ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. Διάρκεια: 14 ημέρες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. Διάρκεια: 14 ημέρες"

Transcript

1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ Διάρκεια: 14 ημέρες H «Βυζαντινή Ελλάδα» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεματικού τουρισμού, που σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Artifex σε συνεργασία με κορυφαία πρακτορεία εισερχόμενου τουρισμού. Συνδυάζει τουριστικές περιηγήσεις στα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία και μουσεία της Ελλάδας, εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον πολιτισμό και την εικονογραφία του Βυζαντίου, και ειδικές θεματικές βραδιές, μουσικές και γαστρονομικές. Έτσι οι συμμετέχοντες μυούνται στα μυστικά του Βυζαντινού πολιτισμού και απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες! Μεταξύ άλλων θα δούμε τα μνημεία και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Άρτας, του Μυστρά και της Αθήνας, τα Μετέωρα, το Γεράκι και τη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Θα δούμε επίσης αντιπροσωπευτικές σύγχρονες εκκλησίες και τοπία εκπληκτικού φυσικού κάλλους. Αυτό το ταξίδι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επωφελές σε κάθε ενδιαφερόμενο για την Ορθοδοξία, τo βυζαντινό πολιτισμό και την ιερή Χριστιανική τέχνη. Ημέρα 1η: Θεσσαλονίκη Άφιξη στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη πόλη στη Βόρεια Ελλάδα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Το υπόλοιπο της ημέρας είναι ελεύθερο. Μια προαιρετική γενική ξενάγηση στην πόλη προσφέρεται αργά το απόγευμα. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη. Special event: Πριν το δείπνο θα παρακολουθήσουμε μια ομιλία γνωστού ιστορικού τέχνης, με οπτικοακουστικό υλικό και θέμα «Οι αρχές και οι τεχνικές της Βυζαντινής τέχνης. Αρχιτεκτονική και Εικονογραφία». Αυτή η ομιλία θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στα μυστικά της Ιερής Τέχνης, ώστε να μεγιστοποιείται η απόλαυση των αριστουργημάτων της!

2 Ημέρα 2η: Θεσσαλονίκη Θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας με μια περιήγηση στην «Άνω πόλη», όπου διατηρείται το συγκρότημα της μεσαιωνικής οχύρωσης που τόσο αποτελεσματικά φρουρούσε την πόλη από πολλές επιδρομές βαρβάρων. Από εκεί θα περπατήσουμε μέσα από τα σοκάκια και τους όμορφους δρόμους για να δούμε τη Μονή Βλατάδων, το ναό του Οσίου Δαυίδ και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ορφανού. Και τα τρία μνημεία είναι πολύ εντυπωσιακά, κάθε ένα με το δικό του τρόπο. Η εκκλησία του Οσίου Δαυίδ, που ονομάστηκε έτσι από τον ασκητή που έζησε στην περιοχή, είναι το μόνο που έχει απομείνει από ένα κεντρικό ναό της μονής του Σωτήρος Χριστού. Το διασωθέν μέρος του ναού χρονολογείται από τα τέλη του 5ου αιώνα. Στην Αγία Τράπεζα θα δούμε ένα υπέροχο μωσαϊκό του Χριστού με διάφορες απεικονίσεις, βασισμένες σε προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης. Υπάρχουν επίσης αρκετές σημαντικές τοιχογραφίες στην εκκλησία, οι μόνες που σώζονται στην πόλη από την περίοδο των Κομνηνών. Η κοντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι μάλλον ταπεινή στην εμφάνισή της, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για την καλύτερα διατηρημένη τοιχογραφία του 14ου αιώνα, αντιπροσωπευτική του μεγαλοπρεπούς ύφους των Παλαιολόγων στην Ιερή τέχνη. Η Μονή Βλατάδων, χτισμένη περί το 1351 με χορηγία της Άννας Παλαιολογίνας, βρίσκεται πάνω σε βραχώδες και κατηφορικό έδαφος και είναι ορατή από όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πανοραμική θέα που προσφέρει είναι εξαίσια. Σύμφωνα με την παράδοση, στο χώρο της Μονής κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. Στο σκευοφυλάκιο-μουσείο της υπάρχουν τα ιερά λείψανα πολλών αγίων, όπως του Γρηγορίου του Θεολόγου. Σε ξεχωριστές θήκες φυλάσσονται τρία τεμάχια του Αγίου Ποτηρίου από το Μυστικό Δείπνο. Η Μονή διαθέτει επίσης πολλές φορητές εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, ιερά σκεύη, βαρύτιμα ευαγγέλια και μεγάλη συλλογή χειρογράφων από το 10 ο έως το 19 ο αιώνα. Το απόγευμα θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση του κέντρου της πόλης, όπου θα επισκεφθούμε πολλά μνημεία από τη βυζαντινή περίοδο. Τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά είναι το κτίριο της Ροτόντας και οι εκκλησίες της Μεταμόρφωσης και της Αγίας Αικατερίνης. Η Ροτόντα, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της Θεσσαλονίκης, μέσα σε 16 αιώνες μεταλλάχθηκε από ρωμαϊκό ναό σε χριστιανικό, σε μουσουλμανικό τζαμί και πάλι σε χριστιανικό ναό, και έτσι εξηγούνται οι διάφορες φάσεις και προσθήκες στο κτίριο. Θεμελιώθηκε γύρω στα 300 μ.χ., προορισμένη αρχικά για ιερό των Καβείρων ή ναό του Δία. Το κτίριο έχει εκπληκτικές ομοιότητες με το Πάνθεον του Αγρίππα στη Ρώμη. Παρότι στο εξωτερικό του δείχνει βαρύ και ογκώδες, στο εσωτερικό δίνει την αίσθηση του ανάλαφρου, λόγω των πολλών ανοιγμάτων και τόξων. Δείγματα της παλαιοχριστιανικής λάμψης του συνιστούν τα υπέροχα ψηφιδωτά, που είναι τα παλαιότερα σωζόμενα της Ανατολής. Ψηφιδωτά διακοσμούσαν τα εσωτερικά στις κόγχες, τα τόξα, τα επάνω παράθυρα και τον τρούλο. Επίσης υπήρχε πολύχρωμη

