Το Δυτικό 'Παράδειγμα' ως Ιδεολογία Οργάνωσης Μουσείων. Σχεδιασμός Μουσείων και Εκθέσεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Δυτικό 'Παράδειγμα' ως Ιδεολογία Οργάνωσης Μουσείων. Σχεδιασμός Μουσείων και Εκθέσεων"

Transcript

1 1 Το Δυτικό 'Παράδειγμα' ως Ιδεολογία Οργάνωσης Μουσείων. Σχεδιασμός Μουσείων και Εκθέσεων Σημειώσεις για τις τάσεις στην εκθεσιακή πρακτική. Απαιτήσεις και προδιαγραφές ως παράμετρος σχεδιασμού. Το θέμα των προδιαγραφών, αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί να θεωρηθεί σαφώς διατυπωμένο, θέτει μια σειρά από ενδιαφέροντα προβλήματα. Θα αναφερθώ παραδειγματικά σε κάποια από τα θέματα με τεχνικό χαρακτήρα, επιδιώκοντας να εκφράσω την χωρική διάστασή τους, και την σημασία τους στις ποιότητες του χώρου που είναι καθοριστικές για την έκφραση και επικοινωνία των στόχων και θέσεων μιας έκθεσης. Για τα θέματα αυτά συσσωρευμένη εμπειρία, ευαισθητοποίηση και ειδικές μελέτες οδηγούν στην διατύπωση προδιαγραφών και σ έναν ευρύ διάλογο που καλύπτει όλο το φάσμα από τεχνικές και τεχνολογικές συζητήσεις έως ιδεολογικές, φιλοσοφικές και αισθητικές θέσεις. Προστασία και Ασφάλεια Η παράμετρος της ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντική σ ένα μουσείο. Αποτελεί βασικό μέλημα όσων εργάζονται σ αυτό. Στοιχεία για την ασφάλεια των χώρων και την προστασία των εκθεμάτων, είναι από τις πρώτες πληροφορίες που ζητούν Μουσεία, φορείς και συλλέκτες για τον δανεισμό έργων, ή οι ασφαλιστικοί φορείς. Αποτελεί και την γενική αίσθηση του ευρύτερου κοινού αναλογιζόμενου την έννοια του Μουσείου, θεωρώντας το ως το χώρο διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά τι εννοούμε με τον γενικό όρο «ασφάλεια»; Ποιές είναι οι πρακτικές που συνεπάγεται, ποιές είναι οι προσδοκίες στις οποίες παραπέμπει, ποιές είναι οι συμπεριφορές, οι στάσεις που συναρτώνται με την έννοια της ασφάλειας, πώς εξελίσσονται ή μεταβάλλονται οι αντιλήψεις μας; Αναφερόμενοι σ έναν εκθεσιακό χώρο, είτε πρόκειται για την έκθεση μονίμων συλλογών, είτε για περιοδικές εκθέσεις, η διαδρομή και ο φωτισμός είναι τα στοιχεία που θεωρούμε κυρίαρχα. Στην ασφάλεια προσδίδεται ένας τεχνικός χαρακτήρας και η φύλαξη θεωρείται μια σημαντική παράμετρος, της οποίας η διάσταση της σημασίας της στον σχεδιασμό, συνήθως, αν δεν παραγνωρίζεται, αποσιωπάται. Με τον όρο ασφάλεια καλύπτονται μια σειρά διαφορετικών θεμάτων. Η ασφάλεια των συλλογών είναι μια βασική κατηγορία. Οι συλλογές πρέπει να προστατεύονται - από κλοπή, και - από φθορές,

2 2 φθορές από καταστροφές, πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό, φθορές από περιβαλλοντικές συνθήκες, ακατάλληλες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, φωτισμού και έκθεσης σε ακτινοβολίες, έκθεση σε τοξικές ουσίες, μικροοργανισμούς, φθορές κατά τον χειρισμό τους, αποθήκευση, συσκευασία, μεταφορά, επιστημονικές εργασίες, έκθεση, συντήρηση, καθαριότητα φθορές κατά την έκθεσή τους στο κοινό, απροσεξίες ή ακατάλληλες συμπεριφορές, βανδαλισμό, Η ασφάλεια των επισκεπτών είναι επίσης ένας σημαντικός παράγων που πρέπει να αντιμετωπίζεται, σήμερα που οι επισκέπτες των μουσείων αποτελούνται από ένα διευρυμένο κοινό και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο συνολικά, όσο και με ιδιαίτερες περιόδους αιχμής, όπως σε τουριστικές περιόδους ή σε σημαντικές εκθέσεις, αλλά και, συχνά πλέον, λόγω τρομοκρατικών απειλών, κατά τις οποίες απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες ελέγχου. Προφύλαξη από καταστροφές Η προφύλαξη από καταστροφές όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα, ή ο σεισμός, αφορούν κατά κύριο λόγο τεχνικά και τεχνολογικά θέματα και είναι παράμετροι του σχεδιασμού των χώρων. Η πυρασφάλεια έχει τρία βασικά σκέλη, την πυρανίχνευση, την πυροπροστασία και την πυρόσβεση. Η πυρανίχνευση καλύπτεται κυρίως από ένα δίκτυο αισθητήρων (sensors). Η πυροπροστασία αφορά τόσο την προστασία των ατόμων στους χώρους, όσο και την προστασία των συλλογών. Αν το θέμα στην πυρανίχνευση αφορά κυρίως στους χώρους που θα πρέπει να καλύπτονται από το σύστημα, με σαφή τάση προς την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων χώρων, η πυροπροστασία και πυρόσβεση αφορούν άμεσα τον σχεδιασμό, και προϋποθέτουν μια συζήτηση ως προς τα καταλληλότερα μέσα, που μπορούν να διαφοροποιούνται κατά χώρο ανάλογα με την χρήση του, με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία των ατόμων. Ο τομέας της ενεργητικής πυροπροστασίας, που αφορά τα συστήματα πυρόσβεσης, απαιτεί ειδική μελέτη από μηχανολόγο μηχανικό. Πολύ συνοπτικά, έχουν αναπτυχθεί ειδικά μέσα που θεωρούνται ως καταλληλότερα ιδιαίτερα για χώρους όπου φυλάσσονται έργα σε ύλες που μπορεί να καταστραφούν από την χρήση νερού, αν και διαφαίνεται η τάση επιστροφής στην ευρύτερη χρήση του νερού. Ορισμένα από αυτά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και η χρήση τους περιορίζεται σε χώρους όπου η παρουσία ατόμων είναι περιορισμένη και περιστασιακή, όπως αποθήκες έργων. Η παθητική πυροπροστασία αφορά κυρίως τα άτομα και διέπεται επίσης από κανονισμούς, που ορίζονται από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3 3 Οι κανονισμοί αυτοί έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον σχεδιασμό, ή την επιλογή χώρων, αλλά και για τον σχεδιασμό διαρρύθμισης χώρων για την παρουσίαση εκθέσεων, με κύριο στόχο την απρόσκοπτη και έγκαιρη απομάκρυνση των ατόμων προς τις οδούς διαφυγής. Εξάλλου, οι κανονισμοί πυρασφαλείας σε χώρους κοινού προβλέπουν θέματα που αφορούν στα υλικά που χρησιμοποιούντα στις κατασκευές, από την χρήση άκαυστων υλικών, ή υλικών βραδείας καύσης, υλικών που δεν δημιουργούν τοξικά αέρι φλεγόμενα, κλπ. Από τα προαναφερθέντα συνοπτικά στοιχεία μπορεί κανείς να διαπιστώσει πώς ακόμη και μια τόσο εξειδικευμένη παράμετρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον σχεδιασμό και στις επιλογές των υλικών, που μπορεί να αφορούν από τα κατασκευαστικά υλικά έως τα υφάσματα, τις επιλογές ή τον σχεδιασμό ειδικών προθηκών, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ειδικού φωτισμού ιδιαίτερα. Στον εκθεσιακό χώρο, επηρεάζει τις διαδρομές: στη διαρρύθμιση πρέπει να προβλέπονται χώροι διακίνησης αντίστοιχου αριθμού ατόμων με το προβλεπόμενο κοινό και μάλιστα σε συνθήκες πανικού και ελεύθερη πρόσβαση προς τις εξόδους διαφυγής που βρίσκονται σε διάταξη σύμφωνα με τους κανονισμούς. Εάν αυτό προϋποθέτει περισσότερες των μία εξόδων από τον εκθεσιακό χώρο ή το μουσείο και αντιστρατεύεται την βασική αρχή ασφαλείας «μια είσοδος και έξοδος από τους εκθεσιακούς χώρους για το κοινό», συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα φύλαξης των χώρων. Είναι επίσης ένας πρόσθετος παράγων σχετικά με το ζήτημα της αναγνωσιμότητας της διάρθρωσης των χώρων από το κοινό και άπτεται της σήμανσης, πέραν των ειδικών σημάτων. [Η παράμετρος «σεισμός» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την ανάρτηση ή στήριξη των εκθεμάτων, των βάσεων, η πλημμύρα, στον έλεγχο της στεγανότητας παραθύρων ή φεγγιτών...) Χωρικές δεσμεύσεις και τα τεχνικά μέσα και προδιαγραφές μετέχουν εν τέλει ζητημάτων ως προς την σημασιοδότηση της θεώρησης των έργων Οι χωρικές δεσμεύσεις και τα τεχνικά μέσα και προδιαγραφές που πηγάζουν από τις ολοένα αυξανόμενες και εξειδικευμένες απαιτήσεις συντήρησης των έργων πρέπει να συνταυτιστούν με την αναζήτηση ευελιξίας, με σύνθετες νοηματοδοτήσεις, με την αντίληψη του Μουσείου ως χώρου γνώσης, ως χώρου απολαύσεων. Τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία και ασφάλεια των εκθεμάτων από φθορές με την έκθεσή τους σε ακατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, αν και εξίσου ειδικό και τεχνικό θέμα, αποτελούν βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού και της παρουσίασης των εκθεμάτων και μετέχουν εν τέλει ζητημάτων ως προς την σημασιοδότηση της θεώρησης των έργων.

