Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.4 Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο"

Transcript

1 Παράρτημα Ανατολικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο

2 Έργου: Σελίδα 2 από 36 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γενικές πληροφορίες για τους πληθυσμούς Spermophilus στην Ευρώπη στην Ελλάδα Θέματα Νομοθεσίας Αντικείμενο εργασίας Μελέτης Πεδίου 11 2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Μεθοδολογία δειγματοληψίας Τοποθεσίες μελέτης Περιορισμοί, αβεβαιότητες συστηματικά σφάλματα (bias) 29 3 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αποικίες Spermophilus citellus Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά 33 4 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Βασικοί βιότοποι εντός της περιοχής μελέτης 34 ΛΙΣΤΑ ΠΙΝΑΚΩΝ Πίνακας 1-1 Παρουσία S.citellus στην Ελλάδα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία 9 Πίνακας 2-1 Προσπάθεια δειγματοληψίας για το Spermophillus citellus (Οκτώβριος 2012) 14 Πίνακας 2-2 Προσπάθεια δειγματοληψίας για το Spermophillus citellus (Απρίλιος 2013) 15 Πίνακας 2-3 Τοποθεσίες δειγματοληψίας/σημεία παρατήρησης για Spermophillus citellus ή/ βιότοποι του Spermophilus κατά μήκος της όδευσης 16 Πίνακας 3-1 Πιθανή/Επιβεβαιωμένη παρουσία Spermophilus citellus στην περιοχή μελέτης 32 Πίνακας 4-1 Αναφορές αποικιών Spermophilus citellus 34 ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Σχήμα 1-1 Παγκόσμια Κατανομή Λαγόγυρου 5 Σχήμα 1-2 Κατανομή Λαγόγυρου στην Ελλάδα 8 Σχήμα 2-1 Παράδειγμα χάραξης των σημείων δειγματοληψίας (Χ.Θ ) 14

3 Έργου: Σελίδα 3 από 36 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Γενικές πληροφορίες για τους πληθυσμούς Spermophilus στην Ευρώπη στην Ελλάδα Ο λαγόγυρος, Spermophilus citellus (Linnaeus, 1766), είναι ένα είδος σκίουρου της οικογένειας, τάξη Rodentia, διαχωρίζεται σε 4 υποείδη, S. c. citellus, S. c. gradojevici, S. c. istricus S. c. martinoi (από Helgen et al., 2009). Το είδος είναι ενδημικό της κεντρικής νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρείται εξαρτημένο από τις ανοικτές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης (Coroiu et al., 2008), όπου ακολουθεί μία παμφάγο διατροφή που συμπεριλαμβάνει σπόρους, τμήματα από πράσινα φυτά, λουλούδια, έντομα ρίζες (Mc Donnald & Barrett, 1993). Ο λαγόγυρος, ή ευρωπαιϊκός σπερμόφιλος, αναπτύσσεται σε μήκος έως εκ. το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ γρ. Τα δύο φύλα ζευγαρώνουν από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο (Benhaiemm, 2006), ενώ το θηλυκό γεννάει 5-8 μικρά (Mc Donnald & Barrett, 1993). Ο λαγόγυρος είναι είδος που έχει χειμερία νάρκη, επομένως ο ετήσιος κύκλος του χαρακτηρίζεται από μία ενεργή μία ανενεργή εποχή, όταν τα ζώα ξυπνούν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αντιστοίχως. Η εποχή της χειμερίας νάρκης διαρκεί από το τέλος του καλοριού έως το τέλος της άνοιξης, ενώ η διάρκειά της διαφέρει ανάλογα με την ηλικία το φύλο: τα ενήλικα θηλυκά πέφτουν πρώτα σε χειμερία νάρκη, τα ακολουθούν τα αρσενικά τέλος τα ανήλικα άτομα. Από την άλλη, η ενεργή περίοδος ξεκινάει στις αρχές της άνοιξης, όπως με τη χειμερία νάρκη, εξαρτάται από το φύλο την ηλικία: το ενήλικο αρσενικό ξυπνάει πρώτο, το ακολουθούν τα ενήλικα θηλυκά τέλος τα ανήλικα των δύο φύλων (Γιουλάτος κ.α., 2007; Mateju, 2008). Κατά την ενεργή περίοδο, ο λαγόγυρος έχει μόνο ημερόβια δραστηριότητα (Hutt et al., Everts et al., 2004) περνάει σχεδόν το μισό του χρόνου του επάνω από το έδαφος (Everts et al., 2004, Γιουλάτος κ.α., 2007). Τα πρότυπα δραστηριότητας του είδους επηρεάζονται από τη φωτοπερίοδο (Everts et al., 2004; Koshev & Kosheva, 2008), άλλους κλιματικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, (Γιουλάτος κ.α., Koshev & Kosheva, 2008) η βροχόπτωση (Everts et al., 2204), το φύλο (Μπούτσης, Debit, 2003; Everts et al., 2004) η κατάσταση αναπαραγωγής (Everts et al., 2004), ενώ οι βασικές συμπεριφορές του είδους είναι η εγρήγορση η διατροφή (Everts et al., Γιουλάτος κ.α., 2007). Άλλες συμπεριφορές περιλαμβάνουν το ζευγάρωμα, την προετοιμασία για χειμερία νάρκη από τα δύο φύλα, ενώ τα θηλυκά επίσης κυοφορούν, γεννούν τα μικρά θηλάζουν (Debit, 2003).

4 Έργου: Σελίδα 4 από 36 Το είδος σχηματίζει χαλαρά δομημένους πληθυσμούς, γνωστούς ως αποικίες (Koshev, 2008), οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεντρώσεις ατόμων (ομάδων) εντός ενός χώρου, οι οποίες διαχωρίζονται χωροταξικά από άλλες παρόμοιες ομάδες που κατοικούν στην ίδια περιοχή (Stefanov & Markova, 2009). Ωστόσο, μέσα στις αποικίες οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ζώων είναι σχετικά περιορισμένες κάθε ζώο κατασκευάζει χρησιμοποιεί το δικό του λαγούμι (Benhaeim, 2006). Ένα σύστημα λαγουμιού αποτελείται από 1 έως 5 (Μπούτσης, Ozkurt et al., 2005), ή ακόμη περισσότερα ανοίγματα στην επιφάνεια, τα οποία διασυνδέονται μέσω σηράγγων (από Μπούτσης, 2002). Τα λαγούμια χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους: Προσφέρουν καταφύγιο κατά την περίοδο χειμερίας νάρκης, ενώ κατά την ενεργή περίοδο χρησιμοποιούνται ως σημεία ξεκούρασης, ύπνου, ως καταφύγια από τα αρπακτικά ως θέσεις αποθήκευσης τροφής αναπαραγωγής (από Gedeon et al., 2010). Το είδος είναι ενδημικό της κεντρικής νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η εξάπλωσή του διαχωρίζεται σε δύο περιοχές από τα Καρπάθια όρη. Η βορειοδυτική περιοχή περιλαμβάνει τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη βόρεια Σερβία το Μαυροβούνιο δυτική Ρουμανία, ενώ η νοτιοανατολική περιοχή εκτείνεται από τη νότια Σερβία, την ΠΓΔΜ την Ελλάδα έως τη Βουλγαρία τη νότια Ρουμανία έως την Ανατολική Θράκη, τη Μολδαβία την Ουκρανία (από Coroiu et al., 2008) (Σχήμα 1-1). Παρόλη την ευρεία κατανομή του στην Ευρώπη, οι πληθυσμοί του είδους είναι κατακερματισμένοι η τρέχουσα εξάπλωσή τους αποτελεί απλώς ένα τμήμα της ευρύτερης περιοχής εξάπλωσης του είδους στο παρελθόν. Κατά τα μέσα του 20 ου αιώνα, ο λαγόγυρος βρισκόταν σε αφθονία στη Τσεχοσλοβακία (Mateju et al., 2010), τη Βουλγαρία (Stefanov Markova, 2009), την Αυστρία (Turrini et al., 2008) την Ουγγαρία (Váczi et al., 2008). Επίσης, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες το είδος θεωρούνταν ως επιβλαβές, για παράδειγμα στη Βουλγαρία, εφαρμόσθηκαν μέτρα διαχείρισης για τον περιορισμό του πληθυσμού του (από Stefanov Markova, 2009). Τις επόμενες δεκαετίες, οι φυσικοί βιότοποι του είδους υποβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, η αφθονία του είδους μειώθηκε η κατανομή του κατακερματίστηκε, ενώ σε άλλες χώρες, όπως στην Κροατία, το είδος εξαφανίστηκε (από Coroiu et al., 2008).

5 Έργου: Σελίδα 5 από 36 Σχήμα 1-1 Παγκόσμια Κατανομή Λαγόγυρου Πηγή: IUCN (2008) Το είδος εξαρτάται από τις ανοικτές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης (Coroiu et al., 2008), οι βασικοί λόγοι για την ύφεση του πληθυσμού του σχετίζονται με την αλλαγή των γεωργικών πρακτικών την αστικοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, οι βασικότεροι λόγοι για τη μείωση του πληθυσμού του επακόλουθου κατακερματισμού του είδους, θεωρούνται ότι είναι η μετατροπή των λειμώνων βοσκοτόπων σε χωράφια, η απουσία διαχείρισης της εδαφικής κάλυψης διατήρησης της βλάστησης σε μικρό ύψος, καθώς η αστικοποίηση (Turrini et al., Koshev, Mateju et al., 2008, Uhlíkováet al., 2008). Από την άλλη, ειρωνικά, σήμερα το είδος κατοικεί κυρίως ανθρωπογενή περιβάλλοντα, όπως αεροδρόμια, αθλητικούς χώρους, καλλιέργειες μηδικής, βοσκότοπους λιγότερο φυσικούς βιότοπους, όπως στεπικές εκτάσεις (Hoffmann et al., Mateju et al., 2008).