3 ορθομαρμάρωση στους τοίχους μέχρι την βάση του τρούλου, η οποία δεν σώζεται καθόλου σήμερα. Τα ψηφιδωτά που σώζονται έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα, με πλούσια μοτίβα, νατουραλιστική απόδοση και πολυχρωμία, με λαμπερές χρυσές και ασημένιες ψηφίδες στο φόντο. Στο τόξο της νοτιοανατολικής κόγχης υπάρχουν οκταγωνικά πλαίσια με πουλιά και φρούτα. Μια φαρδιά ταινία με βάζα με άνθη και καλάθια με φρούτα περικλείει το ψηφιδωτό. Το ψηφιδωτό της νότιας κόγχης έχει διακόσμηση τάπητα: τον κεντρικό σταυρό με ασημένιο φόντο κοσμούν περιμετρικά άνθη, πουλιά, άστρα και καλάθια με φρούτα. Παρόμοια είναι η διακόσμηση της δυτικής κόγχης και τα τόξα των παραθύρων. Εδώ φαίνεται η εμπειρία και η ευαισθησία των τεχνιτών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στα παράθυρα που φωτίζονταν άμεσα απαλότερους τόνους χρωμάτων, ενώ στις χαμηλότερες και σκοτεινότερες κόγχες εντονότερα χρώματα. Ο μικρός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτίσμα της εποχής των Παλαιολόγων, παρουσιάζει μια αξιόλογη ιδιαιτερότητα. Η αρχιτεκτονική του μορφή αποτελεί μεταβατική φάση στην εξέλιξη της χριστιανικής ναοδομίας, ιδιαίτερα στο χώρο της Μακεδονίας, καθώς τον πανύψηλο και κομψό τρούλο του στηρίζουν τέσσερα «τυφλά» τόξα, που συγχρόνως αποτελούν και τους περιμετρικούς τοίχους του. Στο πάχος αυτών των δύο πλάγιων τοίχων (βόρεια και νότια) διαμορφώνονται εσωτερικά δύο αντίστοιχες μικρές κόγχες (μικροί «χοροί»), όπως στους μοναστηριακούς ναούς. Στον τρούλο υπάρχουν τα χαρακτηριστικά μορφολογικάδιακοσμητικά στοιχεία των ναών του 14ου αιώνα της Θεσσαλονίκης: «ημικίονες» και οδοντωτές ταινίες. Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης είναι χαρακτηριστικό κτίσμα της λεγόμενης «Μακεδονικής Σχολής», καθώς διαμορφώνεται με τέσσερις καμάρες εγγεγραμμένες σε τετράγωνο σταυρό, πάνω στις οποίες στηρίζεται ο κεντρικός τρούλος. Γύρω από το τετράγωνο της βάσης του τρούλου αναπτύσσεται προς τρεις κατευθύνσεις ένα χαμηλωμένο κλίτος που δίνει μεγαλύτερη ευρυχωρία στο ναό και προσθέτει κομψότητα και μορφολογικό ενδιαφέρον. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ναού είναι οι περίτεχνες τοιχοποιίες εξωτερικά, που εκμεταλλεύονται αισθητικά και αναδεικνύουν κάθε αρχιτεκτονικό-μορφολογικό στοιχείο. Το ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του, οι οποίες πείθουν ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντικό κέντρο της βυζαντινής αγιογραφίας, απ όπου μάλιστα μεταδόθηκε η τέχνη αυτή σε όλες τις περιοχές της Βαλκανικής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

4 Ημέρα 3η: Θεσσαλονίκη Θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας με το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Αυτό το μοντέρνο και συναρπαστικό μουσείο διαθέτει αντικείμενα, οργανωμένα σε εκθεσιακές ενότητες που διηγούνται με χρονολογική σειρά «μικρές ιστορίες», παρουσιάζοντας με έναν εύληπτο και ευχάριστο τρόπο πτυχές της τέχνης και του πολιτισμού του Βυζαντίου, από το όριό του με την ύστερη αρχαιότητα (3 ος -4 ος μ.χ. αιώνας) έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) αλλά και επιβιώσεις αυτού του πολιτισμού στους χρόνους μετά την Άλωση, έως το 10 ο αιώνα. Τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, ολόκληροι αποσπασμένοι παλαιοχριστιανικοί τάφοι με τις τοιχογραφίες τους, πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, είδη προσωπικού στολισμού, αλλά και ταπεινά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών, παρουσιάζουν όψεις της ζωής στο Βυζάντιο, από την οργάνωση της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής, την καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή έως τον ιδιωτικό βίο και τις δραστηριότητες των ανθρώπων στην αγορά, στην ύπαιθρο και στη θάλασσα, τονίζοντας τομές και επιβιώσεις ανάμεσα στο σήμερα και στις εκδηλώσεις του ανθρώπινου βίου κατά τη βυζαντινή και υστεροβυζαντινή περίοδο. Μετά το μουσείο θα συνεχίσουμε την εξερεύνησή μας στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, και θα επισκεφθούμε πλήθος εκκλησιών από διάφορες περιόδους. Από αυτές, πιο γνωστές είναι η βασιλική του Αγίου Δημητρίου και η Αγία Σοφία. H βασιλική του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε σε διάφορες φάσεις με αρχή τον 5 ο αιώνα. Μια πυρκαγιά την κατέστρεψε στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά το εξαίρετο έργο αποκατάστασης έφερε το ναό στη μορφή που κατά πάσα πιθανότητα είχαν ως στόχο οι πρώτοι του κατασκευαστές. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης ήρθαν στο φώς πολλά αρχαία ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από διάφορες περιόδους. Η βασιλική στεγάζει επίσης τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, ενώ κάτω από τη βασιλική μπορούμε να δούμε ακόμα τα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών, όπου μαρτύρησε ο Άγιος. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτίστηκε τον 7 ο αιώνα στη θέση ενός παλαιότερου χριστιανικού ναού. Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι υπέροχα διακοσμημένο με ψηφιδωτά από διάφορες περιόδους. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς μπορεί κανείς να δει το σχήμα ισοσκελούς σταυρού του ναού από την εποχή της εικονομαχίας, και τα πολύ πιο περίτεχνα ψηφιδωτά από τη μεταγενέστερη περίοδο. Μερικές τοιχογραφίες του 11ου αιώνα σώζονται στο νάρθηκα και στην αψίδα-παράθυρο της εκκλησίας. Θα διανυκτερεύσουμε στη Θεσσαλονίκη.

5 Special event: Το δείπνο σήμερα θα είναι Βυζαντινό, με υλικά, συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος αποκλειστικά από την περίοδο του Βυζαντίου! Απολαύστε το! Ημέρα 4η: Θεσσαλονίκη Βέροια Ελασσόνα Μετέωρα Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο μας και θα μεταφερθούμε νότια σε μια άλλη αρχαία πόλη, τη Βέροια. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η πόλη είχε σημαντικό ρόλο στη ζωή του κράτους, παρά το γεγονός ότι είχε καταληφθεί από εισβολείς αρκετές φορές. Δεκάδες εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι διακοσμημένες με πανέμορφες τοιχογραφίες, μαρτυρούν το πρότερο μεγαλείο και τη δόξα της πόλης. Η πιο γνωστή από όλες τις εκκλησίες της Βέροιας είναι η εκκλησία του Χριστού που χρονολογείται από το 14 ο αιώνα. Η εκκλησία αυτή ήταν η κύρια εκκλησία του πατριαρχικού μοναστηριού στη Βέροια. Οι τοιχογραφίες της είναι εντυπωσιακές σε ζωντάνια και ομορφιά, και φιλοτεχνήθηκαν από τον διάσημο αγιογράφο από τη Θεσσαλονίκη, Γεώργιο Καλλιέργη. Ακριβώς δίπλα της βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Κήρυκα και Ιουλίττας, επίσης ξακουστή για τις τοιχογραφίες της. Έχει μια σειρά από εικονογραφικές συνθέσεις από πολλές διαφορετικές περιόδους, με την πολυτιμότερη από αυτές να χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα. Η επόμενη στάση μας θα πραγματοποιηθεί σε μοναστήρι κοντά στην πόλη της Ελασσόνας, νότια της Βέροιας. Λιγότερο γνωστή η εκκλησία της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, του 14ου αιώνα, περιέχει μία από τις πιο άρτιες και καλοδιατηρημένες κυκλικές τοιχογραφίες της ύστερης βυζαντινής περιόδου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας είναι αντιπροσωπευτικές της εποχής, και σε μια από αυτές απεικονίζεται το πορτραίτο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου. Για δείπνο και διανυκτέρευση θα μεταφερθούμε στη μικρή πόλη της Καλαμπάκας, στη βάση του θαυμαστού βράχου των Μετεώρων.