4 4 Ο έλεγχος του εκθεσιακού περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος στους χώρους όπου αποθηκεύονται ή τοποθετούνται έργα ανταποκρίνεται στην βασική μουσειολογική αρχή διαφύλαξης των αντικειμένων των συλλογών και χειρισμού τους κατά τρόπο ώστε να διατηρηθούν για το μέλλον. Η καταλληλότητα των περιβαλλοντικών συνθηκών πρέπει να είναι ένα βασικό μέλημα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων κατά την διαχείριση των συλλογών. Βέβαια, είναι σαφές πως η φυσιολογική φθορά και γήρανση των αντικειμένων μπορεί μόνο να επιβραδυνθεί. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη σημασία δίδεται στους παράγοντες φθοράς, η επίδρασή τους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, με σημαντικά αποτελέσματα. Σ ένα κλειστό χώρο, είτε πρόκειται για κτίριο, είτε για δωμάτιο, είτε για ένα κουτί, τα υλικά και ενεργειακά στοιχεία του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Σε μια έκθεση, για την προστασία των εκτιθεμένων αντικειμένων, είναι σημαντικό το περιβάλλον παρουσίασης να αναλύεται από αυτή την σκοπιά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες να ελέγχονται με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του είναι : - θερμοκρασία - σχετική υγρασία - αιωρούμενα σωματίδια και ρυπογόνοι παράγοντες - βιολογικοί οργανισμοί - αντιδράσεις των υλικών - φως Η αναγνώριση της σημασίας αυτών των παραγόντων στην οργάνωση εκθέσεων είναι ένα σχετικά πρόσφατο γεγονός, χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών. Καθώς οι σχετικές έρευνες εξελίσσονται, προκύπτουν νέα δεδομένα, τίθενται νέα προβλήματα και συχνά απόψεις και προδιαγραφές αναθεωρούνται, ακόμη και σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Και παρόλο που η ενημέρωση στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική, η παρακολούθηση των εξελίξεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στο σχεδιασμό μιας εκθέσεως, είναι βασικό να μελετηθούν και να ταξινομηθούν τα εκθέματα ως προς περιβαλλοντικές παραμέτρους και να γίνει η αναγνώριση των απαιτουμένων συνθηκών έκθεσής τους. Οι κατάλληλες συνθήκες διαφοροποιούνται αναλόγως με το είδος του εκθέματος, όπως ύλες υποβάθρων - χαρτί, μουσαμάς, ξύλο, πέτρα, ύφασμα, δέρμα...-, ζωγραφικές ύλες - αυγοτέμπερες, λάδι, μολύβι, μελάνι...-, κ.α. Και είναι σημαντικό να ορισθούν οι απαιτήσεις εξ αρχής, γιατί καθοδηγούν τις επιλογές τρόπων ελέγχου των περιβαλλοντικών συνθηκών, και αποτελούν έναν από τους παράγοντες επιλογών και ελέγχου κατά την σχεδιαστική διαδικασία. Η δημιουργία και ο έλεγχος καταλλήλων συνθηκών μπορεί να εξασφαλισθεί είτε στο επίπεδο του συνολικού χώρου,