6 Έργου: Σελίδα 6 από 36 Η κατάσταση του πληθυσμού του είδους τον βιοτόπων του σε κάθε χώρα, έχει όπως παρακάτω: Βουλγαρία: Παρόλο που κατά την περίοδο των δεκαετιών ο λαγόγυρος θεωρούνταν ως επιβλαβές ζώο για τη γεωργία (Stefanov Markova, 2009), σήμερα η κατανομή η πυκνότητα του είδους έχει μειωθεί σημαντικά (Koshev, 2008). Για αυτούς τους λόγους, το είδος αναφέρεται στο Παράρτημα ΙΙ της Βουλγαρικής Πράξης Βιοποικιλότητας περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Βουλγαρίας, ως τρωτό είδος (Stefanov Markova, 2009). Αυστρία: Το είδος θεωρούνταν ως επιβλαβές κατά το πρώτο μισό του 20 ου αιώνα, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική μείωση ο πληθυσμός του. Από το 1984 αναφέρεται ως απειλούμενο είδος (Turrini et al., 2008). Τουρκία: Η κατανομή του είδους περιορίζεται στις στεπικές εκτάσεις της Ανατολικής Θράκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το είδος είναι πολύ περιορισμένα. Ωστόσο φαίνεται ότι ο πληθυσμός του βρίσκεται σε ύφεση (Ozkurt et al., 2005). Δημοκρατία της Τσεχίας Σλοβακία: Στην πρώην Τσεχοσλοβακία θεωρούνταν ως ιδιαίτερα επιβλαβές ζώο στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ενώ σήμερα το είδος είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά της χώρας αναφέρεται ως σημαντικά απειλούμενο είδος που προστατεύεται από το Νόμο 114/1992 περί Διατήρησης της Φύσης της Προστασίας του Τοπίου (Mateju et al., 2008). Ουγγαρία: Από τα μέσα του 20 ου αιώνα, το είδος έχει υποφέρει από σημαντική μείωση του πληθυσμού του, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί τελείως από κάποιες συγκεκριμένες περιοχές (Vaczi et al., 2008). Γερμανία: Το είδος εξαφανίστηκε το 1968 (Mateju et al., 2010). Το 2006 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επαναεισαγωγής (Coroiu et al., 2008). Πολωνία: Το είδος εξαφανίστηκε το Την περίοδο εφαρμόστηκε με επιτυχία ένα πρόγραμμα επαναεισαγωγής το 2008 το μέγεθος του πληθυσμού υπολογίστηκε σε άτομα (Mateju et al., 2010).

7 Έργου: Σελίδα 7 από 36 Κροατία: Το είδος έχει εξαφανιστεί (Coroiu et al., 2008). Ρουμανία: Το μέγεθος του πληθυσμού υπολογίζεται σε περίπου άτομα (Coroiu et al., 2008). Τα στοιχεία που αφορούν στην κατάσταση του πληθυσμού για τις υπόλοιπες περιοχές του πεδίου του είδους, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία Ουκρανία, δεν είναι διαθέσιμα. Ο Ελληνικός πληθυσμός του Λαγόγυρου θεωρείται επίσης ότι βρίσκεται σε ύφεση είναι σημαντικά κατακερματισμένος (Γιουλάτος, 2008), επιπλέον υπάρχει έλλειψη από συστηματικές μελέτες αναφορικά με την παρουσία την οικολογία του είδους. Τα στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα ιστορική παρουσία του είδους είναι ανεπαρκή, ενώ τα στοιχεία που σχετίζονται με τη βιολογία την οικολογία του είδους είναι διαθέσιμα μόνο για δύο πληθυσμούς στην περιοχή της Θέρμης, στο Νομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Γιουλάτο (2008), ο λαγόγυρος συναντάται μόνο στο βορειότερο τμήμα της Ελλάδας περιλαμβάνει 3 σαφέστατα καθορισμένους πιθανότατα απομονωμένους υποπληθυσμούς, οι οποίοι βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία στη Θράκη. Στη Δυτική Μακεδονία, το είδος κατοικεί στις περιοχές της Κοζάνης των Γιαννιτσών, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία συναντάται στις περιοχές της κοιλάδας Αξιού, στο Γαλλικό, στον Χορτιάτη, στη Θέρμη, στην Πυλαία στην περιοχή των Σερρών. Στη Θράκη, υπάρχουν πληθυσμοί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στο Δέλτα του Έβρου σε απομονωμένες περιοχές βόρεια/βορειοανατολικά του νομού Έβρου (Σχήμα 1-2) (από Γιουλάτος, 2008).

8 Έργου: Σελίδα 8 από 36 Σχήμα 1-2 Κατανομή Λαγόγυρου στην Ελλάδα Πηγή: Γιουλάτος (2008) Αυτοί οι πληθυσμοί θεωρούνται ως γενετικά μορφολογικά διαφοροποιημένοι: στη Δυτική Κεντρική Μακεδονία οι πληθυσμοί αποτελούν το υποείδος Spermophilus citellus gradojevici, ενώ οι πληθυσμοί της Θράκης αποτελούν το υποείδος Spermophilus citellus martinoi (από Γιουλάτος, Helgen et al, 2009). Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή του S. citellus παρέχονται στα τυποποιημένα δελτία δεδομένων από τις τοποθεσίες NATURA 2000, σύμφωνα με τα οποία η παρουσία του είδους είναι ευρύτερη περιλαμβάνει επίσης περιοχές των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Ημαθίας Πιερίας (Πίνακας 1-1). Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των περισσοτέρων αναφορών του Γιουλάτου, προέρχονται κυρίως από πηγές της βιβλιογραφίας, οι οποίες είναι παλιές δεν έχουν επαληθευτεί από πρόσφατες έρευνες πεδίου, με εξαίρεση τα

9 Έργου: Σελίδα 9 από 36 στοιχεία για τις τοποθεσίες Natura στον Αξιό, το Λουδία τον Αλιάκμονα όπου η παρουσία του είδους έχει επαληθευτεί πρόσφατα (Γιουλάτος, προσωπική επικοινωνία). Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες πεδίου δείχνουν ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης μιας αποικίας μπορεί να είναι πολύ υψηλός μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες (Mateju et al., 2008), επομένως είναι αρκετά πιθανό το είδος να έχει εξαφανιστεί σε κάποιες από τις αναφερόμενες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, παρόλο που η παρουσία του S. cittelus στο δάσος Δαδιάς αναφέρεται στα τυποποιημένα δελτία δεδομένων του δικτύου Natura, το είδος εξαφανίστηκε το 1992 κατά την κατασκευή του φράγματος στην περιοχή Λύρα από τότε δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποικία (Κατσαροδάκης Μπούσμπουρας, Μπούσμπουρας, προσωπική επικοινωνία ). Ο Πίνακας 1-1 περιλαμβάνει μία λίστα με τοποθεσίες όπου υπάρχουν αναφορές για παρουσία του είδους δεν υπάρχουν αποδείξεις για εξαφάνιση του είδους. Πίνακας 1-1 Παρουσία S.citellus στην Ελλάδα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία Τοποθεσίες Νομός Αναφορά Αλεξανδρούπολη Έβρος (Θράκη) Όντριας 1965 Διδυμότειχο Έβρος (Θράκη) Niethammer 1974 Δέλτα Έβρου Έβρος (Θράκη) Φραγκιεδάκη-Τσόλη & Όντριας 1985 / Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Κουφόβουνο Έβρος (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Θούριο Έβρος (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Φυλάκιο Έβρος (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Χάιδου, Κούλα Ξάνθη (Θράκη) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Κύρνος Ξάνθη (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Όλβιο Ξάνθη (Θράκη) Vohralik & Σοφιανίδου 1992 Λίμνη Κερκίνης, όρη Κρουσία Σέρρες (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Μπέλες Κοιλάδα Τίμιου Προδρόμου Σέρρες (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Μεταλλικό Κιλκίς (Μακεδονία) Vohralik & Σοφιανίδου 1987 Καλοχώρι Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Vohralik & Σοφιανίδου 1987 Σίνδος Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Vohralik & Σοφιανίδου 1987 Μάλγαρα Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Chuworth-Masters Χατζηνικολάου 1935 Λαγγαδάς Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Peus 1954 Κολχικό Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Peus 1958 Κύμινα Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Όντριας 1966 Κορώνεια Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Niethammer 1974 Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Ruzic 1978 Δέλτα Αξιού, Λουδία Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Αλιάκμονα Λίμνες Βόλβη Κορώνεια Θεσσαλονίκη (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Πλατύ Ημαθία (Μακεδονία) Peus 1958

10 Έργου: Σελίδα 10 από 36 Τοποθεσίες Νομός Αναφορά Νησέλι Ημαθία (Μακεδονία) Φραγκιεδάκη-Τσόλη 1977 Στενά Αλιάκμονα Ημαθία (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Σέλι Ημαθία (Μακεδονία) Kryštufek 2009 Όρος Βέρμιο Ημαθία (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Τρία Πηγάδια Κοζάνη (Μακεδονία) Χατζησαράντος κ.α Κοζάνη Κοζάνη (Μακεδονία) Όντριας 1966 Ποντοκώμη Κοζάνη (Μακεδονία) Φραγκιεδάκη-Τσόλη 1977 Όρος Βουρινός κοιλάδα του Κοζάνη (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Μεσιανό Νερό Γιαννιτσά Πέλλα (Μακεδονία) Χατζησαράντος κ.α Αμύνταιο Φλώρινα (Μακεδονία) Krystufek 2009 Λίμνες Χειμαδίτιδα Ζάζαρη Φλώρινα (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Λίμνες Βεγορίτιδα Πετρών Φλώρινα (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Όρος Βίτσι Φλώρινα (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Λίμνη Καστοριάς Καστοριά (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Κολινδρός Πιερία (Μακεδονία) Όντριας 1965 Όρος Πιερία Πιερία (Μακεδονία) Σφήκας, 2004 (Φύλλα δεδομένων Natura) Σύνθεση από Μίγλη (2013)) 1.2 Θέματα Νομοθεσίας Εξαιτίας της μείωσης της εξάπλωσης του είδους, ειδικότερα στις νοτιότερες, στις βορειότερες στις βορειοδυτικές περιοχές της κατανομής τους, λόγω του γεγονότος ότι οι μειώσεις του συνολικού πληθυσμού θεωρείται ότι ξεπερνούν το 30% τα τελευταία χρόνια, το είδος αξιολογείται ως Τρωτό από το IUCN. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται πως διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Επιπλέον, το είδος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα II της συνθήκης της Βέρνης, η οποία περιλαμβάνει αυστηρώς προστατευόμενα είδη πανίδας. Επιπλέον, το S. citellus περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα II IV της Οδηγίας οικοτόπων, η οποία περιλαμβάνει είδη που απαιτούν το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, το είδος προστατεύεται στην Ελλάδα από το Προεδρικό Διάταγμα του Τέλος, εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού του κατακερματισμού του βιοτόπου του, το είδος χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων για την Ελλάδα (Γιουλάτος, 2008).