6 Ημέρα 5η: Μετέωρα Το επιβλητικό μοναστηριακό σύμπλεγμα που κρέμεται εντυπωσιακά επάνω στα γυμνά βράχια των Μετεώρων, καθιστά την περιοχή σημαντικό μοναστικό κέντρο, δεύτερο σε σημασία μετά από εκείνο του Αγίου Όρους. Οι σπηλιές στους βράχους χρησίμευαν ως καταφύγιο για τους ερημίτες από τους αρχαίους χρόνους, αλλά η μοναστική ζωή άρχισε πραγματικά να ανθίζει εδώ το 14 ο αιώνα, όταν όλο και περισσότεροι μοναχοί αναζήτησαν καταφύγιο από τις τουρκικές επιδρομές. Υπήρχαν πάνω από τριάντα μοναστήρια που λειτουργούσαν στην περιοχή, αλλά σήμερα μόνο έξι από αυτά επιβιώνουν. Θα επισκεφθούμε τα τρία πιο σημαντικά μοναστήρια στα Μετέωρα. Το Μεγάλο Μετέωρο, το μεγαλύτερο από όλα τα τοπικά μοναστήρια, είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Χριστού και χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Το μοναστήρι λειτουργεί ως θεματοφύλακας για πολλά πολύτιμα έγγραφα, ιερά κειμήλια, χειρόγραφα και εικόνες. Ακόμα κι αν δεν είναι το πιο απομακρυσμένο μοναστήρι, κάθε προσκυνητής χρειάζεται να διανύσει αρκετές εκατοντάδες βήματα για να το φτάσει. Το δεύτερο σημείο που θα επισκεφθούμε σήμερα το πρωί θα είναι η Μονή Βαρλαάμ. Βρίσκεται κοντά στο Μεγάλο Μετέωρο και είναι πολύ πιο εύκολο να τη φτάσει κανείς. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από το μοναχό Βαρλαάμ. Δύο αιώνες αργότερα, το καταφύγιο του ταπεινού ερημίτη επεκτάθηκε πολύ και στη συνέχεια διακοσμήθηκε από Θηβαίους αγιογράφους. Εκτός από τις υπέροχες τοιχογραφίες, η μονή διαθέτει επίσης ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο, όπου θα δούμε χειρόγραφα του Μεσαίωνα και πολύτιμες βυζαντινές εικόνες. Μετά το γεύμα, θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση της περιοχής με μια επίσκεψη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εκκλησία στην πόλη της Καλαμπάκας. Ο σημερινός ναός χρονολογείται από το 12 ο αιώνα, και ήταν χτισμένος στην κορυφή μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Για να φτάσουμε στην εκκλησία θα ακολουθήσουμε ένα λαβύρινθο από απότομους δρόμους και αρκετές σειρές σκαλοπατιών, αλλά οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του εσωτερικού και οι μοναδικές τοιχογραφίες θα μας ανταμείψουν. Η τελευταία επίσκεψή μας σήμερα θα είναι στη Μονή Αγίου Στεφάνου, μοναδική γυναικεία μονή της περιοχής. Η μονή είναι εύκολα προσβάσιμη, αφού εδώ τα λεωφορεία μπορούν να σταθμεύσουν σχεδόν στην πύλη. Αρχικά χτίστηκε το 14 ο αιώνα, αλλά η πλήρης επέκτασή της ολοκληρώθηκε το 19 ο αιώνα. Οι μοναχές διατηρούν τις εγκαταστάσεις της μονής σε άριστη κατάσταση, με πολλά εν εξελίξει έργα για τη βελτίωσή της. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καλαμπάκα. Special event: Μετά το πρωινό θα παρακολουθήσουμε ένα τρίωρο πρακτικό εργαστήρι Βυζαντινής εικονογραφίας με εκπαιδευτή διάσημο Έλληνα αγιογράφο, που θα μας εισάγει περιεκτικά και αποτελεσματικά στα μυστικά αυτής της ιερής τέχνης!

7 Ημέρα 6η: Μετέωρα Καστοριά Σήμερα θα μεταβούμε στην πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Καστοριάς, που ιδρύθηκε τον 6 ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Έχει μια πολύ ταραγμένη ιστορία: από το Μεσαίωνα η πόλη είχε καταληφθεί πολλές φορές από διάφορους επιδρομείς. Τελικά έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 14 ο αιώνα. Αλλά αυτό που δίνει πραγματική δόξα σε αυτήν την παλιά και ιστορική τοποθεσία, είναι ένας μεγάλος αριθμός εκκλησιών με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές χτίστηκαν κατά την περίοδο των Κομνηνών ή στα χρόνια που η Καστοριά ήταν μέρος του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Εμείς θα επισκεφθούμε ορισμένες από τις πιο σημαντικές εκκλησίες. Μεταξύ αυτών και η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, ένας από τους παλαιότερους σωζόμενους ναούς της πόλης. Οι πρώτες τοιχογραφίες που βρίσκουμε εδώ χρονολογούνται από τον 9 ο αιώνα, αλλά σε διάφορα μέρη του ναού συναντάμε και τοιχογραφίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα. Η εκκλησία του Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού είναι επίσης μια βασιλική. Έχει ενδιαφέροντα διακοσμητικά πλακάκια και σημαντικές τοιχογραφίες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο στρώματα τοιχογραφιών στην εκκλησία που χρονολογούνται από τον 11 ο και 12 ο αιώνα. Το απόγευμα θα εξερευνήσουμε το Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς. Άνοιξε σχετικά πρόσφατα και είναι ένα από τα καλύτερα βυζαντινά μουσεία της Ελλάδας. Διαθέτει μια αρκετά μεγάλη συλλογή με κομμάτια αντιπροσωπευτικά της Βυζαντινής ιερής τέχνης, και με αρκετές δεκάδες πολύ σημαντικές εικόνες στην έκθεσή του. Θα παραμείνουμε στην πόλη για δείπνο και διανυκτέρευση. Ημέρα 7η: Καστοριά Άρτα Σήμερα θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση της πόλης. Θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας της «Μαυριώτισσας». Οι τοιχογραφίες που σώζονται στο εσωτερικό της εκκλησίας χρονολογούνται στον 11 ο και 13 ο αιώνα. Στα μέσα του 16ου αιώνα ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο χτίστηκε στο μοναστήρι. Οι τοιχογραφίες εκεί έγιναν από τον καλλιτέχνη Ευστάθιο Ιακώβου το Θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας με την πολύ ενδιαφέρουσα