5 5 είτε σε ενσωματωμένους μικρότερους χώρους, ανοικτούς, όπως ζώνες φωτισμού, ή κλειστούς, όπως προθήκες, χώρους μέσα στον χώρο, ακόμη και κουτιά. Στους περίκλειστους αυτούς χώρους, δημιουργείται στον καθένα εσωτερικά ιδιαίτερο μικρό-κλίμα. Το μικρo-κλίμα αυτό επηρεάζεται από το κλίμα του περιβάλλοντος χώρου, τόσο λιγότερο βέβαια όσο πιο ερμητικά κλείνει ο ενσωματωμένος χώρος. Η ρύθμιση του συνολικού κλίματος είναι η ιδεώδης συνθήκη. Ωστόσο, είναι ευκολότερο, και συχνά, λόγω των διαφορετικού είδους εκθεμάτων είναι προτιμότερο, να ρυθμίζονται ξεχωριστά το γενικό κλίμα και το εκάστοτε μικρο-κλίμα. Στόχος είναι η διατήρηση των συνθηκών του περιβάλλοντος όσο το δυνατόν σε σταθερά επίπεδα. Αν και ο έλεγχος των συνθηκών στο γενικό περιβάλλον και τους εσώκλειστους χώρους αναφέρεται στην ρύθμιση των ιδίων παραγόντων, τα στοιχεία που πρέπει κανείς να λάβει υπ όψιν του διαφοροποιούνται. Σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τα επίπεδα των ρυθμίσεων και τις μετρήσεις ελέγχου είναι καταρχήν οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής όπου βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος, εάν το κλίμα είναι ξηρό ή υγρό, κρύο ή θερμό, καθαρό ή μολυσμένο. Η ακριβής γνώση των στοιχείων αυτών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και προϋποθέτει σειρά τακτών μετρήσεων κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε διάφορες περιόδους του έτους. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ, πως τέτοιες μετρήσεις στους εκθεσιακούς χώρους συχνά περιλαμβάνονται στα στοιχεία που ζητούνται από μουσεία ή οργανισμούς στις διαπραγματεύσεις για τον δανεισμό εκθεμάτων. Σχετικά με την θερμοκρασία, πρέπει να ορισθούν τα επιθυμητά επίπεδα και να ελεγχθεί κατά πόσον είναι εφικτό να επιτευχθούν και να διατηρηθούν, θεωρώντας ως γενικές βέλτιστες τιμές γύρω στους 21οC και 50% ± 5% σχετικής υγρασίας. Κατά τον σχεδιασμό της παρουσίασης μιας έκθεσης, οι αναδιαρρυθμίσεις χώρων είναι μια συνήθης πρακτική, χώροι μετατρέπονται ή κλείνονται. Η γνώση των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού του κτιρίου είναι σημαντική και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό. Εάν οι δυνατότητες των συστημάτων του κτιρίου δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις, μπορούν να προβλεφθούν τοπικά συστήματα, όπως κλιματιστικά σώματα ή αφυγραντές. Αλλά και, απλές λύσεις, όπως η χρήση πετασμάτων σε παράθυρα, ώστε να εμποδίζεται το ηλιακό φως, μπορεί να μειώσει τα προβλήματα και κυρίως τις διακυμάνσεις των τιμών κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς η σταθερή θερμοκρασία είναι κρίσιμη για τη καλύτερη διατήρηση των έργων. Με στόχο την, κατά το δυνατόν, σταθερότητα των περιβαλλοντικών συνθηκών πρέπει να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό των συστημάτων διαχείρισης τους στοιχεία μεταβαλλόμενα, όπως η θερμότητα που εκπέμπεται από τα φωτιστικά σώματα, ή η παρουσία κοινού στους χώρους που επηρεάζει τις συνθήκες του περιβάλλοντος και σε περιόδους μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών μπορεί να τις επηρεάσει σημαντικά.

6 6 Η διαχείριση των περιβαλλοντικών συνθηκών είναι εφικτή εφόσον οι πραγματικές συνθήκες είναι γνωστές. Στους εκθεσιακούς χώρους προβλέπονται απαραίτητα εργαλεία μετρήσεων, όπως υγροθερμογράφοι, που καταγράφουν σε μια ταινία τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας για μια περίοδο. Συνήθως τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία, σε ανεξάρτητες βάσεις, τα δε καταγραφόμενα στοιχεία αποτελούν ένα αρχείο που επιτρέπει στους επιμελητές να γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες έχουν εκτεθεί τα αντικείμενα των συλλογών. Η παρουσία εργαλείων μετρήσεων στον εκθεσιακό χώρο, πέραν του λειτουργικού τους ρόλου ως πρωτογενούς σημασίας, εκφράζουν την μέριμνα για την άρτια συντήρηση των εκθεμάτων, θέμα ηθικής και επιστημονικής τάξεως και τεκμηριώνουν το επιστημονικό - τεχνολογικό υπόβαθρο της οργανώσεως της εκθέσεως, συμβάλλοντας στην σημασιοδότηση της έκθεσης και ως επιστημονικού γεγονότος. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ πως, ο βαθμός και η μορφή εμφάνισης ή απόκρυψης του τεχνολογικού υποβάθρου των εκθεσιακών χώρων, αποτελεί μια από τις ενδιαφέρουσες παραμέτρους σχεδιασμού και καθορίζεται από τις αρχιτεκτονικές επιλογές ως προς τον χαρακτήρα του χώρου. Εξ άλλου, στοιχεία των συστημάτων αυτών, όπως στόμια, μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ορισμού του χώρου (άξονες, όρια... ) Η προστασία από σωματίδια (σκόνες) και ρυπογόνους παράγοντες είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Φίλτρα στα συστήματα κλιματισμού είναι ένα βασικό μέσο. Οι διπλές πόρτες σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά και στο κτίριο, λειτουργούν ως παγίδες για τις σκόνες και μειώνουν την ανανέωση του αέρα. Ο συστηματικός καθαρισμός των εκθεσιακών χώρων και η χρήση προϊόντων καθαρισμού που κατακρατούν την σκόνη είναι απαραίτητος. Η μη έκθεση των έργων στους ρύπους και σκόνες που προκύπτουν από τις εργασίες στους χώρους κατά την προετοιμασία της παρουσίασης των εκθεμάτων, είναι προφανής απαίτηση. Η απαγόρευση καπνίσματος στους χώρους όπου βρίσκονται εκθέματα, είναι επίσης προφανής αρχή, καθώς η επιβλαβής επενέργεια του καπνού των τσιγάρων στα εκθέματα είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα ευαίσθητα εκθέματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους ερμητικά κλειστούς στον περιβάλλοντα αέρα. Είναι, επίσης, ένας παράγων που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και κατά την επιλογή υλικών για την παρουσίαση των εκθεμάτων. Η προστασία των συλλογών από ζώντες οργανισμούς είναι μια άλλη κατηγορία. Συχνός έλεγχος των χώρων και των εκτεθειμένων έργων για προσβολή από οργανισμούς, απαγόρευση τροφίμων και ποτών στους εκθεσιακούς χώρους, συστηματικός καθαρισμός των χώρων είναι βασικές αρχές.