11 Έργου: Σελίδα 11 από Αντικείμενο εργασίας Μελέτης Πεδίου Ο γενικός σκοπός των ερευνών για το λαγόγυρο ήταν να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παρουσία κατανομή του είδους κατά μήκος της χάραξης του αγωγού στη ΜΠΚΕ Ελλάδος (π.χ. στοιχειώδη δεδομένα, πληροφορίες για την εκτίμηση των επιπτώσεων όπου χρειάζεται μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης). Συγκεκριμένα αναφέρονται οι ακόλουθοι στόχοι: Συγκέντρωση βιβλιογραφικών δεδομένων για το είδος, όπως στοιχεία κατανομής με έμφαση στην περιοχή μελέτης τα περίχωρά της Επιβεβαίωση των βιβλιογραφικών αναφορών αναγνώριση/εντοπισμός συγκεκριμένων περιοχών ή τμημάτων του αγωγού όπου υπάρχουν ή είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αποικίες λαγόγυρου Παροχή γνώσης της τωρινής κατάστασης του είδους κατά μήκος της όδευσης καθώς εντοπισμός πιθανών περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών ενδιαφέροντος στην περιοχή μελέτης (συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τον ορισμό/σχεδιαμό του έργου όπου πρέπει. Η μελέτη πεδίου επικεντρώθηκε στην καταγραφή της παρουσίας των αποικιών του Spermophilus citellus εντός της ζώνης μελέτης των 500 μέτρων γύρω από την προτεινόμενη όδευση του αγωγού (250 μέτρα σε κάθε πλευρά του αγωγού). Επίσης όπου κρίθηκε απαραίτητο, δειγματοληψίες έγιναν εκτός της ζώνης των 500 μ, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τυχόν επιπτώσεις από την παράλληλη παράθεση στον ήδη υπάρχον αγωγό του ΔΕΣΦΑ, καθώς το μέσο μέγεθος μιας αποικίας λαγόγυρου έχει βρεθεί ότι κυμαίνεται από 1,5 έως 10 εκτάρια (Stefanov & Markova, 2009).

12 Έργου: Σελίδα 12 από 36 2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 2.1 Μεθοδολογία δειγματοληψίας Το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένες πρόσφατες πληροφορίες 1 σχετικά με την τρέχουσα κατανομή την προτίμηση βιοτόπου των αποικιών λαγόγυρου στην Ελλάδα κάνει απαραίτητη την πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας στο σύνολο της ζώνης των 500 μέτρων της περιοχής του Έργου. Για να επιτευχθεί αυτό, εφαρμόσθηκε η παρακάτω διαδικασία: Το βορειότερο τμήμα της ζώνης των 500 μέτρων χωρίστηκε σε 361 σημεία αναφοράς (με σήμανση R1, R2...R361 από ανατολάς προς δυσμάς, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ. από τα σημεία που βρίσκονται ακριβώς ανατολικά δυτικά από αυτά. Με παρόμοιο τρόπο, το νότιο τμήμα της ζώνης των 500 μέτρων χωρίστηκε σε 361 σημεία (με σήμανση L1, L2...L361 από ανατολάς προς δυσμάς). Όλα τα σημεία θα βρίσκονται σε κάθετη απόσταση 175 μέτρων βόρεια ή νότια, αντιστοίχως, της διαδρομής. Σαν αποτέλεσμα, ο πυρήνας της περιοχής του Έργου χωρίστηκε σε 360 τμήματα δειγματοληψίας με τη μορφή «R x R x+1 - L x L x+1, x=1, ». Η αναζήτηση για αποικίες λαγόγυρου πραγματοποιήθηκε σε δύο διαφορετικές έρευνες πεδίου, εξαιτίας σοβαρών χρονικών περιορισμών. Η πρώτη έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 1 ης 4 ης Οκτωβρίου 2012, όπου δύο επιστήμονες κάλυψαν τη συνολική απόσταση της περιοχής του Έργου TAP από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα έως την κεντρική Θράκη (Φύλακας Χ.Θ. 88). Η δεύτερη έρευνα πεδίου διενεργήθηκε από την 25 η ως την 27η Απριιλίου 2013, κατά την οποία ένας επιστήμονας διερεύνησε τις περιοχές από τη Νέα Μεσήμβρια ώς το Εξαμίλι (Χ.Θ ) από τη Χρυσούπολη ως την Ποίμνη (κοιλάδα Νέστου Χ.Θ ), περιοχές που βάσει βιβλιογραφίας φιλοξενούσαν λαγόγυρους περίπου 20 χρόνια πριν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης έρευνας, η δειγματοληπτική διαδικασία ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά σε κάθε τμήμα δειγματοληψίας, σε όλο το μήκος της διαδρομής από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα ως το Φύλακα (Χ.Θ.0 ως 88). Η περιοχή μεταξύ δύο διαδοχικών σημείων R (ή L-) της όδευσης έχει έκταση 17.5 εκτάρια, η οποία είναι λίγο μεγαλύτερη από τη συνήθη έκταση που αναφέρεται στη βιβλιογραφία για μία μεμονωμένη 1 Όλες οι αναφορές από την περιοχή της Μακεδονίας προέρχονται από εργασίες πεδίου που πραγματοποιήθηκαν έως το 1983 (βλέπε Πίνακα 1.1), ενώ το έτος παρατήρησης/συλλογής των δειγμάτων που αναλύθηκαν προσφάτως στο Kryštufek & al 2009 είναι άγνωστο.

13 Έργου: Σελίδα 13 από 36 αποικία Λαγόγυρων στη Βουλγαρία ( εκτάρια 2 ). Σαν αποτέλεσμα, οποιοδήποτε αναμφίβολο στοιχείο παρουσίας αποικιών λαγόγυρων οπουδήποτε εντός δύο διαδοχικών σημείων R ή L ή μεταξύ των σημείων R/L είναι επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία φιλοξενεί τουλάχιστον μία αποικία. Η δεύτερη έρευνα πεδίου περιελάμβανε ακριβώς την ίδια δειγματοληπτική διεργασία με την πρώτη, μόνο που εστιάστηκε σε 30 τμήματα δειγματοληψίας της πεδιάδας του Γαλλικού (Χ.Θ ) άλλα 14 τμήματα της πεδιάδας του Νέστου (από Χ.Θ.149 ως Χ.Θ.163) κατά μήκος της όδευσης. Οι παρακάτω τύποι βιοτόπων θεωρούνται ότι είναι απίθανο να φιλοξενούν αποικίες Spermophilus, επομένως, τα τμήματα που βρίσκονται σε αυτούς τους βιότοπους έχουν αποκλειστεί από το πρωτόκολλο δειγματοληψίας: Δασικές περιοχές, όπως δάση Quercus, Pinus Fagus. Τοποθεσίες με παραποτάμια βλάστηση. Υπερβολικά αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι βαμβάκι. Καλλιέργειες σιτηρών στη φάση ανάπτυξης. Οι υπερβολικά αρδευόμενες καλλιέργειες αποτελούν ένα ζήτημα, επειδή δεν είναι δυνατό να είναι εκ των προτέρων γνωστές, καθώς ο τύπος ς στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να αλλάζει ετησίως. Σαν αποτέλεσμα, ο καθορισμός αυτών των τοποθεσιών ως «απίθανες» ή «πιθανές» για τη φιλοξενία αποικιών λαγόγυρου θα γίνει αναγκαστικά κατά τη διάρκεια των εργασιών πεδίου. Κατά την επίσκεψη στο πεδίο, οι παρακάτω παράμετροι θεωρούνται ως επαρκή στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία μιας αποικίας Spermophilus : Πολλές τρύπες στο έδαφος με διάμετρο μικρότερη από 6 εκ., προσφάτως σκαμμένες, οι οποίες οδηγούν σε μία υπόγεια σήραγγα τουλάχιστον δύο μεγάλες τρύπες (διάμετρος > 10 εκ) στην ίδια τοποθεσία, προσφάτως σκαμμένες, οι οποίες οδηγούν σε μια μεγάλη υπόγεια σήραγγα. Παρατήρηση ενός ζωντανού ατόμου του είδους. 2 Stefanov Markova (2009)

14 Έργου: Σελίδα 14 από 36 Ένα σύνολο από τρύπες με διαμέτρους μικρότερες από 6 εκ. καμία παρατήρηση από δύο μεγάλες τρύπες, θεωρείται ως στοιχείο παρουσίας τρωκτικού, όπως Microtus Rattus στην περιοχή. Οι συμμετρικοί σωροί από λεπτόκοκκο έδαφος στην επιφάνεια, θεωρείται ως στοιχείο παρουσίας Talpa ή Microtus. Σωροί των Nannospalax (παρόμοιο αλλά μεγαλύτεροι με τους σωρούς των Talpa) δεν έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή του Έργου. Σχήμα 2-1 Παράδειγμα χάραξης των σημείων δειγματοληψίας (Χ.Θ ) Πηγή: Έρευνα πεδίου, Οκτώβριος 2012 Η προσπάθεια δειγματοληψίας των δύο ερευνών περιγράφεται στους παρακάτω πίνακες (Πίνακας 2-1 Πίνακας 2-2): Πίνακας 2-1 Προσπάθεια δειγματοληψίας για το Spermophillus citellus (Οκτώβριος 2012) Αριθμός % συνολικός αριθμός των τμημάτων δειγματοληψίας εντός της περιοχής του Έργου αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που ερευνήθηκαν στο Ανατολικό στο Δυτικό 5 5,8 Τμήμα κατά μήκος της PPS αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που ερευνήθηκαν στο Ανατολικό ή στο Δυτικό (ή 54 62,1 στα δύο) Τμήμα κατά μήκος της PPS αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που προκαθορίστηκαν ως ακατάλληλοι βιότοποι 25 28,7 αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που δεν ερευνήθηκαν κατά τις εργασίες πεδίου 3 3,4 Πηγή: EXERGIA (Οκτώβριος 2012)