8 εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αυτός ο μικρός μονόκλιτος ναός διαθέτει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, αριστοτεχνικά φτιαγμένες και με ύφος που αντικατοπτρίζει πλήρως τις τάσεις της εποχής των Κομνηνών. Στην Καστοριά ξεχωριστό ενδιαφέρον ως οικιστικό παρουσιάζουν επίσης τα πολυάριθμα πανύψηλα αρχοντικά της, τα οποία και θα περιηγηθούμε στο Ντολτσό. Με εσωτερικούς χωρισμένους λειτουργικούς χώρους, εσωτερικές διακοσμήσεις, περίτεχνα ξυλόγλυπτα στα σανιδώματα στις οροφές, πολύχρωμους υαλωτούς φεγγίτες υψηλής αισθητικής, ζωφόρους κατάκοσμους, πλήθος φυτομορφικών διακοσμήσεων και ρόμβων, δημιουργούν και συνθέτουν έναν ιδιότυπο εσωτερικό χώρο σε Μακεδονικό ρυθμό. Είναι κατ εξοχήν δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Γενικά στα αρχοντικά της Καστοριάς υπάρχει μια ισορροπία σε σχέση με το περιβάλλον, και διατηρούν ακέραιες τις αρετές του μέτρου και της ανθρώπινης κλίμακας. Ανάλογα με την κλίση του εδάφους ήταν διώροφα, τριώροφα και τετραώροφα, ενώ τα μεγάλα σπίτια για πρώτη φορά απέκτησαν τζαμλίκια και ξύλινα παράθυρα που οι Τούρκοι τα αποκαλούσαν «κιρκ πεντζέρ» («σαράντα παραθύρια»). Το απόγευμα θα φύγουμε από την Καστοριά και σε περίπου τρεις ώρες θα βρεθούμε νοτιότερα, στην κάποτε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου, την πόλη της Άρτας. Ημέρα 8η: Άρτα Ναύπακτος Τα ίχνη της ιστορίας της Άρτας χάνονται πίσω στην αρχαιότητα. Ωστόσο, διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο κατά τον 11 ο αιώνα, υπό τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, ο οποίος επιχείρησε να απελευθερώσει τις δυτικές επαρχίες της αυτοκρατορίας από την παρουσία των Νορμανδών. Η Άρτα απέκτησε τη μεγαλύτερη σημασία της όταν έγινε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου της Ηπείρου, ενός ανεξάρτητου κράτους που δημιουργήθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το Το δεσποτάτο κράτησε για περίπου 250 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανεγέρθηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά μνημεία. Η εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα. Αρχικά ήταν τμήμα του μοναστηριού, αλλά σήμερα όλο το συγκρότημα λειτουργεί ως περιφερειακό μουσείο. Το πιο ενδιαφέρον μέρος της εσωτερικής διακόσμησης είναι του 13ου αιώνα και το βλέπουμε στο μωσαϊκό του θόλου. Οι τοιχογραφίες που σώζονται στην εκκλησία είναι από το 16 ο και 17 ο αιώνα. Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή σε μέγεθος. Χτίστηκε το 13 ο αιώνα και ήταν διακοσμημένη εξωτερικά με πλακάκια και ένα ασυνήθιστο υλικό που μοιάζει με τούβλο σε σχήμα «δοντιού». Υπάρχουν ακόμη

9 μερικές ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού. Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας (αφιερωμένη στην τοπική πολιούχο της Άρτας) χτίστηκε το 13 ο αιώνα, στη βάση μιας παλαιότερης χριστιανικής βασιλικής, και φιλοξενεί μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που σώζονται μέχρι τις μέρες μας. Αργότερα την ίδια μέρα θα μεταφερθούμε στη Ναύπακτο για δείπνο και διανυκτέρευση. Ημέρα 9η: Ναύπακτος Πάτρα Μονή Οσίου Λουκά Αθήνα Σήμερα σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε πιο αργά. Μπορείτε να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω ή να εξερευνήσετε μόνοι σας το ιστορικό φρούριο της Ναυπάκτου. Αργότερα θα ξεκινήσουμε την περιοδεία μας στην κοντινή πόλη της Πάτρας. Η σύγχρονη πόλη, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, έχει λίγα ερείπια του αρχαίου παρελθόντος της, καθώς κάηκε το 1821 από τους Τούρκους και ανοικοδομήθηκε εκ νέου. Για τους Χριστιανούς ωστόσο είναι ένας προορισμός με μεγάλη σημασία, αφού αποτέλεσε τον τόπο μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα. Το κρανίο του και ένα μέρος του σταυρού του, φυλάσσονται και λατρεύονται μέσα στον τεράστιο και σύγχρονο νεοβυζαντινό καθεδρικό ναό, που ολοκληρώθηκε το Πέραν του ότι είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός-προσκύνημα, στον Καθεδρικό Ναό θα δούμε και τον πολυτελή μαρμάρινο και ψηφιδωτό του διάκοσμο, μαζί με μερικά όμορφα και αριστοτεχνικά εκτελεσμένα έργα ζωγραφικής. Από τη Ναύπακτο θα κινηθούμε μετά ανατολικά, προκειμένου να επισκεφθούμε έναν από τους απόλυτους θησαυρούς της Βυζαντινής κληρονομιάς στην Ελλάδα, τη Μονή του Οσίου Λουκά, του 10ου αιώνα. Η προσωνυμία «βασιλομονάστηρο» αποδίδει την αυτοκρατορική καταγωγή της Μονής, καθώς και την αίσθηση του πλούτου και της τελειότητας του μνημείου από τους μεταγενέστερους. Στο κέντρο του συγκροτήματος δεσπόζουν οι μεγαλοπρεπείς και εντυπωσιακοί ναοί που συνδέονται μεταξύ τους: αριστερά της Παναγίας, δεξιά του Οσίου Λουκά. Η εκκλησία της Παναγίας είναι η παλαιότερη από τις δύο εκκλησίες. Χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα. Χτισμένη σύμφωνα με τα πρότυπα της Κωνσταντινούπολης, η εκκλησία κατέχει μια εξέχουσα θέση στην ιστορία της βυζαντινής ναοδομίας στην Ελλάδα. Η αρχιτεκτονική μορφή και ο τρόπος δομής, η εκλέπτυνση στη διάρθρωση των εξωτερικών επιφανειών και ο εξαιρετικός πλούτος στον αρχιτεκτονικό διάκοσμο την κατατάσσουν στα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής της βυζαντινής περιόδου. Η μοναδική τοιχογραφία που σώθηκε από την αρχική διακόσμηση του ναού της Παναγίας ιστορεί την εμφάνιση του αρχάγγελου Μιχαήλ στον Ιησού του Ναυή πριν από την άλωση της Ιεριχώ. Μισό αιώνα περίπου μετά το ναό της Παναγίας χρειάστηκε να ανεγερθεί και ο δεύτερος, ο μεγαλύτερος ναός, ο ναός του ιδρυτή Οσίου Λουκά, που προκαλεί κατάπληξη και αισθήματα θαυμασμού με τη μεγαλοπρέπεια και τον πλουσιότατο και τέλειο εσωτερικό του διάκοσμο (ψηφιδωτά, τοιχογραφίες). Συνθέσεις από χρωματιστά μάρμαρα καλύπτουν το

10 δάπεδο του ναού, όπως και τις κατακόρυφες επιφάνειες των τοίχων. Τα λαμπρά ψηφιδωτά που κοσμούν τις ανώτερες επιφάνειες του καθολικού, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ψηφιδωτά σύνολα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Χρονολογούνται γύρω στη δεύτερη και τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα, είναι δηλαδή προγενέστερα από τα άλλα δύο μεγάλα ψηφιδωτά σύνολα του ελλαδικού χώρου, αυτά της Νέας Μονής Χίου και της Μονής Δαφνίου. Στην κόγχη του ιερού απεικονίζεται η Παναγία ένθρονη Βρεφοκρατούσα, ενώ στο χαμηλό θόλο πάνω από το ιερό παριστάνεται η Πεντηκοστή. Στο μεγάλο τόξο επάνω από την είσοδο του ιερού εικονίζονται οι δύο αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Πλήθος άλλων μωσαϊκών απεικονίσεων υποδηλώνουν με περίτρανο τρόπο τη βαθιά γνώση και την ομορφιά της ιερής τέχνης, καθώς και το μεγαλείο της έκφρασής της κατά την περίοδο που χτίστηκε η μονή. Αργά το απόγευμα θα μεταφερθούμε στην Αθήνα για δείπνο και διανυκτέρευση. Ημέρα 10η: Αθήνα Σήμερα θα εξερευνήσουμε τους βυζαντινούς θησαυρούς της ελληνικής πρωτεύουσας, της Αθήνας. Το κέντρο της πόλης έχει μια σειρά από μεσαιωνικές Βυζαντινές εκκλησίες, φημισμένες για το ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό στυλ τους. Η Παλιά Μητρόπολη και η εκκλησία της Παναγίας είναι δύο εκκλησίες που χτίστηκαν σε παλαιότερα θεμέλια αρχαίων ελληνικών ναών. Και οι δύο εκκλησίες έχουν κάποια ερείπια ή διακοσμήσεις από τα προηγούμενα κτίσματα στο εσωτερικό. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα και είναι ο μοναδικός σωζόμενος μέχρι σήμερα ναός μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για μεσοβυζαντινό ναό μεγάλης ιστορικής αξίας, τον πρώτο του επονομαζόμενου Αθηναϊκού ρυθμού. Είναι σημαντικό μνημείο για τη μετέπειτα εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επειδή αποτελεί επιτυχή συνδυασμό απλού τετρακίονου και σταυροειδούς εγγεγραμμένου κτιρίου. Το εσωτερικό σχήμα του ναού πιθανώς υποδηλώνει ότι αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως Βαπτιστήριο. Σ αυτό συνηγορεί και η μαρμάρινη κολυμβήθρα με τον ανάγλυφο πλεκτό σταυρό, η οποία βρέθηκε στο χώρο του ναού και σήμερα κοσμεί το προαύλιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ελλάδα, περιέχει σημαντικό αριθμό αντικειμένων (περίπου ) όπως φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, μικροτεχνία και αρχιτεκτονικά μέλη (τοιχογραφίες και ψηφιδωτά). Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες του συγκροτούν μία από τις πλουσιότερες συλλογές του, η οποία διακρίνεται επίσης για την ποικιλία των εικονογραφικών θεμάτων, που καλύπτουν χρονικά το σύνολο της βυζαντινής και

11 μεταβυζαντινής τέχνης και προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο καθώς και από τη Ρωσία. Η συλλογή τοιχογραφιών του Μουσείου, αν και περιορισμένη, είναι πολύτιμη, καθώς σκιαγραφεί την πορεία της μνημειακής θρησκευτικής ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα σημαντικότερα τοιχογραφικά σύνολα προέρχονται από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην όχθη του ποταμού Μέγδοβα στην Ευρυτανία. Ο ναός αυτός βρίσκεται σήμερα στο βυθό της τεχνητής λίμνης που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος του Αχελώου. Πολλές από τις τοιχογραφίες της συλλογής προέρχονται από μικρές εκκλησίες του 13ου αιώνα, διάσπαρτες στον ελλαδικό χώρο. Η συλλογή γλυπτών είναι ιδιαιτέρως πλούσια. Τον κορμό της αποτελούν τα γλυπτά που χρονολογούνται στη βυζαντινή εποχή ( ) και στην πλειονότητά τους πρόκειται για αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά καιρούς από διάφορα μνημεία και σημεία της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά στα χρόνια μετά την Άλωση, στο Μουσείο βρίσκονται γλυπτά από μουσουλμανικά και χριστιανικά μνημεία της Αθήνας, έργα του νησιωτικού χώρου στη σφαίρα επιρροής της Βενετίας και της Γένοβας (Κρήτη, Επτάνησα, Χίος), αλλά και των Κυκλάδων. Από τη συλλογή ψηφιδωτών του Μουσείου εκπληκτικά είναι τα δεκαεννέα τμήματα ψηφιδωτού δαπέδου που προέρχονται από την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική κοντά στην κοίτη του ποταμού Ιλισσού στην Αθήνα. Τα ψηφιδωτά φέρουν πλούσιο διάκοσμο, που αποδίδεται με λεπτότητα, καλαισθησία και χάρη. Ψηφίδες από μάρμαρο σε πλούσια χρωματική κλίμακα λευκό, μελανό, ερυθρό, βαθύ ερυθρό, φαιό, πράσινο και ώχρα καθώς και λιγοστές από υαλόμαζα, κυρίως πράσινου και κυανού χρώματος, έχουν χρησιμοποιηθεί για την απόδοση των διακοσμητικών συνθέσεων. Μετά το γεύμα, θα προχωρήσουμε νότια, προς το λιμάνι του Πειραιά. Στη διαδρομή θα σταματήσουμε για να επισκεφθούμε τη Μονή Καισαριανής. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο, αφού το 11ου αιώνα Βυζαντινό Μοναστήρι που θα δούμε επιβίωσε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο στο πέρασμα των αιώνων. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν την κύρια εκκλησία, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου στο ναό της Ιερουσαλήμ, και άλλα κτίρια που χρησιμοποιούνταν από τους μοναχούς για τις καθημερινές ανάγκες, καθώς το μοναστήρι ήταν μια αυτοσυντηρούμενη μονή. Θα ολοκληρώσουμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στον Πειραιά. Αυτή η υπέροχη εκκλησία χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και αποτελεί ένα πολύ εντυπωσιακό δείγμα του νεοβυζαντινού ρυθμού. Η τεράστια δόξα του οφείλεται στα πανέμορφα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις εικόνες των σύγχρονων ελλήνων αγιογράφων. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Αθήνα. Special event: Το βράδυ έχουμε σχεδιάσει για σας μια θεματική βραδιά λαϊκής Βυζαντινής μουσικής, με τη συνεργασία του μόνου παραδοσιακού Ωδείου στην Ελλάδα με ανατολική φιλοσοφία και πρακτική!

12 Ημέρα 11η: Αθήνα Αίγινα Σπάρτη Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε από το λιμάνι του Πειραιά με πλοίο για το νησί της Αίγινας, ώστε να επισκεφθούμε μια από τις πιο ιερές και φημισμένες μονές στην Ελλάδα, τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου, που στεγάζει τα ιερά λείψανα του προσφιλούς Έλληνα Επισκόπου. Η ίδια η Μονή επισκιάζεται από έναν τεράστιο καθεδρικό ναό, μια σύγχρονη κατασκευή που αποπειράται να μιμηθεί το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η διακόσμηση του εσωτερικού του ναού εκφράζεται με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα ψηφιδωτά. Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας, η Παλαιοχώρα, είναι μια ερειπωμένη πόλη με πολλές εκκλησίες, στις οποίες διασώζονται κάποιες εξαίσιες μεσαιωνικές τοιχογραφίες. Βρίσκεται ψηλά στον απότομο λόφο ακριβώς πίσω από το μοναστήρι. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην ηπειρωτική χώρα και θα κατευθυνθούμε νότια, προς την καρδιά της Πελοποννήσου. Στη διαδρομή θα σταματήσουμε για μια επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου, ίσως το πιο γνωστό βυζαντινό μνημείο σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η Μονή του 11ου αιώνα βρίσκεται στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και η φήμη της οφείλεται στα μοναδικά ψηφιδωτά της, εκπληκτικά σε ομορφιά και αριστοτεχνία. Βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής της αρχαίας Ιεράς Οδού Ελευσίνας-Αθήνας, και έχει χτιστεί στη θέση αρχαίου ιερού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα Δαφναίο ή Δαφνείο. Από τον αρχαίο ναό διατηρείται σήμερα μόνο ένας ιωνικός κίονας, ενταγμένος στην κιονοστοιχία του νάρθηκα, ενώ οι υπόλοιποι κλάπηκαν από τον λόρδο Elgin το 19 ο αιώνα. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάκοσμο με εξαίσια δείγματα ψηφοθεσίας που εμφορούνται από τον κλασικό ιδεαλισμό της μεσοβυζαντινής περιόδου. Το κατώτερο τμήμα των τοίχων ήταν επενδυμένο με μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν με μέτριας ποιότητας τοιχογραφίες περίπου το 1650 μ.χ. Πολλές από τις εικόνες στο εσωτερικό της εκκλησίας φιλοτεχνήθηκαν από τον σύγχρονο έλληνα αγιογράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Σπάρτη.