7 7 Προβλήματα για την προστασία των εκθεμάτων θέτουν επίσης τα υλικά κατασκευής των χώρων και των κατασκευών για την παρουσίαση των εκθεμάτων. Τα κατασκευαστικά υλικά και χρώματα μπορούν να περιέχουν κόλλες, διαβρωτικές ουσίες, γενικότερα ουσίες που ελευθερώνουν αέρια, έλαια, σκόνες, χημικές ουσίες. Αυτοί οι παράγοντες, όπως και παράγοντες που αναφέρθηκαν ήδη, όπως η συμπεριφορά των υλικών στην φωτιά, καθιστούν την επιλογή των υλικών κατά τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, ιδιαίτερα δε κατά τον σχεδιασμό της έκθεσης μονίμων συλλογών. Ο σχεδιαστής πρέπει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, των υλικών και τις ειδικές απαιτήσεις των αντικειμένων της συλλογής, να εκτιμήσει την διάδραση των υλικών, ώστε να χειριστεί αναλόγως τον χώρο και το τρόπο έκθεσης των αντικειμένων. Το θέμα καθίσταται κρίσιμο ειδικά όσον αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή, προθηκών, πλαισίων και γενικότερα χώρων όπου περικλείεται το έκθεμα. Ο έλεγχος του συνόλου των μεταβλητών στο μικρο- κλίμα των χώρων αυτών είναι σημαντικός γιατί το έκθεμα είναι άμεσα εκτεθειμένο σ αυτό και τα όποια προβλήματα μεγιστοποιούνται στον περιορισμένο χώρο. Αν και είναι κατά βάσει ένα κλειστό σύστημα, ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται από τη έκλυση θερμότητας του συστήματος φωτισμού. Είτε τα φωτιστικά σώματα είναι ενσωματωμένα, οπότε και η θερμότης μπορεί να καταστεί σημαντικό πρόβλημα, είτε η φωτιστική πηγή είναι εξωτερική, ωστόσο και από ικανή απόσταση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την θερμότητα μέσα στον κλειστό χώρο και να επιδράσει σημαντικά στις συνθήκες θερμοκρασίας. Υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ουσιαστικά προβλήματα, εντείνοντας τις όποιες χημικές αντιδράσεις, επιδρούν στην σχετική υγρασία, επιπλέον οι διακυμάνσεις στο φωτισμό, κλειστός ή ανοικτός ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, δημιουργούν απότομες διακυμάνσεις στο μικροκλίμα και μπορεί να το καταστήσουν προβληματικό για τα εκθέματα. Όλα τα εκθέματα δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα σε παράγοντες όπως το φως, η θερμότης και η υγρασία. Ωστόσο, υλικά όπως χαρτί, χρωστικές ουσίες, δέρμα, ξύλο, ορισμένα πετρώματα ή υφάσματα επηρεάζονται ιδιαίτερα από περιβαλλοντικές διακυμάνσεις και οι συνθήκες έκθεσής τους πρέπει να προσεχθούν ειδικά. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων εξαρτάται κάθε φορά από τις ειδικές συνθήκες έκθεσης και παρουσίασής. Κατά κανόνα, η κατά το δυνατόν απομάκρυνση της φωτιστικής πηγής από το έκθεμα, ελαττώνει τα προβλήματα. Η χρήση ειδικών φωτιστικών σωμάτων, ή νέων τύπων φωτιστικών συστημάτων, όπως οι οπτικές ίνες ή τα leds, η πρόβλεψη εξαερισμού των βιτρινών ή προθηκών, όταν δεν αντιβαίνουν σε άλλες απαιτήσεις ή προδιαγραφές, η χρήση ειδικών ουσιών για τον έλεγχο της υγρασίας, μπορούν επίσης να επιλύσουν τα προβλήματα.

8 8 Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφερθώ στην βέλτιστη πλαισίωση έργων σε χαρτί, παίρνοντας ένα εκ πρώτης όψεως απλό παράδειγμα, όπου μπορεί να φανεί ένα σύνολο παραγόντων που αλληλεπιδρούν, καθώς είναι σημαντικό - να γνωρίζει κανείς την σύσταση των passepartouts που θα χρησιμοποιηθούν, επιλέγοντας π.χ. βαμβακερό ή, ακόμη καλύτερα, αντιόξινο χαρτί για να αποφευχθούν επιδράσεις από οξέα ή χημικές ενώσεις που παράγει το ξύλο, - να τοποθετήσει έτσι το έργο ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το τζάμι ή plexiglass, τοποθετώντας ενδιαμέσως στοιχεία που δημιουργούν μια κενή ζώνη, - να επιλέξει ειδικό γυαλί ή plexiglass που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του φωτός, - να τοποθετήσει ειδικό υλικό που απορροφά την υγρασία που δημιουργούν οι απότομες αλλαγές στις συνθήκες θερμοκρασίες (όπως όταν αναβοσβήνουν τα φώτα), όπως ειδικά άλατα ή κρυστάλλους sillica, - να χρησιμοποιήσει ή να σχεδιάσει ειδικό πλαίσιο που να επιτρέπει την υλοποίηση των παραπάνω οδηγιών. Το φως είναι ίσως ο παράγοντας που απασχολεί περισσότερο όλους όσους εμπλέκονται σε μια έκθεση. Οι επιδράσεις της θερμότητας που παράγεται από το φως (υπέρυθρη ακτινοβολία, IR) αναφέρθηκαν πρωτύτερα, σε άλλα σημεία. Αλλά και κάθε έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του φωτός επιφέρει, σε μεγάλο βαθμό, καταστροφικές αλλοιώσεις στα αντικείμενα Οι φθορές είναι μη-αντιστρέψιμες και συσσωρεύονται, κάθε περίοδος έκθεσης του αντικειμένου σε υπεριώδη ακτινοβολία ελαττώνει την προσδοκώμενη περίοδο ζωής του. Ορισμένες ύλες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως ορισμένες χρωστικές ουσίες, το δέρμα, τα μεταξωτά, τα φτερά, ή τα μαλλιά. Ωστόσο το φως είναι απαραίτητο στοιχείο. Κατά τον σχεδιασμό μιας έκθεσης, οι επιλογές φωτισμού είναι καθοριστικές και για την συνολική ατμόσφαιρα του χώρου και το ύφος της παρουσίασης. Η βασική αρχή προστασίας των συλλογών από τις επιδράσεις του φωτός είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου έκθεσης των αντικειμένων σ αυτό και της έντασής του. Οι χρόνοι κατά τους οποίους ένα αντικείμενο εκτίθεται στο φως αφορά κυρίως στην διαχείριση των συλλογών και της λειτουργίας των χώρων. Ιδιαίτερα ευαίσθητα αντικείμενα μπορούν να εκτίθενται περιορισμένα χρονικά διαστήματα, με εναλλαγές τους στις εκθέσεις μονίμων συλλογών, ή στην ένταξή τους σε περιοδικές εκθέσεις. Η επίτευξη των χαμηλότερων επιπέδων φωτισμού μπορεί πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Είναι βασικό να κατανοήσει κανείς ότι η φωτεινότητα είναι αντιληπτική αίσθηση και όχι ποσότητα φωτισμού. Οι σχέσεις γενικού και ειδικού φωτισμού, σένα χώρο σχετικά σκοτεινό, με γενικό επίπεδο φωτισμού τα 30 lux, αντικείμενα φωτισμένα με 50 lux εμφανίζονται φωτεινά, οι αντιθέσεις γενικότερα, όπως οι τονικές και χρωματικές αντιθέσεις,

9 9 επιτρέπουν την αίσθηση ενός καλά φωτισμένου αντικειμένου με χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Στην επιλογή φωτιστικών σωμάτων για τον τεχνητό φωτισμό, η επιλογή τύπου φωτιστικής πηγής (φθορισμού, ιωδίνης, πυρακτώσεως, leds, κλπ), σχετίζεται άμεσα με την εκπομπή ακτινοβολίας. Οι λάμπες φθορισμού, ενώ εκπέμπουν σχετικά μικρή θερμότητα, παράγουν την υψηλότερη υπεριώδη ακτινοβολία. Το αντίστροφο ισχύει για τις λάμπες πυρακτώσεως. Ειδικά φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία, φωτισμός εξ ανακλάσεως, νέα συστήματα φωτισμού όπως οι οπτικές ίνες, leds, με φως χωρίς UV και εκλυόμενη θερμότητα, βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μετρούμε συνήθως τα επίπεδα φωτισμού σε LUX. Οι σύγχρονες γενικές προδιαγραφές θέτουν ως ανώτατα επίπεδα για φωτοευαίσθητα αντικείμενα, τα 150 lux για λάδια, δέρμα, λάκες, κοκάλινα αντικείμενα, και 50 lux για υφάσματα, σχέδια, χαρακτικά, ακουαρέλες, χειρόγραφα και βιβλία, φυτικά και ζωικά είδη..., με 300 lux ως ικανοποιητικό επίπεδο φωτισμού για αίθουσες διαλέξεων, περιοχές κυκλοφορίας κλπ. Με βάσει αυτές τις γενικές αρχές, μπορούμε να συζητήσουμε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, ιδιαίτερα επειδή ο φωτισμός υπήρξε και είναι μια από τις καθοριστικές παραμέτρους στις εξελίξεις των αντιλήψεων για τα μουσεία και τους τρόπους έκθεσης. Ο έλεγχος του φωτός στον εκθεσιακό χώρο είναι πρωταρχική απαίτηση και σε αυτό το ζητούμενο οι τυπολογία των λύσεων που προτείνονται, τόσο με τη αρχιτεκτονική του κτιρίου, όσο και με την αρχιτεκτονική του εκθεσιακού περιβάλλοντος, είναι ευρύτατη και πολυποίκιλη. Το πρώτο ζήτημα αφορά στην σχέση φυσικού και τεχνητού φωτισμού. Ο τεχνητός φωτισμός είναι εξ αντικειμένου άμεσα ελεγχόμενος. Το είδος, η ένταση, οι ποιότητά του, μπορεί να καθορισθεί με τις επιλογές φωτιστικών συστημάτων, λαμπτήρων, το βαθμό θερμότητας ή ψυχρότητας του φωτός (βαθμούς Kelvin), την χρήση συστημάτων αυξομειώσεως της έντασης (dimmers), αλλά και με επιλογές ως προς την θέση και τοποθέτηση των φωτιστικών συστημάτων, την δημιουργία ζωνών, τις εναλλαγές και διαφοροποιήσεις μέσα στο σύνολο, την επίτευξη ομοιομορφίας ή δραματικού φωτισμού. Στις επιλογές ως προς τον φωτισμό συμμετέχει εξ άλλου και η σημασία που τα συστήματα φωτισμού, ως σημαίνουσες μορφές, αποκτούν στην αναγνωσιμότητα του χώρου και της έκθεσης, παράμετρος σημαντική στο ιδεολογικό και στο σχεδιαστικό επίπεδο. Ο φυσικός φωτισμός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και, ιδωμένος και σε σχέση με την έννοια του ανοίγματος, γίνεται κρίσιμος στην σχέση του εκθεσιακού χώρου με το ευρύτερο εξωτερικό του περιβάλλον. Αυτή η παράμετρος απασχολεί ιδιαίτερα και τους αρχιτέκτονες,

10 10 σε όλο το εύρος των σημερινών επεμβάσεων σε μουσεία, είτε πρόκειται για τον σχεδιασμό νέων κτιρίων, είτε για μετατροπές υπαρχόντων χώρων, σε όλες τις διαφορετικές περιπτώσεις τόπου και χώρου ένταξής τους, για όλο το φάσμα των τύπων των συλλογών για τα οποία προορίζονται. Εκτός από τις αισθητικές και αρχιτεκτονικές θεωρήσεις, στις οποίες θα επανέλθουμε, ο φωτισμός είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει την τάση ένταξης όλο και πολυπλοκότερων μηχανισμών στους εκθεσιακούς χώρους, τις συνεπαγόμενες απαιτήσεις τρόπων και συστημάτων διαχείρισής τους, πολυπλοκότητα στον προγραμματισμό και χειρισμό, προβλήματα συντήρησης κ.α., αλλά και θέματα κόστους, που αφορούν κυρίως στην διαχείριση του κόστους λειτουργίας μιας έκθεσης, παράγοντες στους οποίους, συχνά, δεν δίδεται η πρέπουσα σημασία, και αυτό αφορά γενικότερα την διαχείριση του συνόλου των ενεργειακών συστημάτων ενός κτιρίου. Η σημερινή τάση είναι προς τον συνδυασμό χρήσης του φυσικού φωτισμού και συστημάτων τεχνητού φωτισμού. Και για τον φυσικό φωτισμό τα παραδείγματα συγκλίνουν στην άποψη ότι το φώς έρχεται από ψηλά. Η δημιουργία ή χρήση διαφώτιστων οροφών ή τμημάτων της οροφής, θέτει τρία βασικά προβλήματα, να ελεγχθεί η φωτεινή ροή, -ή ένταση του ηλιακού φωτός, οι έντονες αυξομειώσεις φωτεινότητας κατά την διάρκεια της μέρας- ώστε να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα επιθυμητό αλλά και σταθερό επίπεδο φωτισμού στον χώρο, να αποφευχθεί η άμεση πρόσπτωση ηλιακών ακτινών πάνω στα έργα, και να αποφευχθούν η δημιουργία φαινομένων σέρας που επηρεάζουν δραματικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο χώρο, αλλά και ακουστικά προβλήματα, που δημιουργεί η χρήση υάλινων πετασμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων συστημάτων φωτισμού μπορούμε να δούμε σε σχεδόν όλα τα πρόσφατα κτισμένα μουσεία και εκθεσιακά κέντρα, ή τις ανακαινίσεις ή αναδιαμορφώσεις μουσείων τις τελευταίες δεκαετίες, όπως στην καινούργια πτέρυγα της Royal Academy of Arts, Sackler Galleries, στο Λονδίνο, ή στο Λούβρο, στο Παρίσι, όπου στις σύνθετες επεμβάσεις περιλαμβάνονται καλύψεις εσωτερικών αυλών με ελαφρές κατασκευές και διαφώτιστες καλύψεις, φωτεινά ανοίγματα ή στέγες ποικίλων διαστάσεων και μορφών, θολωτές, δίριχτες, πυραμιδοειδείς, επίπεδες. Η δημιουργία μιας διπλής επιφάνειας κατά κανόνα, επιτρέπει στο φυσικό φώς που διαπερνά τη γυάλινη στέγη και τους φεγγίτες στις πλάγιες όψεις των χώρων, να φιλτράρεται και να διαχέεται με την χρήση ειδικών υαλοπινάκων, να ελέγχεται και να κατευθύνεται με την χρήση περσίδων ή ανακλαστήρων, σταθερών ή κινητών, ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή χειροκίνητα ελεγχομένων. Στην κάλυψη των εσωτερικών αυλών Marly και Puget, στην ανακαίνιση της πτέρυγας Richelieu του Λούβρου, όπου στεγαζόταν το Υπουργείο Οικονομικών, οι αρχιτέκτονες M.I.Pei, M.Macary και P.Rice ενέταξαν στην εσωτερική διαδρομή του Μουσείου, χώρους που ήταν αρχικά εξωτερικές αυλές, και στις οποίες τοποθετήθηκαν γλυπτά εξωτερικού χώρου. Το μέγεθος

11 11 και το είδος των έργων προϋπέθετε χώρο μνημειακών διαστάσεων, ώστε να διατηρηθεί και η αίσθηση υπαιθρίου χώρου και για τα μεγαλύτερα συμπλέγματα. Οι αυλές καλύφθηκαν με γυάλινους θόλους, που τοποθετήθηκαν στο όριο των εσωτερικών όψεων του κτιρίου ώστε να είναι αναγνώσιμη η αρχιτεκτονική του κτιρίου, που δημιουργήθηκαν με ελαφρά μεταλλική κατασκευή. Ενταγμένες στο μουσειακό χώρο, οι αίθουσες που δημιουργήθηκαν έπρεπε να ανταποκρίνονται στις μουσειογραφικές αρχές. Εκτός από την αποφυγή άμεσης έκθεσης στον ήλιο των γλυπτών, έπρεπε να αποφευχθεί και η προβολή σκιών που θα δημιουργούσε η ίδια η μεταλλική κατασκευή. Η δομή της κατασκευής επέτρεψε την χρήση στοιχείων αρκετά λεπτών ώστε η προβαλλόμενη σκιά να διαχέεται και να μην είναι διακριτές ραβδώσεις στα έργα ή το δάπεδο. Ένα σύστημα περσίδων, από λεπτούς σωλήνες, που τοποθετείται στο ίδιο κάναβο με τα τζάμια, φιλτράρει το φώς, δημιουργεί την αίσθηση ομοιογενούς ενιαίου φωτεινού θόλου, λύνει το πρόβλημα της εμφάνισης φαινομένων σέρας, αμβλύνει σημαντικά, ακουστικά προβλήματα (στους σωλήνες ενσωματώνεται και ηχοαποροφητικό υλικό). Επί πλέον, το βράδυ αποφεύγεται η αίσθηση της τρύπας, δίνοντας υλική υπόσταση στον θόλο. Ενα σύστημα τεχνητού φωτισμού, ανηρτημένο στην κατασκευή, που συντονίζεται με τις διακυμάνσεις του φυσικού φωτισμού, επιτρέπει την διατήρηση ενός σχετικά ενιαίου επιπέδου φωτισμού και, το βράδυ, εξασφαλίζει τον γενικό φωτισμό του χώρου και των όψεων, όπως και τον ειδικό φωτισμό των έργων. Η ίδια η μορφή της οροφής και των φωταγωγών, των ανακλαστήρων, ενώ είναι καθοριστική για την ποιότητα και τον χαρακτήρα του φωτισμού, είναι επίσης καθοριστική της μορφής και των ποιοτήτων του χώρου, ως στοιχείων που συνθέτουν την μορφή του, όπως είναι και ο χειρισμός του φωτός. Λύσεις, που αποσυνδέουν και διαφοροποιούν την αίσθηση του φυσικού φωτισμού σ έναν χώρο από την λειτουργία του συστήματος τεχνητού φωτισμού των εκθεμάτων, δίνουν την δυνατότητα, ιδιαίτερα σε επιλεγμένες περιοχές όπως μεταβατικούς χώρους σε μια διαδρομή, οι χειρισμοί του φυσικού φωτός να δημιουργούν χώρους με διαφορετικές ποιότητες, ζώνες, τοπόσημα, ρυθμούς με εναλλαγές φωτεινότητας, φωτός και σκιάς. Στον εκθεσιακό χώρο, ανάλογοι χειρισμοί, δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στον εξωτερικό χώρο, διακυμάνσεις της φωτεινότητας, τις ώρες της ημέρας, ακόμη και οπτικές φυγές στον ουρανό ή το τοπίο, δίνουν την δυνατότητα διαφοροποίησης και σήμανσης ζωνών κίνησης και έκθεσης στους χώρους, διαφοροποίησης του γενικού φωτισμού από τον ειδικό φωτισμό. Με την επεξεργασία του συνόλου των συστημάτων τεχνητού φωτισμού σ εναν χώρο, ανάλογοι χειρισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

12 12 Είναι πλέον σύνηθες σε μια έκθεση να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα πολλά συστήματα φωτισμού. Ο φωτισμός του χώρου εξαρτάται από το συνολικό χαρακτήρα και το ύφος της έκθεσης. Όταν έχουν αποσαφηνιστεί οι απαιτούμενες προδιαγραφές για κάθε κατηγορία εκθεμάτων, οι ομαδοποιήσεις των εκθεμάτων σύμφωνα με την επιστημονική άποψη του επιμελητή, και έχουν συζητηθεί απόψεις για τους στόχους της έκθεσης, τον χαρακτήρα της και τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, η χωρική έκφραση των θέσεων και απόψεων και η ανταπόκριση στις προδιαγραφές καθοδηγεί αλλά και επηρεάζεται από τον χειρισμό της παραμέτρου φωτισμός. Σε περιπτώσεις όπου τα εκθέματα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους ως προς τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και φωτισμού που απαιτούνται, τότε η δημιουργία ζωνών ή χώρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι απαραίτητη. Η συνταύτιση χώρων με τις απαιτούμενες ποιότητες, με τις επιθυμητές ομαδοποιήσεις, συναρτήσεις μεταξύ των εκθεμάτων, σχετικής θέσης τους στις διαδρομές θεώρησής τους, ανάδειξης τους, είναι από τα πολύ ενδιαφέροντα προβλήματα κατά τον σχεδιασμό της παρουσίασης μιας έκθεσης. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο με την εξυπηρέτηση απόψεων σχετικά με την επιδιωκόμενη αντίληψη των εκθεμάτων, αλλά και των στόχων της έκθεσης, από τον επισκέπτη. Ζητήματα όπως - η ομοιογένεια στον φωτισμό των εκθεμάτων, ή η δημιουργία «εντάσεων», - η «αντικειμενική» ή «επιστημονική» παρουσίαση, ή η δραματοποίηση της παρουσίασης - οι σχέσεις τρόπου φωτισμού με ιστορικές αναφορές, επίπεδα φωτισμού για τα οποία σχεδιάστηκε το έργο, αρχική θέση τοποθέτησής του και κατευθύνσεις του φωτός, - έννοιες όπως η πιστότητα των χρωμάτων και σχετικές απόψεις ως προς την ένταση και το χρώμα του φωτός, - απόψεις ως προς την ψυχολογική αντίδραση του κοινού σε φωτεινούς ή σκοτεινούς χώρους, ψυχρό ή θερμό φωτισμό, είναι μερικοί από τους θεωρητικούς προβληματισμούς που ορίζουν στόχους και που επικαθορίζουν τις εν τέλει επιλογές κατά τον σχεδιασμό της παρουσίασης. Σήμερα, με την διεύρυνση του κοινού που επισκέπτεται μουσεία και εκθέσεις, και την αντίληψη του μουσείου ως χώρου πέραν της απόκτησης γνώσεων και αισθητικής απόλαυσης, ως χώρου αναψυχής και δραστηριότητας του ελεύθερου χρόνου, τόσο τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών, όσο και οι αναμονές τους, είναι πολλαπλές και με μεγάλες διαφοροποιήσεις. Η ανταπόκριση στις επιθυμίες και ανάγκες του ευρύτερου κοινού είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα ενός μουσείου σήμερα και την οργανική θέση του στην σύγχρονη κοινωνία. Η βελτίωση της αποδοχής του, καθιστώντας την μουσειακή εμπειρία μια πρόκληση, αντικαθιστά όλο και περισσότερο την

13 13 ελιτίστικη, ακαδημαϊκή αντιμετώπιση που υπήρξε συνήθης αντίληψη και πρακτική για πολλούς οργανισμούς. Η ένταξή του στις δραστηριότητες αναψυχής και ελευθέρου χρόνου έχει σημαντικές θετικές πλευρές, και οδήγησε στον προβληματισμό πάνω στις θέσεις και αρχές που διέπουν τα σύγχρονα μουσεία και στην αναθεώρηση πολλών πεποιθήσεων και πρακτικών, που αποτελούν ένα άλλο σύνθετο πεδίο προβληματισμών. Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη Καθ.ΕΜΠ

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ Σήμανση και φωτισμός Σήμανση Βρίσκοντας τον δρόμο μας: Πρόσβαση (διανοητική και φυσική) σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους Σκοποί, χαρακτηριστικά της σήμανσης Ύφος και ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων. Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων. Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια Εκθέσεων Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. Σολομών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Το Δυτικό 'Παράδειγμα' ως Ιδεολογία Οργάνωσης Μουσείων. Σχεδιασμός Μουσείων και Εκθέσεων. Εισαγωγικό Σημείωμα

Το Δυτικό 'Παράδειγμα' ως Ιδεολογία Οργάνωσης Μουσείων. Σχεδιασμός Μουσείων και Εκθέσεων. Εισαγωγικό Σημείωμα Το Δυτικό 'Παράδειγμα' ως Ιδεολογία Οργάνωσης Μουσείων. Σχεδιασμός Μουσείων και Εκθέσεων Εισαγωγικό Σημείωμα Διερευνώντας αρχιτεκτονικές προτάσεις για νέα μουσεία, μέσα από τις διάφορες μελέτες, μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 5 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. 1. Τι ονομάζουμε Κλιματολογία Μουσείων

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 5 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. 1. Τι ονομάζουμε Κλιματολογία Μουσείων ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 5 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1. Τι ονομάζουμε Κλιματολογία Μουσείων Κλιματολογία Μουσείων ονομάζεται ο κλάδος που εξετάζει τη ζημιογόνα επίδραση του περιβάλλοντος στα αντικείμενα μουσείων με

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ Στεφανία Κέτση Ο αρχιτεκτονικός φωτισµός προκύπτει από τις χρήσεις για την οποία προσδιορίζεται ο χώρος και είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των χώρων του κτιρίου. Ο διακοσµητικός φωτισµός δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ενότητα 4 η : Αντιμετώπιση πυρκαγιών στους χώρους εργασίας Τσικριτζής Λάζαρος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

«Συμβολή φυσικού και τεχνητού φωτός στην

«Συμβολή φυσικού και τεχνητού φωτός στην Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο «Συμβολή φυσικού και τεχνητού φωτός στην προβολή μουσειακών/αρχαιολογικών εκθεμάτων» ιδάσκων: Στυλιαράς Γεώργιος Φοιτήτρια: Σταυρούλα Πούλου 4/12/2011 ...καὶ α εἶπεν ε ὁ Θεός

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Τα εξωτερικά κουφώματα (θύρες και παράθυρα) είναι τα δομικά στοιχεία που καλύπτουν τα ανοίγματα που αφήνουμε στους εξωτερικούς τοίχους του

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Πτυχιακή Εργασία Του Σπουδαστή: Σωτηράκου Κωνσταντίνου Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Παιδαγωγική προσέγγιση o προκαλεί και να διατηρεί το ενδιαφέρον του χρήστη εκπαιδευόμενου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του L.E.D Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster 2,2 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

LED: νέες προοπτικές στο φωτισμό εσωτερικών χώρων (από αρχιτεκτονική & τεχνολογική άποψη)

LED: νέες προοπτικές στο φωτισμό εσωτερικών χώρων (από αρχιτεκτονική & τεχνολογική άποψη) LED: νέες προοπτικές στο φωτισμό εσωτερικών χώρων (από αρχιτεκτονική & τεχνολογική άποψη) Σπανού Ελένη ΓΤΠ 61 ΕΑΠ 2012-2013 Τεχνητός Φωτισμός και Αρχιτεκτονική Το φως σήμερα, ως υλικό και ως μέσο ανάδειξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0)

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0) Εργασίες γραφείου Σκοπός της οδηγίας είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων σε χώρους γραφείων. 1. Ασφάλεια σε Ηλεκτρικούς Κινδύνους Όλες

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Τα κεριά LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W-25 W E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Εργασία των μαθητών: Γαϊτατζή Αλκμήνης Γεωργιάδη Κωνσταντίνου Γληγόρη Γιώργου Δανιηλίδη Αποστόλη Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Βασικά στοιχεία για τους λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Προτιμήστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία: 30-40 C για χρωματιστά, 50-60 C για λευκά ρούχα. Με πλύση σε 40 C αντί 60 C μεώνετε το κόστος πλύσης κατά 35% Xρησιμοποιήστε το πλυντήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 5,5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Οι λαμπτήρες luster LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 4 W (35 W) GU10 Από το ζεστό στο πάρα πολύ ζεστό λευκό Απαλή λάμψη ρυθμιζόμενης έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Το γυάλινο LED σποτ της Philips

Διαβάστε περισσότερα

Το θεσμικό πλαίσιο της πυροπροστασίας στην Ελλάδα. Ιωάννης Σταμούλης Αρχιπύραρχος

Το θεσμικό πλαίσιο της πυροπροστασίας στην Ελλάδα. Ιωάννης Σταμούλης Αρχιπύραρχος Το θεσμικό πλαίσιο της πυροπροστασίας στην Ελλάδα Ιωάννης Σταμούλης Αρχιπύραρχος Τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία κατά την μελέτη και κατασκευή ενόςκτιρίου αποβλέπουν αφενός

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 7,5 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 5,5 W (40 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού Περιεχόμενα ΣΤΟΧΟΙ 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 3 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 4 Α ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Β ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Γ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 8,5 W (75 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (35 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη Τα LED σποτ της Philips προσφέρουν εστιασμένη δέσμη έντονου φωτός,

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 11 W (75 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο τρόπος σχεδιασμού κτιρίων που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τη θέση των χώρων και

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3,1 W (25 W) GU10 Λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Η INtrust solutions έχει τη δυνατότητα και παρέχει αξιόπιστα ολοκληρωμένες λύσεις σε όλο το εύρος των πελατών της:

Η INtrust solutions έχει τη δυνατότητα και παρέχει αξιόπιστα ολοκληρωμένες λύσεις σε όλο το εύρος των πελατών της: Η INtrust solutions έχει τη δυνατότητα και παρέχει αξιόπιστα ολοκληρωμένες λύσεις σε όλο το εύρος των πελατών της: - Μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες και τα παρελκόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Η προληπτική συντήρηση

Η προληπτική συντήρηση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Μάθε περισσότερα... Προληπτική

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Σφαιρικοί 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 11,5 W (100 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗ Γάντια Βινυλίου (χωρίς πούδρα). Έχουν αντοχή σε οξέα και αλκοόλες (ημιδιαφανή). Νιτριλίου (χωρίς πούδρα). Έχουν αντοχή στους αλειφατικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια

Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής Γενικά Υφιστάμενα Κτίρια Ανομοιομορφία στις Καταναλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός φωτισμού βιτρίνας με τσάντες Louis Vuitton

Σχεδιασμός φωτισμού βιτρίνας με τσάντες Louis Vuitton ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥΜ ΕΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΦΠ51 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Συντονιστής: Δημήτριος Ζευγώλης Σύμβουλος Καθηγήτρια: Έλενα Ανάγνου 5 η

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ: «Υποβολή πρότασης για τη διαμόρφωση χώρων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης» Φ Α Κ Ε Λ Ο Σ Ε Ρ Γ Ο Υ

ΜΕΛΕΤΗ: «Υποβολή πρότασης για τη διαμόρφωση χώρων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης» Φ Α Κ Ε Λ Ο Σ Ε Ρ Γ Ο Υ Πανεπιστήµιο Κρήτης Τεχνική Υπηρεσία Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου, Κτίριο Διοίκησης Ι Πληρ. Κακουδάκης Παναγιώτης, Πολ. Μηχανικός Τηλ. 2810-393115, 3121 Fax

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες χάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ. Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει

ΤΟ ΦΩΣ. Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει ΤΟ ΦΩΣ Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει Μπορεί να κολακέψει ένα αντικείμενο, τονίζοντας κάποια θετικά χαρακτηριστικά ή να υποβαθμίσει τα λιγότερο ελκυστικά Η τηλεόραση

Διαβάστε περισσότερα

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή ..κατοικία ελαχίστων απαιτήσεων ξεκινώντας τη σύνθεση κτιριολογικό πρόγραμμα οικόπεδο (μορφολογία, προσβάσεις.) κανονισμοί (όροι δόμησης.) κόστος Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι οι άνθρωποι εκτιμούν την άνεση που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Τα περισσότερα συστήματα που εγκαταστάθηκαν πρίν τη δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Θεώνη Καρλέση Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Μελετών Κτιριακού Παριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

κτίρια Πράσινα κτίρια»

κτίρια Πράσινα κτίρια» Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ημερίδα «Έξυπνο Σπίτι & Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 4 W (25 W) E14 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες σε σχήμα κεριού της Philips με την απαλή λάμψη

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Σύστημα διπλών υαλοπινάκων από την Θερμοπλαστική Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Μειώστε δραστικά τους λογαριασμούς για θέρμανση και δροσισμό και βελτιώστε την ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Καθηγητής ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 1. Εισαγωγή. Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό από τη φυσική, διαδίδεται με τρεις τρόπους: Α) δι' αγωγής Β) δια μεταφοράς Γ) δι'ακτινοβολίας Ο τελευταίος τρόπος διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 12/12/2013 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Γενικά Μια καλή μελέτη ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες φωτισμού του χώρου.

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED).

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED). Φωτισμός Led Το LED (Light Emitting Diode) είναι μια Δίοδος Εκπομπής Φωτός και πρόκειται για ημιαγωγό ο οποίος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση, εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία. Η χρήσης των LED έχει ξεκινήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 5,5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ Ομάδα : 4 η Τάξη : A' Λυκείου Tμήμα : A'2 Σχολικό Έτος : 2012-2013 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία: Μία νέα τεχνική για ξύλο µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Εισαγωγή Το ξύλο αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για πολλές κατασκευές. Η βιοµηχανία ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Δέρμα Φθορά-Συντήρηση Στους ιστορικούς χρόνους: Δερμάτινα ρούχα με ή χωρίς γούνα. Υποδήματα. Διάφορα ενδυματολογικά αξεσουάρ (ζώνες, καπέλα κτλ). Τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED

ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED Καθώς οι λαμπτήρες πυρακτώσεως αποσύρονται είναι μια καλή περίοδος να σκεφτούμε να τους αλλάξουμε σε λαμπτήρες LED. Οι λαμπτήρες LED έχουν εντυπωσιακό χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ Επιλογή κατάλληλης αίθουσας στο σχολείο Η αίθουσα που θα επιλεγεί πρέπει να καταλαμβάνει 40-70 τ.μ. Να είναι εύκολα προσπελάσιμη και κοντά στις υπόλοιπες αίθουσες διδασκαλίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ AΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3 W (20 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 Εξοπλισμός και Υλικά Σε ένα σιδηρομαγνητικό υλικό, το μαγνητικό πεδίο που επάγεται πρέπει να βρίσκει την ασυνέχεια υπό γωνία 90 ο ή 45 ο μοίρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ 2011-12 ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 Υ: ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 Υ: ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 Υ: ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠEΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Τομέας Υλικών, Διεργασιών και

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 6: Φωτισμός Δείκτες άνεσης

Εργαστήριο 6: Φωτισμός Δείκτες άνεσης Εργαστήριο 6: Φωτισμός Δείκτες άνεσης 1 Φωτισμός Η τελευταία σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να ρυθμιστεί για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του εσωτερικού περιβάλλοντος είναι τα επίπεδα φωτισμού. Στις περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας. Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός

Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας. Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός Μετρήσεις Διατάξεων Laser Ανιχνευτές Σύμφωνης Ακτινοβολίας Ιωάννης Καγκλής Φυσικός Ιατρικής Ακτινοφυσικός Maximum Permissible Exposure (MPE) - Nominal Hazard Zone (NHZ) Μέγιστη Επιτρεπτή Έκθεση (MPE) Το

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) GU10 Λευκό Ρύθμιση έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Με το όμορφο σχήμα και τις οικείες διαστάσεις του, αυτό το LED σποτ είναι η ιδανική βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Στόχος(οι): Η διαπαιδαγώγηση των μαθητών γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας στα σχολεία με έμφαση στην χρήση των παραθύρων (εφόσον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ Α. Περιμετρικοί ανιχνευτές 1. Μαγνητικές επαφές Είναι κατάλληλες για τον εντοπισμό ανοιγμάτων. Αποτελούνται από δύο μαγνητικά τμήματα από τα οποία το ένα τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Συλλεκτών. 1.1 Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα

Είδη Συλλεκτών. 1.1 Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Είδη Συλλεκτών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΡΟΖA υπ. Διδ. Μηχ. Μηχ. ΕΜΠ MSc Environmental Design & Engineering Φυσικός Παν. Αθηνών ΚΑΠΕ - ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κουφώματα Υαλοπίνακες

Κουφώματα Υαλοπίνακες Κουφώματα Υαλοπίνακες Τα ανοίγματα είναι από τα πιο ευάλωτα στοιχεία ενός κτιρίου. Για το περιορισμό των θερμικών απωλειών, πρέπει οι αρμοί συναρμογής των πλαισίων να είναι απόλυτα αδιαπέραστοι από τον

Διαβάστε περισσότερα

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού PHILIPS LED Λαμπτήρας 14-7-3,5 W (100 W) B22 Ζεστό/πολύ ζεστό/έξτρα ζεστό Χωρίς ρύθμιση έντασης Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα