεραιότητας (Anderson, 1992:84) ορίζει πως οι κανόνες της σύνταξης δε μπορούν να εφαρμοστούν στο εσωτερικό μιας μορφολογικής δομής. Αυτό ωστόσο, δεν συμβαίνει με τους σχηματισμούς του τύπου [Ε+ Ο] και [Ο+Ο σε γενική], παρά την ισχυρή δομική τους συνοχή. Η ύπαρξη εσωτερικής κλίσης, η συμφωνία ουσιαστικού και επιθέτου και η απόδοση πτώσης είναι γνωρίσματα συντακτικών σχηματισμών και παρατηρούνται στις κοινές ονοματικές φράσεις. Η παρούσα εργασία σε σύμπνοια με τις απόψεις των Ralli (2011; 2013) και Booij (2009; 2010) θεωρεί πως οι σχηματισμοί [Ε+Ο] και [Ο+Ο σε γενική] δημιουργούνται στη σύνταξη και όχι στη μορφολογία, διαφέροντας τόσο από τα κλασικά σύνθετα, όσο και από τις κοινές ονοματικές φράσεις. Οι δομές αυτές ονομάζονται φραστικά σύνθετα (phrasal compounds) (Booij, 2009; 2010; Ralli, 2013). H Ralli (2013:266) παρατηρεί πως μια συντακτική προσέγγιση εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι δομές του τύπου [Ε+Ο] εμφανίζονται δίχως τα κλιτικά τους επιθήματα όταν συμμετέχουν στη διαδικασία της παραγωγής. (9α) ψυχρ-ο-πολεμ-ικ-ός (9β) τριτ-ο-κοσμ-ικ-ός (9γ) δημοσι-ο-υπαλληλ-ικ-ός (Ralli, 2013:266) Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει εσωτερική κλίση και το δεύτερο συστατικό της δομής είναι αυτό που φέρει παραγωγικό επίθημα ακολουθώντας τη διαδικασία της παραγωγής όπως σε όλες τις παράγωγες λέξεις της. Παράλληλα, το πρώτο συστατικό δε φέρει κλιτικά χαρακτηριστικά και μετέχει στη διαδικασία της σύνθεσης ως θέμα. Το φραστικό σύνθετο δημιουργείται, δηλαδή, στη σύνταξη, όμως προκειμένου να συμμετάσχει σε μία μορφολογική διαδικασία, επαν-αναλύει (remoulded) τα συστατικά του με μορφολογικούς όρους σε θέματα. Στη δεν εντοπίστηκε καμία περίπτωση όπου ένα φραστικό σύνθετο παράγει ένα μονολεκτικό σύνθετο με τον συνδυασμό ενός παραγωγικού επιθήματος. (10) κρυφός κυνηγός < *κρυφοκυνηγιτιλίκι λευκή ισοπαλία < *λευκοϊσοπαλιακά

6 203 Χρήστος Παπαναγιώτου Ύπαρξη συστατικών με χαρακτηριστικό [+λόγιο] Είναι δυνατό ένα από τα δύο ή και τα δύο συστατικά των σχηματισμών που εξετάζω να φέρει το χαρακτηριστικό [+λόγιο]. Στην περίπτωση των σχηματισμών [Ε+Ο] είναι δυνατό το χαρακτηριστικό [+λόγιο] να εμφανίζεται είτε στο συστατικό κεφαλή, είτε στο συστατικό μη κεφαλή. Για παράδειγμα, στη δομή λευκή ισοπαλία το χαρακτηριστικό [+λόγιο] βρίσκεται στο συστατικό μη κεφαλή αντίθετα, στην περίπτωση του εκδοτικός οίκος, αυτό βρίσκεται στην κεφαλή. Παράλληλα, είναι δυνατό να εμφανίζουν το χαρακτηριστικό [+λόγιο] τόσο η κεφαλή, όσο και η μη κεφαλή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι δομές αχίλλειος πτέρνα και αδαμιαία περιβολή όπου τόσο το επίθετο (μη κεφαλή) όσο και το ουσιαστικό (κεφαλή) φέρουν το χαρακτηριστικό [+λόγιο]. Στην περίπτωση των σχηματισμών [Ο+Ο σε γενική] μόνο το συστατικό μη κεφαλή μπορεί να φέρει το χαρακτηριστικό [+λόγιο]. Στις περιπτώσεις των δομών, φάση διαρκείας, δοχείο νυκτός, περίοδος χάριτος, παρατηρούμε πως τα συστατικά μη κεφαλές φέρουν το χαρακτηριστικό [+λόγιο]. Αν και οι σχηματισμοί του τύπου [Ο+Ο ομοιόπτωτο] δεν είναι αντικείμενο ανάλυσης σε αυτή την ενότητα, αξίζει επιγραμματικά να αναφέρουμε την ύπαρξη λόγιων συστατικών. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατό το χαρακτηριστικό [+λόγιο] να βρίσκεται τόσο στο συστατικό κεφαλή όσο και σε αυτό μη κεφαλή. Στην περίπτωση του σχηματισμού επιστολή καταγγελία το λόγιο στοιχείο είναι το συστατικό κεφαλή, δηλαδή η λέξη επιστολή. Αντίθετα, στην περίπτωση των δομών ντέρμπι περίπατος και ημέρα ορόσημο, το λόγιο στοιχείο είναι εκείνο που βρίσκεται σε θέση μη κεφαλή (περίπατος και ορόσημο). Το φαινόμενο της ύπαρξης λεξικών στοιχείων στη που φέρουν το χαρακτηριστικό [+λόγιο] είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η δεν είναι ένα γλωσσικό σύστημα κύρους ώστε να αναμένουμε την ύπαρξη λεξικών στοιχείων με αυτό το χαρακτηριστικό. Εντούτοις, παραδείγματα από την ανατρέπουν αυτή την υπόθεση. Η ύπαρξη στοιχείων με το χαρακτηριστικό [+λόγιο] μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Ένας λόγος είναι οι κληρονομημένες δομές από παλαιότερες μορφές του γλωσσικού συστήματος. Οι περιπτώσεις αχίλλειος πτέρνα και αδαμιαία περιβολή, για παράδειγμα, δεν είναι συγχρονικές αλλά αποτελούν κληρονομιά του συστήματος από μια παλαιότερη μορφή του. Στη δεν εντοπίστηκε καμία τέτοια περίπτωση. Ένας δεύτερος λόγος, είναι η μεγάλη παραγωγικότητα που εμφανίζουν κάποια λόγια στοιχεία (Ράλλη, 2005:189), όπως στη δομή φάση διαρκείας. Σε αυτή την περίπτωση, το συστατικό μη κεφαλή αποτελεί συστατικό και άλλων δομών όπως λουκέτο διαρκείας, απεργία διαρκείας κτλ. Ακόμη, η τάση για αρχαιοπρεπές ύφος είναι ένας λόγος για τον οποίο λόγια στοιχεία εμφανίζονται στις δομές που εξετάζω στην παρούσα εργασία (Ράλλη, 2005:189) όπως για παράδειγμα ο σχηματισμός εκδοτικός οίκος. Η έλλειψη ενός μη λόγιου στοιχείου το οποίο εκφράζει ακριβώς την επιθυμητή σημασία (Ράλλη, 2005:189) μπορεί τέλος, να είναι ένας ακόμη λόγος εμφάνισης λόγιων στοιχείων στις εξεταζόμενες δομές, όπως για παράδειγμα η λευκή ισοπαλία. Η υποθετική *άσπρη ισοπαλία θα εστίαζε σημασιολογικά στην χρωματική ιδιότητα του άσπρου ενώ, το λευκό (λευκή ισοπαλία) δίνει την έννοια του άσπιλου και αμόλυντου που επιθυμεί ο χρήστης.