13 Ημέρα 12η: Σπάρτη Μυστράς Σπήλαιο Δυρού Σπάρτη Σήμερα το πρωί θα επισκεφθούμε τον αγέρωχο Μυστρά, που το 1989 εγγράφηκε από την Unesco ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς αποτελεί απέραντο μουσειακό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, με αυτοκρατορικό μεγαλείο και ξεχωριστή ιστορική αξία. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β Βιλλεαρδουίνος έχτισε στο λόφο του Μυζηθρά το περίφημο ομώνυμο κάστρο, το οποίο έμελλε πολύ σύντομα να μετεξελιχθεί σε μοναδική καστροπολιτεία και μία από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις. Μέσα σε δύο αιώνες ο Μυστράς θα αποτελέσει το κέντρο του «Δεσποτάτου του Μορέως». Στη μεγάλη του ακμή το 15 ο αιώνα θα διεκδικήσει δάφνες ως κοιτίδα των γραμμάτων και των τεχνών με λόγιους, φιλόσοφους και προσωπικότητες του βεληνεκούς του Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνος, ενός νεοπλατωνιστή που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στις επόμενες γενιές. Η διάταξη της καστροπολιτείας σε τρεις ζώνες (Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα) θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε μέσα στο χρόνο και να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τις τοιχογραφίες σημαντικών δημιουργών, όλα αποτυπωμένα σε μνημεία, παλάτια και εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Στην Άνω Χώρα κυριαρχεί η όψη των Παλατιών των Δεσποτών, ενώ ψηλότερα ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Σοφίας, του παρεκκλησιού των Παλατιών. Στην Κάτω Χώρα δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου τα λόγια περιττεύουν, αφού μπαίνοντας ριγεί κανείς όταν θυμάται ότι στο κέντρο αυτού του μίγματος τρίκλιτης βασιλικής με σταυροειδή πεντάτρουλο στέφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος, προτού πέσει ηρωικά στην Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου Η ατελείωτη αλυσίδα των ναών περιλαμβάνει ακόμα τους «Αγίους Θεοδώρους», την «Παναγία Οδηγήτρια», την «Παντάνασσα» με τον περίτεχνο διάκοσμο, τον «Άγιο Ιωάννη των Βουβάλων», όπου θα ξεδιψάσουμε στην κρήνη που κατασκεύασαν οι προσκυνητές της εποχής. Τέλος, θα επισκεφθούμε το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά, που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754 και περιλαμβάνει πολλές συλλογές από ανάγλυφα, χειρόγραφα και κοσμήματα. Το απόγευμα θα εξερευνήσουμε το Σπήλαιο του Δυρού, το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, που περιλαμβάνει τα σπήλαια Γλυφάδα (ή Βλυχάδα), Καταφύγιο και Αλεπότρυπα. Η εξερεύνηση του σπηλαίου άρχισε το 1949 και αφού σταδιακά χαρτογραφήθηκαν χερσαίοι και λιμναίοι διάδρομοι, σήμερα το συνολικό μήκος του φτάνει τα 6000 μέτρα. Το σπήλαιο αποτελείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και παλαιότερα ήταν χερσαίο, όμως με την πάροδο των αιώνων η στάθμη του νερού ανέβηκε από τη θάλασσα και έτσι οι σχηματισμοί των σταλακτιτών μοιάζουν με λευκές κολώνες που βγαίνουν μέσα από το νερό. Όσες

14 φορές κι αν επισκεφθεί κανείς τα σπήλαια Δυρού δεν χορταίνει το μάτι του να παρακολουθεί με θαυμασμό αυτό το δώρο της φύσης. Για 45 λεπτά σε μια διαδρομή δαιδαλώδη, θα μείνουμε άφωνοι. Στην Αλεπότρυπα, λίγες δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα, η κεντρική σπηλιά καταλήγει σε μια ωραιότατη λίμνη βάθους 6 μέτρων. Οι χώροι χρησίμευαν ως κατοικίες στη νεότερη περίοδο της Νεολιθικής εποχής, όπως φαίνεται από τα ευρήματα. Βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία αλλά και σκελετοί ζώων χωρίς να είναι θαμμένα. Εικάζεται ότι ξαφνικός μεγάλος σεισμός έριξε τα βράχια από την κορυφή ώστε όσοι βρισκόντουσαν μέσα να εγκλωβιστούν και να πεθάνουν χωρίς βοήθεια. Το στόμιο του σπηλαίου είχε παραμείνει κλειστό για πάνω από 45 αιώνες. Μεταξύ των ευρημάτων είναι εργαλεία, μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία και όστρακα νεολιθικά καθώς και λίθινος πέλεκυς. Εδώ βρίσκεται και το Νεολιθικό Μουσείο του Δυρού όπου θα θαυμάσουμε τα πλούσια ευρήματα που θα μας δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής του Νεολιθικού ανθρώπου. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Σπάρτη. Special event: Κατά την παραμονή μας στη Σπάρτη θα συμμετάσχουμε σε ένα τρίωρο πρακτικό εργαστήρι Βυζαντινής μαγειρικής, συναρπαστικό και διασκεδαστικό! Με την καθοδήγηση και την υποστήριξη εξειδικευμένων chef θα μάθουμε τα μυστικά της Βυζαντινής κουζίνας. Οι απλές και εύκολες συνταγές που θα φτιαχτούν στο εργαστήρι θα καταναλωθούν το βράδυ στο δείπνο. Ελπίζουμε, αγαπητοί φίλοι, ότι δεν θα μείνουμε νηστικοί! Ημέρα 13η: Σπάρτη Γεράκι Ναύπλιο Αθήνα Σήμερα το πρωί θα εξερευνήσουμε το Γεράκι, ένα εκπληκτικό μέρος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας καλλιτεχνικός αντίπαλος του Μυστρά. Εδώ θα σεργιανίσουμε στα στενά δρομάκια του με τα πέτρινα αρχοντικά και τις θολωτές αυλόπορτες, θα ξεκουραστούμε στην πλακόστρωτη πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες και θα θαυμάσουμε την υπέροχη θέα προς ολόκληρη τη Λακωνία, τον Ταύγετο και το Λακωνικό κόλπο. Θα δούμε την ακρόπολη, θα ανηφορίσουμε στο επιβλητικό Νορμανδικό κάστρο και θα αφουγκραστούμε τους θρύλους και τις παραδόσεις μέσα από την αρχιτεκτονική των 30 βυζαντινών ναών του 12ου-15ου αιώνα (4 της πρώτης βυζαντινής περιόδου, 20 της δεύτερης και 6 από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους ο σημερινός καθεδρικός) και μέσα από τις σπάνιες τοιχογραφίες που προκαλούν δέος και θρησκευτική ανάταση. Εδώ οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως αρκετά αντικείμενα της προϊστορικής εποχής, αγγεία της Μυκηναϊκής και γλυπτά της Δωρικής περιόδου, μερικά από τα οποία είναι εκτεθειμένα στο Μουσείο της Σπάρτης, ενώ αποκαλύφθηκαν και λείψανα υδραγωγείου της Ρωμαϊκής εποχής.

15 Το Ναύπλιο, όπου θα σταματήσουμε για φαγητό πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα, είναι ένας τόπος μυστικιστικός και ευλογημένος. Ο γιος του Ποσειδώνα, ο Ναύπλιος, το έχτισε δίνοντάς του το όνομά του, και αυτός ήταν ο πρώτος κρίκος στη μεγάλη πολιτιστική αλυσίδα της ιστορίας του. Η «Νάπολη της Ανατολής» όπως το ονόμασαν οι Ενετοί, το «Ανάπλι» των Βυζαντινών, εξακολουθεί να κοσμείται με όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, ανέγγιχτα από το χρόνο. Το σημείο αναφοράς της πόλης, το Μπούρτζι, συνεχίζει να κρατά ζωντανούς τους θρύλους, χτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ενώ το σεργιάνι στα γραφικά δρομάκια του Ψαρομαχαλά, στην Πλατεία Συντάγματος που δείχνει ανέγγιχτη από τα χρόνια, με τα ενετικά κτίρια και τις οθωμανικές κρήνες, αποτελεί απόλαυση για τις αισθήσεις. Η θέα από το Κάστρο του Παλαμηδίου, με τα 850 σκαλοπάτια, στον Αργολικό Κόλπο και τα βουνά της ανατολικής Πελοποννήσου είναι μοναδική! Η τελευταία μας διανυκτέρευση θα είναι στην Αθήνα. Ημέρα 14η: Αναχώρηση για την πατρίδα...

Βυζαντινή Ελλάδα. Διάρκεια: 8 ημέρες

Βυζαντινή Ελλάδα. Διάρκεια: 8 ημέρες Βυζαντινή Ελλάδα Διάρκεια: 8 ημέρες Εκτενείς ξεναγήσεις στα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία, μονές, εκκλησίες και μουσεία της Ελλάδας, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομιλίες για τον πολιτισμό και την τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης 1ης Διαδρομής Μονή Βαλτάδων Ναός Οσίου Δαυίδ Βυζαντινό Λουτρό Ναός Αγίου Νικολάου (Ορφανού) Ναός Αγίου Παντελεήμονα Ναός Σωτήρως Χριστός Ροτόντα Παλιά Πόλη,Κάστρα 2ης

Διαβάστε περισσότερα

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη Αγία Αικατερίνη Η Αγία Aικατερίνη βρίσκεται σε ενα απο τα καλυτερα μερη της θεσσαλονικης, στην Βορειοδυτική πλευρά της Άνω Πολης.Κτισμένη το 1320 μχ,η ατμόσφαιρα ειναι πολύ ωραία και προπάντον ειναι ήσυχα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 6/46 ΗΜΕΡΕΣ Περιλαμβάνονται: Μεταφορές/περιηγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3*. Ημιδιατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways Λάρνακα Θεσσαλονίκη CY 426 09:30 11:30 Θεσσαλονίκη Λάρνακα CY 427 12:30 14:30

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο μια μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Στον 11 ο αιώνα χρονολογείται η αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Η στέγαση του κεντρικού τμήματος,

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα 11/02/2019 15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Όλοι γνωρίζουν τα Μετέωρα ή την Παναγία της Τήνου, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή της Β τάξης στη Σπάρτη, τον Μυστρά και τη. Μονεμβασιά

Εκδρομή της Β τάξης στη Σπάρτη, τον Μυστρά και τη. Μονεμβασιά Εκδρομή της Β τάξης στη Σπάρτη, τον Μυστρά και τη Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Μονεμβασιά Ζωή Τσαγκαδοπούλου μαθήτρια της Β 4 τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων 1η ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες Ηράκλειο : Ζωγράφου 12 τηλ. 2810 280040-fax 2810281506 Αθήνα : Σαχτούρη 103 Πειραιάς τηλ. 210 3319761 e-mail : roundtravel@roundtravel.gr www.roundtravel.gr Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Τιµή: 390 Αναχώρηση: 05/01 Περιγραφή Ταξιδιού 1η µέρα: Aθήνα - Βουκουρέστι - Παλάτι Πέλες- Μοναστήρι Σινάια Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο «Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης ΠΡΟΤΥΠΟΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΙΩΝΙ ΕΙΟΥ ΙΩΝΙ ΕΙΟΥΣΧΟΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ: Πάµε Μουσείο ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: : 2013-14 14 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Παραράς Ι. ΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Καπιζιώνη Σπυριδούλα Χατζηφούντα Μαριάννα Χιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 24 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 1η μέρα Αίγιο - Bansko (700 χλμ): Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 00:15 το πρωί με τις ανάλογες καθοδόν στάσεις για το συνοριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες από 119 1η ηµέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - Μ. ΡΙΛΛΑ - ΣΟΦΙΑ (330χλµ) Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα Προµαχώνα. Κάνοντας µία σύντοµη στάση στα αφορολόγητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Όσιος ΛουκάςΣτειρίου Βοιωτίας

Ο Όσιος ΛουκάςΣτειρίου Βοιωτίας Ο Όσιος ΛουκάςΣτειρίου Βοιωτίας Όσιος Λουκάς - Γενικά Στη δυτική πλαγιά του Ελικώνα, μετά το χωριό Στείρι, 30 χλμ. περίπου από τη Λειβαδιά, είναι κτισμένη η ξακουστή μονή του Οσίου Λουκά, χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο πρώτος πολεοδομικός χάρτης των Αθηνών εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Schaubert. Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο στην πρώτη πολεοδομική χάραξη της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2012 Η Προσφορά ισχύει για ελάχιστη συμμετοχή 95 μαθητών και 5 συνοδών

Διαβάστε περισσότερα

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν 19 Ιανουαρίου 2017 Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν Επιστήμες / Ιστορία / Μουσεία Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά)

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) 28/01/2019 Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) / Επικαιρότητα Tα ψηφιδωτά αποτελούν είδος της εικονιστικής τέχνης που καλλιεργείται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ 1η ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ)

ΗΜΕΡΑ 1η ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ) Πράγα 5 μέρες / 4 νύχτες Πρόγραμμα ΗΜΕΡΑ 1η ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ) Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Πράγα. Άφιξη στην χρυσή πόλη και συνάντηση με τον τοπικό ξεναγό μας, επιβίβαση στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο Μετέωρο-Το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων

Μεγάλο Μετέωρο-Το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων 05/02/2019 Μεγάλο Μετέωρο-Το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων / Ιερές Μονές Τα Μετέωρα είναι το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Ανήκουν στο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σικελία:Δώρο-Αντίδωρο", ομάδα μαθητριών της Γ γυμνασίου πραγματοποίησε ταξίδι στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, από τις 5 έως τις 9 Απριλίου 2017.

Διαβάστε περισσότερα

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410-28588 FAX: 27410-25073 e-mail: moraitis.kor@hotmail.com www.narkissostravel.gr 6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ-BANSKO 4&5ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΧ:19.20,22,23,24, 25,26, 27,29,30.12 & 2, 3.01.2016

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ-BANSKO 4&5ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΧ:19.20,22,23,24, 25,26, 27,29,30.12 & 2, 3.01.2016 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ-BANSKO 4&5ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΧ:19.20,22,23,24, 25,26, 27,29,30.12 & 2, 3.01.2016 1η ΜΕΡΑ : ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΡΙΛΑΣ - ΣΟΦΙΑ Συγκέντρωση και αναχώρηση με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό για ΣΟΦΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA Μόλις τελείωσα τα προγράµµατα σας Ελπίζω περάσετε ΚΑΛΑ!!! ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ!!! Χρόνια σας Αγαπητοί συνεργάτες, στις Επόμενες σελίδες θα βρείτε τα Day By Day προγράμματα μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ POWER RANGERS Δήμητρα Κίμογλου Μυρτώ Κώστα Θανάσης Πάσσαρης Οδυσσέας Κοντοπούλης 1. Χάρτης τη Πόλης της Θεσσαλονίκης 2. Ο Ναός της Αχειροποίητου

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ιερού Παλατίου Ιππόδρομο ανακτόρου των Βλαχερνών, του ανακτόρου του Μυρελαίου σειρά καταστημάτων της Μέσης

Ιερού Παλατίου Ιππόδρομο ανακτόρου των Βλαχερνών, του ανακτόρου του Μυρελαίου σειρά καταστημάτων της Μέσης BYZANTINH TEXNH:AΡXITEKTONIKH kαι ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ H Βυζαντινή αρχιτεκτονική και ως αναπόσπαστο τμήμα της η ζωγραφική: - Ψηφιδωτή και νωπογραφία- νοείται η τέχνη που γεννήθηκε και ήκμασε μεταξύ 4ου και 15ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ «ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013 ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑ Παρασκευή 12/04/2013 : ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΡΑ ΕΝ ΠΛΩ Αναχώρηση για Πάτρα. Σάββατο 13/04/2013 : ΜΠΑΡΙ METAΠΟΝΤΙΟ - TONAΡΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Στα βαμβακοχώραφα της Κωπαΐδας (12 χλμ ΒΑ της Λιβαδειάς), υπάρχει ένας τόπος κατοικημένος από τα προϊστορικά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, σχολικό έτος 2013 14, υπεύθυνη καθηγήτρια: Όλγα Ευσταθίου Βυζαντινός Περίπατος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΑΝΑΧΩΡΉΣΕΙΣ ΚΆΘΕ ΔΕΥΤΈΡΑ ΠΡΩΊ & ΒΡΆΔΥ, ΤΕΤΆΡΤΗ ΠΡΩΊ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΒΡΆΔΥ, ΣΆΒΒΑΤΟ ΠΡΩΊ ΚΑΙ ΑΚΌΜΗ, ΕΚΔΡΟΜΈΣ ΑΠΌ ΤΉΝΟ ΣΕ... ΆΝΔΡΟ, ΣΎΡΟ & ΜΎΚΟΝΟ! 1 Αποκλειστικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο Φρανκφούρτη-Κρουαζιέρα Ρήνου- Άμστερνταμ-Βόλενταμ-Χάγη-Ντέλφ- Ρότερνταμ-Βρυξέλλες-Μπρούζ- Λουξεμβούργο-Στρασβούργο-Χαιδελβέργη Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 1 ο ΕΠΑΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 1 ο ΕΠΑΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ο ΕΠΑΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 2013-2014 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που τα μνημεία της και τα ερείπια

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης Η 1η διαδρομή που ακολουθήσαμε 2η Όσιος Δαβίδ Μονή Βλατάδων Κάστρα Άγιος Νικόλαος Ορφανός Ναός του Σωτήρος Ροτόντα Άγιος Παντελέημονας Μονή Βλατάδων H Μονή Βλατάδων ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines Λάρνακα Θεσσαλονίκη OA 553 18:10 20:10 Θεσσαλονίκη Λάρνακα OA 552 20:50 22:40 1η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Ο Ιουστινιανός και η συνοδεία του : ψηφιδωτό από τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβέννας 1 Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Στα χρόνια του Ιουστινιανού κατασκευάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά Παναγία της Ασίνου Ελληνικά 1 ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η καμαροσκέπαστη, με δεύτερη ξύλινη στέγη εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Φεβρουάριος Μάρτιος apan.gr

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Φεβρουάριος Μάρτιος apan.gr ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Φεβρουάριος Μάρτιος 2018 apan.gr ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Φεβρουάριος 2018 Κ/Πολη Σάββατο μεσημέρι 3/2 Τρίτη βράδυ 6/2 (αεροπορικά με την Aegean) Για την εορτή του ιερού Φωτίου στη Μονή της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια και Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια και Οικουμενικό Πατριαρχείο ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια και Οικουμενικό Πατριαρχείο 4, 5 μέρες αεροπορικώς Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια - Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διαμονή στο κεντρικό Eresin

Διαβάστε περισσότερα

Α.Πρωτοχριστιανική [μέχρι τις αρχές του 4ου αι.] Β.Βυζαντινή [ ] και Γ. Μεταβυζαντινή ή Νεοβυζαντινή [από το 1453 μέχρι τους νεώτερους χρόνους]

Α.Πρωτοχριστιανική [μέχρι τις αρχές του 4ου αι.] Β.Βυζαντινή [ ] και Γ. Μεταβυζαντινή ή Νεοβυζαντινή [από το 1453 μέχρι τους νεώτερους χρόνους] ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Η Χριστιανική Ζωγραφική διαιρείται συνήθως σε τρεις μεγάλες περιόδους Α.Πρωτοχριστιανική [μέχρι τις αρχές του 4ου αι.] Β.Βυζαντινή [330-1453] και Γ. Μεταβυζαντινή

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, μια ιστορία

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, μια ιστορία Θεσσαλονίκη: Μια πόλη, μια ιστορία Πολιτιστική Κληρονομιά ΑΦΟΡΜΗΣΗ 1 ο Διεθνές Συνέδριο Νέων της UNESCO στην Αρχαία Ολυμπία 2018: Ευρωπαϊκό έτος για την πολιτιστική κληρονομιά 17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους 20/04/2019 Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους / Ορθόδοξες Προβολές Ο Λάζαρος με τις αδελφές του ζούσαν στη Βηθανία ένα χωριό που βρισκόταν περίπου δεκαπέντε στάδια (τρία χιλιόμετρα) ανατολικά

Διαβάστε περισσότερα

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ BELLA ITALIA 8 µέρες / 7 νύχτες * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ Συγκέντρωση και αναχώρηση για το λιµάνι της Πάτρας / Ηγουµενίτσας. Επιβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY ΠΕΡΙΓΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY Αξιότιμοι συνεργάτες. Το Ραδιοταξί Taxiway με στόλο 1200 συμβατικά ταξί, 2 ειδικά διαμορφωμένα ταξί α.μ.ε.α και ένα 9θέσιο ιδιόκτητο πολυτελές ταξί, αποτελεί τη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Αρχικές Σκέψεις Πόσο καλά γνωρίζουμε την πόλη μας; Πόσο καλά ξέρουμε την

Διαβάστε περισσότερα