15 Έργου: Σελίδα 15 από 36 Πίνακας 2-2 Προσπάθεια δειγματοληψίας για το Spermophillus citellus (Απρίλιος 2013) Αριθμός % συνολικός αριθμός των τμημάτων δειγματοληψίας εντός της περιοχής του Έργου αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που ερευνήθηκαν στο Ανατολικό στο Δυτικό 2 4,5 Τμήμα κατά μήκος της PPS αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που ερευνήθηκαν στο Ανατολικό ή στο Δυτικό (ή 20 45,5 στα δύο) Τμήμα κατά μήκος της PPS αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που προκαθορίστηκαν ως ακατάλληλοι βιότοποι αριθμός τμημάτων δειγματοληψίας που δεν ερευνήθηκαν κατά τις εργασίες πεδίου 0 0 Πηγή: NCC (Απρίλιος 2013) Συνοψίζοντας τις πληροφορίες, το 97,7% των δειγματοληπτικών τμημάτων (128 από 131) που επιλέχθηκαν σαν κατάλληλο ενδιαίτημα λαγόγυρου βάσει βιβλιογραφίας ερευνήθηκε, ενώ το 35,9% θεωρήθηκε ως εντελώς ακατάλληλος βιότοπος για τις αποικίες του είδους, επομένως, δεν ερευνήθηκε. 2.2 Τοποθεσίες μελέτης Η πλειονότητα των 359 χιλιομέτρων κατά μήκος της όδευσης αποτελείται από καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι καλλιέργειες σιτηρών, οι καλλιέργειες τριφυλλιού/μηδικής βαμβακιού είναι αρκετά διαδεδομένες, ακολουθούνται από τους λειμώνες χέρσες εκτάσεις. Άλλοι τύποι καλλιεργειών είναι αυτές του καλαμποκιού, του πεπονιού των καπνών, καθώς φυτείες ακακίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δειγματοληψίας, οι περισσότερες καλλιέργειες ήταν ήδη θερισμένες η υπάρχουσα βλάστηση των κτημάτων ήταν κυρίως χαμηλή αραιή, κάθιστώντας την παρατήρηση του εδάφους εφικτή. Ωστόσο η δειγματοληψία διενεργήθηκε μόνο σε μη αρδευόμενα κτήματα, συνεπώς οι καλλιέργειες βαμβακιού, αραβόσιτου καπνών που συνήθως αρδεύονται σε μεγάλο βαθμό στη φάση ανάπτυξης, εξαιρέθηκαν από την έρευνα, εκτός αν εφαρμόζονταν ξηρές τεχνικές, όπως συνέβη σε αγρούς μεταξύ των Κήπων (Χ.Θ. 0) του Αρδάνιου (Χ.Θ. 14). Στην ίδια περιοχή δειγματοληψίες έγιναν σε ανάμεικτες, ξηρικές καλλιέργειες βαμβακιού πεπονιού. Ενδιααιτήματα που προκαθορίστηκαν ως ακατάλληλοι βιότοποι ετοπίστηκαν μεταξύ της Χ.Θ. 43 Χ.Θ. 64 (μεταξύ Παλαγιάς Συκορράχης αντίστοιχα) Χ.Θ. 28 έως Χ.Θ. 32 (μεταξύ πευκών Αετοχωρίου), συμπεριλαμβανομένων των δασικών περιοχών, του νότιου δασικού συμπλέγματος του νομού Έβρου.

16 Έργου: Σελίδα 16 από 36 Η δεύτερη έρευνα πεδίου διενεργήθηκε στη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης των καλλιεργειών, όταν η άρδευση δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά οι βλάστηση στα κτήματα είναι πυκνή ψηλή, κατά συνέπεια τέτοιες καλλιέργειες εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία διερεύνησης (κυρίως μεταξύ Ασσήρου Εξαμιλίου Χ.Θ Χ.Θ. 335). Επιπρόσθετα, σε άλλα δύο τμήματα δειγματοληψίας, από τη Χ.Θ. 153 έως Χ.Θ. 155, δεν εφαρμόστηκε η δειγματοληψία, καθώς περιλαμβάνουν τον ποταμό Νέστο με το παρόχθιο δάσος του, ενδιάιτημα που δεν προτιμάται από το λαγόγυρο. Πίνακας 2-3 Αρ. Σημείο GPS 1 DM_60 Μεταξύ Κήπων Γεμιστής 2 MD_43 Μεταξύ Κήπων Γεμιστής 3 MD_42 Μεταξύ Κήπων Γεμιστής 4 DM_65 Μεταξύ Κήπων Γεμιστής 5 MD_46 Μεταξύ Κήπων Γεμιστής 6 DM_64 Μεταξύ Κήπων Γεμιστής 7 MD_44 Μεταξύ Κήπων Γεμιστής Τοποθεσίες δειγματοληψίας/σημεία παρατήρησης για Spermophillus citellus ή/ βιότοποι του Spermophilus κατά μήκος της όδευσης Χιλιομε Απόσταση από Τύπος τρική την κεντρική Περιοχή Λοιπές παρατηρήσεις βιοτόπου θέση γραμμή του (Χ.Θ.) αγωγού (μέτρα) Ανάμεικτη βαμβακιούπεπονιού πεπονιού Ανάμεικτη βαμβακιούπεπονιού 17 Περίχωρα με θάμνους μεικτές καλλιέργειες βαμβακιού-πεπονιού. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Πληροφορίες κατοίκων υποστηρίζουν την παρουσία Spermophilus στην περιοχή. 649 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λίγες μεικτές καλλιέργειες βαμβακιού-πεπονιού. Έντονη διάβρωση. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Πληροφορίες κατοίκων υποστηρίζουν την παρουσία Spermophilus στην περιοχή. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ. 8 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λίγες μεικτές καλλιέργειες βαμβακιού-πεπονιού. Έντονη διάβρωση. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Πληροφορίες κατοίκων υποστηρίζουν την παρουσία Spermophilus στην περιοχή 85 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά, χέρσες εκτάσεις φυτείες ακακίας. Εντοπίστηκαν λίγες, μάλλον μικρές τρύπες. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc). 16 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά. Έντονη διάβρωση.. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Χέρσα έκταση 7 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά, βαμβάκι φυτείες ακακίας. Έντονη διάβρωση. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Ανάμεικτη βαμβακιούπεπονιού 154 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά. Έντονη διάβρωση. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος.

17 Έργου: Σελίδα 17 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή Τύπος βιοτόπου 8 DM_66 Κήποι 9 MD_47 Κήποι Τριφύλλι χέρσα έκταση 10 MD_49 ΒΑ του Πέπλου χέρσα έκταση 11 DM_67 Πέπλος 12 MD_48 Πέπλος Ανάμεικτη βαμβακιούπεπονιού χέρσα έκταση 13 DM_69 Πέπλος 14 MD_50 Πέπλος 15 DM_70 ΒΔ του Πέπλου 16 MD_51 ΒΔ του Πέπλου 17 DM_72 Μεταξύ Βρυσούλας Πέπλου 18 MD_52 Βρυσούλα ακακίας Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 295 Περίχωρα με χέρσα χωράφια. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ. 238 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά, λίγες καλλιέργειες βαμβακιού. Τρεις μεγάλες αρκετές μικρές τρύπες εντοπίστηκαν, πιθανή παρουσία Spermophilus citellus. 290 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λίγες καλλιέργειες βαμβακιού. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ. 39 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λίγες φυτείες ακακίας. Έντονη διάβρωση. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος 184 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λίγες καλλιέργειες βαμβακιού. Εντοπίστηκαν μικρές τρύπες. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc). 62 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά χέρσα. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. 138 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λίγες καλλιέργειες βαμβακιού. Εντοπίστηκαν μικρές τρύπες. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc). 118 Περίχωρα θερισμένων σιτηρών, χέρσων βαμβακιού. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Πληροφορίες από κάτοικο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας. 254 Περίχωρα θερισμένων σιτηρών. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Πληροφορίες από κάτοικο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ. 361 Περίχωρα θερισμένων σιτηρών. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ. 342 Περίχωρα θερισμένων σιτηρών λίγων χέρσων. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ.

18 Έργου: Σελίδα 18 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή Τύπος βιοτόπου 19 MD_53 Βρυσούλα 20 MD_54 Μεταξύ Αρδάνιου Βρυσούλας 21 MD_55 Μεταξύ Αρδάνιου Βρυσούλας 22 MD_56 Μεταξύ Αρδάνιου Βρυσούλας βαμβακιού Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 287 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα, λίγα χέρσα φυτείες ακακίας. Έντονη διάβρωση. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. 12 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα, λίγα χέρσα φυτείες ακακία. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. 45 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα, λίγα χωράφια βαμβακιού θάμνοι. Έντονη διάβρωση. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. 23 MD_57 ΒΑ του Αρδάνιου 24 MD_58 ΒΔ του Αρδάνιου 25 MD_59 Μεταξύ Καβησσού Αρδάνιου 26 MD_36 Ανατολικά της Καβησσού τριφυλλιού βαμβακιού Καλλιέργεια τριφυλλιού τριφυλλιού χέρσα έκταση 27 DM_52 Καβησσός 28 MD_37 Καβησσός 0 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα, λίγα χωράφια βαμβακιού θάμνοι. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. 128 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα, λίγα χωράφια βαμβακιού θάμνοι Εντοπίστηκαν μικρές τρύπες. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc). 339 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα, λίγα χωράφια βαμβακιού θάμνοι Εντοπίστηκαν μικρές τρύπες. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500 μ 145 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα, λιβάδια αραιές συστάδες Quercus. Αρκετές τρύπες στο έδαφος αλλά εξαιτίς της διάβρωσης του εδάφους, είναι αδύνατον να διευκρινιστεί η προέλευσή τους. 11 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρα. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. 7 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, λιβάδια αραιές συστάδες Quercus. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος. 29 DM_53 Καβησσός Χέρσα έκταση 1 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά Φυτείες ακακίας. Τρεις μεγάλες τρύπες αρκετές μικρότερες εντοπίστηκαν, όλες κλειστές. Πιθανή παρουσία Spermophilus. 30 DM_54 Δυτικά της Καβησσού Χέρσα έκταση 148 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος ενδιαφέροντος.

19 Έργου: Σελίδα 19 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή 31 MD_38 Δυτικά της Καβησσού 32 MD_39 Δυτικά της Καβησσού Τύπος βιοτόπου Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού (μέτρα) Λοιπές παρατηρήσεις Χέρσα έκταση 221 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, λιβάδια αραιές συστάδες Quercus. Εντοπίστηκε μία τρύπα διαμέτρου 10 εκ. μία μικρή. Παρουσία ασβού Meles meles. Χέρσα έκταση 623 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά αραιές συστάδες Quercus. Δεν 33 DM_56 Δυτικά της Καβησσού 34 MD_40 Μεταξύ Πυλαίας Καβησσού 35 DM_57 Μεταξύ Πυλαίας Καβησσού 36 MD_41 Νότια της Πυλαίας 37 DM_58 Νότια της Πυλαίας 38 KP_279 Νότια της Πυλαίας 39 KP_278 ΝΔ της Πυλάιας 40 KP_277 ΝΔ της Πυλάιας 41 DM_51 Μεταξύ Πέυκων Πυλαίας 42 DM_50 Ανατολικά των Πεύκων 43 DM_49 Ανατολικά των Πεύκων Χέρσα έκταση 551 Περίχωρα με χέρσες εκτάσεις αραιές συστάδες Quercus. Δεν Χέρσα έκταση 594 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά χέρσες εκτάσεις. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της Χέρσα έκταση 428 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, χέρσα αραιές συστάδες Quercus. Δεν Χέρσα έκταση 660 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, χέρσα αραιές συστάδες Quercus. Εντοπίστηκε ασβός Meles meles. Χέρσα έκταση 589 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά Φυτείες ακακίας. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της Χέρσα έκταση 144 Περίχωρα με δάσος Quercus. Δεν Χέρσα έκταση 309 Περίχωρα με δάσος Quercus. Δεν Χέρσα έκταση 197 Περίχωρα με δάσος Quercus. Δεν Λιβάδι 346 Περίχωρα με χέρσες εκτάσεις, λιβάδια δάσος Quercus. Δεν εντοπίστηκε Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ. Χέρσα έκταση 46 Περίχωρα με χέρσες εκτάσεις. Μια μικρή ρηχή τρύπα εντοπίστηκε. Δεν Χέρσα έκταση θερισμένη 78 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά χέρσες εκτάσεις. Εντοπίστηκε μία μικρή μάλλον κλειστή τρύπα.

20 Έργου: Σελίδα 20 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή Τύπος βιοτόπου 44 DM_43 Πεύκα Χέρσα έκταση με σκόρπια δέντρα Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 29 Περίχωρα με χέρσες εκτάσεις σκόρπια δέντρα. Εντοπίστηκαν λίγες μικρές τρύπες, Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc) 45 KP_273 Αετοχώριο Χέρσα έκταση 192 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά δάσος Quercus. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. 46 MD_35 Αετοχώριο 47 MD_34 Ανατολικά της Αγναντιάς Χέρσα έκταση θερισμένη 42 Περίχωρα με σιτηρά δάσος Quercus. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. 364 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά δάσος Quercus. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 48 KP_272 Αγνάντια Χέρσα έκταση 428 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά δάσος Quercus. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 49 KP_271 Αγνάντια 82 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, βαμβάκι δάσος Quercus. Δεν 50 KP_270 Αγνάντια Χέρσα έκταση 217 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, βαμβάκι δάσος Quercus. Δεν 51 MD_33 Αγνάντια Καλλιέργεια τριφυλλιού 52 MD_32 Αγνάντια 53 KP_269 Δυτικά της Αγνάντιας 54 MD_31 Δυτικά της Αγνάντιας 55 KP_266 Μεταξύ Αμφιτρίτης Αγνάντιας 56 MD_30 Μεταξύ Αμφιτρίτης Αγνάντιας 148 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, βαμβάκι δάσος Quercus. Εντοπίστηκαν 4 τρύπες διαμέτρου 6-8 εκ. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc) 385 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά. Εντοπίστηκαν δύο τρύπες διαμέτρου 6-8 εκ. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc). 658 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, βαμβάκι Δάσος Quercus. Δεν 663 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, βαμβάκι Δάσος Quercus. Δεν 232 Περίχωρα με σιτάρια Δάσος Quercus. χελώνα Testudo hermanni εντοπίστηκε στην περιοχή. 206 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά Δάσος Quercus. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος.

21 Έργου: Σελίδα 21 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή 57 KP_264 Μεταξύ Αμφιτρίτης Αγνάντιας 58 MD_29 Μεταξύ Αμφιτρίτης Αγνάντιας Τύπος βιοτόπου 59 KP_263 Αμφιτρίτη 60 MD_28 Αμφιτρίτη Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 561 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά μακί. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της Φυτείες ακακίας 701 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά μακί. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 470 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά μακί. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 647 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά maquis. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 61 KP_262 Αμφιτρίτη Ξερική έκταση 187 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά μακί. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Πληροφορία από κυνηγό επιβεβαιώνει τα ευρήματα της έρευνας 62 MD_27A Αμφιτρίτη 63 KP_261 Δυτικά της Αμφιτρίτης 64 KP_258 Δυτικά της Αμφιτρίτης 65 MD_27 Δυτικά της Αμφιτρίτης 66 KP_260 Ανατολικά της Παλαγίας 67 MD_26 Ανατολικά της Παλαγίας 68 KP_255 ΝΔ της Συκορράχης 111 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά μακί. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Πληροφορία από κυνηγό επιβεβαιώνει τα ευρήματα της έρευνας. 4 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, χέρσα, λιβάδια μακί δίπλα στον ΔΕΣΦΑ. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Χέρσα έκταση 397 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, χέρσα, λιβάδια μακί. Δεν Λιβάδι 55 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, χέρσα, λιβάδια μακί. Δεν Μακί Χέρσα έκταση Χέρσα έκταση θερισμένη 465 Δεν εντοπίστηκε κάποιο ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 364 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, ελιές μακί (Quercus coccifera Paliurus spp). Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 728 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά βαμβάκι. Αρκετές τρύπες στο έδαφος αλλά λόγω της έντονης διάβρωσης δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. Πληροφορίες από κυνηγό δεν υποστηρίζουν την παρουσία λαγόγυρου. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της

22 Έργου: Σελίδα 22 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή 69 KP_256 Μεταξύ Χαμηλού Συκορράχης 70 KP_254 Μεταξύ Χαμηλού Συκορράχης 71 KP_251 Ανατολικά του Χαμηλού 72 MD_25A Ανατολικά του Χαμηλού Τύπος βιοτόπου χέρσα έκταση Οργωμένη έκταση τριφυλλιού Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 426 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά χωράφια, μερικά λιβάδια βαμβάκι. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 653 Περίχωρα κυρίως μεθερισμένα σιτηρά, μερικά λιβάδια βαμβάκι. Δεν Πληροφορίες από βοσκό επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 629 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά, μερικά λιβάδια βαμβάκι. Βάτραχος Rana spp εντοπίστηκε στην περιοχή. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 550 Περίχωρα κυρίως μεθερισμένα σιτηρά, λιβάδια βαμβάκι. Δεν εντοπίστηκε Πληροφορίες από βοσκό επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας.σημείο δειγματοληψίας εκτός της 73 KP_245 Χαμηλό Χέρσα έκταση 144 Περίχωρα κυρίως μεθερισμένα σιτηρά, μερικά λιβάδια βαμβάκι. Δεν 74 MD_23 Χαμηλό 75 MD_24 Χαμηλό Χέρσα έκταση με Acacia spp 76 KP_246 Χαμηλό 77 MD_25 Χαμηλό Χέρσα έκταση θερισμένη 78 KP_249 Χαμηλό 79 KP_248 Χαμηλό 296 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά, λιβάδια βαμβάκι. Δεν 341 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά, λιβάδια βαμβάκι. Δεν 288 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λιβάδια βαμβάκι. Δεν εντοπίστηκε Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ. 303 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λιβάδια βαμβάκι. Αρκετές τρύπες στο έδαφος αλλά λόγω της έντονης διάβρωσης δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί η προέλευσή τους Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λιβάδια βαμβάκι. Δεν εντοπίστηκε 255 Περίχωρα κυρίως με θερισμένα σιτηρά λιβάδια βαμβάκι. Τρύπες ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc).

23 Έργου: Σελίδα 23 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή Τύπος βιοτόπου 80 MD_22 Βέλκιο 81 MD_21 Βέλκιο Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 770 Περίχωρα με λιβάδια, θερισμένα σιτηρά, καπνά βαμβάκι. Αρκετές τρύπες στο έδαφος αλλά λόγω της έντονης διάβρωσης δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. 173 Περίχωρα με λιβάδια, θερισμένα σιτηρά, καπνά βαμβάκι. Αρκετές τρύπες στο έδαφος αλλά λόγω της έντονης διάβρωσης δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. 82 KP_244 Βέλκιο Χέρσα έκταση 19 Περίχωρα με λιβάδια, θερισμένα σιτηρά, καπνά βαμβάκι. Δεν 83 KP_243 ΝΔ του Αρσάκειου 84 MD_20 ΝΔ του Αρσάκειου 85 MD_19 Μεταξύ Αετόλοφου Βέλκιου 86 KP_242 Μεταξύ Αετόλοφου Βέλκιου 87 MD_18 Μεταξύ Αετόλοφου Βέλκιου 88 MD_17 Ανατολικά του Αετόλοφου 89 MD_16 Ανατολικά του Αετόλοφου 90 KP_238 Μεταξύ Λοφάριου Αετόλοφου 91 MD_15 Μεταξύ Λοφάριου Αετόλοφου Χέρσα έκταση 361 Περίχωρα με λιβάδια, θερισμένα σιτηρά, καπνά βαμβάκι. Δεν 418 Περίχωρα κυρίως μεθερισμένα σιτηρά λιβάδια βαμβάκι. Δεν εντοπίστηκε Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ. Λιβάδι 338 Περίχωρα με λιβάδια, θερισμένα σιτηρά, καπνά βαμβάκι. Βάτραχος Rana spp εντοπίστηκε στην περιοχή. Χέρσα έκταση με 228 Δεν καλάμια χέρσα έκταση Λιβάδι με Paliurus spp σε λόφο Λιβάδι με Paliurus spp σε λόφο Λιβάδι με Paliurus spp Λιβάδι με Paliurus spp 937 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά, βαμβάκι τριφύλλι. Δεν εντοπίστηκε Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ. 228 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά. Δεν 131 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά. Μερικές φρέσκες, ρηχές (σα να έκλεισαν πρόσφατα) τρύπες διαμέτρου 7 εκ κάποιε 10 εκ.πιθανή παρουσία λαγόγυρου. 1 Δίπλα σε λόφο. Ενδείξεις από 2 κατοίκους (αγρότη βοσκό) για παρουσία Spermophilus στην περιοχή 157 Περίχωρα με θερισμένα σιτηρά λιβάδια. Ίχνη ανενεργών λαγουμιών (2-3 διαμέτρου 10 εκ.) Ενδείξεις από 2 κατοίκους (αγρότη βοσκό) για παρουσία Spermophilus στην περιοχή.

24 Έργου: Σελίδα 24 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή 92 KP_237 Ανατολικά του Λοφάριου 93 KP_236 Ανατολικά του Λοφάριου 94 MD_14 Ανατολικά του Λοφάριου 95 MD_13C Ανατολικά του Λοφάριου 96 MD_13A Ανατολικά του Λοφάριου 97 KP_233 Ανατολικά του Λοφάριου Τύπος βιοτόπου Ξερική έκταση (αυτή την εποχή του χρόνου) δίπλα στο ποτάμι Λιβάδια θερισμένες καλλιέργειες Λιβάδια θερισμένες καλλιέργειες τριφυλλιού 98 KP_235 Λοφάριο Χέρσα έκταση λιβάδι Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 60 Περίχωρα με βαμβάκι, καλαμπόκι, θερισμένα σιτηρά λιβάδια. Δεν Πληροφορίες από αγρότη υποδεικνύει σπάνια παρουσία τρυπών στο έδαφος. 620 Δεν Πληροφορίες από αγρότη υποδεικνύει σπάνια παρουσία τρυπών στο έδαφος. 48 Περίχωρα με βαμβάκι, αραβόσιτος, θερισμένα σιτηρά λιβάδια. Rana spp. Εντοπίστηκε στην περιοχή. Πληροφορίες από αγρότη υποδεικνύει σπάνια παρουσία τρυπών στο έδαφος. 476 Περίχωρα με βαμβάκι, αραβόσιτο, θερισμένα σιτηρά λιβάδια. Rana spp Εντοπίστηκε στην περιοχή. Πληροφορίες από αγρότη δεικνύει σπάνια παρουσία τρυπών στο έδαφος 325 Περίχωρα με βαμβάκι, αραβόσιτος, θερισμένα σιτηρά. Εντοπίστηκαν 2 τρύπες διαμέτρου 6-8 εκ. Παρουσία Talpa spp /η Microtus spp. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ. Λεύκες 762 Δεν 930 Δεν 99 MD_13B Λοφάριο Χέρσα έκταση 780 Περίχωρα με βαμβάκι, χέρσες εκτάσεις θερισμένα σιτηρά. Δεν 100 KP_232 Λοφάριο Χέρσα έκταση 84 Περίχωρα με βαμβάκι, χέρσες εκτάσεις θερισμένα σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε 101 MD_13 Λοφάριο τριφυλλιού 102 MD_12 Λοφάριο Λιβάδι χέρσα έκταση 63 Περίχωρα με βαμβάκι, χέρσες εκτάσεις θερισμένα σιτηρά. Δεν Πληροφορίες από κάτοικο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας. 3 Περίχωρα με βαμβάκι, χέρσες εκτάσεις θερισμένα σιτηρά. Εντοπίστηκε παρουσία Talpa /ή Microtus spp Rana spp

25 Έργου: Σελίδα 25 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή Τύπος βιοτόπου 103 MD_11 Λοφάριο Τριφύλλι θερισμένη Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 974 Περίχωρα με βαμβάκι, αραβόσιτος, τριφύλλι θερισμένα σιτηρά. Δεν Πληροφορίες από κάτοικο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 104 KP_230 Λοφάριο Φρέσκο τριφύλλι 925 Περίχωρα με βαμβάκι, αραβόσιτος, τριφύλλι θερισμένα σιτηρά. Δεν Πληροφορίες από κάτοικο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 105 MD_10 Μεταξύ Πάμφορου Λοφάριου 106 MD_09 Μεταξύ Πάμφορου Λοφάριου 107 MD_08 Μεταξύ Πάμφορου Λοφάριου 108 KP_226 Μεταξύ Πάμφορου Λοφάριου 109 MD_07 Μεταξύ Πάμφορου Λοφάριου 110 MD_6A Ανατολικά του Πάμφορου 111 KP_224 Ανατολικά του Πάμφορου 112 KP_222 Δυτικά του Πάμφορου χέρσα έκτασηs χέρσα έκταση Τριφύλλι χέρσα έκταση Καλλιέργεια τριφυλλιού Καλλιέργεια τριφυλλιού Καλλιέργεια τριφυλλιού καλλιέργειεα 327 Περίχωρα με βαμβάκι, αραβόσιτος, τριφύλλι θερισμένα σιτηρά. Δεν Πληροφορίες από κάτοικο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 706 Περίχωρα με βαμβάκι τριφύλλι. Εντοπίστηκαν λίγες τρύπες διαμέτρου 5-6 εκ μία διαμέτρου περιπου 10 εκ.πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc) Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ. 562 Περίχωρα με βαμβάκι τριφύλλι. Δεν 486 Εντοπίστηκε τρύπα 6-8 εκ. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ. 530 Περίχωρα με βαμβάκι τριφύλλι. Δεν 441 Περίχωρα με βαμβάκι, αραβόσιτος τριφύλλι. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 187 Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος 776 Περίχωρα κυρίως με βαμβάκι, θερισμένα σιτηρά τριφύλλι. Εντοπίστηκαν λίγες τρύπες διαμέτρου >6 εκ. Πιθανή παρουσία ειδών τρωκτικών (Microtus spp, Rattus spp etc) Βάσει πληροφοριών από βοσκό, το Spermophilus citellus βρισκόταν στην περιοχή 15 χρόνια πριν. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της ζώνης των 500μ.

26 Έργου: Σελίδα 26 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή 113 MD_05 Δυτικά του Πάμφορου 114 MD_4A Δυτικά του Πάμφορου 115 MD_06 Μεταξύ Αμάραντων Πάμφορου 116 MD_04 Μεταξύ Αμάραντων Πάμφορου 117 KP_219 Μεταξύ Αμάραντων Πάμφορου Τύπος βιοτόπου Θερισμένο τριφύλλι θερισμένη Καλλιέργεια μηδικής μηδικής Λιβάδι μηδικής 118 KP_218 Αμάραντα Καλλιέργεια βαμβακιού αγροστώδη 119 KP_217 Αμάραντα Καλλιέργεια βαμβακιού αγροστώδη 120 MD_3A Αμάραντα Θερισμένο αραβόσιτου 121 MD_03 Αμάραντα τριφυλλιού 122 MD_02 Ανατολικά του Φύλακα 123 KP_216 Ανατολικά του Φύλακα 124 MD_01 Ανατολικά του Φύλακα ΝΑ της Νέας Μεσήμβριας Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική Λοιπές παρατηρήσεις γραμμή του αγωγού (μέτρα) 954 Περίχωρα κυρίως με βαμβάκι, σιτηρά τριφύλλι. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Βάσει πληροφοριών από βοσκό, το Spermophilus citellus βρισκόταν στην περιοχή 15 χρόνια πριν. 398 Περίχωρα με βαμβάκι, λιβάδια τριφύλλι. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 1251 Περίχωρα κυρίως μεβαμβάκι, θερισμένα σιτηρά τριφύλλι. Δεν εντοπίστηκε κάποιο ζώο ενδιαφέροντος. Βάσει πληροφοριών από βοσκό, το Spermophilus citellus βρισκόταν στην περιοχή 15 χρόνια πριν. 91 Περίχωρα με θερισμένο βαμβάκι, λιβάδια τριφύλλι. Εντοπίστηκε παρουσία βατράχου Rana spp σε βοηθητική τεχνητή λίμνούλα για τη βοσκή Λιβάδι 376 Δεν Καλλιέργεια βαμβακιού αγροστώδη Καλλιέργεια τριφυλλιού Καλλιέργεια σιτηρών 406 Δεν 67 Κοντά στον υπάρχον Σταθμό Συμπίεσης στην Κομοτηνή. Δεν 292 Περίχωρα κυρίως με θερισμένο βαμβάκι. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. Σημείο δειγματοληψίας εκτός της 93 Περίχωρα κυρίως με θερισμένο βαμβάκι. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος Περίχωρα με θερισμένο βαμβάκι λίγα σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε ζώο ενδιαφέροντος. 71 Κοντά στον υπάρχον Σταθμό Συμπίεσης στην Κομοτηνή. Δεν 526 Δεν Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία. Βάσει πληροφοριών από βοσκό, το Spermophilus citellus βρισκόταν στην περιοχή χρόνια πριν. ελαχιστοποιήθηκε λόγω της χρήσης εντομοκτόνων

27 Έργου: Σελίδα 27 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή ΝΑ της Νέας Μεσήμβριας Ανατολικά της Νέας Μεσήμβριας Ανατολικά της Νέας Μεσήμβριας 129 WP5 Βόρεια του Πεντάλοφου 130 WP6 ΒΑ του Πεντάλοφου 131 WP7 ΒΑ του Πεντάλοφου 132 WP8 Βόρεια της Νεοχωρούδ ας 133 WP9 Δυτικά του Μελισσοχωρ ίου 134 WP10 Δυτικά του Μελισσοχωρ ίου 135 WP11 Δυτικά του Μελισσοχωρ ίου Τύπος βιοτόπου τριφυλλιού Καλλιέργεια σιτηρών Λιβάδι βοσκοτόπι Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού (μέτρα) Λοιπές παρατηρήσεις Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Δίπλα στο Γαλλικό ποταμό. Εντοπίστηκαν δύο μεγάλες τρύπες πιθανά ασβού. Δεν εντοπίστηκε άλλο Χέρσα έκταση Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Χέρσα έκταση Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Χέρσα έκταση Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε σε λόφο Βοσκοτόπι με Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε διάσπαρτα μακί Χέρσα έκταση με βούρλα 136 WP12 Δυτικά του Μελισσοχωρ ίου Χέρσα έκταση / βοσκοτόπος 137 WP13 Δυτικά του Χέρσα έκταση / Μελισσοχωρ βοσκοτόπος ίου 138 WP14 Νότια του Καλλιέργεια Μονόλοφου σιτηρών 139 A26 Βόρεια του Μελισσοχωρ ίου 140 B26 Βόρεια του Καλλιέργεια Μελισσοχωρ σιτηρών ίου 141 C26 Βόρεια του Δρυμού 142 D26 ΒΔ του Δρυμού Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε κάποιο Χέρσα έκταση Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Λιβάδι Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία. Χέρσα έκταση Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία. Χέρσα έκταση Περίχωρα κυρίως μεσιτηρά. Εντοπίστηκαν δύο τρύπες με διάμετρο 6 εκ, αν η μία δείχνει ανενεργή. Πιθανή παρουσία Spermophilus citellus Talpa spp. Εκτενές λιβάδι Περίχωρα κυρίως μεσιτηρά. Σύστημα λαγουμιών με μικρές μεγάλες τρύπες υπολείμματα καρυδιών. Πιθανή παρουσία λαγόγυρου. 143 E26 Βόρεια του Δρυμού 144 F26 Βόρεια του Δρυμού Καλλιέργεια σιτηρών Χέρσα έκταση με αγροστώδη Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε

28 Έργου: Σελίδα 28 από 36 Αρ. Σημείο GPS Περιοχή 145 G26 ΒΑ του Δρυμού 146 H26 Δυτικά της Παλαιόχωρα ς 147 I26 Δυτικά της Παλαιόχωρα ς 148 J26 Νότια της Παλαιόχωρα ς 149 K26 Δυτικά της Παλαιόχωρα ς 150 L26 Δυτικά της Παλαιόχωρα ς 151 M26 ΝΔ της Ασσήρου 152 N26 Δυτικά της Ασσήρου 153 O26 Δυτικά της Ασσήρου 154 P26 Δυτικά της Ασσήρου 155 Q26 Ανατολικά της Κριθιάς 156 R6 Ανατολικά της Κριθιάς 157 S26 ΝΑ του Εξαμιλίου 158 T26 Ανατολικά του Εξαμιλίου Βόρια της Χρυσούπολ ης ΝΔ του Νέου Ξεριά ΝΔ του Νέου Ξεριά ΝΔ του Νέου Ξεριά ΒΑ του Νέου Ξεριά Τύπος βιοτόπου Καλλιέργεια σιτηρών Καλλιέργεια σιτηρών Καλλιέργεια σιτηρών οργωμένες εκτάσεις Καλλιέργεια σιτηρών Καλλιέργεια σιτηρών Καλλιέργεια ρεβυθιού Χιλιομε τρική θέση (Χ.Θ.) Απόσταση από την κεντρική γραμμή του αγωγού (μέτρα) Λοιπές παρατηρήσεις Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Καλλιέργεια σιτηρών Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος για δειγματοληψία. Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. οργωμένες εκτάσεις Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. οργωμένες εκτάσεις Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. οργωμένες εκτάσεις Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. οργωμένες εκτάσεις Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. οργωμένες εκτάσεις Κυρίως Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος καλαμπόκι για δειγματοληψία. σιτηρών Καλλιέργεια Απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος σιτηρών για δειγματοληψία. Καλλιέργεια Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε τριφυλλιού Χέρσα έκταση Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε Χέρσα έκταση Περίχωρα με σιτηρά. Δεν εντοπίστηκε

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.4 Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.4 Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο Παράρτημα 6.5.4 Δυτικό Τμήμα Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων για το Λαγόγυρο Έργου: Σελίδα 2 από 40 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 1.1 Γενικές πληροφορίες για τους πληθυσμούς Spermophilus στην Ευρώπη και

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.2 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για το Λαγόγυρο

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.2 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για το Λαγόγυρο για το Λαγόγυρο Σελίδα 2 από 42 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή 4 Βιβλιογραφικά δεδομένα σε σχέση με τη σύχρονη και παλιότερη κατανομή των αποικιών του citellus στις πεδινές περιοχές του Νέστου και τη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 Έργου: Page 2 of 21 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 2.1 Πεδιάδα του Αξιού (Kp 0 65) 5 2.2 Όρος Βέρµιο (Kp 65 105) 8 2.3 Λεκάνη της Πτολεµαΐδας (Kp 105 125) 13 2.4 Όρος Άσκιο

Διαβάστε περισσότερα

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας 19 Αυγούστου 2018 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Μέσα από μία πορεία εξέλιξης 35 εκατομμυρίων χρόνων η καφέ αρκούδα, ζώο ιδιαίτερα προσαρμοστικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 Τελική Έκθεση Για την Κατάσταση της Μεσογειακής φώκιας στη νήσο Γυάρο Περίληψη Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Σελίδα 2 από 6 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 3 1.1 Τίτλος του Έργου 3 1.2 Είδος και Μέγεθος του Έργου 3 1.3 Θέση του Έργου 4 1.4 Κατάταξη του Έργου 6 1.5 Κύριος του Έργου 6 1.6 Ομάδα Μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 1 Σεπτέμβριος 2014 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόµενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades 1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ MOm / P. Dendrinos Ιούνιος 2014 Πίνακας Περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Έβρου και Εγνατία Οδός

Ν. Έβρου και Εγνατία Οδός Εισηγητής: Δρ Βασίλης Φούρκας Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ Βέροια, 09/05/2006 Ν. Έβρου και Εγνατία Οδός παρακολούθηση των χωρικών επιδράσεων του αυτοκινητόδρομου 1 Οι Χωρικές Επιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η περιοχή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής

Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής Γιώργος Πουλής, Δασολόγος M.Sc. Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων Διάρθρωση της παρουσίασης Σχεδιασμός ενός προγράμματος παρακολούθησης Η

Διαβάστε περισσότερα

1. Τον προσδιορισµό κατώτατων και ανώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων. ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση.

1. Τον προσδιορισµό κατώτατων και ανώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων. ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση. Κ.Υ.Α. Φ 16/6631/89 : Προσδιορισµός κατώτατων και ανώτατων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση. 'Εχοντας υπόψη : α) Το Ν. 1739/87 (ΦΕΚ Α' 201) και ειδικότερα τις παραγράφους

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades

CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades Α.Καραμανλίδης/MOm 2 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά Της κ α τ ά σ τ α σ η ς τ ο υ π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο ( Π ε ρ ί λ η ψ η ) Ιούλιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014 Το παρόν κείμενο εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα επεξεργασίας δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις Περιφέρειες διέλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας και Βλάστησης

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας και Βλάστησης Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας και Βλάστησης Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.1 - Ανατολικό Τμήμα - Μελέτη Υφιστάμενων Δεδομένων Χλωρίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV07: ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV07: ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης ENV07 προσδιορίζει τις αλλαγές στις χρήσεις γης και ειδικότερα τις μεταβολές αγροτικής και φυσικής γης (καλλιεργούμενες εκτάσεις, δάση, βοσκότοποι κλπ.) σε δομημένη γη, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Πάρνηθας. Ομάδα έργου: Γ. Ζαρείφης Ηλ. Ντούφας Γ. Πόθος Κ.

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Πάρνηθας. Ομάδα έργου: Γ. Ζαρείφης Ηλ. Ντούφας Γ. Πόθος Κ. Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Πάρνηθας Ομάδα έργου: Γ. Ζαρείφης Ηλ. Ντούφας Γ. Πόθος Κ. Ψαρρή Σεμινάριο Κατάρτισης Δασικών Υπηρεσιών 18-19 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

AND019 - Έλος Κρεμμύδες

AND019 - Έλος Κρεμμύδες AND019 - Έλος Κρεμμύδες Περιγραφή Το έλος Κρεμμύδες βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Κόρθι στην Άνδρο. Τροφοδοτείται από δύο ρύακες περιοδικής ροής και λόγω της απομόνωσής του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΑΝΙΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΑΝΙΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΛΙΜΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΝΙΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας () ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV08: ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV08: ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το πλήθος και το ποσοστό των προστατευόμενων περιοχών (Φύση 2000, Ramsar, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) των οποίων το κέντρο βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών LIFE08 NAT/CY/000453 Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών Παραδοτέο: Έκθεση για τον Εμπλουτισμό των Πληθυσμών των Υπό Μελέτη Ειδών PLANT-NET CY Ιούνιος 2013 Περιεχόμενα I. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

P L A N T - N E T C Y

P L A N T - N E T C Y P L A N T - N E T C Y Περιεχόμενα Εισαγωγή και στόχοι έργου 1 Μικρο-Αποθέματα Φυτών (ΜΑΦ) 1 Arabis kennedyae 2 Astragalus macrocarpus subsp. lefkarensis Centaurea akamantis 2 3 Ophrys kotschyi 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέµενης Αξίας () ανά Νοµό της Ζώνης IV και

Διαβάστε περισσότερα

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες.

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Λύκος - Canis lupus Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Ο πληθυσμός του Λύκου μειώνεται εξαιτίας: i. του περιορισμού/υποβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για μικρό λιμνίο που

Διαβάστε περισσότερα

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι)

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) ΗΛΙΚΙΑ: 7-12 ΕΠΟΧΗ: Φ, Χ, Α, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα προετοιμασία στην τάξη, 1 ώρα έρευνα στο σπίτι, 3-4 εβδομάδες έρευνας. ΥΛΙΚΑ: Ερωτηματολόγιο,

Διαβάστε περισσότερα

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα)

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Μακρομάνταλο στην Άνδρο. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Το επίπεδο ανεργίας αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Το επίπεδο ανεργίας αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

«Κολχικός Φασιανός ένα ζωντανό στολίδι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.»

«Κολχικός Φασιανός ένα ζωντανό στολίδι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.» «Κολχικός Φασιανός ένα ζωντανό στολίδι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.» Πέτρος Πλατής, MSc Δασολόγος - Θηραματοπόνος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης ΚΟΛΧΙΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ (Phasianus colchicus colchicus)

Διαβάστε περισσότερα

Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές

Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές Λίμνη Κερκίνη Το πρόβλημα της λίμνης Κερκίνης εντοπίζεται στο νερό, στη διαχείριση του νερού. Η μεγάλη διακύμανση της στάθμης του νερού επηρεάζει διάφορα σπάνια είδη που

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Κεφάλαιο 2 - Αιτιολόγηση Εργου

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Κεφάλαιο 2 - Αιτιολόγηση Εργου Κεφάλαιο 2 - Αιτιολόγηση Εργου Έργου: Σελίδα 2 από 42 Rev.: 00 Πίνακας Περιεχομένων 2 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ 4 2.1 Υπόβαθρο έργου 4 2.2 Στόχοι και σημασία του έργου 5 2.3 Εναλλακτικές Οδεύσεις έργου 5 2.3.1

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Εισαγωγή Αποδημητικά πουλιά είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν, από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤRΑ14: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤRΑ14: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤRΑ14: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης εκτιμά τα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων επί του άξονα και ειδικότερα τα ακόλουθα: α) προέλευση-προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

NATURA 2000 NATURA 2000 ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

NATURA 2000 NATURA 2000 ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ NATURA 2000 NATURA 2000 Το Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τα ενδεχόμενα προβλήματα αποκοπής επικοινωνίας δασικών εκτάσεων, τόπων φυσικού κάλλους ή άλλων σημαντικών οικοσυστημάτων. Η αποκοπή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-3: ΕΛΞΗ ΠΟΛΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-3: ΕΛΞΗ ΠΟΛΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει, με τη χρήση ενός μοντέλου βαρύτητας, τη δυνητική έλξη ανάμεσα στα αστικά κέντρα και τις πρωτεύουσες Νομών της Ζώνης IV σε συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος)

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) Περιγραφή Η εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του οικισμού Βιτάλι στην Άνδρο. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης Κ. Μαντζανάς Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας Σχολή ασολογίας και Φ. Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΛΥΓΚΑΣ Ο ΕΥΡΩΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΠΑΝΤΙ ΑΣ ΤΑΞΗ : Β3 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Ζώα Υπό Εξαφάνιση : Λύγκας ο Ευρωασιατικός Ζώο νυκτόβιο και µοναχικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Δρ Βορεάδου Κατερίνα Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης Το όνομά του εικάζεται πως προέρχεται από τη λέξη 'λύκη που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο

π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο LIFE - Nature Project LIFE12 NAT/GR/000688 3 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά Τ η ς κ α τ ά σ τ α σ η ς τ ο υ π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο Π ε ρ ί λ η ψ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το μόνιμο πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά αστικό κέντρο (οικισμοί άνω των 10.000 κατοίκων) και πρωτεύουσα Νομού της Ζώνης IV. Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μακρή Μαρία, Βιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Περιβαλλοντολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 4.6 Ανατολικό Τμήμα - Χρήσεις Γης και Κοινωνικοοικονομικό Περιβάλλον

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 4.6 Ανατολικό Τμήμα - Χρήσεις Γης και Κοινωνικοοικονομικό Περιβάλλον Παράρτημα.6 Ανατολικό Τμήμα - Χρήσεις Γης και Κοινωνικοοικονομικό Περιβάλλον 5 685 6887 56 69 68787 55 6987 695 55 5376 68 535 ΘΥΜΑΡΙΑ 68 69787 56 ΤΑΥΡΗ 5 ΠΕΠΛΟΣ ΚΑΒΗΣΣΟΣ ΚΑΒΗΣΣΟΣ ΑΡΔΑΝI 5 536 5 ΠΕΠΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή για μη εμπορικούς σκοπούς με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή (Παρατηρητήριο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.).

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή για μη εμπορικούς σκοπούς με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή (Παρατηρητήριο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.). Στην παρούσα Θεματική Έκθεση εξετάζεται και αναλύεται, για την περίοδο 2009-2014 (και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πιο πρόσφατων στοιχείων), η εξέλιξη εξειδικευμένων δεικτών, οι οποίοι εκφράζουν και

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια.

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. ........ Tα δασογεωργικά συστήματα στην Ελλάδα καταλαμβάνουν έκταση 1.044.875 εκτ. που αντιστοιχεί στο 32% της συνολικής γεωργικής γης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παρατηρητήριο, 2008 Κείμενο εργασίας: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παρατηρητήριο, 2008 Κείμενο εργασίας: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Θεσσαλονίκη, Απρίλιος. 2008 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα έκθεση έχει ως αντικείμενο τη εξέλιξη του αριθμού και του Κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει την πυκνότητα πληθυσμού της Ζώνης ΙΙ ανά χωρικό επίπεδο αναφοράς (cell) 5x5 km. Η πυκνότητα αποτελεί έναν βασικό δείκτη της κατανομής του πληθυσμού σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανά Περιφέρεια και Νομό και εκφράζει το μέγεθος της αγοράς, η οποία δυνητικά ενοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ Α. Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστηµίου Αθηνών Η παρακολούθηση των ειδών της πανίδας µιας προστατευόµενης περιοχής είναι µια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία γιατί ο αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Φεβρουάριος 2005 ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV09: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV09: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV09: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τον αριθμό και την πυκνότητα των διασταυρώσεων του εθνικού οδικού δικτύου με επιφανειακά νερά,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET20: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET20: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης έχει ως αντικείμενο τη εξέλιξη του αριθμού και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στους Νομούς και στις Περιφέρειες στη Ζώνης Επιρροής της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

Θηλαστικά της Οίτης. Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων

Θηλαστικά της Οίτης. Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Θηλαστικά της Οίτης Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων Η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΝV06: ΑΠΟΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τα ενδεχόμενα προβλήματα αποκοπής επικοινωνίας δασικών εκτάσεων, τόπων φυσικού κάλλους ή άλλων σημαντικών οικοσυστημάτων. Η αποκοπή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET02: ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανά Περιφέρεια και Νομό και εκφράζει το μέγεθος της αγοράς, η οποία δυνητικά ενοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Κήποι Έβρου Φλωροβούνι Θεσπρωτίας)» Φορέα υλοποίησης του έργου : «IGI

Διαβάστε περισσότερα

Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου

Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο, Α.Π.Θ. Τι είναι δασογεωργικά συστήματα; Δασογεωργικά ονομάζονται τα συστήματα που συνδυάζουν δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες στην

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2012) XXX σχέδιο ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κράτος μέλος: Ελλάδα που συνοδεύει το έγγραφο ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Χριστίνα Λίγδα Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Δεκέμβριος 2018 ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) καθώς και ορισμένες άλλες παραγωγικές αναπτυξιακές υποδομές (τεχνολογικά πάρκα κλπ.) που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (κκαεπ) ανά Περιφέρεια και Νομό. H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι το κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Ιαν. 2016 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Χωρική διάρθρωση και εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας στη Ζώνη Επιρροής της Εγνατίας Οδού, 2004-2014 ΓΕΩΧΩΡΟΣ Α.Ε., Σύμβαση: Παροχή υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια MIL006 - Εκβολή Αγκάθια Περιγραφή Η εκβολή στα Αγκάθια βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 4,4 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή χειμάρρου σε άμεση αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET04: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανά Περιφέρεια και Νομό. Το κκ ΑΕΠ H σκοπιμότητα του δείκτη έγκειται στο γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Το επίπεδο ανεργίας αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Προέλευση Μορφή έργων Χρήση Επιφανειακό νερό Φράγματα (ταμιευτήρες) Λιμνοδεξαμενές (ομβροδεξαμενές) Κύρια για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV03: ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV03: ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Η διαμπερής κυκλοφορία αποτελεί έναν από τα βασικότερα εμπόδια στη συνοχή των οικισμών, πολύ περισσότερο όταν αυτή περιλαμβάνει και διαμπερείς μετακινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 Περιγραφή Οι λίμνες ορυχείων Χονδρού Βουνού βρίσκονται περίπου 7 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αδάμα στην περιοχή Κόμια στη Μήλο. Πρόκειται για λίμνες που δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ (Rupicapra rupicapra balcanica) ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ (Rupicapra rupicapra balcanica) ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ (Rupicapra rupicapra balcanica) ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ Παπαϊωάννου Χαριτάκης (Βιολόγος Msc), 2013 1. Η ΟΙΤΗ Η Οίτη είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Σπυρίτου βρίσκεται στην παραλία Αμμουδαράκι ή Τριάδες, 5,5 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Αρβανίτης Παντελής Δασολόγος, PhD Δ/νση Δασών Ηρακλείου τηλ 2810264962. email: p.arvanitis@apdkritis.gov.gr NATURA 2000

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ 2010 2011 1 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο Ξέρεις ότι: Πανίδα ονομάζουμε όλα τα ζώα μιας περιοχής. Αυτά

Διαβάστε περισσότερα