7 Παρατηρήσεις στα φραστικά σύνθετα και στις ειδικές ονοματικές φράσεις της γλώσσας του ποδοσφαίρου: σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της Κοινής Νέας Γένος και αριθμός των συστατικών των σχηματισμών [Ουσιαστικό +Ουσιαστικό σε γενική] Εξετάζοντας τις δομές του τύπου [Ο+Ο σε γενική] αναφορικά με το γένος και τον αριθμό του δεύτερου συστατικού τους διαπιστώνουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι θηλυκό ενικού αριθμού (11). (11) αγορά εργασίας άμυνα ζώνης κώδικας τιμής ντέρμπι κορυφής τεχνολογία αιχμής φορ περιοχής σώματα ασφαλείας θέση βολής Λαμβάνοντας υπόψη μας όχι μόνο τα παραδείγματα από τη αλλά και ένα μεγάλο corpus δεδομένων της Κολιοπούλου (2006) παρατηρούμε πως η πλειοψηφία των δομών του τύπου [Ο+Ο σε γενική] εμφανίζει ως δεύτερο συστατικό του ένα θηλυκό ουσιαστικό ενικού αριθμού. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις όπου το δεύτερο συστατικό είναι μεν θηλυκό αλλά στον πληθυντικό αριθμό, όπως στον σχηματισμό επόπτης γραμμών. Υπάρχει ακόμη, η περίπτωση το δεύτερο συστατικό να είναι αρσενικό, όπως στην περίπτωση του σχηματισμού βοηθός προπονητή και εγκλήματα πολέμου. Περίπτωση όπου το δεύτερο συστατικό της δομής [Ο+Ο σε γενική] είναι αρσενικό σε πληθυντικό αριθμό δεν βρέθηκε. Σπάνια τέλος, είναι η περίπτωση όπου το στοιχείο μη κεφαλή είναι ουδέτερο. Στις περιπτώσεις των δομή βάθους και φόρος εισοδήματος, παρατηρούμε πως το στοιχείο μη κεφαλή είναι ουδέτερο ενικού αριθμού, ενώ στην περίπτωση των πόλεμος νεύρων, μηχανικός αυτοκινήτων, βάση δεδομένων το στοιχείο μη κεφαλή είναι ουδέτερο στον πληθυντικό αριθμό. Αντίστοιχες περιπτώσεις δεν βρέθηκαν στα δεδομένα της. Οι παραπάνω παρατηρήσεις έχουν περιγραφική και μόνο αξία. Δεν μπορούν να ερμηνευτούν οι συγκεκριμένες τάσεις στο πλαίσιο ενός κανόνα ή κάποιου περιορισμού. Δεν τίθεται δηλαδή κάποιος περιορισμός ώστε, για παράδειγμα, το δεύτερο συστατικό των δομών [Ο+Ο σε γενική] να είναι θηλυκό ενικού αριθμού. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η εμφάνιση αυτής της τάσης τόσο στην όσο και στη Ενδιάμεσες δομές Σε προηγούμενη ενότητα είδαμε τη δυνατότητα εισαγωγής λεξικού στοιχείου στο εσωτερικό κάποιων σχηματισμών του τύπου [Ε+Ο]. Οι σχηματισμοί αυτοί εμφανίζουν χαλαρή δομική συνοχή και χαρακτηρίζονται ως ενδιάμεσες δομές (Ralli & Stavrou, 1998: ). Οι ίδιες παρατηρούν πως τέτοιες περιπτώσεις έχουν ως πρώτο συστατικό ένα επίθετο, το οποίο είτε δηλώνει ένα όρισμα του ουσιαστικού, είτε μια ταξινομική σχέση με το ουσιαστικό. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν δομές όπως, θεατρική κριτική, όπου το επίθετο είναι όρισμα του ουσιαστικού, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν δομές όπως, πυρηνική ζώνη, όπου το επίθετο προσδιορίζει το είδος του ουσιαστικού. Σε αυτή την ομάδα μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε περιπτώσεις δομών από τη όπως, μικρή περιοχή, μεγάλη περιοχή, πρώτη ομάδα, δεύτερη ομάδα, επαγγελματικό φάουλ.

8 205 Χρήστος Παπαναγιώτου Συχνά, σε αυτή την κατηγορία εμφανίζονται ζεύγη σχηματισμών, τα οποία έχουν την ίδια κεφαλή όπως στο (12). (12α) (12β) μικρή περιοχή περιοχή του αγωνιστικού χώρου κοντά στο τέρμα * πολύ μικρή περιοχή? η μικρή και η μεγάλη περιοχή 3 * περιοχή μικρή? η μικρή η περιοχή πρώτη ομάδα η ομάδα στην οποία αγωνίζονται οι καλοί και έμπειροι παίκτες μια ομάδας *μόνο πρώτη ομάδα πρώτη και δεύτερη ομάδα 4 * η πρώτη η ομάδα Οι Ralli & Stavrou (1998) προτείνουν πως αυτού του είδους οι δομές θα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα της σύνταξης και όχι της μορφολογίας, καθώς τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν προέρχονται από τη φύση των επιθέτων των δομών αυτών Ειδικές ονοματικές φράσεις [Ουσιαστικό + ομοιόπτωτο Ουσιαστικό] Οι δομές [Ο+Ο ομοιόπτωτο] έχουν μελετηθεί συστηματικά (βλ. Αναστασιάδη- Συμεωνίδη, 1986; 1996; Ράλλη, 1991; 1999; Ralli, 1992). Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται ειδικές ονοματικές φράσεις (Ράλλη, 2007; Ralli, 2013) και coordinative compounds (Biseto & Scalise, 2005). Η ομάδα αυτή χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, οι οποίες διαφοροποιούνται με βάση τη σχέση που εμφανίζουν τα στοιχεία τους. Στο (13α) παρουσιάζονται δομές με σχέση εξάρτησης και στο (13β) δομές με σχέση παράταξης. (13α) (13β) Σχέση εξάρτησης άνθρωπος αράχνη άνθρωπος φάντασμα αποκάλυψη βόμβα δρόμος παγίδα εταιρία μαϊμού ημέρα ορόσημο εταιρία φάντασμα άνθρωπος κλειδί λέξη κλειδί νόμος πλαίσιο Σχέση παράταξης σκηνοθέτης παραγωγός γκολ ποίημα κεφαλιά ψαράκι παίκτης ηγέτης πέναλτι μαρς ήττα σοκ νίκη ανάσα παίκτης κλειδί μπαλιά τρύπα πάσα στην πλάτη της άμυνας φάση καρμπόν βαθμός χρυσάφι παίκτης προπονητής 3 Μεγάλη περιοχή: ένα παραλληλόγραμμο που ξεκινά από τη γραμμή του άουτ και έχει διαστάσεις 16,5 μέτρα προς κάθε πλευρά του τέρματος και 16,5 μέτρα μπροστά από αυτό προς το εσωτερικό του αγωνιστικού χώρου. 4 Δεύτερη ομάδα: ομάδα στην οποία αγωνίζονται οι πιο άπειροι παίκτες, παίκτες υπό δοκιμή αλλά και τιμωρημένοι παίκτες μιας ομάδας. Συνήθως αναγράφεται ως ομάδα Β (π.χ Barcelona και Barcelona Β).

9 Παρατηρήσεις στα φραστικά σύνθετα και στις ειδικές ονοματικές φράσεις της γλώσσας του ποδοσφαίρου: σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της Κοινής Νέας 206 ηθοποιός τραγουδιστής σέντρα σουτ μπαλιά η οποία ανάλογα με την κατάληξή της μπορεί να είναι είτε σέντρα είτε σουτ Η ομάδα του τύπου [Ο+Ο ομοιόπτωτο] εμφανίζει αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές με τις δομές [Ε+Ο] και [Ο+Ο σε γενική]. Συγκρίνοντας τις δομές [Ο+Ο ομοιόπτωτο] και [Ο+Ο σε γενική] παρατηρούμε πως η κεφαλή τους βρίσκεται στα αριστερά, σε αντίθεση με τους σχηματισμούς του τύπου [Ε+Ο] αλλά και τα κλασικά σύνθετα, όπου η κεφαλή βρίσκεται στα δεξιά (14). (14) [Ο+Ο ομοιόπτωτο] γκολ ποίημα [Ο+Ο σε γενική] θέση βολής [Ε+Ο] λευκή ισοπαλία Κλασικό σύνθετο βαζελ-ο-κάναλ-ο κανάλι το οποίο πρόσκειται στην ομάδα του Παναθηναϊκού Η Ράλλη (2007:249) παρατηρεί πως υπάρχουν σχηματισμοί του τύπου [Ο+Ο ομοιόπτωτο] στους οποίους το προσδιορίζον στοιχείο εμφανίζει κάποια αμεταβλητότητα η οποία μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των συστατικών των δομών [Ο+Ο σε γενική] και [Ε+Ο] (15). (15) νόμος πλαίσιο ταξίδι αστραπή επιτόκια φωτιά λέξη κλειδί βαθμός χρυσάφι νίκη ανάσα κεφαλιά ψαράκι ομάδα όνειρο *νόμοι πλαίσια *ταξίδια αστραπές *φωτιά επιτόκια *κλειδί λέξη *βαθμοί χρυσάφια *νίκες ανάσες *ψαράκι κεφαλιά *όνειρο ομάδα Παράλληλα, η Ράλλη (2007:250) υποστηρίζει πως αρκετοί από τους σχηματισμούς αυτούς εμφανίζουν χαλαρή δομική συνοχή. (16) (α) γκολ πέναλτι αλλά και πέναλτι γκολ (β) πέναλτι μαρς μαρς πέναλτι (γ) παίκτης ηγέτης παίκτες ηγέτες (δ) αποκάλυψη βόμβα βόμβα αποκάλυψη (ε) αυτοκίνητο μαϊμού μαϊμού αυτοκίνητο Αλλά (στ) άμυνα ζώνης * άμυνες ζώνες (ζ) λευκή ισοπαλία * ισοπαλία λευκή (η) ψυχρός πόλεμος * ψυχροί πόλεμοι Η ίδια υποστηρίζει πως λόγω της μεγάλης αυτονομίας των στοιχείων αυτής της δομής, σε σύγκριση με την αυτονομία των στοιχείων των δύο άλλων δομών, οι περιπτώσεις αυτές ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία ονοματικών φράσεων που ανήκουν στη σύνταξη. Τις δομές αυτές τις ονομάζει ειδικές ονοματικές φράσεις.

10 207 Χρήστος Παπαναγιώτου Παρατηρεί επίσης, πως οι σχηματισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί σε διάφορες υπογλώσσες, κυρίως επιστημονικές, σε τέτοιο βαθμό που τείνουν να αντικαταστήσουν τα κλασικά σύνθετα. Η υπόθεση για συχνή εμφάνιση σε υπογλώσσες επιβεβαιώνεται στην παρούσα εργασία μέσα από το πλήθος και την ποικιλία των παραδειγμάτων. Τέλος, το γεγονός της συχνής τους εμφάνισης φαίνεται να ενδυναμώνει την εσωτερική συνοχή τους και κατ επέκταση το καθεστώς της αμεταβλητότητας αυτών των δομών. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε τη σταδιακή μετατόπιση των δομών [Ο+Ο ομοιόπτωτο] από το χώρο της σύνταξης στο χώρο της μορφολογίας. Για παράδειγμα, οι σχηματισμοί κεφαλιά ψαράκι και νόμος πλαίσιο εμφανίζουν ισχυρή εσωτερική συνοχή και σημαντική αμεταβλητότητα του δεύτερου συστατικού. 6. Σημασιολογικά χαρακτηριστικά Έχει υποστηριχθεί πως ένα μεγάλο μέρος των σχηματισμών [Ε+Ο], [Ο+Ο σε γενική] αλλά και [Ο+Ο ομοιόπτωτο] χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό σημασιολογικής αδιαφάνειας. Η σημασία τους, δηλαδή, είναι ιδιοσυγκρασιακή και δεν προέρχεται από το άθροισμα των σημασιών των συστατικών του σχηματισμού, όπως και στη σύνθεση (μεταξύ άλλων Cartairs-McCarthy, 1992; Fabb, 1998; Plag, 2003; Ράλλη, 2005; 2007; Harley, 2009; Ralli, 2013). Στους σχηματισμούς [Ε+Ο], [Ο+Ο σε γενική] και [Ο+Ο ομοιόπτωτο] συχνά τα συστατικά ή ολόκληροι οι σχηματισμοί χρησιμοποιούνται όχι με την κυριολεκτική τους σημασία αλλά με τη μεταφορική τους ή τη μετωνυμική τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θεωρώ πως υπάρχει σημασιολογική αδιαφάνεια όταν η σημασία είναι δυνατό να αντληθεί συγχρονικά μέσω συγκεκριμένων σημασιολογικών διαδικασιών, δηλαδή τη μεταφορά και τη μετωνυμία. Για παράδειγμα, το χρυσό γκολ, δεν είναι ένα γκολ από χρυσάφι αλλά είναι ένα συγκεκριμένο είδος γκολ, το οποίο επιτυγχάνεται στην παράταση ενός αγώνα και τότε αυτός λήγει αμέσως. Για το λόγο αυτό, το γκολ αυτό έχει μεγάλη αξία, όπως ο χρυσός, και γι αυτό χαρακτηρίζεται ως χρυσό. Η μεταφορά είναι μια εννοιολογική διαδικασία κατά την οποία αφηρημένες έννοιες και «μη απτές περιοχές της ανθρώπινης εμπειρίας», συγκεκριμενοποιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας (Lakoff, 1987, όπως αναφέρεται στον Ξυδόπουλος, 2008:159). Τα βασικά συστατικά της μεταφοράς είναι: α) το πεδίο-πηγή που είναι συγκεκριμένο και οικείο, β) το πεδίο-στόχος που είναι η αφηρημένη και μη απτή ανθρώπινη εμπειρία και γ) ένα σύνολο σχέσεων αντιστοίχισης, επιστημονικών ή οντολογικών. Στην περίπτωση της λευκής ισοπαλίας, για παράδειγμα, το πεδίο-πηγή είναι η έννοια της λευκότητας, που σχετίζεται με την αγνότητα, το αμόλυντο, το παρθένο. Το πεδίο-στόχος είναι εκείνο το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα όπου δεν έχουν σημειωθεί τέρματα. Η σχέση αντιστοίχισης μεταξύ των δύο αυτών πεδίων εμφανίζεται με τη μεταφορική χρήση της λέξης λευκή, η οποία ορίζει πως το αποτέλεσμα του αγώνα χαρακτηρίστηκε από την έννοια του αμόλυντου, του παρθένου. Σύμφωνα με τον Βελούδη (2005), η μετωνυμία είναι μια διαδικασία κατά την οποία «μια γλωσσική έκφραση που παραπέμπει τυπικά, κυριολεκτικά, σε μια οντότητα Α μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να παραπέμψουμε, μη κυριολεκτικά αυτή τη φορά, σε μια άλλη οντότητα Β». Η βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι πως οι δυο αυτές οντότητες πρέπει να σχετίζονται στενά μεταξύ τους. Τόσο η μετωνυμία όσο και η μεταφορά έχουν εννοιολογική φύση ωστόσο διαφέρουν σε ένα βασικό σημείο. Η μετωνυμία βλέπει την κατηγορία ενός πεδίου μέσω μιας άλλης κατηγορίας του ίδιου

11 Παρατηρήσεις στα φραστικά σύνθετα και στις ειδικές ονοματικές φράσεις της γλώσσας του ποδοσφαίρου: σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της Κοινής Νέας 208 πεδίου ενώ η μεταφορά μεταφέρει εννοιολογικό υλικό από ένα αφηρημένο σε ένα συγκεκριμένο πεδίο (Ξυδόπουλος, 2008:162). Το φραστικό σύνθετο μικρή οθόνη χρησιμοποιείται μετωνυμικά σε σχέση με τη λέξη τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι εκείνη η οποία έχει μικρή οθόνη και μετωνυμικά ονομάζεται η ίδια ως μικρή οθόνη. Παράλληλα, υπάρχει η περίπτωση μεταφορικής χρήσης του πρώτου και μετωνυμικής του δεύτερου συστατικού, όπως στη δομή κρυφός κυνηγός. Η κεφαλή της δομής (κυνηγός) χρησιμοποιείται μετωνυμικά για να δηλώσει γενικά τον επιθετικό παίκτη. Το επίθετο κρυφός χρησιμοποιείται μεταφορικά και δίνει μια συγκεκριμένη ιδιότητα στη λέξη κυνηγός. Έτσι, ο κρυφός κυνηγός είναι ένα είδος επιθετικού, ο οποίος δεν παραμένει μόνιμα στην επίθεση αλλά κινείται/κρύβεται πίσω από τους επιθετικούς ή τον σταθερό επιθετικό (σέντερ φορ), προκειμένου να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο στο παιχνίδι και να μπερδεύει τους αντίπαλους αμυντικούς. 7. Μεταφραστικά δάνεια Ο δανεισμός όρων ή η μετάφραση όρων από άλλες γλώσσες, όπου η διαδικασία της σύνθεσης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι ένα φαινόμενο με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η Αναστασιάδη-Συμεωνίδη (1986: ) επισημαίνει αρκετά παραδείγματα λεξικών σχηματισμών στα ελληνικά κατά αντιστοιχία των γαλλικών (17). (17) loi cadre < νόμος πλαίσιο mot clé < λέξη κλειδί position clé < θέση κλειδί Στα μεταφραστικά δάνεια από τη παρατηρούμε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία παραδειγμάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το μεταφραστικό δάνειο δανείζεται τη σημασία και αποδίδεται μέσω ενός μονοσύλλαβου συνθέτου, όπως στην περίπτωση της λέξης τερματοφύλακας < goalkeeper. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις μεταφραστικών δανείων τα οποία δανείζονται τη σημασία αλλά αποδίδονται με μια ονοματική φράση όπως στο (18α, β). (18α) (18β) banana kick < σουτ μπανάνα σουτ με καμπύλη τροχιά dream team < ομάδα όνειρο (από την υπογλώσσα του μπάσκετ) zone defense < άμυνα ζώνης golden goal < χρυσό γκολ silver goal < ασημένιο γκολ γκολ στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης χωρίς να διακόπτεται ο αγώνας αλλά να συνεχίζεται ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου vecchia signiora < ηραιά κυρία η ιταλική ομάδα Γιουβέντους Συνολικά εντοπίζουμε δύο διαφορετικές ομάδες μεταφραστικών δανείων. Η πρώτη αποτελείται από σχηματισμούς δύο ουσιαστικών και η κεφαλή τους βρίσκεται στα αριστερά. Η δεύτερη αποτελείται από μεταφραστικά δάνεια αποτελούμενα από ένα επίθετο και ένα ουσιαστικό, ενώ η κεφαλή τους βρίσκεται στα δεξιά. Αν ένα μεταφραστικό δάνειο προέρχεται από έναν σχηματισμό του τύπου [Ο+Ο] τότε η κεφαλή του θα βρίσκεται στα αριστερά, ασχέτως του αν η κεφαλή βρίσκεται στα αριστερά του σχηματισμού πηγή και για τα ελληνικά θα είναι ή του τύπου [Ο+Ο σε γενική] ή του

12 209 Χρήστος Παπαναγιώτου τύπου [Ο+Ο ομοιόπτωτο]. Στην περίπτωση όπου ο αρχικός σχηματισμός είναι του τύπου [Ε+Ο], τότε το μεταφραστικό δάνειο θα έχει την κεφαλή του στα δεξιά. Η θέση της κεφαλής των σχηματισμών που μελετάμε στα ελληνικά μπορεί να είναι είτε αριστερά είτε δεξιά της δομής. Στην περίπτωση των σχηματισμών του τύπου [Ο+Ο σε γενική] η κεφαλή βρίσκεται στα αριστερά, ενώ στην περίπτωση του τύπου [Ε+Ο] η κεφαλή βρίσκεται στα δεξιά της δομής. Παράλληλα, οι σχηματισμοί του τύπου [Ο+Ο ομοιόπτωτο] εμφανίζουν την κεφαλή τους στα αριστερά της δομής. Υπάρχουν δηλαδή, δύο πιθανές θέσεις εμφάνισης της κεφαλής, οι οποίες εναρμονίζονται με τους διαφορετικούς τύπους των διάφορων σχηματισμών. Η άμυνα ζώνης, η οποία προέρχεται από το αγγλικό zone defense, εμφανίζει την κεφαλή αριστερά και είναι του τύπου [Ο+Ο σε γενική], όπως και το σουτ μπανάνα < banana kick, όπου εμφανίζει την κεφαλή στα αριστερά και είναι του τύπου [Ο+Ο ομοιόπτωτο]. Την κεφαλή στα δεξιά εμφανίζουν σχηματισμοί του τύπου [Ε+Ο] όπως το γηραιά κυρία < vecchia signiora. Η διαφοροποίηση σχετικά με τον τρόπο μετάφρασης των δομών που περιέχουν [Ο+Ο] μπορεί να ερμηνευθεί στα πλαίσια των σχέσεων που έχουν τα συστατικά αυτών των σχηματισμών μεταξύ τους. Στην περίπτωση όπου τα συστατικά της δομής πηγής εμφανίζουν σχέση υπόταξης τότε το μεταφραστικό δάνειο θα είναι της δομής [Ο+Ο σε γενική] (19α). Αν τα συστατικά της δομής πηγή εμφανίζουν σχέση απόδοσης ιδιότητας τότε το μεταφραστικό δάνειο θα είναι της δομής [Ο+Ο ομοιόπτωτο] (19β). (19α) (19β) zone defense < άμυνα ζώνης (σχέση υπόταξη) dream team < ομάδα όνειρο (σχέση απόδοσης ιδιότητας) banana kick < σουτ μπανάνα (σχέση απόδοσης ιδιότητας) 8. Επίλογος Στην παρούσα εργασία ασχολήθηκα με ονοματικές φράσεις που εμφανίζουν χαρακτηριστικά μορφολογίας αλλά και σύνταξης. Οι δομές αυτές έχουν όμοιες ιδιότητες δομής και σημασίας με τα μονολεκτικά σύνθετα. Παράλληλα εμφανίζουν αρκετές διαφορές με αυτά καθώς παρουσιάζουν συντακτικά χαρακτηριστικά. Οι δομές [Ε+Ο] και [Ο+Ο σε γενική] φαίνεται να έχουν ισχυρότερη δομική συνοχή σε σχέση με τις δομές [Ο+Ο ομοιόπτωτο]. Παρά το γεγονός της αμεταβλητότητας και της ισχυρής δομικής συνοχής, οι εν λόγω σχηματισμοί δημιουργούνται στη σύνταξη καθώς εμφανίζουν συντακτικά χαρακτηριστικά (απόδοση πτώσης, συμφωνία επιθέτου-ουσιαστικού, πληθυντικοποίηση). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν τόσο στις δομές της όσο και στις αντίστοιχες της. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως οι κανόνες δόμησης των δομών αυτών στην και στη είναι οι ίδιοι. Παράλληλα, εξέτασα τις εν λόγω δομές σχετικά με την εμφάνιση λόγιων συστατικών αλλά και σχετικά με το γένος και τον αριθμό των συστατικών τους. Παράλληλα, μέσα από τα παραδείγματα της, επαληθεύτηκε η παρατήρηση της Ράλλη (2005:200) πως αυτού του είδους οι δομές είναι ιδιαίτερα παραγωγικές σε διάφορες υπογλώσσες. Το πλήθος και η ποικιλία των παραδειγμάτων από την επιβεβαιώνουν την παρατήρηση αυτή. Βιβλιογραφία Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Α. (1986). Η νεολογία στην κοινή νεοελληνική. Θεσσαλονίκη: Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη.

13 Παρατηρήσεις στα φραστικά σύνθετα και στις ειδικές ονοματικές φράσεις της γλώσσας του ποδοσφαίρου: σύγκριση με τις αντίστοιχες δομές της Κοινής Νέας 210 Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Α. (1996). H νεοελληνική σύνθεση. Στο Γ. Κατσιμαλή & Φ. Καβουκόπουλος (επιμ.), Ζητήματα νεοελληνικής γλώσσας: Διδακτική Προσέγγιση. Ρέθυμνο: Πανεπιστήμιο Κρήτης. Anderson, S. (1992). A-morphous morphology. Cambridge UK: Cambridge University Press. Andreou, Μ. (2014). Headedness in Word Formation and Lexical Semantics: evidence from Italiot and Cypriot. PhD Thesis. University of Patras. Βελούδης, Γ. (2005). Η σημασία πριν, κατά και μετά τη γλώσσα. Αθήνα: Κριτική. Bisetto, A. & S. Scalise. (2005). The classification of compounds. In Lingue e Linguaggio 4, Booij, G. (2009). Phrasal names: A constructionist analysis. In Word Structure 2 2, Booij, G. (2010). Construction morphology. Oxford/New York: Oxford University Press. Carstairs-McCarthy, A. (1992). Current Morphology. London and New York: Routledge. Ξυδόπουλος, Γ. (2008). Λεξικολογία. Αθήνα: Πατάκης. Harley, H. (2009). Compounding in Distributed Morphology. In Rochelle Lieber and Pavol Stekauer (eds) The Oxford Handbook of Compounds. Oxford: OUP, Κολιοπούλου, Μ. (2006). Περιγραφή και ανάλυση των χαλαρών πολυλεκτικών συνθέτων της Νέας. Μεταπτυχιακής εργασία. Πανεπιστήμιο Πατρών. Koliopoulou, M. (2009). Loose Multi-Word Compounds and Noun Constructs. In Patras Working Papers in Linguistics 1, Kittredge, R. & J. Lehrberger. (1982). Sublanguages: studies of languages in restricted semantic domain. Berlin: de Gruyter. Lakoff, G. (1987). Women, Fire and Dangerous Things: What categories reveal about the mind. Chicago: The University of Chicago Press. Lieber, R & P. Stekauer. (2009). The Oxford handbook of compounding. Oxford/New York: Oxford University Press. Παπαναγιώτου, Χ. (Υπό έκδοση). Οι συμφυρμοί στη γλώσσα του ποδοσφαίρου. Στο Selected Papers for the 21st International Symposium of Theoretical & Applied Linguistics (ISTAL 21). Θεσσαλονίκη. Plag, I. (2003). Word-Formation in English. Cambridge: Cambridge University Press (Cambridge Textbooks in Linguistics). Rainer, F. & S. Varela. (1992). Compounding in Spanish. In Rivista di Linguistica 4/1, Ράλλη, Α. (1991). Λεξική Φράση: αντικείμενο μορφολογικού ενδιαφέροντος. Στο Μελέτες για την Ελληνική γλώσσα 1991, Ράλλη, Α. (1999). Το φαινόμενο της σύνθεσης στη νέα ελληνική: Περιγραφή και ανάλυση. Στο Παρουσία ΙΑ- ΙΒ, Ralli, A. (1992). Compounds in Modern Greek. In Rivista di Linguistica 4/1, Ράλλη, Α. (2005). Μορφολογία. Αθήνα: Πατάκης. Ράλλη, Α. (2007). Η Σύνθεση των λέξεων: Διαγλωσσική Μορφολογική Προσέγγιση. Αθήνα: Πατάκης. Ralli A. & M. Stavrou. (1998). Morphology-Syntax Interface: A N Compounds vs. A N Constructs in Modern Greek. In G. Booij & J. van Marle (eds). Yearbook of Morphology 1997, Ralli, A. & M. Stavrou. (1995). A-N Compounds vs. A-N Constructs in Greek. In G. Drachman, A. Malikouti-Drachman, C. Klidi, J. Fykias (eds). Greek Linguistics 95. Proceedings of the 2 nd International Conference in Greek linguistics. Graz: Neugebauer Verlag, Ralli, A. (2013). Compounding in Modern Greek. New York: Springer. Sadler, L. & A. Douglas. (1994). Prenominal adjectives and the phrasal/lexical distinction. Journal of Linguistics 30, Fabb, N. (1998). Compounding. In. Andrew Spencer and Zwicky M. Arnold (eds) The Handbook of Morphology. Blackwell Reference Online: Blackwell Publishing. Φλιάτουρας, Α. (2002). Πολυλεκτικά Τοπωνύμια: Μορφολογικοί ή Συντακτικοί Σχηματισμοί. Στο Μελέτες για την Ελληνική γλώσσα, Φλιάτουρας, Α. (2003). Μορφολογική ανάλυση των Τοπωνυμίων και των Εδαφωνυμίων του Νομού Αχαΐας. Διδακτορική διατριβή. Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών.

International Conference of Greek Linguistics. the 10th. DEMOCRITUS UNIVERSITY of THRACE

International Conference of Greek Linguistics. the 10th. DEMOCRITUS UNIVERSITY of THRACE DEMOCRITUS UNIVERSITY of THRACE the 10th International Conference of Greek Linguistics Edited by Zoe Gavriilidou Angeliki Efthymiou Evangelia Thomadaki Penelope Kambakis-Vougiouklis Komotini 2012 Οργανωτική

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κολιοπούλου Α.Μ.Μ.Φ. 6. Επόπτρια: Δρ. Αγγελική Ράλλη.

Μαρία Κολιοπούλου Α.Μ.Μ.Φ. 6. Επόπτρια: Δρ. Αγγελική Ράλλη. Μαρία Κολιοπούλου Α.Μ.Μ.Φ. 6 Επόπτρια: Δρ. Αγγελική Ράλλη. Περιεχόμενα. 1. Εισαγωγή... 2 2. Μέθοδοι συλλογής και προσέγγισης υλικού... 5 3. Επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας... 13 4. Διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

athanasphil@gmail.com, yan.kosto@gmail.com, gmarkop@phil.uoa.g,r skopetea@rz.uni-potsdam.de

athanasphil@gmail.com, yan.kosto@gmail.com, gmarkop@phil.uoa.g,r skopetea@rz.uni-potsdam.de ΦΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ: ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΥ * Θανάσης Γεωργακόπουλος 1, Γιάννης Κωστόπουλος 1, Γεώργιος Μαρκόπουλος 1, Σταύρος Σκοπετέας 2 1 Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2 University

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543DL 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γραμματική της Νέας Ελληνικής

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γραμματική της Νέας Ελληνικής ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥ6755 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Γραμματική της Νέας Ελληνικής ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ 155 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

International Conference of Greek Linguistics. the 10th. DEMOCRITUS UNIVERSITY of THRACE

International Conference of Greek Linguistics. the 10th. DEMOCRITUS UNIVERSITY of THRACE DEMOCRITUS UNIVERSITY of THRACE the 10th International Conference of Greek Linguistics Edited by Zoe Gavriilidou Angeliki Efthymiou Evangelia Thomadaki Penelope Kambakis-Vougiouklis Komotini 2012 Οργανωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) 90 Ο πλάγιος επιθετικός κατεβαίνει χαμηλά και είναι υπό στενό μαρκάρισμα, κάτι που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) «Διερμηνεία και Μετάφραση» Tων Τμημάτων: Φιλολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής

4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 4 th Football Challenge - Μάιος 2018 Γενικοί Κανόνες και Όροι Συμμετοχής 1. Εγγραφή Ομάδας. Κάθε ομάδα ταυτόχρονα με την εγγραφή πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 50 (πενήντα ευρώ) για τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 1. Tι εννοούμε με τον όρο Πίεση και τι με τον όρο Pressing; Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πίεσης και του Pressing; Ποιοι είναι οι λόγοι για την εφαρμογή του Pressing; 2. Τι εννοούμε με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ/ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ/ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1 Εκμάθηση του λεξιλογίου μιας γλώσσας σημαίνει να γνωρίζει ο σπουδαστής τη μορφή, τη σημασία, την κλίση, την παραγωγή, την πραγματολογική λειτουργία, την κοινωνική χρήση μιας λέξης.

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή επιθέτων: τα επιθήματα ικ(ος) και ιν(ος) στην ΚΝΕ

Παραγωγή επιθέτων: τα επιθήματα ικ(ος) και ιν(ος) στην ΚΝΕ K. Fragkopoulou, F. Kalamida, T. Kardamas, K. Kordouli, M. Marinis, Ch. Panagiotou & N. Vassalou (eds.). Theoretical and Applied Linguistics, 3 (2015) Παραγωγή επιθέτων: τα επιθήματα ικ(ος) και ιν(ος)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020 Γενικοί κανόνες Πριν αναλυθούν οι κανόνες λειτουργίας για τα πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA Ποια η διαφορά ειδικής και γενικής τακτικής ; Γενική Τακτική Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Μορφολογίας της Νέας Ελληνικής Ι. Κώστας Δ. Ντίνας Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας

Θέµατα Μορφολογίας της Νέας Ελληνικής Ι. Κώστας Δ. Ντίνας Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας Θέµατα Μορφολογίας της Νέας Ελληνικής Ι Κώστας Δ. Ντίνας Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας Η παρουσίαση επιλεγµένα θέµατα µορφολογίας της νέας ελληνικής µορφολογικά χαρακτηριστικά της ΝΕ, η λέξη στη νέα

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1 Αναστασιάδη-Συμεωνίδη Α. (1984) «-έ: ένα νέο επίθημα της Νέας Ελληνικής», Μελέτες για την Ελληνική Γλώσσα 5, Θεσσαλονίκη: Κυριακίδης, 89-110. 1. ----------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσική Τεχνολογία. Μάθημα 3 ο : Βασικές Γλωσσολογικές Έννοιες Ι: Μορφολογία. Βασιλική Σιμάκη

Γλωσσική Τεχνολογία. Μάθημα 3 ο : Βασικές Γλωσσολογικές Έννοιες Ι: Μορφολογία. Βασιλική Σιμάκη 1 Γλωσσική Τεχνολογία Μάθημα 3 ο : Βασικές Γλωσσολογικές Έννοιες Ι: Μορφολογία 2 Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας Κυρίως γραπτή γλώσσα, κύριος στόχος η δημιουργία υπολογιστικών μοντέλων γλωσσολογικών θεωριών

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατές μάχες στις χαμηλές θέσεις στο στοίχημα

Δυνατές μάχες στις χαμηλές θέσεις στο στοίχημα Δυνατές μάχες στις χαμηλές θέσεις στο στοίχημα Καλημέρα σας, καλή προσέγγιση είχαμε χτες στα ματς, όπου χάθηκε μόνο το under 3,5 στο ματς Καλλονή ΠΑΣ Γιάννενα, όπου μπήκε ένα γκολ στο τέλος και μας χάλασε

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Επόπτρια: Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μονομαχίες στα προημιτελικά του Copa America

Δύο μονομαχίες στα προημιτελικά του Copa America Δύο μονομαχίες στα προημιτελικά του Copa America Συνεχίζονται οι προημιτελικοί του Copa America, όπου με την ολοκλήρωση τους θα προκύψει η τελική τετράδα του θεσμού, διεκδικώντας το μεγάλο τρόπαιο. Σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια παρατίθενται οι αναφορές των διδακτορικών φοιτητών για τη συνάφεια του προγράμματος στα πεδία έρευνάς τους.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι αναφορές των διδακτορικών φοιτητών για τη συνάφεια του προγράμματος στα πεδία έρευνάς τους. Πρόγραμμα «Αριστεία» «Διαχρονικό σώμα ελληνικών κειμένων του 20ού αιώνα/ Diachronic corpus of Greek of the 20th century» Κ.Α. Έρευνας: 70/3/11920 Ακρωνύμιο: Greek Corpus 20 Κωδικός «ΑΡΙΣΤΕΙΑ I»: 2396 Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 202-203 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα η Ενότητα Οι πρώτες μέρες σε ένα σχολείο Διδακτικές : 9

Διαβάστε περισσότερα

Αντίληψη και παραγωγή σύνθετων λέξεων από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας: διδακτικές προεκτάσεις

Αντίληψη και παραγωγή σύνθετων λέξεων από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας: διδακτικές προεκτάσεις Αντίληψη και παραγωγή σύνθετων λέξεων από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας: διδακτικές προεκτάσεις Μαρίνα Τζακώστα & Δέσποινα Μανωλά 1. Εισαγωγή Η παρούσα μελέτη διερευνά τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλος τελικός Γαλλία Κροατία για το Μουντιάλ 2018

Μεγάλος τελικός Γαλλία Κροατία για το Μουντιάλ 2018 Μεγάλος τελικός Γαλλία Κροατία για το Μουντιάλ 2018 Η ώρα του μεγάλου τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου 2018 που διεξάγεται στα γήπεδα της Ρωσίας, έφτασε και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι)

ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΦΩΝΗΤΙΚΗ-ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) Βασικά σηµεία Η φωνητική µελετά τους φθόγγους Οι φθόγγοι διακρίνονται: κατά τον τόπο (διχειλικά, οδοντικά κτλ.) κατά τον τρόπο άρθρωσης (κλειστά, τριβόµενα κτλ.) Η Φωνολογία µελετά

Διαβάστε περισσότερα

[+εαυτό / +Α] Αναφορικές εκφράσεις: δεδομένα από τα Νέα Ελληνικά. Brian D. Joseph Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο

[+εαυτό / +Α] Αναφορικές εκφράσεις: δεδομένα από τα Νέα Ελληνικά. Brian D. Joseph Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο [In D. Theofanopoulou-Kondou, X. Laskaratou, M. Sifianou, M. Georgiafendis, & V. Spyropoulos, eds. Sinxrones tasis stin eliniki glosologia. Meletes afieromenes stin Eirene Philippaki-Warburton [Synchronic

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας: σύνταξη

Μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας: σύνταξη Μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας: σύνταξη Μάθημα: Εισαγωγή στις επιστήμες λόγου και ακοής Ιωάννα Τάλλη, Ph.D. Σύνταξη Είναι ο τομέας της γλώσσας που μελετά τη δομή των προτάσεων, δηλαδή ποια είναι η σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Λεξικός δανεισμός και ειδικά λεξιλόγια Πρόταση για διαθεματική διδασκαλία

Λεξικός δανεισμός και ειδικά λεξιλόγια Πρόταση για διαθεματική διδασκαλία Λεξικός δανεισμός και ειδικά λεξιλόγια Πρόταση για διαθεματική διδασκαλία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικό μέρος 2. Ειδικά λεξιλόγια και λεξικός δανεισμός 2.1.Διδακτικές προτάσεις 3. Παράδειγμα διδακτικής εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

«Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης

«Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης «Στέρηση Προφανούς ευκαιρίας για γκολ Σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης» Ομιλητής: Νίκος Ρουμπάνης DOGSO VS SPA DOGSO: Αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας επίτευξης τέρματος, με όχι κανονικό τρόπο. Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Οι άμυνες μας ανοίγουν τον δρόμο στα προγνωστικα

Οι άμυνες μας ανοίγουν τον δρόμο στα προγνωστικα Οι άμυνες μας ανοίγουν τον δρόμο στα προγνωστικα Γεία χαρά σε όλους σας, αφήνουμε πίσω τους το φτωχό μεσοβδομαδιάτικο αγωνιστικό πρόγραμμα και έχουμε μπροστά ματς, ένα γεμάτο αγωνιστικό τριήμερο. Σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Non Stop Bet προγνωστικα στην Πρέμιερ Λιγκ

Non Stop Bet προγνωστικα στην Πρέμιερ Λιγκ Non Stop Bet προγνωστικα στην Πρέμιερ Λιγκ Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους σας με υγεία και ευτυχία, στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, είναι καθιερωμένο τις γιορτές να μη σταματούν να παίζουν μπάλα και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL Πως μπορείς να μιλάς για «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» εάν οι παίκτες σου δεν κατανοούν το παιχνίδι από κάθε άποψη; Κάθε μεταβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε επίσης ότι η ομοιότητα βασικών λέξεων οδήγησε στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη βαθμών καθορίζουν τα αποτελέσματα στο παμε στοιχημα

Η ανάγκη βαθμών καθορίζουν τα αποτελέσματα στο παμε στοιχημα Η ανάγκη βαθμών καθορίζουν τα αποτελέσματα στο παμε στοιχημα Καλημέρα σας, περιορισμένο το αγωνιστικό πρόγραμμα σήμερα, οπότε περιορισμένες είναι και οι επιλογές μας στο πάμε στοίχημα. Υπάρχουν παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή 1. ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Διαδικασία Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή "ΣΤΟΙΧΗΜΑ" και μπορείτε να δείτε τις ενότητες που περιγράφονται παρακάτω. Στην αριστερή μπάρα επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΚ Ολυμπιακός, πράξη τρίτη στο ΟΑΚΑ

ΑΕΚ Ολυμπιακός, πράξη τρίτη στο ΟΑΚΑ ΑΕΚ Ολυμπιακός, πράξη τρίτη στο ΟΑΚΑ Καλημέρα σας, δεν υπάρχει ποιότητα στο μεσοβδομαδιάτικο αγωνιστικό πρόγραμμα για αυτό το λόγο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των προτεινόμενων σημείων.

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Με σοβαρότητα και γκολ στα προγνωστικα

Με σοβαρότητα και γκολ στα προγνωστικα Με σοβαρότητα και γκολ στα προγνωστικα Γεία σας, ολοκληρώθηκε μία περίεργη εβδομάδα για το στοίχημα με πολλά κύπελλα και άσχημα αποτελέσματα που δεν ευνοούν τα προγνωστικα στο πάμε στοίχημα. Από σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταίο βήμα πριν τον τελικό

Τελευταίο βήμα πριν τον τελικό Τελευταίο βήμα πριν τον τελικό Γεία χαρά σε όλους σας, συνεχίζονται σήμερα οι αγώνες των κυπέλλων αλλά και η υπόλοιπη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Το σημερινό αγωνιστικό πρόγραμμα είναι λίγο μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ48 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Μ. ΤΣΙΓΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Γενικά για την εργασία: Η εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών.

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών. Κανονισμοί Διαιτησίας 2015-2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς κανονισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια football-academies Σάββατο, 15 Σεπτέμβριος 2012 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2012

Επιμέλεια football-academies Σάββατο, 15 Σεπτέμβριος 2012 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2012 Εντυπωσιακός ο Παναθηναϊκός Ανέτοιμος ο Ολυμπιακός Εντυπωσιακή ήταν η ομάδα Κ17 του Παναθηναϊκού η οποία επικράτησε της αντίστοιχης του Ολυμπιακού με 3-0, ματς το οποίο έγινε στο προπονητικό κέντρο του

Διαβάστε περισσότερα

Μεσημεριανό Ελ Κλάσικο Ρεάλ Μαδρίτης Μπαρτσελόνα

Μεσημεριανό Ελ Κλάσικο Ρεάλ Μαδρίτης Μπαρτσελόνα Μεσημεριανό Ελ Κλάσικο Ρεάλ Μαδρίτης Μπαρτσελόνα Γεία χαρά σε όλους, η αγωνιστική στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, πριν την διακοπή για τις γιορτές, περιλαμβάνει την μονομαχία του Ελ Κλάσικο ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από εκεί που μείναμε στα προγνωστικά

Από εκεί που μείναμε στα προγνωστικά Από εκεί που μείναμε στα προγνωστικά Από εκεί που μείναμε το Σαββατοκύριακο στα προγνωστικά της Δευτέρας Καλημέρα σας, αν και δεν έγινε το απόλυτο των προτάσεων μας χτες, είχαμε μία πολύ καλή συγκομιδή,

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος και αξιολόγηση της χρήσης των µη απλών λεξικών µονάδων κατά την παραγωγή γραπτού λόγου

Έλεγχος και αξιολόγηση της χρήσης των µη απλών λεξικών µονάδων κατά την παραγωγή γραπτού λόγου Έλεγχος και αξιολόγηση της χρήσης των µη απλών λεξικών µονάδων κατά την παραγωγή γραπτού λόγου Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Abstract Aim of this paper is to trace the main difficulties that face

Διαβάστε περισσότερα

Τα φαβορί κρίνουν τις προβλέψεις στοιχήματος

Τα φαβορί κρίνουν τις προβλέψεις στοιχήματος Τα φαβορί κρίνουν τις προβλέψεις στοιχήματος Γεία χαρά σε όλους σας, αφήνουμε πίσω μας το περίεργο αγωνιστικό πρόγραμμα των προηγούμενων ημερών και θα έχουμε μπροστά μας, ένα δυνατό τριήμερο με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχηματική ημέρα με φαβορί στο Μουντιάλ 2018

Στοιχηματική ημέρα με φαβορί στο Μουντιάλ 2018 Στοιχηματική ημέρα με φαβορί στο Μουντιάλ 2018 Καλημέρα σας, συνεχίζουμε non stop στο Παγκόσμιο κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας, ήδη βρισκόμαστε στην δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, που μπορεί να κρίνει πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμασία στα Γιάννενα για τον Ολυμπιακό με τον δυνατό ΠΑΣ

Δοκιμασία στα Γιάννενα για τον Ολυμπιακό με τον δυνατό ΠΑΣ Προτάσεις στοίχημα Δευτέρας 12/12/2016 Δοκιμασία στα Γιάννενα για τον Ολυμπιακό με τον δυνατό ΠΑΣ Η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ κλείνει με την αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννενα Ολυμπιακός, μία δυνατή αναμέτρηση ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στους ομίλους

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στους ομίλους Αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στους ομίλους Καλημέρα σε όλους, ξεκινούν σήμερα οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αναμένονται από όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου έντονα και με αγωνία. Αυτή είναι η Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Τα πάντα ανοικτά σήμερα στο Παγκόσμιο κύπελλο

Τα πάντα ανοικτά σήμερα στο Παγκόσμιο κύπελλο Τα πάντα ανοικτά σήμερα στο Παγκόσμιο κύπελλο Καλημέρα σας, βρισκόμαστε ήδη στην δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ και τα πάντα είναι ακόμα ανοικτά, εκτός του πρώτου ομίλου που φαίνεται να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Προγνωστικα στοιχημα με φτωχό πρόγραμμα

Προγνωστικα στοιχημα με φτωχό πρόγραμμα Προγνωστικα στοιχημα με φτωχό πρόγραμμα Δοκιμασία στα Γιάννενα για τον Ολυμπιακό με τον δυνατό ΠΑΣ Καλημέρα σας, φτωχό αγωνιστικό πρόγραμμα έχουμε αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν κυρίως κύπελλα, Λιγκ Καπ το

Διαβάστε περισσότερα

Δύσκολη έξοδος για την ΑΕΚ στην Τρίπολη

Δύσκολη έξοδος για την ΑΕΚ στην Τρίπολη Δύσκολη έξοδος για την ΑΕΚ στην Τρίπολη Καλημέρα σας, συνεχίζεται η αγωνιστική στην Σούπερ Λιγκ με τέσσερις αναμετρήσεις για όλα τα γούστα, χτες ο Παναθηναϊκός παρότι δεν ήταν πολύ καλός, πήρε την νίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους ΕΘΝΙΚΗ U21 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους Υπεύθυνος μαζί με τον προπονητή για τον προγραμματισμό της

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζεται η δράση στα γήπεδα της Ευρώπης

Συνεχίζεται η δράση στα γήπεδα της Ευρώπης Συνεχίζεται η δράση στα γήπεδα της Ευρώπης Αυτή την εβδομάδα, που δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, υπάρχουν εμβόλιμες αγωνιστικές στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ στην Αγγλία υπάρχει Λιγκ Καπ. Η εμβόλιμη

Διαβάστε περισσότερα

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43 ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό μέρος Πρόλογος... 11 Πρόλογος της Αμερικάνικης Έκδοσης... 12 Κλιμάκωση των Βημάτων για Επιτυχία... 14 Το Παιχνίδι της Χειροσφαίρισης (HANDBALL)... 16 Γήπεδο και εξοπλισμός... 19

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh. Μαρία Γαβριηλίδου, ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 29 Σεπτεμβρίου 2018, ΕΙΕ

Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh. Μαρία Γαβριηλίδου, ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 29 Σεπτεμβρίου 2018, ΕΙΕ Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh Μαρία Γαβριηλίδου, ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 29 Σεπτεμβρίου 2018, ΕΙΕ Πρώτη τοποθέτηση Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Η γλώσσα των νέων όχι ενιαίο και αυτοτελές γλωσσικό

Διαβάστε περισσότερα

Με γκολ ανοίγει το γεμάτο τριήμερο

Με γκολ ανοίγει το γεμάτο τριήμερο Με γκολ ανοίγει το γεμάτο τριήμερο Γειά χαρά σε όλους σας, συνεχίζουμε χωρίς σταματημό και αυτό το τριήμερο με φουλ αγωνιστικό πρόγραμμα. Σήμερα, Παρασκευή, ξεκινούν τα περισσότερα μεγάλα πρωταθλήματα,

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο, φόρμα και γκολ οδηγός μας για το στοιχημα

Κίνητρο, φόρμα και γκολ οδηγός μας για το στοιχημα Κίνητρο, φόρμα και γκολ οδηγός μας για το στοιχημα Καλημέρα σας, φουλ αγωνιστική δράση άλλη μία φορά υπάρχει αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου διεξάγονται οι τελευταίες αγωνιστικές των περισσότερων πρωταθλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος πρώτου γύρου στην Γαλλία

Τέλος πρώτου γύρου στην Γαλλία Τέλος πρώτου γύρου στην Γαλλία Καλημέρα σε όλους σας, περίεργη περίοδο διανύουμε αυτή την εποχή, λίγο πριν την διακοπή για τις γιορτές. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα υπάρχουν παιχνίδια από τα Ευρωπαϊκά κύπελλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 013-014 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προγραμματισμός κατά ενότητα 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα